Dags att börja stämma av redan nu

https://www.instagram.com/p/B79KSlDp7UU/

Man kanske borde börja skicka sina bilder till den här snubben redan nu, så man vet i god tid om man får bära bikini eller inte när sommaren slutligen är här?
Trist att behöva inse någonstans i mitten på juni att man hade kunnat minimerat besvikelsen om man bara hade skickat in sin bild för bedömning i tid!!

Jag undrar om våtdräkt är en acceptabel strandbeklädnad om man fått ett nej på sin bild, eller ska man helt enkelt stanna hemma med persiennerna nerdragna då?
För att inte äckla folk, menar jag?

Ps. Visst får VI i retur ge vederbörande bikinidomare utegångsförbud på livstid pga för mycket dumhet på trafikerad gata?

265 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Och jag blir äcklad av brudartindrar med eller utan bikini. Fräsch människa!

   Kollade in kontot. Så jävla lame, hen är inte ens rolig i sina konversationer. Pinsam människa.

    Verkligen cringe ? som kidsen sa 2019

   Hoppas personen bakom inte försöker sig på en komikerkarriär. Så jäkla lame.

    Typiskt killar med dålig självinsikt.

   Verkar svindlande likt introt till ett Hitlersamhälle där bara den uniformerade eliten ska få synas och undermänniskorna ska försvinna. Sakta men säkert rätt ut i den eviga döden. (med några glåpord på vägen)

   https://img1305712.free-pick.pw ­❤️­­­­❤️­­❤️

   https://photo013856712.imgfast.pw ­❤️­­­­❤️­­❤️

  Hade önskat för övrigt att fler kvinnor i Stinas ålder var som hon. Känns som att bantande tanter o deras kroppsförakt är fan det mest tragiska. Just pga att de ett helt liv aldrig kunnat frigöra sig från dessa demoner.

   Hej w, jag är en tant som tidigare var full av kroppsförakt men som skitit i min vikt de senaste åren. Nu har jag högt blodtryck med stor risk för stroke (ärftligt). Så ja, det var bara att försöka minska intaget igen. Man kan dö av vad som helst, när som helst. Men går det att vara liiiiiiite lättare så är det en vinst. För mig och för samhället. Barn som växer upp nu sitter och spelar, dricker läsk, äter chips och skit varje vecka. De behöver röra på sig. Att folk hatar sina kroppar beror bara på en enda sak:dåligt självförtroende. Bygg, som förälder, det istället för att tjata om att kroppen duger hela tiden. Det är i hjärnan allt sitter.

    Jag håller med. Är antagligen själv tant om kidsen fick beskriva mig. Jag har växt upp under 80-90-talet då vi hade lite annorlunda syn på saker och ting. Ibland till det sämre men också till det bättre.
    Den här förbehållslösa ”kroppspositivismen” är inte alltid sund.
    När Tess Holliday ger överviktiga tjejer alibi, att de minsann kan vara hälsosamma/friska med 150 kgs övervikt, det är direkt farligt.
    Att vara normalviktig ÄR bättre för hälsan. Allt annat är hittepå.

    Jag tycker att det är en helt annan sak att tycka att folk borde gå ner i vikt av hälsoskäl, än att tycka att tjocka är äckliga. Har själv varit tjock och det var fruktansvärt vilket hat man får utstå, både från frmälingar och sina egna nära och kära. Exempel: letar efter ledig stol på en bar, hör ett par killar bakom mig ”Ge henne den trasiga stolen, haha fan vad kul!!” Vänder mig om och de bara ”Vadå, blev du ledsen nu? Vet du inte hur du ser ut?”

    Så. Man skämmer inte ut folk på barer pga hur de ser ut. Att killarna hade åsikter om min hälsa är en sak, men så gör man inte. Punkt.

     Haha nä så gör man inte men folk är idioter. Dom finns överallt och dom är elaka gällande typ allt. När en tjock blir smal så kommer samma personer reta dig om något annat. Typ att du är tjej, att du nu är föööör smal etc.

     Så är dom bara. Förstår att inte alla kan säga ifrån, så försök hänga med en tjejkompis som säger ifrån åt dig ha ha.

     Den kompisen som säger ifrån blir dock också retad för att det är gulligt med en tjej som är arg. Endless.

      ”Äter du inte?”, ”Hur kan du äta allt det?”, ”Dina ben ser ut som pinnar, lägg på dig lite”, ”Ingen vill ha en tjej utan lite att ta i”, ”Ät mer! Det behöver du.”, ”Om du går upp lite får du nog mer rumpa på köpet”, ”Dina armar är lika smala som ett barns”. ”Inte för att vara taskig men det är inte fint att vara så smal”.
      Överviktiga kommer bli rejält besvikna om de tror att de slipper kroppskommentarer bara för att de går ner i vikt.

       Nä, har man varit fet och blivit smal så får man endast kommentarer om hur hälsosam man har blivit och hur kul det är att se att man mår så bra. Ja och att man ser så snygg och fräsch ut nu. Och det även om man blivit smal på grund av en sjukdom som nästan tog ens liv. Så var det för mig i alla fall.

        Märkligt. Är man smal får man sällan komplimanger. Enbart när man gått upp lite.

         Jag som gått ner 30-40 kilo får alltid massa komplimanger om hur hälsosam jag är. Att jag gick ner på grund av deprission verkar inte bekymra folk. Smala på mitt jobb och i min närhet får alltid massa komplimanger, och ofta även beundran. ”Hur GÖR du för att hålla dig så smal?! Du ser otrolig ut”.

        Samma upplevelse här. Ingen bryr sig om att kolla hur man mår, utan det är bara ”Åh vad FRÄSCH du blivit! Måste vara skönt att ha tappat den där kaggen va?” o.s.v. Sist gick jag ner fort i vikt p.g.a. sorg/depression och när jag påpekade att det var p.g.a. psykisk ohälsa så ville folk ändå se det som toppen att jag gått ner i vikt och sa saker som ”Jaha, vad synd… Men du kan trösta dig med att du ser såå fin ut!” Eh okej, stor tröst när en nära familjemedlem gått bort…??

         Bakom eran rygg säger folk ’oj oj oj…. Hon har väl ändå blivit lite för smal va?? Hon ser ju sjuk ut’

         Bara så ni vet. Folk är så.

          Vad de säger bakom min rygg bryr jag mig inte om, det slipper jag ju höra.

           Menar bara att folk kommer aldrig att sluta vara dömande även om du inte hör det eller ej.

           Så om du inte hör det så innebär det att det inte finns? ??‍♀️ Så då är det fritt fram att gå på överviktiga bakom ryggen dem…?

           Öh va? Jag säger väl inte att det är okej? Jag säger att människor är dryga och dömande även om man får komplimanger om hur smal man är?

          Alltså, klart att folk dömer och många är jävliga vad det än gäller.

          Men vi kommer inte ifrån att rådande skönhetsnorm innefattar att vara SMAL. Det räcker att se på tidningsomslag, filmer, popstjärnor, diverse kändisar som klassas som vackra/sexiga/snygga och man ser ett mönster där de är smala. Alltid. Smalhet premieras och ses som eftersträvansvärt. Viktväktarna och Nutrilett tjänar multum – men var någonstans ser vi ”Snickers – nu med extra jordnötter/choklad så du kan gå upp i vikt lättare!”?

          Jaaa det kan vara synd om smalisar på alla möjliga sätt, men i dessa diskussioner så är det bara det gamla tröttsamma ”jamen omvänd rasism dååå! Alla tycker inte blont hår är fint!” och ”Inte alla män!”-resonemanget som dyker upp.

           Jag säger inte att det är synd om smalisar eller att dom har det lika dåligt som tjockisar. Det fattar väl alla som inte är dum i huvudet. Jag säger att du inte kommer till himmelriket bara för att du blivit smal. Det blir bättre eftersom att det är norm att vara smal men det blir aldrig bra.

           För att folk är dumma i huvudet.

           Jag blir hellre smal och har det ”bättre” även om det inte är något paradis.

           Jarå jag med alla dagar. Det är lite samma sak som att man inte blir lyckligare av pengar men I’d rather cry in a Ferrari than in a bus eller vad man nu säger.

           Nej man kommer inte till himmelriket, men man slipper en hel del hat. Ta det från nån som vet. Nu slipper jag saker som ”Oj vi har nog inget i din storlek” (jag tittade inte ens på butiksbiträdet, letade efter present till vän), ”Det är inte HÄLSOSAMT att se ut som du gör” x139305805, men när jag gick ner med hjälp av cigg och whisky blev jag hyllad till skyarna för att jag äntligen tog tag i min ohälsosamma livsstil. För smal=hälsosam tydligen. Not.

           Såna kommentarer krossade min självkänsla. 🙁

           Tråkigt för dig. Jag säger inte heller att hälsosam=smal eller att smala får lika mycket hat. Jag ställer ingen emot någon annan i hur vi uppfattas. Det jag säger är att vi ständigt jagar att bli perfekta och att smalhet är en del av den bilden vi har av perfektion.

           Problemet ligger till stor del i hur vi uppfattar oss själva och vårat eget värde. En tjock med bra självkänsla kan må bättre än en smal med dålig etc.

           Och sen förlåt för att jag säger detta men det gör jag för att göra en poäng. Ni tjocka har ju ofta stora bröst så stora bröstnormen är ni ju inom.

           Poängen antar jag att ni förstår.

        Min mamma gick ner halva sin vikt och en av hennes närmsta vänner var på henne om ”en glass om dagen!” för att hon tyckte att hon blivit för smal. Så nej hon fick inte bara beröm för att hon gått ner.

         Same. För stor eller för smal = elaka kommentarer.
         Sen kan ju överviktiga intala sig vad de vill.

          Och smala kan fortsätta känna sig kränkta när tjockisar berättar om sina erfarenheter. Eller så kan vi sluta med detta eviga vi och dom och vem av oss som har det värst.

           Fast nej, eftersom överviktiga ofta slår ner på smala för att få fram sitt budskap. Det är idiotiskt eftersom alla, utan Britney 1999, råkar ut för samma sak.

           Handlar inte om vad som är värst, tror bara tjocka sätter smalheten på piedestal.

           Även om det är mildare att vara smal kommer du aldrig undan. Det är alltid nåt fel på dig, även fast det varierar i grad hur starkt hatet jämtemot dig är. Det finns alltid där. Lösningen är inte smalhet eller att operera näsan.

           Förstår du?

          Skillnaden är att man kanske inte blir utstirrad när man är i stan/på kollektivtrafiken och att folk fäller kommentarer om att man är så tjock. Typ ”öhöhö har du aldrig hört talas om ett gym eller?” och till min sambo ”Mer att älska eller? HÖHÖ” osv…. Man smälter in lite bättre.

           Fast det blir man ju konstant?

          Vi kommer inte ifrån att rådande skönhetsnorm innefattar att vara SMAL. Det räcker att se på tidningsomslag, filmer, popstjärnor, diverse kändisar som klassas som vackra/sexiga/snygga och man ser ett mönster där de är smala. Alltid. Smalhet premieras och ses som eftersträvansvärt. Viktväktarna och Nutrilett tjänar multum – men var någonstans ser vi ”Snickers – nu med extra jordnötter/choklad så du kan gå upp i vikt lättare!”?

          Jaaa det kan vara synd om smalisar på alla möjliga sätt, men i dessa diskussioner så är det bara det gamla tröttsamma ”jamen omvänd rasism dååå! Alla tycker inte blont hår är fint!” och ”Inte alla män!”-resonemanget som dyker upp.

           Nej, de är inte smala. De är vältränade med former, oftast lite större. Du är några år efter i tiden om du tror att smal fortfarande är it. När Paris Hilton, Lindsay, Nicole, Olsen systrarna var the shit så var smal normen. Idag är det inte det. Idag ska du vara vältränad, ha boobs, ha rumpa, ha höfter, starka armar osv.
           Är du smal utan det ovan passar du inte in.

           Absolut att trender förändras, just nu påminner det lite om 90-talet med Pamela Andersson, alltså enorma bröst och läppar, men i GRUNDEN är det fortfarande smalt som gäller. Du kan lätt googla vilka som anses vackrast de senaste åren. Absolut att Beyonce och Kim Kardashian har större bak och bröst och lår, men de passar ändå in i ett visst smalhetsideal med smala armar, smal midja, m.m. Annars är det ju de klassiska ”skönheterna” som fortfarande hyllas, typ Julia Roberts och liknande. https://www.harpersbazaar.com.au/beauty/most-beautiful-women-in-the-world-2019-19452

        Så du som föredetta överviktig känner att du vet vad smala får höra bara för att du fick komplimanger? ? Som smal, och alltid varit smal, så får jag väldigt sällan komplimanger. Får oftast höra av alla att jag borde gå upp i vikt och att jag är ”ful” för att jag är för spinkig.

         Du kanske är ”ful” på andra sätt och därför inte får komplimanger? Man är inte vacker automatiskt för att man är smal. Men smalhet anses vara vackert. Det är eftersträvansvärt – varför tror du annars att Viktväktarna, Nutrilett, Lohilo och andra bantningsföretag tjänar så mycket pengar?

          Lol. Du kommer inte undan elaka kommentarer om din kropp oavsett. Viktväktarna osv tjänar mycket pengar för att överviktiga har fått för sig att de blir snyggare när de är smala.

         Mitt liv blev väldigt mycket enklare som normalviktig. Som folk har skrivit ovan, smal är normen. Jag kände mig ständigt obekväm eftersom min kropp var fel. Det var det enda folk såg. ”Hon den kraftiga” var mitt namn när folk inte trodde att jag hörde. Kallar folk dig för ”hon den spinkiga” tror du?

         Så alla ni spinkon som inte varit fetton, och tvärtom, borde kanske lämna tolkningsföreträde till de som vet? Smal = lättare liv. Så är det. Punkt.

          Jo smalisar har det lättare gällande smalnormen. Men som någon sa där uppe bara för att du är smal är du inte snygg. Här har vi den smala tjejen med stora kroknäsan. Visst är det lättare att vara smal med kroknäsan, hade fan inte velat vara tjock hellre än smal. Helst hade vi ju alla varit 10/10 men det är det få som är. Vad det än är vi jagar kommer vi aldrig bli nöjda.

      Tycker också det blivit att en del vräker ut sig vad som helst. Har en kompis som är överviktig och hon får höra elaka saker. Hemskt! Jag blir så arg för insidan är viktigast och hon är en bra människa.

     Nej man talar inte om för folk att de är ohälsosamma heller. Du hade förmodligen vett nog att inte tala om för männen på baren att ölen de drack inte var nyttig och att de borde dricka vatten i stället. ”Tänk på levern pojkar!”

     Låt folk röka, supa, äta,.. Är man mån om någons hälsa så vet man att det inte hjälper att skamma. Och att som främling börja mässa om hälsa utan att ha någon aning om personen (kanske håller på att gå ner i vikt och var 30 kg tyngre förra året, kanske är deprimerad och precis sökt hjälp för sitt känslostyrda ätande, kanske är sjuk, kanske.. Ja ni fattar…). Precis som att inte börja predika om munhälsa när kunden före mig i kön köper en stock snus.

      Nä men summa kardemumma lite på ditt inlägg: ingen bryr sig om främlingars hälsa på riktigt.

       Nä, precis.

   The male gaze and the oppression of women

    Lymfdränage.

     Arvsynd

   Det är dock att ta hand om kroppen lite extra när man är i Stinas ålder. Träna och äta bra. Eller vad syftar du på?

    Bra*

    Och om man följer Stina på Instagram vet man att hon tränar och ”tar hand om kroppen lite extra”.

     Jag påstod inte att Stina inte gör det.

     Håller med. Vi rör oss för lite! Barn som står på en frusen dagisgård, sitter inne och spelar tv-spel och stirrar på paddan när de kommer hem och sedan äter risifrutti och halvfabrikat.

     Ut och rör på er! Ser sällan andra familjer i skogen, vid sjön, på lekplatserna, i pulkabackarna eller över huvud taget ute. Ta med skidorna ut, bygg kojor, spela tennis, gå promenader, bada i sjön, plocka svamp tillsammans! Vi är ute hela familjen varje helg (ofta heldagar med matsäck och utflykt) och jag är ute med barnen minst 4-5 timmar om dagen.

      Ja men så har du ju inget jobb att gå till heller. Jag hade också kunnat vara ute med barnen 5 timmar per dag om jag inte hade ett heltidsjobb också. Men ja, här där jag bor ser jag i alla fall andra familjer ute när vi är ute och leker.

       Ja det är ju det som är så sorgligt. Vi spenderar hela dagar sittandes på kontor och våra barn instängda på dagis och får höra att detta är feminism och frihet! Vi offrar våra barns hälsa, och vår egen, och blir feta och trötta och glåmiga.

       Du kanske kan jobba halvtid?

        Nej jag kan inte jobba halvtid.

        För övrigt går mina barn på ett dagis där de faktiskt leker och inte bara står stilla. Vet inte vilka dagisbarn du har träffat, men mina är inte still förrän de slocknar på kvällen. Det är full fart och spring i benen.

        Du har lite rätt men ändå fel och jag gillar inte dig.

         Jag gillar inte Lovisa men här har hon en poäng. Jag och min man har båda gått ner till 75% istället för att en av oss ska jobba 50%. Tycker det känns bakåtsträvande att kvinnor ska jobba heltid för att vara jämställda och barnen betala priset. Är det rimligt att träffa sina barn 2h på kvällen och att de spenderar hela dagarna med personal?

         Att gå från ett samhälle där män arbetade 100% och kvinnor var hemma, till ett samhälle där båda arbetar 100% är väl inte rimligt? Det jämställda hade väl ändå varit att männen och kvinnorna delade på heltidstjänsten och hushållsarbetet. Vilket samhälle har vi egentligen byggt upp? Var är livskvalitén?

          Nä det var därför jag skrev att hon delvis hade rätt. Tror bara att folk blir vrång pga att dom blir beskyllda att vara dåliga föräldrar samtidigt som folk som beskyller dom höjer sig själva till skyarna pga hur braaaaa dom är och hur dååååliga dom andra är.

           Jag håller helt med dig! Jag har mina barn på förskola 7h per dag. Santidgt förstår jag att det givetvis hade varit bättre för dem att vara där färre timmar. Förstår inte att folk ska rättfärdiga sina beslut med att det är så himla bra. Nej, det är inte bra för barn att vara 5+ timmar på förskolan men man måste ju få ihop livet också. Det är liksom ok att ens livsval inte alltid är så himla optimala och perfekta. Att folk orkar.

           På en smhällsnivå har vi dock betalat ett högt pris för att vara jämställda. Tyvärr tror jag barnen betalar det högsta priset. Sen är jag övertygad om att lösningen inte är att kvinnorna sk tillbaka till hemmen.

           Det är lite vad det är och varje familj gör det som passar dom bäst. Barnen i vårat Sverige lider inte. Dom har det extremt bra.

           Som jag minns det var det jättekul att gå på dagis eller dagmamma iallafall. Var det något ni själva tyckte var jobbigt och är det något ni lider över idag?

           Det som går ut över barnen är väl typ snarare helg och kvällsjobb tror jag. Inte att dom är på förskolan 7-8 timmar.

           Men det är väl INGEN som lämnar bort sina barn 7-8h för att de tror de mår bra av det? Det bästa är givetvis att barn är med sina föräldrar. Sen går det ju absolut inte alltid. Jag hade jätte roligt på dagis. Jag hade också gärna ätit godis till frukost i den åldern ?‍♀️

        Lovisa om du av någon anledning en dag står där utan din man, hur blir det då med ditt man-ska-vara-hemma-och-ta-hand-om-sina-barn-snack?

         Jag vet inte vad du är ute efter riktigt? Vi tror på äktenskapet och har lovat att inte skiljas eller ta några drastiska beslut under småbarnsåren. Men skulle min man bli helt personlighetsförändrad så hade jag väl fått huset eftersom jag inte har jobb just nu. Och då hade jag kunnat leva här med barnen så länge jag har föräldradagar kvar (har inte tagit ut några än så länge eftersom vi sparar på dem). Skulle det inte gå runt så skulle barnen få vara med mina föräldrar några timmar på dagarna medan jag jobbar. Kanske. Har faktiskt inte ens tänkt på det scenariot.

        Vilken trist förskola där barnen bara står stilla på en gård. Vår förskola är fantastisk, de äldre barnen går promenader på 2-3 km dagligen i skogen och de yngre leker ute i naturen.

        Har inte dåligt samvete över att de är där.

       Nu var det ju på helgen som de var ute så mycket. Men du kanske jobbar helg då?

        Då läste vi hennes kommentar olika.

        Då har hon skrivit konstigt för enligt texten är de ute 4-5 timmar varje dag, inte bara på helgen.

         4-5h varje dag och hela dagen på helgen. På helgen såg hon inga andra barnfamiljer ute ?‍♀️

      Menar du att barn inte leker när de är ute på förskolan?

       I Stockholm var i alla fall förskolornas gårdar så små och tråkiga så jag är övertygad om att barnen inte rörde sig tillräckligt. Inga träd att klättra i, inga ängar att springa på, mest asfalt och en sandlåda.

       Nej jag tror inte att förskolebarn rör sig tillräckligt.

        Talar av egen erfarenhet här, jag rörde mig då tillräckligt då jag var liten och gick förskola. Förstår inte vad skillnaden skulle vara idag.

         Större barngrupper kanske?

          Varför skulle det spela roll? Fler barn leker mer. Det är ju knappast så att barngrupperna är så stora a la kycklingfarm så att barnen inte har plats att röra på sig.

          Nja Lovisa lo.

           ?? ?

           Förstår du på riktigt inte varför mindre barngrupper främjar barnens aktiviteter? Tänk efter nu.

           Stora barngrupper är endast ett problem för lärarna då det är svårt att vara få vuxna på många barn. Hade barnen bara varit lugna och suttit still hade stora barngrupper inte varit samma problem.

           Dvs små barn på förskola rör på sig tillräckligt. Att föräldrarna inte är engagerade på fritiden har inte med saken att göra. Hur lite dom rör sig då dom börjar skolan har inte heller med saken att göra.

           Barn i förskolan rör sig tillräckligt.

           Större barngrupper och mindre skolgårdar och utrymme leder uppenbarligen till mindre rörelse och kreativitet. Har du sett en skolgård i Stockholms innerstad? Apor på zoo har mer yta att röra sig på.

           Va? Hur kan man tro att stora barngrupper endast är ett problem för pedagogerna? Det säger väl sig självt att barn inte mår bra av ljudnivån, intrycken och bristen på trygghet en stor barngrupp ger?

           Det blir mer ordning och reda med mer pedagoger per barn,det ger mer trygghet och tydlighet. Det är inte så att jag talar emot att mindre barngrupper är bättre ur det perspektivet. Det enda jag säger är att dom rör inte på sig mindre pga stora barngrupper.

           Dom rör inte på sig mindre när det är en liten yta att röra sig på heller. Barn rör sig alltid vart dom än är.

           Så ja, det är BÄTTRE med mer yta och BÄTTRE med mer pedagoger. Men barn rör sig, dom behöver inte en lyxfunkisvilla på 250kvm och alla leksaker och lekparker i världen. Barn klarar sig i en husvagn och klarar sig med att leka med kottar. Barn är kreativa.

           Fan bryr sig om storlek på barngrupper… Sluta lajva familjeliv här!

         Ja, det är ju totalt omöjligt att ens få ett dagisbarn att stå still.

          Nu är det så att 3 av 4 4-åringar rör sig för lite.

          https://mitti.se/nyheter/barn-forskolegardar-mindre/?omrade=sodermalm

           Och? Det var inte min poäng.

           Om det är omöjligt att få dem att stå still hör kan de röra sig för lite? Faktum är att de rör sig för lite och skolgården och barngrupperna spelar in.

        Och det har du ju rätt i!
        All forskning tyder ju på det också. Barn rör sig för lite, det är fakta.
        Idag är siffran för barnfetma oroväckande hög. Jag lyssnade på (jag tror det var) Kropp o Själ på p1 häromdagen och det nämndes att 40% av barn i tioårsåldern idag är feta och överviktiga!
        Det ÄR skrämmande!
        Även om man arbetar heltid hinner man få barnen att röra på sig. Är det möjligt att gå hem från skola/ förskola? Stanna till vid en lekpark och leka? Ta en boll under armen och lattja på någon grön yta? Åka skridsko på helgen? Åka till badhuset? Det finns oäääääääändligt med tillfällen att röra på sig, bara lättjan sätter stopp. Man blir inte normalviktig av hämtmat/ halvfabrikat/ skärmtid…

         Ja de rör sig på dagis när de leker med andra barn och de flesta barnfamiljer jag känner är ute i lekparker, i skogen, på tomten och leker. Vet inte vilka dagis lovisa syftar på där det står en grupp 3åringar och stirrar ut i tomma intet. Jag har inte passerat något sådant dagis i alla fall.

          Barn går i förskola tills de är 5 år. Sedan tar den obligatoriska skolan över. Då minskar den naturliga rörelsen.
          Fler och fler barn blir feta. Hur kan man välja att ha skygglappar på när man vet problemet? För att man inte orkar ta tag i problemet själv? Orkar inte röra på sig själv? Tycker det är roligare att skrolla sida upp och sida ner på skärmen?

          Nu är det snart sportlov. Hur många barn kommer inte sitta inne en hel vecka och spela datorspel och hänga vid skärmar?

           Nu var min kommentar ett svar på att barn på förskola inte rör på sig.

           Fetma/övervikt beror inte på att man inte rör på sig alls, utan att man äter mer än man gör av med.
           Det är också där man måste börja om man vill komma till rätta med problemet.

           Anonym 10:00. Men det ÄR ett problem att skolgårdar är små och med många barn. Det gör så att barnen rör sig mindre. https://mitti.se/nyheter/barn-forskolegardar-mindre/?omrade=sodermalm

           Dessutom rör sig 3 av fyraåringar för lite enligt forskaren i artikeln.

           Han har följt barn på söder i en vecka och han har inte publicerat resultatet på studien.

           Det han refererar till om att barn rör sig för lite handlar inte endast om hur det rör sig på förskolan. Han säger dessutom att just på helger rör sig barnen mindre.

           Det här handlar inte endast om förskolor och storleken på gårdar eller barngrupper. Det handlar om en stillasittande kultur som vuxit fram. Barnen som rör sig för lite hade rört sig lika lite på stora gårdar med mycket personal, OM inte personalen i sig engagerade sig i barnens fysiska aktivitet dvs.

         Jo då är det men det är ju inte förskolans fel.

          Jo om förskolan har för många barn och för liten skolgård så är det givetvis en bidragande anledning till att barnen inte rör sig tillräckligt.

        Nej, även om förskolornas gårdar mitt i Stockholm kan vara små så finns det utrymme för både lek och spring. De gör också utflykter till bland annat större lekparker. Det är dumt att sitta och bara anta utan att ha en aning.

         Menar du att det är förskolans uppgift att se till att barnen rör sig tillräckligt? Det räcker inte. Man måste som förälder också ta sitt ansvar.

          Skolan och förskolans uppgift är givetvis att se till att de rör sig tillräckligt mycket under tiden de är där. Eller menar du att barnen ska motionera de 2h på kvällen som de ofta träffar sina föräldrar en vardag?

          Var skrev jag det?! Jag svarar på Lovisa Los felaktiga antagande om att förskolebarn i Stockholm inte rör sig tillräckligt på grund av att gårdarna är för små. Jag nämnde inte varken förskolepersonalens eller föräldrarnas ansvar öht.

         Okej kanske där du bor. Att förskolorna var så undermåliga i Stockholm var en av anledningarna till att vi flyttade till landet och jag blev hemmamamma.

          Du har inte koll Lovisa Lo. Du antar. Du gillar tydligen inte förskolor men för den skull så kan du inte säga att ”förskolorna i Stockholm är undermåliga”

         Jag hade ett litet sovrum med dubbelsäng och en bokhylla i då jag var liten som jag delade med min syster. Att rummet var litet gjorde inte precis så att vi gjorde av med mindre energi. Barn är påhittiga.

         Jag menar hur många blev inte utskällda för att dom spelade fotboll inomhus?

         Nej Maja där har du fel. Studien är gjord i Stockholm https://mitti.se/nyheter/barn-forskolegardar-mindre/?omrade=sodermalm

         Blir så trött när folk bara ska anta och ha åsikter när fakta är en googling bort.

          ” Förskolegårdens storlek är kopplad till hur barnen rör på sig. Preliminära data visar att ju större förskolegård, desto mer aktiva är barnen, säger Daniel Berglind, forskare vid institutionen för folkhälsovetenskap på Karolinska Institutet.”

          Ganska självklart.

           Jag tänker också att det är ganska logiskt. Men tydligen är det inget problem då förskolebarn inte kan stå stilla ?

           11.31 du läser kommentarer här helt utan kontext

          Nej, du kan fortfarande inte basera hela Stockholms förskolors uteaktiviteter på en undersökning av relativt få barn under en begränsad tid inom ett ännu mer begränsat område i en del av Stockholm.

          Blir så trött när folk tror att en enkel googling räcker för att fastställa ”fakta”.

        Men det är ju fullt möjligt att personalen tar med barnen till en park där de får springa av sig? Att de tar en promenad till biblioteket?

         Om dagens aktivitet på förskolan är ”promenad till biblioteket” skulle jag vara rätt besviken. Men du gör som du vill med dina barn! Själv anser jag att om vädret tillåter är 3-4 timmar utomhus om dagen minimum för små barn.

          Sätt barnen i ett ur och skur-dagis då. Problem solved.

          Då mina barn gick på förskolan var promenaden till biblioteket 4 km enkel väg, så jag anser nog att det ger nog motion. I övrigt hade de en jättestor gård med träd och lekredskap, samt två mindre skogsområden i anslutning till förskolan. Hoppas det får godkänt?

          Åh du är en sån besserwisser Lovisa, så jobbigt att diskutera med dig, för ingen är så bra som du.
          Det finns förskolor där barn o personal är ute hela dagarna. Dom tillbringar många timmar i skogen och dom äter ofta ute.
          Sen finns t.e.x. Ur o Skur Dagis hört talas om det?

           Gillar man som förälder inte förskolan och tycker att det är för lite aktiviteter där så byter man väl bara eller?

         Och personalen sitter och röker på en bänk.

      Jag är förälder och upplever att de flesta föräldrarna ser förskolan som en rastplats dit barnen är och springer och leker av sig så att de sen kan komma hem trötta och kolla Ipad och sova. De flesta föräldrarna i MIN omgivning lever rätt stilla liv och tror att lek bus och spring deras barn gör på förskola /skola räcker. Vilket det faktiskt inte gör. Sen så ärligt talat kosten är något som jag tror att de flesta medelsvennson inte har så värst koll på. Absolut mer än i andra länder men vi äter ju mer och mer snabbmat, vet föräldrar som erbjuder köttbullar med pasta och ketchup, pyttipanna, fiskpinnar o mos och sån dålig mat dagligen. okej ät det då o då det gör vi med. Jag fattar att man inte alltid har tid men detta kombinerat med att vi lever i ett samhälle där allt är lättillgängligt och vi spenderat timmar framför dator och tv och skapar vanor som våra barn sedan tar över.. Äta snabbmat, äta ute ofta, inte laga mat från grunden, och förvänta sig att förskolan ska vara den enda platsen där barnen är aktiva , A de blir ju inge bra i längden..

       Håller med. Ibland orkar vi inte och ger stekt falukorv och makaroner. Helt ok. Försöker i alla fall välja fullkornspasta och ha broccoli eller något till. Tvivlar på att ketchup räknas som grönsak.

        Jag växte upp med ensamstående pappa och det var typ det enda vi åt. Jag lever och är normalviktig idag. Tror mer på brist på fysisk aktivitet utanför skolan som ni säger. Mer skräpmat och kanske mycket sött på veckorna?

      Lovisa Lo…tänk att du är en sån oerhört bra mamma. Du ser nästan inga andra familjer när ni är ute? Var bor du människa?
      Hur känns det att vara så fantastisk och framför allt unik?

    Det kan man göra utan att banta

     Fast har man några extrakilon man skulle vilja bli av med tex pga man är orolig för sjukdomar osv så är det ok med.

      Men hetsbanta/utveckla ätstörningar är såklart inte bra.

      Sa jag något annat? Jag svarade bara på att man kan ta hand om sin kropp och äta bra utan att banta.

   Tycker Stina är så löjjlig, sooom hon försöker vara relevant och väcka uppmärksamhet. Varför behöva visa sig naken – det är ju för att provocera – nej inte för att hon inte är smal – hade någon smalare person lagt upp en sådan bild så hade det blivit ramaskri och personen hade blivit hatad av en stor massa. Retar ihjäl mig på henne och Elaine, som de ska låtsas och försöka… Ser de som otrevliga och överlägsna, de tror de är förmer och bättre än andra.. att de gillar en m-obbare säger allt. De borde ist föregå med gott exempel och ta avstånd till en sådan. Pinsamt.

    Du har fel i precis allt.
    Och vem är mobbaren?

     Haha verkligen. Idiotisk analys

   Ursäkta mig! Är det är brottarna byter om?

    HÄR

     Ibland räcker det inte med en rad… ?

  Det känns som att folk som skriver sådär till andra gör det bara för att trolla, skapa reaktioner. och nu fick ju personen i fråga synas på denna blogg så hen blir ju nog superglad över publiciteten.

   All publicitet är bra publicitet

   Eller hur. Fattar inte hur en kvinna som Stina kan bry sig. Blocka och gå vidare bara.

    Har du läst hennes inlägg?

     (Tips: vill du inte läsa all text så börja efter de där tre emojisarna..)

     Ja jag läste hennes inlägg när det publicerades på instagram och jag tänkte samma sak då. Varför bryr hon sig?

     Att unga tjejer skriver till Stina betyder inte att de mår dåligt av elaka kommentarer. Det betyder förmodligen att de är unga och osäkra och saknar identitet (feminitet) och söker uppmärksamhet från en äldre person. Det har unga vuxna gjort i alla tider med påhittade problem för att få lite uppmärksamhet och omtanke från en fadersfigur/modersfigur.

      ”Påhittade problem”?

      Att som ungt barn bli drabbat av näthat och -mobbning är inte ett påhittat problem.

    Men hörre du är det inte så det fungerar här på bloggbevakning, o alla sociala medier? Tänk Cissi Wallin.

    Säg, något inlägg om kvinnors o bröst till exempel. Sen kommenterar någon lustigkurre något i stil med:

    ”Jag är en vanlig svensk man o tycker om alla bröst”

    Sen är cirkusen igång att på bästa sätt förakta kommentaren, som med all sannolikhet skrevs i ironisk naivitet. Men det fattar ingen…

  Känns lite krystat. Lite som alla fake-scenarion folk råkar ut för.

   Känns dessutom som värsta dubbelmoralen att Bloggbevakning tar upp fenomenet om att skamma kvinnor i bikini för hur många inlägg har inte CamCam skrivit där hon kritiserar smala kvinnor för att lägga upp bilder i bikini?

   Potato potato. Bara om man har lite hull är det okej, tydligen. 🙄

  Jag är så TRÖTT på kroppar!

  Smala kroppar, feta kroppar.
  Dom ska visas hela jävla tiden!
  Kolla så smaaaal jag är!
  Kolla så fet min cellulitröv är!
  Kolla kolla kolla kolla kolla kolla!!!!!!!!!!!!!!!!

  Jag fattar grejen med att större kvinnor med icke normsnygga kroppar behövs för att visa att alla inte är smala. Vilket yngre kanske tror då de bara ser typiska smala kroppar på reklampelare i tunnelbanan tex. (Jo jag fattar att det finns kids på landsbygden också.)

  Det vore skönt om vi åtminstone tog ett års vila från kropparnas utseende och istället fokar på HUR FAN MÅR KROPPEN EGENTLIGEN?! Inuti.

   ’Snygg kropp’ men har väldigt ont. Hade hellre haft vad som anses vara en ’ful kropp’ och inte ont.

    Samma här! Fan min kropp känns som en 80-årings efter jag födde mitt första barn för 4 år sen. Vem fan bryr sig då att den ser ut som innan. Fått massor av kommentarer om att man inte kan se att jag fött barn. Nej kanske inte men fan vad det känns!

     Mm jag håller med. Kroppen kommer ju ändå vara ful då man är 70 så vad spelar det för roll. Kommer troligtvis gå i rullator som min mamma gjorde vid 50…. Så inte värt det.

   Håller med. Stina är ju helt besatt av sin kropp, på samma osunda sätt som Zyto eller Elena Belle till exempel.

    Ha ha ja faktiskt. Usch. Nu blev till och med jag less.

  Men vem orkar uppmärksamma ett glasklart troll?

  Fetma är väsentlig faktor för cancerutveckling. Barn- och ungdomsfetma är en ny folksjukdom. Finns inget att argumentera mot. Det är fakta.
  Det är vi som föräldrar som har ansvaret för att våra barn rör på sig tillräcklig. Det är inte tillräckligt med 2 x 60 min idrott&hälsa i skolan.

   Ja det är förskräckligt. Ett barn SKA inte kunna bli fet! Barn ska springa och cykla och klättra i träd och åka skateboard och gå promenader och leka jage och hoppa hage och bada och leka röda vita rosen. Men med ett samhälle som sätter jobb och karriär över barnen så blir det såhär. Föräldrarna har inte tid. Barnen är inne istället för utomhus, året runt.

    Jag är helt inne på din linje!

    Fast alltså, även föräldrar behövs i arbetslivet. Hur skulle samhället fungera om alla plötsligt skulle bestämma sig för att vara hemma med sina barn?

     Man behöver väl inte vara hemmaförälder för att hinna med att aktivera sina barn? Att få upp flåset behöver även en heltidsarbetande förälder och varför inte göra det tillsammans med sina barn?
     Det är bara dåligt försvarstal som säger att man inte hinner… och sen skyller man på förskolan/ skolan att barnen inte rör sig tillräckligt.
     Det finns massor av förskolor där barnen inte ens går ut varje dag. Inte sällan beror det på bekväma förskolelärare som tycker att vädret är ruggigt eller regnigt. Små barn är iallafall fantastiska där; det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder.
     Jag vet inte hur många påminnelsemail vi får från skolan som våra barn går i. Det står att de är ute alla raster, oavsett väder och behöver regnkläder/ stövlar/ varma kläder för det. Men lik förbannat saknar hälften av ungarna det och står och trycker under ett tak när vädret är dåligt. Vems ansvar? Återigen; föräldrarnas!

      Lovisa föreslog i en tidigare kommentar att en mamma som hade ett heltidsjobb istället skulle börja jobba halvtid för att aktivera sitt barn, därav min kommentar.

       Alltså haha varför skulle man gå ner i tid för att LEKA med sina barn? Dom vill ju hellre leka med andra barn. Snacka om att försumma barnen vänskap för att man är egoistisk och vill vara hemma och slippa jobba.

        Fast va? Tycker du det är mest naturligt att barn är med familj eller bland personal som tar hand om en massa andra barn? Handlar väl inte om att slippa jobba? Vi har ingen arbetsplikt i Sverige längre så man väljer helt själv om man jobbar eller ej. Vill man bara slippa jobba känns det väldigt påfrestande att skaffa barn. Betydligt lättare att bara ara hemma.

         Jo fast det blir lätt syfteslöst att bara vara hemma. Sen kan man inte predika för andra hur bra man är som person som gör det rätta. Är du hemma med barn rättfärdigar du det med att du gör det för någon annan än dig själv vilket är mer socialt accepterat.

          Tyckte det var mer syfteslöst när jag jobbade på byrå än när jag bestämde mig för att uppfostra och leka med mina egna barn.

           Precis det jag säger Lovisa. Du hade tyckt det varit syfteslöst att bara vara hemma utan barn. Så barnen är en ursäkt till att få vara hemma för då finns ett syfte.

           Måste bara fråga dig Lovisa L, vad gör dina barn (som du hela tiden leker med) medan du sitter inne på Bloggbevakning och läser och skriver spydiga inlägg i flera timmar?

           De åker skidor med sin pappa och sin farmor och farfar.

           ”Precis det jag säger Lovisa. Du hade tyckt det varit syfteslöst att bara vara hemma utan barn. Så barnen är en ursäkt till att få vara hemma för då finns ett syfte.”

           Haha! Ja tror dagispersonalen också skulle tycka det saknade syfta att stå på dagisgården om inga barn gick där. So?

          Men ja? Mitt svar var till den som sa att hade hon bara velat vara hemma och slappa hade hon inte varit hemma med barn utan utan barn. För det är inte slappt att vara hemma med barn, det är ett heltidsjobb etc.

          Så vad jag säger är att hon ville vara hemma men det anses fult att bara vara hemma för att man inte vill jobba. Har man barn att ta hand om kan man skylla sin jobbskygghet på att det man gör har ett syfte=vara hemma med barnen.

      Den enda här som påstår att barn inte rör på sig på förskolor är ju hemmamamman Lovisa.

       Mamma med barn utanför förskolan talar om för mammor med barn på förskolor hur det fungerar på en förskola. Classic.

        Momsplaining

        Det länkades dock till en studie här ovan som belös problemet med små skolgårdar och att barn rör sig för lite. Det var ju inget Lovisa hittade på?

         Har svarat på det en bit upp.

         Belös?

      Trist också när man har skaffat alla grejor och så är de ändå inte ute…

     F vi hade länge ett samhälle där kvinnan var hemma. Att då ha ett samhälle där män och kvinnor jobbar 50% är givetvis fullt möjligt.

      Fullt möjligt då kanske. Har svårt att se hur samhället som det ser ut idag skulle fungera om alla gick ned på halvtid. Hur skulle vården och skolorna se ut?

    Men vadå så dina föräldrar lekte röda vita rosen med dig eller? Själv gjorde jag allt det du skriver, men utan föräldrar, med andra barn. Har ingen aning om vad mina föräldrar gjorde då jag var ute och lekte, lagade mat, tvättade och städade kanske? Inte höll dom då koll på mig.

     Det var ju det jag skrev. Inga barn är ju ute idag! Brukar dina barn vara ute och leka med andra barn på dagarna eller sitter de inne framför paddan/mobilen och stirrar på Greta gris?

      Mitt barn är 5 månader så det är mest barnvagnspromenader och babygym här hemma. Så det är väl inte relevant här.

      Men jag bor i en mellanstor stad bland massa hus, radhus och lägenheter och här är det sjukt mycket barn ute, året runt. Bor man ensligt på landet så förstår jag att man inte ser så mycket barn.

      Lovisa Lo!
      Borde du inte aktivera dig och dina barn nu, istället för att häcka här på sociala medier?
      Eller laga till en god och näringsrik lunch från grunden? Jag menar klockan är redan över 11!

       Vilken dryg och onödigt kommentar. Du kan väl framföra sakliga argument istället?

        Är det någon som är dryg och mästrande här så är det trollet ”Lovisa Lo”!

         Din kommentar var väl inte mycket bättre?

          Hon drar fram det värsta i folk. What can i say.

       Avslöja henne inte nu. Hon är en god kvinna. Duktig kvinna.

       Inte för att du har med det att göra, men jag har varken barn eller man hemma i huset för tillfället. Så jag kan skriva här dygnet runt hela veckan om jag vill.

       Annars håller jag med, vi vuxna spenderar på tok för mycket tid på internet! Tex Cissi Wallin, Lady D och Stina Wollter som verkar leva hela sina liv på instagram! Seriöst storys från morgon till kväll och ibland även på nätterna. DET är sjukt. Och vad lär det barnen?

        Helt ärligt tror jag inte på dig. Tror inte att du är någon hemmafru osv. Utan mer på en ensam man eller kvinna som vill proklamera KDs värderingar om att kvinnor bör stanna hemma vid spisen.

         Okej. Jag lever inget jätteovanligt liv, bara så du vet. Jag har inte många vänner som lever som jag, men väl många likasinnade på Inatagram och olika internationella forum. Jag behöver verkligen inte hitta på.

        Nu är det ju inte bara den här veckan du hänger här inne. Du lägger nog lika mycket tid på den här bloggen som stina lägger på sin story. Hon gör utöver det musik, skriver böcker, leder radioprogram, gör konst och ställer ut. Hon har heller inte några små barn hemma som hon ska uppfostra, det verkar hon vara klar med.

         Hon är så dömande Lovisa lo. Svår att tycka om. Tur hon har god moral iallafall.

      ”Inga barn är ju ute!”
      Jasså? Prova gå till en lekpark i stället för till skogen med barnen så ska du nog se att du ser andra barn.

    Min mamma var ensamstående med två barn och jobbade heltid. Hon hade inte tid på veckorna att leka med oss. Satt vi inomhus och glodde för det? Nej, vi var ute och lekte med varandra och med andra barn. Hade de sina föräldrar med sig när vi lekte? Nej.

     Lovisa har ju flyttat ut på vischan, det finns säkert inte så mycket barn där att släppa ut sina barn att leka med. Tror nog hon skapat ett jobb åt sig själv som inte behövdes pga ville vara hemma och mysa hela dagarna.

     Tyvärr, det var då – så är inte läget nu. Jag är själv uppvuxen på det sätt du beskriver.
     Barns rörelsemönster har förändrats drastiskt sedan 70- 80- och en bit in på 90-talet. Vi kan inte blunda för det längre. Vi gör barnen en otjänst. Det blir ett samhällsproblem om några år. Se på Storbritannien t ex. Den som har för högt bmi i 20-årsåldern minskar sin livslängd med 13 år ungefär. Och det är tyvärr så att 80% av barn som är feta tar den fetman med sig in i tonåren…
     Vi kan inte luta oss tillbaka och säga att det fungerade när jag var liten. Vi måste se till att barnen rör sig mera och äter bättre. Ofta är det en kombination av att föräldrarna har samma, dåliga karaktär.
     Alla barn mår bra av rörelse. Det finns något som passar för alla – vi föräldrar måste sluta vara bekväma och skylla på än det ena än det andra. Vi jobbar 40 timmar i veckan – det finns väldigt mycket tid över till rörelseglädje.

      Jag har barn som är 8 och 10 år. De leker ute med sina kompisar precis som jag gjorde då. De vänner vi har som har barn, deras barn är också ute och leker. Dock utan föräldrar. Vet inte varför ni tror att föräldrar måste delta i alla lekar.

       Det är fantastiskt att det funkar för dina och vännernas barn. Tyvärr är de inte genomsnittsbarnen och inte de barnen som jag pratar om, det tror jag att du förstår själv också. Om inte barnen kan aktivera sig själva så måste vi som vuxna aktivt hjälpa till – det är förstås så jag menar.
       Jag behöver inte heller engagera mig i mina barns rörelse, de har aktiviteter så det räcker och blir över. Däremot måste jag se till att det serveras balanserad och näringsrika måltider hemma.
       Du behöver inte känna dig träffad av fakta och statistik, du ska bara gratulera till att du har lyckats i ditt uppdrag som förälder att ge barnen lek- och rörelseglädje. Grattis!

        Jag känner mig inte träffad av statistiken. Jag svarade dig eftersom du svarade på min kommentar.

         Men statistiken är talande för vårt samhälle. Att du är en av få undantag ändrat inte den bilden. Ingen påstår att föräldra behöver delta i leken men däremot ge goda förutsättningar för den. Exempelvis genom att begränsa skärmtid, säga åt barnen att vara ute och inte ha dem på en förskola 9h om dagen där de är ute 1h per dag.

          Ja och min poäng är att man kan göra det utan att, som Lovisa säger, sluta jobba för att vara hemma och leka med barnen.

           Lovisa har inte någonstans påstått att det är den enda lösningen? Jag är inte heller förtjust i Lovisa men ni kläder in väldigt mycket i hennes kommentarer.

           Det här är inte enda tråden hon skrivit i om du tror det.

     Precis! Så växte jag också upp, jag föredrog att leka med andra barn och inte med ”tråkiga” vuxna när jag blev stor nog att få kamrater och inte behövde uppsyn av vuxen jämt. Jag tror helt och fullt att lek med andra barn ökar kreativitet och utveckling i större grad än om jag skulle lekt 2-3 timmar varje dag med någon vuxen. Dessutom behöver inte barn underhållas hela tiden av vuxna utan behöver få frihet att hitta på, upptäcka och utforska, och det gör dom bäst tillsammans med andra barn. Av mina föräldrar fick jag stöd, omsorg och mys när jag behövde och visst hittade vi på roliga saker tillsammans, men att hänga med mina lekkamrater var det underbaraste jag visste.

   Förstör inte historien om förtrycket mot de utsatta med fakta och vetenskap. Känslor vet du.

    =)

   Vad har det att göra med att någon skriver till Stina att hon är ful och äcklig och inte borde få bära bikini?

   Alkohol är också en orsak till cancer. Men så länge man är smal är det ingen fara ?

    Okej?

     Lite fokus på att folk dricker en massa alkohol istället? Det påverkar både omgivningen negativt, ger cancer och allmän ohälsa. Övervikt påverkar bara en själv ?‍♀️

      Dra inte in mina öl i detta. Låt oss hålla oss till problemet med övervikt.

       Öl är massor av kalorier. Ölmage?

        Inte än. Bra gener. Men vi alla åker väl dit på kroppsförfall förr eller senare.

  Det är väl ändå dags att reda ut begreppen. Att vara pro alla kroppars lika värde är inte detsamma som att säga övervikt är gynnsamt för hälsan. Det är inte ens ett motargument till tesen alla kroppar är lika värda?
  Att vara pro alla kroppar Betyder bara att man är MOT anti alla kroppar. En norm som är ANTI alla kroppar medför EXKLUDERING. Medför psykisk OCH fysisk ohälsa för alla utanför normen. Ni som argumenterar för att samhället är för stillasittande och äter fel (vilket det ÄR) verkar glömma att kroppshetsen också har brutala följder för kroppen. En kropp och ett psyke skadat av ätstörningar och depression är inte friskt, dessa människor är med god sannolikhet skadade för livet och de kan dessutom leda till att folk dör. Smal är inte alltid lika med frisk. Att personer som inte har normkropp ska utsättas för hot och hat pga sin kropp är så fucking sjukt. Att treåringar står framför speglar och klämmer på sina magar och frågar vuxna om dom är tjocka ÄR VIDRIGT. Oavsett om de leker på dagis eller inte. Tycker självklart att ett aktivt liv och god diet ska lyftas, men det utesluter ju inte att alla kroppar ska få vara okej? Alla har inte samma möjlighet till normsmalhet trots rätt mängd aktivitet eller rätt diet och det är okej! Ska dom hatas för det? Ska dom uppmanas till att gömma sig?
  Det går inte att göra denna diskussion fruktbar om vi inte förstår att vi pratar om olika saker. Ena sidan kan inte skrika alla ska med och andra sidan svara med DÅ FÅR NI CANCER. Vi kan väl försöka enas om att dagens vanor är osunda- åt båda håll, ätare som icke-ätare- men att kropparna MÅSTE få vara okej? Tack för mig.

   Men tack för att du skrev det jag inte visste hur jag skulle få ner i text.

   Wall of text, är millenial, sorry.

   Exakt. Att det är bra att få motion och få i sig nyttig mat gäller ALLA, inte bara tjocka. Tyvärr är den allmänna uppfattningen att tjock = ohälsosam och smal = hälsosam. Det viktiga är inte siffran på vågen eller ditt BMI, utan hur du lever. Men vi lever i ett samhälle där utseende går först, hur gärna vi än vill intala oss att vi bara tänker på hälsan. Många verkar inte heller inse hur farligt och skadligt det faktiskt kan vara med självhat och bantning.

    Och vad ska jag som tjock göra? Sitta hemma och skämmas tills jag har gått ner i vikt? Sluta gå till badstranden tills jag är snygg nog i bikini?

    Nej, det är sant att man inte kan se på en smal person om den är hälsosam eller inte, däremot vet vi att den absoluta majoriteten av överviktiga personer lever ohälsosamt. Därav är det lätt att folk ser samband mellan fetma och ohälsosamt leverne.

     Och på vilket sätt blir folk mer hälsosamma av att någon kommenterar att man borde förbjudas från att ha bikini?

  Min son är 17 och tränar 3-4 ggr i veckan utöver idrotten i skolan. Han och hans kompisar åker till badhuset, bowlar ofta efter skolan på fredagar och åker longboard när årstiden tillåter. MEN – de spelar också. Ibland en hel lördag. Ibland en timme om dagen. Ibland går det en vecka utan spel. Han tittar ALDRIG på tv. Tvn i hans rum används för att kolla på film eller serier vilket han oftast bara gör när hans tjej är här. Han är lång och vältränad trots skräpmat med kompisar typ varje helg, vi äter ordentlig mat i veckorna. Säger godnatt vid 22, senast 23 om det är sen träning, han fattar själv att sömn är viktigt.

  Min dotter är snart 10 och har en aktivitet utöver skolan. De har idrott mån och ons plus fritidsgympa på tisdagar. Torsdagar är det utflykt med fritids. Fritidsverksamheten är lika schemalagd som skolarbetet, det är full rulle hela tiden med olika projekt. Fredagar är det dock fredagsmys med film och popcorn. Hon äter mat tre ggr om dagen plus mellis på skolan. Lördagsgodis och restaurang på helgen. Hon är normal enl alla mått mätt. Hon gillar också att spela men vill lika gärna leka i parken med kompisar.

  Vi bor mitt i stan men har lantställe som vi åker till så ofta vi vill. Där finns inga tv-kanaler, inga streamingtjänster eller wi-fi.

  Jag tror på konsekvent uppfostran. Sätta regler och hålla dom. Jag förstår mig inte på folk som låter sina barn sitta på sina rum med stängda dörrar och spela hur länge som helst. Föräldrar som inte vet vad deras barn gör på nätet. Vi jobbar heltid men kan ändå kombinera det med ett hälsosamt leverne, utan att behöva förbjuda saker. Vad är det för fel på lagom?!

   Så kan man tydligen bara uppfostra sina barn om man är mys-hemmamamma.

    Men stoppa upp ditt förakt någonstans. Är väl jätte härligt att vissa har förutsättningar att att vara med sina barn och slipper lämna bort dem? Varför så missunsam? Jag är jätte glad för Lovisas skull! Hade vi haft möjlighet hade vi gjort samma sak.

     Hade jag med men jag hade inte predikat för folk och berättat för alla om min ’goda moral’. Är väl där problemet ligger inte i att hon faktiskt är hemma med barnen.

      Men du är ju precis lika illa själv i din kommentar här ovan?

      Tro mig, jag får höra varje dag av släkt och vänner vilken dålig mamma jag är som inte jobbar, som flyttade ut på landet, som inte låter barnen gå i förskola och ”socialisera” ”leka med jämnåriga”, som inte stöttar den feministiska kampen, som ”indoktrinerar barnen med religion”, som latar mig och inte bidrar osv osv.

       Står fast vid att den feministiska kampen borde se ut som följande.

       Tidigare:
       Man arbeta 100%
       Kvinna sköter barn och hem.

       Feminsim:
       Man arbeta 50%
       Kvinna arbeta 50%
       Delat ansvar för barn och hem.

       Hur tusan fick vi det till att både män och kvinnor plötsligt skulle arbeta 100% samtidigt som kvinnor tar det största ansvaret för barn och hem.

        ”arbeta 100% samtidigt som kvinnor tar det största ansvaret för barn och hem”.

        Nej, tror inte på den offerkofta myten.
        Man och hustru delar mer än någonsin.
        Han handlar, tvättar i stora tvättstugan, städar, sköter bilen.
        Hon lagar mat, stryker, vättar barnkläder i lilla tvättmaskinen i badrummet.
        Låter jämställt.
        Vi känner det så, bägge 2.

         Tala för dig själv du. Delar mer än någonsin är inte lika med 50/50.

     Lovisas liv låter som rena drömmen. Får se om jag kan ta mig i kragen och göra något liknande.

   Alltså har jag missat något. Flera gånger har jag läst /hört ”Jag kollar aldrig på tvn” sen ”Jag kollar bara på netflix/film/streamar”. Är inte det typ exakt samma sak när det är tvn man kollar på? Jag streamar netflix till min tv. Är det på något sätt bättre än om tv4 hade stått på? ?

    Haha ja så löjligt! Och folk som ”jag har ingen tv” och det skulle vara något speciellt/beundransvärt. Mitt mål är att kolla mer på tv, tyvärr är jag fast i mobilen…

   ”tittar ALDRIG på tv” och så i nästa mening ”…tittar på film och serier” Inget mot dig och det du skriver, men är så trött på folk som säger så. ”jag tittar minsann aldrig på tv” men de har sett varje serie som finns… bara för att det inte är linjär TV så räknas det väl på samma sätt som innan det fanns streaming-tjänster? 90 minuter framför en serie en kväll måste väl vara samma som 90 minuter framför linjär tv? som sagt, förlåt att jag hackar din tråd Finalinda, låter sunt i övrigt det du skriver, men är allergisk mot att folk tänker så.

  Hahaha, den lelle pöjken, är inte ens stor nog att vistas själv på en trafikerad gata ? Bör man inte vara 12 år eller äldre för att ses som trafiksäker?

  Handlar inte kroppsaktivismen om att alla kroppar har rätt att finnas och synas utan att bli kommenterade och värderade? Själva syftet med aktivismen är väl inte diskussionen om det är hälsosamt eller inte att vara tjock? Att det inte är hälsosamt att vara tjock vet förmodligen de flesta tjocka redan, det man vill åstadkomma är möjligheten att få existera (IRL och på nätet) utan att få det påpekat hela tiden.

   Fast då undrar jag varför 90% av de som lägger upp sånna bilder samtidigt lägger upp en wall med text med försvar varje gång?
   Sen kan jag känna att typ dansa naken inte direkt är bästa sättet att undvika kommentarer, oavsett om du är Kissie eller Stina liksom.
   Tycker många som inte vill ha kommentarer om sin kropp samtidigt bjuder in till kommentarer om sin kropp. Vad hände med vanliga bilder på sig själv. På sin outfit eller vad som.

    Eller inte en bild på sig själv alls? Om man nu inte vill granskas. Internet är ju vår tids vilda västern.

  Trött på Stinas konstanta flashande av sin kropp. Inte för att hon har lite extra hull, utan för att hon fortsätter älta utseende.
  Lika trött på smala kroppar som överviktiga. Trött på alla som är besatta av sina kroppar.

  Fan vad jag saknar tiden då kläder var statement och inte hur ens kropp ser ut naken. Ge mig någon som Cyndi Lauper typ så skulle jag bli intresserad av personen. Du har 15 halsband på dig? Yeeez, jag vill veta mer om dig.

   Jag känner precis likadant över alla ibstagrammodeller. Så tröttsamt.

    Du tycker inte att de passar in på ”Trött på alla som är besatta av sina kroppar.”?

     Självklart men jag är extra trött på fenomenet ibstagrammodeller ?

  Jag är tveksam till tjatet om att barn måste röra sig för att vara normalviktiga. Det de behöver är riktig mat I lagom portioner, inte skitmat och Bara väldigt sällan läsk eller chips etc. Är man tio år behöver man ca 2000 kcal per dag. En påse chips, 300 gram, är 1575 kcal, 5 dl cola 250 kcal. Det går inte ihop. Ibland har jag roat mig med att beräkna näring och energi i recept på cupcakes och andra bakverk. Helt sjuka mängder, en muffins som är över 1000. Och har ni nån gång kollat menyerna på Max, donken etc? Jag tror folk behöver fatta att man kan inte ge barn samma portioner som vuxna eller tillåta skit var dag.

   Barn, vuxna, gamla. Alla behöver röra på sig. Inget att vara tveksam på, är fakta. Har med kroppens funktioner att göra, inte kroppens utseende. Muskler, leder, hjärta, matsmältning osv osv osv.

   Man måste röra på sig för att må bra oavsett hur mycket eller lite man äter.

    Må bra och må bra. Tror gandolfini mådde jääävligt gött tryckandes salami tills hjärtat sa stopp. Det är väl lite upp till var och en hur man uppfattar att må bra. Vissa offrar väl ett par år för att verkligen njuuuuuta den tiden man har på jorden.

  Det där kroppsföraktet och hetsen börjar så tidigt. Har en bekant vars femåring (!!!) uppmanats minska på portioner och gå ner i vikt…. för att hon väger 1 kg över ’normen’…… vad är det här för värld?

   I call bullshit.

   Det föreligger säkert andra faktorer bakom.

    Va?

   Min ena dotter ligger på en kurva där hon hamnar på bmi 30 som vuxen. Hon är 4 men vi begränsar hennes portioner och fyller på med mer grönsaker. Givetvis ska vi hjälpa henne få en hållbar vikt. Men man bantar inte barn. Man hjälper dem förstå vad en rimlig portion är och serverar dem nyttig mat.

    Moget resonemang! Istället för att bli arg och ilsken hanterar ni det moget.
    Tänk om ni inte hade hanterat varningen och så står ett barn där i vuxen ålder med för högt BMI och kanske diabetes 2 pga det eller andra folksjukdomar och säger till er ”mamma, pappa – varför gjorde inget?”

    Det är kanske det här resonemanget som de bekanta till johanna38 också ska våga föra. BVC ser kanske ser förhöjda risker. Varför inte agera istället för krevera! Vet dock inget om fallet, tar det helt ur sitt sammanhang precis som det är skrivet här också.

     Jag förstår ditt resonemang när du tar det ur sitt sammanhang men det här är en familj som älskar rörelse, äter vegetariskt och så begränsas barnens godisintag till 7 bitar på lördagar. Och så får femåringen höra att hon behöver äta mindre….

    Förlåt men en 4-åring behöver verkligen inte ”förstå vad en rimlig portion är”. Och så undrar folk varför deras barn får ätstörningar…

    Lägg upp maten på tallriken och se till att det är nyttigt. Och sen ut och rör på er.

     Men givetvis lägger vi upp maten. Det är ju så hon lär sig! Vi har ingen diskussion om kost med våra barn utöver att grönsaker är nyttigt och socker ger en hål i tänderna. Skulle aldrig diskutera kost med barnen. Det är vårt ansvar som vuxna och inget de ska behöva tänka på!

      Det blev rörigt. Barnen lär sig alltså vad en rimlig portion är genom att vi vuxna lägger upp den. Inte för att vi pratar om det eller nämner det för barnen.

   Det är helt orimligt att lägga det ansvaret på ett barn! Föräldrarna borde istället uppmana till mer rörelse, skära ner på att ha godis/snabbmat hemma, och uppmuntra barnet att äta mer frukt och grönt, helt utan att nämna vikt, bantning, utseende. Då skapar man sunda vanor utan att bygga upp hjärnspöken i barnets huvud. Jag vet för min mamma är besatt av att vara smal och hon började banta mig just när jag var 5 år. Ledde till exakt 0 bra saker i mitt liv och surprise, idag är jag överviktig och kämpar på med andra försöket VV just nu. :-/

    Precis! Skapar man kropphets och pratar om bantning redan när barnen är små så LEDER det till ätstörningar och problem. Jag vet, jag var med om samma sak som barn och har kämpat som du.

    Vad hade man behövt? En sund inställning till nyttig mat och så rörelse….

     Vem bryr sig, vi alla ska ju dö ändå. Tänk på det istället. Varje dag är en ynnest vem bryr sig om man är tjock eller ful.

     Yolo ändå hörrni.

  Det är märkligt att många tar för givet att överviktiga personer inte rör på sig eller äter hälsosamt. Jag känner överviktiga personer som tränar fem ggr i veckan och verkligen försöker tänka på vad de äter. Jag känner också smala personer som knappt tränar samtidigt som de aldrig tänker på hur de äter.

  https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1187387?programid=1272
  https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1358622?programid=503

  Skönhet är inte universell, men inte heller är den något någon annan kan bestämma vad jag tycker att den är.

   Nej men du behöver inte berätta vad du inte gillar heller

  Det är oansvarigt att försöka normalisera fetma.

   Ssssschhh, väck inte den björn som sover.

    Kan vi inte bara leva som i Wall-e? Drömmen.

  Tragisk anekdot: min mamma avled i alzheimers för några år sedan. När jag växte upp så bantade hon alltid. Jag har nog aldrig sett henne äta normal mat. (Jag är helt fri från sånt, troligen tack vare en god portion tur och egna robusta copingstrategier) hon var också alltid smal. Även när hon blev äldre var hon smal men kanske lite rundare i konturerna.
  När hon fortfarande kunde formulera tal så hade hon ett antal sånger på repertoaren. Det övriga hon sa var att ”jag har blivit så tjock jag kan inte äta det där” – då var hon sådär tunn som en del kan bli när de blir äldre. Hon fick inte i sig tillräckligt av något.

  Så himla tragiskt att vara så ätstörd så att till och med när man är dement så kan man sjunga om blåsippor eller klaga på att man är tjock.

  Jag drömmer om en tillvaro där kroppens utseende inte spelar någon roll, dvs. bortom ”alla kroppar är perfekta”. Tänk er den dagen vi inte längre pratar om, bryr oss om, tänker på hur kroppen ser ut. Vi kanske aldrig kommer dit men tänk!

  Får mig att tänka på kontaktannonserna där folk formulerar att ”dom ser bra ut enligt andra”. Hur ska man veta att man ser bra ut enligt alla?

   Jag frågade mitt ex en gång: -Tycker du att jag ser bra ut? ”Du har ett unikt utseende”. Funderar fortfarande vad hen menade….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.