Använd din röst – Paula Rosas

Några frågor som är viktiga för mig: 
– Klimatet. Jag tycker EU ska jobba mot höga klimatmål och jag är positiv till en gemensam flygskatt till exempel. Jag älskar att resa men vill samtidigt att det ska bli jobbigare/dyrare så det inte är lika lätt att bara dra iväg. Jag tror det kan behövas att ”någon” bestämmer åt mig faktiskt.
– Fri abort! Med tanke på dom hemska abortlagarna som röstats fram i USA känner jag mig rädd för utvecklingen. Går vi mot Handsmaids tale? Jag är för att en kvinna alltid ska ha rätten över sin egna kropp och inte tvingas genomgå en graviditet mot sin vilja.
– Äktenskap för HBTQpersoner. Kärlek är kärlek och jag tycker det ska vara självklart att två vuxna människor ska få gifta sig och leva ihop oavsett om dom är man och kvinna, kvinna och kvinna, man och man eller något annat!

Har du bestämt dig för vad du ska rösta på och vad är viktigaste frågorna för dig? // Paula Rosas

Som den mönstermedborgare jag är så förtidsröstade jag givetvis i EU-valet innan jag åkte iväg, men för er andra som inte bestämt er än – eller kanske knappt har koll på vad som är på gång så kan jag upplysa er om att det är EU-val.
You are welcome!

Paula Rosas är en influencer som villigt erkänner att hon kanske inte har så där jättebra koll på vad det här valet omfattar, men att det inte är en ursäkt för att inte ta sig tiden att sätta sig in i frågorna.
Jag håller med henne om att de olika valkompasserna är bra verktyg för att se åt vilket håll ens vind blåser, men gör gärna ett par stycken för att vara på den säkra sidan.
Röstar man inte kan man inte klaga. 🙂

Kommer ni rösta och har ni satt er in i vilka frågor ni brinner lite extra för i det här valet?

278 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Ska såklart rösta, men väntar till på söndag. Kan tipsa om att SVT:s valkompass är rätt bra om man snabbt vill få lite koll på var partierna står i olika frågor. Jag vet vad jag ska rösta på men gjorde ändå kompassen för skojs skull och resultatet stämde in väldigt bra, jag kände igen mina åsikter i det resultat jag fick.

  Svara

  Klimatet. Men tror inte vi kommer kunna göra något åt det då få länder bryr sig, så tänker på vår överlevnad framåt istället.
  Röstar SD i det här valet.

  Svara

   Just klimatet är en sån fråga som man inte får ge upp på. Utan en fungerande planet så kan du glömma allt annat. Vi kan ju inte ge upp innan vi ens har börjat? Om du är kvinna så ska du bara veta hur mycket hårt jobb och vägran om att ge upp det ligger bakom din rätt att rösta.
   Just SD förnekar klimatkrisen så jag skulle råda dig till att våga tro på en förändring och rösta på ett parti som tror på framtiden 🙂

   Svara

    Jag är påläst? Både om SD och om klimstet. Jag tror inte att vi kan, om så hela jordens befolkning samarbetar, ändra på det som sker. Kanske sakta ner det, men inte hindra det. Vi har redan förstört våra chanser. Det kommer att handla om överlevnad så småningom, ganska nära i tiden och då vill jag befinna mig i ett Sverige på fötter när smällen kommer.

    Svara

     Nästa stora invandringsvåg kommer att vara klimatflyktingar av en magnitud oändligt större än flyktingströmmarna idag (Bangladesh kommer en dag ligga under vatten t.ex.), så ett Sverige på fötter spelar nog ingen roll. Alla kommer vilja så långt norrut de bara kan.

     Svara

     I den frågan kommer det inte att spela någon roll om Sverige är på fötter eller ej. Vi alla kommer sluta som GoT i alla fall.

     Svara

      Asså spoilade du nyss sista avsnittet??? 😒

      Svara

       Ja

       Svara

        Cam, kan vi banna denna person? 😉

        Svara

       Haha nej det gjorde personen verkligen inte 😂

       Svara

       Nej det är ingen spoiler

       Svara

      Man kan ju åtminstone vänta 24 timmar innan man spoilar. Tack för den 🖕

      Svara

       Buhu.

       Var ju inga större detaljer hen avslöjade. Ni överlever nog ska ni se.

       Svara

        Så att alla dör är ingen stor spoiler? Lol

        Svara

         Känns som att du spoilar mer än vad hen som kommenterade ovan gör….

         Svara

          Haha men va? Det var ju anonym 09:36 som skrev det, inte jag? Jag har inte ens sett avsnittet än 🤦🏻‍♀️

          Svara

           12.07 skrev att alla dör i got, ingen annan gjorde det.

          ”Vi alla kommer sluta som GoT i alla fall.”

          Alla förvandlas till kameler?

          Alla flyttar till Peru?

          Alla håller varandras händer och sjunger kumbaya?

          Ingen visste innan DU 12:07 skrev ”alla dör”…

          Svara

           Fast jag (12.07) VET inte heller. Men med tanke på vad 09.36 skrev så var det inte så svårt att lista ut . Men visst, gör mig till the bad guy om det känns bättre för er 🙂

           Men 9.36 skrev inte att alla dör i slutet. Så att hen spoilade är ju bara svammel. Du tolkade det som att alla dör, oavsett om du sett avsnittet eller inte. Den som eventuellt spoilat nåt alls är du.

           Finns inte direkt något annat sätt att tolka det på så 🤷🏻‍♀️

           Du kan försöka rädda dig bäst du vill. Det är bara du och ingen annan som påstått att alla dör.

           Alla kan andas ut, typ ingen dog 🤷🏻‍♀️

         Det är det ju DU (12:07) som skrev, inte personen över!

         Svara

         🤦‍♂️bra jobbat

         Svara

         Om nu alla dör i sista avsnittet känns inte direkt som en spoiler utan en rättså förutsägbar utgång så inget att bli direkt överraskad över. Men om nu anonym hade skrivit när och hur, ja då kan jag hålla med om att det är en spoiler men inte på detta sätt.
         Ser framemot att se sista i kväll 😊

         Svara

       På riktigt – vad menar du att du fick ut av den informationen som spoilade?

       Svara

       Exakt vad är spoilern menar du?

       Svara

     Med din inställning så blir det ju inget samarbete.

     Svara

   Idioti att rösta på det parti som förnekar att det ens är en klimatkris.

   Svara

   SD har absolut sämst politik vad gäller klimat, jordbruk, djurhållning, biologisk mångfald, artskydd, klimatanpassning mht skyfall, fiskbestånd mm. Hur får du då ihop att rösta på SD innebär att vi tar hand om oss själva? Alltså även om du inte tror att politik kan lösa klimatet så borde du väl vilja värna om den svenska naturen, det svenska samhället och de svenska bönderna?

   Jag vill inte låta dryg men jag förstår verkligen inte. Kan du tänka dig stt förklara? På vilket sätt menar du att SD värnar om vår svenska överlevnad?

   Svara

   ”Vår överlevnad” så röstar du på SD..

   Svara

   Lol

   Svara

   Förlåt – men vilket jävla skämt om du bryr dig om klimatet. SD är det parti i Sverige som bryr sig allra minst om klimatet.
   Om du ändå påstår att du är påläst så är du antingen fruktansvärt naiv, läst propaganda på Fria Tider eller så är du bara dum i huvet.

   Om klimatfrågor ligger dig varmt om hjärtat tycker jag du ska välja ett parti som aktivt jobbar med klimatfrågor och inte sopar klimatkrisen under mattan!

   Svara

    Och du har bara läst propaganda på Aftonbladet och Expo, för det passar in i ditt tankesätt

    Svara

     Nu är ju Aftonbladet allt annat än vänster..

     Svara

      😂😂😂

      Svara

     Ojdå, klev jag på en öm tå F?

     Svara

   Men hur långt tänker SD i klimatfrågan? Inser de inte att miljoner av klimatflyktingar kommer att komma hitåt om inget görs? De om något parti borde verkligen ha klimatet som en viktig fråga eftersom de konstant talar om att minska invandring samt skyller allt som är fel på invandringen. De har absolut noll koll skulle jag säga. De lever i nån annan verklighet.

   Svara

  Självklart röstar jag! Eftersom klimatet är viktigast tar jag självklart V. Vi kan inte lösa klimatfrågan med symbolpolitik a la C tex. Hoppas alla röstar nu!

  Svara

   Samma här! Hjärtat är rött ❤ Förtidsröstade här om dagen.

