Marie Serneholt ”safe’ar” upp sina tvillingar

Med tanke på att små barn rör sig på samma sätt som en på tok för överförfriskad människa så ställer jag mig frågan:
Borde inte alla barn har hjälm under dygnets vakna timmar?
Jag behövde på riktigt en hjälm när jag var liten, eller herregud – jag skulle behöva en vadderad hjälm NU.

Marie Serneholt har alltså publicerat en video där den ena av hennes tvillingar knuffar en gå-vagn med den andra tvillingen i.
På huvudet har bröderna vadderade hjälmar för att skydda dem om de skulle ramla eller liknande – något som en av Maries följare absolut inte kan förstå.
Marie svarar med att ”hen verkligen inte behöver förstå” och så var det med det…
Nä, jag skojar bara.. Det där var bara början.
Maries följare tar nämligen saken i egna händer och låter kommentarsfältet rassla iväg med både protester och sågningar av kommentatorn.

Det där med hjälm är väl jättesmart, eller?
Enligt Charlotte Perrelli väger inte hjälmarna mer än en mössa, så det är ju inte så att Marie tvingar sina barn att tulta omkring med visirklädda hockeyhjälmar.

Vad tycker ni om den här typen av hjälm på småbarn?
Störtlöjligt eller supersmart?

182 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Hade likadan på min son, han gick tidigt och var rörligare än han kunde kontrollera haha

   Samma här 🙂 han började gå när han var tio månader. Den lilla vadderade hjälmen hjälpte måånga gånger, med det sagt såg han inte riktigt klok ut i den 😂

   Det önskar jag att jag hade haft på mina tvilingpojkar! När den ena började stappla runt, kom brorsan hasande på rumpan i expressfart och drog ner sin mer brådmogna bror med ett rejält skamtag i blöjbaken. Slutade sällan utan gråt, fast ibland av frustration tror jag.
   Har man tvillingar är det smart att säkra upp, man hinner helt enkelt inte med när olyckan är framme på två håll.
   Vi satte kycklignät i trädgården för att hägna in dem, annars drog den ena till ladugården och den andra ut mot grusvägen. Omöjligt att hinna ta båda innan de skadade sig.

   Är du tvillingförälder vet du hur jag menar.

    Tänkte exakt samma sak, fast jag inte har tvillingar! Och grejen är att det kanske inte ens behöver vara en farlig aktivitet, men att man som tvillingförälder är så tröttkörd att man inte orkar ”onödig” gråt och tandagnisslan, utan faktiskt måste hushålla även med den egna energin. Fullt förståeligt.

   Jag hade hjälm som liten jag var sjövild hahaha 😂😂

    Samma här, min dotter fick ärva den men hon är tyvärr hjälmvägrare så det gick mindre bra, barn som försöker springa innan de har balans är svettigt, phu…

   Samma här. Mim dotter gick när hon va 8.5 månad. Hon fattade ju ingenting och bara körde på, hon trillade ju konstant. Och med äldre barn hemma samtidigt gick det inte att springa och ”passa henne” så inte skulle trilla in i en kant nånstans. Så hon fick ha hjälm, i ungefär 5-6 veckor. Sen fattade hon galoppen 😁👍

  OT
  Blondinbella måste ha börjat med melanotan , så brun o så många födelsemärken

   Har också reagerat på att hon har många födelsemärken plötsligt 😮 fast å andra sidan har man ju sett ganska tydligt att hon busar sig fortfarande

    Men spraytan var ett tag sen man hörde något om?
    Hon brukar ju få hembesök av någon som sprutmålar men de senaste månaderna har Bella knappt varit hemma.
    Kanske är det andra preparat hon använder då – utvärtes och invärtes?

     Hon gjorde ju reklam för betakarotentabletter för några veckor sedan. Kanske hänger ihop med det?

   Bella har nog en blandning av spraytan och att hon solar mkt. Men väldigt mkt leverfläckar såg jag nu med.

   Kom ihåg det för er alla att får ni snabbväxande födelsemärken så kolla upp det. Om de blir väldigt mörka och ändrar färg/kliar etc.

    Hon kanske bara är sån? Jag har extremt många men har aldrig använt melatonon. Mina mörka syns även under smink men de ljusa inte lika mycket.

     har också födelsemärken. Vissa stora och sticker liksom ut (har dock fått dem kollade så är lugnt och kan tas bort i skönhetssyfte). Skäms över att ha så många men vad ska jag göra åt det, kan inte skära bort alla om jag ens velat

      En till här men jag skäms inte så mkt för dem, har liksom vant mig. Däremot blir jag lite förolämpad om folk tror att vi som begåvats med mkt födelsemärken käkar piller 🙂 wtf!

     Haha ja jag ser fan ut som en prickigkorv och har alltid gjort. Min lillasyster tyckte om att ligga och räkna mina prickar när hon var liten. Hon längtade tills hon kunde räkna så långt att hon kunde räkna alla jag hade 😊😊💙

  Nej men va f-n. Inten hjälm på barnen. Snart sätter hon dom väl i en hage och har löplina också.

   En kvalificerad gissning är att du inte har barn

    Det spelar ingen roll om man har barn eller inte, de som ifrågasätter andras val utgår bara från sin egen erfarenhet och missar att alla är olika. Det är extremt vanligt bland föräldrar, mammor verkar överrepresenterade, att utgå ifrån att de vet bäst om hur man gör med barn för deeeeras barn kunde ju så det handlar bara om att andra föräldrar är för slöa/dåliga för att lära barnen.

    Jo det har jag. Har aldrig någonsin sett nån som haft hjälm på sina barn. Mina barn föddes på 80-talet.

     Då missade du mig och mina barn, ett riktigt bra skydd, för små hjässor ❤️

     Ingen utan barn bryr sig ett dugg vad andra föräldrar gör 😂

      Jaaa årecis jag har inga barn o skiter fullständigt i vad folk gör med sina. Roligt att betrakta tjafset på avstånd o slippa känna sig delaktig.

       Haha jag känner samma😂😂

     Min lillebror hade en typ exakt likadan hjälm, fast röd och blå, på det glada 80-talet 😊

      Åh en sån hade jag också har jag sett på bilder!

      Sån hade jag 😂 Blev mobbad av syrran som äldre men jag gick (vinglade) så tidigt att det tydligen var nödvändigt.

     På 80-talet? Du menar när det fortfarande var ok att röka inomhus och låta ungarna åka bil utan säkerhetsbälten och cykla utan hjälm? 🙂

     Min syster som är född 85 hade en sån hjälp för att hon trillade så mycket när hon var liten

   Hage är väl smart?

    Ja som ett fängelse. Varför inte.

     Tönt

     Men sluta. Tror inte så små barn uppfattar det så. Man lägger väl i massa roliga leksaker och har koll/är i närheten.

      Du SKA vara med ditt barn. Släpp telefonen. Skaffa inte ungarna så tätt. Då behövs ingen fucking hage!
      Sånt hade man förr, på 50-60-talet. Man hade även barnen i sele. Det är barnmisshandel!

       😂 😂 😂 Förlåt men jag kan inte låta bli att skratta. Sån himla gullig & naiv syn en del av er har på världen! Helt orimliga kommentarer härinne 🙂

        Vem?

         Ni som på riktigt tror att definitionen av barnmisshandel är att ha barn i hage eller sele. Haha förlåt men det är jättegulligt 🙂

       Du kan ju inte ha barn? Eller ett heltidsarbete? Ni som skriver så här måste väl gå på gymnasiet? Seriös undran, inget illa menat.

       Tror ingen är precis bredvid sitt barn 24/7.. Man måste laga mar ibland och det är också ok att låta dem leka/greja lite själva och då är det ju bra om de kan göra detta utan att skada sig själva… 😄
       Förr i tiden skötte man sysslor (hemmafruar någon?) och barnen fick väl hänga på, inte satt man och stirrar på eller underhöll dem hela tiden.

       Va?? Nej, 80 och 90talet vad jag vet. Och det finns nu med, ännu större. Vissa verkar tro man menar nån slags bur? Och sele är ju jättebra att bära barnen i?

    Har en hage till min dotter, så skönt att veta att hon är på en trygg plats när jag inte har fullständig koll. Med 4 hundar som kan röja runt så underlättar det väldigt mycket, det är ju inte så att hon får vara där i 24/7.

     Ha hundarna i hagen!

      Ja för det är ju lagligt också.. seriöst! Ser inte problemet med att ha barnet i hagen, hon sitter där och pillar med sina leksaker precis som på samma sätt som om hon hade suttit på golvet mitt i rummet. Ena skillnaden är att hon är SÄKER när jag inte har stenkoll på henne. Det är ju inte så att jag sätter henne där och så får hon sitta där i timvis.

     Fy fan! Vidrigt!

      Hage är jättebra!

    Hage är kanon. Man vet att dom är säkra om det ringer på dörren eller man måste ta ögonen ifrån dom några sekunder, som när dom har syskon man måste se också.

   Hage är ju skitsmart!

    Kan man inte slå huvudet i, i en hage ???

    Ni som sätter era ungar i en hage, borde själva spärras in! Läs lite om barns utveckling innan ni ynglar av er!

     Slappna av lite nu. Jag sätter min i spjälsängen med några leksaker ibland när jag verkligen måste gå och skita eller ringa ett viktigt samtal eller något annat där jag inte kan vakta henne. Hon tar inte skada av det. Hellre att hon sitter där en liten stund än att hon härjar runt och skadar både sig själv och river huset när jag inte kan vakta henne. So sue me.

     Ni som lever för att vara ”bäst” på barn och älskar att berätta för andra hur fel de gör utan att ha nån specialkompetens alls- har ni inga liv? Är allt i era liv era ungar? Är det inte tråkigt?

      Jag har specialkompetens.
      Det är skillnad på att sätta ungen i sängen en stund när man behöver skita och på att köpa en hage att förvara den i för att man ska städa, laga mat, kolla paddan, eller vad som helst man kan göra TILLSAMMANS med barnet!

       Så vad tycker du är skillnaden på att ha ungen i sängen och i en hage?!

       Du skriver ju själv att man ska ha med ungen överallt, tex när man lagar mat. Låt ungen krypa runt på golvet och riskera att få stekskvätt eller pastavatten över sig istället för att sitta tryggt i sin hage i 10min..

     Men vad tror ni det handlar om egentligen? Man lämnar ju inte barnen själva i timmar utan stimulans i en kall trång bur direkt. Har läst om barns utveckling under min utbildning ja och finns inget som motsäger att kunna använda en lekhage där! Inte på det sätt jag menar. Man kan även sitta där med barnet. Sen vill inte alla barn sitta där och leka o va lugna nej, men alla ör olika.

   En av mina bröder satt nästan på löplina när han var liten! Hans farmor satt på honom någon form av sele. Sedan fäste hon en lina i den och knöt andra enden i väggen utomhus. Sjukt kul att se kort på honom där han (2-3 år gammal) står med armarna i kors och blänger tillbaka på kameran. Ett annat kort ligger han på mage, har ansiktet rakt ner i marken och armarna efter sidorna. Tydligen hade han var fruktansvärt arg den stunden.

   Att han satt fast på det där viset var dock för att han var hemskt vild. Fanns inte en chans att någon skulle hinna med i hans upptåg. Speciellt inte en äldre farmoder.

    Usch och fy fan, hur du en kan raljera om situationen. Preskriberat anragl7geb annars så borde ni anmälts omedelbart 😔

     ”ens” ”antagligen”

     Anmäla?! Tror knappast han tog någon skada, var väl bra att han var säker fastspänd. Är fastspända barn i barnvagn också anmälningsfall? De kan ju inte gå runt alls där de sitter. Intressant hur det som är norm är helt ok, det lite ovanligare ska plötsligt anmälas.

     SJ,

     Stod mest mellan det eller riskera att han skadade sig själv eller saker i närheten. Fingerfärdig, snabb och utan konsekvenstänk är inte alltid så sköna egenskaper att handskas med på småttingar. Speciellt inte om man är äldre och håller på med arbete under barnpassning.

     Jag är pratglad idag så kan förfasa dig med en värre historia gällande min farfar. 😂
     När han var tre år så blev han satt utomhus nattetid med sina två bröder som var nio och 13 år. De två äldre bröderna passade renarna eftersom att varg hade strukit runt. Att min morfar fick följa med var för att lära honom att inte vara rädd, varken för mörker eller eventuell varg.
     Dagen efter när de alla tre kom hem igen så berättade hans bröder roat och retsamt att han minsann hade varit rädd och gråtit under natten…
     Inget jag skulle utsätta något barn för eller tycka vara okej men kom att tänka på historian nu. Kan dock förstå på ett vis att det var nödvändigt sett till den tid som var då.

      Folk ska ju alltid gnälla. Min pappa slängde mig i sjön för att jag skulle lära mig simma. Han hade väl satts i fängelse idag. Var tid har sina egna uppfostringsteorier.

       Hehe, det gjorde min med för att bota min fobi för grodor, vad är jag mest livrädd för idag…? 🐸

      Man satte ungar(man inte ville ha) i skogen, så att vargen kunde ta dem. Vi kanske ska börja med det igen?..

       När jag läser det här kommentarerna tänker jag att det mer är en del barnfanatiker som borde sättas där 🙂

   Mitt första barn var ett aktivt barn. Minns att vi satte granen i en barnhage. Inte barnet 🙂

   Ja, mina föräldrar satte min i löplina runt flaggstången så att jag inte skulle springa iväg när vi var ute i trädgården tillsammans. Och vet du Anonym 15.10? Jag är en relativt fungerande individ idag, 25 år senare.

  Vad JAG faktiskt inte kan förstå är hur man kan kritiserar någon som gör allt för att skydda sina barn från att skada sig. Det är ju ganska varmt och otympligt med flytväst och cykelhjälm också men jag tror faktiskt inte att någon skulle välja bort att ta på sina barn dessa produkter.

   Min mamma låste in mig hemma hela min barndom/ungdom av olika rädslor om den stora, farliga världen därute.
   Hade inga vänner och var aldrig ute och lekte.
   That worked out great! (vi ses inte längre)
   Jag är inte ett fan av överbeskydd. Några blåmärken och livserfarenheter härdar och lär.

    Ja, då hade kanske en vaderad hjälm varit att föredra?

     Tänkte i flera minuter efter ett dräpande svar.
     Kom inte på nåt.
     Gläds istället åt att det finns lyckligt oförstående människor. De är bevisligen lyckligare än jag.

      Bra svar! ❤

      Uppriktigt ledsen för dina upplevelser men du jämför en vadderad hjälm, flytväst och cykelhjälm med att bli inlåst.

       Nej det skrev hen inte. Hen påpekade att överbeskydd kan gå för långt och att ingen dör av ett blåmärke.

       Nej, det går inte att jämföra dessa saker, jag håller med.
       Min poäng var att överbeskydd (även i mildare former än den jag fick uppleva) inte nödvändigtvis har en positiv nettoeffekt.
       Jag gjorde aldrig illa mig och blev aldrig förkyld men jag hade tråkigt och var deprimerad. Jag hade hellre tagit blåmärkena.
       Men jag är förstås överkänslig i den här frågan så….visst, jag är inte objektiv.

       Det börjar med vadderad hjälm och slutar med inlåsning i tonåren.

  Hade hjälm på vårt äldsta ett tag innan hon blev stabil. Inget konstigt tycker jag. Hjälmarna är som sagt vadderade och inte alls tunga.

  Var på ett museum och där hade de en utställning med kläder man bar på 1700-talet (tror jag om jag minns rätt). För de små barnen hade man tydligen liknande vadderade hjälmar på den tiden (fast grejerna som gick runt huvudet var smalare). Verkar inte vara någon ny grej 🙂

  Hehe en sådan hade min bror på glada 80-talet. Tror helt enkelt mina föräldrar tröttnade på läkarbesök och stygn i panna och ögonbryn.
  Inte lätt att vara minst och försöka hänga på syskonens äventyr.

  Båda Camcam och hennes syster hade sådana hjälmar, när de precis lärt sig gå. Annars hade det blivit många bulor… när de gick in i saker. Väldigt smart grej, tycker jag.

  Orimligt fånigt. Fattar ändå, tillräckligt mycket skrik, gråt och tröstning som det är

  Tycker det är jättebra med hjälm!

  4 barn och har aldrig haft hjälm på mina barn.

  En bekant till mig fick ha hjälm till hon var nästan 2 år, och hon hade en sån där blå JOFA -hjälm. 🤣🤣

   Vm modellen?

    Yes

  Debatten är inte ny, jag minns antihjälmsidans argument från 80-talet. Att barn med hjälm inte lär sig det man lär sig av att ramla och göra sig illa, hålla upp huvudet, vissa viktiga reflexer hämmas mm. Om det är rätt eller fel kan säkert diskuteras i evighet. Men som övriga kommentarer visar är det nog klokt med en individuell bedömning.

   Kära 80-talet.
   Vi cyklade, åkte skidor och pulka, allt utan hjälm. När vi kom till skridskor då var det dock hjälm som gällde. En gigantisk Jofa. Nu kom vi inte upp i någon fart att tala om. Låg mest på isen efter återigen snubblat över taggarna.
   Japp var man tjej så var det konståkningskridskor och inget annat. Ljuva minnen😁

    Åh, de där vidriga konståkningsskridskorna! Livsfarliga!!

     Usch ja, lärde mig aldrig åka pga hemska konståkningsskridskor, fick ärva mammas gamla från 60-talet (jag är född -81). Dom var dessutom för små, men det trodde inte mamma på för hon kunde minsann ha dom när hon var i min ålder 😂

      Tankevurpa på mamma där. 😐

     Jag älskade mina konståkningsskridskor! Det vita lädret, snörningen och märket skrivet i guldbokstäver. Åhh!

      Fick hockeyrör. Var för obegåvad med de där taggarna. Mvh Faceplant

   Men man lär väl sig ändå? Har ingen hjälm på min dotter men fångar ju upp henne innan hon slår i huvudet, men låter henne falla litegrann så man ser att hon blir rädd. Dvs ungefär som en hjälm. Man ser ju att hon har ambitionen att förälska sätta sig försiktigt när hon stått och balanserat så jag tycker inte drivkraften är vara försiktig verkar försvinna.

   Hon har sele i vagnen däremot. Annars hoppas hon ur. Borde jag låta henne göra det så hon lär sig eller? 😛

   Tänker att det är avvägngar mellan för och nacdelar och individuellt. Konstigt att folk måste kritisera de som bedömmer annorlunda.

    Bra fråga det där alltså! Tror till viss del att dom lär sig, men å andra sidan vill man ju inte riskera en riktig skada (!!)
    Har en vän med två barn som verkligen fått ganska fria tyglar på den fronten, och så försiktiga och kapabla har dom blivit. Och övning ger som bekant färdighet…. Skulle dock själv aldrig våga lita till barnens självbevarelsedrift så pass mycket som den mamman gör haha.

    Du låter som en klok och engagerad förälder. 🙂

     Mitt barn hade inte hjälm när hon blev mer rörlig. Och vad har det givit oss; jo, hon är mer försiktig, vad gäller det mesta. Och vi har alltid försökt lära betydelsen av nej.
     Har en vän som har ett barn i ungefär samma ålder som använt hjälm och verkar inte lär betydelsen av nej. Vad kan man se de; en unge hon måste ha sele på och klättrar överallt och gör allting för att han inte lärt sig.
     Visst alla är individer, men detta är vad jag sett. Dottern trillade många gånger utan hjälm och lärde sig att är man inte försiktig så gör de ont.

  Jag personligen använder/använde inte på min dotter, tror lite att om det inte gör lite ont när dom ramlar så tror dom att dom kan göra vad som helst sen utan att de skadar sig. Kanske skulle jag ha använt en om min dotter började gå extremt tidigt och inte visste hur man ”landade”.

  Men gör alla som dom vill!

   Min son med extremt hög smärttröskel hade antagligen behövt hjälm. Inte för att inte få ont, utan för att inte skada sig. Det är antagligen det som är största anledningen till att folk sätter hjälm på sina barn, skadorna.

   Mina tvillingar har likadana hjälmar som Maries. De ramlar hela tiden och blir ofta ordentligt ledsna, så det ser ut att göra riktigt ont ändå.. En fick en bula trots hjälm då han lyckades landa på en leksakskant!

  Att folk orkar – finns betydligt värre saker en del föräldrar gör mot sina barn än att skydda deras huvud med en hjälm!

   Haha, exakt! Vilken diskussion!

   Så jäkla typiskt. Många kvinnor älskar att hacka på nyblivna mammor över saker som detta.

  Mitt första barn började gå väldigt tidigt, runt 8 månader. Hon hade ingen hjälm men hade det funnits då så hade jag använt en. Eftersom hon inte hade någon fallteknik spände hon sig i hela kroppen och i stället för att dratta på rumpan föll hon på huvudet. Två besök på sjukhus och flera svimningar senare var den hemska perioden över.
  Kan folk bara sluta ha åsikter om andras barn när de uppenbarligen inte far illa????

  Jag har inte haft på mina barn men förstår vrf Marie har det. Det är ju fullt upp att hålla koll på en vilde och har man dessutom 2 10 månaders så är det ju stört omöjligt att ha stenkoll på båda och då är väl hjälm ett super bra hjälpmedel!

   Idag får man inte ha hjälpmedel. Klarar man sig inte utan är man ingen värdig förälder. Fråga bara mammamaffian..

    Fast här verkar det ju faktiskt vara mammorna som försvarar och de som inte har barn som sätter sig emot?

  Hade själv en superlugn unge som absolut inte behövde hjälm, men de flesta barn är ju mer livliga så det är väl jättebra. Blir dock lite trött på att alla genast ska hoppa på människan som skrev så, det blir ett drev. Räcker väl att ett par skriver nåt

  Såg också att en ung tjej frågade varför det behövdes (hon undrade nog genuint, är man inte så gammal och ovan vid barn är det svårt att veta) och hon fick också tykna kommentarer i stil med att annars kanske man blir en person som ställer dumma frågor…

  Jag började gå strax innan 10 månader så mina föräldrar satte hjälm på mig. Jag var inte så stabil men jäkligt envis så de förstod att det var enda sättet att skydda mitt huvud på.
  Fattar inte riktigt hur någon kan bli provocerad av att hon skyddar sina barns huvuden?

  Kan man inte bara utgå från att Föräldern vet om barnen behöver hjälmen eller ej!!! Det är väl en annan sak om man reagerar påom en förälder utsätter ett barn för fara istället!!

  Är det dessutom två barn i samma ålder som precis börjar gå, så känns det ju som en. Bra sak… eftersom de kanske knuffats eller råkar ramla på varandra när de båda är lika vingliga

  Jag har hjälm, flytväst, skyddsväst, armbågs- och knäskydd på mina barn. De är 5 och 2, men så älskar jag dem också oerhört mycket. Handledsskydd har vi skippat dock.

   Jobbigt med alla de skydden när man är hemma i vardagsrummet.

  Det är så man skäms, hur fan kan folk sitta och gnälla för att någon är rädd om sina barn, heja Marie 👊🏻 hade någon av grabbarna ramlat och skadat sig, ja då hade hon inte skött sina barn.

   Naturligtvis ska man inte ha sina barn i en miljö där de skadar sig av att lära sig gå, med eller utan hjälm. Att däremot ha hjälm i ett någorlunda barnsäkrat hem är som att ha skyddsglasögon när man målar med vattenfärg.

    Vad är ett någorlunda barnsäkrat hem för en unge som är benägen att tippa? Madrasserar du golv och inredning och äter på golvet? Jag hade nog föredragit dra på ungen en hjälm. Men var och en blir såklart lycklig på sin fason.

     Men barn skadar sig inte av att lära sig gå i ett vanligt hem utan vassa kanter, möbler som tippar eller trappor de kan ramla ner från. De kan få blåmärken och bulor och de blir ledsna och man får trösta.

      När mitt barn började gå och ställa sig mot saker ställde han sig mot bordet i vardagsrummet, han ramlade, slog huvudet i golvet och fick en hjärnskakning. Efter det skaffade vi en hjälm efter inrådan av barnakuten. Jag tror de vet vad de pratar om där inne.

  Jag drar gränsen när jag ser koppel på barn alltså som en lina som fästs vid midjan på barnet.

   Skitbra med löplina på ungen ju! Ska jag sätta på alla mina ickeexisterande barn, bums.

    Jag ska sätta det på sambon!

     Han måste ha hjälm och hage också.😂

   Barnkoppel låter ju som en toppenidé, kommer jag nog använda på mina tvillingar så fort de lärt sig springa! Tycker mormor och morfar bor liite nära vattnet, och är i liite för dålig form för att jag ska känna mig trygg.

    Bor man nära vatten, har man flytväst på ungarna. Dessutom är man med dem HELA tiden!

     Eller hur? Vad gör du om det börjar brinna? Eller ditt andra barn blir attackerat av grannens hund? Det du beskriver är ju inte realistiskt, det går inte att vara med sitt barn varje sekund.

      Jo, det är ett måste om man bor nära vatten! Dessutom skrev jag att man har flytväst på dem då och det ger en lite tid att titta bort 1(!) sekund.

   Ser ju sjukt ut men vet egentligen inte varför det skulle vara så himla mycket mer fel än något annat?

    Nej eller hur, bättre att ha barnet i koppel/lina så de får gå själva, motion och mer frihet, om alternativet annars varit barnvagn!

    Verkar supersmidigt ju! Tror inte barnen känner sig ”förolämpande” eller så för att dom fått koppel :p

   En vän arbetade som au pair i USA. Där krävde värdfamiljen att hon skulle ha barnen kopplade vid promenad. Har minnesbild av att de gick med ryggsäckar med band kopplade i sig och som kunde tas av, exempelvis vid lämnande till skola.
   Jag har för mig att barnen var kopplade för att minska kidnappningsförsök. Barnen fick enbart leka på inhägnade lekplatser eller där det fanns någon form av bevakning.
   Antar att varje situation kan kräva sitt ibland.

   Min yngsta vägrade vagn och var snabb som tusan när han var runt 2. Vi hade ”långlina” på honom, det hade inte gått att ha honom ute bland folk annars (pga risken för att han skulle försvinna). Så smidigt!

    Men seriöst.. Hur fan tror ni att förskolepersonalen klarar av att gå ut med 20+ barn, men ni kan inte ens gå ut med 1-2 st utan koppel?!

     Anonym,

     På förskolan kan jag tänka mig att barnen är en aning mer drillade och diciplinerade än vad de är i sina hem och därmed mer hanterbara. Personalen har ej heller en djup personlig relation till dem. Sedan är min upplevelse att förskolepersonal inte ger sig på att ta med de mest upproriska och äventyrslystna småttingarna som finns tillsammans. De får stannan kvar och följa med på turer anpassade för dem.

     + att personalens uppgift är att se till barnen. En förälder kan ha massvis med uppgifter samtidigt som de har barnen med sig.

      De är inte verkligen inte drillade. De beter sig som barn gör. I princip inga barn lämnas kvar på förskolan när de andra går ut. Det finns det inte personal till.
      Skillnaden på föräldrar och personal är/kan vara att personalen inte får dåligt samvete av att sätta upp regler för hur man uppför sig bland folk och i trafik.

   Jag har precis skaffat sele och koppel till min treåring. Hon är sjövild, snabb som blixten och totalt orädd. Hon sticker på parkeringsplatser, i affärer och vid vatten. Jag har en ettåring med, annars hade det inte varit några problem att springa efter. Men är så sjukt rädd att nåt ska hända henne, så av den anledningen kommer jag använda sele när jag är ensam vuxen med barnen i miljöer där hon kan försvinna/skada sej/dö. Så jag kan inte tycka att sele är hemskt, alternativet är värre.

  Det är ju ändå huvudet hon skyddar – det viktigaste människan har. Tycker därför inte heller att hjälm är något konstigt.

  Jag tycker det är smart. En olycka med små barn händer så lätt. Knäppa nättroll som Marie bara borde strunta i.

  Jag använder också hjälmar på mina tvillingar, 10 månader. De kan stå mot en möbel och skaka vilt, och sen helt plötsligt släppa så de flyger rakt bakåt! Ser ut att göra väldigt ont även med hjälm 😅 De är även snabba på att krypa och duktiga på att klättra på och välta varandra. Men om man har lugnare bebisar som tar det mer försiktigt förstår jag att det inte behövs 😊

  Damned if you do, damned if you don’t 🤦🏻‍♀️ Hade barnen inte haft hjälm hade det skrikits angående det också…

  Hjälm är väl bra, skyddar mot märken i parketten.

  Jobbar på förskola 1 årsavdelning . Har aldrig varit med om något barn som haft sån hjälm. Däremot när jag jobbade med barn med särskilda behov hade de det fast de var äldre. Skulle aldrig satt på mina egna en sån. Men är Marie nöjd och glad så låt henne. Det gör ju ingen skaffa snarare tvärtom.

   Skadda

    Skada ( hemskt vad svårt det var att få det rätt) 🙈🤞

  Född – 97 och fick ha en sån mjuk hjälm, var tydligen helt vild och galen som liten så det var för att jag inte skulle skada mig mer än nödvändigt. Är väl jättebra om man har vilda barn tänker jag, huvudet kan det ju gå rätt illa med.

  Hade till båda barnen och har räddat dem från många bulor. Perfekt när de precis lärt sig sitta och ramlar bak och slår huvudet i golvet t.ex. Skulle vilja sätta en på min klumpiga 1,5-åring nu med.

   Men är det så farligt med en bula?

    Nej men vet du hur mycket det låter?

     Känner i hela lägenheten när minstingen dunkar huvudet i golvet. 😂 Och nej, en bula gör kanske inget, men när barnet ramlar titt som tätt (bula på bula liksom) är det skönt med skyddshjälm. Sedan har man ju inte hjälmen på hela tiden, men kanske när man lagar mat eller något som gör att man inte kan fånga hela tiden.

     Önskar att min minsting hade haft hjälm när han dundrade in i ett nattduksbord förra veckan och fick ett djupt glipande jack i pannan. Trots att han fick så ont av det har han inte lärt sig ett dugg och har hunnit skaffa sig två till bulor, ett blått öra och en fläskläpp efter det. 🤷‍♀️

     Tro mig, jag vet hur det låter. Mina barn ramlar hela tiden, de har bulor, blåtiror, skrubbsår nästan jämt. Man får trösta och sen går det över.

  OT! Var inne på Blondinbellas blogg (ja, jag vet. Jag skäms) och reagerade starkt på en sak. I senaste samarbetet med vaccindirekt skriver hon att flera stycken dött i TBE förra året. Vad jag vet så är det visserligen en dödlig sjukdom men att det är väldigt sällsynt i Sverige. Att flera då skulle ha dött känns som ännu ett faktafel. Fick nästan känslan av Skrämselpropaganda. Det jag hunnit googla bekräftade bara det jag redan visste om att det är sällsynt och hinner inte kolla upp det mer p.g.a läggning av övertrött unge.

   Risken med TBE är bestående men efter att sjukdomen läkt ut. Varje år rapporteras några hundra fall av TBE i Sverige. De flesta blir helt återställda men risken för bestående men är hög och därför ska man vaccinera sig.
   I Sverige har en handfull personer avlidit i sviter av TBE under de senaste åren. Och de har då även haft andra komplicerande
   riskfaktorer.
   Risken att dö i TBE är försumbar men nyttan av att vaccinera sig är stor just med tanke på att det är en allvarlig sjukdom som kan ge bestående men.

   ”Kanns det” som ”annu ett” ”faktafel”?

   Jag blir helt övertrött på dig, kastade du dig på tangenterna.

   Vilken märklig kommentar. Googla igen, det var inte jättesvårt att ta reda på vem av er som hade rätt och det var tyvärr inte dina känslor.

    Hittade 0 dödsfall från tbe under 2018? 3 konstaterade dödsfall i Sverige under de senaste 10 åren, varav ett av dem orsakades av tbe-vaccin. Man vaccinerar sig väl mot de allvarliga biverkningarna som kan uppstå i samband med sjukdom?

     Exakt, jag hittar heller inget om dödsfall 2018. Eller så många dödsfall överhuvudtaget orsakade av TBE i Sverige. Jag är ingen vaccinationsmotståndare och lägger mig inte i andras beslut. Men i detta sammanhang tycker jag, rent ut sagt, att det är ett avskyvärt så kallat ”faktafel” att använda sig av i ett betalt samarbete. Jag har flera yngre familjemedlemmar som tyvärr ser på dessa influensers som förebilder och som saknar all form av källkritik, vilket bara gör mig än mer orolig när jag läser sånt här. Väljer de att vaccinera sig själva eller sina barn mot TBE så vill jag att de ska göra det beslutet baserat på fakta, inte på en idiotisk lögn från en influenser som får betalt för att… ljuga?

      Då får vi ju hoppas att du lär dem både källkritik och google search, ehrmm.

  En diskussion om hjälm är bra eller inte? Varför? De åker ju, även om det är i en leksaksvagn, så varför inte ha hjälm på sig?

  Jag föddes 66 då fanns det inga hjälmar fast herregud vad jag slog mig. Mina barn har inte haft hjälm fanns inte då. Men helt rätt att använda sig av. Vad är det m folk nu för tiden?? Lägger sig i allt. Skaffa ett eget liv el hjälm ist.

  På mitt äldsta barn hade jag inte, men hade då rätt mycket tid att kolla efter hen själv, när andra kom så sa min mamma att hon tyckte jag skulle skaffa det, var emot det helt. Men tänkte om. Det är ju inte så att hjälmarna skyddar mot ALLT, eller förminskar barnens leklust eller gör att de inte vinglar i väg på stolar, öppnar lådor och klättrar på och får föräldrarna att sätta hjärtat i halsgropen ändå, de gör heller inte underverk så att en mamma kan sitta tillbakalutad och tänka att hjälmen fixar allt. (om någon trodde det)

  Hade hjälm när jag var liten, alltså jag är ju lite knäpp men fungerar i samhället.

  Nej! Falsk trygghetskänsla. Bättre att barnen lär sig att ta det försiktigt!

   Hur ska du lära spädbarn att vara försiktiga? Mina är vilda och kastar sig bakåt och slår sig därmed ordentligt. Andra barn kanske är försiktigare, och sätter sig lugnt på rumpan. På vilket sätt ska det hjälpa att jag låter mina barn slå sig, ibland ordentligt, innan de förstått att de också behöver vara försiktiga?

    För att de fattar att det gör ont utan skydd. De fattar inte med skydd.

     Fast nej, det gör de inte- inte mina iaf. Har inte använt hjälm men borde kanske gjort det för de lärde sig verkligen ingenting av att slå sig upprepade ggr på samma ställe.

  Mammamaffian alltså…

  Satte inte på min son det och då var han ”tidig” med att börja gå, fått massor av bulor men inget allvarligt. Som någon skrev är ju kritiken att barnet inte lär sig att det gör ont och där håller jag med enbart pga egna erfarenheter. När min son lärde sig gå ute så hade han vinteroverall på sig. När våren kom så åkte den av och helvete vad han fick lära sig att inte sätta knäna pladask ned på asfalten, ramla på arslet osv, man verkligen såg att han var han vid att kunna göra dessa konster med vinteroverallen utan att det då gjorde ont men då utan ”skyddet” var han tvungen att bli mer försiktig.
  Men med det sagt så gör man som man vill, tror inte de små barnen kommer växa upp till stora barn som inte fattar att det gör ont att dunsa huvudet i golvet 😆

  Jag hade både hjälm och sele när jag var liten 💁‍♀️.

  Känns överflödigt på min dotter på 11 månader. Hon är rätt vild av sig men stadig och trillar i princip aldrig så hon slår i huvudet.

  Herregud vilken nivå det är på diskussionerna. Låt alla föräldrar göra vad dom vill med sina barn så länge dom är snälla. Barnen har hjälmar för att skydda huvudet vid fallolyckor, hur kan någon se något negativt i att föräldrarna skyddar sina barn. Herregud. Hoppas nästan att alla idioter som kommenterar inte själva använder hjälm….

  Har aldrig haft på mina. Visst har dom ramlat och slagit huvudet men det är inte särskilt ofta ett sånt fall leder till allvarliga skador. Bra att dom lär sig att det gör ont att ramla och att man måste ta det försiktigt och lära sig parera.

   Dom lär sig nog ändå att det gör ont! Hjälmen stoppar ju inte allt..

  Åh herre… mammamaffian här har verkligen inga gränsen.

   Eller hur! Folk verkar inte inse att barn är olika! En del är mer försiktiga medan andra, som mina barn, är riktigt vilda och klättrar upp på möbler för att sedan kasta sig utför med huvudet före! Jag tror nog att mammorna vet bäst vad som funkar – för bebis såväl som för föräldrar, utifrån deras livssituation.

  Fattar inte heller hjälmarna. Eller jo. Om kidsen klättrar upp i takhöjd dagligen fattar jag det. Om de bara kryper och går – nej.

  Kikar man på barn idag så har de så galet dålig motorik och så galet många ”VAR FÖRSIKTIG-föräldrar” hovrandes runt dem konstant.

  Sjukt bra! Har en fyraåring som saknar en del av hjärnan och därför har problem med motoriken och balansen (precis som barn som just lärt sig gå). Känns tryggt att hon har en hjälm som skyddar lite mot slag.

   Detta är ju en helt annan sak. Friska barn behöver inget sånt, om föräldrarna är med dem och engagerade i dem.

  Har en son på 14 månader. Använder inte hjälm. Men inser att det vid tillfällen vore lämpligt. Typ som när han dyker med huvudet från soffan, och hoppar från fåtöljen rakt ner i golvet….

  Men men… han får lära sig den hårda vägen.

  Min första dotter började gå med gåvagn vid 6 mån och rörde sig högt och lågt hela tiden. Har aldrig använt hjälm, men förstår verkligen inte grejen med att alltid upplysa andra om att dom gör fel så fort dom inte gör som man själv. Jesus. Inte som att barnet tar skada av en hjälm 🙄

  VA?! Har Marie Serneholt fått tvillingar? Varför har hon aldrig lagt upp nån bild om det i sociala medier tidigare???

  Sonen sprang när han var 10 månader så här var det vadderad hjälm på som gällde 👍

  Jag är född början av 80-talet och jag hade en blommig liten hjälm för att jag helt enkelt inte skulle spräcka skallen. Jag var mer vild än tam och som en liten apa på speed, vägde lite och var smidig och snabb. Dessutom med ett jäkla humör och risigt konsekvenstänk. Jag blev en helt normal individ trots hjälm. Min dotter är precis som jag var, hon har dock aldrig haft hjälm men lekhage hade vi tills hon började rymma. Den var guld värd och man kunde exempelvis laga mat utan att plocka ned någon från gardinen/bord osv. Hon slapp höra ”nej” 1000 gånger och vi slapp säga det och tjurrusa för att förhindra att gardinstången åkte i backen osv. Sluta vara så fördömande mot andra föräldrar, bara för att just du inte behövde till dina barn kanske andra behöver för sina. Min bror behövde inte till sina barn, men de vägde 10 kg vid 6 månaders ålder och kunde ju typ inte göra något, min dotter väger 10 kg vid 24 månaders ålder och är smidig som en panter.

  Jag hade inte hjälm på mina tvillingarnör de lärde sig att gå, en av dem trillade rakt bakåt i stengolvet och fick en spricka i skallbenet, vi låg på sjukhus i tvp dygn. Vid hemgång kom en sjukgymnast och provade ut en hjälm, likadan som Marie har på sina tvillingar. Sjukgymnasten sa att det vsrbra om han hade den på sig några veckor tills speicksn var läkt, ha var då 11 månaderr och kunde fortfarande inte gå ordentligt. INGEN på sjuhuset nämnde något om att han skumlehs haft hjälm på sig från första början.

   Och ja jag kan stava men tydligen inte min telefon

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *