Får ert DNA användas för att lösa brott?

På Black Friday förra året köpte jag ett DNA-kit. Det var halva priset och jag tänkte att det kunde vara en kul grej. Testet anlände och sedan dess har jag skrivit ”skicka in DNA-test” i min kalender varenda vecka sedan jag fick det… Häromveckan tog jag äntligen tag i det, bara sådär 10 månader senare ?

Och här har ni mig! Den skandinaviska, baltiska, irländska och västasiatiska person vars blogg ni läser ?
Det slog mig så liten världen är ändå. Vet ni var ert DNA kommer från?//Egoina

Att ta reda på var ens DNA kommer ifrån kan kännas frestande och som en liten sak att göra. De är bara att beställa ett postlevererat kit, svabba runt lite i munnen, skicka iväg med posten för att få svaren levererade några veckor senare.
No big deal.
Men vad händer sen? Jag undrar hur många av alla de som skickar iväg sina DNA-prover som funderar över vad som händer med deras DNA sen?
Vad stod egentligen i allt det finstilta och har man egentligen godkänt?

I USA löstes nyligen gåtan med ”The Golden State Killer” – även kallad ”the East Area Rapist” och ”the Original Night Stalker (EARONS)” – som härjade i Kalifornien mellan 1974 och 1986.
Joseph James DeAngelo Jr, som han heter,  hade kopplingar till uppåt 50 våldtäkter och 12 mord när han arresterades, någonting som kunde ske med hjälp av just den här typen av DNA-analys.
Polisen i Sacramento erkände vid en presskonferens att den misstänkte gärningsmannens DNA hade skickats till sidor som Ancestry.com and 23andme.com – där användarna kan släktforska genom att offentliggöra sitt DNA – där de fått en träff i registret.
Utan den här hjälpen hade de aldrig hittat gärningsmannens DNA eftersom han inte fanns i något av polisens egna register.

När polisen gick ut med att gärningsmannen hittats på det här sättet så gick sidan som använts ut med ett meddelande där de klargjorde att alla användare av sidan givit sitt godkännande – i och med sitt medlemsskap – att deras DNA används på det här sättet.
Är det ett brott mot eller övertramp på den personliga integriteten eller är det varje människas skyldighet att bistå polisen på alla sätt man kan när det kommer till all lösa brott?
Vad tycker ni? Jag skulle inte ha något problem med det alls, att lösa brott men vem vet vad man kan komma att göra med människors DNA i framtiden?
Egoina är kanske i full gång med att klonas i Texas? Vem vet?

81 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  vi har just ett fantastiskt DNA-register som användes för att lösa mordet på Anna Lindh, PKU-registret. Vid grova våldsbrott tycker jag att en persons eventuella integritet är underordnat att lösa brottet.

   PKU innehåller”bara” DNA för personer födda i Sverige från 1975 och framåt så det är långt ifrån allomfattande. Dessutom är det ytterst sällsynt att polisen använder det för att lösa brott. Fallet med Anna Lindh var ett undantag och sedan dess har polisen inte använt PKU en enda gång.

    Naturligtvis finns det nackdelar som att det inte är tillräckligt omfattande ännu, men det är ju bara en tidsfråga och jag skrev inte en uppsats med mitt inlägg.

    Däremot genom en temporär ändring av biobankslagen kunde PKU-registret även användas vid identifieringen av offer efter tsunamin i Thailand. Toppenbra enligt mig.

     Det är lustigt att det bara är Anna Lindhs mördare som har hittats pga pku. Alla andra som går fria och aldrig behöver stå för det de har gjort? Uppenbarligen gäller inte allas lika värde, bara när det är en hög sossepolitiker. Sedan borde man absolut ta dna på alla icke-svenskar som kommer hit.

      Är det verkligen nödvändigt att skriva ”sossepolitiker” och ”icke-svenskar”? Nej, det är det inte. Suck.

       Sant JB, man blir bara irriterad på sånt.

       Skriver så om jag har lust. Sluta gråta som ett barn om du läser ngt du inte gillar. Sedan larvigt att du fokuserar på det än själva kärnfrågan, jo att alla inte är lika mkt värda. Uppenbarligen är Anna Lindh mer värd än andra mordoffer i Sverige.

   Just PUK-registret går endast att använda om du vet vilken person du letar efter och kan pä så vis hitta matchande DNA. I Dubbelmordet i Linköping går det t.ex inte att nyttja det eftersom gårningsmannen är okänd och fallet också olöst.

    Ja men hur skulle det annars gå till menar du? Finns det inget dna på brottsplatsen kan man ju inte bara trolla fram en gärningsman?

     Det fanns DNA på brottsplatsen från dubbelmordet i Linköping. Hår från mördarens mössa. Men går inte att söka på det pga ej registrerat

      Antagligen född före 1975 eller född utomlands….

       Lite klargörande.
       PKU-registret är blodprov. Det vill säga inte ett DNA-register utan blodregister.
       Du kan plocka enskilda personers prov ur registret och få fram DNA och köra mot det som Linköpingsmördaren lämnade efter sig efter domstolsbeslut. Men då måste man veta vilket prov man ska titta på.

       Däremot, att köra automatiskt mördarens DNA, mot hela registret på en dator där bilder på alla personer flashar igenom som i CSI är inte verkligheten. Då arkivet inte är digitalt utan väldigt analogt.

       Så mördaren kan mycket väl finnas i registret men Polisen har inte begärt att köra mot någon, däremot har de topsat fruktansvärt många på frivillig basis för att snabbt kunna avfärda dem från utredningen.

    Pratade med min sambo om Linköpingsmordet senast igår. Det är nog det brott som jag helst av allt vill se uppklarat. Trodde aldrig att det skulle vara olöst så här långt senare. Önskar att polisen fick köra det dna de har från brottsplatsen mot alla svenskar…

  Jag är otroligt fascinerad över sådana test och skulle gärna göra ett! Men jag oroar mig också över integriteten. MyHeritage blev ju hackat rätt nyligen och massa uppgifter läckte ut och det är rätt skrämmande. Samtidigt vet jag inte riktigt vad man egentligen kan göra med en massa dna-data? Jag har sett hur vissa skyddat sin identitet genom att registrera dig med ett falskt namn, och det funkar ju. Problemet är bara att dessa sidor används för att göra släktträd, så man kan finnas med i databaserna utan att veta om det, om någon släkting satt med en i sitt släktträd. Det var väl så de hittade brottslingen som nämns i inlägget.

   De la upp DNA:t på olika sidor som en fejkad profil och började sen kartlägga alla personer som kunde vara släkt med de personer som fejkprofilen var släkt med enligt sidorna samt passade in i profilen, tex kön och ålder. Alltså de fick släktmatchningar och började kartlägga släkten.

    hmm smart.. ja de lät lite weird att han själv skulle skickat in sitt dna

     Det gjorde han inte. Däremot gjorde minst en nära släkting till honom det. Typ eget barn (DeAngelo har ett par döttrar) eller eventuella syskonbarn. Dock inte så nära släkt som biologiskt syskon (han har flera, ett lever inte längre)

      nää förstod det, läste snabbt och tyckte det var det camcam skrev men tyckte de lät väldigt konstigt

  Just de sidor du hänvisar till används ju av de som skickat in sitt DNA och aktivt vill ha kvar det i databasen/på sin sida så att de själva kan släktforska bland de andra som gjort samma sak. Om jag inte är helt ute och cyklar? Därmed är det ju inte konstigt om polisen kunde få tag på det med tanke på att det är offentligt?
  Jag har gjort dna-test med National Geographic och fick välja om jag ville låta de spara mitt dna, anonymt, eller om jag ville att de skulle ”kassera” det. För mig fick de ha kvar det helt enkelt för jag tycker det är fascinerande. Men helt ärligt har jag nog inte läst det finstilta men jag bryr mig inte så mycket. Jobbigt såklart om jag begår ett brott och polisen kan hitta mig så, men det är en risk jag får ta 😉

  OT Men blondinbellas instastory, där hon ska visa upp sina naglar och sina bröst i pyjamas, och samtidigt ska hajen ge henne nån present och hon säger nej och båda skrattar? Skummaste jag sett idag (hittills haha). Kan ju vara vad som helst han viftat med…

   Jag är väl för trött, men tyckte det där lät så roligt? ”Skummaste jag sett idag” -Aida kl 06:48. Hur skumma brukar dina morgnar vara?

   Jag har inte sett Bellas nya story, men man brukar ju få sig ett gott skratt då och då när man tittar.

   Han säger ju ”Om du flyttar in”

   Det jag reagerade på är hans dialekt, jag trodde att han var ifrån Lund? Han får ju prata stockholmska bäst han vill, hade bara föreställt mig att han hade en skånsk dialekt..

    ?

   Hade hon velat visa upp naglarna (som förövrigt bara är ett svart helt vanligt lack) så hade hon ju fotat istället. Så jäkla skumt.

   Visar upp sina bröst?
   Är jag blind för jag ser inga? ?

    Kunde inte heller se några bröst

  Var det inte så att det bara var släktingar till honom som lämnat in sitt DNA för släktforskning. Man visste det inte men hade så pass bra DNA-träffar vid alla brottsplatserna att man chansade på att hitta någon form av matchning på dessa sidor. Man kunde sedan ringa in honom med hjälp av släktingarna. Så gärningsmannen behöver alltså inte ens själv lämna in sitt DNA för att man skall få träff.

   Det stämmer. Men polisen skickade in gärningsmannens DNA och låtsades att de var Bosse Bosson som letade efter sina släktingar. De frågade alltså inte om de fick söka i databasen efter träff på gärningsman.

   Ja, det stämmer att det var släkting. Spåret ledde sedan till DeAngelo och de hade då sen span på honom under en tid. De väntade på något som skulle kunna samlas upp med gans dna och om jag inte minns fel tog de två dna-prover från honom och fick perfekt match med EAR/ons. Därefter grep de honom omgående. Han är även kopplad till versilla ransaker (?) men alla inbrott och våldtäkter är ju preskriberade.. DeAngelo själv säger ju inte ett knyst till någon och jag hoppas han inte hinner dö innan rättegång (som kan ta upp till 7år!!). Nu när dom är så säkra på att de har rätt gärningsman hade en ju velat ha något uttalande från honom men icke.. tänk offret som hörde honom säga ”I hate you Bonnie” och hans första fru hette Bonnie.. kusligt!

  Någon som sett att efter fornis magiska semester är hon nu slut och inte orkat jobba och behöver vila i soffan ???

   Fattar grejen, men helt ärlig känner jag mig också så efter intensiva semestrar ibland. Hade det bara varit möjligt hade jag gärna haft semester efter semestern ?

   Det är väl inte så konstigt? Tycker ofta jag är som tröttast efter resor

   Vem var inte trött första dagen på jobbet efter semestern ?

   Men veckan i Frankrike var väl det jobbigaste Forni hittills gjort i år?
   En veckas festande med bröllop i dagarna tre, vin dygnet runt och dans hela natten.
   Inte undra på att hon är helt slut och nu måste kasta in några jobbveckor för att vila ut 🙂
   Jobb för Forni är som ni alla säkert vet huvudsakligen mingel, events, luncher, yoga och allehanda kroppsfix och terapier.

   Jag skulle också vara helt slut om jag hade behövt klämma mig i den där tärneklänningen och inte kunnat andas på en hel dag.. 😛

  Jag skulle aldrig göra det, tycker det är otäckt hur lätt människor lämnar ifrån sig allt om sig själva idag. Mitt DNA behåller jag för mig själv

  Både fascinerande och läskigt på samma gång. DNA kan användas till mycket gott, lösa brott, bota sjukdomar etc men i fel händer kan det också användas till det motsatta.

  Är helt för att alla personers Dna borde finnas i en bank för att direkt kunna matchas vid fynd på brottsplats.

   Håller med!! ALLA borde DNA testas som har svenskt medborgarskap. Tänk så många brott som skulle lösas och så många våldtäktsmän, mördare, prdofiler osv som skulle sitta bakom lås och bom. ??

    Säg att det hamnar i fel händer och plötsligt blir du dömd för ett mord du inte begått pga ditt DNA. Inte lika bra. Görs det ordentligt med hög säkerhet så skulle det eventuellt funka, men att skicka iväg det på posten till random företag är inte i kategorin hög säkerhet

     Nä, men då skulle ju en statlig myndighet – likt polisen – ha hand om den databasen.

      För polisen gör aldrig fel?

       Ja glöm inte hur Eric. Thorell blev avrättad. Så mkt inkompetenta poliser.

      Och hur kommer myndigheter att behandla våra uppgifter om 10-20-30-50 år? Råder samma förutsättningar då som nu? Vi som nu inte har något att dölja nu kanske har det då, med nya lagar och regler. Myndigheter eller de som jobbar där har inte alltid rent mjöl i påsen och att tro att våra uppgifter är och kommer att vara säkra bara för att de är hos en statlig myndighet är naivt.

      Var väl senast bara ett år sedan transportstyrelsen var i blåsväder kring just läckage av känsliga uppgifter och i samband med det fick flera andra myndigheter också kritik.

       Vad jobbigt det låter att ha såna rädslor kring vår polis och hur vår stat sköter saker och ting! Jag väljer att lita på att forskare, läkare och poliser vill det bästa för människor. Skulle jag inte känns så vore typ ett liv i ett samhälle obehagligt.

  Jag är helt med Blair och anser att alla svenska medborgares DNA borde finnas i ett register hos polisen/myndighet för att på så sätt kunna lösa grova brott. Integritet går inte före rättssamhället och trygghet.

  Jag kunde lämna mitt om alla andra gjorde det, inte för att jag har något att dölja utan för att jag inte har någon nytta av att veta mitt ursprung. Det mesta vet jag.

  Jag tycker att alla som vistas i Sverige en längre period borde DNA testas, då hade vi haft lättare att lösa brott.

  Jag tänker att om polisen hittar mitt dna och skickar in det till en sida så hittat de ju att mina föräldrar finns där. Så även om jag inte själv skickat in mitt dna så skulle jag ändå hittas. Oh well, jag får väl låta bli att begå brott och lämna dna på plats då ??‍♀️

   Det var exakt så de hittade Ear/Ons. Minst en nära släkting till honom hade skickat in sitt DNA. Inte han själv.

  Inga problem, alla borde få göra DNA svabbningen i munnen och skicka in så kan brott lösas snabbare. Upp med fler kameror också. Har man inget att dölja är sånt här inga problem..

  Är det inte lite sneaky att både Molly Rustas och Kenza har fått låna bilar av Mercedez när de åkt iväg? Hade Kenza lånat bil från ett annat märke så hade jag väl inte funderat så mycket på det men nu har båda två fått låna bil från samma märke. Båda påstår att det inte är ett samarbete men då undrar man ju varför man ens väljer att fotografera sig själva med bilen i bakgrunden när man normalt inte gör det? Inte direkt så att det är en snygg sportbil eller liknande.

   Fast vad snackar du om? Kenza skriver att hon frågat just dem om hon fick låna en bil. Då är det väl inte konstigt att det är det märket på bilen. Inlägget är dessutom märkt som sponsrat?

    Ja, det står ett näst intill osynligt
    ”* this trip/stay is sponsored”
    högst upp på blogginlägget som självklart domineras av en bildbomb med bilen, gratishotellet i Göteborg och gratishotellet i Falkenberg.
    På Instagram finns över huvud taget ingen uppgift om att det hela är reklam/spons.
    Nästa gång jag funderar på att hyra bil ska jag istället fråga Mercedes-Benz och jag kan få låna en bil av dem. De verkar vara så snälla på det företaget 🙂

    Fast nu är det inte bilen som var markerad som sponsrad utan hotellvistelsen… Det kunde man även se på hennes instastories.

     Trip = bil
     Stay = hotell
     🙂

   Att bilföretag lånar ut bilar till kända personer är jättevanligt, det är en del av deras marknadsföring.

    Fast lånar dom ut bilen så är det ett samarbete och då ska det markeras. Kenza och Molly har fått låna bilarna i utbyte mot att visa upp det på sina kanaler och då ska det också framgå att det är ett samarbete vilket det inte gör. Att Kenza skriver att ”this trip/stay is sponsored” räcker inte som marknadsföring. Det ska framgå vilka företag som har sponsrat direkt. Man ska inte behöva gissa om det gäller båda hotellen och Mercedez eller hur det ligger till.

     ”Aleks behövde vår bil och Klaras är på lagning, så jag frågade mina vänner på Mercedes Benz om de inte hade en bil att låna oss. Och det hade de! Gissa om vi körde skönt i denna. 5 timmar gick väldigt fort.”
     Verkar som Kenza tänker sig att hon fick låna bilen för att hon har ”vänner” på Mercedes-Benz.
     Och jag är säker på att hon inte hörde den som lämnade henne nycklarna säga ”Gör nu riktigt mycket reklam för oss och för bilen”.
     Nej, Kenza fick låna en bil för att hon är söt och snäll och inte alls för att hon har många följare på sociala medier.
     Som vanligt när Kenza blir sponsrad så låtsas hon att det inte är något samarbete alls för hon inte förbundit sig att göra något särskilt (mer än lämna tillbaka bilen i detta fall).

      Eftersom det är 2 bloggare som lånar bil av Mercedez nästan samtidigt så känns det rätt självklart att det handlar om ett samarbete. Molly Rustas förnekade detta på sin blogg men nu känns det mest som att hon ljög.

       Även Pingis (och Löwengrip) kör omkring med en sponsrad MB sedan i somras.
       Men där är det ju uppenbart att det är ett samarbete.
       Ingen hemlighet att bilmärken använder sig av influencers för att göra reklam.
       Att använda kändisar för att marknadsföra bilar är förmodligen lika gammalt som bilen som företeelse 🙂

  Jag har precis läst ”Svenskarna och deras fäder (de senaste 11500 åren) och den beskriver väldigt tydligt vilka företag man kan skicka in sitt saliv till för att göra en generisk kartläggning av sitt DNA. De företag som analyserar DNA är inte samma som de du tar upp och de arbetar dessutom på helt olika sätt. Och i inget av fallen är huvudsyftet att vara polisen till hjälp och lösa brott. Istället handlar det om släktforskning och att få information om människans ursprung eller på annat sätt bidra till forskning.

  Här kan man läsa mer om man vill bidra till forskningen:
  https://www.yfull.com
  http://ssgg.se/verktyg-och-information/

   De stora internationella företagen som Ancestry Dna och 23andme utför nog också forskning men ja du har rätt att de gör det på olika sätt. Listan du nämner är ju ingalunda alla företag som finns som sysslar med detta. Grejen med Dna är att enskilt säger det inte så mycket men ju fler datasampel man har desto mer kan man få ut av dna-samplen. Ancestry Dna är en släktforskningssajt och även om deras metoder i sig inte är de bästa på marknaden så har de en väldigt stor databas vilket gör att de kan ge mycket info. 23andme profilierar sig däremot på genetisk forskning gällande sjukdomar, så genom dem kan man också få info om olika anlag man bär på. Det man kan göra om man har gjort ett sådant här test är att ladda ner rådatan oh ladda upp den på flera ställen för att jämföra olika resultat. De olika databaserna kommer ju alltid ge olika resultar beroende på vilka sampel de har att jämföra med. Skulle jag göra ett test skulle jag antagligen välja ett företag med så stor databas som möjligt.

  Jag skulle aldrig göra det. Först för att det kostar en del och som nummer två, jag struntar i hur många procent mitt DNA härleder till andra länder. Jag vet vart min släkt kommer från, i många generationer tillbaka och det räcker för mig.
  Däremot skulle jag godta om staten/polisen/sjukvården begär mitt DNA, för att göra världen lite bättre på något vis.
  Samt. I och med att det är privata och vinstgivande företag som idag gör anaylserna, vet man aldrig hur dessa prov används.

  Lämnar INTE ifrån mig DNA! Å resultatet från mina nyfödda barns PKU-test har jag krävt ska kasseras! Bägge gånger har barnmorskorna knappt hört talas om föräldrar som vill radera resultatet efter provtagning och färdigt resultat, och behövt tid på sig att rota fram ett papper för oss föräldrar att fylla i. Föräldrar idag är så naiva och okunniga…. gissar att de flesta inte ens har koll på det här med biobank.

   Vad är det som är så farligt med att den lilla snutten dna från pkutestet sparas? Påallvar, förklara för mig varför det gör mig naiv och okunnig att ha det lilla testet sparat

    Anonym 10:27. Just nu är det inget farligt, finns inget fuffens, bara seriös forskning. Men vad händer i en kallare framtid? Nu tar SD makten, positionerna flyttas fram. Vem har makten om 10-20-50 år? Vilka intressen kan finnas då av en biobank?

     Exakt johanna! De förutsättningar som råder idag råder kanske inte om några decennier. Vem har då insyn i banken och vad har de för agenda?

     Är man en sån foliehatt borde man inte få ha barn.

      Jag förstår inte vad du menar Anonym 11:56? Vi tar fortfarande testet för att se ev sjukdomar. Men vill inte spara resultatet.
      Kalla mig hellre realist och medveten, än foliehatt tack.

       Nope kallar dig foliehatt för det är precis vad du är. Tror du på chemtrails också eller?

        Det finns något mellan foliehatt och att gladeligen lämna ut sina barns dna till höger och vänster. Vill du låta dina barns tester sparas i banker utan att ifrågasätta så fine, men det innebär inte att man har foliehatt på sig om man inte väljer att göra som du. Varför blir du så provocerad av att någon inte vill spara barnens pku-tester?

        15:20 Såklart jag INTE tror på chemtrails. Jag är ingen foliehatt har jag sagt.

        15:26 Jag har aldrig kallat någon foliehatt, det är ju ni som kallar mig det?! Jag blir inte provocerad men ledsen över att informationen är så bristfällig till nyblivna föräldrar.

         Nej, alltså jag (15:26) är helt på din sida Johanna. Sorry om det inte framgick tydligt ?

         23:02: Förlåt, läser nu och ser att du ger ju mig medhåll. Tack!

   Men din fjant.

  Hej! Alla släktforskningssajter delar inte med sig till polisen.
  T ex gör inte Ancestry det och har varit supertydliga med att de inte var med öht i gripandet av GSK.

  Däremot finns det fler problem när tekniken springer ifrån lagen (som så ofta händer). Dels risken med att kränka någons integritet (men om man har tackat ja till ett avtal ser jag inga problem att det används så). Den här släktingen till DeAngelo bodde i Italien och hade ingen som helst kontakt. Man kan spåra så himla långt. I USA använder de ju redan CODIS och teknik där ens ev våldskriminella släkting åker fast om ens eget DNA hamnar i registret. Vilket det gör automatiskt vid våldsbrott. Du kanske redan vet det – men det var just EARONS-fallet som bidrog till att den lagen gick igenom. Innan dess var det inte obligatoriskt att ens DNA fick jämföras mot olösta brott (och då är man bra korkad om tackar ja om man mördat fler och vill komma undan med det)

  I alla fall: det finns även risk att man riktar in sig på att hitta förövare med särskild hudfärg eller ursprung. Att rasistiska tendenser existerar inom rättsväsendet är ju inte en nyhet (t ex en svart person löper dubbelt så stor risk att bli skjuten av den amerikanska polisen som en vit person, vita poliser blir sällan dömda för dödsskjutningar, poc blir dömda i större utsträckning än vita) och det här skulle tyvärr kunna vara ytterligare ett verktyg.

  Obs! Jag har velat veta allt om när du bodde i Sacramento (eller misstar jag mig nu??) för jag är en sucker för det här fallet och har lagt sjuuuuukt mycket tid på att *lösa mysteriet* och spanat på Google maps. Det finns en hel kategori på bloggen: https://morderier.com/category/ear-ons/

  Var i Sac bodde du?

   Mitt favoritforum om earons: http://earonsgsk.proboards.com

    I knooow! Mitt favorit också! Jag har tagit del av mycket sekretessbehandlade grejer i privata meddelanden där. En sån fin gemenskap. Älskade förra året när man samlade ihop pengar för att Debbie och Michelle skulle kunna vara med på crimecon. Och när det var dags hade gripandet gjorts. :’)))) Det var så gulligt när alla vaknade upp den dagen olika tider all over the world.

     Åh ja! Jag kan bara hålla med om det du skriver!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.