   Svara

   Politiker och skatt på individnivå är inte svaret på klimatfrågan, det är entreprenörer som för utveckligen framåt, inte någon (o)trevlig politiker

   Svara

    Största lögnen som kapitalismen fortsätter att sprida. Väldigt få revolutionerande innovationer kommer från privata aktörer, dom flesta börjar som statliga projekt eller delfinansierade av staten.

    Svara

   Samma här! Enda rimliga kändes det som, och det var också V som alla valkompasser kom fram till att jag tyckte samma som.
   Har varit mycket intresserad av politik förut, fram till senaste valet som vart sånt antiklimax att jag tappade precis allt engagemang D:
   Så detta val har jag inte ens sett en endaste debatt.. ingenting

   Svara

  Röstar C för abort rättens skull. Att kd vill låta sjuksköterskor neka utföra abort tror jag är mkt skadligt

  Svara

   Jag känner tvärtemot. Tycker samvetsfrihet är jätteviktigt. De barnmorskor som vill utföra aborter skulle kunna specialisera sig på aborter precis som läkare är specialiserade på olika saker. Och de barnmorskor som vill jobba med förlossning och graviditeter kan ju få jobba med det. Förstår verkligen inte varför alla barnmorskor måste kunna/vilja jobba med att både ge och ta liv. Är väl en utmärkt möjlighet att skapa fler jobbtillfällen och höja barnmorskors status genom specialistutbildning.

   Svara

    Håller med Lovisa Lo. Jag vill inte bli förlöst av en barnmorska som har utfört aborter. Som kanske dödat ett barn i vecka 22 för att dagen efter försöka rädda livet på ett barn i vecka 23. Låt istället de som vill jobba med aborter jobba med det, och låt det finnas barnmorskor som slipper. Jag skulle välja barnmorskor som inte dödat! Och det skulle nog alla muslimer, kristna och moraliskt välutvecklade kvinnor också.

    Svara

     Det vill jag. Jag vill förlösas av ngn som inte dömer mig och som repsketerar att kvinnans kropp är hennes ❤️

     Svara

      Tänk då vad bra om både du och jag kunde få föda tryggt och välja barnmorska utifrån våra värderingar? Du kunde få en abortbarnmorska och jag kunde få en som delar mina värderingar. Valmöjlighet är fantastiskt och kvinnor som föder barn borde alltid ha rätten att känna sig trygga.

      Svara

       Och kvinnor som vill göra abort borde få känna sig trygga i att barnmorskor som de söker hjälp hos inte kommer neka dem den hjälpen. Att rösta för samvetsfrihet är inte att öka valmöjligheterna för de som söker vård utan ger den som ska utföra vården möjlighet att neka, vill ni jobba för att det ska finnas olika sorters jobb med olika uppgifter för barnmorskor måste det komma från ett annat håll.

       Svara

        Självklart ska det bara jobba barnmorskor som vill och kan utföra aborter på abortavdelningarna. Men måste alla barnmorskor jobba med det? Kan det inte finnas ett värde i att ge yrket olika inriktningar och specialiteter? Jag vet till exempel många muslimska kvinnor som jobbat som barnmorskor i sina hemländer och som är otroligt diuktiga inom sitt yrke, men som inte vill genomföra aborter. De skulle kunna jobba inom förlossningsvården istället.

        Svara

         Då kan de byta jobb. Passar inte jobben i Sverige så…

         Svara

          Gå och lägg dig Lena.

          Svara

         Som sagt, då måste det jobbas fram på ett annat sätt.

         Svara

         Problemet med samvetsfrihet är att i länder där det existerar så uppstår hela geografiska områden där det inte längre är möjligt att få abort, kvinnor som gör aborter demoniseras och de får inte längre den vård som de enligt lag har rätt till.
         Man kan välja ett annat yrke än barnmorska om man inte vill vara delaktig i aborter. Vad gäller de sena aborterna som abortmotståndare älskar att yla om så handlar det om ett fåtal per år i Sverige, och i princip uteslutande om barn som skulle dött inom någon timme efter födsel ändå. De flesta tidiga aborter av embryon sker i hemmet, utan någon barnmorska i hasorna.

         Svara

         då ska de inte jobba här, tyvärr. Inte som barnmorska i alla fall.

         Vi vill inte ha hit snävare abortregler.

         Svara

         De kan ju flytta till Alabama nu.

         Svara

       Nej du försöker vara rolig men om arbetsuppgifterna som barnmorska inte passar så kan de dömande personerna BYTA jobb.

       Svara

        Ja men precis. Eller bara söka jobb där man inte gör just dom sakerna? Måste ju finnas…

        Jag tex utbildar mig inte till polis just för att det finns saker dom gör som jag inte skulle kunna utföra, av moraliska skäl

        Svara

       Vill du kunna föda tryggt utan att riskera att träffa på en BM som utfört abort? Tror du att det är särskilt mordiska barnmorskor som gör aborter och då kanske känner lust för att döda barn allmänt? Aldrig hört talas om. Så du kan nog känna dig trygg med eller utan samvetsfrihet. Aborter i vecka 22 är extremt ovanliga och efter vecka 18 krävs tillstånd från Socialstyrelsen. Så det är ju inte som att det dödas nästan livsdugliga foster i parti och minut.

       Svara

        Precis, jag förstår inte var abortdiskussionen ens kommer ifrån? Helt plötsligt får vissa partier det att framstå som att det slentrian-aborteras nästan livsdugliga foster på daglig basis. Var är statistiken? Hur många aborter utförs egentligen efter vecka 18? Det finns väl knappt någon kvinna som medvetet väntar till v 22 ”bara för att”? De foster som aborteras sent är ju i de flesta fall inte livsdugliga eller är konstaterat skadade/sjuka och kommer inte kunna överleva alt. kommer inte leva speciellt länge. Varför diskuterar vi ens abortfrågan? Busch Thor vill ha en nollvision för aborter, varför undrar jag? Är aborttalen vårt största samhällsproblem?

        Svara

       Du ska inte få välja läkare, barnmorska etc efter hur de passar med dina värderingar? Hur tänker du här? Ska alla anställda ha en liten hemsida där de skriver politisk tillhörighet, värderingar, troendestatus, civilstatus o.s.v.? Du har inte med det att göra. Du har heller ingeting att göra med vad ”din” barnmorska gör med andra patienter, i Sverige råder tystnadsplikt. Därmed behöver och ska du inte veta om din barnmorska utfört 0 eller 1000 aborter, eftersom det är mellan henne och hennes patienter.
       Du låter egoistisk och orealistisk.

       Svara

       Men hur ska du kunna välja din barnmorska? Födselvården går på knäna för att hinna/orka med och du vill välja din barnmorska?!

       Svara

     Låter du en tandläkare som nyss dragit ut en tand laga de tänder du vill ha kvar?

     Svara

      Ja men jag skulle nog inte välja att en läkare som utför aktiv dödshjälp med ena handen skulle ge mig livsuppehållande vård i livets slutskede med andra. Det skulle kännas otryggt.

      Svara

       Det skulle jag gladeligen. Hur lågt förtroende har ni för yrkesprofessionella människor? Fri abort är en mänsklig rättighet och aktiv dödshjälp vid livets slutskede borde också vara det, så människor som lider så svårt slipper åka till ett annat land för att själva fatta beslut om när de vill låta plågan upphöra.

       Svara

        Nope, abort är ingen mänsklig rättighet även om somliga vill att det ska räknas som det.

        Svara

         Inte i alla länder, men det borde det vara.

         Kvinnor kommer alltid att genom gå aborter. Frågan är bara om dom får möjlighet att göra det på ett säkert sätt eller om dom tvingas att göra det på ett osäkert…

         Svara

       Tror du att läkaren ’glömmer’ vem som ska hållas vid liv och vem som valt att avsluta?
       Då skulle inte jag lita på någon, en kirurg tex som just opererat någons fot när jag ska ta blindtarmen – börjar hen karva mig i stortån då?

       Svara

     Att utföra en abort är INTE samma sak som att döda ett barn!

     Svara

      Vad är det man gör då tror du?

      Svara

       Ett foster är inte ett barn. Är spermier också barn då?

       Svara

       Ett embryo är inte ett barn. Är spermier också barn då?

       Svara

       Det man gör vid en abort är att ta bort ett oönskat foster/embryo som lever av en kvinnas kropp. Du dödar inte ett barn, det har inte blivit ett barn, det finns ingen fungerande hjärna i embryot

       Svara

        Bara ett litet förtydligande, alla aborter sker inte för att fostret är oönskat. Tvärtom kan det vara oerhört efterlängtat men det har konstaterats att det inte utvecklas som det ska/är skadat/sjukt/kommer inte överleva eller leva speciellt länge utanför magen. Att som kvinna (inkl. dennes partner) då behöva fatta beslut om abort kan vara det absolut värsta du någonsin måste gå igenom.

        Svara

     Det krävs tillstånd för att göra abort efter v 18. Det är inte heller något som tas lätt på. De foster som aborteras så pass sent är sådana som bedömts som ej livsdugliga. Tycker det är mer mänskligt att gå avsluta en sådan graviditet än att behöva gå resten av graviditeten och vänta på att föda ett barn som kommer att dö direkt efter förlossningen. Vem gynnas av det? Vem mår bra av det?

     Svara

      Fast det är inte bara ”ej livsdugliga” foster som aborteras så sent.
      I 30% av aborterna som godkändes av socialstyrelsen angavs ”sociala problem” som orsak. (2017) 162 st, för att vara exakt. 162 fullt friska barn.

      Så det är en fruktansvärd myt att det endast är foster som ändå inte skulle ha överlevt som aborteras så sent.
      Källa: https://www.socialstyrelsen.se/publikationer2018/2018-5-17

      Svara

       Sociala problem skulle kunna vara att mamman är heroinist till exempel. Vilket barn vill växa upp under sådana förhållanden?

       Svara

        Då borde man rimligtvis omhänderta barnet när det är fött, inte döda det.

        Svara

         Men tror du alla mammor slutar knarka bara för att dom råkat bli gravida? Hur bra tror du det barnet kommer må efter att ha varit i en mamma som har knarkat i nio månaders mage?

         Svara

         Men är inte världen redan full av oönskade barn? Vad gör det med en människa att födas till världen och inte vara önskad. Är verkligen ett ofött barns rättigheter större än den kvinna som inte vill föda det?

         Svara

         Varför tvinga kvinnan att genomgå en graviditet för att sedan tvinga henne att lämna ifrån sig barnet?

         Svara

     viktigt att komma ihåg är ju att aborter mellan v 18-22 inte är något som sker direkt lättvindigt, är nog vanligare att livet försöker räddas i v22 än att det aborteras bort.

     Känns ju som att folk tror att vi har allmän abort fram till v22, det är ju inte direkt så

     Svara

     Det här är den sjukaste kommentaren jag läst på länge.

     Svara

     Fast de som arbetar med förlossningar arbetar väl med just det? Man åker inte till BB för en abort, eller (Utom eventuellt i vecka 18 då)? Rätta mig om jag är okunnig.
     Som en barnmorska utför man de arbetsuppgifter som krävs på den arbetsplats man tillhör. Nog finns det väl arbeten inom detta yrke där man ej utför abort. Ultraljudsbarnmorska tex? Eller preventivmedelsrådgiving? Man kan ju inte utbilda sig till ett yrke för att sen inte kunna utföra uppgifterna.

     Svara

    Fast samvetsfrihet och att vara specialiserad på vissa områden är INTE samma sak! Alla barnmorskor utför inte aborter som det är nu heller, tex den barnmorska som jag träffade på vårdcentralen när jag var gravid hade inte aborter som arbetsuppgift även om hon hade utbildning för att kunna. Jag tycker inte det är OK att som vårdgivare vägra vård pga någon religiös övertygelse (det är oftast det som det handlar om). I så fall skulle ju en läkare som är ett Jehovas vittne vägra ge patienter blodtransfusion till exempel. Vad gör vi den dagen det inte finns någon läkare tillgänglig för att ge blodtransfusionen? Låter patienten dö? Vad händer vi den dagen alla barnmorskor som kan tänka sig utföra abort är på semester? Tvingar kvinnan att fortsätta en oönskad graviditet? Blanda inte ihop samvetsfrihet och specialisering! Titta på vilka det är som driver frågan om samvetsfrihet. Det är extremt konservativa religiösa grupper dom arbetar aktivt för att begränsa rätten till abort. Rätten till abort handlar om rätten till sin egen kropp och rätten till vård. Vad händer i länder utan aborträtt eller länder med extremt begränsad aborträtt? Jo, kvinnor dör av illegala aborter. Rätten till fri abort borde vara en viktig fråga för alla som inte vill att typ Livets ord ska diktera villkoren i samhället.

    Svara

     Jag driver frågan om samvetsfrihet och är inte det minsta religiös. Du har fel, vi är många som är för samvetsfrihet utan att vara religiösa, precis som det finns många religiösa som är emot.

     Däremot är jag personligen emot aborter och skulle därför inte vilja att en barnmorska som utför aborter förlöser mitt barn. Nu har jag redan fyra barn så det har ju gått bra ändå, men jag måste ha rätt att få ha min åsikt.

     Svara

      Klart du får ha din åsikt 🙂 Det är dock fakta att frågan drivs hårt av extrema grupper som livets ord (med stöd av amerikanska extrema grupper. Är du emot abort generellt eller handlar det om att du själv inte skulle kunna tänka dig genomgå en? Att förbjuda aborter leder till att kvinnor dör. Det är ren fakta (googla unsafe abortion WHO). Tycker du att det är bättre att kvinnor dör av illegala aborter än att de får hjälp att få en säker abort? För abort kommer kvinnor att göra, oavsett om det är lagligt eller ej.

      Svara

      Tror du dessa barnmorskor är sämre på att förlösa barn?
      Är de ’smutsiga’ eller vad är ditt problem?

      Om du personligen är emot aborter så låter du bara bli att göra abort – mycket enkelt!

      Svara

       Din sista mening – exakt! 👏

       Svara

       Jag gjorde en abort för drygt en månad sedan och kan informera er som är osäkra på om proceduren är liknande med en förlossning – att det är den INTE. Min barnmorska gjorde ett ultraljud och sedan fick jag av en läkare 4 olika små vita påsar med olika tabletter som hon gick igenom vad de innehöll. Inte mycket ”dödande” från varken läkaren eller barnmorskans sida, så jag har väldigt svårt att tro att någon av dem skulle kunna missta en förlossning av ett önskat barn för en abort och göra fel…

       Svara

      Varför vill du inte att den som förlöser dig har utfört en abort på någon annan? Jag förstår inte riktigt problemet med det. Inte som att bm kommer att ha ihjäl ditt barn bara för att hen avslutat en annan graviditet. Eller vad menar du?

      Svara

       Hehe ”ooops, gjort så många aborter på senaste tiden att jag råkade ha ihjäl din unge utav bara farten”

       Svara

        ”Det var inte meningen, det bara blidde så!”

        Svara

      Frågan om samvetsfrihet behöver inte ”drivas”. Ingen, exakt ingen, är tvingad att utföra aborter. Jag har aldrig hört talas om någon som blivit tvingad in i barnmorske- eller gynekologyrket. Eller har du något exempel på det? Och att kräva att vårdpersonal ska dela ens egna värderingar är något av det mest bortskämda och verklighetsfrånvända jag hört.

      Frågan om ”samvetsfrihet” handlar endast om en vilja att kontrollera och skambelägga kvinnors val och kroppar. Endast.

      Svara

      Lovisa LO,
      Varför skaffar du inte lite kunskap innan du så stensäkert uttalar dig om aborter och barnmorskor? Då hade du t ex känt till den lilla detaljen att det inte är barnmorskan som ”aborterar” barnet. Vid medicinsk abort ordinerar läkaren ett läkemedel som antingen sjuksköterska, barnmorska, eller uska med delegering ger till patienten. Patienten tar själv läkemedlet som inducerar aborten. Vid en kirurgisk abort finns ingen barnmorska med överhuvudtaget. Det är då läkaren som utför aborten.

      I vården idag går det inte att ta hänsyn till all personals olika tänkbara värderingar. För att en kirurgisk abort ska kunna utföras samarbetar minst 4-5 olika personalkategorier i oplaget på just den salen, och skulle bara några i personalen på en hel opavdelning ha särskilda preferenser, skulle logistiken inte fungera. Det gör den med nöd och näppe i dagsläget.

      Att du påstår att det skulle ge fler arbetstillfällen och chans till specialistutbildning (barnmorskor har redan 1,5 års vub, op 1års vub), om viss personal ska utföra endast aborter är är tyvärr bara bevis på att du inte har någon aning om vad du pratar om tyvärr, och själva idén som sådan är helt absurd.

