Reklamkritik som reklamkritik?

Johanna Toftby ryter till åt en läsare som kommenterat hennes utseende.
Men… är det inte skillnad på att kritisera någons utseende och någons klädval?
Får man inte tycka att en tröja – som personen mest sannolikt får betalt för att visa upp – är ful?
Det är väl ändå en JÄVLA skillnad?

Fast…
Om man får kritisera en tröja som någon fått betalt för att visa upp, borde inte samma princip gälla en plastikoperation som man får betalt för att visa upp?
(Jag menar inte Johanna specifikt här utan branschen mer generellt!!)
Principen är ju densamma, eller hur? Få betalt för att visa på en produkt och marknadsföra ett företag – men vad det är för produkt och företag har ju influencern valt själv.
Tröja eller tuttar, same same egentligen.

Hur tänker ni här? 
Jag hade tänkt avsluta mitt inlägg efter meningen ”Det är väl ändå en JÄVLA skillnad?”, men insåg att skillnaden kanske inte är så pass stor som jag först tänkte.
Är det inte jäkligt snårigt egentligen när den egna kroppen blandas in som marknadsförande verktyg?

98 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Var det inte hon som tyckte att My Martens löshår var så fult? Kasta sten i glashus är hon bra på.

   Men snälla, det är väl inte riktigt samma sak, hon skrev inte det på nätet utan sa det till henne menandes att frisören gjort ett dåligt jobb antar jag och menade väl att hon kunde hjälpa till att fixa till det då Johanna själv är frisör, men allt går ju att vända negativt och till annat än det är om man vill kasta smuts typ.

   Toftby går ju i taket om inte alla tycker hon är bäst o vackrast och är expert på allt. Nedvärderar och är tyken i sina kommentarer. Hur kan hon lura följare att se till att hon har detta som ett levebröd? Ofattbart!!

    Det låter som en viss styvmor i en saga som även innehåller en tjej med vit hy och svart hår, och sju mindre män ?

    Exakt!
    Det är väl Johannas paradgren att trycka ner och ”sätta på plats” de som inte har exakt samma åsikt som henne, både på sina och andras sociala medier.
    Kan ju ställa motfråga.
    Undrar verkligen varför hon känner att hon måste trycka till någon hon inte känner som tyckter olika, vad det än gäller. Är verkligen nyfiken vad som får henne att göra så. Kan hon förklara? ?

    Sakta men säkert glider hon av banan,hennes trogna naiva läsare blir klokare med tiden,i dag är hon en idol hos ett visst folk som saknar egen identitet.Funkar inte i längden att tro att folk är dumma och se svart så fort hon inte får medhårs,tiden börjar komma ikapp henne och åldern dax och sadla om kliva ur ungdomsligan.

   Men hon skrev inte det på nätet så lite skillnad. Så trist när det man skriver inte går fram, antar att det är ordet s-uts som fastnar, kasta s-uts. För j-la irriterande. Vadå reklamkritik, detta var ju ingen reklam väl.

    Jaha! Så live kan bete sig hur fan som helst? Nej, ingen skillnad alls.

     Fast du vet inte hur det var live. Johanna är frisör och menade nog att frisören som satt extensions gjort ett dåligt jobb och att hon kunde hjälpa till att fixa till det men men allt går ju att vända negativt om man vill det för att s*utskasta någon. Nu skriver hon dessutom om hur folk beter sig online, på instagram, så det var väl det saken gällde.

      Eller så har aldrig Toftby sagt detta. My är ju faktiskt mytoman. Har Johanna medgett detta?

      Anonym 15.55
      Man säger väl heller inte till någon, vad illa sydd din topp är jag kan fixa till den åt dig. Same same.
      J beter sig själv väldigt illa på Instagram så bara pinsamt att kasta sten i glashus.

       Jag personligen läser hennes IBLAND då jag upplever henne väldigt mycket egenkär och på gränsen till otrevlig,svarar arrogant raderar om det inte passar in.kan även tycka att lämna ut hela familjen och alla får besöka hennes hem båt bil…..finns det inget utymme för att bara vara ja och njuta o må bra,ständig jakt mycket vill ha meroch lite till,storahuvudet och lilla kroppen reagerar och tillslut signalerar den,pratar av egen erfarenhet idag är mitt mående värt mer änpengar piff och puffärmar?

    Jo, det var reklam för kollagen, ingen reklammarkering dock.

     Hon ”missar” ofta att reklammärka. Fast det stör inte mig, däremot stör det mig att hon är så självgod.

      Ja lustigt att ingen uppmärksammat henne på all reklam hon gjort för sin uppfödare i flera år.
      Detta fick ett abrupt slut efter att hon läst ett inlägg/kommentar om det här, det va så uppenbart så det va pinsamt. Från att ha vara konstant med reklaminläggen för dem till att bli precis ingenting, över en natt.
      Hon är en ögontjärnare.

      Jag gillar henne inte alls men följer henne med en skräckblandad förtjusning både på Instagram å hennes blogg. En mer självgod människa får man leta efter…men recepten är bra och det blir ju några i veckan som hon hystar ut när hon ska ut å dricka och är bakis Även det beteendet är genomskinligt sedan hon la ner att fota sina drinkar och la upp. Hon har ju fått mycket kritik för sin alkoholkonsumtion, så tror hon att det inte är tydligt. Champagneinläggen är utbytta mot matrecept, och på det vill hon påstå att hon inte dricker på vardagar. Haha, inte en chans att det är sant, men försöker gör hon säkert.
      Recepten är ju bra..

      Dessa uthängningar, det är så tragiskt och hon tycker på riktigt att hon gör rätt, hon tror tom att hon gör en insats . Hon är inte helt frisk och hon verkar njuta av sin elakhet. Hon är stolt över sig själv när hon är ond.

      Karma är det enda som gäller.

       Och så märkligt att bli så förbannad över EN kommentar som insinuerar att hennes hår på en bild inte är så fint, så hon dels måste ifrågasätta vad personer menar samt hänga ut henne på både instagram och bloggen.

        Hon älskar att visa sin makt med sin plattform och är direkt blodtörstig och tar varje chans att trycka till och hänga ut. Hon är så ilsk att jag har svårt att förstå hur hon fungerar irl.

        Johanna älskar sig själv så mycket att ingen annan bör ha nån annan åsikt utan att det skall bli kännbart.

        Hon är jävligt oskön.

  Men jesus christ, vad överdramatiskt.

   Varför är det så viktigt/roligt att kommentera/tycka saker om vad andra har på sig och ser ut. Vi kanske inte är så vackra själva eller så häftigt klädda heller, men tycka om andra är lätt. Sopa rent framför den egna dörren först…

    Tycker inte heller att det är nödvändigt men är det inte bara bättre att blocka och gå vidare? Tydligen inte eftersom hon först svarar passiv-aggressivt men det är inte tillräckligt, utan hon måste även dedikera ett helt inlägg åt detta i exakt samma ton. Move the hell on känner jag..

     Det gör hon alltid när någon är olydig ?

      För hon är sååå tuff. Modig tant.

     Småstadstjejen som hängivet slänger ur sig dumma kommentarer,ingen är bra bara hon och hennes familj.näe det håller bara ett tag sen släpper hon taget och lägger sig och gråter över en dramatisk händelse i hennes liv.

    Är det inte meningen att vi ska tycka, på alla bilder som influenser lägger ut, typ 10 om dagen.
    Dom stylar sig, det är smink o hår. Dom visar kläder, och kläder och ännu mera kläder.
    Påstå inte att dom inte vill ha kommentarer. Vill dom på riktigt bara höra, åh, vad snygg du är? Ja det är troligt, men det kommer inte hända.

  H&M med flera får kritik om de har för smala modeller eller produkter som kan upplevas kränkande. Influencers driver verksamhet då får man påtala kritik om man opererar sitt utseende av andra skäl än hälsoskäl. Att en produkt är ful får man också tycka.

  Märkligt att så många kvinnor i sina kommentarer ökar på skönhetsstressen med kommentarer att oh vad du är snygg oh vad du är vacker etc. Inte om vad personen gör eller kan utan om kroppens utseende. Det är riktigt lågvattenmärke. Skämskudde storlek xxl till alla kvinnor som håller på med sånt.

   Men vad ska influencers annars skriva till varandra? De lägger ju bara upp snygga bilder där de posar, ingen vet ju vad personen annars gör eller kan förutom att fota ty. Håller med dig ändå asså men de mååååste ju kommentera varandras bilder för att få synas och då finns det ju inte så mycket för dem att kommentera.

    Poserar heter det – inte posar. Påsar, däremot, är ett ord.

     Och man säger även posar.

  Alltså tycker att man kan knipa käft om man inte har nåt snällt säga men hur jäkla känslig får man vara egentligen som influenser? Och sen kommer kören ’åh du är ju så fiiiiiin’, ’hon är bara avundsjuuuuuk tant’ bla bla bla bla…Är det det hon är ute efter?

   Förstår inte heller, hon har ju fått typ 100 kommentarer kanske om hur fint det är. Och sen en kommentar om att det var fint bakifrån men inte framifrån och då ska hon grina över det. Tror att hon vill ha något att skriva om och göra ”statement” och därför gör en stor grej av den kommentaren.

    Sådär gör hon ju hela tiden.

     Jupp, man ska dyrka henne och hennes åsikter om allt, annars tar det hus i helvete.

  Eeeh. Det handlar väl inte om en tröja utan när Johanna Toftby visar upp sin nya frisyr och färgning framifrån och bakifrån? Svårt att tolka på annat sätt än utseendet om du frågar mig.

   Jag tolkar det som att håret var fint bakifrån men inte lika fint framifrån då det var rufsigt osv.

    Så tolkar jag det också.

  X BY MARGAUX verkar inte vara värt pengarna…
  https://youtu.be/QzI9lbOfkSw
  Får kritik för att märket inte går ihop med hennes bubbliga personlighet och jag håller nog med.

  Någon mer som testat? När kommer din recension CAM CAM????

   Vilken skönt dryg människa som gjorde den videon. Hon hade verkligen ingen bubblig personlighet.

   Bubblig personlighet? Hurdan är en sådan?

    Oj du har svårt att förstå både det ena och det andra?

  Inte för att vara sån, men hon ( Johanna) har ju kunnat kamma till sig så håret var snygg framifrån också.

  Hennes fråga ”Jag blir verkligen nyfiken vad som får dig och andra att göra så” Alltså om hon lägger upp bilder på sin nya frisyr då får man ju anta att hon vill ha kommentarer om den? Om hon nu bara vill ha positiva kommentarer så får hon väl skriva det. Löjligt.

  Jag tycker det är skillnad på att säga att ett plagg inte är snyggt och att säga att någon har ett fult personligt utseende. Man kan ju oftast inte rå för hur man ser ut, kommentarer sänker kanske ett redan lågt självförtroende. Tycker även det är sorgligt när man ser hur framför allt tjejer lägger upp selfiesar och kommentarena berömmer tjejens utseende. Det jäkliga är att det verkar vara så pass normaliserat att till och med 40 åringar i min bekantskapskrets gör samma. Kommemtarer som snygging, finaste, wow osv flödar när någon lägger ut en selfie.

   Tycker att det är förbannat självklart att man aldrig kommenterar negativt om någon annans utseende, speciellt inte kroppen. Grundläggande jäkla hyffs. Så gör man bara inte.

    Och i princip är det lika illa att ge positiva kommentarer på folks utseenden, samhället skulle bli så mycket bättre om vi uppmärksammade egenskaper istället för hur andra och vi själva ser ut.

    Men exakt! En ”vän” kommenterade att jag har gått upp i vikt. Jo tack jag vet, det är nämligen jag själv som måste lägga pengar på nya kläder i större storlek. En annan gång påstod denna person att jag måste ha köpt nya större bröst, kan ju omöjligt växa så mkt av sig själv. Som sagt, viktuppgång…Kan tillägga att denna sk vän mer än gärna kommer med negativa pikar om prick allt som går att anmärka på. Har alltid negativa åsikter om den person i umgängeskretsen som inte är närvarande. Personligen har jag börjat fasa ut denna person…men det finns andra som inte tror att det snackas skit om just hen själv…

    Låt bli att visa kroppen då tycker jag. I en blogg, typ halvnaken. Konsekvenstänk?

  Jag tycker såklart det är en viss skillnad att säga att en tröja är ful än tex någons utseende MEN jag tycker däremot att det är jävligt onödigt att påpeka. Uppenbarligen ville den personen ha på sig den tröjan, och vi ser inte någonting i den här världen med samma ögon – det som är snyggt för mig kanske är skitfult för dig, och det tycker jag att alla ska förstå. Och sedan hör det till vanligt vett att inte påpeka liksom ☺️

   Handlar inte om en tröja utan hennes frisyr.

