HanaPee reagerar på systrarna Delérs podd om tjatsex

Jag är tacksam över att ha uppmärksammats på det här avsnittet då jag själv missat det.
HanaPee tar upp ett helt gäng viktiga punkter i sitt inlägg på Instastory som handlar om Janni Olsson Delér och hennes syster Michaelas poddavsnitt där de berättar om hur de träffade sina män.

1. Det är inte okej att tjata sig till sex. Herregud! Det är INTE okej! Respektera ett nej!
2. Vill du ligga på första dejten – ligg på första dejten – men inte för att du tjatats till att säga ja utan för att du själv vill!
3. Är det kul att skämta om att ”man kommer efter en sekund”? Kanske? Inte min typ av humor men definitivt inte det mest anmärkningsvärda i det här avsnittet!

Vill du lyssna på den här sekvensen själv så återfinns den i spelaren här nedan.

76 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Vad härligt att Selma är bra igen. ❤

  Svara

  Jag fattar de själva inte tagit illa upp på nåt sätt, men jag tycker ändå att det är dumt att prata om tjatsex på det sättet. Wtf man tjatar inte på någon om sex?? Och vadå ”en sån” som ligger på första dejten? Hur är ”en sån”? Man ligger när man vill ligga! På första dejten, på femte, efter giftermål, whatever. Dumt att uttrycka sig så tycker jag. Säkert många unga tjejer som lyssnar, vill inte att de ska känna att de är ”sånna” tjejer om de vill ligga med någon direkt och vill ABSOLUT inte att de ska tro att det är normalt och helt ok att killen tjatar o tjatar o tjatar.

  Svara

   Tjejer måste bli bättre på att säga ifrån. Att tjata om sex är ju inte ok. Den killen kan bara dra.

   Svara

    Tycker snarare killar måste lära sig att det inte är okej att tjata sig till sex.

    Svara

     Det också men tror det alltid kommer finnas rötägg som måste sägas ifrån till

     Svara

     Ja såklart. Men många tjatar och tyvärr en del har svårt att sätta gränser och sätta sig själv först. Och har sex som dom sedan ångrar. Säger man inget tror killarna så här kan man behandla tjejer och fortsätter.

     Svara

  Oj. Det är problematiskt att tjejer normaliserar på detta vis. Typ ”ja han tjatade och till sist så gav jag mig”. Jag ser två problem här. För det första, att han tjatar. Vuxna män som tjatar om att få ligga. För det andra, hon verkar ha sagt nej lite bara för att. Hon verkar ha velat egentligen. Som om hon ville bli lite tjatad på först. Vad sänder detta för signaler? Nej, jag blir faktiskt lite skärrad.

  Svara

  Tack för att du tar upp detta! Lyssnar inte på podden själv, men följer HanaPee och blev så förvånad när jag såg att hon tog upp detta – för att jag tycker att det borde vara fler som uppmärksammat!

  Svara

  Jag reagerade på samma då jag lyssnade och var förvånad då ingen tog upp det efteråt. Har själv varit med om killar som försökt tjata sig till sex och det är inget annat än obehagligt..

  Svara

   Och det är viktigt att man säger till killen att det är obehagligt. Så dom tänker till om vad dom säger till tjejer.

   Svara

    Det är viktigt att killar lär sig om samtycke och gärna att ungarna i skolan får lära sig om samtyckeslagen. Det är vidrigt stt de skämtar om det och tycker att tjatsex är ok 🤬

    Svara

    Till anonym; kommentarer som din gör mig så ofantligt trött ända in i själen. VI som tjejer har INTE ett ansvar att utbilda killar – dock är detta ett ansvar vi dock får ta många gånger. Killar har ett ansvar i sig själv att fatta ”ah jag är en oskön jävel nu som tjatar till mig att nån ska ligga med mig”.

    Tjejer är dessutom alltid i en underlägsen position när det kmr till om killar tjatar om sex, eftersom vi lever i ett patriarkat. Det är vi som kvinnor som är överrepresenterade i sexualbrottsatatistiken; detta sänder tydliga signaler kring att män har makten när det kmr till sex. Inte vi.
    Man lär sig även tidigt som kvinna att man ska säga ja, ist för nej, särskillt när män vill ha saker från en.

    Så att tjejer ska utbilda män om vad som är rätt och fel; nej. Vi. Orkar. Inte. Det. Ta ert egna jävla ansvar inför att lära sig hur man är en vettig människa!

    Svara

     På vilket sätt lär man sig tidigt att man som tjej ska säga ja istället för nej? Vem eller vad lär ut detta?
     Känner inte igen mig alls i det påståendet.

     Svara

     Fast det är ju inte verkligheten. Verkligheten är att man genom hela livet ibland måste hårt säga ifrån och sätta gränser. Tror du killar som tjatar kommer ändra på sig själv. Viktigt att stå upp för sig själv och att killen får en tankeställare. Eller hur tycker du man ändrar på en människa. Verkligheten kan vara tuff. Man måste börja någonstans och att tiga när han tjatar är urdumt.

     Svara

    Men det ska väl räcka med ett (1) nej? Då har man ju sagt ifrån. Man ska inte behöva förklara sig ytterligare eller säga att man blir illa till mods. Det går liksom inte att vara tydligare än att säga nej.

    Svara

  Vill du ligga på första dejten, så gör det. Låt ingen döma dig för det.
  Men att tjata sig till det är aldrig ok, oberoende av kön.

  Svara

  Huvvaligen!!

  Svara

  Det måste väl vara lika ok att inte vara den typen som ligger på första dejten som att vara den typen. Eller?

  Svara

   Det finns ingen typ… antingen vill man eller inte. En gång kanske man vill en annan inte.

   Svara

   Jag är en sån typ och det har alltid respekteras. Jag vill aldrig och skulle aldrig ligga på första dejten.

   Svara

    Inte jag heller

    Svara

   Såklart det är ok! Precis lika ok som att ligga på första dejten. Man får göra precis som man vill 🙂

   Svara

   Man blir inte ”en typ av tjej” för att man legat på första dejten. Jag har vart på hur många dejter som helst, ett par ggr har det hänt att vi legat. Andra gånger inte. Att janni och andra säger att de inte är såna som jag får det att låta som att jag gör något sämre. Vi är alla lika. Jag tar verkligen inte åt mig, jag vet vem jag är men jag tycker att det är sorgligt att man behöver på något sätt bevisa sitt värde för män att jag minsan inte ligger på första dejten, SÄRSKILT då man dejter en man som gärna tjatar till sig sex. Grattis liksom.

   Svara

    Precis. Ligg inte om ni inte vill, men att snacka om att ”man inte är en sån som ligger på första dejten” spär bara på det här att kvinnans oskuld är något heligt och som inte får tas – eller att sex i allmänhet för kvinnor ska vara bakom lås och bom.

    Det är ju detta vi vill komma ifrån så att folk slutar se ner på kvinnor som ligger och att sex är lika mycket för båda könen.

    Svara

     Förstår verkligen poängen och tycker inte att man i en pod till flera lyssnare ska säga sånt. Men om jag, i privata sammanhang, säger att jag inte är en sån som ligger första gången jag träffar någon så har det INGET med någon värdering att göra. Jag är en sån som person som behöver känna något för en kille för att kunna ha sex med denna. Jag önskar VERKLIGEN att jag kunde träffa någon och känna: wow, fan vad attraktiv du är – let’s go home och sen ligga. Men är tyvärr inte så som person. Är varken pryd eller tror att jag skulle vara sämre som person om jag låg på första dejten. Unnar verkligen ALLA att ligga med vem de vill när de vill 🎉

     Svara

      Men ändra bara din formulering till ”jag tycker inte om att ligga direkt”, eller ”personligen funkar det inte för mig” eller ”jag behöver känna personen mer först”, eller ”jag ser fram emot att ligga efter några träffar” eller likande, jag kan ge fler förslag! Då slipper du lägga skuld på någon annan och cementera skadliga fördomar.

      Svara

   Det handlar väl egentligen inte om ligget utan om att inte dela in tjejer i ”sånna” som ligger på första dejten och sånna som inte gör det. Är övertygad om att Janni inte menade nåt illa, men budskapet blir fel.

   Svara

  Ot Inget om bella weekend resa till dubai? Till och med aftonbladet skriver negativt.

  Svara

   Kommer.

   Svara

  Så obehagligt podavsnitt! Men Michaela upplever jag som väldigt icke-medveten. Sedan har väl bägge levt på männens inkomster, framförallt Michaela har ju inte gjort så mycket fram till hon började studera. Och då betalde deras pappa hela beloppet för studierna…
  Inte så mycket självständighet där inte.

  Svara

   Storm i ett vattenglas. Mickan är sjuksköterska, tycker du inte det är en utbildning och ett riktigt jobb?? Undrar hur ni lyssnar egentligen, jag uppfattade det inte alls som att Jensa tjatade till sig ett ligg, Mikaela ville ligga men hon försökte typ hålla på sina principer och vänta trots att han var sugen. Janni lever inte på Jon btw, hon drar in rejäla summor som influencer.

   Svara

    Michaela har precis börjat studera till sjuksköterska. Vilket är jättebra!!
    Men innan dess har hon levt på sin man och pappa betalat utbildningen.
    Tycker ni att det är rätt att man ska gå med på att ligga för att en kille tjatar? Vad sänder det för signaler till andra yngre tjejer som lyssnar?

    Svara

     Hon jobbade som sjuksköterska innan hon fick barn. Tror du verkligen hon gjorde det utan legitimation?

     Svara

     Hon utbildade sig till sjuksjöterska för flera år sen och jobbar ju nu med botox och fillers

     Svara

   På vilket sätt är deras inkomster relevant i detta? Om det nu stör dig behöver du inte lyssna på podden

   Svara

   Onödigt att dra in deras inkomster tycker jag, det tar fokus från det viktiga. Och visst, de har säkert män med höga inkomster/kapital, men Janni drar in nog in så hon klarar sig fint själv och Michaela är sjuksköterska sen tidigare som varit hemma med deras två barn som nyligen började på fsk, då hon började plugga till injektions-ssk. Tycker inte att de har nåt att skämmas för där.

   Svara

  Obehagligt. Tjatsex kan vara väldigt manipulativt. Det kan skapa en rädsla att om jag inte ligger så kanske han är otrogen, eller lämnar mig, eller blir bitter på mig o.s.v…
  Jag ångrar att jag som ung gick med på tjatsex. Hade en omogen idiot till pojkvän som rakt ut sa att det inte var lönt att ses om jag hade mens för då kunde vi inte ha sex. :/

  Svara

  Lyssnade på det avsnittet nät det kom ut ocj reagerade så himla starkt. Hittade inte heller någon som skrivit om det så är så glad att Hanna tog upp det nu!!

  Svara

  vafan e de där för jävla avsnitt. Blir fan äcklad. Nej tjatsex är inte ok!

  Svara

  Det där med tjatsex är så otroligt vanligt, känner ingen tjej som INTE varit med om det. Mitt ex tjatade sig till sex i flera timmar första gången jag sov hos honom och tillslut slutade jag putta bort honom för jag var helt utmattad av att ha sagt nej gång på gång. Nu, två år efter att vi gjort slut, fattar jag att det absolut inte var okej. Där och då tänkte jag ”jaså den där tjatvarianten igen, suck”. Att jag inte reagerade mer än så är ett tecken på att det är för normaliserat och FUCKED UP.

  Tjejer, en man som tjatar trots ditt första nej respekterar inte dig. Kom ihåg det!

  Svara

  Vilka jävla män folk har… tycker synd om dem på riktigt

  Svara

  ”Jag är inte den typen som ligger på första dejten” …. för tjejer gör alltid samma då eller?!
  Jag har vän legat på första dejten men inte på alla första dejter jag varit på?!
  Ibland ligger man, ibland ligger man inte – man för väl för fan inte samma på exakt alla dejter man varit på?!

  Svara

   Ge den sin kropp? Heheh ja du, om det är så du definierar sex så förstår jag att du inte har sex på första dejten (eller över huvud taget…). Men för många av oss är sex att njuta av varandra, tillsammans. Ingen kropp som behöver ges bort inte 😉

   Svara

    Förlåt! Hamnade fel

    Svara

  Själv tycker jag att det är helt sjukt att bara för att man har trevligt första ggn med en annan människa så ska man klä av sig å ge den sin kropp?!

  Svara

   Att folk inte fattar hur sjukt det är eg. är tragiskt.

   Svara

   Vadå ”ge den sin kropp”? Jag ger personer ingenting mer än en upplevelse när jag ligger med dem. Väldigt konstigt att fortfarande tro att man ger bort någonting av sig själv vid sex och att det finns ett visst värde som blir lägre vid varje samlag. Vi kvinnor är ovärdeliga och blir inte ”en viss typ” av tjej efter ett antal sexpartner.

   Svara

    Man ger av både sin kropp och själ. Så för mej är sex utan kärlek något jag inte vill ha. Man bestämmer själv över sitt liv.

    Svara

     Ja, du bestämmer över ditt liv och alla andra över sitt så det är helt meningslöst att säga att andra beter sig sjukt. För någon annan så är sex bara sex.

     Svara

   Ge den sin kropp? Heheh ja du, om det är så du definierar sex så förstår jag att du inte har sex på första dejten (eller över huvud taget…). Men för många av oss är sex att njuta av varandra, tillsammans. Ingen kropp som behöver ges bort inte 😉

   Svara

   Haha de jag ligger med får inte min kropp. Den var min innan sexet och den är min även efter.

   Svara

    Så sjukt att ni använder sådana argument för att ni ska kunna fortsätta ”ha det gött” å rättfärdiga å uppmuntra ohälsosamma beteenden.

    Svara

     Vad för ohälsosamma beteenden?

     Svara

      Att låta någon använda en som nån jä*la trasa kanske? Inte ha någon respekt för sin kropp. Och för att inte tala om sjukdomar.. fortsätt ni å tro Att det är hälsosamt , varsågod.

      Svara

       Oj du läste in en hel del själv där. Att ha sex med de man vill ha sex med och ha sex hur man vill är inte ohälsosamt. Ingen har pratat om skydd heller. Take a chill pill och andas.

       Svara

       Haha vet inte vad du har haft för sex och det känns som att du ser på lite för mycket porr. Det finns kvinnor som har full kontroll över sin sexualitet och är inte så kuvade att de tror att sex är bara för män och vi ”ställer upp”.

       Svara

   Men man bestämmer väl ändå själv om och när man ger sin kropp till någon? Själv har jag aldrig gett bort min kropp trots ett 8-årigt förhållande och ett barn.

   Svara

  Skulle själv aldrig ligga på första dejten om det är någon jag vill fortsätta träffa seriöst. På samma sätt skulle jag heller inte vilja fortsätta träffa killen seriöst, om han ville ligga direkt. För mig är det viktigt att personen jag delar mitt liv med inte är impulsstyrd, that’s it.
  Att andra resonerar på andra sätt är helt ok med mig. Olika åsikter är inte farligt.

  Svara

   Fast om du ibland ligger på första dejten, när det inte är seriöst, så är du inte mindre impulsstyrd för att du inte ligger en annan gång. Samma sak med killen du dejtar.

   Svara

    Med impulsstyrd menar jag bristande självkontroll. Om man får en impuls att vilja ligga med någon så kan man göra ett aktivt val att följa den impulsen eller ej. Om man inte kan göra ett aktivt val utan bara (re)agerar så är man impulsstyrd.

    Svara

     Haha va!?? Är du seriös??

     Svara

     Men det aktiva valet kan ju vara ”fan vad jag verkligen vill ligga med den här killen nu” och så ligger man. För att man verkligen vill ligga med killen (om han samtycker dvs). Och sen kan man ju bli seriösa efter det! Det ena utesluter ju inte det andra. Jag vet inte hur många killar jag dejtat utan att ligga som man 5-6 dejter in märker att man har 0 kemi med när det väl kommer till kritan.

     Svara

    12:09 håller med. Problemet är att många här inte fattar att folk är olika. Utan blir istället arga och slår ned på kommentarer som inte passar dom. Sluta upp med det.

    Svara

  Blir så förbannad på att killar inte fattar att om tjejen först inte vill och sen ändrar sig efter tjat, så är det i regel INTE för att hon plötsligt ändrat sig utan för att han är jobbig/obehaglig/blir sur annars. Med andra ord har killen sex med någon som egentligen inte vill, men tycker tydligen inte det är så viktigt.

  Svara

  Jag tycker den biten är en bra utgångspunkt för att prata om könsroller och i vilken del vi själva bidrar till dem. Här var de uppenbarligen båda två fast i sina roller som tjej resp. kille. Tänker att det skulle kunna bli ett bra avsnitt att prata om vad som hände, om de verkligen tycker det här är ett bra sätt och hur de känner för de osynliga roller vi alla tar på oss bara för att utan att tänka. Michaela verkar ändå reflektera mycket och kan nog kunna se det annorlunda idag, och skilja på hur hon ser det idag och hur hon såg det då inifrån den roll som tjej hon hade. De gjorde inte fel då (känns som att många skuldbelägger dem här, även om det inte är menat så låter det som att de gjorde fel), men nu är de så mycket vuxnare att de borde kunna se problematiken även fast det då blev väldigt rätt (de verkar lyckligt gifta, så lyckliga som man kan vara med två karriärer och två små barn).

  Svara

  Va på tinderdejt igår, slutade med att vi efter flera timmar på ett uteställe gick hem och prata till sent på natten, och hade sex.
  När jag nu läser folks åsikter här inne börjar jag ju nästan skämmas över mig själv för att jag gjorde det…

  Svara

   Skäms inte! ❤️💪🏻

   Svara

   fina du! du ska ALDRIG skämmas!! <3

   Svara

   Nej!! Klart du inte ska skämmas. Låter skithärligt!

   Svara

  Jag tror tyvärr chanserna för att en kille vill dejta en minskar om man ligger på första dejten. Det är så trist att så många killar verkar ha den synen att kvinnor ska vara ”oskuldsfulla”. Så om man ligger på första dejten verkar den föreställningen brytas att tjejen är oskuldsfull. Istället känns det som man blir placerad i en annan kategori, en kategori för tjejer man inte vill dejta, utan kanske bara ligga med. Men killen själv verkar aldrig reflektera över att han också ligger på första dejten??? Så trött på den här föreställningen om oskuldsfullhet och idiotiska krav på tjejer…..

  Obs såklart 0 empirisk vetskap i detta, bara allmän känsla och jag vet flera kompisar som legat på första dejten som sedermera blivit tillsammans med killen. Så ha ingen ångest om du läser det här och gillar någon och låg på första dejten. Kör bara. Ville mest poängtera att 1) killar är störiga varelser 2) som saknar självinsikt… typ.

  Svara

   Sen vill man inte heller dejta någon med såna ålderdomliga 1800-tals tankar om tjejer!!

   Svara

   Jag låg med min nuvarande sambo på första dejten. Inget jävla tjatsex där inte utan var mer på mitt initiativ. Jag gjorde det lite som ett ”test” för att se om killen har några såna värderingar att om man ligger på första dejten så kan det inte bli något seriöst. Hade aldrig klarat av ett sånt avskum till kille.

   Svara

  Kommer du skriva något om att Isabelle Strömberg börjat umgås med allas våran Knivmicke?

  Svara

   Neeeeeeeeeeeeej. Håll dig borta Isabelle!

   Svara

  De borde se Te & samtycke filmen på YouTube!

  Svara

  Var på en fest för många år sen (10) där J*ns var. Det gick ett snack runt på festen att han var på väg att ligga med en tjej där men det gick inte för hon var inte tillräckligt ”tillfredställande”. Han knäppte upp gylfen och gick ut och pratade öppet. Minns snacket då ”Han är en mansgris” osv osv. Stackars tjej. Han har alltid varit för mkt… Detta förvånade mig inte. Men tycker man om tjat sex och maktbeteenden av olika slag så…

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.