Ris och ros till Natural Cycles på World Contraception Day

Vad har vi här, vad har vi här?
Två influencers och två Instagraminlägg om Natural Cycles.
En som hyllar preventivmedlet och en som blivit gravid trots att hon använt det.

Mest anmärkningsvärt är väl att Natural Cycles satt en hel armé av människor på att besvara kritiska kommentarer och att Yoga Girl – som reser kors och tvärs över jorden – verkar förlita sig på NC trots att företaget själva avråder människor som reser mellan olika tidszoner att använda NC som enda skydd.
Eller måste hon rödmarkera varenda dag för att vara säker?

Läkemedelsverkets granskning av Natural Cycles har nu avslutats efter att företaget förtydligat riskerna med oväntad graviditet på förpackningen och i appen.
Om jag förstår det hela rätt så betyder det att riskerna stämde – de är lika stora som när utredningen inleddes – de bara uttrycktes inte tillräckligt tydligt på lådan?
Kommer ni ihåg att Isabella Löwengrip skyllde på kvinnorna när det begav sig, att de slarvat – när sanningen var den att företaget brustit i sin information. Jag förstod aldrig varför hon tog på sig rollen som självutnämnd talesperson för företaget i ett så känsligt skede när det nu visar sig att hon hade helt fel.

Tänk om någon som YogaGirl – med följare över verkligen HELA världen –  skulle bli gravid i samband med att hon marknadsför NC i preventivt syfte? Finns det en ”locket på-klausul” med i samarbetsavtalet månne?

Tack för tips!

116 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Therese lindgrens bröst video?? usch så förolämpande

   …. eh ok

   Varför skulle det vara förolämpande? Och kommentarsfältet är fyllt med tacksamhet från storbystade som uppskattar att någon lyfter fram de problem som riktigt tunga bröst kan medföra. Är väl jättebra om någon vill försöka sätta sig in i andras situation och dela med sig av det? Tror särskilt att det känns viktigt för hennes yngre tittare som upplever det jobbigt med den oönskade uppmärksamhet detta kan innebära.

   Är du 12 år?

   Förolämpande mot vem?

  Varför får NC kallas PREVENTIV-medel. Kondom, p-piller, spiral förhindrar/PREVENTETAR ju en graviditet. Hur kan NC göra det? Fertilitetsmonitor (som de väl marknadsfört sig som under en period väl?) borde väl vara ett bättre val?

   Det nc kan göra kan en vanlig kalender och penna göra. Den metoden är också känd som mycket osäker.

   Varför är det så viktigt för dem att få kallas p-medel? Som du säger, fertilitetsmonitor vore ju bättre. Vi gör de säkra perioderna säkrare och smidigare att hålla koll på – typ. Fast det är klart, kanske inte så många som vill betala en massa pengar för det som gratisappar också fixar.

    Pengar, marknadsföring.

   Nc borde klassas som ett hjälpmedel nät du vill bli gravid och inget annat

   Vem som helst som har koll på sin menstruationscykel och ägglossning kan alltså kryssa i röda dagar i kalendern och kalla det för preventivmedel.

  Jag tycker inte att influencers ska marknadsföra nc alls. De spär bara på myten till unga kvinnor om att hormoner är farligt, när hormoner i många fall kan hjälpa kvinnor att ha ett drägligt liv under sin mens. Jag tycker att preventivmedel och information kring dessa ska skötas av vårdpersonal och ges individuellt till tjejer och kvinnor utifrån deras egna förutsättningar.

   Att det hjälper mot vissa problem gör inte att de (eventuellt) farliga biverkningarna försvinner

    Nej men att hormoner är farligt och att vi ska undvika de är en myt som inte stämmer. Synd att influencers spär på den inbillade hormonrädslan som finns. Självklart finns biverkningar men inte i den mån det målas upp. Och också därför som vårdpersonal borde hantera informationen kring preventivmedel (och individanpassa), inte influencers.

     Njaa, håller inte med dig. Finns många som fått kraftiga biverkningar när man börjar kolla upp det själv. Precis som med kopparspiral, skulle ju vara så himla bra – tills man kollade upp det. Testa och känn av din kropp skulle jag rekommendera. Skulle aldrig ta hormoner bara för att det funkar för en annan

      Jag har inte sagt att man ska ta hormoner för att det funkar för en annan heller ? på samma sätt som jag inte skulle välja bort hormoner för att de inte funkade för en annan

     ”Inte i den mån det målas upp”, vad bygger du det på? Hoppas att den här debatten ska föra med sig bättre forskning på preventivmedel och biverkningar, för helt bra är det då inte

     Önskar att jag kunde äta p-piller, ha spiral eller liknande (enda jag inte testat är p-stav men det vågar jag fan inte) och fortfarande leva gott

      Finns massor med studier kring biverkningar av hormonella pmedel, där kan vara en bra början. Ett tips är också att lyssna på vad de experter som är opartiska i frågan säger. De flesta är överens om att hormonskräcken är överdriven och att det inte finns grund för att generellt avråda från hormoner. Alla mediciner har biverkningar så klart, men just p-piller har av någon anledning blivit utpekade som farliga.

       Men jag vill poängtera att jag inte är emot icke hormonella medel. Jag är för att var och en avgör själv vad som passar en. Och det kan vara något som inte passar en annan☺

       Det hjälper ju inte vad experter säger om hur bra hormonella preventivmedel är, rent statistiskt, när man är en individ som inte mår bra på dem. Jag önskar som Anonym också att jag kunde äta p-piller och må bra men det kan jag inte. Jag är glad att NC finns som alternativ för mig.

        Nej statistik säger inget om något på individnivå. Igen, inget fel med att välja hormonfritt om det passar bättre. Men biverkningarna av hormoner är uppblåsta. Det är inte så farligt som vi blir intalade att det är. Generellt alltså. Självklart finns individer som inte mår bra av hormoner.

         Jag kan inte minnas att jag någonsin blivit intalad att hormoner är farliga. Däremot har jag blivit intalad otaliga gånger hur fullkomligt ofarliga och (faktiskt) nödvändiga de är om ska ha sex som ung kvinna. Att låta bli att äta p piller var liksom ett helt otänkbart alternativ från vårdens sida när man var ung. Samma tjat har uppkommit som äldre efter varje barn blivit fött och man ska prata preventivmedel på återkontrollen.

         Håller med Maria! Och mr en kass på p-piller så måste man härda ut och se om det blir bättre, annars får man byta och börja om. Plötsligt har man mått mer eller mindre kass pga p-piller i typ ett år. Tycker det talas alldeles för lite snarare, och att individers problem pga p-piller tonas ner av vården. Givetvis funkar det för många också.

     Hormontillskott ökar risken för cancer och att det skulle hjälpa att bli gravid snabbare när man slutar med tex p-piller är en lögn. Det finns massor med studier som visar att det tar över ett år för kroppen att återhämta sig.

      Som med alla mediciner får man välja fördelarna med risken för biverkningar. Det gäller ju vid Ipren och hostmedicin och strålning också.

       Välja=väga

      Östrogen motverkar ju också vissa typer av cancer, om en ska vara petnoga.

      Haha jag blev gravid månaden efter jag slutade med p-piller. (Missade att ta dem under 3 dagar o väntade på nästa mens för att uppta dem) hade tagit p-piller i typ 5 år utan avbrott…

     Min erfarenhet är att biverkningar från hormenella preventivmedel målas upp som de knappt existerar av vården och får man sådana biverkningar så är det så ovanligt att man nog inte fått det i alla fall. Lösningen från vården var i alla fall att erbjuda andra hormonella preventivmedel, gång på gång. I tio år höll jag på och testade mig runt utan att någon från vården sa att det här med hormonella preparat kanske inte var något för mig utan blev istället övertalad gång på gång att testa en ny sort/variant. Det var en sådan befrielse när jag väl slutade på eget bevåg och äntligen började känna mig som mig själv igen.
     Jag förstår riskerna med NC om man inte följer instruktionerna minutiöst och hade inte velat att mitt 15 åriga jag använde det, men för oss som faktiskt inte haft något annat alternativ än kondom är det inte så dumt. Jag har använt det rätt länge utan att bli gravid och sedan använt det just för att bli gravid, vilket funkade. Jag är väldigt glad att NC finns.