      Svara

    Det är ganska uppenbart att många som är mot abort eller vill ha samvetsfrihet varken jobbar inom, eller har särskilt mycket insikt från själva vårdarbetet, kring kvinnosjukvård. De barnmorskor som jobbar på en gynekologisk avd t.ex. jobbar t.ex. inte nödvändigtvis alls med förlossningar utan aborter ingår som en självklar del i arbetet. Att vara barnmorska som ”genomför” en abort kan lika väl vara att ge någon tabletter som dom tar och sedan får de gå hem och höra av sig vid behov. Att kräva att en förlösande barnmorska aldrig ska ha administrerat t.ex. cytotec som del av en abort någon gång i sin yrkesverksamhet känns lite som samma retorik som de som bara vill gifta sig med en oskuld, att det skulle vara något ”rent” eller ”oförstört”. Det finns nog 0% barnmorskor som går in i yrket och inte förstår att de kan ställas inför aborter. Vill man inte jobba med det, så söker man sig till verksamheter där det inte förekommer, precis som alla andra jäkla yrken med etiskt jobbiga arbetsuppgifter. Kan du absolut inte tänka dig att behöva använda vapen i ditt yrke, så blir du inte polis.

    Myten om att ”slarviga kvinnor” använder ”abort som preventivmedel” florerar t.ex. mycket fortfarande. Att någon genomgått t.ex. 5 aborter innebär kanske att personen har mycket svårt att hitta fungerande preventivmedel och är väldigt fertil, eller lever i en destruktiv relation, m.m m.m. Det finns 100 olika scenarion som vi inte vet ett skit om.
    Men visst, är man emot all abort så är man ju det oavsett.

    Svara

     Det kanske skulle få fler att vilja bli barnmorskor om de slapp vara delaktiga i aborter?

     Det sker nästan 40 000 aborter i Sverige varje år, det säger väl sig självt att det tas för lätt på. Att många kvinnor inte har någon som helst respekt för livet de dödar. Vilket inte heller är konstigt, för att vi matas konstant med argumenten att det är ”bara en liten cellklump” och att kvinnor har ”rätt till sin egen kropp”. Nu ska man ju till och med nästan vara stolt över att man utfört en abort, sinnessjukt. Ha i alla fall mage till att skämmas över det liv du släkt!

     Svara

      Vilken barnmorska utför abort enligt dig? Vid kirurgi är det en läkare och vid medicinsk abort är det handräckning till patienten själv. Så hur tänker du nu?

      Svara

       Du är högst delaktig genom att förmedla tablett t.ex.

       Svara

      På vilket sätt tänkte du att man kan minska antalet aborter, genom att ta in argumentet att barnmorskor ej behöver vara delaktiga? Det låter som att du ser ett samband där.
      Du ska ha mage att skämmas över de ord du skriver.

      Svara

       Det var inte ett argument för att minska antalet aborter. Det var ett svar på stycket som handlade om att ”myten om slarviga kvinnor”.

       Kan även tillägga som argument för minskande av aborter så borde varje kvinna som vill göra en abort tvingas se fostret via ultraljud samt bli insatt i fostrets utveckling. Så att du helt och hållet är införstådd med vad du gör.

       Svara

        Jag tror nog att alla som gör en abort är helt införstådda med cad de gör. De delar bara inte dina värderingar.

        Svara

        ”Kan även tillägga som argument för minskande av aborter så borde varje man som vill knulla tvingas att i ett par månaders tid byta blöjor och väckas minst var tredje timma varje natt. Så att de helt och hållet är införstådd med vad de gör.”

        Svara

         Den enda logiska lösningen för de som vill ha 100% säkerhet att ingen ska behöva genomgå abort:
         https://www.instagram.com/p/BxhhtMCC9__/

         Svara

          Ändå rimligt 🙂 Männen kan gott ta sitt jävla ansvar de med.

          Svara

    Frågan är större än så. Det handlar om en rättighet som vi måste se till att aldrig rucka på. Vi måste hårt hålla fast vid den. Se hur det gick i Alabama. Att införa undantag där vissa inte behöver jobba med att ”ta liv”, och därmed neka abort till en kvinna, är en sån läskig väg att gå. Jag är stolt över att bo i ett sekulärt land med goda värderingar, men som inte ruckar på de rättigheter kvinnor har (och borde ha överallt). Vården ska vara fri från religion och värderingar som skiljer på hur patienter behandlas, vilka som har rätt till vad o.s.v. Om vården ska vara lika för alla så kan vi inte ha en yrkesgrupp som vägrar ge sina patienter det som de har rätt till. Och nej, jag tror inte att alla barnmorskor plötsligt kommer gå över till någon slags ”pro-life”-rörelse, men jag tror det är en farlig väg att gå. Passar inte de rättigheter som patienterna har, så får dessa barnmorskor kanske gå över till att jobba som ssk eller skola om sig helt.

    Kvinnor som ska göra abort ska inte heller behöva känna sig dömda och må ännu sämre i en sån redan känslig situation. Nej, håll religion och ”moral” borta från vårdyrket som ska bemöta alla likadant.

    Svara

    Dessutom är samvetsfrihet en mänsklig rättighet, tillskillnad från abort.

    Se artikel 18 https://fn.se/wp-content/uploads/2016/07/Allmanforklaringomdemanskligarattigheterna.pdf

    Svara

     Absolut. Däremot är det inte en mänsklig rättighet att arbeta som barnmorska.

     Svara

     Ja men det är inte en mänsklig rättighet att jobba som barnmorska?

     Svara

      Visserligen inte, men man kan ju tycka att det finns en paradox när man som vårdpersonal känt ett kall att hjälpa människor och sen i en situation ska behöva släcka ett tickande hjärta, tycker du inte?

      Svara

       Det är det väl verkligen inte? Vid abort hjälper du ju verkligen någon – kvinnan som, av anledningar som ingen har med att göra, står inför en oönskad graviditet och troligen förstörd framtid. Tänk att få hjälpa henne och ge henne möjligheten att själv få skapa sin framtid!

       Svara

   Bara för faktana skull: samvetsfriheten (som det heter) skyddas redan av EKMR (Europeiska konventionen om de mänskliga rättigheterna) och finns satt i system i exempelvis Norge. Om Sveriges hållning prövas i Europadomstolen är det troligt att vi blir fällda för att vi inte skyddar rätten till samvetsfrihet tillräckligt.
   Jag argumenterar inte för det, men tycker det är rimligt att se frågan i sitt sammanhang.

   Svara

    Det är väl ändå tveksamt om Sverige skulle bli? Tex har det ju inte ansetts okej att som apotekare med hänvisning till religion vägra ge ut p-piller? Jag tror, och hoppas!, att allas rätt till vård alla gånger trumfar så kallad ”samvetsfrihet”. Barnmorskan/läkaren kan lätt välja ett annat yrke, den våldtagna/p-piller funkade inte/kondomen sprack/osv-personen har också rätt att få välja.

    Svara

    Nej det är inte troligt att vi skulle bli fällda och det finns ingenting som säger att någonting skulle ändras i svenska systemet även om Europadomstolen tycker annorlunda.

    Svara

   Håller med Lena! Att värna aborträtten är en superviktig fråga för mig.

   Märks i många kommentarsfält (även detta) att abortmotståndare vädrar morgonluft nu.

   Svara

  Har röstat! #Swexit är en av de viktigaste frågorna för mig, tillsammans med skyddet av Europas gränser och ett omfattande återvandringsprogram.

  Svara

   + 1

   Svara

   Har du då läst på hur samhällen regerar på en tillbakagång av frihandelsavtal? Vet du hur prisbilden kommer utveckla sig på tex bensin, mat och kläder? Det är lätt att argumentera för swexit men en bör (tyvärr) åtminstone ha 30p statsvetenskap och nationalekonomi för att förstå hur Sverige skulle se ut utan EU idag.

   Svara

    Ja.

    Svara

   Exaaakt! 😉

   Utöver det spelar det ändå ingen roll då de vi röstar dit knappast kommer kunna påverka något.

   Dock kommer jag att rösta på valdagen. Det ryktas om att förtidsrösta inte är så bra. Typ att röster försvinner eller vad det nu var… Förstår inte riktigt hur men det är ju inte en så stor uppoffring för mig så varför inte 🙂

   Svara

    Kontrollen av hanteringen av förtidsröster är rigorös. Det är precis lika säkert att förtidsrösta som att rösta på valdagen. Om hanteringen i kommunen av någon anledning skulle fallera (Falun 2018) så skulle sådant fångas upp av den kontroll som Länsstyrelsen gör veckan efter valet.

    Mvh
    Röstmottagare och ordförande i valdistrikt sedan många år tillbaka

    Svara

    Man ska inte tro på rykten. Det som dock har hänt är att postnord misslyckades med att leverera ett mindre antal röster i tid i Falun. Eftersom rösträkningen redan hade startat och det inte är lagligt att ta emot fler röster när man börjat räkna så fick man göra om valet i Falun eftersom dessa 100-talet röster skulle kunnat påverka valresultatet. Detta om något visar på hur allvarligt vi i Sverige bedömer att det är mär något i valprocessen går fel.

    Svara

   Enda anledningen till swexit tycker jag är att vi skulle kunna ha egna striktare lagar kring livsmedelsproduktion, jordbruk och miljö. Eller kanske inte striktare, utan mer moderna!
   Där skulle vi kunna göra så himla mycket ifall vi inte behövde anpassa oss till EU som släpar efter.

   Svara

   Jag är nyfiken på vad du och alla swexit förespråkare anser att Sverige kommer vinna på en swexit?
   Bor inte i Sverige så har inte följt den debatten mer än sett nån kommentar här och där men aldrig någon anledning till varför.

   Svara

   Intressant, vilka röstar du på om jag får fråga? Har för mig att SD officiellt gått ifrån sitt gamla återvandringsprogram. Vilka partier har återvandring i sina program idag? Jag tänker att de flesta svenskar har någon koppling till till invandrare idag, tex ingifta släktingar, barnbarn, vänner, grannar, kollegor. Har du människor i din närhet som skulle drabbas av ett omfattande återvandringsprogram och hur känner du för det?

   Svara

   Om swexit är din viktigaste fråga så antar jag att du inte röstade eftersom att inget parti förespråkar en swexit. Vill du verkligen lämna EU borde du rösta på kommunisterna som är väldigt måna om att vi ska lämna EU men dom uppmanar ju å andra sidan sina väljare till att inte stödja EU som institution genom att röst…

   Svara

  Står mellan SD och KD i detta valet. Fick lite högre på SD på SVTs test, men röstar oftast KD annars. Men ska självklart rösta!

  Svara

   KD har högre närvaro i EU. Så hade valt dem. SD har tyvärr högre frånvaro och man kan inte ta några beslut om man inte är där

   Svara

  Röstar F!.

  Svara

   Oj. Känns inte det lite bortkastat i detta valet?

   Svara

    De är ju större i EU än i Sverige?

    Svara

     Haha ja det säger ju inte så mycket.

     Svara

      Säger KD-Lovisa… sist fick F! 5,5% och KD 5,9%…

      Svara

       Och ja, de fick lika många mandat. F! ökade dock dubbelt så mycket som KD, håller den tendensen går de om KD med stor marginal. Haha.

       Svara

    Varför skulle det vara bortkastat i det här valet?

    Svara

    Nej. F! har en plats i parlamentet och jag tror att de kommer att få behålla den. Personröstar dock på någon annan än Soraya.

    Hade gärna röstat V men de sitter i en parlamentsgrupp som jag inte håller med om, medan F! sitter i en annan.

    Svara

    Nu avskyr jag allt som F! står för.
    Men det är väl aldrig bortkastat att rösta för något man tror på. Argumentet med bortkastad röst kommer jag aldrig att förstå.
    Dessutom så gör ens röst mer ”nytta” för ett litet parti än för ett stort.

    Svara

   I eu valet? 🤔

   Svara

   Gött! Jag med!

   Svara

   När jag går förbi F!:s (enda) valaffisch på Karlaplan skrattar jag för mig själv och tänker på att jag skulle vilja se konversionen av den specifika affischen.

   Svara

   Jag med!

   Svara

  Säkerhet, gränser och migration är de viktigaste frågorna för mig.
  Röstar för övrigt alltid. Och röstar alltid borgerligt.

  Svara

  Röstar SD.

  Svara

  Som statsvetare är jag mer intresserad av de som inte röstar. Det är betydligt roligare och mer intressant än de som röstar 😊

  Svara

   Jag röstar inte. Jag är inte statsvetare men jag är lärare i samhällskunskap så jag tycker att jag har rätt bra koll ändå. 😁

   Svara

    Varför röstar du inte? Har så svårt att förstå varför man väljer att inte rösta.

    Svara

     Är också nyfiken på det! Berätta gärna 🙂

     Svara

     http://kommunisterna.org/nyheter/2019/04/gor-din-demokratiska-plikt-bojkotta-eu-valet

     Av den här anledningen. Jag är inte kommunist men jag väljer dock att bojkotta av samma anledning. Jag tänker inte ge EU legitimitet.

     Svara

      Är det inte bättre att försöka få till ett swexit då? Jag tänker om du ändå är emot EU.

      Nu skummade jag dock bara igenom det som stod där men jag känner igen det jag såg.

      Svara

    Samma här, har aldrig gjort och kommer aldrig göra.

    Svara

   Varför då? 🙂

   Svara

    När man väl har sållat ut de sjuka som inte kan rösta är det spännande att titta på olika anledningar varför någon väljer att inte rösta. Det är inte så många soffpotatisar som man kan tro, utan det är en del som aktivt uttrycker missnöje genom att inte rösta. Om de som röstar blankt skulle strunta i att rösta skulle politiker lägga större energi på att fånga upp dessa personer, och på det sättet få fram de missnöjda. En blank röst ger ändå ett valdeltagande, och högt valdeltagande är eftersträvansvärt. Går valdeltagandet ner reagerar folk, och mer energi läggs på den offentliga sektorn 🙂

    Svara

     Okej. Tack för att du svarade 🙂

     Jag tycker personligen att det också är ganska intressant och skulle gärna se ett lägre valdeltagande bland de som inte bryr sig eller förstår sig på politik. Det räcker som inte att läsa på vad partierna står för 2 veckor innan valet eller göra valkompassen. För om man inte hängt med i politiken så vet man inte vad politikerna lovat och sedan inte hållit. Ärlighet, godhet och karaktär är viktigare i demokrati än i något annat system.

     Svara

   Jag brukade aktivt låta bli att rösta p g a är liberterian och tycker demokrati innebär att en minoritet förtrycker en majoritet.

   Men nu har jag börjat rösta igen för att en familjemedlem börjar klättra inom politiken och vill främja dennes karriär. Förstår också att drömmen om den fria staten antagligen inte kommer att ske inom min livstid, så
   det är väl lika bra att använda min obetydliga röst. Och partiet jag nu röstar representerar mina personliga värderingar (som jag egentligen inte vill påtvinga andra men det gör ju vänsterpartisterna på mig så)

   Svara

    Sååå ideologiskt övertygad..!

    Svara

     Ok?

     Svara

  Jaha och om Bella inte röstar så ska ni väl håna och smutskasta henne för det också. Eh, psykfall. Hehe, eh

  Svara

   😂😂😂😂😂😂

   Svara

   Men vad fasen? Vad drar du upp Bella för?? Undrar just vem psykfallet är här 😂

   Svara

    SWOOOSH

    Svara

  HUR i hela .. röstar en på SD och säger sig samtidigt bry sig om klimatet? Hur röstar en öht på SD kommer för mig alltid vara en gåta. Egotrippade, inskränkta bakåtsträvare. (Dessutom är ju alla i den sekten korkade) Är SÅ trött på alla dessa snubbar ( kvinnor också.Tyvärr) som försöker få oss att återvända till 1800-talet. 🤷🏼‍♀️

  Och JA. Jag röstar alltid på V! ✌🏽♥️

  Svara

   Som alltid sakliga argument från någon som avskyr SD och drar alla som röstar på dem över en kam.

   Svara

    Ganska lätta att sortera ut redan vid den tvångsmässigt använda ”en” i stället för ”man” som politisk markering 😂

    Svara

     Eller så är det gammal, hederlig ursvensk dialekt att säga ’en’ – sånt brukar ju gå hem hos SD, förutom att de är för ovetande och opålästa för att ens veta om det…

     Svara

      De sakliga argumenten fortsätter. Förstår inte att om man nu är så emot ett parti så varför inte försöka övertyga deras väljare om varför partiet inte är lämpligt att rösta på?

      Svara

       Att det kan vara på grund av dialekt att säga en i stället för man är ett sakligt argument. Men du valde att svara på det andra i kommentaren. Varför inte svara på det som var sakligt i stället för att poängtera det som inte var det? Sten i glashus…

       Svara

      Det vet både du och jag att den plötsliga ökningen av ”en” hos feminister inte beror på dialekt utan används som politisk markering. Spelar du dum eller behövs det inte?

      Svara

       Ja, FRUK-TANS-VÄRT!

       Svara

   Ungefär som vi som inte röstar på V undrar hur i hela friden en människa röstar på V. Vi tycker olika.

   Svara

   Framförallt undrar jag hur kvinnor kan rösta på SD. Det är ett konservativt och faktiskt bakåtsträvande parti, och skulle vi utveckla vårat land i den rikstidningen så kommer kvinnors livskvalitet att försämras enormt.

   Svara

    På vilket sätt tror du att det kommer att försämras?

    Svara

     Minskad aborträtt (som säkert kommer minska ännu mer ifall det finns utrymme för partiet att driva det)

     Att jämnstäldighet ses som någonting dåligt som vi inte ska arbeta för i samhället. SD tycker att det är negativt med saker som genustänk på dagis och i skolan, och kan tänka mig att en utveckling av det skulle vara att inskränka även på sexualundervisning, RFSU , ungdomsmottagningar etc.
     Detta förlorar självklart män också jättemycket på, det är inte kul att vara man heller i ett patriarkalt samhälle. Men kvinnor och män som inte passar in i den normen kanske mer.

     Att vi istället ska sträva efter att ”män ska vara män och kvinnor vara kvinnor”. Fuck that.
     Jag vill vara en människa och ha tillgång till båda dom ”värdarna”.

     Svara

      1. SD har släppt abortfrågan.
      2. Vad du tänker dig skulle kunna hända som förlängning av en politik är rena spekulationer som ingen tänkande människa skulle bygga en argumentation på.

      Svara

       Man måste tänka lite längre än vad ett parti har för budskap JUST NU, eftersom att politik handlar om att välja röster och därför blir som en slags reklam. Har SD pratat om minskad aborträtt så är det ju fortfarande så partiet står, även om de har ”släppt frågan” för tillfället. Vänsterpartiet har ju släppt frågan om utträde i EU, men att dom har haft den agendan visar ju lite vart dom står.

       Man måste också spekulera i framtida utveckling. Jag undrar verkligen hur du baserar dina åsikter kring politik? Inte på spekulationer kring framtiden?

       Svara

       Eh, va? Att politik har effekt och konsekvenser är väl varför man öht röstar.

       Svara

     SD har ju idag hanterat problemet med tafsande man genom att sparka kvinnan som berättade om det samtidigt som de upprepar sitt stöd för den tafsande mannen. Det känns som en klar försämring i hur kvinnor bemöts i samhället.

     Svara

    Är det några kvinnor som röstar på idioterna då?

    Svara

     Ja tyvärr, jag känner en iallafall!
     Och så känner jag en som övervägde KD men sedan röstade på ett litet parti istället.

     Svara

    Kanske för att man inte vill ha hit ännu fler män med en kvinnosyn från mellanöstern.
    Hur kul är det att inte få känna sig trygg utomhus efter mörkret har fallit ner i sig egen stad?

    Svara

     Självbevarelsedrift kallas det.

     Svara

     Bacon i fickan funkar annars bra 👍👍

     Svara

  Röstar SD i valet.

  Svara

   Du gillar tafsaren Peter Lundgren eller?

   Svara

    Enligt Lundgren var det ”en väldigt överdriven historia” – undrar vad den utsatta tycker?

    ”Får man inte ens pilla nån på tuttarna när man är full längre, va!?!?!?”

    Svara

     De vänder sig i magen när man ser denna ”man” och tänker vad han gjorde mot kvinnan och sen hur SD hanterar historien med att låta visselblåsaren uteslutas och gubbslemmet få sitta kvar?!?

     Svara

      Minst en socialdemokratisk riksdagsledamot anklagas för att ha kraftigt berusad ha trakasserat en kvinnlig kollega.

      Enligt nyhetssajten ska mannen ha blivit ordentligt berusad under en julfest i riksdagen tidigare i veckan. Mannen upptäcktes utanför kvinnans rum, där han halvt avklädd stod och bankade på dörren. Kvinnan själv bekräftar att någon bultade på dörren, och ringde till slut på hjälp.

      Iklädd bara kalsonger och skjorta bankade riksdagsledamoten på en kvinnlig kollegas dörr och bland annat skrikit “knulla, knulla för fan.

      Till sist fick vakten föra bort honom, Jag var för full, säger den 43-årige politikern.

      Och vem är nu denne riksdagsledamot som trakasserade kvinnan och ville citat ”knulla, knulla för fan”?

      Per Svedberg‏

      Ordf i Norrbo S-förening
      Ordf i Hudiksvalls arbetarekommun
      Ledamot i DS
      Ledamot i kommunstyrelsen Hudiksvall
      Ledamot i kommundelsnänden Dellenbygden
      Ledamot i Hudiksvalls kommunfullmäktige
      Ledamot i landstingsfullmäktige
      Ledamot i lanstingets demokratiberedning
      Handledare i 900 ledar utbildningen

      Utöver detta har sextrakasseraren undertecknat motioner som denna ”Motion 2009/10:A414 Män för jämställdhet”

      Socialdemokraterna har gjort mycket för att mörka sexskandalen, men som alltid så kommer sanningen fram förr eller senare.

      Per Svedbergs styrka enligt han själv är ”Min förmåga att möta mäniskor är min styrka”

      Det var en skandal med en Socialdemokrkatisk kyrko-politiker som (Börje Silk) som dömdes fyra års fängelse för våldtäkt på sina barnbarn. Skandalerna dugger tätt inom (S)

      Och nu kom nästa stora skandal signerad (S) igen med Per Svedberg som den utpekade.

      Efter avslöjandet , väljer Per Svedberg att träda fram i Aftonbladet.

      ”Jag har ingen magsäck längre, förklarar han sin kaotiska fylla efter julfesten”. troligtvis årets mest idiotiska förklaring hittills av en folkvald riksdagspolitiker.

      Svara

      Uppgift om ett minst lika agerande (jag tycker värre) från S väntar i modd.

      Svara

       Undertiden kan ni googla på Per Svedberg.

       Svara

       Aha, det finns nån annan som gjort samma/värre? Ja, men då släpper vi detta!

       Svara

        Nej. Men se min poäng under detta kl 12:35 som jag postade samtidigt som du.

        Svara

       Och min poäng är denna att dessa typ av övergrepp finns inom alla partier. Vissa är bättre på att dölja dem än andra, det är enda skillnaden.

       Har för mig att det var en stor grej med kvinnor inom V också inte för så länge sedan. Var det inte en fd partiledare dessutom?

       Säker på att det skett inom M (och övriga inom alliansen) också men där är tystnadskulturen än större så dör får vi inte veta det.

       Så jag tycker inte någon ska sätta sig på en hög häst i den här frågan.

       Svara

      Sexuella övergrepp inom V

      Enligt kvinnan har mannen trakasserat henne genom ”kroppsberöring”, sms och genom att säga saker till henne som upplevts som kränkningar. Partiet uppmanade kvinnan att anmäla händelsen.
      Aftonbladet har fått bekräftat att en polisanmälan gjordes mot mannen. Brottsrubriceringen var sexuellt ofredande.

      https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/3L7eX/polisutredning-mot-v-politiker-nedlagd

      Svara

    Boom! Eller hur, även om Sd haft hundra värderingar som stämmer överens med mina egna så hade jag inte gett deras låtsaspolitiker och bedragare, sexister och nazister min röst. Alltså, jag skäms å deras och deras väljares vägnar så jävla ofta, och det är oftast folk (enligt min personliga erfarenhet) som är totalt oinsatta i politik och samhällskunskap, folk som kanske aldrig lämnat sin egna lilla håla till hemstad som röstar på dom. Tycker så synd om folk, för tydligen är vi rätt många idioter i det här landet med tanke på hur många röster de fick i valet. Fan Sverige, och alla dess vänner, vi KAN bättre. Kan vi inte bara satsa på att höja nivån nu?

    Svara

     Ja, de är bedrövligt. Men värst av allt är inte SS förlåt SD:s partimedlemmar (även om det är svårt att tro) utan deras åsikter och politik.

     Svara

     Ja verkligen!
     Alltså jag måste säga att mina föräldrar är väldigt höger, vet ju inte vad de röstar på men det är minst SD iallafall haha. Jag kan förstå deras resonemang och vilka känslor (rädsla för framtid och förändring) som ligger bakom deras åsikter, även fast jag står så långt ut åt andra sidan som man bara kan.
     Det jag däremot inte kan förstå är hur dessa två mogna nästan-pensionärer kan vilja rösta in smågrabbar som slåss med järnrör på stan I RIKSDAGEN?!?!
     Piratpartiet framstår ju som flera gånger mer seriösa

     Svara

     Håller med. När jag gör valkompassen kommer de oftast i topp för mig, men jag skulle aldrig, aldrig ALDRIG rösta på dem och bli förknippade med dem. Det är lika illa som att rösta på vänstern, även om vänstern orimligt nog har betydligt mer vettigare anhängare trots sinnessjuk partipolitik.

     Hade medborgerlig samling varit lite mer etablerade hade min röst gått på dem.

     Svara

    Inga andra partier har ju haft medlemmar som begått den typen av handlingar.

    Svara

     Medlemmar är en sak, folk med förtroende och höga positioner är en annan D:
     Vilja partier har haft liknande problem med människor på samma nivå?
     Jag minns en från moderaterna, och så var det ju någon vänsterpartist som råkade posta en bild där en pungkula syntes eller nåt haha

     Svara

      Det var Ohly som visade lite pung på en bild😄

      Nej, är nog få partier som på så kort tid har haft lika många allvarliga skandaler kring sina valda som sd har haft.

      Svara

       Man tycker nästan lite synd om Mona Salin och Gudrun Schyman som inte gjorde sina ”skandaler” nu istället, så det skulle jämföras med SD haha.
       Allt är relativt

       Svara

        Haha ja eller hur!?😄 jämfört med ett järnrör så verkar allt bättre.

        Mest undrar jag vad Ekeroth hade för hållhake på Åkesson när han fick sitta kvar så länge i partiet (han fick ”ta paus” en stund, gissar att män försökte se ut som att man gav honom konsekvenser) trots all skit han höll på med.

        Svara

       Hellre lite pung än rasism och järnrör på sveriges gator och i riksdagen. Kalla mig kräsen om du måste..

       Svara

    Korkat argument men det tror jag du vet.
    Ingen röstar SD för att de gillar en enskild tafsare.
    Alla som röstar på SD gör det för att de anser SD ha den bästa politiken i deras hjärtefrågor.
    Precis som alla som röstar på alla andra partier, med andra ord.

    Svara

     Äsh då kan man ju lika gärna rösta på KD?
     Nästan samma politik men lite seriösare parti och ledare.

     Svara

      Precis, SD har blivit mellanmjölk. Därför går rösten nu till AfS.

      Svara

  jag röstar borgerligt.
  och det gör mig så ledsen när min judiska församling som ska vara politiskt obunden uppmanar till att rösta vänster… 💔 dom manar för mp, v och fi och jag vill kräkas.

  Svara

   :O

   Men hur i hela fridens namn resonerar de…

   Svara

    Finns inte på kartan att detta är sant, Rebecka.

    Svara

   Jaha men det är väl lite överdrivet att vilja kräkad över de alternativen när det finns väldigt mycket värre partier för mångfalden

   Svara

   Oj, varför gör man det? Alltså varför just dom partierna?

   Svara

   What?! Vänstern som avskyr Israel och judar? Kolla på Malmö, det där är vad som händer om vänstern får för mycket makt.

   Svara

  Ganska lätta att sortera ut redan vid den tvångsmässigt använda ”en” i stället för ”man” som politisk markering 😂

  Svara

  Abortmotståndare och Sverigedemokrater, vilket fantastiskt kommentarsfält! Märks att egna företagare inom trollbranschen jobbar hårt 😅

  Själv ska jag givetvis rösta. Klimat och jämställdhet är mina viktigaste frågor.

  Svara

   😂
   Håller med dig, klimat och jämställdhet är viktigt!!!

   Svara

   Viktiga frågor för mig också! Och är såklart INTE sverigedemokrat eller abortmotståndare.

   Svara

   Man är inte troll bara för att man tycker annorlunda än du. Du vet att det är ganska många som röstar på SD va? Läser du tidningen? Vi finns.

   Svara

    Haha ja ganska många idioter röstar på SD. Små rädda råttor som tror att de ska få det bättre genom att stå på någon annans huvud.

    Svara

     Det var inte snällt skrivet..

     Svara

      Men det är ju sant!

      Svara

    Frågan är om du löser tidningen? Peter Lindgren, hallå??

    Svara

  DJURRÄTTSFRÅGOR och KLIMATET. Är mina huvudfrågor, blir Djurens parti.

  Svara

   Tror jag röstar på samma sak. Men de är ju ett småparti så jag funderar på hur stor skillnad de kan göra men.

   Svara

    Utan röster kan de göra absolut ingenting så det är bara jättebra om folk även röstar på mindre partier. En röst är en större chans än noll röster

    Svara

  Skriv gärna om Margaux som publicerat ett inlägg om aborträtten och sin egen abort, samtidigt som hon nyss hade EBT som vigselförättare.

  Svara

   Och bara för att hon valde EBT som sin vigselförrättare håller hon med om allt som KD står för? Som att det tvångsmässigt hör ihop. Är själv medlem i ett parti, men det betyder inte att jag håller med om exakt varje punkt i partiprogrammet. Jag arbetar istället för att få till en förändring inifrån.

   Svara

   Vad har EBT och KD med det att göra? Att de vill se över aborträtten? Att de vill uppdatera forskningen? Vad är det med vänstern och deras kunskapsförakt?

   Svara

    Nu får du nog slå upp en nyhetstidning ändå, så att du kan hänga med lite bättre!
    ”dugörbortdig

    Svara

  Redan solklart vad jag ska rösta på, men det behåller jag för mig själv, ingen verkligen ingen har med det att göra. Känns toppen 😊

  Svara

   Och du är grundlagsskyddad för detta 🙂

   Svara

  Tycker också att klimatet är den viktigaste frågan på EU nivå, då vi behöver samarbeta över gränser för att kunna ha en chans till en inte helt katastrofal framtid. Lätt att tänka att en enda röst inte gör så mycket skillnad men många enstaka röster kan gå en lång väg! Blir nog V eller MP för mig, inte helt bestämt ännu.

  Svara

  Jag ska fösta på V.
  För att vara exakt Vs Nr 2. Anna Sussner Rubin.
  Varför?
  1. Hon är kvinna
  2. ”Arbetarbakgrund”
  3. Invandrarbakgrund
  4. Arbetsrättsjurist
  5. Brinner för fackliga rättigheter
  6. Klimaträttvisa
  7. Feminism ( vågar inte kalla henne feminist, men det är hon säkert)

  Så är du osäker på vad du ska rösta på, eller varför du ska rösta, du kanske inte är insatt men vill bara att det ska bli bra?

  Gör som jag!
  Rösta på Anna

  Svara

   Hej anna!

   Svara

    Som att Anna skulle sitta på bloggbevakning och kampanja?
    Jag är faktiskt ”bara” en privatperson som läst på om kandidaterna.
    Det var ju Anna eller Malin Björk.
    Men jag kände mer för Anna pga hennes ”vanliga” bakgrund.

    Svara

   Nej.

   Svara

   Punkt 1-3 är ju verkligen stabila argument för en röst 🙄. Trodde man var tvungen att ha något att komma med rent politiskt. Ska nu leta efter någon snygg man att lägga min röst på…Gärna med modellbakgrund. Eller seglarbakgrund.

   Svara

  Jag röstar ja till EU

  Svara

  Flygskatten är bara bullshit. De som kommer drabbas är folk som inte reser så mycket. Typ vanliga svenssons som åker till Grekland/Spanien en gång vartannat år. De som verkligen behöver sättas dit är alla rika människor som åker flera gånger om året på nöjestrippar och som bara måååste utomlands på en veckas semester på sommaren, en långsemester på vintern och en liten cityweekend på både våren och hösten. För dem kommer flygskatten varken göra från eller till.

  Svara

   Innan någon ifrågasätter om det verkligen finns folk som gör så 1. Se bara på våra kära influensers flängande. 2. Min sambo jobbar i en ”fin” kommun där det verkar som om ungarna och deras föräldrar tävlar om vilka som har flest flygdagar om året.

   Svara

   Progressiv flygskatt är svaret! 🙏🏻

   Svara

  Jag brinner för klimatet och djurskydd samt en mer restriktiv flyktingpolitik.

  Svara

   Vilket parti röstar du på som har de värderingarna? 🙂

   Svara

  Tror inte vi kan göra så mycket åt klimatet. Det är en del av en fullt naturlig cykel

  Svara

   Vad baserar du det på?

   Svara

    Forskare anser väl att vi människor skyndar på en naturlig process? Under Jesus tid växte det palmer här, 1600-talet var så nära en istid vi har kommit sedan senaste istiden. Vi har haft mer än en istid. Så, kan vi stoppa det? Nej. Kan vi försöka bromsa? Ja.

    Svara

     Ja men då kan vi ju göra något åt det. Att bromsa är också att ”göra något åt det”.

     Svara

    Jösses! Jag vet vad jag baserar det på men vet inte ens om jag orkar när människor uppenbarligen inte känner till hur det sett ut historiskt och vart vi faktiskt befinner oss. Astronomi är allt jag orkar säga. Astronomi.

    Svara

     Jag känner också till hur det sett ut historiskt. Jag undrar mer varför du tror att vi inte kan göra något åt hur förändringarna har eskalerat i modern tid.

     Svara

      Sen är ju inte miljö bara en fråga om varmare klimat och smältande isar, utan också rubbad biologisk mångfald och en herrans massa gifter i naturen

      Svara

      Jag tror att mycket av förändringarna handlar om en helt naturlig del av en helt naturlig cykel. Det ska alltså ske. Det sker förändringar även på andra planeter helt utan påverkan från människan. Förändringar på andra planeter handlar också om just det, naturlig cykel. Astronomi.

      Svara

  När ni röstar i EU-valet, kommer ni förutom parti även rösta för en kandidat?
  Jag känner mig lite lost ang kandidaterna men inte vilket parti jag ska rösta på

  Svara

   Jag kommer att personrösta. Dock är jag väl lite annorlunda i mitt resonemang än de flesta, på grund av vad jag röstar på. Men jag har försökt utse den som är mest karismatisk och inte är rädd för att vara högljudd.

   Det enda tips jag kan ge dig är att försöka ta reda på vem som känns ärligast och är mest beredd på att välja den svåra vägen för sig själv.

   Svara

  Jag kommer rösta SD, precis som i riksdagsvalet. Jag tycker de har i särklass bäst politik på samtliga punkter. Det är tråkigt att så många inom ”vänstersekten” som jag kallar er, har en så felaktig bild av Sverigedemokraterna. Klimatet är väldigt viktigt för mig också och SD har aldrig förnekat klimatfrågan, skillnaden är att de har konkreta och realistiska förslag på hur vi kan lösa den och inte hysteriska åtgärden som slår mot oss på landet och mot Sveriges ekonomi.

  Jag anser inte heller att de är ett kvinnofientligt parti och jag själv är i allra högsta grad kvinna. De, till skillnad från de övriga partierna (Kd är undantaget) är de enda som har en genuin oro för vår säkerhet och är villiga att göra något åt det. Löfven å andra sidan förmår sig inte ens att erkänna att vi kvinnor känner oss mer och mer utsatta i hans Sverige.
  //Erika

  Svara

   Jag vill egentligen rösta på Djurens parti på grund av deras djurskyddsfrågor men vill även rösta fram en mer restriktiv flyktingpolitik så kommer nog även rösta SD i EU valet.

   Svara

   Sorgligt!
   Som kvinna och rösta på SD, hur tänker du? Och att SD som härstammar från nynazistiska rörelser, spelar de ingen roll för dig?
   Tror du allt är invandrarnas fel?

   Svara

    Jag röstar på det parti som känns bäst för mig oavsett om jag är kvinna eller man. Jag tycker som sagt SD värnar om oss kvinnor. Jag hör ofta att de är kvinnofientliga och jag har letat med ljus och lykta efter punkter i programmet som tyder på det samt lyssnat på debatter och jag kan inte se det andra verkar se. Kan jag få några konkreta exempel som jag verkar ha missat?

    De flesta partier har en mörk historia, det är väl allmän känt? Jag fokuserar på Sveriges nutid och framtid.
    Skulle aldrig någonsin påstå att allt är invandrarnas fel. Däremot inser jag att många problem uppstått pga. våra politikers naiva, oansvariga och idiotiska migrationspolitik.
    //Erika

    Svara

     Ett exempel på deras kvinnosyn står i alla dagstidningar idag faktiskt. Om hur deras EU-kandidat tafsat på en annan SD-kvinna och hur kvinnan som berättade om detta nubär utesluten från partiet m.m

     Svara

      Läs igenom vad hon har sagt. De båda umgås ännu och var väldigt fulla och han har bett om ursäkt och för henne är det water under the bridge.

      Svara

      Jag såg det nu och det låter onekligen sunkigt. Väntar och ser vad som kommer fram, ett mynt har alltid två sidor och många är sugna på att förstöra för SD, därför litar jag inte blint på hur allt framställs i media. Det är nog ingen slump att detta kommer fram dagar innan valet, en händelse som inträffade för 1,5 år sedan.

      Visar det sig att han är en gubbtjuv så borde han såklart uteslutas, men mitt förtroende för partiet och Jimmie förblir oförändrat än så länge.
      //Erika

      Svara

       Googla Littorin så kommer du se ett mönster från media…

       Svara

   Kan du inte berätta VAD som är så bra med SD då?
   Känns som man alltid hamnar i att SD supporters avfärdar saker som dom inte står för. Men aldrig att man hör någon berätta topp 3 saker som är så bra med partiet?

   Svara

    Ja det läggs tyvärr mycket tid på att avfärda missuppfattningar just för att det finns så många. Det vore bra om folk gjorde lite egen forskning om partiet och inte svalde allt man hör från media/skolan/polare.

    Det JAG tycker är bra med partiet i det stora hela är att de inte sysslar med självcensur. De utgår från fakta och statistik när de bedriver sin politik och det är en förutsättning för att jag ska kunna ha förtroende för politiker.
    Jag upplever att de är det enda partiet som jobbar FÖR folket och inte tvärt om. Om man ska sammanfatta =)

    Svara

     På VILKET vis jobbar dom FÖR folket då?a
     Asså snälla förklara? Ni kan aldrig komma med konkreta saker…

     Svara

      *De säger sanningen som den ser ut, utan att tassa runt jobbiga ämnen därför känns det genuint när de pratar. Övriga politiker snackar mest skit, känns som de spelar teater.
      *De prioriterar de svenska medborgarna först och vill se till att vi får valuta för våra hårt förvärvade skattepengar; att vi ska få den vård och äldreomsorg som borde vara självklar i denna välfärdsstat (men tyvärr inte är idag).
      *De värnar om vår säkerhet och vill se hårdare straff för våldsbrott samt utvisning av utländska brottslingar (våldtäktsmän, terrorister och andra grovt kriminella)
      *De vågar stå upp för svenska värderingar och vill inte tillåta att radikala samfund får inflytande i samhället.
      Inget parti kommer vara felfritt men dessa punkter är viktiga för mig och SD är de enda parti som tar detta på allvar tyvärr.

      Svara

  Alla ni som värnar om djurens rättigheter se till att lägga rösten rätt. De är förskräckliga förhållanden inom djuruppfödning och inte minst djurtransporterna inom EU. Förskräckligt att man inte lyfter den frågan.

  Svara

  Det var inte ett argument för att minska antalet aborter. Det var ett svar på stycket som handlade om att ”myten om slarviga kvinnor”.

  Kan även tillägga som argument för minskande av aborter så borde varje kvinna som vill göra en abort tvingas se fostret via ultraljud samt bli insatt i fostrets utveckling. Så att du helt och hållet är införstådd med vad du gör.

  Svara

   Det här hamnade helt fel..

   Svara

  Till er som bryr sig om både klimat- miljö och djurfrågor kan jag tipsa om partiet Vändpunkt. Tre fd miljöpartister som brutit sig ur och startat ett eget parti med lite tuffare tag gällande miljöfrågor.

  Svara

   Smart av dem, med tanke på att Miljöpartiet inte längre känns som ett parti med fokus på miljön. Hoppas de lyckas sno åt sig någon halv procent från MP så att de krymper ännu mer 😁

   Svara

  jag har röstat för dem som aktivt vill jobba mot hedersförtryck.

  Svara

  Jag röstar på Fi i år igen! Rycker de har gjort ett fantastiskt jobb i parlamentet senaste fem åren.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.