  Ingen vill veta var du köpt din tröja

  Har man inget snällt att säga så kan man vara tyst ??‍♀️

   Nä inte alls. De har lagt ut sitt liv som influencers. Feedback måste de tåla. Ska man bara kamma medhårs. Jag får tåla feedback åt alla håll på mitt jobb. Då får dom också göra det. SKa det bara gå igenom livet med ja-sägare? Tål de inte det, byt jobb.

    Antar att de åtminstone inte brukar kritisera ditt hår, din klädsel och dina tuttar? För det är inte okej på en arbetsplats.

     Jag jobbar inte med att visa upp mig. En fotomodell får inget jobb om hon en dag har en finne i pannan. Influencers visar ju bara upp sig för att de har ett jävla bekräftelsebehov. De får tåla lite.

  Jag älskar att laga mat och testa nya recept och när Åsa Ingrosso lade upp ett recept som Emilio lagade så testade jag det & tyckte inte alls att det blev så himla wow som alla skrev, kanske är det mina smaklökar det är fel på vad vet jag…men skrev det för jag tittar ofta på vad andra skrivit om ett recept för att veta om man skall laga det eller inte lixom…fick ett svar tillbaka -Då har du nog gjort fel….Kanske skrivit med glimten i ögat men jag blev mest störd, bättre att inte svara alls…Recept måste man väl ändå få tycka till om …eller?

   Alla fjäskar för Åsa Ingrosso, förstår faktiskt inte varför.
   Ytligare och mer självgod och självupptagen person kan vara svår att hitta.

    Kanske Johanna Toftby, då?

    Äh du är bara avundsjuk. Hon är snygg och dessutom en driven kvinna.

     Kan inte tänka mig något värre än att behöva leva med en man som hennes (hans rykte, bakgrund och brottsregister) så du kan begrava avundsjukekortet.
     Men hon är driven, absolut – det håller jag med om.

      Vad har hennes man med saken att göra? Du skrev att hon var ytlig och självupptagen.

    Håller med, hamnade på hennes instagram, blev helt paff på allt smörande. Varför?
    Är det Biancas fanclub?

  Vad säger ni om detta: Bella anger att hon är sjukskriven. Hon lämnar in högar av kvitton till revisorn(bokslut var 30 juni).Hon reser och far som en skottspoling. Vab med två dagar med barnen efter att de är friska tillbringas på golfbanan med barn. Barn äldsta under 10 får köra golfbil vilket är olagligt. Verkar vara normala Bella, bryter mot regler och lagar. Riskerar igen barnens hälsa och säkerhet (tidigare i båt, fyrhjulning och bil). Sjukskriven???

   Är hon sjukskriven med sjukpenning?
   Och hur vet du detta?

   Det verkar vara officiellt att hon har flyttat nu, och att hon fick 15,7 miljoner kronor för huset. Hur mycket gav hon för det?

    drygt 26

    Nä, hon fick 27 000 000kr för sitt gamla hus och betalade 15 750 000kr för sitt nya.

    Nä hon är fortfarande skriven på gamla huset.

     nä kolla på mrkoll

   Åza är väl också sjukskriven. Dock nekad sjukpenning tror jag. Mkt resande även där.

    Vadå OCKSÅ sjukskriven? Isabella är väl inte sjukskriven?

     Hon säger själv att hon är det i sin podcast.

   Vilka lagar menar du att hon bryter mot?

  Gör man samarbete med ett företag som gör plastik, fillers mm tycker jag att man som konsument ska kunna ställa frågor rörande resultat. Sen är det skillnad på att säga förolämpningar och ställa frågor om resultatet.

  Och om man nu gör samarbeten inom för den sortens produkter så tycker jag att man ska kunna ta kritik, speciellt om proceduren inte blivit lyckad. Tex S*ndy när hon gjorde reklam för BBL.

   Så om ens näsa eller läppar är sneda efter behandling, är det okej att kommentera?

    Ja det tycker jag. De kanske ville ha de helt sneda o då får de väl svara det!

    Det är lite skillnad på en sned näsa och allvarliga skador.

  Fast det är väl en markant skillnad på att tycka något är fult och att säga det?!
  Om man tar sig friheten att kommentera hur något ser ut så kan man ju åtminstone försöka göra det med viss finkänslighet. Att det kanske inte faller en i smaken el dyl.

   Det kanske inte går att kommentera vissa saker finkänsligt.
   Johanna T tål ingen som helst kritik och jag tycker att de allra flesta kläder hon visar upp med sina puffärmar o dyl alla är fula.
   Men törs säga det. Nej nej.
   Däremot skulle jag önska jag vore mor till henne ( och snart till Hanna G också)
   Man kan nästan tro de använder samma plastikkirurg.
   De ser ut som de går och småler hela tiden även om de är ledsna och jag skulle säga till, som mor, precis som jag sa till min dotter att sluta pluta med munnen på alla foton.
   Det ser ut som J suger in kinderna mellan kindtänderna och samtidigt plutar och ler.
   Sånt gjorde man på den tiden när den där Bilddagboken var ny.
   Men halvgamla tanter som ÄR så vackra i sig gör sig bara löjliga.

    Amelia Adamo varning inte visa tandraden,stelt och fult.när ensam mamma gick då var johanna fin och tillmötesgående,i dag är hon helt annorlunda//Anna

  Vad betyder nu denna emoji som kränker JT så? Motivet förknippas ju med det japanska mottot att ”inte se (något ont) . . vad är det som är så kränkande? Är det då även kränkande om man får en emoji som ser ut som en squash/aubergine? Det är ju bara en grönsak…som man får tolka som man vill…detta måste sitta i hennes eget huvud. Det är ok…. man får tycka att man själv är ful.

  Johanna är ju snygg. Och har jättebra recept. ?

   Finns miljoner recept på nätet och dessutom av riktiga och utbildade kockar

  Helt OT men jag har en fråga..
  Finns det nån form av sida/jury som avgör om 2 låtar är för lika varandra?

  Hörde en helt färsk låt som släpptes idag. Började då direkt sjunga på ett annat språk. Så visade det sig att det var en ny låt på svenska. Spelade upp den låten jag trodde det var och maken höll med, de var väldigt lika. Tempo och tonart skiljde sig men själva ”slingan” var sjukt lik.

   Och du kunde inte vänta några timmar? ?

    Inte nån jättetrogen följare, så jag har ingen koll på när de s.k ”ö.s” kommer. Är in nån gång i månaden, läser nåt ströinlägg då och då. Mest som tidsfördriv inne på toa faktiskt. ? ?

     Och det slog dig aldrig att du är den enda som skriver någon ointressant ot här?
     Att det inte rader med ot-trådar startade?

      Jag läste faktiskt inga kommentarer öht, utan slängde bara ut en fråga för nånstans slog det mig att jag en gång läst något liknande och jag tror det var här.. ?

       Hade väl nästan varit enklare att Googla?

        Jag provade men hittade inget vettigt.

      Herre min je, hur mår folk här egentligen?? Är ni lika konfliktsökande i verkligheten?

  Vet inte om hon frågat vad följarna tycker? Isåfall får man ju vara beredd på att alla inte kommer att älska det man visar. Har hon inte frågat så kan man ju bara hålla käft ?

  Toftby gjorde ett inlägg på bloggen där hon hängde ut den dom inte gillade hennes hår framifrån…….
  Och herregud vilket drev hon satte igång. Kommentarer från Toftby anhängare, som troligtvis inte är tonåringar utan vuxna, är fruktansvärda. Rena mobben. Uppmanar Toftby att hänga ut de som inte gillar allt. Men detta är väl syftet med Toftbys inlägg.

   Alltså dom här gamla tanterna som tror att dom är 21… Så himla pinsamma, man skäms.

   Hon älskar att hänga ut folk men tål inte det minsta kritik tillbaka.

   Nu har hon åter igen hängt ut en familj pga sin mormors hus som hon inte alls har att göra med egentligen.

   Jag har hört en helt annan story och det verkar ligga mycket sanning i den då Johanna raderar alla kommentarer som ifrågasätter henne. Hade jag varit läsare hade jag nog sökt upp personen det handlar om och fråga hur det egentligen ligger till så får båda sidor komma till tals och inte bara hennes egna. Usch vilken dryg människa hon är

  Att hänga ut någon på det sättet är bara fånigt och att sänka sig till deras nivå.

  Bättre att blockera kontot bara om man tar illa upp av någons kommentar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *