Michaela Forni maxar sannerligen sitt smygreklamsinlägg.

Alla bilder är faksimils från www.forni.se

Det var längesedan jag såg en så pass etablerad bloggare som Michaela Forni helt strunta i marknadsföringslagen och göra smygreklam för inte ett, inte två, inte tre utan hela fyra(!) företag.
Maria Nila, salongen Preston Hair, Voltaire och slutligen samarbetspartnern Richard Juhlin.
Bravo! Det är lite av en prestation i sig att få in allt det OCH en rabattkod på slutet, men samtidigt missa en tydlig reklammarkering i början av inlägget.
Ingen annan seriös företagare hade kunnat strunta i att följa de lagar som är relevanta för ens bransch så varför ska Michaela Forni få segla under radarn?
Får en läkare glömma sekretessen eller en journalist det grundlagstadgade källskyddet och skylla på glömska eller liknande? Ett slarvfel?

Extra tydlig blir smygreklamen för bubblet också genom att det finns två bilder på henne där man tydligt ser att hon häller upp Richard Juhlins bubbel, men det förekommer ingen som helst reklam för ölen som man ser skymta i bakgrunden – sannolikt för att Michaela inte får betalt för att visa upp den.Jag undrar vad Maria Nila och Richard Juhlin skulle tycka om att få sina företagsnamn dragna i smutsen för att Michaela Forni stäms av Konsumentverket för smygreklam för deras företag? 

Kissie var först ut, något som resulterade i en första och prejudicerande fällande dom, så vem står näst på tur?
Någon kommer det ju bli…


KLICKA HÄR!

85 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Det skulle ju kunna vara en av de vanligt förekommande pressinbjudningarna. Inga krav på motprestation men av någon anledning är bloggarna alltid väldigt noga med att få med namn och positiva beskrivningar av eventen/resorna.

   Motprestation? Gör man reklam så är det reklam.
   Varför ska en spade plötsligt inte vara en spade?

    Jo det anser jag med. Men regelmässigt så är det inte reklam om det inte är krav på motprestation ( så har jag fattat det).
    Sen anser jag att detta är något som borde ändras då bloggare/influencers aldrig hade blivit erbjudna detta om de inte skrivit om det.

     Det där har influencers själva hittat på för att slippa reklammarkera och för att de är rädda för förmånsbeskattning.
     Om Konsumentverket ville prioritera sociala medier istället för att vänta på domstolens beslut i ärendet Kissie så är jag säker på att allt som uppfattas som reklam av konsumenten ska anses som reklam. Hur ska en konsument veta om en influencer gör reklam för något ”utan krav på motprestation”?

      Fast nej, det står i marknadsföringslagen att en produkt (eller dylikt) inte behöva beskattas om ett företag skickar ut en gåva utan krav på motprestation. Det är därför företag ger ut goodiebags, skickar ut pressprodukter etc. Mottagaren slipper skatta, och företaget som skickar ut produkten får nästan alltid ändå ett ”tack-inlägg”. Dock har jag svårt att tro att man kan göra det försvarbart genom att ordna ett helt event på sådana premisser.

       Enligt Skatteverket ska man dock skatta för dessa varor.

       Nej, Fornis blogginlägg såg inte ut som något hon fått i ett pressutskick 🙂

       Tror du att de nästan alltid får det, verkligen? Från små influnecers kanske. Men Sandra Beijer redogjorde ju någon vecka för hur ofta hon fick bud och det var ju typ 3 om dagen, varav kanske ett i veckan verkar hitta in på bloggen? (allrså inte de som är reklamärkta samarbeten, utan de som är rena gåvor).

       jag tror stora inluencers som Kenza osv fullkomligt dränks i bud, och kanske 5 % faktiskt blir omnämnda, men att företagen tycker det är väskict värt det art buda upp et roar nya chokladkakor till Kenza för att få den där 5 % chansen till gratis exponering värd typ 50 000.

        Kenza gick ut för några år sedan och undanbad sig utskick som hon inte specifikt bett om.
        Bästa sättet är att inte hämta ut okända paket och inte ta emot några bud i hemmet.
        I Kenzas fall är det naturligtvis alltid en risk att de oönskade buden hamnar på kontoret men då kan ju personalen där se om det är något de kan ha användning för.

         Ja det valet kan jag verkligen förstå! Hon har ju råd att köpa eget läppstift när hon vill ha ett också.

      Varför skulle det vara att skyddda konsumenten att besluta att allt som uppfattas som reklam ska reklammärkas, det är ju helt meningslöst, då förstod ju alla redan att det var reklam redan innan?

      Poängen med reklammärkning är ju tvärt om, att det som man INTE av sig själv förstår är reklam ska märkas ut som det (om det är det, dvs om inlägget är köpt) så man vet vad influencern får betalt för att skriva och inte. Eller ja uppenbar reklam måste ju såklart ändå märkas ut, men då gör det ju egentligen inte så stor skillnad.

      Det är ju för att man ska kunna skilja på genuina tips och tips som någon fått betalt för att göra som reklammärkningen fyller en funktion.

       ”…genuina tips och tips som någon fått betalt för att göra”
       Tanken är ju att influencers ska lämna genuina tips mot betalning.
       Det finns ingen motsättning där.

    Kolla på Carolinejansson85 insta hon kör sånt hela tiden med min kod får ni rabatt på Ideal är Sweden hon är deras abasadör men struntar i att skriva korrekt för att slippa förmånbonbeskatta. Hon borde också granskas. Mer eller mindre struntar hon i att göra korrekt.

   Fast nej det var ingen pressgrej, det var ett event HON anordnade i samarbete med Maria nila och var värdinna för.

    Så fick hon säkert betalt för eventet och inte inlägget och kan därför slippa reklammärka?

     Det spelar ingen roll. Hon har fortlöpande ”ambassadörskap” med både Maria Nila och Richard Juhlin och behöver därför reklammarkera dem båda i inlägg.

      Hon har själv erkänt till att glömma reklamarbetare och har gjort det KU för Maria Nils men inte för drycken.

       Suck. Autocorrect.
       Reklammarkera givetvis.

      Hon svarade i sitt kommentarsfält att hon inte behöver reklammarkera Julin i detta fall? Hur ligger det till alltså? Nu är Maria Nila markerat

       Så vida inte hennes samarbete med Juhlin är avslutat så måste hon givetvis markera det som reklam.

        okej!
        brukar du själv anmäla till konsumentverket? jag har försökt göra det någon gång, men det verkar lite krångligt… skulle vilja göra det i detta skede men vad är det jag fyller i? forni är en .. vad, tjänst?

         Ja, jag tror till och med att jag lagt upp en skärmdump på hur man ska fylla i. Eller var det till alkoholgranskningsmannen? Hmmm…

         okej! ska försöka leta upp det ifall du lagt upp det. annars så skulle det vara jättebra ifall du kunde göra en enkel guide

         Om vi anmäler får hon veta vem är det som anmält henne? Syftar på andra bloggare som struntar i att rekommendera fast de också har samarbeten.

        Hon säger ju att hon inte får betalt för att visa drycken i bloggen så uppenbarligen så är det ju då avslutat.

         För allt folk säger är sant.

         Richard Juhlins alkoholfria mousserande är lika vanligt bland influencers som Daniel Wellingtons klockor. Ingen tror väl att det är något annat än spons?

         Hon tror förmodligen att det räcker med att säga så för att Richard Juhlin inte specifik ”beställt” inlägget men det funkar inte riktigt så…

   Fast jag tror att en anledning till att vissa är så noga med att få med namnet osv trots att det är pressutskick osv är för att fler företag ska skicka saker 🙂 de fortsätter skicka till dem som visar upp saker de får.

    Jag skulle älska det. Skicka hit: Bongs fonder, Bullens korv, Niveaburkar, stora Legobyggen, Zoegakaffe (Mollbergs blandning), Sensodyn tandkräm, Eldorados kattsand, Science plans torrfoder till Elsa… och det mesta från Garant.
    Jag skulle inte ens behöva göra mig till… för att gilla och visa upp det.

