Trendenser om e-handelns ekorrhjul

Trendenser har skrivit ett inlägg om e-handel och något jag tror många av oss satt i system när det kommer till att handla, särskilt kläder.
Man vill köpa en tröja men är osäker på storleken. För att ta det säkra före det osäkra så beställer man den i två olika storlekar och skickar tillbaka den man inte vill ha – särskilt som många e-handelsföretg erbjuder fri frakt och fria returer.
Smidigt och bra, eller hur?

Det jag aldrig tänkt på är vad som händer med den returnerade varan efter att den lämnat mina händer.
Så här beskriver hon det:

Vad händer då? En logistisk piruett. Varan åker ju inte tillbaka direkt till lagerhyllan utan måste först ses över och kontrolleras, kanske ångas eller strykas, vikas och packas om i en ny förpackning och få nya etiketter innan den kan bli tillgänglig i webbshopen igen. Sker den hanteringen i Sverige? Inte alltid. Visste du att några av de största logistikföretagen som jobbar med 3PL (tredjepartslogistik) finns i Estland, Lettland och Polen?
Din lilla tröja eller prydnadskudde/bäddset//handduk/pläd etc får i värsta fall åka på en ganska lång resa å dina vägnar. Från webbshopens lager i Sverige, hem till dig, sedan tar den en sväng över till Baltikum innan den kommer tillbaka till lagret och kan säljas ännu en gång… med stor sannolikhet till någon som köper och agerar på samma sätt som dig. Alltså kanske den tar ytterligare några varv i världen innan den hittar sin slutgiltiga ägare. Hänger du med? E-handeln inom textil (mode och heminredning) består till stor del av trendkänsliga säsongsprodukter med kort livslängd. En returnerad vara måste snabbt tillbaka och vara säljbar igen. Det skapar ett hetsigt e-korrhjul utan dess like.
Transporten må stå för en liten del av de totala utsläppen (ca 3%) när man beräknar hela livscykeln av en ny produkt. Men hur mycket ”passivt resande” och slöseri med resurser skapar vårt nya köpbeteende? Är det någon som ens räknar in returpiruetterna? //Trendenser
När jag först funderade över den här logistiska piruetten så förfasades jag över hur slapphänt jag varit, men kom sedan att tänka på att om jag bara beställer EN tröja och får hem den och den visar sig vara i fel storlek så kommer jag ju returnera den ändå och få en ny. Min returnerade tröja får då ta den logistiska piruetten runt jorden ändå, att det egentligen är samma sak som bara drog ut på tiden till jag får bära min nya tröja
Men sen landade min hjärna slutligen i konstaterandet att: Ja, vi kommer fortfarande göra returer men det är det systematiska i att inte ens försöka få rätt storlek, färg, material mm utan att alltid säkra upp med fler plagg än vi vet med oss att vi ska ha som är boven i dramat.
Är det någon som ens räknar in returpiruetterna, undrar Trendenser?
Jag hade inte gjort det före jag läste hennes inlägg.
Tack för tips!

107 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Ouch. Den tog där den skulle. Gjorde så senast förra veckan. Går och sätter mig i skamvrån och funderar över mina hyss nu. Sen ska jag sluta upp med sådana lata dumheter.

   men ge dig förfan

   +1 på den

  Shocker:
  Om folk gav fan i att beställa en massa kläder de inte behöver så skulle detta lösa sig självt!

   Och om folk inte hade handlar så mycket hårprodukter på nätet istället för att gå till sin lokala hårsalong för att handla så hade jag haft ett jobb idag.
   Tänk på det. Jobb försvinner.

    Jag har inte råd att gå till frisören, än mindre köpa något därifrån

     Då var nog inte kommentaren riktad till dig heller ?

    Ett jobb försvinner då skapas det nya, det inte så att det är en person ex som packar alla beställningar på en lager. Men såklart alltid bäst att handla lokalt, men sen finns det dom som inte har så mycket pengar och kan man få en vara för 1/3 eller tom 1/2 priset på nätet så är valet inte svårt. Lätt att stå med pekpinnar när börsen är full!

