Triss i Instagram

Jag förstår inte…
Att göra reklam för polisen är ett samarbete jag skulle kunna tänka mig att göra, så varför kritiseras det? Det är ju ett utomordentligt sätt att nå en önskad målgrupp som just i detta fallet råkar vara exakt vad polisen letar efter.

Det vore ju rent utsagt idiotiskt att betala för reklam någon annanstans.

Sigrid är tillbaka i Let’s Dance och den här gången har hon parats ihop med en kille som har en viss erfarenhet av ”dans” om det räknas som dans att åka fram och tillbaka på en treadmill i takt till musik.
That’s right – Sigrid Bernson ska dansa med Mellovinnaren från 2017 – Robin Bengtsson.

Nu är alla hundarna på Göteborgs Universitet avlivade som ett avslut på det experiment de utsatts för.
Anledningen till att de inte inte kunde adopteras bort är att forskarna behövde plocka så mycket blod och andra delar av hundarnas kroppar att det helt sonika inte gick att göra på levande hundar.

Stackars vovvarna!
Det gör ont i hjärtat att läsa om.
Först var det Vipeholmsexperimenten där funktionsvarierade människor användes som verktyg i kampen mot karies och nu detta?
Tillägg: Jag har en åsikt om att den här branschen FORTFARANDE använder sig av extrema experiment, dock inte lika extrema som på Vipeholm då de gjordes på människor. Jag likställer dem alltså INTE!
Vovvarna! <3

97 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Om de inte hade avlivat hundarna hade ju försöket varit helt meningslöst, det hade väl knappast varit bättre?
  När det gäller kosmetika och liknande är jag helt emot djurförsök, men i medicinskt syfte är det faktiskt nödvändigt ibland.
  Tycker mer synd om de anställda som fått dödshot och liknande.

   Nej det är det inte. Det finns andra metoder och djur är inga forskningsobjekt.

    Uppenbarligen så är de ju det.

    Djurförsök är fullkomligt nödvändigt för att den medicinska forskningen ska gå framåt.

     Säg vad du vill men forska på oskyldiga djur är helt orimligt och det är djurplågeri.

     Det finns seriemördare och våldtäktsmän och pedofiler som inte bidrar till något i samhället. Forska på dem.

     I just det här fallet hade man väl kommit fram till att resultaten inte kunde användas för att hundarna mådde för dåligt? Har för mig att de intervjuade någon brittisk forskare som arbetat där och som dömde ut metoden.

     Ska det ske några djurförsök överhuvudtaget så ska väl ändå djurens lidande minimeras och kan man inte garantera smärtfria försök så bör de inte heller tillåtas i vårt land.

   Det är ingen mänsklig rättighet att utnyttja andra individer! Punkt slut!

  Jag är inte överförtjust i experiment på djur (även om jag kan tycka att det är befogat i en del medicinska syften) men att jämföra det med Vipeholm är väl ändå att dra det ganska långt?

  (Dessutom, en sak jag försöker ifrågasätta min dåliga känsla i magen med är om jag hade reagerat likadant om det varit grisar eller typ rävar det gjorts experiment på. Är inte så säker…)

   Men det är ju tyvärr så.
   Det är ju bara för att det är hundar som det appliceras mänskliga känslor på, som gör att folk blir så upprörda.
   Hade det varit ett djur som inte är domesticerat eller ”gulligt” hade folk knappast höjt på ögonbrynet.

   Precis, dödas ju grisar dagligen och de har än högre epmatiförmåga än hundar. Förstår inte varför detta är så upprörande ??‍♀️

    Är ju inte jättekonstigt iof att bli en aning mer berörd av att det är hundar än grisar/apor. Hundar har människan avlat fram själva till sällskap, hjälpmedel vid jakt etc.

    Hade det dock varit varg/räv är det ju mer relevant att jämföra med grisar eller annat djur människan ej avlat fram själva för annat ändamål från andra djur. Om jag blir förstådd nu dvs.

     Människan, dvs vi i Sverige. Resten av världen ser inte hundar som sina barn. Det jag tycker är konstigt är att det är normalt att bli upprörd över dödande av hundar men inte tex kor samtidigt som man inte alls kan förstå att det kanske är tvärtom i andra länder. Hundar är precis som vilka djur som helst, vilket betyder att de inte fattar mer om att de dör än vad en gris gör.

