213 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Har endometrios och har mååånga ggr tänkt på hur andra med mens i länder där inte ens rätt skydd finns – hur fan klarar de smärtan utan smärtlindring? Och utan de bekvämligheter som vi har. Rinnande vatten.

  Fy fan.

   Och tranexamsyran som gör att man kan typ röra sig, nysa eller gå utanför dörren. Är såååå lyckligt lottad som har tillgång till allt detta!

   My vad bra skrivet. Jag låg inne på gyn men för annat. Var några pga det du har.Bl a en äldre tant som sa hon haft endometrios hela livet. Vad jobbigt det måsta vara med smärtan. Ta hand om dej.

    Usch ja jag har varit inlagd mååånga ggr tyvärr. Vården här är tyvärr fruktansvärt dålig gällande endometrios (andra sjukdomar har jag inte erfarenhet av). Det är fruktansvärt. Kräkas, svimma, vara olidligt trött, noll energi.

    Men just nu mår jag iaf bra 😅

   Ta kontakt med Jenny Koos på vulverine.se, hon är grym och kan hjälpa dig att kanske kunna leva utan smärta!

    Jag har opererats i London av en specialist, han räddade mitt liv 🙂 Tack ändå.

     Vem?

      Peter Barton-Smith

   Är endometrios lika vanligt i fattiga länder? var det lika vanligt för tex 1000 år sedan? skulle gärna ser fakta på detta.
   Jag tror att många sjukdomar som vi har i I-länder beror på hur vi lever och våran kost, speciellt under våran uppväxt, hur vi utsätts för avgaser, e-ämnen i maten, mediciner, att maten vi äter besprutas med kemikalier, att köttet vi äter behandlats med mediciner, osv.

    Vilka sjukdomar tänker du på då? Och det du nämner är inte något som bara vi i västvärlden får stå ut med eller skiljer sig på annat sätt. Billiga bilar som släpper ut mer avgaser används i u-länder, inte samma möjligheter att äta ”ren” mat, inte tillgång till mediciner alls som gör att personer dör i förtid, människor arbetar på ställen där besprutningarna sker och insjuknar pga det.

     Jag hade grov endometrios i flera år. Jag trodde jag skulle dö vid varje mens, bokstavligen talat. Låg och spydde och övervägde alltid sjukhus men trodde att ”det inte var så farligt.” Aldrig upplevt sådan smärta.

     För något år sedan slutade jag med all gluten, ”processed foods” och mjölk. Började äta mer som man gjorde i urmänniskorna (innan de började odla gluten) och Jesus – nu känner jag knappt ens att jag har mens? Det kommer lite blod men det är allt. Allting ser fint ut enligt gyn med. Nu har liksom mina väninnor utan endometrios MER mensvärk än mig som inte ens KÄNNER det alls? Helt sjukt.
     Men jag förstår att alla säkerligen inte vill ändra om sin kost sådär, men jag tror helt ärligt talat det är det som ska till. Det vi äter idag är inte ”naturligt” för fem öre. Och jag anser det ganska tragiskt att man har missuppfattat ”varierad kost” som alltifrån pasta/pizza till grönsaker. Varierad kost betyder olika typer av vitaminer/näring som kroppen behöver. Inte glass godis OCH nyttigt.
     Men men, det här är säkert så Unpopular Opinion att jag inte ens orkar ge mig in i diskussionen. Men om man är seriöst med att man vill bli av med sin endometrios, så testa för guds skull det här.

      Åh, vad kul och spännande att höra att du blev bättre efter du ändrat din kost 😀
      Ja kosten påverkar otroligt mycket, och många har ju börjat må bättre genom att ändra sin kost, så finns absolut en sanning i det.
      Jag tror dock inte alla blir bättre av att ändra sin kost när man redan har sjukdomen, men jag tror om vi inte utsattes för dålig kost, miljöutsläpp och annat under uppväxten kanske färre skulle utveckla visa sjukdomar.

      Fast det där är antingen en myt eller heeeelt individuellt. Jag har provat ALLT. Äter veganskt, undviker socker, dricker inget koffein osv osv men min endometrios försvinner inte – den ör djupt infiltrerad, vad jag äter kommer inte påverka.

      Herregud läs på om endometrios. Sånt hår gör mig bara förbannad. Cystor och sammnväxningar kan absolut triggas. Men att det skulle försvinna – nä då hade INGEN haft endometrios såklart.

       Helt enig med dig! Har också endo. Min sjukgymnast på endometriosteamet sa att visst, man kan prova sig fram med kosten om man känner för det, men det finns ingen vetenskapligt stöd för att det påverkar endometriosen. Skrattretande om folk tror att jag eller andra fått endometrios pga dålig kost i uppväxten?? Wtf. Dålig kost kan ge många sjukdomar som diabetes och fetma men inte endometrios. Endometrios är att ha livmoderslemhinna utanför livmodern, hur skulle pasta med köttbullar och ketchup i barndomen orsaka det tillståndet hos en kvinna undrar jag. Suck

        E-ämnen i kosten, besprutningsmedel på odlingarna, mediciner till djuren man sedan slaktar för kött, miljögifter som läcker ut i naturen till åkrarna där vi sedan odlar våran mat, och allt detta får vi sedan i oss när vi äter.

        Visste du att en del biltvättmedel innehåller ämnen vars rester är hormonhärmande, och att dessa ämnen hamnar i våra vattendrag?
        Och hygienprodukter kan innehålla ämnen som är Hormonstörande och som påverkar hormonsystemen i kroppen.

        Så om ett barn får i sig allt detta under flera år under sin utveckling tror jag absolut att det kan påverka kroppen och dem organ som styr hormonerna i kroppen.

       Men det är ju mycket i en vegansk kost som inte är toppen. Ofta är den full av soja t.ex. Eller andra bönor, spenat, nattskatteväxter… finns SÅ mycket som kan påverka förutom gluten, laktos och raffinerade vita livsmedel. Du kanske skulle läsa på lite själv istället? Fattar att det suger när man känner det som att man testat ”allt” och andra människor lyckas må bra men inte du. Men det betyder ju egentligen bara att du kanske inte hittat vad som fungerar för DIG än, inte att alla andra människor som lyckas har fel eller har inbillat sig friska.

