Tjafs hos Ida Warg som slutat konsumera nyheter

 

Jag tror inte det är detta som åsyftas när man pratar om att vi alla behöver minska vår konsumtion.
Att det skulle vara en bra grej att Ida Warg väljer bort nyheter.
Enligt henne så innehåller nyheterna hemskheter som påverkar henne på tok för mycket, men det går ju faktiskt att hålla sig uppdaterad på andra sätt än att dessa två extremet.
Lilla Aktuellt!
Nyheter inlindade i bomull och levererade på ett sätt som bäst passar barn mellan 9-12 år. Ida skulle slippa påverkas av hemskheterna, samtidigt som hon håller sig á jour om vad som händer i världen.
Ida Wargs nyhetsvägran har delat hennes läsare i två tydliga läger, de som håller med henne till punkt och pricka, och de som tycker att hon är ”äckligt privilegierad i en kapitalistisk bubbla”.

Under tiden jag suttit och skrivit det här inlägget så har Ida, både gått in och utvecklat sitt resonemang under bilden, men också stängt av kommentarsfältet. (Bilden här rakt ovan)
Spårade det ur helt månne?
Hon meddelar i alla fall att hon visst tar del av nyheter, men inte aktivt genom att läsa en tidning eller kolla på Nyheterna.
Man får väl bara hoppas att hennes forum för att konsumera nyheter inte är de click bitande push feedsen som hela tiden dyker upp på exempelvis Facebook där källkritiken kan vara noll och ingenting.

Jag är en informationsmissbrukare som älskar att söka upp och ta del av olika nyheter. Lite känner jag att det är mitt ansvar som medborgare att veta vad som pågår runt omkring mig så jag kan ta ställning till det.. särskilt innan val!
För hur ska man kunna ifrågasätta saker som Sverigedemokraterna om man kan känner till dem, än mindre vet vad de står för, vill göra med Sverige och från början kommer ifrån?

Var står du i ditt nyhetskonsumerande?

381 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Håller man sig inte uppdaterad via sunda mediakanaler så sitter man där och ”tycker”’och ”känner”. Utan att veta. Det är så den s k upplevda oron växer – utan fog. Att sätta sitt eget mående främst genom att leva i en bubbla känns som ett snöflingemanér.

   Jag är allt annat än en snöflinga (usch att jag ens behöver säga det). Men det är onödigt att läsa samma sak om och om igen hela tiden om man mår dåligt av det. Jag blev typ helt uppgiven när jag såg hur alla tänkte, hur alla ljög, vad som normaliseras idag osv. Vad får man ut av det? Jag har rätt okej koll på hur läget ser ut ändå 🙂

   Men då läser jag ju här, lyssnar på någon podd ibland och pratar med folk. Jag är genuint intresserad av politik och vad som händer i världen. Men jag orkar inte må dåligt konstant heller. Man får som aldrig se någon ”ljusglimt”.

    Är det någon som inte har koll och som behöver komma ut ur sin bubbla så är det fan du!

     Det är typ 3-4 månader sen jag skippade nyheter, så nä, det stämmer inte 🙂

      Om nyheterna finns det inget nytt.

       Såg alltid på nyheterna innan men sedan när jag började studera det här med vårt mående (komma ur stressen som är vanlig i västvärlden etc) så slutade jag också se på nyheterna. Är det något relevant som faktiskt ger en något så får man reda på det ändå. Så jag håller helt med IDA, och jag mår så mycket bättre numera. Rekommenderar alltid till de som är stressade i vardagen att inte se på nyheterna. Man får inte ut något av att veta om allt elände och mata sitt undermedvetna om det här konstant. Med det sagt blundar man inte, men man om man ändå inte gör något faktiskt av faktan man får, så fattar jag inte varför alla vill bli matade med nyheter på det sättet som de flesta verkar tycka är normalt idag. Det är ju en sak om man faktiskt VILL och FAKTISKT GÖR en förändring vs att bara veta och se på ändå, samt gå runt med en slags inre byggande om än omedveten negativitet men inte göra världen bättre. Då ger man nog mer genom att vara positiv.

      Newsflash, det brinner lite i Australien. Åk inte dit närmaste tiden. Åk till Underbara Dubai istället, men håll dig borta från dess närområde.
      Den upplevda otryggheten, där, kan ställa till trubbel. Å snart är det vår💥

       Tror du att någon har missat att det brinner i Australien även om man inte aktivt läser nyheter?

       Va snart vår?! Nää! Jag tror inte på sånt svammel 😉😂

        10 grader å körsbärsträden blommar.

        Där ser du, bra att följa nyheter ändå. Så du inte missar våren.

         Omg! Det är ju nästan så jag är övertygad 😂

         Nä men skämt åsido, hoppas ingen tar mitt svamlande som en förolämpning eller så 🙂 jag gör trots allt lite parodi på mig själv (eller hur andra ser på mig? 🤔)

          Tyckte hon skrev att Elvis(?) inte tillät henne se på TV. På riktigt? Säg att hon skämtar. Eller tala om för henne att det är hon som bestämmer.

      Du röstar på ett nazistiskt parti som förespråkar rasbiologi, vill införa en enda valsedel, är ute på gatorna och protesterar mot homosexuellas rättigheter, hatar judar och som inte skulle ha något emot om alla kvinnor sparkades från jobbet och klistrades fast vid spisarna. Så, jo faktiskt 🙂

       Var har du fått den ”informationen” ifrån? 🙂

        Finns massor av videor där ute på hur vidriga AFS är. Bara att googla 🙂

         Är det vad dom själva säger så har jag koll, brukar bland annat kolla Jeff Ahls YouTube ibland 🙂 men är det vad deras motståndare säger så är det förmodligen mycket lögner.

       Nu lägger du av. Du jämför inte vanligt folk med nazister. Du har ingen aning om nånting. Troligtvis är du bara en sån som skriker rasism och nazism för det är ord du lärt dig. Vad dom betyder har du INGEN koll på.
       Fy fan för såna som dig. Jag är jude.

    Samma här. Jag mår psykiskt dåligt, har enorm ångest och kan ligga och gråta i flera timmar när jag hör eller ser djur och människor som far illa i världen. Är en HSN och all info, god som dålig, tar jag in jättehårt. Visst, jag blir superglad när jag väl blir glad men när jag är ledsen så är jag helt förstörd.
    Ser inte heller på nyheter. Tagit bort FB, insta osv. Får såklart reda på det viktigaste av min make, men i övrigt håller jag mig borta från samhället så mycket jag kan.

     Fb behöver inte en människa men klarar du inte av allmän nyhetsuppdatering så behöver du söka hjälp!

     Själv är jag en HSP och jag läser och tittar på nyheter många gånger om dagen. För jag kan distansera mina känslor mot för de hemskheter jag läser om. Vill gärna ha koll på allt som händer för att hänga med.

      Är en annan person än den du svarade. Men ville bara säga att du har ju koll på allt och hänger med även om du enbart läser igenom det i lugn och ro på kvällen?
      Du har ju inte mer kunskap än mig bara för att du knarkar nyheter hela dagarna. Nyheterna är de samma oavsett om du läser en gång per dag eller 20.

      Är man HSP om man kan distansera känslorna på det sättet?

       Måste man grina ihjäl sig för minsta lilla för att vara HSP? Nej precis, det GÅR att distansera sig. Sen är det intressant att man kan inte läsa nyheter för man tar så illa vid sig, men man klarar av att hänga på vissa bloggar

       Måste man grina ihjäl sig för minsta lilla för att vara HSP? Nej precis, det GÅR att distansera sig. Sen är det intressant att man kan inte läsa nyheter för man tar så illa vid sig, men man klarar av att hänga på vissa bloggar.

      Alla människor, förutom de med empatistörning eller liknande, kan räknas som Hsp.
      Så man kan glömma att man skulle vara särskilt ”speciell” för att man anser sig Hsp.

     Jag är lika känslig som du, gråter många gånger varje dag och allt som händer i världen gör fruktansvärt ont i mig. Däremot är jag inte lika självisk som du och låser in mig i en bubbla för det. Vi som har mycket empati behövs i världen, vi som vill hjälpa. Blir fan rädd på riktigt över att alla plötsligt är så känsliga att de inte kan ha koll på sin hemska omvärld och ”negativa energier”. Det finns de som inte KAN välja bort hemskheter, därför ser jag det som min plikt att hålla mig upplyst.
     Och att få reda på nyheterna genom en annan persons filter.. alltså det funkar inte riktigt så. Då bestämmer någon annan vad som är viktigt att veta? Tycker seriöst att vissas rösträtt borde tas bort..

      Men snälla. Det går att tänka på sig själv så att man slipper gå runt och må skit dagarna i ända OCH hjälpa andra.
      Det hjälper ingen att jag går runt och mår dåligt över allt som händer i världen bara för att jag måste kolla Aftonbladet 24 ggr om dagen för att inte vara egoistisk i andra människors ögon, eftersom en enda person ändå inte kan göra allt på alla platser och hela tiden. Jag kan inte aktivera mig i allt. Det kommer inte rädda världen.

      När jag mår bra har jag mer energi till att engagera mig i sådant som är viktigt. Bara för att man inte läser nyheterna aktivt och flera gånger om dagen så betyder det inte att man bor under en sten. Det finns andra sätt att ta in vad som händer. Jag upplyser mig där mitt kall ligger. För mig ligger det i miljö- och kvinnofrågor. Där kommer jag fortsätta utbilda mig på egen hand och kämpa för en bättre värld. Då spelar det för fan ingen roll om jag läser Aftonbladet eller inte. Allt är inte så jävla svartvitt.

      Om du har så mycket empati borde du kunna sätta dig in i andras situation. Alla har olika förutsättningar och sätt att hantera saker på. Du går onödigt hårt på någon som inte gör som du gör. Ditt sätt är inte det enda rätta sättet. Och du vet aldrig vilka hemskheter en annan person går igenom.

      EXAKT!
      Folk som har det så bra som vi har det i Sverige och Norden måste lära sig att ta in att världen utanför vår trygga lilla bubbla bokstavligen brinner och bombas sönder, dagligen. Låt oss förstå hur otroligt privilegierade vi är. Klart att det gör ont att se hur människor och djur dör, hur naturen förstörs och hur ondskan får härja fritt i krigsdrabbade länder. Fy fan. Det MINSTA vi kan göra är att faktiskt ta reda på vad som händer…

       Men hahahahahhaaaaaaaaaaa tror du att man tror att det inte händer hemska saker i världen för att man inte läser om det dagligen?

       Blir fan mer orolig över såna som dig än dom som inte konsumerar nyheter. Jisses.

       [Borttagen kommentar]

        [Borttagen kommentar]

         [Borttagen kommentar]

      Mår andra bättre för att jag utsätter mig för dåliga saker? Jag vet hur världen ser ut.

      Jag försöker göra skillnad varje dag. Jag har som sagt även ett intresse i nyheter och politik så jag får reda på saker genom att prata med andra, då jag gillar att diskutera och försöka förstå saker.

      Men jag kan hålla med om att rösträtt inte borde vara något alla får per automatik. 🙂

      Dock är jag nyfiken på vad för bubbla alla pratar om. Det är inte som att jag är omedveten om vad som händer runt mig för att jag inte tittat på tv eller läser tidningen. Radio blir jag faktiskt tvungen att lyssna på ibland då min far diggar P1/P3 eller vad det nu är. Brukar ofta vara ledsen eller irriterad efter det 😔

     Jag mår också dåligt över det som händer i världen. Men jag tycker det är viktigt att hänga med, inte bara för ”intellektuella samtal”, att man många gånger diskuterar och reflekterar med sin omgivning om vad som pågår. Utan också för att det är allmänbildande och att jag inte vill bli inskränkt och bara ”bry” mig om min och nära personers lilla värld liksom. Att blunda för saker betyder inte att de försvinner, man får lära sig hantera livets orättvisor helt enkelt.

     Förstår dig precis Bella 9.30 jag är ockå HSP som jag tror du menar (står HSN?) Precis samma för mig, mår ofta dåligt och blir ledsen av att se på nyheterna och saker etsar sig fast i mitt huvud och jag blir oerhört ledsen och nedstämd. Blir jag glad så superglad. Insta kollar jag dagligen men sällan fb. Tyvärr kollar jag här men här blir man ofta nedstämd, irriterad och ledsen också så borde hålla mig borta härifrån också. Men klart man vill hålla koll på nyheter och vad som händer, och även koll här och soc medier, svårt låta bli. Men man skulle ju helt klart må bättre av att gå ut i skogen utan mobiltelefon och matas med elände. Nyhetsflöden och soc medier stressar.

     Låter nog hårt, men hur fungerar ni i vardagslivet? Ni säger att du inte klarar av att titta på nyheter för det är ”för negativt” men ni hänger här? Haha alltså jag förstår inte 🤣

     Snälla Bella vad gör du då här?

    Tips till alla egentligen: goodnewsmagazine.se!!! ☺️ Och jag tycker det är synd när man inte kan hålla god ton i kommentarsfältet och försöka förstå varandra åsikter och upplevelser, utan att gå till personpåhopp. Riktigt tråkig stil som inte leder till något konstruktivt alls

     Haller med, världen ser ut som den gör för att för manga beteer sig som folk beteer sig i det här kommentarsfältet.
     Folk verkar tro att de blir bättre människor för att de kollar pa tv eller läser Aftonbladet.

     Man blir en bättre människa när man behandlar andra vänligt och med respekt. Även när de inte har samma asikt. Det är tusen ganger viktigare än att kolla pa nyheterna anser jag.

    Du ”läser här”?

     Ja jag vet att det inte är någon nyhetskälla, men lite som händer snappar man upp bland kommentarerna och ibland står det något intressant också.

      Konstigt att du inte blir illa berörd av den bistra verklighet som dagligen utspelar sig i detta kommentarsfält..

       Illa berörd låter fel. Men jag blir till och från nere av det här också. Men samtidigt får jag ut något av det. Här kan jag göra liten skillnad 🙂 och jag har fått många fina kommentarer på sista tiden där folk uppskattar mig dessutom 🙂 sen vet jag ju vad för typ av åsikter folk verkar ha här, så det är ju att förvänta sig 😅

   Vilka media kanaler tycker du är sunda

    Dracula feminismen är ett sund och bra exempel på en sjuk och vinklad mediakanal, säger min mamma.

    Bra fråga. Att titta på SVT är som att titta på socialist nytt. Men man måste hålla sig uppdaterad och jag tycker personligen att Idas inlägg är svagbegåvat. Hur mår sverige!

     Själv skulle jag vilja säga att det är oerhört enfaldigt att inte orka läsa nyheterna. Det är en skyldighet anser jag.

   läser och kollar nyheter på nätet och tv flera ggr/dag.

    [Borttagen kommentar]

   För många är det livsnödvändigt att sätta sitt eget mående först. För att orka sina egna kamper och för att orka göra gott för andra. Att sluta ta del av media betyder inte att man slutar bry sig eller inte kan engagera sig för människor, djurs eller naturens lidande. Goda handlingar kan man göra ändå och kunskap kan man samla på sig ändå. Jag kan ändå uppdatera mig om världen o kan göra det på andra sätt än läsa media dagligen där jag får ta del av allt ont som sker (de mesta är saker jag inte ens kan påverka). Man kan få en väldigt negativ o mörk bild av världen genom framför allt svensk media. Vi får ju sällan ta del av allt fantastiskt som också sker.

   Uppenbarligen är det många här som läser nyheterna dagligen och samtidigt så lätt gör sig roliga på andras perspektiv o upplevelser.

   [Borttagen kommentar]

   Vilken sk upplevda oro syftar du på? Den som växer utan fog.
   Klimathysterin?

   Ignorance is bliss. I alla fall för somliga. Vilken liten värdsbild de måste få.

   https://img1305712.free-pick.pw ­❤️­­­­❤️­­❤️

   https://photo013856712.imgfast.pw ­❤️­­­­❤️­­❤️

  Pantade influnsers, är tyvärr det man tänker direkt när man läser detta. I deras lilla värld av väskor å poser…

   ”Man”?
   Nej DU tänker det

  Förstår fortfarande inte hur folk kan följa henne. Är det så många som missat hur otrevlig och kall personlighet hon har? Hur hon och hennes man mobbas? Finns så mycket annat man hade kunnat ta upp

   Verkligen! Dethär är ett bra inlägg, men det borde komma mer om dethär paret och hur dom öppet trycker ner folk. Dom är experter på att lyfta sig själva till skyarna, speciellt när dom drar vegan kortet! Och äcklas över alla som äter kött, röker, festar. För dom är såpas duktiga att dom gör inget sånt. Och dom ska va förebilder? Och influera? Dom borde fan skämmas. Det enda dom bryr sig om är pengar, pengar pengar. Det har man sett gör länge sen.

  Visst måste man hänga med vad som händer, både lokalt och globalt. Det går ju inte an att isolera sig i influencerbubblan, för då bli man ohjälpligt efter i utvecklingen. Isolerad rentav.

   Fast måste man verkligen det? Jag var extremt samhällsintresserad när jag var yngre. För fem år sen slutade jag att konsumera nyheter. Mår så oerhört mycket bättre nu, ingen brusande ångest i bakhuvudet längre. Jag bor utomlands och hade ingen aning att det anses så provocerande i Sverige att aktivt sluta med nyheter. Inte som att jag inte vet vem Greta Thunberg är eller att det brinner i Australien för det.

   Men har ingen lust att debattera, vilket kommer med min nya livsfilosofi. Vill bara säga till alla oroliga själar, att mitt liv förändrades till det bättre när jag slutade med nyheter på tv framför allt. Klarar av att leva mitt eget liv i nuet nu. Man måste inte veta att det skett en trafikolycka i Stenungsund. Själva samhällsutvecklingen och analysen får man ändå, det brusar igenom.

    Exakt detta – jag gör precis som du. Söker aktivt upp mer info om det som intresserar/skrämmer mig, engagerar mig aktivt i det jag är intresserad av, men mitt liv är SÅ MKT BÄTTRE när jag inte längre matas med info och måste ta ställning hundra gånger om dagen avseende vad jag tycker om saken och om jag tror på källan (älskar för övrigt inte direkt den personen som i kommentarerna till Ida skrev att den var inne på AB ”fler gånger om dagen!” och på riktigt verkar tro att då är man upplyst och informerad). Ännu en fördel med detta: jag är påläst där det spelar roll och resten bryr jag mig inte om. Man kan inte rädda alla och allt i hela världen, då bränner man ut sig.

  Oallmänbildade influensers. Skräll.

   [Borttagen kommentar]

    Öppna inträdesprovet till diplomatprogrammet på UDs hemsida och se hur många av de ”allmänbildnings” frågor du kan svara på utan att lyssna på ekot och kolla på aktuellt varje dag. Lycka till.

     Varför skulle jag vilja göra inträdesprovet till diplomatprogrammet?

     Testa att kolla hur många av grisens kroppsdelar du kan på latin utan att ha läst på i ämnet. Lycka till.

      Det är inte allmänbildning. Allmänbildning bör alla ha

       Alla ”bör” inte alls kunna svaren på inträdesprovet till diplomatprogrammet…

       Men blev lite intresserad så jag kollade vad det var för frågor. Några av frågorna som jag kunde var bland annat hur många län som finns i Sverige. Har haft ca 1% användning av den kunskapen i mitt liv (har fått frågan två gånger på tipspromenad). En annan fråga jag kunde var vilken religion Bar Mitzvah hör till, har haft noll användning av den kunskapen. All kunskap är definitivt inte nödvändig för alla personer.

       2. Vad heter regeringscheferna i nedanstående länder (efternamn räcker) (2 p)
       (a) Filippinerna
       (c) Brasilien
       (d) Ungern
       (f) Bangladesh

       Kunde nog inte bry mig mindre och tror inte att mitt ointresse i frågan har drabbat någon.

        När jag läser vad du skriver tycker jag lite synd om dig. Din vardag måste vara oerhört inskränkt och ambitionerna obefintliga. Om du är på middag med vänner eller familj, vad pratar ni ens om då?

        Efternamnet på Filippinernas regeringschef hade du kunnat om du hade läst om hans krigsförklaring mot drogkarteller och droghandeln i landet. Brasiliens president har gjort sig till ett namn för att fatta massa mindre bra beslut om skövlingen av Amazonas, även kallat världens lungor. Ungerns president var på tapeten för sin restriktiva migrationspolitik och har också en del att stå till svars för i hanteringen av flyktingar vid Ungerns gräns. Allt det påverkar Sverige direkt eller indirekt. Men du kanske inte är ”så insatt i politik”.

         Fan vad pretentiösa middagar du verkar ha. Hade inte velat ha en inbjudan.

         Haha alltså va? Verkar jag ha ett oerhört inskränkt liv med obefintliga ambitioner för att jag inte vill diskutera Filippinernas regeringschef på middagar med familj och vänner? Bland det sjukare jag har hört.

          Ge exempel på ämnen du diskuterar när du träffar familj och vänner. Vem som fick ihop det med vem, vem som hade snyggast skor på festen och vem som gått ner mest i vikt?

          Jag är uppriktigt fascinerad av människor som lever i ”den bubblan” (som jag menar är inskränkt).

           Haha men är du seriös? Du tycker inte att det finns några ämnen mellan att bara bry sig om vem som har snyggast skor på en fest och Fillipinernas regeringschef? Du vet inte ett skit om mig.

           Vi diskuterar mycket, först vad som händer i våra egna liv.
           Jag ska bygga hus i vår (själv, med pengarna jag har tjänat in trots mina obefintliga ambitioner).
           Jag är ordförande i en förening som ska ha ett väldigt stort arrangemang i höst. Finns mycket att diskutera däromkring. Både kring arrangemanget, kring föreningslivet och kring intresset i sig.
           Vi diskuterar jobb, vi diskuterar skola, vi diskuterar saker som intresserar oss. Allt från vad som händer i världen och i vår närhet (ej regeringschefer och liknande).
           Vi diskuterar saker som vi upplever i vår vardag. Någon har blivit dumpad, någon har fått ett nytt jobb, någon mår dåligt, någon har fått svamp, någon har varit med om en rolig händelse.

           Kan inte du berätta för mig om dina höga ambitioner och ditt otroligt öppna sinne? 🙂

           Detta låter som en trevligare middag. Hade inte tackat nej till inbjudan.

           Shit vad dryg du verkar

         Ungerns president János Áder är inte regeringschef utan statschef. Det är premiärminister Viktor Orbán som är känd för sina utspel om migration. Om du ska läxa upp folk om nutidsorientering bör du inte ha så här stora luckor själv.

    Anonym 10:36, varför så otrevlig?

     [Borttagen kommentar]

      Nej, jag tänker inte gissa. Sjukt onödig med så otrevlig ton.

       Mycket är onödigt, bland annat hälften av alla nyheter som det skrivs om i svenska medier. Men som en del menar på att man borde kunna filtrera bort dessa onödigheter så gäller det även här, med dig.

       Filtrera bort det som är onödigt bara. Enkelt. Var inte så känslig.

    Men hoppsan sådan otrevlig och nedsättande ton, raljerande och översitteri är inte direkt charmigt. Det är inte säkert att hens nyhetskonsumtion är den enda källan till allmänbildningen men du får ju vara bra inskränkt om du inte inser att det är bra grund för allmänbildning.

     Jag är inte charmig.

     Att läsa nyheter är ett bra komplement. Men det är bör inte vara den kanalen folk sätter grunden för sin allmänbildning på.

  Jag förstår helt vad hon menar. Att frossa i nyheter flera gånger per dag, typ surfa in på Aftonbladet och se hur en kvinna blivit utsatt för en gängvåldt*kt, det sprängs i stora städer, en hel kontinent brinner upp – Vissa mår inte bra av det. Jag har varit så ledsen över bl.a. bränderna i Australien, men vad ska jag göra då? Jag har donerat pengar till hjälporganisationer och att nu sitta och se på nyhetsklipp där människor gråter över förlorade hem, koalor är skadade m.m… Vad tjänar det till? Ska jag ta med trädgårdsslangen och åka ner själv eller?

  Det går inte att isolera sig från nyheter i dagens samhälle, för de allra flesta. Vi umgås dagligen med andra. De flesta nyheter hör jag snabbast från kollegor och vänner, därefter kan jag välja att gå in på en tidnings nätsida och läsa mer. Vill jag kritisera SD:s politik så går jag inte och samlar info från Aftonbladet, utan jag kan aktivt klicka mig in på just SD:s sida och lära mig mer. Det finns många sätt att vara allmänbildad som inte går ut på att lusläsa Expressen 5 ggr/dag. Att ta in hela världens sorger och sedan deppa gör INGEN gott. Folk vill bara låta så jäkla engagerade när de sätter sig emot ett personligt val att inte frossa i hemskheter varje dag.

   Och de flesta ”allmänbildade” nyhetsnarkomaner följer nyheter som ger en uppdatering om svenska nyheter (obviously), europeiska och nordamerikanska. Vad vet genomsvensken om resten av världen?

   Håller med, tycker inte att det hon skrev var en big deal.

   Man bor ju inte under en sten. Jag kollar inte heller aktivt på nyheterna, men man ser ju en massa ändå. Bränderna syns överallt på alla sociala medier, folk pratar om det osv. Då går jag in och googlar för att läsa mer om just det. Hela kalabaliken mellan USA och Iran mm kommer ju upp så fort man öppnar internet, går ju inte att missa om man så hade velat. Alla stora nyheter syns klart och tydligt ändå. Skulle definitivt inte tro att jag är mer världsfrånvänd eller egoistisk än genomsnittet. Bara för att man ser på nyheterna så är man ju inte automatiskt en allmänbildad och omtänksam människa som kan sätta sig in i andras problem.

    Har du koll på vad som händer i bland annat Yemen, Irak, Iran, Sahel-området, Kenya, Filippinerna?

    Absolut vissa nyheter går ej att undgå men bara för det har man inte koll på omvärlden (enligt mitt tyckande). Vidare anser att jag man är allmänbildad om man håller koll på vad som händer runt om i världen (och inte bara Australien och Usa-Irankonflikten). Vet inte vad din definition på allmänbildning är…

     Nej, men det har inte majoriteten av hönsen som gapar om man borde se på nyheterna koll på heller.

     Ojdå… Så du konsumerar endast nyheter och igenom det fått all din magiska allmänbildning?

      Har inte heller påstått det. Som någon annan skriver här, inte bara katastrofer är nyheter som kan falla under allmänbildning utan även framsteg inom olika forskningsområden t ex. Men att påstå att man har koll på vad som händer i världen pga ”folk pratar om det, man ser updates på instagram” stämmer ju inte riktigt. Alla får välja hur mycket man vill ta in men det blir ju problematiskt när man inte förstår bakgrunden till det. Vidare så väljer ju svenska nyheter att lyfta de händelser som ”står oss närmast”. Det här med intresse för omvärlden, forskning etc är nog kopplat till intresse också.

      Och för att svara någon där nere, ja jag vet vad som hände igår i Zhuhai.

       Att ha koll på vad som händer i världen är ju relativt, det finns ju garanterat saker som inte du vet om heller som händer i omvärlden.

     Inte bara katastrofer är nyheter som kan falla under allmänbildning. Senaste framstegen inom olika forskningsområden, lagar som stiftas, olika val runtom i världen, hur kronan står,..

      Precis.. allmänbildning är liksom alltifrån att ha koll på viktiga historiska händelsertill vanlig ”bondfakta” som man inte får genom nyheterna.

       Exakt. Och sen är det en sak att vara uppdaterad om vad som händer mellan tex usa och Iran och en annan sak att förstå varför det händer.

        Precis. Sen är inte mitt största mål i livet att vara så allmänbildad som möjligt heller. Mycket som räknas till allmänbildning är jag totalt ointresserad av och det finns ingen anledning till att jag ska kunna vissa saker. En del saker är självklart oerhört viktiga, andra är det inte. Finns många egenskaper som jag hellre har än att vara väldigt allmänbildad. Att ha mycket empati, förståelse och ödmjukhet är några av dem.

     Och för att svara på frågan om vad jag tycker är allmänbildning så är det bra mycket mer än ”nutidshistoria” och dagens nyheter. Gammal hederlig och känd fakta som gemene man bör känna till.

     Lol, har du koll på vad som hände i Zhuhai igår?

      Haha❤️

      Har du koll på vad som hände på Ersboda i Umeå för ett år sen?

    Jag läser nyheter varje dag och försöker hålla koll på världsläget och upplever att det är svårt att få en bra och mångsidig bild av komplicerade konflikter och skeenden. Jag upplever att ju mer roman lär sig om något, desto mer komplext och svårförståeligt känns ämnet.

    Jag tror risken med att inte konsumera nyheter eller annan mer mångsidig information än vad man får när mans ser lite rubriker mellan man scrollar sociala medier är just att man får en rätt förenklad världsbild där man upplever att man ”ändå har koll”.

    Vi lever i en komplex värld, men det bäddar för populism när man inte behandlar omvärlden som så komplicerad som den ändå är.

     Men menar du, att jag som inte läser tidningen, inte förstår att världen och dess konflikter är komplexa? Jag vet inte hur det är med dig, nyhetsläsaren, men det enda jag vet är att jag egentligen inte vet ett skit.

     Det är vad jag lärt mig. Hur mycket jag än vet och hur mycket jag än läser, så vet jag inte ett skit.

     Att anse sig vara allvetande skapar oförståelse. Det är varken sunt eller nyanserat. Strikta övertygelser är dessutom rent farligt.

   Håller med❤️

   Ja visst, Aftonbladet och Expressen väljer ut vad dom skriver om. Liksom övriga nyhetskanaler. Genom dem tar man absolut inte del av viktig omvärldsbevakning och information.( Liksom sociala medier.)
   Jag läser inte dessa tidningar heller och tv har jag inte tid att titta på samt att jag inte skulle sätta på nyheter när mina barn kan se.
   Men jag har ändå bra koll på saker som sker om miljö politik mm. Så mycket som behövs.
   Jag tycker inte det Ida skrivit är dumt tycker det är den fria tolkningen av henne som är konstig. F.Ö. är jag inte fan av henne.

   Du tycker inte att det finns någonting mittemellan att ”läsa Expressen 5ggr/dag” eller att som det handlade om ”slutat kolla nyheter”?

   Fast Aftonbladet är ju en skvallerblaska. Ingen nyhetstidning. Lika trovärdig som Hänt i Veckan.

  I min mobil kommer ett ständigt flöde av nyheter från SVT, SR, TV4, Di, DN, Aftonbladet och Expressen.
  Varför skulle man inte vilja ha uppdateringar av nyhetsläget?
  Misstänker dock att det är en generationsfråga.
  Jag har t o m en morgontidning tryckt på papper som infinner sig varje dag 🙂

   Prova appen omni. Jag prenumererar på DN – digitalt. Vet inte vilken generation du tillhör, men jag är 90-talist.

   Jag fick automatiskt notiser från någon nyhetssida när jag laddade ner tv4 play, jag fick PANIK. Att hela tiden, oavsett tid och plats, få meddelanden och fruktansvärda saker som hänt passar inte mitt psyke.

    [Borttagen kommentar]

     Eller bara stänga av notiserna och själv gå in och läsa nyheterna när man känner för det. Man kan hänga med i nyhetsflöde utan att få notiser i parti och minut.

     Hur hade du mått om en anhörig skulle ringa dig 10 gånger om dagen och bara prata om och berätta om hemskheter den råkar ut för? Människor med empati mår psykiskt dåligt av katastrofer som händer andra, och att få höra det hela dagarna är inte hälsosamt.

     Jag slår ett slag för Landet runt, som omväxling. Glada nyheter och repotage behövs också🙌 Då kanske människor skulle känna lite mer glädje, bli lättare i sinnet, och börja skratta lite mer.

      Nämen det är bättre att du gör ett aktivt val nu, läs om det som gör dig nedstämd och bli sjukskriven så att du inte bidrar till landet med skatt etc. Det är bättre! Nyheterna går först!

     Aha för om man inte vill ha notiser non stop ska man söka hjälp? Kanske bättre att söka hjälp om man är så beroende av dem… 🙃

    Jag förstår dig. Bry dig inte om trollen. Jag blir också tokig av notiser. Vill kunna äta frukost och dricka kaffe innan jag blir matad med krigsrubriker om allt och ingenting. Notiser gör mig bara stressad i onödan.
    Är helt okej att stänga av dem och läsa när man själv känner för det.

  Jag försöker minska mitt nyhetsläsande till en gång per dag där jag uppdaterar mig på lokala, nationella och internationella nyheter. Jag avslutar alltid dagens nyhetsstund med lite positiva nyheter, framsteg inom forskning eller liknande.

   Låter väldigt vettigt 🙂

  Det är sådana människor som säger ”jAg Är InTe Så InSaTt I pOliTik…”. Okej, då vill jag inte höra dig klaga på samhället eller spä på osanningar. Fy fan, vad avtändande att vara så världsfrånvänd, ignorant och egocentrisk.

   Problemet är väl bara att det är väldigt svårt att sätta sig in i allt. Jag skulle nog kunna säga att jag inte är så insatt i politik (även om jag förmodligen är väldigt mycket mer insatt än folk som går runt och uttalar sig om saker, om man är insatt eller inte är ju relativt och folk har väldigt olika självuppfattning). Då försökte jag ändå läsa på inför valet, kollade på många partiledardebatter och annat, gjorde valkompasser, läste på inne hos de olika partierna osv, men politik är ju så fruktansvärt stort. Går ju inte att ha koll på allt och även om man ser argument i olika sakfrågor, så vet man ju ändå inte till slut vilken taktik som är bäst. Typ, ska vi gå ur EU? Ska Sverige vara med i NATO? Så läser man argument både för och emot och båda låter ganska vettiga. Det är ju skitsvårt att avgöra vad som är bäst. Så i sista änden blir det ändå att jag röstar mest efter ideologi.

    Och då ska tilläggas att jag är en människa som hade övervägande MVG i gymnasiet, har pluggat på högskola, alltid haft lätt för mig osv. Har alltså inte svårt att ta till mig information, reflektera osv. Så jag kan ju bara försöka föreställa mig hur svårt det är att sätta sig in i politik för en person som inte alls har lika lätt för sig på sånna områden.

    exakt. Jag skulle nog säga att jag inte är så insatt i politik eftersom det inte är mitt direkta intresseområde och jag kan inte mer politik än någon annan som är normalinsatt. En annan med mina politiska kunskaper kanske tycker att hen är insatt i frågan.

    Och som du säger, man kan vara insatt i politik generellt och i vissa enskilda frågor men få är nog insatta i vilken politisk fråga de än får kastat på sig. Lite ödmjukhet skadar inte.

     Ja, precis. Ännu störigare är ju människor som tror sig vara väldigt insatta, men som egentligen inte vet ett skit mer än någon annan. Och även när man är ”insatt” så har man inte nödvändigtvis mer ”rätt” än någon annan, man kan ju ha åsikter och/eller en slutledningsförmåga som är åt helvete ändå.

      Tror det är en viktig förutsättning att vara insatt ändå, annars gissar man ju enbart

       Vilket inte är samma sak som att inte gissa bara för att man är insatt.

       Läsförståelse verkar inte vara lika viktigt som koll på nyhetsflöden..

        Jag fattar att det inte är samma sak. Tog endast med det stycket för att många människor verkar anse sig själva ”bättre” och har mer rätt att tycka saker än andra. Att vara insatt är ingen garanti för någonting och att inte aktivt läsa nyheter är inte heller någon garanti för att vara oinsatt.

   Det är ju också okej att inte vara intresserad av politik.

   Jag läser inte tidningar för att jag är egoistisk, sätter mitt välmående som prio ett. Att bli förvånad över att människan gör egoistiska val är väl det som gör en orolig, om något.

    Och att tro att nyheter bara innefattar politik visar ju hur lite man ändå har koll.

     [Borttagen kommentar]

      Nej alltså jag höll med kommentaren 09.56 och gjorde ett tillägg om att nyheter är mer än bara politik (som många verkar fokusera på här). Sorry om jag var otydlig.

       aa precis, misstänkte att det kunde va så 🙂

      Hehe försökte också förstå om anonym 09.59 menade sin kommentar som att du var trög och trodde att nyheter bara innefattar politik, eller om hon höll med dig och menade att de som blir arga över att man inte ser på nyheterna tror att nyheter bara innefattar politik? Visste inte riktigt vilken sida hen var på.

       Jag var otydlig 😊

        De e ok doll

  Jag använder Bloggbevakning och Text-TV i min iPhone. Det räcker alldeles utmärkt för att hålla koll på sociala medier och omvärlden. Har helt slutat med all annan svensk nyhetskonsumtion. Däremot köper jag helgupplagan av en stor tysk pappersnyhetstidning + läser en brittisk tidning på nätet någon gång ibland.

   Hahaha menar du alltså att du ser på bloggbevakning som nyheter??

    Vad av ”hålla koll på sociala medier” uppfattar du som nyheter? Svårt med läsförståelse eller bara grälsjuk.

     Vi pratar om att hålla oss uppdaterade om nyheter och någon nämner bloggbevakning för att ha koll på sociala medier. ”Nyheter”

     Det är samma sak som att i stället säga ”nej, jag håller mig inte uppdaterad om nyheter. Däremot läser jag mycket om influencers och skvaller!”

      – följer du med i nyheterna?
      – jo.. Hänt extra och Kalle Anka är allt jag behöver för att hålla mig uppdaterad om omvärlden

       -följer du nyheterna?
       -nej

       *ramaskri*

       -följer du nyheterna?
       – ja, jag läser aftonbladet & expressen.

       ’BRA DET ÄR DITT ANSVAR DET ÄR MER OK ATT LÄSA SKRÄP ÄN INGET ALLS’

        Haha exakt!

        ”Hur ska du annars kunna veta vad du ska rösta påååååååå??????”

         Man är väl 30 och har hängt med i nyheterna sen man var 10, inte så att ens politiska uppfattning bara försvinner för att man inte läst tidningen på ett år. Om man är en person som är sjukt beroende av dagligt intag av nyheter för att kunna rösta så röstar man enbart baserat på känslor (vad det skrivits om på senaste).

         Men jaja ha ha ha.

    Bloggbevakning och lite Lamotte så har man stenkoll på omvärlden!

     😅

  Vad har hänt med kvälls- och morgoninläggen? Är inläggsschemat ruckat på?

   Ja, i nuläget är det så..

  Äsch, man behöver inte nyhetsknarka dagligen. Hålla sig uppdaterad är bra, se kvällsnyheterna eller kolla igenom dagens rubriker, men man behöver inte matas med allt konstant. Det är okej att vila huvudet ibland också. Mår så mycket bättre sen jag stängde av alla notiser och själv aktivt väljer när jag vill läsa nyheter.

  Varför ifrågasätter man ens någon som säger att hon mår dåligt av det? Hur hjälper det någon att hon mår dåligt? 🤔

   Jag kollar inte heller/läser nyheter då de påverkar mig alldeles för mycket. Jag tycker inte att det gör mig världsfrånvänd, utan jag väljer det som är bäst för mig och mitt mående. För att ta ett exempel på hur jag blir påverkad, häromdagen hade en jag följer på Instagram postat en video från bränderna i Australien, jag grät hela morgonen och fick ingenting gjort.
   Däremot arbetet jag själv aktivt för att bidra till en bättre värld, jag hjälper människor vid behov, jag håller min egna konsumtion till ett minimum och väljer alternativ som är bättre för till exempel miljön.
   Det känns verkligen som att folk tycker man är dum i huvudet och egoistisk om man inte följer nyheterna om man läser vissa kommentarer, men allt är inte svartvitt. Om jag ligger i sängnen och gråter över hemskheter i världen halva dagen så hjälper jag inte någon.

    Lustigt hur exakt alla som inte hänger med i aktualitetshändelser har så ”sköra psyken”
    Fun fact; påverkade människor blir medvetna människor blir handlingskraftiga människor

     Eller så blir sköra människor skörare. Jag bidrar mer till samhället genom begränsa de negativa/generella intryck jag tar in på en dag, vilket gör så att jag orkar att ha ett fast jobb som genererar skatt etc till landet.

     Men nyheterna går först! Vårat ansvar! Privilegium!

     Njna:
     Vilken elak kommentar. Du känns som en oempatisk människa.

      Men det där var väl inte så farligt, kom igen nu

     Jag har absolut inget skört psyke. Följer inte heller nyheter aktivt.

      Sen är det inget fel med att ha ett skört psyke. Snacka om att se ner på människor med ev problematik.

       Alltså inte att du gör det hehe.

        hehe, nej precis. Jag antar att personen som skrev om sköra människor menade att alla som inte följer nyheterna förmodligen inte alls har skört psyke utan väljer bort nyheter av helt andra orsaker, typ ointresse. Och det stämmer säkert, tycker dock inte att det är fel heller.

     ”Jag är HSP!!!”

     Unpopular opinion: hsp är bullshit

      Men spelar det någon roll om det är bullshit eller? Det är inte så att det har en negativ påverkan på samhället överhuvudtaget så vad är egentligen problemet? Det är väl om något skitbra om personer som känt att de har det svårt på ett visst sätt hittar likasinnade och finner stöd och hjälp hos varandra så de kan må bättre?

       Jag tycker faktiskt att det har en negativ påverkan. Inte folk som är ”högkänsliga” på riktigt, de kan förstås inte hjälpa det. Men alltså alla människor som är känsliga, som behöver specialanpassning, som är extremt bacillrädda eller gud jag vet vad. Jag tycker inte att allt sånt ska normaliseras, skärp till er.

        Alla vill vara unika. En del vill vara det genom att vara så fruktansvärt känsliga.

         Är väl inget unikt med att vara känslig precis. Drömmen är ju att bara hjärndött flyta med i strömmen utan att behöva simma. Men då är jag ju en lat människa också som valt att leva mitt liv efter ignorance is bliss från och med nu.

         Mår så jävla bra av det. Blir det tacos eller pizzamys på fredag???

         Tror inte detta är något jag kommer ångra mig om på lille dödsbädden.

        Men det har inte en negativ påverkan på samhället för att DU upplever att det påverkar dig negativt. Skulle däremot personer kräva och få igenom lagar där saker förbjuds kan man prata om att det påverkar samhället. Det finns inga människor som får igenom specislanpassaningar om de inte har dokumenterade skäl till det. Det är liksom knappt dessa människor får det om vi ser till hur försäkringskassan och arbetsmarknaden ser ut och fungerar just nu.

         Jag tror inte att jag är ensam om att tycka att det har en negativ påverkan. Bara för att DU tycker att det inte har en negativ påverkan på dig så betyder det inte att det gäller alla andra. Om många andra tycker att det påverkar dem negativt så påverkar det samhället. Och jag tror definitivt att det kommer att påverka samhället i framtiden ju mer normaliserat det blir.

     Fun fact: när jag blir påverkad av(för mycket) dåliga nyheter blir jag en handlingsförlamad pöl på golvet.

   Vet inte varför min kommentar blev som svar på din 😅

   Jag läser nyheter men mår inte bra av det. Vill flytta ut på landet och ha getter och höns och hund och katt. Känner mej sliten!😕

    Gör inte det. Det som är bäst för dig är att ta ditt ANSVAR och fortsätta göra något som gör så att du mår dåligt.

    Ha ha.

  Jag mår jättedåligt av att följa nyheterna så jag har stängt av mycket nyheter och ser typ dom som florerar på facebook. Förstår verkligen inte varför människor inte kan acceptera att vissa inte vill följa nyheterna. Jag fick inget slutbetyg efter gymnasiet heller. Tydligen är jag världens sämsta person om man utgår från kommentarerna här… hihi

  Jag får blasts från Omni, brukar kolla på BBC at Six eller Ten, ibland på Rapport för att få det svenska. Vad gäller Omni går jag in i appen typ fem gånger i veckan för att läsa om något speciellt. Oftast räcker rubrikerna från Omni för att kunna delta i samtal.

   Om man bara läser hennes text rakt upp och ner så skriver hon att hon inte sett nyheter på TV på 6 mån. Hur mycket nyheter hon tar till sig på andra sätt framgår väl eg inte? Hur många under 60 år ser på nyheter på TV idag ens? Alltså så regelbundet så att man ett visst klockslag bänkar sig vid TV :n. Jag har aldrig gjort det i mitt snart 40-åriga liv. Man får väl veta saker från lite olika håll, radio, instagram, bloggar, nån löpsedel man springer förbi osv och vill man läsa mer så söker man upp info.
   Så alla ni som gnäller på att hon inte bänkar sig framför nyheterna varje kväll, gör ni själva det?

    Ni som är känsliga och hjärntrötta, hur orkar ni med att läsa Facebook, Insta, Bloggbevakning…kolla vloggar, lyssna på poddar?
    Där finns ju så oerhört mycket som tar energi. Alla elaka kommentarer. Tar inte det på ert psyke?

  Jag har ingen TV hemma, det är ett aktivt val som vi har gjort. Vill vi kolla på film eller serie så tittar vi på datorn eller iphone. Vi läser nyheter på de seriösa nyhetssidor som vi har valt och är inte på något sätt ”efter” bara för att vi har valt att inte kolla på nyheterna på TV!
  Jag förstår precis vad Ida Warg menar, att bli påtvingad nyheter på ett sätt som inte passar en själv kan vara jobbigt. Därför läser jag nyheter när det passar mig och på ett sätt som passar mig!

   Ville säga att det är ett medvetet val som vi gjort, inte aktivt.

   Men då tar du ju del av nyheter. Spelar väl ingen roll om du läser nyheterna online eller tittar på rapport.

    Ja, och Ida Warg skriver ju att hon inte KOLLAT på nyheter på 6 månader och folk blir upprörda. Hon tar väl del av nyheter på annat sätt också (hon skriver ju det dessutom).

     Hon skriver att hon inte får nyheter på tv och att hon inte brukar ”kolla” annars heller eftersom det ”ofta bara är negativa nyheter”.
     Sedan hänvisar Ida till att de allra viktigaste nyheterna får man ändå reda på ”på annat sätt”.
     Av detta får man väl dra slutsatsen att Ida varken får nyheter via tv eller via nyhetsflödet i mobilen.
     Nyheter är inget enhetligt begrepp. Det beror självklart på inom vilka områden som man vill hålla sig uppdaterad.
     Vissa tycker inrikespolitik och världsnyheter är det allra viktigaste medan andra tycker att nyheter om dokusåpor eller sport är det de vill hålla sig uppdaterade om.

   Visste inte att en TV aktivt tvingade en människa att se på nyheter!

    Nej men har man ingen teve vill man gärna få med det i alla diskussioner.

     Är man en bättre människa om man inte har TV?
     Oj hade ingen aning.

    Nej, vi har inte en TV p.g.a att vi inte vill ta del av nyheterna utan av andra anledningar. Men jag ville säga att bara fôr att man inte kollar på TV så betyder inte det att man inte kan hålla sig uppdaterad genom andra kanaler.

     Men hon mår ju så dåligt av nyheter? Så hon lär ju inte ta in nyheter någon annan stans heller?

    Äntligen har jag något att skylla min inaktivitet på efm/kväll.
    TV:n tvingade mig.
    Såklart
    🙂

   Men då läser du ju nyheter? Ingen har väl sagt att det måste vara just tv nyheter?

    Nä, och som jag sa ovan så skriver ju Ida Warg att hon inte längre KOLLAR på nyheter, men får dom på annat håll, så varför blir folk så upprörda?

  Hahaha!!! Det här påminner mig om ett avsnitt av Solsidan, där ”Anna” spelar in en film. En så kallad influencer är också med i produktionen och till ständigt förtret eftersom hon kommer för sent och så vidare. En dag är anledningen till den sena ankomsten att influencern råkat få syn på något obehagligt (tror att det var om klimatet) och blivit så deppig att hon inte kunna sova.

  Det här verkar vara något liknande.

  För mig som läser tidningen varje dag och tittar på nyheterna på tv dagligen så har jag svårt att förstå att man inte gör det.
  Men samtidigt respekterar jag att alla inte vill ta in vad som sker i världen då jag kan bli nedstämd av många nyheter också.
  Ställde frågan här tidigare i ett ös varför folk inte var intresserade av nyheter (då det diskuterats i ett inlägg) och det framkom att rätt många här inne inte vill uppdatera sig om nyheterna.

   Känns dock som att det är skillnad på de som är här under ÖS och de som inte är med på ÖS.

    Tror du? Så folk kommer hit i enkom för öppet spår tre gånger i veckan? Det tror inte jag 😊

    Det var under ett inlägg som inte var ös som det framkom att väldigt många inte uppdaterade sig om nyheterna, men läste det försent så frågade därför i ös varför och fick då väldigt få svar.
    Men även igår under något inlägg var det många som kommenterade att de inte läser nyheterna.

    Håller med. Öppet spår är mest ensamma människor (som skriver att de väntat hela veckan på öppet spår) som ger varann tips på hur man skaffar vänner, delar matrecept och diskuterar hur man tampas med ångest. Fint hur de tar hand om varann men ändå ganska sorgligt.

  Det är viktigt att skapa sig en egen uppfattning. 2010 sa min polare ”SD vill utvisa dig” vilket lät rätt så skumt men jag visste inte så mycket om dem då så jag läste på och har röstat på dem sedan dess 😁 tack till min polare för det!

   Det var din grund att rösta på SD? Att de inte vill utvisa dig..?

    Nej. Jag läste deras partiprogram och kom fram till att deras politik motsvarar mina värderingar ganska bra. Den okunniga hatpropagandan att de vill utvisa alla invandrare väckte min nyfikenhet 🙂

    Kanske tjänar ts på minskad invandring om ts själv invandrat? Är ju en ganska vanlig anledning bland invandrare att rösta på dem, iallafall bland mina vänner som röstar SD. Att de själva vill få bättre hjälp och möjligheter än de får idag.

    Hon skrev väl ändå att det va det som fick henne att läsa på om partiet, inte att det va det som gjorde att hon röstade på dom.

     För mig obegripligt hur man kan göra det efter att ha läst på. Lät rimligare om man röstade på dem för att de inte ska utvisa hen.

      Vi har alla olika värderingar och lägger vikt vid olika politiska frågor. Tur att det finns partier för de flesta 🙂

   Herregud. Tror du på riktigt att SD skulle skriva det i sitt valmanifest? Din kompis har rätt, deras långsiktiga plan är ju att utvisa folk som inte ”passar”.

    Jag antar att du har källa på det? Det låter annars som att du är faktaresistent och drar dina antaganden ur röven.

     Vilken fakta är hen resistent mot??

      Att SD inte vill utvisa mig eller alla invandrare. Eftersom hon antar att de vill det i smyg, bara inte skriver det i valmanifestet.

       Det är ingen fakta.

      Okej så ingen källa. Tack. 😊

       Jag är inte samma anonym så har aldrig tänkt ge dig en källa 🙂 Jag ifrågasatte bara vilken fakta som du tycker att hen är resistent mot. Fick inget vettigt svar på det heller. Tack. 🙂

        Okej så att SD vill utvisa en person som varit medborgare sedan 1994 är inte faktaresistent på din planet. Då vet vi 😂

      Hon ifrågasätter det som står i valmanifestet och tror istället på någon påhittad smygstrategi.

       Det som står i valmanifestet är ju knappast fakta.

        Det är fakta om vad de vill uppnå med sin politik.

         Tycker du att alla partier lever upp till vad som står på deras valmanifest? Tror du att något parti hade skrivit ut i sitt valmanifest om de hade tänkt göra något som skulle skapa negativa reaktioner? Att ett parti skriver ut något i sitt valmanifest gör det självklart inte till fakta. Det gäller givetvis alla partier.

          Jag har fortfarande inte sett några som helst utspel från SD att de vill utvisa någon i min befolkningsgrupp (ostraffad svensk medborgare) men det är något som ofta hävdas av opålästa SD-hatare.

           Det kan hända. Jag har enbart diskuterat huruvida man är faktaresistent eller inte, detta är inte en fråga om att vara faktaresistent öht.

           Fakta är väl i så fall att partier INTE alltid håller sig till vad som står i deras valmanifest. Vad SD faktiskt vill göra och inte är enbart något vi kan spekulera i.

   Skitsamma att SD är kvinnohatande rasister, sålänge de inte vill utvisa oss svartskallar 🙄

    Jag är ingen svartskalle. Håller inte med om att SD är kvinnohatande rasister, det finns gott om kvinnor och invandrare som både röstar på dem och arbetar i partiet. I så fall använder du både kvinnohat och rasism väldigt felaktigt och urvattnat. Allt som är traditionellt, konservativt och invandringskritiskt är inte kvinnohat och rasism.

    Jag är ingen svartskalle. Och konservativa värderingar är varken kvinnohat eller rasism.

     En del konservativa värderingar är definitivt kvinnohat och rasism.

  Ja, och Ida Warg skriver ju att hon inte KOLLAT på nyheter på 6 månader och folk blir upprörda. Hon tar väl del av nyheter på annat sätt också (hon skriver ju det dessutom).

   Ja, nyheter som dyker upp i hennes flöden på sociala medier. Så jävla sopigt. Väx upp och ta lite ansvar

    Väx upp och sluta kräva saker av vuxna människor som fan inte är något annat än ett privilegium.

  Det är ju influenser som kan påverka till bra saker, som ex hjälpa till med insamling till Australien. ( sen får man som privatperson ta ställning om van vill, kan, har råd osv) Och på nyheterna så ser man oxå hur bra vi har det i Sverige och vad vi bör förbättra ännu mer.

  Nä nyheter ska man inte välja bort i sitt liv, bon har det jättebra i Sverige och kan därmed välja bort det, det ser jag som en barnslig och egoistisk handling som bara gynnar henne i nuläget. Hon kommer ju själv få den dåliga vården när hon själv blir gammal exempelvis. Så påverka nu.

  Och sen ska man ju prata med barnet om nyheter.
  Fick alltid höra av min mamma när jag var liten ” tänk på barnen i Afrika” ju mer hon sa det desto mer uppskattade jag att jag inte fick den bästa, dyraste julklappen, för jag hade det ändå bättre.

  Nä detta är bara barnsligt och egoistiskt av Ida.

   Det är ok att vara egoistisk. Framförallt är det så vi fungerar.

  Kollar också bara på Lilla Aktuellt. Sue me, bitches

   Landet Runt räcker.
   Då får man allt av värde som inte den egna lokaltidningen täcker in.

  Värst är de som tittar på tv4s nyheter och läser Aftonbladet och sen tror att de är allmänbildade om omvärlden. Ja, ni kanske vet vad som händer här och i usa men sen då?

  Minns så väl för ett par år sedan när den värsta svältkatastrofen någonsin pågick i Centralafrikanska republiken och samtidigt visste majoriteten av tillfrågade svenskar (minns inte vem som genomförde detta och nej, det var nog inte en vetenskaplig studie) inte ens att det fanns ett land som hette så.

   Det värsta är ju folk som tror att det är allmänbildade för att dom läser nyheterna och tror att folk som inte gör det bara helt magiskt är osmarta och oallmännbildade.

   Ni nyhetsläsare låter inte så ödmjuka.

   Spot on

   Vad spelar det för roll då? Varför måste man ha kunskap om allt som händer i världen?

    Det var inte min poäng att man måste ha koll på exakt allt i hela världen. Min poäng var att jag stör mig på folk som läser en eller två svenska nyhetssidor och sen påstår att de har koll på omvärlden. Det är inget fel med att inte ha koll på allt men att blint tro att man har det är en annan sak. Och av min erfarenhet så är det de som _tror_ att de har koll som gapar mest om vad andra inte kan.

    Hur är det.. med mer kunskap kommer även kunskapen om allt man inte har kunskap om..

     (Och jag själv hade inte koll på svälten i Centralafrikanska republiken när den pågick. Därför minns jag det exemplet så väl för att det väckte en tanke hos mig och vilka nyheter jag tog del av)

   Men varför ska gemene svensk ha koll på en svältkatastrof i något land i Afrika? Vad spelar det ärligt talat för roll för oss?
   Det finns nästan 20å länder och 7 miljarder människor på planeten, det kommer alltid finnas någon plats där det pågår en väpnad konflikt, en svältkatastrof, en stor naturkatastrof eller något annat hemskt. Det är ju omöjligt att ha koll på och sätta sig in i varje lands historia och politik för att förstå varför något skit händer just där.
   För mig räcker det med att ha hyfsad koll på USA, Europa och Mellanöstern för det är platser jag har koll på och där eventuella katastrofer kan påverka mig.

    Se mitt svar 10.15

    Att majoriteten av svenskarna inte kände till den STÖRSTA svältkatastrofen någonsin säger en hel del om vilka nyheter vi tar till oss. Om det är fel eller inte är osagt men det är väl inget fel med att erkänna att ens nyhetsintag är ensidigt (självvalt eller inte).

    Hur påverkas du och jag av att Australien brinner? Trots det vet alla svenskar om det och de flesta håller sig uppdaterade dagligen om branden.

    Igen, säger inte att det är fel och att man måste ha koll på allt. Men att TRO att man har koll på allt när man har koll på en liten del, det är det jag säger är fel enligt mig. De som gapar högst om vikten av att läsa nyheter och ha koll på omvärlden har ofta koll på en liten utvald del.

     Inte för att låta okänslig men det är ju alltid svältkatastrofer någonstans i Afrika. En snabb googling visar att cirka 1/4 av alla afrikaner lever i svält. Så för gemene svensk är det inte lätt att veta exakt var svältkatastroferna sker just nu.

     Sen är det väl självklart så att alla människor inte kan veta allt. Jag kan inte sätta mig in i varenda lands historia eller aktuella händelser. Jag läser om de länder jag besökt eller som jag tror lan påverka mig, resten intresserar mig inte.

      Lite som att säga att det brinner någonstans varje dag. Inte så lätt att veta att det brinner i Australien just nu, jag kan inte sätta mig in i allt. Att veta om något och att sätta sig in i något är inte samma sak.

      Fast jag håller ju med dig om att man inte behöver sätta sig in i varje lands alla nyheter. Du missar poängen.

   Scrollar Aftonbladets förstasida några gånger om dagen och lyssnar på P3 nyheter eller Ekot, beroende på vilken radiokanal jag har på i bilen.
   Försöker hinna med Rapport och Västnytt på SvT också, men det är inte alltid jag hinner kolla på det.

    Det var inte menat som svar här, sorry!

  Det är vår skyldighet att ta del av nyheter och hålla oss uppdaterade! Att ”välja” vilka nyheter man vill läsa kan ju knappast gillas som att ta del av vad som händer runt omkring oss. Herregud, vuxna människor som beter sig som barn. Förmodligen förstår väl folk inte ens vad som står i t.ex. DN.

   Nej, det är ingen skyldighet vi har. Vad är det för skitsnack?

    Nej, du har säkert inga som helst skyldigheter. Tyvärr alldeles för många som tänker som du.

     Gå och rädda folk ur bränder eller nåt matilda.

      Ja jag faktiskt precis det!

       Ja jag gör faktiskt precis det. Lilla gubben

   Du tar inte del av alla viktiga händelser i världen via svensk media. Den är utvald.
   Jag var med i en DN artikel och blev intervjuad för ca 20 år sedan. Inte ett ord som stod stämde med vad jag sa.

    Haha ja jag var med i radio, P4 väst för ett tag sen och jag blev förvånad av hur förvrängt saker kunde bli trots att det ändå var radio där jag faktiskt pratade själv. Mina svar klipptes in på andra frågor eller var helt tagna ur sitt sammanhang så att det lät som att jag tyckte massa saker som inte stämde.

  Tycker det är helt fritt hur mycket en enskild vill utbilda sig och hålla sig uppdaterad med nyheter och samhällsinformation.

  MEN då ska det f*n framgå TYDLIGT när hen sen har åsikter och synpunkter om ALLT.
  Att hen alltså inte har någon koll egentligen utan bara just ”tycker” helt ogrundat.
  Och hänvisar till ”fria tider” eller Youtube som kunskapskälla….

  Men, men, det är ju inte olagligt att vara okunnig och ovetandes om det så det lär väl fortgå.

   Det ska väl framgå även om man läser alla nyheter man kommer över? Tycker man något ska man väl inte lägga fram det som fakta oavsett.

    Absolut
    Min personliga erfarenhet är dock att de som inte har grund/källa för sitt tyckande sällan lyfter just den biten, medan de som tycker något de har kunskap kring ofta refererar till var kunskapen är hämtad.

    Blir bara så frustrerad på alla som har synpunkter och åsikter kring olika element i samhället, men som frekvent vägrar göra någon form av faktakontroll eller vilken kontroll som helst.

     Fast man kan ju läsa med mängder av nyheter och ändå ha åsikter som saknar någon djupare analys.

     Din personliga åsikt är väldigt ointressant.

      Det tycker inte jag

       Duh

   Alla världens nyhetskanaler finns ju på youtube. Inte direkt en dålig källa längre.

  Vill tipsa om P1 och Nyheter från Ekot. Och nyheter är inte bara krig och elände; det är också information om vetenskapliga rön, information om nya lagar, kulturnyheter m.m.

   Äh, de pratar bara om klimatet och flyktingar dagarna i ända.

  Haha, alltså inget skriker väl SAMTIDEN mer än när vuxna människor rekommenderas att titta på Lilla Aktuellt så att de inte ska bli ledsna när de tittar på nyheterna.

   HAHAHA!

    Inget skriker väl heller samtiden då svenskar blir tokiga på att andra svenskar väljer att göra något som själv inte gör.

   Vill man ha riktigt bra koll på SAMTIDEN så går man givetvis in på samtiden.nu

    Fast är samtiden så himla intressant ändå? Nja.

  Jag tycker att det är helt orimligt att gå ut i sina stora kanaler och proklamera att en blir ”deppig” av nyheter. Ja, vad fan tror man? Det är andra människors verklighet och livsöden vi tar del av från säkert avstånd, och ändå står ens egen privilegier ivägen för en eftersom man måste vara glad och peppig hela tiden.

  Att inte konsumera nyheter får väl stå för henne, men att på något sätt flasha med det är för mig helt orimligt. Ta lite ansvar, liksom.

   Hur du tänker är ju dock inte sunt överhuvudtaget. Självklart ska vi få vara glada och peppiga när vi lever i ett fredligt land. Varför gå och deppa för att andra har det dåligt? Kan man ta in det utan att det påverkar så läs på, men mår man själv dåligt av det finns det ingen anledning.

    ”Vi lever i ett fredligt land? Andra har det dåligt?” Här har nog lite nyheter missats… Dagliga sprängningar, dödsskjutningar, våldtäkter, kaos på sjukhusen där din granne kanske dör i väntan på vård, pensionärer – kanske din mormor – som ej har råd med mat, din kompis bil eldas upp, osv osv. Sverige är inte ett rosa fluffigt land där det viktigaste är en bra deal på smink eller att söndercurlade människor proklamerar att de ”mår så dåligt” av verkligheten – väx upp, ta ansvar, påverka genom fakta, bidra.

     Har någon påstått det eller? Men om du tror att vi lever i ett land i krig så får du nog ta på dig skorna och ta en promenad och se dig omkring lite.
     Och du – Helt okej att vara glad trots det som händer även i Sverige. Jäkla snöflinge generation som tycker att alla ska vara deppiga och må dåligt.

     Huvudsaken är att man inte gynnar SD.

      Bättre att rösta på dem än gynna andra partier som är helt odugliga.

       Nästan så att jag hoppas att sd får majoritet i nästa val. Bara för att få se om de är så regeringsdugliga som de själva och deras väljare påstår.

        Kan ju inte bli värre än det är med nuvarande regering. Sd, kd och m känns som ett självklart val.

         Känner verkligen ingen som resonerar så som är någorlunda sympatiskt.

          Det vet du faktiskt inte med säkerhet.

    Vadå ”gå och deppa”? Jag förespråkar att en är medveten om världsbild för att kunna ta informerade beslut i bland annat val. Det är en otrolig förenkling du drar här och det påminner mycket om ”ät upp – tänk på barnen i Afrika”.

  Min dröm är att flytta till en liten by i brittiska/irländska landsbygden och sluta läsa andra nyheter än de som handlar direkt närområde. Jag kan läsa on lamm som stuckit från hagen och stigande mjölkpriser och dylikt. Nuförtiden får jag bara ångest så fort jag öppnar nån tidnings hemsida, det är bara skjutningar och annat elände hela tiden.

   😍

   Ja, alltså. Sen 2000 tills nu (innan 2000 också såklart) har det varit något HELA tiden. Är det inte terror så är det svält, naturkatastrofer, nerskjutna plan, krig osv. Det är 20års konstant läsande om hemska saker. Som dessutom bara ökat då man får så mycket information idag. Tror det är många yngre som sitter här och tycker att folk som inte läser allt är dåliga. Kom tillbaka när era hjärnor matats med det i 20år.

    Dock har både våld och fattigdom minskat i världen de senaste 20 åren. Skillnaden är att vi idag har tillgång till nyheter hela tiden och aldrig får en paus från jobbiga händelser. Tror inte att det är bra för vår hjärna även om det såklart är viktigt att ha lite omvärldskoll.

  När jag hade en depression och typ självmordstankar så orkade inte jag heller med nyheterna. Självklart kan man ju inte missa allt om man inte går ut och lägger sig under en sten, det viktigaste får man veta på nåt sätt ändå. Men jag tror ändå att det ibland kan vara nyttigt att inte ta in alla andras elände. Om jag inte just nu kan göra nåt åt att världen brinner eller att folk mördas och våldtas och svälter, varför ska jag då behöva läsa om det om det inte gör mig annat än illa? Liksom att det händer vet man ju ändå om man inte är helt isolerad, måste jag fördjupa mig? Varje dag?

  Informationsmissbrukare. Gud vilket bra ord! Stämmer in på mig till punkt och pricka. Läser nyheterna minst en gång i timmen och googlar allt jag funderar över för att jag är så vetgirig 😅

   Låter mer som en tvångstanke

  Nyhetssiterna är lika klickivriga som vilken influencer som helst – deras produkt är att sälja läsning som många klickar sig in på. Negativa nyheter fångar uppmärksamheten i hjärnan fortare än positiva nyheter vilket gör att den världsbild som förmedlas på de flesta nyhetssiter är sjukt obalanserad på grund av det – klick. Alla människor konsumerar nyheter på ett eller annat sätt, vare sig en vill det eller inte – genom samtal med folk, genom att läsa på kommunens eller riksdagens hemsidor, genom att hänga med i sociala medier, genom att läsa böcker eller prenumerera på papperstidningar. Hur en än försöker komma undan nyhetersrapporteringar, så är det i princip omöjligt att göra det. Att då ta ett aktivt val om HUR man vill konsumera nyheter tycker jag är mycket sundare än att ogenomtänkt skrika om att nyheter är SÅ VIKTIGT bara för för att man inte kan låta bli att dras med i hjärnans katastrofberoende.

   Håller med om det någon skrev igår, att vissa av dessa nyhetsläsare verkar nyfrälsta.

    Ja. Som att det de läser är något nytt. Newsflash till er yngre, det är inget nytt – bara på nya ställen. Efter många år med samma upprepningar blir man till slut mättad.

  Problemet är ju att förr läste man tidningen eller såg på nyheter och fick då veta de viktigaste punkterna. Idag matas vi med ALLT. Det påverkar inte mitt liv överhuvudtaget om en tjej i USA är kidnappad eller att skjutningar ökar i en småstad i nått land jag aldrig hört talas om.
  Är väl bara att respektera att alla inte vill ha så mycket negativitet i sitt liv. Det viktigaste får man veta ändå.

  Jag förstår henne fullt och jag kan relatera med henne också. Ibland har jag perioder när jag undviker nyheterna, det blir helt enkelt för mycket. Andra perioder läser jag väldigt mycket. Att jag i perioder undviker nyhetsmedier innebär dock inte att jag missar vad som händer i världen, det tycks nämligen helt omöjligt att undvika det.

  Idag blir vi matade med nyheter av olika dess slag överallt om man finns på internet och sociala medier. Förr i tiden tog man del av nyheterna kanske 1-2 ggr om dagen. Idag är det en konstant ström som man aldrig kommer undan. Folk delar alla möjliga jobbiga videor, artiklar och nyheter. Kalla mig vek i psyket då om ni vill men jag orkar inte allt. Jag mår dåligt psykiskt av allt vi matas med! Och om det får er att må bättre av att kalla mig dum, ignorant, bortskämd och verklighetsfrånvänd så låt gå. Det får dock inte mig att må bättre.

  Den psykiska ohälsan är ett stort problem och om man känner att man mår dåligt av att matas med allt detta så tycker jag att det är helt rätt att stänga av så mycket som möjligt.

  Uppenbarligen hjälper inte nyhetstittande folk att få ökad förståelse för andras sensitivitet och psykiska variationer i alla fall. Folks reaktioner här känns ju helt orimliga i kontrast till vad hon skriver. Så arga, så dålig attityd, så nedlåtande. Vissa av er beter er ju som att hon skrivit att hon skall ritualslakta valpar eller nyfödda spädbarn.

   Nämen det är ju tydligen viktigt att LÄRA SIG KUNNA kunna läsa tidningar och bara stänga av känslorna för att ’VISSA KAN JU DET VARFÖR KAN INTE DU DET ÄR DITT ANSVAR’ osympatiskt.

   Anders Hansen menar ju precis detta… är våra hjärnor inte är utvecklade för så mycket intryck varje dag. Tror det är sunt att hålla det på en lagom nivå.

  Någon där anser sig ju vara väldigt duktig som läser Aftonbladet flera gånger per dag. Ledsen men då får man inte nyheter och man håller sig inte uppdaterad, man blir matad med sensationer och det är en helt annan sak.

  Jag läser nyheterna och ser på nyheterna flera gånger om dagen. Ibland håller jag mig dock ifrån nyheterna om jag mår dåligt – till exempel vid pms då jag är extra känslig eller om det har hänt något som gör mig upprörd.

  Det här att många säger att de inte konsumerar nyheter pga orkar inte ta in hemskheter, klarar inte av det psykiskt etc, lätt kan misstas som en undanflykt och the easy way out för att slippa engagera sig, ta ställning eller anstränga sig lite.
  Sen när blev det på modet och något slags goals att vara oallmänbildad?

  Jag tycker inte man kan gå runt och ha åsikter utan att de baseras på insikter.

   Är det inte lite ute att ha så mycket åsikter.

  haha men alltså va? folk når ju nya gränser som ens blir upprörda över att någon inte kollar på nyheter?? Vem bryr sig om någon följer nyheterna eller ej, vad är de ens att reagera på?!
  Jag läser tidningen någon gång ibland och har inte tv så ser aldrig nyheterna, och det är väl precis som Ida säger, man blir ju medveten ändå? Folk pratar ju på jobbet, man får länkar på facebook från nyhetssidor m.m.. Händer de något så är de inte direkt så man missar det.

  Ja kollar inte heller nyheterna.
  Brukar titta in på Flashback för där tar de upp det viktigaste och lite mer (funkar bara om du klarar av att sålla bort idiotkommentarer som dyker upp). Vissa medlemmar som har ett högre IQ än en journalist kommer med smarta inlägg så man får en större bit av historian.
  Att läsa enbart vanlig media är lite farligt då den är vinklad för att sälja.

  Problemet är att inte konsumera nyheter pga man inte orkar ta in hemskheter lätt kan misstas som en bortförklaring och the easy way out för att slippa engagera sig eller ta ställning.
  När blev det på modet och goals att vara oallmänbildad?

   När började folk tro att man blir allmänbildad genom att endast läsa nyheterna? Menar du, att din sk allmänbildning kommer från en enda kanal, nyheter? Farligt farligt.

    Men verkligen inte. Men att ha koll på nyhetsflödet, händelser och kunna göra något slags omvärldsanalys är allmänbildande. Dock är det inte enbart det som bygger allmänbildning. Såklart.

     Så då förstår du alltså att man inte per automatik blir oallmännbildad om man väljer att inte läsa nyheter?

      Men snälla. Ja. Men som jag säger så är att ha ett hum om omvärlden en del av att vara allmänbildad. Så, nej väljer man bort nyheter blir man inte automatiskt 100 % oallmänbildad, men man har nog en del luckor i vad många skulle säga är en beståndsdel i allmänbildningen. Släpp det nu.

       ’När blev det på modet och goals att vara oallmänbildad’

       Okidoki.

  Men varför väljer hon den bilden på sig själv för att illustrera budskapet. 🤦🏻‍♂️

  Kan det inte få vara hennes val då och ingen annan behöver tycka och tänka så mycket om det? Vissa vill hålla sig uppdaterade, andra inte. 🙂

  Vrf dyker inte min kommentar upp?

   Den här funka utan problem. Är det för att de va en lång kommentar den förra?

   Men hur många gånger ska den här frågan ställas egentligen?
   1. Googla. Camilla har svarat på frågan typ 50 gånger.
   2. Ingen bryr sig om ifall din kommentar syns eller inte.

    Inte vad jag har sett och vad ska jag googla på? Camcams fula ordlista fast jag inte skrev nått elakt?
    Hur vet du att ingen bryr sig?
    Vad otrevlig kommentar.

     Googla ”Bloggbevakning varför syns inte min kommentar”. Är ju en bra start. För att frågan kommer typ varje dag. Och nej. Ingen bryr sig att din kommentar inte kom igenom.

      Testa ju men hittar inget och hur kan du veta att ingen bryr sig?
      Uppenbarligen gör ju jag det. Men jag är väl värdelös i dina ögon.
      Kan du hjälpa till istället för att va otrevlig.

       ❄️

       😂

        Hur kan man tycka det är kul att vara otrevlig och sprida dålig energi?

    Testa att googla nu men kunde inte hitta nått svar. Kan du hjälpa mig?

     Kommentarer hamnar lite random i modd då och då även om man inte skrivit något elakt.

      Tack för ett skysst svar 😊
      Vilka bittra männsikor de finns.
      Och borde vi inte förbjuda kommentarer som googla.. skriv inget istället så blir det inte för mkt ot.

      Camcam kan du inte göra en infosida med vilka ord som är ajabaja samt hur man ska undvika modd?
      Googlade men det enda som dök upp va andra som undrar varför dom är moddade.
      Inte första gången det händer och så segt när det är ett lotteri att skriva här.

       Eller bara fixa problemet med att kommentarer hamnar i modd utan anledning kanske

        Har provat att skicka den med annan stavning men inte ens den gick igenom men mina ot kommentarer funkar.
        Så det är ju nått ord som antagligen inte va godkänd. Frågan är vilket/ vilka så man vet till nästa gång.

  https://www.reddit.com/r/worldnews

  Här. Rekommenderar till alla som inte orkar läsa tusen olika nyhetsmedier men ändå vill ha ett hum om de största nyheterna världen över. Byter ni ut worldsnews mot europe så får ni det viktigaste som händer i enbart europa.

  Vet ni. Jag vill också ha en nyhetspaus. Svårt när man pluggar juridik, de är så tätt ihopkopplade med politik och brott som båda rapporteras i nyheter, men i sommar kanske. Tre månader utan DN! Avfölja BBC och The Guardian på Facebook. Se vad som sipprar igenom. Se om det kanske gör en lugnare, sluta vara så obsessive med att uppdatera dn.se. Låter nice. Folk överlevde utan det förut också!

  Nyheter på TV kollar jag btw aldrig någonsin, läst DN dagligen sen jag var tio år men nyheter på TV tvingar en att se saker man kanske inte ville se i rörligt format, och man kan inte välja fokus så som man kan när man läser nyheter. Mina föräldrar kollade slaviskt varje kväll på nyheterna, men det var ju innan internet. Då var det ju snabbaste sättet att få reda på dem – nu är det på internet men liksom jämt. Inte bara kl 18 på SVT…

  Men snälla, hon skrev att hon inte TITTAR på nyheter, alltså på tv. Det är väl inte många som gör det, behöver inte betyda att hon inte ser allt via tidningar på nätet..

   Och där mår hon inte så dåligt av dom menar du?

  Scrollar Aftonbladets förstasida några gånger om dagen och lyssnar på P3 nyheter eller Ekot, beroende på vilken radiokanal jag har på i bilen.
  Försöker hinna med Rapport och Västnytt på SvT också, men det är inte alltid jag hinner kolla på det.

  Jag blir frustrerad över att det inte finns vinklade nyheter. Det upplever jag är allvarligast. Läser på andra sidor än SVT och DN, känns bara som låstasnyheter ibland trots att de visst tar upp Världshändelser, men det vinklas alltid. Är så trött på detta och landet Sveriges flathet. Folk är rädda för nyheter, är rädda att diskutera då de kan få kritik/råka hamna i en obekväm situation. Märks väl inte minst inskolande, vi fostras till att vi ska lära oss ”rätt åsikter” men inte varför dessa åsikter är rätt. Önskar det fanns mer tolerans till att diskutera ämnen utan att folk skulle bli så kränkta (skillnad att hoppa på nån personligen och diskutera i sak) Tror vi alla skulle vinna på att ha ett öppnare debattklimat

   Ska ju givetvis stå ”ovinklade nyheter” haha! Vinklade nyheter har vi gott om

  Men menar inte Ida att hon inte ser på nyheterna på tv? Hon påstod ju inte att hon aldrig går in och läser.

   Men det är väl inget konstigt att ”gå ut” med? Lite som att gå ut med att man inte sett på program på teve på månader, bara streamat. ”Är jag ensam om det?”

    Nej det
    Är inte konstigt det är reaktionerna hon får som är helt sjuka

  Varför skulle man bli klokare av att lusläsa alla nyheter och veta vad som händer i hela världen, vad ska vi vanliga människor göra med den informationen?
  Empati kan vi ha ändå och det som är viktiga nyheter får vi ändå reda på, Aftonbladet, Expressen och liknande tidningar är som Hänt i veckan med sina skräckrubriker och clickbaits tillför inget vettigt. Man kan lyssna på nyheterna på P1 och få veta det som är viktigt för oss, men vill man frossa i elände ska man läsa dessa tidningar.

  Jag är tyvärr en nyhetsknarkare men håller på att trappa ner, innan vi hade mobiler, datorer och andra sociala medel var vi lika kloka om inte ännu klokare.

  Får också panik av nyheterna ibland. Men läser dem ändå, och läser från flera olika källor.

  Tycker nyheterna definitivt blivit värre på sista tiden, men vill också tro att det är för att media väljer att rapportera mycket mer om hemska saker – kanske för att upplysa, men kanske även för att skapa debatt.

  Att inte läsa nyheter bidrar till att skapa en naivitet samt en okunskap som är skrämmande.

   Är det okej att läsa nyheter som väljer bort ”aktuella brott” och läsa nyheter inom ekonomi, teknisk utveckling, kulturnyheter, politiska debatter..

   Måste man läsa om våld och sprängningar för att inte anses vara okunnig?

    Fast det tillhör ju vardagen? Jag förstår att det blir mycket men, men jag tror också det inte är sunt att stänga ute allt.

    Jag läser både om ekonomi, politik, sport men även om de hemskheter som drabbar vår värld.

     Men nu var det en fråga till de som anser att man är okunnig och oallmänbildad om man inte följer med i nyheterna. Då undrar jag vilka nyheter de syftar på.

      Missförstod iom du la din fråga som ett svar…

  Jag läser inga svenska nyheter. Jag håller mig uppdaterad på världen genom internationella medier. Skäms över hur dåliga våra svenska kvällstidningar är! Ingen källkritik, click- baitar med skrämsel om sjukdomar och hur man ska veta om ens mensvärk egentligen är en dödlig sjukdom (fy fan för att tjäna pengar på folks ångest) och vinklar nyheter för att de ska passas in i vårt public service samhälle. Läser min lokaltidning och försöker hålla mig uppdaterad med nyheter om Sverige på olika sätt.

   Oj va rörigt det blev! Hinner inte rätta alla fel men hoppas att poängen kommer fram till de flesta. Ha en fin dag!

   ”Skäms över hur dåliga våra svenska kvällstidningar är!”

   Det finns inga kvalitetskvällstidningar öht nånstans i världen. Deras uppgift är ju att skriva sensationellt.

    Jo lönen ska ju in för journalister också. Många har väl provision per klick.

  Ja, varför blir man inte ens förvånad längre för..

  Jag läser inte nyheterna eller lyssnar på dagsnyheter. Det jag gör är lyssna mkt på poddar om historia eller mer politiska händelser (typ Historiepodden, P3 Dokumentär) osv. Brukar gilla längre nyhetssummeringar (på P1 finns ju God morgon Världen).

  Jag tycker daglig media är för mycket inne på att skriva stora rubriker och hausa upp saker och ting. Jag mår bättre av att i efterhand ta in vad som händer, när dammet lite lagt sig. Jag upplever att många som hävdar sig läsa nyheter och att det är så viktigt, är ofta de som (i min krets i alla fall) rycks med av alla rubriker. De reflekterar inte kring sina egna åsikter och tankar utan utgår från ”det som står i tidningen”.

  Den här bloggen är min guilty pleasure för skvaller. För sånt måste man ändå blanda ut allt med! 🙂

   Du konsumerar ju faktiskt de mest sakliga och informativa nyheterna och kunskapsvidgande kanalerna måste jag tycka. Tycker man får hela nyhetspaketet på P1 och väldigt mycket allmänbildning och samhällsinformation i poddarna du lyssnar på.

  Nu kommer jag kanske låta raljerande och då får det väl vara så. Jag och min sambo pratar ofta om det där med människor som inte konsumerar nyheter, inte vet något om politik eller bryr sig om samhällsfrågor, aldrig lyssnar på musik, inte tittar på annat än paradise hotel osv. VAD PRATAR NI OM MED ER PARTNER, ERA VÄNNER OCH ANDRA?! Jag fattar verkligen inte det. Visst pratar jag om vardagligheter och ytligheter som endast rör min värld ibland men det är en bråkdel av det jag och min sambo samtalar om. Vi är inte speciellt intellektuella eller välutbildade men lite jävla allmänbildning är väl ändå härligt att ha?! Hade min sambo varit helt världsfrånvänd hade jag lika gärna kunnat vara tillsammans med en pappkartong med penis.
  En kollega till mig berättade för ett par veckor sedan att hon just hört om brexit, FÖR FÖRSTA GÅNGEN!!!! Självklart fattade hon inte vad det var utan vi fick förklara det för henne.

   Min sambo läser nyheterna dagligen och vi diskuterar därefter. Problemet är bara att jag själv inte vill sitta i en endless scroll där 60% av rubrikerna inte ger mig något annat än information jag inte är intresserad av.

   Jag har bara valt att skära ner på intryck för en lugnare vardag.

   1. Din kollega har bott under en sten och är inte representativ för de som inte dagligen aktivt läser nyheter.
   2. Du låter pretentiös och jag misstänker att din sambo är likadan.
   3. Ödmjukhet kan man inte läsa sig till…

    Samma anonym som trådstartaren
    1. Instämmer
    2. Kanske kan stämma ibland (när det kommer till musik är jag ett pretto), min sambo not so much. I övrigt ganska vanlig lantis.
    3. Håller nog inte med om att tycka lite allmänbildning på normalnivå är bra är att likdra med att inte vara ödmjuk.

    Det jag menade med min kommentar som nog inte riktigt framgick är att jag undrar vad dessa extrema fall av människor som uppfyller alla mina exempel (0 nyheter, 0 kultur, 0 politik, 0 intresse för något utanför egna livet) är vad de pratar om med andra.
    Jag känner typ till 3 sådana här personer så jag sitter inte och dömer ut alla som inte läser DN från pärm till pärm varje dag.

     Var hittar du ens 3 sådana här människor med exakt 0 intressen?

     Har aldrig hört talas om någon som varit helt omedveten om brexit tills för någon vecka sedan. Eventuellt någon som legat nedsövd.

      Vetti tusan hur brexit människan levt sitt liv senaste åren, blev chockad själv. En annan är en kollega till sambon och den 3e jag tänker på är en gammal klasskompis. Så inga i min direkta omgivning

       De kanske bara inte är så intresserade av några djupare diskussioner med er…?

        Tror detta är fallet. Ts och hennes sambo verkar väldigt osympatiska och självupptagna. Inga man får ut nåt av i en diskussion precis.

       Och intressen har de garanterat, någon spelar väl innebandy eller gillar något annat.

     Bara för att man inte konsumerar nyheter betyder inte det att man inte konsumerar politik eller kultur. Det finns tusen andra kanaler än dagstidningar.

     Borde väl ett pretto som du förstå, eller?

      Men snälla! Läs igen. Jag skrev som uppfyller ALLA exempel. Alltså varken nyheter, politik eller kultur. Inte att det ena utesluter allt det andra (även om politik och nyheter ofta går ihop).

       Så du vill belysa hur sjukt du tycker det är med sk ’extremfall’ och undrar vad det möjligtvis kan prata om?

   Jag brukar tänka på vem jag skulle vilja ha med om jag blev sittande på en öde ö. Skulle bli rätt tröttsamt om det var en nyhetsfrämmande influencer som bara klarade av att rabbla märken på väskor, lyxiga resmål, ansiktskrämer och läppförstoringar.
   Att vissa under tider inte är så nyhetsintresserade kan jag förstå men att helt leva på vad man läser om i bloggar känns lite andefattigt.

  Varför ska man ifrågasätta SD? De har ju haft rätt om utvecklingen i många år och är därför, helt rätt, Sveriges största parti nu. Är det några som ska ifrågasättas så är det väl de andra partierna. Men du kanske tror att du klarar dig utan 1/3 av befolkningen? Censuren här är i alla fall trist.

  Sveriges Radio är enligt mig det bästa svenska nyhetsmediet för både svenska och utländska nyheter. Ekot, Kulturnytt och P1 Kultur varje dag. Europa-podden, USA-podden och Radiokorrespondenterna en gång i veckan. Plus alla andra jättebra program, som Vetenskapsradion historia, Vetandets värld, Språket, P3 Historia och alla olika dokumentärer.

  Jag har inget ont av att konsumera nyheter, men gör det gärna från sveriges radio eller SVT som inte clickbaitar och förvrider så jäkla mycket (Ja, kom bara med att det skulle vara ”statlig propagande” etc, jag bryr mig inte. I statlig media är folk inte mutade, får inte bryta mot lagen när de skriver och publicerar, och rapporterar objektivt om vad som faktiskt hänt och inte om ”Anna Books nya diettips”..)

  Däremot har jag efter ett par års läsande av bloggbevakning tagit beslutet att jag nog måste sluta konsumera de här ”nyheterna”. Inte för att Camilla är en dålig skribent, utan för att folk är så otroligt elaka och ohövliga i kommentarsfälten. Jag brukar älska möjligheten att prata öppet och rakt med andra människor här (även med dem som har helt andra åsikter än mig själv), numera känns det som att kommentatörerna är här för att ta ut sina frustrationer på en okänd människa, trycka till och vinna poänger.

  Kommer dock inte göra en blondinbellsk sorti med ”Je ne regrette rien”, de räcker med ”ha de gott allihopa, tack för alla fina diskussioner”! Tack för mig.

  Jag var också informationsmissbrukare förut men sedan kastade vi ut den där jävla TV:n som ändå bara visade skit och så spärrade jag både Aftonbladet samt Expressen då de är riktig skitsörja som de producerar.
  Och så bytte jag jobb, och där är både hotmail samt svenska nyhetssidor spärrade förutom typ DN, och DN är ju supertrist.
  Hör väl på nyheterna på radio i bilen ibland, men hon har rätt. Man får reda på det som behövs ändå. Men man slipper också otroligt ickerelevant skit.

  Så att folk blir så provocerande är ju väldigt kul för mig som lever på samma sätt.

   Men ditt ANSVAR då???

   Ha ha ha. Tonåringar.

    Åh, en sån komplimang att bli kallad tonåring när man är 38! 🙂

    Vad har jag för ansvar tycker du som du förutsätter att jag inte tar genom att inte läsa eller ta in information från den vinklade svenska nyhetsvärlden?

     Du fattade alltså inte att jag skämtade med dig här. Jag gör narr av dom som tycker att det är ditt ansvar.

      Jag håller alltså med dig ha ha.

      Haha okej, ja ibland går det fort i svängarna. 😉

   ”DN är supertrist”. Så det är bara clickbaitnyheter på aftonbladet som tilltalar dig? Då gör det nog inte så stor skillnad om du läser där eller inte alls. Hur tar du ställning till vad du ska rösta på om du inte sätter dig in i nyheter och vad som händer i världen?

    Du borde nog läsa bättre vad jag skrev.
    Jag läser varken Expressen eller Aftonbladet.

  Folk som inte hänger med i nyhetsflödet om vad som händer i Sverige och i omvärlden framstår som korkade och är irriterande i grupp när man diskuterar och de måste få allt förklarat och rekapitulerat för sig.

   🙌🏻

  Influencer = korkad

  Influencers hit och influencers dit. Samtidigt går morgonpasset i graven. Kan vi ha minnesstund på öppet spår ikväll?

   De går ju inte alls i graven! Är ju typ de enda programmet som blir kvar sv de gamla i tablån.

    Det finns kvar ett program som heter morgonpasset. Men har du sett vad det programmet kommer att vara?

     Om jag förstått rätt då ska de fortsätta i P3 med ungefär samma programledare. Det var för populärt för att läggas ner.

      Nja, flera av programledarna kommer att sluta med morgonpasset, andra kommer att vara med som ”kompisar” då och då. Kodjo och David är de som blir kvar som ordinarie programledare.

  Asså varje gång jag går in på en nyhet sida så består de flesta artiklarna av att Nån kändis åkte dit för rattfylleri,hur jag gick ner 15 kg på en månad, man knivmördad misstänkt gängmedlem, vit 45 åring manlit journalist skriver om förorten alt livets orättvisor jag tycker inte att jag behöver läsa om de sakerna som skrivs i vanliga ”tidningar” det är sällan ngt intressant eller världsförändrande. Stora världsnyhet går fan ingen miste om idag med tanke på fb och sociala medier, diskussions forum, och det ständiga flödet.

   Men vilka nyhetssidor går du in på? Sådant som du radar upp möts inte jag av när jag går in på Sydsvenskan och DN.

    Exakt! Om man bara går in i kvällspressen får man skylla sig själv.

    DN har flera gånger fått kritik för ställningstagande, förvrängd fakta och för att ha mörkat sanningar.
    Alldeles för mycket agendasättande journalistik.

     BS

  Mitt perspektiv:

  Jag är helt totalt fucking mållös över hur man kan anse att det är SJÄLVISKT att inte konsumera NYHETER.
  Det är min åsikt. Jag antar att jag är en IDIOT i mångas ögon då, haha.

  Min åsikt: Jag gör gott, jag betalar för mig själv, jag hjälper andra om någon uppenbart behöver hjälp, jag är trevlig mot främlingar.
  Min skyldighet som människa är att bidra till samhället för att ta del av det som samhället ger tillbaka till mig – sjukvård, polis, mataffär osv.

  Jag tycker det är helt ABSURT att man kan anse att det är själviskt att inte följa nyheterna. Jag har inte ”signat upp” mig på ett kontrakt för mitt liv – Min skyldighet (enligt mig) är helt enkelt att göra rätt för mig och att bidra till andra på det sättet som andra bidrar till mig.

  Det här är nog den ”kaxigaste” kommentaren jag någonsin har skrivit – men jag är nästan i chock att mina åsikter kring det här siljer sig så starkt från andra människors. På min fritid, som är MIN fritid, gör jag det jag vill. Och om jag vill läsa aftonbladet gör jag det. Om jag inte vill så nej.

   Vem kunde tro att nyhetskonsumtion var en sådan vattendelare.

   Du gör dig själv en otjänst när du inte håller dig informerad.

    Den tiden lägger jag på djupdyka andra för mig intressantare ämnen som ger mig en bredare förståelse till varför vår värld ser ut som den gör nu. Att konsumera vad som händer i dagsläget kan jag läsa en sammanställning av om tre år. Jag behöver inte hålla mig dagligt uppdaterad, det tar bara tid från annat som jag uppskattar och späs ut med irrelevanta nyheter som inte ger mig något.

   Jag har länge prenumererat på både Svenskan och DN och regelbundet tittat på nyheterna och samhällsgranskande program. Men jag har minskat undan för undan.

   Jag varken orkar eller vill läsa detaljer om sprängningar, skjutningar och grova våldsbrott varenda dag. Jag fattar hur det ligger till – det räcker! Vill hellre läsa om vettiga åtgärder och hur politikerna tar sitt ansvar. Och jag orkar definitivt inte mer agendasättande journalistik.

   En annan förändring: jag tittar nästan aldrig på TV längre och ser ytterst sällan nyhetssändningarna.
   Jag kommer antingen att behålla svenskan och säga upp DN eller säga upp båda. Läser oftast bara förstasidan ändå och lägger hellre pengarna på annat i fortsättningen.

   Jag kommer att fortsätta besöka Aftonbladet och Expressen på nätet någon gång ibland för att scrolla bland rubrikerna. Men jag orkar inte längre grotta ner mig i samhällsförfall, våld och elände.

   Hör eller ser jag något intressant så finns det ingenting som hindrar mig från att fördjupa mig i det då.
   Det gör mig inte självisk och det påverkar absolut inte min nivå av kunskap och bildning.

  Jag håller med henne till viss del – jag kollar inte ofta på TV-nyheterna av samma anledning. Det känns som det bara talas om ”negativa” nyheter där och istället för att känna mig upplyst blir jag bara ledsen över allt hemskt som händer i världen. Däremot har jag TV4-play-appen som skickar ut nyhetsnotiser, är det något som jag vill veta mer om letar jag upp informationen. Går också in och läser på exempelvis Expressen och Aftonbladet på nätet sporadiskt.

  Dessa små snöflingor som blir kränkta av de mesta, som inte klarar av verkligheten och lever i sin egen bubbla av styrkekramar, konsumtionshets och likes av likasinnade ❤️

  Den som söker den viktigaste kunskapen bör nyhetsbanta och istället använda den tiden till Wikipedia od. Nyheter har många nackdelar, t.ex. har ju Hans Roslings test visat hur extremt lite nyhetsläsare vet om världen:
  https://hallplatshaden.wordpress.com/2009/12/31/nyhetsbanta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *