Att kompensationsträna inför Midsommar?

Att kompensationsträna inför matrika högtider?
Är det ett ätstört beteende?
Personligen tycker jag resonemanget är skräp – Herregud, ät vad du vill på Midsommarafton. Du kan alltid ta ett extra varv runt midsommarstången om andan faller på, men att försöka träna preventivt för att man ska kunna äta så mycket man vill dagen efter?
Nä, det går bort!
Hela 7000 kcal behöver man förövrigt peta i sig för att gå upp ett kilo i vikt och jag är tveksam till ifall Annie Lööf ens är kapabel att stoppa i sig så mycket mat på en enda dag.

Det rådde delade meningar kring den här storyn av Annie Lööf i det här inlägget,
Hur är det med er?
Brukar ni kompensationsträna preventivt inför stora högtider eller tycker ni också att det är skräp att syssla med sådant?

Tack för tips!

Även Jennys matblogg verkar ha samma taktik som Annie Lööf:

Idag lyser solen över Kalmar så det blir middag på någon av uteserveringarna på stan idag. Hur mysigt, var evigheter sedan jag var ute & käkade med någon tjejkompis. Så det ser jag fram emot, och eftersom jag tränat idag så borde jag kunna beställa in lite extra pommes och sås. Eller hur? //Jenny

95 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Jag tolkar det snarare som att all god mat blir en extra motivation till att ta i men att det lika väl kunnat vara vilken annan belöning som helst. En söt hundvalp, en extra semestervecka osv osv.

  Ett stört beteende blir det väl när/om man får ångest och mår dåligt av att inte kompensationsträna?

   För mig som har bakgrund med ätstörningar är det/låter det inte sunt att kompensationsträna. Det tolkas olika av olika personer, så jag tycker en kan vara lite försiktig som offentlig person hur en formulerar sig. Jag hade själv motiverats att träna mer om jag läst det formulerat så för några år sedan trots att jag redan svälte mig och gick stadigt ner i vikt. Klart en ska få uttrycka sig hur en vill men det går ju att tänka till lite extra när en har såpass stor publik. Så resonerar jag iaf.

    Håller med dig. Inte ett sjukt beteende eller tankesätt för en person med ett sunt förhållande till mat, kropp och träning, men hon borde tänka på hur hon formulerar sig och vilken typ av signal de där orden sänder eftersom hon är den hon är och når de hon når.

  Känns hetsigt och ”kolla vad duktig jag är”.

   Men sluta bli så triggade av allt! Och varför måste folk alltid läsa in en massa mening i allt hela tiden, som nästan garanterat inte famns där? Gaaaah!!🤦🏻‍♀️

    Låter som att du blev triggad nu?

     LK: vet du inte vad triggad betyder? 🙂

  Tycker det är sånt man kan behålla för sig själv. Vissa kräks när de ätit för mycket, andra tränar extra.

  Nej, jag kompenserar inte för att jag äter lite mera enstaka gånger. Om det blir många gånger under en period lägger jag in lite mera träning dock, har redan några kilos övervikt som jag tänkte bli av med så småningom och vill inte göra det svårare hehe. Jag är ingen dietist så jag vet inte om det är bättre än att gå på strikt diet. Däremot är jag helt emot att tänka att mat är något man måste ”förtjäna”.

  Men gud vad man ska reagera på små saker.

  Jag tränar för att det är roligt och får mig att må bra, precis som jag äter god mat för att det gör mig glad vilket i sin tur får mig att må bra. Om något så tränar jag nog mindre runt högtider eftersom det finns så mycket annat att stå i.

  Har tränat extra hårt i veckan bara för att unna mig lite extra nu i midsommar . Om det är ett ätstört beteende det kanske det är . Men lugnar åtminstone mig ifrån ångest jag lätt får av att bara äta en massa mat och sötsaker . Så idag ska jag bara njuta för det har jag förtjänat efter veckans träning . Och nya tag på gymmet nästa vecka .

   Japp, ätstört beteende

   Om du får ångest av att äta mat och måste träna extra hårt innan matintag har du definitivt ett ätstört beteende.

  Om man själv är ätstörd kanske. Men läser ni inte in lite väl mycket?

  Det är ju dubbel belöning bara, whats the big deal?

  Det verkar väl sunt och vettigt att göra av med lite extra energi om man vet att man ska festa till det i några dagar?

  Det handlar om att hitta en balans mellan energin i vad du stoppar i dig och vad du gör av med i form av fysisk aktivitet.

  Bättre att röra mer på sig och äta det man vill, än att hålla på med konstiga dieter, tycker jag.

   Håller med. Jag har ätstörning och hetsäter utan att kräkas efteråt. Får ofta i mig galet mycket kalorier men tränar lite mer ibland. Andra kan nog kalla det för att kompensera men det gör inte jag. Ibland får jag i mig mer, ibland går jag på kaloriunderskott, men det är inget jag tänker på.
   Men vi är alla olika och reagerar på olika saker – tycker bara det är tråkigt att allt ska vara så ”pk” numera och att man inte verkar få säga vad man tycker och tänker utan att andra tar illa upp.

  Jag förstår inte det ätstörda riktigt, snarare en sund inställning i mitt tycke. En balans mellan intag och förbränning. Ett måste idag för dom flesta av oss om man vill värna om sin hälsa, när hur mycket mat och gott man vill alltid finns inom räckhåll.
  Ätstört blir det när man inte kan unna sig gott på högtider, trots träning dagen innan.

   Fast det ätstörda är väl att hon tror hon kompenserar med ett tillfälle och basunerar ut hur ”duktig” hon är.

   Det hade inte fått samma kritik om hon skrivit, ”jag ska ut och springa nu sedan blir det midsommarfirande resten av dagen ” eller ”sprang min vanliga runda och nu blir det midsommarfirande med familjen ”.

   Det är ju tillägget om att hon tränar för att kunna äta extra som triggar.
   Tränar man regelbundet och bara äter extra under högtider brukar det jämna ut sig. Det är ju inte en extra kanelbulle som gör att du går upp i vikt utan att du äter en varje dag.

   När någon skriver som Annie Lööf tänker jag bara, ”väx upp”. Blir så less hela den här kropphetsen. Det är i samma klass som de som säger att de får finnar av choklad för att de läste det i FRIDA 1997.

  Jag ska strax ut i parken och träna. Alltid triggar det väl någon… Ju mer högljudda hela ”Body positivity” rörelsen blir, ju mer fixerade de blir vid att intuitivt ätande handlar om att äta vad du vill, när du vill utan restriktioner, ju mer ”triggade” blir de av folk som är öppna med att de gillar att träna och att äta hälsosamt för att kroppen ska må bra.

   Menar du då att man inte får äta om man inte tränat?

    HUR fick du det till det från Anonyms kommentar? Lol

    Anonym 12:38, allvarligt? Läs min kommentar igen tack.

   Body positive, gud så dumt. Fat is ugly.

    Många saker är fult kan man tycka, vi behöver liksom inte påpeka det så fort vi får chansen 😉

    Din inställning är ful.

  Själv får jag inte träna och har inte fått på tre veckor, om jag har ångest inför kvällens mat? Japp.

   Du är ätstörd

    Trevlig ton.

   Träning spelar dock inte så stor roll om det är viktkontroll man är orolig över. En normalstor kvinna bränner så lite kalorier (tyvärr) att det är svårt att kompensera för extra matintag genom att träna. Jag har precis tränat styrka en timme och brände bara 400 kcal. Träna bör man göra av andra anledningar än viktnedgång.

    Jag tränar för att jag tycker det är kul, för att jag vill bli bättre på min idrott, för att jag ska springa Göteborgsvarvet nästa år och för att jag behöver träningen för att må. Och för att äta det jag vill äta.

    PRECIS vad jag tänkte. Ska du bränna hela midsommaraftons matintag? Grattis, du måste ställa dig på löpbandet 12 timmar i sträck.

    Ät vad sjutton man vill istället, men med måtta.

  Helt sunt och vettigt tänkt av Annie. Ett större intag kräver mer rörelse, naturligtvis.
  Jag gör exakt likadant och jag älskar både god mat och dryck OCH träning.
  Glad midsommar 🇸🇪☀️🌷

  Om man gör det behöver man inte ta det till sociala medier. Mat ska inte kopplas med skuld.

   Hon kopplar det ju inte till skuld, det är ni ätstörda som gör den kopplingen. Idag kan exakt ALLT trigga någon.

  Är man verkligen ätstörd så finns det ju massor som kvalar in till sånt man bör undvika. Är man INTE ätstörd så är det väl inget fel i att springa en runda innan man vet att man ska äta en jättemiddag? Att på inga villkor tillåtas reflektera över energi in/energi ut känns stört även det. Det känns som om båda riktningarna har blivit tabu numera. Med tanke på att folk i allmänhet rör på sig för lite och övervikt (med alla dess konsekvenser) börjar närma sig att bli en folksjukdom, är det väl helt ok att kalorikompensera om man vill.

  Jag tycker medveten, trevlig och lagom träning är fantastiskt; jag kan äta i stort sett vad jag vill (inom rimliga gränser) eftersom jag håller kaloriförbrukningen hyfsat hög. DET ger mig en frihet från kaloriräknande och annan besatthet och jag håller vikten och slipper banta.

  Får sig?

  Men asså snälla, varför skulle det vara något dåligt att träna extra om man ska äta/har ätit massa onyttigt? Det är väl inget fel med att göra det? Man måste inte göra det, men om man känner så, varför inte?

  Varför klaga på folk som försöker va hälsosamma? Det kostar ju bara samhället pengar med sjukdomar som kommer ifrån att äta onyttigt och aldrig röra på sig..
  Och vill man inte göra så själv, dont do it? Vad e problemet, varför ska man anmärka på allt folk gör hela tiden
  Finns väl värre grejer på nätet att klaga på

  Det är väl upp till var och en, trevlig midsommar 🇸🇪🍓

  Kan inte du granska Jennys matblogg?

  Jag tycker inte att det är fel att tänka på vad man stoppar i sig. Min kropp hade inte mått bra om jag lägger till massa extra fett vid mina måltider, isåfall behöver jag träna för att jämna ut det. För mig är det viktigt att hålla mig i form och jag mår bra av det 😊

  Alltså, alla mår bra av att röra på sig. Men jag är så trött på att många kvinnor tar till det där ”ska träna så jag kan unna mig” på sociala medier/bloggar. Varför måste det alltid ursäktas? Ät och njut, och rör på dig om du vill, men detta att det ska påpekas är så onödigt. Som att man måste förtjäna att ”unna sig”.

   Fast är inte det i princip definitionen av att unna sig? Att man har gjort sig förtjänt av något?

  Men att folk inte fattar att det inte går att träna som kompensation för det man äter. Det krävs oerhört mkt för att bränna kalorier och gemene man tränar helt enkelt inte så hårt och så ofta som hade krävts.

   Tror mest det handlar om ens eget samvete och alltså inget man bör ta så bokstavligt.

   Ja, det räcker inte med en promenad för att ”kompensera” en middag…. Om jag springer en mil bränner jag ungefär 700 kalorier – vad motsvarar det? En tårtbit…? Men gör jag det regelbundet så gör det enorm skillnad. Och 700 minuskalorier är inte att förakta. Eller 300. Vad som helst. För mig gör träningen all skillnad i världen. Och det är en befrielse!

   Vad är det för dum kommentar. Självklart kan man äta mer om man tränar mycket. Är väl inte för inte tex skidåkare trycker i sig flera tusen kalorier om dagen och ändå inte är överviktiga. Tränar själv också mycket och äter således väldigt mycket mer än ”rekommenderat” vid skada får jag inte alls i mig lika mycket mat som när jag är igång. Samma gör man ju åt djuren, ger självklart inte lika mycket mat vid viloperioder åt hund och häst som när dom är i full träning.

    Ganska få som är professionella skidåkare dock… Medelsvensson tränar definitivt inte så mycket att hen måste kompensera med extra kalorier!

   Det beror ju helt på hur mycket ”extra” man äter och hur mycket man tränar. Äter jag 300 kalorier extra och bränner 300 kalorier så har jag ju, med träning, kompenserar det ökade intaget.

  Jag skulle snarare dra till med ett jävligt tungt benpass typ dagen efter några rejäla lass med mat. Fatta energin och styrkan i kroppen då, det blir några PBn! Men ser ALDRIG min träning som kompensation för att få äta mer. Absolut inte. Never. Njut människor! Utan att lägga värdering i allt.

  Men helt äääärligt… kan folk få leva som de själva önskar? Jag förstår att formuleringen är hetsig och triggande, men tycker samtidigt hon får göra vad fan hon vill, ätstört eller inte. Som kvinnlig politiker kan jag inte ens föreställa hånen och mobbningen hon skulle få utstå om hon (GUD FÖRBJUDE) blev tjock. Då är det kanske en självklarhet att kompensationsträna.

  Tycker det kan bli ett ätstört beteende beroende på vad man kompenserar. Får man ångest över tanken på att äta en bit bröd, en chokladruta eller lite pasta och känner behovet av att kompensationträna, jo det kan vara ätstört beteende. Men träna lite extra här och där om man äter extra mycket onyttigt och fortfarande behåller en sund syn, det är inte hela världen.

  Måste vi prata mat och träning på sociala medier? Det är sån hets… är man inte ”skadad” blir man det… usch….

  Trevlig midsommar!

  Jag fick ett så mycket hälsosammare förhållande till mat och träning när jag började fokusera på att må så bra som möjligt istället för att se ut på ett visst sätt. Kroppen är ju en del av oss och det är sjukt hur grymma vi kan vara mot oss själva ibland. Numera tränar jag för att bli stark och pigg, kunna röra mig fritt utan stelhet/smärta och kunna springa när jag vill utan att bli anfådd. Jag ser också till att få tillräckligt med näring så jag äter ordentligt och köper extra goda saker när jag känner för det. Hur kroppen ser ut spelar ingen roll egentligen, så länge jag inte går runt och känner mig trött, stel och svag. Vid sådana tillfällen kan jag tänka att jag bör äta lite bättre (men inte mindre) eller motionera lite mer.

  Jag undrar bara över det här med ”hur mycket jag ska äta imorgon”? Man blir väl mätt när man blir mätt och magen får väl inte plats med mer för att det är midsommar?

   Jag proppar iaf i mig mycket mer onyttigheter när det är fest 😝 tex tårta och godsaker, vilket jag inte äter mig mätt på varje dag

   Nej men ofta när det är högtider eller kalas och så, så äter många på ”övertid”, alltså även när de är mätta. Man kanske blir mätt av middagen, men sen kommer jordgubbar, tårta och kanske snacks osv.

  hon har inte heller skrivit i sina sociala medier att hon ska till göteborg antagligen försöker hon hålla det hemligt

   Så onödigt att skvallra om sånt. Det där är upp till dem att gå ut med.

    Det är ju inte skvaller om det är sant

     Jo det är skvaller att skriva att ens kompis sett IL med någon kille som man misstänker är hennes pv 😝

      Om de gör saker tillsammans som visar tydligt att de är ett par så kan man ju skriva det. Men du får väl vänta och se om hon skriver ut på bloggen att hon varit i göteborg så vet du att jag har rätt sen.

       Fast allt man skriver som man påstår att man sett eller kompis har sett är skvaller. Det spelar liksom ingen roll om det visar sig att du har rätt sen, du har ändå suttit och skvallrat om saker som de inte gått ut med och som du inte kan bevisa 😝

     I L är i NY så antingen ljuger Sofia eller hennes kompis.

  Annie Lööf borde träna på att säga R korrekt ist för att tönta sig med ’träningsinlägg’…..

   👎👎

  Vilket trams. Träna för att det känns gött. Och ät för att det är gött. 😋.
  Konsig inställning till kost. Hälsa och träning. Det ska förknippas med livskvalitet, njutning. Vad håller folk på och hetsar för? Varför basunera ut skiten till andra.

   Så tänker inte jag 🙂 det är gott att äta men det betyder inte att jag bara prioriterar njutning. Att träna och tänka på min kost får mig och min kropp att må bra 🙂

    Tränar fem dagar i veckan. Njuter av go mat varje dag. Är smal o vältränad. Skulle inte tycka att det var speciell motiverande att straffträna eller räkna kalorier. Äter man regelbundet, o god närimgstät mat. Får det inte plats m så mkt annat. Och det som får plats kan ju aldrig komma upp i någr större kslorita mängder. Jag har vägt ungefär samma sedan tonåren, alltså väldigt viktstabil. Det beror helt enkelt på en sund inställning g till mat. Innan tränadejg inte ens, utan promenerade mest

     well, det är alltid lättare att vara smal om man alltid varit det, och speciellt om man forfarande är ganska ung.
     Gener och hur ens tid som foster/bebis spelar också in på hur lätt man lägger på sig tex.

     Låter som du har en bra rulle på ditt tränande och ätande, ville bara påpeka detta eftersom det lät lite som att du drar parallellen att det är ditt sunda förnuft som gjort dig smal, och att tjockare människor därmed är tjocka för att dom inte tränar/äter bra..

      Lät lite fel kanske. Jag tror att man sabbar sin ämnesomsättning genom att banta, leka m kosten m olika dieter. Sedan har vi ju olika genetiska uppsättningar, vilket inte är fel. Det är fint att vara mullig oxå.
      Det spm är tråkigt är när folk pressas att leva efter sociala konstruktioner. Tycker inte att man sk kämpa mot sin natur. Inte pressa sin vikt till varje pris, när man inte är skaptför det. Det känns inte speciellt hälsosamt. De flesta instruktörer på gymmet är lite mulliga. De är hälsan själva, utstrålar välmående m en jäkla fysik. Där ligger man i lä. Det snackas inte om dieter där, utan andra hälsoadåekter som stärka hjärts, styrka kondition, och att man ska äta Något gott, äta ordentligt och sova. Har ni varit snälla mot er själva brukar de fråga.
      Personligen tycker jag att det blir en märklig kontrast när man lollar på sociala medier sedan. Det är så sjukt fel.

  Om du anser att detta inlägg är mobbning så förminskar du verkligen mobbning och vad det innebär oerhört mycket.

  Väldigt konstigt eftersom att hon flög till NY igår. Sluta med sånt trams.

   Står ju på bloggen att hon flyger till nyc lördag, det är imorgon.

   Or did she?

   Hur vet du att hon flög till NYC igår? Hon har inte uppdaterat någonting utöver en generisk Manhattan skyline bild. Hon är ALDRIG i NYC utan att uppdatera femtioelva gånger om att hon flyger business, vilket hotell hon bor på, små klipp från morgonpromenaden i Central Park osv. Men alltid när hon går awol på sociala medier så håller hon på med något som hon inte vill att följare ska se men som ofta kryper fram efter ett tag.

  Lögn

   Adresserat till Sofia.//anonym 14.47.

  Vissa tränar för att få äta, och vissa äter för att orka träna.

  Ja det är ett ätstört beteende att träna extra mycket för att inte få ångest av mat. Där emot så är det ofta trevligare att äta en rejäl festmåltid om man tränar innan, för man är liksom mycket hungrigare och kan äta mer av allt gott 🙂

  Sluta räkna kalorier tjejer, in i gymmet och skaffa lite muskler, så ska ni se att både livet, träning, och mat blir trevligare och mindre ångestladdade upplevelser

   Exakt
   Silken skön aptit man får. Alla borde ha den inställningen. Speciellt tonåringar, som tyvärr blir matade med skeva uppfattningar.

  Tycker att de flesta kvinnor i min närhet har ett osunt förhållande till mat tyvärr. Det ska hela tiden påpekas (av dom själva) att de har ätit för mycket eller för onyttigt, även om personen i fråga är pinnsmal och det handlar om en halv pizza en lördag. Själv tycker jag sånt prat är extremt ointressant och lite sorgligt. Fler i vår del av världen skulle behöva uppskatta att de får äta sig mätta varje dag, att klaga på att man är mätt är så dumt att jag blir arg. Och ledsen över att dessa kvinnor känner att de måste reflektera högt över vad de äter.

   Alltså en pizza är ju verkligen inte bra mat, och jag tycker nog att det är hälsosamt att reflektera över att man stoppar i sig skit på automatik. Så kallad ickemat.

   Men det ska ju vara i ett perspektiv att man vill ge sin kropp bra näring och energi, inte att man är rädd att gå upp 1 gram i vikt 🙁

  Alltså. Kan någon av er som tycker att Annie Lööf är så fantastisk förklara vad det är som är så fantastiskt med henne och hennes politik? Det verkar vara jättemånga unga kvinnor som tycker om hennes slagord om ”medmänsklighet” och ”humanism”, men har någon faktiskt läst på om hur centerpartiets ekonomiska politik faktiskt ser ut?

   Tycker inte hon är fantastisk men röstar på C för att det känns som det mest rimliga alternativet.
   Vilket parti röstar du själv på? 🙂

  Alltså varför har folk sån ångest att de måste ”kompensationsträna” för att de ska äta lite mer EN dag? Herregud. Även om man skulle äta 7000 kalorier på en dag så är det ju inte som att allt det fastnar på kroppen permanent.

  Hon skriver vad HON gör, inte vad andra skall göra eller tänka.
  Helt normalt tänk. Mer in kräver högre energiförbrukning om man inte vill gå upp i vikt. Skulle alla tänka så, skulle vi slippa folkhälsoproblem och kostnader som övervikt för med sig. Förutsatt att man är frisk för övrigt och kan röra på sig såklart.
  Bra Annie👍

  Som fd ätstörd tycker jag detta är helt rimligt. Vår matmiljö är för jävlig, mat manipuleras med alla slags ingenjörskonster för att få oss att triggas att äta mer (hitta den perfekta konsistensen av krispig o krämig osv). Matreklam basuneras ut i lika stor utsträckning som ätstörda modellideal. Influensers är en bra kombo av båda, skevt intag av lyxig och dekadent mat (ej) uppäten av en ätstörd influenser.

  Vi manipuleras dagligen att äta mer än vi behöver. Inte konstigt att vissa blir ätstörda och många feta. En motreaktion är all bantningsreklam. Omvärlden är galen.

  Att själv ta kontroll och logga sitt näringsupptag och energibalans är sunt (om det ej går till överdrift och skapar ångest).

  Jag har via mina idrotter lärt mig tracka macros och micros och därigenom fått en bätte förståelse för vad jag mår bra av och vilken mat som funkar bäst för min sport. När jag var ätstörd så gav jag inte min kropp den respekten utan antingen fick den inget eller allt och jag var konstant trött och hade huvudvärk. Nu har jag lärt mig att ta hand om den bättre med ett mer balanserat upptag vilket spiller över på andra aspekter som att prioritera min sömn eller gå på massage eller helt enkelt vara lyhörd.

  Annie verkar ha en normal vikt. Hon är trettioplus, en ålder då förbränningen minskar. Antagligen får hon hålla sig inom en viss kalorimängd för att inte gå upp i vikt. Så hon balanserar sitt näringsin- och uttag.

  Bara för att LDs gäng hellre lobbar för kroppsacceptans och att lära sig att trivas med sin övervikt (vilket jag inte kritiserar, snarare att de ju verkar tycka det är jobbigt att bära på övervikt men inte har förmågan att göra ngt åt den och låtsas att detta gäller precis alla) är det inte ätstört att banta lite eller hålla koll på sin vikt för att nå eller behålla en vikt man trivs med.

   Aaaaaaah mooooood

  Argh modd

  Tycker det är bättre att erkänna att man tränar för att kunna äta mycket, än att som många influencers påstå att man ”gymmar för att må bra, inte för att se ut på ett visst sätt” (visst, man mår bra av träning, men jag är väldigt säker på att den största motivationen är att vara snygg och slimmad).

  Astråkigt att skriva sådär. Har haft (eller ja, har, det går väl aldrig riktigt över) anorexia och jag blir ”triggad” av den här texten. Vet att jag kanske inte borde vara på internet då osv. osv. men tycker det är onödigt skrivet. Tråkigt att ge bilden till unga att träning ska handla om ett straff och att äta något gott är något farligt man bara får ”unna sig”. Blir jättesvamlig nu, tycker bara inte man ska prata om sånt här öppet. Det kan man hålla för sig själv :/

  Expert assignment help services are not easy to find. There is immense saturation in the field of academic writing with hundreds of newbie freelancers and essay typers trying to make a few extra bucks by simple,essay structure

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *