Matilda Djerf öppnar upp om sin akutoperation

https://www.instagram.com/p/CGNlJNSnO2T/

I juli delade Matilda Djerf på Instagram att hon behövt åka till akuten och opereras akut, men fram till nu har hon inte berättat varför.
Nu öppnar hon upp på Instagram, och berättar att smärtan berodde på att hon var gravid, men att hon tyvärr drabbats av ett utomkvedshavandeskap, vilket betyder att ett befruktat ägg fastnat på vägen till livmodern.
Läkarna var tvungna att operera bort hennes ena äggledare, men sa samtidigt att hon fortfarande har goda chanser att kunna bli gravid i framtiden.

Hon delar med sig av sin historia med förhoppningen att den kanske kan hjälpa någon annan i samma eller en liknande situation.

83 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  ☹️❤️

  Alltså den sorgen är brutal. Fy fan ?

   Fast hon har ju fortfarande goda chanser att bli gravid? Än är det ju inte ”över”.

    Det kan väl fortfarande en sorg?!

     Det skrev jag väl inget om? Menade bara att det fortfarande finns stora chanser. Vissa kan inte få barn alls.

      Spelar väl ingen roll huruvida man kanske kan få barn igen, fortfarande en sorg.

    Det vet ju ingen hur stora chanserna är. Det är fortfarande en sorg för det.

  Vet att man inte ska kommentera andras kroppar, men var så glad att se en kurvigare tjej bland Gina Tricots modeller m.m. (Matilda). Lite ledsamt att hon gått ner så mycket i vikt senaste åren.

   Varför anser du att det är ledsamt att hon har gått ner i vikt? Finns väl fler kurviga tjejer att se upp till.

   Märkligt att du vet att man inte ska kommentera andra människors kroppar men ändå är det exakt det du gör? Fyfan. Och vadå ”ledsamt att hon gått ner så mycket i vikt senaste åren”, alla trivs inte som ”kurvigare” som du uttrycker det. Det finns så många orsaker till varför hon har gått ner i vikt, din kommentar kan vara en sån orsak. För helvete, tänk på hur du uttrycker dig och vad du skriver!

   Höjden av objektifiering!

   Du vet att man inte ska kommentera andras kroppar?
   Lite ledsamt att din hjärnkapacitet gått ner så mycket.

  Äggledare inte äggstock

   Tack! ?

  Har inte själv varit i situationen men är lite nyfiken, hur hjälper hon folk genom att berätta sin historia? Blir man verkligen hjälpt av att läsa om att en influenser varit med om samma sak och på vilket sätt Blir man hjälpt av det?

   Jag tänker att man kanske blir osäker på den känslostorm som kan komma och om man då läser att någon annan varit med om samma sak och känt samma kanske det känns lite bättre. Jobbiga grejer brukar i alla fall jag ha lite lättare att gå igenom om jag får möjlighet att lära mig mycket om vad som händer. På det sättet kan andras berättelser hjälpa i alla fall mig och kanske någon annan också.

    Jag kan verkligen förstå att det kan vara skönt och hjälpsamt att prata med en person som genomgått samma sak och dela upplevelsen, utbyta erfarenheter. Men att bara läsa att ”jag har haft ett utomkvedshavandeskap och fick opereras” av någon person man följer på instagram, det var liksom ingenting mer än så. Ser inte hur jag skulle må bättre av att veta att någon annan också varit med om samma sak.

     För mig kvittar det om det är en influencer eller en Anonym på Familjeliv som delar med sig. Du mår troligtvis inte bättre bara för att någon annan går igenom samma sak men det minimerar känslan av ensamhet och ”varför jag” tanken man ofta får när man är med om något tragiskt. Man inser ytterligare en gång att det är en del av livet och livet är orättvist, de kan drabba vem som helst. Att se att hon på 2 månader gått från att gråta bara hon skriver om det till att kunna dela det inför sina följare är ju också ett bevis på att man bearbetar det. Så skulle säga att berättelsen hjälper människor att bearbeta det vare sig de är från Anonym eller en Influenser. Fertilitetsfrågor och erfarenheter är en stor stor del av många människors liv.

   Man känner sig mindre ensam om problemet

   Jag drabbades av utomkvedshavandeskap och hade heller aldrig hört om det tidigare. Fick likt Matilda opereras akut och blev av med min högra äggledare, att allt skedde så snabbt och dramatiskt gjorde det hela traumatiskt. Att få missfall genom utomkvedeshavandeskap där man samtidigt får ”minskade” möjligheter att bli gravid är en sorg. Att då aldrig hört någon annan drabbas gör att man känner sig extremt ensam och man vill gärna höra fler berättelser, en del av bearbetningen i alla fall för min del. Tycker det är otroligt bra och modigt att dela med sig av en så här privat och sorglig händelse.
   Önskar henne all lycka i framtiden och att hon får de hon önskar sig <3

    Detsamma till dig, Anonym (12:54) ?

    Tycker också det är modigt att lämna ut sig på det här sättet till främmande människor – speciellt med all det näthat som cirkulerar just nu.

   Det är väl olika.
   Jag har själv gått igenom samma sak men att läsa hennes historia gjorde mig bara ledsen/deprimerad över händelsen.
   Rev upp gamla sår antar jag.

    att läka tar tid ❤️

   Många är kanske inte öppna med det, så det är skönt att höra att fler går igenom samma. Att man inte känner sig värdelös för att dels fått missfall, dels ta bort en äggledare och därmed minska chans att bli gravid igen (så va det för mig). Att känna sig totalt misslyckad för man hör ingen annan prata om det.

   Så sätt kan det hjälpa, man känner sig inte lika ensam. Medan andra känner tvärtom, att det river upp sår. Alla är vi ju olika ?

   Jag känner mig faktiskt ”mindre ensam när folk berättar att dom gått igenom samma sak som mig. Min gynekolog berättade att jag hade ett utomkvedshavandeskaps och om jag fick ont så skulle jag ringa ambulans, det blev blåljus in, räddade mitt liv. Tack Odenplans gyn.❤️

    förlåt dum fråga men varför vänta på att få ont? borde inte din gyn direkt ring för operation?

  Fattar inte hur en människa kan vara så snygg

  Så tungt och tråkigt för henne ? Tror folk som tycker att det är onödigt eller ”dumt” av henne att dela såna saker aldrig själva drabbats av ngt liknande o heller inte kan förstå det behovet av tröst/samhörighet som en sådan händelse skapar hos många. Fram till att jag själv hade jättesvårt att få barn tyckte jag folk delade så mkt privata grejer o jag förstod aldrig varför men nu kan jag säga till många jag möter o pratar om att vi hade svårt att få barn, hur jobbig ivf var och hur tacksam jag är för mitt fina barn jag nu har. Det ger en perspektiv på livet ❤️

  Usch stackars! Vad hemskt ??

  https://alifeexpedition.blogspot.com

   Och sedan länk till din blogg??

   Spam!! Klicka inte!

  Reagerar faktiskt på att hon inte hört talas om utomkvedshavandeskap innan. Är det en kunskapslucka hos henne om kvinnors reproduktiva hälsa, eller är det många som inte vet vad det är? Det är ju inte bra i så fall.

   Jag vet om det eftersom det förekommer i ett avsnitt av Grey’s Anatomy. Hade det inte varit med där hade jag inte vetat om det. Det har inte kommit upp i någon ”undervisning” och ingen har berättat om det för mig.

    Det är ju bedrövligt. Men kanske inte så förvånande, kvinnohälsa är ju knappast ett prioriterat ämne.

     Kvinnohälsa är knappast prioriterat, nej. Det borde t.ex. vara alldeles självklart att unga tjejer får veta vad endometrios är så de slipper gå många år med värk och helvete eftersom barnmorskor menar att ”det gör ont att ha mens”.

      Det ligger annars bara en googling bort…

      Googla ”hemsk mensvärk” så är första träffen du får att det kan bero på endometrios…

       Varför har vi ens sexualkunskap? Låt eleverna googla sig fram.

       Äh, ta bort skolan helt nu när all information finns på internet.

        En tjej med mensvärk kanske inte har sexualkunskap på schemat just då? Sexualkunskap är några veckor i sexan och några veckor i åttan. Internet finns i allas hand varje dag!

         Ja vilket också är ett problem. In med mer sexualkunskap redan från lågstadiet och anpassa den efter ålder på barnen. Prata kropp och knopp på deras nivå under hela skoltiden. I stället för att de ska få googla runt på familjeliv efter rätt svar.

          Räcker med 1177.

   Är 28 år och fram tills i somras, när jag gjorde en abort, så kände jag inte till vad det var exakt. Hade hört om det innan men det var inte förrän jag blev gravid som jag läste på mer om det.

   Näää man kan ju argumentera för att kvinnor vet alldeles för lite om sin kropp generellt, mens, förmåga att bli gravid, barnafödande ect. Men är det inte skolan och föräldrar som borde informera bättre?

    Kvinnor verkar ju inte ens veta vilken del som är vad i deras underliv när man läser här inne.

     Men hur svårt kan det vara. Internet finns.

      Tydligen väldigt svårt verkar det som.

    Mammor pratar väl med sina döttrar?
    Det gör jag med min dotter. Vi pratar om kvinnokroppen och vad hon ska reagera på etc. Varför ska man börja klaga på samhället direkt, det är ju en mammas största uppgift i livet att coacha dottern i hur det är att vara kvinna! Herregud vad folk kan krångla till det.

     Det har min mamma aldrig pratat med mig om. Så nej, det är ingen självklarhet. Men bra att du gör det med din dotter ?

      Dagens mammor har verkligen ingen ursäkt för att inte prata om mens etc med döttrarna, det är inte tabu och inte skämmigt nuförtiden, och man kan googla tillsammans om mamman är osäker på något.

     Jag växte upp med min pappa. Fick all den informationen från skolan tyvärr. Och det var inte mycket.

     Om man inte har en mamma då?

     Min mamma har aldrig egentligen pratat kropp med mig. Fick en chock när jag fick mens… kan fortfarande väldigt lite om kvinnokroppen inser jag ibland..

     Hygien öht var inget som det pratades om , jag blev mobbad i skolan då jag luktade svett. Men fick inte lära mig hur ofta jag skulle duscha, att man kan använda deo osv. Har fått lära mig själv längst vägen. Nu försöker jag göra så att mitt eget barn får bättre förutsättningar.

     Min mamma lärde mig INGENTING om kroppen. Jag visste inte vad mens var när jag fick det. Skolan har inte fyllt i kunskapsluckorna så bra heller. Så det mesta har jag lärt mig via google 🙂 hahaha!

     Fast ”alla mammor” (och pappor, vårdnadshavare) vet inte allt själva. Endometrios, Myom, PCOS, hur går abort till, utomkvedshavandeskap, missfall, svamp, herpes… Det är mycket man inte vet om man inte har erfarenhet. Det är definitivt något som bör belysas på sexualundervisningen!

     Dessutom är det många vårdnadshavare som inte vill eller vågar berätta om tex mens. Hur ska en 12-åring veta varför msn har blod i trosan om man inte får information.

     Sexualundervisningen behöver bli en riktigt sex- och samlevnadsutb istället för att lära barnen (bara) tampongens möjligheter och hur man trär på en kondom.

   Jag tror tyvärr att det är en lucka hos många. Jag hade aldrig hörttalas om det innan jag drabbades av samma sak förra sommaren. Och många jag pratat med efter hade inte heller hörtttalas om det fören jag berättade.

   Jag vet bara vad det är för att det är en “vanlig” biverkning av att ha spiral.

  Ingen som reagerat på Anna B:s story på instagram där hon hänger ut en äldre dam med bild och allt, efter att damen ifråga undrat om det inte var dags för Anna att vara med i Biggest Loser igen. Ok att damen (som såg ut att vara en bit över 70 i alla fall) trampat i klaveret, men Anna borde väl kanske låta sån skit rinna av sig och inte ge igen med hela artilleriet?

   Jag tycker att man har rätt att publicera meddelanden offentligt om man vill. Speciellt meddelanden som bara är till för att vara elaka.

   Vill jag inte bli uthängd som en taskig person, ja men skicka inte taskiga meddelanden då.

   Jag tycker inte man ska hänga ut någon alls.
   Alltså fine att det nog säkert finns en och annan genuint elak människa som kanske hade förtjänat lite uthängning, men många människor kanske har någon form av demens, nån psykisk ohälsa, ligger i skilsmässa, blivit av med jobbet. Det finns nästan alltid en anledning till varför folk beter sig som svin, därmed inte sagt att de ÄR svin.
   Fattar inte vad man vill uppnå med att hänga ut någon… att de blir utsatta för ett drev? Att de ber om ursäkt? Ångrar sig?
   Be the bigger person och låt det va liksom. Vem är tex Anna Book eller Johanna Toftby att döma människor på det sättet?

    Men snälla. Man måste väl kunna gå igenom en skilsmässa eller bli av med jobbet utan att bete sig som ett rövhål mot någon offentlig person på instagram?

    Hur många av de som skriver skit till folk på insta är dementa?? Vilka undanflykter för att få bete sig elakt alltså.

   Jag reagerade!
   Vafan! Klart att det inte var ok av tanten men hon är ju inte nån offentlig person till skillnad mot Anna som klamrat sig fast i offentligheten sen 80-talet. Men man hänger väl fan inte ut en mormor på det viset.
   Dessutom får man väl räkna med att folk kommenterar ens kropp när man hetsbantat i tv och slagit sig för bröstet att man är så bäst på att bli smal- och sen går upp igen.

    Så när man har fått barnbarn är det okej att skriva elaka meddelanden till andra?

     Ja. Det är då man verkligen får gå loss?

  Min man hade varicocele, innan han drabbades av det hade han ingen aning om vad det var, trots att det inte är ovanligt och trots att det bara drabbar män. Är det för att manshälsa inte prioriteras då eller?
  Alla har inte koll på allt bara för att det drabbar personer av deras kön.
  Behöver inte vara ”patriarkatets fel”.

   Att kvinnor inte har koll på sin menscykel eller hur en blir gravid (män har ju sällan koll där heller) är väldigt vanligt! Det som är beklämmande med att kvinnor inte har koll är att man vaggas in i nån tro att man blir gravid så lätt medan det i många fall inte alls är så lätt. Dessutom är normen nu ofta att kvinnor göra karriär, bygga upp en egen ekonomi osv innan vi skaffar barn fastän vi också vet att biologin säger oss att vi är som mest fertila runt 25 års åldern. Alltså, tror inte ovan är patriarkatets fel men vi ska brottas med så omöjliga ekvationer!

    Men hur kan man, idag, INTE veta något om menscykeln, hur man blir gravid osv?
    Ungdomsmottagningen har generösa öppettider och är gratis. Internet är fullt av seriös och bra information från seriösa källor.
    Det är inte heller tabu nuförtiden att prata om sådant med sin mamma, äldre systrar och liknande.

     Och ändå tror folk att det är något fel med fertiliteten när de inte blivit gravida på tredje försöket. Att någon har slarvat för att de blev gravida trots p-piller. Att hormonella preventivmedel är farligt. Osv osv osv.

   Har ju bland annat kommit fram att den mesta forskningen inom medicin har skett på män. Sen har det på senare tid kommit fram att även om en man och en kvinna har samma sjukdom så visar sig symptomen på olika sätt och att olika behandlingar kan behövas beroende på om man är kvinna eller man. Finns ganska mycket intressant att läsa om detta om man vill.

   Och att tex kraftig pms, kraftiga blödningar och fruktansvärda menssmärtor viftas bort som något som hör till att vara menstruerande kvinna tycker jag är synd. Jag gick högstadiet på 90talet och hoppas att sexualkunskapen idag har ändrats och bland annat lär tjejer att man kan kräva att få hjälp av vården om ens mens är ohanterbar. Först när jag var 30 år fick jag reda på att det inte var normalt att behöva ställa klockan för att gå upp fem gånger på natten och byta mensskydd och trosor.

   Jag svävar kanske iväg men vi måste lära tjejer vad som är ”normalt” och vad för hjälp vi kan få när det inte är det.

    (Jag tog upp mina kraftiga blödningar hos gyn när jag blev kallad på cellprov första gången men hon sa bara att en del blöder mer än andra och det är inget mer med det.)

    Min dotter är 16 år och har gått hos vården i flera år för att hon tycker mensen är jobbig. Jag i samma ålder hade mer tålamod. Jag tycker snarare dagens unga har svårt att acceptera att vissa biologiska saker är som de är. Absolut inte att de inte förstår att mens inte ska göra för ont etc.

     Tycker man att mens är jobbig så kan man ju undvika den med att exempelvis äta p-piller utan att göra uppehåll mellan kartorna. Men tyvärr ses ju hormoner som det farligaste man kan stoppa i sig trots att det kan hjälpa många med väldigt besvärlig mens.

      Humörsänkning är en vanlig biverkning av hormonella preventivmedel. Det är inte ”farligt” att förlora vardagsglädjen, men det sänker livskvaliteten rejält. Jag förstod inte förrän jag slutade med hormonella preventivmedel hur mycket de hade påverkat mitt psyke. Några veckor efter att jag slutat var jag en annan person, återfick min ”grundglädje”. På hormoner var jag bara glad om det hände något riktigt positivt, annars var normalläget lite småledsen/arg. Testat olika piller samt två olika hormonspiraler.

     Är väl lite det som är problemet. Att vården anser att vi ska ha ”tålamod” med en besvärlig mens (som faktiskt går att åtgärda så att den inte tar över hela ens liv).

      Ja fast den blir ju folk sura om man säger att mensen kan lindras genom tex en hormonspiral! Att ha mens som vi kvinnor har i nutid är inte heller ”naturligt” förr födde vi fler barn och ammade längre så då hade man naturligt mindre mens. Känns som folk vill skräddarsy verkligheten till sin egna uppfattning, inte till biologin

      Ingen inom vården har ansett att min dotter ska ha tålamod, tvärtom! De lyssnar på henne, medan jag önskar att någon vårdutbildad skulle våga säga till henne att…tja, tjejer har mens och det är inte alltid enkelt och praktiskt, men det är vår biologi!

       Men det KAN vara enkelt om man får hjälp. Om man får välja mellan en enkel eller en jobbig mens så ska vi på något vis ändå välja den jobbiga?

        Ja är det typ inte bara 30% chans att bli gravid? Vet att jag läst någonstans att det inte är en jättestor chans rent procentuellt att bli gravid.

        Sen är det ju ett under varför dom inte berättar för ungdomad att man “bara” kan bli gravid en dag i månaden. Plus 5-7dagar då spermier kan leva i cervix några dagar.

         Nej snälla säg inte det, orkar inte tänka på alla tonårsgraviditeter som blir till på ”säkra perioder” om de tror att man bara kan bli gravid en dag per cykel.

       Fast mens kan vara enkelt och praktiskt. Vet ju förstås att de finns de med endometriosis (och pco/pcos) men gör ett undantag där då det inte är normen.

       Jag har haft mens sedan jag var 11år så snart i 20år och visst i början hade jag lite galna oregelbundna blödningar. Men det är normalt när mensen börjar. Så länge jag sköter kosten någorlunda (alltså ser till att jag äter), inte dricker för mycket vin eller kaffe och sover ordentligt. Då är min mens helt ok. Inga svullna bröst, ingen pms, ingen smärta. Kanske ett dovt “hej” ifrån livmoderna när mensen kommer.

       Aah vet inte vad jag vill få fram egentligen. Känns bara att det är så många negativa berättelsers om mens. Jag har aldrig känt att det varit jobbigt att få mens. Jag kollar i min kalender när jag ska få mens och ska jag någonstans då tar jag ju bara med mig mensskydd och så var det med det.

       Ps. När ni blöder på p-piller det är inte mens utan en bortfallsblödning.
       Jag pratar om mensen som man får varje månad utan p-piller.

  Egoina drabbades också av utomkvedshavandeskap för något år sedan.

   2017 typ va? Tiden går fort ?

  Medical & health coursework writing service seekers have been on the rise lately since most learners need Medicine & Health Writing Services, nursing assignment writing services and medicine research writing services.

  Jag har drabbats av två utomkvedshavandekap och två akuta operationer, har nu inga äggledare kvar. Första gången var en stor oro och sorg att inte veta hur det skulle gå att bli gravid igen. Andra gången var det nattsvart och den djupaste sorgen. Andra äggledaren var borta och därmed möjligheten till att bli gravid på naturlig väg. Kanske enda möjligheten att bli gravid. Jag sökte massor efter personer som varit med om samma sak, men hittade ingen. Hade tyckte det var väldigt skönt med stöd, eller kalla det vad ni vill, men att få prata med någon i samma sits. Många är jättegulliga och visar förståelse, men ingen kan förstå hur det verkligen känns om man inte varit med om det själv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.