Petra Tungården om coronavaccinet

Usch, jag undrar när den här pandemin kommer vara över. Tror inte jag är ensam om att vara så less. Kommer det någonsin bli ”normalt” igen. Kommer ni ta vaccinet när det kommer? Man vill ju hjälpa till att stoppa smittan, samtidigt är man ju lite rädd för biverkningar. Men jag kommer nog ta det!

Jag tror verkligen på att hålla igång samhället i den mån det går, men att följa restriktioner till punkt och pricka annars kommer det vara ett krossat samhälle vi kommer tillbaka till. // Petra Tungården

Det blir mycket coronarelaterade inlägg här inne, men det är väl inte så konstigt?
Det genomsyrar ju hela vårt samhälle, är på allas läppar och det som dikterar villkoren för praktiskt taget allt vi gör, så det vore väl märkligt om influencerbranschen skulle vara förskonad från allt sådant?

Petra Tungården skriver om det – förhoppningsvis – kommande vaccinet och huruvida hon kommer ta det eller inte. 
Hon är så klart lite rädd för eventuella biverkningar men lutar ändå åt att hon nog kommer ta det.
Jag känner likadant, jag kommer vilja ta det när det kommer, men frågan är snarare när det blir min tur. Jag tänker att riskgrupper, sjukvårdspersonal och andra prioriterade gruppen kommer erbjudas vaccinet först, vilket är som det ska vara anser jag.
De som BEHÖVER vaccinet för att överleva eller för att hjälpa andra att överleva ska ha det före de som bara VILL ha det för att kunna festa loss och resa till Maldiverna utan att få skit på Instagram.

Hur känner du inför vaccinet? 

537 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Är lite nojig efter svininfluensan vilka ev biverkningar det kommer att finnas. Kommer inte att ta vaccin på en gång iaf.

   Fast det var ju ett vaccin som inte var speciellt testat före det släpptes. Detta kommande vaccin är nog inte värre än de andra sprutorna vi tar

    Det här är inte heller testat särskilt lång tid. Helt omöjligt att veta hur biverkningar kommer se ut, framförallt långsiktiga.

     18:10 – precis!

      Det har testats brett och lika länge som andra vaccin innan de släpps. Skillnaden är att det har testats på fler personer. Men tiden är den samma.

       Nja. Man har hoppat över en del led i processen, särskilt de initiala.

        Nej det har man inte. Man kunde pga tidigare forskning börja direkt längre fram i processen. Men inga steg har hoppats över.

         Thé real hmm har rätt.

         Det blir ju isf nån form av test genom analogi. Är den fullgod? Det kan du inte garantera.

         Inte på grund av utan med anledning av.

         Kommer nog aldrig att lära mig på grund av och tack vare ….
         I min värld är på grund av negativt och tack vare positivt … eller?

          Pga är alltid neutralt. Tack vare är positivt. I TRHs 18.47-kommentar kan båda användas på ett språkligt korrekt sätt.

       Ursäkta hen hmm men vart har du fått de ifrån?
       De kan ta upp till 10 år att framställa ett vaccin. Så nej de har absolut inte testats lika länge som andra vaccin.

        Ja, tex Pga bristande intresse och fonder, dvs pengar som sattas.

        Men då är man inte framme i den kliniska fasen som man är nu.

         Precis ?

          Men anledningen till att man kunde påbörja kliniska tester i våras är ju att man hoppat över andra. Det måste man ju vara ärlig med. Sen kan man hävda de har mindre betydelse av nån anledning men det är ju falskt påstå annat?

           Läs på vad de olika faserna innebär. De hoppar inte över någonting

           Nu får du förklara dig? Menar du att alla brukliga pre- kliniska studier gjorts på de första vaccinen som kommer finnas på marknaden? Det är falskt.

           De har inte hoppat över några faser, däremot har de fått starta Fas B utan att Fas A varit komplett, om Fas A visat sig fungera positivt. Då körs Fas A och Fas B parallellt tills Fas A är färdigt, då kan förmodligen fas C köras igång parallellt med B osv osv.

           Men hur ser det ut med de pre kliniska studierna? Inte de kliniska…?

         Jag pallar inte. Igår var du sjukt insatt i medborgarlön. Idag är du vaccinexpert.

          Inte trovärdig vaccinexpert som tror att det redan finns andra coronavaccin

          Och du tillför ingenting

           Jo. Det är fel att påstå att det redan finns vaccin mot coronavirus.

           Sa hon inte att det finns forskning kring tidigare corona virus vilket gjort att utvecklingen har kunnat skyndats på?

       Lika länge. ??‍♀️ I genomsnitt tar det 10-15år av forskning och dr olika faserna innan ett vaccin börjar användas. Använd google ordentligt om du ska sitta och leka viktig petter.

        Schhh … Väck inte den rättshaverist som slumrar till.

        Som sagt. Forskningen på vaccin för SARS började inte 2020 från noll.

        Vadå viktigpetter. Lägg av med det där. Hon framför sina åsikter precis som vi andra.

         Du är ny här va.

          Du är dryg va

         HAN.

          ?

           The real hmm- är en han. Punkt slut.

           Jasså? Visste jag inte. Är du det hmm?

           Nej det är jag inte. Jag är en hon. ?

           Lite osäker på vad den förolämpning, som jag antar att det ska vara, syftar till. ☺️

           Aha så det handlar om att anonym ovan inte för en sekund kan tänka sig att hmm (som folk verkar ogilla pga att hon flikar in och vet en del och det stör folk) är en kvinna för bara män beter sig så vilket grundar sig i kvinnohat.

           Då är jag med!

          Ja för kvinnor kan ju inte vara bossiga?

           Absolut inte, kvinnor kan generellt sett inte ha några som helst utstickande drag, och verkligen inga negativa. Kvinnor kan inte vara besserwissriga till exempel, heller inte dåliga mödrar eller begå brott. Kvinnor är perfekta.

           Och vad det resulterar i är det gamla goa ”duktig flicka komplexet”.

           Det handlar om att The real hmm är bluff och båg. I sin lek att låtsas vara en kvinna och i sin blogg överlag. Han kommenterar även flitig under andra nick och hans hittepå historier är många gånger sanslösa. Inte en siffra rätt. Noll sanning. Han utger sig för att vara någon han inte är, på alla sätt, både här och privat. Och du hmm tror att du har svar på allt och att du kan allt. Debatterar till och med med dig själv- både här och i din blogg. Jag vet vem du är ” hmm”- och det vet du.

          Anonym 20:33

          Nej det är inte för att TRH kikar in lite och ”vet en del” som folk stör sig på hen. Det är för att hen ska ha en åsikt i ungefär alla diskussioner och är självutnämd expert i ALLT folk stör sig. Samt alla dessa ”svar i modd”.

          Och justja, så var det det där med sista ordet också.

           Och hans otrevligheter och dryghet.

           Tycker ofta hmm är trevlig och saklig. Ber snabbt om ursäkt om hon har fel. Men att vara besserwissrig och vilja ha sista ordet är ju inte precis endast knutet till det manliga könet. Så det enda som ni har till grund för det är att ni vet det. Rätt luddigt va.

       Den stora osäkerheten är kanske inte bara vilka biverkningar vaccinet ger utan att ingen egentligen vet hur många månader vi förväntas få behålla de antikroppar som vaccinet ger? Den som har haft Covid anses ha antikroppar i 3-6 månader och det är fullt möjligt att vaccinet inte skyddar längre än så. I så fall måste vi testa och omvaccinera oss 3-4 gånger om året i flera år innan vi kan påstå att pandemin är över.

        Anybody: Ja detta är en bra poäng. Ditt inlägg om de olika sorters vaccin som tas fram borde alla läsa och vilka som finns att välja på och vad man skulle föredra. Det är mycket bra och jag hoppas många läser det ??

        Men så är det ju med säsongsinfluensan med. Då får man vaccinera sig på nytt varje år. Ändå dör ca 4000 varje är (siffror från GP i förra veckan). Så att folk dör i influensor är inget nytt. Dock är detta virus nytt, vilket gör det lite knepigt…

     Likaså långsiktiga biverkningarna av corona.

    Vad jag har hört och läst så berodde biverkningar på ett konserveringsämne (tiomersal) som bryts ner till etylkvicksilver i kroppen och detta ska ha orsakat biverkningarna. Vi får väl hoppas (och anta) att det här vaccinet inte innehåller tiomersal.

    (Vi har vår käre Anders Tegnell att tacka för att Sverige köpte in detta lågbudgetvaccin när Sverige vaccinerade mot svininfluensan. Enligt honom gjorde han det av solidaritet för andra fattigare länder.)

     Nu är det ju tyvärr inte så att de absolut enda biverkningar som kan uppstå pga ett vaccin beror på tiomersal endast/ alltid.

     Fast Svininfluensan var ju 2009, Anders Tegnell blev stadsepidemiolog 2013. Du får tacka någon annan

      Han var den som uttalade sig för FHM om Pandemrix (svininfluensavaccinet).
      Schweiz och Tyskland varnade för Pandemrix. Tegnell sa att det var ett säkert vaccin.

      En artikel från 2009:
      https://www.tf.nu/artiklar/svininfluensan-schweiziska-barn-far-inte-pandemrix/

      Han hade det ansvaret då, som chef för smittskyddsenheten på Socialstyrelsen. Annika Linde var statsepidemiolog då men hade inte det ansvaret. FHM i sin nuvarande form fanns inte så utan bildades i en process då också Inspektionen för vård och omsorg (IVO) bildades när tillsynsavdelningen bröts ut från Socialstyrelsen. Avdelningschef för övrigt Johan Carlson.

      Plus: det heter statsepidemiolog. Inte stadsepidemiolog.

     Oj. Intressant. Hur vet du detta? Kan du referera till någon artikel?

     Ett av coronavaccin har samma ingrediens som Pandemrix, dvs det vaccin som gav narkolepsi som biverkning. https://www.expressen.se/nyheter/coronavaccin-har-samma-ingrediens-som-pandemrix/

     Indikationer visar också att de som fått narkolepsi har en genetisk disposition som gör dem mer benägna för att narkolepsin triggas av vissa ämnen i vaccinet. Det är alltså inte vaccinet i sig som orsakat narkolepsin, utan den blev framkallad av vaccinet, och kunde lika bra ha triggats av en ordentlig säsongsinfluensa.

