Thomas Sekelius – ”Jag är pan-sexuell”

Om du brukar störa dig på människor som blandar svenska och engelska hej vilt när de pratar, så bör du nog skippa den här videon och bara läsa min sammanfattning här nedan. 😉

I den här videon berättar Thomas Sekelius dels att han identifierar sig som pan-sexuell, snarare än gay och att hans väninna Chloé varit hans flickvän och hans livs första kärlek. 
Anledningen till att han inte berättat något tidigare vare dels för att Chloé inte var redo för det, men också för att han var rädd för att göra någon besviken på han är en förebild för många inom gayrörelsen.
Nu kände han dock att han ville visa sitt rätta jag och bjuda in följarna till det som varit Thomas Sekelius de senaste två åren och därför gjorde han den här videon.
Thomas och Chloé är inte tillsammans längre utan bara bästa vänner, vilket de också tycker är viktigt att visa – att det går att vara både ex-partners och vänner.

I videon pratar de båda om förvirringen som uppstod när de insåg att de var kära i varandra och hur svårt, men samtidigt okej det är att ”utvärdera” sin sexualitet och hur okej det är att ändra sig. De återkommer flera gånger till att ”sexualitet är någonting flytande” och att man aldrig ska begränsa sig själv eller andra med att stoppa ner folk i olika fack.
Det är mer än okej att fortsätta utforska sin sexualitet, oavsett hur ”klar” eller ”färdig” man tidigare känt sig. Varför neka sig själv någonting som kan ge lycka?*
För som de säger i slutet på videon och som egentligen är hela deras poäng med sin video:

Det är fett fint att vara kär.
Det är fett fint att få uppleva det här och vi ville dela det med er.

Det ÄR fett fint att vara kär och det är fett fint att dela med sig på det vis som Thomas och Chloé gör här.
Det är okej att utforska, det är okej att känna och det är okej att känna sig förvirrad.
Och det är okej att vara kär. I vem som helst.*


*Inom rimliga gränser och med samtycke givetvis. 

116 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Har svårt att förstå behovet av att gå ut och berätta för världen att man är det ena eller det andra sexuellt. Det är väl ändå bara intressant för dem han har sex med/vill ha sex med?

      Kan bara för att det är normbrytande, och kan inspirera människor vars mod kan svikta.

      Inte när man är en förebild.

      Jag tycker det är bra. Folk är så rädda för massa saker i dagens samhälle, kärlek mellan vuxna människor borde inte vara något man oroar sig för. Fint inlägg!

      Antar att det är för att han har massor följare och har varit aktiv inom HBTQIA+ och då öppet pratat om att han är just homosexuell. Kan förstå att han varit lite nervös för detta, man blir ju lynchad för minsta lilla på sociala medier ?

        Vad står IA för? ? jag har bara lärt mig HBTQ och sedan HBTQ+, dock utan att veta vad + står för. Intersexuell och asexuell? (Förlåt, slå mig inte tack)

          Så, nu har jag googlat och jag gissade rätt!

          Min fråga är då: om plusset står för alla andra variationer som kan förekomma, varför utvecklar man då från HBTQ till HBTQIA? Varför IA specifikt? Varför inte döpa om ”rörelsen” till ”sexuell frihet” eller liknande? Om man ändå förlänger förkortningen hela tiden?

            Intersexuell (en människa som har fötts med både kvinnliga och manliga kroppsdelar.) Asexuell tror jag att A står för….

          Jag vet faktiskt inte, men så säger alla de som verkar veta ? Tack för att du orkade googla, nu lärde jag mig nåt också! ❤️

        Om han inte hade basunerat ut till höger och vänster vilka sexuella preferenser han har hade det väl inte varit en stor grej att han varit ihop med en tjej.
        Folk skapar sina egna problem verkligen.

          Fast han har väl verkligen inte basunerat ut till höger och vänster vilka sexuella preferenser han har?
          Dessutom är inte en sexuell läggning detsamma som vad man föredrar att göra i sängen.

            Är det inte? Hur då inte? Är ej sarkastisk, vill veta hur det hänger ihop.

              Sexuella preferenser innebär ju vad man tycker om sexuellt. Alltså om man tycker om dominans, bdsm, fisting eller vanligt hederligt vaniljsex. Det har ingenting med vem man vill göra de här sakerna med egentligen.

              Sexuell läggning är vilket kön man blir attraherad av.

                Aha! ??

      Det är fortfarande så jäkla viktigt pga alla som inte vågar vara sig själva. Man måste våga prata om detta tills det blir norm! Punkt!

      Facebook tillåter 56 könstillhörigheter, kul att veta dennes! Ordet hens är så begränsande♥️

        Det här handlar ju dock om sexuell läggning, inte könstillhörighet. Gick det bra i skolan eller?

          Slog väl knut på sig själv i ett försök att vara så PK som möjligt

          Gick det bra i skolan eller? så syrligt och så roligt??

      De kommentarerna kommer aldrig för personer som lever i normrelationer. Aldrig.

        Därför de kallas norm.

      Jag fick videon i mitt flöde och kollade på den och det var precis vad jag behövde höra just då så jag är väldigt tacksam över att han lade upp den.

    Vad folk gör i sängen och med hur kan det vara intressant? Nåja länge lever kärleken! ♥️

      Med vem* ?

      Spelar väl ingen roll, det är ju Tomas historia som Tomas har all rätt i världen att berätta.

        Nej det är inte Tomas historia, bara om vilka han har/vill ha sex med.
        Vilka jag har/vill ha sex med vet bara de direkt berörda och det går finfint för mig att leva utan att hela världen vet dessa detaljer om mig.

          Fast vissa får ju inte leva om de säger vem de är kära i, så detta kanske inte handlar om dig? Utan om folk som har det värre pga skevt samhälle.

            Förtydliga tack.

              Om man vill tolka det bokstavligt menade jag t.ex. https://www.etc.se/utrikes/i-uganda-okar-det-dodliga-valdet-mot-hbtq-personer men avsåg ffa människor som begränsas i livet för att de inte kan vara tillsammans med den de vill. Och där ens läggning gör att man förtrycks. Av religion/stat/familjen m.m.

              Det är lätt att vara nonchalant när man inte är den som lider.

            Vilka får inte leva? I Sverige får alla leva oavsett sexuell läggning.
            Varför måste sexuell läggning kommuniceras överallt? Jag förstår att man skriver ut det på en dejtingapp, men annars?

              Fast heterosexuella basunerar väl ut sin läggning hela tiden, om nåt? Är du less på det också då? Att folk skriver att de är förlovade, går på middag, bio, skaffar barn, hus? Är det också att kommunicera sin läggning? Personer med annan läggning än heterosexuell kan ju ibland inte ens berätta vem de gått på bio med utan att öka risken för att nån gör nåt illa mot dem?

                Det kan verkligen inte jämföras, alls.

                  Jo det gör det visst

                Basunerar de ut ”jag är heterosexuell”?
                Om han går ut med att han varit ihop med denna Chloe så räcker väl det? Måste han ha en etikett som ”pansexuell”?
                Vem bryr sig om han är ”pansexuell”??

                  Uppenbarligen inte du men då är inte du målgruppen (eller så är du det kanske på pricken). Han har ju väldigt tydligt skrivit sitt syfte. Det är liksom inte som att han bekänner att GUL är hans favoritfärg?

                    Först går han ut och säger till världen att han är GAY.
                    Sedan måste han gå ut och säga till världen att han är PAN.
                    Är det inte enklare att bara vara ihop med dem man vill och dejta dem man vill UTAN att annonsera ut läggning på sociala medier? Nästa gång blir han ihop med två och då måste han gå ut och ändra igen, hallå alla, nu är jag POLY, hörde ni det, noterade alla det nu?

                      Varför är det så viktigt att sätta sig i en box? Måste man ha en label på sin sexualitet? I frihetens namn skapar dessa människor bara fler begränsningar för sig själv. Ha sex med vem du vill som samtycker, oavsett kön.

                Jag som kvinna kan berätta att jag är förlovad med en man utan att det säger något om min sexuella läggning. Jag kan ändå vara bi eller pan, det behöver ingen veta utom mina närmaste och mina sexpartners.
                Att någon skaffar barn eller köper hus med en person av motsatt kön är inte att basunera ut heterosexualitet, det behöver inte alls vara två heteros inblandade bara för det.

                  Det är visserligen rätt, bra poäng. Men jag syftade mer på att jag tror personer som är kritiska tycker folk med annan läggning än hetero basunerar ut sin kärlek bara för att de ev. nämner helt normal grejer om sitt liv.

                  Så jag menar att det är överdrivet att säga att folk hela tiden pratar om sin läggning.

      Nu handlar kärleksrelationer om bra mycket mer än vad ”folk gör i sängen”.

      Diskussionen behövs fortfarande för exakt sådana kommentarer som bl.a du lade!

    Riktigt fin video, allt gott till båda två ❤️

      Varför ens kommentera om du inte är intresserad? Låt folk bry sig om de vill.

      Min mamma lärde mig, att har man ingenting bra att säga så kan man lika gärna hålla käft. Kanske något du också borde ta efter? Styrkekram ❤️

    I tex USA menar man att det är en skillnad på biological sex och gender- har vi någon sådan motsvarighet i svenska språket?

      Kön och genus.

        Tack!

          Min dotter berättade i lördags att hon var tillsammans med en tjej. Insåg att hon verkligen laddat för detta och spänt sig.
          Oklart om det var för att hon skulle berätta att hon var förälskad eller om det var för att det var i en flicka eller både och.
          Hepp.
          Kärlekssorg gör ont oavsett.

            Det är ju en annan sak. Klart man berättar för familjen att man träffat en partner.
            Att tvångsmässigt berätta för hela internet om sexuell läggning och tidigare partners är inte alls bra. Vi människor mår inte bra av att fläka ut oss och utsätta oss för främlingars kommentarer och åsikter.

              För de flesta är det rätt självklart att inte berätta för hela internet att man köpt en ny foundation, har varit ute och slirat på krogen en helg eller vad man har för favoritsmak på sina majskakor.

              Sedan finns det ju sådana som jobbar med sociala medier, bland annat Thomas då, som får sitt levebröd genom att ”tvångsmässigt berätta för hela internet” om varenda liten detalj av vad som händer i sitt liv.

              Annars finns det helt vanliga personer som ”tvångsmässigt” vill berätta för ”hela internet” att de är gravida, har fött barn, har förlovat sig, gift sig. Eller att någon nära anhörig gått bort och andra omvälvande händelser i sitt liv.

              Vi människor mår inte bra av att hetsa upp sig och reta sig på vad främlingar gör på internet. Så varför ens ha en åsikt om vad Thomas väljer att dela med sig av på youtube?

              Skrev samma sak högre upp men jag behövde höra det de tog upp i videon så jag är väldigt glad att det pratas om det och att vissa tar upp sånt offentligt.

            Sorg? Det är väl inte sorg när man blir ihop.

    Nja. Det finns faktiskt variationer på XX och XY, vilket kallas intersex (exempelvis XXY).

      Räknas det faktiskt som ett tredje kön då är frågan?

      Det finns bara två könsceller. Spermie och ägg.

      Och så tar vi det IGEN då: dessa avvikelser förekommer inom de binära könen, inte utanför. Det finns alltså två (2) kön och bland alla människor finns en liten andel som föds med DSD. Flera av diagnoserna inom DSD är specifika för flickor och pojkar, exempelvis kan pojkar inte födas med Turners syndrom, och flickor kan inte födas med Klinefelters syndrom. Så jo, det finns bara två kön.

        Tillägg: Klinefelters är alltså XXY och drabbar endast män.

    Om man inte själv är bi kanske man inte vet att alla lesbiska och homosexuella inte gillar bisexuella. Så fattar att det var svårt för Thomas att berätta.

      Det räcker väl att hans närmaste vet? Vad ska till exempel jag göra med informationen? Han har varit med en tjej…jaha?

        Han vill vi ska veta att han haft en flickvän för att hon var människa och inte kvinna.

          Tvärtom skriver han ju att han är pansexuell och inte gay, då är det ju viktigt att hon är kvinna och inte man, annars hade hela grejen inte behövt kommuniceras ut!

            Fast om man ser videon så fattar man vad det handlar om!

        Eftersom du inte bryr dig så har du inte råkat ut för problemet och då kanske du inte behöver uttala dig? Du sätter liksom inte standarden för vad folk bryr sig om eller inte? Om du inte dömer folk så klappa dig själv på axeln men hugg inte på folk som försöker sprida öppenhet och underlätta för andra som har det svårt.

      Så grupper som själva utsätts för fördomar och kanske rent av förtryck, tycker illa om andra grupper i en lika utsatt position ?

      Fast han är inte bisexuell, utan pansexuell

        det är ju samma sak!

          Det är det verkligen inte, läs på!

    I Indien finns tre juridiska kön.

      Och i hela världen finns det bara två biologiska kön

        Vilka är det som like:ar den här kommentaren… Har de gått ”livets hårda skola” på Facebook?

          fem år på universitetet, tack så mycket.
          Och jag står fast vid vad jag skrev.
          Det finns bara två biologiska kön, eftersom de flesta arter bara har två olika könsceller och är begränsade till två olika typer av kromosombaserade könsbestämningssystem.
          Det är bara amöbor och svampar som kan ha fler än två biologiska kön.

          Jag gillade kommentaren och har dubbelexamen, juristexamen och ekonomie kandidat. Du själv då?

          Det är snarare de som är fostrade i en lång skolgång där de fått en förståelse för vetenskapen som gillat kommentaren.
          Till skillnad från personer som kommer med känsloargument..

      Har du läst det som någon annans argument? Tips är att läsa insjalv på vad det där tredje juridiska könet betyder och var det kommer ifrån, till sist hur det har diskriminerar den egentliga samhällsgrupper som den utåt sett ska beskydda. Ärligt talat.

        Lite dålig autocorrect pga. Utländsk tangentbord. Men det indiska tredje könet är en erkänd samhällsgrupp som kallas Hijras. Och det är inte så enkelt.

          Sen de blev ”juridiskt erkända” är de mer diskriminerade och marginaliserade. Så kanske inte använde det som ett positivt argument.

    Men gud, jag blev typ bara förvirrad av det här inlägget… Måste läsa på om olika sexualiteter!

    https://alifeexpedition.blogspot.com

      Crash course: hetero, homo och bi. Varsågod! Antingen vill du ha fitta, eller kuk, eller gillar båda. Allt är okej oavsett vem du är eller vilket könsorgan du själv har mellan benen.

    Men snälla, sluta tjafsa. Skriv det i din dagbok och låt folk leva sina liv.

    Fast pansexualitet handlar inte om hur många kön det finns/inte finns i världen, det handlar om att man inte lägger vikt vid könet när det kommer till sexuella preferenser. Det är det som är skillnaden.

      Så alltså bisexuell.

        Nej inte alls, bisexualitet lägger vikt vid kön. Är du med en kvinna så är det just för att personen är en kvinna.
        Pansexualitet bryr sig inte om kön alls, enbart personlighet.

          Fast nej. Om jag som kvinna är bisexuell och förälskar mig i en annan kvinna så är det ju inte hennes kön jag förälskar mig i. Jag förälskar mig i henne, hennes personlighet och känner en attraktion till henne. Inte på grund av att hon är en hon, utan för att hon är sig själv. Hade hon råkat vara en man istället hade jag blivit lika förälskad.

          Så vad är det egentligen du försöker att säga här?

    Varken USAs inrikespolitik eller Estonia har ju något med sociala medier att göra.

      Det är helt sant. Använde dessa som exempel för att belysa min poäng bara.

        Vad hade du för poäng egentligen? Den gick nog inte riktigt fram

    Du läser på fel ställe.

    Du är på en plattform som uteslutande handlar om bloggar och sociala medier. Går du in här för att få politiska nyheter och samhällsinformation? Söker du meningen med livet på anslagstavlan på Coop också?

      Självklart, ibland sitter det ju lappar om jesus där och han ska ha varit en hyvens kille med svar på alla frågor har jag hört.

    Whats up med alla tecknade jävla karaktärer? Förvandlas den mänskliga rasen snart till plastdockor? Perelli gör reklam med filter deluxe. Så otroligt patetiskt när man vet hur hon ser ut och hon har filter så det ser tecknat ut. Vad fan händer.

    Jag fick genast en fördom om dig. Du är en sådan som hänger på BB i hopp om att hitta en härlig singel bland patienterna som du kan bjuda ut på dejt.

      Haha. Föräldrar göra sig icke besvär. Men jag kanske kan hitta nån hunk på urologen?

        Eller varför inte fiska bra kk’s hos viagrapatienter?

          Tänker att det kanske finns nån sån på urologen? Fingers crossed ??

    Snöflingegenerationen..

    Men varför måste man i ett fack?!

      Det måste man inte. Du måste inte sätta en etikett på din sexualitet om du inte vill. Av erfarenhet vet jag dock att de flesta (inte alla) som ifrågasätter varför man måste in i fack tillhör normen.

    Jag har försökt att läsa på men fattar i allafall inte skillnaden mellan pansexualitet och bisexualitet, men huvudsaken är väl att den som har läggningen fattar själv. Hursomhelst, länge leve kärleken oavsett hur man väljer att namnge den❤

      från hur jag har förstått det är bisexualitet när en kan bli kär i mer än ett kön medan pansexualitet är när en kan bli kär i någon oavsett kön (typ en ser inte kön)

      hoppas det hjälpte lite!

        Det finns ju bara två biologiska kön, så vad exakt är skillnaden egentligen?

      Men eller hur! Orka kritisera någon för någonting så banalt. Det är väl underbart att han kom fram till att han var kär i sin bästa vän! ? Nu får väl jag skit för att jag uttrycker mig såhär, men det struntar jag i.
      Alla är värd att älska och att älskas, oavsett kön eller om dom ändrar sexualitet och faktiskt vill förklara sig.

    Pansexuell=bisexuell

      Nej

        jo

          Nej

            Jo, men för all del. Berätta vad skillnaden är

      Nej

    Varför skriver vissa influencers en text om syntolkning på sina bilder på instagram? För vem gör de det? Tex i Therese Lindgrens text om hennes ärr på höften som snarare låter som en text ur en erotisk novell. ”…Thereses vänstra höft och skinka, klädd i högt skurna, vita spetstrosor. Huden är knottrig av gåshud…”

      För att synskadade också vill använda instagram

        Men hur använder de sig av instagram?

          Genom att folk syntolkar sina bilder.

        Men de är ju synskadade…

      Det finns funktioner i telefoner där text läses upp. Du får bilden beskriven i textform. Flera filmbolag överväger att syntolka filmer också precis som många tv-kanaler gör.

    Många bisexuella gillar bara biologiska kvinnor eller biologiska män.
    Pansexuella bryr sig däremot inte om du är kvinna eller man – vare sig du är transexuell, inte identifierar dig med något kön osv.

    Vill bara säga att jag älskar Thomas! Upptäckte hans kanal ganska sent i livet, för ca 4 månader sen. Han känns som en mycket klok och varm människa. Ser han lite som en lillebror, typ. Thomas, om du läser det här – kärlek från en kvinna på 36 år från Göteborg. Du är fan BÄST!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.