      Hundar är precis som vilket djur som helst, men inte för människor. Så enkelt svar är det.

     Männsikan har avlat fram grisar/boskap/hönor för sin egen vinning. De grisar vi äter idag är vramavlade av människor på samma vis som hundar och huskatter.

     Vilda hönor lägger inte alls ägg i samma utsträckning som en ägghöna, detta på grund av mänsklig avel. Det är en fruktansvärd industri med utnyttjande av oskyldiga djur för mänsklig vinning varesig det är för djurförsök eller slakt.

     När man börjar tänka på det och begreppet ”var mänsklig” som i empati är det absurt hur fruktansvärt oempatiska människor faktiskt är när det kommer till andra livsformer.

  Jag hatar människor och skäms över att vara en själv. Experimentet var helt meningslöst enligt experter som säger att man ej kan göra studier på så stressade individer som dessa hundar var. De plågades svårt och dödades helt i onödan av människojävlar.

   Du behöver inte hata människor eller skämmas för att grupp personer gör såhär.

    Hatar människor som ras. Vi utför de brutalaste och vidrigaste handlingar trots vår intelligens.

     Människor är en art, inte en ras, men jag borde inte vara förvånad över att du inte vet detta när även resten av din kommentar skvallrar om ett svagt G i högstadiebiologi.

      På vilket sätt spydiga Ylva? Håller faktiskt inte med TS i sak, men kan inte se belägg för din kommentar. Det är TS åsikt.

      Jag skiter i om människan är en ras eller en art. För mig är vi snarare en avart. Jag tänker på djurens bästa men du verkar vara en väldigt osympatisk person så det förvånar mig inte att du inte tänker desamma.

       ..Ylva.

  Du likställde på allvar Vipeholmsexperimenten med ett gäng avlivade hundar?
  Snälla dela med dig hur dessa två är lika varann!? Jag är genuint intresserad hur ett gäng hundar som avlivas är lika fruktansvärt som den tortyr som Vipeholms redan utsatta patienter fick utstå.

   De är båda forskningsprojekt inom samma område. Var det otydligt så ber jag om ursäkt.

    Visst att båda är inom tandvård, men det är stor skillnad på karies och parodontit/periimplantit.

   Vipeholmsexperimentet var ett sjukt oetiskt påhitt. Men tyvärr måste man se det lite såhär; hade det inte gjorts så hade vi nog inte haft den kunskap vi har idag om karies och var socker gör med våra tänder.

    förmodligen hade vi haft det nu ändå pga forskning sker aldrig utan ett sammanhang. Att tänka att det alltid är värt vilket lidande som helst för att få kunskap är farligt för var drar vi gränsen?

   Anon… ”ett gäng hundar”?! Minst 206 hundar har plågats och avlivats på Göteborgs Universitet sedan 1996. Det är rent jävla vidrigt.
   Hundar är djur som känner starka band till människor. Att göra dem illa på detta sätt gör även att resultaten av forskningen uteblir. Man kan inte rycka ut deras tänder och förvänta sig att de nya implantaten ska läka korrekt. Hundarna är för stressade och mår för dåligt i den miljön för att det ska kunna genomföras.
   Det är förkastligt att detta ens godkänts från början.

   Mvh Veterinär.

    Jag har inte skrivit att jag hundgrejen är ok, det är horribelt. Jag reagerade på liknelsen med vipeholmsexperimenten.

  Vill någon berätta vad det var för experiment hundarna var med i?

   Experimentet handlade om tandimplantat som var finansierat av Dentsply Sirona. Tänderna på hundarna drogs ut och ersattes med skruvar och tandimplantat eftersom hundars saliv är likt människans. Sedan avlivades hundarna för att spara vävnad och blod.

   Lars Folke som är tandläkare dömde ut djurförsöket och sade att det är onödigt och enbart djurplågeri och det samma gjorde veterinären Mark Collins.

    Men hur kan ett sådant experiment kräva så mycket blod och vävnad att de måste avlivas efteråt? I och för sig, har hundarna inga ordentliga tänder kvar så kanske det ändå inte är ett värdigt liv för en hund, jag har ingen aning. Är egentligen alldeles för dåligt insatt i sådana här frågor för att kunna ställa vettiga frågor men för en utan koll så känns det så onödigt att slösa liv på grund av tandimplantat…

     Experimentet kräver blod och olika typer av vävnader för att bekräfta ett resultat. Säg att dom vill kolla ifall tandköttet var inflammerat, då behövs det vissa typer av vävnader för att kunna bekräfta detta. Ofta behöver man bekräfta samma sak med olika metoder för att kunna visa ett pålitligt resultat. Och ofta har man flera frågeställningar som vill besvaras när man gör ett så omfattade försök.

      Okej, då hänger jag med. Tack för ditt svar! För mig känns det dock ändå onödigt men information är alltid bra.

    Amerikanska försvarsdepartementet har hundratals specialutrustade krigshundar, som t ex har bytt ut tänderna mot titantänder. Dessa hundar är värda mycket pengar och jag undrar hur man lyckades byta ut dessa tänder utan att förstöra hundens psyke.

    Bara en fundering.

   Tandimplantat

  Det här är inte ok nånstans.☹️

   Hundarna alltså. Man får bara inte bete sig så mot djur.

  Men alltså så länge en glatt tuggar i sig kyckling, ägg, gris, ko och dricker mjölk osv så kan man inte gnälla över detta.
  Fattar inte folk vilket jäkla lidande de själv glufsar i sig med glädje varje morgon när de käkar ett ägg till exempel. Eller hur kossan lider när de tar kalven ifrån den för att kunna ta mjölken till människor. Varför är dessa 5 hundarna så mycket mer värda än all andra djur?
  Så trött på hyckleriet.

   Håller med. Dock ej vegan men tycker inte detta med hundarna var värre än typ kycklingindustrin. Är väl lika dåligt det?

   Håller med. Jag äter kött och mejeriprodukter och tycker det är helt okej med experiment på djur gällande medicinsk forskning. Förstår inte varför det ska gullas med dessa hundar men folk skiter i grisen de åt till lunch? Helt ologiskt. Antingen är människor och djur lika värda eller så är de inte det, finna inget mellanting.

    På vilket sätt är det ologiskt att rangordna djur, vi rangordnar ju människor? T ex jag, först kommer mina barn, därefter familj, därefter vänner, därefter kollegor/bekanta, därefter främlingar.
    Jag sätter katter och husdjur som hundar före kor och grisar och kycklingar. De tre sistnämnda äter jag, husdjur dödar jag inte. Längst ner kommer insekter och spindlar som jag dödar utan några som helst samvetskval.

    Det är konstigt att man inte klarar av att se det logiska i att inte vilja att en hund dör, trots att man kan äta en gris. Faktiskt. För vem har sagt att alla är lika mycket värda för alla? Det finns alltid någon, både människa och djur, som är mer värda för någon än för någon annan. Mina katter är värd mer för mig än min granne. Men mina barn är värda mer än mina katter. Även om jag älskar dem allihop.

     Visst kan du bli upprörd. Men för att fortsätta på ditt exempel: om du dödade andras barn och katter till höger och vänster, skulle du tycka att det var legitimt att gnälla om någon gjorde så mot dina barn/katter? Gå ut i media om hur orättvist det är? Det är ju hycklerin som är poängen, inte folks känslor.

    Därför kan man sluta äta kött och mejeriprodukter, sånt som tillhör andra varelser. Inte svårt alls faktiskt.

   Mycket bra skrivet! Vad hundarna utsatts för är likvärdigt vad de flesta djur i köttindustrin utsätts för. Titta på någon video från grisindustrin till exempel.

    ”Titta på någon video från grisindustrin till exempel” Gör det om du vill, men ett tips är att även ringa en lokal bonde och fråga om du får komma och hälsa på. Åk gärna och titta hur de som bryr sig om djuren arbetar, för att få två sidor av myntet menar jag. Vi behöver djuren, korna, grisarna och fåren för att hålla landskapen öppna och bevara arten. Men vi konsumerar för mycket och för billigt. Sen behöver du inte äta kött, det lägger jag mig inte i, men att förstå att djurhållning kan fungera bra, att hitta föredömen osv är ett till angreppssätt mot den industri som djurhållning har blivit.

    En generellt lägre konsumtion av kött och andra animaliska produkter skulle göra att den inhemska och kanske tom småskaliga produktionen räckte för att tillgodose efterfrågan. Jag tycker att det är tråkigt när även småskaligt lantbruk (jo det finns visst, men de har det tufft) slås ihop med ”grisindustrin” tex. Jag tror nämligen inte att det är rätt sätt att angripa problemet.

   Men snälla, alla som äter kött äter inte kött från sådan industri där djuren ej får vara djur o.s.v. Snacka om svart-vit världsbild.

    Så experimentet hade varit ok om hundarna fick vara hundar? Ok.

     Jag pratar inte om experimentet, var menat åt Jennifer som tror att om man äter kött är man för plågeri av djur.

    Inte för att vara sån men det är verkligen en ytters liten del av köttätare som inte äter kött från industri. Industrin finns ju av en anledning!

     Fortfarande, #inteallaköttätare… En tråkig lögn som återupprepas att samtliga djur som blir käk också levt under vedervärdiga förhållanden fram tills dess.

  Vad läser jag? Är i chock.
  Vad var detta bra för???? Tänder????? Vad fan skulle de forska fram i en hunds mun som vi människor sen tydligen ska behöva???

  Djurförsök ska prövas av en regional djurförsöksetisk nämnd.
  Jag antar att detta försök genomgått föreskriven prövning.
  Tyvärr godkänns i princip alla djurförsök som underställs etisk prövning.
  De som inte kommer att godkännas hamnar inte inför nämnden eftersom man
  vet vad som godkänns och inte.

  Fyfan vad fruktansvärt, trodde djurplågeri var olagligt i Sverige? Djurtestning? Att dra ut deras tänder, att plåga dom på detta sättet de gjort. Har de inte kännt någon sympti alls? Det är 2019. Har de inte kommit till insikten att ett djurs liv är ett liv? Speciellt här i Sverige?!
  http://Www.caloveline.com

  Fiskar du samarbete? Vore lite konstigt om polisen gjorde samarbete på denna blogg. Om Isbella L hade gjort samarbete med polisen så hade du varit vansinnig, klagat och skällt. Om Elaine gjort reklam för Adresslåset så hade du inte klagat det minsta.

   Så kan man se det…eller som att jag tycker att det är ett seriöst samarbete. Du får tolka det som du vill. =)

   Det är väl inte ett dugg konstigt att man anser att vissa influencers passar sämre eller bättre till vissa samarbeten pga deras image?

  Sverige har några av de strängaste djurslagarna i världen och det som sker på GU är noga övervakat så att allt går rätt till. Att hundarna avlivades är ju bättre än att de ska leva utan tänder. Sen skulle jag vilja se de människor som står i kö för att ta djurens plats. Medicinsk forskning skulle aldrig vara där den är idag utan försöksdjur. Det är sorgligt, ja. Men ibland finns det inga andra sätt. Skulle människor få betalt för det i första stadiet skulle utsatta människor som är desperata efter pengar göra det mot sin vilja. Ser gärna andra alternativ, men det finns inte just nu.

   Läs rapporterna om hur forskningen gick till och hur hundarna plågades så kommer du ändra uppfattning.

    Jag tycker det är förkastligt att djur ska behöva lida, men det finns inga andra alternativ, så nej, jag kommer inte ändra mig i frågan. Försöksdjur behövs, i alla fall än så länge. In vitro försök kan bara ta oss en bit på vägen.

  Ta bort delen om vipeholmsexperimenten. Så fruktansvärt respektlöst att likställa det som de stackars människorna där utsattes för med hundar?

   Var likställer jag dem? Ingenstans! Jag har en åsikt om att den här branschen FORTFARANDE använder sig av extrema experiment, dock inte lika extrema som på Vipeholm då de gjordes på människor.

    Ja, det är extrema experiment, men det är även dessa experiment som har räddat otaliga liv. Som jag skrev ovan tror jag inte att kön skulle bli särskilt lång om det skulle utföras på människor.

  Nej är det sant. Jag mår illa. Fy sjutton. Trode inte dom skulle bli avlivade ?

  Konstigt att bevilja djurförsöksexperiment för något sådant? Det finns väl relativt gott om nu levande människor som har rökt, snusat och sockrat bort sina tänder och som behöver tandimplantat?

  varför skriver du funktionsvarierade när alla som utnyttjades på vipeholm hade en faktisk funktionsnedsättning? genuin undran alltså.

   Jag har uppfattat att många människor med tolkningsföreträde föredrar funktionsvarierade istället för funktionsnedsatta så därför försöker jag respektera det.

    aha. det är en strid om det och skulle säga att npf föredrar variation medan tex människor med utvecklingsstörning vill att det ska heta vad det är, en nedsättning. gissa vilka som har lättast att höras?
    och på vipeholm hade de boende intellektuell funktionsnedsättning så då tycker jag att det ska användas. tack för svar!

     Vad menar du med ”vilka som har lättast att höras”? Påstår du att funktionsvarierade personer inte förstår vad de kallas och då tycker du de ska kallas funktionsnedsatta? Och du använder även ordet utvecklingsstörning, det är otroligt kränkande.

      alltså det heter utvecklingsstörning. det kan även heta intellektuell funktionsnedsättning men det är krångligare att säga så i dagligt tal använder jag utvecklingsstörning för det är det som står i tex min sons utredning.
      om du läser igen (jag läste igen och förstår inte hur du tolkar min text fel men ska försöka förtydliga) så menade jag så här med frågan: att de som inte har utvecklingsstörning/intellektuell funktionsnedsättning har lättast att höras alltså får variation som ersättning för funktionsnedsättning ett genomslag. jag tycker det vore bättre om vi kunde använda båda orden. alla har vi variationer men vissa variationer innebär en nedsättning. är du med? jag tycker också det är viktigt där LSS är under attack att faktiskt använda nedsättning då människors rättigheter till ett bra liv är ifrågasatta.
      jag kämpar varje dag för min sons rättigheter och möjligheter så för mig blir de här orden viktiga.

      Vadå kränkande med ordet utvecklingsstörning? Det heter ju det. Min dotter har en utvecklingsstörning och just det ordet står i alla journalanteckningar. Det är en störning i utvecklingen, varken mer eller mindre.

    Håller inte med där. Jag avskyr när folk utan funktionsnedsättningar/hinder försöker tävla i PK och säger variation när det jag faktiskt har är ett hinder/nedsatthet. / Funktionsnedsatt med adhd.

     Då får jag be om ursäkt om jag kränkte dig. Samtidigt som andra uppskattar det…. så hur ska man göra, tycker du?

      Inte K men svarar i egenskap av funktionsnedsatt: kör med variation for now så slipper du råka trampa pk-mafioson på tårna och de är betydligt fler än vi med hinder och nedsättningar, alltså hörs de mer.
      Det är jefligt svårt att göra rätt i dagens samhälle då titlar, allmänna tillstånd mm. gått mer och mer från objektivt till subjektivt.
      Nån kommer alltid bli upprörd, sekundärkränkt, kränkt på riktigt och ja, så kommer det va så länge alla har olika perspektiv.
      Så för din egen skull, skriv variation så slipper du den största gruppen av klagande.
      Det viktigaste är att din avsikt är god sen kan du alltid, som du gjort ovan, be om ursäkt om det skulle landa fel.

      Gå efter 1177

      Förstår att man inte kan göra alla glada och att det är lite trassligt för dig, ett knep kan vara att gå efter officiella beteckningar på vad saker och ting heter (om syftet inte är att aktivt ta ställning)

  Nu är inte jag insatt i vilken studie de här hundarna har använts till. Men det är väldigt lätt när man priviligerad genom att vara helt frisk och säga att man är emot medicinska djurförsök. Jag har en allvarlig sjukdom och det enda sättet att hitta nya läkemedel för mig och andra drabbade är ju genom djurförsök.
  Läste bland kommentarerna att man kan ta brottslingar till att testa läkemedel på… men är man bara lite insatt så vet man att det är omöjligt att bedriva en seriös studie på det. Det är väldigt många faktorer att ta hänsyn till. Så det är bara trams.
  Har en släkting som arbetat med just hundar och råttor i framställan av läkemedel. Orkar inte skriva hur processen går till men det är väldigt systematiskt. Allt från att hundarna föds upp på avdelningen, ingen utevistelse, allt för att uppfylla de vetenskapliga kriterierna.
  Ja det är hemskt, men det räddar liv. Tro mig om ni hamnar i min sits att man ändrar uppfattning.

   Samma här.
   Har en reumatisk sjukdom och vissa mediciner jag måste ta för att kunna leva ett drägligt liv (och inte vara sängbunden pga smärtor) har tagits fram genom forskning med bla.a djurförsök.
   Ibland är det nödvändigt helt enkelt, hur tråkigt det än är.

    ”Räddar liv” är ju en väldigt relativ sak att säga….

     Utveckla gärna det du syftar på när du citerar mig

  Men vad ska vi göra istället för djurförsök då? Testa på människor? Som Vipeholm..?

  Absolut att det kan det anses grymt. Men forskingsresultaten räddar faktiskt liv, både för djur och människor. Och, som tidigare kommentarer tagit upp, är djurtester strikt reglerade för att skydda djuret från diverse missförhållanden.

  Obs, syftar endast på forskning nu. Smink och kosmetika tycker jag inte ska djurtestas.

   Varför inte?

  Den här historien är såklart jättetrist och låter hemsk. Men till er som är helt emot djurförsök – hur många av er kommer tacka nej till en cancerbehandling pga de tusentals djurförsök som gjorts för att få fram verksamma behandlingar?

   Är stor skillnad på att bli upprörd över djurförsök som görs med syftet att rädda liv, eller detta till synes onödiga och smärtsamma experiment som inte behövdes. Jag kan acceptera det ena men inte det andra.

  Konstigt i denna blogg då det senaste veckan har skrivits om hur hemskt det är med päls och hur hemskt det är med djurförsök på endast 5 hundar… Ja det är hemskt men gör nånting istället för att gnälla om hur ledsamt det är, 1600 dör varje dag i Sverige för att NI väljer att äta djur (jag vet att du inte är vegan Camilla).

   Dessa hundar har uppenbarligen plågats. Man kan äta kött utan att djur blivit plågade. Man kan göra medvetna val och köpa kött från de som får leva ett gott liv till de avlivas på ett lugnt och välskött sätt.

    Ja för djur som dödas för kött har ett superdupertrevligt liv?

   Att skriva om det i en av Sveriges största bloggar ÄR att göra något. Nu är ju du medveten, eller hur, då kan du gå ut och göra något åt det istället för att gnälla om saken i kommentarerna.

  Så alla ni som är emot djurförsök kommer tacka nej till tandproteser den dagen ni drabbas av tandlossning för att de är utvecklade med hjälp av djur? Eller är ni bara hycklare?

  Djuren är våra minsta bröder.

  Fy fan så vidrigt! ? stackars hjälplösa hundar som är uppfödda endast som försöksdjur, sålda av en idiotkennel i Norge som tydligen försett Skandinavien med försökshundar i 30 år. Förbannade kräk! ?

  Det finns många alternativ till (numera helt onödiga och ofta opålitliga) djurförsök. Organ on a chip, 3D-modeller, datorsimulation är bara några av de fantastiska alternativ som både är mer effektiva, ibland billigare och alltid mindre plågsamma i och med att de är djurfria. Jag var på en konferens om just detta i november och det är helt otroligt vilken avancerad teknologi som finns kring detta internationellt och alla intressanta metoder som håller på att bli utvecklade. Dock så kommer det att ta ett tag innan dessa används istället för djur, då det tar en otrolig massa år att få dem godkända för att ersätta en forskningsmetod som redan finns, alltså djur. Men framtiden ser ljus ut!

   De metoder du nämner är endast första steget i en lång rad experiment som är nödvändiga för att t ex utveckla en ny behandling eller ett läkemedel. Djurförsök kommer alltid behövas. Men de metoder du nämner är absolut sätt att reducera antalet djur.

  Kan någon förtydliga på vilket sätt hundarna plågats? Det jag kan läsa är att dom sövts 6 gånger och förlorat 35% av sina tänder. Det är förvisso inte helt smärtfritt men kan väl ändå inte räknas som djurplågeri? Skulle gissa att nästan alla småhundar över fem år gjort liknande ingrepp på sina tänder, många lever nästan helt utan tänder pga dålig tandstatus. Räknar vi det också som djurplågeri? Eller har jag missat något?

  Är det skattebetalarnas pengar som går till att marknadsföra polisen via influensers? Ehhh, känns sådär…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.