Högstadiets skolsköterska och influencers

Jag blir SÅ glad av sådant här, skolpersonal som pratar till ungdomarna på ungdomars språk – och som vill lära sig mer för att bättre nå ut.
Jag har svarat på det här mailet, men är nyfiken på vilka ni tycker är bra förebilder för dagens ungdomar av de som omskrivs på Bloggbevakning.
Strunta i de dåliga förebilderna, utan välj ut den ni tycker är absolut bäst och skriv gärna varför!
Kanske missade jag någon?

Tack, tack, tack kära skolsköterska för ditt engagemang!
Du är viktig!!!

306 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Therese Lindgren tycker jag verkar sund.
  Finns ju inte jättemånga svenska influencers som promotar träning och hälsa på riktigt dock..?

   Tror tbh hon är det andra blurrade namnet

    Kan verkligen inte räkna märkte jag nu… 4 namnet var et visst. Fokuserar mycket på att må dåligt, ej förebyggande

   Hon är livrädd för typ allt och verkar ha lite problem med maten. Det var väll det skolsköterskan menade med att det är mer fokus på det ”dåliga”. Utgår alltså ifrån att det blurrade namnet var Therese.

    Jag gillar Therese men skulle inte ha henne som förebild till något.

    En sak jag undrar är, varför varken hon eller Anders umgås med andra? Hons äger hela tiden att de inte har några vänner. Har hon förklarat varför? Jag tycker bara hon blir mer och mer socialt isolerad och mer och mer rädd och ängslig.

     Är man en sådan som har mycket ångest brukar man också lida av social ångest. Social ångest leder till att man isolerar sig, vilket skapar mer ångest, vilket leder till mer isolering, osv osv.
     Det är en lömsk nedåtgående spiral som är väldigt trixig att komma ut från och i princip omöjligt att ta sig ut från det själv.

     Anders är nog mer eller mindre ”medberoende” av beteendet gissar jag på.

      Vad tråkigt för dom bägge 🙁

      Eller så tycker hon helt enkelt om att vara hemma istället för att springa runt på stan bland alla idioter? Särskilt nu är det otroligt korkat, oansvarigt och rentav elakt att inte hålla sig hemma. Bara för att någon föredrar att inte vara översocial betyder det inte att de har en psykisk sjukdom. Jösses vad trångsynt du är, ni extroverter behöver verkligen lära er att respektera andra utan att sjukliggöra deras beteende. Att vara introvert och tycka om tystnad och ensamhet på landet är inte ett sjukdomstecken, tvärtom.

       Fast det här har ju pågått länge, innan Corona. Och hon är ju öppen med sin ångest och sociala fobi. Men förut hade hon några vänner och det var folk hemma hos dom ibland och de spelade in videos ihop. Nu är det stendött.
       Så det känns inte jättelångt från vad Anonym 10:30 skriver.
       Du behöver inte vara så förbannat otrevlig mot främlingar som inte ens behöver ha fel i sak.

       Trångsynt kan du vara själv surmupp.

       Nu är det ju så att hon öppet berättat att hon har social ångest, GAD och PTSD.
       Hon har öppet berättat att hon tycker att det är jobbigt att vara ute bland folk och hon har öppet berättat att hon inte har några vänner just pga de problem hon har.

       Det är inte extroverta som sjukliggjort hennes beteende, det har hon gjort alldeles själv.

       Hon har varit väldigt öppen med sin ångest och att hon faktiskt har social ångest.
       Jag berättar bara hur det ser ut om man har en sådan problematik. Det är en väldigt rimlig anledning till varför de inte har några vänner, alltid är hemma och blir mer och mer isolerad, rädd och ängslig.

       För det är så att ångest föder mer ångest som föder isolering som föder ännu mer ångest.
       Och det är extremt lätt att bli ”medberoende” i beteendet som partner. Det är inte helt lätt att ständigt behöva pusha sin partner att konfrontera sina rädslor liksom. Då är det mycket lättare att bara acceptera att det är som det är. Vilket egentligen inte hjälper personen i fråga ett dugg

     Hon styr och ställer med allt där hemma. Känns som att han har fått anpassa sig efter henne som ingen annan. Allt man ska göra hemma är ju utifrån hennes önskemål/idéer. Beige, vitt och så mer beige 😅. Vem är egentligen Anders tänker jag 🤔

      En toffel, det är i alla fall det intryck jag fått av honom.

       Tja, jag har fått intrycket att han är en oerhört snäll, ödmjuk och empatisk person.

       Om det är att vara en toffel så tycker inte jag att det är speciellt negativt. Världen behöver fler män som honom!

        Tycker du att hon framstår som snäll, ödmjuk och empatisk mot honom? För sådant ska inte bara gå åt ena hållet!

        I nuläget så kör hon med honom på ett otrevligt sätt. Ta bara hur han bestämt uttryckte att han inte ville bli sminkad p.g.a. sitt jobb, men ändå i några videor senare så hakade hon på den dåvarande populära trenden där tjejer sminkade sina pojkvänner. Att hon inte respekterade hans vilja och körde över honom för några tittarsiffror är något som hon gör år ut och år in. Lägg sedan till att allt trist i alla hennes hemprojekt föser hon över på honom. Det där kaninrummet fick han ordna med. Hon verkar rent ut sagt hemsk att bo med! Hennes ”walk in closet” och hennes kontor…Anders kan ta några garderober i det gemensamma sovrummet och på nåder får han ett hörn i arbetsrummet under Covid-19. Nä, usch! I ett partnerskap ska det finnas gott om utrymme för alla parter och inte bara för en persons behov.

        Anders har absolut egenskaperna som du nämnde ovan, men det ger inte henne rätten att vara så trist mot honom. När han väl har uttryckt en del saker, så ser hon ofta missnöjd ut och bearbetar honom tills han lägger sig platt och hon får sin vilja igenom. När han väl säger vad han tänker kring planering av saker så svarar hon något i stil med, ”mmm, nja det där får vi tänka på”, och så slutar det med att hon återkommer och berättar att det blev hennes förslag som gick igenom.

        Hennes psykiska ohälsa ger henne inte rätten att domdera som hon gör!

        Deras förhållande ser kvavt ut minst ut sagt, och det är inte p.g.a. Anders!

         Men lägg ner

   Sund?? Haha nej, bara nej!

   Hela hon känns trasig i både kropp och själ som jag uppfattar det. Ser inte längre hennes videos för att det i princip alltid är något. Hon är rädd för x eller t, magen krånglar utan medicinsk orsak (… kanske pga konstant oro?) och allt ska lösas med kontrollerat matintag.

   Nej det är hon inte.
   Inte.någonstans

   Therese Lindgren promotar inte en sund kost tyvärr, utan dravel som Food Pharmacy och antiinflammatorisk kost etc vilket kraftigt överdriver och hittar på för att sälja mer. Se exempelvis:

   https://nutritionsfakta.se/2016/12/15/kostens-paverkan-pa-inflammationsmarkorer/

   https://www.sahlgrenska.se/nyheter/nyheter/effekten-av-antiinflammatorisk-kost-ar-inte-vetenskapligt-belagd/

   Vill man ha vetenskapligt förankrad kostinformation tror jag det är svårt att vända sig till de stora populära influencers tyvärr men två bra konton på insagram är dietistenlinn och herraspartam. Jacob Guidol på Tyngre håller sig också till det som är vetenskapligt förankrat.

    Therese är väll den som gnäller mest över hur livrädd hon är för Corona. Och ändå sitter hon hemma i sin trygga vrå, blir lite provocerande för oss som måste vara på plats på jobbet etc. Gnäll inte liksom. 🤯

     Men alltid är det något. Är de ute så är de oaktsamma, Elsa nämner ordet Gotland och folk ballar ur. nu sitter personen i fråga hemma och då är det provocerande.

     Det är ditt tankesätt som måste ändras!

      Nej, jag behöver inte ändra mitt tankesätt utan kommer fortfarande att bli provocerad av folk som gnäller för att de är rädda att bli sjuka att dom nästan gråter (när dom inte ens behöver gå utanför dörren) 😂 vilket jag kommer att kommentera. Elsa har jag ingen aning om vem människan är.
      Verkar vara så jobbigt att vara en besserwisser 😅😅

       Elsa är en redig bråkstake. Skallade min polare på färjan nyss. Hon ringde mig och sa det.

    Koststudion på IG är himla bra! 🙂

   Therese är ju en av de trasigaste influencerna som vi har!
   Det finns inte mycket som inte ger henne ångest och hon jobbar inte överhuvudtaget på att få bort det. Hon spär bara på det och adderar ångesttriggande saker konstant.

