Vuxenprojekt med Sandra Beijer

Jag har ofta pågående projekt med mig själv. Vissa uttalade, andra som bara tyst pågår. De italienska pastaklassikerna är ett bloggexempel. Det behöver inte vara storartade planer. Just nu tar jag mig igenom Bourne-serien exempelvis.
Vissa saker har jag skjutit till framtiden. Som att lära mig mer om vin (så svårt – druvor, platser, smaker, hur ska man veta) och ostar (många långa märkliga namn).
[…]

Men kanske är det dags att plocka fram ett riktigt redigt projekt nu när man ändå ska vara hemma så mycket? Starta en tv-serieklubb med några kompisar, läsa Brott & Straff, sätta en surdeg, ladda ner duolingo och lära sig grundläggande japanska. Eller som i mitt fall, skaffa kunskap om krämiga ostar att beställa över disk inlindade i smörpapper. // Sandra Beijer

Har ni något vuxenprojekt att roa er med under pandemin – om ni är ansvarstagande människor som gör det ni kan för att stoppa pandemins framfart vill säga? 
Det har faktiskt jag, och trots att jag bara precis börjat så är jag MÄKTA imponerad av resultatet hittills.

Jag har börjat ”Konmari:a” min garderob, alltså organisera min garderob efter Marie Kondos metod och alltså WOOOOOW!
Så jäkla bra! Varför har jag inte gjort det här tidigare? Man hittar ju allt i en nafs när man använder hennes metod. För någon som ofta liknats vid Monica Geller och hennes besatthet av städning och organisation så är detta lite som sex för mig.
Jag blir alldeles pirrig av att titta på mina små uppradade tröjpaket i lådorna.
Eller så är det pandemin som talar, så kan det faktiskt också vara, att mina sinnen är en smula understimulerade, men man tager vad man haver, eller hur?

Här är några förslag från Sandras kommentarsfält. 
Bjud gärna på era egna. =)

220 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Jag har påbörjat ett sådant projekt: jag lagar sjukt mycket mat som kräver tid och energi. Just nu har jag för första gången i livet börjat följa en kokbok slaviskt. Har alltid innan tyck att recept bara är trist. Dessutom har jag rent allmänt blivit mer huslig, så är bra sugen på att testa på kon mari jag med. Vi får se om man någonsin orkar börja.

    Skriver c-uppsats samtidigt som jag vabbar barn konstant eftersom barn är snoriga från oktober till mars utan anledning men i och med covid måste de vara hemma trots friska. Så inte så mycket tid eller ork för några fler projekt.

      Hemma hos oss har det blivit en totalvändning iom Covid, ungarna är nästan aldrig sjuka. Vanligtvis snorar de säkert en gång i månaden men jag gissar att bristen på snor nu beror på att fler håller sjuka ungar hemma, jag hoppas bara det fortsätter likadant för så himla enkelt man gör det för andra föräldrar då!

        Exakt, så är det! ”Barn snorar utan anledning”? ? Barnen som hålla hemma är de som smittar ner alla andra annars.

          Jag snorar så fort det blåser ute. Tur att ingen behöver vabba för mig. =)

            Jag med! Och mina barn också. Här får man lämna om det bara är lite snor dock, om de varit hemma en vecka utan andra symptom. Annars hade vi fått vabba hela vintern.

              Samma här!

          Tydligen är andra föräldrar så noga på min förskola då för jag har mina hemma hela tiden känns det som.

          De snorar även när de grinar eller är ute i kyla. Älskar att vabba för att ungen grinat en stund vid lämningen.

          Och jaaaa jag har självklart henne hemma om hon är sjuk.

          Finns väl en anledning till uttrycket snorungar.

            Snorunge kan du va själv!

    Imponerad av Pernilla som sett 50 filmer, läst 86 böcker och har barn! Hur fan blir man så effektiv?

    Mvh,
    Hon som slutat både läsa och se på film.

      Har du testat ljudböcker? Jag läser mycket, både vanliga böcker och ljudböcker, men tycker det är skönt med ljudböcker när man gör annat (viker tvätt, dammsuger, stryker osv)

        Haha, stryker ALDRIG.
        Viker tvätt? Springer runt i huset och trycker ner det i respektive låda..
        Ljudbok medan man dammsuger? Är barnen vakna blir man ju avbruten ca var 37:e sekund, eller måste själv ropa sånt som ”kom och hämta dina böcker / strumpor / legobyggen NU!”
        Har eventuellt tid och fokus nog till ”Max kaka” – finns den som ljudbok?

          Ja min odåga kan sköta sig själv i 1h men så fort jag sätter på en ljudbok eller sätter i en hörlur då jävlar behöver hon hjälp med allt.

          Ok, alla är vi olika. Max kaka finns garanterat som ljudbok 😉 Vägen till/från jobbet använder jag varje dag också 🙂

          Hahaha, underbara du! Tack för ett välbehövligt gott skratt! ? Du gjorde just min dag, så här i eländeskänslan efter covidtestning, med snor och feber som enda sällskap ???? Funderar nu på att trakassera bibliotek, bokförlag, ljudboksföretag med frågan om ’Max kaka’ finns som ljudbok ??

            Tack!
            Ljög förresten om strykningen: strykjärnet åker fram en gång i kvartalet när pärlplattorna hopat upp sig. Men då är det fullt fokus på att slippa rekonstruera ”glad giraff i neonfärger som äter taco, 900 pärlor”.

              Mmm, för gud nåde den förälder som får nån pärla att hamna fel i ett desperat försök att rädda haveriet pga stressdarriga händer… ?? Sånt ser ongarna minsann!

      Vad gör du med all fritid då? Mina barn lägger sig vid 19, finns många timmar kvar på kvällen för mig ?

        Då man tar tag i allt man inte hunnit med när barnen är vakna.

          Imponerande! En annan smäller i sig en chipspåse och sedan däckar.

            Hoppas du trycker på knappen först.

          Typ städa och tvätta? Vi brukar köra ett gäng tvättmaskiner någon dag på helgen, så är det klart inför veckan och man inte behöver tänka på det. Hatar att städa dock, är glad för min robotdammsugare ? Man behöver återhämtning också!

        Det där undrar jag också ofta. Och hur folk kan ha så himla stökigt hemma och skylla det på att man har barn! Jag plockar undan hela tiden vartefter och allt har sin plats. Blir enkelt att se till att det inte blir för stökigt då. Läser en bok i veckan i snitt, kollar Netflix, tränar och lagar mat från grunden minst fem dagar i veckan. Barn kan hjälpa till med mer än man tror, bara man lär dem. Jag har dessutom varit ensamstående flera år och trots det fått ihop det med hem, barn och jobb och inte slutat läsa böcker.

          Ja jag håller helt med dig. Känns som att de flesta som skyller det stökiga hemmet på barnlivet inte hade det mycket annorlunda innan barnen heller.

          Exaaaakt. De jag känner som har jäkligt stökigt hemma och skyller på barnen hade kaos hemma långt innan barnen kom också…

            Japp!

            Min spaning: pedanterna (inkl mig själv) har slappnat av lite och är LITE mindre pedantiska efter att ha fått barn. Man tvingas slappna av lite.
            Slarv och stök-människorna är fortfarande lika slarviga eller värre.

              Haha, ja. Min man säger att barnen är den bästa KBTn för min sjukt pedantiska ådra. Det är inte lika fint hemma som innan kidsen, obviously. Men det är verkligen inte kaos heller (jo, ibland är det kaos.. men då får man städa upp)

          Dessutom kan man lära barnen att städa undan efter sig själva från väldigt låg ålder. Jag gjorde det till en lek när mina var runt 2 år. Nu är de 4 och 5 och är inte lika lättlurade, men brukar muta eller göra det till en tävling för att de ska plocka undan efter sig ?

            Nu kommer väl någon ta åt sig/känna sig utpekat/ta illa upp så disclaimer: har bara testat på mina barn. Men de flesta barn plockar undan efter sig själva på förskolan så varför skulle de inte kunna göra det hemma.

              Man måste vara lite fiffig och få in rutinen. Till exempel ställa äggklockan/mobilalarmet på en minut eller två och låta barnen se om de hinner plocka undan innan klockan ringer. Och lite andra sådana skojigheter. Har alltid funkat bra på mina barn och sedan fasar man bara ut klockan ur det hela…

                Mina barn är 3 och 2 år. Här funkar det än så länge med ett entusiastiskt ”vem hinner fylla korgen först med leksaker???”

                Ska lägga äggklockan på minnet, kan nog behöva variera metod snart.

          Du är väl helt enkelt så himla mycket bättre som person och mamma än alla andra!

            Suck på dig.

            Vet du vad, jag är långt ifrån ensam om att få ihop livet och är inte bättre eller sämre än en vanlig genomsnittsmamma och har heller aldrig påstått det. det där är bara onödigt och bittert på alla sätt. Jag sitter också med tårar rinnande om kvällar, stressar mig svettig, och skriker mig galen på barnet ibland. Det gör dock inte att jag inte har tid att läsa en bok och städa mitt hem…

              Fast du framställer sig själv som så himla duktig. Lär ungarna att städa, hinner läsa bok och städa och gud vet allt. Hur många och hur gamla barn har du? Har de aktiviteter på kvällarna? Jobbar du heltid? Du är säkert kärnfrisk också?
              Vi har alla olika förutsättningar, ungar som somnar olika tider på dygnet, med olika behov och så vidare och så vidare. Att ställa sig frågande till hur så många inte får ihop en vardag på exakt samma sätt som du gör bara att du framstår som ignorant och okunnig, icke empatisk kan man säga. Du kan inte se från en annan människas perspektiv. Men det har du säkert tid att lära dig, finns säkert en bok om det som du kan läsa.

                Var visst väldigt provocerande att någon inte lever i ett kaos. Fråga dig varför detta gör dig så upprörd …

            Oj.. själv verkar du vara en riktigt trevlig typ.

          Tja, mina barn somnar inte förrän runt 22. Blir svårt att göra annat än att lägga sig då (en är bebis och stökar nattetid). Man kan ju också vara lite ödmjuk för det faktum att alla barn är olika ? men kul att det funkar för dig, är riktigt avis!

        Vi som har barn som aldrig somnar före 21.00 har ingen fritid (2 år) får göra allt tillsammans med barnet (varannan kväll får man en stund medan den andra föräldern nattar). Och ja vi har försökt allt. Våra Föräldrar/svärföräldrar säger att det är genetiskt och att vi båda aldrig ville sova på kvällen heller. Karma.

      Står ju inte något om ålder på barnen. De kan ju vara äldre och ha egna intressen. Jag satt mest på mitt rum och målade och läste böcker när jag var tonåring. Mamma behövde inte direkt punktmarkera mig då..

        Kan tillägga att min son är 6 år och jag var ensam med honom mellan 1,5 och 3. Kanske hjälper det någon att se att det faktiskt också går att få ihop med små barn.

          Alltså… Jag menar inte att på något sett regna på din parad och det låter som något att sträva efter att få ihop det så som du har. All heder till dig.

          Men jag tror faktiskt inte att det hjälper någon alls att höra att det faktiskt går trots barn. Jag tror att de allra flesta får ihop det precis så mycket som de orkar och är kapabla till. De som har det stökigt hemma använder antagligen barnen som en ”ursäkt” för att de vet att folk dömer. Allas förutsättningar är olika, med eller utan barn. Jag har inga barn och orkar ändå inte läsa böcker – Det blev så efter ett trauma, vissa saker orkar hjärnan inte med. Däremot orkar jag ha det rent hemma, att städa är lugnande för mig snarare än påfrestande.

          Min poäng är att folk gör så gott de kan, de allra flesta skulle nog orka laga mat, läsa böcker och träna. Gör man inte det så handlar det nog i ungefär 0% av fallen om att ingen har talat om för en att ”det faktiskt visst går” än..

          Inte för att på något sätt regna på din parad – Det låter som att du har gjort ett superjobb att få ihop allting.

          Men.. Jag tror faktiskt inte att det kommer hjälpa någon att se att det faktiskt går att få ihop det trots barn. Jag tror att de allra flesta får ihop det precis så väl som de, i sin situation, är kapabla till och orkar. Glöm inte att en människas förutsättningar är mycket mer än vad du ser. Jag har inga barn, och jag orkar ändå inte läsa böcker. Det är en effekt av ett trauma som hände får många år sedan – Ingenting någon som såg mitt liv utifrån skulle ha en aning om.

          Jag vågar mig faktiskt på att gissa att i ungefär 0% av fallen där folk inte får ihop det lika väl som du, så handlar det om att ingen har berättat för dem än att det faktiskt går.

            Visst har folk olika förutsättningar men nu handlade det om just ”tiden” att läsa och städa och inte andra faktorer. Det låter säkert lätt i text men ingen vet ju heller hur mitt liv och mina förutsättningar sett ut under årens gång. Jag gav mig fan på att så här ska det fungera och då har det gjort det med viljestyrka och genom att våga be utomstående om hjälp när det inte går ihop. Menar inte att förringa att människor tampas med olika problem. Jag har också haft min beskärda del.

              Jag har aldrig påstått att jag tror att det varit lätt för dig heller, om du läser min kommentar igen så ser du att jag påpekar både att det låter som att du gjort ett superjobb och att du fått ihop det väl. Min kommentar syftar absolut inte till att förminska din prestation och jag är imponerad av alla som får ett föräldraskap att gå ihop. Det jag reagerar på och riktar mig mot är alltså inställningen att ”det faktiskt går” att få ihop det så att man kan läsa, träna och laga mat från grunden fem dagar i veckan. Ja, det är klart att det går men folk kommer (självklart med undantag) göra så gott de kan och att någon annan säger att ”det är bara att göra såhär så funkar det” hjälper ju inte de som faktiskt INTE orkar eller klarar av att bara göra så. Så tänker jag.

                Menar absolut inte att du påstod det utan att det generellt kan se enkelt ut i en så kort text utan att ha någon bakgrundsinfo om personens liv. Det ligger enormt mycket jobb bakom att få till rutinerna som grund och att orka med att upprätthålla dem. Men min starka övertygelse är att alla kan få till en vettig vardag.

                  Fattar att det ligger massor av jobb bakom 🙂 och återigen, jag antydde inte ens att det skulle ha varit enkelt för dig, och som sagt – Jag tycker att det är härligt att höra att du lyckats så väl!

                  Men det är min starka övertygelse att man ska vara försiktig med att slentrianmässigt uttrycka sig om vad alla andra också borde orka eller kunna. Där tycker vi väl olika helt enkelt – Så får det ju också vara 🙂

                    Fyfan vad ni tjatar! Och om någon får ihop det, det är ju fantastiskt. Alltid ska någon bli stött av allt

                Men man måste väl få säga att man själv får det att gå ihop. Eller ska bara de som inte har tid, ork eller lust till något annat än att se till att barnen överlever som ska få säga något?

                Föräldrar gör ju inget annat än att klaga. I alla fall jag uppskattar SvLs positivare kommentar. Blir så lätt en tävling i vilken mamma som är tröttast och har minst tid för sig själv. Så behöver det inte vara.

                  Som sagt, har inte sagt någonting om att hon inte får göra det utan riktar mig till kommentaren att andra, som inte får ihop det, skulle hjälpas av att höra att det faktiskt går.

                    Ibland är det ju någon allmän förväntan att livet och hemmet ska vara kaos när man har småbarn. Tycker i alla fall att hennes kommentar var trevlig och inte alls något att hugga på. Någon ovan började tex raljera om att hon skulle tro att hon var en bättre människa på grund av det. Helt onödigt.

                      Det får stå för den som raljerade då 🙂 Jag har inte huggit på någon utan sakligt och lugnt uttryckt mina tankar som sättet att formulera sig på.

                      Och jag håller inte med dig.

                      Sa heller inte att du skulle stå för det någon annan skrev. Var bara ett exempel på hur kommentarer som inte är negativa kring att vara förälder ofta mottas. Tycker att dina kommentarer var onödiga också, men det är min åsikt.

                      Fram med lite mer positivitet kring att vara förälder. Inte bara gnäll och gnäll och gnäll.

                      Jag vet inte hur många fler sätt jag kan förklara för dig att jag alltså inte på något sätt motsätter mig en positiv bild av föräldraskap eller SvLs övriga kommentarer öht. Hon skrev ”Kanske hjälper det någon att se att det faktiskt också går att få ihop det med små barn.”, och det var det jag svarade på.

                      Jag står för att jag tycker att man ska vara försiktig med den sortens formuleringar. Det är någonting jag genuint tycker är viktigt att lyfta. Jag tycker att det är viktigt som medmänniska att vara inkluderande i sitt språk.

                      Jag tycker INTE att det är något som helst fel på eller problem med att vara stolt över sin egen prestation, oavsett hur mycket svårare någon annan har det. Jag tror inte heller på att förminska eller tysta någons prestationer för att andra klarar det sämre eller har sämre förutsättningar. Inget av det har jag heller gjort i mina kommentarer.

                      Ja du har sagt det och jag har förstått det men jag håller inte med dig.

            Men själv tolkar du in hejvilt sånt som inte står i kommentaren.

            Varför är det så provocerande med med en mamma som inte enbart klagar på lite tid, stökigt hem och jobbiga ungar?

              Jag är absolut inte provocerad av det, övertygad om att SvL har kämpat som tusan och jag tycker att det är superhärligt att höra! Mitt svar är enbart riktat till kommentaren ”det kanske hjälper någon att veta att det går”.

              Och nä jag tolkar absolut ingenting, svarar på exakt det som står i kommentaren?

    Pluggar företagsekonomi på distans (tänkte att det är bra att ha i skallen om man ska starta eget företag). Kräver disciplin av mig, som jag hoppas ska smitta av sig på annat.

    Matchade med en kille igår på Tinder. Han ville gå på dejt och mysa. Jag svarade att det inte var aktuellt just nu. Han skrev ”Haha” och tyckte jag var feg som inte ”vågade” pga Corona.
    Vår konversation blev inte långvarig.
    Så bra att det finns förebilder som Sandra som uppmanar om ”säkra intressen”. Så trött på p*ckon som inte bara skiter i restriktionerna utan även skrattar åt oss som följer dom.

      ”Mysa” får mig att *rysa* använt så här.

        Hade det inte varit en pandemi är det exakt det jag hade velat träffat någon för. ?

          Mysa eller ”mysa”?

        Haha ja att använda mys som omskrivning för sex är så obehagligt.

        Detsamma gäller vuxna människor som använder ordet mus i sexuella sammanhang.

        Låter som att ni pratar med ett barn som frågat hur ett barn blir till.

          Mysa mus?

            Får det lov att vara lite musmys?

          Haha ja, sex är extremt sällan mysigt så jag kan inte ens se den kopplingen?

          Bamse-sex: ”den kvällen kramades de extra länge…”
          (spoiler alert: sen blev det bamsebarn)

            Haha

            Vuxenmys
            Vuxenkramas
            Vuxenprojekt… blev nästan besviken på att det inte var sex Sandra B pysslade med i inlägget.

              Min unge går runt och säger att jag ser på vuxenfilm.
              Detta efter att jag förklarade att ibland efter att de somnat så tittar vi på film, varpå hon blev besviken att vi kollar film utan dem och jag förklarade att det kan vara filmer som inte alltid passar barn.

          Vad spelar det för roll vad man använder för ord? Jag är ute efter att hångla, skeda, ha sex. Har du något bättre ord att använda till det?

            Tja.. hångla, skeda, ha sex?

              Eller så gör man det bara enkelt och säger ett enda ord. ??

                Haha när man inte ens orkar beskriva för sin matchning vad man vill ha.

                  Exakt. Kommunicerar gärna med killar via ord så lite som möjligt.

                    Jag håller med. Sen kan man alltid komma in på öppet spår och fråga hur man får killen att förstå hur man vill ha det eller hur man ska göra det skönast för honom. Så får man hjälp härifrån utan att behöva prata med honom.

                    Toppen tycker jag!

            Hångla och skeda är ju mysigt i alla fall. Sex är skönt, inte så mysigt.

              Om killen kan sin grej så tycker jag att det är mysigt i alla fall. ?

                Sant, inte många som kan sin grej i så fall?

                Jag tycker inte sex är mysigt om han kan sin grej. Kan han sin grej så är det allt annat än mysigt…?

                  Vi är inte ute efter samma typ av sex märker jag. Jag vill ha det skönt där nere. Inget mer än så.

                    Ja det vill jag också?‍♀️

        Eller busa ?

          Åh, jag chattade med en kille via nätdejting som tyckte att vi skulle ”busa lite i cammen”. Blev ett snabbt adjö efter det.

            Chattade med en kille som kallade min fitta för snippan. Eh… usch.

              Fitta? Är det bättre då? Tycker de ordet är vulgärt. Snippa är väl mer något som bara barn säger, får jag hoppas iaf! ?

                Ja fitta är tusen gånger bättre när man pratar sex tycker jag. Men så är jag ingen som är rädd för lite vulgärt heller.

                Väldigt avtändande när en man berättar vad han vill göra med snippan?

      Men… varför är du på tinder om du inte tänker träffa någon? Ska du chatta i månader med någon har du tänkt?

        Just nu och fram till 19 november är det ju extra hårda restriktioner för att bromsa spridningen som hettat upp ordentligt. Har du missat det?

          NeJ dEt hAr jaG iNtE MiSsAt.

            Då är det väl ganska logiskt att inte träffa någon just de kommande veckorna när verkligen restriktionerna är supertydliga ?????

        Ja, varför inte? Det är det många som gör nu i pandemitider. Det går ju också att ses för en promenad eller liknande, men ”mysa” dagen efter man matchat och sen bli kallad feg? Nope, det är bara dumt.

          Ja vad tror du att folk är på tinder för? Är ju bodycontact i finare klädsel typ (folk säger mysa i stället för sex till exempel)

            Nej, Tinder kan vara det för dig precis som det kan vara ett seriöst sätt att träffas för de som vill det. Coronaförsiktig bör man dock vara oavsett.

        Dom flesta på Tinder är nog inte ute efter att träffa någon ärlig talat…
        Man kan samla på matchningar och den dagen restriktionerna upphör så sållar man bara och träffar den som är snyggast.

          bland de kvinnor och män jag matchar med verkar inte pandemin påverka en eventuell träff i alla fall.

            Ok. Jag skulle säga att 90% av dom jag sveper förbi endast är ute efter bekräftelse. Typ: ”Är inte online här så ofta. Följ mig på Instagram istället.”

      Alltså vet inte om Sandra är så bra förebild? Hon struntade ju i reserestriktionerna i våras, flängde till Göteborg stup i kvarten. Hon går ut på barer och restauranger och har gjort så sedan mars. Hon är på fester och kramas med kompisar. Eller har jag missar något?

        Nej jag ser henne inte som en förebild över huvud taget. Hon om någon har ju inte brytt sig alls och när folk har kommenterat har hon varit allmänt snarstucken tillbaka.

        Idag satt hon dock och ljög i radio om att hon älskar att vara hemma och att hon aldrig träffar någon under pandemin. 🙂

      Samtidig som Sandra inte gör något annat än gå på restauranger, café, och åka mellan Gbg/Sthlm. Verkligen supersäkra intressen.

    Försöker lära mig att bajsa ståendes över toaletten. Står alltså på toalettsitsen. Börjar bli lättare och lättare att pricka så inte lika många olyckor längre.

      Vad är fördelarna med ståbajsande? Jag kan inte riktigt komma på någon…

        Bra att kunna om toan är så ofräsch att man inte vill sätta sig på sitsen?

        Bättre för ens mag- och tarmsystem! 🙂 Man tömmer sig bättre och lättare. Våra toastolar är för högt upp i väst, anatomiskt underlättar det att huka sig. Med det sagt så ägnar jag mig inte åt detta… (en lightversion är att ha en pall att sätta fötterna på framför toastolen)

          Jag kör pall! Så underbart. ?

      Haha what?!

      Det här är så jävla oklart. Har en ytligt bekant vars fästman, med rötter i mellanöstern men som bott i Sverige hela sitt liv, berättade för henne att han står på ringen och bajsar också. Han har alltså använt vanliga toaletter i 30 år men ändå aldrig använt den på rätt sätt. Jag har tusentals frågor:

      Vad händer om man har en lite ovanligt snabb mage en dag? Hur bajsar man inte ned hela anklarna och fötterna?
      Vad händer om man skadar knät, då kan man ju inte ens sitta på huk?
      Är inte ringen ganska hal?
      Är det hans föräldrar som lärt honom denna galenskap?
      När han en dag som barn började gå på pottan, stod han på kanterna till den också?

      Det blir lite som att ha kniv och gaffel men vända på dessa och använda skaften som ätpinnar. Jag kan inte annat än anta att ståbajsningen härstammar från en önskan om att återvända till människans ursprung, eller att det görs i protest mot mänsklighetens utveckling. Varför man vill protestera mot det är dock högst oklart, och sättet man i så fall gör det på känns ineffektivt. Man straffar främst sig själv genom att få bajs på fotknölarna.

        Diskussionen kring hur man rengör sig efter man har skitit kommer ju på tal då och då. Nu förstår jag helt plötsligt de som säger ”min pappa kommer från Mellanöstern och där duschar alla sig rena efter de har bajsat! Förstår inte att folk i Sverige nöjer sig med att torka rent bara!”

          Jag tror de flesta svenskarna hade duschat om de vadat i sitt eget bajs också, så på så vis är vi kanske inte så olika…

            Men kan du sluta med detta bisarra bajsbad? Du brukar väl vara någorlunda smart, ibland påläst, men detta fördomsbajsbad är inte så klädsamt. Bruket att ståbajsa samt tvätta är ju både anatomiskt riktigt och renare än sittbajs med papperstork.

              Va

              Håller med om detta. Brukar gilla Viktors kommentarer men detta låter ganska fördomsfullt. Min kille är muslim och han tvättar alltid rumpan efter att han har bajsat. Inte för att han står upp och bajsar ner sina egna vader, han sitter precis som jag. Det är bara mycket mer hygieniskt än att torka med en bit papper.

                #inteallamuslimer

                Bodde inneboende med en kines en period. Hela badrummet (!) från golv till tak var sjöblöt när han hade varit på toa. Vet än idag inte hur fan han rengjorde sig efter toabesöken.

        Man får inte bajs på fotknölarna(?) och anatomiskt är det MYCKET bättre. Det är alltså inte att gå tillbaka i utvecklingen eller ineffektivt utan så kroppen är tänkt att användas.

          Hur bra är det för kroppen att stå på knä och skura upp bajset som kom utanför sen?

          Fast nu har vi ju ett hjälpmedel för att effektivisera avfallsprocessen, då anpassar man väl sig till det? Om jag kommer till ett land där toaletten består av ett hål i marken kommer jag ju inte sätta mig på det som om det vore en vanlig toalett utan jag anpassar mig efter rådande förutsättningar? Det är ju rimligare att skaffa en pall för fötterna än att använda en uppfinning felaktigt i 30 år.

          Därtill är det väl inte tänkt att man ska ha glasögon heller, men det gör vi eftersom det underlättar i vardagen. Detsamma gäller bilar, stolar och allting vi uppfunnit och utvecklat sedan vi lämnade stenåldersmänniskan bakom oss.

          Jag är bombsäker på att evolutionen inom några hundra tusen år eller så kommer att ge mig rätt.

            Undrar om dessa ståbajsare vägrar annan modern utveckling. Någon typ av datormaskin använder de ju för att läsa och skriva här inne i alla fall. Hur är skärmen för ögonen? Osv osv.

            Finns det folk som gör detta på riktigt? Är helt chockad

          Ja men det är inte så det är tänkt att toastolen ska användas…

        Stå på ringen? Vore det inte bättre att stå med fötterna på sidan om toastolen..? Alltså jag vet inte eftersom jag inte provat men min toastol har inte så stor omkrets.. tänker mig att skiten måste passera ihopklämda skinkor och lår som tar i varandra innan det når vattnet om man står på ringen utan att huka.

          Eller ska man stå på ringen och huka? Jag fattar ingenting just nu..

            Och i så fall.. varför inte en bajspall du kan ha fötterna på i stället för att stå och balansera på ringen?

          Ja, de står på ringen. I många länder i t.ex Asien har de ofta skyltar på toaletterna (som inte är hål i marken dvs) att det är förbjudet att stå på ringen och huka.

        Och nu vaknade Viktor till liv, rumpor och avföring verkar fascinera denna herrn.

          Tack för komplimangen.

          Fördomar också tydligen.

        @ Viktor. Om du försöker vara rolig är det lite platt fall. Om det nu skulle vara något kulturellt betingat (eller annan anledning) bakom eventuellt ståbajsande, kan jag nog lova dig att du gör en massa saker som för personer i andra kulturer framstår lika konstigt för dem som ståbajsade verkar framstå för dig.
        Eller är det för att det handlar om bajs som det är ok att förfasa sig lite lätt fördomsfullt?

          Det märkliga här är ju inte att sitta på huk och bajsa, det hade jag också gjort om jag var ute i skogen och nöden kallade. Det märkliga är att sitta på huk på en toalett som är gjord för att man inte ska behöva sitta på huk. Även det hade jag kunnat förstå om han inte förstod hur toaletten fungerade, men han har full koll på hur det är tänkt att den ska användas. Han gör det bara inte. Det är konstigt.

            Men vadå ”inte förstå hur den funkar”?
            Den ”funkar” uppenbart på flera sätt. Känner flera (västerländska personer, om det är viktigt för dig – tex, från ”var sak på sin plats”-landet Schweitz) som sitter på huk på toaletten FÖR ATT DET ÄR BÄTTRE FÖR DEM. Då funkar den BÄTTRE på detta vis, för dessa personer (för alla egentligen, men du verkar inte vilja förstå hur en kropp fungerar).
            Själv sitter jag oftast skräddare på vanliga stolar, för att det är anatomiskt bättre (för mig) – ska du komma och föreläsa om ”hur en stol är tänkt att användas”?
            Det var för övrigt ALDRIG en bra idé att människor ska sitta i den ställning man får på en toalett. Lika lite som det är en bra idé att föda barn liggande på rygg – även om det väl också ska anses som mer ”civiliserat” är det anatomiskt helt fullständigt fel.

              Det är väl därför folk har en bajspall? För att kunna ha den hukande ställningen utan att behöva klättra upp och balansera ståendes på toastolen. Problemet har ju en lösning som funkar utmärkt att genomföra sittandes på toan.

              Och nej, en toastol är inte gjord för att du ska stå på den.

              Men ta bort toaletten istället då? Om det nu är bättre att sitta på huk så är det ju definitivt bättre att sitta på huk över ett hål där man kan anpassa fotställningen än att klättra upp på en porslinsskål med smala kanter.

                Så när din bekanta ståbajsare kommer på besök till digg uppmanar du alltså hen att ”ta bort toaletten”?

                  Ni ståbajsar väl för helvete inte hos andra??

                  Nej, men om jag upplevt att det var så mycket bättre att sitta på huk än att använda en toalett med en pall så hade jag inte haft en toalett i mitt hem.

                    Vilket O-ER-HÖRT engagemang i andras toalettvanor!
                    BRAVO ändå! (Eller ”ända”.)

              Vi använde en säng som pulka en gång. Det betyder inte att en säng är tänkt att fungera som en pulka.

              Konstigt att toastolen inte har små fotstöd på ringen om det nu är tänkt att man ska stå där. Är även hyfsat säker på att den inte rent hållbarhetsmässigt är gjord för att du ska stå på den.

                Är din vikt olika om du står eller sitter?
                Om jag sätter mig på vågen blir jag alltså lättare?!

                  Vikten är samma men står du så fördelas den vikten på en mindre yta (fotsulan) än om du sitter (då den fördelas på röven och delar av låren). Det blir en hög belastning på en liten yta.

                    (Ett bra exempel är att du ska lägga dig ner och kräla mot kompisen du ska rädda ur isvaken, inte gå dit. Du väger självklart samma men isen håller bättre)

                      Bajsa inte när du ligger ner bara!

                  Stay in school kids…

        Haha detta på fyllan! ??

          Läsa denna tråd på fyllan eller ståbajsa?

      Varför står man på toalettsitsen? Kan man inte stå på golvet med ett en på varje sida av toan?

        Är inte tanken att knäna ska komma upp så högt som möjligt vilket är bra för trycket på magen (eller nåt)?. Tänker när man har små bebisar kan man ju hjälpa deras mage på traven genom att böja upp benen mot magen, är kanske något liknande detta? Haha världens killgissning

          Men högre upp skrev hen att det inte var hukning hen höll på med.

          Och det kan man ju ändå lösa med en lagom hög pall framför stolen medan du sitter ner och skiter.

            Aaah sorry, trodde det var ts som skrev att hen inte ägnade sig åt hukning. Men nu förstår jag Milas kommentar ?

      Jag köper argumentet att det är bättre för kroppen att bajsa hukandes men en uppriktigt fråga till er ståbajsare är varför ni inte använder en högre pall att ha fötterna på när ni sitter på toan?

    Jag har knappt ro att se på en film längre ännu mindre läsa en bok. Hatar att det blivit så.

      Samma här, vi får öva helt enkelt. =)
      Jag vill gärna lyssna på böcker så jag kan göra annat samtidigt, men det är något visst med att kunna sätta mig ner och BARA göra en sak – typ läsa en bok eller se en film utan varken telefon eller dator i högsta hugg.
      Övning ger färdighet säger de som vet… 😉

      Varför?
      Jag kan själv känna så för att telefonen ibland distraherar mig, typ det plingar i Messenger och så kan jag inte låta bli att kolla och svara. Så dumt för blir ju inget gjort, varken den jag skriver med eller filmen/boken får min fulla uppmärksamhet. Har börjat stänga av ljudet och lägga telefonen 2 rum bort, då går det bättre..

        Tror också det är telefonens fel. Behöver hela tiden mata på med mer intryck och nöjer mig inte med att bara läsa en bok längre. Behöver nog ta lite detox från den här jäkla luren. ?

          Då kan ni passa på att läsa Skärmhjärnan och slå två flugor i en smäll.

          Ja jag vill sällan erkänna mitt telefonberoende men shit vad lätt det är att fastna… Kan tycka det är mysigt att medvetet gå in och kolla typ FB och instagram i 15 min, men när jag ligger i sängen och scrollar sedan en timme och känner jag boooorde göra något vettigt – nej då är det inte kul…

      Min man kan sitta med tre grejer samtidigt. Typ fotboll på teven, jobblaptopen i knät och telefonen i handen. Fattar inte.
      Om jag ser på nåt så gör jag enbart det. Kan inte fokusera på flera saker samtidigt. Kommer det ett sms eller nåt så pausar jag min film eller svarar efteråt.

      Men jag använder min Netflix-tid för att varva ner och slippa tänka så mycket på verkligheten ? så min hjärna vägrar väl släppa in något.

        Haha låter som mig under jobbdagen. Serie på tv, jobb på datorn och sen scrolla på telefonen eller ha youtube på. ?

        Haha så gör jag också. Har ofta minst tre saker igång. Ibland lyssnar jag på en podd medan något är igång på teve och jag spelar spel i telefonen eller läser flashback/bloggbevakning eller så.

        Har massor av serier på min att-se-lista men det är sådana serier som kräver att man har fokus på bara den för att hänga med och det har jag inte ro till. Vill se sådant där jag kan ha minst en sak på gång samtidigt. Annars blir jag rastlös.

    Har läst mer än vanligt, hade balkongodling i somras och körde en sväng med broderi i våras. Ska nog ta upp det igen, det var väldigt trevligt.

    Pluggar tre olika distanskurser i helt olika ämnen, bara för skojs skull.

      Har sedan förra året börjat beta av en mängd böcker jag jag följer från en lista med bara grymma böcker. Vissa har jag hoppat över, typ antika böcker, men OMFG vad kul det är med klassiker. Varför har man ej gjort detta tidigare?

        Åh kan du inte dela med dig av några böcker på listan?

          Goodsreads.com har sinnessjukt bra listor på böcker och folk där är sådär nördigt roliga med kommenterar och analyser! Bara att välja och vraka, jag gillar sådana där listor som uppdateras
          kontinuerligt med både nytt gammalt!

            Jaaa, jag hänger alltid där och läser recensioner!

              Shit vad nice! Då ses vi där fellow friend

      Åh vad roligt. Vad för kurser? Jag läste kreativt skrivande bara för skojs skull förra året, det var så kul.

    Jag spelade klart Witcher 3 som var ett av mina projekt haha. Har många serier på Netflix som jag behöver komma ikapp med men har inte tid så läser Java istället.

    Har börjat baka och laga mat mer. Och påbörjar små ”renoveringar” ? Målat om köket. Idag blir det vardagsrummet!

    Började med surdeg i somras, men det är nog det enda. Har börjat vara mer utomhus också, semestern bestod av en del utflykter till resmål utomhus med vandringar och det har även fortsatt lite in nu på hösten. Och jag trivs bra med detta och tror jag kommer vilja fortsätta så som det känns nu.

    Även köpt två krukväxter som jag ska försöka hålla liv i!

    Tycker inte hennes projekt var speciellt vuxna.

      Jaså? ?

      Nej tacka vet jag en gammal hederlig vävstol! Det borde Sandra införskaffa.

        Haha!

        ??

    Jag vill Marie Kondo-rensa hela hemmet. Gjort garderoben skapligt nu, och en första genomgång i källaren.

      Konmari gör man efter kategori och inte efter rum/utrymme. Efter kläder kommer böcker om jag minns rätt. Annars är det inte Konmari utan bara vanlig rensning.

        ?

        Guförbjude att man bara gör ”en vanlig rensning”!

        ”RÄTT SKA VARA RÄTT!!!”

        Haha, jag vet. Var mest kläder i källaren också, där har jag mest sett till att vi faktiskt har hyllor etc så det kan bli ett system sen.

    Jag bodde utomlands i våras och satt i total lockdown i 3 månader (fick lämna lägenheten för att handla mat eller motionera 1 h utomhus). Anser mig därför vara lite av en ”fördriva tiden-expert” numera.
    Jag har läst MASSOR med böcker (både fysiska böcker och ljudböcker). Tränat som ett as, har aldrig varit så här vältränad någonsin. Bakat surdegsbröd. Lärt mig massor om vin och mat. Har inga ungar och pluggade, så mkt fritid kan man säga 🙂
    2020 är dessutom mitt friskaste år någonsin. Vilken skillnad extra handtvätt och att undvika andra människor har. Jag har liksom inte ens nästan varit förskyld sen början på mars.

      Ja de säger ju att det har varit en betydlig minskning av vinterkräksjuka och sänsongsflunsa i år.

        Det får hemskt gärna fortsätta så. Säsongsinfluensa kan jag gå med på i värsta fall, men det andra borde utrotas från vår planet. Mvh spyfobi

          Du är bara den andra i detta kommentarsfältet som skriver MVh… idag! Det går nog att komma upp i tre per inlägg som är mer standard.

          Mvh
          Sitter i soffan

            Jag drar mitt strå till stacken

            Mvh jobbar hemma idag

            Har inte läst alla inlägg

            Mvh bryr mig ej

              Har inte läst ditt inlägg.

              Mvh Petar näsan

                Varför är det här kommentarsfältet så drygt?

                Mvh lika dryg som du?

                  Känner ig hyfsat säker på att 10:36 bara skojade. Folk måste sluta vara så förbaskat överkänsliga. Herregud,Jesusochhanslärjungar.

                    Mvh Jesus

                    Det gjorde jag också. Sluta vara så känslig??‍♀️

    JA konmari! Alla kläder som har vikts och staplats har jag konmariat, så nöjd! Överblicken och ordningen är det bästa.

      Jag upplever dock att t-shirts som man viker enligt hennes metod blir så skrynkliga och får så himla fula och många streck?

    Jag har börjat baka tårtor! Ni vet sådana där tårtor som en alltid ser i videos på youtube, med perfekt raka kanter och lite ganache som droppar ner från toppen av den. Är inte riktigt på youtube-nivå på dem än men släkten som fått hjälpa mig äta upp dem klagar icke.

    Jag har börjat läsa online-kurser (försöker göra en per månad) vid olika utländska universitet.
    Vissa kurser kostar (speciellt om man vill ha ett certifikat) och vissa inte. Min plan är att betala för de kurser som kan vara bra att ha när jag söker jobb (t.ex läser jag just nu en ledarskapskurs vid Harvard som jag betalat för att få ett certifikat vid avslutad kurs).
    Om någon vill kolla vilka kurser som finns har jag läst via dessa: https://courses.edx.org/dashboard

      Åh, vad inspirerande! Har funderat länge på detta men aldrig fått tummen ur. Kanske nu?

    Jag har två barn och är föräldraledig. Ena barnet är 4 år och andra är 9 månader. Den yngsta lägger jag mig samtidigt som på kvällarna kl 19 för annars vaknar hon var 5e minut. Jag drömmer om att ha tid till att kunna grotta ner mig i ett projekt som inte går ut på att få barn underhållna, mätta, glada, varma, torra, att överleva mm.

      Det kommer du få, barnen blir ju äldre hela tiden. De kanske har en en till förälder också som kan avlasta dig? Bara för att man är föräldraledig är man inte ansvarig för dem dygnet runt, veckans alla dagar, förutsatt att man är två föräldrar då.

        Gud, lät som jag hatar mitt liv, så är det ju inte ?. Självklart har de en till förälder som tar lika mycket ansvar när han är hemma från jobbet, den stackaren har 0 fritid han med. Men tiden mellan hand hemkomst till läggdags består i matlagning, lite lek, kvällsrutin, läggdags.
        Men en tröst är ju att mina kl 19-kvällar är högst tillfälliga tills vi lär minsta att sova utan bröst i munnen ?. Snart går dessutom pappan på föräldraledighet och jag kan leka vuxen på dagarna ?

          Om du bara visste vad jag längtar tillbaka till den tiden… ?

          Men man är inne i någon bubbla då och allt bara handlar om att få det att fungera och flyta på så jag försöker på inget sätt att förminska att det är en krävande tid. Men sedan går det så SNABLARNS FORT ungefär från det att man kommer ur vabb-cirkusen och framåt – det verkligen bara flyger förbi och man önskar man kunde stoppa tiden ett tag. Önskar mina barn vore så där små igen, om än bara för ett år eller så!!

      This too shall pass!

    Jag har inte fler projekt på gång än innan pandemin. När jag inte jobbar gör jag samma som förra året. Äter middag framför någon serie, stickar och lyssnar på podd, tar en promenad i parken, hänger med pojkvännen eller min syster… jag har inte mer tid eller lust nu till att läsa hundratals böcker, renovera och lära mig skita ståendes?

    Lever nog inte så socialt i vanliga fall, för inte mycket förändring för mig. Jobba, stallet, sen hem laga mat och läsa bok typ.

      Ja samma här. Har helt ärligt inte behövt göra så stora förändringar i mitt liv sedan pandemin.

    En fråga i all vänlighet Camilla.

    Går det inte att göra något åt att var och vartannat inlägg hamnar i modd? Är jättefrustrerande när man diskuterar något och hälften av inläggen inte kommer fram.

    Ett lyxproblem jag vet.. Men hela nöjet med bloggen är ju kommentarsfältet.

    Fan vad bajsnödigt med denna tävlan om vem som gör mest pretentiösa projekt. Läsa 80 böcker, lägga surdegar, lära sig språk och läsa kurser…

    Men maratontitta på serier, äta sig genom Estrellas chipssortiment och läsa skvallertrådar på flashback från början till slut.. är det ingen som ägnar sin tid åt sånt?

      Jo, före semestern. Sen ändrade jag mitt liv:)

      Bajsnödig?
      Sitta eller stå?

    Min kille jobbar på krogen, så jag hänger på hans ställe… Betydligt mer nu än förut. Jag är inte permitterad, men i övrigt precis som förut; kattgos, serier och liknande.

    Omedvetet har jag börjat skapa helt nya irritationsmoment pga all hemmatid. Som att grannen är extrem-perfektionist när han krattar löv. Hans gräsplätt är så orimligt välskött. När han tog ner studsmattan tog det flera timmar för att allting skulle vikas och sorteras så ordentligt. Jag både beundrar och blir rädd för honom.
    Räknas det som projekt?

      Sitter också och spanar på grannarna nu när jag jobbar hemma. De har så sjukt. många. barn. Jag fattar aldrig hur många de egentligen har för det springer typ femton barn där hela tiden. Tror att de egentligen har tre.

        Själv har jag en granne tvärs över gatan vars nya projekt verkar vara att klä av sig naken och runka i fönstret så fort kvinnan i huset lämnar. Vill inte titta men är svårt att låta bli. Tror att han har sänkt värdet på min lägenhet med ett par tio tusen i alla fall. ”Norrläge med utsikt över orakad penis.”

          Uuuh!

    Jag har haft en paus från hästeriet och ridningen i ca 10 år, började rida igen för 2 år sedan. Mersmak har jag fått.
    Var relativt duktig när jag var yngre, nu är målet att bli duktigare. Så ett mål är att köpa häst snart och utvecklas. Har ett litet mål att få tävla amatörcupen i hoppning i falsterbo innan jag fyller 30. 2,5 år kvar!

    Inga extra projekt, jobbar som innan 05:30-20:00 🙂

    Vad glad jag blir att du har börjat KonMaria, det är världens bästa metod när du vill designa ditt liv. Det marknadsförs såklart som en städmetod men du anar inte vad som händer sen…! 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.