Har du shoppat loss på Black Friday?

Jag vet att det är hysteri nuförtiden på Black Friday och jag tycker inte att man ska uppmana till köphets. Däremot så är det ett perfekt läge att slå till på det du ändå tänkt köpa.
[…] Här kommer nu de absolut bästa rabatterna idag, och några sträcker sig hela helgen, wiiieee!//Englas Showroom

Alla bloggare som tjänar pengar, tjänar dem genom reklam och det är bara så det är, men trots det kan man välja vad man använder sitt varumärke till och vilket typ av konsumtion man uppmuntrar till.
Engla gör det på ett av de mer märkliga sätten enligt mig.
Hon inleder inlägget med att man inte ska uppmana till köphets och avslutar det med orden ”här är de bästa rabatterna! WIIEEEEE!”

Känns det inte genuint, så säg?

Har ni shoppat loss idag?
Jag har inte köpt en enda pryl faktiskt. Det känns som en principsak att inte hoppa på en försäljningshysteri som går ut på att få människor att köpa mer än de hade tänkt – bara för att det är billigt. Lika bra att passa på-tänket har jag ingen lust att fastna i. Inte i år. 🙂

Tack för tips!

194 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Jag har shoppat och mår lite dåligt över det. Men det är ju som någon skrev inte just problemet med blackfriday utan att vi konsumerar galet mkt året om (även om bf bidrar till överkonsumtion). Jag tänker ha som nyårslöfte att inte konsumera annat än begagnat de första 6 månaderna 2019. Förhoppningsvis känns det bra och jag fortsätter året ut, men börjar m ett halvår då det känns nåbart.

   Kan även lägga till att jag tycker det är galet att all miljödebatt fokuserar på flyg och kött. Tänker att när vi konsumerar kläder o billigare möbler så görs dem i länder å flygs hit. Det borde väl ändå vara vår galna konsumtion som är den störas miljöbov?

    Kläder och möbler flygs inte hit. De går med båt/järnväg/lastbil. Flyg är alldeles för dyrt för sånt. Jobbar extra på logistikföretag som sköter importen åt bla massor med möbel- och klädföretag så har koll 🙂

     Bomullsodlingar kräver otroligt mycket vatten och kemikalier. Aralsjön, tidigare världens fjärde största sjön är nästan borta pga bomullsodlingar. Kemikalierna i marken/luft skadar tusentals barn.
     Att vara en miljöbov behöver inte alltid handlar om avgaser och transport.

     vad jag har hört är fraktbåtar också ett ganska stort miljöproblem, känner du till något om det? Menar förstås inte att det är ditt ansvar, tänkte bara om det diskuteras i branschen?

      Finns en dokumentär som heter ngt i stil med Freightened. Utöver att vara enorma miljöbovar så är arbetsmiljön urusel och många jobbar under slavliknande förhållanden.

      Det är en gigantisk miljöbov men nej det pratas inte om det. När jag var ny i branschen ville jag gärna prata om det. Bemöttes av tystnad och ”man pratar inte om det” attityd.

      Så himla tråkigt. Kommer söka mig till andra företag som jobbar antingen med mestadels järnväg eller som jobbar för grönare fraktfartyg.

      Jag som skrev 09:17 kommentaren alltså 🙂

     Då verkar du inte ha superbra insyn. Kläder flygs visst hit. Inte alls lika mycket som fraktas via båt men visst flygs det mycket. Jag har själv stått och brutit oändligt många flygpaletter med kläder till diverse stora klädföretag under mina år på en av landets största flygplatsers flygfraktsterminal.

      Klart kläder flygs hit, men den absolut största majoriteten går med båt. Flyg är alldeles för dyrt. Flyger in kläder gör man oftast om produktionen blivit försenad och mat måste få hem saker i tid tex till ett visst släpp. Men som sagt majoriteten går med båt.

   Vi kan inte bara fokusera på en sak. Vi måste ändra vår livsstil och där ingår flyg, kött, energi, transport och konsumtion 🙂 tycker det är super att de debatten fokuserar på så många olika företeelser, som alla är ohållbara. Konsumtion debatteras också en massa. Fantastiskt!
   Ska också köpa än mer begagnat. Jag har redan minskat min konsumtion rätt kraftigt men kan bli bättre. Såg till exempel att Emmaus säljer julgranskulor för 2kr styck!

  Har som princip att inte köpa någonting som har med black friday att göra. Väntar att köpa det en annan tidpunkt så ja inte i ens i misstag bidrar till black friday idiotin.

  Älskar att clean drinks (Hugos företag) höjde priset till det dubbla på black friday! Överskottet skulle gå till välgörenhet för att rädda Östersjön ifall folk ändå ville köpa deras dryck.

   Sportamore gjorde samma sak med prishöjning. Jag kollade på en väst som har kostat 149kr hela veckan, men igår låg den på 220kr. Ordinarie pris var iof 399kr så tji fick jag för min dumsnålhet som ville vänta till BF.

  Jag stör mig lite på alla som ondgör sig över Black friday. Visst, man blir kräkfärdig av all reklam och konsumtion, men det är ju lätt att ”ta ställning” och inte handla på black friday när man ändå har det tillräckligt gott ställt för att kunna köpa till ordinarie pris sen. Känns lite som en klassfråga.

   Ja exakt. Bra kommentar.

   Det är inte möjligheten att handla billigt folk vänder sig emot. Men eftersom black friday är konsumismens högtidsdag så blir det en symbolfråga att kritisera just den dagen / eftersom överkonsumtion är det största hotet mot vår jord. Så att säga att det skulle vara klassförakt blir lite fel, tycker jag.

   Exakt! Det är lätt att slå sig för bröstet och präktigt förklara på Instagram/facebook att man bojkottar black friday pga miljön och konsumtionshets när man resten av året reser, renoverar fullt fungerande kök bara för att man tycker att bänkskivan är ful och shoppar loss. Jobbigt att avstå från detta en enda dag om året. Verkligen.

    Nu tror jag ju att många som ifrågasätter black Friday ifrågasätter onödig konsumtion över lag. Så är det i alla fall bland de jag omger mig av, de som ifrågasätter black Friday är de som handlar mest på second hand, äter vegetariskt, cyklar till jobbet osv. Men det är bara utifrån mina flöden.

   Men alltså vadå, menar du att det du köper rabatterat på Black Friday är livsnödvändigt? Att alla vi som har tackat nej till att handla då helt enkelt inte behöver något mer eller har så mycket pengar att vi inte vet vad vi ska göra av dem?

   Gå till Myrorna eller valfri second-hand butik och GÅ LOSS. Det handlar inte ALLS om en klassfråga, det handlar om att inte konsumera nyproducerat och stötta kapitalistiska snurror som HM, Zara, Mango, osv, osv.

    Det är absolut en klassfråga, jag raljerade över det på instastory i torsdags. Att det är priviligerat att tro att alka kan välja bort black friday. Fick ett 20-tal DM från typ enbart ensamstående mödrar med allt från sjukskrivningar till undersköterskor och lärare som inte skulle ha råd med julklappar och vinterkläder utan black friday. För dem är det livsviktigt.

    Att handla på second hand är redan oftast ett första hands val för dem med dålig ekonomi. Det skeva ligger ju i att heltidsanställda människor vars yrken är så pass viktiga för ett fungerande samhälle, inte har råd utan black friday, reor, rabatter och kampanjer.

    Om du genuint inte tror att det delvis är en klassfråga är du verkligen priviligerad.

     Jag har köpt en sak, en router. Jag har bytt internetföretag till ett billigare men behövde köpa egen router, köpte för halva priset(jämför med innan rean så ingen fulrea). Som prisonbeauty skriver går det inte att välja bort reor, man kan inte köpa allt på second hand, mycket såklart. Jag har tex andra utgifter som ortoser, som absolut inte går att köpa begagnat utan görs åt mig, då är varenda krona värd mycket.

     Är det vad kritiken handlar om då? Att någon som inte har råd annars köper julklappar till barnen under black Friday?

     Jag har väldigt svårt att tro att all handel under black Friday sker av de som inte har råd annars och att endast nödvändiga saker köps. Det är väl snarare där kritiken är. Dvs, de privilegierade som köper på sig ännu mer onödigt för att det är 10% rabatt.

     Men Jesus, vad är så svårt att förstå?

     Även med största reorna under BF kommer det ALLTID vara billigare att köpa allt man behöver second hand! Det finns MYCKET att välja på i second-hand butiker, på blocket, osv, osv. Det handlar om OVILJA att köpa begagnat eller om ett beroende att shoppa nytt. Det är ett medvetet val man gör, oavsett ekonomiska förhållanden.

     Det handlar INTE om någon klassfråga att rädda miljön och dra ner på konsumtion, oavsett hur många ensamstående gråtande morsor på insta har sagt det. Omedelbums iväg med dem till Myrorna!

      Nja, jag håller inte riktigt med dig. Tror inte alls att det alltid handlar om ovilja att köpa begagnat utan att det ofta tar en himla tid att hitta. Tradera drar ofta iväg prismässigt (i alla fall på många barnkläder), blocket är också svårt att hinna först och second-hand affärer har inte alltid just det man letar efter (storlek/skick). Jag har köpt mycket begagnade barnkläder och tycker det är jättebra men jisses vilken tid det kan ta! Har full förståelse för att alla inte har den tiden/orken.

      Men är du verklighetsfrånvänd? Självklart kan alla handla på myrorna men det är enklare att stå för det när det är ett val du själv har gjort, pga miljöskäl och inte ekonomi. Köper du kläder och julklappar på myrorna pga att det är det enda du har råd med så känner man sig rätt så misslyckad snarare än en miljökämpe. Det finns redan stigma mot fattiga föräldrar och det tycks synd om ungar hit och dit. Grattis att du aldrig har upplevt det. Jag köpte massa begagnat till mitt barn när hag var gravid pga ekonomi och hämtade ett babygym i ett stadens finare områden, hon tittade på mig och fick typ tårar i ögonen och började rota i sina barns garderober efter kläder att ge till mig. Jag blev obekväm för jag ansåg deh inte vara synd om mig men förstod rätt fort hur det ses på såna som jag. Igår så fick jag min första ordentliga lön på flera år och köpte alla julklappar till barnen på bf. Köp du julklappar på myrorna men lägg inte skuld på föräldrar som för en gångs skull får känna sig som vanliga föräldrar när de kan köpa nya julklappar till sina barn. Jag köpte 6 leksaker igår, det är allt nytt jag har köpt till mina barn på hela året. (Är vegan, har inte flugit på 5 år, köper kläder till mig själv på myrorna, har ingen bil, köpte begagnad barnvagn, bärsele, barnsäng, min mobil är 4 år gammal, jag är inte den som konsumerar sönder vår planet)

      bor du möjligtvis i en storstad med bra kollektivtrafik? det är jättebra att tipsa om secondhand men secondhand kräver tid och engagemang, det går inte alltid att få ihop. jag har två små barn och jobbar, inte ens om jag lägger all egentid jag kan skrapa ihop skulle jag kunna få ihop allt vi behöver secondhand. mycket är ju lätt att hitta men tex nu när det största barnet har 116 i storlek så tar det tid att hitta allt för vintern.
      och det är intressant att det är de fattiga som alltid ska välja det krångligaste alternativet. de fattiga ska absolut inte äta skräpmat, handla på rea, göra osmarta val men de som har pengar kan kosta på sig dem. klart det är en klassfråga vad du kan handla?

     Nu är det ju inte direkt så att lärare tjänar superdåligt. Jag är ensamstående med ett barn och tjänar 30000:-, tycker inte jag är dåligt iallafall.

    Jag tittar alltid på second hand först, precis som alla andra som har ont om pengar. Men det tar jättemycket tid att leta efter exakt allt bebagnat. Det finns ingen butik i området där jag bor och jag har varken bil eller busskort så det kostar att åka in till myrorna. Dessutom brukar utbudet vara sådär, och det är inte alls alltid så himla billigt i förhållande till att mycket grejer är helt slut (men det är ju väldigt olika beroende på var man bor).

    marketplace etc och blocket är däremot billiga att handla på men då måste man ju åka runt massor för att hämta upp grejerna i olika bostadsområden och det kostar som sagt också, samt tar så mycket tid. Även att hålla på och skriva till folk tar tid. Och att leta begagnat i rätt storlek ocj till bra pris mm tar mer tid.

    Visst kan man handla allt begagnat men jag köper ca 30 % nytt (de 30 % som jag har svårast att hitta smidigt begagnat) , för att det går snabbare, och jag skäms inte det minsta för om jag hade handlat på Black friday. Folk som har ont om pengar är INTE de som belastar miljön. Men nu gjorde jag inte det eftersom jag inte haft tid att ta fram en lista på grejer vi behöver köpa under kommande året och man måste ha tid att tänka ordetligt och tänka. om och stryka grejer för att inte råka lägga pengar på grejer man hade kunnat lösa på annat sätt.

    Sen är jag lite restrektiv med möbler och sånt som inte går att tvätta innan efter att jag fick hem vägglöss från blocket. Handlar sånt ändå men inte från området där vi bor pga bor i ett studentområde och vägglöss är så vanligt här….

  Kolla @annavild på insta. Hon har tydligen släppt flera låtar om just konsumtionshetsen.. 😁

  Shoppade inte loss. Däremot gick vi innan Black Friday igenom vilka julklappar vi ändå ska köpa och där vi har koll på pris över tid (alltså inte luras av plötsliga prishöjningar = ”rabatten” blir eg ord pris). Köpte två st klappar + en sak som vi själva behövt länge. 🙂
  Nästa hysteri blir ju julen. Vi har i familjen minskat på julklappar och köper (lagom) till barnen men inte till oss vuxna. Bästa klappen är ändå tiden vi tar oss att vara tillsammans. Töntigt sagt men inte desto mindre sant. 🙂

   Samma här! Skulle köpa två saker till kommande bebis, så när det ändå var 20% på ena saken och den andra var nedsänkt några hundra lappar så varför inte liksom? 😊

   Samma här. Gjorde mina planerade julklappsinköp idag. varför inte beställa julklappsböckerna när man får 10%? Jag köpte även en del fröer inför nästa års odlingar eftersom de var nedsatta och skickas med gratis frakt. Det är saker jag hade köpt annars ändå, men idag fick jag dem billigare.

  Nä, jag är pank.

  Nej och alla erbjudande som vält in har inneburit att jag under dagen kommer att avregistrera alla sms och mail från företag.

   Haha! Jag trodde att jag lyckats avregistrera alla sånna sms men igår var det några företag som tittat djupt ner i sina kundkataloger. Så nu är de också avreggade.

   Haha…samma här. Toppentillfälle att se vart man är registrerad och skicka en massa ”STOPP” för att avregistrera sig.

