Sandra Beijer drar till Sydkorea

I trettiofemårspresent gav min mamma mig en resa och idag bär det av.

Vi ska österut till Sydkorea. Och om några dagar upp i bergen i utkanterna av Seoul. Till ett tempel där den buddhistiska nunnan Jeong Kwan huserar. I födelsedagspresent fick jag nämligen denna kulinariska upplevelse – att bo ett dygn hos Jeong Kwan och äta hennes tempelmat. //Sandra Beijer

Jag har aldrig sett Chef’s Table och har ingen aning om vad detta handlar om, men förstår av kommentarerna till det här inlägget att det är MÅNGA som är extremt avundssjuka på presenten Sandra fått av sin mamma.
Åka till Seoul – mer än gärna, men jag tänker att en present som denna är lite bortkastad på mig med samma smaksinne som en obstinat femåring som tycker att maten blir för stark om någon råkar springa förbi med en kvarn Chili Explosion.

Sandras reseskildringar är alltid extremt bra och välgjorda så hennes blogginlägg från den här veckan ser jag verkligen fram emot.
Här är förresten en snutt ur avsnittet Sandra skriver om:

https://www.youtube.com/watch?v=LQiX4M07Kao

139 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Fan vad coolt!

      Verkligen! Är även så skönt att vi har lämnat allt vad flygskam heter bakom oss ❤️

        Flygskam är såååååå 2018 ❤️?❄️?‍♀️?

            Jag var superironisk 😉

          Klimatångest kommer finnas med som en riktig diagnos snart, just saying ✈️

          Ibland förstår man exakt vilken sorts kommentarer Camilla vill ha på ett inlägg, bara det att vissa bloggare (t ex Beijer) vill hon inte skriva något negativt om. Genomskinligt…

        Det har vi väl inte. Vi har inte lämnat klimatkrisen bakom oss heller. Alla borde sluta nöjesflyga med en gång, tänk om Sandra hade åkt på lyxtågresa i Europa istället. Planeten brinner och det är inte alls bra om folk börjar tänka att den där ena flygresan inte spelar roll.

          Ja vad fan är det här för lyxlirare som plötsligt blir hyllad för att sabba vår planet ytterliggare?! Vilken jävla morsa hon har då, som skämmer bort sin snorunge på allas vår bekostnad.
          Vadfan ta tåget till norrland och ät något klimatvänligt där!

            Men sluta din torrboll!

              Hellre torrboll än noll koll!

                Trollboll!

          Folk kommer inte att sluta resa, upptäcka världen och vilja åka till spännande destinationer. Eller bara få komma till sol och värme under vår långa mörka årstid.

          Du får mer än gärna låta bli att flyga om du vill, det är naturligtvis upp till var och en. Men tro inte att folk slutar resa, för det händer inte!

            Vad är det för argument? För att det alltid kommer finnas folk som skiter i miljön borde alla skita i den? För att det alltid kommer finnas folk som inte källsorterar ska inte jag heller göra det?
            Attitydförändringarna börjar nånstans. Om 5 år kanske Sandra skäms för den här resan. För det är onödigt att som influencer skapa sådana begär som hon gör.

        Börja skamma alla som köper online och skickar tillbaka, det är en MYCKET större miljöbov.

          Eller all denna jävla julbelysning, snacka om slöseri med el!!

            Men herregud!! Kan vi få ha någonting kvar att njuta av i det här kalla mörka landet? Julbelysning både inomhus och utomhus är fan det som räddar livet på mig varje vinter. Grått grått grått mörkt mörkt mörkt.

              Buhu stackars dig.

              Ja jo njut medans det finns något kvar att njuta av meb bli inte förvånad när dina framtida barn inte har något kvar och kan skatta sig lyckliga om de ens får tag på rent vatten till sin insektsprotein-middag.

                Fick höra av en familj att de skulle åka till Röda havet och kolla korallrev medan dom finns kvar. De flög dit förstås.

                  Att de inte promenerade! Sjuka jävlar.

              Gör som sandra Beijer och åk utomlands på vintern för att slippa det jobbiga mörkret :-)))

              Leve julbelysninge. Vad vackert det är. Lys upp så mycket det går.

            El går dock att köpa mer eller mindre miljövänligt

    Otroligt roligt att få läsa om hennes upplevelser där!

      Dagens citat från speciElsa:
      ”nu är det bestämt!”

      Angående det stoooora beslutet att skaffa…. ….rökelse?

        Hahaha tänkte samma! Samma när hon skrev om sin ”jobb”vecka häromdagen; en poddinspelning, några måltider och en shoppingrunda.

    Känns som att hon verkligen kommer att ”make it count” med den här resan. Uppleva och upptäcka en massa och skapa fantastiska minnen. Till skillnad från de klonade influencers som slösar bort tid, och pengar och möjligheter på att ta samma selfies i samma bikinis vid samma poolkant på samma resorts.

      Vem är du att döma?

        En normal person som värderar kulturella upplevelser högre än poolhäng.

          Men varför ska du döma pga det? 🙂 en del föredrar att hänga vid poolen, andra är intresserade av kultur osv. Man är olika och det är helt okej. Man ska inte göra saker bara för att andra förväntar sig det eller för att andra ska tycka att man gör smartare/intressantare val. Man ska göra det man själv känner för ?

            Kanske är det som Sandra gör mer av det som Kenza hävdade att hon reser för att göra..? Möta andra kulturer, ett utbyte mellan människor etc. Dessutom till ett land som inte är en diktatur eller där homosexuella inte ses som kriminella… Alltså bättre med Sydkorea än att posa i Dubai, shoppa i Kina och allt vad dumheter influencers (och andra) gör på sina resor.

            Jag dömer för att jag värderar kulturella upplevelser högre än poolhäng, vad är det du inte förstår? Tycker det ena är betydligt mer värdefullt. Gillar också poolhäng men att bara ägna sig åt det på alla resor som klonerna gör, är bara torftigt.

              Usch, du verkar inte alls trevlig.

                Nähä.

                Detsamma (från någon helt annan)

                  Jag kommenterar inlägget och de val vissa influencers gör. Du kommenterar min person. Men visst, det är jag som är otrevlig ?‍♀️

              Ja men varför ska andra behöva leva efter dina värderingar och intressen? Bara respektera att alla inte gillar att göra samma saker som dig, svårare än så är det inte. Man blir en mycket trevligare människa om man inte förväntar sig att alla andra borde tänka och göra som en själv 🙂

                Nu har jag aldrig tvingat någon att leva efter mina värderingar. Men det är knappast kontroversiellt att anse att Sandras resa kommer vara betydligt mer intressant, inte minst för hennes följare, än random köpt dubaiambassadörs åmande 🙂

                  Jävlar va kränkta folk blev av din kommentar?jag håller med dig!

              Du har många bra poänger. Men om man ska vara krass så spelar det ju ingen roll för klimatets del om syftet med en resa är att insupa kultur eller hänga vid en pool.

            Om man känner för att döma så är väl inte du någon att döma det.

          Många som sliter rätt hårt hela veckorna kanske uppskattar poolhäng för att få maximal möjlighet till vila och återhämtning. Avskyr snobbiga människor som tror att de är förmer än andra.

            Ja för de klonade influencers är kända för att slita hårt på veckorna ? läs min kommentar innan du börjar hata.

              Öhh?

              Citat: ”Jag dömer för att jag värderar kulturella upplevelser högre än poolhäng, vad är det du inte förstår? Tycker det ena är betydligt mer värdefullt”
              Vad är det jag inte förstått menar du?

              Och jag ”hatar” inte. Men du kanske är väldigt ung och använder sådana ord utan att riktigt förstå innebörden?

              Jag hänger mycket hellre med dig, kära kultursnobb, än med bikinifolket och poolkantsmobben!

                Jag med, kultur går före åmande vid poolkanten och selfies med platta magar och volymösa bakdelar! Herregud alla har en röv lixom, är så jävla ointressant hur någons kropp ser ut före/efter/medans barnafödande osv.
                Och vem fan bryr sig om mode när luften inte går att andas överallt, när vatten inte går att dricka, när vägar spolas bort och folk med dom… influencervärlden är på utdöende, eller tror ni den marknaden överlever även oss andra?

                  Vem bryr sig om kultur när luften inte går att andas?

                    De som vill överleva? Kultur finns i allt som är mänskligt. Även influencerkulturen med poolhäng.

        Så vidrigt. Saudi är ett land med en avskyvärd regim. Inte folkets fel direkt men varför visa upp detta spektakel som om det vore ett ”normalt” land..?

          Fast det är delvis folkets fel. Alla som inte reser sig mot tyranni är klandervärda och medskyldiga till att det fortsätter.

            Lägga ansvaret på de förtryckta – bra tankevurpa du.

              Man har ett moraliskt ansvar. Tufft men sant.

    Kände mest hur otroligt stor klasskillnad det är mellan mig och Beijer när jag läste detta. Magisk present & upplevelse såklart. Men. Hon får en middag i present. I Sydkorea. Och för henne ( och hennes läsare? ) är det ENBART helt rimligt och avundsvärt. Ingen som hajar till alls?

      Nej? Hennes familj har möjlighet att ge henne detta och hon har möjlighet att åka. Ska hon avstå för att det finns de som inte har råd och möjlighet? Jag har absolut inte ekonomi eller möjlighet till ledighet att åka till Sydkorea just nu, men unnar henne detta ändå.

        Säger inte att hon ska avstå någonstans, MEN om synsätt ska förändras och klimathotet ska arbetas mot så måste även den rika överklassen som har RÅD- avstå från vissa saker? Typ.
        Nu åker hon väl kanske inte enbart för en middag men det läggs fram på det viset. Och ingen reagerar. ??‍♀️

          Tycker du överdriver lite nu. Klart själva resan och upplevelsen är tanken med presenten och inte att de vill ge henne en middag.

            Bortse en sekund från grejen att ge någon en middag i Sydkorea i present. Poängen är: bara för att en har råd – bör en då göra precis vad en känner för, utan konsekvenstänk?

              Tyvärr jag håller inte med dig. Jag tycker inte att det är fel att ge bort en spännande resa 🙂

                Och det är inte heller poängen… som sagt.

                  Jag förstår din poäng. Jag är inte dum. Jag håller inte med dig.

              Man, snälla, man. En är så dialektalt. Och om du tror man syftar på könet man, kolla upp ordets etymologi.
              I sak har du däremot helt rätt:att i 35-årspresent ge bort en middag i Sydkorea verkar brackigt.

                Till Pursy alltså

                Varför så emot dialektala uttryck?

                  Det låter förjäkligt.
                  /Inte OP

              Håller med dig pursy, det är sjukt problematiskt och det kommer fortsätta så är jag rädd att överklassen kan gotta sig långt in till apokalypsen då vi andra kippar efter andan och söker rent vatten. Att vara privilegierad är tyvärr en sjukdom ingen drabbad vill ha en bot för

          Flyget står för mellan 2 och 3 procent av människans klimatpåverkan. De som vill att ”rika” ska avstå flyg gör det inte av omsorg för Moder Jord. De gör det av avundsjuka och marxism.

            Men snark på detta argument, vi måste kolla på alla faktorer när det gäller klimatet, stora som små. En av de största skillnaderna man som privatperson kan göra för att minska sin klimatpåverkan är att minska sitt flygande. Avundsjuka är ett så daterat argument för att trycka ner människor som inte håller med en!

              Nej, det största du kan göra är att sluta konsumera.

                Glädjer mig åt handelns minskade försäljning denna höst. Ett litet steg på rätt väg!

            Och du surar på grund av nyliberal egoism

            Ja jag är avundsjuk på de som kan njuta av planeten med hjälp av fossila bränslen och på allas vår bekostnad. Istället för att avstå och göra allt de kan för att nå en förändring till det bättre för en hållbar värld vi alla kan avnjuta.
            Ingen som missat den höjda havsnivån som påverkar Venedig.
            It has already started bitches , men ni är för upptagna med att stirra er blinda i spegeln, beställa bikinis online till era planerade konsumtionshets-resor. Så jävla beklämmande att ni och jag lever på samma planet under samma tidsperiod. Fan spyr på det faktumet

        Jag förstår om du inte har ekonomi för en sådan resa eftersom långt ifrån alla har det. Men möjligheten att förlägga sina semesterveckor som man vill har väl de allra flesta? Förutom kanske under högattraktiva perioder som juli eller runt jul/nyår.

          Inte om man har viktiga deadlines etc. Kan inte vara borta 6 veckor om jag skjuter på semestern tills nu eftersom jag bara har 25 dagar. Men unnar ändå Sandra sin resa, hon har möjlighet att ha semester nästan närsom, det har inte jag. Sånt är livet liksom. Ska bli kul att läsa om resan!

            Jag förstår ?
            Gillar din inställning!

          Eller de som arbetar timmar och inte får någon betald semester, om de ens har råd att planera någon sådan mellan stressen att inte få utgifterna att gå ihop eller våga tacka nej till ett endaste erbjudande om jobb pga ekonomin.

      Noterar även att hon helt utelämnar flygskildring från de flitiga stories-uppdateringarna. Är villig att sätta en hunka på att de flög business/förstaklass! Obs, ni som vill kalla mig avundsjuk har helt rätt, jag hade säkert också flugit business till Seoul om jag hade varit lika rik som Sandras mamma ?

        Haha så är det ju! Hon sa ju senast i Hanspee’s podd ”Gott folk” att hon aldrig skulle berätta om hon till exempel flög till Köpenhamn istället för att åka tåg. Även en influencer väljer sina strider 😉

        Hon la upp en bild på hon och hennes mamma från flyget på stories där de såg ut att trängas i economy 🙂

      Det är klart att det inte är helt rimligt. Men ibland kan jag tycka att det är synd att de som vill göra rätt och gör vissa rätt, får mer skit när de gör ”fel” än de som helt skiter i att göra rätt. Typ: Sandra röstar på Miljöpartiet och får därför skit när hon flyger pga dubbelmoral. Andra personer som är klimatförnekare får ingen skit när de flyger för att man vet att dom skiter i det. På nåt sätt blir det så skevt? Är det inte bättre att va lite rätt ute, än helt fel ute? På nåt sätt kan jag hålla med Stordalen som säger att dubbelmoral är bättre än ingen moral.

      Har man följt Sandra länge så är man van vid att se detta. Hennes familj har det mycket gott ställt (de har fan sommarstuga i Cannes!) och hennes mamma har tidigare gett henne otroligt dyra presenter, typ väskor för 20 000 kr m.m.

      För mig är hela den världen så otroligt långt bort. Jag är invandrare med föräldrar som har minimum-pension och som tidigare jobbade skift på fabrik. Ibland lånar jag ut pengar till dem. Och det är okej, det viktigaste är att jag är glad och frisk. 🙂 Klart jag kan sukta lite efter Sandra lyxiga liv men äsch, livet är orättvist och jag är glad att hon levererar min favvoblogg!

    Tempelmat? Låter förskräckligt.
    Min erfarenhet av mat i Sydkorea begränsar sig i mångt och mycket till fermenterad kinakål och mongolisk hot pot.
    I övrigt levde jag där under två veckor på ris och kokta grönsaker. Alltid den säkraste maten.
    Fick faktiskt bättre och mer riklig mat i Nordkorea men det var förstås för att de alltid vill att västerlänningar ska få mycket mat. För den stora massan av befolkningen finns det knappast mat i överflöd i Demokratiska Folkrepubliken Korea.

      Zzzzzzzzzzz

      Var har du varit i Sydkorea? De har ju grym mat!

        Tänkte fråga samma sak. Åt bara god mat i Sydkorea, var i Seoul, och hade iofs min kompis som är född och uppvuxen där som guide.

      Hehe. Det där skrev du bara för att du ville få in att du varit i Nordkorea.

        Självklart. I Sydkorea har alla varit men få svenskar har varit i Nordkorea.
        Det var dock 2006 då det fortfarande gick turistresor dit.
        Idag är det inte lika lätt att besöka det stängda landet.

      Tycker inte om koreansk mat öht. Tacka vet jag japanskt.

        God mat även i Japan!

    Hon ska väl vara där i 6 veckor? Ser fram emot att följa resan!

    https://www.expressen.se/premium/nyheter/kvinnorna-styr-fran-feministiska-bullerbyn/

    Någon som har läst denna artikel? Ser intressant ut 🙂

      Förespråkar apartheid. Nej, inte särskilt intressant.

      Läste innan den låstes. Minns inte i detalj, men de tar upp att de hatar män, pratar om kvinnligt kollektiv som drömmen mm. Så nöjd att jag slutade följa LD, Fayme mfl för ett tag sedan. Så trött på att dessa feminister som sitter i sina fina hus i Segersäng på dagarna och gastar på i ändlösa rants på instastory. Visst, de säger vissa vettiga saker, och som feminist så håller jag med om en hel del. Men det är alldeles för mycket annat, intriger, flams, och samma harvande hela tiden. Mycket de gör är enormt överskattat och att föra feministisk kamp på det sätt de gör har sina begränsningar. Jag engagerar mig feministiskt i vardagen, bland annat genom mitt jobb samt genom mitt föräldraskap och tror att det gör mer nytta. På min ort ser jag dagligen kvinnor (och män) som för viktig kamp, allt från kvinnor på kvinnojouren till kloka lärare som ger våra barn kunskap och mina barns idrottsförening som driver jämställdhetsfrågorna.

        Fast… De engagerar sig väl också feministiskt genom jobb och föräldraskap? Varför skulle ditt engagemang göra större nytta? Obs! Tvivlar inte på att du gör nytta, tvärtom, men förstår bara inte varför det måste jämföras med vad de gör. Det är väl helt irrelevant?

          Nej jag gör inte mer nytta än någon annan. Det jag menade var att jag kan tycka att deras inflytande överskattas och att de bland vissa idoliseras lite väl mycket. Många gör mycket mer än LD och Fayme, som tex kvinnor som jobbar inom kvinnojouren – sanna hjältar.

            Det tror jag att LD och Fayme också tycker (att t ex kvinnor som jobbar inom kvinnojouren är hjältar).

            Av dessa följer jag bara LD så kan inte uttala mig om de andra två, men jag tror att feminister som instagrammar/bloggar m.m. gör mycket för att lyfta frågan, skapa diskussion och medvetande, vilket jag inte tycker ska underskattas. Sen är åtminstone LD rätt bra på att raljera över sin egen feminism och lyfta fram att det finns de som gör saker ”på riktigt”, har aldrig nånsin hört henne påstå att hon skulle vara någon slags hjälte. Men återigen, fattar inte varför man ens ska jämföra. Är det viktigt att komma fram till vem som är den bästa feministen?

    Nu har även Kenzas vän Ines dragit till Dubai. Inte Reklam markerat men @visitsubai omnämns i hennes story

      Alltså LOL!!! Ines är verkligen den största Kenza-kopian jag sett. Varför kan de inte använda sina plattformar till något vettigt? Jag hoppas verkligen vi är på väg att skapa en bättre influencer-marknad.

      Kenza, du är nästa Blondinbella. Och sen kommer väl resterande följa med…

      Kissie var iofs den första ’stjärnan’ som föll men det är pga det blev omodernt vara elak för 2-3 år sen.

      För den som inte vet kan det vara intressant att notera att Ines är sambo med Daniel Djurdjevic som är en av ägarna till Chimi Eyewear. Kenza har varit på flera ”fotoresor” bl a till Mauritius och Zanzibar med Chimi-gänget.

        Japp, det var även Chimi, detta lökiga märke, som hade det där eventet med tårtkrig mellan massa influencers där de alltså kastade bort fullt ätbar mat…

    Älskar Seoul.

    Om man nu skall flyga, är det inte bättre då att flyga långt, dit det är besvärligare att ta tåget. Flyga tex Sthlm- Köpenhamn- Berlin (Europa överlag) kanske man skall fundera att extra varv över.

      Inom Europa är det smidigt med privatget.
      Från Stockholm flyger man då från Bromma där Grafairs mysiga terminal förser resenärerna med bubbel och laxsnittar medan planet tankas.
      Heja!

        Usch, jag kräktes upp rökt lax på fyllan en gång… Säg inte lax! ?

          Sex laxar i en laxask!

        Skall man rida på den där privatgeten då. Känns som om det skulle ta tid och jag undrar vad djurens rätt skulle säga 🙂

    Jag gillar Sandra och hennes blogg men sådana här saker framstår bara som ganska skrytiga och skrävliga.
    Hon är väldigt privilegierad som får märkesväskor i 25-tusenkronorsklassen och middagar på andra sidan jordklotet i födelsedagspresent.

      Ska hon ljuga om vad hon fått eller?

        Så alternativet att hålla tyst finns inte?

          Ska hon bara lämna bloggen tyst i 6 veckor istället?

      Vissa är ju mer privilegierade än andra.
      Tycker inte hon framstår som skrytig eller som att hon tror att alla har råd med det hon har råd med/får.

      Sandra vet förmodligen om att hon är priviligerad, känns inte som att hon går runt och tror att hon har det dåligt ställt. Ska hon då strunta i att berätta vad hon har fått och vad hon ska göra bara för att det finns människor som har det sämre än hon?

    I dagens DN KULTUR på sidan 2 problematiseras faktiskt influencers sponsresor till diktaturer idag, väl värt att läsa och förhoppningsvis sprids budskapet vidare. För mänskliga rättigheter! ??

      Det är diktaturer som har störst behov av denna typ av PR med hjälp av influencers och andra opinionsbildare.
      Ju sämre rykte ett land har i västvärlden, desto mer intresserade är landets myndigheter att få dit besökare som berättar hur trevligt och vackert landet är.
      Det som är negativt försöker regimerna förstås sopa under mattan. Dessa länder brukar också vara väldigt restriktiva när det gäller att släppa in journalister från väst eftersom man är rädd för att dessa pålästa personer inte är lika lätta att manipulera som t ex influencers som annars mest sysslar med mode, ”livsstil”, träning och annat utanverk.

    Jag är rätt öppen för att äta det mesta och ÄLSKAR matprogram! Men måste erkänna att östasiatiska smaker sällan fungerar i min mun… Kimchi och annat jäst – uäh…

      Om du tror att östasiatisk mat är synonymt med jästmat måste du vidga dina vyer rejält.

    Är det bara jag som är i chock över att hon är 35?!?

    OT: Matplatsen och 56kilo i Macao! Sponsresa så det bara skriker om det. Aldrig i helvete att de betalat detta kalas själva. Inte ett ljud om samarbete under hela resan dock. Flitigt med stories såklart, men inte en enda markerad som reklam/samarbete. Urk…

      Macao är ändå överskattat

      Ja! Matplatsen och 56Kilo skulle definitivt behöva granskas!

    Hur kan du ha så begränsad smakpalett när dina föräldrar har varit kockar, Cam?

    Tycker det är så kul med alla som ba: wooooow din mamma ger de bästa presenterna!

    Som om det vore svårt att ge feta presenter när man är rik som ett troll?!

      Fast det är ju skillnad på att bara ge dyra opersonliga presenter och att ge presenter som är personliga men råkar vara dyra. Sen är det såklart ett större urval om man är rik som ett troll

    Sandra får alltid kritik när hon flyger medan Camilla Läckberg kan flyga flera ggr i månaden (även Dubai) utan ngn skriver ett kritiskt ord.

    Ot! Nu gjorde Bella ett insta inlägg om att nån köpt kommentarerna till hennes Instagram och bara vill förstöra. Det är tydligen så synd om henne. Hon läser akiiht här inne med andra ord! Och att hon vill vara ärlig med allt som sker i hennes liv ? jo tjena.

    Alltså Bellas inlägg på insta angående att hon och hennes team håller på att undersöka hur det är möjligt att någon extern kan köpa falska följare och kommentarer till henne. Jag har aldrig lagt ut något på insta. Jag har bara mitt konto för att följa andra men till och med jag som inte använder instagram vet att man kan köpa följare och kommentarer till andra. Var det inte hon som skulle lära ut marknadsföring på sociala medier för hela världen och är pionjär på området. Hur kan hon inte veta det….. Eller vänta nu, det kan väl inte vara så att hon skriver det för att få sympatier och framstå som proaktiv?

    Jahaja, sandra flyger sjukt ofta och verkar aldrig få kritik för det längre efter att hon snyftade på bloggen om att kommentarsfältet är otrevligt. Intressant hur andra bloggare/influensers hackas sönder när dom flyger iväg på semester, förutom hon, oavsett om det är nöje eller kultur 🙂

    Inte så förtjust i länder som torterar djur.

      Alla länder med andra ord?

        Alla länder plågar väl inte hundar levande utan anledning? Använder apor och hundvalpar som krockkuddar?

          Läste att Kina använde levande grisar för krockkuddar och det är väl i kina där hundfestivalen pågår i varje år, men menar att det inte finns något land som behandlar djur bra inom framför allt köttindustrin osv

            Köttindustrin my ass. De är helt vrickade i Kina och Korea likaså.

              Jösses

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.