Jonna Jinton drabbad av vandaliserande stalker

Senaste dygnen har varit så fruktansvärda. Jag har aldrig känt mig så rädd, otrygg och maktlös någonsin. Och så arg och ledsen på att det får gå till såhär. Att en enda människa kan få förstöra så mycket och bete sig så fruktansvärt vidrigt och hotfullt, och försätta så många andra i rädsla.

Jag trodde aldrig att jag skulle berätta om det här på bloggen. I många år har jag undvikit att göra det, eftersom jag varit rädd att det skulle bli värre då. Att han skulle bli arg och bli ännu mer oberäknelig. Men nu är skadan redan skedd, eftersom han igår var inne på förhör hos polisen, och nu är på fri fot igen. Så det spelar liksom ingen roll.
[…]

I 6 års tid har en man i perioder kontaktat och sökt upp mig mot min vilja.
[…]

Men tänk om jag vetat då, vilket helvete vi skulle behöva utstå i framtiden. Att det bara skulle bli värre och värre för varje år som gick.
Att han under perioder skulle bli besatt av mig, maila 100 mail på några dagar, hota om att komma och våldta mig och kalla mig för sin fru, som ska bära hans barn.
[…]

På söndag natt förstod jag att han var på väg hit från Stockholm. Han skickade bilder från bilen när han röker på, och kör 150 km/h.
[…]

Den natten lämnade vi vårt hem och förflyttade oss till en annan bostad här i byn. Jag gjorde en ny polisanmälan och förklarade att den här mannen troligen är på väg hit.

På tisdag kom han till byn första gången. Han stod parkerad ca 100 meter från vårt hus, och skrev i ett mail “Hemma nu älskling“.
[…]

Sen ser vi han komma ut från uppfarten till vårt hus. Skräckslagen ringer jag till 112 och har en otrolig tur att en polisbil befinner sig i närheten. I väntan på polisen står han bara där, utanför vårt hus.
Ena stunden klär han av sig helt naken, för att i nästa stund klä på sig allt igen. Det kändes otäckt att se, på flera olika sätt.
[…]

Antagligen hade han spenderat några timmar under natten och morgonen hemma på vår gård. Vandaliserat min ateljé…
Min vackra ateljé…

Gjort sönder tre av mina stora målningar. Eldat på min signatur och förstört en stor ram. Han hade även blandat ihop och förstört mina mineralfärger som jag ägnat mycket tid och möda åt att göra. Kastat ut saker ur ateljén och slagit sönder en ljuslykta som jag fått av en underbar följare.

Det gjorde så ont i hjärtat. Jag ville både gråta och skrika.
Det här var min kreativa plats.
Som om det inte räckte med all rädsla och oro han försatt oss i.
[…]

Tre timmar efter att han kommit in till polisen så släpptes han på fri fot igen. Dock med ett kontaktförbud, vilket var en liten lättnad i kaoset.

Men då kom nästa fas. Att vara rädd för att han nu blivit förargad.
Att han ville hämnas. Vi hade ju ingen aning om vad han var kapabel till. Det enda vi visste var att han ville åt mig. På vilket sätt visste vi inte.
Men nu, var det förvärrat nu?

Jag kände hur jag bara ville bryta ihop. Så många dagar hade gått nu…och det kändes som det bara blev värre och värre. Som en mardröm som aldrig tar slut. //Jonna Jinton

Istället för att med egna ord försöka sammanfatta vad Jonna Jinton och hennes man Johan varit med om de senaste dygnen så har jag plockat hennes egna ord där hon beskriver mardrömmen.
En man, en stalker har alltså trakasserat henne i 6 år och det hela eskalerade till att han vandaliserade hennes ateljé efter att hon och Johan lämnat hemmet då det inte kändes tryggt.
Så fruktansvärt! Och så hemskt att det ska behöva hända någonting riktigt allvarligt innan polisen kan göra någonting åt saken.
Den är nu man önskar att man satt på en hel arsenal av Drago-hundar (Magdalena Graafs vakthund) att låna ut till Jonna så att hon kan få känna sig aningens tryggare i sitt hem.
Jag lider verkligen med henne.

Vill ni stötta Jonna så kan ni skriva en kommentar här inne – hon får nog en pingback på mitt inlägg – eller HÄR på hennes blogg. 

193 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  [Borttagen kommentar]

   Idiot!

   Tryck inte på länken.

    Nej, gjorde det inte, såg så suspekt ut och nu är den borttagen.

  Vart är världen påväg…

   Helt otroligt vilken idiot. Stackars Jonna.

  Fy fan vilken maktlös situation. Vet inte mer vad jag ska säga. Tycker så synd om henne.♥️

  Känner typ.. I en sån situation så hade jag kollat upp han, vart han bodde vilka hans familj var osv, jag hade inte dragit hemifrån om jag visste att han var på väg, jag hade haft baseballträ och kniv redo och slagit sönder han i nödvärn om han kom in i mitt hem.

   Rätt. Låt bli kniven, men skaffa ett baseballträ. Slå överallt men inte mot huvudet.

    Men om man, speciellt som liten kvinna, inte slår mot huvudet så är du nästan garanterad att bara ge honom blåmärken och göra honom mer förbannad ?.

     Beror litet på hur mycket du tar i. Inte så svårt att slå av en arm.

      Ett basebollträ? Du kan omöjligt slå av en arm med ett baseballträ, sluta titta på tv. Om du pucklar på någon massor kan du orsaka skada, men du har inte den tiden om han är aggressiv.

       Teleskopbatong borde fungera.

        Golfparaply är bättre än batong. Skaffar man sig en batong så är det uppenbart vad den ska användas till.

        Ett stadigt paraply går att använda, både till att mota bort folk och att skada dem lite lagom.

   Mmm det hade du säkert. Lätt att säga när man själv inte lever under hot. En annan sak när förövaren står på andra sidan om din dörr.

   Nej, för då åker du dit för misshandel.

    Jag tar gärna det istället för att bli våldtagen.

  Fy farao så obehagligt.. säger som någon annan vart är världen på väg, tänker på allt gängvåld och våld i skolor, det som Ilmrud skriver om – barn som utövar våld och våld på skolor – skrämmande.

