Margaux påminner om någonting så viktigt…

Wow!
Vilken gripande film Margaux lagt upp på sin blogg.
Hennes morföräldrar överlevde nämligen Andra Världskriget och berättar nu för Margaux om det.
Det här är så, så viktigt för snart finns det inga människor kvar som faktiskt kan berätta om sina ögonvittnesskildringar från kriget och om den grymhet och de brott mot mänskligheten som nazisterna utsatte människor för. Även de som inte hamnade i koncentrationsläger har en viktig historia att berätta och jag är så tacksam att Margaux spelat in den här filmen.

Jag minns när det kom en man till oss i nionde klass och berättade om hur han suttit i koncentrationsläger under kriget. Han visade upp de intatuerade siffrorna på sin arm och gav en fasansfull skildring av det som hände honom.
Trots att mannen framför mig SJÄLV hade varit med om sakerna han berättade om så var det svårt att ta in, tänk då när nästa generation får det berättat från någon som fått det berättat för sig. Ju längre bort historien hamnar desto lättare är den att avfärda.
Vi FÅR inte glömma bort! Aldrig!
Aldrig någonsin!

”Den som inte kan minnas sitt förflutna är dömd att upprepa det” – George Santayana

Återigen gör Margaux någonting ”icke-influenciskt” och jag beundrar henne SÅ för det!
Precis som här.

138 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Jag vet att jag kommer göra mig extremt impopulär(are) nu, men..

    Vi kanske skulle må bra av att glömma?

    Nazisterna begick krigsbrott och brott mot mänskligheten, tänk om vi sa så om/till vilket annat brottsoffer som helst ”Du får aldrig glömma, lev kvar i det här traumat..”

    Sen att det är okej att inte glömma, det är ju en annan sak. Men att säga att man inte får är lite underligt.

    Vidare har vi ju glömt 99.9% av historien, och det finns gott om hemska saker ”ni” ”glömt”, utrotningen av armenier, Genghis Khans invasion av Mongoliet osv. osv.

      Glömmer man sin historia är det lätt att den upprepas. Det handlar inte om att brottsoffer ska stanna kvar i sitt trauma, det handlar om att ALLA måste se till att detta aldrig sker igen. Om alla bara glömmer bort förintelsen är det dels väldigt respektlöst mot alla som blev mördade och dels väldigt farligt för då är det lättare att det sker igen.

        Men att säga att man upprepar sin historia om man glömmer den känns som ”victim blaiming”.

        Om man är ett brottsoffer så är man ju ett offer, eller? Vad skulle jag ha gjort för att inte bli ett brottsoffer? Inte ha så kort kjol på mig?

          Carin, du måste skilja på grupper av människor och individ. Ingen begär att individen ska minnas smärtsamma detaljer. Men folk, nationer, stater etc måste minnas för att undvika upprepning.

          Dessutom, vem som glömt vad beror på vem du frågar. Och eftersom en invasion av mongoler känns mer avlägsen än högerextrema partier i maktställning är Förintelsen viktigare att uppmärksamma just nu.

            Grupper är ingenting annat än individer.

            Grupper, nationer, stater har inget medvetande, inget minne, inga känslor. Grupper är bara en abstraktion. eller en social konstruktion om man så vill.

              Men herregud, Carina, gör dig inte dummare än du är…. Grupp och individ är två skilda saker och en eventuell diskussion om hur grupper skapas har ingen relevans här.

          Hur är det victim blaiming att komma ihåg förintelsen och upprinnelsen till den? Det är ju precis motsatsen till victim blaiming, om man nu inte tycker att nazisterna var offren. Tar du valfritt populärt ord och tillämpar på vad som helst, hur som helst?

        Och som sagt, du har glömt 99.99% av alla krigs/brotts-offer i historien, eller ja, dom flesta har du aldrig bemödat dig att lära dig om, hur är det respektlöst? Det är bara realiteten av att vara människa.

          Du får gärna dra till med ett organiserat mördande i klass med förintelsen, som har blivit bortglömt? Pol Pot är inte bortglömd. Kommunismens illgärningar är inte bortglömda (även om nutida kommunister gärna vill släta över), folkmordet i Rwanda är inte bortglömt. Behandlingen av ursprungsfolk i Amerika och Australien är inte bortglömt, slavhandeln är inte bortglömd. Tidigare i historien var det ju svårt att mörda hundratusentals, eller t o m miljoner, människor under kort tid för det fanns inte särskilt avancerade vapen, inte lika tätbefolkat och tog mycket längre tid att resa och flytta på folk. Jag fattar inte ens att man känner ett behov av att argumentera mot att komma ihåg förintelsen och vad vi människor är kapabla till under fel förutsättningar.

          Du har rätt i att det har begåtts ofantligt många fler brott mot mänskligheten i samma dignitet som de nazisterna utförde. Istället för att glömma dessa, borde vi – mänskligheten – kommer ihåg dem alla för att lära oss av våra misstag (alldeles för milt uttryck i sammanhanget) och inte upprepa dem. De människor som har varit drabbade hoppas jag dock ska slippa komma ihåg och få gå vidare så mycket som möjligt. Hade 30- och 40-talets mörka historia gått att undvika om vi redan då hade lärt oss av historien och sagt aldrig mer ?

      Jag tycker verkligen inte vi ska glömma. Men förstår inte hur dom som varit med om så svåra upplevelser orkar fortsätta. Hur hittar man styrkan. Tv borde visa Sophies val. Så bra film.

      Hela gulag-komplexet är bortglömt, Röda khmererna som mördade 2miljoner av en befolkning på 8, folkmordet i Rwanda, kriget i Jugoslavien, osv osv. De två sistnämnda har ju dessutom hänt i närtid. Varför är det just förintelsen som är den viktiga att komma ihåg? Fler människor dog tex det stora språnget och gulag pågick längre än förintelsen, hur många som dog där vet man ju inte ens, men siffran torde överstiga förintelsen med råge.
      Dessutom kommer vi inte ens ihåg alla de människor som flyttade från Sverige till Sovjet för att hjälpa till att bygga det nya socialistiska samhället, men som ist hamnade i gulag och blev mördade.

        Bortglömt? Det beror på vem du frågar!

          Det var väl det som var Jessicas poäng.

          Uppenbarligen har Jessica inte glömt bort det, frågan är varför det utgår som ett slags dekret att just ”förintelsen” (som att det är den enda) är den vi inte får glömma.

            Har inget svar på frågan du ställer (är det bättre eller sämre att glömma?) men tror iaf att anledningen till att 2a VK tar sån plats är att det hade ojämförligt flest offer (tom vidriga folkmord i rwanda och krigen I jugoslavien har ju ”få” offer i jämförelse). Samt att hela världen var inblandad. Samt att det fick såna effekter på vår nutid (kalla kriget osv).

              Vad med dom 50 miljoner som mördades under kommunismen?

                Jag känner inte till den siffran och tror inte den är vedertagen för det första men även sovjet efter 45 påverkades ju av 2VK. Sen begicks självklart fruktansvärda brott under stalin men det hade inte lika stor påverkan internationellt som 2VK.

              Fast det var inte flest som dog under förintelsen. 30-40miljoner, vissa experter menar att det var 3mån.

                Du svänger dig med helt ogrundade siffror jessica! Blanda inte ihop förintelseoffer med samtliga offer under 2VK, självklart är den senare högre.

                  Märkligt att inte hela min kommentar kom med. Men men.
                  30-40miljoner dog under det stora språnget, vissa experter menar att det var över 45. Räknar man per ”tidsenhet” så vinner Rwanda med 800000 döda på ca 3mån.
                  Massutrotning är inte unikt för just förintelsen och värre brott mot mänskligheten har alltså begåtts.

              Plus att ww2 utgick från någon slags darwinistisk tanke, man ville utrota alla som nazisterna såg som lägre stående. Stalinismen utrotade sina motståndare, landsmän, medan nazisterna samlade ihop vissa folkgrupper oavsett nationalitet och det var deras agenda. Att utrota. Stalinisterna ville sprida sin ideologi och alla oliktänkande skulle bort, vilket nog oftast är fallet. Jag kan dock inte förstå varför vi ska rangordna lidandet. Det är inte mer eller mindre rätt att göra varken som nazisterna eller Stalinisterna eller någon annan valfri extremism, vare sig det gäller nutid, dåtid, forntid eller framtid. Någonstans eller någonsin.

            Vinnarna dikterar historien, as simple as that.

              Och vill med detta absolut inte föringa förintelsen eller något annat händelseförlopp som orsakat människor stort lidande utan helt enkelt påpeka att vissa saker inte fått samma uppmärksamhet ( ex Hiroshima och arbetslägrena i öst ) för att USA och Ryssland vann kriget.

          Öh ja? Hur många människor tror du kan redogöra för händelseutvecklingen under det stora språnget eller nämna ens ett gulag läger vs hur många som kan redogöra för händelseförloppet under ww2, räkna upp flera läger och hur många som dog.
          En expert på gulag kan ju såklart oxå svara på frågor om det, men gemene man kan det inte öht.

            Men är det så konstigt? Om du inte är ryss vill säga, då kan du nog mer om gulag än vi. Men de flesta andra europeer har ju en mycket närmare relation till ww2 än gulag och det är ju för att det påverkat oss mycket mer.

              Det Är konstigt eftersom att så många svenskar ”emigrerade” till sovjet, i själva verket handlade det i stor utsträckning om människohandel, och hamnade i gulag. Dvs gulag är därmed en del av även vår historia.
              Tvingade till tystnad av Kaa Eneberg är en bra bok om ämnet tex.

                Mycket möjligt men de flesta europeer har fortfarande en mycket närmare koppling till 2VK än till Gulag.

                I Sverige har vi ju faktiskt varit väldigt röda politiskt och jag kan tänka mig att en anledning till att vi inte talar så högt om vad som hände dem som ”utvandrade” till sovjet är att det ligger lite väl nära vår ideologi. Jag menar inte att vi är eller har varit kommunister här, men att vi någonstans ändå har samma utgångspunkt som de hade i sovjet. Kanske långsökt, staten väl också haft koll på dem som kallade sig kommunister så det resonemanget faller nog. Men sedan har väl hotet från sovjet varit i högsta grad verkligt och något som våra makthavare har fått förhålla sig till. Nä nu har jag ordbajsat klart!

                  ”Boken Tvingade till tystnad är den första samlade berättelsen om den okända emigrationen på 1930-talet till Sovjetunionen. Utvandringen från främst norra Sverige har visat sig vara mycket mer omfattande – och ödesdiger – än vad som hittills varit känt. Till skillnad från tidigare svenska flyttvågor till Amerika och Australien, är detta en emigration som tystats ned. Anledningen är att rysslandfebern inte skapade några vinnare, bara förlorare. Svenskarna emigrerade för att bygga en dröm, den socialistiska arbetarstaten som de snabbt såg förvandlad till ett skräckvälde. Därför har kommunist- och vänsterpartiet av ideologiska skäl krävt tystnad och stämplat dem som berättat om terrorn för lögnare.

                  Olika regeringar har också krävt tystnad av överlevande och familjer, som kämpat för sina försvunna. Sveriges diplomatiska agerande har dikterats av humöret hos olika makthavare i Kreml.

                  Tvingade till tystnad är en berättelse om människor, som lever i Sverige idag och om familjer som först nu fått veta vad som hänt deras anhöriga. Värvningen var inte enbart idealism. Den var rena människohandeln. Värvarna fick rejält betalt av sovjetstaten för varje svensk arbetare.”

                  Så ja, din teori stämmer.

        Vad då ”glömt”? Din ignorans speglar inte hela världen.

          Du menar att du inte har glömt/är omedveten om (minst) 99.99% av historien?

          Det visar ju på precis den ignorans du påstår att du inte har. Ska jag förklara det matematiskt för dig?

            Vad märkligt att du ivrigt engagerar dig i att folk ska glömma bort förintelsen. Mycket märkligt.

              Jag säger inte att vi ska, jag säger att vi kommer göra det, och att det inte är farligt.

                Nej, jag är faktiskt inte lika övertygad som du. Det har för stor plats i identitetsbyggandet på för många ställen. Nu pratar jag inte bara om Israel utan också tyskland och östeuropa. Så jag tror inte det glöms bort. Glöm inte heller att förintelsen är en del av andra världskriget.

                Hur kan det inte vara farligt? Vi lär oss ju aldrig av historien å se hur det går..

                Ah som etniskt svensk kvinna tänker jag mig? Du har verkligen ingen aning om hur stor del av historia och identitet detta är för många folkslag, precis som anonym här ovan skriver. Men provokativt tanke-experiment, absolut, alltid intressant att se detta ur olika vinklar. Men nej, det kommer aldrig glömmas bort och det är bra.

                Jo, det är farligt att glömma. Läs gärna Rodney Harrisons bok Heritage. Critical Approaches.

                Jo det är farligt. Riktigt illa. Det är illa att glömma alla illdåd av dessa mått.

            Carina, bara för att jag inte minns eller har lärt mig om all världens historia betyder inte att den är bortglömd av alla eller ens
            av majoriteten. Dessutom, som jag påpekade ovanför, det handlar inte om vad individen minns, utan om vad stater, nationer, grupper minns och lär sig av historien. Att minnas gör ingen skillnad, vi (och då menar jag på en makronivå) måste dra lärdomar av historien för att inte upprepa samma misstag.

            Och jag tänker faktiskt inte fortsätta diskutera med dig. Du uppvisar skrämmande okunskap på alla plan och är dessutom obehagligt fokuserad på att förminska Förintelsen.

        Mycket väl känt och lika viktigt att komma ihåg. Kanske inte lika stor del i allas allmänbildning? Förintelsen hände nära oss, och nazismen är även en del av den svenska historien. I förintelsen dödades 6 miljoner judar, men det totala antalet offer tros vara nästan dubbelt så högt. Röda Khmererna dödade 1-3 miljoner människor, vilket ju är fruktansvärt många, men faktum kvarstår att det är bra långt ifrån förintelsens antal. Varför börjar man överhuvudtaget tjafsa om vad som ska kommas ihåg, om vi kommer ihåg människans kapacitet för illgärningar så kanske vi kan lära oss att se signalerna i tid och stoppa alla slags folkmord. Den här jäkla what-aboutismen. Med tanke på det judehat som återigen dykt upp och andra grupper som pekas ut som skyldiga för allt ont i samhället, så är det väl verkligen på sin plats att komma ihåg hur det kan gå när man börja peka ut folk enbart pga religion, hudfärg, sexualitet etc.

      Mycket märkligt har jag läst i den här bloggen, men din kommentar tog just priset.

      Det finns väldigt få brottsoffer kvar från koncentrationslägrena. Därför är det viktigt av vi andra håller minnet levande, just för att det inte ska ske igen. Givetvis ska vi även uppmärksamma andra vidriga historiska händelser, det finns ingen motsättning där.

      Min morfar var med och befriade koncentrationsläger. Det han såg blev han aldrig av med. Han kunde inte glömma, ett trauma fungerar för övrigt inte så.

        Men Jo, det finns en motsättning. Om du inte tror att människor är en superorganism med oändlig kapacitet för att komma ihåg och lära sig saker.

          Men igen, som andra påpekat för dig flera gånger, det handlar inte om individer. Det handlar om att nationer, staters, grupper etc ska glömma, minnas eller lära sig saker.

          Men det är som att du inte tar in hur mycket av vår samtid som fortfarande påverkas av andra världskriget. Israel – palestina konflikten blev ju inte precis ”bättre” av den. Förmodligen hade inte jugoslavienkriget kunnat bli så blodigt heller om vi inte haft andra världskriget. Osv. Allt det här påverkar oss idag.

      En EU-rapport från i december visar att 90%(!) av Sveriges jusar upplever att antisemitismen ökat de senaste 5 åren.

      Det är inte historia, antisemitismen är här och nu. Vi får ALDRIG glömma. Att glömma eller att ”gå vidare” är inte ett alternativ.

        Att försöka få ihop muslimer och judar är dömt att misslyckas, se bara Palestina-konflikten. Att judar upplever att antisemitismen ökat just de senaste fem åren beror på ökad invandring från mellanöstern. Muslimernas syn på judar är inget du tillrätta med genom att upprepa andra världskrigets fasor, de ser inte på saken alls på samma sätt.

          Exakt. Det står om att hata judar och kristna i koranen dessutom så det har inget med Palestina/Israel att göra. Hitler samarbetade ju med muslimer. Det hetsas mot judar inifrån moskéer i Sverige men det pratas det inte om.

          https://www.bassam.nu/hets-mot-judar-och-kristna-fran-vaxjo-mosken/

          Palestinakonflikten rör dock mycket annat än enbart religion, så det är inte ett jättebra exempel i det här sammanhanget.

            Religionen är den absoluta grunden till konflikten, vem som har rätt till land tolkas bl a utifrån de heliga skrifterna. Sen att konflikten blivit en kittel av olika konflikter i konflikten är en annan sak.

              Att ge någon ett land som tillhör någon annan p.g.a. vad som står i en sagobok är nog det dummaste jag har hört.

          Ehrm, ottomanska riket.

        Det beror ju på invandringen från mellanöstern. Det var inte svenska skinnskallar som kastade molotovcocktail och försökte bränna inne judiska ungdomar i Malmö förra året.

          Svenskar kanske är fredligare i sina handlingar men de bär på mycket dolt hat och handlar genom exempelvis att rösta. Idag är svensken väldigt intolerant mot religion och invandring och tycker sig själv vara bättre än andra. Jag skulle inte bli förvånad om svensken genom en folkomröstning röstade fram ett parti som Hitlers.

            Men vad är det som har lett oss hit?

              Hur menar du nu? Vad har lett oss vart?

            ”Idag är svensken väldigt intolerant mot religion”, vilken undersökning visar det och när var vi mer toleranta?

              På 1700-talet när vi var religiösa fanatiker.

              Under Gustav Wasas tid, blev människor dödade om de inte konverterade från katolicismen till protestantismen.

      Snarare tvärtom. Det får aldrig glömmas bort.

      Intressant frågeställning på ett sätt. Jag tror på argumentet att man måste kunna sin historia för att inte upprepa den. Samtidigt så vet vi att gamla oförrätter föder nya oförrätter. Så det verkar dubbelt.

      Att studera minnet och minnespolitiken av folkmord och förföljelser – vad betyder det att säga att vi aldrig skall glömma?

      https://svenska.yle.fi/artikel/2019/01/27/essa-att-studera-minnet-och-minnespolitiken-av-folkmord-och-forfoljelser-vad

      Ja! För att inte tala om kommunismens alla offer! Hur många miljoner snackar vi om där? 70? 80? 90?

      Det är dock inte så konstigt att vi främst hör om judarna om och on igen, de äger ju i princip vår historia i och med deras maktposition i samhället.

        Foliehatten på där märker jag ? Sluta sprida antisemitisk propaganda.

      Var på en utställning om II VK nyligen med många rätt grymma bilder på likhögar osv. Jag blev glad när jag såg att vuxna gick omkring med barn som var runt 10 år gamla och pratade om bilderna. Det var i den åldern jag lärde mig om det som varit och det är bland de viktigaste lärdomarna jag fått. Förstår man inte mekanismerna bakom ondska och främlingsfientlighet/hat, och lär man sig det inte tidigt så kommer historien att upprepa sig. Det finns dessutom gott om förintelseförnekare och tyvärr sprids dessa lögner allt mer bland unga. Önskar att skolan idag var ännu mer mån om att prata om förintelsen, apartheid, folkmordet i Rwanda osv.

      URSÄKTA MIG MEN DETTA VAR DET KONSTIGASTE JAG LÄST PÅ LÄNGE.

      Snälla, sig mig att du nu förstår det här uttrycket korrekt; uttrycket ”vi får aldrig glömma” gäller OSS SOM INTE VAR MED OM TRAUMAT, och att VI inte får glömma att detta hemska krigsbrott hänt -> PGA ATT VI BEHÖVER MINNAS OCH LÄRA OSS FRÅN DETTA – SÅ ATT DET INTE HÄNDER IGEN.

      Har du trauma försöker du hantera det bäst du kan, belive you me. Det har ingenting med saken att göra; utan:

      det här uttrycket handlar alltså om ALLA OSS SOM INTE VAR MED OM JUST DENNA SKITEN – O ATT VI INTE FÅR GLÖMMA ATT DET DÄR HAR HÄNT.

      Alltså snälla nån.

      Ps. Min kommentar var alltså avsedd att besvara Carinas inledande kommentar

    Jag läste en artikel häromdan om att folk blir mer och mer ignoranta om Förintelsen. Det är viktigare än någonsin att fortsätta prata om det så att det aldrig händer igen.

    Det är ju just historielösheten och okunskapen som gör att extremister (höger, vänster och religiösa) så lätt kan värva nya medlemmar! Kan du något om den historia som har utspelat sig så känner du igen åsikterna och värderingarna som är helt åt fanders. Nej, vissa saker får vi inte glömma även om de är obekväma och tunga.

    I Sverige har vi varit relativt ”skyddade” från andra världskrigets fasor. I Haag städade jag hos gamla människor som överlevt ”hungervintern” 1944-45 när mer än 2000 människor svalt ihjäl. (Nazisterna blockerade mattransporterna till staden.) Den biten av vår historia har aldrig blivit så påtaglig för mig som då.

    Bra gjort av Margaux. 🙂

    Camilla: Varför är det nolltolerans mot OT som du gör ett helt inlägg om, men sånt här får stå kvar? (Finns kvar i andra inlägg så skyll inte på att du inte hunnit med denna än..)

      Agree!
      Hatar att se det där!!!

      Ja fy faaaaan det är riktigt dåligt!

    Hédi Frieds sommarprat finns att tillgå. Rekommenderas om man är dåligt insatt i historien kring koncentrationslägren. Fruktansvärt.

      Jag började gråta efter 2 minuter. Det var det värsta jag har hört ?

    Hur kan det inte vara viktigt?? Kolla utvecklingen i Usa, Ryssland och andra länder med dårar till ledare. Känns ibland som världen är körd

    TIPS!
    Bernt Hermele och Cato Lein håller i detta nu på med ett fantastiskt arbete, de intervjuar förintelsens överlevare.
    I dagsläget finns 72 podavsnitt upplagda.
    Poden heter ”Överlevarna”.

    När jag gick på högstadiet hade vi många överlevande från koncentrationsläger på besök som berättade om sina hemska upplevelser. Vi såg på Schindlers list mer än en gång och olika dokumentärer om massgravar. Andra världskriget och förintelsen får aldrig glömmas bort. 76 % av den amerikanska befolkningen födda vid milleniumskiftet tror Auschwitz är en maträtt och så får det absolut inte vara. Tack Margaux och alla andra som håller minnena vid liv.

    Förlåt att jag inte kommenterat inlägget. Men all spelreklam på denna sidan ger mig panik. Klickade bort den heltäckande tre gånger innan den slutade komma upp igen och sen är den överallt bland kommentarerna

      Skaffa Ad-block och sluta gnälla ?

      Tröttsamma kommentarer:
      ”så trött på reklamen, fixa!”
      ”skaffa adblock!”
      ”svar väntar i modd” (är en viss person som pepprar med just den kommentaren…)
      ”när kan du camcam fixa så man inte hamnar i modd??”

        Haha din kommentar då? Hur tröttsam var inte den?

    När jag gick i nian kom en man som berättade om hur han överlevde andra världskriget och jag blev så otroligt berörd av hans berättelse.

    Andra världskriget har alltid berört mig. Antagligen pga att min morfar var med i första världskriget, han var på finska gränsen. Det var en sån otrolig dimma, visste inte om de skulle överleva, samlades i en ring och bad en bön och efter ett tag lättade dimman. De kom fram och överlevde och morfar fick sen sitta i ett rum och höra på radion att kriget var över. Han var den snällaste människan jag träffat, han accepterade alla som de var och han var aldrig arg. Han är en av mina största förebilder. En dubbelsidig lunginflammation tog dock hans liv, 93 år gammal.

    Han blev intervjuad om det han var med om, så vissa dagar när saknaden är stor så lyssnar jag på den skivan. Den fick jag i somras av han som intervjuade honom , vilken skatt att få!

    Jag kommer aldrig glömma och jag kommer berätta för mina barn om världens modigaste och finaste morfar.

      Det samma gäller dock även röda khmererna i Kambodja, det stora språnget i Kina och gulag i Sovjet. Förintelsen var inte unik i det avseendet.

        Ett INDUSTRIALISERAT folkmord har bara skett en gång i människans historia.

    Den bästa lösningen på influencers flygande, överkonsumtion och tärande på miljön: vi borde sluta följa influencers. Så länge de har råd kommer de aldrig sluta resa, men ju färre följare desto mindre anledning att lägga upp sina resor i sociala medier. Så länge de får likes kommer de fortsätta visa upp sin shopping. Mer mer mer! Herregud vad håller vi på med? Sitter och tittar på bilder på främmande människor – vad har dom på sig, vad äter dom, vart reser dom.. För 15-20 år sedan höll vi inte på såhär! Visst vi bläddrade i skvallertidningar om kändisar men det var på en helt annan nivå. Att vi låter oss bli påverkade såhär! De mest framgångsrika influencers är ju inte heller de som skriver vettiga saker om intressanta ämnen. Nej de kändaste handlar bara om yta och konsumtion och vi blir provocerade och avundsjuka. Ju mindre vi ser av bloggarnas lyxiga resor, handväskor och mobilskal, desto mindre kommer vårt köpsug bli. Jag vill ruska om alla och bara ”hallåå sluta läs skiten”. Man kan inte förändra andra heter det ju.. så mitt mål i år är att avskärma mig från sociala media där jag inte känner personen i fråga. Om hela den här instagramindustrin tappade skulle det säkert få effekt på miljön.

      Skulle egentligen skrivit detta under förra inlägget.. Margaux har ju faktiskt tagit upp ett viktigt ämne!

    Det är säkerligen Emerich Roth många av er har träffat på skolorna!

      Eller Mietek Grocher!
      Hans bok ”Jag överlevde” pryder min bokhylla än idag, 15 år senare. ❤️

        Han var i vår högstadie-skola. Det varså gripande, fruktansvärt, djupt tragiskt och sorgligt. Det gjorde ett rejält och permanent intryck. Vilken fantastisk man!
        Han var så tydligt påverkad av att berätta, grät en del och rösten sprack. Trots det åkte han runt och berättade. Vilken hjälte!❤️

    Finns en dokumentär från 40-talet som visar befrielsen av koncentrationsläger. Den borde alla se, men samtidigt är den så hemsk att jag mådde illa när jag såg den.

      Vad heter dokumentären och vart kan man se den?

    Det finns ju dessutom människor som faktiskt förnekar hela förintelsen, vilket ju är fruktansvärt och sjukt.
    Har besökt det som finns kvar av Auschwitz och Bergen belsen och det är inget man någonsin glömmer. Alla kilon hår, resväskor med namn på, glasögon, gaskamrar osv. Helt ofattbart.

      Det är just det som är så fruktansvärt. Att det finns människor som säger det aldrig har hänt! Hur kan man då komma säga att vi ska glömma? En sån sak som förintelsen får ALDRIG hända igen. Hur det började. Det gick inte från en dag till en annan. Det var en utveckling under tid. Vi är ju såna, vi människor. Lite i taget, och sen gör vi saker vi aldrig trodde vi var kapabla till. Därför får vi aldrig glömma.

        Du säger ”vi människor”, skulle du kunna göra såna saker?

          Det vet du ju aldrig nånsin innan du står i den situationen. Om miljoner människor under historien kunnat begå krigsbrott så finns ju tyvärr risken att det gäller även dig om förutsättningarna är ”rätt”.

          Det var människor som gjorde sånna saker. Hitler var människa. Lägervakter var människor. Mengele var människa

    Det är absolut viktigt kunna sin historia, men det mest effektiva man kan göra för att se till att folkmord aldrig sker igen är att ha en öppen diskussion om konflikterna vi upplever, och hur de ska lösas på bästa sätt. Yttrandefriheten är det ädlaste vi har, och det är skrämmande att man inte kan prata fritt om massinvandringen och islamiseringen. Sverige påfrestas mycket av detta och lyckligtvis har det blivit lättare att prata om det på senare tid men det är fortfarande känsligt, till den grad att man inte ens kan ta upp konkret fakta, såsom att svenskarnas skattepengar omdirigeras från pensionärer och sjukvård, att skolklasserna blir överfulla, att välfärdssystemet överbelastas när det ska omfatta fler människor än vad det är byggt för. Tidningarna är inte mycket till hjälp de heller, de mörkar gärningsmännens identitet och låtsas som att det är etniska svenskar som begår brott. Och politikerna påstår att de ska ta krafttag hit och dit, men de kommer ju aldrig till roten med problemet. Det är verkligen viktigt att vi har möjlighet att lugnt diskutera sådana här saker, och det kanske trampar folk på tårna emellanåt men det får man tåla om man lever i en demokrati.

      Du förstår att början på förintelsen var att dela upp människor mellan vi och dem va? ”Vi värda mer än dem, vi har rätt till landet och inte dem” osv. Varför är det så konstigt att hjälpa ett lands invånare i kris? Varför förväntar sig så många att det ska vara som innan en massinvandring när det bara gått fyra år? Det är klart att vi tvingas offra lite av vårt eget den första tiden efter att ha hjälpt så pass många människor, det tar tid att komma på fötter igen när det är livs levande människor och inger saker vi hjälpt. Att vi tog in fler än vi klarar av är såklsrt ett problem som vi ska lära oss av inför eventuella upprepningar men vi måste ändå göra det bästa av vad det är nu.

      Vad hjälper det att fokusera på problemen när vi behöver lösningar?

      Men oj.. du förstår väl att det är så här det började även i nazityskland? Man börjar med att avhumanisera människor och lägga över allt mer av ett samhälles problem på en grupp. Till sist börjar man med retoriken att bara man blir av med dem så löser sig allt med arbetslöshet, vårdköer och brott. Vi kan börja med att registrera och peka ut dem, sen sätta dem i läger eller utvisa dem och fungerar ingenting så finns ju till sist lösningen att gasa ihjäl dem.

      Du är verkligen inte tillräckligt påläst känner jag. Yttrandefriheten är inte obegränsad och bör inte heller vara det. Läs boken The harm in hate speech och återkom.

    Det är absolut viktigt kunna sin historia, men det mest effektiva man kan göra för att se till att folkmord aldrig sker igen är att ha en öppen diskussion om konflikterna vi upplever, och hur de ska lösas på bästa sätt. Yttrandefriheten är det ädlaste vi har, och det är skrämmande att man inte kan prata fritt om massinvandringen och islamiseringen. Sverige påfrestas mycket av detta och lyckligtvis har det blivit lättare att prata om det på senare tid men det är fortfarande känsligt, till den grad att man inte ens kan ta upp konkret fakta, såsom att svenskarnas skattepengar omdirigeras från pensionärer och sjukvård, att skolklasserna blir överfulla, att välfärdssystemet överbelastas när det ska omfatta fler människor än vad det är byggt för. Tidningarna är inte mycket till hjälp de heller, de mörkar gärningsmännens identitet och låtsas som att det är etniska svenskar som begår brott. Och politikerna påstår att de ska ta krafttag hit och dit, men de kommer ju aldrig till roten med problemet. Det är verkligen viktigt att vi har möjlighet att lugnt diskutera sådana här saker, och det kanske trampar folk på tårna emellanåt men det får man tåla om man lever i en demokrati.

      Testa att inte kalla det ”massinvandring” och ”islamisering” så ska du nog se att det går lite bättre.

        Och testa att läsa på vad yttrandefrihet betyder… Andelen idioter som använder det som argument utan att ens veta vad det betyder är skrämmande.

    P3 Historia om Sofia Brzezinska, romsk flicka som överlevde förintelsen, var fruktansvärt drabbande. Om de som ofta glöms i historieskrivningen och som därför ännu förblir bortglömda.

    https://sverigesradio.se/avsnitt/1229453

    I och med att Sverige var helt förskonat från krig under både 1:a och 2:a världskriget har de flesta ingen personlig koppling till de händelserna. De som har rötter i andra europeiska länder har en helt annan och mer direkt koppling till krigen. Mina farföräldrar deltog aktivt i olika delar av brittiska armén under ww2. Äldre, nu döda släktingar, deltog i ww1. Flera av mina manliga förfäder dog i skyttegravarna i Frankrike och Belgien. För mig, och de flesta andra européer, är vår personliga historia djupt sammankopplad med världskrigen. Bara fråga våra norska, finska och danska grannar…

      Exakt. Svenskar har väldigt svårt att förstå hur olika tom norrmän är i det här fallet. Svenskar är ganska unika i att få har en personlig koppling till kriget men nästan samtliga europeer har det.

      Massor av svenskar har koppling till kriget. Många är till exempel släkt med överlevare. Min farfar var gränsvakt när de tyska tågen passerade landet och han hade order att skjuta om de satte en fot utanför tåget, på marken. Min svågers mormor flydde på skidor från Norge till Sverige och min farmors familj tog hand om en flicka från Finland (många finska barn fick komma till Sverige medan övriga familjen blev kvar i Finland). Farmor berättade hur Aino klarade sig fast vid dem när hennes finska mamma kom för att hämta hem henne. Jag har själv haft en lärare som kom som så kallat krigsbarn, som blev kvar i Sverige.

    Läs gärna här om folkmord.
    http://www.klintaberg.se/folkmord1.html

    Den som kan sin historia, har lättare att förutse framtiden.

    Såg på nån dokumentär att nästan alla förintelseöverlevare som kommit ut med sin historia har varit bluffar. Alltså att väldigt många människor falskt poserar som överlevare, När dom inte ens varit där.

      Det där är ren lögn och dina intentioner bakom det där påståendet är inte ärliga. Du har tagit det där direkt från en högerextrem förintelseförnekade sida som har som mål att få folk att ifrågasätta Förintelsen. Skämmes ta mig fan!

        Dokumentären jag såg på YOUTUBE förnekade inte förintelsen överhuvudtaget utan handlade om människor som bluffar att dom varit MED i katastrofala händelser! Va snackar du om?

          Mmmm…visst…. Och du är förstås helt ovetandes om vem avsändaren bakom ”dokumentären” är? Och vad deras avsikter är med att diskreditera Förintelseöverlevare? Och föresten, föreslår lite mer säkra källor än en random YT kanal….

          En dokumentär på Youtube, är det din källa? Herregud, hur dum är du?

            Kommer inte ihåg avsändaren men dokumentären har sänts på tv i usa, handlade om folk som bluffar att dom varit med i olika händelser, dom tog med några få enstaka grejer från wolrdtradecenter och annat men mest var det holocaustvictim som blev påkomna att ljuga. en snabb googling och tillochmed Aftonbladet har skrivit om det. Hur dum är du egentligen? och hur fan kan ni skriva att det är ren lögn?Det är väl självklart att massor av människor som inte ens varit i förintelsen hittar på att dom var med för att få uppmärksamhet. Herregud lugna er. ??

              Lugna oss? Det var du (?) Som skrev ”att nästan alla förintelseöverlevare som kommit ut med sin historia har varit bluffar”

    Tycker verkligen genuint om Margaux 🙂

    Vi får aldrig glömma. Men så bör vi inte heller blunda för eller rycka på axlarna för de folkmord och brott mot mänskligheten som händer idag.

    Jag tycker att det är synd att alla andra som mördades av nazisterna totalt ignoreras. Handikappade, intellektuellt efterblivna, homosexuella och socialister mördades i ett lika antal som judarna. Men endast judar sörjs det för… Konstigt. Historielöst!

      Vet inte vilken värld ni lever i som säger såhär men riktigt så ser det inte ut i resten av europa…Ju grövre ockupation desto bättre koll har folk på vad de drabbats av.

        Tillägg: ställ inte offer mot varandra.

          Palestina? Bra koll? Extremt grov ockupation. Att belysa olika typer av brott mot mänskligheten betyder inte att man ställer offer mot varandra

          Har inte ställt offer mot varandra utan problematiserar det faktum att vissa offer är bortglömda.

            Absolut, jag förstår. Min poäng var mer att de inte är så bortglömda som man kanske tror i sverige iom att vi aldrig var ockuperade. Frågar du en polack har hen en helt annan insikt i saken.

            Exempelvis norrmännen, oss så nära. Vem sörjer för dem?

      Och ändå glömde du den gruppen som mördades av nazister flest efter judar, dvs polacker. Bra där

        Glömde? Inte alls.

          Varför klandrar du andra för att bara sörja judarna – när du själv väljer vilka grupper du vill sörja? Homosexuella utgjorde en väldigt liten andel, polacker utgjorde en enormt stor del. Historielöst?

      Vad baserar du det på, att de andra är bortglömda? Jag är inte historiker och vet det mesta om politiska fångar, homosexuella, handikappade, romer, motståndsmän och kvinnor och kristna i koncentrationsläger.
      Det var dock inte dessa dödsfabriken byggdes för och det var inte dessa som sattes i ghetton. Det var heller inte dessa som skuldbelades för Tysklands ekonomiska kris eller som systematiskt svartmålades i media och vars egendom konfiskerades. Man sökte inte igenom ockuperade länder i jakt på t ex handikappade eller homosexuella att placera i läger.
      Det är stort fokus på den systematiska dödsmaskin och det folkmord förintelsen var, av förklarliga skäl.

    Msn kan upprepa floskeln ”vi får aldrig glömma” hur mycket som helst men det glömdes sekunden det var över. Varje förföljelse och folkmord som skett efter 45 är beviset på det. ”Det för aldrig hända igen”, men de händer ju gång på gång? Elle var det just de judiska folket det aldrig får hända igen men alla andra är undantagna? Oh well.

      Så enkelt är det inte. Inte heller är ett minne av ett brott nån som helst garant för att det inte görs om. Ibland kan det tom vara tvärtom. Att ”lära av historien” och ”inte glömma” är inte alls samma sak.

        Va?

    Tänker på min älskade farfar som dog för fem år sedan och överlevde förintelsen. Att läsa på internet om folk som tycker att man pratar för mycket om det, att det är för stort fokus är så otroligt skrämmande. Han förlorade allt men lyckades trots det bygga upp sitt liv igen, det finns ingen som jag beundrar så mycket som honom. Jag kom ihåg att ibland när vi alla satt vid matbordet och åt så kunde han stanna upp och titta ut på oss och säga att han kan inte förstå att han får sitta här i Sverige med sin egna familj, att det faktiskt kunde få bli så.
    Jag kommer aldrig glömma.

    Viktigt att komma ihåg vad som hänt för att förhindra upprepning.
    Min danska gammal morfar var ledare över danska motståndsrörelsen under andra världskriget. När tyskarna ockuperade Danmark på 40-talet, var både han och min då 16-åriga mormor utan mat, vatten, skola, kläder etc.
    Gammelmorfar började då smuggla information och vapen över gränserna utklädd som kvinna. Han skrev ner allt i en dagbok, som vi hittade förra året efter min mormor gått bort. Väldigt intressant att läsa, och han hade även ritat fantastiska bilder för att tydliggöra hur det var.
    Vi får aldrig glömma.

    Det är såna här saker som bevisar att Margaux verkligen förtjänar sitt uppsving och sina följare. Hon tar sitt ansvar! Tycker genuint om henne.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.