     Man behöver sällan den där varan, oavsett om den är 30%, 50% eller 100% billigare…

      Shampo och balsam samt torrshampo är det enda jag köper till håret

       Vad ska man mer ha då? Allt jag någonsin använt -minus torrschampot.

      Prata för dig själv ?

    Jag gillar verkligen frisören, under hela min barndom hade vi inte råd att gå till en.
    Nu för tiden köper jag inte produkter hos frisören för att de är så fruktansvärt dyra (i jämförelse med min studentinkomst). Detsamma med att faktiskt klippa sig hos frisör. Många jag känner tänka likadant och jag gissar att det är därför priserna gått upp. Känns som det blivit ett moment 22.

    Men varför ska jag betala 130kr mer flaskan hos frisören när jag istället kan spara de pengarna genom att beställa samma produkt på nätet?

     Och man kan inte säga ”man behöver sällan den varan oavsett….”. Så kan man ju säga om exakt ALLT. Vi kan äta bara PRECIS det vi behöver för att fylla vår näringskvot, vi behöver bara en säng och ett bord osv osv. Det är ju inte behov det handlar om, utan om att det ger glädje och livskvalitet att köpa vissa saker även om det inte fyller ett behov. Självklart behöver man inte köpa ”onödiga” saker i överflöd men för många är så inte fallet.

      Använder bara schampo och balsam till mitt hår och anser att jag behöver det. Visst går säkert lika bra med galltvål tvättnötter eller annan skit med men inte hade jag köpt det för dubbla priset någonstans när det går att klicka hem på nätet.

    Betalar hellre 159 för hårolja online än att betala 259 för samma hårolja i butik.

  Om inte returerna vore GRATIS så skulle folk tänka efter före. Det där är även ett stort ekonomiskt problem för företagen själva, de går med förlust pga alla dessa gratisreturer. Man tror att web-butikerna drar in enorma vinster men så är inte fallet.

   Ingenting är gratis såklart inräknat i priset på produkterna

   Fast returen är sällan gratis…

    Jo, det är de…

  Gå till affären o prova så att det blir rätt storlek direkt, vad hände med det? Eller ännu bättre, köp inget alls.

   När du ändå är i affären, köp den där!

   Jag köper endast kläder som inte finns i butik i närheten. Och jo kläder vill jag ha 🙂

   Fast bor man sju mil från närmaste köpcenter (eller klädaffär alls) är nätet ett väldigt bra alternativ. För många av oss är det inte bara att svänga in på hm (eller valfri affär) på rasten eller på vägen hem. Affärerna hinner stänga innan jag är där ?
   Och ibland så kan man inte strunta i att köpa. Ibland står man utan vinterjacka/skor whatever.

    Agreed. Eller kan man inte ta sig till affärer rent fysiskt är internet enda lösningen

   Vad hände med affären? Skulle jag vilja säga.

    Hear hear!

  Tycker hennes inlägg är bra och det får en att tänka till.
  Jag själv avskyr att prova kläder i butik så för mig är näthandel så bekvämt..
  Jag försöker däremot tänka mer på vilket material kläder man tittar på har. Akryl, som många billiga, trendiga plagg är gjorda av är ju en riktig miljöbov!

   För att inte tala om polyester! Plast!

    Nej nej. Polyester är högsta fashion. Fråga Hannah och Amanda.

  Kan vi inte bara prata om att Bella gör reklam för tvättmedel. Hon tvättar säkert hela tiden. Är säkert en jävel på att hänga, vika o stryka!

   Zzzz…

   Jag är ganska säker på att Bella har tvättmedel hemma oavsett om hon tvättar själv eller inte. Vi måste inte klaga på allt hon gör.

    Borde det inte vara hemmateamet som gör reklam då? Jag tror poängen är att hon är en dålig reklampelare för tvättmedel med tanke på att hon antagligen skiter fullständigt i vilket tvättmedel som Head of Laundry använder. Enda gången hon bryr sig om tvättmedel är när hon får betalt för att göra reklam för det. Ungefär som med Elloskläder och Adressändring, ingen trovärdighet helt enkelt.

   Men va? Så malplacerat. Känns desperat, mycket utgifter nu kan tänkas.

   Ja, varför låter man inte istället hennes ”houseteam” göra reklam för de där produkterna från REN LOGIK?
   Jag tror att det skulle upplevas som betydligt mer trovärdigt om personer som diskar, tvättar och skrubbar åt Bella också kunde visa upp produkterna de använder.
   Men ingen har kanske sagt till REN LOGIK hur det fungerar i thelowengriphouse?

    Det Sigge skriver här tycker jag faktiskt inte låter så dumt! Jag skulle lyssna betydligt mer om hennes team kunde visa produkter via ILs kanaler. Mer trovärdigt men som ändå funkar att gå via ILs namn, i stort sett! Fast det kanske inte riktigt håller för dem som inte hänger på t.ex. Bloggbevakning… Folk utanför har ju inte samma insikt om hur mycket hennes team gör för henne. För andra kanske det räcker med ”det här tvättar Blondinbella med!” 🙁

  Det som är bäst för planeten är ju oftast bäst för människan. Tex mer hälsosamt att äta klimatsmart, konsumerar man mindre behöver man jobba mindre och kan lägga ner tid på annat.

  Egentligen behöver man ju inte gå tillbaka så långt i tiden, kanske 80-talet, för att hitta ett sätt att leva som var bättre för miljön. Åt mycket mindre kött, flög mycket mindre, folk hade kanske iaf inte TVÅ bilar per hushåll osv. Är det ett så främmande sätt att leva egentligen?

   Håller med! Är så sugen på att försöka bygga upp ett liv på det sätt du nämner. Men det är inte lätt. Vi vill bo nära familjen = måste bo i Stockholm = DYRT = måste jobba mycket. Samt ofta dålig kollektivtrafik och långa avstånd = behöver 2 bilar för att ens hinna umgås istället för att spendera LÅNG tid dagligen på buss, pendel och t-bana. Jag hatar det, men våra familjer och jobb inom ffa min mans specialistområde finns i princip bara i Stockholm (och på några ställen till, men då hamnar vi lååångt ifrån familjen). Önskar SÅ att vi kunde bo billigare med kortare avstånd och dra ner på jobb och bilar…

    Ja, för Stockholm har ju sämst lokaltrafik i hela landet? Måste ha två bilar?

     Beror på var i Stockholm du bor samt vilken säsong vi pratar om #BussarUtanVinterdäck….

      Samt var jobbet ligger i förhållande till hemmet. Har man otur resulterar en sträcka som tar 30 minuter med bil det dubbla eller tredubbla med kommunaltrafiken.

    ta med familjen ut på landet o starta ett kollektiv/generationsboende! fast jag fattar att det inte är möjligt.

    Alltså va? Hur tror du att kollektivtrafiken är i resten av landet? Tror du att det är enklare att transportera sig ute på landet utan bil?

     Personen menar nog att det hade varit lättare att ha råd att bosätta sig närmare sitt jobb om de bott i en mindre stad. Sen underskattar många storleken på vad man ute i landet brukar räkna som ”Stockholm”. Jag är norrlänning och det var först efter några år i Stockholm jag insåg hur stora avstånden faktiskt kan vara.

     Min sambo hade ca 1,5 mil till jobbet, sen flyttade hans kontor från söderort till västerort. Yay, plötsligt 4 mil enkel väg. Och ja, jag vet, det finns folk som pendlar det dubbla. Jag är som sagt norrlänning, min pappa pendlade 7-8 mil enkel väg under många år. Han hade ändå kortare restid…

    Det går att bo billigt i Stockholm om man vill. Men vill man bo på vissa ställen är det dyrt. Samtidigt är lönerna högre. Har åkt kors och tvärs staden i 40 år till/från hem, arbete, universitet, förskola, skola. Vissa gånger kämpigt men kollektivtrafiken i Stockholm är faktiskt väldigt bra och välfungerande på totalen.

     Förutom när det är snöhalka på spåren, lövhalka, för varmt, signalfel osv. Menar alltså pendeln. Alltid strul

    Sämst kollektivtrafik? Här går det fyra bussar om dagen. Morgon, förmiddag, eftermiddag och kväll. Hej på dig du Stockholm ?

     Oj oj vad det där retade upp folk ? sorry, för att förtydliga: jag vet att Stockholm inte har sämst kollektivtrafik. Jag är uppvuxen 3 mil utanför en småstad. MEN då tog jag den enda bussen som gick på morgonen och hoppade av 1 km från dit jag skulle och var således framme på typ 40 min. Där jag bor nu (utanför Stockholm) måste jag, om jag ska åka kollektivt, gå 10 min + åka buss 30 min + vänta 20 min + åka pendel 30 min + ta mig till t-banan/en annan pendel + åka t-bana 10 min + gå 10 min. Jämfört med att sätta mig i bilen. Åka 20 min. Klart. Gånger 2 per dag. Det BLIR en jäkla skillnad i tid som tas ifrån min tid med barnen. Hade helst bott i småstad och cyklat till jobbet, drömmen! Men hur som helst, ni ute på landet med icke-existerande kollektivtrafik, menar ni att ni klarar er på en bil? Har ni exakt samma schema som er partner då, eller?

     Här går det ingen buss alls. Förskolan ligger 8km bort, måste åka 1 mil enkel väg för att hämta post som inte får plats i vår låda. Måste ta bilen vart vi än ska och då bor vi ändå ”bara” en liten bit utanför en större stad.

   Man måste gå tillbaka till tiden före 1700-talet för att hitta ett sätt att leva som var något sånär miljövänligt.
   Och tro mig, det vill man inte!

    Nej det stämmer inte. 1960-talets standard är vad jag hört.

   Sen 80-talet har den genomsnittliga svenskens levnadsstandard fördubblats, men vi mår ju knappast dubbelt så mycket bättre idag så jag tror att du är något på spåren.

   Det där med att inte ha två bilar är många gånger näst intill omöjligt för familjer som bor på landet. Där jag bor går bussen till närmsta (små)stad två gånger om dagen (mån-fre) och det är inte direkt som att de går under Office hours (en klockan 10 och en 16????). På så sätt måste både min man och jag ha varsin bil. Vi kommer inte till jobbet annars.

    Då är det ju som det är, inte så mycket att göra åt. Men familjer i Bromma har knappast det problemet… ändå är det dubbla bilar

     Det beror väl alldeles på var familjerna bosatta i Bromma arbetar? Bara för att det GÅR åka kommunalt betyder det inte att det är rimligt?
     Jag bor i en liten stad i en region med stora städer (inte i Sverige). Här kan du nästan åka kommunalt var som helst i landet, det betyder inte att det alltid är rimligt. Jag åkte kommunalt till jobbet i början, det tog 1,5 – 2 timme enkel väg. Bil tar 30 minuter… De 10-15 timmarna i veckan är värt kostnaden för bilen.

   Folk som bor på landsbygden och som pendlar till jobbet som kanske ligger åt motsatt håll måste ha en bil var. Tror inte det finns många platser i Norrland som har kollektiva transportmedel att använda sig av. Tyvärr tror jag inte att alla kan använda sig av cykel heller då det kan vara 3-4 mil enkel väg till ett jobb. Hur ska man lösa detta tycker ni? Sluta jobba eller flytta till stan?

  Jo, när jag handlade på nätet tänkte jag på det varenda gång jag packade ihop varan. Tänkte på hur noga jag behövde göra det och om det blev enklare eller svårare för personen på andra sidan om jag vek tröjan runt papp biten eller inte.

  Nu bor jag i en större stad så föredrar att gå i butiker.

  Bra att man får tänka till lite. Vill dock säga att jag har jobbat på några olika e-handelslager och returerna där har aldrig tagit något omväg till Baltikum? Samma när jag skickat tillbaka till varor. Det står ju på returetiketten var den ska skickas och det har aldrig varit utomlands?

   #inteallaebutiker

   (Aka: du är inte representativ pga anekdotiska källor)

    Nej, det påstår hen ju inte heller. Men mer representativ än tex mig som aldrig jobbat i butik. Så konstigt att man inte ska kunna komma med någon egen erfarenhet utan att nån genast påpekar att det är anekdotiskt. Har sett det ibland härinne. Personen skriver ju att det gäller den upplevelsen hen själv haft i sitt jobb, och inte att det täcker in alla butiker.

     Tack M. Jag vet verkligen inte bäst, men som sagt, har ändå lite erfarenhet av e-handel från olika ställen och jag idag jobbar på ett lager som är en av de största i världen på vad vi gör. Tråkigt att man inte ska få bidra med sin erfarenhet på ett (enligt mig) ganska konstruktivt sätt utan att bli påhoppad.

   Den svenska adressen är i många fall endast en ”uppsamlingsadress”. Paketen skickas vidare för ompacketering utan att öppnas och utan att du ser det.

  Jag handlar oftast kläder på internet då jag har en bebis hemma som inte låter mig gå omkring i affär för att leta, känna och prova. Kikar på internet i lugn och ro, klickar hem och provar hemma när jag kan. Om inte kläderna passar lämnar jag tillbaka i affär, skickar aldrig tillbaka. Visst, det måste också vikas, strykas etc men för min del är det lättare att köpa på internet och lämna tillbaka i affär. Lämna tillbaka är inte lika omständigt som att köpa eller skicka tillbaka 🙂

   Ja undra hur folk köpte kläder innan internet med barn… SNARK. Alla vill vara så jävla bekväma och gömmer sig bakom “jag har barn”, “jag har långt till affären”, “jag har inte tiiiid att gå till affären”. Vi är så otroligt bortskämda nu att vi inte ens reflekterar över hur det var för bara 15-20år sedan. Som om en skulle gått naken om en inte hade internet…

    Fanns väl postorder då också. Men sen kan man inte heller jämföra nutidens människa med dåtidens när det gäller allt.

    Jag har barn. Jag har inte tid att gå i affärer. Jag handlar i princip aldrig kläder. Mycket ekonomiskt och klimatsmart!

    Nu kanske jag antar helt fel och då får jag be om ursäkt, men jag gissar att du inte har en timmes resväg till närmare klädaffär (som stänger 18.00) och inte är öppet på helgen?

     Bonnmoran du antar fel ja. Jag bor ute på vishan och har ca en timmes bilfärd till närmsta köpcentrum och den lilla lanthandeln jag går till när jag inte storhandlar i “stan” ligger ca 15 min bort med bil 🙂

      Då får jag äta upp mina ord. Och nu önskar jag att någon svarat ”oförskämt att anta!!!” ?

    Jag jobbar med e-handel och allra största anledningen till att e-handel är så populärt är inte pga bekvämlighet osv utan pga att man kan handla på krita. SÅ många kunder som väljer dela upp eller kontoavbetalning eller ’’betala om x månader’’. Vi som sköter beställningarna ser ju vad varje kund väljer och en klar majoritet väljer att handla på avbetalning. Tex klarna låter även de med låg inkoms handla för uppe,ot 50000kr, det skulle ett traditionellt kreditkorts-företag aldrig tillåta snarare typ 5000 i kredit..

     Det tror jag fullt på. Gjorde så själv som student. Och sen mådde jag alltid dåligt över det. Som en ond spiral blev det. Nu är allt avbetalt och aldrig mer köper jag något på kredit.

    Självklart kan jag handla i affär, självklart gjorde folk det förr, med eller utan barn. Men nu finns möjligheten och jag använder den.

    Precis som Bonnmoran antyder, bor jag i en by med ca 10mil till närmaste stad med större affärer, jobbar skift, och ja, det är som sagt var lättare men framförallt bekvämare att handla på internet. Tror dock inte jag är ensam att tycka och tänka så oavsett bebis eller ej.
    Dumt av mig att nämna bebis i detta kommentarfält! Borde veta bättre än så ?

  Ett inlägg om J.Ts syn på flygande kanske? Hur hon skriver att hon tycker synd om Greta Thunberg.
  Hon applåderar folk som skriver att de ska flyga, fruktansvärt omoget

   Vem är JT???

    Gissar på Johanna Toftby?

  För några år sedan var jag i behov av en tjocktröja då jag inte hade någon. Hittade en fantastisk i en butik.
  Några veckor senare kom jag på att jag älskade tjocktröjan så mycket att jag tänkte köpa en till för att kunna fördela slitaget över längre tid.
  Jag gick tillbaka till butiken. Tjocktröjan var slut. Jag gick till en annan butik under samma märke. Slut.
  Gick hem och mejlade till butiken på deras officiella hemsida och frågade om tjocktröjan.
  Svaret?
  ”Tyvärr har vi inget gemensamt saldo för alla våra butiker, endast vår webbshop. Du kan pröva att ringa de individuella butikerna och fråga om deras lokala saldo”.

  …Denna butik har 20+ butiker bara i Stockholm. Efter 4 butiker och nästan 2 timmar (Förvirrad, stressad och sönderarbetad butikspersonal) i telefon gav jag upp.

  Med denna anekdot vill jag säga: Cry me a fucking river. Så länge butiker vägrar samordna sina varor och saldo så kommer jag fortsätta att endast köpa på nätet och sen skicka tillbaka. Då kan jag i alla fall vara säker på varans tillgänglighet.

  …Yes, jag är väl medveten om hur världsfrånvänd och egoistisk denna kommentar är. I’m just being honest.

   1. Tänker inte gråta en flod för dig.
   2. “I’m just being honest”, helt onödig mening tror ingen skulle undrar om Anonym ljuger nu eller om hen är ärlig.
   Okok jag vet du skrev bara så för att försöka rättfärdiga dina egna åsikter men det låter enbart urlöjligt.

    Neeje, rättfärdigar inte, vet med mig att det inte är okej, det är snarare en bikt skriven med glimten i ögat (som helt försvunnit pga mitt dåliga omdöme att inte använda smileys). Mea culpa

   Denna kommentar var inte ens upprörande, som du verkar tro. Du bygger upp den som
   Anna Book typ, när andra bah ?‍♀️ *care face*. Också väldigt anekdotisk utan nån riktig mening mer än att du hade en jobbig dag ”på tal om…”.

   PS. Bitchig jag lät var inte meningen men cry me a fucking riverrrr

    Det var lite meningen att låta överdrivande dramatisk. . Även om min poäng snarare var att köpa online efter denna ”heeeemska upplevelse”. Inser nu efteråt att jag borde lagt till lite smileys ^^’ I’ll cry a river

     Tycker mest det var roligt att någon kände sig tvungen att ”jAG tänkerR iNte GRåTa En FLoOOd fÖr dIIG!!” inte ens tio minuter efter posten. Jag trodde själv att nästan alla som läste skulle uppfatta att inlägget inte var fullt så seriöst. Tydligen inte!

  Gör folk så alltså? Jag brukar läsa måttanvisningar på hemsidan och ta fram måttbandet om jag är osäker.

  OT Bella slanta 26,5 milj för huset…..

  Jag köper alla mina kläder på tradera, blocket eller i secondhandbutik. Hittar SÅ mycket fint och billigt!
  Håller på att lära mig sticka nu, så att jag kan designa mina egna kläder.

  Skriver inte det här enbart för att skryta (bara lite) utan för att belysa att det går att vara välklädd och snygg utan att bidra lika mycket till modehjulet. Får ofta komplimanger för mina kläder. Känns najs att veta att man betalat 100 kronor för en helt ny vinterjacka 😛

   Jag fattar inte varför det har blivit en tävling här i att ha svårast att handla i fysiska butiker. Det var ingen som sa åt er att sluta nätshoppar. Det var bara en upplysning om vad det innebär, för klimatet etc, när vi returnerar varor. Trendenser tänker väl att folk bör få den informationen så att de kan göra mer medvetna val. Så ta in informationen och gör sedan valet.

    Eh. Svarar du på fel kommentar nu? Makes no sense

   Jag handlar jättefina kläder på tradera till min son, fantastiska märkeskläder för en bråkdel av priset. Har gjort sen han var liten. Är noga med att köpa de som ser ut att vara i bra skick, och det känns bra att återanvända. Kläderna som han växer ut skänka vidare till lill-kusinen. Märker dock att folk ibland blir förvånade när jag berättar att jag handlar där. Det är som om många inte ens tänker på att man kan köpa begagnat. Istället köper de massor av plagg som är betydligt sämre skick på och lägger mycket mer pengar på det.

   Jag handlar också i princip uteslutande på tradera, blocket och sellpy. Superfina kläder som många gånger ser oanvända ut. Köpte ex. ett par Tiger jeans för 35 kronor.

  Har aldrig ens kommit på tanken att göra så. Köper inte jeans på nätet, annars vet man väl exakt vad man har för storlek? Hur kan ni inte veta vad ni har för storlek? Det finns ju till och med måttabeller!

   Skiljer ju dock ganska mycket i storlek beroende på märke, modell och passform. Jag har ibte exakt M i alla T-shirtar utan kan ha s i någon och l i en annan.

   Inte alltid det stämmer tyvärr

  Jag jobbar i en klädbutik där vi får in returer från både webb och Butik och allt larmas, galgas och ut i butiken på några minuter.

  Jag har köpt grejer via webben som varit skrynkliga så det låter väldigt märkligt. Kan kanske tänka mig att dyra märkeskläder kanske görs så men absolut inte HM, Lindex, Gina Tricot osv.

  Är det öppet spår idag??

   Visst fan! Ett ögonblick!

  Jösses! Jag som alltid drar mig för att skicka tillbaka varor (har alltid tyckt det verkar jobbigt) har aldrig tänkt tanken att beställa två storlekar. Det finns ju mått-tabeller i de flesta nätbutiker och de brukar stämma bra.

  Nyårslöfte till mig själv att att sluta handla sånt jag faktiskt inte behöver utan bara vill ha, och att inte beställa mer på nätet utan måste jag ha något så åker jag till affär. Orkar jag inte det så är antagligen inte prylen så viktig ?

  Dels för transporterna och dels för att det känns som att det är lättare att handla mer på nätet än vad man måste..? Kanske. Får se hur det funkar men det känns som ett bra löfte.

  Jag kan inte handla på internet. Har alldeles för dåligt tålamod för att vänta på att få hem det. Går hellre till en affär och betalar lite extra

  Så bra att du tar upp detta så att det får mer spridning. Jag ska definitivt tänka både en och tre gånger innan jag näthandlar nästa gång!

  Jag brukar inte kommentera men nu brister det för mig! Får man inte göra någonting nu utan att ha dåligt samvete för klimatet? Inte äta kött. Inte flyga. Inte köpa kläder och det allra värsta… dricka ur plastsugrör!!! Nu tycker jag att den har kollektiva skammen för att vi förstör vår miljö har gått för långt. Jag vet att jag kommer få arga svar men det är ok. Det här är vad jag tycker.

  Jag älskar möjligheten att kunna skicka efter saker och kläder på internet. Så många möjligheter! Bor man som jag på landsbygden är det inte möjligt att köpa alla dessa fina saker, och kläder som passar. Nu kan jag i lugn och ro hitta saker som jag gillar på nätet, och klicka hem dem. När det gäller kläder är det mycket svårt att hitta rätt storlek. Det kan variera 4 storlekar på samma sajt. Då är det mycket bra att kunna skicka tillbaks det som inte passar gratis. Jag har inte ett dugg dåligt samvete för att jag köper saker. Den lilla inkomst jag har, väljer jag själv hur jag vill spendera. Jag går inte på konserter, köper inte sprit eller tobak. Jag köper istället inredning och kläder.

  Miljön blir bättre den dag så stora utländska företag släpper ut mindre gifter. När sopor i andra länder tas omhand i stället för att dumpas i vattnet. Inte för att jag skickar tillbaks ett par långbyxor med fel storlek.

   Om det bara var du som skickade tillbaks byxor i fel storlek så var det nog ingen större skada skedd men nu är det väldigt många som tänker exakt som du. Inte bara i lila Sverige utan i många många länder. Tillsammans blir ni många och det gör faktiskt skillnad. Varje liten enskild handling har betydelse tro mig?

  Alltså.. är det inte bättre att köpa t ex tre/fyra storlekar på en gång (Jag personligen kan diffa mellan S och XL beroende på passform och framför allt axelbredd, har väldigt breda axlar men är ganska smal), och skicka iväg samtliga plagg, eller bara de som inte passade, iväg på piruett, istället för att börja med S, inse att den är för liten, skicka iväg den och samtidigt beställa en M, som också visar sig vara för liten, och då skicka iväg den med, och beställa en L, men som bannemig också var tight i axlarna, och då skicka iväg ett tredje plagg innan jag beställer en XL, som tyvärr blev alldeles för stor i midjan och fick åka iväg den med. En piruett är väl bättre än fyra?

  Ta exempel som H&M, Lindex eller kappAhl. Butiker som de allra flesta människor (speciellt föräldrar till sina små barn) Handlar på. Butikerna finns i de flesta städer, priset är detsamma oavsett om du handlar online eller i butik. Jag jobbar i en av dessa klädbutiker i en mindre stad. Onlinebeställningar haglar in. Vi får dom bara levererade till vår butik där kunden hämtar paketet. Om det gynnar vår butik? Inte alls (Så länge inte kunden köper något mer när den hämtar ut sin vara då) Jag kan lova att det inte är särskilt lång tid kvar tills butikerna börjar slå igen. Bor du i en liten stad så är det ännu viktigare att du förstår hur viktigt detta faktiskt är! Stötta dina butiker! Handla lokalt. Handeln i butik har länge gått ner, vissa butiker har slagit igen. Fortare än ni tror kommer vi att stå utan fysiska butiker om inget drastiskt händer!

  mitt namn är nåd från Seattle WA. Jag har varit skilsmässa i 2 månader efter att ha varit gift i 3 år. min man lämnade mig och gick tillbaka till sin ex fru som faktiskt lämnade honom för sin ex make. hon lämnade sin man och kom sedan för att förstöra mitt äktenskap, jag och våra fyra barn är ledsna och deprimerade och tittar på dörren och fönstret varje dag och väntar och tror att min man skulle komma till sinnet … men det gjorde han aldrig. Vad? min syster som bor i Kalifornien berättade för mig om en psykisk som heter +1(505)900-0853 eller emil agadagaspiritualhome@gmail.com denna stavcaster gjorde en trollformel för mig som fungerade inom 24 timmar. min man kom tillbaka nästa dag och vägrar att gå tillsammans tills jag förlåt honom. Jag ringde polisen på honom och han började gråta att han vill ha mig tillbaka att han är ledsen för att ha försummat sin familj för en kvinna som lämnade honom för en annan man. det har gått fyra dagar nu och han vill fortfarande ha mig tillbaka eller så skulle han inte äta alls. han sa att han skulle svälta och dö om jag inte tar tillbaka honom. det här spelljudandet är fantastiskt, jag är så glad att min man vill komma tillbaka med alla medel. Jag älskar det här stavhjulet för att hjälpa min familj.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.