”Snacka Fritt” – för ungdomar som behöver någon att prata med

Jag fick ett mail:


Jag såg att du uppmärksammat Facebookgruppen gällande mattestöd till ungdomar.
Jag själv arbetar som jurist och har idag startat ett instagramkonto samt skapat en tillhörande mail i syfte att hjälpa ungdomar som nu inte kommer gå i skolan.
Som vi alla vet finns det många ungdomar ute i landet som lider av svåra hemförhållanden, psykisk ohälsa och liknande.

Det har skrivits mycket i tidningarna och florerat mycket i media kring hur stängning av diverse skolor påverkar just dessa ungdomar.
Jag fick mig en tankeställare och tänkte att jag nu ska slå slag i saken.

Jag har snackat ihop mig med några bekanta och bestämt mig för att starta gruppen Snacka Fritt.
Det är ett instagramkonto (@snackafritt) samt mail (snackafritt@gmail.com) dit ungdomar kan höra av sig anonymt eller med namn för att prata om allt mellan himmel och jord; hemförhållanden, skolproblematik, drogmissbruk och vänner, kanske även bara snacka i allmänhet om ensamheten blir för påtaglig.

Vi som kommer prata med ungdomarna gör det frivilligt och erhåller ingen betalning, alla kommer från olika förhållanden och brinner för ungdomar –för  allt grundar sig i ett gemensamt engagemang att finnas där för våra ungdomar i dessa svåra tider.

Sjukvården är redan nu överbelastad och då åligger det oss andra ett ansvar och sträcka ut handen och solidariskt hjälpa våra medmänniskor.

Med vänlig hälsning,

Emma

Mitt i all andningsmask-försäljning så finns det så många fina människor som utan egen vinning vill hjälpa sina medmänniskor.
På sin höjd är den egna vinningen att det känns lite bra i hjärtat men det kan man väl få känna i så fall tänker jag?
Jag fick ett mail från min läsare Emma som börjat fundera över behov i samhället i och med Corona och mailade mig sin idé efter att ha läst mitt inlägg om den Facebookgrupp som startats för att hjälpa elever som studerar hemifrån med eventuella matteproblem som kan uppstå och där föräldrarna går bet.

Ur det kom gruppen ”Snacka fritt” med Instagramkonto och mail dit ungdomar kan höra av sig för att snacka just ”fritt”.
Ett fantastiskt initiativ som jag givetvis vill dela!

Ps. Eftersom dessa inlägg är mer nyttiga än kanske underhållande så petar jag in detta utöver de ordinarie inläggen – det är inte istället för –  så det finns något för alla att tycka och tänka om. 🙂

Tack för ditt mail, Emma!

31 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Bra, Camilla.

  Svara

   Tipsa gärna om kvinnofridslinje, bris, välj att sluta etc då många befinner sig fast hemma med den som utsätter dom 💔

   Svara

   https://photo013856712.imgfast.pw ­❤️­­­­❤️­­❤️

   Svara

  Hur vet man att personerna inte kommer läcka det någon skriver?

  Svara

   Tror inte någon som gör detta frivilligt och från hjärtat ser något syfte i att läcka information som anonyma ungdomar skriver

   Svara

    Du vet att det finns folk som ljuger och luras va?

    Svara

     Anonym 23:08
     Det går tyvärr åt båda hållen.

     Svara

   Hej,

   Jag är den som startat instagramkontot och det har som primärt mål att bevara personers integritet samt personuppgifter. Det åligger var och en som känner att de vill prata att antingen göra det anonymt via påhittad Mail eller via sitt Instagramnamn eller mailadress.

   Givetvis kommer sekretessavtal upprättas när det kommer till kontaktpersonerna som är inblandade, i den mån det behövsf men det primära är att var och en som engagerar sig har ett brinnande intresse och delar de värderingar som är grundläggande för gruppen; alltså att bevara integriteten och faktiskt nå det gemensamma målet att finnas där för ungdomar som behöver stöd och skapa en väldigt behaglig atmosfär likt bollplank.

   Det handlar inte om att få fram information och luska, det handlar uteslutande om vad ungdomen i fråga SJÄLV vill dela med sig av och prata om.

   Svara

    Ett väldigt fint initiativ.❤️

    Svara

   Tänkte faktiskt likadant :/ Eller attdet finns folk som lurar yngre förmågor. Jag hoppas dock att detta är någon som verkligen vill hjälpa.

   Svara

  Så fint gjort!

  Svara

  Hur säkras anonymiteten då? Och är det verkligen så lämpligt att personer helt utan utbildning och kunskap ger ut gratis terapi till ungdomar?

  Svara

   Utan utbildning och kunskap är det få som är.

   Svara

   Hej,

   Jag är den som startat instagramkontot och det har som primärt mål att bevara personers integritet samt personuppgifter. Det åligger var och en som känner att de vill prata att antingen göra det anonymt via påhittad Mail eller via sitt Instagramnamn eller mailadress.

   Givetvis kommer sekretessavtal upprättas när det kommer till kontaktpersonerna som är inblandade, i den mån det behövsf men det primära är att var och en som engagerar sig har ett brinnande intresse och delar de värderingar som är grundläggande för gruppen; alltså att bevara integriteten och faktiskt nå det gemensamma målet att finnas där för ungdomar som behöver stöd och skapa en väldigt behaglig atmosfär likt bollplank.

   Det handlar inte om att få fram information och luska, det handlar uteslutande om vad ungdomen i fråga SJÄLV vill dela med sig av och prata om.

   ATT FÖRTYDLIGA:
   Det handlar inte om terapi, skulle det komma upp på tapeten så sker hänvisning till de yrkesverksamma som besitter kunskap om vad det rör sig om. Det här är uteslutande ett agerande som bollplank och likt ett samtalsstöd på olika plan. Vi tar ansvar för det vi kan bemästra, inget annat. Det viktigaste för oss är ungdomarnas välmående och skulle aldrig leka med deras välmående. Vi gör det lilla vi kan och hamnar det utanför vår kontroll är vår grundregel: HÄNVISNING till behörigt forum.

   Svara

   Ursäkta, men det viktigaste är väl att ungdomarna har någon att prata med när behovet finns? Det behöver inte alltid vara någon med utbildning, ibland är det bara skönt att prata av sig och ha någon som lyssnar.

   Tycker detta är ett jättefint intiativ! ❤️

   Svara

    Precis så! En medmänniska helt enkelt. ❤️

    Svara

   Fast det är just vad många barn och ungdomar vill och behöver, en vanlig person att snacka med.

   Svara

  Hon skrev inte att hon börjat fundera efter hon läst ditt inlägg 😉 Hon började fundera efter att ha läst i massmedia om utsatta ungdomar.

  Svara

   Hahaha classic Camilla…

   Svara

   Jag måste ha fått hybris eller nått..
   Hon MAILADE mig efter att ha läst inlägget om Facebook, ingenting annat.
   Givetvis är inlägget korrigerat nu. 🙂

   Svara

  Den som vill kan även vända sig till någon av alla fantastiska ungdomsjourer som finns i Sverige! Jag är ideellt aktiv i en tjejjour (men vem som helst får självklart vända sig till oss med frågor och funderingar!) och vi finns tillgängliga via chatt flera dagar i veckan. Till oss kan en skriva om precis vad som helst, och såklart är alla anonyma! Alla aktiva jourare har skrivit under sekretessavtal och har således tystnadsplikt.

  Svara

   Låter mycket bättre än ett random instagramkonto med personer helt utan utbildning!

   Svara

    Du vet att på tjejjourer etc är inte alla utbildade heller. Tycker detta är ett bra initiativ, ibland behöver man bara någon att prata med, som är utomstående. Sålänge man inte har psykiska besvär så spelar det egentligen ingen roll vem man pratar med. Sluta vara så negativ.

    Svara

  Hmm… och ändå raderade du min kommentar i det inlägget där jag tog upp just barn och ungdomar som nu inte har skola att gå till som annars är deras räddning från dysfunktionella familjer och våldsamma föräldrar. 🤔

  Svara

  Och där sänkte du dem direkt

  Svara

   Va?

   Svara

  Här är det några personer som på eget initiativ startat upp något för barn och ungdomar som just nu hamnat i en pissig situation, ett ställe där de bara kan skriva en rad eller två och ventilera helt anonymt utan tvång så ska några trötta idioter direkt börja ifrågasätta och misstro deras agenda och börja mumla om utbildning men ingen har väl förmått sig att börja ifrågasätta bristen på utbildade terapeuter hos volontärer på andra ideella föreningar för ungdomar?

  Människor är verkligen pesten, det har visat sig tydligt det senaste hur alla beter sig.
  Vi har en chans att förändra oss nu, för det kan vi. Stanna inte kvar i era gamla negativa vanor för det gör er noll jävla nytta.

  Svara

  Jag förstår att initiativet är gott men tror att det kan göra lika mycket skada att uppmuntra ungdomar att chatta med okända vuxna på nätet. Blir inte ett dugg lugnad av deras s.k. sekretessavtal då ett brott mot ett sådant förutsätter att ungdomen stämmer snackafritt (en kostsam process som jag misstänker att den här ungdomen med dåliga förhållanden inte har råd med) istället för att tex polisanmäla en funktion i sjukvården som brutit mot sekretessen där det hanteras enligt allmänt åtal= dvs inte kostar ungdomen någonting. Det här vet säkert juristen om, och borde i så fall informera ungdomarna om så att de inte vaggas in i någon falsk trygghet med deras s.k. ”sekretessavtal”.

  Svara

   Hur ser du på alla tjejjourer som finns? Det är exakt samma sak.

   Ibland är det skönt att bara prata av sig och ibland får man ha tillit till motparten. Jag skrev inget ”sekretessavtal” med min kurator, ändå litar jag på att det vi säger stannar mellan oss.

   Tycker detta är det bästa initiativet jag sett på länge, du Snackafritt-Emms gör världen en bättre plats. Tack för det 💕

   Svara

  Hur ser du på alla tjejjourer som finns? Det är exakt samma sak.

  Ibland är det skönt att bara prata av sig och ibland får man ha tillit till motparten. Jag skrev inget ”sekretessavtal” med min kurator, ändå litar jag på att det vi säger stannar mellan oss.

  Tycker detta är det bästa initiativet jag sett på länge, du Snackafritt-Emms gör världen en bättre plats. Tack för det 💕

  Svara

   Emma, naturligtvis.

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.