En förklaring till Instagrams nya utmaning

 

Kvinnor som lägger upp svartvita bilder på sig själva och taggar #challengeaccepting och #womenempoweringwomen – ni har säkert sett dem skymta förbi i ert Instagramflöde, men vet ni vad uppmaningen handlar om?
Vad den har för syfte?
Utan vetskapen om vad man uppmärksammar så riskerar det att bara bli ytterligare en bild bland alla andra bilder. Det fanns säkert de som enbart hällde isvatten över sig själva utan att skänka pengar till ALS-forskningen, eller som inte ens kände till att det var ALS-forskningen man uppmärksammade i ”the ice bucket challenge”.
Den här uppmaningen med svartvita bilder handlar om att uppmärksamma mängden kvinnor som mördas i Turkiet och som riskerar att marginaliseras till en svarvit bild på nyheterna, i tidningen eller på sociala medier medan deras förövare knappt bestraffas alls.

Jag överlåter till kontot här nedan att närmare förklara det för er så som jag fick det förklarat för mig.
Biten om våld i hemmet och i andra nära relationer är extremt upprörande. Det FÅR inte hända!!

https://www.instagram.com/p/CDL3Oqqger0/?igshid=jl2liqm5ht2o

123 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Känns som att minst två här ovanför inte har koll och glatt postar en leende snyggselfie.

   Det är väl tyvärr så med instagramaktivism. Man önskar människor ville engagera sig i verkligheten.

   Snarare bara 3 pers som verkar ha lite koll i alla fall, de andra vill antagligen bara se extra snygga ut för att fiska likes.

   TJa…de är knappast de enda som trodde det här var någon käck ”tjejpepping”-grej. Skulle tro att de flesta som fick inbjudan/”utmaningen” trodde det.

  Varför gör man det till en challenge ens?
  Vad hjälper det??
  Uppmärksamma de drabbade kvinnorna istället för att hitta ytterligare ursäkter att posta meningslös skit på sociala medier.

  Thoughts and prayers.

   Att politiker och innvånare i Turkiet låter detta ske? Många kvinnor över hela världen har en tuff tillvaro. När ska det vända. Ibland känns det hopplöst.

   Men uppenbarligen så fungerar det. Man synliggör på detta sätt ett stort problem.

    Man synliggör…
    Och sen rycker man på axlarna.

     Precis. Sen går livet vidare. Men dessa kvinnor får leva i hemsk kvinnosyn. Fy fan.

    Man synliggör ingenting. Jag hade ingen aning om vad denna challenge innebar förrän detta inlägg.

     Nej, men nu har du. Så nu har du väl blivit uppmärksammad på vad det handlar om, sen vad du gör med informationen är ju upp till dig.

      Postar en svartvit snyggselfie.

       Med alla filter jag kan hitta.

   Jag har funderat lite på det där, jag håller helt med, men jag måste även säga att HUR kan de tro att en svartvit bild UTAN någon som helst förklaring ska hjälpa/uppmärksamma något? Man har ju inte haft något koll på vad det handlar om, förens man själv blir utmanad (för då får man ett DM tydligen… kolla in saramolin_forfattare på Instagram), vilket jag inte blivit än, haha.

  Detta är vad västvärlden gör. Flyttar fokus helt och hållet och dessa välbärgade kändisar som nu har kidnappat en rörelse som handlar om att uppmärksamma morden på alla de kvinnor i Mellanöstern och deras levnadsvillkor med hot och våld i hemmet och på gatorna. Så mycket ignorans, så lite förståelse!

  Bra att du lyfter detta! Jag var först tveksam till att delta men tog sedan reda på fakta. I min bildtext lade jag till fakta och även en länk om hur man konkret kunde hjälpa till: genom att till exempel stötta organisationen Kvinna till Kvinna via ett bidrag.

  Vad pinsamt att en så allvarlig sak blir poserande selfies bland b-kändisar i Sverige.

   Nja, bra att de visar förtrycket i Sverige!

    På vilket sätt visar dom det?

     De!

      Dom dom dom

      Dom är rätt. Läs på innan du klagar.

  När jag sett dessa ” challenged accepted” har det BARA handlat om att hylla starka kvinnor. Den ursprungliga meningen har gått förlorad.

   Vet inte om det är den ”ursprungliga” meningen dock eller om det är flera olika syften som sammanfaller. Har inte deltagit själv men har inte heller uppfattat att någon av de bilderna jag har sett har haft någon koppling till Turkiet. Ska man uppmärksamma något vore det bra med relevant bildtext istället för att posta bilder utan kontext.

   Handlar nog inte ens om starka kvinnor, handlar nog mest om att man taggar kändisvänner.

  Att alla skriver ”challenge accepted” ser smått löjligt ut. Och att tacka för nomineringen. Lägg bara upp bilder som man gjorde med BLM och sluta tramsa.

  Och hur i hela h ska detta ”empower women”? Detta kan va det töntigaste.

  Ytterligare en ”ursäkt” för snygga kvinnor att lägga upp snygga svartvita bilder på sig ajälva utan att ta reda på syftet. Urk.

  Hela den här challengen har helt tappat sitt syfte. Nu är det bara kvinnor som tagit den snyggaste bilden de har på sig själva, gjort den svartvit och claimar att de stöttar kvinnor. Blir så lack när folk inte kan ta sitt ansvar och läsa på vad de faktiskt sätter sitt namn på. Är vi så ointresserade av omvärlden och totalt uppe i oss själva? Ja. Tragiskt.

   Jag kan bara svara för mig själv, men fick dm av en väninna att det pågår en ”insta challenge” där man ska nominera starka kvinnor man känner och lägga uten svartvit bild på sig själv. Det framstod bara som en kul grej där man kunde hylla tjejer i sin närhet. Hade inte hört talas om att det symboliserade ett helt annat syfte så jag gjorde det och fick sen typ 2 dyng senare förklarat för mig vad det egentliga syftet var för bilden.

   Alltså hur ska man läsa på om nåt man inte vet existerar? Om en väninna ber mig posta en bild och hylla kvinnor i min närhet så är det inte så att jag kopplar det med en turkisk demonstration och känner inte att jag vill bli idiotförklarad för att ha blivit ”vilseledd” från första början

    Har stått i varenda tidning vad det handlar om de senaste dagarna…

     Alla konsumerar inte nyheter dagligen. Särskilt inte under semestern då det kan vara skönt att ta en paus från allt elände.

      Fast Instagram konsumeras dagligen…..?

       Men bara för att info om allt finns på insta så betyder det inte att den nås ut till alla i exakt rätt stund – man använder insta på olika sätt, ibland är jag hungrig på info och allmänbildning men ibland vill jag typ bara titta på vad kändisarn ätit till middag typ

       Vem har påstått att Instagram konsumeras dagligen?
       Och även om det vore så, vad är det för fel att ta en paus från nyheter utan att ta en paus från Instagram?
       Det är bara trams att försöka kritisera sådana val.

      Där är ett exempel på hur man tappar verkligheten när man inte läser nyheter. Man blir liksom mer korkad när man inte vet vad som händer i världen.

     Det har jag missat då!

     Jag läser nyheterna via SVT appen fler ggr varje dag, har INTE läst om detta….

      Samma här. Jag prenumererar på både DN och Svenskan, men måste ärligt säga att de legat oöppnade på hög hela den senaste veckan. Och TV kollar jag nästan aldrig på under juni-aug.
      Så jag har inte läst en rad om det. Hörde däremot förklaringen i en podd när jag gick långpromenad med hunden imorse.

    .. och jag kan bara svara för mig själv att jag inte skulle hoppa på första bästa trendande challenge utan att först ta några minuter och se vad google ger för sökträffar ??‍♀️

     Men snälla om en vän på riktigt skriver om ”en kul grej” för att hylla kvinnor i din närhet (hade inte ens sett andra publicera någonting alls om detta innan) vad tycker du på riktigt det finns att reflektera om där och då vad tycker du jag skulle googlat på i den stunden?!

      Jag skulle i alla fall kolla upp det. Annars kan det ju bli som nu när alla sitter där och blir hånade för sitt snyggosvartvittfoto. Pinsamt ju att inte ta reda på vad det står för.

    Tips är stt googla innan man sätter sitt namn på något, inte bara lita på vad någon skriver i dm.

     Jag googlade när folk i mitt flöde började lägga upp svartvita bilder och hittade ingenting om Turkiet. Att posta svartvita bilder utan förklaring har varit del i många olika ”utmaningar” senaste åren så att säga tvärsäkert att det ursprungligen kommer från den turkiska grejen dumheter.

   [raderad kommentar]

   Dock vet jag inte riktigt vad man ska läsa på. Tycker inte det är jättekonstigt att folk missuppfattat vad denna challenge handlar om då den som startar den verkar glömt skicka med information om budskapet.

   Förlåt blandade ihop dig med nån annan Johanna!! Kan inte radera min kommentar heller.

    Jag fixar! =)

  Sanna Bråding förklarar detta ännu djupare genom att lägga upp en repost från kontot Vardagsrasismen

  Hej, såg på en väns story att det finns motsägelser att challengeaccepted grejen faktiskt kom ursprungligen från den har turkiska driven mot våld. Min vän länkade till en lång artikel om hur Instagram och Facebook hade sökt för ursprung på hashtagen och påvisat att challengeaccepted INTE började där. Men att när den nu fått fart att nu så använder den turkiska kampanjen den virala kraften för att få fram sin sak (vilket ju är både viktig och bra mycket mer än bara girlpower selfies). Försöker söka källan på den men stories från min vän har försvunnit. Kanske du har mer lycka söka efter den artikeln så ville tipsa!

   Challenge accepted är ett gammalt koncept som funnits på internet i minst 10 år. Och det har absolut nada med det här att göra.

   ”Challenge accepted” får mig att tänka på HIMYM:s Barney. Det har förekommit andra utmaningar på sociala medier tidigare och har inte heller uppfattat det som att den nuvarande började i Turkiet.

  Men på riktigt, hur många här hade en aning om anledningen till att svartvita bilder är i ropet på sociala medier just nu, om ni inte läst detta inlägg. Ni är lika skenheliga som de ni kritiserar.

   Jag försökte faktiskt googla fram vad det hela handlade om igår. Kändes så tramsigt. Men så plötsligt var det en av mina vänner som faktiskt hade en text om att hon skänkt pengar till en organisation i Turkiet som arbetar för kvinnors rättigheter.

   Jag visste. Blev utmanad men tänkte precis som med alla kedjebrev att jag ville veta bakgrunden först så jag gjorde min research. Var enkelt att hitta denna info. Och nej, det blev ingen glatt poserande selfie från mig.

    Samma här. Det var lätt att dra en googling och fatta.

   Personligen följer nästan bara brittiska konton på instagram och de som publicerat en svartvit bild har gjort det med en text (eller bara text) så jo visst gick det att veta detta innan detta inlägg.
   För att inte tala om att det är vettigt att googla innan man själv deltar i något sådant här.

   Det är otroligt nedlåtande av dig att anta något sådant

   Jag har läst det.

  OBS! Rätt, men du fick inte med allt. Notera Polens inställning:

  Istanbulkonventionen är det första juridiskt bindande regionala instrumentet om våld mot kvinnor och flickor i Europa. Konventionen öppnades för undertecknande vid ett ministermöte i Istanbul i maj 2011.

  Idag börjar allt fler högerpopulistiska ledare att ifrågasätta konventionen och vilja dra sig ur. Polens justitiedepartement t ex har meddelat att man avser att dra sig ur då övergrepp ska hanteras inom familjen och kyrkan.

  Den här ”utmaningen” att lägga upp en svartvit selfie kommer från Turkiet. Taggen #challengeaccepted eller #womensupportingwomen är inte till som nån form av allmän pepp. Den är till för att lyfta och sprida kunskap om hur konservativa länder/ledare aktivt nu vill göra allt för att behålla sin makt över kvinnan.

  I Turkiet möts invånarna dagligen av svartvita foton på ännu en kvinna som mördats i sina hem av sin partner eller familjemedlem.

   Ja, fruktansvärt i Polen och Ungern, och det kommer säkert att skrida sig. Vi kvinnor är inte trygga i Sverige och värre kan det bli då ett kvinnofientligt parti har så (ofattbart) många väljare!

    … sprida sig …

    Vad är så fruktansvärt med polen och Ungern?

    Vilket kvinnofientliga parti?

     Polen: PiS.
     Ungern: Fidesz.

     Avsättandet av oberoende domare, censurerande media etc etc är inte något som hör hemma i västerländska demokratier!

      Hör inte hemma i demokrati, västerländsk eller ej

      Avsättandet av oberoende vill jag läsa mer om, men glöm inte fokus på hur svensk media beter sig.

      Att svenska journalister har en betydligt tung övervikt av rött (vilka i sin tur inte står för yttrandefrihet) borde bekymra dig än mer, om du står för det och demokrati.

      Hur blev svaret på frågan om vilket parti som är så kvinnofientligt?

       Har du inte svaret på den frågan själv går det inte att upplysa dig. Det skulle vara som att diskutera med ett ägg. Jag anar den vanliga aggressiviteten som vissa har. Sorry!

       Eller så är du en man som inte kan förstå kvinnors situation.

        Jag är kvinna.

        Kan man inte svara med ett exempel på vilket parti som står för kvinnoförtryck och vad det gäller så är det nog en fråga du själv bör gräva ner dig i innan du yttrar dig.

        Har aldrig någonsin sett något kvinnofientligt i sd:s partiprogram (för antar det är dessa du menar, liksom en papegoja)

        Ett exempel tack!

         Som sagt: lönlöst att diskutera… Jag kan även ana aggressiviteten.

         Lycka till i livet anonyma kvinna!

          Aggressiviteten? Är inte ett dugg aggressiv, varför hittar du på något sådant?

          Det är väl både enklare och trevligare att säga att du inte kan svara på min fråga?

          F.ö är dina svar både typiska och förväntade.

       Vilka röda partier står inte för yttrandefrihet? I Sverige alltså, pratar inte om typ kina.

        Sossarna, Miljöpartiet, vänstern….övriga partier gör inget för att kämpa för det.
        Följer du inte svensk politik öht?

  Challenge accepted skriver många samtidigt som flera av alla dessa brudar åker till Turkiet på semester…. ? ?

  Hyckleri på hög nivå som vanligt…

   Älskar att åka till Turkiet!

    Ja vill du stödja en skit-diktatur så åk du.. ? Kom inte och gnäll sen och ska stötta andra kvinnor.

    Själv bojkottar jag landet totalt och skulle aldrig sätta min fot i Turkiet om jag så ens fick resan betald.. ?

     Vilka länder åker du till? Har alla dessa rent mjöl i påsen?

      Länder som inte rent av förtrycker kvinnor kanske? Italien? Frankrike? Spanien? USA? Finns väldigt många länder att besöka där kvinnor inte totalt saknar rättigheter

       USA? Hur tänkte du nu?

        Att som kvinna ha rättigheter i ett land och att landets (obestridda) ledare har skeva värderingar är en oerhörd skillnad, tycker du inte det?

      En tumregel kan ju vara att undvika diktaturer…

     Jag bojkottar också länder med dålig kvinnosyn.

    Jag har varit i Turkiet en gång och kommer ALDRIG att göra om det.

    Otryggt, ofräscht och alla försökte lura oss på pengar hela tiden. Ville bara bort så vi stannade inte i 2 veckor som var planerat utan åkte tillbaka till Grekland istället och fortsatte semestern där.

     Måste hålla med, har nära turkiska kvinnliga vänner som varnade mig innan vi reste till Istanbul. Och ja det slutade med att jag halva vistelsen täcke håret och även bar solglasögon till stor del för att slippa bli antastad hela tiden. Annars ett vackert land på alla sätt.

     Eller hur. Jag har åkt på många resor till olika länder och den värsta resan jag varit på är en charterresa till Turkiet. Åkte med en vän och hennes föräldrar. Att föräldrarna var med gjorde ingen skillnad. Äckliga män som följde efter oss, gjorde närmanden, tog snabbt på intima ställen osv. Till och med den manliga personalen på lyxhotellet smög in på vårt hotellrum när vi var ute. De skrev lappar och la i sängen, kläder försvann (underkläder). En taxichaufför låtsades inte förstå vart vi skulle på semesterorten trots att vi fått namnet nedskrivet på en lapp av receptionisten på hotellet… i händelse av. Han började istället köra ut från orten på mörka vägar. Slutar här. Usch, längtade där ifrån. Tillbringade de sista dagarna på hotellrummet. Stället var ett helvete.

      Men vad i helvete

     Tror lite det beror på var man åker. Åker man till Bodum och längs kusten österut så är det så, håller med.

     Åker du till svarta havet eller någon av öarna som de själva åker till i medelhavet så är där både gästvänligt, rent etc.

     Men pga av de senaste fem åren av politisk turbulens så skulle jag inte åka iaf.

  Det blir ytterligare en bild med en # i flödet, av samma personer som annars delar ”se vad jag blev för yrke” eller ” dela en artist i 7 dagar utan att kommentera” eller ”jag vill vinna denna badtunnan” osv osv osv.

  Allt vattnas ur ju längre det kommer från källan.

   Min erfarenhet är att det är kvinnor mellan 40 och 55 som sysslar med sådant. Ingen källkritik alls.

  Anna B och My fattar nog inte vad challengen går ut på.

   Eller Roshi Hoss som stolt deklarerade att hon inte accepterade utan ”show your sister in the work field that you have her back…” etc etc vilket sedan hyllades av Bianca Ingrosso som utnämnde henne till ”the Queen”. Bra koll.

   En helt annan sak är när personer envisas med att skriva på engelska trots att de uppenbarligen inte behärskar språket.

    Bianca har väl aldrig haft koll?

   ….nog inte Graafarna heller för då borde de ha valt mer lämplig bild.

   Men de blev nog glada av att få synas på bild här och få spridning av sina konton. De två tar förstås chansen att få hylla sig själva som starka kvinnor ?

   Tror du Hanna o Magdalena fattar det då?

  ”Tack för nomineringen” med snygg selfie får det att låta som en skönhetstävling. Pinsamt.

   Ja och nu undrar de nog hur poängen delas ut. Fru Book och fröken Smartens.

  Och sen alla pipande kommentarer under. Men åh gumman vad fiiiin du är! Så snygg! Vacker!

   Men fiiiinis tack❤❤❤ Du meeeed ???

  Bara jag som tycltr det bar skitkul att My skrev #women powering women istf empowering??

   Jo det var nog bara du 😉 Alla har inte en hangup på My.

    Hej My ??

     haha där hade du fel 😉 Nice try

   Skitkul är det inte, men hon kunde ha sett till att använda rätt hashtag.

  På vilket sätt skulle det vara en utmaning att posta en selfie på Instagram? Hade varit roligare att se människor posta en bild på en annan kvinna som inspirerar dem eller har varit en förebild, med en förklaring till varför. Men det skulle väl innebära för mycket jobb.

  Finns dessutom indikationer på att detta startade som ett ”kedjebrev” på Whatsapp utan någon som helst koppling till Turkiet.

  Fashionablefit valde också att göra ”challenge not accepted” och skriva en intetsägande text om varför sociala medier har blivit en popularitets tävling.
  Hon repostade senare till information ang kvinnors situation i Turkiet men valde att ha kvar sin text?!?!?!

   Du missade verkligen poängen med hennes inlägg. Tycker själv att hon hade flera bra poänger i det, särskilt biten om det löjliga i att nominera folk – lite högstadiet över det hela där det handlar mer om populäritet än det ursprungliga budslapet. Förstår inte motsättningen i att sprida informationen om kvinnors situation i Turkiet samtidigt som man kritiserar utformningen av utmaningen.

  Roshi Hoss la upp en bra text också om varför hon inte hakade på detta.
  Jag tycker det är positivt att det ändå finns tänkande hjärnor kvar som inte bara hoppas på ”allt som alla andra gör”.

  Förstår deras resonemang men den här challengen skulle ju belysa de turkiska kvinnorna och istanbulkonventionens betydelse.
  Tråkigt att influencerserna alltid ska få det att handla om de själva på ett eller annat vis…

  Sedan håller jag med om att är det ju är sjukt töntigt att det ska behövas en ”nominering” för att vara med och stötta något bra.

  Det verkar finnas lite olika teorier om vad kampanjen handlar om och var den startade. I Brasilien läste jag och att den kom till Sverige via USA.

  Antagligen får vi aldrig veta eller också finns det fler kampanjer samtidigt… inget rätt eller fel.

  Här finns lite mer info.

  https://www.vadvivet.se/challenge-accepted/?fbclid=IwAR2bwPUQl7wBCyNVXY20V6NZyw_OjDxatDk7ZD9Qfy4nukHwwo2VNvcpvFA

  Kan inte förstå hur många influensers nu är i Europa – Bianca, Hannalicious, Moa Mattson, sandra Beijer, Chloe S mm. Kan man inte hålla sig EN endaste sommar? Hur svårt är det? Man ser nu redan hur smittorna har ökat i Sydeuropa.

   Samma här. Gör mig så förbannad för ingen tycks förstå situationen alls. Sandras ursäkt är att det är ett hus på Franska Rivieran.

   Kom just hem från en vecka i Kroatien. Mellan 28-35 grader varje dag, otroligt nice. Ska nog åka i september också!

    Åh vad duktig du är!

     Krävdes inte sååå mycket ansträngning för att ligga på en solstol men tack ändå ??

    Men vad bra jobbat nu i Corona-tider! Vill du ha en guldstjärna?

     Behövs inte. Men gärna en förklaring till varför du tycker att det är så illa att resa. Det handlar väl om hur man reser? Munskydd på flyg, social distancing på plats och munskydd på flyget hem.

      För att det finns covid-19 i Sverige och covid-19 utomlands. Dumstrut.

   Stupid people

  Tycker det är gulligt naivt ändå.
  Utmaning: posta en svartvit bild av dig själv, för att stärka kvinnors utsatthet.
  Nemas problemas; challenge accepted!

   Stärka kvinnor i deras utsatthet sölle de jö stå

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.