Positiva aspekter med att arbeta hemifrån – av och med Egoina

Så här i covid-19tider så är det många som arbetar hemifrån.
Vissa har vanan inne, medan andra gör det för första gången.
Det må framstå som den enklaste saken i världen, att jobba hemifrån, men för vissa kan det ställa till det, både lite här och lite där..
Både jag och min sambo arbetade hemifrån innan coronaviruset valsade in med sitt indirekta utegångsförbud, så för oss var förändringen minimal men en influencer som uppfattats som en smula gnällig är vår bloggare i Skåne – Regina ”Egoina” Katralen.

Hon uppmanar följarna att kommentera sina egna, positiva aspekter med att häcka i hemmakontoret just nu och det är många som delar med sig av sina bästa knep, knåp och samlade googleresultat. 
En som gjort just det är Jennifer Sandström, en svensk bloggare vuxit upp i Gällivare men som just nu är bosatt i Helsingfors. Hennes inlägg innehåller de 10 bästa tipsen för att jobba hemifrån.
Hennes inlägg innehåller bland annat tips på det här – ett litet höj och sänkbart skrivbord som man ställer ovanpå det vanliga bordet. 
En galet bra idé för alla oss som inte riktigt har plats för en originaldoning – de är oftast just det, enormt stora och relativt otympliga.
Lite som ”THK”, one might say… 😉

Det här är Egoinas fem (fyra + en) positiva saker med att jobba hemifrån:

→ Jag slipper fixa håret
→ Ingen mer klädångest
→ Jag har kommit över min telefonskräck!
→ Jag har även börjat gilla videosamtal. Avskydde det tidigare.
→ Jag jobbar mer effektivt!

Fyll på, vetja!

63 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Slipper stressa till bussen & tunnelbanan. Hatar den stressen på morgonen.

   Just det! Har inte ens reflekterat över att all stress är borta. Kliv upp, duscha, frukost i lugn och ro och sen börja jobba. Blir det en kvart hit eller dit spelar ju ingen roll, men en kvart när man faktiskt ska till jobbet är ju stresspåslag de luxe. ☺️

   Skulle jag inte utsätta mig för, hellre gå upp en timma tidigare, men det är jag det.

    Vinsten är ju att SLIPPA gå upp en timma tidigare, fixa i ordning sig och åka någonstans!

     Ja stressa vidare då.

      Men hen stressar ju INTE, p.g.a. hemmajobbande ?

  -Gott kaffe
  -Om man inte är sugen på sin lunchlåda kan man bara laga något annat
  -Man kan använda pendlingstiden till att göra undan saker (dammsuga, springa, tvätt) så har man fritid samma tid man skulle kommit hem och börjat med dessa. Lång, ledig em och kväll 🙂
  -Kliv upp samma tid som vanligt men spara tid på smink och resa, börja jobba istället och sluta tidigare än normalt.

  Jag jobbar inte hemifrån MEN jag hade nog mest uppskattat att få vara hemma med hunden hela dagen.
  Trots att han mest sover på förmiddagen så hade det varit mysigt.

   Jag arbetar på sjukhus i covid-19 vården med allt jag kan och förmår. Så jag jobbar uppenbarligen inte hemifrån. Men det glädjer mig att se ett inlägg där man är lite positiv till att vara hemma! Dels för att #stayhomeforus och för att jag blir så provocerad över alla uttråkade människor… Jag har jobbat de flesta av veckans dagar sedan i början av mars. Och jag klagar inte. Vill bara just höra om folk som är nöjda med att arbeta hemifrån och uppskattar det!

  Jag har själv inte jobbat hemifrån men de flesta av mina kollegor har valt att göra det för att vi får och de slipper trängas på tåget.
  Jag tycker att vi ska implementera det här i arbetslivet i övrigt. Jag hade gärna valt det när det är förkylningstider och mina kollegor drar dagisbaciller till jobbet efter större lov osv. När det är snöstorm och vinter blir jag på dåligt humör av att köra eller ta tåget till jobbet, det hade gjort stor skillnad för mig att jobba hemma då.
  Det hade underlättat för många på min avdelning vet jag och kollegorna tycker att de jobbar mer effektivt hemma för det blir inte utdragna fikaraster eller störningsmoment av andra slag.
  På de arbetsplatser det funkar kan man väl fortsätta det här?

   Allt arbetsgivaren ser en vinst i är arbetsgivaren villig att ställa upp på.

   Har så svårt att förstå er som väljer att inte jobba hemifrån (men förstår ju såklart att man är olika). Hade valt det alla dagar i veckan, men får inte för min arbetsgivare. Har sån extrem ångest över att behöva åka kollektivt varje dag, är så mycket mer folk på t-banan nu ?

    Jag har turen som kan gå till jobbet.
    Vill verkligen inte jobba hemma. Saknar mina kollegor när jag är hemma och är mer effektiv på jobbet. Älskar att jobba på kontor, jag vill vara på min arbetsplats.

     Åh, vad skönt att ha så nära! Hade nog gjort samma val under de förutsättningarna ?

    Jag väljer att gå till kontoret. Bor i en etta hemma och har ingen vettig arbetsplats. Har en liten laptop, ingen ordentlig skärm osv. Mycket sådant som gör att jag hellre går till jobbet än sitter hemma även om jag skulle kunna.

    Jag väljer att jobba på kontoret trots att jag rent teoretiskt skulle kunna jobba hemifrån. Men jag bor i renoveringskaos där sängen just nu är enda platsen att vara på. På kontoret har jag en riktig arbetsplats, där jag kan sitta på en stol vid ett skrivbord. Där jag har tre skärmar, tangentbord, tillgång till skrivare och allt sådant. Hemma har jag bara en liten laptop och ingen chans alls att kunna sätta upp en arbetsplats där jag kan jobba lika effektivt som på kontoret.
    Det som tar en timme på kontoret att göra tar mig 4 timmar hemma.
    Dessutom åker jag inte kommunalt till jobbet.
    Och det är därför jag valt att fortsätta jobba på kontoret.

  För en annan som inte sminkar sig och inte äter frukost så hade tidsvinsten varit typ en kvart, om jag jobbat hemifrån alltså.
  Och då är en eventuell längre toasittning medräknad.

   Åh vad skönt att bara ha typ 7 minuter till jobbet! ??

    yes det är det!!
    Hade ALDRIG orkat pendla…

     Same same on all of the above??
     6 min på cykel är verkligen guld värt, kommer typ aldrig byta jobb.

  Jag sitter på mycket möten där jag lyssnar 80 % och pratar 20 % av tiden och slipper göra anteckningar eftersom vår sekreterare antecknar för alla. Mötestiden kan nu användas för att laga mat, vika tvätt, torka damm eller dylikt.

   Vi kör allt med kamera på Teams.

  Få umgås med min hund hela dagen!!! ❤️ Och slippa krystat småprat i lunchrummet om folks barn och barnbarn zzzzz

   Och du som pratar om din ”pälskling” i lunchrummet ?

    So?

    Hellre pälskling än att höra om någons jobbiga barn/man ?

     Ja alltså det är ju kul att höra om djur? Älskar djur ❤️?

    LOL, det gör jag inte. 🙂 Pratar endast om hunden vid direkta frågor på jobbet (vilket är nästan aldrig), så jag inser att andra inte är intresserade.

    Att jag aldrig ställt frågor om ifall lilla Stina gått på pottan på sistone verkar dock inte noterats av föräldrar… den infon kommer på löpande band ändå.

     Nej men tyvärr finns ju alltid någon annan förälder som ställer direkta frågor om någons unges utveckling.

      Jag har varit med om alla samtal ifrån bra restauranger i stan till snack om tv-program derailar till prat om folks ungar. Det krävs absolut inga frågor för det.

  5=4

  Slipper svära över kollektivtrafiken som ALDRIG fungerar (jaja, den fungerar vissa dagar så jag ska inte överdriva).

  Jag har samlat supermycket flextid att plocka ut när pandemin lugnat sig. Eller till sommaren. Vilket som händer först.

  Mer tid med familjen ❤️

   Har också mängder med inarbetad tid nu. Lätt att jobba in lite extra utan problem. Kan t.ex. idag gå vid lunch och räknar med att plocka ut några dagar i sommar ?

  Vi sparar 2200kr/mån på pendelkort nu när mannen jobbar hemma (Varberg-Göteborg) 🙂 Och så slipper vi husamorteringen på 5100kr/mån. Väldigt trevligt!

   Vad gör ni med pengarna ni slipper lägga på amortering? Och varför har ni slutat med det? Bara nyfiken

    Jag är inte Carro, men vi har också skjutit upp vår amortering på huset. Lägger istället in de ca 10.000 kronorna på att bygga upp vårt sparande och att betala av lite extra på billån med högre ränta.

    Vi amorterade inte sen innan men hade passat på att sätta pengarna på en rekordlåg börs.

   Vi sparar ca 1000kr i SL-kort och 2000kr i bensinpengar + trängselskatt per månad nu när vi är hemma. Och säkert 1000kr i uteluncher också. Ändå härligt, det märkt tydligt att det är mer kvar varje månad.

  Jag jobbar hemifrån varannan dag. Jag är allt annat än produktiv men den stora vinsten är att jag inte behöver gå upp halv sex. Nu kan jag istället gå upp klockan sju och jag behöver inte göra mig i ordning. Jag kan jobba i myskläder för ha håret slarvigt knutet på huvudet.

  Det var ju bara fyra saker Egoina hade ?

   Hon jobbar mer effektivt också, Camilla måste missat den punkten.

  3 timmar kortare väg till och från jobbet, slipper vissa kollegor lite mer, fixet slipper vi bara lite undan pga alla Teamsmöten, jag som är tätt introvert tycker det är rätt nice och jag producerar väldigt mkt.

   Låter som jag själv…..
   Att slippa en del kollegor är guld värt.

   Tre timmar? ?

    Japp och då har jag ändå flex.

  Jag använder strykbrädan som skrivbord när jag vill stå och arbeta.

  Vad betyder THK?

   Tjocka Hetsätarkatten

  Uppskattar att kunna ”gå till jobbet” i pyjamas, att ha mer tid till matlagning och eftersom förändringen lett till stora omställningar i vissa team på mitt jobb har en kollega kunnat börja hålla dagliga kurser med mig för att onboarda mig till ett annat team (vilket i vanliga fall troligen hade krävt att jag börjat plugga istället). Lite utmaningar kommer de dagar då internetuppkopplingen inte är den bästa men nu då min Aspergerhjärna börjat känna in sig på hemmajobb som det nya normala efter ungefär 7 veckor börjar det kännas ganska okej. (Första 6 veckorna var bland det värsta jag varit med om i hela mitt liv pga den snabba omställningen)

  Jag jobbar inte hemifrån men jag är permitterad. Det jag och en till kollega märkt är att vi båda mår så mycket bättre, vi båda har varit nära utbrändhet och har haft dåligt samvete när vi haft semester/vabbat/varit sjuka. Nu är vi hemma utan dåligt samvete och har fått tid att stressa av, det gäller bara att vi håller fast vid den här känslan när vi väl kommer igång igen.

  I 1234§<zsduio'äåpoiq

  Stressen, stressen, stressen – som bortblåst. Sover, går upp, startar min jobbdator. Jag älskar det här. Och hallå, när man har mens – man kan sätta på sig de slappaste brallorna man har utan att någon bryr sig, man kan må skit utan att behöva dölja det.
  Är permitterad och jobbar för tillfället 60% och det kommer bli ett helvete när man ska arbeta normalt igen haha.

   +1 på allt det här! Så skönt med sovmorgon, noll stress. Äta frukost i lugn och ro och slippa tänka på vad man ska klä på sig. Var väldigt less på mina kollegor också så det är såå skönt att få lite distans ifrån dem. Älskar att vara för mig själv och jobbar mycket bättre hemma. Har också blivit permitterad och jobbar bara 40% nu och får lägga upp tiden som jag vill under dagen. Ser verkligen inte fram emot att behöva åka till jobbet varje morgon igen. Dröm om man får fortsätta jobba hemma när man vill, men det har jag svårt att tro.

  Jag älskar att jag sparar så mycket tid på att jobba hemifrån! Jag sparar flera timmar per dag på att slippa fixa mig och pendla till och från kontoret. Jag kan diska och tvätta när det är lugnt i inboxen.
  Vanlig dag, då jag jobbar på kontoret:
  05.15. Vakna. Duscha, klä på sig, sminka sig, äta frukost.
  06.30 Åka till kontoret.
  07.00 Framme på kontoret.
  15.15 Lämna kontoret för att hämta på förskolan.
  16.00 Hämta på förskolan.
  Därefter handla mat, laga mat, äta middag, diska, tvätta, natta barn.
  Kan chilla först vid 20 och sova vid 22.
  Jobba hemifrån:
  07.00. Vakna. Äta frukost i lugn och ro.
  08.00 Starta datorn och börja jobba.
  Diskar och tvättar när jag har tid över.
  15.00 Hämta på förskolan.
  Därefter handla mat, laga mat, äta middag, umgås med mitt barn istället för att diska och tvätta, natta barn, chilla.

  Min man har sagt flera gånger: ”du är den mest osociala människan som finns och hade älskat att arbeta hemma. Men så har du ett yrke där det inte går.”

  Sant. Det är min dröm att arbeta hemifrån, men behöver byta yrke först. Kanske i framtiden.

  Fördelar: Bajsa utan oroa mig ifall det är en luktis, jobba i morgonrock eller näck, kan slå på tvättmaskin och hänga tvätt på rasten, hundarna är lyckliga för att man är hemma, kan baka surdegsbröd, fika/luncha i trädgården, fuldansa om det kommer en bra låt på radion, jag bestämmer över musik/radiokanaler, alltid god fika och lunch, inget gnäll, slippa 2,5 h restid per dag, slippa tanka, kliva upp 2 minuter innan jag börjar, sitta med fotbad, släpps en fis så är det lugnt osv osv.

   Interesting… har du alltså ibland bajs som inte luktar?

    Det är luktskala, lättviktsluktare som försvinner vid spolning och så finns det ju de där tungviktarna…dessa man skyller på föregående toabesökare.

  Jag sparar tid och pengar på att slippa åka bil eller buss till jobbet. Jag kan jobba i mjukisbyxor. Jag kan se på netflix istället för att prata med kollegor på fikarasten. Jag får lugn och ro. Gott kaffe. Jag kan göra långkok till middag, bara gå och titta till grytan nån gång då och då. Det blir verkligen mycket lättare att undvika folk och coronasmitta när jag inte behöver vara på jobbet. Jag träffar bara min familj + att jag handlar med självscanning på närmsta butik 1-2 ggr/v.

  Jag älskar verkligen att jobba hemifrån. Önskar att jag kunnat göra det jämt. Då hade jag köpt en hund också att kunna ta med på lunchpromenaden. Verkligen drömmen.

  Det bästa är:

  Restiden t/r jobbet är borta- Använder tiden att komma ut i naturen.

  Inget sorl i bakgrunden (kollegan som knapprar frenetiskt/dösnacket bakom)

  Ingen behöver se sin bad hair day

  Sitta i mjukisar

  Kunna tvätta/städa under dagen

  Ta en powernap mitt på dagen

  Godare kaffe

  Sen önskar man för alla att det blir ”normal” speciallt för alla i vården!

  Tack för användbar information. Särskilt om positiva saker om att arbeta hemifrån.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.