    Så ös på bara. Jag har ju trots allt 100 supersolidariska följare på Instagram, som skulle köpa ALLT jag rekommenderar. ?

    Självklart är det så. Den influencer som inte ”kvitterar” pressutskick, events och inbjudningar till pressvisningar stryks från PR- och content marketing-byråernas listor och behöver därefter inte gå till posten och hämta paket eller störas av att ”det plingade på dörren” som Kissie brukar skriva. Är man otacksam får man inget nästa gång.
    Bra exempel är Kenzas resor till Coachella som hon påstår är resor hon får utan krav på motprestation.
    Men om Kenza aldrig skulle visa bilder, blogginlägg och stories från Coachella, hur många gånger är det troligt att hon skulle få resa dit?
    En gång förmodligen och sen är det ingen som vill bjuda en så otacksam influencer igen. Självklart behöver inte kraven på motprestation formuleras i klartext eftersom den som bjuder influencers vet att de kommer att vara tacksamma för att räknas i fortsättningen.

  Hon har tappat några tusen följare på instagram.. undrar hur de känns för henne när vännerna fortsätter växa

   Hur många har hon haft och hur många har hon nu?

    Hon hade runt 100 000 följare för någon månad sedan och nu är hon på 96 000 så hon har förlorat ca 4 000.

     det var säkert instagram som rensade bland köpta följare 😛

      Jag förstår att det är ett skämt men jag tror det var längesen de gjorde det sist. De rensar också bland boter och spökföljare, jag förlorade en hel del, ca 1000 tror jag, utan att ha köpt en enda.

      Ja, 4000, det måste kännas. Dock ä det inte lika mycket som Calle Schulman har tappat, minns när han hade typ 210 000 och nu har han vad, 176000?

  Någon som har sett att Dasha gör reklam för mybonus? Hade inte hon ett stort och långt samarbete med Refunder förut? Klart man kan ändra sina avtal, men känns väldigt otrovärdogt att lovorda ett företag för att sedan gå över till ett snarlikt och lovorda det istället.

   Influencers gör allt för pengar. Eftersom det mesta som de rekommenderar ändå är varor och tjänster som de i verkligheten inte själva gillar så springer de på alla bollar som kommer åt deras håll bara de får betalt.
   Nej, influencers har spelat ut sin roll. Själv undviker jag allt som influencers rekommenderar inkl saker som jag normalt köpt tidigare. Jag vill inte att företag som gör reklam via influencers ska ha mina pengar 🙁

    De flestas mål är väl att tjäna pengar på sig arbete ??

     På sitt arbete*

     Självklart vill man tjäna pengar på sitt arbete. Det är oftast därför man jobbar.
     Men man vill också kunna stå upp för det man gör och kanske till och med vara stolt över sitt arbete. Influencers är lika lojala som legoknektar under trettioåriga kriget.

    Beror på vilken sorts influencer det är och vad jag som konsument får ut av samarbetet. En av mina favoritgamers är sponsrad av ASUS och självklart använder jag hans kod och får rabatt när jag ska köpa en ny Asus dator. Asus har de bästa gaming datorerna oavsett vilken Influencer de sponsrar.

     Men det låter som du hade köpt en Asus ändå, så då gör de ingen jättebra affär på reklamen riktad till dig? 🙂

    Typ som Petra som igår igen pratade om hur hennes designade Nelly brudtärneklänningar TYVÄRR sålt ut så hennes brudtärnor måste ha andra klänningar. Så sjukt töntigt att ens säga så, alla vet ju att dessa människor aldrig skulle använda det den billiga skit de själva säljer till sina följare.

     Ja, det är ett dilemma för influencers att de lever i en värld av lyx och flärd men samtidigt måste göra reklam för skräpvaror som deras stackars fattiga följare har råd med.
     Influencers borde göra reklam för varandra istället så de kan övertyga likasinnade om vilka lyxprodukter som är bäst 🙂

  Inget fel på Fornis blogginlägg tydligen för läsarna verkar vara SÅ nöjda 🙂
  Om det nu är läsare som skrivit eller Fornis egen trollfabrik kanske?
  Likt de lyriska kommentarerna kring Löwengrips klet och smet.

