Soffor, soffor, soffor…

Elsa Billgren kritiseras av vissa läsare för att hon är inne på soffa fyra på fyra år, något de inte tycker rimmar med det hållbarhetstänk Elsa blivit lite av en profil för.
Elsa själv svarar på kommentarerna och skriver att hon nu inte kommer köpa en begagnad soffa då deras förra var betydligt mer nedsutten än de först trodde, utan de kommer satsa på en ny kvalitetssoffa som kommer hålla länge.

Det kan ju vara lite av ett lotteri att handla möbler på second hand, ibland blir det bättre än man hade kunnat ana och ibland blir det lite av ett magplask. 
Jag kan förstå att fyra soffor på fyra år är ganska mycket, men borde man inte ta med i beräkningen vad som hänt med sofforna när de lämnar Elsas ägo.
Har de kastats på tippen eller har de sålts eller givits bort till någon annans hem?
Om Elsa tidigare köpt en begagnad soffa och samtidigt sålt eller donerat sin gamla så har ju sofforna egentligen bara roterat. Begagnade soffor som byter hem, mer än konsumtion, tänker jag.
Eller tänker jag helt fel?

Elsas gröna sammetsoffa är min absoluta favorit och hade jag sett inlägget där hon sålde den så skulle jag omedelbart lagt ett bud. SÅ fin, även fast jag egentligen inte gillar sammet. 🙂 Nu blev det en annan soffa till gästrummet, även den begagnad –  köpt på Blocket.  (pluspoäng till mig *blink blink*)

Hur tänker ni om möbler, hållbarhet och konsumtion? 

Tack för tips!

124 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Dom gnäller om en soffa hon köpt på Blocket? Är inte det hållbartänk om något att handla där?

  Svara

   Hallå!

   Brukar inte skriva här men har reagerat väldigt på influencers de senaste dagarna. Vi har covid-19 som riskerar att bli allmän smittspridning, ökade konflikter i världen och öppna gränser i Turkiet där det riskerar att bli väldigt våldsamt vid Greklands gräns. Vi har skjutningar, bomber och förnedringsrån.

   Och covid-19 kan ställa till en hel del skada i samhället även om det inte skulle innebära många dödsfall.

   Påskpepp, Mars i kläder och senaste shoppingen… Jag förstår att det är ett jobb, bloggen, men de här kvinnorna ser helt hjärndöda ut i mitt tycke. Jag skulle verkligen skämmas om jag vore dem.

   Svara

    Fast om elände i världen kan man ju läsa om i tidningarna. Härligt att det finns bloggar som tar upp det roliga i livet. Hur skulle man annars orka. Vi i Sverige har gjort massa för flyktingar. Nu får andra länder göra sitt.

    Svara

     Jag har bara skrivit att det kan bli väldigt våldsamt. Vi i Sverige har ingen kapacitet att ta hand om tusentals fler flyktingar, kommuner går redan på knäna och sen får man tycka vad man vill om det.

     Svara

      Men vad ska en influencer göra? Många mår redan dåligt just nu av alla stressande nyheter.

      Svara

      Det finns något som kallas för mänskliga rättigheter och asylrätt. Det finns även ett ord som heter medmänsklighet. Jag betvivlar att de flesta av oss skulle fly från vårt land och hem om vi verkligen inte var tvugna. Speciellt inte med sina barn. De flesta som flyr vill bara leva, precis som vi. Ska man behöva straffas för att det är krig i ens hemland?

      Svara

      Jobbar inom kommunal verksamhet (socialtjänsten). Flyktingarna gör inte att vi går på knäna. Du verkar ha dålig insyn.

      Svara

       Om viljan finns så har vi ytterligare kapacitet att ta emot mer flyktingar som bokstavligt flyr för sina liv.

       Svara

     Är det roliga i livet lika med shopping 🤔 jag är inte så säker.

     Svara

    Vad tycker du att svenska influencers ska göra åt det?

    Svara

    Men alltså, kan man då säga att alla yrken som inte jobbar med att stoppa covid-19 är hjärndöda? Jag jobbar tex med marknadsföring och fortsätter göra mitt jobb trots smittspridningen. Vi kan ju inte alla sluta leva i väntan på undergången. Eller?

    Svara

     Du är så löjlig just nu så jag tänker inte ens bemöda mig att svara.

     Svara

      Fast om du nu inte ens kan bemöda dig med att svara, varför startade du diskussionen?

