Könsneutrala dockor?

 

 

Könsneutrala leksaker: Gårdagen gick till att leka med dom här könsinkluderande dockorna.
Till och med peruker kom med?
Det är leksakstillverkarna Mattel som i höstas tog fram en kollektionen för att ge barn friare tyglar och verktyg till att leka utanför ramarna. Det kom med en massa roliga accessoarer så tjejerna kunde själva bestämma hur hen skulle se ut.

Det var spännande att följa leken. De hoppades mellan Benjamin, Charlie, Stella och Julia. Jag sa ingenting om att dockorna faktiskt saknade ett kön-det upptäckte dom själva! // Paula Rosas i torsdags

Paula fick sedan en fråga om huruvida hon skulle tillåta något av sina barn genomgå en könskorrigering vid 12 års ålder vilket hon svarar nej på med motiveringen; ”Skulle något av mina barn vilja operera sig som 12-åring?
Absolut inte
. Skulle barnet vara över 18 år, ja då är det upp till barnet och inte något jag ska ”låta” göras.”

Hon förstår heller inte vad könsneutrala leksaker har med könskorrigering att göra:

Dom här leksakerna bidrar ju snarare till mindre fokus på kön? Jag är inte så himla insatt i genus och har inte det som min kamp men jag tycker bara det är bra med mångfald. Att lekens värld bjuder på något från allt och att det finns utrymme att själv skapa sig mening. Vi erbjuder våra barn ”flickiga” leksaker och ”pojkiga” leksaker och allt leks med i olika perioder. Könsneutrala dockor som kan vara det barnet vill att det ska vara just då tycker jag är en fantastiskt bra idé. För min del handlar det inte om att begränsa barnen till att leka med vissa saker utan snarare erbjuda dom av allt, ge dom massor av möjligheter, och att bejaka olika delar i leken. Omhändertagande som ”typiska flickleksaker” som dockor är tycker jag är en bra egenskap att öva upp! Men jag tycker också det är viktigt med leksaker som bidrar till ökad kroppskontroll, fysiska leksaker, vilda leksaker och metodiska/logiska leksaker. Inga leksaker är ju flickiga eller pojkiga i grunden, det är samhället som bestämt vad som är en flickleksak och vad som är en pojkleksak. // Paula – idag söndag

 

134 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    ”Låt barn vara barn och inte dras in i nåt genustrams” om tre, två, ett….

      Ja det var exakt det Camilla ville åstadkomma med det här inlägget. Ett desperat försök att generera en massa kommentarer eftersom den här bloggen dör mer och mer för varje dag.

    Får barn könskorrigera sig vid 12 års ålder med vårdnadshavares tillstånd?

      Nej det får de inte.

      Ja och nej, man kan ge stopphormoner för att förhindra puberteten, men man gör inga kirurgiska ingrepp. Stopphormoner ses som första steget i könskorrigeringen eftersom det förhindrar att kroppen utvecklar fler könskaraktäristiska drag.

        Könskorrigering innefattar också väldigt mycket mer än kirurgiska ingrepp. Att korrigera genitalier är inte allt det handlar om, men det är vad folk låser sig vid. Det finns många som genomgått Könskorrigering men som av olika anledningar valt att ej genomgå kirurgi.

          Borde vara olagligt!

            De barnen behöver psykoterapi, inte kirurgi!!!!!! Att fixa tuttarna är hemskt, men att byta kön på barn, why not? Sjuka värld

              Eller hur!
              Ska 12åringar få köra bil och och rösta när vi ändå är igång med dessa dumheter..?

                Ska jag låta min 13 åriga dotter operera in stora tuttar bara för hon vill det? Det är onormalt, men kön? Helt ok! Det är ni som är inskränkta och totalt störda i skallen om ni tror det är normalt att stoppa ett barns naturliga utveckling

                  Till 13.40

                  Precis.
                  Problemet är väl snarast att de varken kan eller bör få ta ett livsavgörande beslut eftersom väldigt mycket tyder på att de kommer ångra si.
                  Precis som 12åringar ångrar att de färgar håret, rakar av ögonbrynen, etc.

                  Stopphormoner pausar och skjuter upp utvecklingen, det är inte permanent.

                    Jo det ger permanenta förändringar.

              Du är trångsynt och obildad!

                När man inte har argument kvar : DU ÄR OBILDAD!!! ☹️

                  Snark! Bra du känner dig träffad ?

              Jag är definitivt för att alla får leva som de vill så länge det inte skadar nån annan.
              Men man kan absolut inte förvänta sig att samhället ska dansa efter könsneutralitetens pipa, det funkar inte.
              Och mina skattepengar ska definitivt inte gå till att genomföra könsbyten, det får man bekosta själv.

                [Borttagen kommentar]

                  [Borttagen kommentar]

              Självklart får de stöd hos psykolog (psykoterapi är nåt annat, läs på!) om detta är något som är aktuellt hos barn under 18.

              Dom får som sagt inte kirurgi, och självklart träffar dom även psykolog.

            [Borttagen kommentar]

        [Borttagen kommentar]

        På 12 åringar? Och om det var en fas? Ska man då ha stoppat hela den nsturliga utvecklingen för ex en kvinna som sedan istället kommer lida av att hennes föräldrar injicersde henne med Massa skit som tonåring? Jag ville ha en orm när jag var 12 och bli veterinär, när jag var 13 ville jag liksom inget av det, så varför ska man ens låta barn bestämma något sånt?

          Om man ångrar sig så slutar man med stopphormoner. Det pausar och skjuter upp, det är inte permanent.

            Finns biverkningar

              [Borttagen kommentar]

    Ohh ja snart kommer väl en drös med dessa kommentarer. Roliga är ju att det precis är det genusmedvetenheten handlar om. Att låta barn vara barn och inte begränsas i ett köns fack.

    Nej det får de inte.

    [Borttagen kommentar]

      Alla får leva som de vill. Oavsett vad du anser.

        Ja de får leva som de vill, precis som de får klä sig som de vill. Men om slutmålet är att kön ska ”suddas ut” är jag iaf inte för. Jag är inte inskränkt för det.

          Snark på inskränkta människor som du. Ingen vill ”sudda ut” kön men vi alla skulle tjäna på mindre snäva könsroller.

            Ehhh jo, det handlar såklart om att sudda ut kön och försvaga ens identitet, kopplat till sitt kön.

              Enligt dig ja.

                14.21

                Du har mycket att lära?.

          Det handlar inte om att sudda ut kön. Det handlar om att inte förvänta sig och uppmuntra egenskaper baserat på könet.

            [Borttagen kommentar]

              För att kön har betydelse för individen. Förväntade könsroller är något annat.

              Tycker det är intressant att folk kallar Rebecca Stella för psykis kt sjuk för hon genomgått en del skönhetsoperation men när det gäller att stoppa BARNS naturliga utveckling och injicera dem med massa hormonstörande medel och så småningom byta något så stort som kön på dem så är det inget tal om psyki sk sjukdom?

                [Borttagen kommentar]

                  [Borttagen kommentar]

                    [Borttagen kommentar]

                    [Borttagen kommentar]

              Tycker synd om folk som dig ?

            [Borttagen kommentar]

      Spännande det måste vara att leva sitt liv så inskränkt.

      Nej tack till vad? Dockorna?

    Det finns ju redan många leksaker och material som är till för att öka kreativiteten och inte bara kan vara EN sak. Klossar och olika byggmaterial, till exempel. Du kan bädda ner en kloss i en vagga, köra med den på bilmattan, eller bygga ett helt slott.
    Dockorna är väl typ samma. Du behöver inte köpa massa olika killdockor och tjejdockor, utan det räcker med dockan, olika peruker och kläder. Främjar fantasi, miljö och plånbok. Väldigt oklart vad det har med könskorrigering att göra.

    Jag förstår inte syftet med detta inlägget ? ifrågasätter du Paula eller vad är det vi ska diskutera?

      Ett sånt här ämne brukar generera mycket kommentarer av sig självt. Antar att det är syftet.

      Jag förstår heller inte syftet med detta? Det passar inte in i detta forum tycker jag. Ska vi ifrågasätta detta eller vad?

      Det är väl fritt efter egen tolkning hur man vill göra med informationen, samma som alltid. Hålla med, inte hålla med, diskutera, inte diskutera. ?

        Tycker inte det var samma som alltid. Camcam var svårtolkad denna gång. Hon brukar alltid vara tydlig med vad hon står och om hon tycker personen i inlägget har rätt eller fel ?

          Ja det är förvisso sant.
          Dock behöver vi kommenterare inte veta var hon ”står” i saken utan kunna diskutera ändå, är ju inte CC’s åsikter vi diskuterar. Jag tolkar dock hennes inlägg som att hon håller med Paula och valde att lyfta hennes inlägg av den anledningen.

            Min poäng är inte att vi inte kan diskutera ändå eller att man inte kan blogga på detta vis. Var bara nyfiken på en förklaring av camcam ?

            Min kommentar hamnade i modd. Alltså jag påstår inte att det är fel att göra denna typen av inlägg eller att vi inte kan diskutera oavsett. Jag var bara nyfiken hur hon tänkte 🙂

            Jag är på tok för insatt i ämnet för att ha en åsikt, och iom att jag inte har egna biologiska barn så kan jag inte uttala mig om hur jag skulle känna, tycka eller resonera om mitt barn ville byta kön som tolvåring.
            Precis som jag inte kan uttala mig om hur jag skulle känna om jag blev gravid till exempel.

            Därför la jag ingen egen värdering i inläggets innehåll den här gången.
            Jag tänker att det ibland kan vara skönt, både för mig och er.

    Varför inte låta barnen välja själva

      För att barn är just barn. Jag skulle aldrig lägga ett sånt stort beslut på min 12-åring att besluta om själv. Sen absolut om ett barn sedan det var mycket litet varit säker på att denne är född i fel kropp kan det säkert vara rimligt att stoppa upp puberteten men inte kirurgiska ingrepp

        [Borttagen kommentar]

          [Borttagen kommentar]

            Så om jag ville vara född i Megan Foxs kropp så är jag också född i fel kropp…
            Var ska vi dra gränsen?

              Fast du får ju operera din kropp om du är missnöjd med den. Ta med en bild på henne och gå till närmsta plastikkirurg. Ingen stoppar dig.

                Woosh.

                  Dåligt exempel på var gränsen ska dras ?‍♀️

                    (Mer intressant kring gränsdragning är när man drar det till något som inte är tillåtet. Exempelvis amputera kroppsdelar. Varför får jag operera näsan mindre men jag får inte amputera mina tummar om jag inte trivs med dom…?)

                      Men klippa av penis går bra…

                      Ja precis, det är ju en intressant diskussion kring var gränsen går. Inte om du vill operera dig till att se ut som Megan Fox, det får du ju redan.

                      14:47 jo visst, men inte på statens bekostnad.

          Det är klart det är.
          Känslan av att vara född i fel kropp handlar ju bara om ett antagande och önskan om hur det är att vara det andra könet.
          En man kan omöjligt veta hur det är att vara kvinna med allt vad det innebär eftersom han aldrig upplevt det, och kan därav inte vara född i ”fel kropp”. Och vice versa.
          Jag lägger ingen värdering i det men jag är rätt övertygad om att det bara handlar om att vilja fly från sig själv.

            Det är lätt att vara övertygad om något man själv aldrig ens genomgått eller någonsin kommer att gå igenom.

              Så du menar att en man vet hur det är att vara kvinna?

                Du menar att du kan förstå hur det är att vara transsexuell?

              Jag gjorde en jämförelse över hur folk sett på människor förr då man ansåg att tex homosexualitet var en sjukdom som kunde botas bort. Uppenbarligen är det flera människor här i tråden som menar att även transexuella människor inbillar sig och kan botas genom att träffa psykologer. Jag säger inte att man är homosexuell för att man är tramsexuell om det är det du försöker få fram?

              Om du nu lider med dom hoppas jag att du inte är en av dom som vill neka transexuella den vård och behandling som idag finns? Könskorrigerade behandling har räddat livet på 3 personer som jag känner.

                Va? Klart jag inte menade att man är homosexuell för man är transsexuell, jag säger att du jämför två helt olika saker. Nej, jag är inte för den vård som är idag. Jag tycker inte det är friskt att man ska ge människor som uppenbart inte mår bra gratis skönhetsoperationer, och då är det orättvist att vi riktiga kvinnor inte får dem gratis. Jag tror att de lider av mentala störningar och att man inte åtgärdar felet med skönhetsoperationer

        Kirurigiska ingrepp får ändå inte göras innan 18. Och det är inte som att man bara går till en läkare och ber om att få genomgå en könskorrigering och får det godkänt direkt. Det är en låång process där man får träffa psykolog mm.

        Nu menade jag att välja vad de vill leka med

    Hur skulle ni ställa er till om ert barn ville könskorrigera sig vid 12 år ålder?

      Tror nästan det är omöjligt att veta iförväg hur man skulle reagera.

        +1

        Tror att det skulla vara hur enkelt som helst. Inte en chans!

      Hade mitt barn mått väldigt dåligt hade vi såklart gjort allt vi kunde för att få honom att må bättre. Jag hade aldrig klarat av att se mitt barn lida eller känna att han inte mår bra i sin kropp eller sin könsroll.
      Är ju dock säkert en väldigt komplex situation och det är svårt att svara på nu.

      Hade såklart stöttat mina barn och sett till att dom får den hjälp o vård de behöver. Vad annars?

      Hade förklarat sanningen, att det inte är möjligt att byta kön även om man äter hormoner och stympar sig själv. Sedan psykologhjälp för att bli av med störningen.

        Vad du personligen anser är inte sanningen. Psykologer får man träffa när man vill genomgå en könskorrigering. Det är en lång utredning och process att genomgå innan man ens får påbörja en könskorrigering.

        Din syn och ditt tillgångavägssätt på detta påminner om hur man förr såg på homosexuella i Sverige. Att man genom psykolog hjälp kunde omvända personen.

        Hoppas verkligen inte du har barn som kommer vara i den situationen. För du kommer skada ditt barn så otroligt mycket.

          äh, lägg av.

          Har du inget kritiskt tänkande öht?

          Jag skulle hellre skada mitt barn med sanningen än låta det leva i en bubbla av lögner som på sikt gör ännu mer skada.

            Vilken hemsk förälder! hoppas du inte har barn.

            Hoppas du inte har eller kommer få barn när du vill dom så illa.

          [Borttagen kommentar]

          Intressant att du jämför homosexualitet som är en sexuella läggning med transsexualitet som inte är det.

            Jag har inte sagt att bägge är sexuella läggningar så vad är du ute efter?

        Är du mitt ex? Han hade exakt den approachen till sitt barn när hon kom ut för honom. Idag har de ingen kontakt alls och hon har genomgått en könskorrigering. Hoppas han tyckte att det var värt det.

          Åh, måste vara underbart att vara så öppen och fördomsfri!

            Jag är nog inte mer fördomsfri än någon annan. Tycker bara att det är sorgligt att se en förälders principer vara mer värt än relationen till barnen.

              Och mer värt än sitt eget barns välmående. Otroligt sorgligt.

        Anonym 14.26 – Det är människor som har föräldrar som du som tar livet av sig. Tänk på det en stund.

      Bibel-läger! Dem kan bota allt där.

        Kan de även lära folk skillnaden på de och dem??

    Biancas senaste video när hon prata om att hon och philipe varit hemma sjuka i över 10 dagar. Videon är inspelad 28 mars, hon säger i videon att de nu varit friska i 2-3 dagar men innan det varit sjuka och isolerade i över 10 dagar. Videon som är uppladdad innan denna är inspelad 21 mars då är dom ute på stan? Hur går detta ihop?!?! Menar inte datumen som videon är publicerad utan i varje video har hon en liten ruta som kommer upp vilken dag och datum hon spelat in. Sjukt att hon ljuger om detta när det är så lätt att kolla upp?

      En ”dagboksskrivare” på nätet vrider på sanningen, vart är världen på väg?

        Den här bloggen går ju ut på att granska ”dagboksskrivare” på nätet som vrider på sanningen, varför får Bianca ett fripass här?

      Men lägg av, du har för mycket tid. Verkar som att du letar efter en liten lucka så du kan explodera och göra en grej av säkert ingenting.

        Fast det är väl ganska osmakligt att locka tittare genom att påstå att de varit sjuka (om de inte har varit det), de har ju varit hemma i frivillig karantän och jag har också reagerat på att hon inte nämnt att de/hon varit sjuk men sen kommer med det i efterhand, känns som för att locka tittare och få uppmärksamhet men visst de kanske varit sjuka. Även Ida och Pärlan försöker locka lyssnare genom Corona ”Har Viktor Frisk haft Corona eller inte?”

      Har hon inte varit hemma hela tiden i sina senaste vloggar? (=isolering). Mycket möjligt att hon inte har, jag kollar inte och tar in innehållet utan för att ha något i bakgrunden så jag lägger inte allt på minnet.

      Det som däremot stör är att hon sa att hon är ”frisk” men känner ingen smak eller lukt. Eftersom det är symptom så är hon ju inte frisk och ska stanna inne tills det går över.

      Galet att Bianca har så många som försvarar henne. Bra grävt Lisa, Bianca ljuger om det mesta så är inte förvånad att hon ljuger om det här med.

        ??

    Ganska lustigt hur mode tankar och synsätt växlar genom åren. Jag är född 1964 och de första dockorna jag fick var tillverkade i början av 1960-talet. Det var små ca 25 cm stora bebisdockor utan riktigt hår alltså de var inte flintis utan håret var modellerat i själva formen och sen målat. Jag hade också ett par med ”riktigt” hår. Håret var kort men man kunde i alla fall borsta det. Samtliga dockor saknade genitalier. Jag såg dem som individer och döpte dem efter tycke och smak några var pojkar och några flickor. När jag blev lite större typ fem-sex år dök kissdockorna med könsdelar upp. Åhhh vad jag gärna ville ha en pojkdocka för det fanns en på lekis som jag älskade. Morsan köpte en sammalika fast flickvarianten till mig…. Båda dockorna var korthåriga och exakt likadana förutom att de hade olika kön. Jag gillade den aldrig och hon fick mest leka med den själv. Hon sydde kläder och pysslade. I den här vevan kom alla pedagogiska barnböcker om skillnaden mellan pojkar och flickor och om hur barn blir till med tydliga illustrationer. Kan säga att jag tror inte att något av det här påverkat vem jag är idag eller min könsidentitet. Inte heller blev jag miljöskadad av att leka med Barbie. Barbie var vuxen och gjorde vuxensaker. Dansade,gick på date och pippade med Ken…Barn är barn,ge dem möjlighet att leka fritt,utforska och utveckla sin fantasi utan en massa tillrättalägganden och pekpinnar.

    Börjar allt mer luta åt att PK är det verkliga viruset.

      Eller inskränkthet och okunskap – sprids som en löpeld!

        Okunskap kring vad?

        Alla vill kanske inte ha din ”kunskap” nerkörd i halsen.

          Det är ju lätt att undvika hennes kommentarer om du inte vill ha de nerkörda i din hals.

            Nej. Det finns få som är så påstridiga som en självutnämnt god människa med den rätta läran.

              Du får ingenting nerkört i din hals. Scrolla förbi om det är kommentarer du tycker är provocerande okunniga.

              Slappna av lite nu.

    Det är lätt att vara övertygad om något man själv aldrig ens genomgått eller kommer gå igenom.

    Tycker det är superbra att dockorna inte fokuserar på kön men känns ju sådär att samtliga 9 (!!!) dockor på bilden är vita och blonda. Känns inte särskilt inkluderande.

      Nu inser jag att det kanske var alla ”variationer” av samma docka som visades ???‍♀️

      Glöm inte kroppsform, ögonfärg, storlek på händer och fötter. Mest lättkränkt och förnärmad vinner!

        Var är dockan med durkslag på huvudet?!

        JAG VILL HA EN INKLUDERANDE, KÖNSNEUTRAL, MULTIFÄRGAD DOCKA MED DURKSLAG PÅ HUVUDET SOM JAG KAN MATA MED SOJALATTE!!!

          Åh vad rolig du var nu, verkligen.

          Tillhör du pastafari?

            Vad är det?

      Och SMALA ?

    De får väl tänka vad de vill.

    Och en del flyr till just Sverige för att slippa bli dödade pga att de är homosexuella eller transpersoner.

    ”Hon förstår heller inte vad könsneutrala leksaker har med könskorrigering att göra” precis könsneutrala leksaker har inte någonting med könskorrigering att göra, könskorrigering är ju verkligen ett statement att könet är viktigt. Vid könsdysfori är ju själva korrigeringen viktig att man blir det kön man känner att man tillhör. Man är inte neutral.

    Det märks så tydligt att ni som kommenterar negativt om könskorrigeringen inte har ett barn med könsdysfori. Att vara född i fel kön är inget man inser efter en dag. Som förälder har man oftast sett detta redan långt innan ens barn kunnat sätta ord på sina känslor. Det är något som växer fram under många år och det är så väldigt tydligt när det fysiska inte matchar det psykiska.

      Mitt ”ex”. Vill inte ens kalla honom mitt ex men so be it. Han kom ut på bara 1 dag att han vill byta kön från ingenstans. Det var för flera år sen. Idag är vi ovänner och har ingen kontakt alls pga på det sättet hur han behandla mig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.