Jakten på likes och content är absurd!

Jag hade inte tänkt filma min förlossning, men nu känner jag bara att KLART VI SKA (eller Markus då). Och vill såklart inte filma ALLT, utan små glimtar. Markus är ju lite rädd för blod och får lätt lågt blodtryck, kan ju verkligen gå hur som helst. Han kanske ska ha på sig en hjälm redan när vi gör entré på förlossningen. Kanske får be en barnmorska filma lite. //Petra Tungården

Kanske får be en barnmorska filma lite?
Ja, det är ju sedan gammalt att barnmorskor och annan vårdpersonal har på tok för lite att göra på sin arbetsplats.
Klart en barnmorska ska rycka in och filma lite Petra Tungårdens förlossning. SÅ KLART!
Det känns väl fullt rimligt?

Det räcker alltså inte med att barnmorskorna ska försöka utföra sitt arbete med en filmkamera i nyllet, eller ännu hellre – flera filmkameror på stativ, uppställda runt om i rummet som de riskerar att snubbla över?
Nej, nej, nu förväntas de även vara aktiva in själva filmandet pga några influencers lagt ribban för den här klickjagande kapprustningen där ingenting längre får vara helt privat i jakten på content.

Petra skriver visserligen i sitt inlägg att hon inte är säker på huruvida hon kommer lägga ut sin förlossning på Youtube eller inte, men det är ju en klen tröst för personalen.
Alltsammans måste ju ändå ju måste förevigas som om hon skulle göra det då det inte riktigt finns utrymme för omtagningar, och då är vi tillbaka vid barnmorskan som Petra tycker ska filma henne istället för att utföra sina faktiska arbetsuppgifter.

Jag hoppas innerligen att vårdpersonalen inser att de på intet vis behöver spela med i den här content-hysterin, skapad av influencers och att de är i sin fulla rätt att säga nej.
Det här är ingenting som ingår i deras arbetsbeskrivning och de ska inte behöva rycka in och filma eller själva bli filmade när de jobbar om de inte vill.

Tack för tips!

223 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Att de inte själva ser hur sjuk värld de lever i. Ack vad jag längtar till att se influerarkulturen gå i graven.

   Det kommer. I nästa lågkonjunktur är de borta.

    Hoppas det. Men tror faktiskt dom kommer överleva. Tyvärr

   https://img1305712.free-pick.pw ­❤️­­­­❤️­­❤️

   https://photo013856712.imgfast.pw ­❤️­­­­❤️­­❤️

  på min förlossning sa dock personalen ”glöm inte kameran”!!! Och erbjöd sig att filma och fota flera gånger. Så beror nog helt och hållet på belastningen just då

   Det kan INTE ha varit i Stockholms län, mao.

    När jag födde på Karolinska i Huddinge var det bokstavligen bara jag där, så absolut kan det ske även i Sthlms län

     Bara jag som födde alltså ?

      Haha, sjukt creepy annars… ?

     Men när ska hon få? Jag fick i maj. Knökfullt. Hade väl fått åka till Gävle om jag inte fött barn förut och det mao gick undan

      I och med att man inte kan planera förlossningar kan det ju vara knökfullt ena dagen och tomt nästa.

    Födde på SÖS för ett år sedan och när min man tog fram mobilen för att föreviga frågade undersköterskan om hon kunde ta fotona istället. Är ju dock för väääääldigt privat bruk ??

   Att de erbjuder sig att ta några amatörbilder eller filma lite åt er är nog inte samma sak som att filma material och SKAPA CONTENT åt en influencer.

   På mina förlossningar tog de också bilder, vilket de själva föreslog. Som kvinna är det superviktigt att känna sig helt trygg och bekväm så tycker inte det är konstigt om man ber att de ska ta en bild.

    Du tycker inte själv att det är en viss skillnad mellan att ”ta en bild” och att fortlöpande filma så mycket material att det räcker till en hel Youtubevideo?
    …??

     Vem har sagt att det ska räcka till en hel youtube video?

     [Borttagen kommentar]

      Hej Lovisa Lo.
      Är barnmorska. Vill inte filma, likt majoriteten av mina kollegor. Har inget med afganska män att göra (omogen jämförelse btw)
      Kvinnor SKA kräva mer vård, att filma är något helt annat

      Äh, tyst din tok. Du kan väl själv åka till Afghanistan och se hur bra folket mår av politikerna där. Det finnas något som kallas för mänskliga rättigheter och medmänsklighet. Hoppas du lär dina barn att de inte är bättre än andra bara för att de är födda i Sverige och inte någon annanstans.

       Kvinnorna i Afghanistan har det värst i världen av kvinnor. Och det är männens fel. Så det är absolut hemskt där. Men inte för män.

        Det är nog hemskt för ganska många män också.

      [Borttagen kommentar]

       Den var jävligt onödig.

    Ja men då gör de förmodligen det när de själva tycker att de har möjlighet att ta en bild.

   Jag tänkte PRECIS på detta! Det står ju till och med på alla listor att man inte ska glömma kameran.

   En del människor, oavsett vem man är, vill ju kanske ha med sin förlossningen på film (och inte bara fota). Hur många av er härinne har filmat förlossningen (eller delar av den) och hur många härinne som arbetar på förlossningen har varit med om att folk vill filma? Jag tror inte att förlossningspersonalen är helt främmande inför detta beteende liksom… Eller?

    Jag har ångrat mig att vi inte filmade när jag födde. Personalen tog sedan massa bilder på oss, när min man klippte navelsträngen osv. De erbjöd sig och jag är väldigt glad över det. Men barnmorskan ska nog fokusera på den födande och inte filma utan det skulle min man ha gjort eller att man haft det på stativ eller haft en person till som man känner som kan göra det.

    Vi filmade inte vår förlossning. Och jag har tre bilder sammanlagt. En där jag ligger och andas lustgas, en där jag står på knä och kystar så man ser bara mitt hår då min sambo stod vid mitt huvud och en som är den FULASTE bilden någonsin på MIG då jag precis fått upp vår dotter på bröstet (är självklart samtidigt den finaste – vårt första möte).
    Ångrar ingenting, det räcker så gott och väl 😛

     Har exakt samma bildskörd, från båda mina ?

      Jag med!!?

     Exakt samma! Den där bilden är såååå hemsk och fantastisk samtidigt. Fattar inte hur folk kan se ”bra ut” efter en förlossning.

   Jag gjorde snitt för en vecka sedan i Stockholm och de erbjöd sig att ta lite bilder på vår stund. Tycker inte det är konstigt att frågan ställs om man vill ha lite minnen. Sen kanske de inte ställer frågan i tron om att man ska visa hela världen…det har iaf inte vi gjort 🙂

  Varför inte fortsätta det spåret med filmer när man bajsar, sover, tittar på teve, petar näsan, onanerar, åker hiss, bråkar, knullar, äter korv och makaroner, tvättar kläder, diskar?

  Tänk på allt content som går förlorat!

   Glöm inte när man vattnar blommorna och handlar på Willys!

   Föda barn i Big Brother-huset?! BB som BB?!

   Nu känner jag ett stort behov av att starta en YouTube-kanal med bloggare som tvättar håret. Kan bara bli en stor succé! Tänk på alla schampotillverkare som kommer kasta pengar i min riktning! Hurra!

   Speciellt bajsa tycker jag! Det är det mest naturliga och så vackert att kroppen klarar av det, att den liksom säger till av sig själv att nu ska bajset ut. Mirakel-korvar ? ❤️??

    Speciellt i samband med barnafödande. Det är ju vanligt. Först bajs sen barn.

    Hahaha ? bästa!

    Människokroppen är fantastisk som kan skapa en bajskorv. Och korvarna är så unika, ibland är de lösa och far ut med all världens fart (så bråttom har de små liven) och ibland är de hårda och lite blyga och knappt vågar titta ut.

   12.30/
   På riktigt ?vem är intresserad av sånt?
   Klart influenser filmar om dom får betalt och folk tittar!
   OMG ???så sjukt!

    Jag tror inte att du är riktigt haj på det här med ironi? Stämmer det?

    Den flög några meter ovanför ditt huvud uppenbarligen ? Inte lätt med ironi alla gånger…

   Det gör dom väl redan. Tycker det verkar som ALLT ska filmas.

   Låter som vilket dokusåpa-avsnitt som helst 🙂

  Sjukt trött på dessa influensers. Förvånar mig inte om hon och Fingal med syster föder ihop i samma rum med för små klänningar och stela leenden

   ???

   Fingal har redan fått barn men tanken är inte helt galen 🙂

   Så sjukt världsfrånvänd, jisses inte alltför smart…

  Det går bortom mitt förstånd hur man kan vilja ha delar från sin förlossning för allmän beskådan på internet. Kanske för att min egen var hemsk och/eller att jag inte ens skulle vilja filma den och spara för min egen skull.. haha.

   Det sjukaste är ändå de som faktiskt TITTAR på det? Alltså, who are you guys?!

    ??‍♀️??‍♀️ När jag själv var höggravid kollade jag allt som gick att kolla om förlossningar. Dock nu när mitt barn är ute så finner jag det ytterst ointressant

    i do! Blev lite lätt besatt av förlossningar precis efter min egen, och nu igen när jag väntar mitt andra. Ser det som uppvärmning. Har inte haft något intresse ALLS mellan dom perioderna och hade antagligen till och med mått lite illa av att se det då.

   Med tanke på hur många vårdmissar som begås, felbeslut som tas och vilket tillstånd kvinnan är i så kanske alla förlossningar borde filmas.

    Kan du berätta hur många vårdmissar och felbeslut som sker i samband med förlossningar?

    Du borde också filmas på jobbet så får man syna allt i efterhand.

     Följ instagramkontot bbkrisen så får själv läsa.

      Den boken är skriven med syfte att tjäna pengar

      Kom igen, berätta hur många fel personalen gör som skulle fångas upp i förlossningsvideo. Det får inte handla om resursbrist för det har personalen ingen kontroll över och skulle ändå inte synas på video.

     Det begås massor av vårdmissar! Jag fick ptsd av min förlossning som enligt min journal var helt komplikationsfri. Att det inte journalförs och finns statistik betyder inte att det inte existerar. Finns massor av barnmorskor som beter sig direkt vidrigt men även de som är änglar. Önskar i efterhand att hela min förlossning filmats så jag kunde skickat in skiten till IVO.

      Jag förnekar inte att fel begås men kräver mer belägg när ni påstår att det ska vara många eller massor samt när du nu skriver att det ”finns massor av barnmorskor som beter sig direkt vidrigt”. Om du skulle känna dig bekväm med med det vore det intressant att läsa vad personalen gjorde eller inte gjorde som ledde till att du fick PTSD. Dessutom har du anmält för det behövs ingen video för att anmäla?

     Det finns ju mängder av yrken då du alltid filmas, butiker etc, och det är väl jättebra? Begås ett fel är det ju toppen om man kan gå tillbaka och objektivt granska snarare än att göra en ord mot ord-bedömning.

    Eller se till att vården och vårdpersonal för mer resurser i stället för att filma när de går på knäna.

     Får *

     Filma kan man göra själv. Tillsätta resurser till förlossningsvården, not so much ?‍♀️

  Nästa steg?
  Passa på medans man är öppen ett antal centimeter att stoppa in en Gopro kamera så barnet kan filma sin väg ut?

   Sitter här på kontoret och bara GAPSKRATTAR. Du anar nog inte att du säkerligen här gav ideer till dessa influencers. Kan tänka mig att den som är först med det här blir nya Margaux.

   Jag kom på en sak till
   Istället för sugklocka så skickar man in en selfiepinne som barnet kan ta tag i och inta en snygg posé medans man drar ut

  Så Petra tror att dessa stackars underbemannade barnmorskor kommer att ha tid att stå och filma hennes värkarbete…?
  J*vlar vad förvånad hon kommer att bli när hon inte kommer att få plats på Karolinska/Danderyd/SöS och kommer att hänvisas till Huddinge eller Södertälje – OM hon har tur. Annars blir det utanför länet.

   Ja, eller att känslan av att man förgås/kissar/bajsar/dör på samma gång är större än att vilja vara med på film just då:p

   Födde i februari förra året, då det är ”lågsäsong”, fick snällt åka till Uppsala för det var PROPPFULLT överallt.

    Räknas februari som lågsäsong? Jag är född i början av februari och blir varje år förvånad hur många i min bekantskapskrets som fyller år då ?

     Jag fick höra att april- oktober var högsäsong, men kan ju självklart vara helt fel ☺️

     Tror vårbarnen börjar komma då. Plus att personal kan vara sjuka i februari. Enda lågsäsongen om man ser till antal barn är väl nov-dec? Folk vill helst ha barn tidigt på året än sent. Så ungarna hänger med i skolan

     Fick också höra att feb var ”bästa” månaden att föda på. Jag födde feb 2019 i stockholm och upplvede det som ganska lungt, men aldrig att mina barnmorskor hade filmat mig. Det fick snubben sköta

      Vem vill ens att barnmorskorna ska filma? Okej att de kan ta ett kort på hela lilla familjen när barnet är ute, men att ha en vilt främmande människa till att filma ens förlossning faktiskt konstigt

  Verkligen ingen tanke på hur det är att jobba inom vården, så klart… Jag hade gått i taket om någon influencer hade velat filma mig medan jag gör mitt jobb.

  Åh jag skrev ett inlägg igår eftermiddag om just den absurda jakten på like. ?

  Jag vill dock förtydliga det så jag kommer att skriva om det igen. Men jag återkommer med att ta upp fler exempel för de är många, bland annat det som jag tog upp igår. ??

   Okej.

   Så. Väldigt. Spännande.

  Födelsefotografen på Instagram, hon är även doula. Något de kan tänka på- hyra in doulor o ge dem extra uppgift. Pengar verkar de ha ändå.

   Tänkte också på det! Att dom då kan ta hjälp av en doula som får stå för den biten.

  Ok. Så nu är jag i modd igen. ?

   Nä, inte medvetet från min sida i alla fall..

    Så bra då plockar jag bort mitt inlägg igen. ??

     ?

     Jag har det så lugnt och skönt för tillfället med en näst intill tom moddlista så hamnar man i modd nu så har man antingen använt något extremt kränkande ord som fortfarande står på listan eller så är det av orsaker som framstår som rent slumpmässiga…

     🙂

      ??

     Härligt med en blogg som bara handlar om den här bloggen och hur du behandlas här ?

      Har du ens läst bloggen innan du kommenterade? Du framstår som ett fån, du har mao fullständigt fel ?

       Ja det har jag. Har även läst de ”intressanta diskussionerna” i kommentarerna. Men det är ingen blogg jag kommer att läsa mer än som lyteskomik då och då.

       Vad jag framstår som för dig är helt irrelevant för mig.

       Jodå TRH:s FFF fokuserar främst på BB.

      Väldigt meta. En blogg om en blogg om bloggare.

   Det blir andra också from time to time. Allt cirkulerar inte kring dig.

  Tänkte på det när Kenza la ut sin film och sedan inte var enbart positiv i sitt omdöme till barnmorskan. Som vårdpersonal har man inte valt ett yrke där flera hundra tusen ska sitta på YouTube och kika på det och dessutom bli kritiserad också så att kritiken blir vida känd.

   Kenza är så jävla blåst

    Japp
    Det går ju nedåt m Kenza!

     Ja, med tanke på hennes osympatiska sätt så är det väl bra.

   Va?! Gjorde hon? Är det möjligt.. ja det är ju det när det kommer till ”influencers”.. Tappar all respekt för Kenza nu.
   Stackars barnmorska som bara gjorde sitt jobb (säkerligen sönderstressad & underbetald) och var snäll nog att låta dem filma överhuvudtaget! Jag sekundär skäms!

    Är barnmorskor verkligen underbetalda? Genuin undran. Oavsett är det enligt min mening omsmakligt att publicera såsom nu sker. Att man inte inför foto- och filmförbud finns det dock goda grunder för.

     I förhållande till stressen och ansvaret de har idag, så är de underbetalda.

     Ingångslön 33000 efter 4,5 års utbildning

      Jag har jobbat i snart 10 år. Har 33tusen. 4,5 år på universitet.
      Jobbar 3-skift, orkar därför inte heltid.
      Så, yup, underbetald

    Jag är också underbetald som socionom. Inte innebär det att jag kan bete mig hur jag vill på jobbet. Tycker det är bra att klaga om man inte anser att man blivit rätt bemött. Jag har mött en del del rötägg inom vården som vid ett tillfälle kunde blivit min död, då de menade att jag ljög om mina symptom (vilket jag inte gjorde och nästan strök med), men också väldigt fina personer.

   Vad sa hon?

   Fast det var väl bra att det faktiskt fanns bevis på hur dålig hennes barnmorska var? Kvinnor har redan svårt att få sina röster hörda och misstros ofta eftersom man är så pressad vid en förlossning. Kenzas förlossning borde avslutats med snitt mycket tidigare. Det var ju totalt omänskligt lidande hon utsattes för.

    Var det? På vilket sätt?

    Va? Jag har sett filmen och det var ju en helt vanlig förlossning? Lång kanske men inte alla ju en smidig 4 timmarsförlossning. Båda mina tog över 12 h (fr inskrivning alltså) Varav den ena slutade med snitt. Men med tanke på hur lång tid det tog att återhämta sig efter snittet jämfört mot den som ej slutade i snitt förstår jag att man undviker snitt så långt det går.

     Det är väldigt individuellt , har 1 snitt, var as pigg o promenerade långrunda efter 5dagar . andra ungen , var en vanlig förlossning , tog många veckor att återhämta sig trots att det var en snabb och komplikationsfri förlossning ??

    ”Omänskligt lidande”? Haha, vilket skämt, hon hade till och med en snabb förlossning. Människan har fött barn i en massa år men kenza utsätts för omänskligt lidande. Vilket skitsnack. Hade inte varit förvånad om du är kenza själv så skriver med tanke på hur mallig du låter.

     Tror inte ens Kenza har sagt att hon borde ha fått snitt. Bevisar bara att någon kan läsa in vad de vill i en förlossningsvideo.

    Fast dessa bevis ska isåfall inte publiceras på youtube som content. Om en barnmorska gjort uppenbart fel ska det anmälas men hen ska inte behöva få en mobb efter sig på internet.

    Nu var ju inte barnmorskan dålig på något sätt då. Kenza fick panik under utdrivningsskedet (inte ens så ovanligt då det gör förjävla ont) men hon verkade tycka att barnmorskan och Alex bara skulle fixa det på något sätt. De höll sig lugna och försäkrade henne att allt var normalt, vad mer skulle de göra? Och nej, kejsarsnitt är inget alternativ under en fullt normal förlossning!

    Hennes kritik var att hon inte hade fått mer ”pepp och guidning” men det kanske var själva filmandet som gjorde att hon fick mindre av det än hon skulle ha fått annars, alltså att barnmorskan inte ville ’störa’ i videon eller inte var helt bekväm med att filmas men ville vara till lags.

     Det sjukaste var att kenza under förlossningen kollade mot kameran flera gånger för att kontrollera att det är där, fattade då hur störd denna brud är. Vem har ens sitt livs smärtor men samtidigt kollar så kameran är där och fångar detta nu… sjuk.

      Den var där*

   Blev också så äcklad av kenza efter att ha sett hennes video. Först grejen med att hon som alltid gjort en sak av hur privat hon är Till att plötsligt filma hela sin förlossning. Sen när hon typ var otrevligt mot barnmorskan utan någon anledningen, alltså snälla, människan gör sitt jobb, det är som att dessa influencers förväntar sig att nån annan till och med ska föda åt dom. Fattar inte vem hon tror att hon är men så osympatisk människa så det finns inte.

    Otrevlig * anledning * sorry

    De flesta kvinnor är inte supertrevliga under sin första förlossning. Det är liksom vida känt att det gör svinont. Att vara trevlig är knappast det man har i åtanke just då.

     Skillnad mellan neutral och otrevlig mot någon som bara gör sitt jobb. Varför är man ens otrevlig mot en barnmorska som hjälper en? Hon borde vänt på klacken och låtit henne föda själv istället.

      Det är nog rätt så många som är otrevliga på sin förlossning, jag var det när en undersköterska skulle hålla i mitt ben men vinkeln gjorde svinont. Jag var så stressad, hade så ont att jag trodde att jag skulle dö så jag sa till henne väldigt hårt att ge fan i benet. Jag tror att hon klarade av det.

       fast varför måste du vara otrevlig? Hon gör ju sitt jobb, man kan säga ”inte benet” men inte behöver man svära åt någon för att de gör sitt jobb. Bara för du ska föda barn ger det inte dig rätt att bete dig som en skit mot folk som ska hjälpa dig med det. Du är liksom inte den enda på jorden som fött barn, världen kretsar inte kring dig.

        Har du fött barn? Skedet är väldigt olika för alla och alla upplever smärta olika. Jag fick panik av smärtorna och kommer inte ens ihåg allt jag sa och gjorde så det var inte läge och tänka på formuleringar och ton.

        Jag skrek åt min man att dra åt helvete och åt barnmorskan att om hon inte öppnade fönstret åker jag hem. Alltså under en förlossning är man inte vid sina sinnes fulla bruk. Det är liksom välkänt. Ska sköterskor inte acceptera att folk efter en narkos säger konstiga saker och kan vara otrevliga?

        Grattis att du lyckades föda barn och vara trevlig ?? För min del så kändes som det som att jag skulle slitas itu och jag hade panik. När man är i en pressad situation, har kraftig smärta och kanske har panik så är det svårt att tänka på andra. Har du varit i en akut situation någon gång? Jag har arbetat på ambulansen och det är inte så många som är trevliga eller neutrala. Folk skriker ”gör något för helvete!!” en rätt i ansiktet och vissa är helt hysteriska. Att föda barn är traumatiskt för vissa, som för mig, så att kräva att man ska vara trevlig är bara skrattretande.

  Allvarligt talat. Vad har dessa influensers för bild Av vanligt arbetande människor? Att de har tid för att göra lite saker för skojs skull på jobbet? Känner en barnmorska i Göteborg och där går personalen på knäna. Det finns inte ens rum för alla som ska föda och de har så sjukt mycket patienter och får springa mellan rummen hela tiden. Blir typ förbannad på Petra som tror de har tid att stanna och filma? Hur självcentrerad och blåst är hon?? Är inte hennes mamma barnmorska dessutom?

   Jag undrar också HUR de missar all debatt om hur underbetald och stressa vårdpersonal är? De är online ständigt men lyckas missa allt som handlar om världen utanför deras egen bubbla? Helt otroligt. Glömmer aldrig det där inlägget som gick runt där en sjuksköterska hade blött igenom de vita sjukhuskläderna för hon hade inte en enda minut ledig under hela sitt jobbpass att få kissa och byta binda. 🙁

   Perfekt, då kan mamman filma.

   Fast tanken har aldrig varit att det ska vara en barnmorska per födande kvinna. Handlar inte om resursbrist utan hur vården är strukturerad. Givetvis är det är helvete men har inget med resursbrist att göra utan är ”normaltillståndet”.

  Petra upphör aldrig att förvåna. Har några frågor;

  1) VEM är intresserad av att se detta?
  2) Hur kommer barnet känna när hen är vuxen nog att förstå hur föräldrarna ”pimpat” ut hens allra första sekunder i livet utanför livmodern?
  3) Kommer barnet få 50% av intäkterna? Hen är ju trots allt stjärnan i filmen.
  4) Hur kommer Petra agera när hon framöver måste dela på uppmärksamheten?

  The bortom is nådd..

   Tyvärr är folk sjuka i huvudet. Vissa tyckte ju det var såååå bra att kenza filmade sin förlossning så ”man fick se hur det är”, som att vi 2019 aldrig har skådat en förlossning tidigare.

   Att barnet är stjärnan i en film om en förlossning är väl inte helt sant. Knappast som att mamman bara glassar med i förbifarten.

  Absolut kan vi filma hennes förlossning. Vi hinner knappt förlösa kvinnan MEN filma förlossningen för att ha content DET hinner vi ?

   ”Jag är en inflääänser, jag måste ha content! Här har du kameran men filma inte underifrån, jag får sån hemsk dubbelhaka då”.

   Usch 🙁

    Ja du ska vara glad att du överhuvudtaget får vara i samma rum som mig! Tänk på alla mina faaanz, de hade gett allt sitt löshår för att få en selfie med moi.

   Fyfan att behöva tänka ”content” i allt man gör i sitt liv. Var väl Margaux som startade ”trenden” att filma sin förlossning för allmän beskådan och nu ska alla andra flunsor hänga på. Så otroligt patetiskt.

    Gudrun Schyman var före!

     Var ändå lite annorlunda syfte med den videon jämfört mes dagens bekräftelsekåta flunsor som gör allt för uppmärksamhet och klicks.

      *med

  Jag jobbar inom vården, och jag vill INTE ha en filmkamera i nyllet när jag utför mitt arbete. Vill absolut inte filma min patient heller för den delen!

   Byt jobb då. Vissa vill inte utföra aborter, andra vill inte bli filmade. Inse att 2020 ingår båda i jobbet.

    Nu är saken den att det filmas så mycket att det ibland blir ett arbetsmiljöproblem. Dessutom brukar det vara så att vårdpersonal som riskerar att synas i bild måste ge sitt medgivande till fotograferingen.

    Fler och flera regioner inför fotoförbud och fortsätter det här att vara ett växande problem kan vi snart se fotoförbud på alla vårdinrättningar. Så nej, det behöver inte ingå i jobbet.

    Men är du blåst? Det ingår inte i arbetsbeskrivningen för vårdpersonal att filma eller bli filmade i tjänst, i synnerhet inte om det ska läggas upp på sociala medier till allmän beskådan.

    Du har fan fel i skallen, 13:51. Om du tror att hantera kameror ska ingå i vårdpersonals jobb är du störd. Vård och content har inget med varandra att göra, och det är inte normalt beteende att när man är i behov av vård hålla på filma det, ännu mindre be någon stackars överarbetad barnmorska/sjuksköterska filma åt en.

    Nej, det ingår inte i jobbet att som barnmorska behöva bli filmad eller behöva filma någon, är du helt efter eller? Deras jobb är att ge vård, inte filma nån uppmärksamhetssökande idiot.

    Att du ens jämför aborter med att filma någon

  Vill man filma/fota och inte kan fixa det själv så får man väl anlita en förlossningsfotograf/doula. Men inte anta, förvänta sig eller planera att en barnmorska eller annan vårdpersonal ska göra det, det ingår inte i deras arbetsuppgifter och inte heller lön, man förväntar sig med andra ord att de ska göra arbete som är oavlönat utifrån arbetsuppgifter.

  Men jag är ändå 30+ det finns film från när jag föddes. Vet även att flera av mina vänner har filmer från sina egna födslar. Så det här med att filma/ta kort vid en förlossning känns knappast som ett nytt influencerfenomen.

  Det nya är väl att dela det med andra viralt.

   Ja men det är som du säger inget som folk tidigare visat upp för allmän beskådan. Stor skillnad mellan att filma för sig själv, men typ att mannen gör det, än att göra nån film av det och lägga upp på nätet.

    Ja men Camilla verkar ju tro att det här med att filma vid förlossning är något som våra influencers hittat på.

     Nej, men att normalisera att lägga ut alltsammans på Youtube skulle jag däremot hävda kommer därifrån…

      Glöm inte tjäna pengar på också! Det va ju inte syftet tidigare..

      Petra har ingen Youtube-kanal.

       Jo, Petra har en Youtube-kanal

  Fast så är ju förlossningen en fantastisk upplevelse som många faktiskt vill minnas. Vilket kan vara svårt i dimman av smärta, lustgas, trötthet osv.. Tror personligen att förlossningsvideor kan hjälpa till att ta bort mycket av ”mystiken” och skräcken som många känner inför att föda. Vill hon filma så go for it!

   Är rätt stor skillnad på att själv ombesörja film utan att störa förlossningsvården och att BE barnmorskan filma och att tillgängliggöra filmen för allmänheten.

   Jag håller med till viss del, jag tror det är lite av ett mini-trauma för alla kvinnor att föda, som kan vara lättare att bearbeta om man har bilder från situationen. Samma med filmer att titta på innan för att bota förlossningsskräck, men vänder mig emot att alla ska filma och lägga upp. Låt din partner filma om situationen tillåter och behåll sen den filmen för er själva, och om något ska filmas och läggas ut tycker jag barnmorskorna har rätt att veta det innan, rätt att säga nej, och att det ska anpassas efter förlossningen. Ingen barnmorska ska behöva vara mitt inne i sitt jobb och bli avbruten för att ”vinka till mina 100 000 youtube followers”.

  Alla ni som ojar er över att influencers filmar och lägger ut sina förlossningar till allmän beskådan: vem är egentligen skyldig? Influencern eller publiken? Slår vad om att en stor del av kommentarerna här inne kollar förlossningvideos. Om ingen visade intresse för dessa så skulle ju ingen lägga ut dem. Utbud och efterfrågan….

   Förstår poängen, men mitt största problem är egentligen inte varken att det filmas eller att det läggs ut, utan mer hur det påverkar barnmorskornas arbetssituation. Och i det läget är det faktiskt den som filmar som faktiskt stör.

   Jo men man kanske har kollat för man inte kan fatta att folk har noll integritet och verkligen delar med sig av det mest intima bara för views.

   Fast här är ju inte problemet vem som är skyldig till videon eller inte, utan att man stjäl viktig tid från barnmorskorna. Man begär att de ska gå utanför sina arbetsuppgifter (när de redan är sönderstressade och går på knäna) för att skapa något som influencern sen kan kapitalisera på. Våra gemensamma resurser läggs alltså på något som en enskild person skor sig på. Jag är inte röd men tycker nog att alla som betalar skatt borde uppröras av detta?

   Vill de ha någon som filmar kan mannen göra det, alternativt en tredje person (Petras mamma är väl tom barnmorska?) och endast göra det under premisser som personalen känner sig bekväm med?

   Kan ju dessutom tycka, att ska influencern tjäna pengar på videon så bör personalen (som bidrar till content) också få ersättning för detta.

  Jag förstår att man vill filma sin förlossning och/eller fotografera den. Det är ett underbart ögonblick. Men att be oss sjukvårdspersonal att göra det är förnedrande. Jag har åtminstone inte den tiden på min arbetsplats, jag är sjuksköterska. Jag har utbildat mig till att vårda patienter som sjuksköterska, inte filma som en fotograf. Hos oss har vi så mycket att göra så att på ett arbetspass hinner jag oftast inte ens gå på toaletten, det får man passa på att göra innan och efter jobbet. Lunchen äts oftast på cirka femton minuter, sedan går ett akutlarm som man får springa iväg på. Så nej, att ta den där extra lyxiga tiden till att fotografera och filma känns inte högst prioriterat när jag har andra medicinska uppgifter som är nödvändiga.
  Jag håller med som andra har skrivit att man får anställa en doula eller förlossningsfotograf. Eller varför kanske inte partnern?!

   Men om filma bidrar till att patienten känner lugn, trygghet, ökat förtroende och får en bättre förlossningsupplevelse? Precis som en våt handduk, en hand på pannan eller några uppmuntrande ord?

    Om patienten behöver min hjälp med att finna ett lugn och trygghet hjälper jag självklart denne med det. Men jag gör det INTE bakom en kamera. Då gör jag det, precis som du skriver, med en hand på pannan, uppmuntrande ord osv.
    Det är min arbetsplats och jag har full rätt i att neka vänligt men bestämt att bli filmad.

     Det är absolut inte självklart att en barnmorska ger lugn trygghet och uppmuntran ? Jag hann med 3 fantastiska team innan den 4e kom in i slutskedet. Hon var direkt elak, nedvärderande och förminskande. När jag påtalade att något var fel, trodde att jag skulle dö och fick panik sa hon att kvinnor fött barn i alla tider och det går snart över. Ja visst har kvinnor fött barn i alla tider. Män har brytit benen i alla tider med det betyder inte att vi låter bli att åtgärda det. I efterhand fick jag veta att hon forcerade förloppet helt i onödan, att bebisen inte var stressad och att anledningen till att det gjorde så fruktansvärt ont var att flera muskler i mitt bäcken gick sönder. Förlorade nästan 2l blod men hon tvingade mig att stå i duschen tills jag kissade. Hon drog undan duschdraperiet och satt en student på att vakta mig ifall jag svimmade. Stod där och skakade i 20 minuter innan jag bröt ihop och sa att det intw gick.

    Men är du på riktigt? Det går väl inte att kräva vad som helst av redan hårt belastad vårdpersonal bara för att känna lugn och trygghet?? Jag skulle känna lugn och trygghet om vårdpersonalen fläktade mig med palmblad, matade mig med choklad och gav mig helkroppsmassage samtidigt som jag föder barn, men inte fasen är det något jag kan kräva. Idioti.

    Alltså vad är det för dum kommentar? Om en patient mår bättre av att bli filmad bör den uppsöka psyk. Alltså vad är det ens för konstigt tänk? Att lägga en handduk på någons huvud tar 2 sekunder, att hålla på filma någon gör inte det, och kan verkligen inte räknas till vård. Det är inte deras jobb att filma, vill man bli filmad får man väl ta med sin partner eller fotograf, vad är det som är så konstigt, eller ber du butiksbiträden ta blodprov också så du får en bättre köpupplevelse?

     ??

     Jag jobbar som socialsekreterare. Är både stressad och underbetald. Hindrar dock inte från att gå utanför ramarna ibland för att nå fram. Som att bjuda en nervös tonåring på en kopp varm choklad från automaten i personalrummet eller liknande. Allt man gör på jobbet ingår inte alltid i ens arbetsbeskrivning.

      Finns dock en annan tidsaspekt. Barnet är på väg ut, ska personalens händer:
      – ta emot barnet
      – hålla emot vid perineum för att förebygga bristning
      – hålla i kameran

      Haha lite annorlunda att som barnmorska hålla i en filmkamera och ge choklad åt en tonåring. Vad många inte verkar förstå är hur mycket som kan gå snett under förlossning. Ett akut skede kan uppstå och det kan bli en fråga om liv och död. Finns nog viktigare saker att tänka på då än att skapa Content.

     Det är Lovisa Lo vi snackar med. Lyssna och lär, det är bara hon som vet och kan allt här! Och vi ska va glada att hon tar sig tid att lära oss dödliga.

    Då kanske man sakligt och professionellt kan förklara att det bästa sättet för mig att få dig att känna dig lugn och trygg är att göra mina arbetsuppgifter, och har jag en kamera i handen kan jag inte (nödvändigtvis) det.

    Det finns en gräns. Vårdpersonal ska inte behöva göra vad som helst under premissen att patienten ska känna sig lugn och trygg, vilka andra önskemål ska man ta hänsyn till? Vårdpersonal arbetar med vård och är ofta under stor press som det är. Vill man ha andra bekvämligheter får man ordna det själv, om inget annat så för sin egen skull, för då får man ju obehindrat den bästa vård som vårdpersonalen kan och enl arbetsuppgifter ska erbjuda.

  Frivillig Truman Show.

  Bra inlägg av dig Camilla. Det här visar bara vilken perverterad självbild dessa influncer har! Allt handlar om uppmärksamhet och likes. Sen kränger man vitaminpiller och kläder dagen därpå. Sjukt det har blivit.

  Kan inte hon filma när hon sprutar hela ansiktet fullt med fillers och botox? När det gäller det ämnet är hon så väldigt privat…

   ?

  Jag är typ HELT CHOCKAD över att ingen fördtår att Petra måste varit 100% sarkastisk i sitt inlägg?!?
  Nog för att det kan vara svårt att förstå ironi och sarkasm i text, men detta var ju verkligen ett solklart fall…

   Då finns det ju inget att raljera över

  My Martens har ju för vana att vara gränslös och hänga ut sin son. Idag är det den stackars särbon som hängs ut. Alla fattar att man är osams och bråkar i familjer men att som My beskriva bråket på detaljnivå upplever jag som extremt integritetsktänkande och utlämnande gentemot särbon.

   Allt för att skapa drama kring sig själv. Vart går egentligen gränsen mellan privat och personlig? Här är ett utmärkt exempel på att gå över gränsen anser jag.

    Håller fullständigt med. Jag blir illa berörd av detta utan att ens känna honom. Han har ju självklart sin historia och jag är inte så säker på att My skulle vilja att den kom ut. Solklart fall av uthängning i mycket negativa termer.

     Hon sjunker snabbt.

      Exempel på köpta likes kan man se om man följer hennes senaste ig-post med reklam för senaste ambassadörsskapet (förstår inte folk att man tappar i trovärdighet när man hoppar mellan sådana här uppdrag hela tiden?). Hursomhelst hittills efter 3 timmar bara 85 likes som snart kommer ökas med c:a 1000 köpta likes. Ser inte dessa influencers att vi ser detta?! Jag är uppriktigt nyfiken.

  Det är väl inte säkert att hon ska använda det och visa det för omvärlden?
  Hon kanske vill ha ett eget minne, eller?

  Ni som jobbar som barnmorskor som inte har egna barn. Blir ni peppade eller avskräckta inför en eventuell framtida egen förlossning? Tänker att all kunskap och erfarenhet man får från yrket kan vara både lugnande och uppjagande, haha ?

   Jag kände mig lugn. Visste att kollegorna skulle göra allt för att jag skulle få en så bra förlossning som det bara gick.
   När förlossningen väl startade så var det som att all kunskap bara lämnade min kropp och jag blev patient. Dock ville jag ha full koll på att barnet i magen mådde bra så CTG kurvan fick vara på hela förlossningen. Det mäter barnets hjärtslag i samband med mammans värkar.

   Är barnmorska och födde barn för inte så länge sen. Kände mig mest lugn- visst finns det orosmoln på himlen men det gör det alltid i samband med barnafödande. Hade ingen superenkel förlossning men fick jättebra stöd. Märkte knappt när mina kollegor var tvungna att gå iväg och ha en till förlossning. Blir ledsen av att läsa detta kommentarsfält där vissa verkar tycka att barnmorskor inte är underbetalda och att de borde ställa upp på lite varsomhelst. När jag jobbar gör jag mitt absolut yttersta för att den födande ska känna sig lugn och trygg- visst tar jag en bild om jag kan det! Men mitt jobb är på inget vis att filma likt en fotograf eller bli granskad av nån lekmansjury i efterhand på youtube. Har fel begåtts i tjänst eller att någon är missnöjd kan det anmälas till Ivo. Vi sliter verkligen häcken av oss varje dag!!

  Vad säger sjukhusledningen om detta? Det kan väl inte vara hygieniskt att dra in kamerautrustning på en förlossningssal? Har Tungården frågat om lov att filma? Eller räknar hon iskallt med att det är okej för personalen? Det är helt absurt att narcissister skaffar barn. Ännu mer skruvat att dom filmar födandet av dom. Hur ser framtiden ut? Ska influencer-mammor filma sina telningar när dom söker vård på PBU?

   Allt i förlossningssalen är dock inte kliniskt rent. Även i ev operationssal kan man ha med saker utifrån men man får hålla sig utanför det rena området.

  Under min förlossning erbjöd sig barnmorskorna och sköterskorna att ta bilder vid flertal tillfällen, till och med uppmuntrade oss att ta foton!!! I efterhand såg vi att de kommit åt ”live-foto” funktionen så det blev en riktigt fin överraskning när vi kunde få se små filmsnuttar från när bebisen kom upp på bröstet och när pappan klippte navelsträngen ❤️ Är så tacksam för all fin personal inom förlossningsvården. Träffade bara underbara människor under tiden vi låg inne!

  Jag vet flera som filmat sina förlossningar för att ha det som ett minne! Min pappa filmade min mammas förlossning när jag föddes, vilket var över 20 år sedan. Det är ett roligt minne att spara och har inte med content att göra?
  Och Petra skriver att hon inte vet om hon vill publicera det eller inte = hon kanske inte ens publicerar det utan sparar det som ett privat minne, vem vet? Och om hon väljer att publicera det, vad spelar det för roll?

  Tips: Catten är tillbaka. Tigger samarbeten på sin skit trista blogg.

  På IG: ”Behöver en stekhet sommarsol, brygga, hav och en iskall bärs just nu!”

  Vi som följt henne ett tag tycker nog att hon mer behöver ett jobb.

  Sjuk värld vi lever i….

  Vadå Lion Hair? Är det Bellsans senaste projekt, eller har jag missat något?

  https://postimg.cc/QFgVbCnV

   Hon tycker väl att den nya frisyren liknar en lejonman.
   Tror knappast det är något nytt projekt. Bella ska ju ta det lugnt ett par år nu.

   Äh, hon ville bara dra uppmärksamhet till boobisarna!

    Haha eller hur, ”lion hair” och klipper av huvudet precis där frisyren utmärker sig, och såklart tuttarna i bild. Den här människan är så desperat att det är äckligt.

  Alltså herregud desperat är man? Har vi inte sett tillräckligt många förlossningar ännu..?

  Tycker denna bloggen har blivit så negativ att läsa. Besatt av BB och löjligt nertryckande inlägg. Att filma sin förlossning har väl alltid varit relativt vanligt? Att lägga upp frekvenser av den för alla att se, kanske inte så vanligt men väldigt väldigt fint. Tycker inte alls det är konstigt. Jag hoppas min sambo/någon barnmorska kan få lite filmsnuttar på vår förlossning med! 🙂 Så mäktig sak vi kvinnor går igenom!

   Ja visst jättefint, de kan väl lägga upp snuttar av när de skiter och bråkar med sina män också. Så fint.

    för att bajsa och bråka är samma sak som att föda fram ett nytt liv till världen. absolut. werk.

  Vi har varken fotat eller filmat någon av våra förlossningar. Är det NÅGOT jag hellre vill vara närvarande i än att fota och filma så är det förlossningen. Vi bara njöt av nuet (”njöt” men ni fattar).

  Så lustigt när man läser att allt måste dokumenteras och snabbt läggas ut. Varför?
  Har några barn födda på 70-talet och visst det finns några bilder från förlossningen, numera lite gulaktiga men i allafall i färg.
  Det var på den tiden man framkallade rullen hos någon fotoaffär så det är bilder på bebis de första halvåret 🙂
  Och jag minns mina förlossningar fortfarande, över 40 år senare!

   Vad säger att det där har med Erik att göra?

   Hahaha desperado

  Det känns så ofta som att alla dessa gravida influencers tar för givet att allt ska gå så bra, barnet kommer ut friskt utan komplikationer, och det är bara videon som ska klippas till lite dramatisk med en smaskig clickbait. De tar för givet att deras barn ska vara en liten stjärna som ska älska att matcha i outfits med mamma, gå på mammas yogapass och släppa kollektioner… Det känns som att de tar allt för givet och bara ska använda barnet till att boosta sig själv. Klart de säkerligen älskar sitt barn också. Men det känns som barnet är lika mycket content som att det är ett älskat barn…

   Sant tänk om något gick fel då skulle de inse att allt inte handlar om Content hela tiden. Finns ett antal som väljer att varken filma eller visa för allmänheten eloge till sådana 🙂

  Sant tänk om något gick fel då skulle de inse att allt inte handlar om Content hela tiden. Finns ett antal som väljer att varken filma eller visa för allmänheten eloge till sådana. 🙂

  Min mamma fotade förlossningarna när jag och syskonen föddes (80-talet). Absolut ingen av oss har någonsin funnit ett intresse av att se bilderna, inte ens mamma. Så mina barns förlossningar är odokumenterade…… Det går bra det med. Eller ja, hade jag tjänat pengar på dem kanske jag tänkt annorlunda ?

  Håller med om att det är galet hur alla antar att allt ska gå helt enligt deras plan så de kan rulla vagn med alla andra som kan ploppa ungar till höger och vänster utan problem. Men tror inte att det endast är influs som är så utan det verkar gälla de flesta gravidos. Likadant på mitt jobb och i vissa kompiskretsar. Allt är så purky perfekt och de hinner knappt landa med stjärten på kontorsstolen innan de är befruktade igen. Mvh bitter som inte lyckas bli med bäbis

  Bra att du belyser vissa influensers dåliga bild av verkligheten.

  Blir extra provocerad och ledsen av deras skeva verklighetsbild, då min egen förlossning blev kaos på grund av personalbrist. Jag tvingades föda utan någon som helst smärtlindring och hade nästintill ingen kontakt med personalen. Som tur var hann en barnmorska in typ tio minuter innan han var ute…

  Vill man filma sin förlossning så tycker jag att man bör hyra in ett eget förlossningsteam för egna pengar. Den region jag arbetar på har generellt förbud mot att filma i vårdlokaler.

  När hon väl är där tror jag inte hon tänker på huruvida det filmas eller ej. Varför är folk såhär? Allt ska fläkas ut.

   Jag födde barn nyligen. Det är inte så att man inte tänker på någonting annat. Det kan vara flera timmar när man inte har särskilt ont och bara typ chillar. Sköterskan kan väl bara säga nej om hen inte har tid. Vissa kvällar är faktiskt lugna även på en förlossningsavdelning. HOn ber ju inte att någon ska filma hela förlossningen. BM eller undersköterskan kanske visst kan tänka sig filma några minuter.

  Jag har faktiskt lite svårt att se problemet i detta. Barnmorskan lär säga nej om hen inte har möjlighet att filma. Kan hålla med om att det är lite konstigt att ens tänka tanken men folk tänker ju lite konstigt ibland.

  Jag har lyckats bota en stor del av min förlossningsskräck efter att ha tittat på olika influencers förlossningar. Så jag tillhör den gruppen som är intresserad. Tycker att det måste vara upp till var och en att vara så privat man vill och förstår inte varför det ses som så fult att dela med sig av just en förlossning. Är man bekväm med det och inte tvingar det på någon annan så ser jag ingen anledning att döma eller uppröras. Förlossningar är något som många går igenom och som många är rädda för, och många känner nog att de inte vet hur en förlossning går till och vad som väntar dem. Så jag misstänker att vi är några stycken som gillar att det finns de som delar mig sig av sina erfarenheter.

   Exakt samma. Tack vare att jag kollade på exempelvis Margaux Dietz förlossningsvideo släppte en hel del rädsla. Även Kenzas trots att hon filmade när hon hade väldigt ont. Att se att det ändå gick, och se lyckan när bebisen kom, hjälpte mig ganska mycket faktiskt.

  Men vadå, man kan väl fråga om hon kan tänka sig filma lite. Det är ju faktiskt bara att säga nej. ”Min” undersköterska tog massa kort under min förlossning. Tycker alltid man kan fråga så länge man inte blir sur när de säger nej.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *