Reklamombudsmannen kan fälla för mer än smygreklam

Skärmdumpar från videon som återfinns längst ner i inlägget.

Vid det här laget tror jag att de flesta som spenderar tid på sociala medier känner till att man kan anmäla influencers till granskning hos Reklamombudsmannen (RO) om man misstänker att deras publicering innehåller ”smygreklam” (brott mot marknadsföringslagen).
”Stiftelsen Reklamombudsmannen är näringslivets självreglering som verkar för en hög etisk nivå i all kommersiell marknadskommunikation riktad mot den svenska marknaden” är hur RO själva presenterar sig på sin hemsida. 

Något som kanske inte är riktigt lika välkänt som smygreklam är att RO även tar upp och granskar reklam och huruvida den ”utfor­mats med vederbörlig känsla för socialt och yrkes­mässigt ansvar eller inte.”
2016  fälldes exempelvis Gina Tricot av RO, efter att två privatpersoner anmält deras reklamfilm under förevändningen att modellen i reklamen var alldeles för smal.
I anmälan stod att Gina Tricot borde insett att målgruppen för deras reklamfilm är unga tjejer och de är en grupp som i hög grad påverkas av denna typ av reklam.
RO gick på anmälarnas linje och fällde Gina Tricots reklam för att vara ”utfor­mad utan vederbörlig känsla för socialt och yrkes­mässigt ansvar”och  strider därmed mot artikel 1 andra stycket i Internationella Handelskammarens regler.

Nyligen fällde RO en reklam av influencerna Daniel Norlin och Sebastian Tadros som gjorts tillsammans med företaget JBL. Fällningen omfattade både influencers och företag.
Ni kan se videon här under men kort sammanfattad så går den ut på att Daniel Norlin och Sebastian Tadros ”prankar” okända människor på stan genom att klippa sönder deras hörlurar, för att sedan erbjuda dem nya från företaget JBL.
I videon visas en varningstext med orden ”Testa inte detta” för att sedan gå över till hur influencerna går fram till tio olika människor på ett bibliotek och klipper av sladden till deras lurar.
Mot slutet av videon får man se hur nio av tio personer får nya hörlurar från JBL och dessa nio är de som i efterhand godkänt att visas i klippet. (En person har alltså inte givit sitt godkännande.)

Anmälan:
Enligt anmälaren begår Daniel Norlin och Sebastian Tadros brott i reklamfilmen när de förstör främmande män­ni­skors egendom. Eftersom de använder en sax, flera gånger bara centimeter från folks ansikten, kan man både se och anta att fruktan frambringas. Det bör inte vara lagligt och därför heller inte tillåtet i marknadsföring att be­gå brott och förstöra folks egendom och att bete sig hotfullt bara för att man efteråt kallar det hela för ett skämt och betalar för skadegörelsen med pengar som kommer från producenten av reklamfilmen.

En sammanfattning av annonsörens och influencerns yttrande:
JBL
försvarar sig med att ”Cutting peoples earphones”-prank­filmer är en världstrend och ett välkänt format på Youtube.
De anser att filmen är förenlig med Googles och Youtubes an­vänd­ar­riktlinjer och regler, och att de medverkande i filmen har sagt ja till att delta.

Daniel Norlin och Sebastian Tadros försvarar sig med att alla personer som var medverkade i filmen gav okej att med­verka i produkt­ionen. De menar att ingen som medverkade i videon tyckte det var obehagligt, men man kan ju undra hur den där tionde personen kände, den som inte finns med i videon.
Själva videon är gjord utifrån ett format som är trendigt på Youtube och Youtube ska själva inte tycka att videoformatet att klippa folks hörlursladdar bryter mot deras regler. I videon uppmanar influencern tittarna att inte testa detta prank själva, vilket så klart är positivt.
Personligen tycker jag att Daniel Norlin och Sebastian Tadros borde förstått att deras tittare är mer benägna att göra som de GÖR, snarare än vad de SÄGER.

RO går på anmälarens linje och fäller reklamen för att ha utfor­mats utan vederbörlig känsla för socialt och yrkes­mässigt ansvar. Rekla­men strider därmed mot artikel 1 andra stycket i ICC:s regler.
Så här motiverade de sitt beslut:

Det finns inte något i reklamen som tydliggör att person­erna som får sina hörlurar sönderklippta upp­träder som skådespelare och att filmen därför skulle vara någon form av humor­sketch. Enligt annonsören och influ­en­cern har de medverkande i filmen sagt ja till att delta i produktionen och har kompenserats för de för­störda hörlurarna på olika sätt.
Trots att det kan vara frågan om ett upplägg där de medverkande varit inför­stådda med att delta i denna typ av viralt skämt eller prank, finner nämnden att agerandet med ingrepp mot främmande männi­­skor och deras egendom som visas i reklamfilm

en är oansvarigt och riskerar att normalisera ett oaccept­abelt beteende.
Skylten med texten ”Testa inte detta” som visas upp i filmen gör enligt nämnden inte framställ­ningen försvarlig. Att denna typ av prank är enligt annonsören och influencern ett vanligt Youtubefeno­men, liksom att annon­sör­en inte brutit mot Googles och You­tubes regler genom att publicera klippen, gör enligt nämnd­en inte framställningen i filmen accept­abel. Nämnden finner mot denna bakgrund att reklamen har utfor­mats utan vederbörlig känsla för socialt och yrkes­mässigt ansvar.

Hur hade ni reagerat om en främmande människa gått fram till er och helt sonika klippt av sladden till era hörlurar (som senare visar sig vara del av ett prank)?
Hade det spelat någon roll att det var ett filmat prank för Youtube och att ni fick nya hörlurar?
Hade ni godkänt er medverkan i filmen?

78 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Karatekick

  Svara

   Vad är det för hjärndöda människor som kommer på sånt här och tycker det är kul ?

   Svara

   https://photo013856712.imgfast.pw ­❤️­­­­❤️­­❤️

   Svara

  I ett sånt här fall borde de ju ha frågat INNAN om de ville vara med. Man kan inte rättfärdiga allt med att det är ett prank.

  Jag skulle tycka att det var väldigt obehagligt om en främling plötsligt dök upp med sax och klippte sönder mina hörlurar. Att de gav mig ett par nya skulle inte göra saken bättre.

  Svara

   (Jag menar att jag inte skulle uppskatta det bara för att de gav mig ett par nya.)

   Svara

   Tycker detta med prank gått åt fel håll. Meningen med ett prank är väl att det ska uppskattas även för den som utsätts, att man har kunskap om den personen och utifrån det gör något kul. Inte utsätta random människor för något dom akanek varken förstår eller uppskattar.

   Svara

    *kanske

    Svara

    Och verkligen inte utsätta någon för brott och förstöra deras egendom och sen tycka att de borde uppskatta det då det var ett prank.

    Svara

   Håller med. Skulle bli så arg. så fräckt. Helt knäppt. 😕

   Svara

   Det framgår av nämndens uttalande att de säger sig ha frågat om lov för medverkan innan pranket utfördes, detta är ett skådespel enligt deras utsago. Nämnden finner det dock oklart om detta faktiskt varit ett skådespel, men att det är olämpligt även om så vore.

   Svara

  Och som svar på din fråga. Nej jag hade inte uppskattat det även om det var ett prank och de gav mig ett par av ”deras” hörlurar. De skulle få köpa nya till mig av den sorten jag hade innan.

  Svara

   Exakt så!

   Svara

   +1

   Svara

    Ja, tänker också att lurarna kan ha haft affektionsvärde! Till exempel att man fått dem i present av någon man tycker om.

    För att inte tala om det miljövidriga i att förstöra fullt fungerande teknik i syfte att försöka sälja nytt..

    Svara

     Exakt så tänker jag med! Alltså de har ju ingen aaaning om vad de förstör. Med eller utan affektionsvärde så skulle jag ha blivit helt jäkla galen och antagligen anmält dem.

     Svara

  Enkelt. Jag skulle bli skitförbannad. Skulle aldrig komma på tanken att därefter godkänna mitt medverkande i en film, och skulle avsky det där företaget för all framtid. Omoget trams är vad det är.

  Svara

  Det här är off topic och jag ber om ursäkt för att jag kapar kommentarsfältet nu, men är bara så nyfiken. Den här häxjakten på Camilla, varför har den blivit en så stor grej? Förstår inte hur man kan kan kalla det att hänga ut samt att mobba när Camilla väl bara bevakar och rapporterar, eller gör hon mer än så? Är relativt ny här så dumförklara mig inte tack, förklara bara. Kram.

  Svara

   Den här kommentaren osar att du vill få igång en diskussion om Camilla och förklär det dom en oskyldig fråga med ”kram” på slutet. Rätt genomskinligt.

   Svara

    Nej, det är en genuin undran. Lade till kram eftersom jag inte är på krigsstigen, till skillnad från dig då.

    Svara

     Finns många arga och bittra besserwissers här….. beware

     Svara

   Är nog bäst att gå tillbaka i arkivet och läsa inlägg och tillhörande kommentarer och bilda dig en egen uppfattning.

   Svara

   Jag nappar på betet. Själv har jag ingen åsikt om henne, bara om bloggen (tycker inlägg om t.ex. smygreklam är dötrista, vi har fattat typ men jag förstår ändå att det inte finns oändligt med material att bevaka) menndet folk klagar på är bl.a. hur vissa influencers favoriserar och slipper granskning medans andra alltid granskas (krotiskt och negativt) för minsta lilla.
   Det är kommentatorerna som styr, utbud och efterfrågan du vet. Folk vill ha inlägg om Bellan medabs andra tycker att kommentarerna är väldigt smaklösa (och får stå kvar länge).

   Sen finns det massa annat som Cam ”gör fel” ebligt många men just detta med särbehandling verkar vara det som folk stör sig mest på.

   Svara

    Där håller jag med dig till 100%, inlägg om smygreklam är så trista att klockorna stannar. Förstår att folk klagar också, det hade nog jag också gjort om jag var mer engagerad eller ja, valde att lägga min tid på sådana saker. Det som får mig att fråga är iallafall hur en viss influencer som vi kanske inte ska nämna vid namn nu menar att Camilla förstört hennes liv med sina inlägg. Hur kan en blogg som bara bevakar och rapporterar förstöra någons liv? Blir liksom så.. oproportionerligt dramatiskt. Förstår dock att kommentarsfältet kan såra rejält, men nu är det ju Camilla personligen som blir hatad.

    Svara

     Såna här inlägg är nödvändiga och det är underhållande att se andra influencer som är skitsura på Camilla. Bra camcam vi står på din sida.

     Svara

     Inläggen som c skriver är ofta h å n f u l l a och elaka, i synnerhet mot en viss person, även vinklat, vridet och blir till förtal ibland. Hon styr dessutom vad folk ska tycka och tro med manipulationer och styr vad som får svaras på och inte, styr vad som får skrivas och inte dvs elakheter och påhitt om de hon ogillar får skrivas men inte så mycket positivt om dessa för det tas bort osv.

     Svara

      Och där kom du fram

      Svara

     Jag uppskattar inlägg om smygreklam. Stör ihjäl mig på när influencers kommer undan med att bryta mot lagen.

     Svara

      Håller med. Inlägg om smygreklam är det jag uppskattar mest

      Svara

   Är det en häxjakt på Camilla verkligen? Tycker några få framför (oftast) saklig kritik och att det snabbt kommer tio till hennes försvar. Blir lite löjligt. Men jag kan såklart ha missat något.

   Svara

  Men vad sjukt att gå runt och ha sönder andras saker! Jag hade polisanmält dem. Både för att de försatte mig i en situation där jag kände mig hotad (vad mer ska de göra??) och för skadegörelsen. Nu är väl som tur är de flesta hörlurar inte sentimentala, men de kan ju vara det. Om man tex fått de i present av någon som inte längre finns kvar, eller som är långt borta från en nu, hur ersätter man det? Det går ju inte.

  Svara

   Ja spenderade rätt lång tid med att leta de perfekta hörlurarna. Vill inte ha deras, jag vill ha mina som jag själv har valt ut baserat på vad jag vill ha.

   Svara

    Samma här. Jag har vissa krav på mina hörlurar och när jag äntligt hittade dem som passar mig perfekt, vill jag inte byta dem mot några andra. Eller ja, jag kunde byta dem mot såna som är flera tusenlappar dyrare som har samma egenskaper som mina + ännu bättre ljudkvalité, men misstänker att dessa skojares hörlurar inte är såna.

    Svara

  Jag hade kört upp saxen i näsan på personen.

  Svara

   Hahah aj

   Svara

    JÄTTEAJ!!

    Svara

  Var det INGEN som reagerade när den här idén pitchades? Tyckte alla inblandade att det här var en bra idé?

  Svara

   Ansvarig borde får sparken. Urusel idé.

   Svara

   ”Det är ett välkänt format på youtube” facepalm

   Svara

   Marknadsföringsansvariga på företaget är ett skämt. Har man inte tänkt längre än så här så är man dum i huvudet. Folk kanske inte vill ha sina lurar klippta, folk kanske känner sig hotade när någon drar fram en sax, det kan uppstå bråk och någon kan skada sig på saxen, det är faktiskt ett brott…
   Jag förstår att man måste tänka kreativt för att stå ut i massan av andra prylar, men att begå brott är att gå föööör långt. Jag hade blivit asförbannad och ställt till en jävla scen, krävt att få filmmaterialet och använt det som motreklam för företaget. Jävla pajaser.

   Svara

  Jag hade blivit förbannad. Är tämligen ganska kinkig och har svårt att hitta ett par lurar som sitter skönt, är snygga och har ett ljud som jag gillar. Åsså kommer någon och klipper sönder de bara för att ge mig ett par andra lurar som jag inte vill ha eller ens vet om de passar eller om jag gillar.
  Det är skadegörelse och hade således anmälts.

  Svara

   Exakt. Hade även känt mig rädd om någon kom med en sax och började klippa sönder mina saker.

   Svara

   Samma för mig. Så dagens tips: Bose Soundsport Free! Sitter grymt skönt, är snygga, och ljudet är magiskt! OCH de klarar att man svettas som en gris under träningspasset! Värt varenda dyr krona! Och det finns dessutom ingen sladd som någon fjant kan klippa sönder…;)

   Svara

    ”Det finns inga genvägar till det perfekta ljudet.”

    Svara

     Exakt!

     Svara

     Tack för att det fortfarande finns folk som kommer med relevanta referenser. Kjam på dä.

     Svara

  Ha ha ”Googles och Youtubes an­vänd­ar­riktlinjer ”
  va f-n har det med saken att göra. Google släpper ju igenom va skit som helst bara de tjänar pengar.

  Det är 2020, Google o Facebook kan inte få härja runt som de själva vill.

  trevlig helg!😘

  Svara

  Advertising gone mad.

  Svara

   And gone skit! Kommer aldrig köpa något av dem.

   Svara

  Så fruktansvärt idiotiskt! Ska det föreställa humor?? Härskarteknik snarare. Tror dom att dom är coola? Jag hade blivit vansinnig!! Hade nån viftat i mitt ansikte med en sax är det dessutom stor risk att jag knäckt näsbenet på personen i fråga, innan denne förklarat att det ”bara var ett prank”.

  Svara

  Jag tyckte att det här pranket kändes obehagligt redan när jag såg det för första gången i en amerikansk video. De försökte klippa hörlurarna på personer som hade de traditionella lurarna som kommer med när man köper en iPhone – för att sedan ge dem airpods. Vid ett tillfälle var de en millisekund från att klippa av ett par märkeshörlurar. Fick bara en klump i magen. Tycker tom det är jobbigt att titta på klippen. INTE okej någonstans. De har ingen aning om vad personen vill eller valt själv.

  Svara

  Och om man fått hörlurarna av någon speciell som kanske inte mer finns? Nej, fy fan obehagligt att någon ska ta sig den friheten. Och vad säger att man skulle vilja ha deras hörlurar. Vilken för jävla dum idé.

  Svara

  JBLs hörlurar är dessutom ganska dåliga. Hade nog, helt allvarligt, gett personen en örfil om denne klippte sönder mina hörlurar.

  Svara

  ”JBL försvarar sig med att ”Cutting peoples earphones”-prank­filmer är en världstrend och ett välkänt format på Youtube.”

  Men bara för att något är ett format på YouTube så behöver det inte vara bra? Var det ingen på deras marknadsavdelning som tänkte att det här kunde ske företaget en oseriös och aggressiv framtoning hos målgruppen. Typ ”JBL: Köp oss, innan vi klipper av dina gamla hörlurar”.

  Svara

   Jaa, det betyder ju att det är en bra idé att äta diskmedel?

   Svara

  Nu kör jag trådlöst redan men det där med vilka lurar en person vill ha är väldigt individuellt, jag är väldigt kräsen och trivs med en viss typ av lurar (kräsen = gör grundlig research på vilka som fått bra betyg, funkar i alla miljöer jag vill använda dem i, hellre påkostade än billiga så jag får byta dem kort därpå etc.) medan min partner trivs med en helt annan typ av lurar (klassiska Iphone-lurar, men hellre kopior än original utifrån priset) – Han skulle ALDRIG köra den typ av trådlösa (in-ear) som jag kör. Någon gång när jag erbjudit mina lurar till honom har han varit helt ”åh, tack” tills han sett lurarna och betett sig som om jag erbjudit honom att köra in bajs i öronen, hahaha… (Dyrt bajs, men ändå – Bajs)
  Av den anledningen enbart hade jag kunnat säga nej, pranket hade inte uppskattats av mig (eller min partner).

  Därtill, att någon främling går fram som till killen som får båda lurarna avklippta och instrueras att ta på sig lurarna igen som om han vore helt IQ-befriad (men egentligen bara är i någon form av underlig chock över svårigheten att förstå att någon faktiskt precis klippt sönder hans hörlurar) är ju verkligen så respektlöst och nedvärderande. Nä, fy.. Jag hade inte reagerat som de i klippet, jag hade tagit saxen och klippt sönder någon hen hade på sig för att påvisa hur respektlöst det är att ens få för sig att göra så (prank eller ej!) – Liksom ”hur känns det för dig när jag förstör DIN egendom?”.
  Och ja, jag förstår att det låter helt sjukt att ge igen med samma mynt, det är ju inte hur jag VILL reagera men jag känner mig själv tillräckligt bra för att veta att om någon kommit fram, skrattat, bett om att få lyssna i mina lurar, dissat min musiksmak och sedan klippt sönder min lur – Ja, då hade jag tyvärr agerat med sandlådenivå..

  Svara

   Haha! Tack för att du fick mig att känna mig mogen som skrattar åt bajs-skämt… 🙂

   Svara

  Jag har väl fan sladd till lurarna för att jag vill ha det? Klipper du min sladd klipper jag din toung, sen din poung innan jag brister ut i… Soung? Och jag slutar inte klippa förrän du ser ut som en girlang heller.

  Svara

  Jag hade en dålig dag nog flippat totalt på en person som klippt sönder mina hörlurar. Om de dessutom gav mig ett par billiga sladdfria i utbyte! Jag har explicit valt att fortsätta med sladdhörlurar för att inte riskera att tappa/tappa bort dem.

  Svara

  Om någon gjort så där på mig hoppas jag att de som filmar fortsatt att filma när ”klipparen” fick en smäll. Skit samma om JAG åkt på misshandel eller något. Det där är inte ett dugg roligt.

  Svara

  Johanna Toftby skriver i sin instastorie att hon inte åker med Tanja Fylkings tjejgäng till Åre, utan med sin Janne. Var hon inte bjuden?

  Svara

   Inte lär väl hon vilja umgås med Myggan och Booken.

   Svara

    Varför? Anser hon sig vara bättre än dem?

    Svara

     DRAMArtens har i många år ältat att Toftby ska ha mobbat henne. Att tillbringa tid med TVÅ offerkoftor kan ju inte vara något vidare helgnöje.

     Svara

   Men det skriver hon ju inte alls. Hon skriver ”ps vi åker själva, är inte med på event där uppe” troligen för att andra är där på event, så inte konstigt att hon ville påpeka det, bjuden eller ej. Var alla Sveriges influencers bjudna tror du? Nja tror jag inte men vissa verkar blivit bjudna i grupp, spons, för marknadsföring.

   Svara

    Hon vill nog markera att hon inte är med i en viss grupp…

    Svara

  Alltså, vilken jävla idioti!! Förstöra folks grejer…ja, jisses vilket prank. Nötter…

  Svara

  Isabella jedler är gravid

  Svara

  Hade blivit jävligt förbannad och hade definitivt inte velat vara med i någon video.

  Svara

  Jag hade blivit förbannad. Speciellt om det varit mina bose, hade förmodligen polisanmält om de försökt erbjuda ett par jbl som ersättning. Aldrig i livet. Youtubepranks är rent generellt idiotiska.

  Svara

  Videon var inte så kul, en del var kul men de hade kunnat göra det bättre. Ofta är ju han Daniel väldigt kul annars.

  Svara

  Jag är väldigt försiktig med mina saker och brukar ha hörlurar och etc. ganska länge. Hade nog, utan att överdriva, börjat gråta om detta hänt mig. Brukar ”fästa” mig vid mina saker om jag är nöjd med produkten och detta hade nog faktiskt gjort mig ganska ledsen. Fett onödigt att köpa nya för att någon klippte sönder ett par fungerande hörlurar. Bryr mig ej om jag fått nya då jag antagligen har ett par av en anledning. Såklart finns det väl folk som hade blivit glada men är det värt att chansa?

  Svara

  JBL gör ju bra hörlurar, synd att reklamen är integritetsdynga.

  Svara

  Mina hörlurar är ofta en del av min outfit har 4par som matchar med mina kläder på olika sätt, så hade blivit ledsen, också för att jag lagt mycket pengar på dom och sparat till dom. Men sen har jag också flera olika störningar och har hörlurar som ett skydd mot omgivningen (och även ett skydd för alla runt mig). Så hade detta hänt hade jag antagligen börjat stört gråta samtidigt som jag skulle attackerat personen och försökt klösa ur ögonen… Reagerar inte bra på chock alls….

  Svara

   Tycker folk som prankar ska tänka på det överlag, man vet inte vem det är man ger sig på och vad den klarar av. Mina psykiska sjukdomar syns ju inte på utsidan liksom.

   Svara

    Mycket bra poäng Vvv!

    Svara

  Är lite tudelad till detta. Som ni säger så kan hörlurar ha ett affektionsvärde för vissa, onödigt
  att ha sönder fungerande prylar, har de verkligen koll på värdet av allas specifika hörlurar osv. Men vissa delar där folk reagerar bra och blir nöjda till slut får mig att småle lite.

  Själv skulle jag aldrig vilja bli utsatt för detta. Vill absolut inte ha trådlösa lurar pga otroligt slarvig av mig. Jag hade inte blivit glad. Absolut mer minus än plus på detta klipp.

  Svara

  Jag hade blivit skitförbannad med anledning att min aspergers fungerar så. Jag hade inte velat ha nya jag hade velat ha mina gamla. Hade nog agerat med en fet smäll av ren besvikelse att någon tar sig rätten att röra mina saker på det sättet.

  Svara

  Jag hade förmodligen först (när de sagt att det var ett skämt) tyckt det var kul o tackat ja till att de får visa filmen.

  Men efter lite eftertanke hade jag blivit arg o besviken på deras beteende. När jag väl fått tänka igenom det. Så jag hoppas de gav ”deltagarna” tid att tänka innan de bad om tillåtelse att publicera.

  Men blä vad respektlöst beteende!

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.