  ”Vad roligt att det blev så oerhört lyckat! Tusen tack för jättebra rabattkod – har beställt, verkligen lyckat och uppskattat samarbete.”
  ”Gillar det här samarbetet! Fokus på hållbarhet och lekfullhet känns härligt ? Och du är så fin i håret!”
  ”Alltså Michaela O M G!! Huuur snygg får man vara i håret egentligen? Jisses det ser så otroligt fräscht ut och tack vare bilderna och den generösa rabattkoden lade jag en beställning hos MariaNila. Fortsätt med de grymma arbetet du gör varje dag. Jag avundas dig och du är grym <3"

   Oj, beatrice makeupartist skriver tydligen hos fler bloggare!

   Michaela Forni likt Petra Tungården skriver sina egna kommentarer under alla inlägg där de har betalande samarbeten eller när de pushar för en egen produkt så som när Petra skrev ett inlägg om hennes klädmärke och hon fick över 30 hyllande kommentarer om hur grymma klänningarna var, skrivna ungefär på samma sätt.

    Barnsligt beteende to say the least 🙁

  Har det varit någon form av omröstning här gällande tider du bloggar? Eller tidsinställer inlägg? Jag fick inte rösta isf, jag säger OMVAL! Haha.. vill ha fler inlägg. Man får väl läsa ikapp om man tycker det är mycket på en dag! ?

  kan någon förklara en sak för mig…
  therese lindgren är vegan för att hon värnar om djur och vill inte skada djur osv.

  men, så adopterar hon en hund och ska vara jourfamilj till en annan hund.
  2 stora hundar, i en liten lägenhet, mitt i stan. hon sa att hundarna kommer från irland så jag antar att det är irländsk varghund eller irländsk setter, och de är sjukt stora djur båda två!

  vad håller hon på med?! jag hade förstått om de bodde på landet men inte nu. det känns som att det totalt går emot hennes värderingar, men att hon är självisk och skaffar hundar ändå. bara för att hon vill, för att hon vill ha en fluffig sak hemma. kommer ju bli hur trångt som helst med 2 människor och 2 hundar, på deras ”lilla” boyta.

  blir så irriterad. ha inte husdjur i lägenhet i storstan.

   En bekant till mig adopterade en hund från irland. Det var ngn organisation som har ett samarbete mellan irland och sverige att omplacera hundar från irland. Genom den organisationen kunde det vara vilken ras som helst i princip. Om det är ngt sådant kanske det handlar om att ta hand om en hund som haft det svårt. Kan tycka att det är lite fint, oavsett var man bor. Hunden får det ju bättre. Massvis med hundar bor i en stad, mår alla dessa dåligt? Ville bara säga att det nödvändigtvis inte behöver vara dåligt. Och det är kanske mindre hundar det handlar om.

   Hahaha, men man får ju inte ha katter om en har grannar… När och var ska man ha husdjur då?

   Sorry, kan inte släppa det än.

    Måste man ha husdjur?

     Ja ett liv utan husdjur är ingen liv!!

    Susawoo ??

     ??

   Hundar ska motioneras utomhus, inte inne. Finns massor av fina naturområden i Sthlm där de kan röra på sig i mängder. Så länge de inte bor på 10 kvm så har jag svårt att se varför det skulle vara för trångt.
   Inomhus ska man kunna gå, äta, sova, mysa, busa osv. Har de ett vardagsrum, ett sovrum och ett kök så lär det inte vara några problem.

   Det är knappast irländsk varghund btw, från Irland betyder inte att rasen heter något med ”irländsk”. De har överfullt med ex-racing greyhounds t ex, och har även en mängd andra raser precis som vilket land som helst.

   Hon säger själv att hon adopterar via hundar utan hem – de har alla möjliga hundraser där som de fått tag på via dogpounds eller människor som helt enkelt bara lämnat sina hundar på något av deras shelters. Att ha en hund i lägenhet i en storstad är inte optimalt men många av hundarna har inte ens ett hem från början eller har blivit vanvårdade. Du kan ju fundera vilket öde som är värst innan du börjar spy galla över något du inte är insatt i??

   Suck ?

   Har själv valt att inte skaffa hund pga bor i lägenhet i centrala Stockholm, MEN det är inte hundraserna som är från Irland – det är hundar som annars hade avlivats på Irland. Tycker det är helt förenligt med hennes värderingar att rädda två hundar som annars antingen fått dö eller fått leva i en trång kennel för hemlösa hundar. Skulle jag trotsa mitt beslut att inte ha hund i stan skulle det också vara för att adoptera en hund som inte har ett hem och ett hem i stan, med en person som har flexibelt jobb nog till att kunna motionera den mycket utomhus i parker/skog, är bättre än avlivning eller inget hem alls. Hundar är trots allt husdjur som mår bra av att ha en familj.

   Om du motionerar och stimulerar din hund tillräckligt kan du bo på hur liten yta som helst för hunden vilar bara. Så enligt dig borde jag låtit min hund dö istället för att ta hem henne i min lägenhet?

   Hundar ska aktiveras utomhus och inte inomhus, det går mao hur bra som helst att ha hund (och andra husdjur) i storstan.

   Therese och Anders bor ju dock i en femma, är inte det ungefär lika stort som ett vanligt enplanshus? Och hunden kan väl motioneras utomhus i stan eller på något grönområde? Therese jobbar ju hemifrån, så hon har väl tid 🙂

  Tror ni att Underbaraclaras Natural Cycles-bebis var planerad eller att den är resultatet av ännu ett misslyckande av den metoden? ?

   Haha, där ser man. Babyboom hos alla influencers som använt NC på riktigt, verkar det som. Vad oväntat 😉

    NC är jättebra som fertilitetsapp. Dock värdelös som preventivmedel.
    Vill man ha ett planerat barn så är NC perfekt 🙂

     Och hon har enligt egen utsago använt den preventivt ?

      Det gjorde Bella också enligt egen utsago 🙂

   Ganska smaklöst att spekulera i folks huruvida folk har planerat sina graviditeter eller inte bara för att man ogillar Blondinbella/NC

    Det är ju minst lika smaklöst att göra reklam för en preventivmedelsapp som är LÅNGT ifrån säker, bara för att tjäna lite pengar.

     Det är smaklöst gentemot bebisen (som kan läsa såna spekulationer i framtiden). Det är inte bebisen som valt att göra reklam för NC.

     Om vi ska skälla så mycket på influencers som inte värnar sina barns integritet borde vi sluta hänga ut influencerbarn genom att t ex spekulera i om de är planerade eller inte, om deras föräldrar verkligen älskar dem osv. De har inte valt att vara offentliga.

      Bara för att en bebis är oplanerad behöver den inte vara oönskad och oälskad, hur tänkte du där?!

    Inte alls. Snarare smaklöst att göra reklam för ett ”preventivmedel” som inte skyddar mot NÅGOT!

    Ganska smaklöst att hävda att NC är ett preventivmedel när det faktiska preventivmedlet är kondom eller avhållsamhet.

     NC är en KONDOMAPP dvs den talar om när man ska använda kondom – dvs helst alla månadens dagar 🙂

    Det som är smaklöst är att som influencer marknadsföra en preventivmetod, dessutom en som fått sitt godkännande på tveksamma grunder. Preventivmedelsrådgivning ska ges av personer med medicinsk kompetens.

  Skulle inte klicka på länken ens under pistolhot. Jag älskar smygreklam

  Hon har skrivit i kommentarerna att hon ”hade glömt” att reklammärka att det var ett samarbete med Maria Nila???

   Det var ju tur att hon ”glömde” så fick vi möjlighet att kommentera lite här 🙂

  Borde inte Perrelli reklammarkera sina återkommande inlägg om Jollyroom?

  Ölen i bakgrunden har hon faktiskt också gjort reklam för. Finns en reklamfilm, något om att man kindpussas och äter långa middagar i Frankrike/Italien yadayada boring

  Är sjukligt trött på all jävla reklam.

   https://forni.se/tag/alkoholfri/
   1664 Blanc Sans Alcool/Kronenbourg alkoholfri

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.