På tal om presets

Tycker du att det är kul att variera ditt Instagramflöde genom att blanda hej vilt bland de inbyggda filter appen erbjuder?
Att smånynnande välja lite Sierra här, lite Gingham där och varför inte lite Valencia på den här bilden?

Oh no, you don’t! Inte om du vill bli en framgångsrik influencer i alla fall.
Då ska ditt flöde vara en enda lång orgie av blekta toner i rosa, orange eller varför inte guld? Huvudsaken är att varenda bild körts genom samma mangelpress och det absolut enklaste sättet att åstadkomma detta är att använda presets (alltså förinställda filter).
Samma filter på alla bilder och BAM – du har ett influenciskt flöde utan minsta tillstymmelse till individualism eller unikhet.
Färgen är inte så viktig så länge allting ser likadant ut. Likadant! Mycket viktigt!
”…för det är så det SKA vara i ett proffsigt influencerflöde!” 
Fy tusan så trist! Vem har bestämt det? Är det på den där årliga influencerstämman jag alltid missar?
Fint kanske, men sååååå tråkigt!

Med tanke på den mängd filter som redan finns så verkar det svårt att komma med någonting eget som inte redan finns till försäljning. En som gillar presets är Skåneinfluencern Emelie Walles som nu släppt sin egen samling present via företaget Picocado till en kostnad av 199 kr.
Hon sällar sig till samlingen där bland annat dessa två presetsfantaster ingår sedan 2018.

Tidigare har Emelie använt presets från @pilotmadeleinepresets som hon taggat i mängder av bilder, men nu ska hon alltså sälja sina egna.
Hur många presets kan egentligen tas fram innan de börjar se exakt likadana ut?
Om alla är ute efter ungefär samma utseende på sina bilder så borde ju risken för oavsiktlig plagiering vara ganska stor?
Även fast Emelies filter inte är identiska med de hon tidigare använt från ”pilot madeleine” så är de ju relativt lika, med några mycket små skillnader för ett lekmannaöga som mitt, särskilt när man ställer bilder från samma serie bredvid varandra.
Lite blåare himmel och så…

Jag fattar att mitt resonemang kan vara provocerande för ett proffs, för en bildbehandlings-wizard som lever och andas små digitala redigeringsreglage och som tycker att det jag omnämner som ”praktiskt taget identiskt” är olika som natt och dag.

Men är man ett proffs så behöver man inte presets utan detta är för alla de som kanske inte har råkoll på kontrast, vitbalans eller färgmättnad. (Google is my friend here)
Det är inte för eller till proffs som dessa presets saluförs! Möjligtvis av, men inte för eller till.
Kan du se skillnad på alla dessa presets så är de inget för dig för då är du förmodligen tillräckligt skicklig för att inte behöva sådana hjälpmedel, men vi andra kan behöva en hjälpande hand för att skapa det ”perfekta” blekt mjölkvita Instagramflödet.

Försöker ni få samma ton på alla bilder eller är ert flöde lite av ett färghaveri?
Använder ni några presets eller andra betallösningar? 
Vad får de i så fall kosta?
Är det viktigt för er att de konton ni följer kör på ”presetprincipen”?
Oftast ser man väl bilderna i flödet där de blandas med bilder från alla andra konton man följer, eller brukar ni gå in på varje konto för att kolla hur enhetligt det egentligen ser ut där inne?

Vill du veta hur man faktiskt tar fram presets så förklarar Lightroom processen här. 

Tack för tips!

56 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Kan vi inte snälla tala om Dasha Girines fruktansvärda vlogg där hon svarar på frågor om Corona som hon säger sig haft. Så otroligt nonchalant, ointelligent och egoistiskt tänk har jag nog aldrig sett på maken till i dessa tider ?

   Hon säger bl a att man inte smittar om man inte har symptom ??‍♀️
   Förstår inte hur korkad man kan vara faktiskt. Det är ett meddelande som har repeterats om och om igen att man kan smitta även fast man inte har symptom, det är ju det som är så farligt att inkubationstiden kan vara lång. ??‍♀️??‍♀️??‍♀️??‍♀️

    Är hon samma person som körde som en idiot i typ 100 på 30 väg och riskerar andras liv?

    Fast har det verkligen repeterats om och om igen, jag tycker att just huruvida det smittar utan symptom är väldigt oklart och att man hör olika svar hela tiden

     Oavsett om det är sant eller inte så är det fortfarande dumt att som influnsa gå ut med information som om man satt på svaren. Låt människorna och myndigheterna som jobbar med det komma med saklig information istället

     Jag skrev KAN, för forskarna VET inte än. Och med ”veta” enligt vetenskapen så måste de i princip vara helt säkra att inkubationstiden är så lång (upp till 14 dagar).

     Och ja det har repeterats om och om igen i alla möjliga kanaler. Det är väl anledningen till varför man ska stanna hemma? Varför ska man annars stanna hemma? För att förhindra okontrollerbar smittspridning.

     En enkel video som förklarar https://www.youtube.com/watch?v=FVIGhz3uwuQ

     Var har du hört att man inte kan smittas om man inte har symptom?

      Jag har inte hört alla möjliga påstående och jag vet inte vad som är rätt och fel. Av den enkla anledning säger jag inte hur man ska agera och det bör inte influnsor göra heller av samma anledning.

       Jag menade såklart ”jag har hört om alla möjliga…”

       Mitt svar var till Anonym / 10:16

        oki

      Det finns en möjlighet att man kan smitta under inkubationstiden, men ingen vet om det är så eller inte. Det går inte att formulera allmänna rekommendationer på gissningar.
      Att inkubationstiden är upp till 14 dagar råder det väl däremot ingen tvivel om?

     Ja det har repeterats om och om igen!

  I dagens SvD berättar f.d anställda om hur de uppmanats att kommunicera felaktiga siffror.

   Anställda till SvD?

    Ojoj, jag var nog inte riktigt vaken när jag skrev det 😉 F.d. anställda till allas vår Isabella ska det ju vara.

     Känns bara så ointressant? Att hon har ljugit om sina siffror vet redan alla. Vad finns det mer att prata om? Känns bara som att det ältas samma sak om och om igen med henne.

      Ja, kan vi snälla bara släppa IL nu.
      Hon har spelat ut sin roll.

      Jag tycker det är det intressant hur man som arbetsgivare säger åt anställda att ljuga. Är ju inte förvånad men det är ju galet.

       Inte särskilt galet att arbetsgivare vill få företaget att framstå som välmående. Jag skulle typ få sparken om jag berättade om våra minussiffror förra året.

     Blir inte ens nyfiken att läsa artikeln. Man vet allt redan nu ? så det är bara ointressant.

   Vad kan det stå där som vi inte redan vet..?

  Jag redigerar alla mina instagrambilder på liknande sätt så det blir ett snyggt flöde. Men jag använder inte presets. Man kan göra presets ganska enkelt själv dock. Tips till er som har tråkigt hemma – lär er Photoshop! Så kul!

  Anna Books Instagram, samma bild, samma filter. Egenkär är bara förnamnet.
  Hur orkar folk skriva samma sak till varje bild, det blir bara pinsamt när alla vet att hon inte ser ut som på bilderna.

   Fast gäller inte det 90% av alla Influencers? Alla har en drös selfies med samma ansiktsuttryck och samma filter

  Använder inga filter.
  Använder knappt Insta.
  Joo för att kolla andras.. men lägger sällan ut nått själv

  Jag tycker att det är snyggt när man har ett enhetligt flöde. Man behöver ju inte filtra sönder bilderna för det.

  [Borttagen kommentar]

  Coronakrisen har verkligen satt det gamla problemet ”fult instagramflöde” i perspektiv

   Kan man inte hålla mer än en tanke i huvudet?

    Eh jo, det klart man kan. Mina tankar är med både de som dör i corona och de med fula flöden ❤️

  Bianca ryter ifrån på insta om att hon minsann är frisk nu och inte smittar längre. Men är man verkligen det om man fortfarande saknar lukt och smaksinne???
  Om hon fortfarande smittar, kan vi snart se ett större lokalt utbrott på Östermalm. ?

  Vem lurar vi egentligen med alla dessa filter? När man ser en hårt redigerad influenser i verkligheten så är det, milt sagt, ögonbrynshöjande.

   Berätta, vilka har du sett irl?

   Tänkte precis på det!
   Jag såg Petra T på Livly-butiken för någon månad sen. Längre än jag uppfattat men framförallt så ser inte all den här botoxen och allt puder/rouge/solpuder som hon ”skulpterar” ansiktet med riktigt klokt ut i dagsljus. Typ som en vaxdocka.

   Såg även Chloe S på stan en dag. Ser väldigt annorlunda ut mot bilderna.

   Och Kenza dök upp på Louis Vuitton med sin barnvagn innan jul. Det var ”bingo” i prylar/kläder med synliga lyxloggor (allt från skor till barnsaker). Men hon ser iaf något sånär ut som på sina bilder faktiskt.

   Ja, Anna Book, Bella och Charlotte Perrelli
   De ser ut som tre helt andra personer när man ser dem i verkligheten.

   Pinsamt.

  Herre guuuud. På TOK för långt inlägg om nåt som inte ens är intressant. Man orkar inte ens läsa då ju. Du har under dessa år fått den här kritiken många(!) gånger. Snälla börja inte igen med dina extremt onödigt långa texter.

   Men snälla rara. Läs inte hela texten då om du inte finner det intressant.

   Tänkte faktiskt kommentera samma. Det är i all välmening och jag förstår inte varför hon inte tar till sig? Om det är stolthet eller något annat. När ett inlägg om en sådan här simpel grej blir alldeles för långt så tappar man tråden. Jag fick nästan huvudvärk när jag läste för att det var så mycket text om en sån liten grej och så mycket utbyggnader i texten med ”roliga” jämförelser osv. Jag tycker CC ÄR rolig (oftast) men jag tror att en nypa av humor hade varit bättre och lyft texten. När det är såhär blir det bara för mycket och det är inte roligt längre. Som när jag var liten och sa ”bajs” och mina två storasystrar skrattade hjärtligt. Vad jag gjorde då? Sa ”bajs bajs bajs bajs bajs bajs”. Men då var det inte lika roligt längre och jag fick inga skratt utan bara irriterade blickar.

   Med det sagt så bryr jag mig inte nämnvärt om filter men tycker ändå det var rätt stor skillnad på walles och pilotens. Sen var de två första bilderna med walles, den oredigerade och den redigerade, väldigt fina! Kändes typ som att jag var där

    Till Anonym.
    Ditt svar var för långt, tappade tråden och fick huvudvärk.
    I all välmening, korta ned dina svar.
    Hoppas du tar till dig kritiken.

     ?? han läsa en bit innan jag tänkte samma sak.
     Dumt att klaga när man inte kan gör rätt själv.

     Hehe, visste det skulle komma tillbaka och bita mig i röven ? men ska ta till mig! Dock skriver jag inte en blogg för hundratusentals läsare och är inte i samma behov av att hålla god standard.

      +1

      Ok så det är en blogg vi följer alltså? Trodde det var en bilderbok ni efterfrågade eftersom ni verkar föredra bilder och minimalt med text.

      Om man inte orkar läsa är instagram kanske bättre för er som inte klarar av en lång text?

      Att skriva en lång kommentar som ingen orkar läsa är lika illa. Du skriver din åsikt för att du vill att andra ska läsa den. Trist bara att folk inte orkar läsa den heller, speciellt inte eftersom den inte innehåller en enda bild.

       Verkar som att du personligen tog åt dig? Faktum är att många kommit med kritik mot CC:s alldeles för långa inlägg som bara spinner vidare och vidare på ingenting alls. Kritik har också getts på dålig korrekturläsning och språk. Flytet i detta inlägg var närmast obefintlig, därmed huvudvärken, om än bildligt talat.

        Fast här var det kritik som tyckte texten var för lång ”tappade tråden”. Hur vet personen ens vad som skrevs då?

        Varför skulle jag ta det personligt? Och varför försöker du göra det här till något personligt? Har du inte kött nog på benen än att sänka dig till att göra det här till en personlig sak?

       Det är ingen fara att ha långa texter så länge det är relevant. Men när det spårar iväg till att handla om ingenting…?

        Ja, det är ju det det handlar om. Det granskande inlägget om DM var ju långt men både välskrivet och pedagogiskt. Detta var bara nonsens

  Åsså en annan vinkel, det kan väl användas hur många filter som helst om våra kära influencers ändå måste hålla sig hemma? Tänker att deras evinnerliga resande mest är fotomaterial och numer lär väl de flesta (hoppas jag verkligen!) mer stationära och då hamnar de vips i samma liga som oss andra, svenne-instagrammare. Ett kök är ett kök osv….

  Det är för lätt att svara anonymt på en blogg, som den här t.ex, det vore bra om det vore som på DN där man kan registrera sig med sitt riktiga namn och personuppgifter men skriva under alias. Då är man bara till viss del anonym och de mest elaka kommentarerna skulle undvikas.
  Det hade rensat upp bland nättrollen.

   Eller så hade kommentarsfältet dött helt.

    Vi kan väl prova? Camilla vet vem jag är och jag skriver fritt ändå.

     Ja visst, jag kan ge det en chans ??

    Det hade kanske blivit mindre dramatiskt och det hade nog en del tyckt var tråkigt. Men vi andra som inte livnär oss på drama överlever nog förändringen.
    Skadar det att testa?

  Jag tänker bara på mens när jag hör ordet flöde…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.