Ska alla vi frivilligt barnfria ta och kasta in handduken då?

Du har inte valt bort barn för att du har ett sådant enormt klimatpatos. Utan för att egna barn inte är så viktiga för dig. Och det är fine. Men det gör dig inte till en klimathjälte.

Och du som på allvar hävdar att folk ska sluta föda barn för att de belastar miljön kan ju börja med att fundera på att du själv varit barn en gång. Och nu är vuxen och orsakar ÄNNU mer skada för miljön. Så istället för att begränsa oskyldiga nya barns tillblivelse kanske du ska begränsa din egen levnad? Kollektiva självmord av stora befolkningsgrupper torde minska på våra klimatavtryck drastiskt. Vi kan börja här i Sverige eftersom vårt klimatavtryck per person är enormt. Alla barnlösa som inte har familj att ta ansvar för bör vara först att offra sig.//UnderbaraClara

Även UnderbaraClara ger sig in i miljö/flygdebatten och tar upp faktumet att många menar att det är vårt barnafödande som är den största boven och att de som hävdar att de avstått från att skaffa barn för miljöns skull ljuger.
Driften att yngla av sig är på tok för stark för att någon enda människa skulle gå emot den.
Hon fortsätter sitt resonemang med att föreslå att alla vi frivilligt barnfria – utan familj att ansvara för (jag vet inte om katter räknas som familj) – går i bräschen och offrar oss för miljön.

Vad säger ni? Alla ofrivillisar? 
Ska vi göra slag i sken och planera en storslagen exit?
Jag har bara ett yttepyttelitet krav i så fall!
När jag ”gått vidare” så att säga, så vill jag bli uppstoppad och ställd i fontänen på Sergels Torg med en stor skylt där det står – ”CamCam – hon tog minsann en för teamet.” och varje år vill jag tillägnas en kull med Cornish Rex-kattungar som skall bära mitt namn.
Mer än så kräver inte jag för att dra mitt miljömedvetna står till stacken!
Har vi en deal?

276 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Ja det var ju inte underbart skrivet. Kollektiva självmord vad hemskt. Nä det var och ta i. överdrivet och finns ju många som faktiskt inte kan få barn. Tänk att det finns en del som stoppar upp sina djur när dom är döda. Hualigen.

  Svara

   Kan inte dessa dagboksskrivande individer hålla sig till att ge sminktips och andra ytliga saker och låta de som har lite mer koll (t.ex. forskare) uttala sig om världspolitiska frågor som barnafödandes påverkan på vår värld?

   Svara

  Haha det var nog det mest idiotiska jag läst 😅

  Svara

   Jag har läst mycket värre 🙈

   Svara

   Veterinärers rapporter om skadade, sargade och vanvårdade djur som anländer till slakterier är betydligt värre. Fyllda av beskrivningar av skador uppenbart orsakade av bönder och chaufförers djurplågeri.

   Svara

    Är du en sån som tar allt bokstavligt?

    Svara

    Okej? Nu skrev jag att det var det mest IDIOTISKA jag läst. Inte det värsta.

    Svara

     Okej, ursäkta för min upplysning. Men den äe välbehövlig. En fråga, har du inte läst Mein kampf då? Den är mer idiotiskt än Claras text. Haha

     Svara

      Nej det har jag inte gjort.

      Svara

      Har du?

      Svara

    I Sverige? Du vet att det är jättehårda regler för djur som ska transporteras och hur deras skick är? Som bonde vill man inte ( eller får) att djuren är skadade för då blir det böter/ avdrag.

    Svara

     Ja, i Sverige. Svensk djurindustri är inte vacker, vakna.

     Svara

  Elakt skrivet av Clara.

  Svara

   Elakt, det är väl så hon tycker.

   Svara

    Det kan väl vara elakt även om det är så hon tycker?! Tex kan jag tycka att någon är ful, men det är elakt att säga det så sånt håller jag för mig själv iaf!

    Svara

     Fast hon gör ju inte den typen av personangrepp så svårt att se hur hennes åsikt blir elak?

     Svara

      Sant, hon skriver bara att en specifik grupp borde ta livet av sig för att göra planeten en tjänst. Det är ju mycket snällare än att säga att någon är ful, eller?

      Svara

       Iom att hon också skämtar, definitivt bra mycket snällare.

       Svara

        Att bara smacka på ett ”skämt åsido” efter något vidrigt man skriver håller inte. Om hon stått på en stand up-scen och dragit en rutin eller gjort detta i nåt slags sketch: då är det tydligt av sammanhanget att det är ett skämt. Det här var ju en text om klimatet.

        Men jag har fått höra många gånger att jag borde ta livet av mig, för att jag inte vill ha barn. Och dessa personer har verkligen inte skämtat. Det gör ju skämtet betydligt mer problematiskt. Det dras t ex inte så många rasistiska skämt nuförtiden, när SD tågar framåt. De enda som gillar den typen av skämt är – rasister. Tror det är lite samma sak i detta fall. De som tycker att barnfria är störiga och meningslösa ser givetvis inte nåt problem med det hon skrev.

        Svara

         Trist att du har den erfarenheten och jag respekterar din åsikt men jag uppfattar ändå inte claras skämt som vare sig allvarligt eller elakt. Det är en lika legitim åsikt som din trots att det är du som känner dig kränkt.

         Svara

          Men, om man skulle dra samma ’skämt’ över någon annan ”stor befolkningsgrupp”? Är det lika kul då?

          Svara

           Beror ju på kontext. Barnlösa, hur icke normerande en del av dom än må känna sig, har mig veterligt ingen historia av pogromer eller etnisk rensning bakom sig. Det är en så blandad och icke homogen grupp med olika erfarenheter och livssituationer att det inte ens utgör ”en befolkningsgrupp.”

           Barnlösa är ingen befolkningsgrupp.

           Jag citerade huvudtexten, den vi diskuterar.
           Jag personligen skulle nog inte kalla människor utan barn, oavsett orsak (det verkar vara en viktig del i barnlöshetsdebatten, v a r f ö r!!) för befolkningsgrupp. Min poäng är, för de som missade den, att skulle man dra samma skämt om en annan grupp av människor, ingen specifik i min åtanke, skulle nog många fler tycka att det inte var lika kul. Det är liksom mer okej att skämta om, dumförklara och skuldbelägga. Det tror jag att många barnlösa känner igen sig i.
           Inlägget kanske var lite smaklöst, kränkande för somliga, roligt för andra.
           Personligen anser jag att det var en lite väl hård slutkläm. Författaren kunde ha fått till en bättre punchline utan att beröra självmord av en stor grupp människor.

           Men din jämförelse håller ju inte iom att du jämför en befolkningsgrupp med människor som inte utgör en befolkningsgrupp.

           Nej, JAG kallade inte någon för ”befolkningsgrupp”, det var en citering av huvudinlägget. Jag nämnde sedan vidare ”en annan grupp av människor” vilket är ett väldigt brett begrepp och kan innefatta nästintill vem som helst så länge skaran av personer utgör en grupp.

           Okej. Nån annan Caroline skrev iaf såhär ”Men, om man skulle dra samma ’skämt’ över någon annan ”stor befolkningsgrupp”? Är det lika kul då?”. Jag besvarade hennes inlägg.

           🤦🏼‍♀️
           Jag ger upp…

   Varför var det elakt?

   Svara

    Tycker inte det var elakt. Hon uttryckte sin åsikt bara.

    Svara

    Det var elakt att skämta om att barnlösas liv inte är värda särskilt mycket för att de inte har barn att ta hand om. Om det vore så att barnlösa inte får höra antydan till just precis detta gång på gång så kanske det hade varit ok att skämta om. Nu blir det alltså något som Clara tycker att vi ska skratta åt och det är lågt. Och elakt.

    Svara

     Hon driver med barnlösa som hävdar att de inte har barn pga av att det är klimatovänligt. Inte med barnlös som vill ha barn. Stooooor skillnad.

     Svara

      Vi är ju ett par stycken som inte sätter barn till världen för att vi inte ser någon ljus framtid för denna planet. Jag till exempel. Sen saknar jag totalt längtan efter avkommor men det kan ju i sin tur ha med min syn på framtiden att göra.

      Svara

   Jag tyckte det var roligt skrivet. Hon skämtar ju? Det är väl ingen som tror att hon menar på riktigt att folk ska ta livet av sig för att rädda miljön?

   Svara

    Nej, kära nån vad folk är bokstavliga. Skäms å deras vägnar över att de inte klarar att läsa en helt vanlig text.

    Svara

    Alltså: jag driver en podd för barnfria och vi får OFTA höra att vi borde ta livet av oss och att våra liv är meningslösa, enbart för att vi inte har barn. Av folk som inte skämtar. Därför blir det där extra smaklöst. Du kan väl sätta saker i kontext eller? Även om någon skriver ”obs skämt” efteråt kan det fortfarande vara vidrigt gjort.

    Svara

     Fast nja. Det är ju helt koko om ni verkligen får höra det ofta men inget Clara kan lastas för. Det är ju ganska uppenbart att hon skojar.

     Svara

      Det är väl sjukt rimligt att hon lastas för det hon säger? Är hon inte medveten om hur normen i samhället ser ut? Då upplyser vi henne nu så kan hon be om ursäkt för sin vidriga kommentar. Den lever inte i ett vakuum.

      Svara

       Ja, men det hon säger har ju inget att göra med de som förolämpat dig. Att du känner dig kränkt pga dumma kommentarer från x & y är inget clara kan lastas för då hon aldrig lagt såna kommentarer om dig och din podd..

       Svara

      I varje skämt finns en uns sanning!

      Svara

      Tror inte hon skojar. Hon är bara förbannad. Och gör felet att hon går för långt och hur fan kan det ens vara kul att skämta om självmord. Nä hon är elak Ang detta.

      Svara

     En uppriktig fråga: vad pratar man om i en podd som handlar om frivillig barnlöshet? Jag fattar barnpoddar, även om jag inte har barn själv, eftersom man kan (uppenbarligen) prata om småbarn, stora barn, barns mat, barns bajs, utveckling, inskolning och så vidare. Jag är själv frivilligt barnfri men undrar lite hur en pod om ämnet inte bara blir ”Hej, jag har valt att inte skaffa barn!”. Slut på podd.

     Svara

      Spelar du korkad!

      Svara

       Nej, jag frågar uppriktigt. Jag kan absolut föreställa mig vad man pratar om, tillexempel är väl just Claras inlägg ett bra ämne att diskutera i en timmes pod kan jag gissa. Jag föredrar dock att inte gissa mig till saker utan att faktiskt veta, det var därför jag frågade.
       Jag blir så trött på folk här inne som måste uttrycka sig som du. Vad gav din kommentar? Vad kände du att du ville förmedla? Ville du få mig att känna mig korkad? Eftersom du inte hade svar på frågan jag ställde hade du ju kunnat spara på energi och inte svara alls, istället var du nödgad att spy ur dig negativ energi i ett okonstruktivt svar. Skulle försvinna 50 kommentarer under varje inlägg om folk som du som inte hade något att komma med kunde sitta på händerna en stund istället.

       Svara

     Åh är det Frida från Barnfrihet? En helt fantastisk podd, jag är en trogen lyssnare 🙂 och håller med om det du säger om Claras text.

     Svara

  Jag tycker Clara har en viktig poäng även om hon (som vanligt?) framför den som en ilsk terrier. Men jag förstår att hon reagerar starkt eftersom hon väntar sitt tredje barn och debatten har förts på ett helt gränslöst sätt.

  Det är ju inte rimligt att man endast ska kunna uttala sig i en fråga om man beter sig helt oklanderligt. Att vi tillåts göra misstag eller (ibland även) dåliga val och ändå kan framföra smarta åsikter är ju en av väsentlig del av att föra diskussionen och samhället framåt. Den som förespråkar flygfritt eller köttfritt ska inte behöva stå till svars för alla andra val de gör i livet. De som driver den feministiska debatten framåt ska inte behöva bevisa att de delar upp varje minut av sitt föräldraskap lika med sin partner. De som pratar genus ska inte behöva klä sig själv och sina barn perfekt varje dag. Den som ger 100kr till Cancerfonden ska inte slammas för att den inte också ger 100kr till Röda korset. Och så vidare.

  Vi måste lyfta debatten från sandlådenivå till något aningens mer intelligent.

  Svara

   Eller hur, hela miljödebatten har degrederat till ett enda stort ” AMEN DURÅÅÅÅ” så fort nån ens yppar en tanke om det. 🙄

   Svara

    Jag tror att nånstans tar folk åt sig, och det är därför sandlådenivån kommer fram.

    Svara

     Jag tror mer att folk är korkade

     Svara

    Tror även att det har med alla smått galna miljöhjältar som beter sig lite som de halvgalna veganerna. (Säger ej att alla är så) som hela tiden säger ”du gör ingen skillnad ändå, ditt flygavstående bidrar inte för du gör det här och det här och det här också” – den biten förpestar bara debatten ungefär som veganerna som hävdar mord, likdelar och liknande vid en köttdebatt.

    Svara

     Förlåt men jag blev väldigt nyfiken nu. Enligt dig är det så här:
     Miljöhjältar = smått galna
     Veganer = halvgalna
     ??? = helgalna

     Du MÅSTE ju berätta vem som är på första plats! Vilken grupp är de helgalna!? 😀

     Svara

      Haha, på individnivå kan jag nog hitta helgalna inom valfri kategori 😉 Trump och Blondinbella t.ex.

      I grupp anser jag att Jehovas vittnen är helgalna.

      Svara

      Gissar på feminister…

      Svara

    Tror det är skamkulturen som bidrar till den debattnivån . Om nån aggressivt berättar hur andra borde leva blir det för enkelt att vända spegeln mot den som skammar i stället.

    Svara

    Ja, tyvärr har det blivit så både när det handlar om miljö och kött. Det är svårt att föra debatten utan att säga mellan raderna att andra gör fel. Folk känner sig nog träffade på ett helt annat sätt, och då försvarar de sig med näbbar och klor.

    Svara

   Mycket bra kommentar! Jag tror också mycket av det Clara säger är sant, dock provocerar hon även mig. Hon skulle få många fler med sig (åtminstone färre emot sig) om hon skrev lite mer ödmjukt om saken. Dock är jag själv lite trött på att alltid behöva säga allt med silkesvantarna på för att inte uppfattas som en ilsk terrier/ hysterisk/ oresonlig osv. Så lite dubbelt ändå.

   Svara

  Klockrent av Clara!! 👍🏼
  Diskussionen som blivit är helt absurd, hon belyser bara det genom att lägga sig på samma nivå.
  Tips till alla superkränkta: Ricky Gervais Humanity på Netflix. Sen är ni vaccinerade.

  Svara

   Men den är inte absurd. Sanningen är ju att jorden är överbefolkad och det blir knappast bättre att vi ökar på befolkningen ännu mer.
   Sen att det kanske är en obekväm sanning för de som har flera barn må ju vara.
   Och varför är det så hemskt att säga att man borde begränsa barnafödandet? Fortfarande kommer man ju få skaffa sig barn. Nog för att jag brukar vara grotesk och påstå att fördelen med krig och ebola är att befolkningen minskar. Till och med jag kan då se att det är mindre hemskt att aldrig skapa ett 3e nytt liv än att mörda några redan levande.

   Svara

    Ett genomsnittligt europeiskt barn har ungefär lika stor klimatpåverkan som 84 (!!!!!!) genomsnittliga afriskanska barn. Ändå är det de som får ta den största smällen av klimatförändringarna. Sedan blir de klimatflyktingar och då vill vi inte släppa in dem här. Så jag tycker visst vi kan ta debatten om barnafödande. Löjligt om man inte skulle få föra in det resonemanget också.

    Svara

     Även de jobbigaste av ämnen i ett sånt allvarligt skede av mänsklighetens framtida överlevnad måste vi våga ta i. Mänskligheten dör inte ut om vi skaffar _färre_ barn, men den riskerar att dö ut om vi skaffar många. Jorden är överbefolkad och det börjar redan nu ta ut sin rätt.

     ”Alla” är till synes överens om att barn inte är en rättighet, men jag tycker ändå att många beter sig precis som att det vore just en rättighet, eftersom att barnaskaffandets problematik är så tabu att diskutera och upprör så mycket känslor. Att däremot diskutera detta med nån som redan väntar barn är så dumt. En sådan diskussion ska hållas på en generell nivå givetvis.

     Jag vill ha barn. Jag tycker också att något av det värsta jag kan göra är att skaffa barn. När jag uttrycker det tycker folk att jag är fånig och spelar martyr, och att ”ingen kommer tacka mig” och sen är det slut på den diskussionen. Det är långt ifrån rumsrent att uttrycka att man tvekar just pga klimatet.

     Svara

      Absolut tycker jag att diskussionen måste finnas. Men inte så här, att gå på folk med barn ”mendurå!!”
      Det blir fel och förlorar syftet. Jag har inte lösningen på klimatkrisen men känner att den inte bygger på att var och en individ/land tar sina egna beslut. Det kommer inte leda till någonting. Globala beslut måste till.

      Svara

     En genomsnittlig västerländsk hund har lika stor klimatpåverkan som ett par-tre indier, eller en SUV som körs 10000km/år.

     Svara

     Vad har du för källa på det?

     Svara

    Ja det är ett faktum att vi är för många och befolkningen växer för snabbt. Det är inte en åsikt, det är den bistra sanningen. Kanske dags att inse att man varken måste ha tre barn, äta kött, flyga jorden runt, köra bil där det finns kollektivtrafik osv. Om inte ALLA ser till att agera NU och istället fortsätter vara egoistiska miljösvin, kommer inte hennes tre ungar ha någon vidare ljus framtid. De som har barn borde vara extra engagerade i frågan men det är de inte, vilket jag finner oerhört märkligt. Hur kan det vara så svårt att förstå att ni nu lägger grunden för era barns framtid (eller brist på framtid…)?

    Svara

     De med barn är inte engagerade i miljöfrågan?
     Ok.

     Svara

   Ja, ett tips är ju att läsa hela hennes resonemang istället för att hetsa upp sig. Läste en kommentar på hennes blogg där det var någon som på allvar föreslog att politiker ska lagstifta om att alla ska få skaffa max två barn. Det är väl långt mer skrämmande med sådana förslag än Claras raljanta inlägg i debatten.

   Svara

    Det är ett fullt rimligt förslag. Fungerade bra i Kina.

    Svara

     Haha fungerade bra? Vet du hur många föräldralösa barn det resulterade i? De hade uppsamlingsplatser där bebisar lämnades in. Sjukt att anse att det var en bra lösning.

     Svara

      Hur hade alternativet sett ut?

      Svara

      Men de har lyckats minska sin befolkningsökning och det var ju målet. Många barn adopteras (eller gjorde förut?) från Kina så det var ju också en okej lösning att barnlösa i väst fick barn.

      Svara

      Nej, det hade de inte eftersom det var belagt med tre års fängelsestraff om föräldrarna blev påkomna när de övergav barnen. Var barnet dött blev det dödsstraff. Värt att komma ihåg är att enbarnspolitiken inte gällde i alla provinser. På landsbygden var det ganska vanligt att det var tillåtet m flera barn.

      Men visst, horribla aborter i nionde månaden var vanligt. Många barn som bara försvunnit. 😢

      //Moa

      Svara

     Det gjorde det tyvärr inte. Förutom mängden övergivna barn så lider Kina nu av en brist på flickor just pga den lagen.

     Svara

      Nej, det är inte pga den lagen. Ett barn inte ett kön.

      Däremot så blev flickunderskottet akut pga av seder/bruk/tradition.

      Söner var de som tog över efter föräldrarna. De tog hand om åldringarna skötte bruket och ärvde. Flickorna giftes bort med en hemgift så var de av m henne.

      Så, nej enbarnspolitiken har ingenting med kvinnobristen i dag att göra.

      Svara

     Just kinas modell är kanske inte den eftersträvansvärda men jag tror helt klart att vi kommer uppleva en förändring. Exempelvis att man som familj endast får barnbidrag och föräldraledighet för ett barn samt att staten skapar incitament som gör att man väljer bort barn. t.ex fridagar eller extra pensionssparande.

     Svara

   Jag såg Ricky Gervais i Globen och har nog aldrig varit med om någon mer lättkränkt. Ägnade 75% av föreställningen över att ondgöra sig över att vissa på Twitter inte tycker hans skämt är roliga. Man ba ok? Gå vidare med ditt liv

   Svara

    Han är bara ännu en vit kränkt man och gud så tråkig sen!

    Svara

     Haha, älskar Ricky!!! Han är såå bäst.

     Svara

     Han är nog den minst kränkta jag vet haha. Tycker han är grymt bra.

     Svara

    TACK! Så trött på att han betraktas som typ någon slags gud idag. Var på riktigt någon i kommentarsfältet som en gång hävdade att om mänskligheten dog och sedan återuppstod så hade inte en enda person haft en tro på någon högre makt/”gud” för det har Ricky Gervais sagt! Aah okej, Ricky Gervais den kände antropologen? Sociologen? Biologen? Nej, just det… Komikern. Ridå!

    Svara

     å andra sidan sitter vi och diskuterar ett skämt av underbara clara som är ett influencer nick..

     Svara

  Det jag saknar i denna debatten är att ingen av dem som yrkar på att det ska födas färre barn nämner:

  1) Alla föräldralösa barn i vår värld som behöver kärleksfulla föräldrar och vuxna – dvs. möjligheten att adoptera ett barn och ge det en framtid (eller tycker dessa personer det är bättre att de antingen dör eller växer upp i prostitution?)

  2) Om dessa personer verkligen vill minska barnafödandet varför nämner de aldrig det faktumet att högutbildade kvinnor föder färre barn? Alltså slå på trummorna och blås i basunerna för att unga kvinnor över hela vår jord ska få bättre, längre och högre utbildning! Be människor att stödja skolor och utbildningar i tredje världen – hur svårt kan det vara?

  Svara

   Ganska naivt att skriva om adoption sådär. Det är inte bara att åka till ett fattigt land och hämta en föräldralös unge. All byråkrati kring en adoption är enorm!

   Svara

   Joseph one (och alla andra som tjatar om adoption): Adoption är verkligen inte ett givet alternativ till biologiska/genetiska barn. Många tidigare adoptionsländer klarar idag av att ta hand om ev föräldralösa barn inom landet så det är ännu svårare och tar ännu längre tid att få adoptera än någonsin, plus att ”stackars lilla utländska barnet” aldrig varit ett accepterat skäl att godkännas som förälder i Sverige. Du ska ha den vanliga, egoistiska längtan efter barn, inte vilja rädda världen.

   Svara

   Adoption är en lösning på barnlösas problem, inte alltid en lösning för barnens situation. De flesta barn har en familj och de som inte har det hamnar sällan på barnhem, det finns en marknad för dessa barn. För barnen är det så mycket bättre att deras biologiska familjer och släkt får hjälp för att kunna ta hand om dem.

   Svara

    Barnkonventionen (FN:s) efterföljs av de flesta länderna i världen ( bl a USA är undantaget ), så biologiska familjen är alltid prioritet för barnen. Internationell adoption kommer först på tredje/fjärde plats.

    Undrar, för övrigt vad det är som är så upprörande med UC:s inlägg?

    Det som CC m anhang verkar bli upprörda över skojade hon om. Det påpekas speciellt. CC missade visst det.

    //Moa

    Svara

     Du verkar också ha missat skämtet, Moa. Eller tar du mitt inlägg som ett seriöst inslag i debatten?

     Svara

      Seriöst och seriöst?

      Förväntar mig kanske att man återger att även ursprungsskribenten skojar, om så är fallet.

      Uppenbart är ju att det blir missförstånd annars. Det kan jag tycka är onödigt att utsätta andra för.

      Tycker över lag att det är lite ”b” att ta texter ut sitt sammanhang för att vinna poäng.

      //Moa

      Svara

      Om du tittar på kommentarerna här så verkar det vara flera som inte förstod från ditt inlägg att hon skämtade, med kommentarer som ”hemskt” ”elakt skrivet” ”idiotiskt” ”hon är bitter”. Å andra sidan säger det nog mest om hur slarvigt många läser, och hur snabba de är att tolka saker så negativt som möjligt.

      Svara

       Jag tror snarare det handlar om att vissa inte tycker att man får skämta om självmord. Men jag kan ha fel…

       Svara

        Men det nämner väl ingen?

        Eller hur tolkar du inläggen?

        //Moa

        Svara

         Men ge dig Moa. Vad gör du ens här, du som verkar ogilla Camilla och kommentarsfälten så himla mycket? Det finns liksom andra ställen att hänga på…

         Svara

          Gör det då!

          Häng någon annanstans och försök styra, ställa och slicka röv.

          Helt och hållet ditt egna val.

          CC behöver komma ner på jorden. Skulle bli ganska tråkigt om alla nynna med och tyckte ingenting.

          Nu är inte jag sån. CC blockar mig så snart jag ifrågasätter henne. Spelets regler. Inget mer med det!

          Man får ”gilla läget”. Du med!

          //Moa

          Svara

           😘

    Anonym 07:37 – om det går att lösa så att familj och släkt kan ta hand om barnen är det förstås det allra bästa. Men ibland inträffar en större naturkatastrof – en jordbävning eller en orkan – som dödar väldigt många och den långvariga hjälp som behövs för att bygga upp ett samhälle igen lämnar mycket i övrigt att önska. När TV-kamerorna har packats ihop lämnas människorna åt sitt öde.
    Det som händer i Kina sedan många år med små barn som stjäls är horribelt. Så fort det finns en ”marknad” för något, så fort det finns pengar inblandat – så går det åt helvete.

    Svara

     Så om dina föräldrar dör i en naturkatastrof, som du också varit med om, skulle du vilja skickas till andra sidan jordklotet till främmande människor som du inte fattade vad de sa? Att växa upp och aldrig accepteras som svensk i ett Europa som blir allt mer och mer rasistiskt?

     Hyckleri är vad det är. Om man verkligen ville hjälpa skulle man kunna skänka pengar och återbygga samhället, inte dra en liten människa från sin kultur och sitt hemland för att man själv har en önskan om barn.

     Svara

      Men ditt tänk är lite naivt. Det går inte att återuppbygga ett land mitt under pågående krig t ex. Då kan man inte be människor stanna kvar där.

      Svara

   Håller med till fullo på punkt nr 2

   Svara

  How about alla slutar lägga sig i varandras beslut här i livet?

  Svara

  Men alltså, jag läste det som att hon tycker att det hon skriver är lika korkat som de som tycker att man ska välja bort barn pga miljön.

  Camcam, du har väl inte valt bort barn pga av att få flyga lite extra?

  Svara

   Så uppfattar jag det också. Folk som hävdar att de valt bort barn för miljöns skull spinner med den stora efterkonstruktionsnålen.

   Svara

    Exakt! Precis som när Therese Lindgren började jiddra om att hon minsann inte långflugit på över 7 år. Nej för att du har panikångest ja, inte gör att du är en miljökämpe. Blir så trött!

    Svara

     Men det spelar ingen roll om du inte flyger för att du hatar att flyga eller om det är för miljön skull, effekten blir densamma. Det är vad man gör som spelar roll här, inte tanken bakom.

     Svara

      Exakt! Moder jord känner nog inte av tanken bakom men hon känner av den minskade belastningen av koldioxid i atmosfären. Plus att stödja oljeindustrin är att stötta diktaturer!

      Svara

      Men man kanske inte ska låtsas som att omtanke om miljön ligger bakom beslutet när det inte är så. Jag har t.ex. inte råd att flyga just nu, det är ju bra men jag låtsas inte som att jag skulle tacka nej till en utlandssemester pga miljön liksom. Har inte flugit på fyra år, jag skulle ta en om jag fick en.

      Svara

       Ja. Jag tror att uppenbart hyckleri gör att ingen lyssnar.

       Svara

    Tror att många faktiskt väljer bort barn för att det är svårt att se att deras framtid kommer bli bra. Kanske inte främst för att utmåla sig som klimathjältar. Jag blir bara bedrövad när jag tänker på planetens framtid, känns ju helt kört liksom. Inte bara utifrån klimatet då.

    Svara

     Exakt så!

     Svara

  Åh nej stackars Clara inser att andra människor insett tidigare än henne att skaffa barn inte är det viktigaste i livet och är nu bitter. 🙁

  Saken är att världen redan är överbefolkad. Om man har ett sånt jävla begär att fostra ett barn kan man lika gärna adoptera!

  Svara

   Haha, oh lord. Här går hissen inte ända upp.

   Svara

   Exakt! Hon påstår att barn är oskyldiga, det är det dummaste jag hört. INGEN MÄNNISKA är oskyldig till belastningen av miljön. Komsumtion är det stora problemet & framförallt överkonsumtion. All konsumtion belastar & oavsett hur du vrider & vänder på det MÅSTE även barn således belasta miljön, trots att det inte ens är ett eget val. Vi ALLA belastar miljön bara genom att finnas till, simple as that.

   I en värld som redan är överbefolkad & där vi lever över våra tillgångar är det inte direkt en lösning att skaffa barn. Adoptera helst. Självklart väljer folk att förneka detta. Men det handlar om okunskap. Samma skit angående metanutsläpp: sure, kött bör ätas minimalt och/eller uteslutas helt & kor släpper ut en himla massa metan. Men att RIS släpper ut en sinnessjuk mängd & det finns extrema risodlingar överallt är det ingen som talar om? Skippa riset förhelvete.

   Svara

   Lika gärna adoptera? Är folk så ignoranta så ni inte förstår hur adoption fungerar och påverkar barn?

   Svara

    Hmm…

    Adoption är inte det ultimata för barn. Dock finns det inga andra alternativ för barnen vid adoptionstillfället.

    Problemet är alla barn som överges i världen. Att tillbringa barndomen på ett fattigt barnhem är inget alternativ.

    //Moa

    Svara

     Adoption är bara institutionaliserad trafficking. Vita rika köper ”räddar” ett stackars brunt barn, för deras egoistiska önskan att få barn. Satsa istället på utbildning och skola för tjejer och kvinnor, barnafödandet går drastiskt ner när utbildningsnivån går upp.

     Svara

      Nja, nu uttalar du dig i en viktig fråga med känslan. Faktan glömdes visst bort!

      Dock håller jag med om att utbildning är svaret på många problem i världen. Dock, res lite, gärna i fattiga länders landsbygd så inser du vidden av vilket arbete vi har framför oss. Men, vi tycker lika och det är bara att kavla upp armarna. 👍🏼

      //Moa

      Svara

      Adoption är verkligen inte ”bara” ”institutionaliserad trafficking.”

      Svara

     Varför överges barn? Det är det som är problemet i världen. Många överger sina barn pga ekonomi och med en stor sorg. Många överges pga att abort är förbjudet, vissa blir övergivna pga föräldrarna dör, andra barn köps av barnhem, barn till prostituerade dumpas och säljs på aktion. Jag har personlig erfarenhet av adoption så jag behöver inte resa runt till fattiga länder.

     Svara

      Vad har din personliga erfarenhet av adoptioner med problematiken på landsbygden i fattiga länder att göra?

      Jag drog upp landsbygden med anledning av svårigheter vid utbildning mm.

      //Moa

      Svara

    Men många barn behöver nya föräldrar. Ingen ”riskfri” process och visst finns det studier som visar att adopterade barn kan vara extra utsatta. Det är ju dock långt ifrån samma sak som att påstå att alla adopterade barn påverkas negativt, det stämmer inte.

    Svara

     Självklart är man extra utsatt efter att ha blivit övergiven, fått ny familj med allt vad det innebär.

     Det betyder inte per automatik att det blir dåligt i slutändan. Det är bara olika.

     //Moa

     Svara

      Håller med dig, jag kanske uttryckte mig oklart.

      Svara

  Min kommentar försvann?

  Svara

  Det är ju just det faktum att barnen så småningom blir vuxna konsumenter som gör att det är så stor miljöpåverkan 🙄 Förstår att många känner nåt biologiskt (och socialt?) behov av att föröka sig, men att skaffa ett fjärde, femte, sjätte barn – det är i mina ögon bara egoism. Speciellt i Sverige där du kan vara rätt trygg med att ungarna överlever och får växa upp.

  Svara

   Vad är det som gör att du tycker det år själviskt vid 4+ barn och inte redan vid första?
   Obs! Genuin, trevlig undran. Ska inte läsas med dryg och otrevlig ton.

   Svara

    Du tror inte att hon kanske menade att de första barnen är försvarbart om man verkligen vill ha barn måste man väl få skaffa det. Vad är meningen mrd livet om man ändå inte får göra något man vill. Meen har du redan 2-3 barn så varför skaffa fler? Alla barn är av egoism men man kan väl kompromissa lite och inte vara extremt egoistisk. Typ.

    Svara

     Ja men typ så. Måttfullhet och lite eget ansvar liksom. Jag avstår barn med lätthet pga inte intresserad, men jag älskar att resa och kommer inte sluta flyga för miljöns skull. Men jag kanske inte behöver flyga kors och tvärs över jorden för en weekend varannan månad bara för att jag kan liksom.

     Svara

      Sen är jag generellt mycket undrande kring hur folks önskan om att föröka sig och ha egna barn går ihop med tankarna på vilken framtid dom barnen har framför sig. Men jag antar att deras egna barnlängtan är starkare än omtänksamhet att skona sina eventuella barn från lidande. Fast dom barnen kanske ärver sina föräldrars obetänksamma optimism och avsaknad av grubblerier och lever lyckliga . Jag kan väl på sätt och vis tycka att det skulle vara lite roligt att ha ett eget barn, en mini-me att lära saker osv. men jag kan liksom inte med? Jag kan inte rättfärdiga att skapa ett helt nytt liv bara för att jag vill, lika lite som att ta ett annat liv faktiskt. Ursäkta lite OT-rant om min syn på barnavlande 😅 men det är något jag tänker mycket på…

      Svara

  Den här debatten har blivit så himla löjlig. Vi ska inte flyga, vi ska inte äta kött – köper inte hundra but fine, men nu ska vi gå på folk som skaffar barn med kommentarer som ovan ”Om man har ett sånt jävla begär att fostra ett barn kan man lika gärna adoptera!”. Va? För många är ju att skaffa familj och barn det största med livet, men det är alltså fel det också? För då är man en klimatbov som inte tänker på framtiden? Suck. Jag skulle ALDRIG ge upp att skaffa en familj bara för klimatets skull. Som att mitt eller mina barn skulle vara avgörande och vara det som gör att allt går åt helvete. Nu kan jag inte få barn naturligt dock men jag kommer aldrig sluta försöka och hoppas iallafall.

  Svara

   Det är ingen som sagt att man inte ska få skaffa familj. Däremot att man kanske kan kompromissa och bara skaffa ett barn eller max två. Tänk du också till lite istället för att gå i försvarsställning direkt.
   Nej din familj lär inte vara avgörande men om alla tänker som dig är det avgörande. Räkna själv ut skillnaden på om 7 miljarder människor väljer att skaffa ett eller två barn. Ett barn/pers, dvs två barn i en familj och vi håller oss på 7 miljarder. 2 barn/pers och vi är helt plötsligt 14 miljarder..

   Svara

    Jag är mycket tveksam till om klimatargumentet verkligen kommer att göra att människor världen över föder färre barn. Barnafödandet i Brasilien gick ner, trots att omständigheterna borde ha gett det motsatta – UtaN att regimen införde repressiva åtgärder likt Kina, hur? TV-såporna! sedan 70-talet har TV-såporna visat framgångsrika, utbildade, förmögna kvinnor antingen utan barn eller bara med något barn. Detta har gjort att väldigt många kvinnor i Brasilien skaffar sig bara ett eller två barn och därefter steriliserar sig! (källa: National Geographic)

    Svara

     Det handlar inte i första hand om att vända barnälskande människor till barnfria. Utan att vända de som är osäkra på om de bör skaffa barn eller som kanske t o m INTE VILL, till barnfria. Din kommentar sätter verkligen fokus på att det är normerna som påverkar. Så länge vi bara ser att det enda sättet att bli lycklig är att skaffa barn, då kommer många vandra den vägen. En del som hade gjort annorlunda val om det funnits barnfria förebilder, precis som du säger.

     Jag tror i alla fall att detta med att skaffa barn är en skala. Vissa kan inte tänka sig att leva utan egna barn. Vissa kan inte tänka sig att leva MED egna barn. De två lägren är nog svåra att påverka åt nåt håll. Men däremellan finns en skala människor som vi kan påverka åt olika håll. Vi kan antingen fortsätta proppa dem fulla med normen att man måste skaffa barn för att bli lycklig (och skapa en del olyckliga föräldrar på vägen) – eller ändra och säga att man kan bli lycklig ändå. Och det är dessutom bra för miljön om man låter bli. För många är det en OTROLIG lättnad och en väg ut ur normen.

     Svara

    Jag är inte i försvarsställning bara för att jag har en åsikt eller inte håller med. Kommentarer som ”Om man har ett sånt jävla begär att fostra ett barn kan man lika gärna adoptera!” är sjukt otrevliga och orealistiska så om jag svarar med en smula attityd till en sån mening så är det nog inte så farligt tycker jag.

    Ja, om alla i världen skaffade sig nåt barn mindre vore det ju kanon. Men då kan man ju börja med de länder där kvinnor skaffar 10 barn för att att flera kanske kommer att dö plus att de behöver hjälp med arbete pga fattigdom. Som någon här ovan påpekade så skaffar kvinnor mindre barn när det går bra för landet ekonomisk och kvinnor är välutbildade. Så att hjälpa länder som fortfarande är på en nivå där de behöver skaffa uppemot 10 barn och se till att deras situation förbättras är nog en bättre start än att sitta och säga till influencer att de bara bör skaffa ett barn (!) eller inte flyga.

    Dock kommer inte befolkningen på borde fortsätta att öka i samma takt som du får det att låta. Den har redan bromsat ner. Läs Factufulness av Hans Rosling, han förklarar det bra. Det går inte upp till 14 miljarden bara för att folk skaffar två barn istället för ett. Snarare tvärtom, folk skaffar mindre och mindre barn nu eftersom de flesta länder har tagit sig upp ur den extrema fattigdomen. Befolkningen har ökat pga att folk överlever de tidigare åren oftare, men det kommer inte öka i samma takt nu. Som sagt, Hans förklarar det där bra.

    Åter igen, det var kommentaren om att bör adoptera som om det är världen lättaste beslut att inte vilja ha biologiska barn för att rädda barnen, och hur löjlig den här debatten blivit som jag reagerar på.

    Svara

     Problemet är dock att stora delar av Afrika inte följer den mallen.

     Svara

      Barnardödligheten är också mycket högre i många afrikanska länder, du kan inte jämföra rakt av.

      Svara

       Mjo, men som jag förstått det ( är inte expert inom området så jag kan missförstått något), så ses inte samma avstanning i befolkningstillväxt vid ökad levnadsstandard och tillgång till preventinmedel i stora delar av Afrika så som det skett i resten av världen.

       Jag skulle dock vara glad om jag har fel, så om någon har data som visar det motsatta, hit me!

       Svara

        Jag har inte heller expertis nog att räkna ut det ”ideala antalet nyfödda barn” i afrika ur miljösynpunkt.. Konstaterar bara att iom att barnardödligheten är högre och klimatpåverkan per barn lägre kommer den siffran att vara högre än i sverige…

        Svara

         Dock får vi då ett problem eftersom det sker fattigdomsbekämpning i världen vilket gör att ”barnen i Afrika” (avskyr begreppet) kommer belasta planeten mer och mer utan att födelsetalen sjunker så som prognosen ser ut nu.

         Det finns dessutom mängder med problem med höga födelsetalen som inte bara har att göra med klimatpåverkan.

         Svara

          Ja, här håller jag helt med dig. Men frågan är ju jättekomplicerad och som du säger är inte situationen identisk i sydafrika och somalia.

          Svara

        Milly har helt rätt och samma gäller för delar i Asien samt barnadödligheten är inte så stor längre i de flesta länder har den sjunkit. Det är i de länder med krig och då också problem med mat där den är fortsatt hög.

        Svara

         Nu finns det väl iofs väldigt många krig i världen.

         Svara

          Ja men det har inget att göra med Roslings possitiva tro om framtiden. Den stämmer helt enkelt inte.

          Och sjukvård har blivit bättre överallt samt tillgång på mat.

          Svara

     Absolut att de länderna är viktigast och de som påverkar antalet på jorden mest. Men tänker man så kommer det aldrig bli en förändring eftersom att det alltid finns någon som är värre.
     Och det där om att adoptera fattar jag inte jag heller. För dom flesta är det inte ett alternativ och ingen vill väl förbjuda någon att skaffa eget barn.
     Har inte läst Roslings bok men är det inte den som blivit överbevisat och han hade gjort någob tankevurpa där. Kan vara jag som har fel nu, har bara för mig att jag läst det någonstans.

     Svara

   Good for you! Men det finns faktiskt dem som ser hela planeten som en helhet och då blir det egoistiskt att skaffa barn. Speciellt om man ser till hur stor klimatpåverkan ett svenskt barn har kontra ett utvecklingsland.

   Svara

   Fast om klimatet gör jorden obeboelig så var det väl meningslöst att du skaffade barn som om 40 år dör p.g.a. värmen/sjukdomar som växt i värmen? Det är ett märkligt moment 22 när folk säger ”jamen jag kan faktiskt inte ge upp att ha flera barn och resa till Thailand med dem 3 ggr/år!” o.s.v. för barnen kommer bara lida när klimatkaoset är ett faktum om bara ett par år.

   Svara

  Men tankesättet vissa har är ju helt vridet från början! Det är ju vi vuxna som får ta oss i kragen och kanske lägga om hela livsstilen, så att vi faktiskt kan välkomna barn till vår jord!! Som det ska vara och varit!
  Man börjar ju annars i helt fel ände.

  I de flesta (typ alla) kulturer är familj dvs barn allt! Själv har jag äldre föräldrar, inte haft någon vidare tur med vänner och för mig är mina barn hela min framtid. Att få följa dem från små genom livet.

  Att tro folk väljer bort barn för miljön är bara to much… att däremot skippa några flygresor och kött är betydligt mer rimliga mål! Lägg om livet!

  Svara

   Vill tilägga också att familjeplanering/preventivmedel i många länder är en riktig bra grej som bör uppmuntras. Ingen behöver ha ca 8 barn iaf..

   Svara

    jo i länder som fortfarande befinner sig i extrem fattigdom behöver de föda många barn eftersom flertalet inte överlever de första 5 åren av livet och varje familj behöver hjälp med arbete för att klara sig. att tvinga de skaffa färre eller ge preventivmedel hjälper ingen vart utan det är att se till att de kommer ur fattigdomen som hjälper. då föder de automatiskt färre barn. de goda nyheterna är att detta redan sker och att antalet barn per familj har minskat drastiskt i många av de länder som tidigare levt i extrem fattigdom.

    Svara

     Vilka då? Idag 2019 slltså.

     Svara

   Antar att det beror lite på vad man har för intressen här livet. Men jag skulle heller skaffa mig ett barn och kunna resa ibland, ha en bil, äta importerade exotiska frukter m.m. Istället för att fortsätta den här överbefolkning av jorden och nöja mig med att få 10 liter vatten/dag ransonerat, endast hålla mig hemma i min stad och äta mina egenodlade potatisar.

   Svara

    Du är otroligt naiv om du tror att ett barn per familj är lösningen på alla klimatproblem och när vi alla håller oss till det så kan vi flyga runt jorden, ha en bil och käka goda frukter helt fritt… Wow. Ditt andra scenario låter mycket mer realistiskt vare sig vi alla skaffar 1 eller 12 barn var. Tro mig.

    Svara

     Fast nu har du riktigt dålig koll på vad en hel människa släpper ut kontra en utlandsresa om året, en miljöbil och en båt med frukt. Självklart är det ultimata för miljön att inte göra något. Men trots allt är det sant att vi skulle kunna göra nästan vad fan vi vill på jorden om vi var några få människor. Men absolut ju fler folk vi är desto renare måste vi vara.

     Svara

  Min dröm, om man får kalla det så, är att adoptera ett barn när min man mår bättre. Jag är inte intresserad att föda fram ett barn när det finns ca 100 miljoner gatubarn i världen. Tyvärr är inte min man med mig i dem planerna (jag får hoppas att han skjuter tomskott ;))

  Svara

   Fattar inte riktigt… du hoppas på att det inte blir egna barn, men hur ska du kunna adoptera just ett gatubarn?
   Att apoptera är en enorm process och ni får inte precis välja efter en sån preferens

   Svara

    Jo, det kan man iofs göra beroende på vilken process man engagerar sig i. Du kan ju adoptera ’direkt’ utan adoptionsbyrå.

    Svara

     Vad menar du? Åka och kidnappa ett gatubarn?

     Svara

      Herregud.. Du kan läsa mer om ”egenadoption” och vilka processer som ingår hos tex socialstyrelsen eller respektive lands justitieministerier.

      Svara

      Tyvärr är det fallet med ett antal adoptivbarn från Chile, de är helt enkelt stulna
      https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/sverige-i-centrum-for-olagliga-adoptioner-med-chilenska-barn

      Svara

       Ja, men skilj nu för allt i världen på stulna barn och egenadoption… De chilenska fallen förmedlades för övrigt via adoptionsbyrå.

       Svara

   Man bör nog vara 2 om den drömmen.

   Svara

   Det finns inte 100 miljoner gatubarn redo för adoption i Sverige. Majoriteten av alla barn som adopteras bort är stulna från sina föräldrar, eller så har föräldrarna tvingats sälja dem. Adoption är en stor marknad där det går att tjäna miljarder, så när de barn som faktiskt är i nöd inte räcker till så säljs bland annat stulna barn istället. Barn som har släkt och föräldrar i hemlandet som gärna skulle tagit hand om dem. Tänk en gång till innan du tar till adoption är du snäll. Det finns ett bra instagramkonto som heter stulen_identitet, där finns allt du behöver veta.

   Svara

    * i världen ska det såklart stå, inte Sverige.

    Svara

    Majoriteten? Det där får du nog visa källa på.

    Svara

    Tack och lov är det inte så vanligt förekommande, även om varje fall är ett fall för mycket.

    I Nordiska länder är adoption hårt reglerat nu mer. Att adoptera är ofta en lång och svår process. Sverige har valt att avsluta samarbetet med ett flertal länder pga oklara förhållanden. Mycket bra!

    Ändå finns det allt för många barn som aldrig får en familj.

    //Moa

    Svara

     Nej, de har inte valt att avsluta pga oklarheter. Detär helt enkelt så att ett antal länder stängt möjligheten pga högre levnadsstandard än förr. Då vill man inte ”ge bort” sina medborgare. Och, surrogat i Sverige fler än adoption. Adoption har minskat från 1008 st år 2002 till till 259 år 2016. Förra året hade 98 adopterats tom aug. Surrogat var fler.

     https://www.svt.se/nyheter/granskning/ug/antalet-barn-som-fods-med-surrogat-ser-ut-att-bli-fler-an-internationella-adoptioner

     Svara

      Wow. Visste inte att surrogat blivit så stort i sverige.

      Svara

      Men nu missförstod du.

      Minskat.antal adoptioner i Sverige beror att länder tillämpar FNs barnkonvention mer och mer. Det beror på bättre ekonomi bl a.

      Det är ingen motsättning till vad jag hävdar. Samarbeten har avslutats med flertalet länder, över åren pga oklara handhavanden i givarländerna, bl a Guatemala och Colombia
      ( vissa barnhem ).

      Så två olika skäl med samma resultat.

      //Moa

      Svara

    Tack! Adoption är institutionaliserad trafficking och inget annat. Känner några adoptivbarn och inget av dem mår bra. Det är ett trauma hela biten!

    Svara

     Jaha. Jag känner också flera adoptivbarn och alla mår bra. Ingen av dina eller mina vänners situationer är bevis på hur någon annan har det. Skärp dig.

     Svara

     Känner flera och de mår bra… Så jo adoption kan vara riktigt bra. Hellre växa upp i Sverige med trevlig familj än i Thailand med en prostituerad mamma och man får slåss om lite ris dagligen.

     Svara

     Ha gärna den diskussionen med en 7 åring på ett rumänskt barnhem.

     Svara

     Är det inte ett större trauma för handikappade och sjuka barn att lämnas på barnhem för att dö än att bli adopterade av en familj i ett annat land som kan ta hand om dem?

     Svara

    Ja och nu vill vi utöka människohandeln ytterligare genom att tillåta surrogatmödrar. Det är inte klokt vilka gränser vi är villiga att passera för att få barn.

    Svara

     Tack! Barn är inte en mänsklig rättighet. Dessutom är många adoptivbarn stulna, adoptionsinsutrin är en mångmiljardbusiness. Finns det pengar att tjäna på de som inte har en röst kommer det tyvärr göras. Läs på om adoption lite mer ni som säger att allt är så bra. De har den högsta självmordsstatistiken i Sverige och ofta anknytningsproblem. Herregud vilka white knogars här inne som tror de räddar världen när det egentligen bara är ett egoistiskt sug efter barn.

     Svara

  Min erfarenhet är att de som väljer bort barn (såklart inte alla) gör det för att leva gött, dvs resa mycket, ha råd med fin mat och shopping. Så då känns väl inte de så miljömedvetna heller?
  Uppfostra istället barnen till att vara medvetna och gör så mycket du kan själv.

  Svara

   Exakt. Skälen brukar vara att man vill resa och få sova typ eller inte är föräldratypen..
   Knappast miljöoro iaf

   Svara

   Eller bara inte är intresserade av barn? Miljön är självklart inte orsaken för majoriteten, men det är knappast ytliga skäl som shopping och dyr mat heller.

   Svara

   Min erfarenhet är att de som väljer att inte skaffa barn gör det av olika anledningar. Så klumpa inte ihop oss som väljer att inte skaffa barn i en gemen klump. Vi är olika människor med olika liv och förutsättningar.

   Svara

   Jag väljer bort barn för att jag anser att världen inte är eller blir bra och trygg för barn att växa upp i. Jag vill inte lämpa över ansvaret på nästa generation att reda sig i en värld i upplösning och hantera frågan om att skaffa barn eller inte. Det finns hundar och andra djur som kan fylla ens behov av omvårdnad och sällskap. Däremot kan de inte fylla rollen som kopia som ska göra en stolt och ta hand om en när man är gammal, och det är väl där skon klämmer för många. Samt så att normen att skaffa barn i Sverige är urstark. Jaja. Ruttet skrivet av UC iallafall. I en annan värld hade iallafall jag absolut velat ha barn.

   Svara

   Min erfarenhet är att föräldrar TROR att barnfria inte vill ha barn för att de vill sova, festa och resa. Vilket kanske var en anledning för många när man var nitton. Jag är 30+ och har många barnfria vänner. Inte en enda har valt bort barn för att de vill festa och resa eller shoppa och äta god mat (varför man nu inte kan äta god mat med barn..?). De vill bara inte ha barn. Simple as that.

   Svara

   Har dock märkt att det finns en hög andel minimalister inom den barnfria rörelsen. Gissar att det blir lättare att leva så när man bara har sig själv att anpassa sig efter. Det är kanske lättare att tänka: ”okej, jag ska ha den här väskan i 10 år” än att försöka låta sitt barn gå till skolan med en lagad och lappad väska, i ett supermaterialistiskt samhälle. Sorgligt men sant.

   Sen finns det många barnfria som konsumerar förstås. Samhället är ju uppbyggt så. Att lösa klimatkrisen genom att skaffa barn som man uppfostrar ”rätt” tror jag dock inte på. Givetvis är det ett MÅSTE för de barn som nu finns, men det är ju bara att se sig om för att inse att det inte sker. Kött, bilar, flyg, prylar – andelen som gör något radikalt åt andra hållet är minimalt.

   Svara

    Jag tänker inte skaffa barn av anledningen att jag är helt ointresserad av barn. Kan jag så slipper jag gärna träffa andras barn med. Har aldrig varit glad i barn men älskar djur och är intresserad av människan och mötet med människor men inte om de är barn. Sen uppskattar jag också friheten när man inte har barn men har massor med djur så vet inte hur fritt det är egentligen.

    Svara

  Jag vill inte ha barn för att jag inte vill offra miljön. Jag vill inte ha barn för jag ser mig inte som en mamma och skulle aldrig klara av livet med barn. Många av oss ofrivilliga är ofrivilliga för att vi VILL.

  Svara

   Du verkar blanda ihop ”ofrivillig” med ”av fri vilja”.

   Svara

    Sorry är för trött. Fri vilja ska det vara. Thx!

    Svara

  Ett globalt beslut om ett barn per familj skulle lösa världens miljöproblem på bara ett par generationer. I praktiken i det närmaste omöjligt att genomföra naturligtvis. Men teorin går inte att argumentera mot.

  Svara

   Som vi lever idag är det bara som att sätta på ett plåster utan att ta reda på vart det blöder ..

   Svara

   En hel värld av ensambarn… burr😄

   Svara

    Haha bra poäng 🙂

    Svara

    Va???

    Svara

    Hur menar du?

    Svara

   Moder jord självsanerar ju befolkningen ibland. Genom epedemier, naturkatastrofer etc.
   Så globala beslut behövs ej

   Svara

   Tror inte vi har den tiden..

   Svara

  Nee, blev lite ledsen så då lyckades hon väl. Har alltid velat bli mamma men tycker inte att det är moraliskt försvarsbart. Alltså, jag hade kunnat skita i klimatpåverkan som ett barn ger. Jag hade kunnat göra det, bara för att jag så otroligt gärna vill bli förälder. För jag vill verkligen, jag tänker på det säkert varje dag. Men jag orkar inte med tanken på att mina barn kommer att få se mänskligheten mer eller mindre gå under under sin livstid. Jag gör inte det. Det är inte rätt och det är en enormt stor sorg för mig. Men jag är väl fortfarande relativt ung i sammanhangen. Hoppas både på att jag ångrar mig och att jag inte gör det. Men så ser det ut just nu. Vill såklart inte bli så provocerad av UC men eh hon prickade precis rätt på en öm punkt kan vi ju säga :))

  Svara

   Åh. Jag känner EXAKT likadant.

   Jag fattar dem som skriver att deras val att skaffa barn inte kommer vara avgörande för klimatet för det är ju bara ett, kanske två barn, men om alla tänker så… ja då är det ju kört either way.
   Befolkningen på jorden ökar och utrymmet minskar. Simple calculation.

   Kram iallafall!

   Svara

   Mänskligheten kommer inte att gå under inom den närmsta generationen eller två om det inte sker en stor naturkatastrof eller attack från rymden typ. Människan kommer däremot få svårare att leva som vi är vana vid. Vi kommer inte kunna vara lika bekväma och vi kommer behöva offra mycket som vi tar för givet.

   Svara

  Jorden kommer att ta hand om sig själv. En dag kommer det en pandemi (luftburen ebola eller liknande) som decimerar oss människor.

  Svara

   Haha ja vi får ju hoppas. Men hade varit lite mer städat om vi människor begripit att reglera det själv. Så grisigt och ofräscht med massa blödande ebolaoffer överallt. Och vilket onödigt lidandet.

   Svara

    Ja vi människor skötte ju det så himla effektivt och rent runt 1938 eller hur? 🙂

    Svara

     Nu fattar jag inte alls vad du menar, syftar du på Hitler eller? Med min kommentar menade jag att det hade varit lite trevligare om vi kunde lugna ner befolkningsökningen (genom att inte föda 10 ungar var) istället för att slakta redan födda människor. Ber om ursäkt ifall jag helt missförstått dig nu.

     Svara

  Jag förstår inte hur man ens vill sätta barn till en värld som människor bara förstör mer och mer för varje år som går. Tänk, hur kommer det att se ut här om 50-100 år? Plast i all mat, lite vattenresurser, kanske dåligt med mat, många djurarter är borta. Jag tror tyvärr att världen blir kallare och kallare (alltså människor, inte klima). Låter ju pessimistiskt, men om man ser på vad människor har gjort mot jorden de senaste 100 åren mot tidigare så kan man ju bara tänka sig hur det är om 100 år. Visst kan man ju skaffa sig barn, men då bör man kanske tänka ännu mer på hur man lever hållbart, och lära barnet det.

  Svara

  Jag tycker inte att nån ska avstå från barn för att det påverkar miljön, det säger ju sig självt att vi inte bara kan stoppa barnafödandet och att det löser allt. Och jag talar ju bara för mig själv men jag har åtminstone inte hittills avstått från barn pga miljön. Däremot tycker jag inte att man ska se det som en självklarhet att vi kommer ha en beboelig planet om 100 år eller att ens dina barnbarn kommer kunna leva ett drägligt liv, som alla som pratar om barnens framtid verkar tro.

  Svara

  Men gu, detta är ju bara precis samma som Ett anspråklöst förslag. Ska vi tycka att Swift hade dålig människosyn också, eller?

  Svara

   Satir, Swift skrev satir.

   Svara

   Tja, Swift blev ju psykisk sjuk under sina sista år och föredrog hästar framför människor, så kanske det.

   Svara

    Vem gör inte det 🙂

    Svara

   Precis! Har de helt slutat med textanalys i skolan sedan jag slutade? Att så många inte klarar att se vad denna text egentligen behandlar?

   Svara

    Tror inte det har så mycket med textanalys att göra. Samhället har gjort nån konstig bakåtsnurr de senaste decenniet där skam, skuld och kränkthet blivit norm. Medeltidsfasoner.

    Svara

  Låt alla leva de liv de vill leva för att vara lyckliga. Resa varje vecka, äta kött eller föda många barn – fine. Men själva poängen med det här är att i så fall får du finansiera det själv. I dagsläget inför staten skatter och avgifter för att begränsa resande och annat som anses förstöra miljön – samtidigt ökar man barnbidragen, flerbarnstilläggen och tänk på att bara förskolan kostar 70 miljarder om året i skattepengar. Så det blir ju väldigt märkligt att vi betalar straffavgifter för något som ger sämre miljö just för att det ger sämre miljö (även om det faktiskt finns mycket positivt med att man reser, förstå andra kulturer osv) medan vi samtidigt EXTREMT starkt sponsrar och ekonomiskt uppmuntrar barnafödande. Det är ju helt absurt. Antingen låter vi folk göra som de vill eller så sätter vi in ekonomiska hinder, vi kan ju inte uppmuntra det mest miljöfarliga samtidigt som vi bestraffar det som betyder betydligt mindre. Det är ju hyckleri. Ska vi ha flygskatt kan vi inte ha flerbarnstillägg. Då får vi säga att vi har flygskatt, bensinskatt och annat av helt andra skäl än miljön. De biljoner som varje år läggs på bidrag som rör barn kommer ju från intäkter från dessa skatter. Som sagt – hyckleri.

  Svara

   Helt rätt. Man vill så gärna godhetssignalera, och dölja alla skatteökningar i miljöns namn, men det handlar inte om det på riktigt. Det är bara ett enkelt sätt för staten att håva in pengar utan att det blir upplopp bland medborgarna. Dags att börja beskatta flerbarnsfamiljer, eller i alla fall sluta sponsra dom ekonomiskt, sända starka miljöhjälte-signaler, och lägga pengarna som besparas till framtagning av miljövänliga energialternativ osv. Är helt säker på att folk skulle låta bli att skaffa det tredje barnet om dom blev tvungna att bekosta kalaset helt själva.

   Svara

    Det där är nog sant.

    Svara

   Skulle precis skriva ett liknande inlägg men tänkte att kanske någon redan gjort det – mitt i prick! Flerbarnstillägg idag är ju helt galet, en signal att det är bra att skaffa fler barn, helt bakvänt. Vi behöver styrmedel som kan knuffa människor i rätt riktning, och rätt riktning är mot mindre (konsumtion, bostad etc), färre (barn, husdjur, fordon, prylar etc) och kortare (resor), inte tvärtom, och detta måste vara genomgående. Människor får då en chans att välja själva, men som du säger, också stå för kostnaderna. Så i barnfrågan, bättre att så snart spm möjligt ta bort flerbarnstillägg (eller kanske barnbidrag öht), hårt subventionerad barnomsorg, obegränsat antal föräldraledigheter etc och försöka få människor att avstå så många barn som möjligt. Preventivmedelsrådgivning sterilisering bör också vara helt kostnadsfritt för den som vill. Ofta är det ju som en vågskål – skaffa barn eller ej, skaffa det där tredje barnet eller ej? Ekonomiska incitament kan vara det som gör att en väger över och avstår. Låter vi det gå för långt kanske vi behöver ta till mer radikala åtgärder, t.ex. enbart finansierad skola och sjukvård åt ett barn per person eller liknande, vilket ju drabbar de oskyldiga barn som föds, eller övergrepp i form av tvångssteriliseringar.

   Svara

    Känns som att det borde startas ett nytt politiskt parti, typ Nya Miljöpartiet. Eller nåt. Logiken i miljöpolitiken hos dom övriga partierna läcker som såll, och ingen tar tag i några obekväma sanningar.

    Svara

   +1000! Håller med till 100%!
   Flyget i Sverige (bara Sverige då inge övriga världen inräknad) står för mindre än 3% av det total utsläppet. Det störta utsläppet står husupvärmingen för, närmre 40% kommer därifrån!
   Det känns, precis som du säger, nästan lite löjligt att ha flygskatt på något som inte ens ligger på topp 5 av de största utsläppen i Sverige, men sedan uppmuntra till fler barn (större familj kräver större hem, större hem kräver mer uppvärmning osv) genom alla dessa bidrag som finns. Överbefolkningen är ett faktum.

   Svara

  Vilket fult antagande hon gör. Vad vet hon om folks anledningar att välja bort barn? Det är ju som att säga till henne ”Du skaffar inte flera barn för att du älskar dem och vill vara med dem, utan för att du inte vill att det första ska bli ett konstigt ensambarn” eller ”Du skaffar bara barn för att följa strömmen och känna dig som en normal person i samhället”.. Man kan ju fortsätta i all evighet om man ska sitta och döma andras livsval?

  Svara

  Men alltså är det verkligen vanligt att folk hävdar att de avstått från att skaffa barn – trots stark barnlängtan – för miljöns skull? Det är väl uppenbart att det i så fall är totalt ljug. Att folk som avstått barn av andra skäl kan tänkas dra upp det som nåt slags frikort för att få flyga till Thailand 2 ggr per år, det kan jag däremot köpa.

  Gällande miljön tror jag vi är shit out of luck om inte ordentlig begränsande lagstiftning införs, och då menar jag inte enbart för privatpersoner utan även för storföretag. Evig tillväxt går inte att kombinera med att rädda planeten. Vi behöver införa lagar typ äldre tiders ransonering för att ha en chans att bromsa in t ex global uppvärmning.

  Svara

   Jag har hört det som du beskriver, ett slags frikort för att flyga mycket etc, lite halvt på skämt. Har aldrig hört någon på allvar påstå att de avstår barn främst pga klimathotet. Den sortens osjälviskhet är nog väldigt ovanlig.

   Svara

   Jag tror snarare att det finns en hel del unga människor som tycker att tanken på barn är läskig för att de har klimatångest och annan ångest.

   Svara

  Jag ger mig inte in i debatten om barn eller inte barn. Jag tror helt enkelt att Clara tröttnat på alla åsikter om hur oansvarig hon är, som gravid ännu en gång.

  Ni alla som har åsikter om miljö och klimat, ge Er på de stora bovarna ute i världen. Sverige är trots allt bland de mest medvetna och miljöpositiva länderna i världen. Engagera Er för det istället. Men välj grupp/förening noga, för alla jobbar inte alltid för den sanna och objektiva verkligheten.

  Svara

  Om man vill få riktig panik kan man gå in här: http://www.worldometers.info/world-population/

  Men att lösa det via tvång eller kollektiva självmord är det dummaste jag hört. Barnnormen är OTROLIGT stark. Både i Sverige och i övriga världen. I vissa länder är ju abort och preventivmedel t o m olagligt. Och i Sverige uppmanas man tydligen begå självmord om man är barnlös, och detta är ”inte elakt” enligt flera i kommentarsfältet här. Folk skaffar barn fast de inte vill, DET kan vi väl ändå sluta med?

  Vi behöver inte tvinga Clara eller någon annan att skaffa färre barn. Däremot kan vi informera om effekten det har på miljön och se till att preventivmedel finns tillgängligt. Vissa människor kommer själva ta beslut att låta bli eller att skaffa färre barn. Varför hon ser detta som nåt hot (hon får skaffa 10 om hon vill!) är obegripligt för mig.

  Handlar det om att man inte bara vill göra vad man vill, utan även få känna att ens egna beslut är de absolut bästa och mest rimliga?

  Svara

  Fast det där var ju bara löjligt. Läser man hela Claras inlägg framgår det ju att det här utklippta stycket inte är allvarligt, hon avslutar det med ”skämt åsido”, vill dra det lite långt för att få fram sin poäng. Så känns inte helt rättvist att bara klippa ut det stycket.

  Svara

   Fast hela hennes inlägg är ett aggressivt försvarstal mot att ens behöva tänka tanken att det kan vara en bra idé att avstå från att skaffa många barn.

   Svara

    Är väl rätt jävla rövigt att kommentera hos henne gällande barn kontra miljö när hon är höggravid med sitt tredje? Är man röv får man röv. Simple as that…

    Svara

     Tror ärligt talat att hon stör sig på själva argumentet och inte just på att folk sagt det till henne.

     Svara

      Delar nog inte den teorin.

      Svara

  Tycker Clara uttrycker sig rätt plumpt och okänsligt, även om jag förstår hur hon menar. Sen tror jag inte att det är några supermiljöhjältar som framför detta argument, utan det verkar ju mest användas som motargument av folk som inte vill bli ifrågasatta: Jaha du tycker inte jag ska få flyga utomlands 5 gånger per år men titta på dig själv då? Om du tänker skaffa barn så kan du inte säga nåt för barn är värst! Bäst för miljön vore om du tog livet av dig!

  Vi måste ju kunna prata om fakta och realiteter typ att det inte är hållbart att flyga utomlands som vi gör utan att det direkt styrs över i någon hunger games/förintelsedystopi. Kommer folk med såna argument så tycker jag inte det behöver bemötas, utan det är bara att återföra diskussionen dit man egentligen var t ex. hur många flygresor behövs för ett gott liv? Kan man resa och få återhämtning på annat sätt?

  Svara

  Det här inlägget är uppenbart skrivet i affekt och vilar inte på några fakta överhuvudtaget, snark 😴

  Svara

   Instämmer. Framförallt så saknar hennes sk skämt en hel del logik.

   Om det var en poäng hon ville få fram så är den ganska enkel att slå hål på tillskilnad från dem som kritiserar barn från en miljösynpunkt. 😉

   Svara

    Jag tror att hon har fått höra detta av nån och kanske har dåligt samvete för att de har ett redje barn på väg. Det är svårt att hålla med henne rent faktamässigt.

    Ifrågasatte hennes retorik och frågade hur hon kunde tycka att den var effektiv i ett konstruktivt samtal om klimatet, hur hon med det inlägget hjälpte till att föra klimatdebatten framåt, men den kommentaren godkände hon inte 😆

    Svara

   Nån slog väl huvudet på en öm tå…

   Svara

  Vad gör man istället när man väljer bort barn? Obs, ärlig fråga, menar inget illa…
  Jag är över 30 och har stabil partner. Ingen av oss är särskilt barnkära, jag har dessutom fobi för graviditet/förlossning. Vi har pratat om att kanske aldrig skaffa barn. Men samtidigt gör ensamheten och överflödet av fritid mig så ledsen… Jag har ingen ”karriär” utan jag arbetar med enkla grejer, medan min sambo verkligen brinner för sitt jobb så han har den biten att uppslukas av. Jag har en del hobbies och trivs med min fritid. Men jag börjar verkligen märka hur lite ens vänner prioriterar vänskap nu när de alla har fått barn (vissa är inne på andra graviditeten). Vi ses nästan aldrig längre och snart kommer väl alla träffar bli med småbarn på en lekplats. Och jag känner mig utanför och kan liksom avundas hur de är så fullkomligt inne i att ta hand om sina barn och vara lyckliga när barnen växer och utvecklas… Själv tänker jag: vad ska jag göra av all tid jag har när jag inte tar hand om barn?
  Känner själv att min fråga är så patetisk och löjlig… Men undrar om någon känner igen sig?

  Svara

   Livet kan innehålla ALLT möjligt utan att behöva innehålla barn. Märklig fråga, tycker jag…

   Svara

    Och du gav noll exempel. Varför detta dryga svar? Jag skrev själv att det är en lite konstig fråga men just nu funderar jag i dessa banor så vad fan ska göra då? Människor ÄR märkliga.

    Svara

     Ja för att det går inte att räkna upp allt som alla gör i sina liv som inte innefattar barn. Du kan inte klumpa ihop alla människor utan barn och fråga vad de gör på dagarna 🤦‍♀️ Dessutom för du vidare en ganska jobbig fördom om att människor utan barn inte kan leva meningsfulla och intressanta liv. Ganska trött på det vid det här laget, därav tonen i det jag skriver. Dumma frågor får svaren de förtjänar.

     Svara

      Men gud, du letar verkligen efter att bli arg på något idag va? Jag beskrev ju min personliga situation, att jag själv har svårt att hitta sätt att fylla tiden på och att funderingar kring skaffa barn eller ej har gått fram och tillbaka på sistone när jag ser hur mina vänner verkar ha så rika liv. Jag tänker att jag omöjligtvis kan vara den enda som gått med dessa funderingar, därför slängde jag ut frågan här. Hade ingen aning om att jag skulle bli halshuggen av en besserwisser. Förresten kan man ju svara på nästan vilken fråga som helst med ”Det går inte att räkna upp allt som X gör eller inte gör”…
      Hoppas verkligen att din dag snart känns mycket bättre och du får en anledning att le och vara glad. 🙂

      Svara

      Jag tycker inte att Jasmins fråga var dum; däremot är det dumt att svara med en så hånfull ton som du har. Alla har inte samma referensramar.

      Till Jasmin: jag förstår hur du menar och är ibland själv lite ledsen över att majoriteten av mina vänner har ”försvunnit” in i barnens universum och lämnar mig utanför. Samtidigt har jag ingen som helst barnlängtan och har inga problem att fylla mina dagar med för mig meningsfulla aktiviteter, så det är inget enormt bekymmer direkt. Man kan leva ett mycket rikt och meningsfullt liv utan barn! Tänk på all tid du kan lägga på att förkovra dig inom något du är intresserad av. Vad gillar du att göra? Ägna dig åt det! Gå kurser, lär dig nya saker, läs böcker, ta del av kultur, handarbeta, gå med i föreningar, engagera dig i något som berör dig (miljön kanske? :)), whatever…
      Men vad du än gör – skaffa inte barn bara för att normen säger det.

      Svara

       Tack snälla Magda! Jag menade verkligen ingenting illa med min kommentar utan det är en ärlig fundering jag haft i över ett år nu knuten till beslutet; ska jag försöka skaffa barn eller inte? För mig är inte att bli gravid någonting jag tar lätt på. Ska jag sätta barn till världen så ska det kännas fullt ut rätt, så jag försöker se dilemmat från flera olika vinklar och väga för och nackdelar. Som sagt så kan jag inte vara den enda i världen så funderar på detta.. 😉

       Mm har tänkt mycket att jag inte vill skaffa barn bara för att ”vara normal” och passa in bland mina vänner. Det ska ju finnas en äkta längtan i en. Jag är ganska introvert och trivs faktiskt ofta själv med böcker och att få skriva och pyssla, funderar lite på om jag skulle ta mig an projektet att skriva en bok. För kreativitetens skull liksom… 🙂

       Svara

   Jag tror att det mer och mer kommer finnas „medvetet barnfria“ och att de tyr sig till varann. Alternativ jag har stött på: hund, häst, katt (mindre socialt), hus med trädgård, sommarhus utomlands, många resor, läxhjälp för strulig tonåring (personen är idag som en bonusförälder och bonusmorförälder), engagerad moster, sjunga i stor kör, extraförälder till exmannens barn han fick med sin nya fru, engagemang i en hjälpförening för barn samt klassikern kulturtant.

   Svara

    Ja, jag tycker också många i alla fall på nätet verkar skriva om att de ska välja bort barn så kanske hittar man vänner i framtiden som också gör det… 🙂 Läxhjälp lät kul, jag är rätt grym på språk faktiskt (svenska och engelska). Även funderat på att börja rida igen och yoga mer. Kanske vore kul att sätta upp lite mål kring yogan… Tack, det var en hjälpsam kommentar faktiskt. Önskar ibland jag hade fler intressen. Tycker inte om att resa och träna vilket många verkar älska. Får fundera vidare vad som vore kul att testa..

    Svara

     När det gäller vänner som försvinner så skulle jag säga att det är en ganska övergående tid i livet. Jag är 38 och har känt som du, många vänner försvann för några år sedan när de fick barn. Eller jag har kvar dem, men vi ses mycket mer sällan och vid mer uppstyrda tillfällen. Och så måste det få vara. Jag har på senare tid börjat umgås med nya vänner, en är i min ålder men fick barn tidigt så hennes son är i övre tonåren nu och klarar sig bra själv. En annan ny vän är i 50-årsåldern och har vuxna utflugna barn. Själv är hon singel och vill gärna hitta på saker, gå ut, åka på weekendresor osv. Så håll ögonen öppna för vänner i alla åldrar och olika skeenden i livet!
     I övrigt förstår jag dig absolut! Försök hitta en hobby. Själv älskar jag dans, går ut och dansar nästan varje vecka, har varit engagerad i en dansförening osv. Dans är för övrigt ett fantastiskt sätt att träffa nya vänner på. Men det kan ju vara vad som helst, bokcirkel, teatergrupp, matlagning, smyckestillverkning…det går ju nörda ner sig i vad som helt egentligen och nästan allt blir kul när man har tid att engagera sig ordentligt. Så se det som en möjlighet!

     Svara

    Låter som en hel del ”föräldraaktiviteter” som du tar upp. Varför inte göra dessa med sina egna barn istället för att låna andras? Dina förslag osar av barnlängtan

    Svara

     Man har råd och tid med mer aktiviteter, hus och trädgård, resor, djur, hobbies osv. när man inte behöver lägga pengar eller tid på ett barn.
     Att låna andras barn är ju jättesmart, så behöver man inte ta det överlöpande ansvaret för dom, man kan ha dom på ens egna villkor, och lämna tillbaka dom när man får nog. Som moster älskar jag det upplägget och har definitivt inget önskan att skaffa egna barn.

     Svara

     Men bara sluta.

     Svara

     Jag själv har (ett) barn faktiskt. Men jag har en hel del bekanta som inte har det och ett fall där barnet brytit kontakten. Sen kan ju även föräldrar med utflugna barn känna att de vill uppleva gemenskap. Det sorgligaste i min omgivning är två föräldrar som knappt ser sina två döttrar, alla fyra mår mer eller mindre dåligt och katterna har varit deras enda källa till glädje.

     Svara

     Kan ju också vara så att man tycker det är trevligt att ibland umgås med barn samt kan avlasta trötta vänner eller släktingar i några timmar?

     Svara

   Då kanske du vill ha barn? Andra prioriterar nog bara andra intressen.

   Svara

    Ja, alltså saker kan ju förändras. Jag har inte steriliserat mig eller liknande så möjligheten finns ju kanske. Har aldrig känt mig 100% säker på att jag inte vill ha barn men tänker att de flesta nog vacklar lite fram och tilbaka i dessa tankar? Det är ju ett stort beslut så klart.

    Svara

   Jag kände lite samma som du för några år sen, vänner hade börjat skaffa barn och levde förstås ett helt annat liv, jobbet var väl ok men samtidigt ett som som jag gick till och sen gick hem – inget som tog över mitt liv speciellt mycket, och så lite allmänna intressen på det: läsning, gymmet, gå ut och äta eller fest, lite resor. Rätt ensam och dagarna liksom gled in i varandra, kändes som att jag gick i cirklar och inte kom någonvart, började bli lite blasé, resorna som jag älskat kändes lite same same varje gång.

   Jag valde att skaffa barn och är idag otroligt lycklig, bättre kontakt med gamla vännerna med barn, en massa nya vänner, upptäckt nya intressen och älskar att se livet från barnens håll. Det har verkligen gett en ny dimension, en ny mening. Men det behöver ju naturligtvis inte vara så för dig, jag menar absolut inte att lobba för barn!

   För det är ju en hel del uppoffringar också, och nu med lite perspektiv så kan jag ju också se hur livet hade kunnat blivit om jag int haft barn, och jag tror att det hade kunnat varit helt fantastiskt även som barnfri!

   Jag hade börjat med att leta upp andra utan barn, de finns ju där, och man kan hitta på roliga grejer tillsammans, i par eller i grupp – middagar, spel eller filmkväll, träna ihop, resa bort en helg, bara hänga utan någon tid att passa på helgerna. Försöka hitta ett jobb som åtminstone känns väldigt meningsfullt när du är där, och kanske engagera dig lite extra i någon område på jobbet? Jag hade satsat hårt på forskning, valt något som känts viktigt. Hade varit helt underbart att ha häst. Hade försökt ta ett sabbatsår ibland och rest runt långsamt världen med tåg och båt. Mer friluftsliv, tuffa vandringar, paddlat, tältat. Jobbat lite i perioder. Älskar också yoga, kanske du kan satsa på att bli lärare? Ju mer man engagerar sig träffar man ju likasinnade och kan fördjupa och bredda sig inom området. Kolla upp vilka föreningar som finns i närheten, finns det någon som väcker minsta intresse så kolla upp, kanske blir ett nytt intresse? Volontärjobb? Korta jobb, typ extraknäcka på någon form av festival eller liknande, kul med nya upplevelser och kan leda till nya bekantskaper och intressen. Prova på så mycket som möjligt helt enkelt. Hoppas du hittar något kul!

   Svara

    Tack för att du delar med dig. 🙂 Kan förstå båda sidor av det du skriver hehe. Kan se hur barn verkligen kan vara som du säger en annan dimension i livet, man ser livet från ett annat håll och eventuellt kanske man bryr sig lite mindre om sina egna ”mindre” problem? Samtidigt som ett liv utan barn ju verkligen ger en frihet att lägga tid och energi på typ resor, intressen m.m. och egentligen är man nog sällan helt utan barn runt sig. Man kommer ju ändå få en viss kotnakt med vännernas barn när de blir äldre och jag vet att min bror försöker få barn så förhoppningsvis är det ju en liten person man med får en relation till 🙂

    Svara

     Ja allting känns så puttrigt nu för tiden, känns som att inget kan dra ner mig längre, så länge barnen är friska liksom. Men det är ju just det, lyckan hänger ju på dem nu, skulle de vara svårt sjuka är ju i te jag lycklig heller. Det dom är synd nu är att mycket av det jag tyckte om att göra, det vill eller vågar jag inte göra längre = begränsad. Alltså, kag skulle ju kunna dra iväg ett par veckor utan kidsen, att resa själv är ju ingen omöjlighet, men jag vill ju på något sätt inte? Fast det är något jag ju innerst inne tycker om. Förstår så mycket bättre varför någon väljer att vara barnlös nu än vad jag gjorde innan jag fick kids faktiskt!

     Svara

   Jag är 31 utan barn, har också fobi för graviditet och förlossning. Jag gör så mycket kul att jag inte tycker mig ha tid att jobba😛jag jobbar ju såklart men skulle gärna slippa. Friluftsliv, renoverar ett hus, bygger upp en trädgård, fotar, bloggar, reser, lagar mat, bakar massor, läser, grejar med mitt utseende tex målar naglarna fint, går på konserter/kulturgrejer osv osv men jag har många barnfria vänner som ingen av dom vill ha barn. Försök hitta vänner utan barn.

   Svara

    Hehe vore jag rik hade jag med slutat jobba och ägnat mig åt att glassa runt. 😉 Jo jag behöver nog ta tag i mina intressen och faktiskt komma ut lite på yogakurser och sånt. 🙂 Tack för att du delar med dig.

    Svara

  Du är inte ensam CamCam 😀 Jag gör dig sällskap i fontänen!

  Svara

  Istället för att kasta skit på varandra i olika kommentarsfält runtom på nätet och komma med oombedda råd och påpekanden om vad var och en borde göra för klimatet kanske alla borde vända sig till de som har makt att lagstifta och reglera. POLITIKERNA.
  På riksnivå hörs som vanligt inte ett knyst om vare sig klimatåtgärder eller annat, sätt press på dem istället för på varandra.

  Svara

   Det är väl ändå inte helt sant..

   Svara

  Det är inte för sent för dig Camilla. Kom när du är i klimakteriet och säg att du är barnlös. Snart kommer din biologiska klocka också att ringa och då ploppar det nog ut en liten.

  Svara

   Nu skämtar du antar jag? Du vet att inte alla kvinnor har en biologisk längtan efter barn? Det är inget du automatiskt föds med bara för att du har en livmoder.

   Svara

   🤷🏼‍♀️

   Svara

  Det här är alltså ett skämt, meningen efter i blogginlägget börjar med ”skämt åsido” – men där valde du lägligt nog att klippa… Clara skriver ju ofta den här typen av missriktade/inte så stringenta, men provokativa inlägg, för att hon gillar när hon får 200 upprörda kommentarer. Kärnan i inlägget är ju att hon är trött på att folk pekar finger och klimatskammar varandra på ett orimligt sätt? Så tolkade jag det. Sen slängde hon in det där med massjälvmord för att göra folk förbannade.

  Svara

   Tyckte du att mitt inlägg var skrivet i en seriös ton? Att jag på riktigt vill bli uppstoppad? 🤦🏽‍♀️

   Svara

  Så löjligt att hon skriver om ”oskyldiga nya barns tillblivelse”. De barnen fanns inte innan du lät graviditeten bli fullgången. De barnen finns inte innan de fötts, så det är bara löjligt att benämna dem som något alls. De existerar inte och ska inte gullas med som en idé för att få fram en poäng som då inte håller

  Svara

   Precis lika logisk som en abortmotståndare.

   Svara

   Eller hur. Alla har vi ju varit oskyldiga barn som inte bett om att födas så egentligen borde ju ingen behöva ta något ansvar.

   Svara

  Blev skitförbannad av hennes inlägg och kommer inte läsa henne mer på några kanaler, trots att jag har följt henne i säkert tio år. Skenheligheten är så obehaglig. Dessutom har hon fel. Jo, Clara, det finns människor som älskar barn och ville ha barn men som aktivt valde att inte skaffa några FÖR DE ÄR LIVRÄDDA för vart den här världen är på väg. Jag är en av dem! Och nej, jag tänkte inte begå självmord så att du kan skaffa fler ungar att tjäna pengar på. Jag har ett viktigt jobb och fyller en viktig roll i samhället så om du vill att dina barn skall ha en värld att leva i som vuxna, omgivna av tänkande kännande andra vuxna, så får du allt be någon annan att hoppa framför tåget.
  Vilken 😡😡 skitstövel. Blir så arg!! Så HENNES val att skaffa barn är ett val men mitt val att INTE göra så är inget val? Betyder det att min klimatångest inte räknas? Tack snälla Clara för upplysningen jag skall genast köpa alla dina Miss Clarity klänningar av nyproducerat tyg.

  Svara

   Håller med dig. Hon tänker verkligen inte efter. Jag har inte heller barn pga hur världen ser ut.

   Svara

   👏👏👏👏👏

   Svara

  Hon driver med barnlösa som hävdar att de inte har barn pga av att det är klimatovänligt. Inte med barnlös som vill ha barn. Stooooor skillnad.

  Svara

  Jag har läst hela Claras text och vad hon vill säga med den vet hon väl bara själv. Om det är att de som valt barnlöshet för klimatets skull inte riktigt begriper sitt eget bästa (med referens till den så kallade ”fortplantningsdriften”) eller ljuger om sina motiv så är hon ju bara korkad – hon är knappast utbildad för att uttala sig om biologiska preferenser och vad andra menar och inte menar har hon inte en aning om. Men var det så? Jag tyckte mest att hela hennes resonemang var förvirrat.

  Och för övrigt räcker det med att konstatera att varje nytt barn som föds i västvärlden är en enorm miljöbelastning, det handlar inte om att ”tycka” något om detta, det är ren matematik och logik och har inget att göra med att alla andra insatser för att begränsa och på sikt få ned utsläppen till noll är lika viktiga. Jag hörde en forskare tala om frågan och han var noga med att påpeka att det inte automatiskt betyder att det är fel att föda ett barn, vi som redan lever i en viss del av världen blir som bekant äldre och behöver ersättas, men att det bör stanna vid just ett barn. Det är när människor börjar skaffa syskon till sina barn som det blir allvarligt – och direkt förödande om man skaffar mer än ett syskon.

  Det finns egentligen ingen diskussion i den här frågan. Det handlar bara om konstateranden.

  Svara

  Jag är ingen stor fan av Clara, tycker hon skriver lite för präktigt och tråkigt. Men tom jag fattade vad hon menade. Att frivilligt barnlösa gör inte det för att rädda miljön.
  Hon skriver inte att folk är rädd för att skaffa barn pga miljön, det är ju en annan femma.
  Och det med kollektivt självmord skriver hon ju klart och tydligt är ett skämt. Det är nog känsligt för vissa som är drabbade av tex en anhörig som begått självmord så det uttryckte hon ju lite klantigt.

  Svara

  Jag är 35 och blir matt av tanken på barn. Jag känner inget intresse har ett givande men krävande jobb och tycker aldrig jag har tillräckligt med fritid. Min man hade varit en himla fin pappa men även han vacklar. Vi båda uppskattar frihet otroligt mycket. Min fertilitets bäst före-datum stressar mig för jag känner att jag borde skaffa barn innan det är för sent även om jag nu och fram tills nu aldrig känt ett sug. Ibland kommer en tanke om hur fint det skulle bara men den försvinner fort. Jag är rädd för att skaffa barn av fel anledning och sen bli resentful mot ungen. Samtidigt som det finns en gnagande oro att man kommer ångra sig. Lägg till en livssituation som inte gör barn optimalt (min man från ett land jag från ett annat och vi bor i ett tredje land långt borta från familj och vänner jag har ett toppenjobb men med låg anställningstrygghet och enbart 4mån mammaledighet).

  Egentligen vill jag ha en trygg livssituation och känslan att åh nu vill vi verkligen ha ett barn. Men jag tror inte detta kommer. Det är en konstig känsla att inte vilja det de flesta andra vill.

  Svara

  Det är möjligt att hon skrev ett skämt eller vill påvisa vad hon menar är hyckleri. Oavsett är det smaklöst och säger en del om hennes attityd och bristande förståelse för andra. För vi som får höra just det där – att våra liv saknar mening, vi tycker inte att det är så kul alls. Kanske försöker vi avsluta livet just för att vi aldrig tycks få höra till. Sen kan jag förstå om hon blir rasande om någon gett sig på henne personligen – men då kan hon ju skriva just det.

  Svara

  Härlig kvinnosyn – var fertil och håll käften. Gillar Clara i allmänhet men det här… Intressant att inte se att sin egen livstil påverkar! Precis som en flexitariansk influencer som flyger varje månad, och tror det hjälper att äta vegetariskt två gånger i veckan. Mitt liv som barnlös verkar ha noll värde.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.