Kaloriskräck?

Recept Nötbröd!
-En favorit i repris =)
Detta är ett av dom godaste bröden som jag vet… Förra gången som jag delade detta receptet så var det vissa som påpekade att det har mycket kalorier. Absolut, nötter har högt ”kalorie” innehåll. Dvs energi.

Men det är BRA fetter, rena produkter och galet gott! Så länge man har koll på sitt HELHETSINTAG, och planerar det så är det ingen fara. Det behöver inte vara tråkigt att äta nyttigt. // My Martens

Kalorier och energi – kärt barn har många namn, men nog tusan är ordet ”kalori” betydligt mer laddat än ordet ”energi”, trots att de betyder samma sak?
Kalorier och energi är våra kroppars drivmedel och utan det skulle vi inte överleva särskilt länge, men trots att de flesta känner till att det är så – inga kalorier, inget liv – så känns kaloriskräcken och jakten på genvägar till lägre energiinnehåll mer närvarande än någonsin.

Tydligen påpekades det att brödet som My publicerade receptet till hade för mycket kalorier i sig. För mycket? Jämfört med vad? Hur långt är ett snöre?
Man kan helt enkelt inte säga att det här brödet generellt innehåller för mycket kalorier eftersom att allting är relativt.
Är en skiva av detta bröd det enda du äter på en dag så innehåller det på tok för lite kalorier eftersom man som My skriver, måste se till helheten.
Kalorier är inte farligt, energi är inte farligt, kolhydrater är inte farliga och fett är inte farligt utan någonting som vi behöver för att överleva.

I en värld full av pekpinnar och förbud om än det ena, än det andra så vill jag verkligen lyfta fram det här, särskilt som jag tidigare varit kritiskt mot den typen av träningsstraff som Mys tränare Ako utsatte henne för.

62 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    My skriver endast mycket, men i ursprungskommentaren stod det kanske för mycket.

      Reagerar på kommentarer nedan att folk inte förstår skillnaden på fett a la smör vs nötter, protein från grönt vs kött, kolhydrater från frukt vs bröd. Vad tror folk egentligen att cancer och diverse hjärtproblem kommer ifrån? Alla dessa ”oförklarliga” sjukdomar idag? Tror folk seriöst att det handlar om gener i samband med ”otur” år 2020?

        Vad är det som ger cancer då enligt dig/den forskning du backar upp det du hävdar med?

          För mycket rött kött ökar risk för tjocktarmscancer. Max 500 gr/veckan är rekomederat.

            Fel och det där med 500 g i veckan är sinnessjukt!
            Människan är gjord för att äta animalier.

        För cancer och hjärtsjukdomar existerade inte för 100 år sedan innan man åt ”onyttigt”…?

          Vikingar fick också cancer :))

            Åt man inte bröd och smör då menar du, eller? Kan du kanske se en större koppling till när man började äta det och hur sjudomar ändrade sig, kanske?

        Karl XI dog i cancer!

        håller med dig! folk älskar sina skink och ostmackor med smör.. men en näve nötter är dom rädda för.. smör ost och mjölk i allt… tänk hur mycket casomorphins folk får isig per dag, inte underligt att dom ”aaaaaldrig skulle kunna bli vegan” med det beroendet?

      https://img1305712.free-pick.pw ­❤️­­­­❤️­­❤️

      https://photo013856712.imgfast.pw ­❤️­­­­❤️­­❤️

    Kalorier i större mängd än man gör av med över en längre tid är farligt… Så att ha koll på sitt helhetsintag är ju viktigt, som hon skriver.
    Fattar dock inte vad hon menar med ”rena” produkter??

      Produkter fria från onödiga tillsatser, samt med så lite miljögifter som möjligt. ?

      Jag gissar att hon menar sånt som inte innehåller annat, vet dock inte helt säkert. Men tex nötter, bär, ägg, gryn osv.

    Kalorier känns som ett torrt ämne att diskutera. Några har ätstörningar, några har övervikt, några vill vara hälsosamma och några har bara en jäkla massa åsikter. Alla vet ungefär hur det fungerar, det är inte jättemycket att diskutera.

      Så sant!

    Men VARFÖR skriva om henne, varför hjälpa henne till fler klick, varför skicka läsare till henne?! Den ena vill du skända och stjälpa, den andra (som ljuger betydligt mer och värre) vill du hjälpa. ?‍

      Ingen tvingar någon annan att klicka in sig på bloggar Camilla skriver om.
      Jag klickar inte in mig på någons blogg. Det räcker att läsa vad som skrivs här.
      Det sammanfattas så bra av både Camilla och i kommentarsfältet.

      Jag förstår faktiskt inte varför My och Mona bevakas på den här bloggen. Finns det över huvud taget någon som faktiskt läser deras bloggar? Är de ”kända” genom något speciellt eller har de båda bara ploppat upp som influencers?

        Båda hänger med o runt Maggan?

          Och vem är ”Maggan”?

            Magdalena Graaf

          My hänger ju inte med MG längre.

      Ja varför inte skriva om hennes köpta likes och smygreklam istället. Vissa slipper undan och andra hetsjagas och ska skymfas, då allt vrids och vänds till fel för att nedsvärta, medans andra kommer undan med det mesta.

    Tror alla vet att man behöver kalorier för alla överleva. Finns ju en massa olika anledningar till att man har koll på sitt kaloriintag (hemskt såklart när det beror på ätstörningar)

    My Martens är den sista jag skulle anlita för kostråd.

      samma här.

        Med tanke på att hon ofta äter mycket ägg där hon tar bort gulan, för att den innehåller ”för mycket” kalorier, och gör reklam för att man kan köpa äggvitor på dunk, så förstår jag att det skrivs kommentarer när hon lägger ur recept på det här brödet. I förhållande till en annan skiva bröd så måste detta vara enormt mycket mer kalorier.

          Hur gick det m 30 dagar sockerfritt? Var ett himla skrivande första veckan men nu har det varit tyst… igen…

          Vad hände med Mys grönsaks boost ( kapslar ) vet du camcam?

    På tal om bröd.. har ni något enkelt recept på ett gott bröd? Har basingredienser hemma

      Det här är jättegott, jag bakar det ofta:
      https://lindasbakskola.se/2019/09/26/sirapslimpa/

      Det här! Världens enklaste och sjukt gott. Speciellt om man blandar i valnötter!

          Håller med om detta! Superenkelt och gott!

      Det här är underbart gott, och superenkelt att göra: https://underbaraclaras.se/2009/01/28/morotsbrod-med-honung/

    Hon är så dålig på kost att andra lagar hennes mat.

      Ja hon får matlådor av ställen som hon gör smygreklam för. Hon får mat mot att göra reklam. Somliga har det bra. Där har vi ju en som företag borde bryta sina samarbeten med – köpta följare, oärlig och icke-trovärdig pga så mycket lögner, ljug och falskspel.

    Jag kan äta en stor chokladkaka/ dag och få i mig mindre kcal än vad ”dagsbehovet för en kvinna anses ska äta”. Men så kan jag även se hur jävla mycket god mat jag kan äta istället och näringsrikt. Enl min kropp, ska jag äta en viss massa och sedan en viss massa fetter. Jag tränar inte mycket. Så ALLT inom träning har med din person att göra. Jag bör tex inte äta avokado eller chiafrön, för det gör jag inte mig av med, andra saker som kokosfett, potatis är bra. Så jag råder alla att gå till en bra hälsorådgivare som tar prover, kollar upp tolerans mot gluten, laktos, socker, olika fetter. INNAN ni tar kontakt med en Online PT. Efter att jag gjorde det har mina små träningsresultat vilka är 1h 3 gånger i veckan gett resultat. I styrka och välmående. Brödet ser ok ut, men byt mot det din kropp gillar. 🙂 Äter choklad och godis också då jag känner för det, tror inte på förbud. 😉

      Varför inte chiafrön?

        Jag kan inte processa dem. Jag har tänkt att chiafrön är ju hur nyttigt som helst, samma sak med andra saker, men det som slog mig mest var just chiafrön, avocado det är de jag skulle vilja använda mest. Men det var även andra saker. Det kan man enkelt få reda på genom provtagning. Jag blir så arg på alla dessa som har PT tjänster på nätet, jag har gått på dem, flera st. kändistrender. Tills jag gick till en läkare och kostrådgivare. Vi tog prover, mätte puls, blodtryck, blodfetter mm. INGET av detta har någon på nätet erbjudit mig. Så att skräddarsy ett program går inte utan provtagning. Jag ville bygga muskler och få mindre fett. Men det fungerar inte om man inte har alla fakta om personen och jag vet inte om My har den kunskapen? Jag vet inte om Simon Sköld har den? Om någon av dem har den. Jag har inte provat My´s tjänst men alla är olika och att skräddasy ett program kräver rätt jävla mycket.

      Vart gjorde du detta test Hanna? Kan man göra det online på t ex blodkollen.se eller vad ska man tänka på när man ska kolla? Vill öka i muskelmassa och märker knappt något reslutat.

    Det är faktiskt viktigt att ha någorlunda koll på hur mycket energi mat innehåller, världens största hälsoproblem är numera sjukdomar orsakade av att folk äter alltför mycket och blir feta. Det är inte bra för oss, övervikt är lika skadligt som svält. Man måste kunna prata om det på ett neutralt sätt utan att folk ska skrika om fat shaming, ätstörningar osv.
    Nötter är en typisk matvara som folk tror är jättenyttig och en vanlig orsak till att man hamnar på energiöverskott pga att de är väldigt kaloritäta. Nötter har lika mycket kalorier som smör men är mycket lättare att överäta. Det är nämligen väldigt svårt att äta tre nötter och vara nöjd så, 100 g nötter är uppätna i ett nafs och då har man som kvinna plötsligt täckt halva sitt basala energibehov. Utan att ens ha fyllt upp magen så man känner sig mätt. Har man problem med att få i sig tillräckligt mycket energi/kalorier är det perfekt att äta nötter, annars finns det vettigare källor till protein och fett som gör kroppen och knoppen mer tillfredsställd. Allt handlar om balans mellan intag och uttag.

    Brödet My rekommenderar kan man unna sig på helgen kanske inget man bör äta varje dag. Även om det innehåller mest frukt o nötter så är det inte med automatik nyttigt att äta mycket av.

    My skriver ofta att hon hjälper sina klienter till en hållbar livsstil.
    Gällande mat o träning, ingen kvickfix. Själv går hon ofta på kostschema och däremellan är det fika, pizza och annat som inte ser allt för hälsosamt ut. Verkar ha svårt att själv hitta en hållbar livsstil där hon håller sig frisk, äter sunt för det mesta utan att ha behov av kostscheman. Även fortfarande fast i sitt ältande.
    Önskar att nu när hon har sin pojke boende hos sig landar i nuet och ser framåt inte bakåt.

    Jag äter dagens husman.
    Husmanskost har ingen dött av.
    Äter det nästan varje dag.
    Duger det år farmor så duger det åt mig/oss.

      Ingen har väl påstått att man dör av det ? däremot är det nog inte bra att överäta det

      Halvt OT, men alltså, farmödrars matlagning – sjukt överskattad? Knappt träffat nån över 70 som kan laga mat…

        Stackars dig El.

        Håller med. Husmanskost överlag tycker jag är äcklig och smaklöst. Brun sörja som smakar salt? Typ kålpudding, kåldolmar, isterband, bruna bönor med fläsk… Urk. Tacka vet jag thailändska och indiska kokböcker, härliga färger och smaker. 🙂

          Thaimat är fullt av socker och glutamat(nervgift). Inte bra alls att få i sig.

    Det brödet såg riktigt nyttigt och gott ut.

    Herregud alltså, kalorier hit eller dit är väl stunt samma så länge det är mättande ocg nyttigt.

      Nej det är inte strunt samma för alla ?

        Du får utveckla. Jag förstår inte vad du menar?

        Att räkna kalorier när det kommer till en hälsosam smörgås är ju bara så dumt.

          Vad räknas som en ”hälsosam smörgås” då?

          Dumt för vem? Beror ju helt och hållet på. Är man stadig i vikt och inte vill vare sig gå upp eller ner, absolut – då behöver man nog inte bry sig. Men är man någon som vill gå upp eller ner i vikt kan man behöva räkna kalorier rätt noggrant, för att man saknar en mer realistisk uppfattning om hur mycket energi det faktiskt är och ens kropp inte signalerar rätt för hunger.

    Kalorier är inget drivmedel eller en beståndsdel. Det är en mätenhet som vi hittat på och som inte används till något annat. Kilojoule däremot, som också står på innehållsförteckningen, är ett universellt mått på energi.

      Meh, båda är mätenheter som vi hittat på. De skulle kunna kallas vad som helst, vi skulle kunna använda andra skalor. Kilojoule används inom forskning för att mäta , medan resten av befolkningen tenderar att hålla kvar i kalorier som mätform för vi var redan vana med det. Typ som temperatur. Forskare använder generellt kelvin, men vi kör på med celsius fortfarande.

    Fel!
    Man behöver inte alls kolhydrater för att överleva!
    Levern tillverkar glykos som hjärnan sen använder.

      Man behöver inte kolhydrater för att överleva men för att leva väl. Kolhydrater från tex grovt spannmål och grönsaker är bra energi för din kropp o knopp. På köpet får man även vitaminer o mineraler. Sedan behövs även fett o proteiner.

    Finns det nån tråkigare blogg än den My har!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.