      Svara

      Fast det är ju just det här du syftar på med influencers? Varför kan du inte redogöra för vad du en gång skrivit?

      Svara

       Vet du, om din största prio och tankeverksamhet just nu går åt till kläder och vilket påskpynt du ska ha så skulle jag tycka att du vore helt hjärndöd. Nu antar jag att färgen på servetterna till påsk inte är ditt största huvudbry?

       Just så framställer sig influencer just nu och ja dem ser helt hjärndöda ut. Eller ännu värre, det är deras prio och i sådana fall saknar dem något grundläggande.

       Det får bli mitt absolut sista inlägg på den här totalt onödiga bloggen.

       Svara

        Men bara för man pratar om kläder, påskpynt osv så innebär det knte att det är ens största prio i livet. Var inte så fördomsfull.

        Svara

        Du verkar inte klara av att hålla två tankar i huvudet samtidigt, det betyder dock inte att alla har samma problem.

        Svara

    Hur har du själv ändrat ditt sätt att arbeta? Jag arbetar med något helt annat än att vara influencer men jag går till jobbet, gör det jag ska, får min lön (eller arvode) och går hem – och jag gör det inte annorlunda idag jämfört med för ett år sedan. Jag planerar att göra påskägg i form av söta små harar. Förra året gjorde jag små lamm. Livet pågår som vanligt, trots våldsamheter och sjukdomar. Vad är det du vill att jag, och de, ska förändra?

    Svara

     Du är så löjlig just nu så jag tänker inte ens bemöda mig att svara.

     Svara

      Eller så har du helt enkelt inget bra svar att ge.

      Svara

    Alltså jag är en turboprepper och har i stort sett gjort mig redo för en fullständig samhällskollaps* men samtidigt så går jag in och läser bloggar och scrollar på Instagram varje dag ändå. Det går att hålla två saker i huvudet samtidigt! PS. Det är douchigt att kapa någons kommentar bara för att din ska hamna högt upp. Tro inte att vi inte ser.
    * med tanke på att 90% av Kinas tillverkningsindustri ligger nere så är det bara en tidsfråga innan exempelvis mobilnätet inte längre kan underhållas med reservdelar vilket skulle vara ett fullständigt dråpslag mot samhället. Bortsett från alla apparater som larm och satelliter osv som funkar med simkort nuförtiden så har en allt större del av befolkningen slopat fast telefon och kommer alltså inte ens kunna ringa 112 om något händer. Så nej det är inget hjärnspöke tyvärr

    Svara

     Är det ett problem, att jag skrev längst upp? Jag har inte lust att scrolla genom en massa tyckande om Elsas soffor.

     Svara

      Ja. Det är ett problem.

      Svara

      Du är idioten som tränger sig när två filer går ihop. You’re not smart. You’re just an asshole. 😘

      Svara

       Gulleplutt.

       Svara

    Åh så du går klädd i säck och aska, äter vatten och bröd i sympati. Jag tycker att det är skönt att koppla av med något annat då och då. Kollegor som är i karantän efter vistelse i Italien och nyhetsrapporteringar som sig bör men man behöver koppla ifrån. Man kan faktiskt bry sig om vad som pågår i världen utan att prata om det hela tiden. Dom vet såklart vad som pågår.

    Svara

     Absolut, dem vet om vad som pågår, har aldrig påstått något annat. Det är ett jobb men det hindrar inte att dem ser hjärndöda ut.

     Svara

      Oh honey… 🤣

      Svara

      Jag ser nog också ganska hjärndöd ut för tillfället hehe.

      Svara

       Ja man kan ju undra när vissa människor är flitiga besökare av den här bloggen… Säger egentligen allt.

       Svara

        Och du är här med ser jag haha!

        Svara

         Jag har inte kollat in här på över ett år om du måste veta 😌

         Svara

          Och det verkar inte vara något intressant här nu heller så tack för mig och ber ödmjukast om ursäkt för att jag störde i den mycket viktiga tråden om Elsas soffor!

          Svara

           Ses om ett år då kanske👋

      *dom eller de

      Svara

    13,04 Jag tycker och känner likadant som dig. Jag tror inte dessa hjärndöda influencer har koll på vad som händer i Sverige eller utanför Sveriges gränser. Dom är IQ fiskmås. En jävla soffa!

    Svara

     Varför skulle de inte ha koll på det? Tråkig människosyn du verkar ha. Man kan ha koll utan att prata om det 24/7. Man får vara glad och bry sig om annat.

     Svara

     Och här är du och läser om deras soffor.

     Svara

    Men va? Får man inte längre vara positiv och prata/göra annat än tänka på tråkigheter?!

    Svara

     Sverige avlivar snart sig självt. Varför ska de gå runt och leva när så många dör i världen? Typ.

     Svara

    Tips: vänd dig inte till influencers om det är nyheter och analyser av nyhetsläget som du är ute efter 🤦‍♀️

    Svara

   Jo men inte om du köper nya second hand saker hela tiden..

   Svara

    Bättre köpa second hand än köpa dyra skinnsoffor från ’fina’ butiken.
    Förövrigt så är nog alla influensers informerade och vet allvaret med Corona. Alla behöver ju inte skriva om det eftersom det står i tidningen och pratas på tv. Lite annat vill man ju läsa

    Svara

   https://photo013856712.imgfast.pw ­❤️­­­­❤️­­❤️

   Svara

  Hoppas det inte ingår vägglöss i sofforna! 😑

  Svara

   Skulle precis säga det. Skulle aldrig köpa stoppade möbler begagnat just för risken att få med sig vägglöss hem. Hu!

   Svara

    Rekommenderar att spreja begagnat i två omgångar med valfri produkt från veterinärer, mot löss.

    Svara

  Har jättesvårt att köpa just textilier begagnat. Önskar jag kunde göra det, men tar stopp för mig. Nu byter jag dock inte soffa en gång om året så är kanske okej ändå. Haft den jag har nu i iallafall 6 år och har inga planer på att byta. Är det vanligt att man byter soffa så ofta?

  Svara

   Om man flyttar till nytt boende och måtten inte passar kan det nog hända.

   Svara

   Det undrar jag också! Tycker att jag haft många soffor som är på femte gruppen på 20 år. Har dessutom köpt alla utom min allra första lilla tvåsitssoffa begagnade. Har trott att jag har svårt för att köpa stoppade möbler och kläder begagnat, men inser när jag skriver detta, att jag inte verkar ha det. Bäst är ju förstås om man ser hemmet de står i innan köpet. Sedan tvättar jag dem. Tar lös klädseln om det går, annars funkar det bra med svamp, trasa eller borste samt med eller utan vattendammsugare. Begagnade kläder tvättar jag oftast snabbt i 60 grader. De flesta tyger tål det en gång. Man kan också frysa tyger när man får dem för att undvika eventuella objudna gäster.

   Svara

  Bra svarat av Elsa! I föregående inlägg står att det är 110 kommentarer men kan bara se runt 55-60 st.

  Svara

  När jag ser kommentarer som dessa ser jag inte engagerade människor som är måna om miljö och klimat. Jag ser bittra och grälsjuka personer som vill hävda sin förträfflighet genom att trycka till andra. Vilket även bevisar att de inte är särskilt smarta heller, eftersom exakt 0 personer som läser deras kommentarer tycker att de är förträffliga miljökämpar.

  Svara

  Vem orkar gnälla på att någon byter soffor, har folk så lite att göra.

  Svara

  Vad håller du på med Camilla? Stå upp mot mobbing och blocka dom som bråkar med Murderion och trh men radera inte allt stöd dom får. Du kan radera enstaka kommentar om du vill och det du borde gjort och inte ta bort allt. Du ska slutar sopa under mattan och markera mot mobbarna en gång för alla. Det räcker nu med att hålla dom om ryggen.

  Svara

   Och sluta radera kritk mot dig.

   Svara

   Förlåt att jag lägger mig i, fast du skriver ju om mig. Jag känner mig inte mobbad? Är ju något troll bara, inget man behöver bry sig om. 🙂 Är väl bra att Camilla raderade? Jag såg att jag fick stöd, fint, jag gillar er också.

   Svara

    Det är inte därför. Det är för att det ska sluta en gång för alla och rätt person ska bli blockad. Det här har pågått i flera år utan att Camilla gör något.

    Svara

     Okej, ja det är lite klantigt av henne men var kanske smidigare att bara radera första kommentaren så hela tråden försvann?

     Svara

      Då är hon lat och skiter i vad som händer på bloggen.

      Svara

       Jag tror inte att hon bryr sig nämnvärt, isåfl hade hon väl lagt mer energi både på inlägg och styra upp kommentarsfält?

       Svara

      Ja det verkade väldigt smidigt då mitt inlägg tydligen inte dög angående näringslivets topplista?

