Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
Dock undanber jag mig politiska diskussioner, tack!
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli sattes på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts… 🙂

Ps! Tjafsa mindre!

662 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Hej har en fråga. Vart lär man sig att göra proffesionella kakor och tårtor? 😊
  Vill ha massa tips!!!
  Finns det online kurs eller kurs på plats? Någon som vet? På plats vill ja helst i Göteborg 🥰
  Googlat men verka inte hitta

  Svara

   YRGO har en konditorutbildning jag verkligen kan tipsa om. Vet många det har gått bra för där 🙂

   Svara

    Och den är i Göteborg. Missade att skriva det haha

    Svara

   Köket har en onlinekurs 😊

   Svara

   Jag tror att Tårtdecor i Kungälv har kurser. Kungälv är ju inte så långt från Göteborg

   Svara

   How to cook that, how to cake it, my cupcake addiction, preppy bakery osv är jättebra på youtube.
   Du kan löra dig temperering av choklad, hur man jobbar med modellchoklad, sockerpasta, hur man modellerar 3d objekt (hela tårtor och bara små detaljer), hur man böandar färger för att få fram olika toner, smakkombinationer osv.

   De är jätteduktiga och allt är gratis. Bara att göra miniversioner.

   Min dröm är att dekorera bröllopstårtor. Du kanske kan baka dem så tar jag över dekorbiten 🙂

   Svara

  Hört massa att fröknar/ lärare tycker föräldrar är jobbiga o inte barnen. Ni som är lärare eller fröknar på förskola/ grundskola vad är det som är jobbigt med föräldrarna?

  Svara

   Skulle inte påstå att föräldrar är jobbiga generellt sett! De flesta fattar att jag är på deras sida, både förälder och barn, och man kan ha en dialog som leder till något bra. Men. Det finns föräldrar som bara rakt av köper vad deras tonåringar säger och sen ifrågasätter mig. En av mina mentorselever hade t.ex. sagt till sin mamma att jag hade sagt att hon inte fick andas i klassrummet och mamman undrade såklart varför jag hade sagt så. Hon kom till skolan och störde mig på min rast för att fråga mig det. Och eh ja, nej, det hade jag ju såklart inte sagt. Det var störigt.

   Svara

   Att de inte kan uppfostra sina jävla ungar!! Det märks när en förälder vill bli av med ungen så snabbt som möjligt och tycker vi ska sköta uppfostran. Själv orkar de inte! Men sitta med telefonen och följa flunsorna det har de tid med!

   Svara

    Hej DAGISfröken! Är inte det bara i ditt eget huvud vad föräldrarna pysslar med? För du är obvi inte bredvid dem när de har lämnat kidsen på DAGIS (skoja ba, det heter ju förskola) 😛

    Svara

    Du kanske hellre ska jobba med jävla bilar, eller jävla brev, eller några jävla sopor istället för med jävla ungar.

    Svara

     Fast ibland är dom faktiskt jävla ungar.

     Svara

     Personen arbetar givetvis inte med barn. Något troll som har skoj bara.

     Svara

      Behöver inte vara ett troll…. Satans trätt på det ordet för allt och alla för minsta lilla.

      Svara

       Om man kallar sig ”leg.dagisfröken” är man ett troll.

       Svara

    Eller hur. Pottränar inte NI barnen. Vill ha kidsen maxtid på förskola fast de bara petar naveln hemma…

    Svara

   De flesta föräldrar är jättebra! Vänliga, tillmötesgående, relevanta. Men ofta kan det ju bli så att ”det gnälls” på de föräldrar som kan vara lite jobbiga. Det beror ofta på sådant som Kattis skriver, att föräldrar tror blint på allt barnet säger, även sådant som är väldigt orealistiskt. Det kan även handla om föräldrar som inte respekterar lärarens arbetstider, utan hör av sig i tid och otid med ganska icke brådskande ärenden. Samt föräldrar som inte tycks förstå att deras barn är ett i mängden i en stor grupp utan tycker att hela undervisningen borde byggas upp för att passa exakt deras barn och att man alltid borde ha oändligt med tid för just det barnet.

   Svara

   Föräldrar är fruktansvärda. Jag har varit med om en hel del hotfulla föräldrar.

   En föräldrarpar skrek och uttalade massa hot på mig framför elever, dvs. deras dotters klasskamrater flera gånger pga att de tyckte jag skällde för mycket på deras dotter.
   Deras yngre dotters lärare hade det dock mycket värre, mamman tog stryptag på henne efter de hade fått separera dottern och en kamrat. Dottern hade attackerat den andra ungen fysiskt.

   Deras barn var fruktansvärt ouppfostrade och krockade med allt och alla.

   Ett föräldrarpar ansåg att jag hatade deras barn för att jag försökte få deras autistiska dotter att komma till skolan varje dag (tog även hand om henne på rasterna och gav henne enskilda grammatiklektioner för ungen älskade grammatik). De gjorde allt för att försöka bli av med mig.

   En förälder stalkade mig under en 8 månaders period som jag fick polisanmäla. Mamman hade hotat honom att inte få umgås med dottern om han inte gjorde så mot mig. Mamman hade mig för jag hade råkat lära ungen matte. Mamman hade tydligen försökt i 100 år med det. Socialen var och är inkopplad sedan barnen var små.

   Många mammor är hemska, speciellt om man höjer rösten mot deras små prinsessor. Oftast mammor 40+ som inte klarar av att en yngre kvinna klarar det dom oftast inte klarar av. De manliga lärare kan skälla mycket mer men får inget har.

   Gå till jobbet varje dag och öppna mailen full med fruktansvärda mail från föräldrar. Allt från att man är korkad som inte skrivit in resultat i nätverket till att man är en lärare som mobbar för att man sagt till deras barn att det inte är okej att slå ett annat barn (framför andra barn, när man precis dragit isär dom från varandra).

   Men annars älskar jag yrket. Jag älskar att få umgås och undervisa barn. Barn är såååå mycket trevligare än vuxna 🤗

   Svara

    Jag har jobbat inom skolväsendet och visst får man höra ett och annat från föräldrarna, ibland befogat, ibland inte. Men att en lärare får så mycket hot som du säger att du får verkar helt sjukt? Nästan lite svårt att tro på… Jag har ändå jobbat på skolor i olika områden Stockholm och därmed träffat på olika typer av folk/föräldrar men aldrig har jag någonsin upplevt själv eller hört talas om det du berättar är en vardag för dig

    Svara

     Jag är inte lärare själv, men har väldigt många vänner som är och de berättar ofta om sitt yrke. Har aldrig heller hört något i närheten från någon av dom.

     Svara

      Och bara för att dina vänner inte råkat ut för det så kan det inte hända andra? Har både själv råkat ut för en del och har kollegor som gjort detsamma så tro mig, det händer.

      Och folk som pratar om lågaffektivt bemötande är inte lärare själva, det är en sak som är säker.

      Svara

    Låter osannolikt. Och ärligt talat, är det 80-talet du lever i? Varför tror du dig ha rätt att höja rösten till ett barn när ditt jobb är att vara PEDAGOG! Samt att du inte verkar förstå hur jobbigt det är att ha ett barn med autism. De kanske har svårt att orka med en hel dag i skolan och sen hemma.

    Svara

     Fast ibland behöver man höja rösten. Det är inget konstigt att man gör det. Att höja rösten betyder dock inte att man stå är och skriker, naturligtvis.
     Dessutom gäller skolplikten även för barn med autism. Det är inte lärarnas fel.
     Sen kan tror jag vi kan vara säkra på att personen som skrivit kommentaren du svarat på ljuger eller starkt överdriver. Jag har jobbat som lärare i över 10 år, vuxit upp med en förälder som är lärare och har många vänner i yrket. Ingen är med om allt det där.

     Svara

      Man behöver inte alls höja rösten. Man kan arbeta lågaffektivt.

      Och barn med autism kan ha en anpassad skolgång och har rätt att vara hemma om det är så att deras dagsform är sämre än andra dagar. Då får man vabba. Jag har ett barn med autism och är mycket väl insatt i hur en skolgång ser ut för ett barn med den funktionsvariationen.

      Svara

       Jag håller inte med dig. Lågaffektivt bemötande funkar inte alltid i praktiken. Dessutom är även lärare bara människor och tappar ibland tålamodet.
       Visst kan en elev ha anpassad studiegång. Det har jag inte sagt något om. Dock är det ju inte något läraren ansvarar för. Rektor beslutar om anpassad studiegång, inte undervisande lärare. Så länge eleven inte har anpassad studiegång måste läraren göra sitt bästa för att få eleven att komma till skolan, oavsett vad man tycker om det.

       Svara

        Det fungerar utmärkt i praktiken om man vet hur och vad man ska göra. Mvh arbetat med personer med utmanande beteende som inte alls är lika våldsamma efter att man arbetat låg effektivt PÅ RIKTIGT!

        Svara

         Lågaffektivt *

         Svara

         Helt värdelöst. Mobbare/hånare/utfrysare fortsätter mobba och anser att de har rätt till det, om de bemöts lågaffektivt. De ombeds tänka och ifrågasätta ditt beteende. Då tänker de ”x är en ful nörd”. Och så anser de att det är rätt att mobba och frysa ut x.

         Svara

          Ditt=sitt

          Svara

         Lallaland?, tom skolorna inser idag att den metoden fungerar väldigt begränsat och enbart inom vissa problemområden.

         Svara

         NEJ. Lågaffektivt bemötande funkar inte alls utmärkt i alla lägen. Jobbar du själv i skolan? Isåfall på en skola där ingenting händer tillräckligt mycket.

         Svara

       Lågaffektivt är skit. Mobbare som bemöts lågaffektivt känner sig stärkta i sin mobbarroll.

       Svara

       Ja du är insatt i ditt eget barn med autism, inte i andra barn med autism.

       Svara

    Äsch vad du hittar på.

    Svara

    Min man är lärare på en större sk ”problemskola” och skolan/lärare tar emot hot nästan dagligen. Fruktansvärt.

    Svara

   De allra flesta vårdnadshavare är mycket trevliga, vill sitt barns bästa och är tillmötesgående.
   Sen finns det andra. Jag fick i veckan en utskällning för att en pappa ”inte hittade oss”. För att barnen åt frukost på en annan avdelning. Som de gör varje vecka, som vi skriver i varje månadsbrev, som det står på dörren. Då blir man ju lite matt. Hans försvar var ”jag läser ändå aldrig infon”. Nä okej, men skäll kanske inte på mig då?
   Orimliga människor finns överallt i samhället och vissa av dem är föräldrar.

   Sen blir man ju väldigt ledsen när föräldrar vägrar ta emot hjälp för deras barn, exempelvis specialpedagog eller logoped.

   Svara

    Konstigt nog är det oftast pappor som inte har en aning om information man skickar ut…

    Svara

     Jag vet inte om det är min uppfattning. Alla kan missa info, glömma, missförstå, läsa fel etc. Vi gör alla misstag. Men just grejen med att skälla och gorma är ju väldigt onödigt, speciellt när det visar sig att den man skäller på inte har gjort något fel. Vissa har dåliga dagar lite oftare än andra 🙂

     Svara

     Det känner jag inte alls igen. Den skola jag arbetat på var det mest (tro det eller ej!) mammorna som inte hade någon info och påstod att inget skickats/eller att de tagit emot något.

     Tråkigt att det alltid är pappor som ska behöva beskyllas.

     Svara

   Ja, man har ju en rätt klar idé om vilka 80 % i den här tråden som man verkligen hoppas blir ens barns pedagoger/lärare och vilka 20 % som man kanske är lite mindre sugen på.

   Svara

    Jag är väldigt bra på mitt jobb och är uppskattad och generellt omtyckt av eleverna men jag är oxidized också människa. Det är okej att kalla eleverna jävla skitungar om mitt tålamod har prövats en hel dag, bara jag inte gör det så de gå hör eller uppfattar det. Det är inte så att man måste vara någon übermensch och att jobbet är ett ”kall”. Det är ofta tufft och slitsamt och föräldrar borde vara mer tacksamma för arbetet pedagogerna gör.

    Svara

   Det är vanligt att föräldrar ställer högre krav på oss än på sig själva. Det kan handla om allt mellan att kontrollera mängden mat som ett barn får äta, till högläsning. Samarbetar vi så är det helt i sin ordning, men försök att läsa böcker för ett barn som är uppvuxen med skärmar och aldrig fått bläddra i en bok. Eller begränsa antalet lunchportioner till barnet som får en hel rulle Ballerinakex i vagnen vid hämtning. Det är dagens föräldrar tyvärr.

   Svara

  Hej,
  Jag har nyligen flyttat till Sverige efter ett ha bott utomlands. Hade först ett deltidsjobb i år, fick ut ca 5500 brutto och de tog ca 30% i skatt. Nu har jag ett annat och får ut ca 6500 brutto, de har inte dragit skatt och jag ifrågasatte det och fick till svar ”hur mycket skatt ska vi dra”?. Hur mycket ska jag be dem dra för att inte riskera att få kvarskatt? Tänker att jag kan alltid spara den procenten från lönen denna gång, och att de sen drar procenten innan på de andra gångerna. Är bara så sjukt förvirrad då jag alltid haft skatt som sköts automatiskt.

  Svara

   Egentligen drar man inte skatt på så låga inkomster. Men, jag hade bett om 30%. Då får du tillbaka nästa år 😊

   Svara

    Då lånar du räntefritt ut till staten.

    Svara

     Ja, det stämmer. Hellre det än i kapitalets ficka 😊

     Svara

      🙄

      Svara

      Men de sitter ju i samma båt?😶

      Svara

       Bästa kommentaren på länge!

       Svara

       Men det är inte dom som ror?

       Svara

     Men med den räntan som är nu, om man ska spara riskfritt, så blir det ju verkligen ingen stor slant.

     Svara

   De ska dra skatten som är bestämd enligt din skattetabell.
   Dra ut en sådan blankett från skatteverkets hemsida så fixar företaget resten

   Svara

   Du kan googla upp vilken skattetabell sin hemkommun tillhör och be dem dra den procenten.

   Svara

   Tack så mycket för all svar! Blev så förvånad när de frågade hur mycket de skulle dra. Men enligt min kommun är skatten här strax under 30%, lånar gärna ut pengar till staten om det är så 😂

   Svara

    Är den verkligen strax under 30%? I alla skattetabeller betalar man inte lika hög andel skatt om man tjänar så lite som du gör.

    Svara

     Indoktrineringen är total. ”Jag lånar gärna ut pengar till staten”, spyr

     Svara

      Men gå och lägg dig

      Svara

      Får du ont i magen och blir mörkrädd också?

      Svara

     Det är inget som sker direkt om man inte själv anmäler det till sin arbetsgivare, det är om man tjänar under 20008 kr som ingen skatt dras. Har det inte anmälts så regleras det vid deklarationen året efter. Det går även att anmäla jämkning om man vet att man inte kommer tjäna så mycket. Är man osäker t.ex. tror att det kan bli mer så kan det vara bättre att få skatt på lönen och sen då få en skatteåterbäring om man betalade för mycket skatt. Om man jämkar och sen tjänar mer så finns det ju risk för restskatt dvs du får besked om att betala till Skatteverket nästa år. Så är man osäker är det rimligt att låta skatten dras, enligt skattetabellen är det som gäller, under 30 % är rimligt beroende på kommun.

     Svara

      Nej alltså det jag menar är att skattetabellen inte funkar så.
      Ta t.ex skattetabell 30. Om man tjänar 5000kr så betalar man enligt den tabellen 417kr i skatt. Det är under 10%.
      Men tjänar man 50.000kr så betalar man 13.742kr i skatt, vilket är 27%. Tjänar man 100.000 betalar man 40% i skatt.

      Svara

    Du kan jämka också, då slipper du skatten nu men viktigt att du vet att du inte tjänar för mycket. Ang. skatt på låga inkomster så beror det ju på ålder och om man inte har jämkat så kommer det på deklarationen nästa år. När du har angett skattetabellen så sker det automatiskt, så vid nästa arbetsgivare gör du likadant. Personligen har jag föredragit att inte jämka utöver när jag var under 20 och bara jobbade några veckor per år, men det är nog en smaksak. Sök på jämkning på skatteverkets hemsida så kan du läsa mer.

    Svara

   Du kan ju bara swisha in en lämplig summa till ditt skattekonto om du är orolig.

   Svara

   Vad är det för arbetsgivare som inte betalar in skatt på löner de betalar ut? Känns inte som en helt seriös arbetsgivare…

   Svara

  Hej. 💗 Jag behöver lite stöttning och råd känner jag, jag känner mig väldigt ensam..
  Min mamma & jag har aldrig haft en särskilt fin relation, och det blev inte bättre när jag som tonåring utsattes för en våldtäkt av en killkompis och min mamma valde att skuldbelägga mig. Det tog oerhört hårt på mig och det slutade i att jag skämdes över hela situationen. Som vuxen tog det år av terapi och hjälp av min kille (idag fästman) för att kunna förstå att det faktiskt inte var mitt fel.
  Min mamma och jag har en okej relation idag, men för ca en vecka sedan utsattes mitt ena syskon för ett grovt sexuellt övergrepp (våldtäkt) när han skulle vara iväg och träffa en. Han är myndig men bor hemma hos mamma i jakt på egen lägenhet. Mamma var i början helt förtvivlad och ringde mig och sa att ’jag vill inte göra samma misstag som jag gjorde mot dig, hur ska jag hjälpa honom? Vad kan jag säga /inte säga?’ och jag blev så OERHÖRT GLAD att hon växt och förstått att det aldrig är offrets fel, aldrig. Så jag stöttade henne samtidigt som jag hjälpte min bror att polisanmäla och komma i kontakt med psykolog och krisgrupp.

  Igår ringde min bror mig, helt förstörd, och sa att mamma sett hans brev/dagbok han skrivit ner gällande händelsen och fullkomligt dumförklarat honom, hon hade sagt saker som ’hur tänker du när du utsätter dig för nåt sånt!?’. Jag blev så oerhört knäckt av att höra detta, och så fort jag lagt på luren med min bror ringde jag upp mamma för att höra hur sjutton hon tänker? Hon började gråta och skrika om att ’du vet inte hur det är att vara mamma!!!’.
  Jag känner absolut noll empati för henne i det här, och jag känner mig så otroligt utpumpad av att stå mitt emellan dom två i det här. Jag förstår att man kan känna sig vilse som anhörig och inte veta hur man ska bete sig, men man har inte rätten att bete sig illa för det. Är man osäker så söker man professionell hjälp som anhörig, man gör inte som hon gjort. Och nu känner jag att det räcker, jag vill inte lämna min bror i sticket, men samtidigt känner jag att jag måste få en paus från min mamma, för det här dränerade mig totalt. Att hon betedde sig vidrigt mot mig efter mitt övergrepp, det är en sak. Men att hon 10 år senare fortfarande är så pass dum att hon behandlar min lillebror på exakt samma sätt, det är för mig helt oförståeligt. Det är så konstigt, först var hon förstående mot honom och erbjöd sig följa med på stödsamtal, och nu blev hon som en helt annan människa! Jag sa ’hur hade du känt om du blev utsatt för en våldtäkt mitt i natten när du är ute och går? Ska jag skuldbelägga dig och fråga hur du kan utsätta dig för att gå ute så sent?’ och då börja hon bara gråta igen och skrika åt mig att ’du inte vet hur det är att vara mamma.’
  Nej jag vet inte hur det är att vara mamma, men jag vet att jag skulle ALDRIG behandla mitt barn så som hon har gjort i det här.
  Hur ska jag göra? Jag känner mig så vilsen, och känner mer och mer hur min relation till min mamma är destruktiv. När den ÄNTLIGEN blev okej efter alla dessa år så går hon och gör såhär.

  Svara

   Så hemska saker att säga! Fy fan. Kan inte du stötta din bror/låta honom bo hos dig ett tag? Tänker att det sista han behöver just nu är att höra såna saker och samtidigt kan det i bästa fall bli en väckarklocka för er mamma.

   Ledsen att höra vad ni varit med om ❤

   Svara

    Hej
    Min mammas egna mamma är i närheten av TS mamma. Allt handlar om henne och har alltid gjort. Det var som värst på 70talet när hon hade flyttat hemifrån och hennes yngre bror bodde kvar hemma med henne. Jag har inte hört allt men än idag ångrar mamma att hon inte tog med sin bror eftersom det tog många år av självskadebeteende innan hade återhämtat sig från sin uppväxt.

    Svara

   Du kommer aldrig förstå och hon kommer aldrig ändras. Det enda du kan göra för dig själv är att läsa på om personlighetsstörning, eller narcisim. Du har aldrig gjort något fel och hon kommer aldrig erkänna sina misstag. Finns jättefina videos från Lisa A Ramano tror jag hon heter på Youtube. Det har hjälpt mig förstå min och min mammas infekterade relation. Kram

   Svara

   Beklagar vad du och din bror varit med om och får gå igenom, både övergrepp och behandlingen från er mamma. Det är tur för din bror att han har dig som kan stötta honom när er mamma inte klarar av det.

   Vet ju inte varför hon gör som hon gör, kanske skuldkänslor,sorg, kris eller liknande, men hon brister som förälder när ni behöver henne som mest och jag håller med dig om att det låter som att hon borde söka hjälp för sin egen del.
   Kanske har hon själv varit med om något (som ni inte vet om) och känslorna kommer upp till ytan?

   Går det att hjälpa din bror bort från henne på något sätt? Finns det någon annan han kan bo hos? Låter inte som en sund miljö att vistas i.

   Svara

    Tack snälla 💗

    Svara

   Jag har inga svar men vill bara säga att du verkar väldigt sympatisk.

   Och om du blir mamma någon gång i fritiden känner gissar jag att du tvärt om kommer förstå din mammas handlande ännu mindre än du gör idag.

   Svara

   Alltså jag vet inte om hon sa massa andra saker också men jag skulle nog också tänka mig att kunna häva ur mig nåt liknande i stundens hetta för man är ledsen å sitt barns skull.

   Liksom ”hur i helvete tänkte du när du gick full genom parken mitt i natten”…
   Nä det kanske inte är det bästa att säga men nog lätt hänt att man inte tänker så långt. För innerst inne vet man ju att man inte kan gå genom en park mitt i natten full utan risk…🤷‍♀️

   Jag funderar mer varför i helvete hon läst sin sons dagbok???!!!

   Svara

    Fast det här är ju inte i stundens hetta eftersom hon efteråt försöker rättfärdiga det hon har sagt? Om det hade varit något som slunkit ut pga förtvivlan över att ens barn blivit utsatt så hade man ju efteråt bett om ursäkt och sagt att det var fel. Och det är ju det sista hon gjort.

    Svara

  Vad tycker ni om den här väskan? Funderar på att köpa den och använda under många, många år. Tror ni man tröttnar på den?

  https://us.louisvuitton.com/eng-us/products/neverfull-mm-monogram-007653

  Svara

   Den är ju klassisk iofs men känns som att märken som LV, YSL och Gucci är lite tacky nuförtiden då alla har dem?

   Svara

    Ja, jag förstår vad du menar…Känns lite Michael Kors? Men samtidigt kan jag inte låta bli att tycka den är fin så känner mig kluven haha! Har du tips på någon fin väska som man kan ha till jobbet?

    Svara

     Ja men verkligen, Michael Kors 2.0. Men den är verkligen fin och om du suktar även den så hade köpt den! Min drömväska är den beltbag från Celine, men all hardware är i guld och jag vill ha silver… I-landsproblem 🙂
     Annars tycker jag att Rebecca Minkhoff har bra väskor till bra priser!

     Svara

     Du kan inte jämföra Louis Vuitton med Michael Kors. LV spelar i en mycket högre division. Den väskan du länkar till är en klassiker som kommer att hålla sig fin i många år. Och om du ledsnar kan du sälja den. Behåll bara kvitto, box med mera. Fundera istället om det är en modell du vill ha. T.ex. går den ju inte att stänga helt.

     Svara

     Köp den!

     Jag har en Neverfull MM som jag älskar! Jag använder den jätte ofta trots att den tydligen är ”tacky” enligt andra.

     Svara

   Har den fast GM. Använder den som skötväska oftast och den fyller verkligen sin funktion. Tycker det är en bra vardagsväska om än där men har man råd så kör!
   Har inte tröttnat på min än, hängt med i två år snart.

   Svara

    Åh kul att du är nöjd 🙂 ”åldras” väskan snabbt eller håller den sig fin?

    Svara

     Lädret blir mörkare med tiden och smörjer det ibland för att det inte ska torka och det blir verkligen snyggare med tiden.
     Tycker den har hållit sig riktigt bra då jag ändå använder den väldigt ofta och har tyvärr inte varit speciellt rädd om den!

     Svara

     Kan inflika och säga att de håller väldigt bra. Har haft min i snart 8 år och den ser faktiskt nästan ny ut fastän jag använt den till allt mellan skötväska till när jag är ute och reser eller till vardags (alltså rätt oförsiktig av mig). Fast sen har jag damier-mönstret (den med mörkbruna remmar). Dessa ljusa blir mörkare med åren och kan se lite slitna ut i färgen efter ett tag..

     Svara

   Varför vill man se ut som en vandrande reklampelare?

   Svara

   Jag har tröttnat på de väskorna innan jag ens funderat på att äga en, haha. Men du ska givetvis gå efter vad DU tycker 🙂

   Svara

   Jag har alla tre modellerna och älskar dom som vardagsväska. Så bra och rymlig samtidigt som den är lätt att bära. En riktig klassiker! Tips som andra beskrivit är att smörja in läderdetaljerna så de inte blir fläckiga.

   Svara

   Jag har den! Fick i födelsedagspresent för 3 år sen. Har väl inte tröttnat, tycker faktiskt fortfarande den är fin, men använder den i princip aldrig längre. Alltid när jag väljer outfits landar jag i att det blir finare med en annan väska som känns mer trendig eller speciell.
   Eller jo! Jag använder den varje gång jag ska sova borta för natten, då den är så rymlig (datorväskan får plats utan problem!) och tacksam att bara slänga ner saker i. Hade ej köpt idag för egna pengar dock.

   Svara

   Jag tänker ”hej jag har precis kommit hem från Turkiet” när jag ser en sån väska.

   Svara

   Tycker mönstret är så himla fult på lv väskor.

   Svara

   Jag har väskan och är nöjd med den. Det som jag stör mig på är längden på handtagen. Önskar att de antingen hade varit kortare eller längre. Nu är dom i en längd som gör dom för långa för att ha i armvecket och för korta för att ha över axeln.

   Svara

   Kolla in det här nya svenska märket. Grym kvalitet och pris med personliga initialer. Jag har även en LV men de här är äkta läder och mycket mer unik! https://anellestockholm.com/totebags/

   Svara

  Har era föräldrar sagt konstiga saker som ni trott på som små?

  Min pappa sa att öl var gjord av kiss. Alltså all kiss som fanns i badbassänger gjorde man till kiss 😂😂😂😂😂

  Min pappa sa även ta på dig bälte för poliserna gömmer sig i skogen o tar bilder 😂😂😂😂

  Fick höra att om jag gör grimars kunde jag fastna så

  Spottar jag kommer spotten ta slut

  Suger jag på tummen kommer tummen bli smal

  Svara

   Ögonen blir fyrkantiga om man kollar för mycket TV.
   Man får inte svälja tuggummi för det kan fastna i magen.
   Att päronen krockar med bilen om man tände lampan haha.

   Svara

    Gud, det tredje världskrig som utbröt när man råkade tända lampan inne i bilen😂

    Svara

     Varför egentligen var det så viktigt att inte tända lampan i bilen?? Jag har haft körkort i 12 år och har aldrig blivit störd av att någon tänder lampan i bilen för att tex kolla karta, leta upp något den tappat eller liknande?

     Svara

      Det är svårare att hålla koll bakåt i backspegeln när det är tänt i bilen. Men jag har aldrig fått utbrott för det på mina barn, så som mina föräldrar fick haha

      Svara

      Jag vet, samma här. Det var väl iom det man insåg hur sjukt det var att man knappt fick sträcka sig mot taket, som barn, förrän en förälder i panik skrek ”inte tända”

      Svara

    Ja men lampan i bilen! Alltid denna lampa!
    Och nu men jag har egna barn så fräser jag snabbt till dem att SLÄCK LAMPAN om de tänder. Jag har inte en sjunkit reflektera kring om det faktiskt är svårt att köra eller om det är något djupt sittande obehag från barndomen med LAMPAN i bilen 🙈

    En annan sak som jag alltid fick höra är att man måste vänta 30min med att bada efter att man ätit. Men det måste vara den mest använda vita lögnen av jordens föräldrar. Bara för att få vila en liiiten stund. Både jag och min man använder den hela somrarna med ett leende och tänker att en dag kommer barnen också förstå den här föräldrahemligheten och föra den vidare till sina barn 😅😍

    Svara

     Utöver lampan blev det också liv i vår bil utifall man vevat ner fönstret lite , det var LIVSFARLIGT pga att det kunde uppstå drag.

     Svara

      Då får man ansiktsförlamning!

      Svara

   Tomtenisaarna smyger runt och kollar så man sköter sig
   Om man pratar för mycket tar orden slut
   TVn funkar inte efter Bolibompa

   Svara

    Haha TVn funkar inte efter Bolibompa är väl det smartaste man kan lura i ett barn, den ska jag med köra på när jag blir förälder

    Svara

     Varför egentligen var det så viktigt att inte tända lampan i bilen?? Jag har haft körkort i 12 år och har aldrig blivit störd av att någon tänder lampan i bilen för att tex kolla karta, leta upp något den tappat eller liknande?

     Svara

     Haha jag ska också köra på den, genialiskt ju!

     Svara

   Inte mina föräldrar, men mina kusiner berättade att deras kompis hade dött på dagis när den hade två pennor i näsan och dunkat huvudet i bordet. Pennorna hade gått upp i hjärnan.

   Det här är väldigt pinsamt, men jag trodde på det här ända fram till 25 års åldern.

   Svara

    Bor du i Göteborg? Assaredskolan? ÄR DET INTE SANT? Har trott det i 27 år nu!

    Svara

     Nope, bor och är uppvuxen i Stockholm.
     Det låter som att den där historian är känd på fler ställen än här 😀

     Svara

      En till här som hört den historien 🙋‍♀️ utanför Malmö, kanske i sexan? Är 30 idag

      Svara

       Jag måste ha hört den där någon gång i början/mitten på 90-talet

       Svara

   Min pappa sa en gång att vindkraftverk var karuseller som bara speciella människor fick åka med. Måste varit ngt slags skämt som jag inte fattade (var kanske 4-5) Trodde på det tills jag var sju eller ngt. Funderade mkt på vilka dom var som fick åka…

   Svara

    Inte alls ett slags skämt. Fick åka )

    Svara

   Min mormor lurade mig om man pillade naveln kunde tarmarna komma ut där, var helt livrädd att jag skulle göra det i sömnen.

   Svara

   Min pappa skämtade med mig och sa att falukorv var gjort av påkörda djur från vägar, har aldrig kunnat se på falukorv på samma sätt xD

   Svara

   Är inte äppelkärnor! Om du äter äpplekärnor så kommer det att växa ett äppelträd i din mage

   Gå och bajsa! Om du inte bajsar när du är bajsnödig så kan bajset komma ut ur din min istället.

   Svara

    Det sista stämmer väl delvis? Man kan ju bli så förstoppad att man kräks avföring.

    Svara

     Ja fast då ska det gå rätt så långt och du ska troligen ha fått Ileus (tarmvred) av förstoppningen för att det ska hända.

     Svara

   Man får feber om man sväljer tandkräm

   Svara

   När glassbilen spelar melodin har glassen tagit slut.

   Svara

    Haha gud va taskigt😂

    Svara

    Fy fan, aldrig kan man hinna i tid då liksom… grymt!!! 😀

    Svara

   Ögonen kan fastna om man tittar i kors, man kan bli blind av att titta för länge på tv, man får absolut inte tända lampan i bilen för då kan man orsaka en trafikolycka. Har iofs aldrig sett någon forskning på detta men min pappa han vet minsann att horder av människor har dött i trafikolyckor som orsakats av lampan.

   Svara

   Min mamma var snarare brutalt ärlig, jag frågade en gång om hon skulle dö så sa hon ”nej, inte vad jag vet men man kan dö när som helst, jag kan dö imorn när jag går över vägen” spenderade många år efter det nojandes. En lögn, som är uppenbar idag, som min mormor drog var att när hon var liten höll hon på att sugas in en enorm malström (jag såg framför mig den från Ariel) och hennes mamma fick dra upp henne i hennes långa flätor. Bilden jag fortfarande har i huvudet är att mormor är långt ute till havs med två långa flätor och gammelmormor står på stranden och drar in henne som om flätorna var rep. Svettandes och pustandes som en actionhjälte. En historia som förmodligen hade ett korn av sanning men som i ett barns fantasi blev ganska överdriven 😆.

   Svara

    Jag har lurat i mina barn att glassbilen bara spelar sin melodi när glassen är slut, hehe!

    Svara

  Någon i Stockholmsområdet som vet hur det ligger till med cellprovstagning nu? Hittar ingen specifik info på 1177 och borde få kallelse nu under hösten. Kör de på med testerna som vanligt eller är allting lite i limbo nu pga corona?

  Svara

   Gjorde cellprovstagning för någon vecka sedan, i Halmstad dock.. när jag kom till min bestämda tid satt det barnmorskor i väntrummet och pratade. Jag fick komma in direkt till min provtagning. Min barnmorska berättade att det tyvärr är många som inte dykt upp under dagen till sina tider.. så tror ändå att man blir kallad som man ska, det är bara individens ansvar att dyka upp

   Svara

   Du kan alltid ringa och prata med din barnmorskemottagning och fråga. Kallelse brukar alltid skickas ut automatiskt.

   Svara

   Hej! Gjorde i våras när corona härjade som mest. Mama mia karlavägen, hade missat provet pga sjukdom men de hade flera man kunder boka om till, så det var inte stängt.

   Du får kallelse när det är dags
   Du får en kallelse till en bokad tid när det är dags för dig att ta cellprov. Under hösten 2020 kommer du som är aktuell för en provtagning, det vill säga du som tog ditt prov för 3 eller 5 år sedan, att kallas till en bokad tid hos barnmorska. Observera att du inte kan ta med anhöriga eller barn till detta besök.

   Begränsade ombokningsmöjligheter
   Det är viktigt att du går på din bokade tid eftersom möjligheterna till ombokning är begränsade. Har du en kallelse från 2020 och behöver boka om, kan du boka en ny tid på Kungsholmens barnmorskemottagning, Liljeholmens barnmorskemottagning eller Mamma Mia Karlavägen, genom att ringa 08-123 360 00. När det gäller Kungsholmens och Liljeholmens barnmorskemottagning kan du också boka ny tid genom att logga in på 1177.se. Viktigt att du tar med dig din papperskallelse.

   Hoppas detta hjälpte 🙂

   Svara

   Hej! I Region Stockholm pausades cellprovstagningen under våren. Men den tas upp igen nu under hösten.

   Svara

  Har återkommande urinvägsinfektioner de senaste åren. Antibiotikan hjälper lite medan jag äter men sedan är den tillbaks. Testat Hipprex. Har ni tips?

  Svara

   Jag hade återkommande urinvägsinfektioner för några år sedan, allt var bra så länge jag åt antibiotika men så fort jag slutade kom urinvägsinfektionerna tillbaka. Visade sig att jag hade östrogenbrist och stenar i njurarna. Be att få komma till en specialist om dubinte redan gjort det.

   Svara

    Tack! Vad fick du som hjälp för östrogenbristen? Tabletter?

    Svara

     Jag fick vagiatorer och det hjälpte.

     Svara

   Det finns ett ”vaccin”, nån spruta är det iaf, som jag har tagit två ggr (varar i 2 år, har jag för mig). Jag bor inte i Sverige men det borde väl finnas där med? Funkade för mig iaf.

   Svara

   Svara

    Tack, det står mot mag- och tarmbesvär men den funkar alltså?

    Svara

     Om du läser kommentarerna har folk blivit hjälpt av dem för urinvägsinfektioner. Tänker om du käkat mycket antibiotika för återkommande förstår men floran i tarmen som ska kunna stå emot mycket. Jag äter dem för att jag förra hösten fick en antibiotikakur per månad och det förstörde hela min kropp. De där har hjälpt mig mycket!

     Svara

   Testa Cran Cure eller Holistic Uribalans.

   Svara

    Tack!

    Svara

   Jag har haft en del urinvägsbesvär senaste veckorna men har då slutat helt med socker/sockerprodukter och då har de försvunnit (återkom när jag åt något sockrigt igen sen försvann när jag slutade). Vet inte om det egentligen är samband mellan dessa eller om de finns studier på de, men fungerade för mig 🤷‍♀️☺️ (Dock ej grov uvi)

   Svara

   Åh vad jobbigt! Har haft samma av och till och åt massa antibiotika ett tag. Men äter D-mannose (vet ej om det finns så mycket i Sverige men du kan köpa från amazon ex) och även oreganoolja…vet inte heller om det fungerar men det är bra mot förkylning iaf 🙂 Det blir ju oftast så om man är i en dålig spiral- får man det en gång kmr det lättare tillbaka…hoppas det blir bättre!

   Svara

    Tack <3

    Svara

   Skulle be om remiss till urolog!

   Svara

   Tjena,

   Drick citronvatten och drick även tranbärsjuice.
   Det sura får bakterierna att lossa från slidväggen. 🙂 Har själv problem med urinvägsinfektion. Har man de återkommande problemen för länge så kan de även komma upp till njurarna.

   P.S Använd lång jacka som skyddar ner till baken, Använd bomullstrosor, och gå alltid till toaletten efter samlag.

   Svara

  Är jag den enda som gillar Anna book? Kan inte ogilla henne. Visst finns influencers som man stör sig på eller ogillar men jag tycker ändå Anna book är skön? Hennes aura … hon känns som en jävligt skön person. Visst kan hon göra dumma saker ibland men de känns som hon bara är så ? Alltså påriktigt älskar denna kvinna. Andra flunsor känns som de spelar dumma o blåsta medans hon bara är så.. alltså känslig.

  Hellre Anna book en Margaux och Isabella , Kenza.

  Svara

   Tycker hon är skön eftersom hon säger vad hon tycker och är duktig på att snacka. Däremot ljuger hon ju som in i helvete ibland vilket är oskönt. Så jag gillar delar av henne kan man säga.

   Svara

   Tror nog du är en av få som gillar henne. Tycker tyvärr hon är allt annat än härlig.

   Svara

   Känner du till allt hon har gjort mot folk genom åren? Det verkar inte som det. Jag förstår att folk som inte kan mycket om personlighetsstörningar och mytomaner kan tycka att hon verkar skön, men är man påläst om det och vet hur illa hon har behandlat andra människor så förstår jag verkligen inte hur man kan gilla henne.

   Svara

    Vad har anna gjort?!

    Svara

  Skäms för att fråga det här för det känns som en sak man bör veta men here goes nothing.

  Mitt barn, 2 år gammal i februari, är förstoppad ganska ofta och vi behöver göra någon form av utredning antar jag.
  Är det BVC man kontaktar eller vanlig vårdcentral?

  Svara

   OMGGGGG vi har detta problemet just nu. Min dotter skriker o är förstoppad , laktulos hjälper inte, katrinplommon nja sådär.. de har pågott i månader. Vi har kontaktat skit vårdcentralen i vår stad men de hör aldrig av sig. Så vi är i samma sits. Tänker har de gluten problem? Tål ej mjölk?

   Svara

    Testa uteslut gluten till ni har möjlighet att göra en riktig utredning. Jag var extremt hård/förstoppad som liten och det berodde på glutenintolerans.

    Svara

     MEN NEJ FÖR I HELVETE!
     Ska man utredas för glutenintolerans så får man inte alls överhuvudtaget ha uteslutit det innan. Eftersom det då inte syns på provsvaren.
     Misstänker man celiaki ska man vända sig till vården och absolut INTE experimentera själv.

     Svara

      Många läkare har slutat ta blodprov för att kolla gluten-/laktosintolerans. Istället kan man bli rekommenderad att utesluta det ”onda” i 30-60 dagar. Mår man bättre så är det kanon, om inte så fortsätter man att utreda. Inte så att gluten el laktos är måste i kostcirkeln.

      Svara

       Nej, men vissa skolor kräver intyg på intolerans för att godkänna exempelvis glutenfri kost

       Svara

     Tänkte mest så att barnet skulle slippa ha ont i magen. Men kör på med gluten till det blir en utredning så kan de rekommendera att ni utesluter det då istället.

     Svara

    Lactulos fick jag inte i min förstoppade son. Bytte till dulcosoft på apoteket och det kan man blanda i vanlig dryck, till skillnad från lactulos där det står att det bör undvikas. Dulcosoft var räddningen för oss!

    Svara

   Tror du kan kontakta både och. De lotsar dig vidare. Mina barn äter dadelgodis och fröknäcke ( exempelvis resenta). Då har deras mage funkat igen. Märker direkt när de inte ätit något av dessa. Då blir de förstoppade direkt.

   Svara

    Ge massor att dricka. Undvik mjölk. Ge saft bara dom dricker ordentligt. Många förstoppning beror på vätskebrist. Hälsningar Sjuksköterskan!

    Svara

   BVC. Ha extra olja på maten för att smörja maten. Är ett tips vi fick när sonen hade mycket problem med förstoppning som mindre,.

   Svara

    Smörja tarmen* skulle det stå

    Svara

   Min dotter var ofta förstoppad när hon var liten, Movicol junior var det som hjälpte henne 😊

   Svara

   BVC! Jag har nämligen gjort samma sväng med min förstoppade son. Jag ringde vc som hänvisade till BVC.

   Tips är dulcosoft på apoteket (har inte hunnit igenom alla svar du fått så kan hända jag bara upprepar nåt du redan hört😅)

   Svara

   TACK för alla svar! Uppskattas enormt!

   Svara

  Vilken är den bästa filmen ni har sett?

  Svara

   Thirteen! Älskar den så mycket. Även Pay it Forward.

   Svara

   Nyckeln till frihet, The Shawshank Redemption på engelska. Den är sååååå bra!!

   Svara

   Alla Christopher Nolans filmer

   Svara

   Interstellar

   Svara

   Truman show

   Svara

   Sagan om ringen: härskarringen.

   Svara

   En oväntad vänskap

   Svara

   Mewtwo strikes back (den första från 1998). Kan dock relatera mer till Mewtwo än till Ash & Co nu i vuxen ålder.. x)

   Svara

   The Negotiation

   Svara

   Fucking Åmål var fantastisk när den kom!

   Svara

   Memento!

   Svara

   Allt eller inget.

   Svara

   Inception!

   Svara

   En film jag verkligen gillar är Pan’s Labyrinth av Guillermo del Toro.

   Svara

  Hej!
  Jag läser en kurs på distans via hermods, psykiatri 1. Jag ska snart lämna in första uppdraget och hade behövt hjälp med en fråga om källhänvisning och min lärare har inte svarat på flera dygn.
  Min fråga är; uppgiften är bland annat ”
  beskriv de olika förklaringsmodellerna till att pyskisk ohälsa uppstår.”

  Jag utgår ju från modellerna som tas upp i boken. Ska jag då källhänvisa sidan i kurslitteraturen när jag skriver om det? Eller är det allmän kunskap för den här kursen?

  Lika med när man ska skriva om pyskiatrins historia, utgår jag ju en hel del från boken, årtal händelser osv. Ska det refereras till? Eller skriver jag i källorna litteraturboken i allmänhet?

  Uppskattar om jag kan få rätsida på detta! ❣️

  Svara

   Du ska källhänvisa till boken. Eller andra källor som du använder. Bestäm dig för hur du ska källa,exempelvis via harvardmodellen. Och så följer du den principen. Bara att googla. Du kan källa sidor om det behövs för uppgiften.

   Svara

    Jag har gjort alla andra källhänvisningar, till alla ”externa källor” allt enligt Oxford, så det är inte det som är problemet. Det är mer när man ska hänvisa till boken och inte. Vad är allmänkunskap som inte behövs refereras till? Att Freud är psykoanalysens grundare, behöver man källa på det; när det är det ämnet man läser?

    Svara

     Grundprincipen är att precis allt ska källhänvisas. Kan du faktan utan boken? Fine, då behöver du inte källhänvisa. Men om du tar t.ex. modeller från boken kan du skriva: modellen som används är *** enligt ***:s metod.

     Svara

      Nej!! Även om man själv har lärt sig tex teorier i huvudet så måste det givetvis källhänvisas i en uppgift. Enbart om det är en egen analys där man uttrycker personliga åsikter som källor inte behövs, annars är det fullständigt irrelevant om man lärt sig informationen utantill eller inte.

      Svara

       Menar ju inte om hon har lärt sig det utantill, men vissa saker är allmän kunskap, typ att Stefan Löfven i dagsläget är Sveriges statsminister, det behövs ingen källa på. Däremot så behöver exempelvis modeller källhänvisar, oavsett om de är från kursboken eller inte.

       Svara

        Tolkade ”kan du faktan utan boken” som att det inkluderade typ allt man kan i huvudet 🙂 Men håller med om att sådan allmän kunskap inte behöver hänvisas till, dock att det gäller extremt allmän kunskap som typ alla i Sverige känner till.

        Svara

     Nej, skulle jag säga.

     Svara

     Ja, det spelar ingen roll. Fakta ska alltid ha en källhänvisning. Argument och påståenden som inte är dina egna ska alltid ha en källhänvisning.

     Svara

     All information ska ha en källa.

     Svara

     Allt förutom allmänt vetande ska källhänvisas. Och då avses inte allmänt vetande för lärare på kursen utan i samhället typ. Exempelvis ”Sverige ligger i Europa” behöver inte källhänvisas men ”Sverige har varit medlem i EU sedan 1995” behöver hänvisas till.

     Svara

      Tusen tack för alla era svar!!

      Svara

       Ett tillägg jag kom på, om du är osäker på om något är för ”självklart” för att hänvisa till eller inte så är det alltid bättre att hänvisa en gång för mycket än för lite! Att missa att hänvisa till påståenden kan lätt ge avdrag men att motsatsen får du inte avdrag för 🙂

       Svara

   Man behöver inte källhänvisa där det råder konsesus, e.g. jorden är rund, järn binder till hemoglobin i blodet. Alltså, det som alla kunniga inom området ”håller med” om 🙂

   Svara

   Källhänvisa ALLT förutom egen analys. Tänk i princip ”ingen åtgärd utan stöd i boken (eller annan källa).” Hänvisa även till sidan i boken, ex s.62.

   https://www.umu.se/bibliotek/soka-skriva-studera/skriva-referenser/

   Lycka till!

   Svara

  Jag har en dejt i morgon 😍😍 det är officiellt vår första dejt, men vi har träffats flera gånger tidigare.

  Undanber mig coronapekpinnar, men, vad kan man göra på första dejten? 😊

  Svara

   Gå på en mysig promenad👌

   Svara

   Fika
   Promenera
   Ligga?

   Hade nog valt att göra något bara vi två och undvika bio etc

   Svara

   Biljard, helst på ettstruket med ganska lite folk

   Svara

   Sitta hemma och mysa

   Svara

   Tack för era tips 😊 vi har inte enats om någonting än, däremot bokat in en middag på fredag. Så beroende på väder i morgon får vi se vad vi gör 😊

   Svara

   Mysigt!!! Laga mat hemma tillsammans är en personlig favorit och sen på med en film. Eller en promenad först och sen laga middag ihop.😍

   Svara

  Måste bara ifråga the Swedish family story idag på instagram. Mamman är på gymmet, blir då strömavbrott som visar sig vara på hela Södermalm. Hon filmar då påväg hem och säger något i stil med ”hoppas barnen är okej de är ju själva hemma”. Barnen är 7 och 10-11år (?) skulle ALDRIG lämna mina barn (har inga nu men i framtiden) ensamma hemma då.. bara jag som reagerar på det?

  Svara

   Nej aldrig.
   Hade en familj i min närhet som lämnade deras 9 månaders bebis tillsammans med 10 och 11 åring hemma själva. Fick panik av bara tanken på saker som kan hända. Ursäkten var att bebisen sov.

   Svara

    Lämna en bebis till så unga barn hade jag aldrig gjort som i ditt exempel, men inget konstigt att lämna en 7-åring med en 10-åring.

    Min bror hämtade mig på förskolan från det att han var 9 år och jag var 5 år. Flera dagar i veckan. Vi gick hem och var ensamma hemma någon timme tills någon förälder slutade jobbet. När jag var 9 år var jag själv hela dagar på sommarlovet medan föräldrarna jobbade.

    En som är 10 år (och inte har diagnoser eller liknande) ska kunna vara själv hemma ett par timmar. Sedan ska de inte ha ansvar över för små, eller många barn, men en sjuåring bör också vara relativt självgående.

    Svara

   Började vara ensam hemma när jag var typ 9. (Efter skolan tills familjen kom hem). Så nej, tycker ej det är konstigt.

   Svara

   Jag var ensam hemma ett par timmar på eftermiddagen från att jag började första klass och slutade på fritids.

   Svara

   Beror väl på hur länge och hur långt bort hon var

   Svara

   Någon som är 10-11 tycker jag generellt klarar av att vara hemma själv en stund.

   Svara

   Tycker inte det är okej. Jag kommer fortfarande ihåg när jag som 9 åring lämnades ensam med min lillebror på 2 medan mamma åkte iväg på ärenden. Jag tyckte det var sååå mycket roligare att gå ut och leka med grannbarnen och glömde bort min bror som irrade runt hemma själv, gallskrek och grät tills mamma kom hem. Det slutade bra men jag blir ledsen när jag tänker på det. Skulle aldrig sätta det ansvaret på det äldre barnet eller ens lämna hemma själv

   Svara

    Fast nu va väl den yngre 7 och inte 2 – det är en extrem skillnad

    Svara

    Dåligt av din mamma att lämna dig själv med ett så mycket yngre syskon. Det är för stort ansvar för en 9-åring.

    Men samtidigt: Hur kunde du lämna din bror på det sättet? Hade du ingen empati som nioåring? Hur tänkte du egentligen? Jag frågar helt allvarligt för jag kan inte ens inbilla mig att jag hade lämnat en tvååring på det sättet även om jag själv bara var nio år.

    Svara

     Förlåt för att jag skrev så hårt. Ansvaret var såklart på din mamma! Hon borde inte ha lämnat dig med ansvar för en så mycket yngre bror.

     Svara

      Ja alltså wtf, hur fan kan man skylla på en nioåring?

      Svara

       Men personen tog ju tillbaka det direkt. Varför letar du fel? Det blir så konstigt när någon pudlar totalt och lägger sig platt för den insett att den gjort fel, så kommer någon viktigpetter och ska lägga sig i och sparkar in en öppen dörr genom att anklaga personen att den minsann tänkt fel eller gjort något dåligt.

       Svara

     Du tycker din kommentar var befogad även fast hen skrev att hen blir ledsen av minnet?

     Du verkar sakna empati trots din ursäkt nedanför.

     Svara

      Håller med. Jag gick helt klart över gränsen. Ber väldigt mycket om ursäkt. Jag blev så illa berörd av tanken att en tvååring var i den situationen att jag inte tänkte igenom min kommentar. Står fast vid det jag skrev i min ursäkt att det ansvaret var helt hos din mamma.

      Svara

       Fint att be om ursäkt tycker jag 😊 Lite mer sånt i kommentarsfältet hade uppskattats istället för att folk ska leta efter saker att gorma om.

       Svara

   Jag tycker inte 10-11 åringen är problemet utan att denne har ansvar för sitt yngre syskon, som jag inte hade lämnat hemma själv i den åldern.

   Svara

   Barnen (Alma och Harry) är 6 och 8 år.

   Svara

    Då är det ett definitivt nej från mig.

    Svara

   Vid den åldern tycker jag det är okej att barnen är ensamma i 1-1,5 timme. Och antagligen har dom möjlighet att ringa till sina föräldrar om det är något. Mina barn kan ringa mig från ipaden tex.

   Svara

   Varför skulle de inte kunna vara ensamma? Jag var ensam från jag var 8år efter skolan/fritids varje dag.

   Svara

   Det beror ju på så mycket. Hur barnen är, bostadsområde, finns det grannar etc i närheten, kan de ringa om det är något osv. Mina barn på 7 och 11 kan definitivt vara hemma själva ett par timmar tillsammans.

   Svara

   Tycker det är okej såvida föräldrarna har telefonen på så de kan svara snabbt om det behövs alternativt komma hem snabbt om det behövs.

   Mamma och pappa lämnade oss själva i den åldern, men bara om de skulle en snabbis till affären och inte om de visste att de skulle vara borta länge.

   Svara

  Är ni rädda för att bli smittade av covid?
  Numera läser man att var och varannan ”kändis” (sportstjärnor, politiker, Idol-deltagare mm) blivit smittade men ändå kommer tillbaka ganska snabbt och då kanske rädslan försvunnit en del?

  Du som varit drabbad – är det hemskt? På vilket sätt?

  Svara

   Jag är mer rädd att smitta någon annan än att jag själv skall bli sjuk.

   Efter att jag fick en redig lunginflammation efter en annan influensa så blir jag alltid lite extra nojig när jag blir förkyld.

   Svara

   Jag var sjuk i ca 2,5 veckor. Var hemma från jobbet i tre. Jag är frisk, 35 år och har inga andra riskfaktorer typ övervikt. Det var jobbigt att ha covid pga isolering (vidrigt att inte gå ut och vara helt ensam så länge, var fruktansvärt trött och andfådd, febern sög. Också så jobbigt att bara höra allt det hemska, hur många som dog dagligen etc.

   Svara

   Inte alls rädd. Mer rädd av att jag inte kommer kunna handla under de dagar man karantänar sig själv, eller gå ut överhuvudtaget.

   Svara

    Fast tjena, pandemin har varit aktuell i iallafall ett halvår nu. Hur kan du inte ha tänkt efter och handlat hem lite mat liksom. Jag har haft några paket pasta, ett paket extra ris, färdiga matlådor i frysen osv konstant ifall.

    Svara

     Fast det har ju självklart inte alla, och vadå visst man kan ha extra pasta hemma men ska man äta det rakt upp och ner då utan tillbehör? Dessutom kan sjukdomsperioden bli långdragen och att extra mat i skafferiet/frysen ändå hinner ta slut. Tack och lov finns det ju i de flesta städer möjlighet till hemkörning av mat och annars kan förhoppningsvis någon snäll anhörig/granne hjälpa till 🙂

     Svara

   Är mer rädd nu än från början iom att det fortsätter spridas.

   Svara

    Jag också. Kände mig lite halvlugn ett tag men nu är det ju bevisat att folk är idioter och inte kan sköta sig. Inväntar rubriker kommande veckan om urspårade halloweenfester med flera flera smittade…

    Är jätterädd för den regel som eventuellt skulle kunna komma (regionerna får ju bestämma själva) om att inte umgås med andra än sitt hushåll. Najs, jag bor ensam och har familjen på annan ort. Såklart är jag inte ensam om att ha det så, men jag träffar ändå mamma och pappa varje eller varannan vecka.

    Svara

     Jag ser fram emot hårdare regler, så länge vi inte har något bra botemedel eller vaccin. Jag vill inte riskera att dö.
     Jag bor själv och träffar sällan människor, och så länge det här farliga viruset härjar FRITT, som det gör i Sverige, så ser jag gärna hårdare regler.

     Svara

  Vad gör man i en syskonrelation som knappt existerar som vuxna? Ska man försöka lösa gamla problem eller ska man låta relationen vara kylig (men träffas ändå relativt ofta då släkten och familjen träffas)? Vår relation är typ ”stel”, som att vi inte känner varandra. Skulle vilja ha en sån avslappnad relation där vi kan hjälpa varandra vid svåra situationer.

  Svara

   Jag har också en stel relation till mitt syskon trots att vi bor i samma stad, är nära i ålder och att inte något direkt har hänt mellan oss. Vi är olika helt enkelt och har inte haft något mer än en mycket ytlig relation i många år. Vi ses ibland tillsammans med våra föräldrar men skulle aldrig få för mig att träffa honom annars, det skulle bara vara otroligt stelt och konstigt.

   Kan också tycka att det är väldigt tråkigt när man ser hur nära relation andra har till sina syskon men jag har någonstans ändå accepterat läget. Hade jag kunnat hade jag helt ärligt nästan aldrig träffat honom eftersom det bara är konstigt och jobbigt, räcker att veta att allt är bra på distans. Sträcker det så långt som möjligt till att träffa mina föräldrar separat (vi har en jättebra relation) och inte samtidigt som min bror gör. Men ibland är det såklart oundvikligt att ses, främst på högtider, och då får man helt enkelt bara stå ut.

   Svara

    Kunde varit jag som skrev det där. Jag kan inte vara mig själv med mina syskon och min pappa. Jag blir någon helt annan än den jag är med mina vänner, pojkvän eller tillsammans med min svärfamilj. Jag blir otroligt stel och obekväm och långt ifrån den personen jag vanligtvis är. Har haft det jobbigt för att min familj vill nog komma närmre mig men jag blir bara tillknäppt runt dem. Försöker bara acceptera läget att jag har andra i min närhet Som jag får vara mig själv med

    Svara

     Ja varför blir man så obekväm? Har det hänt något i relationen mellan dig o syskon och din pappa? Eller ”känner” ni bara inte varandra?

     Svara

    Så är det för mig! Så sjukt att relationen kan vara så stel, man har ändå växt upp ihop. Har också dragit mig lite för att träffas och vill helst umgås med föräldrarna utan min bror. Men som du säger måste man ju ses på högtider. Tycker att det är så jobbigt att det är stelt så skulle vilja ”fixa” relationen, men vet inte hur eftersom vi knappt känner varandra.

    Svara

     Ja jag håller med, det är verkligen sjukt! Har gått så långt att jag aktivt säger till mina föräldrar att jag helst inte kommer dit om han kommer att vara där utan då kan jag komma en annan dag. Det blir alltid mycket trevligare också när vi är själva utan honom.

     Förstår din tanke om att vilja ”fixa” relationen men där kan jag tyvärr inte komma med några tips eftersom jag inte har det intresset. Men kanske börja väldigt lätt, bjud över honom på en kaffe eller liknande hos dig? För att det ska bli mindre stelt kanske du kan föreslå att ni ska ge någon gemensam typ julklapp till era föräldrar och att ni kan ses för att planera det och då kanske det förhoppningsblir blir samtal om lite andra saker också 🙂

     Svara

   Vid nästa födelsedag, kan du inte ge en present i stil med att ni har en weekend tillsammans på mysigt hotell? Försöka få till lite tid i lugn och ro bara ni två som ett sätt att kanske lägga grunden till en djupare relation?

   Svara

    Ja jag tänker att om det inte handlar än annat att man är olika och inte står så nära varandra så kan man ju försöka jobba på det.
    Mina syskon är mina allra bästa vänner och de är dem personerna jag träffar oftast (bortsett från kollegor och sambo) och som jag pratar mest med. Men vi är så himla himla olika allihopa. Men man kan alltid försöka hitta saker som alla tycker om. Asså kolla på film, spela spel, laga mat ihop eller vad som helst om det inte känns naturligt för er att sitta ner över en kopp kaffe.
    En helt annan sak såklart om det ligger svek eller osämja bakåt, då kan jag förstås förstå om man inte orkar arbeta på en relation.
    Men annars, jag undrar vill inte folk att ens barn (om man har några) ska känna sina kusiner till exempel? Familj och släkt är något av det viktigaste som finns enligt mig.

    Svara

     Jag älskar mina syskonbarn och om jag får barn vill jag såklart att kusinerna ska umgås. Familj är viktigt för mig men relationen till min bror är så otroligt stel så vi skulle aldrig kunna umgås ensamma. Men jag vill ju ha en bättre relation, det är ju det som mitt inlägg handlar om.

     Svara

      Tänker om du vill ha en bättre relation att ni kanske behöver umgås bara ni två? Kan ju bara vara över en middag, fika och inte något så stort?

      Svara

      Går det att hitta på något tillsammansmed din bror och barnen? Kanske mindre stelt om de är med?

      Jag och min bror är väldigt olika men kom varandra närmre när han fick barn, då gick vi något att prata om eftersom vi båda ju var intresserade av hans barn.
      En annan sak är när jag började släktforska , han tycker ju också att det är intressant att höra vad som kommit fram.

      En tredje grej var när mamma fyllde jämnt, då hjälptes vi åt med en överaskning .

      Kanske finns liknande gemensamma samtalsämnen/intressen för er?

      Svara

       Kul att det blev bättre för er! Jo det har blivit lite bättre här också sen han fick barn.. Tack för din kommentar.

       Svara

    Ursäkta men dåligt tips, det är ju precis en sån grej man skulle vilja göra med sitt syskon om man hade en fin relation,men fatta vad stelt och jobbigt för att inte tala om vad akward att ens fråga. Mvh *relaterar*

    Svara

     Ja, alltså en weekend på hotell är helt uteslutet. Vi skulle inte ha något att prata om.

     Svara

   Jag tycker absolut att man ska ge sitt allt för att försöka lösa problemen som finns för att försöka bygga en relation. Ditt syskon är den personen som ska vara med dig genom hela livet och precis som ni växt upp tillsammans, ska ni bli gamla tillsammans. Har ni djupa bekymmer eller är det mer att ni bara aldrig har umgåtts?

   Svara

    Vi umgicks som barn men i tonåren så tog vi olika vägar och hördes ytterst sällan, vi utvecklades åt olika håll. Hans sambo har behandlat mig illa vilket har sårat mig. Han har aldrig stått upp för mig, eller funnits där för mig. (Jag är några år yngre). Detta har lett till så lite kontakt som möjligt. Så, jag anser att det finns lite gamla bekymmer, tror inte han anser det dock. Sen har vi ju inte umgåtts på riktigt på typ 10 år så vi känner egentligen inte varandra som vuxna.

    Svara

     Förstår att det sårat. Ens syskon ska ju alltid backa en, anser jag. Svår situation. Det enda ni kan göra tror jag är att försöka prata om det för att sedan helt och hållet lägga det bakom er och gå vidare. Har ni försökt tala om detta tidigare?
     Att ni ska kunna ha en bra relation tror jag är mer än mycket möjligt, om han går in med samma intentioner som dig ❤️

     Svara

      Tack, nej eftersom vi är så ”långt ifrån” varandra så har vi aldrig djupa samtal utan endast ytliga liksom. Tack för din kommentar <3

      Svara

    Det där är ju inte alls en självklarhet dock.

    Svara

   Om du vill ha en annan relation till ditt syskon tycker jag absolut att du ska försöka lösa det där på något vis. Om det ligger gamla problem i bagaget som behöver lösas och du tycker det är värt det, så kör hårt. Har själv inte den nära relationen jag hade med min syster för några år sedan, för att hennes partner förhindrar det. Jättejobbigt, men jag tänker finnas där den dagen hon bryter sig loss. 🙂

   Svara

  Jag har ett fult badrum som jag behöver piffa till, hur gör jag? Det är ett avlångt badrum. Så inte så himla mycket plats. terracottafärgat klinker och vitt kakel.

  Svara

   Byt till en modern kommod och spegel. Fina handdukar, fin tvålpump och någon fin liten vas med en stickling i på handfatet. Kanske något doftljus.

   Svara

    Åh tack. Är det omodernt med ett spegelskåp?

    Svara

     Det är ju praktiskt. Med både förvaring och spegel

     Svara

   Du kan rita upp ditt badrum och prova olika skåp och speglar osv på Ikeas hemsida. Även ändra färg på golv och väggar så du ser hur det skulle sett ut i ditt badrum med just den möbeln.

   Svara

  Hur kan man döpa sitt namn till

  TRULS .. eller Folke ( folköl )
  Hur uttalar man sådana namn i andra länder? Truls tycker jag är ett hemskt namn. Kanske fint på en råtta.

  Svara

   Folke är ju ett jättefint namn som jag ångrar att inte vi valde. Har aldrig ens hört någon som kallar folköl för Folke, finns det människor som gör det?

   Svara

    Inte heller hört det. Tycker Folke är ganska gulligt.

    Svara

     Folke är ju ett hederligt gammal namn. Som ju dessutom får Kung har, så tänker nog mer på honom än öl.
     Truls är norskt va?!

     Svara

   Bättre det än Rutger

   Tycker de där var fina namn

   Svara

    Rutger får mig bara att tänka på Rutger Jönåker… vilken film?! (Fick själv kolla upp för jag kom inte på det)

    Svara

     Strul såklart!!
     Borde man kunna utan att kolla upp ;-P

     Svara

      Fast det var ju jäääääättelängesen jag såg den filmen nu 🙂

      Svara

   Men låt folk döpa sina barn till vad dom vill. Uppenbarligen tycker dom att det var fint?! Döp dina till det du tycker är fint.

   Svara

   De är väl helt okej. Dick dock..

   Svara

   Smaken är som baken! Jag hade kunnat tänka mig att döpa mitt barn till Folke. Mitt värsta namn är Love och det är det ju många som gillar just nu.

   Svara

   jag vet en familj på tre pojkar och en flicka där barnen heter Truls, Movitz, Sasuke och Ino haha.. den ena värre än den andra

   Svara

  Jag behöver spendera mitt friskvårdsbidrag – har ni tips på vad? Och om ni säger massage, vilket ställe rekommenderar ni i Stockholm?

  Svara

   Hamam i upplands Väsby!

   Svara

   Sparadiset på Östermalm! Så härlig massage.

   Svara

   Visst är det väl så att Golf, ridsport och liftkort numera går att använda friskvårdsbidraget till? Det gick nämligen inte för ett par år sen. Så det blir mitt tips!

   Svara

  Tror ni verkligen ansiktsmask hjälper så man inte blir smittad? Hur kommer de sig att läkare har munskydd o annan utrustning men endå blir smittade?

  Svara

   Menar munskydd

   Svara

   Ansiktsskydd är för att inte smitta andra. Du är inte förskonad mot smitta. Om du talar om ett enkelt blått.

   Svara

   Beror ju lite på vilken sorts munskydd man har och hur väl man sköter på- och avtagning. Munskydd utan ventil skyddar inte helt och hållet, men minskar risken för överföring, särskilt när båda parter använder det. Men man måste ändå hålla avstånd, annars funkar det inte.Har du munskydd minskar du mängden partiklar du ”sänder ut” till omgivningen, men det skyddar inte dig från andras utandningsluft om den du pratar med inte har munskydd själv.

   Svara

    Beror det inte lite på hur länge man har på sig det?!
    Jag har ingen kunskap i ämnet men hur mycket hjälper det att använda dem som man ser dem göra i utlandet. De hakar av dem och de hänger från örat eller så drar dom ner dem och har dem under hakan ett tag tills de måste ha dem på sig igen. Känns mest som det är för syns skull och inte för att direkt hjälper.

    Svara

   Ja jag tror det kan hjälpa. Det gör skillnad hur många timmar man utsätts för människor, alltså mängden virus.

   Svara

   Det hade hjälpt om alla bar det korrekt och också höll avstånd. Problemet är att folk använder det fel och trängs. Har du massa virus på händerna och kliar dig i näsan så blir du smittad oavsett munskydd. Jag är ssk på covidavdelning och har varit sjuk, liksom många kollegor. Utsätts man för viruset en hel arbetsdag så är det nog svårt att hålla sig frisk, vi har pga brist på skyddsutrustning fått återanvända visir och också haft andningsskydd för länge (vissa modeller med ventil håller bara i fyra timmar och hos en IVA-patient kan man vara i fler timmar än så).

   Svara

   Självklart hjälper det, andningsskydd heter det som skyddar. FPP2 eller FPP3 skyddar till 99%. Glöm inte att kombinera med visir för bästa effekt då viruset kan komma in i kroppen via ögonen också, dvs aerosoler i ögonen.

   Munskydd däremot stoppar dig från att smitta andra, men vill du skydda dig själv OCH andra så köp ett FPP2 eller FPP3 utan ventil. Ventilen släpper nämligen ut din utandningsluft och då skyddar du bara dig själv.
   Apotea har både FPP2 och FPP3 samt att bauhaus och jula får in då och då. Jag bär FPP3 så fort jag lämnar lägenheten.

   https://www.apotea.se/pharmea-andningskydd-ffp3-mask-4-pack

   Svara

  Är det någon som känner till om man kan se exakt hur många sidvisningar en specifik sida på nätet haft? Jag äger inte själv sidan…

  Svara

  Fler som söker jobb där ute?

  Jag jobbar sista dagen på mitt jobb vid årsskiftet och hoppas att jag har ett nytt jobb samtidigt som mitt gamla slutar. Har sökt ca 10 jobb inom min utbildning och vad jag har jobbat med tidigare. Varit på en intervju som jag väntar svar på.

  Tycker att jag har fått dåligt gensvar än så länge. Några ansökningstider gick ut för två veckor sedan och jag har inte hört något från de jobben så antar att jag inte blir kallad till intervju på dem. Sist jag sökte jobb så sökte jag 11 jobb och fick komma på 6 intervjuer. Det känns jobbigt och nervöst att inte veta om man har jobb efter årsskiftet. Kanske är det trögare nu på arbetsmarknaden?

  Hur går det för er? Hur känns det?

  Svara

   Jag är i samma sits som dig. Men tycker ändå att du har haft riktig tur, om du söker 11 jobb och får komma på 6 intervjuer så har du ändå en hit rate på över 50% vilket är riktigt bra. Lycka till!

   Svara

    Det var förra gången (för tre år sedan) som jag fick 6 intervjuer på 11 ansökningar. Den här gången har jag hittills sökt 10 jobb och än så länge bara fått en intervju.

    Svara

   Det är tufft just nu. Väldigt många fler sökandenas varje tjänst än vanligtvis. Något bättre just nu när hösten kom men fortfarande hård konkurrens. Lyckades få ett vikariat nu efter x antal intervjuer under ett halvårs tid.

   Bara fortsätta söka dessvärre och hoppas på att man hittar rätt.

   Svara

    Inom vilket område har du sökt jobb?

    Svara

     Design

     Svara

   Jag söker jobb som förskollärare och har sökt sen i början av maj. Går… inte bra dårå. Vet inte om det är min ålder (snart 50), att jag är fet, har för högt löneanspråk (söker i stor-Stockholm så lägger mig runt 38-40’), om jag ger ett osäkert intryck eller om det är den förra idioten till chef som lämnar taskiga referenser. Nej, den kärringen och jag kom inte överens över huvud taget.
   Men jag kämpar på

   Svara

    Har du inte någon annan än din förre chef som kan vara referens för dig?

    På en arbetsplats kom jag och chefen inte överens och då bad jag en kollega vara referens. Efter det när jag har sökt jobb har jag lämnat både chefer och kollegor.

    En del kan också ge bra referenser, men de kanske lämnar de bra vitsorden på fel sätt.

    En gammal kollega jag hade hade förklarat för den nya arbetsgivaren att jag var väldigt bra att arbeta med och han kunde intyga det som stod i CVt, men han visste inte så mycket hur jag var som person för jag var ju ung och gillade säkert att vara ute och festa och dricka 🙂 🙂 🙂 Den nya arbetsgivaren tyckte det var en konstig referens, men jag fick jobbet som tur var,

    Svara

     Jag lämnar oftast chefen innan idiot-chefen men många gånger vill de inte ”ha” hennes som referens då hon numer är pensionär… Brukar säga att det var hon som en gång anställde mig.
     Lämnar också en kollega som referens, inte heller det brukar vara populärt, kollegan är ju ”bara” barnskötare.
     OBS! Ser inte ner på barnskötare! Förskollärare och barnskötare gör jobbet tillsammans med olika ansvarsområden.

     Svara

      Varför skulle inte en pensionär kunna vara referens? Mycket märkligt. Jag hade tänkt att en pensionär har ett långt yrkesliv bakom sig och är värd att lyssna på.

      Svara

       Tycker jag med men de chefer som intervjuat mig tycker att hon har varit ur gamet för många år, 5…
       Jag håller helt med om att den chefen har massa kunskap plus att hon verkligen inte är ”gammal och gaggig” utan hänger med i vad som händer i förskolevärlden.

       Svara

    Kanske din negativa aura

    Svara

     Antagligen dålig aura…

     Svara

   jobbade min sista dag i augusti och har sökt ca 170 jobb sedan dess. Är utbildad (kandidat) och 2 års erfarenhet, sträckt mig till att även söka assistentjobb och deltid (dvs ingångsroller) och inte bara de jag hade sökt i en vanlig sits. Varit slutkandidat i 3 processer och gjort lite tester för kanske 4 till, annars är det nästan ingen som hört av sig… så otroligt drygt. Får massa mail som ”vi har gått igenom alla 300 sökanden och du är tyvärr inte en av dom…”

   I vanliga fall (både innan examen och efter) har jag nästan alltid gått vidare till intervjuer och varit slutkandidat/blivit erbjuden jobbet, så märker väldigt stor skillnad på marknaden helt klart. det är drygt men bara att fortsätta.

   Svara

   Sökte kanske 5-6 jobb, fick 1 intervju(sen även anställningen). Tror inte du kommer må bättre av att anta ’håller med dig’ om att det är tufft på arbetsmarknaden just nu. Alla mina vänner sa samma sak men jag filtrerade bort detta ur min energi. Rekommenderar detsamma till dig❤️ Lycka till det kommer gå super!

   Svara

  Vilken maträtt är ni SUPER bra på laga?

  Svara

   Lasagne! Eller linsgryta.

   Svara

   Det är inte så mycket ”laga” egentligen men tycker att jag gör en riktigt god ceviche!

   Svara

   Köttgryta 😀 Hahaha..

   Svara

    Risotto ❤️

    Svara

   Potatismos, cheesecake och svänga-ihop-pasta-av-det-som-finns-hemma 😊

   Svara

   Brödomelett. 2 ägg 1.5dl mjöl smeta ut på mikrotallriken.

   Svara

   Bibimbap

   Svara

   Tacos😇

   Svara

  Någon som minns

  Babysenorita på nattstad?
  Vart tog hon vägen?
  Jäkligt länge sedan. Hennes blogg var populär 2010 neråt.

  Svara

   Vad sjukt! Jag funderade på exakt samma sak igår 😅

   Svara

    Och hennes kompis Olga??

    Svara

     Ja Olga blev jag nyfiken på. Sökte på henne på insta och hittade en tjej som bor tillfället bodde i ny och dansade balett. Vet Inge om det var hon men dragen var lika..

     Svara

     Olga, Isabelle Saulidotter

     Svara

   Jag minns! Undrar också vart hon tog vägen 😅

   Svara

   Jag såg henne i stan (Göteborg) förra veckan! Blev nästan starstruckt haha. Hon var sig lik förutom att hon hade tonat ner sin fjortisstil lite.

   Svara

   Hon la ner sociala medier

   Svara

   @Vonatti på Instagram

   Svara

   Undrar detsamma över Kakhusets!

   Svara

  Har någon tagit bort skin tags hemma?

  Svara

   Ja en vän till mig hjälpte mig att klippa bort en skintag. Hon tog väl någon liten sax, och så bedövade hon själva pluppen och huden runt med en stark bedövningssalva innan. Kändes typ ingenting.

   Svara

   Försökte genom att knyta en tråd runt den.. Slutade med besök på akuten efter några smärtsamma dagar. Gå till någon som har rätt verktyg och kan.

   Svara

   Har någon frusit bort dem? Jag har två som sitter i ljumsken typ som jag gärna vill få bort.

   Svara

    Japp. Funkade inte! (Om du menar om man testat göra det hemma själv)

    Svara

   Det finns nån penna på apotek som man kan använda för borttagning. Vet inte om det är frysmetoden men jag har tänkt testa det.

   Svara

  Karaktär från serie som ni vill ligga med? Jag vill ligga med Marshall från HIMYM haha

  Svara

   FP från Riverdale!!!!

   Svara

    Ja med!!!

    Svara

   Mark Sloan från greys anatomy haha.

   Svara

   Uuuuusch

   Svara

   Poussey från Orange is the new black 😍

   Svara

    JA på den. Hon är den snyggaste jäveln jag vet.

    Svara

    Haha hon fick mig verkligen att fundera ett varv till över min sexuella läggning!

    Svara

     Samma! Hon fick mig verkligen att förstå att jag är bi. Tänk om fler tjejer var som henne 🤤🤤🤤

     Svara

     haha hon gifte ju sig med en av the writers till oitnb, en kvinna som var gift. så ni var nog inte de enda som funderade över sin läggning 😂

     Svara

   Lucifer!!

   Svara

   Jason Bateman i valfri serie där han är med.

   Hade tidigare en KK som ser ut som Tom Ellis och jag kan fortfarande inte se Lucifer utan att rodna …

   Svara

    Jason bateman 🧡

    Svara

   Damon från Vampire Diaries 😍

   Svara

   Mike från Suits

   Svara

   Aragorn, Dean Winchester, Jackson Avery och Kevin Pearson

   Svara

    Håller med på Aragorn, men tror att Sam Winchester är bättre än Dean i sängen.

    Svara

     Det beror nog på vad man gillar! Jag tror jag föredrar Deans sätt. Minus handen på den fuktiga rutan…

     Svara

      Alltså jag tänker såhär: Jackson är den man vill ha som första riktiga pojkvännen, den som är med när det är första gången. Det tar slut och då är Kevin ett perfekt rebound som man försöker skapa en riktig relation med. Men det går åt helsike och man inser att man ska leva ett singelliv ett tag. Och in kommer Dean, som man är med utan förbindelser en liten period. Sedan träffar man Aragorn, som man gifter sig med och lever lycklig i alla sina resterande dagar 😀

      Sam är en lite sämre version av Jackson eller Kevin, troligtvis värdelös att ha som en KK och garanterat ingen man vill gifta sig med.

      Svara

      Modd för att varför?

      Svara

   Jamie Fraser!!

   Svara

   Jamie Frasier i Outlander haha

   Svara

    Fraser*

    Svara

   Dexter!!!!!!

   Svara

   Negan i The Walking Dead

   Svara

    JA

    Svara

   Jax.

   Svara

   Geralt of Rivia, såklart!

   Svara

   Chuck i Gossip Girl!

   Svara

    Jaa!

    Svara

   Rio i Good Girls.
   Nämen herregud – så het.

   Svara

    Asså ja. Finns ingen karaktär jag hellre hade haft ihop det med.

    Svara

   Tommy Shellby, Jax Teller, Joey Tribbiani och håller med om Marshall!

   Svara

    Och Dexter!

    Svara

   Negan

   Svara

   Gabriel i Emily in Paris. Besatt just nu….

   Svara

   Jesse i Huset fullt eller Nate Archibald i Gossip Girl

   Svara

  Vad tycker ni om pokebowls?

  Svara

   Hej hej 👋🏻
   Är det någon här som har tips på en bra bärbar dator? Har kollat runt lite men det är ju en hel rymd att utforska 🧐
   Jag har haft en laptop av märket Compaq i åtta år men den har inte långt kvar nu.

   Tänker att det max får kosta runt 5000-6000, vet liksom inte vad som är rimligt att betala.
   Det ska väl helst vara en dator som klarar av lättare grundprogrammering som jag förmodligen kommer studera i vår.

   Svara

    Ok, hamnade helt fel uppenbarligen 🙃 postade nytt längre ner.

    Men pokebowls är fina att titta på haha.

    Svara

   Älskar en bra tillagad med lax, avokado och mango.

   Svara

   Har aldrig provat, men det verkar ju påminna om sushi och jag, ursäkta mig- AVSKYR sushi. Det är vidrigt.

   Svara

  Pluggar till medicinsk sekreterare och har snart gjort min första praktik på 6 veckor och vill ge något till min handledare. Tips på presenter? 🙂

  Svara

   Ett kort där du tackar hen och skriver några rader om allt du fått med dig från praktiken och något ätbart, går alltid hem!
   Eller en fin mugg.

   Svara

   Någon fin mugg med fint kaffe / te om denne dricker det

   Svara

  2 år har gått sen min sambo var otrogen, han hade känslor för och låg med en kollega. Vi har två barn och jag har förlåtit honom för att bevara vårt liv men jag tänker fortfarande på det varje dag. Någon som har tips på hur jag ”glömmer”?

  Svara

   Gå i terapi, både själv och tillsammans med honom. Det går att komma över. ❤️

   Svara

   Du kommer aldrig att glömma.
   Jag hoppas bara att han gör dig lycklig så att du inte tagit tillbaka honom enbart pga barnen/ekonomin etc.

   Känner du att han är genuint ledsen för vad han utsatt dig för och att han är ångerfull och skamsen över otroheten?

   Svara

  Jag tränar en del och ligger på kaloriunderskott så vill få i mig mycket protein, men tycker det är svårt. Någon som har tips? Vill gärna äta mer fisk/vegetariskt men tycker det är svårt att få tillräckligt med protein då.

  Svara

   Better you har veganskt protein. Ett sätt att få i sig lite extra varje dag. Anammas formbara färs är god att göra t ex köttbullar eller biffar på.

   Svara

   Drick! Jag kämpade med att gå upp i vikt för några år sen, då hade jag lite fokus på fett iofs. Drack smoothie med bl.a en hel avokado, massa spenat och sånt ”bra” fett i. När jag såg det i mixern tänkte jag alltid att hade det legat på en tallrik och behövts tuggats hade jag aldrig fått i mig det (på morgonen), men som smoothie gick det lätt som en dans.

   Svara

    Samma här, jag drack gainer med grädde varje dag och det fungerade!

    Svara

    Men jag vill gå ner i vikt och då har detta snarare motsatt effekt gissar jag, men tack ändå!

    Svara

   Body Science Vegan Protein eller Body Science Soy Isolate. Sååå gott!

   Svara

   Linser, bönor, fetaost osv innehåller mycket protein

   Svara

  Min mamma gick bort i cancer för snart två månader sen och genom hela processen har det varit stora oklarheter, inga klara besked från läkare och vi höll på att förlora henne vid flera tillfällen under året. Jag blev gravid under allt detta och ska snart föda. Jag har utvecklat extrema katastroftankar och har både kurator och psykolog, men det hjälper ju inte över en natt. Nu har vår bebis vänt sig i säte och om ett par dagar behöver vi diskutera vändningsförsök eller kejsarsnitt. Detta har gjort mig extremt stressad och orolig och just nu är min man ett större stressmoment än stöd då han hela tiden försöker se på allting så sakligt och förnuftigt, han googlade fram att vändningsförsök inte är så farligt. Det känns som att ingen förstår. Min man har också tyckt att jag är otacksam i omgångar för att jag inte tycker han varit så bra stöd genom allt, han tycker inte man kan släppa allt utan man måste gå vidare också.

  Jag vill inte ha dessa katastroftankar men när alla i min omgivning bemöter mig med ”de kommer gå bra”, ”sjuksköterskan sa ju att de inte är så farligt” och annat skit så känns det som att dom tror att jag tycker det är kul att må så här, jag kan läsa att det 9 av 10 gånger går bra med vändningsförsök men jag kommer ändå oroa mig för att jag vi är den 10e som de inte går bra för, så som de inte gick bra för min mamma. Jag är extremt rädd för att förlora vårt barn och jag vet att alla mammor troligtvis känner så i omgångar men jag vet inte.

  Jag vet inte vad jag vill med detta. Jag har professionellt stöd men jag känner mig bara så extremt ensam.

  Svara

   Där jag bor (inte Sverige) finns specialistbarnmorskor med kunskap om trauma i samband med graviditet, där man kan få samtal för att bearbeta tex övergrepp, dödsfall, missfall just i förhållande till graviditet och förlossning. Hjälpte mig så himla bra med just katastroftankar.

   Svara

   Jag har också extrema katastroftankar så jag förstår dig verkligen. För min del har det hjälpt en del med självdistans, att tänka ”nu är det mina tankar som spökar och inte mitt förnuftiga jag” detta hjälper även att förhålla mig till alla lugna och förnuftiga människor som du säger som kan kännas sjukt provocerande 😁 de gånger jag har ljusa stunder med positiva tankar försöker jag verkligen ta vara på dem och tanka energi från dem så blir nästa dipp förhoppningsvis inte så tung! Önskar dig lycka till och starkt jobbat ❤️

   Svara

   Kanske inte mycket till tröst, men om vändningsförsöket nu skulle misslyckas är kejsarsnitt ingen dödsdom. Har fött två barn med (akut)snitt och det har gått toppen. Stor kram!

   Svara

  Mina två närmsta kollegor har testats positivt för Covid-19 idag. Jag är hemma med sjuksymptom. Har testat mig och väntar på svar. Har panik och ångest. Livrädd för resultatet. Har tung andning, ont i halsen och hosta. Peppa mig, tack 😓

  Svara

   Kämpa!! Har också varit sjuk. Var hemma i tre veckor. Ring 1177 om du mår för dåligt och åk in akut om det blir värre. Ligg på mage (bukläge optimerar syresättningen) och VILA ❤️

   Svara

   De flesta blir inte så allvarligt sjuka. Det kommer gå bra🌷

   Svara

   Varför livrädd? Det är väl asbra om det faktiskt är covid då du endast verkar ha lindriga symtom. Antikroppar sen ju!

   Svara

  Hej hej 👋🏻
  Är det någon här som har tips på en bra bärbar dator? Har kollat runt lite men det är ju en hel rymd att utforska 🧐
  Jag har haft en laptop av märket Compaq i åtta år men den har inte långt kvar nu.

  Tänker att det max får kosta runt 5000-6000, vet liksom inte vad som är rimligt att betala.
  Det ska väl helst vara en dator som klarar av lättare grundprogrammering som jag förmodligen kommer studera i vår.

  Svara

   Beror lite på om du är intresserad av 3d-programmering. Annars går typ vilken laptop som helst. Att googla system requirements för utvecklingsmiljöer som Visual Studio eller Pycharm brukar ge ett hum (4 GB ram min, 8 GB brukar vara recommended, och är bra om man samtidigt har en massa flikar i webbläsaren).

   Sedan kanske man vill den ska vara lätt, eller ha lång batteritid, ett större utrymme, eller större skärmstorlek – och om man vill ha allt kan det dra iväg uppemot över 5000 men det finns gott om bärbara som duger runt 2-3 tusen, eller billigare än så om man kör på blocket.

   Skulle tipsa om att köpa begagnat, går även att köpa från företag om man nu inte vill köra på blocket. På billigteknik köpte jag min bärbara.

   Svara

    Tack så hemskt mycket för svar, ska spana in billigteknik lite mer 👍🏻
    Och 3d-programmering ska jag inte syssla med så känns fint att inte behöva ha det i åtanke.

    Svara

  Mina två närmsta kollegor testades positivt för Covid-19 idag. Jag är själv hemma med sjuksymptom och har testat mig och inväntar provresultat. Är livrädd och så ledsen, har panik och ångest. 😢 Tung andning har jag, halsont, hosta och ont i kroppen. Önskar lite pepp tack. 💔

  Svara

   Varför är du livrädd? Vad är det värsta som kan hända? Mest sannolikt kommer det gå helt bra annars finns sjukhusvård, rädslan i sig slösar du bort ditt liv på: absolut det finns skräck scenarion men livet är farligt rent generellt
   Ta hand om dig! Drick ät gott ha lite hemma spa 🧖‍♀️

   🙏🌟

   Svara

    Det värsta som kan hända när man har covid är väl att man dör…

    Svara

     Dö kan man göra på en miljon andra sätt varje dag, man kan inte gå runt och vara livrädd för det ändå.

     Svara

   Det kommer gå bra! ❤️ Försök vara lugn och invänta svar. Be folk handla åt dig eller beställ hem.

   Svara

   Skulle det bli värre så ring 1177 ❤️ Det gjorde en vän till mig som hade problem med andningen när hon hade Covid. Hon fick otroligt fin stöttning och klarade sig dessutom alldeles fantastiskt bra. Det kommer du också göra ❤️

   Svara

  Vad är värst? Alkohol? Socker? Tobak? I stora mängder alltså

  Svara

   Alkohol pga att det förstör livet för så många.

   Svara

    Ja det är väl en ganska enkel fråga. Alkohol

    Svara

    Samt för andra runtomkring

    Svara

   Antar att alkohol för med sig många olika problem. Som även påverkar andra

   Svara

   Det krävs minst mängd alkohol för att bli så förgiftad att du dör. Som du lättast kan få i dig då alltså.

   Svara

   Alkohol eftersom det har värst påverkan på personen ifrågas omgivning

   Svara

   Socker eftersom det lättare kan ’smyga sig på’ och man kan bli sockerberoende utan att riktigt förstå det. Det hetsas också på ett annat sätt; men ska du inte ha fikabröd, kom och var lite social, åh vad duktig du har varit, nu får du allt unna dig, men va, får inte dina barn godis, stackare, etc. etc.
   Alkohol har vi ju faktiskt ett monopol på och det tjatas hela tiden om hur farligt det är att dricka för mycket.

   Svara

    Tycker det är helt sjukt att säga att socker i stora mängder är värre än alkohol i stora mängder. Bara för att det finns ett monopol och ”tjatas” om hur farligt det är så är alkoholmissbruk ett stort problem som får stora konsekvenser för den enskilde, anhöriga och samhället. Socker är givetvis ohälsosamt och kan leda till kostnader för sjukvården men ej jämförbart i mina ögon.

    Svara

     Exakt. Rent krasst är socker energi för kroppen och alkohol ett gift så en mycket märklig jämförelse.

     Svara

    Detsamma gäller ju alkohol! Det smyger sig på och man blir beroende utan att förstå det.
    Och det hetsas på precis samma sätt som fikabröd

    Svara

     Ja, det är ju jämförbart 🙄

     Svara

      Fast det är ju i allra högsta grad jämförbart!
      Det är ju liksom inte som att någon säger till sig själv att ”nu ska jag självmedicinera min ångest med alkohol”.
      Och samma personer som hetsar med fikabröd är de som hetsar med alkohol. Hur många har inte hört men ska du inte ha ett glas vin, kom och var lite social, åh vad duktig du har varit, nu får du allt unna dig ett glas bubbel, men va, vill du inte ha ett glas, är du gravid, etc. etc.

      Svara

  Pojkvän sen 3 år tillbaks sa till mig att jag inte är nån någon kille skulle märka av om jag inte hade på mig heta kläder, han menar alltså om jag bara har normala kläder att ingen skulle vara intresserad in princip. Vilket inte ens stämmer, men sårade mig. Hur tolkar ni det? Som jag tolkar det?

  Löjlig grej jag vet men kan inte släppa det

  Svara

   Varför säger man en sån sak ens?

   Svara

   Låter som han vill få dig att tro att du inte kan få någon bättre än honom?

   Svara

   Säger han andra sånna grejer?! Känns ju lite som ett sätt att få dig att tro att du inte får något utan honom?!
   Lite varningsklockor. Men vet ju inte i vilken situation det var i. Ingen kul kommentar iaf

   Svara

   Himla oklar grej att säga? Vad var ens syftet?

   Svara

   Riktigt oschysst sagt av din kille! Tycker du ska ta upp det med honom och säga att det sårade dig. Känns nästan som början på gaslightning eller liknande.
   Det är inte konstigt att du inte släppt det, jag hade också blivit skitledsen.

   Kram

   Svara

    Ja fy fan det va riktigt taskigt.
    Jag hade ett ex som kunde säga saker som typ ”är du inte glad att du har en sån snygg pojkvän” och liknande. Jävligt provocerande förstås eftersom man kände sig ful då. Han va sjuukt snygg dock och jag är väl typ normalsöt.
    Dock förstod jag att han hade en massa komplex och också va rädd att förlora mig, hotade ta sitt liv när jag gjorde slut osv. Jag hade utbildning, bättre jobb, bättre lön och ekonomi, ett helt annat nätverk och släkt och vänner osv.
    Ja nu blev det en lång utläggning om mig själv.
    Det jag ville säga är typ att det kan ligga något komplex bakom? Han kanske fattar att du är ett kap som skulle kunna få ett gäng 10 poängare?

    Svara

   Fyfan vad elakt. Är ju som att säga att du är helt average och inte har några speciella eller attraktiva egenskaper utan behöver sexiga kläder för att någon ska vilja ha dig. Och han som din pojkvän borde verkligen inte tycka så. Tycker det ringer en del varningsklockor faktiskt, bortsett från att det är väldigt taskigt sagt så låter det som att han försöker trycka ner dig och få dig att känna att du ”behöver” honom för att ingen annan skulle vilja ha dig typ. Väldigt kontrollerande beteende med andra ord.

   Verkligen inte en löjlig grej!

   Svara

    Killar kan vara såna as. Värsta är fast många inte tror det att killarna är mkt väl medvetna och tipsar varandra hur de ska snacka och förhålla sig till sin tjej.Ideen är ju mer jävulsk ķillen är ju mer håller tjejen fast i honom för hon blir osäker.
    Nä tjejer värdesätt er själva och skaffa standards

    Svara

   Det är absolut ingen löjlig grej. Det är ju skit elakt att säga så till någon, inte minst sin flickvän.

   Fråga honom varför han är en sån otrevlig jävel som säger saker för att såra dig och lämna honom om han inte slutar.

   Svara

   Det är varningsklocka! Ett ex jag levde med som tonåring gjorde sådana saker mot mig och ofta. Det är inte okej!

   Svara

  Hej! Jag har mörkblont hår och funderar på att färga det ljusare. Hur länge brukar det hålla? Måste man gå tillbaka till frisören och färga om det hela tiden för att slippa utväxt? Har aldrig färgat mitt hår och har verkligen noll koll 😅

  Svara

   Tips är att slinga på ett sätt att utväxten blir som en ombre när det växer ut 🙂

   Svara

  Tar ni några kosttillskott?

  Svara

   Ja

   Svara

   Ja blutsaft, d vitamin och omega 3

   Svara

   Ja. B12, magnesium och Omega-3 (från alger).

   Svara

   D vitamin september – mars
   Magnesium året runt
   Järn i perioder

   Svara

   B12, zink och selen

   Svara

    + D-vitamin under höst/vinter

    Svara

   En c vitamin brus varje morgon, 2 tabletter skip skin som är amazing mot hormonfinnar och en vegan tablett om dagen.

   Svara

   D-vitamin, zink, magnesium och öljästtabletter. Har fått tjockt och glansigt hår av det sistnämnda 🙂 Körde på en matsked linfröolja och Biostrat för hårets skull innan men det smakar så himla äckligt, öljästtabletterna kan jag iallafall få ner med lite jucie.

   Svara

   D-vitamin, zink, magnesium och öljästtabletter. Det sistnämnda har gett mig så tjockt och glansigt hår 🙂 Tog linfröolja och Biostrat innan, for the same purpose, men det smakar så äckligt, öljästtabletterna får jag åtminstone ner med lite juice.

   Svara

  Låter som om någon har anmält inlägget och moderatorn har tagit bort det

  Svara

   Tack, så är det nog. Såg precis ett nytt inlägg i hennes tråd där det stod att kommentaren togs bort för att den försökte röja annans identitet på Flashback eller liknande. Mycket bra ny kommentar där nu. Helt obegripligt att Johanna kommer undan med att dra denna familjeangelägenhet offentlig på sin blogg för att skapa drev mot sin morbror och hans familj. Så illa och fult gjort.

   Svara

    Alltså jag har läst på hennes blogg och på fb men fattar inte riktigt vad det är som hänt. Kan nån förklara snabbt?

    Svara

    Jag blev själv avstängd ett halvår för att jag röjde en viss persons identitet 🙈 Dumt naturligtvis men personen var så jäkla dryg och provocerade fram det. När hon själv gjorde samma sak mot en annan så blev hon endast avstängd 1 vecka (!). Så samma regler gäller tydligen inte för alla…

    Svara

  Frustrationen när man skriver ett inlägg på Öppet spår utan att någon svarar 🙈

  Svara

   Vad vill du att jag svarar på?

   Svara

  Vågar man som gravid gå på massage (mammabehandling)? Är i 3 månaden. Vart i Sthl isf? Tack!

  Svara

   Finns ju gravidmassage?

   Svara

   Jag gick på gravidmassage 2 gånger. Första när jag var i trdje månade och andra åttonde. Den sista var inte jättebra upplevlese då min kropp inte pallade ligga med magen nedåt (hål i bänken för magen) så jag fick blodtrycksfall och höll på att svimma. Stackars massören trodde att hon satte igång förlossningen 😂

   Men det är bara köra gravidmassage, de är utbildade och vet vad de gör!

   Svara

    Tack! Ska inte ta det runt 8:e månaden då 😅 Förstår känslan.

    Svara

  Någon här som har erfarenhet av aukustikus neurinom?

  Svara

  Önskar få tips på bra träningstights som inte åker ner och som inte är genomskinliga 🙂

  Svara

   Gymshark

   Svara

    Yes! Bästa!!!

    Svara

   Aim’n! Bästa

   Svara

   Craft eller röhnisch!

   Svara

   Casall 😊

   Svara

   Blacc kompression tights tycker jag är bra

   Svara

  Börjar känna att jag aldrig kommer hitta någon att dela livet med?
  Är sjukt sargad av psykisk misshandel i en tidigare relation, och alla killar jag träffat sedan dess har dissat mig (på mer och mindre schyssta sätt). Har inte ”dejtat” på tre år pga detta, och nu när jag väl tagit mod till mig att börja igen så blir jag dissad två gånger på kort tid. Först för att killen fått känslor för någon annan, och sedan helt utan förklaring. Den senaste gick från att skriva 24/7 i en vecka, träffa mig, bestämma en andra träff, ställa in träffen en timme innan och sedan inte höra av sig igen. Från att han frågade om att ses en andra gång, till att han dissade mig, tog liksom tre dagar. Och jag förstår ingenting. Som alltid. Jag förstår helt ärligt inte vad jag gör fel.

  Hur ska jag ens orka fortsätta försöka? Våga? Jag klarar fan inte av att bli dissad mer. Känner mig så satans otillräcklig hela tiden. Var så glad över att jag vågade träffa killar igen, och att det kändes så himla bra när jag träffade den där andra killen och att han ville träffas igen. Och nu känns det bara kasst igen och jag känner mig kass, och det känns som att alla gånger mitt ex sa åt mig att ingen annan någonsin kommer vilja ha mig var sanning.

  (Jag vet att killar inte är allt osvosv, att jag inte ska värdera mig själv utifrån vem/vilka som vill ha mig osvosv, men det är lättare sagt än gjort och just nu är detta ett problem för mig.)

  Svara

   Tror mer att det beror på att dom killarna var skräp än att det var ditt fel.
   Jag tror att du klarar och vågar prova igen. <3

   Svara

   Åh jag känner samma 💔 Har erfarenhet av psykisk och fysisk misshandel i en tidigare relation och en relation där jag blivit sviken på ett sätt som verkligen satt sina spår. Vågade mig ut och dejta lite men har också blivit dissad vilket har sänkt mig mycket eftersom jag redan känner mig så dålig och otillräcklig.

   Har tyvärr inga råd till dig men tror vi bara måste våga fortsätta och tro på oss själva, det är inte vårat fel ❤️

   Svara

   Korta svaret testa tjejer. Långa svaret

   Svara

   Jag tänker att du kanske inte ska ta så allvarligt på ditt dejtande ett tag? Bara gå på massa dejter utan några som helst förväntningar. Supersvårt, jag vet, men försök att inte bygga upp några förhoppningar! Träffar man tillräckligt många lär någon av dem vara okej <3

   Svara

   Har du hört talas om https://happydating.se?

   Svara

  Hur bryter man mönster och skapar nya rutiner?

  Svara

  Tips på nyttiga snacks? Är sockerberoende 🙄

  Mina är
  Äpple med jordnötssmör
  Gurlq med dipp

  Svara

   Båda dina tips skulle ta död på en diabetiker.

   Nyttiga snacks är inte speciellt roliga.
   Det är typ rostade kikärtor, kokosflarn, pumpakärnor, grönkålschips och chokladbollar utan socker.

   Svara

    Gurka kan väl inte vara så illa för diabetiker?

    Svara

     Inte gurka nej. Dipp däremot är döden. Både gräddfil och mixen är sockerbomber

     Svara

      Men va fan, när blev gräddfil en sockerbomb? Ska man inte kunna äta något gott längre eller

      Svara

       Jo, ät precis det du vill. Men jag säger bara att gräddfil får blodsockret att skjuta i taket.

       Svara

        Antar att det är typ mjölksockret eller? Finns fan socker i allt :/

        Svara

         Det finns både mjölksocker och vanligt socker i gräddfil 😉

         Svara

     Men snälla sluta späd på myten om att diabetiker inte kan äta kolhydrater. Självklart ska man undvika att äta mycket socker ofta men det som skrivits av TS är inga udda snacks för en diabetiker heller.

     Svara

      Jag har inte sagt att diabetiker inte kan äta kolhydrater.
      TS efterfrågade nyttiga snacks, inte nyttigare än raffinerat socker. Det är en jäkla skillnad.

      Svara

       Fast gurka med dipp till exempel är inte onyttigt, man kan göra kryddblandningen själv om man vill undvika sockret i de färdiga. Du uttryckte dessutom att det ”skulle ta död på en diabetiker”. Inte ens rent godis gör ju det så klart att gurka med dipp inte gör det.

       Svara

        Fast såhär: Nej, gurka är inte onyttigt, men man kan inte påstå att det är nyttigt heller eftersom en gurka är typ 99% vatten och inte innehåller speciellt mycket annat än så.
        Dipp är onyttigt om man jämför med annat. Visst är det nyttigare än florsocker och ett bättre alternativ än glasyr. Men det finns massor med annat som är mycket nyttigare som man kan snacksa på.

        Igen, TS efterfrågade nyttiga snacks. Inte bättre alternativ på chips och godis.

        Svara

        Dipp brukar dessutom uteslutande innebära gräddfil, vilket är gjort på komjölk som människor egentligen inte är gjorda att processa och är väldigt inflammatoriskt för oss.

        Svara

         Då har vi olika syn på vad som är nyttigt. Gurka och gräddfil, beroende på vad den blandas med och mängd, är i mina ögon nyttigt. Inte det mest näringsrika nej men inget dåligt eller onyttigt på något sätt.

         Svara

          Bara för att något inte är onyttigt innebär inte det per automatik att det blir nyttigt.
          Om något inte är näringsrikt är det ju inte nyttigt.

          Svara

    Chokladbollar utan… socker? 😢

    Svara

     mmm, trist som fan. Man blandar kakao, havregryn, vatten och kokosolja..

     Svara

   Mitt favoritsnacks är mörkt bröd med smör ost och paprika x)

   Bakar varje dag i mikro (eller ja det är mer en omelett med 2 ägg och 1.5dl mörkt mjöl + fröer som jag smetar ut på en tallrik, ca 4-5mm tjockt).
   Det bästa med brödomeletten är att man kan hålla den utan att den är något kladdig, för den har inget smör i sig.

   Svara

   Älskar att knapra på morötter och nötter som mellanmål/snacks. Det sistnämnda är dock ganska energirikt, men i lagom mängd är det hur lugnt som helst. Något som hjälpte mig ur sockerberoende är att alltid se till att jag inte är törstig, ibland när jag är törstig missuppfattar jag törsten som ett sockersug och att faktiskt äta mig mätt på dom måltiderna jag stoppar i mig under dagen.

   Svara

  När är pandemin över?

  Svara

   Om några år?

   Svara

   Aldrig. Det enda som kommer hända är att det kan stabilisera sig mer när ett vaccin kommer

   Svara

    Då är det ingen pandemi längre. 🤦🏼‍♀️

    Svara

   Pandemin kommer inte vara över på minst ett år. Förvänta dig att allt du såg fram emot att få göra 2020, det får du vänta till 2022 med.

   Svara

    Suck på alla egenutnämnda experter… När ska ni fatta att ingen vet???

    Svara

     Men snälla nån låt mig vara, jag är inställd på det värsta, låt mig vara det.

     Svara

   Den är typ redan över. Iallafall i folks medvetande (se bara vad som händer på Stureplan). Det dröjer inte länge innan media slutar skriva om den och då är den över på riktigt. Om det inte blir en ordentlig andra våg så att alla medier skriver om den igen.

   Svara

    Ute i Europa är det redan en ordentlig andra våg.

    Svara

   Tänker när samhället upplever att fler dör av motmedlet än av själva covid.

   Svara

  Nästa vecka ska jag träffa några blivande kollegor på en lunch. Vet inte hur de ser ut (😳) så hur gör jag för att inte se helt bortkommen ut när jag kommer till restaurangen och letar efter mitt sällskap?

  Svara

   Finns det någon du haft kontakt med som du kan be träffa dig utanför?!

   Svara

   Fråga vems namn bokningen är gjord i så säger du namnet när du kommer och ber hovmästaren visa dig till bordet.

   Svara

    Ja eller kom tidigt bara och säg vilket företagsnamnet är så kanske de kan visa dig till bordet. Är det jobbigt att komma först kan du ju bara gå på toa en sväng..

    Svara

  Vad jag inte gillar mina armar. Hatar gäddhäng som jag har fått av massa idiotiska hormontabletter och jag vill inte äta någon jäkla diet. Vill inte hamna i ätstörningsträsket igen.

  Svara

   Sluta säg gäddhäng, sluta prata illa om din kropp, förstå att den gör allt för att du ska leva och ha det bra och fokusera på något annat tills du slutar orka bry dig om saker som att dina armar ändrar form. Ingen annan bryr sig om hur dina armar ser ut. Kroppen är en del av dig och du kan inte hålla på och behandla den illa eller tänka illa om den. Gör allt för att hjälpa kroppen, såsom vila och ät mat, och använd den till att leva istället.

   Svara

  Tips på att öka självkänslan utan att typ skriva ner positiva saker om en själv…

  Svara

   Satsa på att bli duktig på något/extra snygg/mer charmig eller liknande.

   Svara

   Kliv ur din comfortzone och bli bättre på att ta kritik från folk. Har man bra självkänsla borstar man av sig det.

   Svara

  Är lite trött. Är i en period när det känns som att jag bara jobbar, är astrött i soffan, går och lägger mig och sen börjar det om.
  Jag vet att det är en period, jag vet att det är så här varje höst och vänder i december. Jag vet att det är okej att sänka kraven när man mår så. Men jag är ändå lite less. Trött. Ledsen.

  Svara

   Hoppas du kommer in och läser🤗

   Känner igen detta jättemycket, för jag brukade vara sån. Men i två månader lite drygt har jag inte känt så alls. Jag har börjat med daglig motion direkt efter jobbet för att inte sätta mig i soffan och slappna av.
   Chillar i soffan när jag kommer hem, äter nån lite lätt kvällsmat och går och lägger mig. Får dagligen i mig C-vitamin och tar en multivitamintablett varje dag avsedda för kvinnor. Jag har ingen aning om multivitamin är bra egentligen men så länge jag mår bra av dem tänker jag fortsätta.
   Har även slutat äta sötsaker.

   En kombination av detta hoppas jag är anledningen till att jag inte känner mig lika trött som jag brukar. Sen kan det kanske hjälpa att jag älskar oktober också, men kommer fortsätta med samma livsstil för jag mår bra av det. Testa!:)

   Svara

  Är det någon här som testat L-argiplex för ökad sexlust?
  Jag och min sambo har en fantastisk relation och mycket fysisk kontakt, mys mm. Vi ligger även med varandra eller har oralsex typ 1-2 gånger i veckan. Men jag har inte alls lika stor sexlust som honom vilket är jobbigt eftersom jag VILL ligga med honom men många gånger gör det utan att vara särskilt sugen. (Givetvis säger jag nej också när jag verkligen inte känner för det) men problemet för mig är att jag verkligen vill ha mer lust, jag tror det är kopplat till min hormonspiral då jag läst att preventivmedel tyvärr minskar lusten för många. Jag vill absolut inte ta ut spiralen då den funkar magiskt för mig i övrigt, så därför undersöker jag nu tillskott som kanske kan hjälpa mig att få tillbaka lite av den där härliga pirrande känslan… 🙂 så, någon som testat? Hittar tyvärr inga bra ”recensioner” på Google.

  Svara

   Kolla in kontot sexinspiration på instagram 👌🏼

   Svara

  bästa tatueringssalongen i sthlm län för black&white cover up? 🙏🏼

  Svara

   Leta efter en bra tatuerare istället. Min tatuerare kommer ifrån Jönköping men jobbar då och då i Stockholm. Många som hyr en stol under några dagar.

   Svara

  Jag måste byta spiral! Är det någon som har gjort det under pandemin? Jag vill inte göra det för när jag gjorde det för 5 år sen så svimmade jag nästan av smärta. Men, ja.. En spiral till sen blir det fan barn eller nåt.

  Svara

   Klart man kan byta spiral nu, mkt av vården fungerar som vanligt, man måste få hjälp ju…
   Sorry men du kommer få uppleva mkt mer smärta om du bör och föder barn… 😄😉

   Svara

    No Shit Sherlock, visste inte att jag skulle uppleva mer smärta när jag föder barn 😱😂 Men då får man ju iaf ut någonting utav det. Jag får inte ett smack av en spiral 😏

    Svara

   Kan du inte be om lugnande eller liknande? Vet en som svimmade när hon gjorde det och sövdes när hon gjorde det nästkommande gång (Stockholm).

   Svara

    Det lät inte helt fel, jag kanske ska nämna det när jag ringer då. Tack så hemskt mycket, visste inte ens allt alternativet fanns 😊 Nåt lugnande har jag fått tidigare vid operationer med lokalbedövning men det var många år sen. Tack! 😁

    Svara

   Jag svimmade första gången, nu blir jag sövd vid insättning 😊 ska sätta in en nu snart igen, men det lär väl dröja ett tag före det finns tid till det, många operationer som måste gå före.

   Svara

    Wow, visste inte ens att alternativet fanns, tack 😊

    Svara

  Tips på restaurang i Sthlm med mellanrätter/smårätter (inga bastanta husmans- eller steakhouserätter direkt)?

  Svara

   Barbro i Hornstull!

   Svara

   Linje Tio, Las Brasas, Smak, etc

   Svara

   Racamaca, Bar Agrikultur, Främmat

   Svara

  HALLÅ! Era bästa tilltugg till champagne? Help!

  Svara

   Friterade råttor

   Svara

    Åh, gud vad rolig du är 😍

    Svara

    Sniglar är finare.

    Svara

   Nått med lakrits. Oväntat gott till champagne.

   Svara

   Rysk kaviar på blinier 🥰

   Svara

   Får det vara dyrt?

   Isf en bra kvalitet chips som man kan skeda upp lite löjrom och crème fraîche på.

   Svara

    Fixa goda vindruvor en god ost å la lite lyx 😊 pärltomater eller goda svarta oliver låt stå framme i rumstemperatur med osten så alla goda smaker kommer fram.
    Vindruvorna ska vara kalla.
    Trä upp på tandpetare ett gäng och ställ dem på en bricka. Mums

    Svara

    Gräddfil ska det vara.

    Plus hackad rödlök och lite dill.

    Finns dock bättre sätt att servera löjrom på. Att sleva upp det på chips är lite att förstöra det eleganta i löjrommen i mitt tycke. Blir alltid besviken när jag ser en hög chips och löjrom. Misshandel. 😬

    Svara

     Nu var ju frågan vad som passar ihop med champagne och ditt sätt att äta löjrom är gott men kommer att dominera drycken.

     Svara

      Jag har väl inte skrivit hur jag skulle äta löjrommen? Jag skrev att på chips är så B, oavsett om där serveras champagne till eller inte. Jag tror heller inte min korrigering av ditt förslag om creme fraiche, till att välja gräddfil kommer dominera champagnen. 😄😄 gräddfil och creme fraiche är ju väldigt likt med det är gräddfil som äta till detta, inte creme fraiche.

      Svara

  Vad är era unpopular opinions?

  Jag kan börja: Tycker inte att man ska skaffa barn ifall man är under 23. Eller ifall man inte har en utbildning/fast jobb.

  Svara

   Min inproppar opinion är att sluta bry dig vad andra gör o mind your own shit

   Svara

    Fast det är synd om barnen och en belastning för samhället om man inte kan försörja dem.

    Svara

     Pengar är inte allt dock…

     Svara

      Jag hade faktiskt haft en tillräckligt ordnad ekonomi när jag var 23…

      Svara

      Nej, pengar är inte allt. Men det är en väldigt viktig del för att kunna känna sig trygg och ge sitt barn en trygghet. Känner föräldern en stress över pengar kommer barnet att märka av det, ja även små barn känner av föräldrars oro.
      Har du pengar har du även möjlighet att ha mer frihet = mer tid att spendera med ditt barn.

      Svara

      Pengar nej, men att inte kunna försörja barnet skapar ju större problem är bara pengar. Upp till en viss nivå är pengar allt. Det vet alla som haft det kärvt ekonomiskt mer än under studietiden. Det är din trygghet, din frihet och din möjlighet.

      Svara

   Tjejer och killar som ligger runt är extremt lösaktiga och förtjänar den stämpeln.

   Svara

    Kvinnor som är pryda är så trista. Typ åååh jag träffa min man när vi va 15 och nu har vi varit ihop I 20 år. Har aldrig legat med ngn annan och vi kör missionären med släkta lampor. Tänker att dessa kvinnor har typ på spåret som helgnöje och så jobbar de med ngt halvtrist typ administratör.

    Svara

     Hellre pryd än en madrass.

     Svara

      Fast det är väl upp till var och en?! Vad spelar det mig för roll vad andra gör på sin fritid. Så länge de är schysta.

      Svara

     Åh men på spåret som är så bra! Din unpopular opinion är kanske att folk som gillar på spåret är tråkiga?!

     Svara

      Haha håller med! På spåret är bästa programmet. Älskar människor som uppskattar det programmet för det är oftast folk som är intressanta att prata med.

      Svara

     Haha, allt stämmer in förutom de släckta lamporna.

     Svara

     Fast man måste ju inte vara pryd för att inte vara lösaktig? Vad hände med det nyanserade tänkandet?

     Svara

    Haha!! Åh, det där är en äkta opinion från nån som inte får ligga så mkt ❤️ Att ligga runt är det BÄSTA Jag gjort. Har njutit, träffat så mkt gött folk och lärt mig om vad jag gillar. Rekommenderar alla att ligga runt! Det gör mirakel! Är inte singel nu och kan sakna sex med andra, det första spännande mötet och allt det där.

    Svara

   Hur kan det va en unpopular opinion? Klart man inte skaffar barn utan jobb? 😄 Bara smart.

   Svara

    Fast man kan ju ha jobb när man är 23

    Svara

    Det viktigaste när man får barn älska dem och älska dem lite till.

    Svara

     Riktigt så enkelt är det ju inte. Du kan älska ditt barn hur mycket som helst men ändå vara en pissig förälder.

     Svara

   Det är ju en väldigt popular opinion…

   Svara

    Jag upplever att många skaffar barn tidigt idag… så det är nog en unpopular opinion. Däremot är nog inte den ekonomiska biten särskilt unpopulär 😉 /ts

    Svara

   Jag lever på bidrag och blev gravid oplanerat fick reda på det efter vecka 20 tycker inte alls synd om mitt barn, hon har ett väldigt bra liv skulle jag säga allt mitt fokus ligger på mitt barn och jag sitter inte stressad eller fokuserad på ett jobb en bra förälder sitter inte alltid i ålder eller lön. Så många människor som är föräldrar och lever i en hydda i utfattiga länder men har ändå lyckligare barn än vissa här med Gucci kläder 🙂 med det sagt håller jag faktiskt med att man ska ha en stabil tillvaro det är verkligen mer än ett jobb och det är barnet som ska gå först. Skulle inte rekommendera att planera det på bidrag, utan att ha mer stabilt först men om det händer så tänker jag att det ändå går att ge ett bra liv. Så otroligt dömande attityd med men var ju impopulär opinion 😉 min är väl att jag avskyr människor som dömer andra utan att riktigt veta

   Svara

    Är helt säker på att du är en fin och bra mamma men du måste ju förstå att förutsättningarna för att klara ett liv med barn ökar markant om du faktiskt har ett inkomstbringande jobb. Det finns så klart rika föräldrar som nästan skiter i sitt barn (min mamma blev skickad till internatet Pennalismberg för att de ville bli av med henne) men vi talar ju om den ekonomiska aspekten eller hur? Det är inte av största vikt att barnen har nya kläder och mobiltelefoner, kan följa med på skidresor med skolan (även om det så klart är kul och knyter vänskapsband) men att verkligen leva i fattigdom….

    Min bästa vän i låg- och mellanstadiet hade jämt håliga kläder, skor som läckte in snöslask, hade gympakläder i en ICA-kasse och kunde inte följa med på aktiviteter om de kostade något. På utflykter hade hon med sig en PET-flaska med vatten och frukt hon fått av grannen därhemma. Hon fick alltid halva mina mackor osv. men det finns ofta en slags stolthet, att man inte vill ta emot hela tiden och vara en belastning. Mycket av det jag räknade upp ledde också till att hon blev ganska mobbad tyvärr.

    Svara

     Svar till S och lite andra här. Jag lever på bidrag men mitt barn får allting så hon går inte i trasiga kläder alls, får mina pengar + barnbidrag 🙂 och hjälp från familj och hennes pappa. Är bara fördomar, och dem flesta även med mindre pengar kan ge allt till sina barn om dem vill dem kanske har mindre fokus på det. Jag argumenterade inte emot att det är bättre att ha ett jobb jag håller med, det är ett extremt ansvar att ha ett barn jag försökte bara förklara att ett bra jobb inte automatiskt är en bra förälder. Mina föräldrar var stabila och hade riktigt bra lön jag hade alltid rena kläder men dem var alkoholister och tog droger på fritiden, dem blev aldrig ifrågasatta för utsidan var så polerad. Ibland är det precis så.

     Svara

      Om du kan jobba så hoppas jag du söker jobb. Inte bra att ”nöja sig” med att leva på bidrag annars…

      Svara

      Frågan är väl varför du inte arbetar utan går på bidrag? Offerkofta och lat kanske?

      Svara

       Finns faktiskt flera av oss som lever på bidrag som gör det av sjukdomar eller psykisk ohälsa, allt handlar inte om att inte vilja jobba. Börjar bli väldigt tröttsamt hur man ofta attackerar och trycker ner folk som ej har jobb.
       Du kan dessutom inte bara leva på bidrag. Om du gör det så har du massa krav på dig både från arbetsförmedlingen och soc annars får inte du pengar.

       Det är år 2020 och vi har börjat acceptera alla typer av människor, att man ska respektera och visa hänsyn för folk. kanske borde börja att göra det för folk som inte har ett jobb. Folk som ej jobbar är inte mindre värda.

       Svara

    Ett jobb aka säker inkomst är ju dock ganska grundläggande i ”stabil tillvaro”.
    Sen kan det ju gå bra för vissa ändå men det är ju knappast att rekommendera !
    Försöker du skaffa jobb?

    Svara

     Om inte annat så är det att vara ett bra föredöme för sitt barn också. Nu vet jag ju inte anledningen till att du ”Winnie the Pooh” inte arbetar och jag har inte med det att göra (detta är inte alls en pik mot dig) men jag vill ju gärna tro att folk går bara på bidrag om de måste och absolut inte kan arbeta. Jag hade mått väldigt dåligt av att inte känna mig ”nyttig” så jag tänker att det inte riktigt är ens eget val att gå på bidrag utan man gör det för att man helt enkelt är sjuk eller liknande. Jag kan ju så klart ha fel och att vissa tycker det är ”soft” men jag har väldigt svårt att se det.
     Tycker du låter klok och sund och jag är övertygad om att du är en bra mamma också!

     Svara

    För att uppfostra ett barn tycker jag också att man behöver någorlunda livserfarenhet och kompetens. Man ska ha bra värderingar och vara en ansvarsfull person. Det kan också vara bra ifall man någon gång har tänkt en reflekterande tanke 😉
    /ts

    Svara

    Du sitter lugnt utan arbete för att du får pengar utan att göra ett skit. Du hade nog haft lite mer driv och fart om du från och med nästa månad inte fick några bidrag alls utan skulle försörja dig helt på egen hand. Plugga-arbeta-ev skaffa barn när man har råd.

    Svara

   Folk som snart är 30 år och behöver ha med sin mamma som medlånetagare på bolånet, är ganska misslyckade.

   Svara

    Jävligt fult dock. Bostäder är svindyrt.

    Svara

    Är precis över 30 och skulle nog inte få ett bolån ens med mamma som medlåntagare.

    Känner mig otroligt misslyckad. Är inte skapt för det här samhället och ibland vet jag inte om jag orkar försöka mer.

    Svara

     Är tre år äldre än du och samma här. Drömmen om egen bostad är långt borta och jag passar inte heller in i det här samhället. Inte för fem öre.

     Svara

     same!!

     Svara

     Jag syftade inte på ”er”.

     Syftade på en person som har ett vanligt jobb som hen hatar men gör absolut ingenting för att förändra situationen och istället för att tex köpa en mindre lägenhet längre bort ska köpa en mitt i stan trots uppenbart itne har råd.

     Ni andra, kämpa på❤️

     Svara

      Oj vad du misslyckades med att rädda den situationen. Tycker det är sunkigt att benämna folk som misslyckade för att de inte har råd med att köpa lägenhet ”utan mamma”. Tycker tvärtom det är fantastiskt att man (antagligen) har en såpass fin relation att mamma står som medlånetagare. Och om du bor i Sthlm där lägenheter kostar 2–3 miljoner för en någorlunda ok lägenhet är det inte konstigt om så halva familjen står på lånet. Ni som inte har lägenhet är inte misslyckade!!!

      Svara

       Försökte inte rädda situationen tyckte synd om dom som tog åt sig när jag inte syftade på dom utan en specifik person.

       Svara

    Det beror ju helt på var du bor! Ska du köpa en lägenhet i en håla för 250.000 eller en etta i stockholm för 2.500.000?

    Svara

    Folk som tycker att bolån är det enda alternativet är korkade.
    De som ser sin bostad som en ”investering” är obildade
    och de som inte kan se fördelar med hyresrätt är inskränkta.

    Det är väl några av mina opopulära åsikter..

    Svara

     Berätta då! Fördelarna med hyresrätt och varför bostad inte är en investering!

     Svara

      Hej jag är Google, hur kan jag hjälpa dig idag?

      Svara

       Finns tyvärr inga resultat på google som bevisar det du påstår, men kul försök till att vara kaxig!

       Svara

        Jomentjena. Nu ljuger du för det gör det visst.