Klokhet från vårt grannland Finland

Finlands stolthet – bloggaren Daniela Skoglund – har skrivit ett fantastiskt inlägg om influencers och konsumtionshets.
(Ja, hon är Finlands stolthet tillsammans med syskonen Niskanen, Mumintrollen och Lordi – frågor på det? )
Den röda tråden genom hela inlägget är följande:

 Influencers mår dåligt av att hålla fasaden uppe och följarna mår dåligt av att se på fasaden. Så, varför pågår fortfarande perfektionshetsen i sociala medier? Varför, och framför allt – för vem? //Daniela Skoglund

Ja, det är sannerligen en bra fråga!
Daniela citarer influencern Hannalicious som tidigare gått ut med sitt dåliga mående – något som ifrågasatts av följarna och som jag skrivit om här.

Jag är helt övertygad om att anledningen till att det är så många influencers som på senaste öppnat upp sig om hur de faktiskt mår handlar om att influencers är trötta på att hålla fasaden uppe om att livet är så himla perfekt. Man är trött på att ta perfekta bilder och man är trött på att ljuga om hur rolig festen i lördags var (för att den inte var det!)” // Hannalicious

Varför? Och för vem? 
Det känns som att influencerna är fast i ett hamsterhjul av förväntningar på saker som ingen verkar vilja ha. Vem ska vara först att inse det och göra någonting åt saken? Våga vägra hamsterhjul!!

Kära influencerssnälla sluta åka  de där resorna ni egentligen inte skulle ha lust att åka på. Snälla sluta skriva att festen var rolig om den inte var det. Snälla sluta redigera er själva för att påminna om samhällets ideal så mycket som möjligt. Snälla sluta köpa de där sakerna alla andra köper bara för att ha något att visa upp. Snälla sluta beställa in mat bara för att fota den och sedan slänga. Snälla sluta ge bilden av att allt i ert liv är perfekt om ni egentligen mår dåligt. Snälla sluta göra det ni tror förväntas av er fast det inte känns rätt. Snälla sluta tappa bort er själva i strävan efter att vara som alla andra. Ingen vinner på det, varken ni eller era följare. Testa vara er själva istället, och fundera på vad det egentligen är ni vill influera till – ni kallar er trots allt influencers. // Daniela Skoglund

Läs hela Danielas inlägg här!
Jag rekommenderar det starkt!

71 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Man byter efternamn också, Nilsson duger inte för Kissie, hon vill att alla ska komma ihåg henne så nu blir det Petroniak.

   Alltid hittar man något fel hos Alexandra.

   Men det är dessutom hennes mammas efternamn och det spelar nog också stor roll till varför hon vill byta.
   Sen är det nog rätt vanligt att många med vanliga ”Svensson”-efternamn att de funderat/r på att byta för man vill ha något mer utstickande, knappast något unikt för Alexandra.

    Jag läste bara artikeln, för mig får de byta efternamn hur de vill och det var inte menat som något dåligt. Hon vill ju bara att folk verkligen ska veta vem hon är.

     Nej, hon vill inte BARA att alla ska veta vem hon är, enligt podden och artikeln.

  Ot, toftbys stalker lever rövare med hennes Facebook.

   Vems Facebook? Daniela Skoglunds?

    Toftbys så klart

    Fast bloggare älskar ju att synas. Med dyraste väskan och trimmade magen. Titta på mej jag är bäst syndromet. Följer nu bara privata bloggar och vintagebloggar det ger mej så mycket mera.

   Tror det skrevs ett inlägg här om det igår

    ?

  Min favoritbloggare från Finland är morotsliv, hållbart, smart och snyggt.

   Hon är så himla mysig 🙂

  Vad är det för fel på dig? Hur kan du på riktigt sälja olagliga piller som gett folk hjärtattacker? .

  Så himla bra skrivet!

  Detta är värt en polisanmälan.

   kommentaren försvann visst tack och lov

  Så himla fint skrivet!
  http://Www.caloveline.com

   Lustigt att du, som är först ut med hejarop i varje inlägg från BB, tycker att det var fint skrivet.

    Det är nog inte så noga för henne vad eller vem hon kommenterar bara hon får posta något så hon får med sin förbannade länk till sin blogg

     Jag kommer inte hjälpa henne att gå och läsa hennes blogg. ?

    Ät en pepparkaka

  Det är väl jättekul med namnbyte, är så tråkigt med dom vanliga svensson namnen, är väl bara sdare som håller hårt i sina son-namn

   Well that escalated quickly.

   Jösses

   Är väl snarare ganska vanligt att man ”håller hårt” vid sitt efternamn? De enda jag har träffat som har bytt efternamn har gjort det i samband med giftermål eller skilsmässa. Tror det är hyfsat ovanligt att byta av andra skäl; annars har man det efternamn man har, helt enkelt.

    Ja, vem vill heta Plongeskvalp eller Rösteskärp?

     Finns en bosnier som tyvärr heter i efternamn bajs. Undra om någon har översatt efternamn åt denne. ????

      Det är lika pinsamt som att vi har svenska ord som betyder något helt annat på engelska t ex kock, fart och fack (uttalet alltså) 🙂

       Slut…

        Skickade min avhandling till engelsk professor för granskning. Filen var döpt till ”slutversion”. Den lite slampigare utgåvan helt enkelt. ?

    Tycker det verkar vara ganska vanligt.
    Har genom åren jobbat tillsammans med tre personer som bytt efternamn (utan att gifta sig eller liknande). Har också två barndomsvänner som bytte förnamn. Och en invandrad bekant som försvenskat sitt förnamn och vägrar kännas vid sitt riktiga namn.

    En f.d chef ändrade stavningen på sitt efternamn och petade in ett ”h” för att få det att se lite snofsigare ut (snofhsigare), men har inte ändrat hos Skatteverket så nu är det två olika stavningar som fladdrar runt.

   Är väl snarare mer löjligt med alla hittepånamn. Får mig tänka på Gustavsson Tre Trappor om någon minns den serien med Robert Gustavsson och en familj skulle byta namn och nya namnet visade sig vara namnet på en analsalva av något slag. Tihi.

    Kul att heta Petter Xyloproct eller Lisa Alcosanal 🙂

    Tycker det värsta är kunder som verkligen ansträngt sig för att krångla till stavningen.
    Kunden: Jag heter Isabel Eriksson med två z och två l, utan k men med x, h och ett s.
    Jag: Öh??
    *Kunden tar pappret och skriver Izzabell Erixhson*

    Känns. Så. Onödigt.

     Eller Sanndrahh 🙂

  Bra summerat av henne (Daniela). Nyfiken på vilka hennes favoritbloggar/influencers är.
  En sak jag absolut inte kan förstå är HUR kan man med gott samvete slänga mat? Och låtsas att man äter en massa mat när man egentligen inte gör det? Om jag nu inte skulle orka äta upp min mat så äter jag den sen, slänger nästan inget. Och potatisskal och sånt lägger jag i trädgården.

   Eller hur! Jobbar på en restaurang och är ibland nästan nära på att gråta för det slängs så mycket mat. Hemma vägrar jag slänga mat, det går att göra något med nästan alla rester!

    Restauranger borde ha så man kan välja storlek på portionen, tycker man alltid får överdrivet mycket mat.

    Fast många restauranger skänker mat till tex frälsningsarmen så dom kan ge till människor som har det svårt. Jättebra

     Men inte mat som har varit på någons tallrik och är halväten väl?

   Kommer skriva ett sådant inlägg inom snar framtid! 🙂

  Allt handlar väl om pengar.
  Det är lika jobbigt att hålla uppe en fasad på en arbetsplats när man mår dåligt, men man gör det av samma anledning som de gör, för pengarna.

  Jag vill osså bli influäääänceer

   Det är det sista jag vill bli ??

  Heja Daniela!! ?

  Jämförandet och strävandet efter att vara bättre är mänsklig natur. Den negativa effekten på influencers mående kommer inte upphöra förrän influencers upphör att existera. Om de slutar försöka vara perfekta kommer de istället (medvetet eller undermedvetet) tävla i att vara så lagom/nöjda/inte-perfektionistiska som möjligt. Hela grejen bygger på att uppskattas och läsas av många och det går inte undvika att det blir en popularitetstävling. Sådana är helt enkelt inte bra för hälsan, det finns inget bra sätt att göra det på.

  Det är inte synd om såkallat influencers som målar upp sina liv som perfekta. Det är enkelt tjänade pengar där man endast behöver spela teater inför internet.

   Ja och det är inte synd om oss andra heller som väljer att följa de. De har ett val i vad de publicerar och vi andra har ett val i vad vi följer och gillar.
   Tyckte det var så himla befriande att välja avfölj på många influencers, nu kommer mins vänners bilder upp i flödet igen och jag ’slipper’ se perfekta liv och fejkade samarbeten.

    Bra sagt håller med.

  Jätteintressant inlägg Camcam! Dels för att du lyfter fram andra influencer som kanske är okända för oss, dels för att du belyser denna problematik som finns på hela sociala media egentligen. Om du har möjlighet kanske du ibland kan visa microbloggare som kontrast till de stora jättarna. Jag vet att det inte riktigt är på din agenda, men jag misstänker att det finns små bloggare som kanske har mer intressanta saker att säga än de stora A-bloggarna.

   Plus en på detta!

  Heja Daniela ?

   Daniela hejar på Daniela?

    Ja tänka sig, två finlandssvenska bloggare med samma namn 😉

     Haha, så bra!

   Tack Daniela! 😀

  ”Ingen vinner på det, varken ni eller era följare” Haha, dom vinner ju visst på det. Pengar. Och alla företag som har samarbeten med dom vinner på det. Dom enda förlorarna är följarna.

   Så när (med betoning på när) de följarna inser det, vem förlorar då?

    Eller om kanske det borde vara, haha

   Men vad är pengar i jämförelse med hälsa?

  Det är väl detta Bella har fattar till skillnad från många andra. Hon har spelat länge och håller ett avstånd till sin rollkaraktaär. På det sättet äter inte det livet upp henne på samma sätt som Hanna beskriver. Sen tar hon det ett steg längre med sin klon, då kan hon hålla ännu större personlig distans till det.

  Fattar såklart att inlägget här främst handlade om att man ska sluta fejka, inte fejka mer. Men så länge det finns pengar att tjäna åå fejklivet så ät det bättre för influencern att fejka ännu mer för att inte gå under

   Är du säker på att det IL visar upp i inlägg, intervjuer mm är en rollkaraktär? Och vad gäller klonen är det ytterligare en annonsplats att tjäna pengar på.

  Gillar inlägget och bra att visa att ”influencing” (vet inte om det finns något som heter så…) inte behöver handla om yta, pengar och makt. Mer reflektion och sunt förnuft.

  Vem/vilka är syskonen Niskanen? ?

   Kerttu och IIvo Niskanen, båda längdskidåkare.
   Iivo är en av de bästa skidåkarna i klassisk stil just nu, tog brons i VM i Seefeld senast igår. Ifjol vann han OS-guld i Pyeonchang i herrarnas 50km klassiskt. I VM i Lahtis 2017 tog han guld i 15km klassiskt. Dessutom har han ett OS-guld från sprintstafetten i Sotji 2014 och VM-brons från sprintstafetten i Lahtis 2017.
   Kerttu har inte varit på samma nivå som hon var för några år sedan, men har två silver från OS i Sotji i sprintstafett och den vanliga stafetten samt två VM-brons från stafetten i Falun 2015 och Lahti 2017.

   Båda två är mycket omtyckta skidåkare i Finland 🙂 https://cdn.hssmedia.fi/Newsmedia/2014/02/23/647/cropVLBLOT_254814.jpg

  Och jag som trodde att vår stolthet var Arne Alligator ?

   Han kommer ju från DJUNGELN!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.