Hannalicious och NA-KD bryter mot både lotterilagen och Instagrams regler

Hur? Vad? Varför?

Jo, nu ska ni får höra…igen…
Lotterilagen OCH Instagram regler måste tilläggas eftersom plattformen har några egna regler som inte stipuleras i lotterilagen och som jag inte tror att knappt NÅGON som någonsin lagt upp en tävling på Instagram är medveten om.

Givetvis gäller de vanliga reglerna som omfattar tävlingar på sociala medier fortfarande – att tävlingen måste innefatta en prestation från de som deltar (som inte är allt för enkel) och det är svaren på den som avgör vinnaren.
Det absolut enklaste sättet att göra detta är att be de tävlande motivera varför just de ska vinna – detta för att få tävlande bidrag som kan bedömas och jämföras mot varandra.

Det som många – eller egentligen ALLA – företag och/eller Influencers gör när de anordnar tävlingar är att kräva att deltagarna ska dela tävlingen och/eller tagga några vänner för ökad vinstchans.
Detta strider mot Instagram regler och kan i värsta fall leda till att företaget och/eller Influencern får sitt konto avstängt då man inte får nyttja individers flöden och vänskapsrelationer.
Däremot får man ha som krav att de tävlande ska gilla inlägget eller företagets sida för att kunna vinna men att utnyttja de tävlandes flöden och vänskapsrelationer – nope, nix, nej!

Hannalicious och NA-KD bryter mot båda dessa regler/lagar här ovan. 
De utnyttjar användarnas flöden och bryter mot lotterilagen genom att inte ha ett tävlingsmoment utan enbart ett lotteri för att utse mottagarna av jackorna.

39 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Tips: amandaedman@insta skriver i sin insta story att båda hennes graviditeter inte va planerade (men självklart glad överraskning) och att hon inte rekommenderar natural cycles som preventivmedel

  Jag ser att yoga_girl, igen, gör reklam för naturalcycles på sin Insta. Obegripligt. Jag gillar henne, verkligen, så detta gör mig lite besviken. Idag är, tydligen, World Contraception Day så det känns liiite märkligt…..

   Varför är det obegripligt? Nu när alla vet att man kan bli gravid och det står tydligt både på deras hemsida och på förpackningen så är det mer obegripligt om någon blir chockad om de blir gravida. ” OBS. Du kan bli gravid.” Okej, använder ändå. ”WTF jag är gravid??”

    Precis EGET ANSAR!

    Därför att det är ett så osäkert preventivmedel, helt enkelt. Inget jag menar att man kan rekommendera så pass svepande. Man köper appen och inser (ja, många är inte jättebelästa i ämnet) eventuellt att nån garanti mot graviditet inte finns med metoden. Inte ens yogagirl nämner det i sina inlägg. Där är det bara typ jättebra och underbart och så skönt att slippa äta hormoner (vilket det är iofs). Det är ju visat att alltför många blir oönskat gravida sedan de förlitat sig på metoden.

     Men det är godkänt som metod nu och de är tydliga så det finns inget att klaga på längre. Tycker det är skitbra att de fått de reglerna mot sig och följer dem, saknar bara en ursäkt från Bella att hon la skulden på användarna

     Nyfiken på om du själv har testat appen Valentina, eller om du är skeptisk till NC pga historier du läst? Jag använder själv NC och sköter man det så är det helt jävla underbart att slippa trycka i sig hormoner.

     Missköter man däremot att ta temperaturen vid samma tillfälle varje dag, så finns risken för oönskad graviditet precis som om man missat att tex ta p-piller en dag och ändå har oskyddat sex. Men det är ju inte direkt breaking news, att en graviditet kan uppstå om man missköter sitt preventivmedel.

      Matilda – sluta kalla NC för ett preventivmedel! Det är en modern, digitaliserad version av kalendermetoden, ingenting annat!

       Det är ett preventivmedel, inget du kan få det att inte vara bara för att du personligen inte gillar det

        Jag kan ju hävda att sprit är ett preventivmedel då jag aldrig blivit gravid när jag har haft sex på fyllan.

        Verkar komma som en överraskning för många att ett barn inte blir till bara för att man har oskyddat sex på rätt dag i månaden. De som använder nc och inte blir gravid har kanske inte blivit det utan nc heller…

         Har spriten blivit godkänd som preventivmedel? ?

         12.02: jag jobbar på det?

        Nej, det är inte ett preventivmedel.

         Jasså? Det är godkänt som det iallafall

        Nej, kondomen du troligtvis använder är preventivmedel. Appen i sig förhindrar inte en graviditet.

      Både ja och nej på din kommentar. Risken finns även om du tar temperaturen varje dag och följer allt som man ska. Men de har förtydligat det. Risken finns även med kondom och ppiller, så man kan inte riktigt hävda fullt skydd om man sköter det

      I rest my case 🙂 Visst fungerar den, för det mesta, men …. Nä, jag släpper diskussionen. Jag har inte använt den själv, däremot motsatsen, dvs när jag ville bli gravid och följde min cycle väldigt noga.

       Ja, du har liksom inget case. Innan de ändrade informationen och skyllde på att folk använde det fel osv så hade du ett case. Men nu har de gjort om och gjort rätt, klarat granskning, och fått godkänt, så finns liksom inget att komma med nu 🙂 Men som sagt, väntar ändå på Bellas ursäkt, hon gav kvinnorna skulden istället för att informera om riskerna…. Så fult gjort

     Samma anonym som ovan, men läs här Valentina

     https://lakemedelsverket.se/Alla-nyheter/NYHETER—2018/Lakemedelsverkets-granskning-av-Natural-Cycles-avslutad/

     ”På Läkemedelsverkets begäran har Natural Cycles nu förtydligat risken för oönskad graviditet i bruksanvisning och app. Läkemedelsverket har därmed inget ytterligare att anmärka på och i och med detta är granskningen av appen avslutad.”

      Som sagt, jag släpper diskussionen. Jag säger varken bu eller bä 🙂

  Att det ska vara så svårt…!

  Jag kan hjälpa till, hon kan ta ner inlägget och skicka jackorna direkt till min adress istället ?

  OT vad har hänt med jocke o Jonna, flyttat isär? Sover i olika rum eller?

   Knappast, de hade nog laddat upp x-antal videor på youtube om så var fallet.

  Så alla ”gilla och dela”-tävlingar på fb är också olagliga, eller? Dela-delen?

   Japp

   Jo, det måste finnas en motprestation annars räknas det som lotteri. Till exempel en motivering eller en fin bild, där en jury väljer vinnare. Det här inlägget beskriver allting väldigt bra 🙂 http://mamasaid.se/blogg/guide-till-tavlingar-facebook-regler

  Ot. Therese Lindgren söker info om folk som använd surrogatmamma/adoptivmamma pga förlossningsrädsla. Kanske något att skriva om då fler kanske lider av detta?

   Fegisar ska inte ha barn.

   Vill man ha barn och inte vill föda så varför bara inte adoptera? Finns hur många ungar i världens som helst som skulle önska sig en förälder och typ lika mycket info om adoptioner, varför click baita?

    Nej, det finns typ inga ungar i världen som mår bra av att förlora all kontakt med sitt ursprung och växa upp i en annan kultur, så det är lika kasst som surrogatmödraskap. Läs på.

     Föräldralösa barn? Mår de inte bättre i en adoptivfamilj än i olika fosterhem?

  Kan ingen ha som motprestation vid en tävling att motiveringen ska vara skriven som en haiku, limerick eller en sonett? Hade ju varit hur kul som helst!

  OT. Vet inte hur intressant detta är men jag tyckte det var lite konstigt. Paula har betalt samarbete på sin vigselring. Är det bara jag som ser framför mig samtalet:”Ok guldfynd, vilken ring kan vi få gratis? Ok, den tar vi!”
  Det kanske är precis den man vill ha förstås. Dock känns det lite knasigt att mjölka ur allt man kan få, ur ngt som är väldigt intimt och personligt. Hade kanske gjort samma sak själv, vad vet jag, men jag tycker iaf att det är konstigt. Vad tycker ni?

   Är ju troligen mer en summa än en specifik ring. Hade inte bangat om guldfynd hade någon jag ville ha

    Ja så kan det ju vara också, som jag sa så kanske jag också hade nappat. Tycker bara det ser konstigt ut.

   Tycker inte att det är konstigt. Konstigt vore väl om de förlovade sig bara för att ringen var gratis men om man ändå tänker förlova sig med ring så varför inte?

  Läste fort och trodde det stog Hannalicious och KD bryter mot både lotterilagen och instagrams regler. ????

  Lina Dolk är ganska duktig på att bryta mot reglerna också

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *