Läsarna kritiserar Isabelle Strömbergs köksavel

Hallå där! Hoppas allt är bra med er! Jag ville främst kika in här för att berätta en rolig nyhet angående lilla Cosmos, som inte är så liten längre! Han har nämligen blivit en man, och fått sin första flickvän och kanske även snart blir pappa! ? En kompis chihuahua som är en tik har nyligen löpt, och vi har under en längre tid planerat att försöka para Cosmos med henne.

PS. Om nästan exakt en månad fyller Cosmos 1 år! Den 9:e juli ?//Isabelle Strömberg

Isabelle Strömberg möts av HÅRD kritik i sitt kommentarsfält när hon går ut med att hon försökt para sin snart ettåriga hanne med en annan Chihuahua.
Så här skriver Agria kring parning och ålder:

Det kan vara frestande att para hundarna tidigt men det är viktigt att både tiken och hanen är mogna fysiskt och mentalt. En tik får inte paras förrän tidigast vid andra löpet och inte tidigare än vid 18 månaders ålder.

– Men det är inte alls säkert att det är lämpligt med en så tidig parning för alla hundar. En del behöver mer tid på sig för att mogna, säger Eva Axnér.

Jag undrar om Isabelle och den andre hundägaren ens funderat över lämpligheten i sin köksavel?
Och man får ju VERKLIGEN hoppas att det här inte var tikens första löp för då är det direkt olämpligt att försöka para henne!

Suck! Hundar är inga leksaker!

218 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Dags att införa körkort för djurägande?

   Definitivt dags för det. Folk är så okunniga och korkade, det finns inget som heter renrasig utan stamtavla, har hunden ingen stamtavla är den en blandras, punkt slut! Samma sak med katter, renrasig Maine coon eller norsk skogkatt utan stamtavla är helt vanliga underbara bondkatter som råkar vara långhåriga. Men så länge det finns idioter som är beredda att betala 20.000 kr för en hund utan stamtavla kommer idioter som Isabell fortsätta med backyard breeding. Rasen det gäller har dessutom rejäla hälsoproblem pga sin storlek och exteriör, så den som köper från oseriösa uppfödare med oregistrerade hundar som inte gått genom de hälsoundersökningar som krävs för att hunden ska få verka i aveln är nästan garanterade att få en sjuk hund. Om alla bara kan låta bli att gå på lögnen ”renrasig utan stamtavla” och endast köpa från skk registrerade seriösa uppfödare så har vi en chans att få stopp på detta. Kom i håg: en renrasig hund eller katt har alltid en stamtavla, är registrerade i skk eller sverak och föräldrar och ungar har undersökts av veterinär enligt rasens regler.

    Och hur vet du/ni att Isabelles hund ej har stamtavla eller genomgått hälsoundersökning? ?

     Du får inte (eller fick i alla fall inte förr) ögonlysa en hund innan den är 1 år gammal. Hennes hund har inte fyllt ett år än, alltså kan han inte vara ögonlyst.

   Ja men verkligen, jag försökte ta upp detta redan för ett par år sedan då jag föder upp både hästar och hundar men möttes av massiv kritik här i kommentarsfältet. Skönt att människor verkar ha insett att de flesta seriösa uppfödare vill ha fram så hållbara, sunda och friska individer som möjligt.

  hur vet jane att ingen hälsoundersökning gjorts?

   Därför att hunden måste vara minst 12 månader för patellaundersökning

    jaha okej, tack 🙂

  Finns det ingen gräns för hur bloggare kan anstränga sig att tjäna pengar?

  Okunnighet är att likställa med djurplågeri!

   Överdriv lite mer, tack!

  ” försökt para under en längre tid”….. hon är ett levande exempel varför man ej ska gynna någon form av avel där valparna ej levereras men en skk stamtavla.

   Nu stod det ”planerat under en längre tid”.

   Planerat stod det. Det innebär att man inte gjort det utan man planerar att göra det.

    Vad betyder det här då?

    Så om några veckor får vi se om dom lyckats skapa några valpar tillsammans. Kommer inte kunna hantera the cuteness ?❤️//Från Isabelles blogg

     Absolut att de har gjort det tolkar jag det som, men det stod inte i ditt inlägg, där kunde man läsa om en längre tids planering.

     Fast nu svarade väl personerna till den som felciterat i sin kommentar här ovan ?

     Varför tar du inte med det för då? Jag klickar inte vidare in hos alla influencers, tar för givet att du ger hela bilden. Tydligen inte.

      Blir ju rätt jobbigt om ska skriva ut all info om allt för att undvika vissa luckor. Då är det ju faktiskt bättre att gå in på bloggen. Nån kommer ju alltid sakna något

   Bs, ingenstans står det att de försökt para under en längre tid, kan du läsa? Förstår du det skrivna ordet, eller gissar du hejvilt?

  Det är inte bara olämpligt, det är olagligt! Att para en tik innan 18 månader

   Hur gammal är tiken? Framkommer det någonstans? Bara att hon nyligen löpt.

  Snart kanske hon även utför en köksavel på sig själv och Knivmicke? :O
  De är båda könsmogna, redo för barn är sekundärt.

   Det där var dock onödigt skrivet.

  Missar alla ordet planerar?

   Nej, om du blickar över kommentarerna så märker du det.

   Supinum!

  Detta är ingen kommentar om själva aveln, jag vet inget om hundar.
  Men herre gud, ALLT man gör nuförtiden är föremål för kritik, granskning, gnäll, ilska och småpåvars tyckande.
  Alla letar febrilt efter något att förfasas och kränkas över.
  Å ena sidan kan jag tycka att man får skylla sig själv när man fläker ut sitt liv på nätet men samtidigt är det ett sorgligt tidens tecken.
  Lev och låt leva.

   Japp lev och låt leva, det är precis så folk som avlar på oregistrerade hundar resonerar. Inget som registrerar om de avlar på vare sig för unga eller för gamla hundar , inte heller hur många kullar som tas på en tik. Är du registrerad så kontrolleras detta så att du inte kan para en tik för många gånger tex, djurskydd helt enkelt. Men visst lev och låt leva….

    Nu var det ju ingen kommentar om aveln, missade du det ?

    Som jag sa: DETTA ÄR INGEN KOMMENTAR OM SJÄLVA AVELN, JAG VET INGET OM HUNDAR.
    Du har säkert helt rätt i allt du säger.
    Men på sätt och vis bekräftade du min tes om hur snabba alla är med att tycka till, bli förbannade och känna sig kränkta i tid och otid.
    Sov gott!

     Det handlar ju om levande varelser, klart folk ska reagera

      Reagera på du.
      Reagerar du så finns du.

     Kanske fel inlägg att langa en kommentar om att låta folk leva som dom vill…

     Varför ska du då kommentera det på just ett inlägg som handlar om avel och hundar?

      Jag tycker att reflektioner kring fenomenet är superintressant. En bekant till mig var med om en olycka (allt gick bra som tur var) och i kommentarerna under nyhetsartikeln var det flera förståsigpåare som ”tyckte till” om vad som hade gått fel. Det är ändå ett märkligt beteende att man tror sig veta så mycket om en händelse (hundparning, olycka, hotlapp whatever) att man kan kommentera på det viset.

  Jesus x, köp hund på skk reggade kennlar!!

  Avla inga hundar alls, tack! Adoptera de som redan finns.

   Fattar vad du menar, men då är alla hundar utdöda om 20 år…

    Fast det är skillnad på att vara realistisk och dra saker till sin spets. Ja, då skulle hundar försvinna men det kommer inte ske och då kan den som är äkta djurvän idag adoptera en hund som behöver ett hem istället för att avla fram sin egna.

   Nej tack.
   Jag föredrar en renrasig hund just för att aveln är kontrollerad och för att få en hund med de egenskaper som passar mig och mitt liv. Det är inte sällan som det är problem med adopterade gatuhundar och dessutom måste man väga in smittorisken. Alla smittor och infektioner upptäcks inte vid en första hälsokontroll och vi har redan fått in en massa smittade hundar i landet.

    Är de enda alternativen en avlad renrasig beställningshund eller en utländsk gatuhund med smittor? Finns det inte massor av djurhem med hundar som inte har kommit från utlandet men av olika anledningar behöver en ny familj.

     Naturligtvis finns svenska omplaceringshundar, men trenden talar för sig själv. De importerade hundarna ökar och det är mer populärt att ta sig an en hemlös hund. Hundstallet förmedlar ca 300 hundar om året till nya hem medan organisationen Hundar utan hem förmedlar ca 1000 hundar årligen (de flesta från Irland). Och det är bara EN av alla organisationer som förmedlar importerade gatuhundar.

      Vilka sjukdomar finns hos hundar från Irland som inte finns här?

       Rabies till exempel

        Irland har inte rabies, inte heller Storbritannien. Det finns i Europa däremot. De flesta farliga sjukdomar vi är rädda för att få in i Sverige finns ej hos hundar på Irland, faktiskt. Men importerade hundar från t.ex. Östeuropa kan bära rabies, dvärgbandmask, m.m.

         Övriga Europa*

         Exakt det jag ville komma fram till. Det finns så många fördomar mot irländska gatuhundar som blandas ihop med problem som finns hos de från östra Europa och länder kring medelhavet. Omplaceringshundar i Sverige är ofta sk problemhundar och inga jag skulle ta in i min familj medan tex irländska Greyhounds endast dumpats för att de inte springer tillräckligt fort.

         Jag har både SKK-reggad hund och en fd gatuhund från Dublin. Båda lika fantastiska.

          Irländska hundar kan också vara problemhundar och man köper verkligen grisen i säcken. Träffat två stycken i sommar, med olika ägare som säger att de nog tagit sig vatten över huvudet.

          Ena ägaren är osäker på om de ska orka ha kvar hunden. Men å andra sidan, de tog inte en Greyhound utan en gatukorsning.

          Givetvis kan det bli oerhört lyckat också, och så där ”Therese Lindgren-perfekt” men man bör nog tänka ett extra varv innan man köper en importerad hund och att man faktiskt inte vet vad hunden har varit med om.

           Då åker man till Irland. Träffar hundar på ett pound. Bestämmer sig på plats. Inga konstigheter.

           Naturligtvis bättre att åka och träffa hunden och inte bara köpa den via bild på en hemsida. Men tveksam om alla slags beteendestörningar hinner visa sig under ett sådant möte. Samma sak gäller givetvis Hundstallet där man också träffar hunden först, men det utesluter ju inte överraskningar som kommer med tiden.

        Nej, stämmer inte.

       Alla importhundar är inte från Irland. Det är importen av gatuhundar (och smuggelhundar!) som innebär en risk även om just Irland inte är något stort problem.

       Och utöver rabies finns en mängd parasiter och infektionsämnen hundar kan föra med sig.

        Då är hundar utan hem ett dåligt exempel. Annars är jag med dig. Skulle gärna adoptera en svenskfödd hund med det är sällan de byter hem utan att problem finns med i bakgrunden.

    Hund med egenskaper som passar mig.. orkar inte.. du borde inte ha hund.

     Hahaha, jag har haft hund i hela mitt liv (bortsett från ett par år när jag flyttat hemifrån). Och du kan inte ha mer fel, om folk lärde sig skaffa hund med egenskaper som passade dem (t ex livsstil, aktivitetsnivå, erfarenhet och hundens behov) skulle antalet omplaceringar/olyckshändelser/misskötsel/felhanteringar minska REJÄLT.
     Och Hundstallet skulle inte behöva fyllas med ”kamphundskorsningar” och slädhundar.

     Välj inte hundras efter utseende. Grundregel nummer 1 för alla med minsta koll på vad det innebära att ha hund.

     Och exakt vad tycker du att man ska i
     utgå ifrån när man skaffar hund? Utseende? Man väljer väl ändå en ras som passar ens liv & erfarenhet.

      Att köpa en hund vars egenskaper överensstämmer med de förväntningar jag har på hunden och i förlängningen det liv jag planerar att ge hunden borde vara det viktigaste för alla som köper hund. En hund är inte ett spontanköp, utan en kompis du ska leva med i upp emot 15 år. Har du inte möjlighet att ge hunden de förutsättningar som den behöver och förtjänar är det bättre att avstå från hundköpet. Köper du en hund med otroligt stark jaktinstinkt ska du kanske överväga att jaga med hunden. En brukshund behöver aktiveras och en vallhund behöver valla. Sjukdomar kan drabba alla hundar men med ett seriöst avelsarbete kan man minska förekomsten av många ärftliga sjukdomar. Därför skulle jag aldrig köpa en blandrashund och aldrig en hund vars föräldrar inte genomgått veterinärbesiktning enligt alla gällande regler. Det är såklart mitt beslut, och alla tänker olika här – det finns massor av fall där det har gått jättebra och det är ju toppen, men att förespråka importerade omplaceringshundar som någon sorts generell lösning för alla som ska köpa hund är enligt min åsikt dumt och farligt. Tänk istället efter en gång extra och köp en frisk hund som du klarar av.

    Jag gillar också renrasiga hundar för att man vet vad man får för temperament, kan någorlunda förutse beteende och hälsa, men jag skulle aldrig vilja att en hund föddes upp för MIN skull. Om den redan levde och behövde ett hem – då hade jag lätt kunnat ta hand om den. Men jag skulle aldrig någonsin kontakta en hunduppfödare och stödja avel av hundar.

    Jag tycker inte heller det är bra att importera hundar, jag tycker det medför att vi får smittor till Sverige osv, och blandrashundar kan ha superknepigt temperament osv. Men i grund och botten tycker jag det är bättre att hjälpa de vovvar som finns, än sätta nya till världen för vår skull.

   Man adopterar barn! Hundar köper man

    Inte för att vara sån men man köper ett adopterat barn också..

     Adopterar du kylskåp med?
     Man köper hund , man adopterar barn.

      Lena, du kan läsa förklaring nedan på köpa vs adoptera

     Nä. Inte lagligt att köpa barn. Däremot kostar det massor att genomföra internationella adoptioner. Men man köper inte barnet.

      Pengar byter händer, barn byter länder. Låter ganska mycket som ett köp.

    Tycker du har fel. Adoptera hund = rädda från shelter. Köpa hund = köpa från uppfödare.

     Adoption från ett rescue (även hundstallet i Sverige) kostar pengar för hund. Det är alltså ett hundköp.

  Nu gör Blondinbella reklam för schampoo, balsam och inpackningar från Loreal. Trodde hon bara använde sitt eget märke.

   ”…har tillsammans med Lyko valt ut mina absolut bästa produkter för att ta hand om håret under sommaren, så bra!” Haha och ingen av dem var lowengrips.

    Detta är nästan värre:

    ” Därför är detta schampoo från L’Oréal Professional så bra! Schampoot har verkligen en härlig konsistens och känns lyxigt. Fint hår i sommar börjar redan i duschen. Jag använder hårinpackning året om men under sommaren använder jag det nästan varje gång jag tvättar håret. Jag gillar när inpackningarna är extratjocka i konsistensen, som denna också från L’Oréal Professional.”

     ????

     Det är VERKLIGEN högst oklart om hon tycker att folk ska köpa hennes produkter eller om hon anser att det finns märken och produkter som är bättre värda pengarna haha. Det går inte att ta henne seriöst. För mindre än ett år sedan låg ännu något slags fokus på Löwengrip, det skulle bli ett ikoniskt märke och ett imperium för ena barnet att ärva. Nu verkar Löwengrip som bortglömt och det är hon i egen hög person som ska bli mäktigast i världen, oklart på vilket sätt.

     Folk kan väl fan ändå inte luras av den dåliga reklamen? ?

    En, men bara en, var Löwengrip Dry Volyme Spray. Vad jag inte har förstått ingår vissa Löwengrip produkter i Lyko?

   Hon tjänar mer på att samarbeta med Lyko än att försöka kränga Löwengrips produkter. I synnerhet så går pengarna från Lyko direkt till Bella själv och inte till Löwengrip Beauty.
   Verkar som Löwengrip Beauty är kört nu. Varken Bella eller Pingis tycks bry sig om företaget och varumärkeschefen har slutat. Varför de andra jobbar kvar kan man undra. Kanske för att de har så trevliga AW?

    Jag svarade på Beriths kommentar – men som vanligt blir inte mina kommentarer godkända på Bellas blogg. Antar att ifrågasättande från personer som kan tänka själva och inte sväljer allt med hull och hår inte uppskattas där. Jag har aldrig skrivit en elak eller anklagande kommentar – däremot ifrågasätter jag en del. Vilket jag tycker ett varumärke (som Bella faktiskt är med sin blogg och sina företag) borde känna igen och svara på, istället för att sopa det under mattan och låtsas att det aldrig hänt.

    ”Tack Isabella för att du också tipsar om andras produkter! Det tyder på ett sunt förhållande och en ödmjukhet till dina egna produkter. Det gör dig också väldigt trovärdig.
    Att man aldrig skall vara rädd för konkurrenter utan man skall se dom som en tillgång och ett komplement och det har du fattat för länge sedan så klart! Det är det som gör dig till en sådan fantastisk businesskvinna!
    //Berith”

    Roligt hur man uppfattar saker annorlunda. Jag tänker precis tvärtom – att hennes företag inte går bra och att hon ”måste” göra reklam för andras produkter för att tjäna pengar. Vilket i mina ögon INTE gör just den här rekommendationen särskilt trovärdig utan att det är något hon gör enbart för inkomsten. Just nu känns det som det är väldigt mycket reklam för väldigt olika produkter här. Lika mycket (minst) reklam som personliga inlägg. För mig som läsare och konsument känns det inte genuint utan att det är något som hon gör för egen ekonomisk vinst och att det inte alltid är produkter hon använder själv. Det är de företag som betalar henne mest.

    Ta bara alla olika tillskott. Är det verkligen bra att ta pulvret från OsloSkinLab OCH två olika tillskott från USA samtidigt? Alla för att hjälpa huden få mer glow. Hur vet man vilken av dom det är som fungerar? Räcker det inte att ta bara den då? Och så betakaroten på det. Det blir ju mer tillskott än mat i slutändan.

    Vad händer om man tar bort alla mirakelpulver och piller och gummibjörnar och istället satsar på att äta bra och omväxlande, dricka mycket vatten, motionera och använda solskydd? Räcker inte det längre för att hålla sig frisk och se hälsosam ut?

   Bäst före-datum på hennes egna produkter kanske har gått ut. De har liksom legat till sig rätt länge på lagret.

   Får se om Bella kan ta hand om sitt hår och sin make själv nu under sommaren.
   Hon har ju Dyson att blåsa med 🙂
   Sökte inte Bella en MUA i Frankrike förresten? Undrar om, hon fick napp.

    Fick läsa några ggr innan jag fattade att du menade ”make up” och inte make som i lagvigd:)

   Har ni sett klippet på filmfabrikens insta med Bella och vänner?
   ???

    Ja det är urgammalt och urtråkigt.

   Bästa är väl ändå tipset om att använda inpackningen när man badar i pool. Känns ju superfräscht. Not.

    Man behöver inte kladda med en inpackning varje gång man ska bada – häll några burkar inpackning direkt ner i poolen i början av sommaren! #lifehack

    Tror inte att det är något att rekommendera. Finns väl en anledning till att alla pooler har skyltar om att man måste duscha innan man hoppar i? Just för att det inte ska vara en massa krämer och oljor och kladd i vattnet (som delas av alla). Men andras välbefinnande eller poolens underhåll/kostnader är väl som vanligt ingenting som Bella bryr sig om – så länge hon får göra som hon vill. Självisk, självisk, självisk.

     Går ju iförsig rätt lätt att bada i en pool utan att doppa huvudet.. Så måste man nödvändigtvis köra inpackning just när det är baddags i den offentliga poolen så funkar det utan för mycket besvär

      Nu var ju det för att skydda håret mot klor och så vitt jag vet är det inte så att kloret ångar upp ur vattnet och missfärgat håret.

   I samarbete med lyko ja. Är ju troligen sagt så att hon inte enbart får välja löwengrip produkter. Ska ju vara reklam för lyko, inte reklam för Bella.

  Det som är det värsta är denna aningslöshet. Att lämna två hundar ensamma över natten,att det EV blivit en parning?? Så dumt. Hanen fastnar i tiken vid parningen,är det första gången får båda hundarna panik. De sitter fast 5min till en timme. De kan skadas psykiskt om de är unga och omogna. Det har troligen inte blivit nåt,eller så skrivs det så för att mörka.Man brukar para på dag12 efter löpets början. Annars kan jag tycka att militanta SKK har många fanatiker som medlemmar. Deras avelpolicy ger jag inte mycket för. Sönderavlade schäfer,mops och andra raser som fått defekter. Dagens schäfer kan knappt gå pga deras avelråd. Mopsar som inte kan andas osv osv. Jag har erfarenhet av avel och läste på mycket om det innan. Undrar om dessa damer läste på nåt?

   Konstiga djur som inte kan para sig utan att människor styr upp det hela…

    Ja dom är ju sönderavlade :p

   Vadå fastnar?

    Hanens penis ”låser fast sig” i honan.

    Svällkroppar som sväller upp på hundens penis inuti tiken och på så sätt håller ihop dom. Tiken kan få panik och vilja slita sig därför är man om man är normalt funtad hundägare med och håller tiken lugn och så att hon inte försöker dra sig undan. Man brukar även hjälpa hanen över med sin kropp över på tikens sida alternativt så att de står bak mot bak tills parnigen är över och svällkropparna drar ihop sig och hanen slinker ur.

     Men menar ni att hundar inte kan para sig utan människans hjälp? Menar inte drygt utan undrar verkligen.

      Klart dom kan para sig utan människans hjälp! Men risken finns att dom KAN skada sig. Så man bör väl övervaka det åtminstone….

       Och så är det ju risken för könssjukdomar med.

        Hur ökar den om man inte övervakar?

      Om man är rädd om sitt avelsdjur så övervakar man och assisterar för att det ska bli en så lite stressande situation som möjligt för sina djur. Har sett skräckexempel på folk som släpper ihop två lösa hundar, tiken får totalpanik när hon sitter fast och försöker fly med hanen fast efter tills han rycks ur. Ett trauma som i stort innebär att du kan glömma att avla på individerna efter det.

  Husdjur bör kastreras om dom ej ska användas för avel (framförallt av reggade uppfödare), annars genomlider djuren stress över att inte utföra sina naturliga behov som ständigt påminns om. Hur kan folk vara så själviska?

   Fast kastrering medför många risker, som övervikt och depression. Idag rekommenderas det inte att man kastrerar hundar utan anledning.

   Dom mår nog bättre av sina naturliga hormoner än att tvingas in i klimakteriet

  Låter inte som nån vidare bra ide det här.
  Inte för att reglerad avel är så fantastisk den heller. Hur kan man med att avla fram en ras som mopsen? Och hur kan man köpa?
  Ja de är superduper söta, men de har stora problem med andningen. Vissa kan inte gå för ”långa” promenader eller leka för ”mycket” eftersom de då får problem att andas. Så jävla hemskt.

  Off/On Topic:
  Såg på Kyle Ottos Instagram att han är på besök i Stockholm.
  Bilder från Fjäderholmarna där han mumsar lax och löjrom med Rebecka Buhay.
  Undrar om Kyle Otto ska vara med i Almedalen?
  Bella ska ju dit så vad ska karln annars göra i Stockholm?

   såg att charlotte var med också. planen är väl att hänga med löwengrip invest-teamet i helgen utan huvudpersonen. det är inte honom bella dejtar iaf, såg att hans tjej la upp för någon vecka sedan att dom firade 8 år tillsammans (eller nåt sånt).

   Ok Marisol. Tack för info.

    Zzz

   Bellan och barna var också där.

   IL ska presentera sin stiftelse… Copy and paste från hennes blogg.”… på tisdagen har jag större middag för min kommande stiftelse. Det är syftet med varför jag är på plats – För att presentera den. Utöver det så är det en intervju med finska Helsingin Sanomat, Petters årliga mingel, möte med Hand in Hand och träffa Nordeas VD Casper. ”

  Jag bryr mig inte ett skit.. hoppas vi är fler.

   Måste skriva mer… Tänk om man gjorde samma sak mot människor..
   Ni får inte knulla, blir fula människor då.. neeeeej, bort me snoppen barnen blir skeva personer som knappt kan andas om vi förökar oss.

    Ett sånt där tillfälle man kan hoppa över kommentera tycker jag. De som är insatta bryr sig och de som inget vet kan väl ta en kopp kaffe eller nåt. Man måste inte alltid låta sin åsikt ljuda.

     Det kallas yttrandefrihet raring.
     Du bestämmer inte vem som vet tillräckligt för att öppna munnen.
     Och om goda kunskaper var ett krav för att få uttala sig om något skulle världen vara en mycket tyst plats.
     Pratar du själv bara om sådant du doktorerat i?
     Shutup….

      Trist attityd du har. Du kanske är felavlad?

      Nej det kallas inte yttrandefrihet (det har du gentemot staten). Och bara för att man _får_ säga något så _måste_ man inte. Se så, sitt tyst och lyssna nu på de som förstår sig på saken det gäller istället.

       Och man kan inte tro att man får säga vad man vill oemotsagt bara för att man FÅR säga det.

     Jag är väldigt insatt.. och insett att de är skit desamma. Liv som liv.
     Men lev att om man väljer något framavlat är bättre. De är inte så tyvärr.

    Skulle ju behövas dock med alla psykopater som finns nu

    Och skulle det vara så min vän så skulle du definitivt inte finnas.

     Till dig anonym 19.44.

     Så trevligt det är här inne.

    Skillnaden är att folk vanligtvis tar hand om sina barn själva. Det gör inte hundarna. De har liksom ingen barnlängtan i botten. Dessutom brukar vi inte föröka oss för att nån annan ska tjäna pengar på att sälja våra barn.

    Men visst, alla människor borde verkligen inte skaffa barn , människor som är missbrukare eller på andra sätt olämpliga föräldrar. Tyvärr har vi ingen möjlighet att förhindra det. Tur att vi har det när det gäller valpar – om bara inte folk som denna tjej tyckte det var en bra idé att strunta i alla varningar.

  Finns visst inte bara en mammamaffia utan även en hundägarmaffia..

   Ja vad himla konstigt att människor värnar om djur va?

    ?

    Så mammamaffian värnar om barn? ?

     Ja i grund och botten vill i alla fall jag tro stt det är det så. Dock eldas väl sådana här personer på och någonstans på vägen försvinner de goda avsikterna i en flod av skammande.

   Glöm inte hästägarmaffian.

  Är mer nyfiken på hur det står till mellan Isabelle och Micke? Med tanke på hennes storys om svek mm. Någon som vet?

   Så. Väldigt. Ointresserad. Fråga aldrig mer, OK?

   Jag undrar också. Känns inte som att dom är bra för varandra om Isabelle skriver så 🙁

   Kanske är som någon annan här skrev, att han brukar igen. Tråkigt oavsett, hoppas allt löser sig för dem.

  Är det ens lagligt att para så unga hundar? ?

   Har du bara läst rubriken innan du valde att kommentera?

    Nej? Hela inlägget plus originalinlägget i hennes blogg.

  Känns rätt uppenbart att Sindy faktiskt haft rätt i att KM fortfarande brukar med tanke på att Isabelle härrom dagen skrev något i stil med ”hur många chanser ska man ge”. Trist.

   Inget förvånande direkt…

   Tror dock inte att sveken isf handlar om droger. Han var ju med en annan tjej för ett par veckor sedan som han la upp story med. Men Isabelle behöver ju inte ens syfta på Knivmicke med det hon skrev?

  Har en köksavlad shitbull på fyra år, älskar den varelsen mer än livet självt men om jag varit lika insatt i köksavel då som jag är nu hade jag aldrig köpt honom. Rasstandard finns av en anledning och ska respekteras (problem med sönderavlade raser som tex trubbnosar osv är ett annat dilemma som är minst lika allvarligt). Men att avla på ett djur för att den är söt är så elakt mot eventuella valpar och köpare. Usch hatar verkligen köksavel

   Fast dessa fortsätter ju finnas pg av att det finns idioter som köper dessa….

    Absolut är det så, okunskapen kring vad köksavel får för konsekvenser för tik, valpar och köpare är stor. Skulle det tex vara böter på att avla hundar utan tavla tror jag det skulle kunna bli bättre. Jag själv var verkligen inte insatt i vad jag egentligen stöttade – massa svarta pengar till en kille i förorten, en tik som egentligen inte skulle bli mamma och 9 valpar som i mångt och mycket skulle mått bättre av att aldrig födas. Idag vet jag bättre och berättar/förklarar mer än gärna varför köksavel är ett problem

    Så år det absolut. Är det av ekonomiska skäl? En renrasig hund med stamtavla kostar mycket mer än en köksavlad och poängen är ju att man sparar ändå pengar när man får en frisk hund.

     Pengar är nog den drivande moroten ja. 9 valpar i lillemans kull a 7000 kronor = 63 000, med avdrag för chippning/besiktning/avmaskning (som inte alla gör) så det blir ju en slant i slutändan. Tror också mycket handlar om hundägare som tycker deras lilla tuss är ”sååå fiiiin” och avlar för att den är söt alt för att få till en cool mix. Det folk glömmer bort är att det ligger så brutalt mycket jobb bakom seriös avel för att få fram bra hundar. Beroende på vad du har för intresse (jakt, skydd, vallning etc etc) behöver du ha individer som klarar av uppgiften och det är inte alltid helt lätt att hitta hundar som matchar och där valparna blir bra.

  Bara jag som snabbt läste ”köks-kavel”….?

   Men va? Ja? Hur ska man läsa det? ?

  Har en papillonmix som är 7 och ett halvt. Världens underbaraste och snällaste hund – MEN – hade det varit idag hade jag verkligen inte köpt honom, tyvärr. Han har artros i båda frambenen, fick grå starr som 3-åring (betalade typ 30k för att byta linser på båda ögonen), problem med magen och tarmar. Sammanlagt dessa 7 år (med återbsök osv) har han nog kostat närmare 200k, säkert mycket, mycket mer. Haft tur som kunnat lösa det ekonomiskt, men sanningen är att hundarna avlivas pga kostnaderna. Hans lidande är ju ännu värre. Man vet liksom inte vilka sjukdomar som kan komma upp längre fram och man har ingen uppfödare att stötta sig mot. Älskar min kille mer än allt, men man vet inte vad man får om man köper köksavel.
  Vi säger inte sånt för att va nån ”hundmaffia”, utan vi tänker på det lidande och den smärta köksavelshundar får genomgå just pga att det inte har gått rätt till.

   Har du lagt 200k på en hund?? ???

   Så tycker folk att det är onödigt med 40 på en väska…

    Skulle inte påstå att oförutsedda veterinärkostnader spridda över flera år är att jämföra med ett köp av en handväska

     Men onödigt att lägga 200k på en hund enligt mig. Skulle hellre lägga de pengarna på en väska, en resa och en bil men då är man slösig och måste skänka minst lika mycket till välgörenhet.

      Det är 200k över 7 år. När du väl fäst dig vid hunden är det inte ett så lätt val, han är ju min bebis och vi hade haft honom i nästan 3 år innan han började bli så pass sjuk. Är inte så att jag la ut 200k under bara ett tillfälle. Visst, många kan tycka det är onödigt och det är absolut okej. Han är mitt barn, och jag tänker inte ge upp i första taget så länge han mår bra i övrigt och kan leva ett värdigt och bra liv – kosta vad det kosta vill. Väljer ju honom framför nån väska eller en bil.

      Måste man?

       Enligt folk här inne ja. Gå tillbaka till senaste inlägget som handlade om en väska för 40k och läs kommentarer. Eller vilket annat inlägg om väskor.

      Vaddå onödigt? Är ju inte så att man vet om det när man köper hunden. Vad är alternativet? Låta djuret lida? Du är konstig.

    Vad är ett liv värt?

     Jag har inte lagt en krona på en hund. Beror väl på om man har ett husdjur eller inte till att börja med. 200 tusen låter galet för mig.

      Vilken tur att ingen tvingar dig att lägga en krona på en hund.

      200k är ju helt klart galet trots att det är under dessa 7 år jag haft honom, men det här är min bebis och bästa vän, jag har inga barn så han är ju precis det för mig. Så länge jag vet att han kommer få leva ett värdigt och för honom normalt liv, så vill jag ju ha honom här med mig. Är otroligt tacksam över att jag haft möjlighet att betala vetkostnader.

      Du svarade faktiskt inte på frågan. Vad är ett liv värt?

       Beror på vilket liv. En mygga? En råtta i skogen? En gammal döende gatuhund i Rumänien? Min grannes katt? Min mamma? Min dotter?

        Ett liv man älskar.

    Ja sammanlagt måste det nog landat på minst 200k. Han är väldigt pigg men har problem till och från, hade han lidit konstant hade han fått somna in för längesen. Men ibland händer det att han har problem med ögonen eller artrosen och då blir det ju en saftig summa pengar som det kostar. 40k är ju inget när det kommer till djur, är typ småpengar. Han låg inlagd 4 dagar i vintras (några röda dagar såklart) och bara det gick på typ 15.000 efter försäkringsreglering.
    Det är ju en familjemedlem, och så länge man vet att han kommer bli helt bra och återhämta sig så betalar man och ser glad ut typ (om man kan).
    Undrar hur många väskor jag hade haft råd med om jag inte haft hunden ?

     Oj, har du lagt 200’ med försäkring på vetkostnader? Jag hade en köksavlad pitbull från tiden när alla skulle ha en (omplaceringshund) hon var väldigt frisk men oerhört stressad. Hade dock lite otur en period där jag lade typ 80’ inom loppet av ett och ett halvt år men har aldrig haft försäkring. I övrigt har jag typ inte haft några vetkostnader så att avstå försäkring har ändå varit en bra deal. Hon blev 14 ❤️

      Kan ju vara sånt som inte täcks av försäkringen eller utöver maxbeloppet man har satt också.

      Vår ena hund åt upp en stor jäkla leksak i höstas. Fick åka till veterinären och öppna magen. Kostade ca 45 tusen utan försäkring, men vi betalade väl runt 6000 tack vare försäkringen. Är man säker på att man alltid har en massa pengar som ligger hemma och skräpar behövs ju ingen försäkring…

      Eller så har man en hund utan vett (vår) och då är man glad för försäkringar. ??

      Om man ser totalkostnaden för en hund så blir det ju rätt mycket om den lever 10-12 år….

       Jo förstår absolut, men då är totalkostnaden vääldigt hög och djurförsäkringar fan sämst. Men det är ju lite hennes poäng också. Jag gjorde exakt samma op som er på min, hon hade ätit ett par trosor och vi åkte in akut och de öppnade buken. Kostade 20’ totalt så man undrar ju lite hur er kostade 45 eller om de faktiskt passar på att salta när de gäller försäkring. Gjorde också en akut op av livmodern som kostade 20 totalt.

        För mig då, om man räknar premie, så har det inte lönat sig med försäkring totalt. Möjligtvis under den korta otursperioden. Men fattar ju att det blir billigare i längden om besöken är frekventa och hunden har mycket problem.

    Alltså såna här kommentarer är så fullständigt… Ja jag kan inte ens skriva klart. En hund är en levande varelse och så likställs den med en väska. Äh fy fan

     Tack!! Exakt så jag känner, han är ju mitt liv och så länge man inte är en hemsk materialistisk person så ser jag inte att man känner detsamma om en väska.

      Även du får läsa om min kommentar om du tror att jag menar att man känner samma för sin hund som för en väska.

       Din kommentar var idiotisk.

        Då flög min poäng över ditt huvud.

       Vad menade du då? Din kommentar är väldigt svår att tolka på något annat sätt än ”omg hur kan du lägga så mycket på en hund! hur kan folk inte reagera på det när de klagade på folk som lade pengar på en väska”

       i.e = likställa en hund med en väska

     Jag likställer inte hunden med en väska. Om du tror det så får du läsa om vad jag har skrivit.

     Min poäng är att folk här inne raljerar när någon köper en väska för 40k och då måste man genast skänka minst lika mycket till välgörenhet om man har det så bra ställt. Men att påstå att det är galet att lägga 200k på en hund… Ja hur bemöts man då här inne? Jag ville göra en poäng av hur subjektivt det är med vad som är ”nödvändigt” att lägga pengar på eftersom det nyligen diskuterades just en väska här inne.

      Fast det är ju stor skillnad på att lägga en engångssumma på en väska för 40k och spendera 200k för ett djurs liv genom 7 år? Ser absolut inte att om man köper en dyr väska så behöver man skänka minst den summan till välgörenhet, människor gör vad dom vill med sina pengar. Men du jämför vad som är ”nödvändigt” och drar parallell till en väska, klart folk reagerar.

       Därför att vad som är nödvändigt inte är skrivet i sten. Det jag tycker är nödvändigt är inte samma som vad du tycker är nödvändigt. Men vissa saker får man inte lägga pengar på enligt folk för då slösar man och borde göra ”vettigare” saker för pengarna. Men säger man det om ett djur så blir det hus i helvete. Men min poäng om hyckleriet här inne har ni bevisat i alla fall.

        Klart det inte är skrivet i sten, alla tycker ju olika. Anser att alla får spendera sina pengar som dom vill. Kan hålla med dig om kommentarer ang väskor och att göra vettigare grejer, ser inte varför man kommenterar det, det är deras liv. Kan ändå inte dra parallellen mellan djur och materiella ting.

         Fast tänk på att man FÅR pengar om man skaffar barn istället. Ett litet life hack från mig. Varsågoda! ?

         (Jajaja, jag vet att dom kostar också….men varken väskor eller hundar brukar ge nån vidare inkomst i 18 år framåt..)

     Tror folk vill provocera mest

    Jag hade sålt allt jag äger och har för mina hundars skull.

   Även mammamaffian låtsas vara mån om barnen.

   Jag kommenterade under Isabelles inlägg och berättade om mina tyvärr dåliga erfarenheter av ”köks-avel”.
   Av ren omtanke till Isabelle och övriga läsare då även jag varit dum och oerfaren vid mitt första hundköp där jag naivt enbart köpte den sötaste hunden.
   Jag hoppas min varning och erfarenhet kan få andra att skaffa sig mer kunskaper än jag gjorde innan hundköp.
   Jag älskade min hund över allt annat och hade möjlighet att spendera 5-siffrigt belopp på veterinär-kostnader ( trots försäkring ). Jag gjorde allt som stod i min makt för denna underbara och kärleksfulla varelse, men det räckte inte mot ett genetiskt hjärtfel. 7 år gammal somnade han in i min famn på väg till veterinären. Det förstorade hjärtat var tyvärr inte heller hans enda sjukdom då han även hade mag-, tarmproblem och blodsjukdom.
   Idag har jag en frisk ettårig chihuahua som är SKK-märkt och som genomgått alla bakgrundskontroller man kan .. Ingen kan garantera en frisk hund men man kan göra vad man kan för att undvika de värsta fallgroparna.
   Man kan (om man vill ) lära av både egna och andras erfarenheter.

    Men nej vad hemskt ? lilla vännen ?
    Precis samma här, dum och oerfaren och letade efter den sötaste hunden. Det är jätteviktigt att man har koll på bakgrunden och att det finns en uppfödare som man kan följa upp med. Människor borde sluta leta efter den billigaste och sötaste valpen på blocket, hellre att man lägger x antal tusen mer på en reggad valp från en bra uppfödare så man vet vad man får. Både för sin egen skull och speciellt hundens.

     En intressant aspekt när du nämner att en reggad hund blir dyrare är att dyrare raser förstås blir mer lockande att ”fulavla” på. Det har diskuterats mycket i vår rasklubb med vackra med ganska krävande hundar att vi vill hålla ned priserna för att inte öka avel som sker just för pengarnas skull.

   En annan M /
   Ta inte åt dig av de som skriver att de hellre köpt handväskor än betalt veterinärkostnader.
   Jag tycker synd om dem som inte fått uppleva den kärlek en hund eller ett djur kan ge.
   Även jag har som jag angett i tidigare mail haft stora veterinärkostnader för en hund.
   Önskar dig och din pappilon-mix all lycka och kärlek framöver.
   Du verkar vara en mycket fin och vacker matte / personlighet !

    Tack snälla ❤️ så svårt att inte ta åt sig ändå..
    Finns inget som kärleken från ett djur, klart man gör allt man kan, vad det än kostar! Veterinärkostnader är ju så höga så blir förvånad över att så många inte verkar medvetna om det.
    Tusen tack för så fina ord, och detsamma till dig – fint att någon förstår känslan när ens djur är sjukt. Han mår toppen och lever livet ❤️

     En annan M /
     Som du skrev, det är en familjemedlem. Finns inget pris. Att jämföra en hund i familjen med en exklusiv väska blir verkligen löjeväckande. Ingen byte en seriös hundägare kan tänkas göra.

     Som du skriver man gör ALLT man kan!

     Väl medveten om att veterinärkostnaderna verkligen drar iväg, i synnerhet o djuren blir inlagda. Tror många inte är medvetna om detta förrän djuret blir sjukt eftersom de naivt tror att försäkringen täcker mer än den gör ..

     Hoppas nu din hund nu får må fortsatt bra !

      Ja, han är verkligen hela familjens ”lillebror”, och alla hjälps åt om det är något. Har så svårt att se att man inte skulle göra allt för sitt djur om man kan. Kan ibland gråta när jag tänker på att han inte kommer finnas kvar för alltid.

      Tror inte heller att vissa förstår hur mycket det kan kosta om ens hund blir riktigt sjuk (som du säger – speciellt om de tvingas bli inlagda). Vissa verkar tro att försäkringen täcker nästan allt.
      Tusen tack igen! Du gav mig lite hopp om mänskligheten trots alla kommentarer ikväll!

   Hej En annan M, låter som din hund kom till precis rätt hem. Otroligt tråkigt att läsa om hans hälsa, vet exakt hur det är och då var min första hund en SKK registrerad hund men jag var oerfaren och trodde på uppfödarens fina lovord. Avel är klurigt och köksavel är den värsta. Hoppas du har stöd omkring dig nu och hoppas innerligt att han nu får leva ett fint liv så länge det går och att han slipper fler problem. Du verkar vara en väldigt fin människa. Allt gott till dig och vovven!

  Det finns få saker som gör mig så arg som dåliga hundägare! Jag håller med om att man ska köpa valp som är reggade i skk just för att man vet att uppfödarna har vissa krav på sig, för allas bästa. Det blir ju som en kvalitetsstämpel, den bästa vi har i nuläget iaf.

  När jag ska köpa hund tittar jag noga på stamtavlan i Skk: s hunddata, vad säger föräldrarnas/tidigare hundars historia om röntgenresultat, är MH gjort, osv. Allt kan man inte garantera sig emot såklart, men man får ju ett hum. En oreggad hund från oreggade föräldrar = ingen koll.

  Den där Isabelle borde med andra ord skämmas som bedriver buskavel…

  Visst är Sverige härligt! Influenser hänger ut folk och agerar domstol. Nu har turen kommit till hundarna, influenserna struntar i lagar och regler och parar en ett-årig valp, bara jag som mår illa?

  Alltså.. kommentarsfälten här ?
  Antalet stidslystna människor som verka hänga här och kommentera är ju, ja.. vad ska man säga. Spelar ingen roll om det är ett sprättben eller om det är hundavel som diskuteras.

  Mycket tråkigt! Hoppas ni snart kommer på något mer meningsfullt att göra.

   Det kanske inte riktigt framgick men jag menar alltså de personer som helt obefogat svarar drygt/otrevligt på andras kommentarer bara för att de inte håller med kommentaren de svarat på eller för att de vill trycka till den som skrivit kommentaren.

   Även om jag gillar Bloggbevakning oerhört mycket, så tar jag en paus nu, i alla fall juli månad ut. Innehållet är väl som det är, det är mer att jag har gått och blivit beroende …

    Jag har märkt sen en tid tillbaka att jag mest blir på lite dåligt humör när jag går in här och läser kommentarerna. Nu när du skrev att du ska ta en paus tänkte jag att jag kanske skulle göra detsamma. Men så i nästa sekund insåg jag att jag kanske också har blivit beroende ?
    Inte bra!
    Ska nog ta mig en ordentlig funderare över det här. Är ju trots allt här inne och läser minst ett par gånger om dagen, så det tar ju sin tid från annat. Men vill jag verkligen lägga den tiden när jag mest blir på dåligt humör av läsandet… Ja, jag är ju uppenbarligen också beroende.

     Håller med och tillägger att jag läser kommentarer mycket för att låta blodådrorna svälla vid tinningarna och röken ur öronen av ilska av många inlägg, likt en övning i konsten att se andra perspektiv och få en lärdom om vad som är viktigt att reagera på. Kan meddela att efter många års läsning hjälper det verkligen,avtryckarfingret för tangentbordet håller sig lugnt.?

  Men kan folk nån gång fatta att renrasiga hundar har stamtavla. Har de inte det är det en blandras. Blir så less på att folk bara vill avla för att en hund är söt och därmed underminerar ett seriöst avelsarbete från folk som faktiskt bryr sig om att avla på kvalitet.

   Och hur vet du att Isabelles hund ej har stamtavla?

  Förlåt min enorma okunnighet men hur kan det vara påfrestande för en hane att para sig? Så påfrestande att han måste vara mentalt förberedd?!

   Eftersom hundarna sitter ihop ett tag efter parningen krävs det att hanen (och honan) är så pass mogna mentalt att de kan behålla lugnet för att inte slita sig loss och skada varandra. En unghund reagerar mer hetsigt och plötsligt än en vuxen hund på såna situationer. Dessutom vet man inte förrän hunden är ordentligt vuxen om det är en bra individ som är bra att avla på. Det är alltså inte så att man förbereder hundarna genom att sätta dem i en 7.5-poängskurs på universitetet i Avelskunskap, utan man väntar för att se till att de är så trygga och stabila individer som möjligt innan de paras.

  Hur kan man skaffa sig djur om man inte har nån aning om vad man håller på med, blir fan förbannad.

  Intressant på misslisibells senaste haul att majoritet av kommentarerna är kritiska till komsumption. Många unga följare. Syns en liten förändring som kommer bromsa den komsumptionshets influncers i dagsläget bidrar till?

  Lätt att skaffa djur och lära sig i efterhand, det är djuren som betalar det högsta priset i form av lidande i olika nivåer.

  Mvh Gerra…

  Vad betyder komsumption? Menar du konsumtion och konsumtionshets?

   Förr användes ordet consumption på engelska för TBC.
   Kanske det är TBC som avses här?
   Konsumptionshets dvs brådskan att få TBC 🙂

  Någon som vet hur det gick för Annica igår?

  jag har renrasiga hundar och skulle förmodligen inte välja något annat i framtiden om det blir aktuellt med en ny familjemedlem. hade en lång tid innan vi tingade valp där jag kollade upp äldre hundar,personen bakom kenneln osv …men jag tkr oxå att vissa raser är helt sönderavlade och det är bara tragiskt och se deras utveckling från förr..

  vet även en som tar en kull typ varje år ,”fina julklapps pengar” är uttrycket.. va i helvete.. hon har dock någon slags korsning men säljer dem som renrasiga utan papper… 12000 /valp.. sen ska vi inte prata om hur många uppfödare via skk kör utan F-skatt o låtsas som att de regnar fast de kan dra in 100.000 på en kull om det blir många valpar..hobbyverksamhet,jo tack..

  Nu gör han det igen, Pärleros i Framgångspodden. 49 minuter in i senaste avsnittet med Hanif Bali, 49.30 kommer frågan och jag skäms fan ihjäl! Nu är det färdiglyssnat för mig ?

   Ja det va riktigt pinsamt. Helt känslolöst frågar han och kommenterar saker. Första gången jag lyssnade på honom efter jag sett kommentarerna här häromdagen.

   Vad spelar det för roll vart och hur man blir slagen?

    Precis, han vill bara få content och skiter i hur känsligt det kan vara att prata om. Det är inte viktigt att veta öht men han måste ju tro att folk är intresserade av att höra sånt? Och han ställer vilka vidriga frågor som helst för att få svar.

    Även när Hanif berättat färdigt om det komplexa förhållandet med sin fosterpappa och hur det tråkiga lagts bakom dem. Att det är därför han tycker det är jobbigt att prata om den mörka tiden. Alex hade chans till fördjupande frågor men fick istället ur sig; ” Jag förstår, jag förstår. Ah..mm..vilka jäkla, vilka jäkla grejer. Sen äre..eh ah speciellt det där..” Och sen något om att ”alla är vi människor”. Wtf? Noll känsla.

   ?? Bättre att berätta vad frågan är istället.

    Inte om man vill att folk ska klicka in. Man vet ju hur Expressen och Aftonbladet formulerar sig:
    ”Plötsligt ser hon det hemska”
    eller
    ”När hon öppnade syltburken trodde hon inte sina ögon”

    Hanif berättade om hur han blev dåligt behandlad hos en fosterfamilj och Alexander vill gärna veta hur han blev slagen

  Som uppfödare inom SKK mår man illa av sån okunskap. Jag lägger ner rätt stora summor på att hälsotesta och meritera mina hundar och jag följer SKK:s och myndigheters krav. Varför då, för att tjäna grova pengar på valpar? HAHAHAA, jag är glad om det går plus minus noll. Men jag brinner för min ras och vill att kommande generationer ska bli lika sunda och friska, eller ännu hellre ÄNNU bättre, med ett härligt temperament och rastypiskt utseende. Det är min hobby och mitt liv, men som de flesta hobbies så går man inte plus på det.

   Fast att säga att man inte vinner ekonomiskt på hunduppfödning är BS. Om du inte säljer valparna väldigt billigt då. Mina föräldrar var hunduppfödare i över 20 år och även de extremt seriösa. Men självklart tjänade de pengar på det.

    Visst kan du gå med viss vinst. Para egna tikar med egna hanar, strunta i att meritera, gå inga kurser eller utbildningar, ha en ras som får många valpar i kullen och ha flera kullar per år…
    Men om du kanske importerar avelsmaterial (som sen kanske inte ens håller måttet för avel, utan blir sällskapshund), gör alla hälsoundersökningar som krävs för rasen, plus de som rasklubben rekommenderar, och du inte föder upp mer än kanske en kull per år och har en ras där snittet ligger på fyra valpar per kull – då gör du absolut ingen vinst. Och ungefär såhär har de flesta SKK-uppfödare det inom min ras. Jag känner väldigt många uppfödare (även inom andra raser än min egen) men ingen av dessa har någon vidare inkomst från sin uppfödning utan alla har vanliga jobb (om de inte är pensionärer).

  Elsas senaste Yves Rocher-fadäs: reklam för att tvätta sig i hav och sjö med tvål och schampo som inte verkar godkänt för att gå direkt ut i hav och sjö.
  Plus då att prata om vattensparande när hon har valt handfat med två kranar = absolut minst vattensparande då du måste stå om kalibrera värme varje gång.

  Har själv en katt med kronisk njursjukdom för att kattmammans ägare ville få in pengar på sin raskatt. Renrasig perser absolut, men ej godkänd för avel = ej testad = sprider ärftliga dödliga sjukdomar vidare via kattungarna. 🙁 Så jäkla sorgligt. Vet tyvärr inte hur det är med de andra ungarna, men jag steriliserade min katt redan när hon var ett halvår. Tror inte dessa lågintelligenta personer förstår vad de sysslar med, utan tycker bara det verkar gulligt att få ha valpar runt sig.

  Adopt, don’t shop.
  Usch för folk som buskavlar.
  Finns så många underbara framtida familjemedlemmar som väntar på ett nytt hem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.