  Jag har infört köpstopp på grejer till mig själv för att bli bättre på att skilja på vill ha och behöver. Inte köpt något, utom förbrukningsvaror, sedan i maj men igår insåg jag att det inte var rimligt att försöka gå runt på fem par trosor och fyllde på i lådan. Jag hade liksom inte en tanke på att det var black Friday utan klickade bara glatt hem fem par trosor av favoritmodellen. Typiskt att jag lyckades pricka den dagen!

   Det var väl bra att du klickade hem just de du ville ha, istället för att i panik köpa något billigt skräp som bara håller ett halvår? Hellre kvalitet på rea (om det nu var det) än billigt skräp som måste bytas ut efter en kort tid.

   Förlåt men hur för man för att missa att det är black Friday. Reklam på tv, reklam på radio, reklam på väg till jobbet, sms, mail, reklam på alla hemsidor…. Är ju totalt omöjligt att undvika att se skiten

    Hade såklart inte missat själva företeelsen men eftersom reklamen är så massiv och pågår så länge så hade jag inte riktigt koll på när den faktiskt inföll. Särskilt inte eftersom jag ändå inte tänkt köpa något.

  Jag shoppade faktiskt rätt mycket, men enbart saker jag behöver (dammsugare, bredband, tv mm) då jag snart ska flytta hemifrån. Har också dåligt samvete men har ändå sparat väldigt många tusenlappar jämfört med om jag köpt allt en vanlig dag och för en som inte har så mycket pengar är det rätt nödvändigt. Men däremot jobbar jag i klädbutik och det är lite skrämmande hur folk kan bete sig, plus att se hur våra summor igår var ungefär fyra gånger så stora som en vanlig fredag (och då hade vi alltså mycket rabatt)…

   Ha inte dåligt samvete, det är sunt att planera inköp och hitta bästa pris. Lycka till med flytten😊

    Tack så mycket 💕

  Har tittat på en specifik matta sen i somras, men vi har inte gett oss råd pga renovering som vi är mitt uppe i. Lösa föremål får vänta. Vad händer då på ”Black Week”? 70% rabatt på just den mattan! Så det blev det ett köp ändå, ett köp jag är jäkligt nöjd med! Dessutom är mattan gjord av återvunnet material. Så himla glad att återvunna plagg blev årets julklapp. Nu kanske man kan få hitta annat än svarta/gråa/vita linnen i kedjornas Concious-kollektioner?

  Hår- och hudvårdsprodukter som jag ändå skulle köpa, samt lite teknikprylar vi pratat om att köpa i månader men alltid skjutit upp. Inser att jag borde sett till att köpa julklappar till barnen i släkten också.

   Edit handle tänkt köpa ett par skor också då jag bara har ett par vinterskor/höstkängor av lite rejälare typjust nu och de funkar inte riktigt med min klädstil och jag får lite ont av dem, men de enda som fanns på rea som jag gillade var slut i min storlek. Så det blir till att vänta tills mellandagsrean/där veckan före jul när ofodrade kängor reas ut.

  2 halvkilo gevalia för 20 kr stycket! Det kändes helt OK.

  Höll på bli galen av alla sms och mail som ramlade in från olika företag, vissa bombade ju med flera om dagen! Dags rensa…var ju just singles day? Och är det inte cyber måndag snart? Galen!

   Är du säker att det var ett halvkilo?😁sist jag tittade var kaffet någon krona dyrare och mindre i paketet!😴😂

  I mina kretsar är de enda som riktigar skarp kritik mot Black Friday de som annars konsumerar mest, av vad som visas såklart. Bland de nära vännerna är det samma sak – de som under året shoppar likt galningar är de som mest högljutt kritiserat gårdagen (och helgen). Undrar vad det fenomenet kan tänkas kallas?

   Haha! De jag hör som ondgör sig mest är de riktigta teknik/prylnördarna. Och de är förbannade över att företagen bara kör fakereor. Typ höjer priset i början av månaden för att sedan sänka till ordinarie på black friday.

   Att man ser ner på amatörernas dag kanske?

   Ungefär som att vara nykter på nyårsafton.

  jag beställde sambons julklapp fick den för 50% (och det var 50% och inget ord pris) och det tjänade jag väldigt mycket på. Hittade även syrrans julklapp med bra rea på.
  innan blackfriday hittade jag julklappar till sambos familj (dem är fem) , min mamma, min bio pappa och hans tjejs julklappr på andra reor som sidor haft
  på så sätt har jag nu fått ihop 10 julklappar till halva priset än vad det hade blivit om vi köpt det i orginal pris.
  och detta gör stor skillnad för oss då vi enbart lever på sambos lön pga min sjukdom.

  Så för oss som faktiskt är Fattiga pga livet inte val. så är sådana här reor väldigt bra.
  jag fix tex Tvätt medel och sköljmedel för flera månader billigt i går. vilket kommer göra att vår månads budget blir billigare i några månader. vilket hjälper oss med en bättre matbudget.

  Så helt ärligt man ska nog inte döma ut blackfirday helt och hållet utan faktiskt så kan man göra bra deal och för oss fattiga människor är det jävligt bra!

   Tror säkert att ni har det skralt men att ens köpa julklappar till 10 pers är ju galet mycket!

    vi har stora familjer.
    och sambon åker hem till sin
    och jag är med min
    och vi båda har traditioner med julklappar hos våra familjer. så det är vad det är men genom att jag planerar och håller koll på reor osv så får vi faktiskt ner priserna rejält.

     Det är konsumtionshysteri oavsett om du har mycket eller lite pengar, det hår tyvärr inte att komma undan.

      så du använder inte tvättmedel? … du konsumerar ju då varje gång du köper det.
      du använder inte kläder?…också konsumation varje gång du köper ett nytt plagg..
      du använder inte väskor, skor, bil. möbler, proslin!?
      OCKSÅ Konsumtion!

      kanske dags för alla som sitter och ojar sig över reor och vad folk handlar, och kolla va dem själva handlar och använder. för jag slår vad om att ni handlar en jävla massa saker med. men att ni inte ser det själva för ni gör det av vana

       Det var julklapparna jag kommenterade 🤦‍♀️

        Jag förstår inte varför julklappar till vuxna är så viktigt? De flesta har väl de mesta som behövs? Ett paket gott te/kaffe eller nåt hembakt borde ju glädja lika mycket annat som bara blir stående i hyllorna. En upplevelse kan ju också bli en hit?

       Sen försöker folk att göra detta till en klassfråga vilket stör mig enormt. Det är liksom inte MER ok att konsumera hej vilt bara för att du har en mindre inkomst. Det sliter precis lika mycket på jordens resurser (pratar fortfarande inte om tvättmedel här )

        Den här dagen och reor överlag hjälper många fattiga och utsatta att få en gångs skull kunna köpa sig något nytt. Det är precis som när privvade människor klagar över folk som handlar från billighetsmärken eller fläskfilé från Danish crown och inte svenskt eko-kött. Det är lätt att stå där och peka finger om du har fickan full med cash, för den som står mellan billligt skräp och ingen mat alls är det bara att gilla läget. Gå gärna in och läs på kontot klasshat på insta, tror det skulle bli en ögonöppnare för många att se hur många faktiskt lever i Sverige.

        Vi som är fattiga passar på att handla nödvändigheter på black friday. Och jo, det är visst en klassfråga.

       1 kg tvättmedel kosras 10kr 😂

     Åh Fattiglapp, jag gläds med dig! Vad härligt att kunna ge sambon och familjen fina julklappar som du fyndat till bra pris. Ingen här vet någonting om dig eller din familj. Huruvida de har mer än dig och ställer upp för dig resten av året så att du känner att du också vill kunna ge något tillbaka, eller om de också har det kämpigt med ekonomin. Det spelar ingen roll, förstår att man – om man har det tufft ekonomiskt – kan tycka det känns fint att få ge och glädja andra.

     Jag har så mycket människor runt mig som badar i pengar och som kan köpa allt de vill ha och då tappar ibland det här med presenter lite av sin glans. Det blir bara en rundgång där människor byter pengar med varandra (i form av presenter) för att det förväntas av dem. Och då är det också mycket svårare att hitta något vettigt att köpa eftersom alla redan har allt de behöver eller vill ha.

     Önskar dig en fin jul!

      Ursäkta men jag fick en syn när någon just öppnade julklappen och det var ett paket tvättmedel i 😂

       😂😂😂

       Kanske inte vore en så dum idé ändå. Åtminstone nåt som faktiskt mottagaren behöver och kommer att använda😊

   Tips pyssla ihop egna grejer och ge bort i julklapp istället mycket billigare, man kan göra ett sett blommiga ljusmanschetter av gamla udda för 5 kr styck till mormor som fortfarande vill ha sådana, göra levande ljus genom att smälta ner gamla ljusstumpar och låta stelna med en veke i en söt gammal kaffekopp köpt för 20 kr secondhand, eller söta ljusshållare/skålar genom att decopage typ burkar. Eller ge bort hemmagjorda praliner etc. Jag har även upptäckt att äldre män blir glada om man hittar något som var populärt när de var barn. Typ gamla samlingar av välbevarade Kalle Ankor för 50 sek i en second handbutik eller dylikt, virka går också supersnabbt och man kan på typ 3 veckors slövirkande producerat en fin mössa som tom en tonårstjej kan tänka sig att bära. Och totala kostnaden för julklapparna landar då på kanske 400 sek.

    men alltså, det ska ju gärna va något personen som får presenten skulle uppskatta/använda

    inte fanken tror jag svärmor på 48 vill ha en kopp som är ett ljus..sorry

     Sorry men om man köper julklappar till tio personer och jag antar att man då också får klappar av tio stycken, hur mycket av detta är saker man behöver?

     I min familj slutade vi köpa julklappar till de vuxna för flera år sedan då alla redan har allt de behöver och flytt att det känns onödigt att köpa bara för att. Baka en sats chokladtryfflar och ta med och bjud på jul, köp en god glögg ni alla kan dricka till Kalle.. inte vet jag, men jag kan i alla fall inte motivera varför jag ska ge bort prylar bara för att det råkar vara jul.

      …FÖR att det känns..

      Vill bara säga att jag älskar din sista mening! Precis så!

      vem säger att det är prylar?

      Jag får tex kläder, presentkort till kläder. (Vilket är väldigt trevligt när man har det dåligt med pengar)
      jag har fått kaffe koppar (för vi har saknat detta länge men valt att inte köpa dem pga andra prioriteringar). vilket innebär att har vi haft gäster har det fått kaffe i våra dricks glas.
      min sambo har fått presentkort på kläder, samt bio vilket också är rätt nice för då får vi en dejt kväll på bio i som vi sällan går på då vi inte har råd.
      vi har fått ett restaurang besök.

      det är inte som om vi får massor av små junk all over the place. utan oftast sådant som man kanske behöver men inte kan köpa.

      bara för andra köper en massa krimskrams till varandra behöver ju inte alla släkter göra det.

       Nej ni får självklart köpa hur många presenter ni vill till varandra på julafton, det är ju upp till var och en. Jag gav bara min syn på det. Jag tror dock inte att alla julklappar som köps under den enorma julhandeln är saker som mottagaren behöver. Och sen vi slutade med julklappar slipper vi också mycket av stressen kring jul, då vi i min familj i alla fall inte njuter av att julhandla.

        Jag slutade för 20 år sen och det har funkat fint. De flesta i min bekantskapskrets köper numera något som behövs till hemmet eller sparar de pengarna till något skoj.

       Sluta försvara dig. Det är inte människor med dåligt ekonomi som förstör dne här planeten. När åkte du senast till thailand? Du är. Inte problemet. Du använder säkert dina grejer tills de går sönder, du struntar säkert i att ta bilen till stranden för att bada pga bensinkostnaden, du önskar dig säkert praktiska saker du behöver i julklapp, du är antagligen en ofrivillig miljöhjälte.

       De som tjafsar mot dig borde gå på alla som har råd att förstöra miljön istället. Skit i dom.

     Däremot tror jag att din svärmor på 48 kan uppskatta en halsduk du har stickat själv eller ett par vantar om den inte ser ut som något gjort av en 11 åring i syslöjden och du har funderat igenom färgval, mönster mm så den är i hennes stil.

    Vissa människor tycker om unika saker som är bra gjorda. Det ligger betydligt mycket mer kärlek bakom hemmagjorda värmeljus än någon prydnadskudde från hemtex. Men visst jag förstår att den här approachen inte fungerar om man är omgiven av människor som anser att det är viktigt vad saker kostar och ignorar miljön och den absurda konsumism som präglar hela våra liv.

    Givetvis ska du inte heller ge bort ljus till någon som aldrig har tända ljus, som vanligt gäller det att anpassa gåvan till mottagaren. Ge inte bort hemmagjort bodybutter till din farfar eller en årssamling av Kalle Anka från 1956 till din partypingla till kusin.

     Det äe en jättebra idé att pyssla ihop presenter men om man inte kan då? Rent fysiskt. Köpa lite ”billigt” te etc kostar också pengar

      Nu är det väldigt få som är rent fysiskt såpass handikappade att de inte kan pyssla. Jag kan inte ge försöag/tips som är på pricken en vettig lösning för alla. Men skippa stora julklappar skulle vara vettigt generellt egentligen.

      Jag är också ledsen, även om du gör pyssel själv så är ofta materialkostnader högre eller varje fall ekvivalent med t. Ex. te.

  vi har stora familjer.
  och sambon åker hem till sin
  och jag är med min
  och vi båda har traditioner med julklappar hos våra familjer. så det är vad det är men genom att jag planerar och håller koll på reor osv så får vi faktiskt ner priserna rejält.

  Tycker black Friday var bättre för 3-4 år sedan innan det hade helt slagit igenom i Sverige. Det var bättre rabatter då, helt klart. Så nej, i år har det inte ens funnits något intressant att fynda.

   Eller hur?! Pratade med min kollega om det. Vissa ställen har liksom 10%?

  Köpte förlovningsringar. Inte för att det va black Friday utan för att jag och framtida fästmannen hade tid att fixa det igår 🙂

  Hur kan du missa att MOGI hänger ut sin mäklare i kommentarsfältet att begå olagliga handlingar med lockpriser samtidigt som denne försöker sälja Mogis lägenhet! Hennes läsare är mer än skeptiska till detta.

   Var ju ett helt inlägg om detta igår…

    Anonym: haha oj såg detta nu! Fail

   Jag älskar förresten att shoppa. Älskar black Friday, mellandagsrea och köpcentrum, det står jag för. Kram

    Vad gör du med alla prylar då? Sedan efter att du shoppat dem alltså)

     Lite av ett problem. Jag rensar mycket hela tiden. Ger dem till röda korset. Och till vänners barn osv. Men ja jag har väl lite onödigt mycket saker. Shoot me! 🤷🏻‍♀️

      Nejdå. Du får väl göra som du vill. Jag tycker bara att det är skitjobbigt med mkt grejer och vill bla därför inte shoppa. Det spar liksom tid om man inte behöver rensa ut saker för att få plats med sitt liv.

       Faktiskt, ju mer folk desto bättre. För mig är det en sport att hitta de kortaste köerna. Står aldrig i kö. Finns alltid korta köer. Gäller vara att hitta dem.

        Hamnade den här kommentaren rätt? För det var inte köpandet och det eventuella köandet jag menade var den stora tidsboven. Det är när sakerna väl är hemma och man drunknar i prylar som jag tycker är jobbigt.

    Hur och varför? Vad ger det dig? Det är inte en dryg fråga utan jag är genuint intresserad då jag själv avskyr att handla och i princip bara handlar på nätet eller i second handbutiker.

     Jag älskar atmosfären av shoppingcentrum, att flanera runt, titta i skyltfönster, stämningen, fynda nånstans, käka lunch, köpa nån söt presentpåse till en present man ska ge bort, prata med sitt sällskap, köpa kläder till barnen och ta en fika, och ja, titta på sina saker. I love it! Inte alltid jag kommer hem med något ens. Älskar bara att komma iväg dit en stund och ja, gå omkring. Vissa gillar parker, andra gillar malls, haha.

   Fast uppriktigt, det har hon ju inte gjort (om jag nu är läskunnig?). Att hon och mäklaren har som mål att göra bra vinst på lägenheten har ju noll med utsatt pris att göra (som om jag förstod saken rätt var över 100′ kvadrat och ganska normalt för området, tom lite högt med dagens marknad). Att några tolkar det som att hon vill ha ut vinsten utöver det utsatta priset är ju inte alls vad hon har skrivit.

  Köpte faktiskt en bilbarnstol, enbart för vi behöver nästa stol och 1500 är en jäkla bra rabatt för en med mammapeng 🙉

  Blev ett köp igår; dock en upplevelse från live it. Skulle ändå köpa upplevelsen i julklapp till maken; och igår var det 25% på den.
  Någon pryl har det däremot inte blivit.

  Jag har handlat alla julklappar på black friday. Hade en inköpslista och handlade efter den och fick allt som allt ner kostnaden med ca 20%. Att hetsas till att köpa är en sak, att köpa saker man ändå skulle köpa men billigare är en helt annan.

   Jag har en liknande strategi. Blev så besviken när bokjättarna bara hade 10% som Black Fridayerbjudande att jag struntade i att köpa boken jag planerat att köpa.

   Den var tänkt som julklapp och ord pris är ca 600 kr, så jag väntar hellre och ser om det dyker upp en bättre rabatt.

  Vi shoppade hejvilt. Fanns liksom ingen hejd på oss utan vi klickade hem allt vi kom över.
  Nej, så var det ju inte, men jag funderar på om folk verkligen handlar saker som de inte behöver? Vi köpte tre julklappar och hade genom rean råd att köpa det barnen verkligen önskat sig. Det blev en högtalare, en kockkniv och en Kabinväska. Totalt blev rabatten 1100kr och vi betalade 1800kr för grejerna. Är mycket nöjd med mina köp.

   Jo nog tror jag många köper sånt dom egentligen inte behöver eller tänkt köpa när det är billigt.

   Oj vad dyrt 😲

  Köpte en Satisfyer med 80% rabatt & en ny beauty blender med 20% rabatt. Det sistnämnda behövde jag oavsett vad ha, det förstnämnda blev plötsligt värt att testa haha

   Du kommer inte ångra någon av köpen. Köpte Satisfyer till ordinare pris ett par månader sen, värt det!!!! 😀 😀 😀

  Fast matplatsen tar ändå priset när det gäller reklam. Hon har seriöst reklam och adlinks i VARJE inlägg nu för tiden. Följer knappt längre vilket är synd för jag gillade hennes blogg innan.

   Ebba von Sydow har också gått helt banarnas med köplänkarna.

   Matplatsen Victoria är totalt förlorad till konsumtionsdjävulen. Hon är så djupt nere i shoppingträsket att det finns ingen väg tillbaka för henne. Hennes religion har ett ledord: ”den som har flest saker när hen dör vinner”😉

    Bara att bojkotta!

     Jag gillar hennes recept så jag söker på dem men annars läser jag inte skiten. Matplatsen var en en utmärkt matblogg en gång i tiden. Tyvärr förstörde hon sin nisch genom sitt lyxberoende.

   Det är väl flera som har, tex johanna toftby. Alla inlägg är reklam o adlinks.

  Köpte två julklappar som jag haft ögonen på sedan en tid tillbaka. Till riktigt bra pris så jag är supernöjd! Hatar reor och trängsel men satt i soffan och klickade hem dem med ett leende.

  Avskyr en massa onödigt köpande, men härlig känsla när man får det man ändå tänkt köpa till ett bra pris! Idag kommer jag att surfa runt för att se om jag kan göra några fler klipp att lägga i julklappssäcken.

  Nej, inte en pryl. Inte en lunch eller en kopp kaffe ens. Känns faktiskt riktigt bra.

  Det finns människor som kanske bara har råd till att handla artiklar med bra kvalitet när det är REA. Men, är man verkligen emot denna komsumtionshets borde man handla lite mer vintage och andra hand. Jag passar därför på att ”marknadsföra” lite min webbshop där jag säljer vintage artiklar för både barn och hem. Ta gärna en kik och fynda 😅😇

   Brukar inte uppskattas med folk som gör reklam för sina bloggar och sidor. Det räcker med att du har namnet i rött så förstår folk att du har en ändå

    Tack för tipset!

   Jag har råd att handla till ordinarie pris, men varför ska jag betala mer än nödvändigt för något? För mig är det som en sport att hitta saker till bra pris, att utnyttja erbjudanden och rabatter till max.

   Och jag upplever att det ofta är tvärtom, de med dålig ekonomi kan tyvärr inte alltid passa på när rätt tillfälle dyker upp på samma sätt som de som har pengar och aldrig behöver vänta in lönen eller barnbidraget.

   Just vintage brukar väl sällan vara billigt och fyndpriser. Second hand däremot

  Ja min vanliga ansiktstvätt till -30% och ett par löparskor som alltid kostar 1799 också nu med – 30%. Inget jag inte skulle köpt ändå men alltid bra att spara en tusenlapp

  Nej. Bor i Stockholm och det var så jääävla mycket folk på stan, fick knappt plats på trottoaren när jag gick hem!? Sån hysteri, helt sjukt. Även om jag skulle ha velat köpa något hade jag aldrig orkat gå in i en enda butik. Folk är fan GALNA.

  Jag tycker att det har varit dåliga erbjudanden i år på black Friday. Jag får bättre erbjudanden under året som medlem i butikernas klubbar än vad de har på black friday. Fattar inte alla som påstår att de fyndar så otroligt billigt.

  Råkade handla på rean fast det inte var meningen. Köpte kattsand på Granngården och så var det 25% på allt, så det var ju bra antar jag.

  Sj hade ordentlig blackfriday, så köpte tågresa för att åka och hälsa på mina föräldrar. En resa som hade kostat mig 1000-1500kr kostade mig igår 320kr ToR. Supernöjd!!

  Jag har köpt sånt jag har tänkt att köpa. Tex smink och några få julklappar. Har faktiskt väntat i två månader med vissa saker. Skulle inte påstå att jag överkonsumerar något märkvärdigt. Sonen har främst ärvda leksaker och även en hel del kläder. Majoriteten av våra möbler är gamla möbler eftersom det är vad jag gillar. Har en mycket sparsam garderob också eftersom jag är en ”periodare” med plagg jag gillar att använda 😅. Någon ner som är så?

  Vitvaror till köket i ”nya” huset. Skulle ändå köpas. I övrigt blir jag bara stressad över alla mail och reklam för ”nya erbjudanden varje timme”. Vem orkar hålla koll på sånt? Dessutom måste man ha hållit koll på prisutvecklingen innan för att veta att de inte höjt ord.pris innan för att det ska verka billigare än vad det är. Samma lurendrejeri som mellandagsrean.

   Den som vill fynda orkar hålla koll.
   Jag var vaken från 24 till 07 på morgonen för att kolla varje superdeal som släpptes varje timme. Och tack vare det köpte jag saker till 85% rabatt, och ingen bluff där, jag har stenkoll på ordinare pris.

   Får kritik hela tiden för att jag ”orkar” lägga ner tid på sånt, men medan andra köper varan för 1000 kr köper jag den för 130 kr, mer pengar över till mig. Förstår inte hur man kan kritisera någon för det?

  Jag köpte hundmat, med 25%. Fyllde upp frysen till bristningsgränsen med fryst foder 🙂

  Annars köpte jag ingenting, förutom mat men det hade jag behövt göra ändå 😉

  Vår handel ökade med 50% igår jämfört med black Friday förra året (enligt svt nyheter). Vad är det med oss människor och överkonumtion?

   Kan det vara att vi tror att vi köper ”lycka”?

  Jag köpte ett frimärke.

  Det senaste jag köpte till mig själv var 1000 aktier i H&M när de stod i 125 i höstas. Där ligger jag redan 45000 plus. Aktierna kommer att ge mig en årlig utdelning på 9750.

   Jo du brukar posta de siffrorna här inne titt som tätt

   Jag köpte Hexagon, när en del optionsinnehavare sålde av. Aktien fullkomligt rasade p.g.a. det. Så nu inväntar jag en bra och stabil uppgång.

  Planerade köpa bilbarnstol och sittdel till vagnen. Stolen låg på -35%. Men se de gjorde den förra veckan också (känt onlineföretag) sittdelen var bara -10% så kändes ovärt

  Nej, ordet genuin är verkligen inget man kan förknippa med Engla. Ordet DUBBELMORAL passar däremot utmärkt har jag upptäckt. Det är nämligen så Engla verkar fungera när det gäller att uttrycka sig om det mesta.

  Jag ska snart till MediaMarkt och köpa en bra tv jag sparat pengar till en längre tid. Nånnsom vet vilken tv jag ska köpa? Ska kolla film, netflix (är en riktig film-fanatiker) och så vill jag ha internet i tvn. Budgeten är 15.000kr. Funderade på denna då den fått bäst i test 2018:
  https://www.mediamarkt.se/sv/product/_lg-oled55c8pla-4k-oled-55-med-hdr-och-webos-1308533.html

  Hjälp någon??

   Jag kan inget om TV, men när vi köpte vår nya TV i april för 17.000 så berättade säljaren att den tidigare kostat 32.000 men eftersom att det lanseras nya modeller på sommaren så sänks priserna enormt på ”förra årets” modell på våren för att göra plats åt de nya, så kan du vänta så gör det för då kan du få en svinbra tv för ett lågt pris 😊

    Ny hemelektronik brukar presenteras av tillverkarna på mässan CES Consumer Electronics Show i Las Vegas, oftast andra veckan i januari varje år. Sedan tar det ganska lång tid innan de nya produkterna hittar ut till återförsäljarna.
    Så för Sveriges del brukar det bli så att nyheterna blir köpbara på senvåren eller i början av sommaren. Så det kan alltså finnas tillfällen då att köpa tidigare modeller som fortfarande finns i lager.
    Nyheterna brukar vara väldigt dyra och det tar tid innan de kommer in i större antal så kan man nöja sig med en tidigare modell så kan man spara mycket pengar. Nu för tiden är det inte så stor skillnad på en ett år gammal modell av tv, dator eller musikanläggning och den senaste modellen.

   Den har vi, den är jättebra! 🙂

   Nu fastnade jag för denna istället: https://www.mediamarkt.se/sv/product/_samsung-qe55q8dnatxxc-55-q8d-2018-4k-qled-1310019.html

   Tror ni att man är dum om man köper denna idag? Tror ni priset sänks ännu mera på denna tex efter jul? Typ

   Förresten kan man betala 15.000kr i kontanter i kassan hos MediaMarkt?

    ”Typ.. på mellandagsrean” ska det stå.

  Jag köpte ett expansionspack till Sims, det var 50%, helt digitalt! Jag köpte en ny ansiktsmask, eftersom min ändå var slut, och påfyllnad av tandvårdsprodukter – det var ingen rabatt på de grejerna.

  Sedan skrev jag en stor post it lapp som jag satte på telefonen där det står ”i april ska du till Venedig, då är målet Gucci loafers och ett Tiffanys armband, inte småsaker nu”. Jag har saker jag VILL ha, men jag behöver dem inte. Så försöker jag tänka.

   Men du behöver Gucciloafers och Tiffanysarmband eller?

    Japp. Köper hellre få dyra saker av kvalité ett par gånger i livet än skräp året runt 🙂 fyller dessutom bara jämt få gånger om året 😉 🙂

     Behöver eller vill ha?;)

  Bara en tröja som jag har spanat in i två månader.

  Har tänkt köpa en privat dator i ca 4 år för att slippa använda min jobbdator till privata grejer. I går slog jag till. Köpte även en parfym efter som min är slut om ca en vecka. Ser inga som helst problem med det. Jag behövde det och i och med att jag köpte på black friday sparade jag några tusenlappar. Vill också tillägga att jag shoppar väldigt lite. Är ganska minimalistiskt och köper bara när jag behöver. Det enda jag ser till att ha mycket av är strumpor, trosor och toapapper. Sånt ska aldrig va slut 😊

  Kritiken till black friday handlar väl inte om att någon är enot att en annan handlar något hen behöver till ett bättre pris utan om den enorma konsumtionen idag. Black friday uppmuntrar till onödiga köp och jag har svårt att tro att all handel på black friday är väl genomtänkt och täcker ett behov. Vi kan inte konsumera som vi gör. Och då pratar jag inte om stövlar till barnet eller tvättmedel, utan den överkonsumtion av saker som vi faktiskt håller på med. Jag är inte bättre än någon annan men jag försöker ändra på mig.

  OT men någon som såg Little Jinder på Nyhetsmorgon idag? Jag reagerade på hennes rätt osköna sätt stundtals. Hon kommentarer gällande att hon var med någon man/kille som hade en fru, och hon menade (som jag tolkade det) att den frun var ”tråkig och ful” . Hon sa även något i stil med att ”de där” hade ett tråkigt/linjärt liv, vilket indirekt kan tolkas som att hon liksom är FÖR MER. Eller vad jag ska säga.
  Mvh Gnällig, (märkte jag nu, haha)

   Men urk! Ja är frun ful och tråkig så är det ju inte mer än rätt att hon blir bedragen liksom. Riktigt rejält.

    Nån mer än mig som börjar lessna på kvinnosläktet? Metoo var jättebra men det är så många kvinnor som roar sig med att trycka ner andra kvinnor? Tänker på det ganska ofta när jag läser den här bloggen faktiskt, patriarkatet är liksom helt redundant när vi inte kan bete oss.

     Du verkar inte kunna se strukturer. Och vad har metoo med det här att göra?

      Sopa rent framför egen dörr, typ. Strukturer i all ära men what’s the point om du är lika stor förtryckare som det/de du påstår att du bekämpar.

  Jag köpte fyra onlinekurser som jag annars aldrig skulle ha haft råd med, i 3D-modellering och digital konst. De var sjukt billiga med Black Friday-rabatten. Jag är väldigt nöjd med att jag investerade i något som kan utveckla mina förmågor istället för att köpa på mig fler prylar.

  Jag tycker att folks försök att trycka ner alla som vill handla på Black Friday (eller på reor i allmänhet) är rätt sunkiga. Alla har inte råd att köpa saker till fullt pris och väntar på nedsatta priser. Och då får de höra att de minsann konsumerar hysteriskt och bidrar till miljöförstöring och köper saker de inte behöver. Dra inte alla över en kam, alla har inte samma ekonomi som den högutbildade medelklassen som faktiskt har råd att kanske ta tåget ner till Italien på semester, som kan skippa thailandsresan av ”miljöskäl” men har tillgång till ett hus i skärgården och bara äta lokalt, ekologiskt kött och köpa ekologiska plagg till sina tre barn och har råd med en elbil eller elcykel att ta till jobbet. Fint att ni lever så men det kostar faktiskt rätt mycket pengar att leva miljövänligt enligt era regler och ni är en minoritet. Många måste välja mellan köttfärs från Brasilien eller bönor som proteinkälla eller billiga jeans från H&M eller att ständigt gå i begagnade från Myrorna. Att köpa secondhand är utmärkt men de flesta som propagerar för det har ett val, många ekonomiskt utsatta har inte det. Så att skuldbelägga den som handlar på H&M istället för på Myrorna är fel och oschysst (och bidrar inte till en bättre värld).

   Jag håller helt med dig, men det är ju inte det kritiken mot black Friday handlar om.

    Det är ju hela kritiken mot Black Friday, att folk köper sådant de inte behöver för pengar de inte har och bidrar till miljöförstöring. Vad annars är kritike?

  Ish. Åhléns kom med erbjudanden som jag tror var Black week-erbjudanden redan förra veckan och då hade de halva priset på Gant-handdukar. Köpte två till min bror i julklapp.

  Bakar in en OT som ändå har med black friday att göra: skulle behöva köpa en ny plattång, tycker det är skittråkigt att lägga pengar på såna saker så är perfekt att köpa nu. Men vad är en bra plattång? Har en gammal babyliss nu, sugen på nåt nytt. Är remington ett bra märke? Billigt är det men billigt behöver inte betyda dåligt🤔

   Köpte en ny nu som min frisör använder så vet att den är superbra, Cloud Nine wide iron. Köpte den på lookfantastic nu när de hade 25% under black friday. Kan verkligen rekommendera Cloud Nine!

    Finns den på Elgiganten? Har bara Elgiganten i stan och jag behöver en ny plattång helst igår, såå sliten, så kan nästan inte vänta och beställa online (och jag vägrar lockigt hår). Åker dit och kollar iaf, de kanske har andra som är bra och prisvärda annars får jag kolla upp den, tack:)

   Måste den vara billig?
   Kan det inte vara en såndär grej man köper dyrt och sen är supernöjd med?

   Köpte min GHD plattång för 1400 kr (finns för 1000 men min är special edition) och det är den bästa plattången jag någonsin har haft. Väldigt dyrt, men jag är så nöjd med den att jag inte ångrar pengarna alls.
   Passa på nu när det fortfarande är rea på nätet, t.ex Bangerhead har 20%.

  Är så omåttlig irriterad på Black Friday i europa. VI FIRAR FÖR FAN INTE ENS THANKSGIVING.

   Det gör vi säkert snart, känns som Sverige vill vara som USA ibland och att vi skäms över att vara ett litet land i norr med isbjörnar på gatorna och rolig accent. Gillar iofs USA men vissa saker kan de få ha för sig själva där borta😁

    som haloween då eller va va va

   Fast vad har Black friday med thanksgiving göra? Det är väl den dagen som handlen resten av året går med vinst eller nåt..

   Vi borde fira Thanksgiving tycker jag. Skippa julen och hysterin och religionen och ha en icke-religös helg där fokus ligger på att visa tacksamhet, vara med familjen och äta gott. En helg där alla, oavsett religion eller bakgrund, känner sig delaktiga. Dessutom har man på senare år i USA även börjat fira Friendsgiving dagen innan Thanksgiving där man samlar alla vänner och äter gott och visar tacksamhet för att man har vänner omkring sig. Två mycket fina dagar tycker jag.

    Ja det är ju bara att du hoppar över julen och bjuder in dina vänner och släkt till thanksgiving i stället. Det behöver man ju inte vänta på något för att göra om man vill. /En som inte firar jul sedan 4 år tillbaka

    Nu råkar ju Thanksgiving faktiskt vara en religiös högtid 🙈! Den har sina rötter i de religösa pilgrimer som kom till USA år 1620 och en skördefest de senare hade tillsammans med urinvånarna.
    Man passar samtidigt på att fira grundandet av nationen. Så det känns inte lite märkligt att vi då skulle börja fira något med så stark anknytning till dem och deras historia?!! Det är ju som om vi plötsligt skulle börja fira Veterans Day…

    I Sverige har vi redan skördefester på tacksägelsedagen, som är så nära vi kan komma Thanksgiving.

    Absurt att ens amerikanerna firar nåt som har rötterna i folkmord.

  gizmolina.com har säkert gjort en massa ”klipp” på rean. Alldeles nyligt var hon till Dubai i fyra(!) dagar och om ett par veckor går resan till Thailand, igen…
  Ni måste läsa hennes senaste blogginlägg

  Nej inget! Blev äcklad av alla sms på mobilen!! Är rea året om ändå!

  Vi var i behov av nya köksstolar. Vi bestämde oss för vilka stolar vi ville ha och väntade till black friday för att se om stolarna eventuellt skulle vara prissänkta – vilket de var! 15% rabatt fick vi! I övrigt har vi inte köpt något.

  Jag har köpt två väskor & en klänning jag länge suktat efter 🙂 julklapp till mej själv då jag snart är utbildad undersköterska ✌️

  Nope. Var på väg att beställa lite hårprodukter från Lyko, men insåg att jag måste åka till en fysisk butik och köpa det IDAG för att mina är helt slut och jag kan inte vänta till nästa vecka. Kollade runt lite på några hemsidor men det var ingenting jag behövde. Kan ha min vinterjacka ETT år till… (det säger jag varje år, har haft den i 14 år nu, oops)

  Julklappar som ändå ska köpas och extra vantar som behövdes till barnet inhandlades.
  ”Sparar” jag några kronor på det denna helg, varför ska jag vänta och betala fullpris nästa?
  Men håller med, att köpa för köpandes skull…nää

   Ja precis. Jag köpte några saker (planerade inköp). Julklappar till barnen. Blir däremot äcklad av folk som blir som galna och köper en massa skit bara för att det är 25 procents rabatt.

  Yes! Fyllde på med hår- och hudvårdsprodukter när det ändå var 30 %. Det var produkter jag ändå skulle ha behövt köpa inom 1-2 månader, sparade en stor slant. Och så köpte jag ett par vintertights då jag lappat mina andra för typ 5:e gången.. tyckte jag var värd ett par nya 😂 mvh snålis

  Inte köpt något än men ska köpa vinterjacka och träningskläder för att springa utomhus imorgon (tydligen rea hela helgen…). Är student och har övervägt detta länge och noga, är emot överdriven konsumtion egentligen. Alla mina jackor senaste 8 åren har varit second hand men vill verkligen ha en vinterjacka som har huva och är av parkas-modell, har kollat på second hand senaste veckorna men inte hittat någon som passar. Gällande träningskläder har jag rätt nyligen börjat springa utomhus och sprungit i vanliga löpartights (vilket börjar bli lite kallt…) samt en uråldrig fleecetröja som min lillebror hade när han var 10.

  Så visst, hatar black friday-konceptet men ändå fint att jag kommer kunna köpa det jag behöver för 1300 kr istället för 2000. 700 kr är mat för minst 2 veckor för mig och spelar himla stor roll om man har 50 % CSN som inkomst.

  Jag håller lite med CamCam om denna köphysteri och inte fastna i den fällan. Dock förra året var vi på jakt efter en ny TV, vi hittade en ganska dyr som vi gärna ville ha men när vi kollade på den gav försäljaren hint om att den skulle bli nedsatt på Black friday. Vi hade is i magen och mycket riktigt, den var nedsatt med hela 4000 kr! (Hifi klubben) dessutom följde ett bra ljudsystem med. Vi köpte den över nätet precis kl 24. Då kände jag ändå att det var en god utgift, vi köpte inte den bara för att den var nedsatt, utan för att det var den vi ville ha innan redan innan rean. Då kände vi oss nöjda. Men i år har inget köpts, behöver inget särskilt och jag är ingen som köper för köpandets skull. Men jag hoppas ni som köpt något är nöjda, glada och gjorde ett kap! =)

   Gjorde samma sak, hade två saker som jag kikat på sedan i somras som ”behövdes”. Inga livsnödvändigheter men ändå, hittade dem rejält nedsatta på Komplett och NetonNet så jag är nöjd.

  Nej inte ett skit, behöver inget. Blir mer i julklappspeng, till barn och barnbarn.

  Jag fyndade planerade julklappar. Sedan hade jag planerat två köp till mitt företag, tyvärr var ingen av dom nedsatta men köpte ändå pga behövde. Jaja, hade varit kul med några hundralappar mindre men köpte ifall minneskort till kameran för sjukt bra pris.

  Mina bästa fynd var:

  Fotobok på Blurb 50%. Jag beställer en fotobok varje år och i år lyckades jag pricka in black Friday (hade redan gjort klart boken) och beställde den.

  Fotobok via önskefoto -40% rabatt. Instagrambilderna hamnade i en egen bok.

  6 julklappar till barnen: varierande rea mellan 40%- 10%. Adlibris hade så dålig black Friday men böcker känns ändå som en bra julklapp. Och 10% var bättre än inget.

  Och sen köpte jag ett par brusreducerande hörlurar till min man som var nedsatta 700 kr. Sjukt dyra ändå (2300 kr) men han har önskat sig ett par sådana i säkert fem år. Jag tog från mitt privata sparkonto, det var han värd.

  Jag tycker att köpa för köpandets skull är fel, oavsett tid på året. Men mina inköp hade jag spanat på på prisjakt i flera veckor så det var gött att spara en slant.

  Jag köpte julklapparna till barnen som redan stod på önskelistan. De får tre var av oss föräldrar. Skäms inte minsta lilla för att jag köpte det under black friday-veckan än om jag skulle köpa dom dyrare den 14 december.
  Tycker jag om köphysteri för det? Nej. Men affärer har reor året runt titt som tätt. Har svårt för när man pekar på EN dag som ”det stora problemet”. Övrig tid på året så köper vi mycket begagnat och lämnar också mycket till second hand.

   Är väl inte så att man säger att black Friday ensamt är problemet utan mer att det får vara symbolen för vår överkonsumtion. Tror att alla förstår att problemet intre löses genom att ta bort black Friday men då det är den dagen där vi konsumerar mest senaste åren så är det väl rimligt att den får symbolisera all onödig hetskonsumerande.

  Konsumtionsfrågan är idag inte längre en klassfråga i västvärlden; i alla fall inte på det sätt som många verkar argumentera för. Det är samma som med kroppsvikt. Tidigare var undervikt ett tydligt tecken på fattigdom, idag är istället övervikt ett gissel för underklassen. Som studier visar konsumerar medelklassen (övre- och undre) mer tid på att förverkliga sig själv på andra sätt än genom materiella medel. Detta kan jämföras med underklassen (finns många olika kategorier inom denna) som på motsatt sätt söker förverkliga sig själva genom elektronik, kläder och plastleksaker. Detta är inte min personliga åsikt, utan något som fastslås i många studier. Medvetenhet/kunskap kring hur materiella ting och hur kost/motionsvanor påverkar oss är däremot en stor klassfråga och något som tar generationer att förändra.

  Har köpt julklappar under Black week. Inget frosseri, utan sånt som jag tänkt köpa ändå. Tycker det är bra att köpa billigare och så slipper man fundera i julstöket sen. Har inte alls dåligt samvete för det heller. Inte är det bra om vi slutar konsumera heller och i vår familji reser vi inte alls med flyg.

  Ingen kan väl på riktigt tro att allt (eller ens majoriteten) som köps under BF är sånt som ändå hade köpts en annan dag och sånt som köparen behövde!? Kolla på siffror på hur vi handlar under BF och fram till jul och försök sedan övertala dig att allt det är nödvändigt utefter behov. Ja, jag har hört att BF är ett tillfälle för fattiga att köpa det de behöver och vill ha, men jag är fullt övertygad om att det är en liten del av allt som köps under den fredagen.

  Köpte ingenting under BF. Inser att jag är inte behöver någonting, skulle t o m skämmas om någon såg hur mycket saker, för att inte säga kläder jag har. Där är det köpstopp!
  Råkade däremot slå upp en sida ur en tidning igår med klockor, är besatt av klockor och länge suktat efter en Datejust. Tyvärr kostar den mellan 100-300 lax. Hittade då en annan fin skönhet från Hermes som jag tänker unna mig i födelsedagspresent. Tyvärr tror jag inte det är någon rea på den haha 🙁

  Som shopaholic har jag som princip att aldrig betala ordinariepris för prylar jag köper. Så jag har handlat en hel del sen black week ens började. Jag tillhör dock inte skaran som går på ”prissäkningen” och %delen, den är bluff ofta. Så jag blir inte lurad som många andra. Eftersom jag shoppar mycket så har bra koll på vad ordinarie pris är.

  Har fyndat :
  – 3 st Globalknivar för 1400 kr, ordinare pris 3000. Fanns på rea för 1800, sen 1600, och med lite hackande av systemet hit och dit så fick jag ner dom till 1400. Överlycklig!
  – En Smeg vattenkokare för 139 kr (39 kr frakt). Ordinare pris 800-1200 kr.
  – En GHD Locktång för 139 kr (39 kr frakt). Ordinare pris 1300 kr.
  – Favoritparfymen i 50 ml (edp) för 440 kr. Ordinare pris 800 kr, billigaste priset under Black Friday var 550 kr.
  – Förbrukningsvaror i massor (Sminkrengöring och bomullspads) 3 för 2.
  – Påslakanset i Satin för dubbelsäng + matchande underlakan för 300 kr.

  Mycket nöjd!

  Jag har köpt lite grejer åt hästen som jag behövt köpa länge. Nöjd över att jag inte köpte något onödigt iallafall 🙂

   Just ja jag köpte kattsand också, det var jag tvungen att ha, fick 3 för 2 (Y)

  Jag är lite fascinerad över hela diskussionen kring Black Friday just nu: Antingen shoppar man loss som en galning eller också bojkottar man hela konceptet och ser det som sin livsuppgift att predika för sina mindre vetande medmänniskor. Måste allt vara svart eller vitt? :O Jag vill inte bidra till köphets, men jag vill heller inte vara en dum kund. Om det är saker jag ändå måste ha, varför skulle jag inte köpa dessa under dagar då jag kan få rabatt? 😀 https://mellan-raderna.com/2018/11/25/black-me-for-eller-emot-black-friday/ 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *