Var går gränsen på vad man får nynna eller mima till?

Det här fick mig att fundera över en sak.
Jag undrar hur många låttexter på engelska som jag memorerade, innan jag kunde bra engelska och kunde förstå innebörden av varje ord, som innehåller ord som inte passar sig att jag sjunger eller mimar till idag?
Skulle en sådan låt komma på så skulle jag förmodligen – och utan att vara medveten om det – både sjunga eller mima till ord jag NU vet är extremt opassande för mig att yttra.
Om ni nynnar eller mimar med i en låt som spelas på en fest, karaoke eller liknande – gör ni en snabb koll av texten då, innan ni börjar för att säkerställa att det inte finns några opassande ord i den?
Jag tänker särskilt på hiphop och R&B…

Att råka sjunga eller mima till den typen av ord är så klart beklagligt, men går det verkligen att jämföra med människor som använder n-ordet på egen hand och för att kränka och förnedra andra människor?
Det första är ju mer obetänksamt, men har memorerat ljud egentligen där man kanske inte ens tänker på innebörden av texten och vad den betyder, medan det andra är både genomtänkt och med ett uppsåt att kränka och förolämpa.

Jag brukar inte hålla med Paow, men här kan jag nästan tycka att hon har en halv poäng. 
Vad tycker ni?

303 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Tänkte skriva att det inte har något med influencers eller bloggar att göra, men det har väl å andra sidan inte hur vida man får eller inte får mima med i nåt heller.

  Svara

   Men Paow är väl en? Och det var hennes inlägg som diskuterades.

   Svara

   Vore ju lite kul om hon kunde lära sig att stava, för omväxlings skull. ☺️☺️

   Svara

    🥱

    Svara

  Förstår väl om man kanske råkar säga n-ordet i sitt huvud, men att säga det och sedan lägga ut på Tik Tok är ju ändå ett par steg längre…

  Jag är själv ej svart, men som jag uppfattat det handlar det för många svarta att ”ta tillbaka ordet” och få makten över det. Tror vi vita kan ta ett steg åt sidan och låt dem göra det.

  Svara

   Vi bor i Sverige. Vi lär oss n-ordet genom amerikansk musik och amerikanska filmer där afroamerikaners kultur framställs positivt.

   I USA har n-ordet en helt annan historisk betydelse.

   Jag tycker inte att man ska säga n-ordet för det är stötande sett till amerikansk historia, men väldigt få svenskar tar del av och hyllar amerikansk rasism så jag tror inte att många hade sagt n-ordet om det fanns i samhället från musik eller filmer. ( Jag tror att vi alla håller med om att rasism och rasister är hatade i Sverige).

   Svara

    Frågan är väl inte varifrån det kommer utan hur mörkhyade tolkar ordet. Jag är vit så jag har inte så mycket att säga om det. Min sambo är däremot svart men född i Sverige. Han skulle aldrig ta n-ordet i sin mun trots att han inte är uppvuxen i amerikansk kontext. För den som blir kallad ordet spelar det kanske mindre roll i vilket sammanhang den har lärt sig det.

    Svara

     Kulturellt är det skillnad. Det vore helt oacceptabelt (med all rätt) om N-ordet användes i en svensk låt. Det är däremot vida förekommande i amerikanska låtar.

     Svara

      Skulle det vara acceptabelt tror du om en vit amerikansk tjej använde n-ordet i sin popdänga?

      Svara

       Alla som blir kränkta – eller ännu värre – sekundärkränkta, över användandet av ett ord kan gå och lägga sig. Det är en så störd debatt. Låt amerikanarna ha den för sig själva, importera inte skiten hit.

       Svara

        Alla vet att rasism bara finns i USA.

        Svara

         Hur orkar man ens svara på en så korkad kommentar?

         NEJ, rasism finns överallt. Men
         JA, mycket mer i USA än i Sverige, på grund av ett extremt ojämlikt samhälle som berott på en hög grad av segregation och ett paralellsamhälle för svarta.

         Tyvärr håller vi på att skapa ett liknande samhälle här, med segregerade grupper som riskerar att ärva ett slags utanförskap eller stigma i våra förorter.

         Detta hjälps inte av att vi skyr språket. Det är en korkad debatt, är det roligare att bli kallad för n-ord än det ursprungliga ordet? Det är intellektuellt ohederligt att tro att man kan sluta kränka folk genom att låtsas att vissa ord eller företeelser aldrig funnits. Folk är inte dumma. Och det är rasistiskt att förutsätta att mörkhyade skulle vara dummare än andra. Det är fel tankesätt. Amerikanerna är yviga människor som har problem att tänka ibland (Ja, det var rasistiskt). Men ta inte hot det tankesättet.

         Svara

          1. Vi kan ju inte sluta diskutera rasismen i Sverige bara för att den är värre i usa.

          2. Ingen använder ”n-ordet” för att kalla någon det utan det används när ordet n***r diskuteras.

          3. Att sluta använda ordet betyder inte att man låtsas som att ordet aldrig funnits och det betyder inte att man anser att mörka är dummare än vita

          Svara

           1. Nej, givetvis inte. Men vi behöver inte ta hit deras konstiga sätt att bemöta det på. Begrava med spade, ja det hjälper ju bra? Jag vet att det finns mörkhyade som blivit ledsna när de fått ordet slängt i ansiktet på sig. Men det går inte att låtsas som att ordet inte finns, eller att det är ett ord dom finns men dom bara svarta själva får använda (logiken i det?) Rasism är illa oavsett om det sker i Sverige eller inte. Men det är fördummande att tro att man kan bli av med rasism genom att censurera språket.

           2. Kanske inte, men det är väl nästa steg? Förbjuder man ett ord kommer det ett nytt? Det är attityderna kring både etniciteter såväl som språket som grundas. Det är inget fult i att vara mörkhyad – ergo, n-ordet har inte längre någon negativ verkan.

           3. Jo, lite tyvärr.

           Vad har du själv för hudfärg?

           Förlåt, texten blev inte så stringent. Skriver på mobilen och lite stressad. Men du förstår förhoppningsvis min poäng trots tafflig meningsuppbyggnad.

           Jag är av mixad härkomst och det syns på mig.

           N-ordet är negativt även om man är överens om att det inte är något fult eller fel med att vara mörk. Som vit kan man inte avgöra att n-ordet inte har någon laddning och hävda att det därför är dags att reclaima ordet.

           Lite som att påstå att det inte är något negativt med att bli kallad fitta, det är ju inget fult eller fel med en fitta. Jättebarnsligt sätt att rättfärdiga användandet av ett uppenbart negativt ord.

        Låt mig gissa.. du kallar det fortfarande för n-boll, eller hur!? Och ifrågasätter någon det så är ditt starkaste argument ”Men då får man väl inte säga vitlök heller????”

        Svara

         Var det till mig?

         Svara

    Det primära är väl att det är stötande sett till svartas historia och därför olämpligt oavsett var du bor…?

    Svara

    Som vit är det inte konstigt att man inte upplever rasism. Även om jag är uppväxt i ett mångkulturellt samhälle har jag aldrig sett rasism till jag blev tillsammans med en kille som är rom. Jag ser rasism varje dag och det är så mer utbrett än vad man tror som vit. Så tyvärr är varken rasism eller rasister hatade i Sverige. Det sker bara under utan och är inte lika offentligt som i t.ex USA.

    Svara

    Till anonym 18.23, vad lever du i för skyddad rosafluffig bubbla? N-ordet har använts för att beskriva svarta i Sverige lika mycket som i USA historiskt sett. Kontexten kring t.ex slaveri saknas här men inte ordet eller människosynen bakom. I skolböcker som användes i svenska skolor för inte många årtionden sen kunde man läsa vad n****** i Afrika gjorde.

    Där jag växte upp, på 90-talet, användes n-ordet som skällsord som skreks efter mörkhyade tillsammans med t.ex apljud. Jag vet att flertalet av de som gjorde det då fortfarande är rasister och hävdar att man minsann får kalla det för n****boll. Så nej, det är verkligen inte bara amerikansk kultur.

    Svara

     Njäe nog har vi i Sverige bidragit till slavhandeln även om vi inte riktigt vill kännas vid det och gärna begrav det i historieskrivningens glömska. I mitten av 1600-talet bildades Svenska Afrikakompaniet som köpte slavar på Afrikas guldkust och skeppade över dem till Västindien där kidnappade afrikaner såldes som slavar. Gustav den III var inte den som var den. Han ville tjäna pengar som alla andra och köpte därför Saint-Barthélemy en ö i Västindien från Frankrike. Där byggde han upp tillsammans med några affärsmän ett företag som bedrev slavhandel. Intressant är att det enbart finns två personer som forskat om detta. Vi har betydligt mer skit i vår byk än vad vi vill kännas vid.

     Svara

      Ja, det är absolut inte bara usa som har historia med slavar som vissa verkar tro.

      Svara

      Tack! Aldrig hört om detta och nu vet jag vad jag ska grotta ned mig i härnäst!

      Svara

       Akta bara så att du inte överanstränger dig.

       Svara

    Gå till biblioteket och plocka fram en gammal svensk uppslagsbok och slå upp ordet n*. Eller googla om det känns lättare. Definitionen av en n* har haft sin beskärda del av rasism i Sverige med. Att säga att ordet är och framför allt skulle ha varit värdeneutralt i Sverige är tyvärr fel. Det har alltid varit ett rasistiskt begrepp även om gemene man på 60- talet inte reflekterade över den saken.

    Svara

  Är det vita som blir sekundärkränkta när någon mimar till n-ordet på tiktok eller är det uteslutande mörkhyade?

  Svara

   Spelar det ngn roll vilka som påtalar olämpligheten? Om en svart person tex uttrycker till dig att hen inte tar illa upp av N-ordet så tar det väl inte bort att andra svarta personer mår dåligt av det? Och att det är lämpligt att anpassa sig till dem som faktiskt inte vill få den typen av ord kastade i ansiktet på sig. Känns som vissa bara letar efter en ursäkt för att få slänga sig med rasistiska uttryck.

   Svara

    det spelar ju ganska stor roll ja. nej det tar väl inte bort att andra svarta blir kränkta men kanske 2021 kan bli året när vita människor slutar berätta för andra vita människor om vad svarta människor tänker.

    Svara

     Är det verkligen så svårt att fatta att n-ordet används till att förminska ett helt folk?

     Svara

    Jag (ts) använder aldrig n-ordet själv. Har själv en mörk pappa så jag har vuxit upp med hans syn på det ordet (ledtråd: han gillar det INTE). Får bara intrycket ibland att vita ibland tar kampen helt utan att alls ge plats eller ens lyssna till de som faktiskt är berörda, dvs mörkhyade. Det är liksom enkla godhetspoäng att vinna.

    Svara

  Men alltså nej. Du som vit ska inte mima eller sjunga med till n-ordet. Är väl inte så svårt att hoppa över ett ord eller? Känns rätt tydligt vilken sida du står på i den här sortens problem. Samma som när du tog upp ”blackfishing” och jämförde det med att ha en solbränna typ. Kanske är dags att du lägger lite energi och tid på att fördjupa dig innan du slänger upp såna här inlägg 🤡

  Svara

   Och kanske börja följa lite pocs också för att få ett annat perspektiv.

   Svara

   Jag tror du missförstår mig här.
   Jag skulle förmodligen kunna göra samma sak själv, inte för att jag menar att göra det utan eftersom jag förmodligen inte skulle inse att jag gjort det, efter jag gjort det. Jag SKA inte göra det, där är vi helt överens, och jag skulle aldrig heller göra det medvetet.

   Om jag exempelvis sjunger med i någon gammal Destiny’s Childlåt vars text jag kanske inte reflekterat över till 100% – och lärde mig innan jag förstod till 100% det opassande i att jag ens sjunger med i den – så skulle jag säkert kunna begå samma misstag.
   När man sjunger med i låttexter så är det inrepeterade meningar som kommer i block, inte meningar jag SJÄLV bygger ihop från ord där varje ord är en medveten handling.
   Det är skillnad, och du får bli hur arg du vill på att jag tycker det.

   Svara

    Det där argumentet köper jag om man är 12 år. I vuxen ålder så märker man väl om exempelvis n-ordet dyker upp i texten? Eller menar du att du som vuxen sjunger med i texter helt utan att notera orden?

    Alltså en sak om texten är en metafor som man inte snappar upp, det är ju en annan sak.

    Svara

     (Menar inte enbart n-ordet utan generellt opassande språk i texter)

     Svara

     Toppen om du noterar varje ord du sjunger innan du sjunger dem. Jag tror inte jag gör det lika väl som du. I wish.

     Svara

      När det handlar om ett såpass laddat ord borde det registreras i hjärnan på en gång. Men antar att alla inte har den hjärnkapaciteten, Camilla…

      Svara

       ”Men antar att alla inte har den hjärnkapaciteten, Camilla…”
       Oj, vilken oerhört onödigt otrevlig kommentar! Så himla ledsamt att se folk använda härskartekniker för att trycka ner personer som inte delar ens uppfattning om något.

       Svara

      Men LÄR dig då? Så svårt är det inte. Jag har själv mixad bakgrund och när jag sjunger med i dylika låtar byter jag bara ut det ordet mot ”n-word” för att påtala ironin i att det faktiskt används i bl.a. låttexter när det i övrigt är ”förbjudet”. Tror inte själv på ett återtagande av begreppet men respekterar ändå de som gör det och tycker framför allt att det blir jävligt skevt när icke-svarta försöker hålla ryggen fri med just det argumentet.

      Att vi alla bara är människor och kan göra misstag är en sak, att argumentera för rätten att få fortsätta göra det är däremot en HELT annan femma…

      Svara

     Nej de gör man inte eftersom n-ordet är så in åt helvete vanligt i låtar nu för tiden så man reflekterar inte över vissa ord. När du läser en bok, hoppar du över ord som är opassande då också?

     Svara

    Jag antar (?) att alla är olika men jag kan faktiskt inte ALLS relatera till att det är SÅ svårt att undvika..

    Svara

     Fast pja. Säg att du enbart lyssnar på afroamerikansk rap. Då är du ju helt körd & får aldrig sjunga med.

     Svara

      Fast du får ju sjunga med men när N -order dyker upp då är det bara att hålla munnen stängd. Fattar inte varför det ska vara svårt.. 🤷🏻‍♀️

      Svara

       Lol!

       Svara

      Är det här ett problem för dig eller någon du känner?

      Svara

      Massivt fan av rap & hiphop och stöter faktiskt inte på det problemet.

      Svara

   Men lägg ner.

   Svara

   Jag är vit och jag mimar och nynnar till och med sjunger vad jag vill. MEN jag skulle inte använda n-ordet hur och närsomhelst.

   Svara

   Har alltid undrat över det här. Ni som lyssnar och sjunger med i amerikansk musik, hoppar ni över n ordet HEMMA också?

   Svara

  Ja det blir ju konstigt om man inte kan säga att man lyssnar på NWA och liknande. Ska man säga piip with attitude då?

  Svara

   Nwa är väl inte så svårt att säga. Dock sjunger jag med i låtar i mitt kompisgäng då ordet dyker upp, det gör alla. Ingen av oss skulle göra det på krogen dock.

   Svara

    Men menar om man verkligen måste utesluta N i sammanhang? Obs, jag är såklart helt för det inte är ett ord som nånsin ska användas om en färgad person. Men jag hade helt klart gjort undantag för NWA eller om man sjunger med i en text en färgad person skrivit.

    Svara

     Du kan ju skriva nwa, varför kan du inte säga det då också?

     Svara

      Du skriver ju inte alltid utan ibland pratar du antar jag? Då använder du ju inte förkortningar (antar jag).

      Svara

       Fast nwa är ju jättelätt att säga. Förstår inte problemet.

       Svara

        (Precis som man kan säga ”n-ordet” i stället för att säga n***r när den här diskussionen är på tapeten. Jättelätt)

        Svara

         Asså man säger ju nwa? Bokstaverat på engelska. Iallafall alla jag känner som faktiskt lyssnar på dom.

         Svara

          Ja precis det jag menar. Men något säger mig att ts inte ens lyssnar på nwa själv…

          Svara

        Men det är ju bara ett exempel? Även beyonce har N med i sina texter. Rap dränks i det men i princip alla afroamerikanska artister använder det. Då kan du ju inte börja censurera deras texter (om du är en bra människa i övrigt..)

        Svara

         Det är inte censur att inte sjunga med i en hel text.

         Jag lyssnar mycket på musik där n-ordet är med. Är exakt noll uppoffring för mig att inte offentligt gå runt och sjunga just de delarna ur låtarna eller att lägga upp det på Instagram.

         Svara

          Offentligt skulle man ju aldrig göra det. Men i kompisgänget och ensam hemma gör man ju det? Vem bryr sig då, det är ju ingen som kan bli sårad?

          Svara

           Ja? Så vad är problemet då?

           Jag har inget problem. Fråga någon annan.

           Så klart du inte tycker n-ordet är ett problem för dig och ditt kritvita kompisgäng.

           Har jag sagt att jag inte tycker att n-ordet är ett problem generellt? Det är inte ett problem att säga någonting som kan såra någon om den personen inte hör det och således blir sårad.

           Ungefär som att tankar och drömmar är okej. Hur fan ser ditt kompisgäng ut och hur otrevliga stela kvällar har ni tillsammans alltjämt?

           Tror du att en stämning blir stel och otrevlig för att ingen använder n-ordet?🤔

           Deras kvällar måste vara… speciella.

           Jag säger att det blir stela kvällar om man umgås med människor som ska göra allting rätt alltjämt efter någon sorts rätt och fel-lista.

           Ingen vill väl tippa på tå framför sina kompisar och vara rädd för att råka göra fel. Det är stelt.

        Du säger väl bandet på samma sätt de själva gör det?

        Svara

   Ja

   Svara

  Men jisses, det är LÅTAR. Självklart är det okej att sjunga med.

  Svara

   Eh? Så om man bara tonsätter en galet antisemitisk eller sexistisk text så är allt lugnt? Ingen ko på isen?

   Svara

    Fast det var det mest korkade jag läst idag.
    Så om jag gör en låt är det ok att det innehåller vilka ord som helst eftersom det är en LÅT?

    Svara

     Men vänta här nu. Låtarna som tillexempel beyonce sjunger med ordet i texten är ju inte att likställa med en antisemitisk låt? Det är väl ingen rasistisk musik vi pratar om här?

     Att sjunga med i ”the white man marches on” vore väl att likställa. Och sjunger man med i den är man ju dum i huvudet. Däremot inte om du sjunger med i king kunta med kendrick lamar.

     Svara

    Det är ju inte det vi talar om, utan om att exempelvis Old Dirty Bastard gjort en låt som heter Nigga Please, så kommer ingen vettig människa ta illa upp eller anklaga dig för rasism om du sjunger med.

    Det är en helt annan sak än att sjunga med i ”Kill whitey” eller någon sång som uppmanar till våld mot svarta.

    Svara

   Fast det var det mest korkade jag läst idag.
   Så om jag gör en låt är det ok att det innehåller vilka ord som helst eftersom det är en LÅT?

   Svara

    Menar du att låtar med n ordet inte är okej då?

    Svara

     Inte om det sjungs av en vit, nej det tycker jag inte.

     Svara

      Det tycker jag.

      Svara

  OT, hur många tror att väninnan som var med vid Ebbas husköp (och ev kommer få agera vittne i tvisten mellan Ebba och mannen) är Margaux?

  https://www.expressen.se/dinapengar/konsument/esbjorn-slapper-inte-huset-ska-forklara-sig-for-busch/

  Ps. I aktuellt fall tror jag mannen ångrat husköpet efter påtryckningar från ev arvtagare

  Svara

   Ja stackarn. Det är ju helt uppenbart släkten vill ha huset han inte orkar ta hand om? Kan han inte bara få casha upp & flytta till fin lägenhet?

   Svara

  man bör ju undvika att mima ordet eller sjunga med offentligt i sådana låtar. men självklart är det inte samma sak att sjunga med i en låt som att aktivt använda ordet i sitt eget tal. jag gillar den där gamla låten ”I ain’t sayin shes a golddigger, but she ain’t messing with no broke n…” skulle nog kunna råka säga hela ordet av misstag någon gång och skulle någon bli sårad skulle jag be om ursäkt, men skulle någon likställa det med att säga n*g*rbollar så skulle jag bli irriterad.

  Svara

   Jag tänker också att det beror lite på sammanhang. Vad man själv gillar för musik och sjunger med i hemma är väl en sak. Jag är tex spinningledare på ett gym. Jag skulle inte ha med en låt i mitt pass där de sjunger n-ordet. Eller något annat opassande ord som kan göra att någon känner obehag av musiken på mina pass. Finns ju mycket annan bra musik man kan välja i de sammanhangen. Så svårt är det ju inte och det begränsar inte mig i vardagen det minsta.

   Svara

    Så du spelar inte wap??? Perfekt spinninglåt ju.

    Svara

  En låttext är en låttext, skriven för att lyssnas på, och sjungas med i.
  Tänk om en går på konsert och halva pupliken sjunger Piiiip vid ”fel” ord!

  Svara

   Varför skulle man sjunga ”piiip”?

   Svara

    Skrev tänk om!
    Tänk om alla blev tysta eller sjöng n-ordet ordagrant.

    Om en textförfattare inte vill att lyssnarna ska sjunga vissa ord varför är orden ens med i texten!?

    Svara

     På vilka konserter är det här ett riktigt problem? Alltså inget tänk om utan ett problem där halva publiken blir kränkta av att andra halvan sjunger med?

     Svara

      Hip hop.

      Svara

       Kan du nämna en konsert där det blev ett problem att halva publiken tystnade eller sjöng piiiiip under vissa ord?

       Svara

       Vilka hiphopkonserter då?

       Svara

        MC Jimmies konsert.

        Svara

     Jag har sett Jay-Z, Kanye West, Naz, Wu-Tang, Gang Starr och flera svarta rapartiser och det har aldrig varit ett problem att vita hoppar över N-ordet. Är inte så att det blir tysta sekunder 🙃

     Svara

      Haha ja det här med att det skulle bli konstig tystnad på konserter är ju ett hittepåproblem.

      Svara

       Ja, för att folk sjunger med. Men om de INTE gjorde det…?

       Svara

        Tänk om hela publiken stod tyst och stilla på exakt alla konserter???? Hur kul skulle det vara för någon artist?

        Du diskuterar ett problem som inte finns.

        Svara

         Exakt, problemet finns inte eftersom folk sjunger med i n-ordet så det slipper bli knasigt tyst.
         Artisterna vill ju ha med ordet, inte hindra folk från att sjunga det.

         Svara

      Varför har de ens med ordet i sina texter?

      Svara

       Sluta. Jag får huvudvärk.

       Svara

        Naw.

        Svara

   Minns när Kendrick Lamar sa till en vit tjej som sjöng n-ordet på hans konsert för något år sedan…

   Svara

  detta har varit en debatt jag har kunnat förstå sen jag var typ 10 år gammal, hur svårt är det att inte säga n ordet???? fattar inte

  Svara

   De som hävdar sin rätt att få säga n-ordet.. ja.. vad ska man säga.

   Svara

    Man kan säga som det är. Det är omedveten eller medveten rasism. Att man säger det av misstag är inte en rimlig ursäkt. Om man faktiskt har funderat på uttryckets innebörd så säger man inte det av misstag. Det finns massvis av uttryck man inte använder av misstag eftersom de är off-limits. Om man inte tycker att n-ordet är en big deal så säger det ganska mycket om var ens gränser går.

    Svara

    Men gud jag vill bara sjunga med i Kanyes låtar när jag kör bil. Vem bryr sig

    Svara

     Lägger du ut det på Instagram till dina tusentals följare också?

     Svara

  Har ni sett att Nicole från PH promotar BBL på sin instagram? Hon ska alltså åka till Turkiet mitt i en pandemi för att utföra ett av de dödligaste plastikingreppen som finns. Inser hon riskerna med att göra det och att även promota det till sin unga följare?? Tycker det är helt sinnessjukt.

  Svara

  Får man säga gypsy? Shakiras ”im a gypsy” är ju rätt ny tänker jag?

  Svara

   Jag tror inte det är PK nej.

   Svara

    Bra att veta! 🙂

    Svara

   ”Får” Shakira ens sjunga det ordet? Hon är väl inte rom? Tänker om nu endast svarta ”får” sjunga n-ordet i sina låttexter så borde väl samma gälla alla nedsättande ord?

   Svara

    Ojojoj varmt!

    Svara

  Lyssnar nästan uteslutande på hip hop skapad av svarta och har gjort det i ca 15 år. Jag varken sjunger eller mimar n-ordet. Tar emot i hela kroppen att säga det och då blir det naturligt att inte mima eller sjunga det heller.

  Svara

   +1. Och alla som inte kan göra detta, och istället försöker bortförklara sina beteenden, prioriterar sin energi helt fel

   Svara

    De är så jävla måna om rätten att få säga N att de drar till med vilka halmgubbar som helst när de argumenterar.

    Sätter hundra spänn på att de som tycker att det blir problem på konserter (eller när de bara måste sjunga de låtarna i offentliga rum) ändå aldrig skulle gå på en konsert där det ordet används frekvent. Då skulle de nämligen inse att det inte finns något sådant problem.

    Svara

     Kunde inte sagt det bättre själv!! /anonym 19:06

     Svara

     Fast jag tolkar inte alls kommentarerna så. Ingen här är ju för att gå runt och säga N. Men en del tycker att om man sjunger med i afroamerikanska texter är det okej iom att de är skrivna av de med tolkningsföreträde.

     Svara

      Då får de väl säga det i stället för att bygga halmgubbar.

      Svara

       Det är ju det vi sagt 😊

       Svara

        Jag vet inte vilka vi du talar för.

        Svara

     Helt ärligt så är det inte ett problem för dom som är vita och går på rapkonserter sjunger med i hela låttexten eftersom att dom gillar låtarna som dom är och artisten. Sen är det ingen där som bryr sig heller, iallafall inte såpass att någon säger nåt. För är man på konsert är man så uppslukad av konserten att man inte tänker på vad fan andra sjunger och inte.

     Svara

  Jag tycker inte att man borde så sjunga ordet h*ra heller. Kvinnor har varit mer förtryckta än poc. Tänk på det ni som mimar med sånt

  Svara

   Att du just jämförde det ordet med N-ordet bevisar bara att du inte ens är värd att diskutera med. Lägg av med er whataboutism

   Svara

    På vilket sätt är misogyni mer okej är rasism? För övrigt framstår det för mig som väldigt märkligt att tycka att de som inte delar ens uppfattning inte är värda att diskutera med. Borde det inte vara tvärtom, att det inte är meningsfullt att diskutera med personer som redan delar ens uppfattning?

    Svara

    Åh herregud… Kvinnor är så sjukt mer förtryckta över hela jävla världen. SPECIELLT svarta kvinnor. Vet du att kvinnor ses som egendom och boskap i vissa länder? Idiot

    Svara

   ⬆️Whataboutism.

   Så många argumentationsfel i det här kommentarsfältet.

   Svara

  Någon som vet hur Anna Book försörjer sig?

  Svara

   Jobejto.

   Svara

   Onlyfans

   Svara

  Förstår inte hur man ens som vit kan lyssna eller spela en låt som innehåller n-ordet. Vad sänder det ut för budskap? Smygrassism är vad det är.

  Svara

   Är det rasistiskt att som vit lyssna på svarta artister menar du? Har du tappat det?

   Svara

    Nej, att lyssna på låtar som innehåller N-ordet. Mig veterligen sjunger inte alla svarta artister det.

    Svara

     Så det är rasistiskt av mig att ens LYSSNA på kendrick lamar? Att stötta honom genom att ge han lyssningar på spotify, gå på hans konserter, köpa merch etc? Eller vilken annan valfri svart rapartist?

     Du har tappat det.

     Svara

      Fast du kan väl stötta svarta artister utan att lyssna och spela låtar med n-ordet? Här visar det ju bara att vita alltid ska kräva sin rätt att göra vad dom vill. ”Åh jag hoppar över n-ordet vilken duktig människa jag är”, men att blasta musik där n-ordet används i varannan mening som vit är helt ok. Nää låt svarta ha sin musik och ta tillbaka rätten över sitt ord ifred.

      Svara

       ”Låt svarta ha sin musik” Hahhaha när ängsligheten gått för långt

       Svara

       Åh herregud. Så jag får inte LYSSNA på musik där svarta säger n-ordet enligt dig? Det är väl förfan mer rasistiskt av mig att välja att inte lyssna på svarta människors musik? På vilket sätt låter jag som inte ta tillbaka ordet ifred genom att lyssna på deras musik?

       Ju fler lyssningar dom får ju större spridning får svarta människor i media vilket hjälper dom att sprida sitt budskap, vilket sällan är rasistiskt. Så din plan är då att vi ska tysta dessa artister, för att vita kanske kan höra deras låtar och, hemska tanke, uppskatta dessa?

       Jag antar att du driver nu.

       Svara

       Vilket idiotresonemang. Ska det gälla allting som svarta gör? Läs inga böcker skrivna av svarta författare utan låt svarta ha sin litteratur ifred osv.

       Ena sekunden ska vi berikas av mångfald och andra kulturer. Sedan ska vi låta dem ha sina grejer ifred? Hallå kulturell mångfald?!

       Svara

        Var säger jag någonstans att man inte ska ta del vad svarta skapar och producerar? Jag tycker det är oskönt när vita lyssnar på låtar med ”n-ordet” och tycker det är ”bra” och svängig låt, uppenbarligen behöver man läsa på lite i historieböckerna. Finns MASSVIS av olika sätt att stötta svarta utan att förminska betydelsen av n-ordet.

        Svara

         Mm riktigt oskönt att lyssna på Kendrick och WU-tang 🙁 Kom ihåg det alla vita, att alltid kolla upp hudfärgen på artisten du just hörde på radion så att du vet om det är ok. Är de svarta så bojkottar vi givetvis.

         Svara

         Så när du hör en bra låt så bildgooglar du för att ta reda på hudfärgen? Så tt du vet om du kan fortsätta lyssna?

         Svara

          Inser du inte hur rasistiskt det låter, så du bara antar att alla svarta gör låtar som innehåller ”n-ordet”? Som att svarta inte kan sjunga om andra saker. Vilken uppoffring *suck*

          Svara

           Fast inser du hur rasistisk du låter själv? ”Låt svarta ha sin musik ifred”?

           Vad snackar du om? Var antar jag att svarta endast gör låtar innehållande nordet? Fattar att du vill provocera liksom men kom igen, bättre kan du

         Du behöver chilla lite. Man lyssnar på vad man vill och nynnar med i vad man vill. Folks ängslighet har tagit över och sådana som du har tappat sunt förnuft.

         Svara

         Du driver uppenbarligen, för ingen kan fan vara såhär dum i huvudet.

         Svara

          Det kan ju vara Stina❤️ Hoppas det inte finns två såna 🤣

          Svara

           Tror bara ts i detta fallet driver med alla er som säger att man inte får sjunga med och att det är såhär ni ser ut ungefär.

   Sjukaste kommentaren jag läst i mitt liv.. så jag som vit får inte lyssna på kanyes alla låtar? Inte beyonce, jay-z, rihanna, drake? Jag säger bara VA?? Vaaaaa?
   Du verkar vara rasist.

   Svara

  Synd att inläggen om kändiskocken försvann.

  I konsekvensens namn, varför finns OT om Ebba kvar?

  Svara

   Finns tråd om honom på fb. Där diskuteras det om du är intresserad.

   Svara

    Det finns en tråd om Ebbas husköp på FB också. Då kan alltså den tas bort härifrån.

    Svara

     Så du är inte alls intresserad av att diskutera kocken utan vill bara leka polis här inne för att du inte fick som du ville?

     Svara

      Men artikeln om stjärnkocken är en JÄTTEGREJ.
      Hoppas att det inte tystas ner.

      Svara

       Ja så är även valet i usa, terrorattentatet i Frankrike, nya estoniafynden, att vänsterpartiet valt ny partiledare osv osv osv. Men du är på en skvallerblogg. Inte TT.

       Svara

        Inte riktigt samma sak va? Det här är mer en ny Paolo Roberto-skandal.

        Och jag menade inte att C skulle skriva blogginlägg om det utan att kommentarer kunde få stå kvar i kommentarsfältet – STOR skillnad.

        Svara

         Ja, Camilla får väl börja skriva inlägg utefter vad du tycker är viktigast att läsa om just nu.

         Svara

          Lite svårt med läsförståelsen ser jag.

          Svara

         Vi får hoppas Kungafamiljen väljer en annan hovtraktör framöver…
         De borde inte vilja att han lagar mat åt dem efter det här.

         Svara

          Vad har jag missat?

          Svara

           Googla ”bröllopskock och hovtraktör”.
           Googla det första namnet som dyker upp.

           Ciao ciao.

           Tackar så mycket🙏

  För hur många här inne är det ett reellt problem att ni som vita inte ”får” (eller vet om ni får) sjunga med i n-ordet när ni lyssnar på musik? Kan ni ge ett konkret exempel där det här har inneburit problem för er?

  Svara

   Ingen använder det framför andra i det här kommentarsfältet. Alla är eniga om att man inte skriker ut det bland folk.

   Svara

    Så alla dessa ”problem” på konserter, bandnamn, osv…? De är bara påhittade för att göra… ja vilken poäng då egentligen?

    Svara

    Så för vem är det här ett problem då?

    Svara

     Dig uppenbarligen.

     Svara

      Hur då menar du?

      Svara

       Jag utgår ifrån din trådstart där du påstår att folk generellt sett bara måste få använda n-ordet. Vilket inte verkar vara fallet, därav ligger problemet hos dig och din felaktiga uppfattning.

       Svara

        Jag har inte sagt att någon bara måste använda ordet. Jag undrar för vem det är ett riktigt problem och när? Annars skulle vi väl inte diskutera huruvida ordet får sjungas eller inte om det inte var ett problem med det?

        Svara

      ”Men duuuuurå!!!!????”

      Svara

    Så vad är det som diskuteras här inne då? Finns det inget problem så finns det väl ingen anledning att diskutera var gränsen går för vad man får sjunga och inte?

    Svara

     Jag fattar ingenting. Har alla bara taggarna utåt så mycket så att ingen tar in vad den andre säger? Wtf nga

     Haha

     Svara

     Jag fattar inte heller 😂 det är ju ni som skriker att vita aldrig får sjunga med i låtar när n-order används som skapar problem

     Svara

      Wowowowoah nej men jag är inte en del av dom, jag är på din sida. Sätt inte in mig i deras lag här. 😂

      Svara

       Haha nä skrev bara allmänt. Håller med dig!

       Svara

        Haha vafan det går inge bra idag

        Svara

  Kul att Molly rustas skriver om att hålla avstånd och visa respekt idag på sin story, när hon i lördagskväll ragglade runt arm i arm med viktor frisk i sturebaren. Blev visst inga stories den kvällen…!

  Svara

  Någon som hade ”coronasäkert” barnkalas nu på skola/förskola?

  Svara

  Nu handlar varenda kommentar om att man inte ska sjunga med i låtarna och att vita till och med borde undvika att lyssna på låtar som innehåller rasistiska ord. Men varför kan inte dessutom musikerna sluta skriva och spela in låtar som innehåller rasistiska ord? Är det inte bättre att alla slutar använda rasistiska och kränkande ord än att vi ska dela upp vilka som bör/inte bör lyssna på låtarna?

  Svara

   Fast det är väl inte mer än en som anser att vita inte ens ska lyssna på musik med n-ordet?

   Svara

    Skärp dig för i helvete. Tror du något gott kan komma ur att vi ska dela upp oss såhär? Destinys child spelas i butiken…måste storma ut för att inte råka höra. Absurt tankesätt.

    Svara

     Va?

     Svara

      Sorry missade ditt ”inte”….

      Svara

    Nej visst men sen var det väl lite svar på den kommentaren också. Dock inte en enda kommentar som nämner att artisterna kanske också skulle tänka till. Var bara en reflektion..

    Svara

     Ja, där alla ifrågasatte ts logik. Ser ingen som ännu håller med ts.

     Svara

      Stryk exakt den meningen från mitt inlägg då… suck

      Svara

  Skulle aldrig bli upprörd om jag hörde någon sjunga ”förbjudna ord” om hen sjöng med i en vanlig låt. Man sjunger någon annans låt, bra musik får en att sjunga med och det är alla artister medvetna om.

  Skulle finna det lite löjligt att tystna vid vissa ord. Nu pratar jag alltså om att sjunga bland familj och vänner, inte uppträda i en aula.

  Svara

   Gäller samma sak om någon av dina vänner eller familj hade varit svart?

   Svara

    Ja, det förutsätter jag då det är okej för mig att killar sjunger hoe då det dyker upp i en låt.

    Svara

  Ja, tänk så mycket man som vit ska undvika för att inte stöta sig med folk.

  Svara

   Ja skyll på dina förfäders alla ”misstag” gentemot poc

   Svara

    Blir tokig när svenskar säger poc! Vi har egna historiska problem, så jäkla töntigt sno USAs historia och språk.

    Svara

     Är du emot alla ord vi lånar in från andra språk?

     Svara

      Nej men poc är så uppenbart kontextusliserat. Jag tycker vi försöker gömma vår egen skit genom att sno USAs historia.

      Svara

       Poc beskriver utseende, inte historia.

       Svara

       Poc innefattar alla ickevita oavsett ursprung och historia. Uttrycket kommer från usa men är inte begränsat till usa idag. De flesta engelskspråkiga länder använder det trots att de inte har samma historia som usa. Och flera icke engelskspråkiga länder använder uttrycket.

       Svara

    Jag visste inte att vi hade arvsynd…

    Svara

  Nej Camilla, det är inte ok på något sätt, och att du som vit utrycker dig om det är helt åt helvete.
  Men med tanke på hur besatt du är av Friends som är ultraproblematiskt så är jag inte förvånad.
  Bra skvallerblogg (ja det är det den är) har du, men vettiga och mig åsikter är det sämre med.

  Svara

   Serier och låtar som är ultraproblematiska alltså. Skulle du kunna skapa någon lista på vilken musik och vilka serier och filmer som är ok att ta del av?

   Svara

    Lika bra att förbjuda allt på en gång, annars blir någon snöflinga kränkt.

    Svara

   Friends är ju skitkul sluta vara så PK

   Svara

    Jättekul?

    Alltså jag är inte PK och skiter fullständigt i om de gör sig rökta över tjocka och trans och vad det nu är. Men är det verkligen jättekul?

    Svara

     Gör sig roliga*

     Svara

     Ja varför skulle det inte vara kul? Det är ju skämt! Tar du illa upp av blondinskämt och norgehistorier också eller?

     Svara

      Nej, jag tar inte illa upp av Vänner heller. Ifrågasätter bara att det skulle vara jätteroligt. Jag tar ju inte illa upp av något bara för att jag inte tycker att det är roligt.

      Svara

       Det är som med alla serier, vissa skämt är skitkul, andra är mindre roliga. Inget att grina över att ett skämt var tråkigt.

       Svara

        Grinar jag? 🤔
        Argumentationen är på topp idag…

        Svara

         Håller med, vänner är fan inte bra. The bad version of Seinfeld, var det väl någon som sa.

         Svara

   Vilken otrevlig kommentar.
   Hur är Friends ’ultraproblematiskt’?

   Svara

  Jag har bara ett tips till er känsliga snöflingor.
  Vad ni gör, kliv INTE in på en helt vanlig svensk gymnasieskola. inte utan hjärtstartare. Där duggar de här förbjudna orden tätare än höstregnet. Det är en del av många ungdomars jargong idag, oavsett hudfärg.

  Svara

   En vanlig svensk gymnasieskola är inte en särskilt bra förebild för hur samhället bör se ut heller, så ditt argument är i princip helt meningslöst.

   Svara

    Min kommentar handlade inte om förebilder. Utan om hur verkligheten ser ut.
    Som kontrast till alla woke helgon härinne.

    Svara

     Och det finns grupper där dessa ord absolut inte används. Exempelvis de flesta arbetsplatser. Vad är din poäng?

     Svara

     Verkligheten, som den ser ut, är inte fixerad, utan kan bli bättre om personerna i den blir det.

     Svara

      För mycket kommatecken.

      Svara

       För få hjärnceller.

       Svara

        Kan jag väl tillstå /20.51.
        Fortfarande för mycket kommatecken.

        Svara

      Eh, ja. Men är det ditt svar på personens kommentar?

      Svara

       Min första kommentar i tråden, men ja.

       Svara

     Menar du att samhället i övrigt ser ut som på en gymnasieskola? Välkommen ut på vilken arbetsplats som helst så inser du att det som tur är inte är gymnasieskolan som sätter ribban i övriga samhället.

     Svara

  Det är fint att se alla smygrasister dyka upp och försvara sin rätt att använda n-ordet. Att afroamerikanska artister använder ordet är för att reclaima det från sina vita medmänniskor som i alla tider använt det som ett skällsord, därför kommer de och ska de fortsätta använda det ordet. Det är inte svårare än att kika på din hudfärg och är den lika blek som ett spöke så använder du inte ordet.

  Svara

   Vem är du ens

   Svara

    Jag tror att det är en person med en fungerande hjärna.

    Svara

     Orkar inte.

     Svara

     Vilken otrevlig kommentar.

     Svara

   Tur jag inte är blek som ett spöke då

   Svara

   Tur då att jag inte är lika blek som ett spöke bara för att jag är vit då🤷🏻‍♀️

   Svara

   Du verkar också vara lite smygrasist.. vilken ton.

   Svara

   ”därför kommer de och ska de fortsätta använda det ordet” Haha alltså va? Vem är du att bestämma att svarta människor ’ska’ använda det ordet?

   Svara

  Om en artist skriver en text vill väl artisten knappast att andra ska censurera den, de ord artisten vill ha med är med och ska få sjungas/mimas/läsas av ALLA som gillar just denna artist/låt/text. Har aldrig läst nåt efterord där det står att obs denna text får endast sjungas/mimas/läsas av svarta.

  Svara

   Censur betyder inte vad du tror det betyder. Och nej, tanken är inte att texten tvunget ska sjungas av alla. Du kan kolla hur exempelvis Kendrick Lamar tänker om saken. Spoiler: han håller inte med dig.

   Svara

    Spoiler är han alla? Har aldrig ens hört om honom

    Svara

     Det märks att du verkligen gillar musiken du pratar om.

     Svara

      Det gör jag inte, lyssnar inte på sådant.

      Svara

     Vilken artist mer specifikt syftar du på då? Är ju bara att söka runt lite så hittar du säkert någonting kring hur den artisten tänker kring det ordet i sin musik.

     Svara

     Varför skulle han tala för alla? Det var ju ett exempel. Är du intresserad av någon annans åsikt så får du väl leta upp vad just den artisten anser.

     Svara

   Hur många svarta artister som använder n-ordet i sin musik har du lagt tid på att lyssna vad de faktiskt säger om den saken?

   Svara

    Är ultima thule en svart artist? I så fall har hen lyssnat på en.

    Svara

     Skulle aldrig lyssna på rassemusik 🤮

     Svara

   Det är inte censur.

   Svara

  Just n-ordet tycker jag, idag, blivit så starkt laddat att jag själv inte skulle kunna uttala det ens av misstag. Det finns inte en chans att jag skulle sjunga det, eller mima det, utan att det blev tvärstopp. Det finns fler såna ord, som liksom är så elektrifierade att de inte går att säga.

  Svara

   Dejtade en svart kille en period som tände på att bli kallad n-ordet i sängen. I övrigt var ordet enbart negativt laddat för honom och inget som någon fick kalla honom i andra sammanhang. Men inte ens fast jag visste att han ville det och gick igång på det kunde jag kalla honom det när vi hade sex. Tog helt emot. Fattar inte hur folk kan påstå att de säger det av misstag. Och nej, jag är inte ute efter någon godhetsmedalj.

   Svara

  Som jag tolkar kommentarerna här så är detta något ovanligt för dom flesta, att en människa blir tillsagd för att han eller hon har sjungit eller mimat n-ordet. Jag är 16 och hänger förmodligen på en helt annan sida på nätet än va majoriteten här inne gör så jag kanske har ett annat perspektiv på saken. Det är inte alls något konstigt att man inte ska mima n-ordet och för min generation är det en självklarhet (iallafall för dom flesta).

  Förstår för det första varför det skulle vara så svårt att inte sjunga med? Speciellt om du mimar till en låt på tiktok, då måste man ju kunna orden och därav veta vad det är som sägs. Jag lyssnar mest på svensk rap men också amerikansk och brittisk rap där n-ordet förekommer frekvent och det jag gör är helt enkelt att jag inte sjunger med när dom säger n-ordet. Det är inte rocket science och svarta människor är INTE känsliga för att dom inte vill att vita varken mimar eller sjunger n-ordet. Jag förstår inte ens varför man så gärna vill säga n-ordet som ickesvart, ordets historia är ju inte jättemysig direkt.

  Och sen finns det ju dom vita människorna som tycker att det är rasism att bara svarta får säga ordet, men isåfall är det ju också heterofobi att bara bögar får använda f-ordet tex. Det är väl självklart att svarta människor får ”ta” ett ord som än idag används för att förtrycka dom. Precis som att bögar får ”ta” f-ordet. Vet inte om ta är ett bra ord men kommer inte på något annat därav quotation marks.

  Svara

   Håller helt med dig!

   Svara

   Det är svarta som så gärna vill använda ordet i sin musik. Det är naturligt att vilja sjunga en hel mening utan att behöva hoppa över ord, det är alltså därför vita ”så gärna” vill sjunga ordet.

   Svara

    ”Det är naturligt…”
    🙄

    Svara

    Sjunger du alltid med i Mr Cools låtar också? Eller är det bara naturligt att sjunga med när det gäller n-ordet?

    Svara

     Det är alltid naturligt att sjunga en hel mening. Tar emot att hoppa över vissa ord. Prova själv.

     Svara

      Men det är många av oss som har provat själv och det är hur lätt som helst? Men det kanske är lättare för oss som inte är rasister? 😄

      Svara

       Man är inte rasist för att man sjunger med i en låt.

       Svara

       Sluta urvattna ordet rasist snälla

       Svara

      Det tar inte alls emot att hoppa över ett ord. För mig är det mer naturligt att inte sjunga n-ordet faktiskt.

      Svara

       Du kanske är lite omusikalisk då. Det naturliga är nämligen att vilja sjunga hela meningar oavsett ord.

       Svara

        Alltså helt ärligt. Det är ju bara att vara tyst eller humma lite. Ge det ett ärligt försök.

        I ain’t saying she’s a gold digger, but she ain’t messing with no broke hmm-hmm.

        Jättelätt och inte det minsta onaturligt.

        Svara

         Nu sjunger jag bara för mig själv alternativt runt vänner och familj, och där har jag inget behov att mumla igenom vissa ord. De i min omgivning är förståndiga nog att veta att det endast är låttexter och inte mina personliga åsikter.

         Svara

          Ja men du pratade ju om vad som var naturligt för oss. Och det är det jag ifrågasätter. Inte vad dina vänner och familj tycker om att sjunga n-ordet.

          Svara

           Det naturliga är som sagt att inte hoppa över ord.

           Nynna dom då, hur svårt är det?

           Alltså sjung vilka ord du vill men göm det inte bakom något svammel om vad som skulle vara naturligt och inte.

           Svammel? Du måste väl själv begripa att det är onaturligt att hoppa över vissa ord. Det stör det behagliga ”flödet” i musiken.

           Men nynna då? Kan du nynna en melodi? Då kan du väl rimligtvis nynna ett ord också..

           Jag köper inte ditt snack om att sjunga n-ordet för att det skulle vara naturligt. Känns som en rätt så enkel ursäkt för att slippa. Vilket du så klart har all rätt att göra men stå för det då.

           Det stör exakt noll i flödet att sjunga exempelvis du gamla du fria du nanana nord. Prova.

           Du behöver inte få det till att jag tycker att n-ordet är naturligt. Jag menar att det är naturligt att vilja sjunga med i musik, utan att hoppa över ord om man nu kan texten. Visst, jag skulle kunna nynna eller hoppa över vissa ord men som jag skrev så har jag inget behov av det.

           Gör det som känns bäst för dig så gör jag det som känns bäst för mig.

           Vilket är min poäng också, du kan men du vill inte för du har inget behov av det. Precis.

           Och som du såg tog jag ett exempel utan n-ordet just för att inte göra det till en diskussion om ordet utan om just det ”naturliga”..

           Naturligt hit och naturligt dit. BS.

           Javisst kan jag anstränga mig och hoppa över/byta ut/nynna problematiska ord men jag vill faktiskt bara sjunga med. Vill inte tänka så mycket, jag vill bara dras in i musiken och sjunga med.

           Ja men säg det då🤷‍♀️

           Har ju inget med vad som är naturligt att göra. Men säg det gärna en gång till😄

           Kan säga en sista gång till dig som verkar ack så trög; Det är självklart lättare att följa den naturliga insikten att sjunga med istället för att tänka till och hoppa över/byta ut/nynna vissa ord. Godnatt!

           #sistaordet

        Du menar att det är onaturligt att nynna en låt också då eftersom det ligger så naturligt för oss att sjunga ut alla orden? Låter som humbug.

        Då skulle ju ingen sjunga en låt de inte kan alla orden på och nynna de delar de inte kan. De klarar ju till och med ”talangerna” i idol av.

        Svara

         Om jag kan orden så sjunger jag dem.

         Svara

     Om jag sjöng med i en Mr cool låt skulle jag sjunga hela meningar ja. Inte varannat ord eller något.

     Svara

      Det är ett ord vi pratar om. Inte någon jävla morsekod.

      Svara

       Ett ord som naturligtvis kan förekomma på fler än ett ställe i låttexten. Prova Wu-Tang Shame on a N*gg* så får du se på ”morsekod”.

       Svara

        Går utmärkt att sjunga med i den utan att sjunga N…

        Svara

         Roande tanke att se någon sjunga den refrängen utan ”N*gg*”.

         Svara

          Testa😊👍 går jättebra

          /ett wtc-fan

          Svara

           Tänker inte testa nej, riktigt skitnödigt haha!

           /en svart kvinna

           Men påstå inte att det inte går när ni vägrar prova 😝

           Vem har påstått att det inte går?

           Antog självklart att ni menade att det inte gick när ni kallade det morse och roande. My mistake.

           Och det är för övrigt långt ifrån vartannat ord i den refrängen…

           😊

           Nu blir det natt här. Sov gott.

   Menade självklart;
   Förstår för det första inte varför det skulle vara så svårt att inte sjunga med?

   Vill även tillägga att man som ickesvart SJÄLVKLART får ta del av svarta artisters musik. Men det är ju också ett eget ansvar att man inte sjunger eller mimar n-ordet om man inte är svart. Om man på riktigt tycker att det är förtryck mot vita så är man så otroligt verklighetsfrånvänd. Och ja, dessa svarta rappare har skrivit och gjort sina låtar för att folk ska lyssna och tycka om låtarna. Och det kan man som vit, hur enkelt som helst, utan att säga eller mima n-ordet! Vet att det låter galet men det är sant.

   Svara

    Ingen säger att det är svårt, hur går det med läsförståelsen? Det är onaturligt att inte sjunga en hel mening i en låt man uppenbarligen gillar såpass mycket att man vill sjunga den högt.

    Det förstör en del av upplevelsen av låten, om man nu är en person som gillar att sjunga med. Lucy in the sky with diamonds är inte så kul att sjunga utan lucy eller diamonds heller. Du kan på riktigt inte greppa det?

    Och som någon ovan så bra sa: ”De i min omgivning är förståndiga nog att veta att det endast är låttexter och inte mina personliga åsikter.”

    Svara

  Vilket icke-problem!

  Svara

  Jag känner mig kränkt nu bara vi skriver om ordet. Det är lite som när alla i ”Harry Potter” benämner Voldemort som ”you know who”.
  Gud vad kränkt jag är.
  Kommer bli kränkt av era eventuella kommentarer på det jag skriver nu också.

  Svara

  Man får göra det man själv känner sig bekväm med då det inte finns ett rätt svar. Alla tycker olika (nej, alla svarta har inte samma åsikt) helt enkelt.

  Svara

   Så diplomatiskt.

   Svara

    Jajjemen!

    Svara

  Bente från Youtube hamnade i samma blåsväder för några år sedan. Hon gillar rap musik, och dem innehåller oftast n-ordet. Hon sjöng därför en låt hon gillar och även hel texten. Hon bad om ursäkt att hon inte tänkte sig för. För att för henne sjöng hon ju bara en text som är godkänd att publiceras och lyssnas på överallt.

  Svara

   Jomen hon sjöng ju uppenbarligen i fel rum.

   Svara

  Jag tycker att vita inte borde få lyssna på Beyonce eftersom hon är svart.
  Obs sarkasm.

  Svara

  Stoppa vita kvinnor.

  Svara

   Yeah baby stoppa mig full

   Svara

  Nej, självklart skippar man N-ordet även när man mimar. Frågar man många svarta artister så säger de även detta.
  Det är ett ord som ägs av svarta och som används i musik för impact och för att berätta en story. De har claimat ordet och skapat sitt eget narrativ och jag stöttar detta genom att inte använda det. Det är absolut inte svårt att skippa ett ord när man mimar eller täcka för munnen. Lyssnar själv på mycket rapp och mimar till det och jag lär mig från början låtarna med en paus där N-ordet förekommer då jag som whitepassing POC inte har rätt till att använda det. Inga problem alls. Väldigt lätt för er vita att säga att ”klart man får mima”, NEJ, det är inte upp till er att bestämma det. Så visst gör det, men förbered er på backlash och att folk tycker att ni är dumma i huvet.

  Svara

  Jag lyssnar nästan uteslutande på rap och om jag mimar eller sjunger till en låt med t.ex n-ordet i sig så är jag bara tyst när det skrivs. Stänger läpparna eller liknande. Om jag inte vill säga det, så vill jag inte heller sjunga det.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.