    Tänker absolut ta det. Och hoppas det kommer snart.

     Jag kommer under inga omständigheter att ta det. Inte heller min man eller våra barn.
     Men ta det gärna ni som vill.

      Ja låt oss ta det, och så kan ni låta bli att gnälla när ni blir allvarligt sjuka eller t.o.m dör i en sjukdom man kunde vaccinera emot

       Var gärna lite mer dramatisk!

       Det tråkiga är ju att om tillräckligt många vaccinerar sig får se som inte gjort det pga snålskjuts eftersom viruset försvinner sakta men säkert. Så tyvärr blir de inte sjuka, vilket de nog är rätt nöjda med. Anti-vaxxers är pinsamma foliehattar.

    Det tas fram ett vaccin för ett virus som man fortfarande inte vet tillräckligt om. Ganska idiotiskt.

     Vad är det man inte vet om det?
     Ett virus är ganska enkelt, det är inget komplicerat, det komplicerade är att få fram ett fungerande vaccin emot det.

      Kul. Berätta gärna mer om mrna och vaccin.

      Hur det ter sig, symptomen, hur pass mycket det faktiskt smittar, varför det angriper hårdare på vissa medan missa blir helt symptomfria, t ex fullt friska människor som vårdats på intensiven och så finns det personer som tillhör riskgrupper som inte ens har något symptom.

      Man vet inte exakt hur länge man har antikroppar heller.

      Det finns en rad olika typer av virus och vissa väldigt volatila och därtill okända. ”Ett virus” är inget enkelt man vet hur de fungerar.

    Kommer jag ta testet? Nej. Och detta beror på hur vi behandlat de som drabbades av narkolepsi efter förra massvaccinerningen. Staten bad oss vara solidariska och ta vaccinet. Staten bad föräldrar vaccinera sina barn och över 400 personer blev sjuka pga en leverans blev fel. De drogs med en lisvlång sjukdom och många focl kämpa i ÅRATAL för att få en upprättelse. Alla har inte fått det. Varför ska jag vaccinera mig och mina barn om staten ber mig vara solidarisk när man inte ens kan ta han dom dom som drabbats. Vilka signaler skickar man ut när man inte ens orkar ta hand om de som blivit sjuka? Tack men nej tack. Att Läkemedelsförsäkringen, som delar ut ersättning när man fått men av läkemedel, dessutom inte ens kanske tänker låta detta vaccin omfattas av försäkringen pga för det inte finns tillräckligt med studier än säger också en del.

    Svininfluensan vaccinet räddade livet på mig.
    Risken att få bivkerbingar Av vaccin är så extremt mycket MINDRE än att bli svårt sjuk eller långtidssjuk covid. Extreme många unga tom barn blir långtidssjuka och får permanenta skador på organ som hjärnan, levern, lungorna osv.
    Petra berättade ju själv att hon fått gula ögonvitor efter covid, det är leverskada.
    Covid har visat sig kunna skada levern allvarligt även vid mildare infektion.

    Klart man ska ta vaccinet för att stoppa detta eläende

   Hur länge tänker du vänta? Och vad väntar du på? Ev biverkningar dyker ju inte upp direkt. Narkolepsin blev ju känt först efter ett längre tag .
   Jag ställer frågan för att jag själv tänker i samma tankebanor. Svårt. Men tänker alla vänta då får vi ju dras med pandemin länge.
   Jag är för beprövat vaccin, men rädd för snabba lösningar…

    Hur länge vet jag inte, men tills det gått ett tag och verkar tillförlitligt. Är tyvärr rädd efter svininfluensan ?

     Statistiskt är det ju större risk att du drabbas svårt av Corona än att du drabbas svårt av vaccinet (om det slår lika hårt som pandemrixvaccinet). Det är så kortsiktigt, irrationellt och rent utsagt dumt att tänka som du gör och sprida Oro på det här sättet. Tänk på att alla som inte vaccinerar sig drar ut på den här processen och bidrar till att fler dör – både direkt till följd av Corona och indirekt (exempelvis inställd cancerbehandling). Blir riktigt förbannad av er dumhet!

      Du är inte i någon position att banna folk eller garantera deras säkerhet. Så länge vi lever i ett fritt samhälle får alla bilda sig en egen uppfattning och göra det dom är bekväma med.
      Och kanske har du rätt men jag tar inte medicinska råd från randoms på Bloggbevakningen.

       Var hittar man legitima medicinska råd om att man bör avvakta med vaccinering?

        Förmodligen på http://www.hokuspokus.nu

         Bokmärkt!

       Ja visst lever vi i ett fritt samhälle. Influencers visar tydligt exempel på det när de sitter på restauranger, går på fester och shoppar mitt under rådande pandemi. Detta går emot alla restriktioner men visst FÅR de göra så. Precis som att alla FÅR välja om de ska vaccinera sig eller inte. Oavsett vilka insatser man gör för att inte hjälpa till att stoppa smittspridningen så är man riktigt egoistisk, lat och dum, tycker jag. Och som sagt, vi lever i ett fritt land så det har jag rätt att tycka och uppröras över!

        Du kan inte jämföra ett frivilligt vaccin med någon slags civil olydnad när folk vägrar följa rekommendationerna ang fester och restaurangbesök…

         Om staten rekommenderar alla att ta vaccinet när det släpps, hur kommer du resonera då?

          Staten var också på folk att leva på som vanligt länge i början av pandemin, så vad för förtroende har man till staten egentligen?

           Jag sätter 100 kr på att du röstar KD eller SD.

           Du menar att det bara är KD och SD som upptäckt att ”den svenska strategin” inte varit alltigenom lysande? Det tror jag nog inte stämmer överhuvudtaget utan är idag en relativt mainstream uppfattning.

           Du frågade om jag menade en sak och sedan argumenterade du mot den saken utan att veta om det var vad jag menade.

           Nej, det är inte vad jag menar. Slår fortfarande vad om att personen röstar KD/SD.

         Det är två effektiva sätt att upprätthålla smittspridningen och fortlevnaden av Corona, så absolut går de att jämföra!

       Haha. Det är väl exakt var folk som är emot vaccin hämtar sina ”medicinska råd” eller andra random forum? Det är ju inte direkt vetenskapen ni förlitar er på.

      Fast om alla som vill ta vaccinet, inklusive alla riskgrupper, så är det ju fritt fram att öppna upp samhället sedan? Om några väljer att inte ta vaccinet så får man väl ändå se det som att de gör det på eget bevåg? Jag själv är osäker, fick relativt lindriga symptom av covid-19, där vet jag alltså hur jag reagerar om jag får det. Vet ju inte hur regerar på eventuella bieffekter av ett vaccin.

       Du har ingen aning om hur du reagerar när du får det nästa gång bara för att du haft det en gång. Viruset muterar och i värsta fall kan du ha fått sämre lungkapacitet pga ärrbildning från första omgången v covid.

        Ärrbildning har väl bara uppvisats efter allvarliga fall av covid-19? Eller du menar att majortiteten får ärrbildning i lungorna som haft lindriga symptom?

       Läs på mera, det funkar inte så enkelt för att slå ner en smittsam pandemi ?

        Upplys mig gärna!

     Jag tog svininfluensan vaccinet och det räddade livet på mig. Risken att dö eller blir mycket svårt sjuk av covid är större än risken att drabbas Av svår biverkan av vaccin…

   Men det var ju främst personer under 20 år som fick biverkningar och det har vök mycket att göra med hur outvecklat deras sekundära immunförsvar var när de tog vaccinet?

    Vök=väl

    Det har ju dock ingenting med nya vaccin att göra. Du vet inte vilka biverkningar som kan uppstå/hos vem/pga av. Det är därför du måste testa dem.

     Vi vet iaf att en biverkning av corona är döden så fattar inte att någon ens funderar på att inte vaccinera sig….

      Mm och framförallt att dom flesta bara får en förkylning….

       Nope, 20% av smittade hamnar på sjukhus. Det är riktigt allvarligt.
       En stor del av de som drabbas av covid blir även långtidssjuka och även vid mild sjukdom kan permanenta skador på organen uppstå.

        Av konstaterat smittade*

        Vi vet inte hur många som är/har varit smittade.

      Låg dödlighet dock.

    Det vaccinet var INTE testat på barn innan man startade med vaccinationen och bara testat på ett mindre antal vuxna.

   Skillnaden är att då hoppade man över fas 3, med den lärdomen så hoppar man inte över den fasen idag, oavsett hur bråttom det är.

    Men nu har man väl skippat en del led i fas 1?

     Nej

   Den stora skillnaden mellan det här vaccinet och vaccinet för svininfluensan är att det är lättare att ta fram ett nytt vaccin för just Covid-19 eftersom det är en nya variant av coronaviruset och vi redan har vaccin för andra sorters coronavirus. Man börjar inte från scratch som med svininfluensan. Svininfluensan var inte ett coronavirus.

    Exakt.

     Också forskningen för EBOLA har kommit till användning.

      Ja och allt detta är toppen. Men vi kan fortfarande inte hävda att de första c vaccinerna som kommer ut på marknaden följt standardiserade processer för vaccinutveckling. Vi fattar alla varför och i sammanhanget är det okej. Men lite konstigt hävda att noll risk existerar.

       Vem har hävdat noll risk?

       Om du tror att det är det jag säger så har vi missförstått varandra.

       Jag väger risk vid covid-19 mot risk med vaccin samt lojalitet för resten av befolkningen.

        Då förstår jag bättre hur du menar. Men du kunde vara tydligare med det när du hävdar att utvecklingsprocessen är ”fullt normal”, det är den ju inte.

         ??

         (Fast det är det om vi bortser från mängden med finanser som öses över dem så att de kan göra allt i maximal och optimal takt utan att behöva vänta på nya pengar. )

          Haha, jag accepterar det men håller inte med dig om att det är den ”enda” skillnaden ??

           ?

       Det blir de första coronavaccinerna någonsin! Inget tidigare vaccin finns mot coronavirus.

        Avian infectious bronchitis virus (IBV) är ett coronavirus på fåglar som det finns vaccin emot.

         För människor naturligtvis. Jag menar att för människor finns inga coronavaccin.

         Det finns även vaccin mot Corona virus på hund och på Corona virus på katt där viruset orsakar FIP

          Ja och det är relevant för tråden eller? Vi diskuterar naturligtvis vaccin för oss människor.

           För ni säger att det inte finns några corona vaccin i världen.

     inte alls exakt, finns inga tidigare vaccin mot corona virus,

      Det fanns. Men det var inte färdigtestade och släppta på marknaden. Vaccin började framställas för SARS-CoV 1 men blev inte färdigt pga bristande anslag (pengar).

       ”Vaccine studies for SARS-CoV-1 were started and tested in animal models. An inactivated whole virus was used in ferrets, nonhuman primates and mice. All of the vaccines resulted in protective immunity, ….

       …No human studies were done, nor were the vaccine studies taken further because the virus disappeared. ”

        Försök inte.
        Du höll med kommentaren som sa att vi redan hade coronavaccin medan vi började från scratch med svininfluensavaccinet. Det är tvärtom och du har noll koll.

         Ja men det är ju sant. Det finns vaccin sedan tidigare. Anonym nämnde inte att de skulle också vara godkända för människor (eller och ute på marknaden.)

         Men det fanns sedan tidigare de facto ändå.

        Men hallå! Du refererar alltså till ett vaccin på ett besläktat virus på vilket inga kliniska studier bedrivits?

    Tvärtom. Vi har inga vaccin för coronavirus.

    Svininfluensan var ett influensavirus och vi har många vaccin mot influensavirus.

    Mot coronavirus finns inga tidigare vaccin.

    Det är svårare att ta fram ett covid-vaccin eftersom hittills inga vaccin mot coronavirus har fungerat. Det ni tänker på är influensa. Mot influensa har vi flera fungerande vaccin.

   Svininfluensa vaccinet hetsades fram alldeles för fort.
   Man lärde av sina misstag då och detta vaccin kommer inte ha hetsats fram, redan nu håller flera vaccinera på att testas på människor och har vart under testning länge, testningarna kommer pågår fram till våren/sommaren 2021, och om dem blir godkända kommer dem bli tillgängliga då.
   Så du behöver inte vara lika rädd för detta vaccin som svininfluensa vaccinet.

   Däremot har alla vaccin biverkningar, men man får ställa fördelar emot nackdelar, när vaccinet erbjuds till massorna kommer samhället återgå som vanligt med kollektiv trafik, affärer och jobb.
   Och det betyder att dem som väljer att inte ta vaccin kommer inte kunna jobba och leva som under pandemin, utan dem kommer komma ut i ett samhälle där dem ovaccinerade riskerar att smittas och dö då dem valt att ta den risken.

    Ja eller riskera att smittas och få en förkylning men överleva som ju är det mest troliga ändå…

     Som sagt, ditt val, men var beredd på att du inte kommer kunna fortsätta leva i en pandemi värld när vaccinet erbjuds till alla, då kommer du tvingas leva som innan med risken att smittas och dö, eller får allvarliga bestående skador av sjukdomen. Som sagt valt är ditt.
     Men gnäll inte när folk inte längre kommer hålla avstånd, när du inte får jobba hemifrån eller när du blir sjuk.

   I svininfluensa-vaccinet använde man sig av försvagade virus, vilket gav upphov till narkolepsi hos en liten procent hos personer med genetisk benägenhet. Det många däremot missat är att dessa personer skulle fått narkolepsi hur som helst ifall de skulle fått svininfluensan, vilket de antagligen skulle utan massvaccinationer

    Nej det var reagensen skvalen som utlöste narkolepsi.

   Fick narkolepsi av Pandemrix. Dör hellre än att ta ett corona-vaccin med fler potentiellt okända biverkningar, det är inget värdigt liv.

    Mer relevant fråga: Mördag du hellre dina föräldrar och far-/morföräldrar än tar Covid-19-vaccinet?

   Har aldrig blivit vaccinerad i mitt liv.
   Har jätte svårt att bli smittad, even om jag står ganska nära personer som är smittad.
   Det enda som händer är att jag nyser ett par gånger, sedan är det slut.

   Så jag kan påstå att det här med vaccin är rena bullshit.
   Man blir ju mer beroende av läkemedel och dödar sin immunitet.

  jag kommer ta det

  Trodde aldrig att jag skulle säga det, men kommer stå först i kön!

  Jag kommer ta det, å andra sidan så är jag i riskgrupp (ung, hälsosam med med flera kroniska sjukdomar) så är väl ganska dumt att inte ta för min del 🙂

  Har dessutom gått igenom en massa mediciner med vanliga biverkningar som tuberkulos, blodproppar, cancer så för min del finns det väl inte direkt någon rädsla för vaccinets biverkningar! Förstår dock att de som är helt friska tvekar.

   Hade också tagit om jag var i riskgrupp. Hoppas du mår ok trots omständigheterna ?

  Hört så många konspirationsteorier om just covid-19 så att jag nästan börjat tro dem.

  Vad är det galnaste ni hört?

   [Borttagen kommentar]

    Sant.

    Med risk för att låta som en riktig rasist men…fy fan för kineser…. I alla fall kinesiska turister. Kineser som inte reser utanför landet kanske är hyvens men när de är turister…herregud! Odrägliga är bara förnamnet!

     Jag har själv aldrig stött på odrägliga kinesiska turister. Många av andra nationaliteter däremot.

     Jobbat på turistbyrå i 10 år. Kineser är generellt sett jättetrevliga?

      Varför frågetecken?

       En fråga till ts alltså ”vad pratar du om och varför tycker du det”? Vi i turistbranschen har ibland en jargong om jobbiga turister men kineser brukar inte höra dit.

        Du har inte utformat meningen som en fråga och det blir väldigt oklart vad du menar när du avslutar meningen med ”?”.

         Du är trög. Det är noll procent oklart.

      Kanske för att du inte förstår vad dom säger?

     Varför oroar du dig för risken att låta som en riktig rasist när du uppenbarligen är en riktig rasist?

     Ja som en person som jobbar med djurvälfärd kan jag säga att alla hemskheter är satta i Asien och främst i Kina och Vietnam.

      Möjligt, jag vet inte tillräckligt om djurvälfärd i Asien men östasiatiska turister är trevliga baserat på min egen empiri. Och då pratar jag om busslaster av turister, ge mig 120 kineser eller vietnameser och jag är nöjd.

      Ja fy Fabian. Japaner är mer naturnära i det avseendet. Men kineser plågar djur med ett leende.

       Äter inte japaner grodor levande? Kan det bli grymmare än så?

     Har tidigare jobbat inom resebranschen och tar tusen gånger hellre en grupp på 30 kinesiska turister framför 10 svenskar i grupp! Okej att dom ofta är stora grupper men min erfarenhet är att de är enkla att ha att göra med. Ofta språkförbistring men då finns det alltid ett väl utarbetat system där gruppledaren kan jättebra engelska och ser till att föra gruppens talan, många gånger är hen på plats tidigare för att fråga frågor som gruppen kan tänkas ställa för att göra allt så smidigt som möjligt när gruppen väl anländer. Får intrycket av kineser som grupp att de inte vill ställa till besvär utan göra allt så enkelt som möjligt för alla inblandade.

   • Att 5G är orsaken.
   • Att USA är de som hade viruset på en militärbas och skickade ut det som hämnd.

    Vore bara idiotiskt av usa (Trump) eftersom han förlorade valet mycket pga av det.
    Fattar inte folk som tror att det beror på 5g. Strålning orsaker absolut skador, även 3g och 4g, men det är snarare att du riskerar cancer. Det kommer inte ett nytt virus från ingenstans.

     De va Biden som spred covid för att vinna över Trump ?

      Nej, Biden har samvete. Tycka vad man vill om hans politik, men som person är han typ som Obama.

       Känner du dem?

        Han har varit aktiv i över 50år inom politiken i usa. Ganska lätt att få en bra bild av hur han är.

         Kanske. Det verkar dock som att han är hyffsat impopulär även bland demokrater och andra som röstat på honom för att göra sig av med Trump? Jag har verkligen aldrig hört någon jämföra honom med Obama.

          Han satt ju för tusan som Obamas vice pres i 8 år? Hur kan du aldrig hört någon jämföra dem? De har ju exakt samma politik

           Har du hört en enda amerikan tycka Obama och biden är lika? Biden verkar accepteras som ett nödvändigt ont medan Obama var oerhört populär som person.

           Obama är inte så poppis längre som han en gång var. Fler minoriteter än någonsin är republikaner. Benghazi, bombandet, övervakningarna av civila, sena aborter, dålig ekonomi har spelat en roll.

           Går inte att svara på nedan så skriver här. Den enda anledningen till att Obama var så populär beror på att han är mörk och uass första svarta president. Period.

       Skraytretande när folk påstår att Pbama var bra. Han är en av de grymmaste och värsta presidenterna i USAs historia. Krig, fattigdom och elände världen över.

       Obamacare var en riktig flopp (bara att googla hur den orsakade död). Syrien gick under och massa barn dog. IS fick makt och vapen av Obama. Alqaida växte. USA drog sig ut ur Irak över natten och lämnade landet fattigt och i ruiner där alla dödar alla utan en central regering. Libyen, Vemezuela etc i all oändlighet men nej, han var charmig och rolig = jättebra president!!!!

        Stay in school kids…. bara kommentaren om Venezuela diskar dig från all vuxen diskussion.

         Mm, allt annat är ljug bara för att jag skrev Venezuela. Skrev jag att jag stöttar Venezuelas regering? Slrev bara att det blev kaos där under Obama men du kan inte ändra din åsikt då du redan bestämt att han är jättebra. Ingen idé att fortsätta diskussionen. Finns massa i fo online om du skulle vilja vidga dina vyer.

          Men det blev kaos i Venezuela under Obamas presidentskap är ju inte = Obamas fel. Handlade ju mer om att Chavez led och dog av cancer under denna tiden vilket öppnade upp för en intern maktstrid i landet.

          Självklart är ju inte USA oskyldiga till hur situationen ser ut i Sydamerika, men att skylla direkt på Obama hur Venezuela ser ut är bara väldigt … simplistiskt och faktiskt inte korrekt.

           ”simplistiskt och faktiskt inte korrekt.”

           Det där kommer du se mer av här.

           Chávez var problemet det var inte pga att han dog som det är kaos utan det hände långt innan. Chávez gjorde som alla regenter före honom fast i mycket större skala. Han tömde stadsfinanserna i egen ficka. Sedan införde han sin version av socialism i ett land som redan var förstatligad på 70 talet. USA har lagt sig i många länder i Sydamerika men inte i Venezuela.

        Låter som en konspirationsteori att 20 miljoner amerikaner fick en sjukförsäkring = orsakade död. Du får säga vad du vill om hans utrikespolitik men för amerikaner var han faktiskt väldigt bra.

        Obama are blev en flopp eftersom republikanerna blockade och urvattnade reformen. Sluta uttala dig om grejer du uppenbarligen inte har koll på

         *Obamacare

       Så skönt med personer som förstår ironi ??

       Ja det är så viktigt att ha ett samvete. Annars kan mycket gå galet.

     Jobbar även med 5G så inte direkt rimligt.

   Att Greta Thunbergs team ligger bakom.

   För att man ska kunna låsa in folk och installera 5G i hemlighet
   För att Kina var överbefolkade och behövde minska sin befolkning
   För att Kina hade ekonomiska problem och behövde ordna det genom massdöd
   Var ett biologiskt vapen som av misstag kom ut i samhället (vem gör ett vapen utan ett motgift?)
   Släpptes ut medvetet och sedan sitter något land och håller på motgiftet för att komma ut som hjältar
   Guds sätt att återställa balansen på jorden
   Gud som straffar människan för våra synder

   Dem jag kommer på just nu 🙂

    De

     Tack för att du kommenterade det så jag kan lära mig skriva rätt, nu kommer jag aldrig någonsin skriva fel igen 🙂

      Varför tar du inte och bara skriver DE istället för dem hädanefter – alltid. Då skulle du pricka rätt bra många fler gånger än vad det skulle bli fel. Börjar tro att du håller på med ditt demdemdemdem bara för att du vet att det provocerar och retar gallfeber på folk. Och det gillar du tydligen?!

       Jag är inte ute efter bråk, jag kommenterar min åsikt/tankar under ett blogg inlägg, jag har aldrig bett någon rätta mig, det är ni som väljer att leka språk poliser, det är ni som stör er, det är enligt mig erat problem och ni får helt enkelt lära er att hantera det eller sluta läsa denna blogg.
       Jag använder alltid samma nick så det är lätt att hoppa över mina kommenterar om ni inte tål att läsa det jag skriver.

       Jag tror snarare att det är ni som gillar att rätta folk, att leka språkpoliser, jag skriver en kommentar, ni läser aldrig vad jag faktiskt skriver, ni letar bara stavfel för att kunna kommentera dem.
       Så enligt mig ligger problemet hos er, och är något ni får jobba på.

       Hade jag varit intresserad av att lära mig bättre svenska hade jag gått lektioner/kurser. Jag skriver inte på BB för att få svenska lektioner…

        ??

        Chilla med ”,”.

        Att du lägger all den energin på att skriva en så lång kommentar istället för att bara ändra till att skriva ”de”

         Men skämtar du eller? Hen är ju tvungen eftersom hen inte kan skriva ett inlägg utan att de/dem-polisen gör husis.

          Helt rätt av dem.

        Fast varför är du inte intresserad av att skriva rätt på ditt eget språk?? Hur söker du jobb?

         Söker inga jobb som svenska lärare.
         Och dem jobb jag söker värdesätter utbildning, erfarenhet och meriter, inte bara vilket betyg jag hade i svenska. Men ska jag skriva viktiga offentliga dokument går det igenom väldigt många stavnings/grammatik kontroller för att se att det är rätt innan det publiceras.
         Men jag jobbar inte heller med att skriva böcker, artiklar, eller annat, så det är sällan jag måste skriva offentliga dokument/handlingar/rapporter.

        Svensklektioner.

        Ljug inte ang nicket. Var ärlig!

         Vad menar du?
         Jag använder inget annat nick än Katten.

   ”The great reset”

    The big culling

    Tror för övrigt inte att The great reset är en konspiration.

  Ja alla är nog less på att leva med detta virus och de flesta gör vad förväntas och när det kommer ett vaccin så kommer jag tacksamt att ta emot det. Alla som tvekar pga vad som skedde vid svininfluensan ska veta att det var inte ens testat på barn och i övrigt dåligt testat före det kom ut medan jag antar att denna vaccin kommer att nagelfaras desto mer.

   Hur kan du anta det?? Situationen är ju skrämmande lik svininfluensan och stress och prestige styr politikernas beslut, och att lita blint på samma människor som förstört många oskyldiga barns liv förra svängen känns sjukt blåögd om du frågar mig. Mina barn och jag själv kommer inte att ta vaccinet, ingen förkylning i hela världen kommer att få mig att tänka om (och man ska inte glömma det, det är en helt vanlig förkylning för de flesta trots allt)

  Jag kommer vaccinera mig så småningom men definitivt inte vara den som står först i kön. Kommer vänta tills jag ser vad det blir av det.

  Jag läser sista terminen på sjuksköterskeprogrammet i vår så jag lär nog inte kunna välja. Fast jag hade tagit det ändå. Längtar efter vaccinet!

  Jag skulle ta vaccinet och hoppas att alla andra gör det också!

  Det måste ju vara testat rejält innan man massproducerar till världen!

  Är inte rädd för biverkningar utan mer rädd för vad covid19 gör med oss människor

   Har inte funnits tid att testa det rejält.

    Jo det har det.

     Nej det har det inte. De har kunnat testa det, men inte ”rejält”. De vet inte vad de långsiktiga biverkningarna skulle kunna vara.

      Läs själv och ring och fråga en professor.

      https://www.vaccin.se/fakta-om-vacciner/hur-forskar-man-fram-vacciner/

      Det kan testas kliniskt på människor i några månader till några år. Allt beroende på vilka resultat man finner samt hur brett man får möjlighet och tillstånd att testa.

      I det här fallet har de ekonomiska tillgångarna och villiga test-personer varit rekordhögt och därför har alltså takten på flera månader kunnat hållas.

      Dessutom så började inte detta vaccin från noll när covid-19 upptäcktes utan det fanns redan forskinig sen förra SARS-utbrottet i Asien för drygt 10 år sedan.

      En Fas III studie nu är lika omfattande som vilken Fas III studie på vafan som helst. Slut sprid dynga!!

       Absolut. Men hur ligger det till med fas I och II?

        För att ta sig till Fas 3 måste det gå igenom Fas 2. För att ta sig till Fas 2 måste det gå igenom Fas 1.

     Nej det har det inte. Vaccin framställs i genomsnitt under 10-15år. Nu är det akut och därför har de hoppat över faser i framställningen, fas två tex tar många månader upp till flera år. Det finns det inte tid för nu. Hur vaccinet kommer fungera får vi se, men du kan inte påstå att det har testat rejälts.

      Det har inte hoppats över några faser. Sluta nu och sprid desinformation och skräck i onödan.

      Anledningen till att det kan ta månader eller år i Fas II handlar om resurser och ingenting annat. Sluta killgissa

    Jo, man har testat det rejält med snabbare

     *men snabbare (skulle det stå)

     På kortsiktiga biverkningar ja. Vad som händer om 5, 10, 20år har de ingen aning om.

      Nä och med biverkning så menar du… hur lång immunitet man får eller tänker du typ att det kan påverka fortplantningen hos de som vaccinerats och kanske föras vidare till avkommor i form av missbildningar eller mutationer? För hade inte världen varit så överbefolkad hade vi inte haft det här problemet? Så kanske skulle det vara en medveten biverkning. Kanske blir vi alla sterila?!!

       Ändå sjukt. Först kpm Zikaviruset och sktämde upp oss från att skaffa barn och sen kom corona och tog alla våra äldre skröpliga… dags att greppa hinten om överbefolkning?
       #vhemt

       Världen är inte överbefolkad utan överkonsumerad. Dessutom har coronaviruset ingenting med överbefolkning att göra, absolut ingenting.

        Vill du utveckla ditt påstående om att världen inte är överbefolkad?

         Den enda orsaken till att vi anser att världen är överbefolkad är för att vi inte kan konsumera i den takt vi i västvärlden vill utan att det negativt påverkar andra. Gränsen för överbefolkning för mig går vid när man inte längre kan producera mat till alla. Det skulle vi kunna göra nu, om vi ville. Men vi vill inte, för vi vill hellre tillverka och kasta miljarders plastprodukter, flyga hej vilt, ha billig bensin och byta mobiltelefoner varje halvår. Ekosystemet, om det inte rubbas, klarar lätt av den här befolkningsmängden.

          Kina, venezuela, ryssland, nordkorea… vilka fler länder kan inte föda sitt folk?

           Brasilien, afrika. Mellanöstern. Sydamerika

           Hög mängd befolkning = högt smittryck

           Jorden är ju inte skapad med landsgränser från början…

           Kan jorden i Kina, Venezueal, Ryssland och Nordkorea producera tillräckligt med mat? Svaret är ja. Att de inte gör det beror på andra orsaker än att jordens resurser inte räcker till.

      I stort sett alla biverkningar märks efter en mycket kort tid vi vaccinering. Så alla de testpersonerna som varit före dig lär nog ha uppvisat tillräckligt med resultat.

      Den enda kända biverkning som jag hört om än så länge att att vissa får och känner sig som med en rejäl baksmälla. Och den tycker jag är värd att stå ut med för att slippa dö eller risker livslånga men efter covid-19.

       Fast TRH. Jag är inte vaccinmotståndare och vi vill alla se ett fullgott vaccin mot covid 19. Men ”i stort sett alla” betyder ingenting. Och faktum kvarstår, alla led i en normal vaccinutvecklingsprocess har såklart inte uppfyllts här. Kommer jag personligen ta vaccinet ändå, det vet jag inte. Vore jag riskgrupp hade jag gjort det.

        Jag skulle kunna skriva 99% för det är så statistiken ser ut. De är under den första omedelbara tiden som biverkningar kommer.

        Men titta på din bipacksedel på vilken medicin som helst tex en vanlig alvedon, så kommer du se att inget är helt riskfritt eller utan risk för biverkningar.

        Alla får bestämma sig för vilka risker de vill ta och väga för och nackdelar med eventuella biverkning från ett vaccin vs från att få covid-19.

        Min bedömning är att risken med att vaccin är mindre än att bli sjuk. Men det står alla fritt att tänka annorlunda.

         Så är det, men narkolepsi stod inte på bipacksedeln för Pandemrix.

          Att upptäcka alla biverkningar i Fas III är omöjligt. Som på alla läkemedel som godkänns så upptäcks många biverkningar först i efterhand. Inklusive på paracetamol

        De har ju förklarat flera gånger att alla steg har skett precis som de ska

         Det är ju inte helt sant. Man använder sig av analoga tester. Jättebra men är det tillräckligt bra?

   Fast covid gör inget värre med oss än fattigdom, rökning, svält osv. De flesta dör inte AV c utan med det och det är pga dåligt immunförsvar. Lika väl som det skulle gå om personen fick en vanlig förkylning. Anledningen till att det inte är det som folk förstår är att de väljer att lyssna på nyheterna. Men nyheterna är också köpta och vinner på att säga bu eller bä. Och den information du tar in mest av blir till Slut sant, det betyder inte att det ÄR sant utan bara att det är det du upprepat för dig själv.

    En vanlig förkylning förstör inte lungvävnad som coronaviruset gör. Det gör inte heller att man lättare får blodproppar. Covid är betydligt farligare än både en förkylning och en vanlig influensa.

     Sen att tappa lukt och smak för resten av livet tillsammans med hjärndimma och ärrvävnad på lungorna… jag vill gärna tro det bästa om vaccinet. Tur vi testar på riskgrupper och vårdpersonal först. Riskhrupper är svaga så biverkningar lär synas tydligt. Vårdpersonal är utbildad och kan förhoppningsvis registrera sina biverkningar med god tydlighet.
     Mvh
     Vårdpersonal

      Det är ingen som testar på riskgrupper och vårdpersonal, det ges till dem först eftersom det inte räcker till hela befolkningen vid första vaccinations vågen, och då prioriterar man dem som behöver vaccinet först.
      Känns oroande att folk som dig jobbar inom vården.

      ”Riskgrupper är svaga så biverkningar lär synas tydligt.” Vill du utveckla det resonemanget?

  Poäng med vaccin är ju att alla som inte är i riskgrupp också ska ta det, så att ingen blir smittad och kan bära det vidare.

   Först de i riskgruppen och folk i utsatta grupper.
   Sen om de tycker att alla skall ta det, ja då tar jag det.

  Jag är inte riskgrupp så kommer nog avvakta ev biverkningar. Men jag hade känt mig tvingad (& orolig) ta det om jag varit riskgrupp (tror jag).

  När det väl kommer så hoppas jag att det tar låååång tid innan jag som ung och frisk människa som inte jobbar med riskgrupper blir erbjuden att ta vaccinet.

  Kommer ta vaccinet men eftersom jag är 22 år och jag inte är i riskgrupp kommer jag vänta och låta de som behöver ta vaccinet ta först??

   Eftersom du inte är prioriterad så lär du få vänta på vaccin vare sig du vill eller inte.

  Kommer absolut inte ta det. Verkligen inte.

   Egoistiskt.

    Tyck vad du vill. Det bryr jag mig inte ett nåt om.

    Lika egoistiskt att hävda att någon ska ta det. Om ett vaccin är nytt och i princip oprövat är det väldigt egoistiskt att mena att någon ska riskera sin egen hälsa för att rädda någon annans.
    Nej, jag är inte motståndare till vaccin, men man måste fatta att detta inte är vanliga vaccinationsprogrammet.

   Toppen! Då kan du låsa in dig och inte gå ut fram tills att viruset är utplånat så vi vet att du inte bär vidare smittan.

    Nej låt personen gå ut, bli smittad, få känna hur det är att inte kunde andas, och sedan lära av sina misstag, medans vi som tar vaccinet kommer må hur bra som helst

   Kommer heller inte ta det inte en chans i helvette att jag gör. Skiter också fullständigt i vad andra tycker om mitt var för det är just vad det är MITT VAL!

  Tillhör inte du CamCam en riskgrupp, kanske dock i lägre graden iom dina reumatiska besvär så som fibromyalgi?

  Fråga din läkare. Jag tror att du är det.

  (Jag kommer att ta vaccinet så fort det blir tillgängligt för mig. Tvekar inte det minsta)

   Reumatiska besvär i sig tror jag inte gör en till riskgrupp. Däremot tar många reumatiker immunhämmande medicin vilket gör en till riskgrupp.

    Det hela är så klart helt individuellt så det är nog bara CamCams läkare som vet vad som gäller för henne. Om hennes organ är påverkade av hennes reumatism så bidrar ju tex det.

    Tänkte mest att det var lönt för henne att fråga.

     Det var fasligt vad du var inställsam och puttignuttig ifråga om camcams hälsa. Vad har du nu i baktanken?

      Nö det är bara hennes besserwisser attityd som visas här

      Haha, om CamCam blir sjuk så har vi ju ingen blogg att bli underhålla på. ?

      Vad trodde du? Att jag faktiskt kan bry mig om en person som jag inte alltid tycker gör rätt och ibland tom är dum? Nej så klart inte. Jag bryr mig bara om änglar. ?

     Är helt övertygad om att Camilla är kapabel att ha dialog med sin läkare och behöver knappast dina råd.

      Men jävlar vad en del är dryga mot TRH. Det är larvigt.

       Folk här inne är cok onda.

        jag tror pandemin gör folk galna, och sedan tar dem ut det i kommentarsfält liknande detta….

         Gillar alltid hmms kommentarer som stöd (håller ofta med iofs).

          Jag håller ofta inte alls med hmm och just därför är det alltid roligt debattera med hen. Trevlig är hen också.

          Jag brukar inte palla läsa alla hens kommentarer, men folk här inne är så sjuka. Fräscht att som vuxen sitta med sina internetvänner och typ mobba andra. Spela roll om man tycker personen är störig, det är ändå töntigt.

       Ah är fan rätt less på hackkycklingmentaliteten. Tycker trh sköter det snyggt, dom som suckar över henne verkar bara vilja vinna poäng hos andra lika svagsinnade individer som dom själv.

       Du skulle bara sett hur han varit mot andra…
       Det är ingen oskyldig person.

        Jahaaaaa då förstår jag. Samma personer som tycker att trh tidigare betett sig som skit beter sig nu som skit och rättfärdigar det pga tidigare beteende samt att dom ”stör sig”. Synd att dom inte har nick och vågar stå för det, för med deras logik är det fullt rimligt av mig att vara hur dryg som helst mot dom även då dom bara kommenterar trevligt.

    Nej, inte ens immunhämmande läkemedel (typ Methotrexate som jag tar) gör att man tillhör en riskgrupp. Man har inte sett att reumatiker som tar dessa läkemedel riskerar att bli svårt sjuka av Covid-19. Har man däremot andra riskfaktorer utöver det (typ problem med hjärta, lungor osv) kan man tillhöra riskgrupp, men inte enbart p g a reumatismen och immunhämmande medicin.

   Fibrosjuka är inte i riskgrupp och inga organ påverkas negativt av fibro och inte får man immunhämmande mediciner heller mot fibro. Däremot kan vissa (värk)mediciner förstöra lever och njurar på sikt och då är man möjligtvis i riskgrupp p.g.a. det.

  Kommer låta andra ta det först och se hur det går för dem.

  Covid, covid, covid… Nej nu går jag och köper en fettig veganpizza med extra sås.. ?

   Viktigt att påpeka att det är en veganpizza. Tänk om någon trott du bara ätit en pizza ?

    Gick nog av vana. Jag skriver också typ vegoburgare, vegopizza osv. Är ju för allt påpekande man fått om man bara sagt att man ska äta en burgare. ”Vaaa äter du kött nu”. Sätter sig i ryggmärgen till slut hur man uttrycker sig.

     Jag tycker ändå du ska skippa den extra såsen eller åtminstone låta bli att influera. Dåligt föredöme av dig där. Sen hade du faktiskt kunnat lägga till du tar sallad till pizzan. Och så hade jag velat se ett tillägg om att du inte lider av fettfobi, trots salladen. Som ditt inlägg ser ut nu så njaej…

      Gå in på egoinas blogg en stund om det är jobbigt för dig, hennes mini portioner av allt borde väga upp.

    ???

   Ursäkta men VAD skulle kunna vara fett på en veganpizza? Ruccola?

    Olja såklart.

     En oljig pizza låter ju fan bara äckligt.

      Men en fettig pizza låter mycket godare?

       Ja???? Extra ost ????

       Ja. Lätt.

      Är olja i alla pizzor.

    Olja, vegansk ost, nötter, avocado osv

    Det finns veganost och den är gjord på b.l.a kokosolja. Smakar jättegott. Jag har bakat egna pizzor med veganost.

    Gud… folk har verkligen ingen koll. 😛

     Fy fan vad äckligt!

      Smakar precis som vanlig riven ost.

       Nej. Det gör det inte. Veganost är helt okej och funkar på pizza, men försök inte lura någon att det skulle vara samma ? veganost är inte ost och smakar därför inte ost.

        Smakar exakt samma sak. Riven ost från oatlygood och de vanliga rivna ostarna i påse typ taco. Körde blindtest på min familj och ingen av dem kunde urskilja vilken som var vanlig ost och vilken som var vegansk.

        Sen finns det många veganostar som smakar skit också, men den rivns osten smakar faktiskt likadant som vanlig riven ost.

         Vanlig riven ost på påse smakar iofs plast så jag köper det.

    Veganosten.

  Yeah that’s a no for me dawg

   Cool du är.

    Herregud det är ett citat ifrån Randy Jackson chilla lite

  Eftersom jag inte är ett rövhål kommer jag ju ta vaccinet. Inte utan att det känns lite olustigt dock! Man har ju svininfluensavaccinet och dess biverkningar i minnet även om det väl inte är en helt schysst jämförelse…

   Det var inte särskilt många som fick biverkningar förutom tillfälliga av svininfluensavaccinet. Det är bara att det är de som hörs mest. Vi i Sverige drabbades dessutom knappt av den andra vågen som skördade många liv i andra länder pga hur de massvaccinerade alla.

    Nej det var ca 500 st av 60-80 miljoner männen som tog vaccinet.

    Dvs 0,00071 promillen eller 0,0000071 % råkade ut för biverkningen (som man fortfarande än idag inte är helt säker berodde på vaccinet.)

    Det fick enligt mig alldeles för stor press i Sverige. Orsaken är att barn drabbades. Hade vuxna eller gamla fått det så hade pressen aldrig skrivit så mycket om det, tror jag.

     Tack för redogörelsen! Siffror är verkligen inte min starka sida men jag förstår att 0,0000071% är väldigt få! 😛

      Ja. ??

     Bra du är på att googla!

      Bra du är att skriva att någon googlar. ?

     Fast stämmer det där verkligen? Är det inte 400 pers bara i Sverige som fått narkolepsi av svininfluensavaccinet? I sådant fall är det 400 av 5-7 miljoner (hur många det nu var som vaccinerades i Sverige). Oavsett, en väldigt liten andel av de vaccinerade, så inte farligare än vissa vardagsfaror vi utsätter oss för. Hjälper ju inte den som drabbas, men bra information att ha när man gör en egen riskbedömning.

      Ja. Det stämmer. De drabbade fanns enligt rapporter enbart i Finland och Sverige förutom några få andra möjliga inrapporterade fall.

       Ok, andra länder fick alltså ett annat vaccin utan riskkomponenten? Eller finns det genetiska orsaker till att det drabbat endast Sverige och Finland?

        Ja det är väl detta man twistar om. Vad som hände.

        Men de doser som delades ut i Norden tillhörde alla samma batch- nummer och man funderar på om det var just något i framställningen av de doserna som gick fel tillskillnad från övriga världens. Tex kanske en för stor dos av viruset. Eller något i bindevättskan eller konserveringsmedelt. Men man vet inte än idag. Tyvärr.

         Jäklar vad inläst du är!

        Och ja, genetik har också lagts fram som en teori.

       Men statistiken för Sverige ser väldigt annorlunda ut.

     Det kanske är få. Men jag vet tre stycken som fick narkolepsi av det vaccinet. Jag vet ingen som fått någon biverkning av vanliga vaccinationsprogrammet. Med det i åtanke tycker jag tre personer är många.

      Liar liar.

       Nej. Inte alls. Helt sant.

     Sverige och Finland tillsammans hade 500 fall av narkolepsi pga Pandemrix.

     Totalt rapporterades 1 fall per 12000 vaccinerade.

     https://www.who.int/vaccine_safety/committee/topics/influenza/pandemic/h1n1_safety_assessing/narcolepsy_statement/en/

      (1 fall på 12000 är inte på hela befolkningen och inte i hela världen utan i ålderskategorin 4-19 år och det är siffrorna för Finland)

     Man har ju även gjort studier på detta med narkolepsi och svininfluensa och det var ändå en hyfsat stor andel som inte hade vaccinerat sig utan fått narkolepsi efter genomgången svininfluensainfektion
     Uppenbarligen är det ju något i sjukdomen som kan orsaka narkolepsi och inte bara vaccinet i sig självt som är boven i dramat, även om teorin är det fanns hjälpämnen i vaccinet som förstärkte reaktionen hos de personer som bar på genen som i kombination orsakade en autoimmunreaktion som ledde till narkolepsi.

    De var främst unga som fick kroniska biverkningar av svinflunsavaccinet

     Men det har ju ingen relevans för ett vaccin mot covid 19.

      Jo. Unga kan ju avstå att vaccinera sig om de känner oro med svininfluensan i åtanke

       Öh? Vad är relevansen om nya biverkningar av ett nytt vaccin -ta ett hypotetiskt exempel- huvudsakligen drabbar kvinnor mellan 30 och 45? Du kan inte jämföra äpplen med päron.

      Deras innehåll bygger väll på samma substanser? De vaccin man nu försöker ta fram bygger väl på samma släkte vaccin som Pandemrix gjorde?
      Så det och att det tas fram så fort känns inte speciellt tryggt, då långtidsverkan inte kunnat obeserveras mer än kanske på testgrupper under kort tid. Kanske ett fåtal veckor

   Men om du tycker det känns olustigt att ta det med svininfluensavaccinet i minne, blir det ju konstigt att du kallar andra för rövhål om de väljer att inte ta. De kanske känner samma oro som du.

    Ja, och de kan (precis som jag) välja vad de vill göra med sin oro 🙂 jag väljer att gömma undan oron och vara solidarisk. Eftersom jag inte är ett rövhål.

     Nej. Du är ett rövhål av andra anledningar.

      Haha, hoppsan. Hoppas att det kändes bra att få ur sig det där 🙂

       Det gjorde det!

       Du kan väl inte på riktigt tro att du kan kalla folk rövhål och ha noll empati med att människor som kan vara rädda och _inte_ få tillbaka med samma mynt?

        Nä, för all del. Tyck att jag är ett rövhål för att jag tycker att de som inte vaccinerar sig är rövhål. Men att jag skulle vara ett rövhål ”av andra anledningar” är ju svårt för en främling i ett kommentarsfält att veta 🙂 det är också svårt att ta åt sig av att en främling i ett kommentarsfält säger det. Så det går lite på ett ut och om det kändes bra för Anonym så bjuder jag gärna på den!

     Men ha så kul i ditt martyrskap.

   Det är 400 som diagnostiserats med narkolepsi, av varierande svårighetsgrad, av ca 5 miljoner vaccinerade i Sverige. Så gott som alla vaccin har risk för olika typer av biverkningar av varierande grad – beroende hur vad vi har för förutsättningar (allergier, överkänslighet etc). Sorgligt för de drabbade men ändå en mycket liten andel.
   Och gällande vaccin mot covid så är det två viktiga faktorer som påverkar att det gått så snabbt: läkemedelsbolag och forskare samarbetar över gränserna, utbyter information och resultat. Samt viktigast, man börjar inte från noll utan det handlar om vidareutveckling.

  Nej fy jag skulle inte ta det och hoppas verkligen inte att riskgrupperna behöver det som några slags försökspersoner. Det viktigaste är dock att det är valfritt och inget tvång. Det är redan ett big brother-samhälle som det är så vi behöver inte fler system som kontrollerar det vi gör.

   Det är redan testat på försöks personer, nu håller dem på att testa vaccinet på ännu fler försökts personer, och om allt går vägen har vi ett vaccin till våren/sommaren 2021.
   Vacciner som kommer kommer inte vara otestat

    De.

     Tack, nu kommer jag aldrig någonsin skriva fel igen ?

      Fast varför ser du inte till att lära dig bara? ?

       Right back at ya! Varför ser du bara aldrig till att lära dig att folk aldrig kommer rätta sig efter dig?

       Eller hur, det är inte svårt!

        Till 21.59 alltså.

  Jag tänker såhär. Bättre att ta vaccinet än riskera att bli sjuk i Corona som det är betydligt större risk att bli allvarligt sjuk och t o m dö i.

  Däremot viktigt att vaccinet går till riskgrupper och vårdpersonal i första hand.

   Ja farligt om du är typ 70+.

    Men många yngre långtidssjuka

  Riskgrupperna får vaccinet först. Sen får vi andra det, troligen under tredje kvartalet så slutet på nästa år i bästa fall.

  Kommer 100% ta vaccinet när det kommer! Risken att få biverkningar och bestående men av covid känns större ?

  Nopp kommer inte ta det!! Är säker på jag är emun som med allt annat, Jag blir aldrig sjuk! Har inte haft magsjuka eller nått annat än ett par förkylningar dom senaste 25 åren, är nu 36år.

   Emun? Som den där strutsliknande fågeln?

    Jah tror inte de har konstaterat någon större smittspridning av corona till fjäderfän så du kan vara lugn !

     Man ska garanterat inte vara en mink iallfall!!

    En kort sorts struts från Australien

    https://youtu.be/dWB5kb0c-mg

    ⬆️Låt från Galenskaparna After Shave

    Emuns fett är det bästa att göra hudkräm av då det är det fettet som passar bäst med mänsklig hy.

   ? ?

   Hur känns det att vara en emun?

    Härligt att jag kunde glädja några med min felstavning ? *immun NÖJD ?

     Ungefär som när jag skrev att någon gled på ett räkskal i öppet spår ?

  Sorry för OT men har funderat ett tag nu. Har Angelica Blick och hennes kille gjort slut? Inte det något på story på ett bra tag och inte en enda bild på honom i flödet det senaste. Kan säkert vara jag som bara missat, men har haft känslan ett tag nu att något är fel (vet att hon också har haft andra problem nu det senaste med släkting som gått bort så kan ju vara det som tagit fokus också).

   Han la upp en bild på henne för fem dagar sedan, så det är nog lugnt för deras del 🙂

  Jag var minderårig när vaccinet för svininfluensan kom, så jag hade inte så mycket att säga till om då, jag fick vaccinet. Det enda som hände då var att jag och halva min klass var sjuka i ungefär en vecka efteråt, men inte mer än så.

  Känner att jag lär nog ta vaccinet när alla riskgrupper och vårdpersonal har tagit det. OM det ger en resegaranti, och att det därmed går att resa normalt. Plus att eventuella biverkningar kanske uppmärksammats när det kanske blir min tur.

   Ja för gud förbjude om du måste vaccineras gör planetens överlevnaf men sen INTE får sabba klimatet med flygresor?! ?

    Klimatet är redan sabbat. Fatta bara att det är för sent.

     Det är inte för sent, kolla bara vilken extremt positiv effekt det har varit på miljön nu under Corona när vi slutat med utsläpp från flyg, bilar, kollektivtrafik, fabriker, mm
     Om vi faktiskt skärper oss på riktigt så kan vi rädda miljön, men folk är för bekväma för att bry sig…

      Bekväma?

      Om du rest längre än Norden vet du att det är NOLL bekvämligheter i att resa. Förens man är framme.

      Det är inte resandet i sig som är problemet, problemet är bränslet. Köttkonsumtion och klädkonsumtion ger FORTFARANDE mer utsläpp än resor.

       Folk är bekväma, vi vill åka bil över allt, flyga över allt, konsumtions hetsen är orimlig, och att åka utomlands minst 2 ggr/år verkar ju folk tro är en mänsklig rättighet.

       Skulle skylla på köttet, bönderna har fött upp sina köttdjur som vanligt under pandemin och trots det har miljön blir extremt mycket bättre.

       Så vill du rädda miljön, sluta flyga, sluta resa, sluta åka bil i onödan.

        Är dock inte ett dugg intresserad av att rädda miljön.

         Nämen, vilken överraskning.

         Blir lite förvirrande när alla heter anonyma, men antar att du är Anonym / 19:43

         Om du ändå siktar på att dö, gör det då, men ta in med oss andra i ditt fall, tack

          Förr eller senare kommer döden krypandes för dig med gmn

           Källa på det?

           Källa tom cruise

  Kommer stå först i kön! Tillhör en riskgrupp och har redan nu lite nedsatt andning, så vill göra allt jag kan för att undvika corona. Saker som bekymrar mig är snarare livslängden på vaccinet. Verkar ju inte bli livslång immunitet precis. Sedan bekymrar det mig lite, lite om det amerikanska vaccinet kommer först, även om jag egentligen fattar att det säkert inte är ett problem, men tänk om Trump bara tvingar fram ett godkännande av vaccinet utan att det är säkert. Vet att han egentligen inte har befogenhet att göra det, men är som sagt en liten oro jag känner.

   Om alla vaccinerar sig så kommer viruset dö ut då det inte kan spridas längre, kommer en ny våg i framtiden när vaccinet inte fungerar längre kan man vaccinera sig då igen.

   Tror inte att du behöver bekymra dig om Trump i det här sammanhanget. Läs här om FDA, USA:s motsvarighet till Läkemedelsverket https://www.fda.gov/

  Vet faktiskt inte. Jag är även lite rädd för hur jag ska reagera på vaccinet, alltså i samband med att man tar det. Jag blev dålig av svininfluensavaccinet, inte så att jag fick narkolepsi, men jag fick feber och värk i kroppen och låg utslagen i några dagar.

   Det är vanliga biverkningar vid många vacciner, så inget att vara orolig för

    Nej jag vet, det var väl bara att det var så obehagligt just den gången för det gick så fort. Gick från att må bra till att bli svimfärdig av feber på bara några timmar och sen var jag väck i några dagar, vill inte uppleva det igen haha

     Dem flesta människor blir vaccinerade som barn, så vi minns inte dem otäcka biverkningarna. I vuxen ålder, men ja det är inte kul, och har du reagerat tidigare på vaccin ska du inte vara ensam när du tar detta vaccin utan bo hemma hos familjen kanske ett par dagar eller liknande, ifall du får biverkningar så du kan få hjälp med mat, osv 🙂

      De.

       Tack, nu kommer jag aldrig någonsin skriva fel igen ?

   Men gud stackars dig! Va det typ som att du fick ligga i respirator, ta farväl av familjen och typ dö – som många med Corona menar jag? Eller har du fått hålla dig isolerad i närmare 10 månader för att inte riskera att bli smittad och potentiellt stryka med? Blev du av med jobb och inkomst för att du inte kunde gå till arbetsplatsen som vanligt längre?? Buhu gråter för dig

    Vilken respektlös kommentar!!!
    Biverkningar av vaccin är absolut jobbiga, och inte alls roliga för personen som behöver uppleva dem, även om man inte dör så är det jobbigt.

     Får jag påminna om att det pågår en pandemi i världen där människor till direkt och indirekt följd av Corona. Då är det mer respektlöst att tänka på sig själv och att man fick lite feber av att ta ett vaccin en gång för 10 år sen.

      Har personen sagt att hon inte tänker ta det? för jag kan bara läsa att hon känner sig orolig inför hur hon ska reagera på det

       Exakt. Det står vet inte, och det är inte synonymt med nej.

    Hur jävla dum i huvudet är du? Hoppas du får en dag åt helvete, det finns ingen anledning att gå på en människa sådär.

     Så en skarp tillsägelse om något livshotande är värre än att önska någon en dag i helvetet? Nyktra till. Önskar dig verkligen inte detsamma, önskar alla välgång och hälsa!

  Jag har precis haft covid-19 i snart tre veckor. Som en rejäl influensa och förkylning, utan doft och smak. Nu mår jag bra igen, bara hostan kvar. Så nej jag tänker inte ta vaccinet.

   Varför inte?

   Det finns ju absolut inget som säger att du inte blir allvarligt sjuk nästa gång. Dessutom tar man vaccin för att skydda andra också, de som av olika anledningar inte kan vaccinera sig.

    Mycket pekar på att de absolut flesta som dubbelinsjuknat fick ett markant mildare sjukdomsförlopp andra gången, varför låtsas du ha fakta när du bara gissar dig fram?

     Har du några studier på det? för så vit jag vet finns det ingen som vet hur det påverkar om man blir sjuk i corona en 2:a, 3:dje eller t.o.m 4:de gång. Och om man får ökad risk för skador på lungorna om man får det flera ggr även om man har milda symtom

  Oj vad förvånad jag blev när jag läste att så många av er vill ta vaccinet..

  Jag är inte direkt en foliehatt och tycker det allmänna vaccinationsprogrammet i Sverige är bra. Men jag börjar undra om vi inte övervaccinerar nu… T.ex. Gardasil har bara funnits i 15 år men ändå vågar de hävda att det kan förhindra livmoderhalscancer. Hur? När de som vaccinerats är typ 30 år gamla? Ingen vet ju om de utvecklar livmoderhalscancer om 5, 10, 20 år? Då har ju inte vaccinet hjälpt? Dessutom har det rapporterats många biverkningar i andra länder av just det vaccinet.
  Vad gäller corona är jag rädd att det tas fram vaccin för fort så vi får en repris på svininfluensans vaccin som orsakade narkolepsi. I nuläget är jag hellre sjuk i corona i några veckor än får en kronisk sjukdom för livet.

   Man vet att 70% av all livmoderhalscancer orsakas av ett speciellt virus. Genom att ta fram ett vaccin mot det viruset vet man att man förhindrar många dödsfall. Man vaccinerar ju inte först och kollar sedan om det hjälper, utan man vet vad som behövs för att hjälpa och sedan forskar man tills man hittar det man letar efter och sedan kan tillverka den lösningen. Men man ska komma ihåg att Gardasil inte förhindrar all förekomst av livmoderhalscancer, utan bara den stora majoriteten.

    Tänk vilken fantastisk grej att kunna vaccinera sig mot en cancerform!! Att folk ens tvekar är ju helt vansinnigt.

     Jag har faktiskt avstått Gardasil för mitt barns räkning, främst av orsaken att det är ett sexuellt överförbart virus som man kan skydda sig mot genom att använda kondom. Sedan står det mitt barn fritt att låta vaccinera sig själv senare i livet om hon vill och tror att hon behöver det. Av olika skäl tror jag inte att mitt barn kommer att vara särskilt sexuellt aktiv, men hon vet om hur vaccinet och viruset fungerar och att hon kan ta det själv om hon vill. Tycker inte att det var någon panik att vaccinera vid 11 års ålder.

      Hahaha förlåt men tror även att mina päron trodde att deras oskyldiga lilla dotter skulle leva i celibat alt alltid knulla med kondom….så blev det inte

       Men sluta. Du har absolut ingen aning om varför hennes dotter ev skulle vara mindre sexuellt aktiv än andra kvinnor i vuxen ålder eller varför hon gissar att så är fallet. Kanske finns biologiska eller fysiologiska orsaker.

       Fast mina skäl till att tro det är lite mer underbyggda än ”min fina dotter kommer väl aldrig att….”
       Hur som helst är det ju inte försent att vaccinera sig bara för att man inte gör det när man är 11 år. Den dagen hon vill göra det står det henne fritt.

        Fast det finns ju en övre gräns på det vaccinet. Eller fanns i alla fall när jag vaccinerades, när de började med Gardasil i allmänna vaccinationsprogrammet började de med personer födda 1993 eftersom man ansåg att vaccinet inte skulle ha önskad effekt på de som redan hunnit vara sexuellt aktiva en längre period. Jag är född 1994 och fick vaccinet samma år det introducerades, alltså blev avgiftsfritt, och var 22, alltså ett år under gränsen som gällde då. Kan dock vara olika i olika regioner.

         Det värsta som kan hända är en person som väntar längre (och inte varit sexuellt aktiv) kan få betala vaccinationen själv, men den kostnaden på några hundralappar är ju inte hela världen.

         Kanske är mamman hygglig och betalar de extra hundralapparna när dottern fyllt 23 om hon väntar så länge? Eller har dottern ett högavlönat jobb då? Oavsett är det knappast en katastrof.

      Nej kondom är ingen garanti mot HPV.
      Vaccinet är säkrare än kondom.

      I teorin kan du få HPV genom hångel.

      Med det resonemanget kunde det vara bra att överväga att vaccinera ditt barn iaf om möjligheten finns kvar. Tyvärr är det här ett virus som kondom inte hjälper mot, därför vaccineras nu både killar och tjejer

     Annars funkar det med kondom och då helt utan biverkningar.

    Det har nyligen (jag skrev om det för ca en månad) publicerats resultat för HPV-vaccinet är det hade bättre resultat än vad vågat hoppas på. Det det bedöms som en stor succé.

     Du skriver så jävla kasst! Kan du inte läsa igenom dina kommentarer innan du skickar iväg?

      Kvantitet istället för kvalitet, det har alltid varit Hmms ledord. Förstår väl inte bättre.

      Har så svårt att förstå dessa klagomål på The real Hmm som skriver både mer välunderbyggda och förnuftigt resonerande inlägg än 98% av resterande postare på den här sajten.

       Hmm vet ju bättre än 98 procent av alla andra i hela världen.

       TRH påstår i denna tråd att det existerar sedan tidigare fungerande vaccin mot coronavirus.

       Jag kommer aldrig mer att ta TRH på allvar. Hen skriver vadsomhelst.

       Inga vaccin har hittills godkänts mot coronavirus.

        Jag har inte sagt att det finns ett vaccin som varit godkänt för marknaden. Jag har sagt att det fanns ett vaccin sedan tidigare. Stoppa inte egna ord och dina betydelser i munnen på mig tack.

         Du kommenterade ”exakt” på den här kommentaren:
         ”Den stora skillnaden mellan det här vaccinet och vaccinet för svininfluensan är att det är lättare att ta fram ett nytt vaccin för just Covid-19 eftersom det är en nya variant av coronaviruset och vi redan har vaccin för andra sorters coronavirus. Man börjar inte från scratch som med svininfluensan. Svininfluensan var inte ett coronavirus.”

          Men det är ju korrekt????? Det har ju funnits sen tidigare, om än till djur vilket gör det enklare att framställa.

       Många här inne är nog ganska missnöjda med tillvaron och troligen i behov av någon form av sammanhang eller gemenskap. Ett sätt att glömma sina problem för en stund är såklart att hitta en grupp likasinnade och tillsammans rikta sitt missnöje mot för ändamålet lämpliga objekt, t.ex. influencers eller andra personer man uppfattar som ännu märkligare.

       Mvh hobbypsykologmaffian

        Du Hmm, jag oroar mig för dig. Du måste försöka hitta en annan hobby än att vara allvetande på en blogg.

         Det är inte Hmm. Det är stollis.

        Ja det är tydligt att det är så det är.

      Öva på din läsförståelse då? ?

       Varför gör man ? när man dissar någon? Är det för att verka snällare fast man sagt något taskigt? Eller för att verka passivt aggressiv? Varför?

        Alltid retar det någon ?

         Okej? Så för att vara ännu elakare då? ?

          Verkar fungera finfint! Du är en hejare på att slinka ner i fällor.

           Nu smickrar du dig själv. Det var inte ens mig du svarade med ditt första ?.

           Och detta var min första kommentar i tråden?

     Jag har haft bältros och det var inte lätt. Så jag tänker vaccinera mej mot det. Skulle nog fler göra om dom visste hur jobbigt det är att ha det. Är så tacksam att det forskas så en del slipper bli drabbade av det.

  Kommer absolut att ta vaccinet. Risken att bli allvarligt sjuk och få biverkningar från covid 19 är MYCKET större. Ingen av de 50.000 som hittills tagit vaccinet har påvisat några allvarliga biverkningar.

  460 personer fick narkolepsi när vi vaccinerade mot svininfluensan. Varje år får 240 personer narkolepsi i Sverige, dessa 240 är inräknade i dessa 460. Vilket innebär en ökning med 220 personer.
  5,2 miljoner vaccinerades mot svininfluensan…

  Ni som inte vill ta vaccinet, tycker ni att samhället fungerar bra just nu när covid får härja fritt? Tycker ni att det är rätt att sjukhuspersonal går på knäna? Tycker ni att det är rätt att tusentals människor dör? Tycker ni det är rätt att folks liv raseras av arbetslöshet och isolering?

   Fel. 20 000 personer har de testat vacciner på.

   Fast dog inte en person?

    Inte av vaccinet.

  Kommer ta vaccinet så fort jag får (är inte riskgrupp och jobbar inte inom vården), kommer snällt vänta på min tur.

  Baserat på vad forskarna säger om processen och det jag lärde mig under mina första hp statstik så är jag inte orolig för biverkningar.

  Har haft Corona, luktsinnet är fortfarande borta och bara det räcker för att jag gärna vill vaccinera mig

   Men om du redan har haft corona, varför ska du då vaccinera dig?

    Man kan ju få det igen?

    För skojs

    Nä men för att man kan få det igen och även om det skulle vara mildare andra gången så tyckte jag sjukdomen i sig var väldigt obehaglig. Vakande på nätterna av med känslan att jag inte fått tillräckligt med luft, ingen lukt eller smak, illamående och trött. Det var ändå ett milt sjukdomsförlopp utan feber. Luktsinnet är fortfarande borta och jag är rädd att det inte ska komma tillbaka ??‍♀️ Risken för bestående biverkningar av covid är högre

    Sen är min pappa 70+ och väldigt orolig över viruset, skulle vaccinera mig för han (och alla andra i samma situation) eftersom jag fortfarande kan bära viruset.

    Sista argumentet är att jag är sjukt trött på det här livet. Min vardag är tråkig, jag har tråkigt och vill ut och träffa folk. Därmed tänker jag dra mitt strå till stacken och vaccinera mig när den dagen kommer

     Men… har du förstått vad ett vaccin är ens?

  När vacciner erbjuds till massorna kommer livet återgå till det vanliga med kollektiv trafik, affärer, jobb, osv. Dem som väljer att inte ta vacciner kommer inte kunna fortsätta leva i en pandemi värld, utan dem kommer leva i en värld där dem riskerar att smittas och dö.
  Så hur tänker ni som kommer välja att inte ta vaccinet, är vaccinet farligare än corona enligt er?

  Det kommer även vara vissa som inte kommer kunna ta vaccinet pga sjukdomar och liknande, och för att dem ska vara säkra är det viktigt att så många andra som möjligt är vaccinerade, så hur tänker ni runt den situationen?

   Kan bara svara för mig själv men jag tänker som så att den covid jag hade var relativt lindrig. Så för egen del skulle jag kunna tänka mig vänta på de vaccin som kommer längre fram. Däremot inser jag att tankesättet kommer med ett ansvar att inte utsätta andra för smittorisk i onödan. Och jag hade resonerat annorlunda om jag haft stor kontakt med riskgrupper.

    Jo, men det är ju ingen garanti att den blir lindrig nästa gång du får den, men är man beredd att ta riskerna med corona istället för vaccinet så är det ju ens egna val 🙂

    Hur länge tänker du vänta? narkolepsi efter svininfluensa vaccinet tog väl 5 år innan man såg sambandet :/ och vaccinet som erbjuds till oss kommer ha varit testat på människor under ca 1 år innan det börjar säljas.

    Du kommer vara en smittorisk i mataffären, kollektiv trafiken, osv. Människor som pga sjukdom inte vaccinera sig lever ofta normala liv precis som oss andra och man kan inte se att dem är ovaccinerade.

     Ja precis. För egen del iom att de flesta verkar vara överens om att infektion 2 är lindrigare än den första är jag beredd att avvakta, hur länge vet jag inte i dagsläget. Den smittorisk jag därmed utgör för en icke vaccinerad antar jag man får försöka minimera så gott det går och jag förmodar att riskgrupper kommer vara prioriterade vg vaccin.

      Jo men även om alla i riskgruppen vaccineras finns det fortfarande människor som inte kan välja, som inte kan vaccineras. Det är dem som får det jobbigt om många väljer att inte vaccinera sig.

     DE är ovaccinerade.

      Tack, nu kommer jag aldrig någonsin skriva fel igen 🙂

       Man kan ju önska… Det är inte svårt, de används om nån gör nåt, dem om nåt gör mot nån tex. De där de skulle varit jag, dem där det skulle varit mig. Testa, läs igenom texten och ändra, voilà!

        Funkar också med vi och oss. Vi ska leka. De ska leka. Elaka mot oss. Elaka mot dem.

         Så sjukt trött man blir på er språkpoliser. Jag hoppas vi får en dom-reform. I väntan på det ska jag bara skriva dem och domma överallt, hela tiden.

          Och vi är sjukt trötta på folk som inte orkar lära sig en så lätt grej trots all hjälp.
          Man kan absolut skriva dom i en så informell miljö som ett internetforum! Sticker mycket mindre i ögonen.

           De kanske de gör men dem får skriva som dom vill utan att domma hära poliserna säger till de att inte göra de.

   Jag lever hellre i en ”pandemi värld” än i en värld där folk inte kan lära sig skilja på de/dem. Och inte kan sluta särskriva.

    Som sagt kommer ingen pandemi värld finnas länge när vaccination erbjuds till massorna, så kommer vara svårt för dig att leva i en pandemi värld, du kommer tvingas ut i den verkliga världen och riskera att smittas.

     Jag jobbar på sjukhus, i den verkliga världen. Berätta mer om riskerna Katten!

      Om du jobbar på sjukhus vet du väl om riskerna med Covid-19? om hur det smittas? hur farligt det denna sjukdom är?

       Jag argumenterade heller inte om viruset farlighet. Jag sa att jag inte ville leva i en värld där vuxna människor skriver ”dem” fyra gånger i ett kort stycke. Egentligen är min kommentar en skarp kritik mot skolans läroplan.

        Eller mobbning emot folk som har problem att skriva/stava korrekt…

         Mobbning.. hahaha. Det är inte mobbning.

         Du har ju inga skrivsvårigheter, du stavar ju ALLA ord rätt. Du är bara lat som inte lär dig när du ska använda de och dem.

          Tänk sen i framtiden när det kommer finnas program som hjälper en att stava rätt. Eller vänta…

          Anonym / 22:22 har rätt.
          Hört talas om rättstavningsprogram? Folk med skriv problem har rätt till sån hjälp, dock hjälper det programmet inte med problem i grammatiken eller meningsuppbyggnader.

        Fräscht med elitism och funkofobi i en och samma mening.

         Att inte orka lära sig skillnad på de och dem är ingen funktionsnedsättning så alltså kan anonym inte utöva funkofobi.

          Att inte kunna skilja på subjekt och objekt är inte en funktionsnedsättning i sig, men orsaken till svårigheten kan ev. hänföras till funktionsnedsättningen om man har en sådan.

          Hur vet du med säkerhet att hen inte har en funktionsnedsättning som yttrar sig på det sättet? Dyslexi är inte helt ovanligt. Att sitta och skamma personer som inte kan skilja på de/dem är så jävla töntigt.