Jon och Janni gör en beach clean up i Lombok

Innan vi lämnade Lombok bestämde vi oss för att göra en väldigt viktig sak i Gerupuk.
Vi drog ihop ett stort gäng som körde en beach clean up! Det är ett stort problem här (och i många delar av världen), all plast som används dagligen och all plast som hamnar ute i naturen/i vattnet och överallt.
[…] Vi har pratat otroligt mycket om plast senaste tiden, men jag har inte skrivit något om det. Dels för att det känns som att man aldrig kan göra rätt, att man försöker hävda sig att man gör något bra och det finns alltid något annat att klaga på. Men – det struntar jag i nu för jag tycker ändå att det finns ett värde i att berätta några enkla saker man kan göra. Vi samlade ihop 250 kilo plast på 2 timmar, vi var runt 25 personer (vi drog med oss locals som bodde bredvid, på så sätt kanske dom börjar tänka på det också!). Så häftig känsla efteråt och vilken skillnad det blev på stranden! //Janni

Jon och Janni samlade ihop hela 250 kg plast på ynka två timmar tillsammans med ett tjugotal andra personer på stranden i Lombok.
På sin blogg publicerar hon nu några enkla tips på hur man kan minska sin plastanvändning, tips hon fick från en expert som var med under städningen.
Ett av dem var att ta med sig egna påsar till affären, eller inte använda några påsar alls till frukt och grönt vilket egentligen är väldigt enkelt men så lätt att glömma.
Jag vet inte HUR många gånger jag köpt tygpåsar mm för att använda till mina matinköp men jag glömmer ALLTID att ta dem med mig.
Alltid!
Har ni några knep för att komma ihåg och befästa denna nya vana? Vi har precis börjat veckohandla för att minska matsvinnet – kanske kommer det underlätta, nu när det inte blir att man hela tiden smiter in i affären och snabbhandlar middag på väg hem?

Fantastiskt att Janni använder sin plattform till det här, tycker jag!
Ja, hon och Jon flyger fortfarande mest av alla men de gör i alla fall någonting. Och det är väl ändå vad vi alla ska sträva efter?
Ingen kan göra allt men alla kan göra något.
Och här gör Janni någonting.
Inte bara städar hon upp stranden för egen maskin, hon upplyser även mängder av människor om farorna med plast.

Dubbel tumme upp!

209 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Köp en rygga.
  Lägg tygpåsarna däri.

  Lätt som en plätt!

  Svara

   Använd gärna ryggsäck men i tunnelbanan ta av den. Vet inte hur många gånger man fått en riktig smäll av en tung ryggsäck. Hur tänker en del?

   Svara

    Du kanske går för nära 😏

    Svara

    En måste ju ha lite koll själv också på de runt omkring oavsett om de har rygga eller ej 😏

    Svara

     Hallå står man mitt i gången inne i t-banan är man som packa de sillar. Och då är det ryggsäcksägarens ansvar att ta av den. Annars är man en egoist. Ni bor nog inte i stockholm.

     Svara

    Jag tar alltid av den. Sen ställer jag den på sätet bredvid och vägrar flytta på den.

    Nej men, det är en ryggsäck, den är i vägen och oftast för tung för att bära i handen.

    Svara

     Det ursäktar inte. Jag vill inte ha smällar av den. Ta hänsyn till andra resande eller strunta i ryggsäcken.

     Svara

      Tar hellre en smäll av en rygga än din attityd på morgonen.

      Svara

       savage haha! (och +1, mycket hellre ryggsäcksbox än vresighet).

       Svara

   Har hängt en tygkasse på en krok precis innanför ytterdörren så jag ser den. Bor nära en mataffär så jag brukar ändå gå vägen om kyl/skafferi innan jag går dit. Funkar! 👍🏼

   Svara

    Man kan också lägga ett par tygkassar i bilen, så gör jag, då vet jag att jag alltid har dem med mig, speciellt om jag måste stanna för att handla nåt oplanerat på vägen hem tex.
    På sommaren brukar jag cykla och då gör jag likadant, ser till att det alltid ligger några tygkassar i cykelväskan.

    Svara

  Också viktigt att tänka på är att en tygpåse har högre klimatpåverkan än en plastpåse så bra att delvis köpa begagnade/sy från trasiga kläder hemma samt att faktiskt använda dom. Köp inte tygpåsar för att plocka duktighetspoäng för att sen aldrig använda dom.

  Svara

   Sant, sant!

   Viktigaste skulle jag säga är att komma ihåg tygpåsen alla gånger för mina har hållit i snart 15 år!
   Jag är en ryggsäcksmänniska som inte veckohandlar så även om de inte skulle ligga i ryggan någon enstaka gång får sakerna plats i ryggan istället.

   Svara

   Ja! Skincity skickar ut en med VARJE beställning. Nu har gett bort många så de används, men bara sista året har jag alltså fått 16 stycken. Onödigt till samma kund.

   Svara

    Man kan ju bocka i att man inte vill ha med det med sin beställning?

    Svara

     Då får man inte varuproverna.

     Svara

      Och måste man ha proverna?

      Svara

       Ja, värda mellan 100-200 och bra sätt att testa nytt.

       Svara

        Egot och begäret gick alltså före din egen problematisering 😂😂😂

        Svara

         Va? Är ju kassen jag tycker är onödig, inte proverna och dockan? Tackar ni nej till hårspray och stylingprodukter hos frisören?

         Svara

        Ett produktprov på 1-4ML är INTE värt 200 kr så du vet, snarare 10 kr

        Svara

      Jo absolut! Man väljer bort tygkassen plus kokeshin men behåller varuproverna. ”Bas Enkelt standardemballage med prover.” I en ruta under kan man klicka i ifall man vill välja bort proverna.
      Jag har gjort så sen en längre tid nu eftersom jag också har tillräckligt med tygpåsar nu. Men de är perfekta att ta med på stan i fickan ifall man handlar något.

      Svara

       Okej tack 😀 Trodde proverna försvann också.

       Svara

      Du får varuproverna men utan påse om du väljer bas inslagningen.

      Svara

      Jo, man kan välja att få med varuprover men samtidigt slippa väskan och dockan.

      Svara

    Känns det motiverat att beställa från skincity 16 gånger på ett år? Hur mycket produkter behöver du? 😅

    Svara

     Betsäller en gång i månaden i snitt och någon gång extra under julkalendern eller om ”mitt” märke har rea. Sjukskriven och har inte råd att punga ut 5-6tusen på alla produkter samtidigt, så köper en åt gången istället så jag har hemma när de tar slut.

     Svara

      Vilket dåligt mijltönk!

      Svara

       Jasså? Det skiter jag faktiskt i att du tycker 🙂 Det är det enda jag gör för mitt eget utseende och ett stort intresse.

       Svara

        Varför inte lägga undan pengar och köpa allt du behöver för flera månader?! Börja använda hjärnan!

        Svara

         För jag kommer ju säkert lyssna på en anonym mupp med dålig attityd.

         Svara

         Och om en produkt tar slut.. Ska man behöva vänta tills man har sparat 6000 kr och använda vadå barnängens tvål i nyllet under tiden? Eller ännu värre, kroppsvål.

         Svara

         Men alltså, vissa produkter går ju åt mer än andra. Tvätt tar ju slut långt före toner och kräm. Beroende på ekonomi är det dessutom inte att bara lägga undan pengar och göra som du tycker.

         Du kanske ska tänka efter lite?

         Svara

          Ja. Sjukpenning är ju låg och man ska ju överleva.

          Svara

      Jag är anonym 19:22 och inte resten av anonymarna. Menade inte att peka ut dig, det är fler människor som konsumerar. Var bara nyfiken på varför du beställde så ofta 🙂

      Svara

     Och för att svara på hur många produkter, har 12 olika produkter i rutinen.

     Svara

      Aha? Får jag vara lite nyfiken och fråga vilka?

      Svara

       Rengöring, toner, olika serum, nattkräm från exuviance. Rengöring, bha toner, spf från paulas choice. Serum från biologique recherche. Ansiktsolja från decleor. En treatment från dermalex. Peeling från Maria Å. Maskerna varierar jag.

       Svara

        Hur överlevde folk förr utom 511 krämer?! Du är lurad.

        Svara

         Varför är jag lurad? Jag tycker det är roligt att se förändringar?
         Är folk som använder inpackningar, hårspray, färg, värmeskydd i håret också lurade? Eller foundation, puder, mascara, eyeliner och vad folk nu använder.. Är de också lurade?

         Svara

          Ja det är de 🙂

          Svara

         Omg. Om du sköter ditt och låter de som älskar hudvård pyssla med sina 511 hudprodukter så gör du alla en tjänst. Det är ett intresse precis som vissa spelar golf och ska ha 40 klubbor eller annat som just jag råkar tycka är BULL.

         Svara

         Så kan man ju säga om allt. Alla hårprodukter. Allt smink. Alla kryddor i skafferiet. Varför behövs det? Man klarade ju sig med salt och peppar.

         Svara

         Fast vi är betydligt snyggare nu.

         Svara

          Ja alltså jag lägger hellre energi på grunden än använda massa smink för att trolla bort felen..

          Svara

         Hur överlevde folk förr utan schampo och rinnande vatten? Du är också lurad.

         Svara

        Är det bra med ansiktsolja? I vilken steg applicerar du den?
        Är galet yttorr just nu och har bytt till en oljerengöring men det hjälper föga eftersom ansiktet sörplar i sig all ansiktskräm på några timmar sen torris igen.

        Svara

         Som sista steg innan nattkräm/nattmask. Ja!! Håller torrhet och mina eksem borta👌🏻

         Svara

          Efter kräm?

          Svara

           Innan. Serum och treatment innan olja, olja innan kräm. Applicera alltid lättast först 🙂 (Toner, serum, treatment, olja, kräm)

           Olja efter kräm är bättre än innan. Oljan ”låser” in alla produkter, kräm kommer inte ta sig igenom oljan.

           Nej C, tvärtom 🙂 Nattkräm låser.

           Brukade köra med nattkräm efter olja tills jag hörde att det funkar bättre med oljan allra sist, sen dess har min hud blivit 10 gånger mer återfuktad.

           C – vem har sagt det? För när jag köper produkter blir jag tillsagd att ta oljan före krämen.

           Olika hudexperter verkar tycka olika, det kanske helt enkelt beror på krämen och oljan? Jag tycker iaf att det är värt att testa att ha oljan sist, eftersom det funkade så oerhört bra för mig. Om det är intressant för någon så använder jag rose hip seed oil från the ordinary och en kräm från sensai.

          Har kletat kokosolja just nu så kanske ska uppgradera mig. Dock försöker jag att inte köpa för mycket nya olika produkter utan använda upp de jag har, lättare sagt än gjort! Resonerar lite att om produkten fyller en funktion som mina nuvarande saknar så är det ok att komplettera.

          Svara

           Ska du byta och lägga till måste du ju även tänka på att det tar huden tid att vänja sig vid nya grejer, och helst inte mer än två nya/gång 🙂

      Säkert döviktigt att ha 12 produkter i bara dagliga hudvårdsrutinen.

      Svara

       För mig är det det? Hudvård är min grej, någon annan gillar smink och hår vilket jag inte bryr mig om. Ska jag jämföra mina hudprodukter med vad andra har i sin sminkväska är det ju same same. Jag äger en mascara. Som jag borde slänga då jag haft den i 3 år.

       Svara

        Mascara ska man byta mellan 3-6 mån 😲

        Svara

         I know. Använder aldrig det, kom bara på att det är det enda i sminkväg jag ägde och har slängt den sen jag skrev kommentaren. 😂😘

         Svara

         Haha, har haft kanske 3 i mitt vuxna liv – är över 40…

         Svara

       Hur viktigt är det för dig att ha internet och mackapären du använder att skriva den kommentaren med? Ur kontaktbarhetssynpunkt räcker det ju med en 3310.

       Svara

      Du är lurad, jag är 55 år och har aldrig använt olika krämer i ansiktet. Jag har knappt inga rynkor bara några fina linjer.
      Kemikalier är kemikalier, oavsett vad dom är till för.

      Svara

       Lurad? Jag tycker att det är KUL. Jag är lika lurad som alla med intressen.

       Svara

       Jordgubbar alltså?

       Svara

       Du vet att det också finns något som kallas genetik och som spelar in i viss mån till hur vi ser ut, hur mycket rynkor vi har och hur vår hud mår? Vissa har snustorr hy som behöver tonvis med återfuktning för att inte göra ont, vissa har babylen hy utan en enda produkt. Vissa har smärtsam acne som kan avhjälpas med syror, vissa har psoriasis, rosacea eller något annat som inte du och din fantastiska hy inte har. Så bara för att du inte behöver krämer betyder inte det att andra har ett behov av det. Det betyder framför allt inte att andra inte får göra precis vad de vill utan att behöva dumförklaras av någon som inte begriper att alla är olika.

       Svara

     Men klagobert sluta klaga!!

     Svara

    Vad är det skincity skickar ut? Plastpåsar?

    Svara

     Tygpåsar. Och en necessär i tyg.

     Svara

      Tygpåsar i plast, tyvärr

      Svara

       Tygpåsar i plast? Hur ser de ut?

       Svara

       Är det? De svarta?

       Svara

    Skin Citys ”tyg”påsar är ju sämst dessutom. Bångstyriga och hårda och får inte plats ett jota i dem.

    Svara

     Reflexpåsen var bra 👍🏻

     Svara

      Det var den säkert 🙂 Jag valde resekitet, reflexpåsen var faktiskt slut den dagen jag köpte i december (om det var den du menade)

      Svara

   Min ena tygpåse har jag haft i fem år och de andra i typ 3,2 och 1 år. Kommer ha dem i många år framöver 🙂 det är ju det som är idén med tygkassar: du använder dem betydligt längre än en plastkasse.

   Smart idé med att sy ny påsar av gamla tyger, kläder osv!

   Svara

  Det är sådant här som ”influencers” bör syssla med mer. Det här är bra influencing!

  Svara

   Flyga över halva jordklotet och sedan leka hjälte genom att plock skräp i 2h av semestern och göra ”the locals” medvetna om problemen?! Underbara Clara tog ju upp just detta i sitt inlägg om miljön.

   Svara

    Ja, passagen om ’the locals’ var ju extremt smaklös. Det behövs säkert en vit snygg tjej för att de ska bli ’medvetna’ om att tusentals turister kommer och skitar ner deras miljö, de hade inte märkt det alls om inte hon pedagogiskt berättat för dem…

    Svara

     Ja det är lite columbus över den kommentaren eller som att de precis ”upptäckte” lombok..

     Svara

     Men varför använder dom inte pengarna från turismen till att fixa en fungerande sophantering? Skyll inte bara på turism

     Svara

      Vet du verkligen nåt om sophanteringen i lombok eller gissar du bara? Jag vågar lova att det inte är första gången i mänsklighetens historia den stranden städats.

      Svara

      På Bali och Lombok har invånarna sk ”medborgarlön”. De som inte har ett arbete att gå till får betalt ändå och blir bla utskickade till att städa stränderna.
      Var stormigt när jag var på Bali senast och en massa plast och skit som flöt upp på stränderna. Varje morgon/fm var det ett helt gäng locals som städade upp.
      Fick detta förklarat av min kompis som bott där i 20 år så inget jag hittar på…. -:)

      Svara

    Alltså, att städa en strand kan väl aldrig vara fel?? Men visst, att åka över halva jordklotet är ju inte heller så bra. Men när de ändå är där så är det väl en bra sak att göra? Varför leta fel i allt, hela tiden? Varför inte uppmuntra dessa influencers när de för en gång skull gör något lite mer vettigt av sina resor? Dessutom, många influencers åker jorden runt och gör Aldrig något sådant här, så jo jag vidhåller att detta är vad influencers bör syssla mer med och att detta är bra influencing. Men om du vill leta fel i allt, hur tror du någonsin att du ska få folk att lyssna på dig utan att bli irriterade? Icke-konstruktiva kommentarer som dina brukar vanligtvis inte få folk att lyssna på en. Är det inte bättre att skriva något uppmuntrande istället och sen också på ett lite mer konstruktivt sätt nämna att du tycker det är fel att resa så långt för detta. Bara en tanke. Tror dessutom att diskussionsklimatet skulle bli lite trevligare då.

    Svara

     Du har absolut en poäng. Men givet att folk reagerar när två svenska turister tar för givet att de är först med att plocka sopor i indonesien 🙂 Det förtar såklart inte städinsatsen som är jättebra.

     Svara

      Och att de själva tycker att de lärt upp ’the locals’ i att tänka efter och städa lite – att de liksom civiliserar vildarna lite – härligt!
      (När det egentligen är så, om man ser Evas kommentar ovan, att ’vildarna’ redan har ett ytterst civiliserat och utvecklat system – men det glömde ’the influencers’ att ta reda på.)

      Svara

   Finns ett ord för det. Greenwashing. Deras miljöåtgärd är obetydlig jämfört med den miljöstörning de orsakar.

   Svara

   Visst men de värsta för miljön är fortfarande fabriksutsläppen samt flygresor. Flygresor är de absolut farligaste för miljön och det är även cancerframkallande pga av den höga strålningen, så det är bättre för både människan och miljön att resa på tåg/båt/bil

   Svara

    Vad är det som strålar? Du skriver att det är flygresorna men jag förstår inte.

    Svara

     Kosmisk strålning!

     Svara

  Jag har senaste halvåret jobbat, och jobbar ännu, på att förändra min plastkomsumtion. Mitt bästa tips är att ha en organize/miniväska med massa fak i väska där allt man behöver för att plastbanta finns. Jag har en ryggsäck och i den har jag en organizer med: 3 ihopvikbara shoppingpåsar i tyg, 4 mindre tygpåsar för frukt, en kaffemugg i glas och silikon, en vattenflaska, ett set med bestick och sugrör (sytt ett fodral till dem själv) samt en tygservett. Det går långsamt framåt då jag inte vill göra mig av med fungerande saker utan byter allt eftersom det jag äger tar slut eller går sönder. Nästa steg är att köpa återanvändningsbara fryspåsar i silikon, sy tygöverdrag för skålar som ersätter plastfolie och en dryckesmugg i rostfritt stål (sån som liknar de man tar läsk i på snabbmatsställen).

  Svara

   Det finns också bivaxdukar som man kan använda istället för plastfolie 🙂

   Svara

   Och jag har en dramaten. Bästa jag köpt. Slipper tunga kassar. Camcam måste säga vad fina bilder på insta. När THK och lilla snöboll boat sig i rosa bädden. Och trodde selma nästan skulle äta upp katterna. Men hon verkar så himla go och fin. Jag så glad för det.

   Svara

   Här tänker ni när ni handlar mat? Eller blir det ett sånt tillfälle där det inte går att välja bort, upplever att allting i matväg är förpackade i plastförpackningar, ost, Creme cheese, köttfärs, såser osv.

   Svara

    Försöker köpa storpack när det inte går att undvika plast.

    Svara

    Man lär ju göra väldigt stora anpassningar för att nästan leva plastfritt och inte ens då kan man ju komma undan 100%. Jag tänker i affären att när det finns flera produkter att välja på så tar jag den som är ekologisk alt. kommer innebära minst plast och sopor.

    Svara

   Detta måste ändå vara skoj? Hur mycket köper du var dag?

   Svara

    Asså. Det tar ju typ ingen plats så det ligger alltid i väskan för när man behöver det. Ingen risk att man glömmer nåt, det finns där om man vill vara spontan och det är inte ivägen. Storhandlar en gång i veckan och småhandlar sen en gång och då finns allt.

    Svara

   Jag lägger maten i matlådor av glas i kylskåpet istället. Finns både silikonlock och bambu lock till. På Ikea. Maten håller sig bättre än på en tallrik med plastfolie.

   Svara

  Där kan man snacka om sprättben 😂

  Svara

   Janni är en rutinerad sprättare.
   Leker fotomodell för Nelly, Chimi, Na-Kd m fl så hon kan alla tre poser 🙂

   Svara

    Hon är väll modell för dom då utan att leka?!

    Svara

     Väl*

     Svara

  Jag har köpt såna stora tygpåsar från Coop. De ör stora och han hängas på axeln men också vilas ihop till små bollar som får plats i jackfickan. Mina ligger alltid där så sen när jag ha delar har jag alltid en påse redo även om jag inte har med mig några andra saker. En ryggsäck är bra men ibland har man tex bara varit på en promenad men kommer på att man behöver några varor, då ligger en påse i fickan!

  Svara

  Vi har alltid våra påsar i bilen! Handlar varje söndag och sen på måndag morgon tar sambon med påsarna tillbaka till bilen måndag morgon när han åker till jobbet. Man kan ju tro att vi är 75 men vi är faktiskt bara 26 år 😅

  Svara

  Toppen tycker jag. Ska försöka komma ihåg att göra detta här i Sverige när det blir lite mer utflyktssäsong. Ta med en sopåse och plocka i parken stranden etc. tänk om alla gjorde det va!

  Svara

   Vi brukar göra det med barnen när vi är ute. Bra att dom lär sig vad som händer med skräp som slängs. Man kommer ganska snabbt upp i en kasse faktiskt 🙁

   Svara

   Vem är Sop-Åse? Är hon ok med att ni kallar henne så?

   Svara

    Haha hon är en av våra städslavar ofc! Seså röj upp i kattlådan nu sopåse säger vi.

    Svara

  Vet ni? Jag är så ledsen för jag tror det är kört ändå. För i den takt vi ynglar av oss och då främst i u-länder där fattigdom och okunskap råder, kommer tyvärr inte de nya generationerna att veta bättre hur de ska ta hand om miljön. Populationen växer för snabbt för att den ska hinna rädda världen och miljöproblemen. Det kommer bara bli värre.. Det känns tyvärr logiskt.

  Men ja, försöka kan man ju.

  Svara

   Jag förstår hur du tänker, men jag tycker inte riktigt att det är rättvist att skylla det problemet och dess fortsättning på utvecklingsländer. Konsumtionen i den rika delen av världen är ju faktiskt det som har orsakat (och fortsätter orsaka) mest miljöförstöring. Några fler barn i Afrika spelar nog inte så stor roll då vi fortsätter vår extrema konsumtion precis som vanligt. Vi vet om konsekvenserna, och ändå så fortsätter vi, det går liksom inte att skylla på någon annan. Många utvecklingsländer är dessutom mycket mer proaktiva i sitt miljötänk än vad vi någonsin var i ett liknande stadie av utveckling.

   Svara

    Precis. Det är vi i västvärlden som är de största bovarna vad gäller miljöförstöring och konsumtion som skadar planeten. Det är inte de fattigaste länderna som står för störst ekologiskt avtryck. Sverige är ett litet land men gör stora ekologiska avtryck. Om alla levde som vi gör i Sverige skulle vi behöva 4 jordklot istället för 1.

    Svara

    Jag skrev ju FRÄMST..
    Och du säger det ju själv = ”konsumtionen i den rika delen av världen fortsätter”. Och ja, så är det ju: ”rikingarna” kommer aldrig att sluta konsumera på samma sätt som människor inom u-länder aldrig kommer att sluta yngla av sig till en ny generation som fortfarande inte har något miljötänk eller som ens vet vad miljö är för något. Typ. Så.

    Svara

     Jag vill bara flika in att jag hoppas att du inte är emot att människor föder barn? Människor i vissa fattigare länder ”ynglar av sig” bland annat för att de inte får undervisning om eller tillgång till preventivmedel. Och på grund av alla anledningar som människor i väst skaffar barn så klart.

     Svara

      Jag är definitivt inte ett stort fan av varken mig själv eller mänskligheten om man säger så. Ser människan som ett virus.

      You do the math.

      Svara

     ”sluta yngla av sig till en ny generation som fortfarande inte har något miljötänk eller ens vet vad miljö är för något”. Det är just det jag säger, deras miljötänk är faktiskt relativt välutvecklat i jämförelse med hur mycket påverkan de har.

     Jag skulle också vilja poängtera att påståendet att de ”aldrig kommer sluta yngla av sig” inte riktigt heller är sant då barnafödandet i världen har genomsnitt minskat med ca 50% sen 1960-talet, mycket p.g.a. att många länder bli mer välutvecklade (finns att hitta mer exakt statistik på t.ex. Världsbankens hemsida). Finns inget antydan på att det här helt plötsligt skulle vända till att fler barn föds. Många som är mer kunniga i området föreslår ju faktiskt att vi blir fler i världen för att människor lever allt längre, inte för att fler barn föds. Hur man än ser på det, fattiga människor som ”ynglar av sig” är inte direkt ett av de primära problemen med miljöförstöring och klimatförändringar.

     Svara

     Yngla av sig har med fattigdom att göra och inte avsaknad av miljötänk. Har du släktforskat någon gång? Gör det så ser du att det inte är så länge sen vi svenskar ynglade av oss. Min farfar som är född på 10-talet hade 10 syskon! Fattiga människor föder många barn för att trygga sin ålderdom och för att dödligheten är hög (och för att de saknar preventivmedel).
     Men du rätt, U-länder alltid kommer yngla av sig, men på samma sätt som Sverige gått från fattigt till rikt på 100 år, är U-landstatus inte statiskt.

     Svara

   Läs Hans Roslings Factfulness för att lära dig om ”takten vi ynglar av oss i u-länder”. Intressant att lära sig hur det faktiskt är, inte som jag själv trodde.

   Svara

    Berätta mer?

    Svara

    Dock hade Rosling fel gällande utvecklingen i Afrika, de var rimliga med tanke på hur utvecklingen sett ut i resten av världen. Men i stora delar av Afrika sjunker inte barnafödandet i takt med att levnadsstandarden ökat så som det gjort på övriga kontinenter.

    Svara

  Flyger över halva jordklotet för att rensa upp en strand i Indonesien.
  Skräpar ned i luften och städar på stranden.
  Undrar om det skulle vara bättre för miljön om de stannat hemma och struntat i både resan och städningen?

  Svara

   Tycker det är bra att de gör något och informerar om det. På hennes blogg verkar det som att de dragit ner på plast hemma också samt att hon skrev i ett inlägg att de ska försöka dra ner på flygresorna.

   Svara

   Åhhhhhhhh vad det är tröttsamt med detta eviga gnäll och klagande vad nån än gör!

   Svara

    Håller med att det är tröttsamt att folk visst aldrig kan göra rätt, men Agnes har ju faktiskt en bra och viktig poäng här. Och såna måste man ju få komma med även om man är ”less på gnäll”.

    Svara

    Ja dom klagar mer änn vad människor som har det riktigt svårt gör. Urless på gnälliga kommentarer.

    Svara

  Jag lägger alla pantburkar/flaskor i mina tygkassar som hänger vid ytterdörren. Tar med dem varje gång jag ska handla och pantar ibland bara en flaska men skänker alltid till donation skogen (coop). Sen har jag alltid en lite mindre tygkasse i min väska så jag kan alltid nödhandla det viktigaste med den lilla tygkassen 😉

  Svara

   Vilken hjältinna du är.
   *ger dig en klapp på axeln*

   Svara

   Åh vad smart, det tipset ska jag ta efter. Många bäckar små!

   Svara

   Samma här!

   Svara

  Jag stannade längst vägen idag för att jag såg en pantburk i diket. Det slutade med att jag fick ihop en påse med pantburkar på 5 minuter (!) Nu behöver jag bara hitta 998 600 burkar så är jag uppe i miljonen samtidigt som jag gjort något bra 😉

  Svara

   Inget t i längs vägen!

   Svara

    Reagerade också på det 😅

    Svara

    Har man hittat 1400 pantburkar, så är man väl för glad för att tänka klart.

    Svara

  Nu har Underbaraclara gjort ett nytt inlägg om att folk inte har någon läsförståelse och sen ett inlägg om åh jag är så gravid inget får störa mig nu. Oooookej

  Svara

  Jag har flera tygpåsar och ser alltid till att försöka ha minst en påse i varje väska jag har, plus en alltid liggandes på jobbet. Gäller ju bara att komma ihåg att lägga tillbaka tygpåsen sen när man shoppat klart.
  Och plastpåsar till frukt och grönt har jag nästan slopat helt och hållet. Måste jag ta en så knyter jag den inte (eller väldigt löst) så den är lätt att öppna och spara hemma till den dagen man behöver en fryspåse t.ex.

  Svara

  Vill bara tipsa camcam och andra nyfikna om isabellas konto som heter thelowengriphome eller house i slutet. Hon kör en hel del omärkt reklam. Visar upp nära 20 kassar med mat i men länkar till företaget. Kan inte någon anmäla henne för smygreklam. Och så skryter hon idag med hjälp av sin högra hand Simon ska hon bli världens mest framgångsrika kvinna på engelska då. Kan inte ens handla kläder åt sina bar utan assistenterna sköter den biten. Stackars barn stackars Odd säger jag bara. Kvinnan som jämför sig med Oprah. Hon lider av narcism och Gud vet vad mer.

  Svara

   Ja, shit vad många kassar och massor med smygreklam! Hur kan all den där maten gå åt?

   Svara

   Ja hon är ju aldrig hemma och bara barnen varannan vecka. Detta eviga slösande på jordens resurser! 😡😡😡

   Svara

   Det kan du väl göra själv, skynda dig. Så har du ett bekymmer mindre.

   Svara

    Hon kommer säkert lägga på de följare på hennes husinsta på hennes 1,5 milj så snart har hon 3 miljoner följare

    Svara

    20:14 bra kommentar.

    Svara

  Jag har städat stranden i vårt området i många år : )

  Svara

   Våran är väldigt ren, inte så många utifrån som kommer hit. Men jag är såååå sugen på att gå med metalldetektor där.

   Svara

  Har en ryggsäck när jag handlar, kanske kan du ha tygpåsarna i den hela tiden? Packa ryggsäcken med matvaror, Så måste du ta med ryggsäcken in i köket när du packar upp, och för ordning och redan stoppar du i tygpåsarna med en gång efter uppackning.

  Vips så finns inget att glömma😎 Ps. När jag storhandlar har jag en sån där tantvagn också. Perfekt!

  Svara

  ”vi drog med oss locals som bodde bredvid, på så sätt kanske dom börjar tänka på det också!” haha vit översittare much?

  Svara

   Som sagt – detta eviga gnäll från folk som sitter hemma framför datorskärmen och klagar.

   Svara

    Fast nog hade de kunnat fråga om ingen lokalbo eller företag nånsin städat stranden innan de tog förgivet att de just upplyst the locals…det var fortfarande väldigt bra gjort att städa stranden!

    Svara

   Jon och Janni skulle tyckt om livet i Indien på 1870-talet. Sahib & Memsahib 🙂
   Dricka te i skuggan medan ”the locals” klipper gräset och vattnar rosorna.

   Svara

   Är alla frivilliga organisationer som är ute runt om i världen och just nu informerar och lär lokalbefolkning om nedskräpning också vita översittare? Eller är det bara om det är en influencer?

   Svara

    Nu är de på en känd turistbeach som garanterat städats tidigare…

    Sen är det lite problematiskt om du tror att alla frivilligorganisationer som jobbar mot nedskräpning eller annat är internationella.

    Svara

     Är de översittare bara för att de inte är internationella?

     Svara

      Nej ingetdera. Påpekar bara att många frivilligorganisationer som kör upplysningskampanjer för lokalbor är just lokala och består av lokalbor.

      Svara

  Ha tygpåsar alltid i bilen. Flera av dom.

  Svara

  Köp en tunn tygkasse som inte tar mycket plats ihoprullad och ha den i väskan/jackfickan hela tiden.

  Svara

  Jag har alltid med mina tygpåsar till affären. I början fick jag skriva post it lappar och satte upp på ytterdörren ”Glöm inte påsarna!” så jag alltid kom ihåg dem. Nu går det av bara farten och har också en i bilen för akuta handlingar. Känns skit jobbigt att glömma påsarna hemma nu, då köper jag papperspåse i så fall och återvinner den!

  Svara

  För de tillfällen jag glömt mina tygkassar har jag alltid en ihopvikt plastpåse i jackfickan. Alltså en påse jag köpt i affären vid något tillfälle. Den återanvänder jag tills den slits ut. Går även att använda om man köper något i en annan affär (tex klädbutik) och inte vill köpa en ny påse där.

  Blir lite knasigt att ta fram en påse med loggan från en matbutik när man handlar från en annan kedja men jag bjuder på det 😉

  Svara

   Nej, tycker inte det är knasigt alls. Speciellt inte nu när de tar betalt för kasse. Jag stoppar alltid sakerna från olika butiker i samma kasse.

   Svara

  2 stora miljöbovar som plockar skåp på en strand, ok jätteduktigt! Suck!

  Svara

   Samt visar ’the locals’ var skåpet ska stå!

   Svara

   Är väl bättre med två stora miljöbovar som plockar skräp på en strand än två stycken som inte plockar skräp på en strand? Tycker du inte? Come on people, om vi som konsumenter av dessa influencers uppmuntrar deras försök till att faktiskt försöka göra något gott tror ni inte att det kommer påverka dem till att fortsätta med detta, mer än om alla kallar de för skenheliga så fort de försöker? Tänk lite längre så förstår ni att inget kommer bli bättre av att trycka ned dem istället för att uppmuntra dem.

   Svara

  Räknat ut mitt förväntade CO2 utsläpp för detta år på flyg. Ångest. Jag flyger en gång i månaden pga jobb (resten tar vi på Skype) sen 1 semesterresa planerad. Måste prata med min arbetsgivare om detta. Fastnade på aningslösainfluencers efter detta inlägg och kollade igenom deras flöde.

  Svara

  Känns som att de flesta ju använder tygpåsar och att det största problemet just nu är all annan plast som förekommer i vanliga mataffärer. Önskar så och har tänkt i säkert tio år på att det skulle vara fantastiskt om någon kunde starta upp någon slags refillsupermarket. Jag är tyvärr inte i branschen och kan ingenting om livsmedel och hygien etc. men vore ju fantastiskt om man kunde ha möjlighet att återanvända några slags standard flaskor, burkar mm om och om igen. Hört att det finns något sånt i Malmö? Hur funkar det, nån som vet?

  Svara

   Så länge hänsyn tas till de med luftburen allergi så är det ju toppen! Sälja mer i lösvikt än plastförpackat, mjölkflaskor i glas…

   Svara

   Ja, det finns en sådan affär i Malmö!
   Allt säljs i lösvikt och så får man ta med sig egna burkar. Hur smart som helst 😁

   Svara

    Var i Malmö?

    Svara

     St knuts torg

     Svara

      Märkligt att ingen vill starta i Stockholm?! Om det inte vore för att jag älskar mitt nuvarande arbete hade jag lätt gjort det. Tror det skulle vara ett enormt vinnande koncept, om inte minst för miljön.

      Svara

   Plast är inte ett särskilt stort problem i Sverige då vi har en oerhört effektiv sophantering. Vi har inte gigantiska landfills och vi är bra på att sopsortera. Plast är de mest energieffektiva förpackningarna, de stora problemet är plast som hamnar fel (inte i återvinns eller förbränns till t.ex. fjärrvärme),

   Svara

  Men om man slutar packa matvaror i plastpåsar – vad ska jag då slänga soporna i? Obs: ärlig fråga som jag tänkt på länge. Till bruna soptunnan kör vi ju kompostpåsar i papp, men till den gröna tunnan slänger vi i en Ica-kasse typ. Tacksam för tips!

  Svara

   Avfallspåsar. Säljs i alla butiker vid rengöringssaker. Rullar med ett gäng tunnare rymliga påsar. Jag har rosa ✌🏻

   Svara

    Är inte dom av plast också? Är dom bättre än Ex, ica påsarna?

    Svara

     Är ju mindre plast i dem.

     Svara

    De flesta påsar du köper i kassan i matvaruaffärerna idag har också tunnare påsar som är gjorda av majs så same same.

    Problemet är dessutom inte att det används plastpåsar utan var de hamnar.

    Så länge de hamnar på förbränning, vilket alla påsar gör som du slänger i soptunnan, och inte ute i naturen eller havet så är det inget större problem.

    Svara

   Icas påsar är gjorda av sockerrör.

   Svara

    Aha, tack!🙌🏼 Trodde det också var plast & tänkte att det var samma skit!

    Svara

   Du kan ju använda soppåsar av återananvänd plast tex.

   Svara

   Finns ju nedbrytbara påsar, såna en kan använda till bioavfall? Finns på Lidl, t.ex. De är förvånansvärt slitstarka också tycker jag. Står på förpackningen att de bryts ner inom 90 dagar. 🤓 (alltså obs vet ej om dessa är helt optimala heller men bättre än plast måste de väl va?)

   Svara

   Ja, tunna påsar på rulle! De från Ica etc. är så pass tjocka att de är svåra att bryta ner.

   Svara

  Ja, det hade varit mycket bättre om de stannat hemma och slutat flyga. Men att flyga+plocka plast+uppmana andra att plocka plast och plastbanta är åtminstone bättre än att flyga+inte göra något alls. Skräp på stränderna kommer btw främst från havet, inte från badgäster på den aktuella stranden. Det ser likadant ut i Sverige tyvärr och jag har städat stränder sen jag var liten.

  Svara

  Hur gör ni för att minska på plasten hemma med te x soppåsar? Och ni som har katt/hund vad använder ni för bajspåsar? Vill verkligen dra ner på sådant hemma men har ingen bra lösning än så snälla kom med era bästa tips 😍

  Svara

   Använder vanliga bajspåsar, men knyter ihop den och ställer den utanför och använder samma påse hela dagen. Tömmer 2-3 gånger. Sen slänger.

   Svara

   Det vill jag också vet! Hur sjutton gör ni när ni gör ren kattlådan, vad lägger ni allt i?

   Svara

    Fyller i en påse, tömmer ut innehållet bland det som ska bli biogas (kommunen sa att det är okej), sköljer rent påsen, använder samma tills den går sönder 🙂

    Svara

  Nej, jag köper inte detta!
  5kg plast i timmen för Janni? Går jag ner till ”min” strand så kan jag lätt samla ihop 2 stora svarta säckar med div foppaskor, plastflaskor, osv

  25 pers på 250 kg i två H. Är detta ett skämt?

  Svara

   10 kg var?!

   Svara

    Matematik

    Svara

   Vad menar du egentligen? Plast väger inte särskilt mycket.

   Svara

  Åh de var säkert jätte tacksamma alla locals som fick lära sig av dessa världsvana människor hur de kan städa upp på sin strand! 🙌 om nu bara J&J lärde dem tillräckligt bra så kanske det är nyplockat och rent nästa gång de kommer på besök, SCORE!!

  Hälsningar: bitter cyniker.

  Svara

   Ja. Och imponerande att lombok som är så välbesökt är såpass rent trots att det aldrig städats där innan igår 🙂

   Svara

    Måste ni bara hitta nåt negativt i allting?

    Svara

     Meeen come on..! J&J är rika som små troll och skulle kunna göra så sjukt mycket bra om de ville. De plockar upp lite skräp på en strand (eller ja, drar med sig massa lokala barn för att göra halva jobbet 😉) och så är de miljöhjältar? Ja kalla mig gärna negativ om negativ=ser igenom människors skenhelighet och inte bara klappar på axeln för minsta lilla ”goda gärning”. 😬

     Svara

      P.s. enligt Aningslösa influencer på ig flög Janni för 20,4 ton co2 under 2018, alltså 4000% mer än vad som anses hållbart. 👁👁

      Svara

  Till frukt och grönt kan man köpa tygpåsar, exempelvis här: https://www.medvetna.se/hemhushall/tygpasar-med-dragsko-for-frukt-och-gronsaker-large-5pack/

  Svara

  Inte för att jag vet om det är miljövänligt nog, men jag använder tygpåsar i nylon från IKEA. Till skillnad från bomullspåsar tar de lite plats i fickan. Säljs för en tia styck och håller i evigheter. Jag har minst en i fickan på varenda ytterplagg för att inte glömma.

  Svara

  Jobbar i mataffär och blir lite galen på mängden plast som används.. Inte nog med att många produkter har plastförpackningar(då alltså allt från schampo till malet kött), men kärrorna varorna levereras på är också inlindade i plast.. Förstår att det är så att inget ska falla/skadas under frakten men så irriterande. 😂
  Så det är jättemycket plast som vi gör oss av med varje dag. Dock så är mycket av det sån plast som kan köras i balpress, och sen till återvinning. Samma sak som med paff/kartong.

  Svara

  Ropen skalla dramaten till alla. Flera gånger kommit fram män just det män och frågat var jag köpt min. Bra!

  Svara

  Kallas för greenwashing.

  Svara

  Otroligt kul läsning när Anitha Clemence ska försvara sitt flygande i kommentarerna här https://www.instagram.com/p/Bs6EsjYlZB-/?utm_source=ig_share_sheet&igshid=1i79ze0u6kr5h

  Svara

   Oj.

   Svara

  Jag har aldrig riktigt förstått mig på plast då det tydligen finns hur många olika plaster som helst. Farliga och ofarliga. Önskar någon kunde skriva i klartext så att man förstår.
  Finns ju plast i mobil, tv, laptop, golv, lister, hus/plastmamman

  Svara

  Jisses vad Anitha är taggig. Duckar och förlöjligar ist för att ta en diskussion, många av de som skriver under inlägget om resande osv vill ju faktiskt diskutera och har en uppenbar god tanke. Hon måste ju ha världens sämsta självkänsla…

  Svara

  Kolonialister som Margaux och hennes familj…

  Svara

  Tänk om alla bara kunde ta upp sin egen skit efter sig istället. Fy sån dålig stil att åka utomlands för att njuta och sen skräpar ner de fina ställena. Hur tänker man?? Klart lokalbor gör de säkert med men fn turister tänker inte långt! De ser man ju här på hemmaplan med hur strönderna ser ut efter en sommar! urk! Nä skärpning! Plocka upp efter er så blir de bättre! Ja jag gör det och efter andra. så är jag uppväxt. Pappa plockade alltid skräp i skogen också förutom svamp! tex.

  Svara

  Konsten att sätta plåster på en sårskada. Jag tycker det Janni och Jon gör är super, verkligen inget ont mot dem. Bloggbevaknings slutkläm däremot..? Man gör betydligt mer ”något” genom att avstå att flyga stup i kvarten, även om den icke-handlingen inte går att mäta på samma sätt. Med tanke på den enorma flygkritik som synts här den senaste tiden så känns det lite fånigt att påpeka att de visserligen flyger mest av alla (influencers som Bloggbevakning granskar, antar jag) men att de åtminstone städar en strand. Jag förstår nog vart Camilla vill komma, men jag tycker ändå att formuleringen är otroligt märklig. Lite som omvänd whataboutism. ”Jag må vara Sveriges mest aktiva pyroman, men jag hjälper till på brandstationen då och då så jag gör ju ändå något för att stoppa alla bränder!”.

  Svara

   Haha…underbar liknelse på slutet.
   Men jag förstår hur du tänker och det var lite svårt att få fram vad jag menade…

   Svara

    Tänkte först skriva om någon som dödade katter men ändå skänkte pengar till katthem men hjärtat snörpte sig och det kom nästan en liten tår. Katters liv får man faktiskt inte ens tankeexperimentera om, så det så Schrödinger!

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.