      Svara

       Om du är kränkt över att din kommentar försvann så ta det med Camilla, knappast jag som raderade den.

       Svara

        Sluta missbruka ordet kränkt, blir bara löjligt.

        Svara

         Sluta bete dig kränkt Ehh. DET är bara löjligt.

         Svara

          Min pappa är starkare än din.

          Svara

     Fast det är ju inte du som bestämmer här? Hon har ju rätt att tex bara blocka dig här för att hon helt enkelt kan. Hon behöver inte ens förklara sig.
     Varför är det så viktigt för dig att bestämma över någon annans kommentarsfält? Det är ju inte ditt jobb eller din rättighet direkt.

     Svara

  Men även om hon nu köper begagnat, så bidrar ju hennes konsumtion till att andra blir sugna på konsumtion. Detta är ju inget som är unikt för henne utan snarare något som gäller de allra flesta influencers. Är det inte bättre att vi kan vara lite nöjda med det vi har. Att det kan vara fint utan att ha det rätta soffan eller säsongens nyans på läppstiftet eller sånt.

  Svara

   Men, vilka är ni/de som hetsas sådant att köpa nytt så fort en influencer gör det? Du (menar inte du specifikt nu, utan ett generellt du) måste väl ändå begripa dina begränsningar, vad som är rimligt och vad du själv vill? Eller kan ingen ta eget ansvar längre? Var det vad som blev av oss 90-talister och millenials?

   Svara

    Det handlar nog inte specifikt om att enskilda personer blir hetsade till att köpa nytt, utan snarare om ett samhällsfenomen i stort som många vänder sig mot. Det är väl egentligen ingen superkontroversiell åsikt att det rimmar lite illa att å ena sidan arbeta som influencer, det vill säga levande reklampelare i princip, och att å andra sidan ”superbrinna för hållbarhet”, som Elsa själv uttrycker.

    Jag gillar Elsa och tycker hennes blogg ofta är bra, men jag håller med dem som anser att det åtminstone ser ut för oss läsare som att hon profilerar sig som en person med stort hållbarhetstänk.

    Svara

     Fast jag tycker hon de facto ÄR en person med stort hållbarhetstänk. Tänker dessutom på alla som hon har inspirerat att börja handla second hand och på loppisar och annat.

     Tycker vi måst ta ett mycket större eget ansvar för vår konsumtion. Vi kan inte bara skylla på influencers för allt.

     Svara

      Jag håller med Ii. Jag menar också att en influencer är ju en reklampelare. För vad innebär ett samarbete? Företaget får ut sin produkt till en riktad målgrupp och influencern får pengar. Det är ju reklam om något. Jag (är ju 80-talist, gammal jag vet) tänker väldigt mycket på vad jag köper, om jag nu faktiskt behöver köpa något. Men trots det kan jag ju drabbas av ett sug efter vissa produkter, för visst behöver jag en kräm som ger min hud ett glow, jag kan ju inte vara utan glow, och visst behöver jag ett par solglasögon för mina gamla är ju just gamla och inte särskilt moderna. Det är ju fint att vissa pratar om ett hållbarhetstänk, men det rimmar illa när de samtidigt gör reklam för något. Vad är meningen med att låna en klänning till Elle-galan (snacka om greenwashing) när du köper ett par nya skor som passar till just den klänningen, eller flyger över atlanten för att vara med på elle-galan. Eller bara ge en massa restips på platser som man troligtvis har flugit till och från.

      Svara

    Det är en sak att veta sin egen köpgräns, det gör nog de flesta även om några går i lyxfällan. Jag tror att vi här talar om planetens gräns. Kan vi verkligen kosta på oss att byta soffa varje år. Där har vi alla ett gemensamt ansvar. Även EB.

    Svara

   För mig är det faktiskt tvärtom, Elsa har fått mig att inse vad jag har i mina gömmor. Efter att jag började läsa hennes blogg så har jag börjat använda min mammas vackra servis som jag ärvt, varit på vinden och hämtat ner gardinerna vi hade i mitt föräldrahem och ramat in och satt upp målningar som min svärfar och min mans morfar har gjort. Det här med målningarna blev liksom aldrig gjort men Elsa skrev någonting i stil med ”tänk inte så mycket, smäll upp dom bara det blir snyggt” i ett inlägg.
   Men alla är vi olika, kanske påverkas vissa.

   Svara

    Men det är ju bra att hon inspirerar dig till det. Men jag menade ju inte specifikt Elsa, utan hela influenceryrket.

    Svara

  Paow uppmanar folk att tävla om en gratis, valfri skönhetsoperation 🙃 hur lågt kan man gå

  Svara

  Jag struntar i sofforna men slås av upprördheten när någon ifrågasätts.
  Så länge det är ”fina du”, ”kloka du”, ”åh vilken vacker soffa” så är det fun and games.
  Men ifrågasätts deras konsumtion, deras föräldrarskap eller något annat så är det kränkande och har man inget snällt att säga så ska man hålla tyst.
  Nope. Det funkar inte så. Om du fläker ut en viss aspekt av ditt privatliv, dvs säljer dig för klick och reklamintäkter, då ska du tåla att bli ifrågasatt.

  Svara

   Driver man företag på sin person är det säkert svårt att skilja på kritik och kritik. Men precis som att Ica eller din lokala tehandel måste kunna ta kritik och förbättringsförslag behöver influencers kunna se över sitt varumärke och ”produkten” de sänder ut.

   Svara

    Ja EXAKT till båda här ovan!! Och förstår inte ”image är nåt man får tilldelat”.. är ju också en influencer skapar, bygger upp och upprätthåller kring sin person och sina ”produkter”. Konstigt att hon inte ser det själv när det gäller kritik.

    Svara

     Och sen kommer ”bara för att man är offentlig ska man inte behöva höra allas åsikter”

     🤦🏼‍♀️

     Svara

    ”Deras föräldrarskap”, vad är det du seriöst inte fattar med att ingen har något att göra med just det?

    Svara

  Det går utmärkt att köpa nedsuttna soffor om man låter klä om dem hos en möbeltapetserare. Har köpt en maffig bäddsoffa från 60-talet hyfsat billigt, den lämnar jag in hos en möbeltapetserare på Söder i Stockholm som enbart arbetar med ekomaterial fritt från syntet, plast och liknande. Slutpriset kommer att bli rätt högt, men soffan kan hänga med säkert 20 år.

  Svara

   Duktig

   Svara

   Elsa köpte soffan för tyget om jag minns rätt. Då kanske man inte är så sugen på att slita upp det för att stoppa om den? 😊

   Svara

  Letar efter ny soffa. Men tyvärr tar många på blocket ca 5000 för en soffa med många år på nacken. Nä då köper jag hellre en ny. Skulle inte vara orolig för ohyra för jag skulle bara köpa av skötsamma personer. Men man kan ha tur att någon gjort felköp och göra ett klipp.

  Svara

   Skulle skötsamma personer inte kunna ha vägglöss….? Det är inte så skadedjur fungerar haha.

   Svara

    vadå haha larv. Om någon köper en ny soffa och ångrar sig tror du då att det är stor chans det finns skadedjur. Hur tänker du?

    Svara

     Ja, om det redan finns det i huset.

     Svara

      Det finns inte i vart och vartannat hus.

      Svara

     Ja det räcker ju att sätta din resväska på ett hotellrum för att sen få med skiten hem så varför inte?

     Svara

      Det finns inte vägglöss på alla hotell heller. Jag har rest runt i många år men aldrig stött på vägglöss.

      Svara

   Då borde du kolla på Facebook sidor för köp och sälj. I Örebro så ser jag flera annonser i veckan där folk vill skänka bort en soffa för att få den bortforslad. Ingen verkar sälja begagnade soffor om det inte är något supermärke längre.

   Svara

   Kolla på bortskankes.se

   Svara

   Hur ser ett hem med vägglöss ut?

   Svara

  Jag läser Elsa Billgrens blogg pga att jag tycker hon verkar vara en gullig tjej men jag börja tycka att hennes besatthet i döda ting är jobbig. Får se om jag fortsätter läsa henne n

  Svara

  Mina soffor jag hade när jag bodde ensam köpte jag begagnat av en kompis för 500kr, fantastiska soffor som jag efter 10 år skänkte bort (man kunde inte efter så många år se de var använda men hade inte hjärta att ta pengar för så gamla soffor)

  När jag flyttade ihop med min sambo köpte vi en stor soffa för 70 000, den planerar vi att ha i många många år och den dagen vi inte vill ha den mer tror jag vi säljer den men inte i närheten för priset vi köpte den för. Vi har ingen hiss och bor på 6:e våningen så vi undviker helst att möblera om 😂

  Svara

   70.000!!!!!!!!!!! 😱
   Det måste vara en jäkligt high tech-kind of sofa, har den inbyggd massör? Automatisk vinhällare med vin i säsong? Dippblandare? Läskautomat? Trycker på en knapp och zzzappp där kom en Pepsi max lime rätt upp mellan dynorna. Självtvättande dynor? I might need one of those.

   Svara

    Tittar du utanför IKEA eller MIO så är 70″ ingen märkvärdig summa för en soffa.

    Svara

     Det gör inte priset mindre chockerande för det.

     Svara

      Där är inga extra funktioner i soffan nej, inte mer än att den är väldigt skön och passar våra behov och lägenhet. Vi ville ha fina möbler vi kan ha i många år framöver efter vi total renoverat vår lägenhet och då vi båda haft dåliga erfarenheter av IKEA och liknande så ville vi inte ha något därifrån. Jag förstår att för många är det mycket pengar, men vi handlar efter vad vår ekonomi tillåter och vi har en ekonomi där det inte blir några större hål på sparkontot efter sådana köp. Jag kan inte förstå varför det ska bli så trist ton när någon väljer sådant, jag skulle aldrig skratta/göra narr av någon som handlar billigare saker utan det är väl upp till var och en? 😊

      Svara

       Det är sunt att köpa kvalitet om man har råd. 70 000 är mycket, men schysst tillverkade grejer kostar pengar! En ny soffa för 5000 kr går knappast ihop med rimliga löner och schyssta tillverkningsvillkor.

       Att kunna lägga 70 000 på en soffa är väldigt avlägset för de flesta så jag förstår att folk höjer på ögonen -men om ni kan göra det så är det toppen! Jag gissar att det inte är något slavtillverkat polyester-kraffs ni köpt.

       Svara

       Vi köpte också soffa i den prisklassen. Riktigt bra kvalitet som vi inte kommer att byta ut.

       Svara

  Det har ju absolut blivit standard att i princip byta ut alla sina möbler när man flyttar, klart människor påverkad av att se det hela tiden även om man inte kan peka ut en viss person eftersom det kan finnas orsaker, t.ex att möblerna rent fysiskt inte får plats.

  Sen tycker jag det är lite fel att mena att så länge man säljer eller skänker bort det man konsumerat så ör allt frid och fröjd. Många soffor, kläder eller vad det nu är, på begagnatmarknaden pressar ju ner priserna och de lite sämre sofforna kan knappt ens skänkas bort. Billigare priser för en begagnad soffa gör att folk köper fast de kanske egentligen inte behöver och kanske vårdas den begagnade soffan inte på samma sätt som om man köpt ny, de slits och slängs sedan.

  Svara

   Men snälla, med ditt tankesätt går det ju aldrig att göra rätt, då ska man ha samma jävla soffa i 20 år.

   Svara

    Ja men varför ska man inte det?

    Svara

  Men om hon tycker om soffan, kan hon inte lämna in den för omstoppning/klädsel istället för ny?

  Svara

   För att det var just klädseln hon ville ha.

   Svara

    Klädseln är svindyr

    Svara

  Jag sitter i min soffa just nu!
  Den är brun och ganska stor
  från IKEA. Det har hänt mycket
  i den sen ca 7-8 år tillbaka.
  Oj, där tappade jag en kopp te,
  där kom någons kroppsvätska ,
  en 6-åring hoppar i den, en smörgås
  med julskinka och senap hamnar upp
  och ned, valpen kissar, farmors blöja
  var visst inte tät, farfar hittar inte sin
  cigarill och min systers man undrar hur
  hans snus kunde hamna mellan dynorna…
  Men när jag säljer den skall jag skriva:
  ”Knappt använd soffa säljes, nej skänkes”.

  Svara

   Låter mer som att du borde skänka den till tippen, eller något slags laboratorium som undersöker snusk och baciller.

   Svara

    i r o n i . . .

    Svara

  Influencers över lag är rena klimatmarodörerna o Elsa B är verkligen inte värst. Förf Camilla Läckberg är verkligen en klimatmarodör. Hon påstår ändå att hon o familjen diskuterar klimatet o miljö hemma men inte är perfekta vilket var en underdrift.

  Svara

  Jag brukar tänka på att Elsa är väldigt intresserad av trender och vilka trender som kommer och visst hon försöker väll kombinera det med loppandet. Och bara för att man tycker om att köpa på loppis betyder det inte att man är en hållbarhets profil, vilket jag inte tycker Elsa är men det behöver hon inte vara, även om man kanske önskar det. Hon tycker om att loppa och skänka vidare och byter soffa rätt ofta. Hon tänker mycket på ”dynamiken i rummet” och sånt.
  Jag tycker också om att ha det fint hemma men försöker vara glad med det jag har och inte jaga nästa grej, vilket kan bli lite tröttsamt ibland att läsa om men då försöker jag låta bli att läsa.

  Svara

  Om problemet med att köpa stannar vid en individ finns inte ett problem, men själva tänket är precis som med hundägare som inte plockar upp bajs efter sin hund – Det är inte en person som tänker så, utan flera som tänker likadant ”det är bara en gång”.

  Ponera att Elsa tillhör ett av tio hushåll som köpt fyra soffor på fyra år, vi kan säga att det är två begagnade och två nya per hushåll. Det är ändå tjugo nya soffor på fyra år. För fyra hushåll. Och tänk då att vi talar om tusen hushåll istället, det är tvåtusen nya soffor som säljs om efter kort tid.

  När jag köpte ny säng 2013 fick jag veta av försäljaren att många slänger sina sängmöbler alldeles för tidigt. Jag köpte en dubbelsäng med resårbottnar och en tunn madrass över, resårbottnarna skulle jag kunna ha i TJUGOFEM år om jag skötte dem väl. När jag flyttade ihop med min dåvarande sambo 4 år senare så hade vi två sängar och bara plats för en, och sambon klarade inte av fastheten i min säng, så jag gav bort möbeln till en anhörig som gav bort möbeln till en ingift anhörig som senare flyttade ihop med sin partner varpå jag fick frågan om jag ville ha tillbaka möbeln ”annars slängs den för h*n orkar inte sälja den”, då de inte hade plats. Min tanke att låta möbeln få nytt liv hos någon annan var god, men de TJUGOFEM år som möbeln skulle kunna klara drogs drastiskt ned till 5 år för att någon annan inte såg värdet som jag såg när jag köpte möbeln. Det var en begagnad säng. Och jag hade varit tydlig vid överlämnande att det var en kvalitétssäng, som skulle stå sig i 20 år till efter att ha lämnat mina ägor. Ändå såg ingen värdet i det. Och så är det, även om en köper en möbel för 15 000 kr och två år senare säljer den för säg 5 000 kr så är få så måna om en soffa om den inte är särdeles unik i sitt slag. Tänk alla modulsoffor med divan som säljs, misstänker att få av dessa anses vara värda att ta hand om. Fläckar, vända på kuddar för att slita jämt på båda sidor etc.

  En tidigare partners föräldrar tyckte att jag och dåvarande skulle köpa en soffa ”så länge”, för vi ”behövde” en. Deras åsikt, inte vår. Jag sa upprepade gånger nej till det, då varken jag eller dåvarande var ute efter att komma över en soffa billigt som vi sedan inte gillar, säljer eller inte får sålt så vi måste slänga. Partnerns föräldrar såg inget fel med det, ”möbler ska användas”. Slutligen köpte vi en billig soffa, som varken han eller jag ville ha, för att föräldrarna inte gav upp (no hate, jag stod emot så gott jag kunde på den tiden). Två månader in kom hans familj på besök, en av bröderna hoppade (!) sönder soffan, min partner bad föräldrarna lösa det då dem tagit sönder vår möbel varpå de sa att ”det var ju en begagnad soffa, så det skulle hänt för eller senare” att någon pajar den. De tyckte att det var fullt normalt och att en får köpa nya (begagnade) möbler lite då och då. De resonerade likadant med bilar, istället för att köpa något som höll långsiktigt köpte de bilar som redan höll på att rasa, lät bli att ordna upp dem (trots att de hade tid, kunskap och möjlighet) och körde istället slut på de på kort sikt för att köpa nya begagnade bilar..

  Om alla såg på begagnade produkter på samma vis som en ”vintage”-begagnad produkt (såg en influenser som handlade secondhandkläder och ifrågasattes varför hon räknade in vintagekläder till secondhand..), t.ex. en divansoffa möter rokoko-möbler, så kanske vi inte skulle ha en så hög konsumtion..

  Svara

  Tycker väl det mest konstiga är hur Elsa hypade när hon köpte soffan, det var sån kvalitetssoffa, DRÖMMEN, och med perfekta mönstret, som hon varit på jakt efter så länge. Superlativ med mera. Passar så bra in på Mosebacke med mera. Senare har hon tipsat i sin blogg om hur man ska fynda begagnade möbler och stoppa om dem. Men hon bemödar sig inte med det själv. Trist tycker jag!

  Svara

  Det där med begagnade möbler.. folk köper grejer från oseriösa företag, upptäcker låg kvalitet och efter någon månad/år säljer vidare. Det slutar med att tex en dåligt gjort soffa säljes för tredubbla priser under sin livstid. Och sen ska man vara glad för att man köpte på blocket, hållbarhet etc etc.
  Visa saker ska man inte köpa för bara att sälja de vidare, det gör inget bra för planeten. Tvärtom.
  Det finns visserligen bra kvalitet, äldre fina möbler osv., men vad tror ni allt billigt skit hamnar?

  Svara

  Gillar Elsa på många sätt och tycker hon har jättefin stil både när det gäller inredning och kläder. Men kan verkligen bli lite stressad på att hon hela tiden ska jaga nästa pryl, visst, det är ju bättre att hon konsumerar begagnat än enbart nytt, men ändå. Nu skriver hon på bloggen om en ny lykta som kommer passa perfekt i nästa (?) hus på Gotland.

  Svara

   En lykta för 5500 kr till ett hus hon ska byta upp sig till i framtiden!

   Svara

  Jag tror att Elsa sneglar för mycket på inspiration från kollegor med ”den perfekta stilen” och annan inspiration från reportage osv. Till slut blir allt bara en jakt på nästa ”fynd” oavsett prislapp. Det blir stressigt för läsarna som ser henne som en inspiration tror jag. Det blir ängsligt och det, om något, skapar prestationskrav och köphets. Sedan har hon mycket tid att sitta och fundera över vilken rökelsehållare / soffa /skor osv hon helst vill ha då vanligt folk är på sina vanliga jobb och sliter för att ens kunna ha råd med mat på bordet. De kanske är precis lika inredningsintresserade som henne men har varken tiden eller pengarna till det. Självklart sticker det i ögonen på folk. Inget missunnsamt i det, bara en känsla av att inte höra till, att inte ha råd, att inte ha möjlighet själv.
  Och det här med att influensers inte kan ta till sig någon som helst icke-hyllande-kommentar… så oerhört barnsligt och oansvarigt. De fattar nog inte hur mycket skada de själva gör ibland (influensers generellt, inte bara Elsa.) För att använda en vanlig beskrivning i sammanhanget: världsfrånvänt.

  Svara

  Jag tycker Elsa har blivit helt hysterisk. Kanske är det så man blir när man börjar närma sig mitt-i-livet utan utbildning eller ens föräldrars talang, och har ett arbete som, om man ska vara krass, bara handlar om yta och nya stilar och trender och vackra foton. Ryser vid tanken och tycker nästan synd om henne där på Mosebacke.

  Svara

   Håller med, hon berättade dessutom i senaste podden att hon inte har några egna åsikter utan baserar allt på vad andra tycker (och därför nervös för att visa upp nya köket och lynns rum). Det märks tydligt att hon har svårt att hitta sin egen signatur utan det blir ängsligt och hoppigt. Jämför med Sofia Wood som har en mer tydlig egen stil som hon hela tiden håller fast vid

   Svara

    Ah, sorgligt. En lång paus från inlägg och ”content” skulle nog vara otroligt välbehövligt.

    Svara

    Anna och Hanna: Allt vi stör oss på hos andra kan lära oss något om oss själva sa Jung… Kanske också ”hur vi analyserar och uttrycker oss”? Ni får givetvis tycka vad ni vill om henne och hennes soffbeslut – men lägg av med personangrepp om utbildning och insinuationer om hennes vs föräldrarnas talang. De analyserna säger faktiskt mer om er själva än om Elsa.

    Svara

    Ja! Elsa har absolut ett bra öga men känns också extremt ängslig, otrygg och osäker och anpassar sig väldigt mycket efter trender (även om hon vill ge intrycket att hon i själva verket skapar dem/ligger i framkant genom att nästan tvångsmässigt informera sin läsare om att hon har koll på ”nästa trend”). Det är exempelvis så tydligt hur mycket hon beundrar och influeras av Sofia Wood på ett sätt som känns sorgligt och integritetslöst.

    Svara

  Synd på en sjuhelvetes snygg soffa.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.