Kan ni svara på en enkät om klimatkompensation?

Hej Camcam (THK, lilla snöboll och Selma)!

Vi är två studenter som läser Miljövetarprogrammet på XXX Universitet. Vi jobbar just nu med vår B-uppsats, och vårt ämne handlar om att klimatkompensera. Vi ställer oss bland annat frågor om hur vanligt det är bland privatpersoner, och om det faktiskt fungerar i praktiken. Vi har sett att just detta ämne är lite av en het potatis på din blogg (med allt från flygningar till konsumtion över lag), och undrar om du skulle vela dela med dig av vår enkätundersökning till dina läsare? Den är helt anonym och tar ca 1-2 minuter att genomföra.

Om du önskar så kan du självklart också få ta del av vårt resultat vid ett senare skede.

Med Vänliga hälsningar XX och XX

Kan ni tänka er att hjälpa dessa två studenter?
Ge dem några minuter av er tid?
Klicka i så fall HÄR för att komma till enkäten. 

Tack på förhand! 🙂
Det jag kommer få ta del av är uppsatsen – ingenting annat.

90 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Självklart svarar jag på frågorna!
  Lycka till med arbetet! 👍

  Svara

   Svårt enkät att besvara. Är det viktigt att klimatkompensera? Ja, om alla gör det så blir det stor effekt och jätteviktigt? Är det viktigt att jag som enskild person klimatkompenserar när majoriteten ändå inte gör det? Nja.

   Svara

  Mediamakt done right. Klart man deltar. Det är viktigt att undersökningar får bra och stort underlag. 🙂
  Lyllos dem som får mycket data nu!

  Svara

   Ha ha… bra och stort underlag…jo visst.

   Svara

  Varför får vi inte veta vilket universitet det är och vad de heter?

  Svara

   Precis. Det saknas info som normalt krävs vid sånna här arbeten om god forskningsetisk sed ska uppfyllas. Och det är direkt olämpligt att dela svaren med camcam. Känns väldigt oseriöst.

   Vem får se enkäten i sin helhet?
   Lagras några personuppgifter som IP?
   Namn på de som skriver arbetet samt handledare.

   Som respondent har man alltid rätt att dra tillbaka sitt svar. Den möjligheten finns inte här.
   De kommer behöva beskriva allt det här i metodavsnittet och det kommer nog generera i kritik eller inte bli godkänt.

   Svara

   Det står i enkätet.

   Svara

  Varför skulle jag svara en helt anonym frågeställare? (Ja jag är också anonym här så hacka inte på det).

  Undersökningar ska göras vetenskapligt och med rätt urval. Här skulle jag kunna svara 3407 gånger verkar det som. Dessa studenter kommer inte att kunna bevisa någonting alls med detta. Kvinnor som läser CamCams blogg – hur representativa är vi liksom?

  Svara

   Hej Sia. Denna undersökning delas självklart inte enbart på denna blogg. Dessutom så har inte kön något med frågeställningen att göra, men vi antar att det även är män som läser denna blogg, eller på annat sätt kommer i kontakt med vår undersökning. På frågan om det fungerar i praktiken så använder vi oss av vetenskapliga underlag. Denna undersökning är enbart för att få en överblick och uppfattning över hur kunskapsläget ser ut i Sverige idag bland privatpersoner mellan 18-99 år. Hoppas du tar dig tiden att svara (en gång) du med, så är vi evigt tacksamma 🙂

   //Sara och Liridona

   Svara

    Det här ska redovisas i direkt anknytning till enkäten och inte genom oseriösa kommentarer på en blogg. Så oproffsigt. Vem är er handledare? Hen kan knappast godkänna det här!

    Svara

     Du måste vara den bittraste kärringen på länge… Fyfan

     Svara

      Oj, är du samma Sara som i enkäten? Tänker att det isåfall är ganska olämpligt att uttrycka sig så här för att någon har andra åsikter. Ifrågasättande är inte samma sak som bitterhet. Återigen, proffsigt…

      Svara

       Vilken otroligt otrevlig ton när någon försöker göra nåt bra. Så trist.

       Svara

        Hur menar du? Vem försöker göra något bra?

        Svara

       Nej det var inte jag som skrev det.

       Mvh sara i enkäten

       Svara

       Finns det kanske fler som heter Sara här i världen 🙄

       Svara

       Men om du inte är intresserad av att svara så låt bli bara. Nu har de valt att göra såhär, det är deras val. Det är frivilligt att ställa upp. Sluta gnälla nu och sprida massa tråkig energi nu!

       Svara

       Nej jag är inte samma sara. Men jo du lät jävligt bitter

       Svara

     Guuuuud vad du påminner om alla bitska, bittra kunder man haft genom åren som biter på minsta lilla. ”Vem är er handledare? Hen kan knappast godkänna det här!”. Ska du kontakta handledaren eller och begära att de underkänns? B-uppsats gör man 1,5 år in i sina studier, då är man ingen expert. Arbetet och metoderna behöver inte vara perfekt konstruerade. Handledaren lär säkerligen sedan se deras enkät i sin helhet och läsa arbetet, betygsätta och ge feedback på ställen där de kan förbättra sig.
     Calm your titties.

     Svara

    Saknade om man bor i stan/på landet

    Svara

    Varför valde ni ett ämne som klimatkompensering? Det går ju inte att kompensera det dåliga man gjort? Man kan antingen påverka negativt eller positivt, men aldrig ta bort den negativa påverkan man gjort oavsett hur mycket positivt man gör. Hugger man ner ett träd är det trädet alltid borta även om man planterar 100 nya.

    Svara

     Men jaa tack för den här kommentaren. Det går inte att kompensera!

     Svara

      Nej och det borde alla förstå som kan plus och minus. Klimatkompensering är bara ett påhitt för att folk är för fega för att våga ta tag i saker och för att de fortfarande vill tjäna pengar. Skulle de göra vad de borde och förbjuda saker helt skulle folk flippa totalt.

      Svara

     Tyvärr har vi en förmåga att tro att exempelvis 100 bensinbilar + 20 elbilar är bättre för miljön än 100 bensinbilar. Finns forskning kring den uppfattningen. Det visar sig också att folk konsumerar mer om varan är ”grön” då de tror att det är bra för miljön (exempelvis kör mer ofta när de bytt till elbil)

     Svara

      Nej, studier visar att elbilar är långt bättre än bensinbilar. Att tro nåt annat är bara genomkorkat. Även om du kör mer med en elbil är den bättre än en bensinbil.

      Svara

       🤦‍♀️

       Svara

       Bättre än bensin betyder inte noll/positiv miljöpåverkan. Av alternativen 100 bensinbilar eller 100 bensinbilar + 20 elbilar så påverkar första alternativet miljön mindre.

       Svara

       Läs om läs rätt.

       Svara

     Det kanske är just därför de gör undersökningen? De vill se hur människor i samhället uppfattar klimatkompensering, om de använder det och om de tror det har någon verkan =)

     Svara

   Vi får väl utgå från att studenterna diskuterar urvalsgruppen och metoden för urval i sin rapport. Den är nog knappast representativ men kan ju säga någonting om just den subgruppens attityder.

   Svara

  Har redan sett den enkäten på andra bloggar.

  Svara

  Hejsan!

  Vi heter Sara och Liridona som jobbar med denna undersökning. Vi studerar på Linköpings universitet och är upp över öronen glada och tacksamma för att ni tar er tid att svara på vår undersökning <3 tack underbara ni <3

  Svara

   Linköpings Universitet är rätt kända för sin säkerhet i statistisk utbildning och även rätt så välrenommerade.

   Hur kommer det sig att ni frångår den dimensionen helt och hållet just nu. Förstår ni inte urvalshanteringen längre? Ja jag är uppriktigt nyfiken – inte menat att vara elak så förklara gärna. Tack!

   Svara

   Ni bryter på flera sätt mot forskningsetiska riktlinjer i och med er metod för datainsamling. Vem som helst som vet hur sånt här ska gå till vet också att ni kan få ert arbete ogillat pga felaktigheter som ni är skyldiga att uppfylla. Camcam, du borde ta reda på hur sånt här ska gå till enligt korrekta principer och publicera om.

   Svara

    Vilka etiska riktlinjer menar du att de bryter mot?

    Svara

     De har inte listat namn på handledare och kursa men och de erbjuder cam att få ta del av resultatet fast att de i enkäten bedyrar att endast de själva får ta del av svaren.
     Dessutom är enkäten rätt kasst utformad och kommer inte generera i några serösa data. Frågorna är för ledande. De har på förhand dessutom konstaterat att det går att klimatkompensera vilket det inte finns vetenskapliga eviden för.

     Svara

      Ok. Tack för svar. De menar väl resultatet=rapporten och inte rådatan. Så tolkade jag i alla fall. Jag håller med om att enkäten är dåligt designad, svarade inte själv på den då jag inte tycker att den ger en rättvis bild av min åsikt genom vad jag svarar.

      Svara

       Uppfattade även att camcam kunde få del av rapporten när den var klar, inte rådatan.

       Svarade inte heller på den dock eftersom jag precis som du, tyckte att det fattades svar/alternativ som speglade mig.

       Svara

     Menade självklart att Camcam kan få ta del av den slutgiltiga produkten, alltså B-uppsatsen i helhet. Inte enkät-resultaten 🙂

     Svara

      Ni borde sluta ge svar här och be Cam omformulera i lägget helt. För det här känns bara pinsamt.

      Svara

       Snarare du som är det… Jösses

       Svara

    Att skriva en B-uppsats är inte att forska…
    Men jag förstår din poäng. Det blir ett ganska skevt urval. Personligen tycker jag enkäter är en värdelös metod i nästan alla sammanhang.

    Svara

     Studienterna förväntas ändå att följa forskningsetiska regler eftersom arbetet publiceras precis som alla andra arbeten.

     Svara

      Reglerna säger väl också att feedback/kritik ska saklig och konstruktiv. Jag tycker att du låter otrevlig och undrar vad ditt betyg som opponent skulle bli.

      Svara

      Börjar ifrågasätta om du överhuvudtaget har koll………en B-UPPSATS publiceras inte på tex Diva däremot kommer den granskas för ev plagiat…

      Svara

     Beror helt på hur enkäten är designad och hur man väljer att genomföra den skulle jag säga. Finns ju självklart tillfällen när andra metoder är att föredra men finns också tillfällen när enkäter är att föredra. Som med allt måste man motivera varför metoden man valt är bäst lämpad för att svara på forskningsfrågan.

     Svara

   Sara och Liridona lycka till med B-uppsatsen och hoppas att ni får tillräckligt med underlag för er analys. För mig är det solklart vad ni efterfrågar samt relevant data om man vill ha mer fakta. Ett litet extraplus till er att ni valde en 4 gradig skala. Då måste man ta ställning, alternativet varken/eller finns inte.
   Till alla er som förfasar sig över den ovetenskapliga grunden, det är en B-uppsats inte regenerativ medicinsk forskning på KI (läs Macchiarini), som är på tapeten här.

   Svara

    Japp, bra också med möjligheten att komplettera med egen text i sista frågan.

    Svara

  Paula lägger upp bild där hon sitter på Arlanda och ska flyga till Puerto Rico (tror jag det var) och hon lägger upp skon på sätet… snacka om att hon vill provocera 😉 och få uppmärksamhet 😉 😀

  Svara

   Och nu fick hon det av dig!

   Svara

   Anonym: Hon reser till Costa Rica 🙂

   Svara

    Ah Costa Rica. Blir inte folk enormt provocerade av det? Hon flyger mycket, det är mycket och täta resor.

    Svara

     Ok

     Svara

  Done✔

  Svara

  Det heter ENKÄT eller UNDERSÖKNING. Inte enkätundersökning. Orden är synonymer så det skulle vara som att säga undersökningundersökning. Varför vet ingen detta? 🙁

  End of rant. Sry.

  Svara

   Enkätundersökning finns med i SAOL iaf 🙂

   Svara

   Enkät betyder rundfråga, och är en typ av undersökning. Det finns andra undersökningar, till exempel intervjuundersökningar.

   Svara

    Men asså vilka kommentarer… gör undersökningen eller skit i det. Va fan e de med er?

    Svara

     Håller med dig Ronja!

     Svara

   Håller med. Många experter som verkar både kunna forskningetik och forskningsmetod. Kul. Då kanske ni genomgått en utbildning eller på annat sätt lärt er detta, kanske ska låta dessa studenter göra det också.

   För övrigt alla ni som vet. 1. Tycker ni slumpmässigt urval är genomförbart och rimligt på en b-uppsats (resurser och tid). 2. Alla grundläggande etiska principer finns med om ni klickar er in på enkäten. 3. B-uppsats är en examination av kursmål. Inte forskning. Stor skillnad och antagligen kommer alla de bristerna som ni lyft diskuteras i uppsaten. 4. Med resultat menar de resultat av studien skulle jag tro, inte enskilda svar på enkät. Enskilda svar är inte resultat på en studie, det är empiri/data. Resultat får man efter att analysera insamlad data/empiri. Slut på rant. Mvh handledare som tror på konstruktiv kritik och att motivera snarare än att trycka ner och enbart kritisera de som försöker

   Svara

  Varför skrivs det aldrig om ”tävlingen” mellan Pewdiepie och T Series?? Det kan ju vara det roligaste som pågår i sociala medier just nu! 😂

  Svara

   För att camcam ogillar pewdiepie

   Svara

  Ge mig ett konfidensintervall när ni har resultaten tack!

  Svara

   Är kursansvarig eller möjligtvis handledaren här och skriver eller försöker du bara raljera 🤔 inte så klädsamt.

   /filosofie magister.

   Svara

  Anonymt deltagande men man återkalla sitt samtycke? Gissar att deltagandet inte är anonymt då men att resultatet presenteras genom att anonymisera deltagarna, eller vad menar ni?

  Svara

   Man kan*

   Svara

   Vilka andra uppgifter skulle de få tag i om oss menar du? Ip-nummer säger ingenting om vem man är

   Svara

    man ska alltid kunna ångra sitt deltagande i undersökningar…

    Svara

     Ja varför de måste kunna ta bort mina svar om jag inte vill vara med i undersökningen längre. Hur tar de bort mitt deltagande om jag deltar anonymt?

     Svara

     Om du svarar på en fråga på stan, hur tar du tillbaka ditt deltagande då?

     Svara

      Vid forskning där etiska regler ska följas så finns det alltid kontakt till forskaren för att avsluta sitt deltagande. Nu sker ju det sällan visa frågor på stan. Därför är det svårt med helt anonymt deltagande, forskaren måste kunna säkerställa att en deltagare kan avsluta eller återkalla deltagandet när som helst. Därför skiljer man på anonymt deltagande och anonymiserade resultat/att inte kunna spåra deltagare om man läser om studien.

      Svara

    Jag svarar på enkäten när jag är på universitet. När jag kommer hem ångrar jag mig och vill återkalla samtycket. Hur funkar det rent praktiskt då?

    Svara

     Är du på riktigt?

     Svara

      Kanske var en dum fråga jag vet inte. Men vad innebär att ”återkalla samtycke” när deltagandet påstås vara anonymt (som det står i enkäten)? Jag undrar uppriktigt vad de gör om någon vill återkalla samtycket. Kalla mig dum🤷‍♀️

      Svara

      Är du på riktigt cam?

      Forskningsetiska principer från Vetenskapliga Rådet:
      http://www.codex.vr.se/texts/HSFR.pdf

      Läs på lite först. Man har ALLTID rätt att återkalla sitt deltagande. Sen finns det mycket annat i uppsatsskrivarnas förfarande som skapar frågetecken.

      Svara

       Ja, var och en väljer sina konflikter och var man lägger sin energi…
       Tycker du att detta är ett enormt stort problem för dig – härja på, eller kanske helt enkelt hoppa över undersökningen?

       Svara

       Finns det ingen uppdaterad version? Den du hänvisar till är från 1990 och dataskydd hänvisar till gammal lagstiftning PUL, dvs inte uppdaterad enligt GDPR som ställer krav som inte berördes i PUL.
       Undrar om du själv har läst och förstått den bifogade riktlinjen. Den är långt ifrån svartvit utan det finns gott om utrymme för tolkningar.
       Dessutom dessa riktlinjer avser forskning inte en uppsats på B-nivå.

       Svara

       Återkallande av samtycke gäller bara kommande data. Redan insamlad data är forskaren fri att använda.

       Svara

  Till alla er som går igång på alla växlar: detta är en B-uppsats och mycket troligt den första uppsats de fått skriva under sin utbildning. Det är meningen att de ska lära sig under processen, den ska inte vara perfekt. Det är hela poängen med B-uppsatser. När de är klara kommer de säkert märka positiva samt negativa saker med deras val av metod vilket kommer hjälpa dem inför nästa uppsats.

  Så vill ni hjälpa till: kom med konstruktiv kritik istället för att ärligt talat vara så jävla taskiga mot två studenter.

  Till studenterna: hoppas det går bra med enkäten och med er uppsats:)

  Svara

   Exakt så

   Svara

   Ja, när jag hade skrivit min c-uppsats och gick tillbaka och läste min första b-uppsats så minns jag att jag tänkte ”amen, awww!!”. När jag skrev den var det dock på blodigt allvar, så precis som du säger: de kommer att lära sig längs vägen! 😊

   Svara

  Intressant att så många kräver vetenskaplig grund för att svara på några frågor här. Samtidigt kan löjligt många tänka sig att svara på frågor för att få veta vilken muminkaraktär/historisk person/typ vad som helst du är på Facebook.

  Svara

   Vilken jämförelse…

   Svara

   Jo jag tänkte det samma för att inte tala om all reality TV.

   Svara

  Gud vilka besserwissrar som kommenterar. Tycker att det var en bra undersökning med tydlig info. Att förvänta sig att en B-uppsats ska ha samma standard som en avhandling är patetiskt och elakt mot studenterna.

  Svara

  Mitt antagande av dessa kommentarer är att få har skrivit en B-uppsats, och alltså inte studerar vid ett universitet eller en högskola.

  Svara

  Har svarat. Bara ni i er uppsats redovisar att ni har publicerat enkäten på den här bloggen (och andra bloggar?) och skriver i er metodkritik att urvalet kan anses skevt då alla i hela populationen inte läser bloggar så borde det vara ok. Tror jag i alla fall. Men att ni har ändå valt att använda denna ’kanal’ för att få så många svar som möjligt. Så kan ni skriva att: resultat TYDER på…
  Lycka till:)

  Svara

  Alltså, det är en b-uppsats. Chilla. Kraven är inte alls så höga.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.