      Men har inte individer ett eget ansvar i den frågan? Om du nu mår dåligt av hormoner, sluta! Måste en läkare tala om för dig att sluta? Just den biten är ju inte direkt raketforskning, till skillnad från en del annat inom vården. Om du inte säger ”jag vill inte används hormoner” är det väl inte så konstigt att du får nya alternativ om du uppsöker läkare som är inom området?

       Som vuxen kvinna gjorde jag det, och fortsätter att göra eftersom jag blir utsatt för övertalningsförsök då och då fortfarande i vårdsituationer. Som tonåring är det svårare att hävda sig dock mot personer som man uppfattar som auktoriteter. Jag använde hormonella preventivmedel mellan 15 och 25 års ålder och som ung kvinna litade jag på vården som bytte sort åt mig när jag klagade och stod lydigt ut under ett antal månader varje gång eftersom de biverkningar jag fick skulle minska med tiden, enligt vården. Det framställdes som att det inte fanns något annat alternativ om jag vill ha sex regelbundet, vilket jag och de partner jag haft ville. Jag tvekade också på om det verkligen var hormonernas fel när jag blev ifrågasatt och vården ville hitta andra anledningar till att jag exemplevis tappat sexlusten. Till slut beslöt jag mig dock för att sluta efter att ännu ett förhållande kraschat på grund av min bristande lust och nu kommer jag aldrig aldrig aldrig äta hormoner igen när jag vet skillnaden.
       Har inte vården ett ansvar att lyssna på, speciellt unga, individer och låta bli att försöka övertala dem att ta hormoner när de är tveksamma?

        Precis detta jag försökte förmedla lite högre upp men du gjorde det bättre. Och vadå eget ansvar? Det har givetvis alls men det är fan inte så lätt att stå på sig mot vården som viftar bort dina biverkningar. Klart man blir osäker, och att det tar ett bra tag innan man vågar lita på sig själv.

  När ska natural cycles få 25-årsgräns? Samt en disclaimer som måste läsas vid köp.

   Är du inte vuxen nog att läsa informationen du får med dig ska du nog inte ligga alls. Är supertydligt överallt

    Men så är det inte. Alla dessa småtjejer, 11 år och uppåt, inte fasen tar de till sig sån info? De bara ligger, för att killarna vill. För killarnas skull, för att få behålla dem. Jag vet få 11-åriga tjejer som är riktigt kåta och vill ligga för sin egen skull, bara sin egen.

     Åh, jag hoppas ingen 11-åring har sex alls…Har de det??

      I Jemen, Bangladesh och Malaysia t ex…

       Mmm och där är säkert NC jätttttttestoooora

        ”Natural Cycles has registered users from over 200 countries and territories.” 🙂

         Mm och 11åringarna tillhör säkert dem ?

       Mm jo, utgick dock från att Valentina snackade om hur det är i Sverige…+ jag kanske har fel, men det känns inte som att en 11åring i de länderna har sex frivilligt? Eller att de skulle använda ett ”preventivmedel” som natural cycles.

      Jag är från Norra Dalarna. Ja – där blir tjejerna av med oskulden i 11-12års ålder.

  Vilket jävla skämt det där NC är alltså. Trots massiv kritik så bara kör dem huvudet i sanden och fortsätter sitt skitsnack. Avskyr oseriösa företag som håller på så. Och alla dessa jävla influencers som ska sprida skiten; också dem förnekar och ba ”NC är fantastiskt!”

   De*

  Med tanke på alla om och men och kanske, vem har ett så regelbundet liv att man öht kan använda NC korrekt? Inte dricker alkohol, inte sover oregelbundna tider, inte reser, inte stressar, inte tränar, inte gör annat som kan rubba temperaturen så att metoden blir otillförlitlig?

   Det där är nog väldigt olika från person till person, är du regelbunden lär det inte vara några problem. Inte för att NC hade behövts till det dock. Jag kör på säkra perioder och vet när de infaller, kompletterar med pessar. Använder inte NC.

   Och ska man då bara ha sex vissa dagar i månaden?? Så tråkigt!!!

    Man använder så klart kondom de röda dagarna.

     Då är ju kondomen det som är preventivt ?

      Ja, innan NC kom använde jag alltid kondom när jag hade sex. Alltså alla månadens dagar. När jag använder NC så räcker det att använda kondom några få dagar. Jag föredrar det sista alternativet.

       Alltså använder du nc som en metod för att veta när du ska använda preventivmedel. Dvs typ som en vanlig kalender

        Nej, inte som en vanlig kalender iom att jag mäter min temperatur också, så klart. För mig funkar det betydligt bättre att ha koll på min cykel på det sättet. Men visst kan man säga att det inte är ett preventivmedel då utan att det är ett hjälpmedel som gör att jag slipper använda preventivmedel större delen av månaden.

   Det beror väl på vilket slags liv man lever. Det har fungerat bra för mig i flera år. Men som influencer som reser kors och tvärs stup i kvarten och dricker alkohol flera gånger i veckan är det väl knappast optimalt.

    Klart det beror på vilket liv man lever och hur man är som person. Jag är ingen influencer men slarvar ganska mycket med sömnen t ex, då går ju NC bort direkt. Det känns som att det är så många faktorer som ingår i ett normalt liv som kan göra att NC inte blir tillförlitligt, att det borde vara få som har så regelbundna vanor att det funkar bra. En som tränar hårt och ofta, en som slarvar med sömnen, en som reser i tjänsten, en som dricker ett glas vin flera gånger i veckan etc.

     Eller en infektion i kroppen som man inte märkt av, en ägglossning som kommer lite senare en månad, etc. Dvs sånt man inte heller kan rå på

  Skönt när sanningen kommer ut om denna skitprodukt.

  Undrar vad som hände med Blondinbellas plan att skriva nyhetsbrev.

   Skrev du upp dig på det?

    Hahaha nä. Vadå kunde man Det?

     Ja, och dessutom var det nog tänkt att de skulle ta betalt för prenumerationen. Troligen för lågt intresse för att de skulle sätta igång tjänsten.

      Det skulle väl vara reklamfinansierat också?
      Så troligen var det inte så lätt att sälja annonser och samarbeten som de hade hoppats på.

   Det skulle väl vara någon sorts av pepp-talk på söndag inför veckan som kommer. Det är nog vad de flesta längtar efter en helt vanlig söndag mellan allt bestyr – att få sätta sig med en kopp te och en bit mörk choklad och läsa hennes pepp så att man är riktigt taggad inför måndagen.

    ?

    Hahaha

   Hon visade upp sitt stora pillerförråd (alltså vitaminer) som ska med till Paris, direkt tänkte jag att snart kommer väl ett powerpiller som ersätter alla andra piller i samarbete med Magnus Hedman.

  Först efter en massa skriverier om NC insåg jag att det marknadsförs som preventivmedel?! I min enfald har jag alltid trott att det är ett hjälpmedel för att BLI gravid. Detta för att två personer i min närhet (som båda försökt bli gravida en längre tid) började med NC och blev gravida inom ett par månader. De är alldeles lyriska över hur bra det fungerade för dem och lovordade därför metoden. Det är två år sedan nu och ingen av dem har använt NC efter att syftet uppnåtts. De har inte sett det som ett p-medel överhuvudtaget.

   Det marknadsförs som både och.

   Man kan ställa in två olika ”mode”, ett för att bli gravid och ett för att inte bli det. Jag har använt det som båda med gott resultat.

  Den kliniska utvärderingen som ingår i den tekniska filen för Natural Cycles och som granskats av Läkemedelsverket i utredningen har visat att under 1 år kommer 7 kvinnor av 100 att bli oönskat gravida vid typisk användning av appen som preventivmedel.

  https://lakemedelsverket.se/Alla-nyheter/NYHETER—2018/Lakemedelsverkets-granskning-av-Natural-Cycles-avslutad/

   Vilket alltså är bättre än ex p-piller.

    Det flyger ganska mycket osanningar och egen-påhittade sanningar i detta kommentarsfält. Jag föreslår att istället för att skriva osanningar så kolla samtliga som inte vet vad som gäller, upp fakta, tex på läkemedelsverket, se länk :

    https://lakemedelsverket.se/upload/halso-och-sjukvard/behandlingsrekommendationer/Antikonception_rek.pdf

  Yogagirl vill ju bli gravid snart (nu?) igen så hon kan ju bara säga att hon ändrat och använt det som ’bli gravid’-app.

  Det är nog ett enormt mörkertal på de som blivit gravida med NC och jag tvivlar på att det är säkrare än en vanlig kalender. Det är många som säkerligen väljer att behålla det oplanerade barnet och inte får man någonsin frågan vid graviditet om det var planerat eller ej och vilken preventivmedels metod man använde.
  För hur många av de influencers som hyllat NC är nu gravida eller fått barn….

  När vi ändå pratar om Isabella, igår hade jag en mäklare hemma eftersom vi ska sälja och vi har träffat flera olika, men en började hela mötet med att inleda ” Ni vet vem blondinbella är? vi har ett samarbete med henne och ni kommer få er lägenhet med i ett nyhetsbrev och på stories på insta”
  Jag fråga vidare lite då jag aldrig har sett sådan på hennes stories eller liknande, det lät som om att man skulle kunna få marknadsföring i hennes kanaler, men det visade sig att det är Nordic tech house(?) som används till det.

  Någon som har sett deras stories eller nyhetsbrev om utskick ang lägenheter till salu? Jag kommer inte använda denna mäklarbyrå eftersom att dels så kallade mäklaren henne blondinbella och hallå, det har hon ju inte gjort på ett par år, det kändes så himla sjukt oseriöst och vill inte få min lägenhet i ett nyhetsbrev som kommer från ett företag som man inte vet ens vad de sysslar med, men tydligen bostadsaffärer?

  Börjar nu fundera på vilket mäklarbyrå som fixade hennes hus på Lidingö, både nya och gamla..

   Gadelius

  Läser till läkare och min professor på UU avrådde oss från nc. Fattar inte hur denna app lyckats bli så stor

   För att kvinnor som inte kan ta hormoner och inte hittat annat som funkar gillar det. Förstår det fullt ut, vissa kanske hävdar att de lika väl kan föra i kalendern men jag tror att det ger en större känsla av trygghet att ha den här processen, ta temp, skriva ner, hålla koll

    Exakt. Innan NC kom hade jag inget direkt alternativ till kondom.

     men hallå, det har ju funnits p-dator i flera år innan NC kom

     https://naturafemme.se/?gclid=Cj0KCQjw_7HdBRDPARIsAN_ltcKdZIRXJ4TWmSPy95sEaD3CAQ3FW0UGHgx0IiXmgQD9fnjC-5pjc-0aAvtPEALw_wcB

     de fungerar likasant som NC bara det att de kallas p-dator eller fertilitetsmonitor för de utger sig inte för att vara ett preventivmedel, vilket uppenbart inte NC är heller. Det var en dålig ursäkt tyvärr, att det inte fanns ett alternativ, sorry….

      Jag kollade på dem men som student, som jag var på den tiden, så var det för dyrt att lägga upp flera tusen kronor på ett preventivmedel som jag inte visste om jag skulle trivas med. NC är ju betydligt billigare att testa en period. Idag skulle jag väl iofs kunna byta till en sådan när jag har en hyfsad lön och vet att det här är en metod som passar mig.

    Det kanske ger en större känsla av trygghet med app, men är det mycket säkrare?

     Men om du INTE har alternativ. Det är varje kvinnas val

     För mig är det säkrare. Jag trodde jag hade koll på min cykel innan men lyckades inte bli gravid. Det visade sig att jag inte alls hade ÄL när jag trodde. Jag har använt NC både som preventivmedel och för att bli gravid två gånger.

  Min barnmorska tyckte der var fruktansvärt att det blivit godkänt som p-medel. Att det som sagt inte funka för att man måste sova rätt, inte stressa, inte vara sjuk osv. Att om man använde det så var man gravid inom tre år, varken man vill eller inte. Och att vården uppmanar kvinnor till att ta hormoner som gör att dom inte har ägglossning och mens, för att det minskar risken för äggstockscancer.

   Och att dom upplever att aborterna har ökat sen NC

    NC blir ett fall för SD ?

  Jag har haft mens i 16 år (uppehåll vid två graviditeter). Mensen har gått som en klocka ända sedan första mensen. Ändå har den blivit lite knas (sen/tidig) vid ensaka tillfällen. Som idag. 4 dagar tidig än väntat. Trots att mensen går som en klocka 11 av 12 månader så skulle ju NC knappast vara säker den månaden som mensen (och ägglossningen) infaller vid fel tillfälle.

  NC detekterar en höjd temp, när ägglossningen har inträffat. Man är fertil INNAN ägglossningen. NC kan aldrig förutspå när min mens blir lite tokig. Hade jag kört på NC så hade jag med stor risk blivit gravid denna månad.

  Många har nog det som mig. Väldigt regelbunden mens, men kanske en gång per år så kommer mensen några dagar tidigare eller senare. Inget konstigt med det. Men kan ha stora konsekvenser för de som vill undvika graviditet!

  1. NC är en bluffprodukt, inget preventivmedel. Det är det samma som säkra perioder (vilket inte alls är säkert!), men istället för att ha en gratis app eller penna och kalender måste man betala för den! Den skapar falsk trygghet vilket leder till oönskade graviditeter och stort lidande.
  2. Att hormoner är farligt och onaturligt är lögn. Det är de samma hormonerna som kroppen själv producerar, det är inte en medicin med giftiga substanser som skadar kroppen. Många hormonella preventivmedel har i dag till och med bioidentiska hormoner! Det finns massor av olika sorter att välja bland, med olika styrkor. Hormonella p-medel skyddar mot flera typer cancer och hjälper mot svår mensvärk, anemi, pms och pcos.
  3. Att ha mens en vecka varje månad år efter år är INTE naturligt!! Personer som hävdar det saknar elementär kunskap om biologi. Det naturliga är att bli gravid i 10 mnd, amma i minst 1 år, kanske ha 4 menstruationer och sen bli gravid igen. Det är inte meningen att vi kvinnor ska spendera 1/4 av våra fertila liv på att blöda! Alla duktiga gynekologer rekommenderar numera att inte göra uppehåll för blödning mer än ett par ggr om året. Max. Det är helt enkelt totalt onödigt att förlora massa blod, ha jätteont, inte orka med jobb eller aktiviteter, lägga tusentals kronor på mensskydd (och ända vara rädd att läcka) 25% av året. Kör man med kontinuerliga p-piller får man även jämn och skön hormonnivå, om man gör uppehåll en vecka i månaden leder det givetvis till enorma svängningar i ens hormonnivå. Att det öht finns sockerpiller på vissa p-piller beror på att när de kom på marknaden för en evighet sen kände kvinnorna sig oroliga för att de blivit gravida om de inte fick någon blödning. Därför lade producenterna in en pillerfri vecka varje månad så det skulle kännas som vanligt. Blödningen man får är inte ens en menstruation, det är en bortfallsblödning.

   Riktigt intressant faktiskt!

   Så skönt att någon skrev en vettig kommentar, håller med om allt men orkade inte skriva något själv ordentligt från mobilen. Ett tillägg jag skulle vilja göra är frågeställningen om varför så många kvinnor känner att vi (sjukvården) tvingar/tjatar på folk att använda p-piller? Vi rekommenderar detta dem för att de är det bästa och säkraste preventivmedlet för många. Det finns liksom ingen dold agenda? Så konstigt att misstro all forskning och yrkeserfarenhet men blint lita på ett vinstdrivande app-företag som marknadsför sig med influencers (som dessutom blir gravida stup i kvarten).

    Anledningen till att jag upplevde mig tvingad/tjatad på att använda p-piller var att jag blev hotad/tjatad på att använda p-piller när jag berättade att jag mådde dåligt av att äta dem och att min sexlust försvann totalt. Jag skulle prova sort efter sort efter sort som ung kvinna i år efter år. Det vården inte verkar fatta är att det kanske är ett fantastiskt preventivmedel på statistisk nivå, men jag är ju en individ och det hjälper ju inte mig att det flesta kvinnor mår bra om jag mår dåligt.
    Jag känner mig uppriktigt sagt väldigt ledsen över all de år som gått förlorade för mig när jag mått dåligt och de förhållanden som gått i stöpet på grund av min obefintliga sexlust när lösningen var så enkel som att sluta med hormoner. Det var verkligen en aha-upplevelse. ”Det är ju så här jag ska må!”
    En fråga till dig som svarar i sjukvårdens namn, ger du någonsin rådet till en kvinna att sluta med p-piller om hon mår dåligt? Frågar du kvinnorna du möter hur de mår och lyssnar på svaret? Eller tänker du bara att p-piller är det bästa preventivmedlet oavsett?

   Att det är naturligt betyder ju inte att det är bra, i sig. Hormonerna är ju samma som finns i kroppen men man manipulerar ju nivåerna av dem.
   Mår man bra av p-piller är de ju fantastiska men mår man inte bra så gör man ju inte. Däremot får man från vården ofta en föreläsning liknande din när man inte mår bra, som om det skulle förändra hur man själv mår? Den ”jämna och sköna” hormonnivån fick i alla fall mig att må kasst och raderade totalt min sexlust, vilket iofs är ett väldigt pålitligt preventivmedel…

   Känns som att man inte kan vinna. P-piller har negativa biverkningar för massor av kvinnor. Och så är det dåligt att ha naturlig mens också? Vad ska man göra om man inte behöver preventivmedel, äta hormoner ändå?

    Jag äter p-piller sedan flera år tillbaka trots att jag inte har sex. För mig har det aldrig varit ett preventivmedel utan en medicin som gör mitt liv bättre. För min ”naturliga hormonnivå” gjorde att jag hade så fruktansvärt ont varje månad, var vanligt att jag blev hemskickad från skolan för att jag bara låg och krälade någonstans, kräktes ofta etc. Ansågs vara för ung för diagnos men med stor sannolikhet har jag endometrios. Och p-pillren har hjälpt så otroligt mycket!

   Jag förstår inte, är det farligt att ha mens? Man blöder väl normalt bara ca 1 dl vid varje menstruation? Jag mår i alla fall inte dåligt när jag har mens och har inte ont.

  Att FDA har godkänt detta i USA är egentligen inget att hänga i julgranen efter allt som kommit upp om FDA och deras sätt att godkänna läkemedel… De godkände ju Essure och titta bara hur det slutade för så många kvinnor för att FDA:s rutiner suger.

   Den dokumentären på Netflix var ju helt sjuk! Satt bara och gapade över FDA:s tillvägagångssätt.

  NC har ju godkänts i Usa, kan bli en dyr affär när de blir stämda för ofrivilliga graviditeter.

   De kan inte bli stämda för det eftersom det står att man kan bli gravid både på gröna och röda dagar. De har ryggen fri

  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/lista-sa-sakra-ar-preventivmedlen
  Där står det så här. Bla om p-piller…..

  Vid ”typisk” användning sägs Natural Cycles index vara 7 – det vill säga att av 100 kvinnor som använder metoden under ett år kommer sju bli gravida ändå. Appen testas dock inte på riktigt samma sätt som övriga, eftersom den klassas som en medicinteknisk produkt och inte som ett läkemedel.

  Fler gravida med p-piller
  Motsvarande index för p-piller är 9, det vill säga något större risk för oönskad gravididet. Kondom, det enda preventivmedel som skyddar mot sexuellt överförbara sjukdomar, leder vid ”typisk” användning under ett år till att 18 av hundra kvinnor ändå blir gravida

   +1

   Knappast bra reklam för NC eftersom det är kondom man får använda om man vill ligga på röda dagar. Tänk steget längre.

  Hallå hur dum får man bli om man seriöst använder det som preventivmedel. Tänker folk inte längre eller? Går på vad som helst verkar det som JEEEEEZ

  När man läser NC svar på instagram (första bilden) att om man druckit alkohol, sovit mer/mindre än vanligt, reser till olika tidzoner/klimat, så måste man skydda sig på annat sätt el avstå från sex….då tänker jag på Isabella som typ gör allt detta varje vecka i stort sett…varför promotar hon denna produkt när hon antagligen inte ens använder den….

   Nä, det är ju verkligen inte ett preventivmedel för henne eller många av de influencers som gör reklam för det. För mig som stadgad och tråkig småbarnsmamma med svenssonliv så funkar det fint.

   Bella har bara använt NC för att bli gravid och aldrig som (enda) preventivmedel.
   Precis som alla borde göra alltså 🙂

    Fast hon har gjort reklam för den som ett preventivmedel.

  Min kompis, 40+ och tvåbarnsmamma, blev gravid två ggr på fem månader med Natural Cycles. Hon gjorde abort båda gångerna och var helt knäckt. Tror inte hon berättade för vården att hon gick på Natural Cycles, för hon är besatt av allt som är ”naturligt” (och helst glutenfritt) och har inte ens vaccinerat sina barn. Så hon ville inte tro att det var fel på metoden.

   Alltså förlåt, jag förstår att det måste vara fruktansvärt jobbigt för henne men jag skrattade HÖGT av ”(helst glutenfritt)” hehe

   Blir gravid och fortsätter? Hur tänker vissa? Eget ansvar!

  Fattar inte varför underbara Clara bara säger ”barnet var planerat och vi använde NC för att tracka fertila dagar” istället för att böla i sin podd att ingen har med det att göra. Det blir ju så tydligt att graviditeten var oplanerad när hon inte vill kommentera saken. Blir nog inget mer samarbete med NC för Claras del.

   Hon sa ju i podden att barnet var planerat.

  1 av 10 kvinnor lider av den vanligaste kvinnosjukdomen som finns- endometrios.
  Endometrios leder bl.a. till oregelbundna menstruationer, ägglossning samt även förhöjd kroppstemperatur (få av mååååånga symtom).
  Så hur är det möjligt att detta ska kunna hjälpa alla dessa miljontals kvinnor är det tänkt?

   Vem säger att NC ska hjälpa mot endometrios? För många är ju p piller ett bättre alternativ. För oss som inte kan äta p piller är NC ett annat alternativ.

  Här är en som använt NC som Peventivmedel i snart 2år och har inte blivit gravid, så jag kan säga att jag är nöjd med NC iaf. Absolut, den kräver lite disciplin med mätningarna och när man ska och inte ska mäta osv men har fungerat utmärkt för mig och sambon då vi inte vill ha barn än och jag inte kan ta p-piller osv pga andra skäl.
  Så tycker inte att man alltid kan ge dom ris då jag inte alltid tror att appen gett fel på röd eller grön dag utan att infon den fått från användaren 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *