Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli satt på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts…

963 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Hej!

  Jag har en lillasyster som är 21 år och det senaste året har gått ner ca 15 kg. Vad vi vet har hon tidigare spytt medvetet en gång men sagt att hon aldrig gjort det flera gånger (vi är rätt nära så jag litar på henne). Tidigare var hon lite överviktig och nu är hon smal, ej anorektisk men ska inte gå ner mer. Ser att hon äter och unnar sig godis på helger osv. Vad jag ser har hon en balans.

  Vi har haft magsjuka i familjen denna vecka och idag var det min lillasyster som åkte på det, och spydde flera gånger. När hon sen mådde bättre så sa hon att hon skulle köpa fredagsgottis- godis och chips, och min pappa säger då ”det är väl inget bra om du är magsjuk”.
  Min lillasyster svarar då ”jo men det är ju jättebra för då spyr jag ju upp det sen och slipper dom kalorierna.

  Efter detta utbröt bråk mellan mig och pappa, då jag blev SÅ förbannad över att han inte reagerade på denna kommentar. Han menar att detta inte på nåt sätt tyder på nåt allvarligt eller att vi ska vara oroliga medan för mig är det en sjuk kommentar.
  ”Jag har massa vänner som är nöjda över att dom har gått ner när dom varit magsjuka” sa han ”är dom svårt anorektiska för det”.

  Är jag knäpp som blir så förbannad på honom? Vad tkr ni och hur skulle ni agera jämte er syster?

   Jag tycker att du är lite väl hispig, jag skulle reagera precis som din pappa och jag tycker att han har en poäng.
   Din syster var överviktig och behövde gå ner kilona. Hon behöver också tänka extra mycket på sina matvanor nu så att hon inte faller i samma gamla spår och blir överviktig igen.

    Absolut men inte är det friskt att spy upp mat och vara glad över det?

    Tål att tilläggas – hon är alltså 175 och vägde förut 74 kg. Så det var frågan om precis över gränsen för normalvikt

     Jag är 178 cm och ligger på 60 kg och känner mig inte alls speciellt underviktig.. känner mig inte supersmal heller så tycker att du överreagerar en aning..

      Varför fokuserar alla på vikt.. man kan vara ätstörd utan att vara underviktig..

      eh.. jag är 160 cm. skulle jag väga 60 kg så skulle jag också va normalviktig. lite mullig men fortfarande inte alls tjock eller ha problem med vikten.

     74 kg på 175 cm är inte överviktigt

      Fast hon vägde förut 74, om hon gått ned 15kg från det är det ju en annan sak

     Nej det är inte friskt!!! Du har rätt!

    Brukar tänka så me, skönt och bli av med lite kg när jag är magsjuk eller får diarre men har inga ätstörningar är baraAllmänt indoktrinerad och påverkad som de flesta unga kvinnorna

     Men det är ju jättehemskt!

      Ja och inte går man väl utanför dörren inom 24-48h efter att man varit magsjuk? Klarar inte av själviska människor

       Att vara hemma 48 timmar efter symptom gäller enbart de som jobbar på intensiven. 24 timmar gäller för förskolepersonal eftersom de jobbar med snuskiga barn som inte tvekar på att gräva varandra i halsen efter att de grävt sig själva i blöjan.
       En normal vuxen som tvättar händerna som en normal människa är ingen smittohärd ens medan man uppvisar symptom.

     Hahahaha va?? Det är ju orimligt. Du förlorar ju inga kilon på att vara magsjuk 3 dagar?

      Jo det gör man men det är inte fett man förlorar.

    Shit, denna kommentar alltså… Vilken skjuk och ätstörd samtid vi lever i! Den korta tid vi har på jorden ska väl fan ägnas åt bättre saker än att konstant och ångestfyllt försöka krympa våra kroppar!

    Det ska va gott å leva, annars kan det kvitta!

     Ätstörningar har väldigt lite med viktnedgång att göra egentligen mvh ”frisk” från anorexia (och det kan man tyvärr bara bli när man själv inser att man är sjuk.

    Hellre några extra kilon och levnadsglad än ätstörd och hata sig själv.

   Tycker du låter mammig och överbeskyddande

    För jag inte tkr det är sunt att vara glad över å vara magsjuk så man kan spy upp chipsen sen?

     Du ville veta om du är för hispig men vägrar lyssna på någon av alla som tycker du är det? Formulera din fråga nästa gång som att du bara accepterar medhåll.

      Nej men utveckla din kommentar.

       Och jo, jag ska vara ärlig, jag förväntade mig nog mest medhåll. Förstår inte hur en människa i denna världen kan tycka att det är en frisk kommentar att säga att det är bra att spy för att bli av med kalorier.

        Alla slänger ur sig ogenomtänkta kommentarer ibland. En kommentar behöver inte betyda något farligt. Så lugna ner dig och avvakta.

        Du behöver väl inte din pappas medhåll för att oroa dig för din syster? Jag förstår inte riktigt vad du vill diskutera. Är det hur du ska hantera din systers eventuella ätstörning eller din pappas kommentar om det?

     Jag tycker inte att du är överbeskyddande! Tycker inte att det låter sunt att ha den inställningen din syster har, särskilt när hon tidigare spytt medvetet. Tror många här inte ”bryr sig” för att de inte kan relatera. Sjukt lätt att sitta och säga att någon är nojig och paranoid tills man själv sitter i skiten. Hoppas det löser sig med din syster! Tycker att det är fint att du är uppmärksam!❤️

   En ätstörning är så mycket farligare än 15 kilo övervikt. Jag tycker inte din pappas kommentar är okej!

    Asså det var ju inte hans kommentar jag reagerade på utan att han inte reagerar när hon säger att det är bra att hon spyr upp maten så hon slipper kalorierna?

     Läste nog lite snabbt, men ja hans icke-reaktion är inte heller okej. Har en pappa som är exakt likadan, blundar för och förnekar allt som är jobbigt

     Hej Sophie!
     Jag är 23år och har haft både anorexia och bullemi (anorexia tonåring, bullemi vuxen). Jag känner igen mig själv lite hur du beskriver din syster i kommentaren. Det är lätt att ena stunden äta chips och nästa svälta sig själv eller spy upp det man ätit. När någon i min familj hade magsjuka så var det en ursäkt för mig att få mig själv att kräkas och skylla på magsjuka. Men det här är mina erfarenheter och det behöver inte alls vara så med din syster! Det du kan göra är enkelt att säga till henne att du är orolig och att om hon vill dela med sig av om något är fel så finns du där. Det är inget mer du kan göra.

    Så sant! Ju mer ätstörda tankar lyckas få fäste, desto svårare kommer det bli att bli kvitt i framtiden. Sen behöver vikten inte spela nån större roll, även om systern inte är underviktig så är det ett skadligt tankemönster.

   Du överreagerar inte. Självklart kämpar hon mot hjärnspöken och det där slank ur. Håll ett öga på henne och förklara för henne att viktnedgång ska vara hälsosam, att hennes värde inte sitter i hennes utseende, att hon är älskad, att pappor ibland fattar noll men att du fick en känsla av att hon är på fel spår. Kan vara sista chansen att vända en nedåtgående spiral.

    fast samtligt. Jag är typ beroende av smågodis. Är inte överviktig och jag tror inte att jag blir det heller. Samtidigt mår jag väldigt dåligt i kroppen efter att ha tryckt en Mose godis. Å det är ju inte konstigt. Finns ju inget nyttigt i det, snarare tvärtom. Så varför ska det va så positiv att äta godis egentligen? Man trycker ju i sig saker som faktiskt är skit för kroppen.

     Så pga att godis är onyttigt ska man spy eller? Huruvida man ska trycka i sig godis är väl en annan diskussion?

   Sophie! Jag fattar inte de knäppa kommentarerna här. Din reaktion är helt rimlig! Jag hade också lackat. Hade nog försökt prata med min syster när det lagt sig lite så man inte tar det i affekt.

    Håller också helt med. Spelar ingen roll vad man väger, man kan ha en ätstörning ändå. Och även om det kan vara bra att gå ner i vikt om man är överviktig så är det inte bra att göra det pga att man har en ätstörning. Prata med din syster i lugn och ro och berätta vad du oroar dig över. Samma med din pappa så kanske han förstår din syn på det.

    Tack!!

    Undrar om folk inte läste ordentligt? Jag reagerar ju inte på hans kommentar, jag höll med om att hon inte borde äta början är sjuk

     Tror kanske ändå detta kan vara svårt att förstå för många män som inte levt med samma kroppsideal som många kvinnor. Kan du prata med henne, för håller med om att det känns lite tveksamt?

      Håller med dig! Tror också många män tyvärr vill ha åsikter om hur kvinnor ska se ut, utan vidare tanke på att kvinnor faktiskt är levande individer och inte bara prydnader som ska väga si och så mycket, ha si och så mycket smink, osv.

   Varför är jg på modd camcam? ?

   Som en som en gång led av anorexi så skulle jag råda dig att hålla lite extra koll på din syster. Ätstörningar utvecklas långsamt och kan börja med små tecken, likt hennes kommentar. Det behöver heller inte vara äs utan kan röra sig om annat såsom att hon är extra noga med kalorierna i.o.m att hon tidigare varit överviktig och vill försöka hålla vikten (vilket vi får hoppas). Det gäller att försöka hålla en sund och normal relation till det, men keep in mind att det kan eskalera ganska fort och det är väldigt enkelt att fastna i ett osunt beteende. Såå.. håll koll på henne. Häng dock inte över henne med det utan försök göra det mer på avstånd.

   Min kompis har bulimi och beter sig precis sådär, hon säger ofta sådana saker som man inte vet vad man ska svara på. Tycker absolut inte du överreagerar, snarare din pappa som underreagerar. När man redan gått ner mycket i vikt är det lätt att inse att ”wow jag är ganska bra på det här, varför inte fortsätta”

   Jag tror att du kanske överreagerar en smula. Förstår att du bryr dig om din syster, håll ögonen öppna bara. Tror att hon kanske inte menade det hon sa på ett sådant sätt du tolkade in det i.
   Jag blev sambofet efter att ha levt med mitt ex. Är 175 och vägde runt 82 kilo när vi gjorde slut. Nu är jag nere på 60 som jag vägde innan vi blev tillsammans, och är inte ens i närheten av att vara underviktig eller se underviktig ut. Mamma tjatar när vi ses trots att jag är 24 om att jag har blivit så smal, men det är ju förmodligen för att hon var van vid att se mig när jag var överviktig i 3 år.

   Så höll ögon och öron öppna, men gör inte en höna av en fjäder ?

    Men hennes kommentar handlar ju inte direkt om hennes vikt utan faktumet att hon ville äta massa onyttigt eftersom hon skulle spy upp det pga magsjukan. Det är ätstört tänkande oavsett vikt

     Fast om man kommer behöva spy så ät det väl trevligare att ha njutit av något gott innan?

    Det är ju helt absurt att man har sett nu mer än 2 kommentarer här där ni som är långa tycker inte ni är så värst smala eller kanske ens normalviktiga? när ni väger runt 60 kg. Fa*n jag är 160 cm och mitt mål är att väga 65 kg och kanske försöka gå ner sen till 60 kg. enligt bmi är jag normalviktig under 60 kg.

   Lita på din magkänsla. Om du känner innerst inne att något inte stämmer så är det nog så. Försök att prata med din syster utan att komma med en massa pekpinnar. Hin vet nog vad hon håller på med. Kram

   Helt rätt att du reagerar. Anorexia är endast någon procent av alla ätstörningar. De flesta är normalviktiga men kan vara mycket svårt sjuka ändå. 15 kg är mycket att gå ned på en normalvikt som utgångsläge. Åt hon väldigt mycket innan? För de flesta människor måste du dra ned enormt mycket för att gå ned 15 kg, om du inte är väldigt överviktig innan då går det lättare i början, för att sedan bli svårare. I princip alla ätstörningar börjar med bantning. Prata med din syster och även din pappa. Vi lever i en ätstörd värld, det gör inte din pappas vänners okunniga kommentarer bättre. Varm hälsning från en som jobbat med ätstörningar i många år

   Är det bara jag som reagerar på att hon ska iväg till affären och handla när hon precis spytt hela dagen?! Sådär lagom respektlöst mot andra som handlar.

   Som fd anorektiker kan jag säga att det finns inga som är så duktiga på att ljuga och manipulera som de ätstörda.
   Din magkänsla är säkert rätt!

   BLIR MEST SÅ JÄVLA FÖRBANNAD ÖVER ATT HON TÄNKER GÅ TILL BUTIKEN SAMMA JÄVLA DAG OCH SMITTA NER ALLA ANDRA SÅ JÄVLA EGOCENTRISKT. skriver med caps så min kommentar ska synas så att ALLA ska fatta hur fel det är.

    Tänk om det hade varit corona som hon hade. ”Äh jag måste ju ha chips”

     Åh vad jag vill ha en Corona just nu…

      haha

   Jag tycker det låter märkligt att hon ens kan tänka sig att äta något för att det är gott? När jag är magsjuk så spyr jag av bara tanken på mat, aptiten är ju som den är då. Tycker det låter som att hon ser en anledning till att hetsäta utan att någon blir orolig över att hon spyr efteråt (förutom du nu då, fullt rimligt att du reagerar)

    Ja man brukar inte vara så sugen på något alls att äta efter att man spytt och varit magsjuk. Men tycker att systern överreagerar, det lät inte som en alltför märklig kommentar, lät lite halvt på skoj tycker jag och som något många sagt och tänker så nja tycker nog inte det behöver vara så allvarligt.

   Många skojar ju så vid magsjuka

   https://img1305712.free-pick.pw ­❤️­­­­❤️­­❤️

   https://photo013856712.imgfast.pw ­❤️­­­­❤️­­❤️

  När ska folk förstå att man inte blir en bättre förare bara för att man kör långsamt?!?

   Nej kanske inte per definition, men hursomhelst så är det väl bättre att köra lite långsammare än för fort? Särskilt om man inte är så bra på att köra, då är det väl jättebra att veta sina begränsningar. Vilket i sig gör en till en bättre förare.

    Det som är bättre med att köra i lämplig hastighet istället för (för) fort är ju att man ger andra bilister en chans att hänga med i vart man tar vägen och fatta beslut utifrån det. På så sätt är man ju mindre farlig, och bättre, att ha runt sig än någon dåre som sicksackar sig fram i 180 och tycker sig vara ”duktig” på att åka slalom mellan ”hinder” som faktiskt är levande människor med liv och familjer.

     Att åka slalom i filerna är ju dock inte det som diskuteras. Det är en helt annan grej och inte synonymt med att köra snabbt.

      Nej men du förstår vad jag menar tror jag. För att köra snabbt behöver man ju antingen brassa på rejält i vänsterfil och hoppas folk flyttar på sig, vilket de inte gör alla gånger, och då visar dessa förare att de vill förbi genom att ligga alldeles för nära, eller så får de köra slalom mellan filerna för att komma fram. Annars får du ju vara ensam på vägen för att kunna köra fort utan att komma i närkontakt med andra bilister, och det är man ju sällan, inte i Stockholm i alla fall.
      Köra 250 på tom autobahn är ju däremot något annat.

   Vem har påstått det? Alla kan köra fort, det är inte svårt att trycka på pedalen med lite mer tryck. Det svåra är att tvärnita och undvika en kollision om man kör för fort och filmar. Dessie får köra 130 på en 110 väg for all I care men mobilen ska fan inte upp då!
   Sen ska man respektera 30 och 50-vägar, det förstår väl alla med lite hjärna.

   Det är lika farligt att köra för långsamt på en motorväg, men inte på en 30-väg.

    Vad innebär för långsamt på en motorväg? Vilka hastigheter pratar vi om då?

     Jag är inte anonym 20.07 men jag tänker typ under 80 nånstans? Om inte väglaget och situationen kräver det såklart. Vågar man inte köra fort kanske man ska välja andra vägar än motorvägen.

     Undrar jag också. Finns ju en del fordon som kör 90 oavsett ?‍♀️

     Hur långt är ett snöre?
     Det beror ju förstås på. Det finns motorvägar som har 70 som hastighetsbegränsning och det finns motorvägar som har sträckor där det är 120. Det är en ganska bred variation på hastigheter där.

     Jag tänker som såhär: Det är lagligt att köra 30 under hastighetsbegränsningen och den lagen finns av en anledning så under det är definitivt farligt. Men när jag körde i 50 på min EU moppe på 70 väg var det väldigt ofta som bilar gjorde sjuuuukt farliga omkörningar, fastän jag hade all rätt att köra där så blev det en väldigt farlig hastighet att ligga i. I vissa fall kan det vara så att det blir farligt att ligga i exakta tillåtna hastigheten på essingeleden eftersom alla kör i minst 90 och blir sjukt stressade och provocerade av någon som ”bara” ligger i 70.

     Så kort svar på din fråga: Det beror helt på omständigheterna.

      Fast att göra dumma omkörningar är inget man ska göra, vare sig man tycker att man har rätt för att personen kör sakta. Om det är så att man sysslar med sånt, kan jag tycka att man ska sluta köra bil. Det är snarare de dumma omkörningarna som gör det farligt än den som kör i det den får.

      Du kommer aldrig kunna krocka och sen skylla på att omgivningen inte kör i den hastigheten som du vill köra i, därför var du tvungen att göra en omkörning som inte var bra. Det funkar inte så.

       Det är ju dock inte så verkligheten fungerar. Folk skiter i att man egentligen inte ska göra en farlig omkörning och det är den som inte håller trafikrytmen som skapar irritationen. Skulle man inte köra långsamt skulle folk inte bli irrationella och skulle således inte göra en farlig omkörning.

        Hur kan det vara personen som är laglig som är den som gör fel? Det är ändå som gör den farliga omkörningen som gör fel, ingen annan. Har man inte lärt sig att inte göra farliga omkörningar, då är man inte mogen nog för att ha ett körkort.

         Jag vet inte hur jag ska förklara det med ord som du förstår. Jag har en känsla av att du inte heller vill förstå vad jag menar

         Fast det stämmer ju det som anonym här ovan skriver. Det ingick tom i teorin när jag tog körkort. Att inte följa trafikrytmen ÄR en trafikfara i sig.

         /annan anonym

          21:52.

          Så det ÄR ingen trafikfara att göra farliga omkörningar alltså?

           Det är det väl ingen som sagt något om?

           Men att köra för sakta kan fortfarande bedömas som en trafikfara och ge böter.

          Fast nu har du nog missuppfattat vad trafikrytmen innebär. Det innebär inte att du har laglig rätt att köra i 90 på en 70 väg för att alla andra gör det utan att följa trafikrytmen innebär att du ska förhålla dig till trafiken i den meningen att du tar det lugnt när det behövs och anpassar dig efter andra. Jag håller alltid hastigheten eftersom jag har småbarn i bilen och anser att begränsningarna finns av en anföring. Behöver du komma fram tidigare så åk i tid. Det är inte rally.

         Det kan t.o.m vara olagligt att köra för sakta. Polisen får dela ut böter enligt trafikförordningen för sådant.

          Men hur många människor av de som kör sakta, kör överdrivet sakta?

           Vad har det med saken att göra?

           Någon här ovan motsatte sig att det skulle vara en trafikfara att göra för sakta. Jag svarade att det faktiskt kan ge böter att köra för sakta då det enligt trafikförordningen kan anses som en trafikfara. Hur många eller hur vanligt det är kan jag inte säga och det var heller inte vad som diskuterades. Kanske kan du få svar på din fråga om du googlar?

          Det som diskuteras längre upp är att köra i 50 på 70 väg eller 70 istället för 90, det är inte överdrivet sakta.

           Jo det är det. Speciellt då folk aldrig kör i 70 på 70 väg eller 90 på 90 väg. Trafikrytmen är nästan alltid 90 på 70 och 110 på 90.

           Nej, det är inte överdrivet sakta. Sluta ljug!

           Jo det är det. Sluta vara en vägsnigel och mottrafikant!

           Det är snarare du som kör 20 km för fort som är den som är en trafikfara än den som kör 20 km saktare.

           Men herregud, det är inte att följa trafikrytmen att köra 90 på en 70 väg! Du ska hålla 70 på en 70 väg. Hur svårt ska det vara?

           Har du kör i Stockholm någongång? Det går alltid i under 15km/h eller 30km/h över begränsningen. Ingenting däremellan. Om det inte handlar om en turist förstås.

   Kör man långsammare har man större marginaler och kommer således undan med att vara en sämre förare. Tycker det är ett större problem att folk överskattar sin körförmåga och kör alldeles för fort och vårdslöst.

    Så egentligen är det bara dåliga förare som kör långsamt?

     Men fyfan vad jobbiga ni är i detta kommentarsfältet. Du fattar väl själv att det inte är vad personen menar?

   Aldrig! De har alltid funnits folk som kört för sakta… Tror att det handlar mer om att alla har olika rektionsförmågor. Vet man att man e lite segtänkt så kör man saktare för den skull…

   Men det här är ju så konstig inställning ba ”kör bara fort så är du säker” nej nej nej. Vet du vad som händer om du krockar i hög hastighet? Om du jämför att bromsa i en hastighet på en 50-sträcka jämfört med 110, vem tror du kan stanna fortast? Visst det är inte bra att köra föööör långsamt men herregud, hur ofta sker det? Olyckor verkar ju snarare hända När folk är hetsiga och har nån slags övertro på sin förmåga att sicksacka bland bilar, byta filer och inte hålla avstånd.

    De absolut vanligaste olyckorna är upphinnandeolyckor. Och jag har aldrig varit med om att en säker förare har varit orsaken av en sådan. Det har alltid varit en äldre, någon med färskt körkort, tjej utan koll, oerfaren.

     ”tjej utan koll” jovisst, män generellt kör ju jättebra verkligen.

      Män har generellt mer fokus på det de gör när de kör

       Det är fakta du hittat på själv.

       Varför står de för flest olyckor då?

        För de flera män som kör bil.
        Under de senaste tio åren (2009-2018) har 67 % av de omkomna varit av manligt kön.

        För de flera män som kör bil.
        Under de senaste tio åren (2009-2018) har 67 % av de omkomna varit av manligt kön.

         Eller för att de tar mest onödiga risker, så som farlig omkörning, fortkörning, osv.

         Nej det är inte för att fler män kör bil. Du verkar inte förstå statistiska analyser som ligger till grund för bland annat dyrare försäkringar för unga män. Men ja, om du tror att statistiker har glömt att ta hänsyn till hur många män och kvinnor totalt som kör i trafiken så får du väl vänligt tala om det för dessa. Det uppskattas säkert?‍♀️

         Skulle du ta statistik på hur många % av kvinnliga fortare som dödas i trafiken så är den lägre. Det har inget att göra med att fler män kör bil.

     Du har aldrig varit med om det. De flesta trafikolyckor orsakas av unga män.

      Vad vet du om det?
      Alla jag vet om som har blivit påkörda bakifrån så har det varit förvirrade äldre bakom ratten och oerfarna.
      De gånger jag vet någon som själv kört på har det varit tjej utan koll och färskt körkort.
      Jag har varit i båda grupperna

       Statistik min vän

        Statistik kan man alltid modifiera till sin fördel, oavsett vad som gäller.
        Jag föredrar att gå på fakta.

        Fakta som att en bidragande faktor till att det är fler män som är inblandade i trafiken är för att det är fler män som kör.
        Det är liksom ganska självklart att en yrkesförare ser fler galna grejer ute i trafiken än någon som bara sätter sig framför ratten när det är dags att åka till släktens julfirande. Det innebär inte att yrkesföraren är mer observant, det innebär bara att yrkesföraren är ute i trafiken oftare och därför har möjligheten att se fler saker.

         Så du ser någons observationer som fakta men inte statistik? Sen kan man självklart ta hänsyn till hur många totalt som vistas i trafiken. Då brukar man tala om andelar. Finns även statistik på det.

         Så du menar att statistiken ljuger när den säger att män är de som orsakar flest och dör i flest olyckor?

          Jag säger att man kan säga precis vad man vill med statistik.
          Rent statistiskt har jag rätt när jag säger att läskunnigheten hos barn blir bättre ju större storleken på skorna de får.

           Ja. Men då pratar vi korrelation och kausalitet. Det ena används ofta för att antyda det andra, även om det inte är rätt.

       Hahahaha ja har du pluggat till körkortet vet du att det är fakta. Det är det dom lär ut i teorin. Män 18-25.

        Finns en anledning till att försäkringar är dyrare för folk under 25. Men nej, statistiken ljuger, för det har hen sett i trafiken.

       ”alla jag vet” är kanske inte representativt för hela Sverige ? Läs statistiken istället, det är mer pålitlig fakta än dina personliga erfarenheter.

     Vad du har varit med om är anekdotisk bevisföring som inte på något sätt är relevant när man pratar statistik och fakta.

   Kan hålla med om att köra sakta inte alltid är säkert. MEN, det som verkligen är farligt är när folk panikbromsar utan direkt anledning (justera farten istället utan att hetsbromsa), eller ni som ligger kvar i höger fil när man försöker svänga ut från en påfart trots att det finns gott om utrymme för er att (för en kort stund) ligga i vänster fil och släppa på bilar.

  Bör man vara rädd för coronaviruset?

   Ja.

    Ja, enligt uppgifter har hela 2 tredjedelar av alla insjuknade inte haft nedsatt immunförsvar eller någon underliggande sjukdom. Det är alltså möjligt att bli dålig trots allt. Nu vet jag inte hur många av de som dött som ingår i den siffran men det är ju tydligt att de anstränger sig för att man INTE ska få panik. Så mitt råd är: få panik! Förbered er på att ni ev behöver isolera er hemma. Behandla detta som en absolut föresteånde kris

    Bunkra mat and say your prayers!

     Enligt vilka uppgifter? En youtubevideo?

      Nepp har faktiskt inte sett en enda youtubevideo om detta. Hänger inte så mycket på det forumet alls.. men jag kanske har missat något?

     Men lägg av. Det va nästan precis likadant när svininfluensan och ebola blev känt, folk fick ju helt panik. Sluta titta på YTvideos.

     Läste 1/3 såatte

      Ja jag menade 1 tredjedel, (1/3) skrev fel.
      Oavsett så betyder det att vi alla kan bli sjuka och kola vippen. Så ingen ide att invaggas i en falsk trygghet bara för att man känner sig frisk för övrigt. Och en läkare som dog hade ju bara haft en mild ögoninfektion. Så då räcker det kanske med att ha en bakteriell infektion till att börja med, en hög sänka kanske, för att bli dödligt sjuk…

      Jag fick svininfluensan trots vaccinering och jag har fan aldrig varit så sjuk någonsin som jag var då. Trodde jag skulle dö där bland droppslangar och monitorer på sjukan. Är kanske därför jag är extra nojjig, eller bara rent krasst, förberedd.

   Om du har ett kraftigt nedsatt immunförsvar och bor i Kina – Ja.
   Annars – NEJ!

    Det med nedsatt immunförsvar, gäller det gamla och sjuka huvudsakligen, eller tex små barn också?

     Gamla och sjuka, och då riktigt sjuka som KOL, hjärtsjuk osv.

      Även små barn. Viruset ger mycket slem precis som RS och barn har trängre luftvägar och har svårt att få upp allt slem.

       Spädbarn då eller typ förskolebarn?

        Barn under 2 år gäller för rs. Har ingen större i sikt i coronavisuset eftersom det är så nytt.

      Varför sprider du skit? Fallet i Sverige va ju inte om en gammal eller sjuk? Hon är 20 och dom har inte sagt att hon har sämre Immunförsvar

       Hon kanske menar att man inte behöver oroa sig om man inte tillhör riskgrupp. Inte för att man inte kan bli smittad utan för att man kanske inte dör om man annars är frisk och ung.

        Spanska sjukan tog ju de friska och unga…

         Det här är inte på något sätt samma sak

          Coronaviruset är ju i samma familj som spanska sjukan

           Nej det är det inte

           Hur i helvete fick du fyra likes?

           Vad är det folk som sitter och tittar efter hur många likes andra får på sina inlägg?

           Haha, snacka om att ha för mycket fritid. Vilket jag också uppenbart har, som ens skriver detta.

       Nä precis! Därav att det sagt att hon inte är allvarligt sjuk. Utan bara smittad! Hon mår bra.

       Hon är ju inte svårt sjuk utan isoleras för att inte sprida viruset.

       De har sagt att hon inte är sjuk och att hon är på sjukhus för att inte komma i kontakt med människor.
       Hon kommer alltså inte att dö och behöver inte vara orolig.

      Så sjuka behöver de inte vara för aty råka illa ut och dö på kuppen av detta

       Jo

    Vet man det? Utbrottet i Mexico drabbade ju även unga.

     Alla kan drabbas men det är de multisjuka som riskerar att dö av viruset.

      Jag hade två vänner i min ålder som dog. Menade inte att alla kan smittad utan att man kan drabbas av allvarliga sjukdomsförlopp.

       Men då hade de säkert bakomliggande sjukdomar redan.

        Nej?

         Alltså vi pratar inte om en vanlig influensa. Vet ni hur många som dog ens? Jag bodde i Californien under utbrottet. Det drabbade inte alls bara sjuka och gamla.

          Folk där av ”vanlig influensa” också, flera fall årligen globalt. Alla kan få Corona och bli sjuka, men individer med lågt immunförsvar är de som löper risk att dö.

           Fast jag känner ju flera som dog som inte hade nedsatt immunförsvar eller var gamla. Är i gen influensa direkt.

       Vad var det för allvarliga sjukdomsförlopp? Vet du ens vad symtomen för Corona är?

        Alltså varför spelar ni läkare när ni inte ens har koll på basic fakta? En tredjedel av de som dött hade inga underliggande sjukdomar.

     Virus verkar olika . Dessa är inte av samma art . En pelargon blommar inte som en ros för att göra en liknelse . Tycker det i dagsläget inte finns någon anledning att oroa sig då vi inte vet tillräckligt och vad man kunnat se så smittar viruset inte jättebra mellan människor. Men vi kan motverka själva om man är orolig. TVÄTTA HÄNDERNA! Bra hållregel är att sjunga valfri födelsedagslåt samtidigt så blir händerna rena

   Nej. Palla att oroa sig för ännu en grej.

    Eller hur. Hur många känner ni som dog i fågelinfluensan? I svininfluensan? Lika stor risk som att ni ska dö i en vanlig influensa, precis som gamla och sjuka gör men som det inte rapporteras om.

     Två i min egen ålder..

      Folk dör i vanlig influensa också, årligen.

      Vad dog de av då?

       Svininfluensa.

   Det är större risk att få mässlingen än Coronaviruset i dagsläget. 20 miljoner människor blir smittade av mässlingen varje år och ca 70 000 dör varje år. Bara en statistisk jämförelse….

    Fast de flesta i Sverige är vaccinerade mot mässlingen så jag ser inte hur fin jämförelse är relevant.

    Fast de flesta i Sverige är väl vaccinerade mot mässlingen

    De flesta i Sverige är vaccinerade mot mässlingen.

   Inte vara rädd kanske, såvida man inte ligger i riskzonen. Men visst ska man ta alla sådana här epidemier på allvar eftersom folk dör och viruset uppkommit av dålig standard i Kina. Det hade kunnat undvikas och Kina bör få varningar.

   Ja klart man är rädd. Var inne på Ica igår och det stod en kines en person innan mig och packade varor vid kundbandet och började hosta rakt ut. Blev livrädd och sprang bakåt några meter. Jag tillhör en riskgrupp och kommer undvika allmänna platser med mycket folk från och med nu. Antingen ta bilen eller gå, absolut ingen kommunaltrafik.

   Bor man i Stockholm eller Göteborg så är de större risk för oro. Bor du i typ Norrland i en mindre Stad skulle jag inte vara så orolig men undvika mat och varor som är nyligen importerade från kina bara…

    Men snälla du vad är du för en idiot?

    Men hur vet du att hen var kines??

  Nu har coronaviruset kommit hit 🙂

   Och det är extremt viktigt att påpeka att hon ligger på sjukhus nu eftersom att hon behöver undvika kontakt med andra, INTE för att hon är sjuk.
   – Vi och Folkhälsomyndigheten bedömer att hon inte varit smittsam under resan, säger smittskyddsläkaren Malin Bengnér.

    Fast viruset är ju väldigt smittsamt, undrar om de försöker dölja något???

     Det är det jag tänker! Det känns som att det finns saker vi inte får veta här.

      Foliehatten av snälla ?

       Jag tycker om min hatt. Du är inte min mamma?

        ??

     Dölja vad? Hon befinner sig på infektionsklinik för att hon annars kan smitta andra människor.

     Herregud, det här viruset tar verkligen priset i märkliga konspirationsteorier.

     De skrev att viruset var en 2a på smittsamhetsskalan. Mässling var 14. Dessutom krävdes tydligen kontakt för att smittas. Mässling är ju luftburen. Tvivlar starkt på att de redan vet allt detta om viruset redan.

     Varför finns det ingen emoji med foliehatt?

      ?‍?

     Snarare att läkemedelsföretagen vill vara först med ett framhastat vaccin och tjäna multum. Sen om några år är folka sjuka pga vaccinet.

     (Är inte emot väl framtagna vaccin)

     ”Viruset kan spridas mellan människor, men hittills pekar ingenting på att viruset skulle ha förmåga att överföras från människa till människa särskilt effektivt, det verkar med andra ord inte vara särskilt smittsamt.” – 1177

     Ameh. Okej om ni är rädda men sluta sprida okunskap ?

      Vilket skitsnack. Gubben på folkhälsomyndigheten var en jävla viktigpetter och tyckte det var absolut inte kommer komma till Sverige och efter några timmar är det här. Alltså vad är det med folk som ska leka att de vet allt? Klart det skulle komma hit, var bara en tidsfråga vilket varje normal människa fattar

     Vadå foliehatten av? Vad är det ens för fel på er? Det är klart att det verkar konstigt att de säger att hon plötsligt inte varit smittsam under resan. Det är klart att de bara säger det för att folk inte ska få panik och börja ringa ner vården.

      Ej ts

    Då vet vi vem som tog hit smittan… tung börda

     Kommer ju ett flyg till hit med folk som rest i kina nu i helgen och de verkar friska får de frivilligt välja om de vill sitta i karantän eller ej trots att det är upp till 2 veckors inkubationstid på eländet. Som vanligt är Sverige veka även i liknande situationer som dessa.

      Fattar inte hur man tänkte där. Hyr ut ett våningsplan på ett hotell och håll dem där pm nu vården inte har kapacitet att lägga in dem.

       Det är alltså olagligt att hålla folk i karantän, beror inte på vårdkapacitet.

        Det stämmer inte. Det beror helt på smittläget.

        Nej de är verkligen inte olagligt att ha någon i karantän om det krävs.

      Haha, det här kommer ju gå bra?

      Tycker också det är märkligt att de ska få sitta i ”frivillig hemkarantän” och hur ska de kunna kontrolleras att de ej är infekterade, de ska dessutom sitta på ett flygplan med potentiellt andra smittade.. hela logiken är off för mig. Ingen kommer ju kontrollera att de här människorna inte smittar andra, är väl bara en tidsfråga innan någon smittar den andre

       Frivillig hemkarantän = Äsch, jag mår jättebra så jag kan lugnt kila ner till Ica Maxi och köpa lite chips.

     Behöver ju inte vara hon som tog hit det. Däremot är hon den första bekräftade fallet i Sverige. Skillnad.

      Hon som blev ? hade ju varit i Wuhan. Det skulle vara en jäkla otur om hon blev smittad här i Sverige ?

    Hur vet man huruvida hon varit smittsam eller ej? Känns inte som de hunnit observera viruset tillräckligt för att göra en sådan bedömning.

     Du tänker inte att ngn borde insjuknat om det nu hade smittat? Tänker att det ibland faktiskt är rätt enkel logik + att de ju såklart får info från andra fall i andra länder. Varför är alla så konspiratoriska?

      Har hon varit här i mer än 14 dagar då? Det är väl inkubationstiden.

      Det finns nog fler som har insjuknat men som inte söker vård då deras symptom mer liknar klassisk influensa. Alla behöver ju inte bli dödssjuka. Dessutom så har de kanske inte ens börjat få några symptom än.

       Känns som en skräckfilm, inte för att jag känner mig rädd, men hela logiken kring smittan och hur den sprids. Allt känns bara som konstigt spekulerande? Vem ska man tro på?

        Folkhälsomyndigheten får min röst.

         Ni är så himla indoktrinerade. Varje grej de sagt hittills har visat sig vara fel. Tror inte alls på dem. Är dock inte rädd men alltså torr absolut fler kommer att bli smittade. Bara att hålla allting rent och avstånd från kineser, typ.

          Vad har de sagt mer konkret som har visat sig vara fel? Och enligt vilka källor har de fel?

           Folkhälsonyndigheten sa igår att det är väldigt osannolikt att vi ens kommer att få se ett fall i Sverige, och några timmar efter kom det. Förstår inte att de inte.m bara kunde sagt att de inte vet utan trycka på att det är nästintill omöjligt. Varenda person med en hjärna fattar väl att det skulle kommit hit

       Vad jag kunde läsa så smittar det inte förrän personen själv blivit sjuk. Det stod också att hon varit försiktig & hållit sig distanserad från människor & beställt hem matkassar osv.

    Svenska läkare och institutet är naiva jäklar. I kina säger ju smittskyddsläkarna att de smittar INNAN man får symptom. Dvs så kan hon ha smittat alla på samma flyg, samma buss osv….

     Ja precis, det roligaste var när folkhälsomyndigheten sa att hon inte träffat några andra. Nä, hur kom hon hem från kina då? Med cykel? Så mycket skitsnack,

   Jag funderar på hur hon kunde ta sig hit ens? Wuhan har väl stängt ner all trafik osv och satt spärrar? Meningen med det är ju att man stannar kvar, inte åker iväg. Samma med turisten i finnland och Italien. Varför är folk så dumma?

    Hon kom hit den 24e.

    Viruset har härjat sedan slutet av december men tystats ner offentligt till de började bli allvar i mitten av januari.
    Första nyhetsartiklarna internationell började komma runt 18-20 januari. Enligt många källor lämnade 5 miljoner människor wuhan då de varnades ca 1 dygn innan karantänen sattes igång…

    Så alla som har pengar att sticka och inte bryr sig vem de smittat, har således lämnat landet och hyrt en airbnb eller hotell vart som hels utanför kina. Vilket förklarar varför alla smittor som upptäckts utanför landet är i princip turister och inte boende i de länderna.

     Lol, svensk media rapporterade 23/12 om en person som fått eller hade dött i viruset.

     Är i Kina just nu, ska hem på onsdag. Jag tänker absolut äta tre alvedon/dag den kommande tiden så jag inte råkar fastna i någon hälsoscanner.

      Du borde stanna där du är

  Jag vet att det ofta är liknande inlägg här men behöver skriva lite för att stå ut i min situation. Min man har en depression. Nyss mådde han bättre (under lång tid) men har nu en jättedipp med suicidtankar och otroligt mkt självmedicinering (kort period). Detta efter att ha slutat med sin medicin, vilket ledde till dippen. Har fått remiss till öppenpsyk nu och ny medicin.
  Jag känner inte igen hans beteende just nu, förstår att det är för att han mår dåligt och försöker va så förstående jag kan men det är så fruktansvärt tärande. Gärna tips på hur man orkar som anhörig.
  Jag fick ett missfall i våras och kort där efter bytte han medicin vilket gjorde att hans sexlust försvann. Funkade bra trots medicinering tidigare. Vi har inte haft sex sen i somras och vi vill ju båda ha barn. Just nu mår han så dåligt att det ju inte är ngt alternativ men det påverkar oss båda mkt. För bara ett par veckor sen va allt på väg i rätt riktning och det blev en sån jävla käftsmäll när detta hände.
  Vi är mellan 35-37 och har inga barn så målet har varit det.
  Tror att jag varit förstående och ett bra stöd hittills men känner nu bara att jag inte orkar mer. Är orolig och ledsen hela tiden.

   Prata med en kurator! Du kan boka tid via din vårdcentral.

    Tack. Ska kanske göra det faktiskt.

   Min första tanke: är det rätt läge att skaffa barn när han mår dåligt och är suicid? ?
   Kanske behöver han mer hjälp av vården. Jag skulle säga att han ska börja med att prata med dem och se om han behöver byta psykolog, byta medicin eller liknande.
   Hoppas det blir bättre! ?

    Nä jag håller med. Säger just det att det inte är ngt bra läge nu. Det jag säger är att det är jobbigt att det inte blir så.
    Sen har jag kollat pp information om ssri preparatet och förstått att obefintlig sexlust kan va en kvarstående biverkan även när man mår bra.
    Han mådde alltså aå bra för några veckor sedan att vården valde att avsluta hans medicinering. Så nyligen var det fullt realistiskt. Men blev en väldig backlash.

     Är det psykiatrin eller VC som han har kontakt med? Känns galet att avsluta medicinen sådär. Det kan han väl göra när era eventuella barn är 5 år och livet är stabilt igen? ❤️

      Asså jag håller med. Men det va ju läkaren och inte han som gjorde bedömningen. Det var en vårdcentral. Men nu har psykakuten remitterat till öppenpsyk.
      Hade också helst sett att han vänta med att sluta med det. Vet inte exakt varför de gjorde den bedömningen on jag ska va ärlig.

       Det finns en rekommendation att man ska trappa ut efter en viss tid. Uppenbarligen har inte VC haft kompetens att bedöma det. Följ med på alla besök med läkaren på öppen psykiatrin. De har en helt annan kompetens men behöver förstå problematiken för att behandla rätt. Man kan äta antidepressiva hela livet om man behöver. Givetvis ska man inte göra det om det inte behövs men kan vara bra att veta att det går om det behövs ❤️

        Ja han hade trappat ut men hoppet blev ändå ganska stort då Han från början hade väldigt hög dos. Jag har varit med några ggr men vanligtvis går han själv, jag vill att han ska känna sig fri att säga vad han vill. Han är väldigt bra på att uttrycka sig och beskriva. Så förstått problematiken har de gjort bara inte haft kompetensen att hantera det..

         Vad bra. Är lätt att man får svårt att uttrycka sig när man är nedstämd. Kompetensen finna absolut på psykiatrin. Hoppas det vänder nu ❤️

     All respekt och medkänsla för din situation och jag har varit/är delvis på andra sidan stängslet. Dvs min partner är den anhöriga som sliter ont. Visst gör jag det också men vi sitter liksom i varsin skit…
     Men hursomhelst vill jag berätta att en av alla härliga biverkningar jag fått på medicinen är bibehållen sexlust men oförmåga att komma. Asnajs sex och känsla och sen fram till stupet åsså bara nähäpp. Efter veckor av skavsår överallt och carpetburns på knäna (skulle fan få till det) så fick jag ge upp den medicinen. Inte blev jag mindre självmordsbenägen av att vara o-orgasmad…
     ”Om vi inte skrattar åt eländet finns bara eländet kvar.”
     Och det blir bättre och fan vad underbar den härligt grå vardagen är då. När en vet alternativet.

      Näää vad segt. Vet inte vad som är tråkigast, att ha sexlust och inte kunna komma (om man är van att kunna.det) eller att inte ha sexlust alls..
      Jag har ju vant mig vid att inte ligga nu. Och det har väl han med. Men någonstans misstänker jag att han okeja allt läkaren sa för att han va angelägen att få tillbaka sexlusten. Och jag har verkligen försökt att inte pressa eller ngt. Bara sagt att han får säga till när det inte är ett problem längre. Vill inte att han ska ta min fysiska kontakt som försök att förföra och bli stressad över situationen typ.
      Vill inte att han ska sabba sin medicinering pga detta heller. Även om sex är viktigt för hälsan också.
      Men bytte du medicin eller sluta du?
      Så jävla pissigt att man ska behöva välja bort sex för att må bättre psykiskt. Har också läst att det är ett stort problem att många slutar i förtid just pga detta.

     Vill tacka alla som skrivit och att ni varit så fina. Tvekade lite först pga hur tonen här kan vara. Brukar mest läsa och inte skriva.
     Men tack för stöd och kloka tankar❤
     Hoppas att det löser sig på bästa sätt för er andra som kämpar med liknande problematik och som delat med er.
     Godnatt ?

   Åh stor kram <3 hoppas att du får bra råd från någon mer insatt. Ville bara skänka lite värme.

    Tack snälla ❤ det va fint

   Är också anhörig till en deprimerad och suicid människa. Jag har inga fantastiska knep, men du ska veta att du inte är ensam och det är tufft att försöka ”bära upp” en annan människa. Jag försöker njuta av de stunder personen faktiskt mår okej, men jag håller med dig. Jag vill ibland bara skita i allt och sticka för att det tär så oerhört att ha det på sina axlar och samtidigt försöka hålla sig själv flytande. Man får bara hoppas att det vänder. Du är skitstark iallafall och att man finns där
   gör nog mer än man tror.

    Tack va fint❤ under våran relation har det varit lite lågt ibland när han haft ångest men alltid funnits fina stunder. Nu är det helt svart. Mkt svårt.
    Stark du är som orkar ❤

    Det är otroligt svårt att få samtalsstöd nuförtiden dock…

     Det är inte nödvändigtvis sant. I vår kommun är det ingen väntetid alls till psykosociala enheten.

     Behöver det inte alls vara. Finns även väldigt duktiga terapeuter via kry och andra appar.

   Du behöver ett eget samtalsstöd. Har själv varit i din sits. Tycker du ska be hans läkare att utesluta bipolär typ 2. Jag trodde absolut inte att det var min mans problem men det visade sig att det var så. Han hade också återkommande depressioner efter att vårt barn nästan dog som nyfödd. Han mår jätte bra sen han fick stämningsstabiliserande som gör att han slipper dipparna. Men du är verkligen inte ensam. Prata om det och göm det inte, be om hjälp av din omgivning och sätt gränser. Man får sätta gränser så man själv orkar även om man har en man som är suicidal ❤️

   Ååå… Ja tänkte också skriva en kommentar om samma ämne ikväll, jag är i en väldigt liknande sits!! Alla styrkekramar till dig!

   Min man kom hem från psyket i måndags. Han verkar ha haft en psykos. Eller har det kanske fortfarande… Helt förändrad! Manisk och lättirriterad. Vi har tre barn som vi båda älskar. Men hans sjukdom gör att jag inte vill eller törs lämna barnen ensam med honom. Det är så tufft!! Och jag är livrädd att han snart kommer sjunka som en sten från sitt ”höga” tillstånd och hamna i suicidtankar. ?

   Om din man är suicidbenägen så avvakta snälla med barn. Alltså för din egen och de eventuella barnens skull. Vänta tills han mått bra i minst några år. Vill du hemskt gärna ha barn innan du blir för gammal så var beredd på att det kan bli tufft. Mår man redan dåligt innan man får barn så kan vaknätter och omsorg dygnet runt knäck en.

    Jag har varit i din sits. Min man bor hos mina föräldrar tills han blir mer stabil. Vill inte ha barnen runt det och vågar inte lämna han själv. Han vill absolut inte bo hos sina föräldrar så detta blev en bra lösning.

     De var ju en bra lösning. Min man har inte ännu insett att han är sjuk. Han är helt inne på att börja jobba nästa vecka och tror att han klarar allt. De är så sjukt… För han har alltid varit kolugn, stabil, tålmodig och allt det där. Aldrig en svacka. Sen var det vissa grejer som utlöste den här psykosen men det hade man ju aldrig kunnat tro skulle hända!!

     När han inser att han är sjuk så blir det nog lättare att ha honom hemma. Men det kanske kostar honom en till vända in på tvångsvård först.

     Vi har mycket syskon, släkt och vänner som mer än gärna hjälper till. Men det känns så konstigt att be någon sköta tex en kväll om han ändå är hemma? ?

      Klart det inte är konstigt! Det är ju uppenbart att han inte ska vara själv med barnen.

    Åh fy vad tufft att ha det så och ha småbarn. Stackars er. Hoppas ni får hjälp och stöd.
    Vet er familj? Och vad kan de stötta med? Håller med dig om att inte lämna barnen själva med honom men hoppas innerligt att det finns mor- och farföräldrar eller annan som kan avlasta dig ngn gång med barnen. Måste va väldigt mkt för dig nu.

    Jag förstår att du reagerade när jag skrev om barn. Men jag skrev både i första inlägget och i ett till att det inte är läge nu. Sen har vi ju inte sex heller så ngt oplanerat är ju inte risk för heller om man säger så.
    Några år kommer vi dock knappast att vänta om han är utan symptom. Men ngt år får det väl bli.

     Ja, våra familjer vet och vi har många syskon som bor i närheten och kan hjälpa. Jag fick mycket hjälp när han var inlagd. Nu är han hemma och det är mycket jobbigare än att vara ensam med barnen. Men det känns samtidigt elakt mot honom att be någon annan komma och sköta barnen om jag ska iväg. Men de är nog det jag måste göra!

     Ja vänta och se. Hoppas han blir bättre snart! Och att ni får er en liten baby. ? Man måste hoppas på det bästa och ha en målbild för framtiden!

    Hoppas också innerligt att du får stöd och avlastning av era föräldrar. Annars vänd dig till soc. De kan bistå med en stödfamilj. Är lite som en extra mormor och morfar. Du behöver vara rädd om dig själv och få avlastning om du ska orka. Var rädd om dig ❤️

     Tack! ? Måste nog tänka på att ta hand om mig själv också. Idag var första gången jag var hemifrån utan något utav barnen på 22 dagar. ? De finns hjälp om jag ber om det. Soc är kontaktad redan när han for in.

      Har ni en bra sockontakt så kanske de kan ordna ett nätverksmöte? Så håller en professionell i det och ni kan tillsammans göra en plan på hur stödet ska se ut med erat nätverk, eftersom det finns syskon och så.
      Risken kan ju annars vara att man som syskon tänker att saker är bättre när han är hemma och stödet minskar. När drt som du säger nästan är svårare att ha en partner som mår superdåligt hemma än på sjukhuset.
      Och som anhörig kan man ju bli dålig på att be om hjälp själv, när så mkt av ens tid och ork går åt till att hjälpa.
      Du är fantastiskt som roddar runt barnen på egen hand och ändå finns för din partner.
      Hoppas han får bra hjälp av psykiatrin och det ljusnar längre fram ❤

   Det är inte lätt att sluta med ssri. Det finns en jättebra grupp på facebook. Sök på 10% stödgrupp, Så kommer det upp. Gå med där så får ni kontakt med andra i samma situation.

   När man är ihop med någon som är psykiskt sjuk måste man tyvärr göra ett val… Antingen lever du livet med honom och anpassar livet efter hans behov, eller så måste du gå vidare. Tyvärr kan du inte tänka på barn, sex och framtiden i det sjukdomstillstånd som han befinner sig i nu. Det viktigaste nu är att han får hjälp och kommer på fötter igen, vilket kan ta lång tid. Sjukdomsinsikt kan vara svårt för den sjuke och därför är det viktigt att man har tålamod. Självklart finns det en gräns för allt. Du måste ta hand om dig själv också, och klarar inte du att bära både dig själv och honom måste du vara ärlig mot dig själv. Det är ett svårt jobb att axla. Jag rekommenderar att du vänder dig till hans mottagning så att du kan få rådgivning i hur du som anhörig kan stötta honom på bästa sätt.
   Det är tufft att vara med någon som är sjuk och alla som är det är guld värda❤️

  Hej, jag är redo för köttmarknaden efter att ha avslutat ett tusen år långt förhållande! Pga olika omständigheter (ej otrohet) skulle jag vilja hitta en app där jag endast syns för dom jag swipeat höger på så att säga. Alltså så att jag ”väljer” vilka som får se min profil. Finns det nån sån app? Betalversion går bra haha.

  En till fråga. Om man skaffar tinder genom att lägga in sitt telefonnummer, ser alla mina kontakter att jag har Tinder då?

  Mvh en som senast var singel innan dejtappar fanns

   Har inte Tinder just den funktionen du beskriver?

    Jo

     Nja. Din profil kan ju komma upp i flödet för vem som helst men de kan inte kontakta dig om du inte swipeat höger på dem.

   Nej dom kommer inte se om du har tinder. Dock kan ju personer du känner dyka upp på tinder. Min kusin dök upp en gång ?

   Väljer du att ha en hemlig profil så kan du ju hoppas att de du svipar höger på chansar o gör detsamma på dig även om du inte har en bild på dig själv/ditt ansikte. Söker du män så är det ju ärligt talat inte särskilt kräsna. Jag brukar få likes innan jag ens hunnit registrera klart profilen.

   Tänker att det nog tyvärr inte finns en sådan app, för om enbart de som du swipat höger på ska kunna se sin profil måste ju samma gälla för dem, att de personerna måste ha swipat höger på dig för att du ska kunna se deras profil, och då hamnar vi ju i ett dödläge, för om du ska kunna se dem måste de ha swipat på dig men då måste du ha swipat på dem för att de ska se dig men då måste de ha swipat på dig osv osv osv. Dvs ingen kommer kunna se ngns profil först ? Förlåt om jag missuppfattat det hela, är verkligen ingen expert på datingappar ?

    Köper man tinder plus finns funktionen som gör att man kan välja att enbart synas för de man svept höger på. Fram tills du svept höger kan de ej få fram din profil, däremot får du fram alla de som öppen profil. Har själv använt den funktionen med gott resultat. Är många som inte döljer sin profil så ska inte vara svårighet till att finna en match.

     Men om en man också köper tinder plus och också väljer att inte synas för de han inte svept höger på, så syns ni två inte för varandra då?

      Det är korrekt

       Syns det om man köpt plus?

  Sitter någon på en rabattkod hos hm eller nakd?

   Jag brukar googla rabattkod hm till exempel om det är därifrån du ska handla 🙂

   Google har massor!

   Sök på tex NA-KD på sellpy.se. Där hittar du massa fina plagg till ett mycket lägre pris, bra för miljön också!

  Äntligen, Coronaviruset är i Sverige!

   Karma.

   Äntligen? Hur dåligt mår du egentligen?

    Är säker på att hen mår bra. Bara för att folk har annan humor än du betyder inte att de mår dåligt.

     Det där var inte humor. Humor framkallar glädjekänslor och det där framkallar bara avsmak för normala människor

      Äh, världen brinner ändå! Låt folk få ha svart humor 🙂

       Det där var inte heller svart humor. My’s kommentar var ett exemplariskt exempel på svart humor. Ett ”äntligen” är det inte.

       Om man inte gör en imitation av Gert Fylking, med den är omöjlig att framföra i skrift.

        Har du doktorerat i humor?
        Folk skämtar. Det faller inte alla i smaken. De som inte skrattar går vidare i livet.

      Svart humor, galghumor….it’s a thing.
      Används ofta för att lätta upp stämningen kring svåra situationer.
      Och vem är du är säga vilka som är normala och vad som är acceptabelt i syfte att framkalla glädjekänslor.
      Finns de som gillar dansbandsmusik, obegripligt för mig men jag kallar dem inte onormala.

       Skratta rakt ut över din kommentar! Varför ska alltid dansbandsmusiken hamna i kläm?! ? #Kränkt

      Så mycket fördömande. Är du Normalitetsmyndigheten?

      Svart humor är en svensk paradgren. Finns exempel i den isländska sagan t.o.m.

   Finland vann för typ första gången här, Sverige är annars alltid först med allt, men nu så !

  Kan man göra slut men fortsätta vara bästa vän med sin partner trots distans?

   Vet att många tycker att det är eftersträvansvärt och t.o.m tecken på att man är cool att förbli vänner.
   Men jag tycker ärligt talat att det är konstigt. Med undantag för de som har barn ihop, de måste försöka vara ”vänner” efteråt för barnets bästa.
   Jag önskar mitt ex allt väl. Men nu har han gift sig och skaffat barn. Var kommer jag in i bilden här?
   Tror inte hans fru vill se mig på deras kompismiddag. Och vad ska vi prata om? Deras barns inskolning? Deras nya sommarstuga?
   Eh, jag är inte intresserad av detta. Han är inte intresserad av detta.
   Vi hade vår tid, den är över nu. Lev väl Matte!

   Absolut. Mitt ex sedan 25 år är min bästa vän. Likaså mitt senaste ex. Sedan beror det väl på hur stött den som blir dumpad blir och att man gör slut på ett respektfullt sätt.

   Trodde också att jag skulle kunna vara vän med mitt ex. Funkade så länge vi var singlar. Sen träffade jag en kille och exet blev svartsjuk, visade sig att han visst hade lite känslor kvar så då var det bara att bryta. Vi var väldigt lika som personer och han hade verkligen goda kvaliteter som en vän men tänkte också på att min nya kanske inte skulle uppskatta det direkt. Så det blev för det bästa att jag bröt helt med exet.

  Jag har varit nedstämd en tid och märkt att jag till följd av det börjat söka mig tillbaka till saker från min barndom. Sover med mitt gamla gosedjur och börjat rita och måla osv. Bör jag vara orolig? Tror det handlar om trygghetssökande men känner mig så konstig bara.

   Jag kan inte riktigt uttala mig kring det du nämner så men jag skulle säga att om du varit nedstämd en tid är det bra att söka hjälp 🙂 du ska inte behöva må dåligt!

    Det är inte farligt att vara nedstämd ibland.

     Nej men folk tenderar att söka vård för sent vid depressioner. De kan ha en dödlig utgång om de inte behandlas i tid. Desto längre depressionen varit obehandlad desto mer svårbehandlad tenderar de att vara.

     Tack! jag önskar att fler förtog det istället för att preppa en full med ”lyckopiller” som helt tar bort tankeförmågan hos individen.

      Jag fick tillbaka min tankeförmåga genom ”lyckopiller” 🙂 Var väldigt anti innan men det räddade mitt liv, så du ska nog göra lite mer research i ämnet!

       Och jag tappade min tankeförmåga pga ”lyckopiller”

        Hur många sorter provade du? Finns ju en uppsjö just för att olika personer reagerar väldigt olika. Jag är inne på min 5e kombination och äntligen hittat något som fungerar. Sen kan jag tycka att klarar man av att välja bort det kanske man inte behövde det från början?

      ”lyckopiller” jävla skitsnack det där. Det är inte lyckopiller för människor med depression, de gör att man håller huvudet över ytan och har kvar det där så man slipper känna att man simmar mot ytan men någon/livet drar ned en mot botten. SSRI och andra antidepp har räddat så många liv och har oförskämt dåligt ryckte. Självklart är psykolog-hjälp en viktig del i behandlingen men är man jävligt risig så är man i början inte mottaglig utan behöver som sagt komma till ytan först.

   Huruvida du ska söka vård för din nedstämdhet kan jag inte avgöra. Du kan göra madrs-s för att få en fingervisning om du ska söka vård eller ej. Vården använder samma skattningsskala.

   Sättet du söker trygghet på låter väldigt sunt. Mitt sätt att hantera nedstämdhet på var sex och alkohol ?‍♀️

   Som någon annan nämnde så borde du söka hjälp för nedstämdheten om du känner att du vill ha rätt verktyg för att lära dig hur du ska handskas med det. Gällande det andra så tycker jag inte det är några speciella varningstecken, att tycka om att rita och finna det avkopplande är ju ingenting som är konstigt. Vi vill ju gärna ha trygghet och ofta finner vi den tryggheten i aktiviteter/saker från perioder i vårt liv där vi varit trygga. Tycker du att det börjar bli ett problem eller att du gör det tvångsmässigt/inte kan sluta så tycker jag att du kan stämma av med en kurator ? hoppas verkligen att du känner dig bättre snart!

   Jag känner igen det från min situation. Jag började kolla på alla gamla barnfilmer och Disneyfilmer. Det var innan jag ens noterat att mitt mående gått neråt. Sen blev det bara värre och värre.? Då började jag också måla med tuschpennor och färgpennor. Besökte också några platser från barndomen och har haft svårt att komma över att mina föräldrar slängde ALLA barngrejer leksaker böcker och allt innan jag hann ta en titt på dem i vuxen ålder. Ville titta på dem under den här jobbiga perioden men så fort den lusten infann sig fick jag höra att det nyligen kastats.

   Tror vi hittat en strategi att få trygghet i turbulent period. Det hjälper mig dock inte långsiktigt. Men jag har läst nånstans att en människa i kris liksom går tillbaka, åtminstone for kontakt med, sitt ca fyraåriga jag. Om jag inte bara hittade på det där nu.?

   Du kanske skulle gå och prata med en psykolog och få svar på vad det är du söker.

   Jag är 32 och sover med mitt gosedjur jag haft sedan jag var 10. ? Så himla konstigt inser jag. Men kan inte sluta. Tänk att min sambo inte opponerar sig haha…

    Det är väl ett tecken på äkta kärlek 🙂

  Hoppas på regeringsskifte nästa val. Heja M!

   M kommer inte kunna lösa våra problem

    Mer än vad S kan i alla fall

     De säger ju samma saker. Tillsätta resurser till polisen och sjukvården hit och dit. Det är att moppa upp vattnet istället för att vrida åt kranen.

     Svar i modd

     S och M säger ju samma saker. Tillsätt resurser till polis, skola och sjukvård hit och dit. Låter såklart bra, men det är att moppa upp vattnet istället för att stänga av kranen.

     Lol nej

    Ingen kommer lösa alla våra problem. Men S har varit en stor del av problemet.

    Precis, skattesänkningar finansierar inte välfärden. Tvivlar på att något parti faktisk är beredda på att styra upp det och fatta impopulära beslut. Känns som alla prioriterar att sitta vid makten framför att göra vad Sverige behöver.

   Om Sd blir största parti på högersidan borde de få statsministerposten. Eller hur, M?

    Kompromissen blir att Ebba Busch Thor blir Sveriges första kvinnliga statsminister. Jimmie blir justitieminister, Kristersson finansminister. Dream team!

     ?????

   Varför då? Så SD får mer makt? Är du så insatt borde du ju ha koll på att vi har en högerekonomi just nu, men inte tycker du att de ekonomiska medlem fördelas särskilt bra för det, eller hur?

   M är värdelösa då de har en ryggradslös partiledning! Heja Team Ebba it is!???????

    Har aldrig känt så stort förakt för någon som kristensson. Han är så oehört självgod. Hans karriär innan han blev partiledare av att sälja ut regionens verksamheter för småpengar ger inte direkt mer förtroende. Känns som han har Napoleon komplex för sin längd.

     Men längden kompenserar han för med SJUKT stora vader (googla!)

      Tycker han är sjukt het. Typ 20 år äldre än jag men ändå 😀

     Fredrik Reinfeldt var en grym partiledare, hans efterträdare fick mig att överväga att byta parti, hade noll förtroende för henne. Men nu, med Ulf Kristersson, är det bra igen. Inte på Reinfeldtnivå dock.

   Nej fy attan, kommer inte kunna med att se den människan. Huhh tål verkligen inte den. Och för den delen så kommer inte M att vara speciellt mkt bättre, de fiskar bara röster från SD. Allt är sjukt i politiken nu.

  Jag är konstant trött, är alla det den här tiden på året eller vad är det för fel på mig?

   Är så trött att jag knappt orkar lyfta benen ur sängen på morgonen

   Börja ta D-vitamin!

    Hur ofta bör man ta d-vitamin?

     Dagligen. Minst 2500 IE.

      D vitamin fantasterna dyker som definen upp i varje dylik frågeställning.
      D vitamin är ingen lösning!

       Jo för många är det jut det

     Dagligen. Och en tumregel är att man ska äta d vitamin tills man går ute i t-shirt. När man inte längre kan gå ute i t-shirt så börjar man om. Enligt min läkare är det en bra tumregel. Du ska också köpa d vitamin som innehåller d3. Finns på apoteket.

      Jag går aldrig i t-shirt…

       Okej då får du ändra tumregeln till att äta tills du ser andra ute i t-shirt då.

        Tycker at et enkelt sätt att komma i håg er at äta d vitamin på alla årets måneder som inkluderar R.

        Oktober, november, desember, januar, februar, mars, april ??

         September

         September?

          September!?

           September?

           September!

           Petra Marklund?

   Kolla dina värden? När det var så för mig var det järnbrist 🙂 Annars är ju den här tiden på året inte så uppiggande haha.

   Jag säger: tyngdtäcke!
   Har revolutionerat min nattsömn. Jag kan inte sluta sova. Jag somnar direkt, jag sover ihållande hela natten. Det är löjligt vad bra det fungerar!

   B-vitamin! Testa, gjorde ärligt talat under för mig. Tar B2 och B12.

   Gå till VC och kolla upp sköldkörtel, järn, blodsocker och b12. Är ett enkelt blodprov. Gör en madrs-s för att utesluta depression. Sen har du uteslutit de vanligaste orsakerna som behöver behandlas.

   Är det inget av det skulle jag säga ät d-vitamin, promenera dagligen, lägg dig tidigt och minska mängden intryck. Hoppas solen kommer snart och du piggnar till ?

   Jag var också sjukligt trött fram till förra veckan, då lade jag till järnrika livsmedel i kosten och jag är redan mycket piggare.
   Äter redan kosttillskott med tex d-vitamin men jag tror det var järn jag behövde mer av.

   Lägg till färsk spenat, paprika, tomater, sesamfrön, cashewnötter, grönkål, broccoli, (blodpudding, leverpastej eller lever om du äter kött vilket jag försöker undvik).
   Ät gärna c-vitaminrika produkter samtidigt för att bäst ta upp järnet.
   Visserligen finns det redan mkt c-vitamin i det jag skrev ovan men du kan ta en apelsin efter maten för att vara säker ?

   Pollen är nog orsaken

   Hörde häromdagen att denna vinter är värre då vi knappt haft någon snö på många ställen i landet, och därmed levt mer i mörker än vanligt

  Vart är vi på väg??

   Frambakditåt!

    Däråta

   Du måste ge mer ledtrådar, ö, v, n eller s?

   Framåt?

   Dit.

    Hit och dit men ganska långt bort?

   Som en kollega brukar säga mot döden. Inte så himla peppande dock haha.

    Har en vän som på kvällen säger ”god natt. Då var vi en dag närmare döden!”

     Haha mardrömmar därefter typ 😀

   På semester älskling

    Sol i sinne, brun inne.

  Kan alla lära sig. Höga odds = låg sannolikhet. Låga odds = hög sannolikhet. Tack.

   Eller skillnaden på ”tack vare” och ”på grund av”

   När man ska använda ”före” respektive ”innan”. Före + substantiv, innan + en mening med ett verb. Före lunch, men innan jag äter lunch.

   Åh, älskar sådana här lärdomar! Tack för det! 🙂

   Risk och chans är mitt bidrag

    Jag hatar när folk tror att det är 50% chans att de vinner idol/talang/big brother/annan tävling bara för att de är i final. Hade det varit ett lotteri hade det varit 50% chans men nu ska du prestera något/folk ska rösta och då funkar det inte så.

     Tror hen menar att många säger fel och blandar ihop chans och risk.

     Tex hur stor är risken att jag vinner på lotto? Eller; hur stor chans är det att jag ska springa på mitt ex på Ica när jag är sunkig och osminkad?

      Ja det förstod jag men jag spinner vidare på det där med att inte förstå chans/risk.

    På NEKen lär man sig dock att uttrycka sig i risk

   Det heter sneak pEEk!

   ”Ju” följs av ”desto”. -> Ju varmare desto bättre.

   oj trodde det var tvärtom ???

    Mitt svar var till Maggan*

     Dofta gott, Lukta illa.
     Ofta hör man de som inte kan skilja dom åt.

      men jaaa TACK! ”lukta gott” låter Riktigt nedvärderande

    Se det såhär: Höga odds=hög avkastning på spel, dvs högt antal människor tror att det är omöjligt, alltså låg sannolikhet. Låga odds=låg avkastning på spel, dvs lågt antal människor tror att det är omöjligt, alltså hög sannolikhet

   Sakna och längta blandar jag alltid ihop trots att jag har bott i Sverige och pratat svenska i mååånga år nu.

    Sakna någon
    Längta att åka bort

     Man kan väl längta efter någon också? ?

     Sakna = det man haft men inte längre har. Exempelvis en morfar som har dött, ett hus man har flyttat ifrån.
     Längta = det man ser fram emot. Exempelvis träffa en vän igen, en resa man ska göra.

     ”Längta att åka bort” är ju ändå inte korrekt svenska

   Mindre och färre blandar jag ihop.

   De vs dem är också svårt för en massa människor.

  Idag när jag kom hem från jobbet hittade jag min man sen 13 år tillbaka i säng med min bästa vän. Min värld har gått under. ? Går det ens att förlåta?

   Lider med dig! Jag skulle nog tyvärr aldrig kunna förlåta

   NEJ!

    Pratade med min mamma i telefon direkt efter och hon menade att visa män är på det här sättet och att det bara är att gå tillbaka, bita i det sura äpplet (jag har ju en gång valt honom) och fortsätta framåt.
    Min man har alltid velat ha en trekant.. kanske kan jag ge honom det för då får han ju vara med en annan kvinna men jag slipper ”vara utanför”? Så förvirrad.

     Jag känner bara NEJ. Du ska inte behöva gå med på en trekant. Dessutom ger det inte honom rätten att ligga med din bästa vän för att du inte ”gett” honom det.

     Du ska inte behöva leva med någon du inte vill leva med – om du beslutar dig för det. Man har rätt att ångra sig. Det är inte ett livslångt beslut tycker jag. Så jag tycker att din mamma har fel.

     Vafan är det för morsa som fortfarande lever på 1950-talet? Fuck that.

     Men herregud.

     Tror ni på detta? ???

     Seriöst. Hon / han driver med er.

      Fan va elak du är. Tror du det är lätt för mig? Behöver stöd och kan inte ens få det av min mamma ?? och så påstår du att jag hittar på? Skäms!

       Jo du driver eller är väldigt blåst. Sorry.

      Jag tror också att det är bs. Fram tills mamman kom in hade jag kunnat köpa det.

     Din mamma är sjuk av självhat/kvinnohat. Nej man förlåter inte!!! Inte för barnen, inte för något i världen. Du förtjänar bättre!

     Nä, skit i trekant. Säg till honom att nu ska du få ett ligg själv istället!

     Men fruktansvärd situation. Lider med dig.

     Va? Min mamma är traditionell och konservativ, inte ens hon skulle ha gett ett sådant råd i det läget.

     Trollololo

   Mannen, kanske om vi har barn. Iaf försöka.

   Vännen, aldrig.

    Varför skulle man förlåta mannen mer

     För att man levt ihop i 13 år, har ett liv ihop, känner varandra utan och innan, har varit med om massor tillsammans, vet exakt vad den andre blir upphetsad av osv osv osv.
     Helt enkelt för att man normalt står en make mycket närmre än vad man gör med en vän.

     För att man inte vill vara utan sina barn hälften av deras uppväxt?

    Det är väl för fan mannen som har ett förhållande?

     Och!? Det är inte någon random oskyldig kvinna som inte visste att han hade en rltion det är hennes bästa vän som förmodligen delat bröd med henne, deras barn, blivit inbjuden i hennes hem osv

      Nej, det sa jag inte heller. Jag skiter i vem man vill förlåta men de var två i det här, att förlåta ena men inte den andra. Okej!

   Fyfan. Tusen kramar

   Åh fy! Jag känner att det är helt och hållet upp till dig. Spontant känner jag nej dock, för min del. Kramar till dig <3

   Pratade med min mamma i telefon direkt efter och hon menade att visa män är på det här sättet och att det bara är att gå tillbaka, bita i det sura äpplet (jag har ju en gång valt honom) och fortsätta framåt.
   Min man har alltid velat ha en trekant.. kanske kan jag ge honom det för då får han ju vara med en annan kvinna men jag slipper ”vara utanför”? Så förvirrad.

    Nej. Din man har brutit mot det ni lovat varandra. Du är inte skyldig honom något. Hade han velat ha en trekan hade han kunnat prova innan han gifte sig eller gift sig med någon som delar samma intresse. Det är inget man kan förvänta sig av ett förhållande och sedan använda som ursäkt för att vara otrogen. Dessutom valde han din bästa vän. Han har ingen respekt för vara sig dig eller er relation. Du förtjänar så oehört mycket mer ❤️

    Girl nooo!! Vad i helvete läste jag nyss ??

   Frågan är ju om det var första gången? Jag skulle inte kunna ta i karln något mer och vännen skulle jag be dra åt helvete.
   Aldrig skulle jag förlåta otrohet.

    Det var tydligen inte första gången med henne… Han har innan vart otrogen. Dock inte med denna kvinna. Dom ångrar sig inte heller ?

     Be båda två hoppa och fara. Han kommer fortsätta vara otrogen, om inte med väninnan så med andra. Väninnan skulle jag blocka ur mitt liv.

     En gång otrogen, alltid otrogen

      Tänk att det finns människor i dagens upplysta tid, som fortfarande tror på den där klyschan. Ganska fascinerade faktiskt.

   Absolut inte förlåta! Jag är imponerad över att du ens är här inne och skriver. Jag skulle vara i en skog och gräva gravar. Är 100% seriös.

    Ja jag förstår att det är konstigt men jag har ingenstans att söka stöd ? vet inte ens om jag ska gå hem ikväll. Sitter på tågstationen.

     Hem till din man och bästa vän? Och sova i sängen de precis knullat på?
     Ja vad tror du? Du borde gå dit och dra ut dem därifrån. Låsa. Bränna upp sängen och lakan. Och alla din mama tillhörigheter och aldrig se tillbaka 🙂

      Mans*

      Ja släng ut hans skit. Han kan sova hos din ’kompis’.

       Nej! Hon ska inte göra ”vännen” en tjänst och slänga mannen i armarna på henne. Inte heller göra det lätt för mannen och göra slut åt honom. Vill mannen göra slut och gå vidare får han ”man up about it”. Däremot ska ts låta både mannen och vännen se hur förkrossad hon är så att de får skämmas riktigt ordentligt och känna sig som riktiga skitar.

        Va?? Klart som fan man kan göra slut med honom. Inte för att göra det lättare för honom utan för att man inte vill vara med honom längre.

        Göra vännen en tjänst? SNÄLLA hon gör sig själv en tjänst. Skräp förtjänar SKRÄP So obvs förtjänar vännen + mannen varandra.
        Och att de ska skämmas? De har legat å gjort de innan tror intr de har mkt skam i kroppen

        Göra vännen en tjänst? SNÄLLA hon gör sig själv en tjänst. Skräp förtjänar SKRÄP So obvs förtjänar vännen + mannen varandra.
        Och ska hon gråta och visa sig förkrossad så att de ska skämmas? De har legat å gjort de innan tror inte de har mkt skam i kroppen

     Kram. Vi finns här med dig ikväll.

     Ta in på hotel. Ta en drink (med eller utan alkohol). Ät en god frukost imon. Sen imon åker du hem, ber din man packa sina grejer o dra. Du kan förlåta honom med tid men du ska inte fortsätta leva med honom, verken nu eller senare. Han har ingen respekt för dig. Du ska ha respekt för dig och i detta fall sätta dig själv först. Även om ni barn så sätter du dig själv först o blir av med mannen. O hon som gör så här mot dig är inte din vän. Aldrig varit o kommer aldrig att bli.

   Fråga: Om rollerna hade varit de omvända, skulle han ha förlåtit dig?

    Ja alltså till historien hör kanske att jag själv varit otrogen mot honom, med hans kollega. Men det va ju inte som att jag gjorde det i våran gemensamma säng. Plus att han typ visste om det hela tiden men ”gjorde inget” åt det. Vi höll till på kollegans landstället liksom.

     Låter som att ni förtjänar varandra … och era könssjukdomar.

     Men, kan ni inte bara komma öv om att ha ett öppet förhållande?

     Ring kollegan och hör om du kan slagga där. Det jämnar nog ut sig…

     Men vad fan gnäller du för?
     Om du själv har varit otrogen har jag noll sympatier för dig.
     Spelar ingen roll om det var hemma eller borta.
     Tyckte man först att din karl var ett svin men Nej Sorry. Där sjönk DU som en sten också.

   Ledsen men detta var garanterat inte första gången han bedrog dig. Det var bara första gången du kom på honom.
   Om du förlåter honom kommer han bedra dig igen. Om du lämnar honom slipper du bli bedragen av honom igen.

   Ditt val. Honom kommer du aldrig kunna förändra och din tillit kommer aldrig komma tillbaka.

   Lämna nu och förbered dig på en tuff tid av sorg och ilska, det kommer gå över även det.

    VÄLDIGT få som dissar kvinnan… Märkligt.

     Väldigt få som rättfärdigar hennes del i det också.

   Gud vad hemskt. Du måste genomgå den absolut värsta smärtan man kan. Svek av både man och bästa vän, tillåt dig själv att känna massa ❤️ Ta stöd av de du kan, familj, kollegor, vänner, psykolog!

   Och ett tips från en som gjort det: Klipp sönder ALLA idiotens kläder. Mycket ilska släpps ut av det. Kramar

    Mannen verkar ha sett till att hon får smaka på sin egen medicin.

    Fast hon var ju otrogen först?

  Är det bara jag som funderar kring ett barnfritt liv när jag blir äldre? Slippa all stress, oro och ångest över barn. Kunna komma hem efter jobbet och bara slappna av, göra saker som jag tycker är kul och som jag mår bra av.
  Jag förstår verkligen inte hur folk orkar rodda med jobb, barn, matlagning, aktiviteter, ekonomi, partner osv. Jag skulle gå SÖNDER.
  Det känns som att barnnormen är så stark, att många skaffar barn ”bara för att man ska” och inte tänker efter vad det faktiskt innebär.

  Jag älskar verkligen barn och går väldigt bra ihop med de flesta. Har arbetat på förskola i många år. Men jag skulle aldrig orka ett sådant dygnetruntjobb + ett vanligt jobb på det

   Skrev inte du exakt samma fråga i förra ÖS?

    Jo, jag skrev min kommentar en dag efter inläggen publicerades. Vill gärna höra fler personers tankar 🙂

    Vilken tur att samma frågeställning startades ikväll, för det blev väldigt många fler intressantare svar idag jämfört med igår!

   Man måste ingenting. ? Tror verkligen inte alla är menade och ha det heller. Alltför många skaffar barn utan och tänka på allt vad det innebär. Ja barn är fantastiska och underbara, men det är långt ifrån alla som orkar ge ett barn vad den behöver. Det är inte bara mat på bordet och kläder.. Det är på många sätt dränerande och ha barn och fler borde prata om det. Ser så många föräldrar på mitt jobb (fsklärare)
   som är lättade när de lämnar sitt barn. Är det sunt? Nope? och verkligen itne schysst mot barnet

   Nej, det är givetvis inte bara du.

   Mitt ultimata mål med livet är att skaffa barn samt att få träffa mina barnbarn och kanske till och med barnbarnsbarn. Men jag skulle aldrig kunna genomföra det under all stress som kvinnor idag upplever när de måste vara mamma och heltidsarbetande samtidigt. Inte konstigt att just så många kvinnor går in i väggen. Så drömmen är ju att arbeta deltid och få vara lite hemmafru övrig tid, och drömscenariot är ju hemmafru på heltid ?

    Det är väl inte fel att arbeta deltid? Men se till att din partner pensionssparar åt dig! Kanske kan ni turas om att gå ner i arbetstid för att inte vara borta från arbetsmarknaden allt för länge?

     Han bör kompensera både pension och löneutveckling. Dessutom är det viktigt att skriva äktenskapsförord på att det man sparar är enskild egendom vid eventuell skilsmässa.

     Du kan ju rådfråga Lovisa Lo om ”drömlivet” du efterfrågar! ?

     Glöm inte att be om smakråd om Bukowskis diamanter heller ”jaaag skulle aldrig köpa något från glitter eller liknande” /Lovisa Lo

    Borde ha korrläst min kommentar innan ser jag nu, men sömnbrist finns och poängen framgår iaf:)

    Jag lever tillfälligt som hemmafru utomlands (dock inga barn och kommer aldrig skaffa några). Umgås med många andra hemmafruar (pga platsen vi bor på). I princip alla har barn eller är gravida. Herregud vilka tråkiga liv de lever!!! Nä verkligen inget drömscenario enligt mig. Längtar till att få börja jobba igen och slippa de ständiga och konstanta samtalsämnena: barn, skola, graviditeter, barnsjukdomar, blöjor och potträning och inte att förglömma; vilka hushållssysslor de äkta mannen utför eller icke utför. Känns som jag flyttat tillbaka till 50-talet eller ngt…

   Jag kommer skaffa barn under förutsättning att jag kan vara hemma åtminstone tills de börjat högstadiet. Tycker det är sjukt onormalt att lämna bort barn hela dagarna och försöka få ihop barnens och familjens behov med heltidsjobb. Min man och jag har räknat och kommit fram till att det kan gå om vi prioriterar rätt. Obs jag skammar inte föräldrar som väljer att jobba, men för mig personligen skulle det inte funka.

    Se till att din man pensionssparar åt dig!

    Dömer inte utan undrar bara. Varför ska du vara hemma till de börjar högstadiet? Långt innan dess har de ju skolplikt ändå tänker jag. Varför inte jobba de stunder de är i skola?

     Då kan man städa, diska, tvätta, laga bra mat, pilla i trädgården och annat som knappt hinns med när man kommer hem klockan sex varje kväll

     Jag vill vara hemma både på morgonen och på eftermiddagen när barnen kommer hem från skolan. Se till att de får i sig mat, umgås med dem, kolla läxan, kunna skjutsa dem till eventuella aktiviteter. Mellanstadiebarn är inte så gamla och behöver fortfarande mycket omsorg och uppmärksamhet. Det var så jag växte upp och det betydde jättemycket. Så vill jag att mina barn också har det.

     Eller hur??? Ska personen sitta och rulla tummarna mellan kl. 8-15 varje vardag under de 6 år av skolplikt innan högstadiet?

      Tror knappast man rullar tummarna ? Brukar finnas fullt upp att göra i ett hushåll.

       Man är sjukt oproduktiv om man behöver 8 timmar varje dag till hushållssysslor

      Rulla tummarna? Vi har stort hus och gård, bara att sköta det ordentligt skulle kunna vara ett heltidsjobb. Vet inte vad du gör de dagar du inte är på jobbet, hemma hos oss är det full rulle 🙂

       Om man har en gård har man ju sannerligen åtagit sig mycket tidskrävande arbete, så då förstår jag att ni har att göra. De flesta har dock inte en gård, vilket du kanske egentligen innerst inne vet om.

    Jag trodde jag skulle älska vara bulla-doftande hemma-mamma tills yngsta barnet börjar 3an i skolan. Men så kom första barnet, sedan oij andra (1år9mån mellan) och då det yngre närmade sig 1 år hade jag sån angst, stress och hade gått i väggen med hemma-mamma livet att då jag hittade en intressant jobbansökan satte jag in ett för skojs skull, fick jobbet och ångrar inte en dag att jag gjorde det valet att börja jobba! Det bästa som kunde hända mig och mitt huvud! Förr hade jag en dröm om 3-4 barn nu är jag extremt nöjd med mina 2 och skulle vilja gå och klippa ledarna av mig så det inte blir fler ?

     Igenkänning!! Min upplevelse är att många av de som romantiserar föräldraskapet och tror att det kommer vara någon jävla semester att vara föräldraledig är de som blir allra mest chockade av ur jävla tufft det är, och hur ofattbart skönt det är att börja jobba igen.

      Och jag tyckte precis tvärtom! Två barn tätt och enda gången det blev lite jobbigt var när de var sjuka samtidigt (eller ännu värre, de få gånger jag eller pappan var sjuka!). Var hemma med dem i nästan fyra år.

    +1!

    Det ÄR onormalt och lämna bort sina små barn 8 h varje dag på förskola. Och om man läser studier om anknytning och studier som gjorts på 1 åringar som börjar på förskolan märker man väldigt snabbt att barn SKA vara med sina föräldrar. Det är onormalt och lämna bort en 1 åring till främlingar hela dagarna. Förstår inte hur man klarar av det. Förstår såklart att många. Inte har något val (ensamstående t.ex) men är man två går det om man prioriterar rätt och har koll på ekonomin. Jag har en son på 1,5 år som kommer börja på förskolan när han blir 3,5 och då endast korta dagar. Jag arbetar när min sambo är hemma vilket är. Ungefär 2 dagar i v. Vår situation är Lyxig på det sättet att min sambo jobbar hemifrån 2 gr i veckan och så pluggar jag heltid distans. Det jag pluggar kmr jag och kunna arbeta med hemifrån och det var just därför jag valde det. Så Jag kan vara en närvarande förälder. Skulle dock inte vilja vara ”bara mamma” utan måste ha ngt mer på g som är mitt för min mentala hälsas skull ?

     Håller med om att det är onormalt. Men så som samhället ser ut mådde jag så dåligt hemma och kände mig utsatt, ensam och slutkörd. Blev förskola från 2 år för båda för jag skulle klara av att vara en förälder. Känns sorgligt att vi är så isolerade och ensamma.

      Ja absolut, håller helt med dig och förstår dig. Jag säger inte att mitt sätt är det enda sättet. ❤️

      Och det viktiga är att du gjorde det som var rätt för dig.

     Och 8 timmar är ju om föräldern inte arbetar heltid. Jag jobbar på förskola ch alla våra ettåringar har över 50 timmar i veckan, eftersom föräldrarna jobbar heltid och pendlar. 55 timmar är snitt för ”våra” barn. Det är rätt mycket när man inte ens existerat två jular.

      Helt sjukt att det blivit norm!

      Nej sålänge är inget barn hos er. För man vabar 70% av barnets tid mellan ett och fyra årsålder.

       Hahah de är det

       Har du jobbat på förskola? Vet du hur ofta föräldrar kmr och lämnar sina sjuka barn? Stoppar in en Alvedon och drar till jobbet ? minst en i veckan.

       Hade en 1 åring som blev lämnad med ögon inflammation och feber. Grät hela dagen, kunde inte ens öppna ögonen.. Och föräldrarna? På jobbet. Med Telefonerna avstängda:)