   Hon har, precis som skolsköterskan säger, väldigt mycket fokus på sådant som får henne att må dåligt och har i princip inget riktigt verktyg för att göra något åt saken. Eftersom hon inte har någon kontroll över sin ångest och sin psykiska hälsa i övrigt så kontrollerar hon maten, vikten och träningen med en järnhand. Jag kan garantera att hon inte enbart är vegan för djurens skull, utan det är ytterligare ett sätt att få så mycket kontroll över kosten som möjligt. När hon tappar den här kontrollen får hon ännu mer ångest, det har framkommit rätt så tydligt i hennes videos, när hon t.ex. haft perioder då hon varit ”slarvig” med träningen.

   Eftersom hon är en sådan ångestladdad person så har hon dessutom i princip isolerat sig själv totalt och har inga vänner kvar.

   Jag är verkligen intresserad av vad du tycker är sunt med henne.

    Bra sammanfattat!

    Hade jag varit henne hade jag blivit jätteledsen av att läsa en sån analys.

   Jag tyckte hon var sund, nu tycker jag mer det känns som en kanal för pseudovetenskap kring hennes tarmflora. Ena avsnittet äter hon bara ärtor, i nästa gör hon ett samarbete med ngn matleverantör och gör x antal matlådor o food prepp. Känns inte så sammanhängande.

    Hon blev utbränd första gången som 23 åring.
    Andra gången hon blev sjukskriven för utbrändhet var hon 24 och då stängde hon in sig helt och hållet i sin lägenhet under ett år och det var så youtube kanalen skapades. Efter det har hon aldrig lyckats komma tillbaka till att vara normalfungerande.
    Hon är fortfarande tvungen att ta oxascand innan hon gör intervjuer och har dessutom så länge kanalen funnits haft både social fobi, GAD och PTSD och gått på allt från antidepressiva, lugnande, benzo och neurleptika.

    Så jag undrar, när har hon någonsin varit sund?

     PTSD för vad tänker jag. Känns som massa hittepå diagnoser man sätter på sig själv ibland.

      Som jag förstår det är det diagnoser hon har fått av läkare.
      Det går säkert att googla på vad hon har varit med om för att få det 😉

      Förmodligen våldtäkt som lett till ptsd

   Va?! En anorektisk vegan. WTF!

  Nicole Falciani!!

   Håller 100 %med!

   Jag tänkte också på henne först, men tror tyvärr inte skolsköterskan kommer tycks hon är bättre än Bianca då Nicole också tagit fram parfymerade produkter för underlivet. Tror till och med det var med samma märke som Bianca samarbetade med för att ta fram sin underlivs-deo.

  Jonna Jinton!! För hon fokuserar på inre lugn och kreativitet, ingen konsumtionshets och uppmuntrar att va ute mycket i naturen.

   Tror inte ungdomar vet vem hon är.

   Fast hon känns väldigt fejk och tillrättalagd.
   Det är väl iofs alla influencers…

    Martina Johansson om biohacking, skulle ha älskat att få lära mig om sånt för 20 år sedan

     Nej, bara nej.

     För det är ju bra för vår planet och alla djur med sån kost? Tveksamt om det fungerar för alla dessutom. Tycker hennes texter snarare visar på någon typ av ätstörning, precis som ett antal likande bloggar som promotar olika extrema dieter. Bloggar om biohacking och extrema dieter bör inte läsas av barn.

     Nej, hennes dumheter blir ju debunked gång på gång av riktiga forskare…
     Bara det att hon inte tror på energibalans är så dumt så jag vet inte vad!

      Du vet att hon är en riktig forskare va? Ni hänvisar till andra personer med lägre utbildning än henne som mer kompetenta men vet inte ens hennes forskningsfält eller vad hon åstadkommer där. Hon var tex med i ett hackaton för att lösa corona-krisen och är involverad i multipla projekt kring det. Vad är det för tjat om planeten? Förstör hon planeten eller vadå?

       😂

       Till Louise: Hur kan du missar debatten om att det vi äter påverkar vår planet? Att bara äta kött förstör planeten. Hon pratar om gräsbetande kött, en omöjlighet för världens befolkning. Vart finns den ytan? Lär inte finnas plats för annat än kor då.

      Ingen har debunkat henne, då det inte går. Några har försökt men misslyckats.

     Martina är verkligen osund. Hon skapar verkligen ätstörningar.

     Martina är en av få riktigt sunda bloggare, författare i Sverige, som dessutom har en gedigen utbildning och nu doktorerar. Hon forskar på metabola sjukdomar på Linköpings Universitet. Next Level Biohacking.

      Jaha, så Annika Dahlqvist är jättebra för att hon är läkare? Finns ju inte alls väldigt spridda åsikter inom den kåren för hur man ska äta och leva för att må bra? Alla med utbildning om näringslära har alltid rätt åsikt och är alltid inne på spår? Utbildning behöver inte alltid betyda att man har rätt eller vet bäst.

       Annika Dahlqvist botade i sin roll som läkare diabetes 2-sjuka med hjälp av lågkolhydratkost. En kost som är godkänd av socialstyrelsen. Har du något emot socialstyrelsen?
       För övrigt har läkare knappt någon utbildning alls i nutrition(ca 12 timmar bara) och endast de som förkovrat sig själva i ämnet har större kunskaper.

        ”botade” skulle det stå, då hon hjälpte dem att bli symptomfria.

         Som när hon 2009 sa att LCHF:Are inte fick svininfluensa 😂😂

   Håller med, Jonna Jinton är den enda som är wholesome, uppmanar inte till konsumtion, fokus på naturen och inre värden.
   Bianca och hennes vaginaparfymer, sexsnack, mathets, galna konsumtionshetas och ffa hennes osunda förhållande med P borde ha 18 års åldersgräns…
   Therese mår själv inte så bra, men hon bidrar åtminstone med något bra så som fokus på djurens rättigheter och vegansk mat. Jag mår aldrig dåligt av att se på Therese, även om hon själv mår dåligt i videon. Tror inte alls hon smittar andra med ångest, då har ni nog inte förstått hur det fungerar… Men hon konsumerar för mycket och gör massa hauls och det drar ner betyget.
   Janni tycker jag verkar vettig och en sund person, men hennes livsstil är ju helt crazy och utom räckhåll för de allra flesta. Går bara att uppnå om man fångar en rik pojkvän! Nu har hon ju visserligen byggt upp sig på sociala medier och tjänar egna pengar, men hon hade ju aldrig lyckats med det om det inte vore för Jon. Hans fans började följa henne och alla upptåg han tog med henne på, alla väskor och louboutin skor han köpte och alla exotiska resor gav henne det perfekta bloggmaterialet. Sen har hon absolut varit duktig på att förvalta och utveckla sitt varumärke.

    Bra summerat!👍

  Kommer inte på någon, de flesta inlägg blir det ju någon skit i tyvärr.

  Helen torsgården.

   Fast… nej. Hon förmedlar väl inte hur hon tar hand om sin hälsa på något sätt?

    Fast… jo. Hon pratar ju mycket om hennes eget välmående och självkänsla. Hälsa betyder inte bara träning och må bra i krippen, det är ju att må bra i själen också.

     Ja juste… Helen och hennes stenar.

     Jag tycker faktiskt inte hon nämnvärt influerar på den fronten heller. Inte på ett sånt sätt att jag skulle rekommendera folk att kolla på henne för det.

   Gillar visserligen inställningen Helen har till sin kropp att hon inte bryr sig om vad andra tycker och att hon ser ut som hon gör.
   Samtidigt så känns de som hon är väldigt ohälsosam. Tror aldrig jag sett henne laga nåt nyttigt? Det är konstant myskvällar mitt i veckan med pizza och godis. Och så pepsimax burken som syns i bild hela tiden. Hon tar bilen för att skjutsa och hämta sina barn på dagis som ligger 5 minuter bort trots att hon landet anpassade dubbelvagnar. Så jag vet inte om jag skulle kalla henne den bästa förebilden även om jag föredrar hennes inställning gentemot 90 % av de fillersfyllda pillerkvarkande influencerna.

   Kan tänka mig att ungdomar också skulle argumentera för att Helen inte behöver bry sig om sitt yttre för hon bor på landet och har ingen att jämföra sig med typ

    Hennes tandläkare påpekade väl till och med för henne att hennes emalj hade tagit skada av allt läskdrickande?

     Japp. Inte helt oväntat. Jag dricker bara läsk en till två gånger i veckan och fick påbackning av min tandläkare. Har nästan helt slutat efter de. Trodde Helen skulle resonera likadant men icke. Hon säger de är hennes ”last i livet” men samtidigt äter hon massa onödigt hela tiden så vet inte man direkt kan komma undan med att pepsimax är nåt last hon kan unna sig utan konsekvenser då hon unnar sig hela tiden

    Fast fem minuter bort med bil är typ en timmes promenad, kanske mer med barn och barnvagn. Och då är det enkel väg. Alla har kanske inte tid med två timmar promenad för att lämna/hämta på dagis…

     Nä. Det är på andra sidan byn. Några få minuter med bil eller 30 mins promenad. Hade ju varit optimalt sätt att få vardagsmotionen avklarad. Men hon behöver väl va hemma och slipa stenarna eller nåt

      Men usch vilka elaka kommentarer ni skriver om Helen.
      Jag tänker så här, ingen är perfekt. Däremot är Helen en sund förebild (trots sina ”laster”). Hon promotar djur, natur och en lugnt liv. Hon har fötterna på jorden och pratar om olika ämnen på ett bra sätt (psykisk hälsa, kropp och relationer). Jag tycker man får en kompis eller storasyster relation till henne och jag hade gladeling låtit min dotter följa henne när hon är äldre. Jag tycker Helen är en bra motpol till de övriga Youtubers/bloggare.

      Sen kan man såklart komplettera med någon som fokuserar mer på att laga näringsrik mat och pratar om träning på ett sunt sätt (mer än ’tränar för att må braaaa’ men man kan läsa mellan raderna att det handlar om att bli smal).

      Fokusera på det positiva hon gör och förhoppnings så vet alla att läsk är inte bra för tänderna och kan ta det beslutet själv att dricka lite mindre alternativt hålla sig till vatten

      Du har allt inte gått på promenad med ett dagisbarn hör jag!
      En 30 minuters promenad i ett normalt tempo är definitivt INTE 30 minuter med ett barn.

       Sen tycker jag det är sååå befriande med Helen att man som tittare slipper höra om vikt och utseende. Har själv en del tankar om vikt och kost och tycker det är jätteskönt att titta på Helen utan att bli ikörd sådant som mer eller mindre finns överallt redan. Älskar Helen!

        Håller med om att det är rätt befriande att kolla på henne, och hon är absolut någon jag skulle rekommendera till de flesta. Dock vore det en lögn att säga hon är en ”hälsosam förebild” då hon kostmässigt inte lever jättehälsosamt samt allt kvicksalveri med kristallstenar hon håller på med.

      Det finns vardagsmotion som inte är promenader. Så mycket som hon snickrar, städar, odlar, gräver, målar, fixar för djuren osv så har hon betydligt mindre behov av vardagsmotion än vad du förmodligen har

       EXAKT MIN TANKE! Glömde nämna Helen i min kommentar, men hon är verkligen en sund förebild enligt mig. Hon är ute massor, använder kroppen och den funkar ju utan problem, även om vissa fettfobiker här älskar att kritisera alla som inte är pinnsmala. Hon kanske inte delar alla gånger hon käkar en sallad för att inte trigga någon?! Ni kan inte se om någon är hälsosam på kroppen, även om ni TROR det.

        Inte en enda person här hade kommenterat hur Helens kropp ser ut innan du kom in och tog upp de

  Nicole Falciani, Regina – Egoina. Men det är väldigt få av dessa som de riktigt unga följer, och där har jag alldeles för dålig koll på t.ex. Tiktok och liknande.

   Nicole har också tagit fram parfymerade produkter för underlivet. Så tror inte skolsköterskan tycker det är bättre än när B gjorde det.

  Tycker Egoina är en bra förebild generellt.

  Men svårt också att nämna någon som promotar god fysisk hälsa eftersom de konton/influencers som gör det oftast fokuserar mkt på träning och kost det ska man helst inte ens nämna för då typ hetsar man. 🤷🏼‍♀️

   …vilket är märkligt eftersom träning och hälsa är grundläggande för välmåendet.

    Jag vet och håller med och tränar själv en hel del, men lägger aldrig ut ett knyst om det eftersom jag inte orkar att någon ska tycka att jag hetsar. För mig är det så självklart att träna så det är egentligen ingenting jag ”behöver” lägga upp eftersom det är som att typ…äta för mig men ibland när man gjort en extra bra prestation skulle det vara kul.. Men skippar det 🙂 Samma sak med mat. Skulle väl få hatkommentarer om jag la upp en bild med ett hav med keso på min pasta eftersom det ses som ”hålla nere vikten”-produkt. Fast det egentligen bara handlar om att jag vill få i mig mer protein.

    Oh well. Ha en fin dag!

   Håller med. Egoina är också bra på att få in vardagsmotion. Sen tycker jag om att hon inte är perfekt, vem är det liksom.

    Jag tror Egoina är lite för ”outdated” eller hur jag nu ska säga.
    Det behöver vara någon yngre, kanske en Tiktokare eller Youtuber. Läser unga tonåringar ens några bloggar idag?

  Therese Lindgren, Penny Parnevik, Maja Nilsson Lindelöf!!

   Ja, Penny & Maja 100%. De är också mycket jordnära människor som ger ett trovärdigt intryck tycker jag.

  Maja Nilsson lindelöf har en sund kroppssyn tycker jag. Även om jag inte gillar nicole falciani som person så är hon en bra förebild!

   Han har i hennes podd pratat extremt nedlåtande om ”större” storlekar, dvs 40-42. Inte jättesunt direkt.

    VEM?? 🙁 Åh jag som verkligen ser upp till dessa två tjejer. Maja såg jag till och med ha upp till storlek 46 i hennes Gina kollektion, vilket Gina aldrig har annars.

   Helt klart Maja!👍

  Kul med alla som rekommenderat Therese Lindgren trots att det är rätt lätt att lista ut att sista blurrade namnet är Therese och hon ratades av skolsystern

   Har hört att skolor haft problem med psykisk ohälsa pga bloggar som Therese.
   Barnen vill vara som henne, speciellt må dåligt samt att man får uppmärksamhet.
   Vilket är synd för de som verkligen mår dåligt och behöver hjälp ber sällan om det eller är öppna med hur de mår.
   Man undviker uppmärksamhet ofta vid psykisk ohälsa.

   OnT så skulle jag säga din blogg camcam. Du tar upp hur vinklad bloggvärlden är och att allt bara är business/reklam.

    Exakt det här! Så himla himla viktigt och behövs diskuteras mer

    Ja så är det. Vi har ägnat lektioner och föreläsningar åt just bla Therese Nilsson. För att förklara att ”ångest” och ”depression” är kliniska diagnoser och inte bara nåt man har en släng av då och då, och för att förklara hur youtube fungerar- det hon säger är redigerat, planerar och hon tjänar pengar på varje klick. Barnens svar: ”så ju sämre hon mår desto mer pengar tjänar hon? Det är ju fler som tittar då”. Ja, krasst uttryckt är det nog så.

  PTFia tycker jag känns som en sund och bra förebild.

   Nja, hon verkar vara en person som går runt och känner efter hela tiden hur hon mår. Hon skulle nog må bra av att intressera sig för saker utanför sig själv, som konst, kultur, naturvetenskap, historia…

  Eller så försöker man lära unga att följa sin egen, inre röst. Förebilder är motsatsen till detta och förr eller senare gör de övertramp och ramlar från sina piedestaler.

   Det är väldigt lätt för oss som inte ska undervisa att bara säga.
   Om man ska lära unga att vara helt sig själva så behöver man lära dem hur man gör. Och det gör man effektivas genom att ge exempel.
   Precis som att man inte behöver en bil för att ta sig till ställen. Men det underlättar något enormt.

    Varför inte ge exempel via dig själv då istället för att visa exempel från en influencer?

     För att ett exempel ska fungera måste det gå att relatera till det. Det blir också mest effektivt om man kommer med ett coolt exempel som kan göra att unga vill följa exemplet. Precis som skolsköterskan skriver så lyssnar unga bäst om de kan relatera till ämnet och källan.
     13-15 åringar är inte intresserade av hur en dammig gammal skolsköterska gör för att få en sund inställning till sig själv och hur hon får en bra självkänsla. De kan inte relatera till hur pinsamt det kan kännas att vara på stranden i bikini och därmed visa upp en degig mage full med hudbristningar som uppkommit efter en graviditet. De kan inte relatera till att man försöker kämpa mot att inte färga utväxten som är full med gråa hår.

     Högstadieelever har liksom helt andra problem än vad en vuxen har. De har extremt mycket fokus på att hitta sig själva, hitta en samhörighet med andra osv. och där kommer grupptryck in. Ingen vill vara en tönt utan kompisar, utan alla vill ju vara cool och populär, vilket influencers är.

     Varför då? Som tonåring hade jag aldrig kunnat relatera till vuxna i skolan, vars måttstock av lyckad var något jag aldrig kunde leva upp till. Men oh så viktiga mina idoler var för mig. Nu var ju de långt ifrån renlevnadsmänniskor (Kiss, Gnr, motley crue, Metallica mfl) men det var en i övrigt förlåtande subkultur som inte brydde sig om om du var tjock eller smal, ful eller snygg. Gemenskapen fanns i musiken och vi hade jäkligt kul.

  Jenna lovisa nevrin på instagram där pratar vi fokus på en strak kropp utan smalhets

  Penny Parnevik, Andrea Hedenstedt, Kate Wasley, Emelie Bergström

   Andrea Hedenstedt är faktiskt en väldigt sund förebild för unga tjejer! Hälsosam inställning till sin kropp när det kommer till både träning och mat.

    Håller med om Andrea! Tycker hon verkar så himla go och det märks att hon tänker igenom sitt content för att vara en god förebild

     Andrea är fantastisk! Jag är på ”andra sidan” nu, både från psykisk ohälsa och vara tonåring. Gillade bloggare väldigt mycket när jag var i 14-årsåldern och var sjuk i anorexi och depression. Och idag när jag är 20-någonting ser jag tillbaka på de flesta influencers jag följde då som extremt dåliga förebilder och triggande för mina problem. Utom en! Andrea Hedenstedt. Hon känns som en storasyster på nätet. Helt fantastik och genuin tjej.

  fitnessfeministen

   JAAA!

   Jag slutade följa henne då jag tyckte att hennes storys handlade för mycket om alkohol och bakfylla. Däremot har hon många viktiga poänger och gillade hennes träning 🙂

    Ja, håller med, mycket vin osv där, inte bra för unga att matas med..

   Tack för tips! Nu följer jag henne! Verkar superskön!

  vulverinekoos på instagram.. den kvinnan borde ALLA kvinnor följa för o lära sig mer om deras kroppar. Där är de ingen parfymerad fiffi utan här snackar vi bra kunskap som varenda tonåring borde få i skolan..

   ”Parfymerad fiffi”?!

   Hur…??
   Parfymerar ni andra era fiffis?!
   Man ska intr parfymera fiffi!

    Never mind. Jag läste fel i inlägget!

    Bianca Ingrosso gör tyvärr ofta reklam för ett företag som säljer parfymerade deo till fiffin så antar att det är henne skolsköterskan tänker på.

   Är väl iofs rätt kontroversiell och kritisk mot dagens mediciner och läkarvetenskapen, kanske inte vad en utbildad skolsköterska brukar rekommendera.

    Hon följer ju medicinska studier precis som sköterskor o läkare borde göra. Läser man alla hennes inlägg så ser man att hon besitter på otrolig kunskap. Sköterskor o läkare som gnäller på henne är ju inte själva tillräckligt utbildade o känner väl att dom behöver trycka ner henne för att själva må bättre..

     Läkare som inte är tillräckligt utbildade? Ha ha ha ha.
     Vad är hon själv utbildad som?

      Ingen läkare är tillräckligt utbildad inom allt, det går inte, det är därför de blir specialister och väldigt kunniga inom sitt område.
      Vulverinekoos är väldigt kunnig inom det hon skriver, att tro att hon är kunnigare än en allmänspecialist inom det hon skriver är inte direkt svårt, då allmänspecialister inte får den fördjupningen i det ämnet tex.

    Nej, varken kontroversiell eller kritisk mot dagens läkarvetenskap. Däremot väldigt informativ och Ifrågasättande till moderna mediciner som förtrycker kroppens egna funktioner. Hon ger information och du gör ditt egna val. Om du aldrig får informationen, hur ska du då kunna göra ett val?

   Så viktigt att alla ungdomar (och vuxna) får information om hur kroppen fungerar och därefter kan ta vettiga beslut om sina kroppar.

  Jennysfreed på Insta!

  Andrea Hedenstedt!

  Sara Dahlström! Alla dagar i veckan!

  Rent spontant- personer som anser det bra för måendet att fläka ut hela sitt privatliv till hela omvärlden går bort.

  Ja, typ då alla influencers.

  Bums filibabba

  Penny Parnevik!!

   Och Peg!

    Antonija Mandir både tränar bra och äter bra! Och är kul och fokuserar inte allt för mycket på utseende. Nicole Falciani, Penny Parnevik och Andrea Hedenstedt känns vettiga. Linda-Marie Nilsson känns också mycket vettig men frågan är om hon är en generation för ”gammal” för högstadieungdomar.

    De som var vettiga när jag började följa influensers är ju Michaela Forni, Egoina, Kenza och Hanapee men svårt att hitta yngre som påminner om dessa kanske. Vilken superbra skolsyster som verkligen pratar ungdomarnas språk med dem.

    Blir mörkrädd av Amanda Lundgren och liknande youtubers som bara injicerar fillers och botox och bara pratar om alkohol och sex som något coolt och utan någon som helst eftertanke ☹️

  UnderbaraClara 🙂

   Gillar verkligen Underbara Clara men högstadieungdomar känns som fel målgrupp då. Det känns inte som de kan relatera så mycket till hennes liv.

    Nä och hon har ju knappast en hälsosam livsstil…

     Vad menas med hälsosam livsstil?

      Det är väl upp till var och en, men generellt att äta sunt och träna, inte dricka för mycket, inte röka, etc.

       Underbara Clara gör ju precis allt det.

        Tränar gör hon väl ändå inte

         Bara för att man inte skyltar med det i tid och otid betyder det inte att man inte tränar. Hon åker ju skidor och springer.

        Det är mycket kakor i bloggen … och följer man henne ett tag så framstår hon som väldigt egenkär, milt sagt. Fast det gör iofs. majoriteten av alla bloggare – förutom Spiderchick och Knivlisa typ.

         Har också reagerat på allt bakande och fikande. Barnen äter ju fikabröd dagligen, åtminstone ser det ut så. Och det är inte nyttigare för att det är hembakt som hon hävdade…

     Va?

   Hon är 30 + och förälder, inte riktigt vad en 13-15 åring kan relatera till.

  Tycker att Hanna Öberg är den sundaste ”fitness”-tjejen, om det är någon inom träning och hälsa som åsyftas! Hon lägger aldrig fokus vid vikt, delar inte med sig av hur andra ska räkna sin mat och avråder från detta men delar ändå tips och råd för välmående!

  Låt oss fokusera på personer med lite mer cred istället för influensers som är vandrande reklampelare.

  Nina Åkesstam: phd i kommunikation och marknadsföring.

  Per Granqvist: journalist och driver alla Vvv konton. Faktabildning.

  Raseriet (märkligt att ingen har nämnt någon POC – kanske talande för mångas världsbild) Amie och Fanna: pratar om kultur, rasism, musik och samtiden.

  Feministpastorn: sprider kunskap om feminism och kristendom.

  Emma Frans: folkbildning kring folkhälsa. Syns ständigt i media pga coronakrisen.

  Låt oss omdefiniera vad ordet förebild innebär, inte se upp till vandrande reklampelare och intetsägande influensers. Låt oss inspirera ungdomar att sträva efter kunskap, utbildning och samhällsförändring.

   Inget fel med personerna. Med dessa är ju inget som kommer tilltala ens en enda högstadieelev.

   Det är som att alla har glömt bort hur tråkigt man tyckte att det var att bara sitta och lyssna på föreläsningar av överlevare från förintelsen. Det gick ju liksom inte att ta in, man zoonade ut och tänkte på annat under mestadels av tiden.
   Medan man kunde skriva hur många sidor som helst när man fick i uppgift att analysera Schindlers List. Steven Spielberg gjorde förintelsen ”cool” och relaterande till skillnad från föreläsarna.

   Jag är helt med att inspirera ungdomar till att sträva efter kunskap, utbildning och samhällsförändring. Men till det krävs personer som man kan känna en kontakt med. Som t.ex. Greta Tunberg, Malala, Payal Jangid, Kelvin Doe.

    Kanske, kanske inte. Själv vred jag och mina kompisar i pinsamhet av alla som blev lyriska över Schindlers List och lyssnade hellre på överlevare alla dar i veckan.

     Men fortsätt vrid er då. Man kan uppskatta både Schindlers list och att lyssna på överlevare.

   Emma Frans, försvarar alltid Big Pharmas ekonomiska intressen. Hon bryr sig inte det minsta om människor.

  Vilken fantastisk skolsköterska! Önskar alla hade en sån!!!

  Skulle också gärna ta emot tips på sunda och bra influensers namn, såna som är för bra mat, hälsosam träning och livsföring i övrigt. Läser hellre om hur man finner lugn och är en bra vän än om bantning osv.

  Kvinnokliniken på Insta!

  Apan satt i granen kanske?

   [Borttagen kommentar]

    Varför inte?

    Du verkar vara så himla trevlig Rebecka.

     [Borttagen kommentar]

   Hon har ju haft samarbeten med viktminskningsföretag. Så nja!

  Är det en kuggfråga? Finns det ens infuencers som kidsen vet vilka de är och som kan användas som goda förebilder? Även de som lägger upp ett bra budskap i text gör ju det till bilder där de poserar halvnakna och sexualiserat.
  Tänker mer att det är lättare att göra motsatsen, som med snippdeon, och hitta konkreta exempel på vad de gör som är fel och ta en diskussion kring det.

  Hanapee!

   Som satt i en podd för några veckor sedan och berättade att hon sprutar in botox i ansiktet? 🙂

    Bra förebild för tonåringar att man inte duger som man är!

    Gör hon? Hade jag aldrig trott.
    Alltså inget fel med det, det får man väl göra, men trodde det inte om henne. Hon är ju ung!
    Vet att typ 20 åringar gör det men känns så knäppt. Jag är äldre än Hanna och det känns inte aktuellt liksom. När jag var ung var det nåt äldre kvinnor gjorde, typ efter 50-60…

     Hon har gjort botox mellan ögonbrynen, så förmodligen inget man tänker på när man ser henne.

      Va? Nä. Hon säger ju själv i avsnittet med Moa Wallin att ”det är klart jag gjort botox, folk ser ju att jag är över 30 och inte har en enda rynka”. Så tror det är mer än mellan ögonbrynen….

       Tråkig inställning ”det är klart att jag har gjort”. Skulle inte misstänka det, många 30åringar har inte rynkor.

       Har du lyssnat på avsnittet med Brita så säger hon ju vad hon gjort.

  Trots hennes historik, Paula Rosas. Hon verkar vara väldigt ärlig i allt hon skriver, både motgångar och framgångar. Visst har hon haft sin problematik med ätstörningar, rökning osv men tagit sig förbi det och ändrat sig till en mer hälsosam profil. Högt personlig åsikt.

   hahahahhahaha

   Håller inte alls med, tycker Paula är otroligt skenhelig och det märks att det är väldigt viktigt för henne att hålla en ”perfekt” fasad vilket jag tror är en stooooor del i problematiken när det kommer till influencers.

  Anna Book!

   Hahahahaa

  Clara Henry?

   Sandra Beijer eller Elsa Billgren, Hannalicious, ponny-Kim?

    Hannalicious som gjorde ett inlägg om hur du på bästa sätt blir mätt av ett äpple? Du driver.

     Jag har ingen koll men då går hon bort.. :/

      Smart att rekommendera henne då om du inte har koll på nåt som fick så stor uppmärksamhet

       Japp!
       Tråkigt att du har en dålig dag förresten. Hoppas din helg blir bättre! 🙂

     Omg är det sant? Hahaha

    Men nej inte Sandra. Jag gillar henne men hennes romantiserande av alkohol och rökning passar knappast ungdomar. Eller att hänga upp större delen av sitt liv på pojkar.

    Jag älskar Sandra Beijer men hon röker, dricker mycket alkohol. Hon har dessutom ätstörningar och skrivit att hon springer för att slippa tänka så mycket på det hon äter?
    Dessutom uppenbart botoxad (även om hon aldrig skulle erkänna det pga att det inte passar hennes image).

  Fitnessfeministen

  Jag tycker att föräldrarna borde steppa in och vara två steg före influenserna. Den virtuella världen tillhör barn och ungdomars verklighet, alltså borde frågan ”vad har hänt på tiktok idag” vara lika rimlig som ”vad har hänt i skolan”. Det är inte influensers som ska ge svaret. Barn och Ungdomar Ska inte behöva söka svar på nätet när föräldrar med erfarenhet sitter precis bredvid. Dom med den mest naturliga kopplingen, och att prata om det mest naturliga som finns, jag, mig, kroppen osv. Det är inte Bianca som ska vara en av föräldrarna.
  Samtal och närvaro är en stor nyckel.
  Dessvärre är det inte bara barn och ungdomar vars verklighet är den virtuella världen, den tillhör också oss vuxna.

   Bra poäng

  Brita Zackari?

   Ja, av alla människor som folk räknat upp här tycker jag absolut att Brita Zackari är att föredra. Typ hon och/eller PT-Fia. Och Karoline Pettersson som är utbildad dietist.

  Lite fel målgrupp kanske, men heltenkeltfi är helt klart bästa kontot på IG! Älskar att en normsnygg fd modell visar skillnaden mellan tillrättalagda bilder och naturliga och även skriver hur hon tidigare tvingats leva för att hålla ”mldellstandard” och hur hon mådde av det. Skriver fantastiska texter om kvinnlig självkänsla och varför detta är så svårt att uppnå. Älskar!

  Andrea Hedenstedt & Parneviks! Tycker Andrea får väldigt lite uppmärksamhet, hon (och Mathilda) verkar vara två sunda och jordnära tjejer som borde lyftas fram mer 🙂

   Håller helt med! De är väldigt härliga, och någonting jag tycker om med dem är att de inte har något emot att öppet ändra åsikter eller prata om saker de har sagt fel i t.ex deras podcast!

  Andrea hedenstedt och Matilda Djerf!!

  Intressant att alla svar rekommenderar kvinnliga profiler till tjejer. Många killar har samma tankar kring utseendehets och mår dåligt i allmänhet. Jag har min 14-åriga son som jämför sig negativt med offentliga killar och vill inte ens ha på sig shorts eller t-shirt för att han skäms att han inte har muskler. Han och hans kompisar pratar mycket om yta och att vara coola. Så fram även med sunda manliga förebilder!

   Kom med några exempel själv då? Jag kommer då inte på en enda snubbe att rekommendera.

    Jockiboi 😂

   Jag har inte sett någon skriva att deras rekommendation är specifikt för tjejer? Killar kan väl också ha kvinnliga förebilder?

   Daniel Paris 🙂

   Paolo Roberto kanske 🙂

    …. Hoppas stenen du levt under den senaste veckan varit bekväm.

     Tror det var ett skämt bara 🙂
     Inget att bli sur över, gå vidare.

   Intressant skulle jag inte säga då majoriteten av dom som läser denna bloggen är tjejer och kvinnor. Läser din son ens den här bloggen? Tycker det är för mycket begärt att tjejerna här inte bara ska lyckas hosta upp sunda influenserkonton för tjejer utan även lösa det problemet åt killarna också.

   Det är ju lite svårt att veta det man inte vet.
   Jag gissar på att majoriteten av de som kommenterar är kvinnor, dvs relaterar mycket mer till kvinnliga influencers.
   Själv vet jag ingen manlig influencer som är en bra förebild. De finns säkert bra många, bara det att jag inte följer dem eller är det minsta intresserad av sådant.

   Hampus Nessvold, Attila Yoldas, Peter Rung och Maria Ahlin är personer som din son skulle dra stor nytta av att följa.

    Men snälla, nej, lär din son att bejaka sin manlighet istället. Tipsa honom om @stay_solar eller @SolBrah på twitter istället

     Men dra åt helvete med din skeva syn på manlighet.

   Rent spontant känns killarna i JLC känns som bra förebilder för unga killar.

   Följer dom ej aktivt, men har sett några videor på deras youtube-kanal och tycker dom verkar ha bra värderingar över lag.

    Instämmer, de verkar vara jordnära killar med en sund inställning till livet. Calle har även varit öppen med att han har haft ett spelmissbruk, viktigt då många killar utvecklar sådan problematik.

    Har tyvärr haft lite problem med dem efter hamster incidenten faktiskt..

   Henrik Wahlström
   Atilla Yoldas

   Räknas kanske inte som influencer men två konton som drivs av män som verkar rätt så hyffsade

  Andrea Hedenstedt!!! Uppmuntrar till träning – inte för utseendet utan för att hon tycker det är roligt och det är något som hon mår bra. Har aldrig bidragit till någon kroppshets utan snarare en sund syn på kroppen. Äter vad hon vill när hon känner för det. Hon skriver verkligen om en sund livsstil – antagligen utan att ens reflektera så mycket om det för att det helt enkelt bara är så en hennes personlighet här.

  PT-Fia är enda influencern jag vet med träningsnisch som verkligen fokuserar på hela människan, även psyket, tycker jag. Hon har historia av psykisk misshandel, en syster som haft ätstörningar samt att hon varit ”utbränd”. Jag som fd ätstörd kan läsa om träning och hälsa hos henne utan att bli triggad och det är stort 🙂

  Influencers borde aldrig någonsin ses som förebilder, oavsett vem det är.

   Precis! Tjejerna borde ha kvinnliga forskare och andra framstående kvinnor som förebilder i stället.

   Influencers kommer så länge de finns och har följare vara personer som följarna ser upp till och tar efter.
   Och det är ju själva definitionen på vad en förebild är.

    Och det är problematiskt som fan.

     Så vad kan göra för att få stopp på influencers, stänga ner internet?

      Nej men att prata med sina barn om influencers och hur den fake-världen av reklam och fasader fungerar, samt lägga fram andra bra förebilder som inte är influencers kan kanske vara en god början.

       Ungdomar har hela tiden sett upp till en fejkvärld.
       På min tid var det Michael Jordan, Michael Jackson, Dennis Rodman, R Kelly, Britney Spears, Lindsey Lohan, Paris Hilton osv som man såg upp till.
       Och de var ju inte heller världens bästa förebilder direkt…

       Du kan kämpa hur mycket du vill, men för unga kommer Kylie Jenner att vara mycket coolare än vad Marie Curie någonsin kommer att kunna bli.

  Linda-Marie!

   [Borttagen kommentar]

   [Borttagen kommentar]

  Laki och ribecka? Tycker de verkar ha en sund inställning till sin kropp.
  Linn kanske?

  Det är så svårt att tipsa om influencers. Vi som är här inne kanske är lite äldre och kan tänka steget längre och inte bli så påverkad (även om det såklart är svårt).

  Men konsumtionshets, utseendefixering osv är ju sånt yngre blir otroligt påverkade av. Vilket är så himla tråkigt.
  Och man vill ju att det ska va a en förebild på alla plan?

  Lyssnade på ett föredrag med norska Helsesista för ett par år sedan. En skolsköterska som startade ett konto på Snapchat för att komma i kontakt med eleverna på skolan, sen växte det så att hon blev hela Norges Helsesista. Hon pratar direkt till ungdomarna om allt det som de undrar över, tycker är jobbigt, pinsamt, etc. Allt från ensamhet, psykisk hälsa till sex och samlevnad. Och finns där för dem och deras frågor. Sån jäkla förebild! Mig veterligen finns det ingen motsvarande i Sverige. Höll på att börja böla flera gånger under föredraget när hon berättade om sitt arbete och hur hon hjälpte ungdomarna. (Hon finns på Instagram med.)

  Linda Marie 👍

  Isabel Bolternstern, Andrea Hedenstedt, Alexandra Kamperhaug

   Håller helt med om Isabel!

    Jag med!

  Kan bara hålla med alla om att Andrea Hedenstedt och hennes kompis Mathilda Lundqvist var de första namnen som kom upp i mitt huvud. Båda 2 känns väldigt jordnära och verkar ha en sund inställning till livet. Det har även hänt att jag har lyssnat på deras podd trots att jag är 10 år äldre än dem, och tycker de har mycket vettiga tankar och värderingar som jag inte ens är i närheten av idag.

  hanapee!! alla dagr i veckan

  Josefine Dahlström?

  Elin Kjos!!! En fantastisk förebild! Dock så sorgligt att hon har drabbats av obotlig cancer…

  Egoina för att hon är på riktigt. Även HannaPee tycker jag är bra på att vara tydlig med att livet är en berg och dalbana. Hon ska ju ha barn nu dock vilket kanske får kidsen att inte relatera lika mycket till henne.

  Fia Anderberg!

  Vilken intressant diskussion! Jag skulle säga Hanapee samt Penny och Peg Parnevik.

  Ida Carlsson, ung men vettig tjej!

  Flora Wikström!

   Lite väl alkoholromantiserande tycker jag.

  Fler än jag som tror Elsa Billgren är på Gotland just nu?
  Inga ”live”blogginlägg, inga nya stories på instagram från varken henne eller Pontus, hon råkade skriva ”också för att de jobb vi har här hela sommaren inte går att göra från Mosebacke” och syftade här på Gotland, min fråga om det raderades.

   Pratade med Elsa igår. Så vet att hon är på Gotland och dom skrev det i dag på förstasidan i ”GottNytt” att hin skulle anlända. Mosebacke hade bönat och bett på sina bara knän att hon skulle stanna på fastlandet.
   När jag pratade med henne hånade hon mina kläder och Pontus la fällerben på mig och då sa jag att man gör inte så eftersom om jag måste uppsöka sjukvård kommer vården kollapsa snabbare än snabbast.

   Jag försökte stoppa Elsa, ringde polisen FHM, Anders Tegnell och funderade på att attackera henne bakifrån.
   Då slängde hon sin jävla vintagetidning på mig och räckte ut tungan.
   Såg henne gå på färjan så nu är hon på vattnet.
   Hon och Pontus tror dom är så chill och hippa. Pojken snodde min klubba också.

    😄😄😄

   Om du ska spekulera så kan du i alla fall citera korrekt. Hon skriver inte ”här”:
   ”Jag hoppas också! Av många anledningar. Inte bara för att det vore mysigt såklart att få ta hand om vårt hus men också för att de jobb vi har inte går att göra från Mosebacke.”

    Hon har ändrat det. Mitt citat var ett exakt citat, sedan kommenterade jag om det och då tog hon bort min kommentar och ändrade sin tidigare kommentar.

     Och nu; ännu ett förinställt blogginlägg..

  Är det inte dags att vi ser influencer för vad de faktiskt är? Helt vanliga människor som inte kan axla ett sådant stort ansvar? Det är väl snarare DET vi ska problematisera med kidsen i skolan? Och KÄLLGRANSKNING. Ungar kommer oavsett pekpinnar fortsätta att följa therese lindgren och vilja köra antiinflammatorisk kost osv. Det vi istället bör fokusera på är vikten av att ifrågasätta sina egna idoler och hur man källgranskar.

   Exakt!

   Reklampelare med ben?

   Influencers har inget tack och lov inget ansvar. Men trots det speglar sig barn och ungdomar i det som influencers kommunicerar. Det går inte att komma ifrån. Ansvaret för att barnen får en god självbild ligger på föräldrar och skola. Självbilden speglas av ens omgivning, så att omge sig av människor som själva har rimligt god självkänsla och inte behöver exponera sina sönderretucherade rövar för världen för att fylla sina bekräftelsehål, är ett bra sätt att själv känna att man är ok som den man är.

   Källkritik lär sig eleverna i varje ämne och de är i många fall bättre på detta än de så kallade vuxna som gått i skolan en annan tid. Ofta livets hårda skola.

  Karoline Pettersson på insta. Dietist som krigar för man ska äta normalt och träna lagom! Har en poddradio också, Tyngre dietistpodden!

  Bara jag som tycker att skolsköterskan verkar vara sjukt inskränkt och skammande över vem som går att lyfta som en ”bra” förebild? Vore det inte klokare att ta ett gäng influencers som unga tjejer och killar följer (alltså, gå på antalet följare och hitta de mest populära) och sedan diskutera och problematisera utifrån dem?
  Hon verkar leta efter det perfekta förebilden och gud nej, en sådan kommer hon nog inte finna (och ärligt, om hon hittar sin perfekta person så är det förmodligen ingen som hennes elever kommer gilla)

   Hej! Det är jag som är den inskränkta skolsköterskan. Att det finns goda och dåliga förebilder bland influencers är tydligt för alla som blivit någorlunda vuxna. Jag skammar inga influencers ( utom fiffideohistorien för det gick över alla gränser av dumhet) utan lyfter det faktum att sociala medier påverkar oss oavsett om vi vill eller inte. Alla ungdomar har förebilder. Förebilder har alltid funnits och förr handlade det om artister, idrottsstjärnor mm. Nuförtiden handlar det för många om influencers. Att ha en förebild som har en sund inställning till sin kropp och sin person och som väljer samarbeten med omsorg är mer välgörande för måendet för en 14-åring än att ha en av de många influencers som gör motsatsen.

   När vi diskuterar detta pratar vi alltså om vad som händer med oss själva när vi jämför oss med andra.

   Det är en del av ett stort arbete vi gör om hur man tar hand om sig själv för att få så god hälsa som möjligt. Alltså en liten del som i övrigt handlar om hur man bygger sin självkänsla, skillnad mellan självkänsla och självförtroende och att ha förmåga att göra skillnad på sin person och sina prestationer. Och till sist att ha en självmedkänsla till sig själv, med sina brister och styrkor.

    Word!

  Hur är man en bra förebild för unga tänker jag?

  Vilka kriterier ska man uppfylla liksom?

   Håll inte på och prata illa om dig själv.
   Ta hand om din hälsa.
   Var snäll.
   Tänker jag.

  Jag tycker faktiskt gabjoss har väldigt sund livsfilosofi och kosthållning. Hon äter det hon vill, bryr sig inte om sin vikt och hanterar sin separation utifrån barnens bästa. Sen är det kanske lite väl mycket tuttar o rumpa ibland, men hon verkar i grund klok o självständig.

  Tycker ändå att Gabriella Joss har en sund inställning till träning och hälsa? Hon tränar och äter bra, men har ändå en balans i att inte undanhålla sig det som gott men mindre nyttigt. Och hon förespråkar positivt tänkande osv.

  Josefin Dahlberg

   Härlig på många sätt men NEJ NEJ NEJ! Först creddade hon att jobba skiten ur sig, att aldrig varva ner osv. Sen har hon hela tiden haft en väldigt ”skenhelig” syn på/pratat om mat. ”Åhhhh jag äter bara godis hela tiden men är ändå smal” NEJ det gör du inte.

   Håller med! Josefin är väldigt äkta och wholesome. Fokuserar på välmående och att duga som man är!

  Maja Nilsson Lindelöf och Penny Parnevik, helt klart! Sedan håller jag med en ovanstående kommentar om att JLC verkar vara bra förebilder för unga killar.

  Martina Johanson.

  Alice Stenlöf
  TanbyKlara
  Linna Ahlborg
  Nu vet jag inte hur dessa är när de kommer till träning och sådan slags hälsa men jag tycker personligen att de har en hälsosam relation till mat, ångest och relationer med killar och kompisar. Dessutom är dessa några som ungdomar idag faktiskt följer. Ni som rekommenderar exempelvis ”PT-fia” eller Clara Henry måste nog tänka på att några av de som ungdomar följer mest är liksom paradisehotel-profiler så ni borde nog sänka ribban lite för vad ni tror ungdomar har intresse för.
  //mvh 17-åring

  Linn Ahlborg och Ribecka!

  Andrea Hedenstedt, Nicole Falciani och Maja Nilsson Lindelöf.

  Johanna Bladh! 🙂 🙂 🙂

  Maja Nilsson Lindelöf, Penny Parnevik, Andrea Hedenstedt, Kenza

   Kenza????? Hur kommer det sig att du anser henne vara en sund förebild?

  När jag var 15 så följde jag inga bloggar, däremot typ skvallertidningar, där det handlade om Lindsay Lohan, Amy Winehouse, Paris Hilton m.fl. Tror inte jag såg dem som förebilder direkt? Tror jag hade blivit väldigt anti om någon visat mig en ”bra förebild” som de ville att man skulle ta efter. Alla dessa personer som enligt folk här är bra förebilder, de är säkert väldigt hälsosamma och sunda på alla sätt och vis. Men hur kul är det att följa en sådan person? Det blir typ som att läsa en bok där huvudkaraktären är perfekt och alltid gör det rätta. Ganska tråkigt tbh.

   Hej! Det handlar inte om att jag skall säga till eleverna vad de skall ha för förebilder. Det handlar om att diskutera hur deras förebilder påverkar dem. Och om de känner att de själva har svårt att leva upp till sina eller andras krav på hur de bör se ut, göra, äta eller leva sina liv, då kan det vara en idé att fundera över sina förebilder. Kanske har man egentligen andra intressen som man kan intressera sig för istället. Kanske man då skulle måbättre av att ha andra förebilder? Att försöka känna inåt istället för att följa ”alla andra”. Mår man bra av att följa Bianca och company då har man ju inga problem. Men de som mår dåligt (vilka är mååånga) bör få en chans att reflektera över varför de gör det. Och de bör få veta att man speglar sig i de människor och medier som man omger sig av.

   Varför jag vill ha namn på ”sunda” förebilder är för att jag vill känna till några helt enkelt, då influencers inte är min cup of Tea alls. Men tycker det är viktigt att försöka nå ungdomarna där dom är. Och det har jag fått nu, Nicole Falciani, Peg och Penny tex. Har inte hunnit kolla upp övriga ännu. Men TACK!!☀️
   / skolsköterskan

  Det är rent löjligt att Camilla skriver att Martina Johansson inte kan vara en influencer för att hon är ”för utbildad”, är det nivån som krävs nu för tiden? Psykiskt sjuka, outbildade vrak som promotar en vegansk kost eller parfymer till underlivet? Snälla nån, läs detta https://martinajohansson.se/mer-om-mig/ detta är en FÖREBILD värd namnet!!!

   Fy fan för dig att skriva så. Vad har du för människosyn?

   ”Biohacking, ketogen kost och livsstilsoptimering”

   🤯

   Hon hade lika gärna kunnat skriva essentiella oljor, alkaliskt vatten och kristaller. Ungefär lika vetenskapligt och trovärdigt…

    Ja, de har säkert en utbildning på Chalmers om essentiella oljor…

  Isabella Löwengrip är en bra förebild på det sättet att hon är entreprenör och aldrig ger upp. Hon visar att det är ok att misslyckas, att det är ok att ändra sig och hon är öppen med hur hon mår. Hon är mänsklig.

   Haha. Nej.

  Vanja Wikström! 👍😀

  Jobbar som skolkurator och har själv ställt mig denna frågan. Therese Lindgren är nog den absolut värsta förebilden för unga idag, Tätt följd av Biancas fiffi-deo.

  Det farliga med henne är att hon självdiagnostiserar sig med ångest, depression och alla möjliga kliniska diagnoser som unga tar efter. Unga idag kan knappt känna verkliga känslor längre utan att tro att det är något mycket värre – när partnern gör slut har man ”ångest” och ska åka till psykakut, när det är stressigt i skolan är man ”utbränd”, när man bråkar med någon är man ”deprimerad” osv.

  Dessa känslor och diagnoser finns såklart hos många unga också och de ska vi hantera. Men det farliga blir att man rymmer från sina egna känslor som egentligen är en del av livet, och istället surfar allt djupare in i ”depression” på Google och Instagram och upptäcker och inspireras av självskadebeteende osv, så deras mående eskalerar och de gör sig själv sämre genom att hela tiden få en skev bild av verkligheten. Jag tänker inte nämna någon men i Therese Lindgrens diagnos-kölvatten finns det många andra Micro-influensers som helt går ut på självskadebeteende. Det är lätt att hamna på såna sidor när man fått det ”bekräftat” av en etablerad influenser att det nog är depression man känner.

  Hade de inte fått skeva stora ord att sätta på sina helt normala känslor hade det inte behövt eskalera.

  När Therese sitter i sin perfekta make up i sin selfielampa, i sitt perfekta rum med perfekt hår och pratar om depression i redigerade videos tänker inte unga människor ”åh hon mår dåligt TROTS att hon har allt det där” utan de tänker ”hur dåligt borde inte jag må, som inte har allt det där.” Och så eskalerar det än mer.

  Biancas fiffi-fadäs fick vi snabbt dementera, och många av de unga tycker att det var ett bottennapp för henne: ”Då blev hon så genomskinlig, man såg att allt handlar om sälj”.

  Det som är så genuint obehagligt med de här influensers som säljer en känsla som följarna identifierar sig med också kommer med egna produkter som magiskt får dem att må bättre.

  Indirekt tänker ungdomarna att de behöver hennes produkter för att också må bättre.

  Jag tror dock att influensers och bloggare är förbi för de unga, det är mer vi i 25-40 års åldern som följer dem. Ungdomarna har fullt upp på tic tok och snapschat, och det är där vi i elevhälsan också måste finnas.

   Fast, är Therese diagnoser verkligen självdiagnostiserade?
   Hon har berättat att hon haft kontakt med läkare, psykiatriker, psykologer och samtalsterapeuter. Hon har berättat att hon gått i KBT och gått på diverse olika mediciner som hon inte skulle kunna få tillgång till om hon inte varit i kontakt med läkare som skrivit ut det till henne.

   Utifrån vad hon berättat i sin kanal och i intervjuer är jag väldigt skeptisk till att hon har självdiagnostiserat sig. Hennes problem är väl mer att hon identifierat sig med diagnoserna och att hon på något plan känner sig beroende av dem eftersom det är en av de absolut största anledningarna till varför hon har så många följare.

    Jag har aldrig sett något ”bevis” på hennes diagnoser och tycker de ändras lite efter hand som det passar hennes kanal. Men oavsett så är problemet inte hur hon fått ( om hon ens har) sina diagnoser utan att hon bygger upp hela sin persona kring det, och använder det för att bygga sitt varumärke. Precis som du säger så tar det över. Det är det som är det farliga.

   Nu har T.L. fått diagnoserna hos läkare (och även tidigare fått sjukskrivningar p.g.a sina diagnoser), så vet inte var var du har fått självdiagnos-föreställningen från?!

   Däremot är det ytterst beklämmande med en skolsköterska som som refererar till det kvinnliga könsorganet som ”fiffi” som om hon pratar med förskolebarn!

    Trist med vuxna auktoritetspersoner som försöker utmåla sig som barn (”Hello fellow kids!”).

    Vid de få tillfällena som jag blev kallad till skolsköterskan under min skoltid var det jag som var den vuxna i rummet. Mina försök att höja nivån var meningslösa och långt efter skoltiden när jag träffade på samma skolsköterska i ett annat sammanhang framträdde en annan person i henne – då spattig och nervös snarare än barnslig. Återigen var jag den vuxna i rummet.

    Jag tror hon använder det för att Bianca använder det, precis jag gjorde 🙂

    Som jag sa- oavsett var hon fått sina diagnoser ifrån så är hela poängen att hon bygger sitt kändisskap kring det. Det kan mycket väl vara så som du säger, men själva problemet är just att hon bygger hela sitt varumärke på det, och influerar andra att känna likadant, samtidigt som hon skriver böcker och tjänar pengar på det.

  Mimi höglin !
  Visst gör hon saker ibland som man undrar hur hon nu tänkte men vilken power-mama!
  30år – egen salong, eget företag, hus renovering, tvillingar + bebis i magen, tar hand om sig själv, lagar bra och fin mat, unnar sig ibland precis som det ska vara!

   Men det är väl knappast tonåringar intresserade av?

   Alltså nej.. Har du sett hennes insta eller? Förstorar alltid sina läppar och retuscherar sin kropp. Tycker hon är väldigt härlig i övrigt men att hon gör så drar ner hela intrycket av henne.

    Det har du rätt i. Sambon tycker hon ser ut som en översminkad bimbo 😅
    Kanske inte familje delen intresserar alla ungdomar men hon visar vart man kan komma. Hon har valt att ta avstånd från alkohol och visar det tydligt.
    Har för mig hon bytte utbildning innan hon väl bestämde sig för frisör och ja, egen salong i Stocholm!
    Så den delen är hon absolut värd!
    Jag visste tidigt att jag ville ha familj och barn och sitter själv med hus och barn och fastjobb och 26 år gammal 🤷🏼‍♀️

  diesistsnack på IG. Hon håller på att utbilda sig till dietist.

  Måste slå ett slag för Sarah Hyland, amerikansk skådespelare (Modern Family bla.)

  bethanyhamilton (surfare som fick sin arm avbiten av en haj)

  feliciagrimmenhag (svensk para-ryttare)

  Okej, så vi kan konstatera att alla influencers är dåliga i någons ögon. Att ingen kan göra någonting rätt, och att alla är hemska.

  Carolina Klüft borde bli influencer, henne var det coolt att se upp till när jag var liten.

  Wilma Holmqvist är en genuin och positiv influencer! Hon har även en bror (Emil) som är aktiv på youtube tillsammans med henne så där finns en kille också om ni söker det.

  Maja Nilsson Lindelöf är en grym förebild!

  Brita Zackari, Flora Wiström och HanaPee ☀️

  Jag jobbar med tjejgrupp i åk. 8 och har mycket samtal om normer, sociala medier, gromning, sex osv. Där pratar vi tillsammans i grupp om förebilder i sociala medier och det blir såklart diskusssion kring personerna då alla har olika åsikter. Det vi försöker göra som ledare är inte att ta ställning utan snarare vända och vrida på allt och öppna upp till dialog. Tjejerna har massa kloka tankar. Vuxna kan inte bestämma förebilder utan snarare ha dialog kring vad sociala medier är och hur det påverkar alla. Jag tycker man inte bör ha fullt fokus på specifika individer utan snarare prata om hur ser klimatet ut på nätet, vilka appar finns, till vilket syfte, vad finns i vårt flöde och hur påverkar det oss. Tex har vi pratat om caias sexistiska reklam osv.

  Alice Stenlöf, Peg och Penny, Andrea Hedenstedt, Laki!

   Kenza, Linn Ahlborg (dock lite mkt alkohol ibland), Alice Stenlöf, Peg o Penny Parnevik, Wilma Holmqvist, Ida Warg.

   Ur ett ungdomsperspektiv. Dock är just det här med märkeskläder, och att slänga med pengar hit o dit osv gör att många går bort. Och då skulle jag säga att den enda som faktiskt är relaterbar och vettig/sund är Wilma Holmqvist, hon visar typ aldrig alkohol, har fötterna på jorden och kastar inte runt pengar hur som helst.

   Jag har märkt tex på min lillebror och hans vänner att de har fått en skev bild på pengar som kan vara en del av psykisk ohälsa, eller bara en skev bild på arbete över lag. Och då tycker jag att Wilma Holmqvist är vettigast

  Dietistsnack, Portionenundertian, Gudiol och Elaine.

  Margaux Dietz

   Hahahaha NEJ

  Linn Ahlborg, Nicole Falciani, Kenza

  Så för att passera alla poliser här inne ska man:
  1. Inte dricka ”för mycket” eller berätta om en bakfylla.
  2. Inte visa upp för mycket träning.
  3. Visa upp ATT man tränar, att inte vara tydlig med att man tränar och är sund är inte ok.
  4. Äta ”sunt”, ospecificerat vad det är.
  5. Inte konsumera för mycket, om det inte är ”rätt” saker.
  6. Inte göra något med sin kropp som kan korsa någon annans preferenser.
  7. Inte baka en massa kakor, herreud vad osunt?!?
  8. Inte ”må dåligt för att få uppmärksamhet”.
  9. Tycka om och acceptera sin kropp oavsett storlek
  10. Inte tycka om sig själv för mycket, dvs vara egenkär.
  11. Inte premiera osund livsstil genom att vara helt nöjd med en tjock kropp.
  12. Inte ha en ätstörning och vara ärlig med det.
  13. Inte kämpa med sina relationer eller ha ett rörigt kärleksliv.
  14. Vara så ung så att tonåringar blir intresserade och kan identifiera sig, men ta bealut som en mogen 50-åring.
  15. Inte köra för korta sträckor i bil.
  16. Inte flyga för mycket.
  17. Ha intressant content, men aldrig göra något konstigt för att skapa intressant content
  18. Inte ha en för rik man som möjliggör ens extravaganta livsstil.
  19. Ha en tydlig nisch, ett intresse som särskiljer bloggen/instagrammen.
  20. Leva med fötterna på jorden nära natur och djur och vara jordnära.
  21. Men herregud, lev inte jordnära på ett alldeles för ”fejkat och tillrättalagt” sätt!

  Ellen Bergström, och även hennes syster Kajsa

  Penny Parnevik!! ❤

  Definitivt Maja Nilsson Lindelöf, Matilda Djerf och Andrea Hedenstedt!! Tjejer som jag mår genuint bra av att följa och verkligen blir inspirerad till att ta hand om mig själv på det bästa sätt jag kan på mitt sätt ❤️

  MAJA NILSSON LINDELÖF ♥️

  Johanna Bladh gillar jag sen jag började följa henne. Du har dock inte skrivit så mkt om henne men tror nog hon nämnts någon gång. Skulle kunna se henne som en bra förebild för skolungdomar.

  Ingen. Lär ungdomarna älska sig själva först innan de apar efter andra!

   Ok Boomer

  Bianca Gonzalez helt klart!

  Penny och Peg Parnevik
  Zara Larsson
  Alice Stenlöf
  Hannalicous

  Tycker många av de kroppspositiva är sunda förebilder. Typ Fia Anderberg, Therese Wickman, sizecarolina, curvesinclothes, fridakummerfeldt med flera.

  Om barn i yngre tonåren (vilket jag gissar att det rör sig om) inte kan ta till sig information om det inte kommer ur en influencers mun har vi ett mycket allvarligt problem.
  Att få någon att komma till en skola ovh föreläsa är inte gratis och jag tycler definitivt skolsköterskan ska lägga pengar på annat än lägga sina åsikter i mun på en opålitlig influencer. Influencers är influencers för att de presenterar en falskt perfekt bild av sig själva eller för att de är olämpliga, därav attraktionen för unga. Dessutom tycker jag hon ska sluta lära barn att det kvinnliga könsorganet heter ”fiffi”, har vi en knähund mellan benen eller?

  LADY DAHMER!!!!!!!!!!!!!!!!
  önskar jag kände till henne när jag var 14…..

  Sanne Alexandra, alla dagar i veckan. Sund, medveten med en bra hälsosam syn och alltid glad!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *