Någon mer än jag som märker ord?

Ja, i min värld är en ”investering” någonting man investerar i/betalar för – inte någonting man får betalt för
Jag förstår att företagen fortfarande vill att det ska låta som att influencern själv valt och köpt hem varan, men i och med att inläggen numera måste reklammarkeras så ser det ju bara fånigt ut.
Nej, ni har inte investerat i en stoljävel, du har fått betalt för att visa upp den på bloggen. Inte heller godkändes kommentaren om ett önskat förtydligande.

Hugo skrev på Instagram att han och Paula ”skaffat” ett swim spa men inte heller det föll i god jord.
”Skaffat” är väl ändå bättre än ”investerat i”, men jag tycker det är bra att läsarna börjar reagera på det här förskönandet av reklamsamarbeten.

Någon mer som störs av det här ”inlindandet” av reklam?
Eller är det bara jag?

66 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Någon som sett Hela kändis-Sverige bakar? Hur fan beter sig Ellen Bergström där egentligen? Gapar,skriker, pratar som en bebis, beter sig som en fjortis. Det är pinsamt!

   Har också reagerat på detta! Hade hoppats att hon åkte och Niclas fick vara kvar.

   Ja jag har väldigt svårt för henne. Beter sig som en osäker överdriven clown.

    Håller faktiskt med. Följer inte henne eller känner till henne så bra men av det lilla jag har sett så är hon alltid gapig och sådär jobbigt spexig.

   Det är PRECIS så hon är irl.

    Yes, har samma erfarenheter av henne irl.

   Och Niklas wahlgren har både fillers och botox. Snälla Niklas.,,,,,

  Hörde precis på radion att Terese Alvén gått bort inatt. Så jävla sorgligt..

   Hon var hälsa personifierad tycker jag och utstrålade en sällan skådad naturlighet.

   Tack för ditt budskap om rörelseglädje ?

   Sov gott fina Terese!

   Har nog aldrig blivit så djupt berörd av en persons öde, en person som jag inte känner alltså. Det är så djupt tragiskt vad hon och familjen får få igenom.

  Jag var på ett seminarium om ämnet influencer marketing imorse, på tal om ämnet, och inte ens RO har ju klart för sig alla regler kring dessa reklammärkningar och regler. Exempel: en influencer får betalt av modeföretag X att lägga upp 3 st bilder och skriva om företaget på instagram. Så långt allt väl och reklammarkerat. Men influencern gillade bilderna (och företaget) så mycket att hen lägger upp fler bilder efter att samarbetet är slut. Folk frågor såklart var kläderna är från och hen svarar glatt ”modeföretag x!”. Ska detta då reklammarkeras?

  Det är en oerhörd gråzon i influencer marketing och det avgörs ofta från fall till fall. Ledamöterna i RON är ju själva inte alltid överens.

   Jag tycker att samarbetet smittar på alla andra tillfällen då produkten eller vad det nu är nämns.
   Det blir väldigt konstigt om samarbetet ska anses omfatta t ex en enstaka reklammarkerad bild på Instagram där influencern får hela ersättningen och därutöver ska det vara fritt fram för influencern att länka, tagga, skriva blogginlägg och lägga upp bilder utan reklammarkering. Sen kan man diskutera när ”smittan” ska upphöra. Men om en influencer gjort ett samarbete tidigare så kommer läsarna förstås alltid att tänka att det är ett fortsatt samarbete. Vore ju underligt om en influencer fortsatte att göra reklam för något utan att ta betalt.
   Jag vet att en del influencers avfärdar krav på reklammärkning med att detta var inte avtalat, jag fick bara betalt för ett blogginlägg, jag tycker produkten är bra, jag svarade bara på en fråga osv men detta är bara försök att slingra sig ur reklammärkningen som verkar vara något som till varje pris ska undvikas.
   Influencers borde istället satsa på trovärdighet och bra samarbeten som verkar naturliga och seriösa. Då kan man reklammarkera ett sådant samarbete utan att följarna tycker att det verkar konstigt.

    Jag har sett att i Storbritannien ska influencers skriva t.ex AD när de skriver ut var ett klädesplagg är från, om de jobbat med företaget tidigare eller om det är en press-gåva. Vissa tycker väl att det blir svårt att tyda det nuvarande förhållandet med företaget då men det är en idé som skulle kunna fungera i Sverige. Emma Hill skrev lite om det här: https://www.instagram.com/p/BtBkiqnhcGF/?hl=sv

  Ta och rensa upp under Bella inlägget. Kommentarerna om hennes barn från bland annat L8 är inte okej.

   Det är redan gjort.

    3 timmar senare. Moderera eller anställ någon som kan radera åt dig. Att diskutera att hennes barn bara är content för henne är fan inte okej.

     Ja precis, hyckel också att ta bort kommentarer med kritik om sig själv samtidigt som hon klagar på andra som gör det. Och kalla folk för troll om de skriver om Cs beteende och otäcka manipulativa sätt men de är inte troll om de skriver skit och hån om IL. C hänger själv på fb det vet alla, och många aktiva bellahatare här hänger där, är C och de också troll då. Och hyckel att anklaga andra för sånt som hon gör själv t.ex. överdriva sitt cv och sin egen förträfflighet, anklaga andra för att kopiera inlägg när hon gör samma sak själv. Och det finns mer usch.. Hon projicerar sina egna handlingar och beteende på andra, som om hon tror sig känna andra genom sig själv.

     3 timmar är ok. Man har själv ett ansvar för vad man skriver, eftersom det trots allt är ett öppet kommentarsfält (typ) 🙂

      Enligt min chefredaktör har man en vecka på sig att rensa kommentarsfältet så jag tycker nog att tre timmar är helt okej ibland.

       Ja herregud ja. Tycker mer än 3 h är okej, som sagt har den som kommenterar ett ansvar. Låter orimligt att du ska behöva sitta non-stop med kommentarer. Hade inte varit kostnadseffektivt för fem öre. Frihet under ansvar för oss som kommenterar helt enkelt 🙂 Om någon sen skriver helt outragous stuff så kan den ju hamna i modd/block tills vidare.

        Lustigt att andra inlägg rensas efter en sekund men de som är negativa gällande IL får ligga kvar!

    Fint att highlighta en kommentar som går på Hugos pch Paulas föräldrarskap. Du kunde väl bara tagit första meningen och täckt över resten.

     Where is the lie tho

      Vad vet du om det?

       Vadå vad jag vet om det? Gå själv in på Paula och Hugos blogg och instagrams så ser du sanningen. Ingen hemlighet direkt att dom använder barnen till att dra in massa pengar.
       ”Vad vet du om det?” Jösses vissa människor alltså

        Du vet ingenting om deras föräldraskap för att du sett lite av det på internet. Farligt att tro att allt man läser på internet är hela sanningen. ??

         Om min mamma och pappa hade använt mig som reklam, satt upp dagligen bilder på mig för flera hundra tusen följare, ja då skulle jag aldrig ens prata med dom igjen!

          Haha! Sure.

     Ja, det har du helt rätt i.

  Undrar om jag är i modd

  Forni har Wegner-stolar. ?

  Förstår dock inte vad en skål med 3 citroner gör mitt på bordet när man ska äta. ?

   Blickfång för bebisen?

   ??‍♀️

   Hon kanske tycker det är fint?

   //Moa

  Skrev också en sån kommentar som inte godkändes. Hon är så fruktansvärt löjlig, man får inte skriva något alls som ifrågasätter.

  I kommentaren skrev jag även att det är märkligt att göra reklam för, och höja produkten till skyarna, när dom faktiskt inte ens vet om det är något dom kommer använda. Alla barn gillar inte allt.

   Precis. Reagerade på ”helst vill man ju vara med hur liten man än är”. Liksom hur vet du det?? Ditt barn kanske kommer att hata att ligga i den där newborn-delen, de kanske kommer att vilja vara på dig 24/7, eller ligga i vagnen, eller någon annanstans.

    Men är inte det en sådan sak man lär sig efter man fått sitt första barn? Att man omöjligt kan veta vad som behövs innan det är dags. Herregud, vad många grejer en själv skaffade som aldrig ens användes men köptes in i goda tron om att alla barn BEHÖVER just den produkten haha 🙂

   ”Mat ska inte va något man slänger i sig eller äter på tu man hand” också en klassisk kommentar innan man fått barn. ?

  Men åtminstone Fornis inlägg är ju reklammarkerat, hur mycket mer än så ska krävas? Man måste väl ändå få skriva ett ”säljigt” inlägg och använda begrepp som tex investera även om det i grunden är ett samarbete? Det är ju det ett samarbete går ut på. Att få läsaren att vilja i det här fallet investera i produkten, alltså sälja. Jag tänker iallafall att en bra grej med reklammarkeringen i början av inlägg är att bloggaren då kan skriva på vilket sätt som helst eftersom det ändå är tydligt att det är just ett samarbete.

   Om det är ett samarbete ska influencern inte framstå som konsument. Det var det som Kissie/Alexandra blev fälld för i Marknadsdomstolen i fallet angående mobilåtervinningen.
   Alltså ska ord som köpt, investerat, handlat osv inte förekomma i samarbeten. Influencern behöver ju inte köpa varorna som ingår i samarbetet. Möjligtvis kan uttrycket klicka hem användas för det säger ju inget om att influencern skulle behövt betala något.
   Det finns alltid ett intresse hos influencers att ge intryck av att de köpt något som de tycker är bra och sen vill de rekommendera grejen till sina följare. Men är det ett samarbete ska det klart framgå redan när man börjar läsa och inte längst ned i form av någon liten tag eller länk.

    Det var ju det jag sa, att det står tydligt i början av inlägget att det är fråga om ett samarbete och då är det ju inga frågetecken om det rör sig om en vanlig rekommendation eller inte.

  Är J och J s nyinköpta bilar ett samarbete? Instagram platinumcarsse ?

  Vad gäller egentligen om man har ett eget företag där man säljer produkter/tjänster. Behöver man reklammarkera de inlägg man gör för detta på blogg och instagram?

   Som jag har förstått det, så ska alla inlägg som man lägger upp på sina sociala medier med tex en produkt som man själv säljer reklammarkeras. Tex när Isabella lägger upp något om Löwengrip så ska hon reklammarkera det =)

    Försökte lämna en kommentar på din blogg, men få måste jag godkänna att nouw får använda mina personuppgifter. De vill jag ju inte 🙂

  Vill också ha en sån stol.. :0
  Haha

  Jag ser allt som influencers tipsar om som reklam. Det är deras försörjning, så scrollar bara vidare.

   Ja, då missar du inga samarbeten och ingen smygreklam hur väl maskerade de än är 🙂
   Jag utgår från att allt som syns och nämns i sociala medier är reklam, spons och samarbeten i någon form. Ser det ut som reklam är det reklam.
   Influencers gör ingen reklam gratis och även om en viss bild inte blivit föremål för en faktura för samarbete så betraktar jag ändå bilden som reklam. På något sätt har influencern ändå fått betalt kanske tidigare, kanske senare, kanske i form av någon fördel, förmån eller gratisgrej.

  Många avundsjuka för att dessa 3 influensers kommit från ingenting och är mer framgångsrika nu än dem

   Eh?

  Skrattade lite när jag såg hennes inlägg. Vi tyckte newborn-insatsen lät sååå smart, så stolen stod färdig här hemma en månad innan vår dotter kom. ”Det kommer vara såååå praktiskt att ha henne med vid matbordet och middagar!”. Sen kom hon och hon HATADE den. Skrek och skrek och skrek. Hon hatade visserligen att inte bli buren oavsett, men den där insatsen var det onödigaste vi köpte. Nu får min kompis testa den till hennes nya bebis så vi hoppas på bättre lycka där 🙂

   *sin nya bebis?

    Japp! I den här satsen är ”min kompis” subjekt , och ”bebis” är (indirekt) objekt.
    När objektet tillhör subjektet ska det vara ”sin”.
    ”Hennes nya bebis” betyder att bebisen tillhörde någon annan än kompisen.

  Finns nog ingen ”influencer” som jag har så svårt för som Paula. Skenhelig och falsk. Sen att få hela sitt liv sponsrat och använda barnen för att tjäna pengar är bara patetiskt.

   Bra att någon ser hennes falskhet!

   +1 på den!!

   Samma här! Är förvånad över att Paula och Hugo faktiskt ens nämns i detta sammanhang då de alltid ska gullas med. Men såklart var det ju tvunget att tilläggas att ”skaffa” ändå var lite mer acceptabelt…

  Hugo har väl dock skrivit rätt tydligt i bloggen att de har ett samarbete med företaget och att de inte fått den gratis (kostar ju typ en halv mille) utan rabatterad. Tycker det har framgått sen innan de ens började installera den att det var samarbete?

  Ni är bara bittra på att de får allt och betalt för o ha allt haha.. ÖNSKAR jag var influencer och fick hem saker såhär ?

   Och vad är priset för det? Att fläka ut sitt liv och sin familj på nätet. Nej tack, då betalar jag hellre själv.

  Engla skrev i många år att hon ”klickat hem” för att få läsarna att tro att hon köpt det…

   Ja, de brukar få en rabattkod på 100% när de ska beställa hem varor att visa upp från Na-Kd, Nelly osv.

  Vilka knöliga magar dom har *confused*…

  Bryr mig ungefär skitnoll.. För upptagen med att vara oberörd ??‍♀️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.