     Tex diabetes pga felaktig kost, alla sjukdomar kopplade till hjärt- och kärlsjukdomar, allergier, epilepsi som man utvecklar när man är 10 år eller äldre.

     Vi pratar om olika världar, jag pratar om dem fattiga byarna där man klarar sig själv och sköter sin egen mat inom familjen/byn, du pratar om fattiga städer där man jobbar på någon annans åker och får betalt.

     Om 1 bil med dåliga avgaser åker förbi byn 2 ggr/vecka kan inte jämföras med dem avgaser vi lever ibland i Sverige dagligen. Och även skadliga utsläpp från tex fabriker.
     Dem har renare mat än oss, dem odlar sin egen mat, föder upp sina egna djur på bete, dem har inte tillgång till besprutningsmedel, eller färdigproducerat foder till djuren, alla utsläpp vi gör i naturen från bilar, från fabriker, mm, det hamnar i miljön, i våra åkrar där vi sedan odlar våran mat.
     Om du räknar hur många mediciner en person tagit innan den föds tills den är 18 år och läser bipacksedeln med biverkningar borde du förstå att alla mediciner är skadliga för kroppen, att tro att mediciner absolut har 0 effekt på ett människa som växer och utvecklas är naivt.

     Men sen är det sant, vi i I-länder har allt detta för att överleva, vi har en värld full av bilar och fabriker för att samhället ska fungera, vi odlar våran mat på det sättet vi gör för att det går inte att alla odlar sin egen mat på ett ekologiskt sätt, vi tar mediciner för att överleva.

     Så jag vi överlever, men tror absolut det är även skadar oss, sedan kan vi leva med våra problem, sjukdomar, mm.
     Men att tro att hur vi lever har 0 effekt på våran kropp och utveckling är bara naivt.

     Och som sagt, finns det någon statistik på hur många i riktiga fattiga länder som har endometrios? och hur vanligt det var med endometrios för 1000 år sedan? jag tror tyvärr ingen sån statistik finns, men det vore intressant om det fanns att se, för jag tror absolut att hur vi lever påverkar oss, speciellt barnen som växer upp i denna miljö.

      Kan du inte bara börja med att kolla upp vad endometrios är?

       Jag vet vad endometrios är, men däremot vet man inte idag VARFÖR vissa får endometrios.
       Så det är inte alls omöjligt att det kan bero på miljö betingade problem under barnets utveckling. Menar inte att föräldrarna gjort något fel, utan hur vi lever i I-länder kanske kan vara skadligt för kroppens utveckling.

      Hur menar du med att epilepsi utlöst efter 10 års ålder orsakas av felaktig kost?

       Tror du läste fel, diabetes typ2 kan man utveckla pga felaktig kost, menade inte att man får epilepsi pga felaktig kost.
       Men jag tror att epilepsi kan utvecklas pga miljögifter eller skadliga ämnen i miljön/maten.

       Endel föds med epilepsi, endel får det efter tex skallskada/hjärntumör/stroke, i dem fallen är det inte miljö betingat.

       Men ca 50% av alla som får epilepsi kan man inte hitta någon orsak, det är dessa personer jag funderar på om det kan bero på miljögifter som vi alla dagligen utsätts för.

        Finns det något som stödjer det? Eller bara egna teorier? Vore jätteintressant att läsa, har aldrig hört om det förut.

         Om att epilepsi kan vara miljö betingat? nej, det vet man inte ännu idag, det är bara en teori, som jag och många andra har.
         Men förut trodde man cigg var ofarligt, och att rök från cigg var ofarligt. Vi lär oss mer och mer.

         Tex vet vi att höga halter av kvävedioxiden, som finns i avgaser från bilar, ökar risken för demenssjukdomar, det finns också samband med hjärtinfarkt och kvävedioxid. Å 2015 var det 15 av 30 stora städer som hade för höga halter av kvävedioxiden. Kvävedioxider orsakar även skador på människors andningsorgan.

         Tex bensen, som också finns i avgaser från bilar, det är cancerframkallande i för stor mängd.

         Tex avgaser från Diselbilar bilda fler cancerframkallande ämnen jämfört med avgaser från bensin.

         Visste du att en del biltvättmedel innehåller ämnen vars rester är hormonhärmande?

         Och hygienprodukter kan innehålla ämnen som är Hormonstörande och som påverkar hormonsystemen i kroppen, studier har även visat koppling till bl.a diabetes typ 2, fetma, hormonrelaterad cancer, svårighet att få barn och hjärnans utveckling.

         Så jag tror absolut att det kan risk att epilepsi utan känd orsak kan vara miljö betingat.

         Jag har fått biståenden epikepsi av tramadolmissbruk, inte ovanligt tyvärr.

        Kan va miljöbetingat om man får ep efter slag i huvudet av en person med endometrios!

        Visst, miljön påverkar men det är lite väl mkt foliehatt…

         Som sagt, narkotikaklassade mediciner kan ge epilepsi så det är inte helt ute och cyklas. Fick diagnosen som 25-åring. Även lyrica, centralstimulerande adhd-medicin och anti-depp kan ge krampsnfall, många krampanfall kan i sin tur leda till epilepsi. Även om jag fick diagnosen som 25 började jag krama tidigt i mitt tramadolmissbruk, när jag fortfarande var högfungerande i samhället och tog doser som inte var högre än rekommenderat 🤷‍♀️

          Kramades iofs mycket iom att det är en mysig drog, men menade krampa 😋

      Diabetes typ 1 beror dock inte på felaktig kost. Det är endast typ 2 som gör det.
      Diabetes typ 1 har funnits ganska länge dessutom.

       Ja jag vet, typ 1 år ärfligt = genetiskt betingad.
       Typ 2 kan vara både ärftligt, men även komma pga felaktig kost

        Man vet dock inte vad diabetes typ 1 beror på. Man har bara kunnat utesluta t.ex. kost som orsak.

         Hm, kanske också kan påverkas av miljö betingade faktorer?

          Det var då fan vad du snöat in dig på miljöaspekt. Ska du byta miljö eller vad är det frågan om?
          Alltså jag orkar inte, har skattat så mycket att jag gråter.
          Det såg bara så roligt ut när du fick in miljön lite försynt här också.
          Menar verkligen inget illa, så fint att du är nyfiken av dig. 💚💚

           Förstår faktiskt inte varför du tycker det verkar helt galet med det som Anonym här ovan skriver. Tycker också det är intressant hur miljö kan påverka oss i olika sammanhang.

           Haha, jag det är klart jag snöat in mig på miljöaspekt då det är det jag diskuterar runt, hurvida det kan vara så att visa sjukdomar ökat i antal pga miljö betingade problem 😉

           22:11
           Tyckte inte det var galet alls. Tvärtom, såg bara så roligt ut att miljöfrågan kommer upp i alla kommentarerna och såg ut som att hen försöker hinta om något lite diskret.

           Jag skrattar åt sånna som dig som är så ignoranta! 😂😂 Tror du på riktigt att miljön inte har ett skit att göra med vår hälsa? Vi har hur många olika allergier som helst här i västvärlden, en del av dom är ren bullshit, vi har alla möjliga bokstavskombinationer att det är löjligt, vi är så renliga att många har förstört sitt immunförsvar, osv osv. Och så är vi ju naiva då, allt måste minsann länkas till en artikel, för tänka själv och se ett helhetsperspektiv är något vi förlorat för länge sen (väntar på nån kommentar som ”och hur vet du det? Har du källa på det?” 😂👌 #media

           Anna / 22:49
           Bokstavskombinationer tror jag dock är gammalt som man bara uppmärksammat mer idag.

           Det finns en text som vissa berättar för barn som utreds för ADHD, vilket jag tycker är så talande
           ”Så här är det. Det finns två sorter av människor och det har det gjort sedan tidernas begynnelse. Det finns bönder och jägare, Bönder kan planera och vänta. De sår och skördar tålmodigt och noggrant. Jägare däremot måste vara på spänn hela tiden, redo att reagera mot faror och snabbt agera. De uppfattar minsta ljud. Nu ska vi ta reda på om du är en jägare. Det är inget fel på dig. Det är samhället som är anpassad efter bönder och inte efter jägare. Man kan inte sätta jägaren i ett fyrkantigt bås och säga åt dem att sitta still. De är inte gjorda för det. Nu ska vi börja …”

           Så det har nog alltid funnits många med bokstavskombinationer
           Förr när man var tvungen att vara på sin vakt och akta sig för björn, varg, och andra faror, så hade en person med ADHD större chans att överleva än en person utan ADHD, eftersom personer med ADHD oftast är mer på alerten hela tiden och beredd ifall faror dyker upp. Det var även en tid då man rörda på sig jämnt, jagade, vandrade, mm, vilket passar en hyperaktiv person som inte kan vara stilla.
           Men det är som sagt bara vad jag tror 🙂

           Anna⭐️⭐️
           Vad pratar du om?

           Jag tror visst att miljön påverkar vår hälsa.

           Var har jag skrivit att jag inte gör det?

          Det jag fått höra från bland annat diabetesläkare är att det kan bero på någon yttre miljöbetingad orsak med diabetes typ 1. Det man iaf vet är att vi i Sverige och Finland har högst andel personer som får diabetes typ 1.

        Diabetes typ 2 är mer ärftlig än typ 1. Bara ett litet instick. Go kväll på er ☺️

        Själv fick jag diabetes typ 2 när jag var 25. Alltid varit normalviktig och rört mig mkt. Sista två åren innan hade jag gått upp typ 5 kg i vikt men inte mer. Blev gravt chockad när jag fick beskedet.

         Det är inte enbart övervikt som orsakar Diabetes 2, utan kosten. Du kan äta dålig kost utan att vara överviktig. Barn och unga med Diabetes 2 har ökat kraftigt på senare år.

         Du kan få diabetes typ 2 även om du är smal, antingen pga felaktig kost eller pga gener (=ärftlighet)

      Du använder de och dem felaktigt i så stor utsträckning att det är jobbigt att läsa dina kommentarer
      https://www.textlyft.se/textbildning/spr%C3%A5kfr%C3%A5gor/de-eller-dem–42109064

       Tur det finns andra kommenterar du kan läsa då istället <3 🙂

    Diagnoser allmänt är svåra, det beror ju på hur många som söker vård, och en diagnos ges vid titthålsoperation. Inget man gör bara sådär (spec inte för 1000 år sedan 😅). Men kanske om man tittar mer allmänt på smärtproblematik vid mens?

     Ja det är svårt för 1000 år sedan, kvinnor var ju lite ”oviktiga” då, så tyvärr var det nog ingen som brydde sig om att skriva ner om kvinnor hade ont, hur ofta, osv.
     Men det hade varit intressant om det funnits sådan info. Även hur många som hade dödlig allergi för 1000 år sedan, hur många som hade diabetes för 1000 år sedan, mm.
     För jag tror att vi i I-länder lever längre tack vare allt vi har, men även att vi har större risk att utveckla sjukdomar/problem pga det.

      Men allergi är man väl ganska på det klara med hur det funkar? Att vi i tidig ålder inte utsätts för allergener och infektioner vilket gör att immunförsvaret ballar ur. Sen är ju även det väldigt genetiskt.

    Ja endometrios och myom osv är vanliga också i ”fattiga länder.” De är hormonellt och troligtvis genetiskt betingade och inga välfärdssyndrom.

     Det är dock idag inte kännt varför visa får endometrios.
     Om du utsätts för avgaser, E-ämnen, besprutningsmedel, och mediciner i kött som inte är avsedda för människor, tror du inte att sånt påverkar ett barn under utvecklingen?
     Och i kroppens utveckling ingår även hormonerna, så om något går fel i foster stadiet, eller under barnet utveckling så tror jag absolut att det kan påverka hormonerna, och i sin tur leda till endometrios, eller andra sjukdomar.

      Jaha. Jag rekommenderar dig ett par studier från Västafrika.

       jaså, vilka då? länkar? 🙂

      Vet du ens vad e-ämnen är?

       Jepp, e-ämnen är tillsatser, vissa är naturliga och andra konstgjorda, dem ska enbart ha effekt på maten och inte på personen som äter maten.
       Däremot kommer det fram ny vetenskaplig forskning om E-ämnen hela tiden och ibland upptäcker man att E-ämnen som var okej att äta förut faktisk inte är okej och då tas dessa ämnen bort från listan över vilket som är godkända att använda.

       Däremot finns det E-ämnen i många olika livsmedel idag, vilket för att vi får i oss ganska mycket på tex 10 år.
       Så hur stor mängd E-ämnen kan ett barn på 3-13 år äta utan att det är skadligt för kroppen och utvecklingen? det är ganska omöjligt att säga.

        Men vet du skillnaden på ”de” och ”dem” då?

         nope, jag diskuterade E-ämnen och hurvida dem ev kan ha skadlig effekt på kroppen, jag är inte här för att gå en svenska lektion 🙂

         21:54
         Sssssssluuuuutaaaaaa.

         Det blir väl DOM?

        Det är ju just det, en samling av _massor_ av olika godkända tillsatser. Vilket gör att det är helt omöjligt att prata om vilka mängder e-ämnen som är ok. Däremot kan man prata om en specifik tillsats och dess eventuella påverkan, men det är ju en helt annan sak än ”e-ämnen”.

         Okej, jag har plockat ut några E-ämnen som finns i fler vanliga livsmedel.
         Så kan vi lättare prata om vilken mängd som är okej.

         hur mycket E300 kan man få sig från man är 3-13år utan att det är skadligt för barnets utvecklande kropp?
         hur mycket E250 kan man få sig från man är 3-13år utan att det är skadligt för barnets utvecklande kropp?
         hur mycket E951 kan man få sig från man är 3-13år utan att det är skadligt för barnets utvecklande kropp?
         hur mycket E950 kan man få sig från man är 3-13år utan att det är skadligt för barnets utvecklande kropp?
         hur mycket E160e kan man få sig från man är 3-13år utan att det är skadligt för barnets utvecklande kropp?

         E954 har vid djurförsök visat sig kunna orsaka blåscancer i höga doser, så hur mycket av det kan man få sig från man är 3-13år utan att det är skadligt för barnet?

          Varför pratar du om just 3-13 år? Vad är det som händer vid 3 och 13 års ålder?

           Utveckling! Hjärna, kropp osv. En flicka får antagligen mens däremellan.

           Kroppen och alla organ utvecklas som mest när vi är unga.
           Efter 13 år börjar folk få mens (endel får ännu tidigare, men majoriteten får det när dem är 13-18 år), så ska det ske en skada under utvecklingen i organen som styr hormonerna i kroppen måste det ska innan personen har fått mens.

          E300, alltså C-vitamin, är vattenlöslig och förs ur kroppen vid överskott. Har inga kända hälsorisker, däremot är det en nyttig antioxidant.

          E250, alltså Natriumnitrit, kan vara cancerframkallande men detta hämmas bla genom tillsättning antioxidanter (alltså tillsatser med e-nr).

          E951,aspartam, bryts ner till metanol i kroppen men det finns mer metanol i en frukt än vad som bildas av att dricka ett glas aspartamsötad läsk.

          Du bl a alltså hej vilt när du pratar om e-ämnen som farliga och dina frågor ovan kan appliceras på precis vilken ingrediens som helst.

           Jag vet vad dessa E-ämnen är, fast du svarade inte hur mycket man kunde få i sig av dessa ämnen utan att det är farligt?

           E 300 är Askorbinsyra, jag det finns naturligt i frukt och grönsaker, men framställs oftast syntetiskt = en syntetiskt tillsatts. Askorbinsyra får användas utan mängdbegränsning till de flesta livsmedel.
           Betyder det att ett barn kan äta 1 kilo Askorbinsyra varje vecka i 10 års tid utan att ta skada av det?

           E 951 = Aspartam är syntetiskt tillsatts, och är ca 200 gånger sötare än vanligt socker. Hur mycket av det kan man äta varje vecka utan att det är farligt?

       Hade du inga andra argument än att hacka på personens användning av de/dem? Jävla idiot

    Anonym 19:39
    Snälla bagatellisera inte Endometrios. Var glad att du slipper den sjukdomen.

     Anonym bagatelliserar inte i mina ögon. Är väl en ganska relevant fråga då sjukdomar ibland kan skilja sig åt i världen pga ex genetik eller miljö. Det kan skilja sig hur väl människor från olika delar av världen svarar på läkemedel också, och så är det bara. Sen finns ju problemet med diagnostisering, där finns antagligen ett enormt mörkertal. Man kan väl hoppas att endometrios inte är lika vanligt i dessa länder då flickorna har nog med problem med själva mensen i sig bara.

     Jag bagatelliserar inte Endometrios, jag vet vilken hemsk sjukdom det är, och vilket hemskt lidande det är, och hur dåligt bemöt dem blir inom vården när dem söker hjälp för sina besvär.
     Men det var en intressant tanke, om det är lika vanligt i fattiga områden där dem lever annorlunda, eller om det kan vara miljö betingat.

      Rekommenderar er alla att kolla Nancy’s Nook Endometriosis education på fb! Stigman kring mens är fortfarande påtaglig så tänk er hur svårt det är i ”fattiga länder”. Börja säg att ni har mens istället för Lingonveckan tex

       Oftast undviker man väl att säga mens enbart offentligt för att man inte vill att alla runt omkring som råkar höra ska veta?
       Hemma med ens partner eller om en syster/bästa kompis frågar om man ska åka och bada är det nog få som inte vågar säga att dem har mens helt enkelt.

    Fram till för bara några årtionden avfärdas alla kvinnliga sjukdomar utan synliga externa symptom som ”hysteria”.

     mm, det jag misstänkte, att det inte finns dokumentation från 1000 år tillbaka, då ingen brydde sig om kvinnor eftersom dem var ”oviktiga”, men hade vart intressant att se ändå.

      Men herregud.

       Vadå herregud?

        Alltså förlåt, men om ens absolut enda förklaringsmodell till att just endometriosforskningen på 1000- talet var bristfällig var att kvinnan var oviktig har man lite problem med sin allmänbildning. Vilket är helt okej men det ser lite tokigt ut i skrift.

         Fast det är ju sant, för 1000 år sedan forskade man inte lika mycket på sjukdomar som enbart drabbar kvinnor, jämfört med hur man forskade på sjukdomar som drabbar män eller alla oavsett kön.

         Man forskade väl hejvilt på både män och kvinnor. Sprättade upp, borrade i huvudet, sydde ihop ojojoj.

       Vad då herre gud?
       För 1000 tals års sedan sågs kvinnan som ett objekt, hon hade inga rättigheter, och hennes liv gick ut på att sköta huset, barnen och födda flera barn.

        Absolut. Men när uppfanns penicillinet? Vilket århundrade pratar vi om?

         Penicillinet upptäcktes 1928, men vart en medicin först 1941, det var män som upptäckte det och utvecklade det.
         Men vad har det med att kvinnor, och att deras sjukdomar relaterade till könet inte forskades på lika mycket som på män? Vad har det att göra med kvinnors rättigheter för 1000 år sedan?

          Du får helt enkelt själv fundera på vad det kan ha haft för betydelse för 1000 talets endometriosforskning om modern läkarvetenskap existerar 900 år senare. Jag ger upp.

           Menar du att man uppfann Penicillinet 1941 för att prova behandla kvinnors Endometrios 2019?
           Penicillinet kom inte till enbart för kvinnors skull, och det upptäcktes inte när man forskade på kvinnors sjukdomar, det upptäcktes egentligen av en slump, men kom att bli ett viktigt läkemedel som räddat många människors liv.
           Men det har ingenting med forskningen på kvinnliga sjukdomar, eller kvinnors rättigheter för 1000 år sedan att göra.

           Men det var inte det här jag ville diskutera, jag ville diskutera hurvida farliga ämnen i våran miljö kan bidra till ökad risk för sjukdomar idag, så från och med nu kommer jag ej svara mer på detta ämne 🙂

           Hjälp..

        Dessa ansvarsområden du nämner är inga småsaker.

        Civilisationen hade börjat uppstå för omkring 10000-12000 år sedan och det berodde främst på att vi slog oss ned på ett ställe och odlade istället för vara nomader. Att det då uppstod könsroller – sprungna ur biologi – är inget konstigt eller fel. Det är bara så den naturliga ordningen ser ut.

        Att kvinnan för 1000 år sedan inte hade någon betydelse mer än som barnafödare är en myt. Den låga statusen kom till Norden först med kristendomen. Under tidigare historisk tid hade nordiska kvinnor stort inflytande, äganderätt och självbestämmande.

         Kristendomen fanns i Sverige för 1000 år sedan.

         Och vikingarna var nog inte heller intresserad att forska om kvinnor och deras sjukdomar.

    Hittade en läkarbok som är 100 år gammal. Där stod i princip samma information om endometrios, som det står på 1177 idag. Med annorlunda språk såklart.

    Har sett dokumentär från nåt land i Afrika med tjejer som har endometrios. Huruvida brett/vanligt osv har jag ingen aning om.

    Men TANKEN på att inte kunna ligga på toagolvet med ipad/telefon som sällskap, dusch att sitta i, toalett att spy i/försöka gå på toa på. Eller att inte ha tillgång till bindor (eller vad man nu väljer, pga endometriosen kan jag inte ha annat pga triggar smärtorna) och smärtstillande. Kanske en fruktansvärd värme som tar ännu mer ork och energi från en.

    Mardröm

     Spännande, ja att endometrios troligen alltid har funnits vet man ju, men frågan är om miljön kan påverka att fler utvecklar det/större risk att man utvecklar det.
     Endel av dessa fattiga kvinnor måste ju varje dag hämta vatten, laga mat, mm, för att dem själva och familjen ska överleva, det känns som en omöjlighet att göra det med endometrios.
     Mtp hur vården i Sverige ibland behandlar folk med endometrios så undrar jag om det ens finns någon form av behandling för endometrios för folk i dessa fattiga länder.

      Någon skrev ju att det var hormonellt och antagligen genetiskt betingat?

       Endometrios är hormonellt, däremot är ju dem organ som styr hormonerna i kroppen sådana som utvecklas när barnet växer, så om barnet utsätts för farliga ämnen i miljön är ju frågan om det finns risk att sådana ämnen kan påverka organen utveckling och orsaka ett hormonellt fel som i sin tur leder till Endometrios.

       Visste du att en del biltvättmedel innehåller ämnen vars rester som hamnar i vattnet är hormonhärmande?
       Och hygienprodukter kan innehålla ämnen som är Hormonstörande och som påverkar hormonsystemen i kroppen.
       Så vad händer om barn kommer i kontakt/dricker med vatten som har hormonhärmande ämnen i sig. Eller om man använder hygien produkter på ett barn som påverkar hormonsystemen. Hur påverkar det barnet och barnets utveckling?

        Exakt därför går SPF bort för min del i vart fall.

       Kan tänka mig två rätt logiska faktorer till varför det eventuellt är vanligare nu.
       1) man vet att endometrios blir värre varje gång man har ägglossning, och kvinnor har ägglossning mycket fler gånger nu än tidigare. Det är inte naturligt att ha mens varje månad i tiotals år, tidigare har man blivit gravid i tonåren och sedan regelbundet ända tills antingen man kommer i klimakteriet eller dör tidigt. Jag kan tänka mig att detta gjort så att kvinnor tidigare inte utvecklat grov endometrios i samma utsträckning som nu. Bästa behandlingen för endometrios är att bli gravid, men då många idag inte vill tidigt i livet så ger man hormoner istället vilket också pausar ägglossning.
       2) eftersom endometrios är ärftligt och även kan orsaka problem att få barn kan jag tänka mig att evolutionen delvis rensat bort endometrios tidigare. För att det inte fanns möjlighet till hjälp att bli gravid förr så kvinnor med endometrios som inte fick barn inte förde generna vidare. Idag får ju de kvinnorna hjälp och då är det logiskt att det finns mera fall idag än tidigare.

        Du kan bli gravid och föda barn trots endometrios.

         Jo klart man kan, det är jag levande bevis på 🙂 men en stor del av de som inte kan få barn har endometrios.

        Intressanta tankar, kan helt klart ha något med saken att göra 🙂

      Nej, det är ingen omöjlighet – folk är tvungna. Samma gällde kvinnor i Sverige för 40 år sedan.

       Jo men för tex My som ligger på toagolvet pga endometrios så tror jag att gå ner till sjön och hämta en hink med vatten, och ställa sig vid spisen och laga mat när hon har ont av sin endometrios är en omöjlighet. Jag tror inte hon väljer att ligga på toagolvet för att det är mysigt liksom. Och det är många andra med endometrios som har lika ont och mår lika dåligt.

        Kan lova att jag gärna hade sluppit ligga på golvet. Jag kan inte gå, tror inte folk förstår hur dålig man kan bli av endometrios.

        Smärtstillande i form av morfin i olika höga doser, ibland injektioner och intravenöst utöver tabletter (samt inlagd på sjukhus med dropp och där enda fokus är att få bort smärtan).

        Jag hade aldrig (oavsett hur tvungen jag va) kunnat gå till en sjö/brunn för att hämta vatten. Alltså fysiskt hade det inte gått, totalt omöjligt :/

        Du (22.45) verkar iaf ha god förståelse och vara realistisk 🌸 Sovgott 😄

        Ja folk har olika förutsättningar. Har man inte möjlighet dricka vatten utan att hämta det så hämtar man vatten, annars dör man.

         Ja så frågan är väl, dog folk förr pga svår endometrios för att dem inte kunde hämta vatten eller laga mat? Eller var endometrios förr i tiden inte lika allvarlig och smärtsam som idag?

          Nej, givet hämtar du ditt vatten om du måste, hur ont du än har. Ingen kvinna i sverige idag lever under såna förhållanden. Var My tvungen att hämta vatten till sina barn skulle hon göra det men hon har vatten i kranen. Vad är din poäng egentligen?

          Alla har väl olika grader på smärtan. Men du undrar om folk dog av svalt och uttorkning för att dom inte kunde röra sig?

           Du skrev ju ”så hämtar man vatten, annars dör man”, om du säger till en person med svår endometrios att dem ska ställa sig upp och gå ett varv runt kvarteret med en hink vatten, och sen ställa sig och laga mat, så tror jag många av dem skulle säga att det var omöjligt för dem att göra det.
           Alla har olika grader av smärta, men tror du inte folk hade svår endometrios förr?
           eller tror du folk idag med svår endometrios visste kan gå och stå och laga mat?

           Gå in på den länken, bättre än att jag ger en kass förklaring 😅

           Varför ska du springa ett varv runt kvarteret om du har vatten i kranen? Är din enda metod för att överleva att hämta vattnet kommer du givetvis att klara det även om du har ont.

           Tror inte personen vet vad endometrios är tbh..

           Anonym / 00:00 och Anonym / 00:03
           Visa med Endometrios söker sig till sjukvården för att få stark smärtstillande för att klara av sina värkar, andra får ligga inskriva med sprutpumpar som ger dem smärtstillande iv för att klara av sina smärtor.
           Dessa personer hade inte klarat av att hämta vatten, laga mat, ta hand om barnen och sköta gården som för i tiden, det går liksom inte att säga till dem ”bit ihop, och kör på” för dem kan fysiskt inte göra det. Eller tror ni dessa personer överdriver sin smärta, att dem inte alls har så ont? och om dem ”biter ihop” hade dem visste klarat att sköta en gård som man gjorde för i tiden?

           Alltså, jag har svår endometrios själv och vet precis hur inkapaciterande det är. Men jag kan också jämföra med min egen mamma som hade svår endometrios på den tiden man inte ens kunde ta en ipren. Självklart är det inget tillstånd som orsakar död pga törst eller hunger. Du måste inte överdriva effekterna av endometrios för att vi ska ta det på allvar.

    Alltså, vi har totalt sett aldrig varit så långlevande och friska som vi är nu. Detta betyder inte att det inte finns att göra. De största dödarna vi har i den delen av värden är ju livsstilssjukdomar. Så 18000 steg om dagen (som våra savann-levande förfäder), lägre kaloriintag, mer grönt och fullkorn, skippa tobak å alkohol samt många kramar, ofta, och du har eliminerat stordödarna. Resten är småskit I jämförelse. Knappt som en myrlort ens än gång. Utvecklingsländer är en annan femma och behöver såklart all hjälp vi kan ge dem. Så veck med navelskådandet. Inte läge.

     Ven svarade du till?

      Bra fråga. Såg nu hur lång tråden var, och hur sen jag var på bollen 😅

       Hehe ja, nackdelen med att kommentera här. 😅

    Ja! Endometriosis dokumenterades redan för 4000 år sedan i medicinsk text. Har inte kunnat finna något i den vetenskapliga literaturen som tydligt pekar på att sannolikheten har ändrats över tid. Eller att detta skulle vara ett västerländskt problem, a la välfärdssjukdomarna,

     Jo att Endometriosis alltid funnits vet jag, men är det fler drabbade av sjukdomen i I-länder jämfört med folk i fattiga U-länder där dem inte utsätts för avgaser, besprutningsmedel och andra miljögifter?
     eller är det fler drabbade idag jämfört med för 1000 år sedan?

     Jag tror som sagt våran livsstil påverkar våran hälsa på fler sätt än vi vet om idag. Tex kanske påverkar utvecklande barn mer än man vet/tror att det gör idag?
     Men håller med om det du skrev tidigare ”De största dödarna vi har i den delen av värden är ju livsstilssjukdomar. Så 18000 steg om dagen (som våra savann-levande förfäder), lägre kaloriintag, mer grönt och fullkorn, skippa tobak å alkohol samt många kramar, ofta, och du har eliminerat stordödarna” (y)

      Ja, våran livsstil påverkar vår hälsa.
      Idag är det fler kvinnor än förr som har endometrios. Man tror att det har att göra med sämre kost, färre bliödningar och tidigare barnafödande.

      https://ki.se/forskning/nyfiken-pa-mens-maste-det-vara-sa-jobbigt

      Nej, smärtan var antagligen inte överdriven förr i tiden heller.

      Vet du verkligen vad endometrios är?
      Jag börjar tvivla på det eftersom du inte vet hur det fungerar eller smärtgrader….??

       Du vet väl att alla med endometrios har olika mycket problem och olika ont? visa har lite ont och andra så ont att dem ligger på golvet och spyr.

       Jag har redan läst dem där sidorna, men bara för det behöver jag inte ändra min uppfattning att miljöbetingade problem under barnets utveckling kan vara en orsak till att fler blir sjuka idag jämfört med förr.

      Det är fler diagnostiserad i I-länder, av naturliga skäl. Liksom fler diagnostiserad idag än förr av samma skäl. Har dock inte kunnat något orsakssamband i den samlade vetenskapliga literaturen som pekar på att det skylla vara vanligaste hos oss i väst, eller just i denna tid. Så ja, samma lika är det som gäller. Trode jag var tydlig ang det innan, men gipsad jag helt säkert är det nu. Samma lika!

       Tar tbx. Hade fel. Finns vist litteratur som påvisar ökning.

  Vi betalar redan Plan international Sverige (som vi gör med Röda korset, Rädda barnen etc etc) via skatten, över hälften, 57%, av deras pengar kommer från offentliga medel, 251 msek kommer från Sida och 29 msek från EU. Generalsekreteraren gör 1 miljon om året.
  Läs gärna på innan ni swishar, mycket info i noterna längst bak.
  https://plansverige.org/wp-content/uploads/2019/11/plan-international-sverige-rsredovisning-2018-2019.pdf

   Så jävla dåligt är det.
   Giriga människor som använder andra människor som trappsteg… 🤢🤮

   Om plan international har inkomster på nästan 500 miljoner är det väl rimligt att ha en kompetent generalsekreterare? Kompetenta människor kostar pengar.

    Är det rimligt att ha lika mycket som t ex en börsmäklare (som har lön e prestation) eller, vilket det är,hösta in tre gånger medellönen (34600:-) i Sverige? 300 000:- per år mer än en epidemiläkare? På vilket sätt är de som skördar lönepengar i välgörenhetsbusinessen kompetenta? Hur räknar man det? Svarta siffror jämt.
    Välgörenhet har alltid varit en scam.

     Ja det är rimligt att ha ungefär lika mycket som en vd i ett motsvarande företag. Det är ett jobb som utförs, varför skulle hen jobba gratis eller till en lön långt under branchpraxis? Varför jobbar inte alla läkare och sjuksköterskor för 34600kr, då hade regionerna haft massa pengar över till mediciner och sjukvårdsutrustning.

     Det är väl väldigt rimligt att någon som jobbar för en bättre värld får bra betalt? Och sluta se dig blind på löner och administrativa kostnader när du inte har någon aning om vad dessa innebär och på sikt bidrar till.

      Hmm. Löner och administrativa kostnader bidrar till vad på sikt?

       Planering, utredningar, rekrytering, informationskampanjer etc som gör biståndet så effektivt som möjligt. Små administrativa kostnader är INTE lika med bästa biståndet.

   Och om man inte skulle donera utöver det så skulle de ha 43% mindre pengar att använda för sina ändamål 😊

   Viktig kommentar! Nu säger jag inte att ingen ska swischa men tänk som sagt igenom vad pengarna går till och vad som redan getts och hur det förvaltats innan du gör det.

  känns lika effektivt som ”taffsa inte”-armbanden.

   Glöm inte Thoughts and prayers!!

   På vilket sätt skulle det inte vara effektivt när personerna var naglar du ser på bild har med största sannolikhet donerat pengar? Och om personerna som taggas också gör samma sak doneras ännu mer pengar. Och så vidare

    Vad har naglarna med saken att göra då? Det är bara en godhetsaccessoar. Jag upplever också personligen att det är väldigt trivialiserande att sitta och måla naglarna ”för den goda sakens skull” – flickor lider och vissa utav dem knullas bokstavligen sönder på ”bröllopsnatten”, och det ska vi måla naglarna för att uppmärksamma? Jag tycker det är tramsigt godhetssignalerande.

     Sant, känns lite världsfrånvänt och skevt att vi i ett i-land sitter och målar och visar upp våra naglar för att ”uppmärksamma” ett problem.
     Förstår syftet men ogillar utförandet.

    Precis. Många bekar små.💪

     ”Bekar” känns inte helt rätt.

      För det är det inte. Bäck ska det vara.

   Gissar att det inte är prickarna i sig som är syftet med kampanjen, utan att skapa en ökad förståelse för problemet. Jag har haft mens halva mitt liv och har aldrig ens ägnat en tanke åt hur det skulle vara att inte ha tillgång till skydd eller en toalett där jag kan byta det…

  Herrejösses vilka snygga naglar du har!!

   Passar med tröjan från igår. 🤓

   Absolut! Men även IL har sjukt snygga händer och naglar, kollade nyss hennes IG story. Själv har jag prinskorvar som fingrar, är inte avundsjuk snarare full av beundran.

    Det gnäll att IL tas upp i tid och otid. Gör inte det då. För det är säkert du som gnäller. Struntar fullkomligt i hur IL`s händer ser ut. Har hon pluppat röda märken?

     Varför blir du sur bara för någon skrev positivt om bella?

      Vem är sur?? Inte jag. Tycker inte Bella har snyggare händer än någon annan.

       Tyst Sanna

    Jag förstår inte. IL’s händer finns inte med i inlägget?

   Anitha Clemence hemska nagelband förtog hela kampanjen.

    Att en kvinnas *nagelband* kan lägga skugga över något överhuvudtaget… Alltså, på riktigt, vad är detta?

  Alltså människor. Det mest naturliga i världen, det som gör att vi kan fortplanta oss. Skambeläggs, skrattas och hånas.
  HUR fan har det ens kunnat bli så?!

   Så blir det när män styr och när kvinnor ses som mindre värda.

   Det har alltid varit så, en kvinnan jobb har vart att föda barn, och mens anses äckligt så då ska hon dölja det, men i samma veva som hon får mens kan hon bli gravid, då ska hon tvingas till sex, så hon kan födda massor med barn till mannen.
   Har vart så i tusentals år, det är snarare dem senare åren vi börjat utvecklas, och kvinnor inte längre ses som en barnmaskin, utan som en individ med rätt att ta egna beslut om sig själv och sin kropp.

   Religion, skapad av män för att gynna män

  När jag jobbade i Kenya berättade några tjejer att de hade tampong i och sen tre/fyra bindor ovanpå varandra i trosan, eftersom det var farligt att vara på toaletten, då många blev våldtagna. Att ha många bindor ovanpå varandra minskade tiden man behövde befinna sig på toan, då det bara var att rycka bort den översta. I värsta fall kunde de även göra det lite snabbt bakom några väninnor och inte behöva gå till toaletten alls.

   Det är svårt ibland att ta in hur extremt olika människor lever på denna planet, hur fruktansvärt vissa har det. Tänk att det är ”en del av deras vardag”, något som är så sjukt.

   Det är så sjukt att det finns så många platser här i världen där våldtäkt är något som i princip ingår i vardagen. Har någonstans svårt att förstå att det finns där det ”inte är något konstigt”, utan vanlig vardag. Ibland känns det overkligt att det faktiskt är sant, att det faktiskt finns människor som lever på ett sånt sätt.

   Det är så sjukt, sååå sjuuuk, hur vanligt det är med våldtäkt på vissa platser i världen. Fy fan.

   Usch och fy fan på dessa jävla ynkryggar till så kallade ”män”.

    Fast de är ju män. Riktiga män som gör såhär.

  Sjukvårdspersonal mfl får inte ha nagellack.

   Nej men nu är det inte internationella sjukvårdspersonaldagen här va, sitt ner i båten! 😄 Det är inte naglarna som är det viktiga såklart, utan att man donerar och pratar om det

   Någonsin?

    Inte på jobbet så att säga. Isåfall får man måla och sen ta bort innan man ska jobba varje gång.

  Dear men, what is preventing you from looking like this?

  Woho fick min mens på skolavslutningen i 5an. Kommer ihåg att jag fick ett grattis sms ifrån storasyster och tyckte det var så pinsamt och skämmigt att mamma berättat för henne men idag är jag glad att hon gjorde det! Känns fint att både mamma och syster friade min mens och försökte peppa mig haha 🙂

  Bloggbevskning goes Godhetsbevakning.

  Tycker det är på tiden att kommentarerna modereras och vara kopplat via Facebook eller mail.
  Denna veckan har varit hemsk och obehaglig härinne, folk kan verkligen inte bete sig längre.. gått för långt nu..!

   Om du tänker på föregående inlägg så kan jag efter en genomläsning, med 87 procent säkerhet, säga att det är EN skribent som gett gärnet.
   Det är mycket tydligt i språkbruk, dvs ordval, meningsbyggnad osv. Hen är ingen jag uppmärksammat här tidigare. Men hen var duktig i att skapa trafik.

    Det spelar ingen roll. Folk ska fan tvingas stå för sina åsikter.

    Vad hjälper det att man kan se att en person skrivit flera inlägg?

    Folk kommer fortsätta vara elaka och otrevliga så länge man kan vara anonym härinne.?

    Vad spelar det för roll om hen inte vart här innan?

   Eller så kan Camilla blockera dessa personer som skriver elakt under tex en vecka, som en time out, så dem lär sig skriva snällt.
   Hon behöver ju inte blockera alla som kommenterar lite elakt eller surt, men dem personer som enbart skriver elakt skulle faktiskt kunna få en veckas paus från bb

    Och vart går gränsen för vad som anses elakt?
    Att kalla andra dumma i huvudet eller kommentera influencers utseende/ psykiska mående på ett vidrigt sätt?
    Isåfall blir det många på block eller så blir det bråk om varför jag blev blockad men inte du..

     Japp, det kommer bli en jäkla sandlåda.

  Läste först internationella mansdagen och tänkte att det var ett jäkla skämt.

   Det är den 19 november

   Det finns ju, 19 november.

    Bra, då kan vi uppmärksamma hur vidriga män är 😁

  Och vems fel är det att flickor och kvinnor diskrimineras och utsätts för hot och våld och gud vet vad på grund av att vi är just kvinnor? Fyfan vad trött jag är på män.

   Jag med! Hatar män.

    Jag hatar kvinnor!

     Var med dom du älskar istället, vi kommer alla dö.

     Att kvinnor hatar män får inga konsekvenser för män. När män hatar kvinnor så blir kvinnor våldtagna och mördade, misshandlade m.m. Kvinnor har bra anledningar att hata män för. Män startar krig, mördar m.m. Varför hatar du kvinnor?

   Inte alla män. Men alltid män.

  Hahaha, underbart! Anna Book som aaaaaldrig använder filter och inte ens vet hur man gör – hennes senaste inlägg med lemonaden är markerat med att hon använt filtret ”Subtle”. Ett filter som mycket riktigt förskönar. Är det nytt att IG markerar att man använt filter?

  @camcam – skynda dig att printscreena.

   Förlåt för offtopic, men det var för bra för att hålla tyst om.

    Du är förlåten! Märsta-Anna är alltid aktuell.

    Off topic är ok om det är om sociala medier 😊

   Hahaha åh Anna, det kan inte vara lätt att vara hon alltså 😅

   Hahahhaahhva men gud!!!

   Har hon bytt bild nu eller? Vart ser man vilket filter hon använt?

    haha nej jag kollade precis och det står längst ner! Under all text!

    haha nej jag kollade precis och det står längst ner! Under all text!

    Brevid raden där det står när bilden laddades upp står det ”Skapades med effekt”. Under alla kommentarer, alltså inte på själv fotot. Om jag trycker på den informationen med min iPhone får jag info om vilket filter hon har på bilden.

   Oj, nu dricker hon hemgjord sockerlösning – aka pink lemonade.

    Mums! 😋

  Vem..??

   Bellas ex.

  Swishat såklart…tack för att du uppmärksammar, så viktigt ❤️❤️

  Swishat 15 spänn. Inte mycket men många bäckar små. Tack för att du postade om detta!

   Ha, ”bäck” ska det vara!

    ???

     PreciS?!
     Det jag menade.
     🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️

  Inte alls troligt. Han är inte heller anhållen. Se Balders pressmeddelande från ikväll.

  Tycker att det är deppigt att ni ”förebilder” droppar lite nagellack en dag som är en påhittad mensdag, vem kom ens på den?
  Mens har alla tjejer och kvinnor varje månad, och vi som kan och vill skänker såklart redan pengar. Tyckte att det kändes otroligt oskönt att uppa detta med nagellack.

   Så längre det boostar insamlingen så är det väl okej, precis som ”the ice bucket challenge” – så länge folk även skänkte pengar och inte dumpade kallt vatten på huvudet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *