Smärta i kubik för Petra Tungården

Nej, men alltså VAD ÄR DET SOM HÄNDER? Har aldrig varit med om sådan smärta som jag kände inatt. Vaknade vid 03.00 av att hela käken på vänstersidan dunkade hysteriskt nästan som att någon snärtade och gav mig stötar. Redan på kvällen började hela läppen och käken domna, men tänkte att det berodde på tanden.

Jag gråter nästan aldrig och har väldigt hög smärtgräns men grät helt hysteriskt i två timmar. Markus försökte ringde vårdupplysningen och frågade om man kunde åka in akut med tanden. Han var så orolig, tror aldrig han sett mig så ledsen. Tillslut började det pulsera mindre och det kändes som jag somnade in i någon dvala. Ett tag var jag nära på att bara slå huvudet i något för att svimma. //Petra Tungården

På samma sätt som jag skulle avråda från att googla dina symptom då svaret oftast är att man är döende så skulle jag även avråda från att beskriva olika sjukdomssymtom på sociala medier då det alltid hoppar fram en hel hög med hobby-doktorer, redo att trycka in stetoskopet i öronen och diagnostisera loss igång. Ofta krävs det inte mer än ett snabbt ögonkast för att kunna slå fast vad det handlar om.
Av femton kommentarer kan 14 av dem handla om vitt skilda, och helt motsägelsefulla symptom, men trots det så är alla övertygade om att just deras svar är korrekt.

Lite som på Postkodmiljonären, där den stackars tävlande slutligen måste be publiken om hjälp med en klurig fråga.
Trots att de fått noggranna instruktioner att inte gissa utan bara trycka på knapparna om de faktiskt VET det korrekta svaret så ser det inte helt sällan ut så här:

Det är också risken när man ber läsarna om medicinska råd på Internet.
Man kan få höra att man har allt från kallbrand till kennelhosta om man inte passar sig.
Men…
Ibland har nöden ingen lag, och Petra verkar ha råkat ut för någonting i hästväg på smärt-barometern. Två nätter i rad. Och givetvis då hon är gravid och restriktionerna på smärtstillande är allt annat än upplyftande.

De två förslag på diagnoser som återkommer i kommentarsfältet är saker jag aldrig ens hört talas om.
Hortons huvudvärk?
Trigerminusneuralgi?

Så med risk för att stjälpa mer än att hjälpa så undrar jag om ni känner igen de symtom Petra beskriver i sina inlägg?
Kanske är detta tillfället då det för en gång skull hjälper mer än stjälper att skriva ut sina symptom och be läsarna om hjälp?
Plötsligt händer det, och vad är det som säger att detta ”plötsligt” inte är nu?

PS. Jag kände som sagt varken igen Hortons huvudvärk eller Trigerminusneuralgi men sprang på några riktigt spännande namn på sjukdomar jag heller inte visste fanns.
Vet ni någon som drabbats av ”Kinarestaurangsyndromet”? Eller som ens hört talas om den?
Samma sak med ”Maple syrup urine disease”? Låter det bekant?

173 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Min internetexamen i medicin säger cancer.

   Men hur kan du skriva så. ?? Man nämner inte cancer utan undersökningar. Hemskt.

    Det var nog ett dåligt skämt.

     Ja verkligen. Ett jävla elakt skämt. Och urklantigt.

      ?

      ??

      Hur fan kan ni ens gå utanför dörren i verkligheten om ni reagerar så här på varenda detalj ni ser? Varför samlas alla idioter i kommentarsfälten här? Är ni så skitnödiga på riktigt eller saknar ni bara någon vettig mening med era liv?

    ??

   Hortons huvudvärk, aka cluster headache är så in i tusan smärtsamt! Oftast är det män som drabbas, kommer attackvis och drabbar alltid samma huvudhalva (smärta kan förekomma bakom ögat). När jag läste kursen fanns ingen tydlig uppkomst, typ hypotalamisk, cirkulatorisk, eller hormonell.

   Trigeminus är en kranialnerv med tre grenar och utbreder sig mot näsa, käke och överkäke. Jag har för mig att sjukdomen drabbar 50+are och höger sida drabbas generellt oftare, men även dubbelsidig kan förekomma. Attackerna är kortvariga och håller oftast i sig kortare än Hortons. En annan skillnad är att efter en attack uppstår en sk refraktärperiod. Oj, jag uttrycker mig som en kratta idag?. Ska återgå till min rapport.

    för att förtydliga gör Hortons cluster så in in%^{*}%{ ont och det går inte att föreställa sig en sådan smärta. Usch, stackarn. Det är verkligen HEMSKT.

    trigeminus kan absolut drabba yngre med, har en bekant som fick det när hon var runt 30. Min mamma har jobbat med patienter som har det och hon säger att det är bland det värsta man kan råka ut för smärtmässigt sett.

     Jo men statistiskt sett enligt litteraturen ”neurologi”, är det generellt män. GENERELLT

    Fick trigeminus när jag var 23. Kvinna. Satt i ca 3 månader, tills viruset dog ut. Blev hjärnröntag mm innan de förstod vad det var. FRUKTANSVÄRT. Dunkade huvudet i väggen, överdoserade värktabletter mm, allt för att slippa smärtan.

  Hur orkar man ens skriva om sånt här? Vem är intresserad av hur ont hon har haft, hur ledsen hon varit. Vad vore dessa människor utan sina kanaler? Hur skulle dom klara sig utan? Leva ett normalt liv..?

   Jag är intresserad för jag är medmänniska och du verkar ju inte bry dej om andra 09.05 fy Fabian. ?

    ?

    Du förstod nog inte vad jag menade, handlar inte om att vara medmänniska eller inte

     Äsch, inget att bry sig om. Det är K-M och det mesta flyger över hennes huvud.

      Anonym är du ett troll. Och fegis skriv ut ditt namn om du anklagar människor du inte känner. Du är själv lars-inger och det mesta flyget över ditt huvud.

     Jo det gör det. Du dissar någon som är sjuk och det är helt galet. Vill du skälv bli behandlad så. Nej tror inte det. Du verkar moget omogen.

      Skälv verckar du som en värkningslös verktablett som blivitt behandladd i ett labbiratoriom.

  Trigerminusneuralgi.
  (Eller något heeeelt annat…) ?

   Det heter trigeminusneuralgi och inget annat. Kan orsakas av vanligt herpesvirus om det sätter sig på fel ställe på ansiktsnerven. Gör ont. Bara medicin mot nervsmärta hjälper. Går över när herpesvirusen lugnat sig för den gången. (Trigeminusneuralgi kan också ha andra orsaker.) Det hon beskriver låter dock inte som trigeminusneuralgi.

  Min man har Hortons huvudvärk. Det är fruktansvärt! En gång om året under ca två veckor så ligger han på nätterna med en överjordisk värk. Det här året eskalerade det till dygnet runt och vi fick köra till akuten flera gånger så att han kunde få andas syrgas (Hjälper faktiskt!) samt få smärtlindring i benet. Vid flera tillfällen blev han nästan okontaktbar och barnen trodde han dog. Läste någonstans att det kan avta vid 65 så han har många år kvar med värk….

   Min man också! Verkligen hemsk smärta. Hans smärtperiod brukar vara kring jul/nyår så vi får se hur det blir i år.

    Han drar inte en Pärleros då?

   Min man med men han har syrgas hemma, får det levererat på nolltid ifall den tar slut och han ringer och säger att han behöver ny. Men det är i Danmark, vet inte om det funkar så i Sverige också. Senaste åren har det blivit mindre, kanske ett skov per tredje år. Var på bröllop för några år sen där han så klart inte hade med sig syrgas, och jag vaknade av att han stod på knä på golvet och bankade huvudet i sänggaveln för att det gjorde att han tänkte mindre på hur ont huvudvärken gjorde…så jävla sjukt. Hemskt!!

   Rekommenderar psilocybin, alltså svamp, för att lindra besvären. Finns många studier på dess effektivitet vad gäller lindring av Hortons.

    Åh skulle precis skriva samma! Min ingifta farbror får psilocybin för sin cluster headache och är så himla glad att han fått testa detta. Han tycker trippen är lite obehaglig så han stannar hemma i ett mörkt rum där han känner sig lugn och säker men har nu varit fri från dödshuvudvärken i 4år
    Vissa tar en förebyggande dos var 60-90dag, vissa blir helt fria efter en dos. Finns mycket att läsa om ämnet.

   Min pappa hade Hortons i fleeeera år. Det avtog när han var i 60-års åldern.
   Min bror har också det. Men han får just nu sprutor som tydligen ska hjälpa väldigt mycket när han får sina skov.

  Trigeminus heter det och är en av kranialnerverna.

  Kanske är pga all botox? Någon form av biverkning nu när hon inte längre fyller på för att hon är gravid?

   haha nej

   Haha nej. Låter inte troligt

   Hahahaha ?

   Jag funderade också på det? Jag har både migrän och Hortons tror inte att det är det. Men kan inte nerverna i ansiktet reagera på att hon nu inte gör fillers osv längre pga gravid? Man kan ju se på hennes minspel att hennes rörelser i ansikte förändrats nu – kan inte det också påverka nerver?

   Haha säkert. Gått förbi henne på stan flera gånger och hennes ansikte är helt deformerat, ser sjukt ut. Är väl abstinent efter mer botox nu!

  Om hon dragit ut ngn tand kan det vara dry socket. Det bildas ingen hinna över benet som ligger öppet och ger ilningar i hela huvudet. Gör jävulskt ont. Lätt botat genom att tanläkaren täpper till hålet m bommulsdutts och koksalt.

   Det här. Fått det en gång när jag dragit ut tand, jag låg i sängen med ett paket fryst torsk till slut under huvudet, grät, ville skrika och kunde knappt vänta på att tandläkaren skulle öppna. Ringde gråtandes en minut efter öppning. Fyfan vad ont det gjorde. Ilade liksom i hela käkbenet och huvudet.

   Jag lägger också mina pengar på att tanden är rotorsak!

  Min mor lider av hortons huvudvärk. Ca en gång i månaden/en gång varannan månad ligger hon fast i sängen ett par dagar i taget. När det är som värst kan hon inte prata och knappt röra sig. Ligger i sin säng och slöddrar och dreglar. Ena benet brukar smärta också. Minsta ljud får henne att vrida sig i smärta. Det är inte utan anledning som hortons sjukdom även kallas suicide disease.

   Det är INTE Hortons som kallas för suicide disease utan det är trigeminal neuralgia.
   TN som de förkortat kallas är nervsmärtor på den femte kranialnerven och är det värsta smärttillståndet som finns.
   Det är permanent och inget som kommer och går någon gång i månaden.

    Jo, Hortons kallas ofta för suicide headache. Med det inte sagt att det är nån idé att jämföra vilket som är värst. Så vitt jag har förstått så är båda överjävliga.

     Nu är det faktiskt så att TN är värre ån Hortons. Nervsmärta är de värsta som finns och går inte att jämföra med någon annan smärta. Mot alla som har TN är det ett hån att jämför med huvudvärk som typ Hortons.

      Ett hån?
      Lägg av. Dessutom är människor olika känsliga för smärta så vi upplever den också olika. Det är för bövelen ingen tävling!!

      Däremot är det ett hån att försöka sätta sig över andras lidande.

      Fast för den som ”bara” haft Hortons så är det nog en föga tröst att påpeka att något annat är värre?!

     Jo det är idé att jämföra för att Hortons huvudvärk går inte att jämföra.
     Om du var insatt i vad TN verkligen är skulle du förstå den enorma skillnaden.

     Skillnaden är att med t ex Hortons huvudvärk så biter smärtlindring dvs citodon och andra starka morfinpreparat.
     När du har nervsmärta finns det inga smärtlindring som biter på det. Ingen tablett i världen biter på det för de fungerar inte på nervsmärtor. En sådan medicin har inte utvecklats pga av att det är så svårt att dämpa nervsignalernas smärtaktivitet

      Nää det stämmer inte.

       Vaddå det stämmer inte. Det stämmer visst.
       Du vet inte vad du talar om.
       Du har absolut ingen fakta att presentera som backar upp att du skulle ha rätt.

        Andas!

        Jo jag vet visst att det stämmer. Erfarenhetsbaserad evidens. Du lider av både och? Andas lite syrgas och slappna av.

         Kom då, skriv din erfarenhetsbaserad evidens. Jag vill ha länkar till vad dina referenser är också.

         Det finns visst hjälp mot nervsmärtor. Amputerade kan få hjälp av ett plåster som ska sitta på en stund (oerhörd smärtsamt och nästan outhärdligt) men hjälper iallafall efter behandlingen..ett tag. Så du har fel.

          Det finns hjälp mot VISSA nervsmärtor men det finns ingen tablett avsedde och utvecklat i syftet att hjälpa mot nervsmärtor.
          Du hänvisar för övrigt till fantomsmärtor vilket är något annat plus att du fortfarande inte har kommit med någon evidensbaserat.

        10:49 bry dej inte om en ung person skriver nä det stämmer inte. Skriv inget istället för ett dumt nä när en person är dålig. Helt sanslöst. Fattar ej att elaka kommentarer godkänns på bekostnad av andras sjukdomar????

      Jo, det finns visst! Vanliga värkmedicinerna hjälper inte särskilt bra mot neuropatisk smärta men det finns andra vägar att välja. Allt från nervblockad till inopererad ryggstimulator, elektrod i ryggmärgen, och starka morfinläkemedel. Dessutom är det jätteviktigt att också få icke-farmakologisk behandling.

   Känner så igen i det. På mig känns det som att en gubbe slår mig med en hammare inifrån huvet, ögonen vill jag slita ut, ”trycket” i dom är fruktansvärt. Minsta ljud, eller rörelse av ett lillfinger bombar i huvet. Dreggel, slöddrar, förlamning i ansiktet, kan inte röra armarna, det känns ibland som att jag har huvudvärk i näsan, och även ner i armarna.

    Åh jag skickar kramar till er som får så ont. Inte lätt. Men hoppas det finns någon medecin för smärtan. Kämpa på .

     Tack♥️ Medicin hjälper tyvärr inte vid dom anfallen. Jag glädjs åt nu att det va längesen jag hade ett! Förr hade jag det varje dag, dygnet runt och jag funderade allvarligt på att ta mitt liv, såg ingen annan utväg.

     Vet inte vad det är för något, och vården har aldrig varit intresserade av att hjälpa mig, förutom en gång. Då fick jag en hjärtmedicin när jag gick i gymnasiet, men den påverkade mitt hjärta för mycket så fick sluta med den, så hann aldrig se om den hjälpte?

      11:02 men sök en specialist. Jag vet har också haft tankar pga cancersmärta att jag inte orkar mer. Men fått toppenstöd av kurator. Du behöver få mer hjälp och det finns att få. Önskar dej en fin vinter. ❤

  Det där är inte Hortons huvudvärk.
  Stötar är typiskt för nervsmärta.

  Hoppas att det inte är Horton, för det är en av sjukdomarna med högst självmordsfrekvens. Har en bekant med Horton, som tydligen är säsongsbetonad, värst på vår och höst.

   Det andra anlternativet TN är mycket gånger värre. Nervsmärta går inte att jämföra med huvudvärk.

    Har du haft båda?

    Fast snälla benämn inte Hortons som ”huvudvärk”. Det låter som att det bara är att ta en alvedon och så går det över. Visst det är värk i huvudet, men kan på inga sätt jämföras med det man vanligtvis menar med huvudvärk, alltså spänningshuvudvärk.

    Om det inte går att jämföra, varför säger du att det ena är värre? Hortons huvudvärk har beskrivits som det värsta smärttillstånd en människa kan uppleva.

     Ok vi tar det igen. Det finns ingen mer smärtsamt än nervsmärtor.
     Hortons är inte nervsmärta, det är en form av huvudvärk.
     Om ni visste något som helst om nervskador eller nervsmärtor skulle ni inse att det är som att jämföra ett stick i fingret med en bruten arm.

     https://arizonapain.com/trigeminal-neuralgia-suicide-disease/

     https://en.m.wikipedia.org/wiki/Trigeminal_neuralgia

      Inget mer*

      Hortons är huvudvärk, huvudvärk kan komma i många olika former.
      Bara för att du tolkar ordet huvudvärk som något milt betyder inte att all huvudvärk är densamma.
      Medicinska klassningen för Hortons är Cluster Headaches.

      Men skärp dig.

      Men spelar det någon roll? Båda sjukdomarna verkar vara överjävliga att ha och göra fruktansvärt ont. Tvivlar på att de med Hortons ligger i värkskov och tänker ”jaja, tur att jag inte har nervsmärta för då jävlar hade jag haft mer ont än nu, tack och lov att det bara är Hortons”. Det finns massor av sjukdomar som ger fruktansvärd smärta, det räcker väl? Eller är det någon slags tävling?

       Det är ingen tävling med det spelar roll.
       Även om Hortons är en jobbig åkomma så är det att förminska alla de som lever med TN, det levande helvetet som det är att leva med nervsmärtor.
       Det är ett förminskade av de som lever med TN.
       En person som har TN skulle gråta sig lycklig om de istället hade Hortons så absolut tänker man så.

       Galen människa du är som tror att jag baserar mina kommentarer på vad som skulle vara värst som om de vore en tävling. Helt bisarrt!

       Folk som inte har nervsmärta, har närstående med det eller jobbar med neurologi osv har inte insikten av vad det innebär.
       Skillnaden är enorm då Hortons kommer i skov, det gör inte TN. Förstå skillnaden att leva med något varje dag vs några veckor per år.
       Min enda poäng är att det är två extremt olika diagnoser, som inte på något sätt går att jämföra eller blandas ihop.

        En person på mitt gymnasium försökte ta livet av sig pga extremt smärtsam huvudvärk (som visade sig vara klusterhuvudvärk, dvs Horton). Tror inte att någon skulle gråta sig lycklig om det drabbade en. Kan du inte bara ge dig nu?

         Vaddå ge mig?
         Ni kan sluta ifrågasätta mig och besöka Google.com för att lära er mer.

          Jag har nervsmärtor, inte fan hade jag hellre haft hortons. Skärp dig.

        10:57 bra skrivet. Tycker en del här Dvill vara jävligt elaka och bara skriva nedvärderande. Skäms på er. Det är inte friska människor som skriver så.

        Finns ju bra behandling mot TN. Karbamazepin exempelvis. Om det inte hjälper går det ju i de flesta fall att bota med operation. Man kan också testa andra antiepileptiska läkemedel och undvika triggerpunkter. Finns behandling mot Hortons också. Går inte att smärtmässigt säga vilken som är värst, Hortons är ju också en neurologisk sjukdom med ”nervsmärta”.

        Mvh läkare.

      Jäklar vad du vägrar ge dig. Förstår du inte själv hur oerhört dryg du framstår? Den typen av personer brukar snabbt rensas bort i människors vänkrets så du kanske är väldigt ensam och har tappat lite sociala koder?
      Försök vara lite mer ödmjuk så ska du se att du vinner på det.

       Jäklar vad du verkar ha svårt att förstå medicinskt fakta och istället reagera känslomässigt och personligt.
       Folk som besitter noll kunskaper inom ämnen som de sprider icke korrekt info om måste man rätta.
       Jag är inte här på bloggbevakning för att skaffa mig vänner om det var det du trodde.

        Jag vet nog mer om medicinsk fakta än vad du gör ?
        Och det är du som sprider mest felaktig information av alla härinne idag.

         Låt mig gissa, är du läkarstudent?
         Du är starka tendenser till en mobbare, extremt opopulärt bland vännerkrestar för övrigt. Ifall du är eller kommer bli läkare tycker jag redan synd om din patienter.

          Mobbare? Lägg ner. I kommentar efter kommentar läser jag hur du förminskar och förlöjligar människor som lider av Hortons (eller har anhöriga som gör det). Dessutom sprider du felaktig information angående behandling och lindring av neuropatisk smärta. Märker du inte att en mängd personer härinne tagit illa upp över ditt sätt att köra över dem? Eller bryr du dig bara inte?

          Och nej, jag är inte studerande. Varför i hela friden skulle jag vara student?

           Ja du är en mobbare. Attackerar mig personligen när jag endast skriver om en sjukdomsdiagnos.
           Jag bryr mig inte överhuvudtaget om du eller någon annan här känner sig stött eller övertrampad.
           Jag sa ifrån för att de med TN förminskades.
           Jag sprider helt korrekt information annars skulle jag inte skrivit. Jobbar du för big pharma och kränger gabapentin på dagarna eller? Är det därför du är så stött?

           Du säger du har mer medicinskt kunskap än mig, utan att veta något om mig.
           Då frågar jag, vad har du för medicinsk kunskap?

         Kom gärna och berätta varför jag skulle sprida felaktig information.
         Kom du med dina utlägg och glöm inte att ha studier som du kan ha som referens.
         För hittills har ingen här medicinskt kunnat förklara varför Hortons skulle vara i närheten av TN. Kompisar eller släktingars upplevelser räknas inte som referenser.
         Beskriv du skillnaden och din poäng.

      Hortons är en huvudvärk, därför kallas den suicide headache, läs texten i länken och hitta det avvikande ordet.

      Tycker du borde googla lite själv, på annat än sjukdomen du har en hang up på.

  Fattar inte varför hon lägger ut selfies när hon står och grinar. Jäkligt osmakligt och sympatifiske. Mår illa av att folk som hon känner att de måste dokumentera sitt mående i bilder och dela med allmänheten.

   Det är så inne nu att visa att man är äkta genom att publicera en tillrättalagd bild på när man gråter. Undrar hur många försök det tar i regel för att få till den där perfekta tåren som rullat ned för halva kinden och inte bara en röd, blöt näsa som rinner..

   Its all fake.
   Its all about the attention.

    Men om man är i KRIS vecka efter vecka är det väl ok att visa sig svag, sjuk och ynklig?
    Vet dock inte om Petra är i KRIS. Har hon anställda att varsla över huvud taget?
    Hon har kanske bara ont? På riktigt.

     Jag följer flera spoones på instagram och youtube, de lider varje dag, de lägger inte ut gråtande selfies.
     Någon gång kanske de filmar när de är ledsna på sjukhus osv, typ frey life klart hon är ledsen och gråter ibland.
     Men en människa som haft ont i 2 dagar och lägger upp gråtselfies. Välkommen till vardagen för att med permanent och kroniska tillstånd, inte lägger de ut saker dagligen.

      Spoonies* skulle de såklart stå

   Har man riktigt ont, som hon skrev, är selfies så klart det sista man tänker på.
   Denna bild var ju förmodligen tagen innan eller efter den värsta smärtan.

  Japp jag får kinaresturangsyndromet. Äter aldrig på Kina eller thai restauranger pga jag får ont i huvudet.
  Men läste att det beror på glutamat.

   Fast får du det om du äter chips eller typ pommeskrydda? Eller använder en buljongtärning? Är ju glutamat i allt. Det där med kinamat=huvudvärk är ju bara ett rasistiskt hittepå från USA.

    Det beror ju på mängden. Den i en buljongtärning är inget i jämförelse. Men finns ju även de utan glutamat 🙂 v v

     Jag får huvudvärk varje gång jag äter på Kina restaurang. Långt innan jag ens förstod varför.
     Och jo, deras mat innehåller ganska mycket mer mängder.
     Jag undviker att äta där trots att jag tycker det är gott pga huvudvärk.

      Vad vet du om att deras mat innehåller ganska mycket ner mängder? Det drar du bara ur röven. Du har garanterat delvis vuxit upp på falukorv, pyttipanna, potatisbullar m bacon etc som innehåller msg, äter på McDonalds/max ibland utan att få huvudvärk. Äter chips. Som att något a ovan helt magiskt skulle innehålla så mycket mindre msg än Kinamat herregud. Du hittar bara på detta för att det är något du hört.

       Se David Changs avsnitt i ugly delicious om msg.

         Må så vara men jag har alltid fått ont i huvudet efter jag ätit på Kinaresturanger och det var långt innan jag ens hörde det om glutamat.
         Jag har sedan jag varit 13 år haft så och inte velat äta där pga det.

       En benämning mot överkänslighet mot glutamat är Chinese Food Syndrom. Men många smaksättningar, chips, dip och diverse färdigmat innehåller olika former av E600-serien. Det är inte så ovanligt att ha en överkänslighet mot olika livsmedel. Jag själv är glutenintolerant och överkänslig mot glutamat. Det senare fick diagnostiseras efter flera episoder med kraftig huvudvärk, låsningar i nacke och kramper. Efter att jag ätit på en thairestaurang som låg nära mitt jobb. Idag så kan jag känna på smaken när det finns glutamat i maten och när man konfronterar personalen så kryper det fram att de slänger i smakförstärkare utan att redovisa det. Vissa sushirestauranger har det i sushiriset. Förutom att det finns gluten i sojan, mison, crabsticks, chilimajonäsen och sjögrässalladen.

        Får du lika mycket huvudvärk av rödvinssåsen på restaurang, typ olearys? Kebabtallrik? Pizza? All färdigmat som finns? Alla restauranger som finns? Antar att du inte klarar av att bli bjuden på middag av dina vänner heller. under uppväxten kunde du inte heller äta mammas/pappas mat. Det är glutamat i så mycket mer än du tror. Vi använder msg utan att ens veta om det. För det är väl inte bara kinarestauranger/sushiställen du inte klarar av väl? Med din överkänslighet?

    Ja det är en dum myt bara

  Härom dagen när jag med remiss kom till akuten hörde jag plötsligt en tjej gråta våldsamt. Jag gick och hämtade lite papper och frågade hur hon mår. Hon hade så ont i tandraden och ena sidan av huvudet så hon skakade i hela kroppen och det efter 2 oxynorm. Tänker på henne. Man måste alltid kolla upp svår värk. Har själv migrän men tar sumatriptan mot dom.

   Det finns ingen smärtlindring i hela världen på nervsmärtor. Morfin biter inte.

    Jaaaaa vi fattar det nu. Nämndes inga nervsmärtor.

     Bra att du fattar.
     Vore såklart bra om folk var mer allmänbildade men ibland måste man hjälpa till på traven för allmänheten bästa, dagens goda gärning

      Och du behöver läsa på lite om hur man behandlar nervsmärtor och hur man blir lite mer ödmjuk som person. Det tipset blir min goda gärning idag. För ibland måste man hjälpa till på traven för ditt eget bästa.

       Jag har mer kunskap om det än någon annan här. Det är just därför jag skrev som jag skrev.
       Nervsmärtor går nämligen inte att behandla men att du skriver att de gör det betyder alltså att du måste sitta på någon världsrevolutionande ny medicin som snart kommer släppas eller?
       Finns det någon mystiskt medicin som jag skulle ha missat som hjälper mot nervsmärtor, vad heter den då? Berätta gärna!

        ”Jag har mer kunskap om det än någon annan här”

        ???????

        Till att börja med är det viktigt att skilja på om det är perifer eller centralt utlöst neuropatisk smärta. Eller psykogen smärta. ”Nervsmärta” är öht inte en medicinsk term.

        Man kan ge kausal eller symtomatisk behandling beroende på smärtans bakgrund men generellt kan man säga att samordnad behandling är bäst. Men t ex nervblockader, operera in en ryggstimulator på ryggmärgen (DCS-stimulator) morfin.

        Dessutom är smärtupplevelsen subjektiv och därför kan man inte jämföra med andra smärtsjukdomar då det inte heller går att mäta smärta på ett tillförlitligt sätt. Det handlar enbart om personliga upplevelser!

        Svar fastnade i modd. Håll utkik.
        Nu ska jag ut och luncha med min familj så jag lämnar diskussionen. Men som sagt, har skrivit svar angående behandling mot neuropatisk smärta.

        Trevlig helg och försök vara snäll i ditt bemötande av andra människor med smärtproblematik, även om den skiljer sig från den du eller någon närstående upplever. Det blir trevligare så, eller hur?

        Ses nästsista inlägget i tråden om behandling, du behöver inte tacka.

       Är detta en viss T*H?

      Varje dags goda gärning borde du inse att det är att låta folk prata med varandra, oavsett vilken kunskap DU har. Fy va odrägligt att ha dig i ett rum, jag får nervsmärtor bara jag tänker tanken.

       Nej det får du inte.

        Jo det får jag! Jag har mer kunskap om mig än alla andra!

    Men sluta spamma ingen bryr sig om fucking nervskador

     Oj då vänta bara tills något drabbar dig. Då kanske du tänker annorlunda!
     För övrigt handlade detta inlägg om nervskador då det var frågan om det var TN eller Hortons hon kan ha drabbats av. Du verkar ha missat poängen helt och hamnat lite fel.

      Jag har inte missat någon poäng. Camcam skrev nämligen inte ”och nu lämnar jag det upp till er i kommentarerna att avgöra om Horton eller nervskador är den värsta smärtan man kan uppleva. Den som ger sig sist vinner en glass!”

      Ja vi fattar att de med TN har det allra värst i hela världen för ingen medicin hjälper och de som lider av andra sjukdomar ska se sig själva som lyckligt lottade för de har minsann inte TN.

      Vi
      Fattar
      Det
      Nu

      Du kan fortsätta sticka på din nervskadas största offerkofta nu.

       Jag har inte TN. Men bristen på kunskap hos allmänheten är skrämmande och sättet friska människor ser ner på sjukdomar är skrämmande.
       Det kryllar verkligen av troll här inne. Slog mig först nu att den här sidan är precis lika illa som Flashback.
       Går inte att förklara fakta för ett gäng nötter.

        Vem är det ser ner på människors sjukdomar här? Det är du som tycker de med Hortons mer eller mindre borde vara glada för det kunde ju trots allt varit värre.
        Sen att du förutsätter alla är friska? Hur vet du det?
        Det är nog du som är nöten här.

         Du ser ner på de med nervskador för du hånade precis mig för du trodde jag hade en.
         Du hånade även de som drabbats genom att göra narr av att jag poängtera hur hemskt den sjukdomen är.

          Jag hånade DIG. Det är du som har betett dig som ett rövhål genom hela kommentarsfältet och flera har redan poängterat detta men ändå sitter du där och fattar noll vad du gör och säger för fel.
          Noll självinsikt.

           Precis du är en mobbare som hånade mig för du trodde jag hade TN.
           Det innebär att DU diskrimerar de med
           nervskador.
           Du är en mycket elak person och karma kommer förr heller senare komma ikapp dig.
           Det är DU och andra här utan kunskaper inom ämnet som bettet er som rövhål.
           Jag har konstaterat att det inte går att jämföra Hortons med TN samt att det inte finns någon riktig smärtlindring för nervsmärtor, pga av det har NI flippat ur.
           Ni har tagit min helt opersonliga fakta som någon attack mot er personligen och försöka kränka mig som person utan att ni vet absolut något om mig eller min kunskap.
           Detta visar att felet ligger hos er och att det inte står helt rätt till.
           Om du känner för att håna sjuka människor är det du som behöver söka hjälp.

  Och vad bra att bloggare vågar visa riktiga livet och vågar gråta på bild. Det ger jag mycket mer för änn dessa dumma botoxbilder där dom sticker sprutor i sig.

  Varför lägga upp bilder om man lider svårt?
  Borde vara rätt svårt…själv fungerar jag inte om jag har huvudvärk..och då behöver det inte ens vara migrän.

  Eftersom hon mådde bra på morgonen efteråt lär det nog inte vara alarmerande.
  Har helt tappat förtroendet för alla dessa influensers som gör att för att locka läsare att reagera…sjukt.
  Har man ont söker man upp sjukhus.

   Som Therese Lindgren som häromdagen sa att hon hade magont och bad följarna sätta diagnos på henne, väldigt märkligt. Konstigt att det inte skrivits något om det här.

   Varför inte visa känslor? Då måste du vara rädd för känslor. Det är mänskligt att gråta. Att du inte fattar det. Sedan visar hon väll vilka bilder hon själv vill. Vad empatilös du verkar vara. ? det hjälper andra mycket som tvivlar på sin värk att man faktiskt kan ha så ont. Camcam obland pallar jag inte med hur hårda en del är här. Jag blir så ledsen.

  Kinarestaurangfenomenet är ett ”gammalt” fenomen som mest var på tapetennär kinarestauranger kom till Sverige. Källa: historieätarna

  Vissa reagerar på MSG som är vanligt i vissa typer av asiatisk mat. Både äkta och fake. Msg = glutamat. Har förstått det som att det är ovanligare idag eftersom vi är mer tillvanda vid det eftersom mycket skräpmat och halvfabrikat innehåller MSG.

  Va M G ser kattig ut ! Synd hon som såg så fin ut ?

   Vad betyder kattig där du bor? Här är det = Snygg/fin/sexig.

    Googla bor i götet

  Som läkare säger jag: Tack för detta inlägg!

  Inte nog med att dessa googlingar av symptom leder till oro hos patienten, inte sällan helt i onödan och i princip undantagsvis för helt fel saker – de ställer också till patientkontakterna på ett absurt sätt. En kollega sa lite på skoj för ett tag sedan att det ju kändes lite bortkastat att plugga i tio år för att agera som second opinion åt någon som diagnosticerat sig själv hemma vid datorn. Då skrattade vi runt fikabordet.

  Vi finns här för dig som blir sjuk. Ta kontakt med oss i stället för att sitta hemma och gissa så att du får rätt diagnos och eventuell behandling direkt.

   Har du missat alla tidigare trådar i kommentarsfältet på den här bloggen? Där folk alltid vet bättre än läkare och upplevelser de påstår att läkaren frågat patienten vad det skulle kunna vara eller googlat vanliga ord som ”utslag” utan att använda sökmotorer anpassade för vårdpersonal eller medicinska sajter ?

   Jag tror inte ett ögonblick på dessa historier. Folk älskar att ljuga om sina läkarbesök, särskilt när andemeningen alltid är densamma: att personen själv ska framstå som mer kunnig/intelligent än läkaren.

    Jag har fått den frågan av läkare. Jag har också varit med om att läkare googlat symptom under läkarbesöket. Det har lett till feldiagnosticering. Att du inte tror mig spelar ingen roll, för jag har mina journaler som ”bevis”. Många gånger har det berott på att personen jag träffat varit läkare under utbildning eller liknande. Sedan byts nästan alla läkare på hälsocentralen där jag bor ut en gång varje år, så läkarna hinner tyvärr inte lära känna sina patienter.

     Återigen: läkare googlar på medicinska sajter från sökmotorer särskilt framtagna för vårdpersonal. Det är INTE vanliga google. De behöver läsa behandlingsöversikter och kunna ge behandling med rätt medicin i rätt dos.

     Sluta gissa er till hur läkare arbetar.

      Fast både när jag och även min sambo besökt vårdcentral har läkaren använt GOOGLE för att kolla bilder

   Håller med om att det lätt kan bli fel. Men vet också många exempel där läkare inte vet vad de pratar om där det är enbart efter att patienten stått på sig och krävt ett visst test eller viss undersökning som rätt diagnos kunnat ställas. Och det hade patienten aldrig kunnat göra utan att google-diagnosticera sig själv.

   Min mamma tex såg att pappa hade ett födelsemärke som hon misstänkte var cancer. Skickade honom till läkare som sa att det var ofarligt vilket pappa accepterade men inte hon. Hon tjatade och tjatade tills läkaren accepterade att ta bort det ”för att tysta frun”. Analys visade att det var cancer och tack vare henne räddades hans liv eftersom läkaren uppenbarligen var en idiot.

   Varför inte bara uppsöka vård när man är sjuk? Istället för att försöka diagnosticera sig själv och lida? Problemet idag tror jag är att, precis som med så mycket annat, många förväntar sig en snabb diagnos = Google. När de inte får det blir de besvikna och frustrerade. Det de inte förstår är att många symptom presenteras vid flera olika sjukdomar, och för att kunna ställa en korrekt diagnos måste läkaren i princip använda sig av uteslutningsmetoden. Inte ens då kan alltid en entydig diagnos fastställas. Det betyder inte att läkaren är inkompetent och att Google vet bättre! Livet är inte svart och vitt.

  När jag var gravid ”triggades” flera konstiga symtomet igång som jag varken före eller efter lidit speciellt av. Bland annat värk i huvudet av sådan kaliber att jag gråtandes låg med huvudet i min pojkväns knä och ville hugga av mig skallen typ. Det fortsatte ett par gånger till efter förlossningen inann det upphörde.En annan grej var allergi för hundar som sedermera också försvann.

   Stavningen.. suck.

    Din dryga attityd. Suck.

  Jag har Hortons, och jo, det kallas även suicide headache. Smärtan är i de flesta fall ensidig och sitter i huvudet/bakom ena ögat. I mitt fall känns det som att en lång nål har stuckits in i pupillen och rätt igen huvudet och att någon ”snurrar” nålen hela tiden (tänk att man tvinnar en nål mellan tumme och pekfinger), det är svårt att hålla ögat öppet och det rinner ur öga och näsa. Kommer för mig oftast på höst och vår. Det finns ingen medicin mot Hortons, enda som möjligtvis kan lindra något är syrgas.

  Det Petra beskriver låter inte som Hortons alls.

   Låter helt fucking brutalt, fyfan. Stackare!!!

    Låter kanske som en fis i rymden men kolla upp Psilocybin + Cluster headache!

    Hoppas det snart finns en lösning för dig ❤️

  Fascineras över hur dessa narcissister ändå har sinnesnärvaro att faktiskt fota sig själva tom under svåra smärttillstånd.Ytligheten har tydligen inga begränsningar.

  Men man kan ju få morfin när man är gravid? Morfin och Alvedon är ju standard för gravida. Jag hade massor av migrän när jag var gravid. Problemet var att morfin är beroendeframkallande och man inte kan ta det hur ofta som helst.

  Jag trodde att alla i publiken måste svara i postkod just för att inte bara de få som är säkra ska ”ge” svaret.

  Men hörrni! Glöm inte att nervsmärtor är värst av alla smärtor! Det är superviktigt att vara den som har mest ont! Om inte alla håller med om att nervsmärtorär det värsta som finns så blir jag faktiskt ilsk!

   Hoppas du drabbas ?

    Styrkekram?

     Analfissur ?

  Lite fakta eftersom det finns sk sakkunniga i tråden idag. Att försöka jämföra olika sjukdomar går inte då alla människor har olika smärttröskel och samma sjukdom kan te sig olika hos olika personer. Men den som hävdade att behandlingen saknas för TN, varsågod.

  Trigeminusneuralgi är anfall med starka, korta, skarpa och genomborrande smärthugg från delar av ansiktets känselnerv (trigeminusnerven).

  BEHANDLING: Läkemedelsbehandling kan ges i förebyggande syfte. Epilepsimedicinerna karbamazepin eller oxkarapzepin anses vara förstahandsval. Injektioner med botulinumtoxin i det område där smärtan finns kan hjälpa vissa. Vid dålig effekt av läkemedelsbehandling kan det vara aktuellt att försöka med nervblockad genom att spruta in medicin riktat mot nervens utlopp från hjärnstammen. Andra möjligheter är operation som lättar trycket mot nerven eller destruerar nerven.

   Spelar ingen roll vilken behandling som finns.
   TN är värst ändå..

   Så det så.

  Är det bara jag som blir galet irriterad på Paula rosas? Andra besöket på Kolmården och hon gör smygreklam! Taggar Kolmården & vildmarkshotellet i VARJE instaatory. Vart anmäler man detta? Så giriga människor säg att det är reklam ska det va så jäkla svårt?

   Varför följer du henne om du blir så arg. Följ någon som du blir glad av så kan du sprida värme till andra. Vill du plåga dej själv. Vilket litet skitproblem.

  Folk som fortfarande tror att HÖG smärttröskel betyder att man tål mycket… jisses. Man har låg smärttröskel då, hur konstigt det än må låta. LÅG.

   Du tycker ju själv det låter konstigt så då är det väl inte konstigt om många tror att det heter hög smärttröskel?

  Vänta det här fattar jag inte. Kan du snälla utveckla? Har aldrig hört någon använda uttrycket på det sättet förut.

   Alltså angående hög och låg smärttröskel.

  Om ni som alltid hänger här är representativa för Sveriges befolkning så förtjänar ni det kaos med skjutningar och sprängningar i samhället som ni själva röstat fram pga intellektuell svaghet. Hoppas ni får enometrios allihop.

   Jag kan stolt säga att jag inte har röstat fram det✌️?

   Moget att önska en annan människa elände som endometrios är. Jag önskar att du blev mer pålästa istället.

  Hortons huvudvärk är hemskt. Jag var 18 när jag drabbades. Har ”attacker” från och till i några timmar en dag varje till varannan månad.
  Jag tycker det känns som att ögat ska ploppa ut nästan.
  Jag har hög smärttröskel och skulle inte säga att det gör så ont att man vill dö 😉 men ont gör det och det är galet irriterande!

  Tröttsamt med alla som säger att de har hög smärttröskel. Ca 99,9 % av alla patienter med någon form av smärta säger detta haha.

   Ja, och så konstigt dessutom. Jag har ingen aning om huruvida jag har låg-, medel eller hög smärttröskel?
   Hur ska jag kunna veta det? Vad ska jag jämföra med?

  För er med Hortons:
  För mig tog Cymbalta bort mina Hortons-anfall.
  Jag fick Hortons som ung efter en svår whiplash med mycket nervskador. Jag var hos forskande specialistläkare som inriktade sig främst mot skador mellan huvud och översta nack-kotan. Han förklarade att folk med skador just där ofta får Hortons(och annat med så klart). De hade god effekt av att steloperera såna patienter.
  Numer håller kiropraktorn anfallen borta med liknande tänk som läkaren hade. Jag behöver inte längre Cymbaltan. Men går jag inte till rätt kiro och ofta nog så kommer anfallen som ett brev på posten. Och när anfallet är ett faktum hjälper ingen medicin.
  Hoppas infon kan hjälpa någon annan!
  Jag hade en bekant som hade Hortons och inte orkade med smärtan. Han finns inte mer.

  Jag har hortons huvudvärk. Tog precis en spruta för några minuter sedan, knäppt att komma in här och läsa om det då.

  På mitt jobb behandlar vi både Hortons och trigeminusneuralgi, det är häftigt att se att det funkar och det är tacksamma patienter!

  Min pappa har haft Hortons & min bror har det.
  Det är fruktansvärt. Tog flera år innan pappa ens fick diagnos. Kommer ihåg att pappa bara satt i fotöljen hela dagarna när han hade skov. Han kunde inte prata , inte ligga. Han bara satt där helt borta. Heter även ”suicid headache” då smärtan man upplever är så enorm att man vill ta livet av sig. (Många som gjort det).

  Hej
  Har fått nervskador alltså TN efter en operation och är inte den som brukar beklaga mig, men det känns som man ska slitas sönder av värken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.