   Nu har du helt fel, våldet har inte ökat i Sverige. Det är bara fler dom numera anmäler brott och hot än tidigare. Sverige har aldrig varit tryggare.

    Öhhh, då måste jag inbilla mig. Bor i ”orten”, och har själv sett hur våldet ökar och blir värre. Måste flytta, men vart?

     Håller med. Det är fan helt sjukt, Jag hör skott varje dag, vet inte vad de gör, övar? Leker? Spelar balla?

      Enligt riksdagen så är det så, och den regering vi röstat fram så är det bara stackars segregerade ungdomar som ställer till det lite. Får de bara en gräddfil till bostad och lite förmåner så ordnar sig icke problemen. Fortsätt rösta på vänster så fortsätter Sverige vara tryggare än någonsin

       Det är fan helt sjukt. Jag har växt upp bland dessa ungdomar och jag vet exakt hur de tänker. De tycker Sverige är ett mesigt skämt, att de kan dra fördelarna av att vara kriminella och sen på sin höjd få ett lika mesigt straff och sen fortsätta. Varför inte liksom..

       Mm, för Alliansen gjorde ju så himla mycket för att motverka det när de hade makten…

        Hur många år har vi haft sossarna vid makten? Har det blivit bättre eller sämre under den tiden?

     Vart? I princip hela Sverige är fullt av trevliga städer i liten eller medelstorlek dom globalt sett är bland de tryggaste i världen 🙂

    Haha så du menar att det inte alla sprängs fler bostadshus idag, det är inte fler granater och liknande sprängdåd?
    Det är bara anmälningsbenägenheten som ökat???

    Brottsligheten HAR ökat.
    Organiserad kriminalitet från andra länder har ökat kraftigt.
    Rån mot barn och ungdomar har ökat kraftigt under de senaste åren. Den öppna narkotikahandeln har ökat kraftigt. Tillgången till illegala vapen och explosiva varor är större än någonsin tidigare. Gängkriminaliteten har ökat och står för allt grövre brott. Det är inte en slump att regeringen försökt ha blocköverskridande samtal om just gängkriminaliteten den senaste tiden.

    Herregud, en del är så naiva och oinsatta att det är rent skrämmande.

     Ja och de tycker fortfarande vi ska ”hjälpa” dessa ungdomar, som att gratis sjukvård, skola, och allt annat inte vore tillrxllxigt.

     Du har fel, regeringen säger att brotten inte ökar och att Sverige är tryggt. Menar du att vi inte kan lita på den regering vi själva har valt?? Hoppas också att du begriper att detta ingenting har med inv*ndringen att göra alls, det är skräckslagna människor dom är tacksamma och behöver vårt skydd och våra pengar för att få bra liv enligt svensk standard. Det är våra egna jäkla ligister och arbetslösa som ställer till jäkelskap ute på byn och bränner bilar och kastar sten på poliser och ambulanser. Så har våra ungdomar alltid gjort här i Sverige!!

      jag antar att du är ironisk?

      Regeringen säger inget av det där. Varför sprida den myten?

      Vad regeringen säger och vad som stämmer är att ungdomar i segregerade inrådan har ökad risk för kriminalitet.

    Trollar ju

     Vadå trollar? Hen upprepar ju exakt det som regeringen säger. Eller trollar regering??

      Tror att 15:49 och 16:43 är ironiska typ. Det är skrämmande och det är ju just en fråga som är på tapeten för regenringen just nu, detta diskuterars nu så nej ingen vettig människa och inte regeringen heller säger att Sverige aldrig varit tryggare – tvärtom.

       Regeringen vidhåller senast i veckan att våldsbrotten inte blir fler

        Mmm, det är därför regeringen kallar till krismöte om gängskjutningarna. Och det är inte första akutmötet. De hade sådana möten redan sommaren 2018. Trots detta har man fortfarande inte fått bukt med problemen, istället har de blivit värre.

        SLUTA vara så naiv.

        Citat från BRÅ
        ”Under senare år har skjutvapenvåldet i kriminella miljöer utveck­lats på ett oroväckande sätt, och flera initiativ pågår för att stop­pa den negativa utvecklingen”

        samt

        ”Det dödliga skjutvapenvåldet i kriminella miljöer har ökat över tid (Brå 2015a; Polismyndigheten 2018a)”

        CASE CLOSED. Godnatt.

   Ja det är hemskt det som drabbat Jonna. Samtidigt så är ju i alla fall vår del av världen (och många andra delar av världen) mindre våldsam än vad den var för 50, 100, 200, 300, 400 … osv år sedan. Läs tex factfullness så kanske det känns lite lättare ❤️

    Ja det var ju faktiskt värre på vikingatiden!! ?

  Med risk för att låta som en moralkärring, MEN det här är baksidan med den öppna exponerade sociala medie världen.

  Man visar sig, öppnat upp hus och hem. Vilket rent krasst innebär att folk kan krypa inpå skinnet.

  Det är fruktansvärt, oförlåtligt och otäckt.

  Men oavsett hur många följare man har i sociala medier, så bör man tänka en å två gånger vad man väljer att exponera.

   Victim blaiming känns alltid lika fräscht!

   Men sluta, det är verkligen inte läge för den debatten nu. Det är inte hennes egna fel på något sätt. Människor som är så sjuka hittar offer oavsett.

    Jo jo men han hade kanske inte hittat just henne mitt i skogen om han inte hittat henne och fattat intresse för henne på nätet. Det är ju ganska logiskt

     Men sluta bara. Det är inte hennes fel.

     Nej men då hade han hittat nån annan i stadskärnan eller centrum. Det här handlar ju om en sjuk människa och adressuppgifter och detaljerad information om privatpersoner finns hur enkelt som helst att få tag på via internet. Det är helt omöjligt skydda sig från nån annans sjukdom. Ibland har folk helt enkelt en jävla otur.

      Förstår fortfarande inte varför ens adress måste finnas på nätet? Jag har varit utsatt själv och fick när jag flyttade skyddad identitet, men jag är helt säker på att dessauppgifter och att de finns på nätet var guld för gärningsmannen.

       Håller helt med dig här. Känns som att offentliga uppgifter hos skatteverket passade in i det sverige som fanns på 70 talet men inte idag. Samma gäller alla skittjänster som ratsit och hitta osv.

       Kan man inte skicka in lagförslag till riksdagen så de lägger ner skiten? Det är så himla sjukt. Vem som helst kan bara dyka upp när som helst och börja stalka en, flyttar man och inte lyckas få skyddat id så hoppsan! där dök han upp igen! Vilket skit.

    Har varit med om precis samma sak och jag har varken instagram, facebook, telenummer på hitta.se eller vad som helst. Stalkers har funnits i alla tider, vare sig folk fläkt ut sig på nätet eller ej.

     Så du menar att vara aktiv på sociala medier inte ökar risken för stalkning?

      Ja. Det finns massor med offer för stalkning som är helt vanliga privatpersoner. Min bror har haft tre stalkare efter sig, alla kvinnor.

       Precis vad jag tror också, vi har nog ett stort mörkertal här & alla stalkers är definitivt inte män.

       Att folk är kända på något sätt för stalkern underlättar nog, men den största faran finns nog snarast i den direkta eller indirekta vänskapskretsen, gissar ja

        Precis. Det finns två typer av stalkare, den som ger sig på personer i bekantskapskretsen, tex ex eller folk den haft nån form av relation till och så typen som stalkar okänd (kan vara kändis).

      Att gå ut och slänga soporna ökar risken för att bli våldtagen. Det betyder inte att det är ens eget fel eller att man ska anses ha gjort fel som gick ut med soporna.

     Håller med dig, har också en stalker efter mig, och det har inget att göra med Facebook, instagram eller andra sociala medier.

   Evert och Astri Taube fick sitt älskade Sjösala nedbränt 1969 av en stalker. Men det var säkert också för att de bloggat för mycket om det.

    Hö hö, vasst svar! mitt i allt det sorgliga. Sveriges värsta stalker genom tiderna
    https://sv.wikipedia.org/wiki/Mona_Wall%C3%A9n-Hjerpe

    Men det här känns såå annorlunda, snubben verkar ju ha ett sadistiskt utbyte av handlingarna på något konstigt sätt.

   Ingen förtjänar detta som Jonna har varit/är med om! Sen fattar jag inte varför offentliga personer alltid ska få skulden, helt sjukt.
   Det är inte offrets fel!!

    Svaret är till ”Kanina” 15:30

   Jag hade inte en enda följare men lika förbannat hade jag en stalker som ringde och Mailade och berättade vad jag hade gjort och vart jag varit. Innan du varit i den situationen tycker jag att du ska hålla käft.

    Hur hade han din mail??

     Varför vill du veta det?

     Det kan du ju fråga honom. För jag vet inte hur han fick tag i den. Och vad fan spelar det för roll hur han fått min mail? Det är för dig tydligen värre än att idioten hade stenkoll på vad jag gjorde, stod utanför huset för att ha koll på mig och till och med ringde vänner och släkt för att prata om mig.

      Kan vara en anställd hos en firma/ sjukvård/tandläkare osv som du registrerat din mailadress hos. En stalker är ingen skum typ som smyger i buskarna det kan vara den du minst anar.
      Känner att snart måste vi protestera mot rättsväsenet och ifrågasätta svens lagstiftning

   Wow. Efter att du läst inlägget så är det här dina första tankar, inte medlidande för offret. Skulle så gärna vilja förstå syftet med din kommentar. Är det att uppmana vuxna människor att det finnas sjuka människor som befinner sig ute på nätet?

   Jag hoppas att Jonna får den hjälp och det skydd hon behöver nu trots att vårt rättssystem är helt kasst. Jag hoppas också att hon kan fortsätta vara den hon är och göra det hon vill utan att begränsas av rädsla.

  Eh, varför gör han så?
  Fattar ingenting … vart vill han komma?

   Gå in och läs på Jonnas blogg så se du helheten. Mannen är med all säkerhet psykisk sjuk och inne i en psykos.

   Ingen aning men gissningsvis en svårt sjuk människa som har problem med verklighetsuppfattningen. Förmodligen någon i behov av vård lika mycket som straff.

    Du låter som en socialkärring, någon som har det svårt och behöver hjälp… skydda den som gör fel

     Det är väl jättebra om sjuka människor får vård? Eller tänker du att de kureras av att sitta i fängelse? Det ena utesluter ju liksom inte det andra.

      Problemet är att man vill rehabilitera icke-sjuka med. Som om det vore en sjukdom att vara kriminell. Det är inte det. Varför INTE vara kriminell i Sverige när man kan tjäna riktigt bra med pengar och har ett rättssystem som håller en om ryggen? Varför inte sitta i tre-fyra år och sen ha massa pengar hemma och leva lyxliv? Det går inte att säga att högre straff inte avskräcker då studier enbart är gjorda på länder som inte har ett socialt system som i sverige. Det är inte konstigt att det inte funkar i usa där vanliga människor inte har råd med sjukvård, utbildning, dagis. Men i Sverige har ALLA rätt till det, och därmed finns ingen annan anledning att vara kriminell än snabba pengar medan det i USA handlar om överlevnad.

       Du kan (i princip) inte ”rehabilitera” en sjukdom som t ex schozofreni. Du blandae ihop rehabilitering inom kriminalvården med sjukdomsbehandling. På 80 talet fanns mycket större möjligheter för psykiskt sjuka att vårdas på institution (med mindre fara både för dem själva och allmänheten) Idag har nästan ingen den möjligheten. Att rehabolitera en kriminell är inte samma sak som att rehabilitera en psykiskt sjuk människa.

       Jag uttalar mig inte om det för jag vet inte om det stämmer att man vill rehaba friska.

       Min åsikt är att sjuka bör få vård OCH ett straff. Sjukdom är inget man väljer och psykisk sjukdom är inget man kan kontrollera på egen hand. Tolka ej detta som ett ursäktande av handling. Jag är jävligt trött på hur kvinnor blir behandlade av rättsväsendet. Men är man sjuk bör man få vård oavsett vad man ställt till med.

     Ursäkta? Utveckla gärna.

     Men det är ju sant. Ingen frisk person stalkar en annan människa, åker hem till dem och förstör deras hem.
     Säger inte att han inte borde straffas, det borde han verkligen. Men han behöver fan psykvård också.

      Tillbaka med mentalsjukhusen nu och låt inte de mest problematiska personerna vandra fritt på gatorna!

      Det finns faktiskt fullt friska människor som stalkar.

       Kanske. Men den här personen hör inte dit, han lider ju uppenbart av vanföreställningar.

     Rättspsyk är betydligt värre än fängelse, chansen att bli utsläppt är också mycket mindre. Även om den här personen blev åtalad och dömd skulle han få ett år i fängelse, men om han döms till rättspsykiatrisk vård och förvaring kan han lätt få sitta inspärrad i 20 år om han är så galen som det låter. Fängelse i Sverige är knappt ett straff, landets värsta kriminella har det bättre än din farmor på ålderdomshemmet.

    Han har blivit inlagd på en psyk. avd. Psykos.

  Är det inte bara att.. Skjut, gräv, tig? För vad ska dom/samhället/polisen göra mot såna idioter egentligen? Den som blir utsatt lider kval, har inte många möjligheter att värja sig och den som gör det kommer i princip alltid undan utan några större konsekvenser och fortsätter oftast att härja på som om inget har hänt.. Sjukt! Less är vad man blir och arg.. Fy farao..
  All omtanke till J&J i denna jobbiga situation <3

   Håller med, i en håla där alla är jägare borde det blivit mat till hundarna av idioten.

   Utan att egentligen veta nånting om den här mannen skulle jag gissa att debatten här snarare borde gälla öppenvårdsreformen inom psykiatrin än polisen. Han kommer säkert få sitt straff men det spelar ju inte så stor roll då han med högsta sannolikhet är sjuk.

   Men för i helvete – finns inget värre än all ni ”ta saken i egna händer”-kämpar. Det är DEFINITIVT INTE bara att ”skjut, gräv, tig”! Hur dum får man vara som uttrycker sig så?! Lägg ner och gå och studera det svenska rättsystemet och varför det funkar som det gör och varför det inte är rimligt att ”skära kuken” av någon som tittat snett på ens flickvän, eller att ”skjuta och gräva ner” en uppenbart psykiskt sjuk människa. Folk so skriver sånna här kommentarer gör mig så orimligt förbannad.

    Attityden handlar nog till viss del om hur extremt rättslösa kvinnor är. Man börjar känna att det inte finns något val än att lösa det själv. Våldtäktsmål läggs ner, stalkers får härja hur som helst, hustrumisshandlare behandlas med silkesvantar osv osv. Vi vet hur långt det tillåts gå innan polisen gör något. Jag har tröttnat.

    Tyvärr så blir det så när rättsväsendet inte tar hand om sina medborgare. Hur förväntar du dig att det ska utvecklas när t ex 90% av alla våldtäkter läggs ner? Du tror inte folk börjar ta saker i egna händer till slut? Med rätt.

     Nyfiken på hur alla ni som ropar på ”strängare tag hos rättsväsendet” tycker att rättsväsendet bör behandla psykostillstånd?

      Jag tror inte folk reagerar så mycket på om någon får sluten vård eller ett straff, utan hur mycket det egentligen krävs för att något ska hända inom rättsväsendet. Majoriteten av det våld som anmäls mot kvinnor inklusive våldtäkter läggs ner, det är väl solklart att något inte stämmer när enbart 10% av de anmälda våldtäkterna går vidare till åtal? Ljuger 90% av de drabbade kvinnorna eller sviker rättsväsendet 90% av dem? Det är nästan som att de enda fallen där något sker är när man felar ekonomiskt gentemot staten, mördar eller möjligvis rånar någon.

      In på låst psykavdelning med vård i tio år? Var det så svårt att komma på själv?

       Tror många av er är såpass unga att ni tror att man måste begå brott för att ”dömas” till psykiatrisk vård. Låt oss säga att den här personen lider av paranoid schizofreni (det vet jag inget om). Borde han verkligen gå på gatan tills han vandaliserar nåns hem?

     Nej, inte med rätt. Helt tvärt om! Du har ingen rätt att ta saken i egna händer vare sig du vill eller inte. Om du känner att det vore rimligt med fullständig anarki är du ju välkommen att rösta fram ett parti som driver den tesen, annars är du så illa tvungen att anpassa dig efter det rättsystem vi valt här i ett demokratiskt samhälle.
     Vill du lyfta en diskussion om beviskrav i våldtäktsmål, straff och dess längd så ju det fantastiskt. Jag uppmuntrar dig starkt att göra det. Men kom liksom inte med fullständigt absurda argument om hur man bör shanka folk till höger och vänster för ”man är så jävla förbannad men det får man väl inte säga i det här jävla landet längre”. Det är så ogenomtänkt på så många plan.

      Är det då rätt att rättsväsendet sviker medborgarna och inte lyckas skydda dem? Jag har inte skrivit att det är rätt i sak, utan att det helt enkelt är oundvikligt och att det är det mest rätta alternativet om man inte har något annat. Det är inte mer rätt att låta någon skada en för att man inte skyddas av staten.

       Men om du tycker att staten sviker medborgarna är det ju där du ska få fram en ändring. Inte gå och hitta på en egen rättvisa som bara existerar i din värld.
       Säg som exempel att jag hatar rökare och du röker så jag tycker det är fullt rimligt att skjuta dig för att du förpestar min tillvaro. Någon annan hatar snusare, så de ska också dö. En tredje hatar folk som dödar rökare och snusare, så de hoppar fram med kniven i högsts hugg (No pun intendent). Skulle det vara hållbart? Nej. Alla skulle rättfärdiga sina egna handlingar till höger och vänster och uppenbarligen skulle hela samhället kollapsa. Det är chockerande nog varför man tog fram lagar och regler från första början.

        wow du läser verkligen in saker som inte står någonstans. Jag skrev att det inte är konstigt om folk börjar ta saken i egna händer, om de inte skyddas av rättsväsendet. Klart. sen får du fortsätta dina meningslösa diskussioner med nån annan.

        Fast vart har personen skrivit att någon borde dö? Tror du skriver med helt olika personer än övre ts. Jag håller med om att folk kommer börja ta saken mer och mer i egna händer om staten inte skyddar oss.. det är liksom inte så svårt att lista ut? Förstår inte heller vart du ser att personen skrev att någon borde dö..

         Jag tog det som ett (ja, uppenbarligen väldigt extremt) exempel på hur det skulle kunna se ut om folk rättfärdigar sina egna handlingar baserat på sin individuella inställning. Sa aldrig att anonym ovan ville att någon skulle dö. Däremot sa ts det där uppe och det var i följd av den kommentaren där ts tyckte mord var en rimlig lösning på JJs problem.

      Fast nu erkänner ju polisen själva att våldtäktsmål läggs ner för att det inte hinns med. Det anses dessutom som ocoola brott att utreda. Du tycker att kvinnor ska skriva debattartiklar i ämnet? Medan vi slås ihjäl, våldtas, misshandlas, utnyttjas och lever begränsade liv.

      Jag föreslår att du läser på om hur minoriteter och utsatta fått tillstånd förändring i samhället historiskt sett, och sen kan du kika på Handmaid’s tale och fundera på åt vilket håll samhället i västvärlden är på väg. Inget av det gör mig sugen på att skriva debattartiklar.

       ?

    Det finns inget mer tröttsamt än er som alltid ska stryka gärningsmän medhårs, förse dem med yoga och rehab medan offrena inte vågar gå ut efter 17.00 i 20 år.

     När sa jag det? Har du koll på min inställning till straffvärde? Tvivlar eftersom jag inte nämnde det öht. Men det finns ganska många steg mellan ”yoga på anstalt” (du får jättegärna förklara varför en intagen inte ska få yoga i sin cell/få rehab btw, ganska underliga exempel du tog fram där) och att en privatperson bah ”nä jag gillar inte min granne så jag ska skjuta henne och gräva ner henne på bakgården”.

      Det är ingen som har skrivit att de inte gillar sin granne och därför tycker den borde skjutas…du verkar ha en diskussion här med dig själv som ingen annan har.

      ella- förlåt men ditt sätt att skriva på är läskigt. du verkar helt rabiat.

       Håller absolut inte med dig. Ellas synpunkter är bland de mest sakliga härinne.

        Hahahahaha, hur är de sakliga ?

      Ella, vem är du att snacka om ”underliga exempel” när du jämför våld (typ självförsvar) mot stalkers vs. att skjuta en rökare. Självinsikten är hög within this one.

     Tips till dig till framtida debatter: det anses ofta tröttsamt och kontraproduktivt att diskutera med nån som tillskriver eller projicerar åsikter på andra. Många hade valt att inte svara dig pga ointresse.

    Hellre han än mig resonerar jag

     Exakt det som är problemet och ett av de farligaste och dummaste synsätten på världen som finns.
     ”Jag har rätt!!! Hellre jag än andra!!!! Sluta försök komma med rationella argument för jag har redan bestämt mig att jag är smartast och den här inställningen jag har är helt rätt och jag är bäst!!!!”

      Så om du har att välja på att bli våldtagen eller använda alla till buds stående medel för att slå tillbaka, som ett basebollträ, då väljer du att bli våldtagen?

       Vart sa jag det? Vart har jag argumenterat för att vi inte ska ha rätt till att försvara oss i en pågående nödsituation? Det har jag inte. Det jag ogillar är folk som sitter bakom en skärm och eggar upp varandra till en slags glorifiering av övervåld i (deras) rättvisans namn.

        Det är bara du som eggar upp dig här över saker som ingen skrivit. Vi pratar om en man som i 6 år trakasserat en kvinna så till den grad att hon behöver ta sin familj och lämna sitt hem. En man som vandaliserar, bryter sig in i och tänder eld på hennes tillhörigheter. Klart att han är kapabel till mer.

        Ella… polisen kommer inte rycka ut och rädda dig om du skulle bli våldtagen eller hotas om våldtäkt. Du får helt enkelt välja om du ska ta saken i egna händer (försvara dig) eller låta brottet ske.

      Ella, du har problem. Ja, hellre han än jag om han försöker mörda/våldta/misshandla mig.

      Jag menade hellre döda än dödas, förstår du mig bättre då?

  Bilderna i inlägget var ganska roliga och onödiga.

   Roliga och onödiga? Bilderna är på henne och sambon samt henne förstörda ateljé. Var ser du det roliga?

   Roliga? Bild på en vandaliserad ateljé, hur roligt?

    Menar eftersom det är flera selfies med allvarliga miner. Tycker att det ser lite tramsigt ut.

  Men så fruktansvärt!! Hur kan han bli släppt på fri fot??????! Ofattbart!! Jag hade beväpnat mig och skjutit karln. Tror jag.

  Den totalt misslyckade psyk-ädel-reformen i mitten av 90-talet är orsaken till mycket elände både för psykiskt sjuka, anhöriga och andra drabbade.

   Ja de psykiskt sjukas rätt att vistas i samhället var då gravt misslyckad att jag förundrad över varför de inte öppnat upp dom igen

    Pengar såklart. Det var ingen som tyckte att det var en bra ide ens då. Här borde man lobba på politiker. Det går liksom inte att lasta polisen för att människor i olika grader av psykostillstånd bara har gatan att vända sig till.

     Men om vi inte har råd för vård till våra psyksjuka hur kan vi då ha råd med 1 miljon flyktingar?

      Nu kommer folk skrika att man inte kan sätta utsatta grupper mot varann. ? det borde man väl kunna tycker jag.

       Frågan borde väl snarare vara varför man tar bort värnskatten om man inte har råd med vård

  Han förföljer henne, hotar henne, åker hem till henne, bryter sig in hos henne, förstör hennes hem, klär av sig naken på uppfarten – och får typ en papperslapp där det står ”gå inte nära henne”. Vad är det för j*ävla fel på rättsväsendet? Plocka in vidret för en psykkoll, anhåll honom för hemfridsbrott eller vad det där kan tänkas räknas som, GÖR något som skyddar kvinnan.
  Hade han delat filer eller något annat som inte skadar någon fysiskt eller psykiskt, hade dock nationella insatsstyrkan slagit ner hans dörr och låtit honom sitta häktad i 6 månader. Men det här handlar ju bara om en kvinnas säkerhet ?

   Men tänk till lite innan du säger saker som inte stämmer? Polisen kan inte straffa honom, han är troligtvis försatt på fri fot i avvaktan på rättegång.

    Det kanske han är, men enligt mig bör han sitta häktad. Människan har hotat henne med våldtäkt och brutit sig in hemma hos henne. Han bör ej vandra omkring där ute.

    Nä polisen kan inte straffa men varför inte bara hålla honom kvar i häktet? Undrar ibland varför det alltid är förövarens rättigheter som ska bejakas… den som får ta straffet är ju offret eftersom får leva i fortsatt oro och rädsla. Klart att människor med mentala problem ska vårdas men när alla mentalsjukhus är borta sen herrans många år och dagens psykvård inte fungerar helt ut så blir det precis så här.

     Det verkar som att han blivit inlagd för akut psykos.

   Håller med helt. Är så trött på folk som ska hålla på tjata om att ”det är så rättsväsendet fungerar!”. Men det är ju tydligt att det INTE fungerar, speciellt inte för oss kvinnor.

   Nu när han har delgivits kontaktförbud finns gripandeskäl direkt när han uppsöker kvinnan vilket är positivt. Att det inte fanns skäl att anhålla beslutar åklagaren, ibland krävs en lite mer kreativt tänk från ånlagaren i dessa ärenden. Hade varit skönt för målsäganden ifall han fått sitta ngr dagar på anhållningskäl DIH (dumihuvet)

    Fast hur många mil ör det mellan polisdistrikten där hon bor? Ett larmsamtal och polisen kommer i bästa fall inom två timmar..

  Fruktansvärt. Tacksam för att min man hade slagit en sådan idiot till köttfärs vid första kontakten. Vissa saker måste man lösa på egen hand.

   Du har dessvärre rätt. Numera måste man lösa en del problem på egen hand.

    Nej, det måste man verkligen inte! Vi lever i en demokrati där vi valt att ha lagar och ett rättsväsende, så man går för fan inte ut och ”tar saken i egna händer”. Det slutar bra för endera part i exakt 0% av gångerna och kommentarer likt båda ovan får ju er verkligen inte att framstå som de mest lysande stjärnor på natthimlen.

     Vi har lagar och ett rättsväsende som gång på gång fejlar kvinnor. Därav antalet mördade kvinnor. Därav antalet våldtäktsfall som läggs ner. Därav antalet fall av misshandel som inte leder till något. Förutom en mördad kvinna.
     Vi behöver inte vara förstående och pedagogiska. Det är dags att vara heligt förbannad.

     vilket skitnack. Om dessa ”lagar” inte skyddar oss då, vad ska vi göra? Sitta och le medan vi blir våldtagna, misshandlade, misstrodda, stalkade? Nej tack!!

      Mmm det är ju såklart de två enda alternativen,
      ”slå till köttfärs/le och bli våldtagen”

       Nej förresten, vi ska i en situation där vi blir överfallna agera rationellt och tänka att ”nämen oj då! nu försöker han kväva mig, då får jag kaaanske sparka till honom i benet, men inte mellan bena för då kanske jag orsakar livslång skada och det minskar ju mina chanser att gå fri för att jag försvarar mig”. Ingen ÄR rationell i nödfall, och man ska ha rätt att få försvara sig på det sätt som är lättast utan att behöva väga in proportion i en situation där man inte vet om man kommer att bli dödad eller ej, utan att sedan behöva spendera ett år på rättegångar där man ska behöva försvara sig med ”putativt nödvärn” och ”nödvärnsexcess” för att förhoppningsvis få gå fri.

      Pröva att ändra lagstiftningen genom att rösta/engagera dig politiskt istället om du ör så missnöjd. Men du kan ju inte ärligt tycka det är rimligt att bara för att du uppfattar lagen som otillräckligt så är du någon slags vigilante som minsann alltid kan bedöma (och dessutom alltid har helt 100% rätt och fullständig kännedom om alla omständigheter runt omkring) om det är rimligt att slå ihjäl någon för vad de gjort/inte gjort.

       har så svårt för er extremt vänstervridna galningar.

        Extremt nyfiken, exakt var i Ellas kommentar lyckades du utläsa en vänstervridning?

        Lol. Har röstat höger hela mitt liv. Fail. Också – väldigt irrelevant i sammanhanget.

       Jag uppfattar inte lagen som otillräcklig. Lagen är otillräcklig när det gäller att skydda oss kvinnor. Det är inget du behöver ha en subjektiv uppfattning om.

        ”Jag uppfattar inte lagen som otillräcklig”
        ”Lagen är otillräcklig”

        Antingen så förser den ett fullgott skydd för kvinnor, eller så är den ju otillräcklig. Det blir ju dock inte mer safe för kvinnor när folk ska börja härja fritt och ta lagen i egna händer, för guess What om ni – ”de goda” – som vill kämpa för att besegra ondskan helt själva, gör det så kommer motsidan garanterat också göra det. Det är liksom därför man lämnar över rätten och skyldigheten att bekämpa och försvara till polis osv.

         Har du problem med läsförståelsen? Jag uppfattar inte lagen som otillräckligt – den ÄR otillräcklig i praktiken eller så kommer man aldrig till en punkt där den får tillämpas på grund av resursbrister. Det är fakta, inget att ha någon personlig åsikt om. Sen kan du lägga ner med dina uppmaningar och ta till dig dem själv. Du har ingen aning om vad vi gör och inte gör. Och ang polisen. De gör ingenting för utsatta kvinnor, sen kan du fortsätta inbilla dig att vi är sååå skyddade i samhället.

       ”Omständigheter runt omkring”. Så om man är i en situation där en psykotisk person som hotat en med våldtäkt kommer hem till en och klär av sig på uppfarten och slår sönder ens hem, så tycker du att man ska tänka ”det finns lagar som skyddar mig och den här mannen kanske inte fått den vård han behöver så nu sitter jag här och väntar på att polisen kanske dyker upp i tid trots att jag bor ute i skogen där vi har en polis per 10 mil för vi lever i ett demokratiskt samhälle som på papper skyddar mig”.

       Vad tycker du att hon ska göra nästa gång han dyker upp? Koka te och försöka berätta vilken fin person han är?

       Det är fint att du tror att vi lever i ett demokratiskt samhälle med fungerande rättssystem. Det gör vi inte.

       Ella, jag gissar på att du är väldigt ung och naiv. Dina förslag om att engagera sig politiskt gör att jag inte vet om jag ska skratta eller gråta. Är du ung så finns det något fint och idealistiskt i dina kommentarer. Hur som helst så borde du läsa vad folk skriver innan du svarar.

       Vårt rättsystem fungerar inte. Det är ett faktum. Antal mord och våldsbrott mot kvinnor är ett tydligt exempel på att det inte fungerar. Som brottsoffer i ett samhälle där rättsystemet vänder ryggen till så finns det inte alltid så många alternativ kvar. Det handlar om överlevnad.

        Jag gissar att hon precis börjat plugga juridik och känner exakt noll kvinnor som misshandlats, våldtagits, stalkats, utnyttjats, hämndporrats på osv osv. Och det är härligt att man kan växa upp i en så skyddad miljö men uppvaknandet blir desto hårdare.

     I lever i en demokrati där de styrande väljer att ljuga för befolkningen om mycket för att få fortsätta 4 år

    Lite kul att människor som ser med på invandrare nu börjat acceptera att det ibland måste tas till våld för att lösa en situation. Jag menar inte er personligen men det är bara lustigt att alltid bli nedtittad och kränkt för att ens partner/brosha/kusin/pappa är aggressiv för att han anses vara överbeskyddande, sen när ”civiliserade” människor börjar tänka i samma banor så är det istället omformulerat till ”nödvärn”.

    Våld löser mycket, även om jag gärna inte aöltid vill erkänna detta själv. Jag litar mer på min hemgjorda taser än polisen. Tragiskt men sant.

     Intressant att man får lov att skydda sig i hela världen förutom i sverige. Är folk bara civiliserade i sverige då? Nej.

     Och vilka är det som med sitt ökade våld bidrar till att andra måste öka sitt eget försvar? Just det, andra kulturers inblandning i vårt land. Då menar jag inte Thailändare eller japaner direkt

      Fattigdom ökar våldet. Har inte så mkt med kulturer att göra.

   LHS

  Både Emelie och Sascha är med Bella i Milano. Stor uppställning för ett dygn enbart.
  Verkar vara mycket viktigt det Bella ska vara med på ikväll.
  Fund raising. Det är väl modevecka där för övrigt?
  Hon slipper föna håret och klä på sig själv nu när hon har ett team med sig 🙂

   Hon vill väl vara så fin som möjligt, det är väl en stor gala och tillställning antagligen. Inte särskilt konstigt egentligen, de flesta har makeupartist och assistent när det gäller stora galor, tv och liknande.

  handfallna måste alla se på hur rättslösa vi är mot övergrepp. Hade hennes make samlat ihop några män o lurpassat vid huset o gett sig på smutset hade de åkt in i finkan. Nu får de helt enkelt invänta nästa attack. Bedrövligt mot än det händer.

   Varför tar du inte upp den fallerade psykvården i stället? Tror du på riktigt att den här personen aldrig varit i kontakt med psykiatrin? Och i vilken spåkula tittar du för att veta vad åklagaren kommer yrka på och vilket straff tingsrätten kommer att komma fram till?

    men alla friska människor vet att det är så det hade varit. Hade hennes man gjort något sånt mot den sjuke idioten hade han antagligen dömts för något. Det är fan fel på rättsväsendet.

     Jag syftade på att Kati inte har en aning om vilket straff den här mannen kommer få till slut. (Du har för övrigt lagstadgad rätt till nödvärn, inte övervåld eller hämnd)

  Samhället har fallerat.. förstår inte hur vi kunde stänga mentalsjukhusen i samband med psykreformen. Att ge sjuka människor frihet, dom mår ju uppenbarligen inte bra i friheten.
  Det finns många människor, t.ex mannen i detta fall, som inte borde vara ute bland människor. Och folk som tycker de låter hemskt: är det inte värre att låta dom gå runt fria och bete sig såhär? Och må dåligt, gå runt i en ständig psykos? Deras närstående måste ju också må fruktansvärt dåligt och känna sig maktlösa..

  Men herregud. Jag har också blivit stalkad i flera år, har inte använt fb,insta osv på flera år. Jag kände inte ens honom, visste inte hans namn. Kontaktförbud hjälpte inte, rättegång och utdömt straff får vi se.. Mannen som förföljt mig döms till fängelse, omväxlat med psykvård sedan minst 15 år.
  Vad ska vi göra med dom som inte svarar på någon typ av straff?
  Jag kan inte ha kontakt med min familj, får flytta, fått Jag har ingen som kan stå redo med ett basebollträ. Kniv är fö jävligt dumt då det lätt kan vändas emot en.
  Han får gratis mat, boende och vård, umgås, spela tv-spel och tycker det är rätt soft. Några bra idéer? Vad ska göras med dem?

  Det här ät så sjukt!!! Han bröt sig in?m brände ner hennes saker och får kontaktförbud??? Antagligen läggs skiten ner och sen påstår nån galen människa att vårt rättsväsende funkar som det ska. Pff

   Det pågår såklart en utredning, hoppas jag du förstod.
   Att kontaktförbud utfärdats är positivt.
   Tråkiga var i mitt tycke att han inte blev anhållen så mä fick lite tidsfrist

    Ja jag förstår det, men av egen erfarenhet vet jag att dessa utredningar oftast LÄGGS NER.

     Han verkar ganska självmarkerande och osmidig/orutinerad som kriminell, kan hoppas på att åtal väcks.

  Sen så finns det anledning att anhålla honom i och med att det föreligger risk för recidivfara, speciellt med tanke på att han antagligen är ”arg” nu. Dock ser nog inte rättsväsendet på detta som något allvarligt brott ännu, vilket gör att han antagligen får härja fritt.

   Kanske är det första gången han begår aktuellt brott, då går det inte att påvisa att han upprepar sig. Blir han gripen för samma brott inom en snar framtid så går det. Om jag inte är helt ute och cyklar.

    han har hållt på i 6 år?

     Ja, men kanske inte anmäld tidigare. Det handlar om att det ska finnas liknande brott i belastningsregistret eller i misstankeregistret för att anhållande på recidiv ska bli aktuellt

  Blev riktigt illa berörd av detta; har inga ord för det. Män och deras förföljelse och trakasserier av kvinnor är helt sjuk. Kontaktförbud? Jag hoppas innerligt att de även utreder inbrott och vandalism också men med tanke på alla äckliga män som kommer undan så är ju inte förhoppningar så stora..?? stackars Jonna.???

  Personer som han ska inte gå fria i samhället.

  Lider med Jonna. Det är hemskt att människor kan bli trakasserade på detta sätt år ut och år in.

  För några år sedan gick ett program Stalkers på tv och det blev uppenbart för mig att man har ingen skydd mot dessa människor som kan hålla på tills det riskerar att gå riktigt illa.

  Tyvärr verkar inte samhället ha resurser nog.

  Vafan är det som händer med vårt i vårt samhälle? Våldet går ut över välfärden.

  Stäng gränser och bura in återfallsförbrytare och de som begått grova brott för gott. Kosta vad det vill!
  Livstid ska vara livstid. Åtminstone 30 år.

  Staten äger mycket skog i norra Sverige långt från andra människor. Hugg ner och skapa ett inhägnat samhälle för brottslingar som inte bör vistas i samhället. Separera kvinnor och män så de inte kan skaffa barn. Där de får arbeta/ studera och bidra till samhället på olika sätt men aldrig komma ut igen.

   exakt så!

  Sven Bertil verkade ha fått ärva problemet av Evert
  https://www.aftonbladet.se/relationer/a/KvnBoo/sven-bertil-taube-har-varit-forfoljd-i-35-ar
  I 35 år blev han förföljd av samma kvinna. Diagnostiserad med Paranoid Schizofreni. Ofattbart!

  Men stackare vad är det för idiot (första gången jag skriver det ordet). Och vad får du och din familj för stöd ? Inget !! Satt bara och gapade när jag läste och blev lite tårögd. Jag hoppas av hela mitt hjärta att du har göra och kära som stödjer dig och gör dig stark. Och så naturligtvis hoppas jag att denna sjuka människa för hjälp att vakna upp och förstå . Men fört och främst det är du som skall ha stöd och trygghet Kram

  Jag blev så jävla ledsen och förbannad när jag läste detta. Vad fan är det för fel på oss människor som håller på så här??
  Vi mördar, våldtar, rånar, misshandlar, stjäl, hotar och vandaliserar som aldrig förr och helt utan samvete.
  Titta på ug om 19-åringen som är yrkeskriminell redan och inte ångrar någonting.

  Detta är varför jag, helt utan licens och vapenskåp har ett handeldvapen hemma och en jaktkniv i bilen. Jag skiter i eventuella straff om det händer nåt, jag tänker försvara mig.

   Då är du inte ett dugg bättre. På vilket sätt har du fått tag på det vapnet?

   Du är kriminell och har begått ett allvarligt brott. Såna som du vill jag inte ha i samhället.

   Bra! Jag önskar att jag hade samma möjligheter.

   Det är exakt så här man får problemen med illegala vapen och skjutningar att öka. Det man gör är att stödja vapenbrott och smuggling. Inte så smart.

  Varför ska folk skriva stöttningar till Jonna på din blogg C? Det är klick du är ute efter och på så sätt kan du utnyttja andras olycka och få betalt. Det ÄR i Jonnas k-fält ni ska skriva. Sen är ju verkligen inte din blogg C ett ställe där Jonnas i detta fall allvarliga inlägg överhuvudtaget ska läggas upp av många anledningar.

  Vidrigt! Jonna är en av de mest genuina bloggarna vi har, i mina ögon. En av de bloggar som fortfarande är roliga att läsa, inte bara yta och konsumtion utan med helt andra grundvärlden. Men oavsett vem det handlar om så är det så fruktansvärt sorgligt att detta händer!!! Skulle vilja skicka en hel lastpall med pepparsprej till henne och Johan. Och ett dussin ”Drago”! <3 <3 <3

  Hahah helt galet

  Usch vad hemskt för henne. Jag fattar inte varför ens adressuppgifter ska finnas till allas beskådning. Funkade säkert en gång i Sverige men inte nu. Jag har själv blivit hotad i mitt yrke (socialtjänsten) och vetskapen att min adress var ett knapptryck bort var hemskt. Det där kommer att påverka henne för resten av livet.
  Bort med öppen folkbokföring nu!!!

  Är det journalisten Liza Marklunds stalker som terroriserar?

  jag läste det hos Jonna tidigare idag. Det är så hemskt och jag lider verkligen med Jonna.

  Jag tycker att det är skandal att mannen inte får hjälp. Tycker det är så konstigt att polisen inte kan köra upp honom till psykakuten (om han nu har en psykos). Det borde vara det första tycker att göra tycker jag utifrån hennes text.

  Fy vilken vidrig situation ? Hoppas att det löser sig på något sätt, snabbt! Men hela systemet känns helt fel här tycker jag.

  Har erfarenhet av inte mindre än två stalkers, den ena blev jag av med och han lever med en kvinna och verkar normal idag men den andra herregud. Han var helt besatt, kom till mitt jobb, han lyckades få tag i mitt cv som han citerade ur sedan. Men polisen kunde ju inget göra för han hade inte gjort något brottsligt tydligen och inga bevis. Sen till slut så ledsnade han och jag flyttade många mil bort. Inte för den sakens skull men till slut så hörde jag inget på flera år. Sen för något år sedan fick jag ett ”god jul-sms” men nu har det varit tystnad i några år. Men han visste vart jag bodde så han brukade skicka sms på dagen att vi ses ikväll och sen min adress. Var livrädd för den mannen!

   Menar inte att ”gråta ut” utan meningen var mest att säga detta bemötande eller snarare brist på bemötande av polisen är tröttsamt när kvinnor ändå nu försöker säga till hela tiden. Och saken är den att en kvinna kan anmäla en man som farlig men skulle han sedan anmälas av en man eller hota en man så skulle det tas på större allvar. Tyvärr!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.