Att som influencer göra reklam för snus?

Tillägg: 
Så här svarar Frida på innehållet i det här inlägget:

Gudars skymning, jag har lite att lära av Fridas sätt att diskutera.
Det har nog fasen ALLA på nätet. 
Bra jobbat av henne!

……………………………………………………………………………………………………

Influencern Frida Kummerfeldt gör reklam för tobaksfritt snus och lägger vikten vid produktens miljövänliga paketering, snarare än vid innehållet. 
Hennes argument för samarbetet är att hon är en vuxen människa som gör som hon vill vad gäller att snusa, och det tror jag ingen säger emot. Problemet är ju att detta inte handlar om vad privatpersonen Frida gör eller inte gör, utan vad hon som ett varumärke och en influencer får betalt för att marknadsföra – i det här fallet nikotin.
Vissa kanske tycker det är helt okej, precis som många tycker att det är okej att marknadsföra alkohol som influencer. Båda två är rusningsmedel och det är ytterst individuellt vad man tycker är okej att marknadsföra.

Så vill Frida marknadsföra nikotin, gör gärna det då, men göm dig inte bakom vad du tycker, tänker och gör som privatperson, för du har inte fått det här samarbetet baserat på det utan på att du är ett influerande varumärke vars syfte här är att påverka följarna att antingen bli positivt inställda till varumärket, alternativt att själva välja att köpa det, ingenting annat.

Det är vad influencer marketing handlar om – att med din trovärdighet och relation till följarna, påverka dem i än den ena, än den andra riktningen beroende på vem som betalar dig.
Vad du gör som privatperson hemma på kammaren är totalt irrelevant i den här frågan skulle jag säga.

Det handlar inte om vad Frida gör, det handlar om vad hon försöker påverka andra att göra, på uppdrag av företaget. 
DET skulle jag gärna vilja höra Frida argumentera för, för än så länge saknas det helt bland de svar hon givit bland sina kommentarer.

Vad är era tankar här?

Tack för tips!

97 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Till hennes försvar måste jag säg att hon verkade möta den här kritiken väldigt väl. Ingen snorkighet ingen dålig attityd. Sen görs ju reklam för snus ändå och de som är intresserade av produkttypen sen innan kan ju nu välja något mer miljövänligt. Whoopie…
  Har förövrigt aldrig rökt eller snusat själv och aldrig ens varit sugen trots alla snygga och coola kändisar man ser med en pinne canceg i mungipan.

  Svara

   Cancer*

   Svara

    Riktigt risigt samarbete med katastrofalt risiga bilder. Varför är min enda fråga när det kommer till bilderna? Obegripligt och fult!

    Svara

     Det är ju jättetydligt budskap i bilderna? Att plasten i andra snusmärken inte går att återvinna.

     Svara

   Istället för snus till barn borde hon göra reklam för ett hälsosamt liv. Hon verkar inte va i balans där

   Svara

    Haha jag är riktigt smal men lever nästan uteslutet på bara skit och energidricka. Slår vad om att du aldrig någonsin hade riktat en sådan kommentar mot mig 🤷🏻‍♀️

    Svara

     Alla som stoppar i dig skit, ser inte ut som skit. Du är en smal skit. Vad vill du ha sagt med det?

     Svara

     Jag är också smal. Behöver träna för att gå upp i vikt. Tror du att smal = hälsosam så har du helt fel. Skulle faktiskt tipsa dig om att sluta med skräpmaten, för din framtida hälsas skull.

     Svara

      Hur är det tolkningsförmågan här då?
      Hon menar att hälsan inte syns utanpå. Att hon är smal med ohälsosam och därför inte skulle få en sådan vidrig kommentar om sin kropp.
      Och vad menar du 07.20? Att det är ok att vara ohälsosam så långe det inte syns eller vaddå?

      Svara

    Du menar till skillnad mot alla smala som gör reklam för koffeindrycker (nocco etc), hormonstörande kemikalier att stryka på huden (smink, krämer), alkohol, operationer (bröst, tänder, mage) kemikalier att äta (proteinpulver, vitamin och mineralkonplex).

    Svara

    Hon har gjort reklam för att skapa sig ett sundare liv och jobbar på det. Inget som händer över en dag? Läs på lite innan du vräker ur dig saker du inte vet nåt om

    Svara

   Jag skulle låta det här samarbetet passera. Målgruppen måste väl ändå vara rökare och snus är bättre än cigg.

   Svara

  Alltså jag vet inte… Det är ju inte så att hon uppmanar folk att köpa typ en kronan lös. Det fanns ju ändå en mer tanke bakom. Visst, ungdomar är sjukt lättpåverkade men är hon öppen med att hon snusar överhuvudtaget så spelar det nog ingen roll, om nån vill bli inspirerade av henne så blir dom nog det ändå.

  Svara

   Lite intressant är det att hon snusar tobakfritt snus som inte har några regleringar när det kommer till reklam. Däremot finns en branschöverenskommelse att man inte gör reklam alls. Måste säga att snusbolaget är riktigt smarta här som lyckas göra Frida till en levande reklampelare som berömmer deras miljövänliga förpackningar. Fokus bort från nikotinets negativa effekter strålkastarljuset på för miljöfördelarna. Där har de tänkt till och Frida får lite kling i kassan eller antagligen klonk i brevlådan eftersom hon antagligen får betalt i produkter.

   Svara

   Exakt, det är ju också stor skillnad på tobak och nikotin. Är det ok att göra reklam för nikotintuggummi tycker jag att det är ok att promota detta.

   Svara

  Men varför står hon framför en sopstation med en massa plast? Och röken i förgrunden, kommer den från en brajtomte som gått Berghs reklamskola? Så många frågor, och klockan är inte ens sex än. Men i övrigt är jag glad i dag.

  Svara

   De andra bilderna är ännu konstigare. Om man bläddrar i bildspelet ser man en uppklädd Frida invirad i sagda plast och senare även på en stege.

   Svara

   För det är ett sopigt samarbete.

   Svara

   😂

   Svara

   😂😂

   Svara

   Klockrena bilder ju, de syftar till att visa att plasten i andra snusdosor inte går att återvinna.

   Svara

    Finns inget klockrent med dom 😅

    Svara

    Håller med! Tycker det var fina bilder som var nytänkande, budskapet går ju också fram tydligt!

    Svara

  Snus är livet❤️

  Svara

   Tills du får magcancer

   Svara

    nej ❤️

    Svara

  Helt ärligt, influenceryrket är ändå ett satans påfund med överkonsumtion, miljöförstöring och alkohol i mängder. Tror ingen smart tonåring ser dem som förebilder ändå. Släpp hela grejen med att de är perfekta profetior.

  Snus ❤️

  Svara

  LYFT har ju gjort samarbeten med många influencers och bjöd in till preparty innan festivaler förra sommaren

  Svara

   Vart fan var min inbjudan

   Svara

  ”Bye bye plastic” när hon bokstavligen har köpt massa plast för att fota samarbetet

  Svara

   Exakt 😱

   Svara

  Vad pinsamt. Tycker hennes argument är jättedåliga.

  Jag följer henne på insta , mycket för att jag tyckte om att hon var advokat och jobbade med något annat än att bara vara ”influencer”. En bra förebild, var min tanke när jag hittade henne.

  Men nu har hon ju slutat med detta för att satsa just på sociala medier på heltid , vilket säkert innebär att kommer säga ja till olika tveksamma samarbeten för att få in pengar. Plötsligt sjönk trovärdigheten med många % .

  Svara

   Ja kolla bara tävlingen med Adiafashion. Hon skulle garanterat inte ha på sig de där kläderna om hon inte fick betalt. Trist? Ja. Trovärdigt? Nej.

   Svara

    Hotell? Trivago.

    Svara

    Hej,
    Som kroppspositiv modeinfluencer är det viktigt för mig att ge kvinnor i alla storlekar möjlighet att klä sig snyggt. Jag är den första att skriva under på att plussizeutbudet lämnar mycket att önska. Men adia fashion är ett märke som jag vet har flera snygga plagg i sitt utbud som många av mina större följare hade blivit glada över att bära. Jag känner att din kritik bortser ifrån mina följare som har ett väldigt begränsat utbud att hitta kläder, och att detta faktiskt är ett varumärke som ser och lyfter just deras kroppar.

    Så jag är jätteglad och stolt över mitt samarbete med Adiafashion.

    Ha en fin dag!

    //Frida Kummerfeldt

    Svara

   Håller med. Började följa henne för att hon var advokat och roligt följa henne och få en inblick i hennes jobb, se hennes outfits på kontoret osv. Det kändes annorlunda och intressant. Jag som jobbar som handläggare och jobbar på kontor kunde identifiera mig med henne och gillade kombon med yrkesliv och hennes privatliv med mode, inredning osv. Är rädd att detta faller nu när hon ska vara influencer på heltid

   Svara

    Jag tror inte att det faller. Tycker hon är modig och spännande som agerar utifrån sona visioner, oavsett vad som förväntas av henne. Hon har ju en del erfarenheter som ingen kan ta ifrån henne. Hon har ju varit politiskt aktiv förut, är advokat. Hon är ung och jag tror att influenceryrket kommer föra fram henne på nya och spännande äventyr.

    Svara

  Hanna och Amanda gör också samarbete med Nordic Spirit.

  Svara

  Tycker nog det är läge att slopa det här med influenser marketing som en grej och tala om det för vad det verkligen är, reklamplats och exponering.

  Svara

  Alltså bilderna 😂🙈. Uppflugen på en stege med plast runt sig, och armarna upp i luften🙈😂😅😂🤣

  Svara

   Ha, jag klickade vidare bland bilderna och känner samma.
   Hallå, vad tänkte hon här!!

   Svara

  Vem är detta och vad är det för bilder människan tagit?

  Svara

  I kritiken så diskuterar de ju att ”bruka tobak” – Det gör hon säkert själv men det här är ett samarbete för nikontinpåsar, inte för tobak. Det är väl en väldig skillnad? Det finns tex inga bevis på samband mellan just nikotin och cancer. Absolut, nikton är ett gift och det är beroendeframkallande, men de stora hälsoriskerna runt snusande och rökande ligger någon annanstans.

  Jag kan absolut se kritiken, men jag uppskattar samtidigt helt ärligt att det visas upp alternativ till tobaksprodukter. Tvåeggat svärd det där. Oavsett vad så är det inte rimligt att kritisera henne som om hon marknadsförst en sns/cigg, för så är ju absolut inte fallet.

  Svara

   Alla olika nikotinalternativ ÄR tobak. Nikotinet är producerad av tobak, oavsett om resten av tobaken är kvar i produkten eller inte. Det innebär att alla problem med arbetsmiljö för plockare, samt klimatpåverkan kvarstår.

   Svara

    Jo men nikotin i sig är inte särskilt farligt. Bättre att snusa än att röka om du nu är hooked.

    Svara

     FEL! Din fakta är fel. Niktinet orsakar permanenta skador på hjärnan plus en rad andra negativa hälsoeffekter. Sluta sprid okunskap.

     Svara

  Jag bryr mig inte så mycket om nån gör reklam för snus. Det är inte bra, men finns värre saker. Men att sen inte kunna stå för det och köra ” jag snusar väl om jag vill”-argumentet är så otroligt fegt och töntigt.

  Svara

  Jag kan inte förstå att hon gav upp advokatyrket för att vara influencer, jag ser yrket som något för de som inte vill eller kan jobba/plugga. Hon är ju en smart kvinna och hon väljer att marknadsföra snus vid en sopstation. 🤯
  Ang snus så får hon väl marknadsföra det så länge det är lagligt? Varför ska kvinnor ha någon form av moraliskt ansvar för att lagen ser ut som den gör.
  Sen är väl tobaksfritt snus samma sak som rökavvänjnings produkter så som Nicorette?

  Svara

   Gjorde hon? Ja, jag skulle mycket hellre läsa en artikel om det än om det här med snuset. Jag fattar invändningen så klart, men det är inte direkt ett problem som jag orkar förfasa mig över i dagens läge. Återkom efter pandemin så kanske jag kan bli lite upprörd. Nu? Nä!

   Svara

    Jag med! Har ni tips på ”influensers” med jobb och spännande liv!? Eller normala människor med stora öppna konton som delar med sig av ett spännande liv?!

    Svara

     Nej tyvärr. Spännande människor använder inte sociala medier.

     Svara

     Babba Rivera är en av få som intresserar mig! Dessutom gillar jag hennes karakteristiska utseende, tycker att hon är så snygg!

     Svara

      Hur går det för henne? Varför slutade hon på Away? Är bybabba nerlagt? Vad tror ni om Ceremonia (tror att det är smart att satsa mot Sydamerika, här känns marknaden ganska mätt)?

      Svara

  Har aldrig hört talas om denna människan. Kommer inte lägga en sekund på att besöka henne heller.

  Svara

   K

   Svara

   Men du la några sekunder på att kommentera henne här…

   Svara

    Det är väl en sjujäkla skillnad? Jag läste också inlägget och skriver den här kommentaren men har NOLL intresse av att besöka hennes instagram. Det är hit jag kommer för att läsa om alla knasigheter så slipper jag bjuda dessa människor på klick .

    Svara

     Tycker jag inte. Varför ens kommentera att du inte tänker besöka någons sociala medier och ifrågasätta vem människan är. Då har du ju ändå engagerat dig i något du inte anser dig bry sig om…

     Svara

     Uppenbarligen så intressant att du kommer tillbaka till kommentarsfältet om henne också..

     Svara

   Du la ändå ner mer tid på henne än vad de flesta som läste inlägget gjorde.

   Svara

  ”Snus”

  Svara

  Vad jag tycker?
  1. Idiot.
  2. Snusa på du, men lägg inte fram det som något positivt för dina följare.
  3. Skaffa ett riktigt jobb så du slipper göra dessa samarbeten för pengar.

  Svara

   Vad menar du med idiot? Är du idiot? Eller det var bara ett ord du kände att du måste kalla en annan människa?

   Svara

   Kvinnan är advokat, jobbar i Malmö. Vad är ett riktigt yrke för dig? Och vad innebär en idiot för dig? För mig är det ett person som inte kollar fakta innan de kommer med elaka utalande som tex att någon är en idiot och borde skaffa sig ett riktigt jobb utan att kolla upp vad personen jobbar med.

   Svara

    Kvinnan valde att sluta med sitt yrke för att bli influencer på heltid istället.

    Svara

     Hon är tjänstledig, skulle inte tro det blir permanent.

     Svara

  Men vad är det för bilder hahaha

  Svara

   😁😂

   Svara

  Det är lugnt. Tror faktiskt inte att folk som inte redan snusar kommer springa till affären och köpa snus bara för hennes inlägg.

  Svara

  Jag vill så gärna att min kille slutar snusa, för jag är rädd att han ska få cancer. Men varje gång jag tar upp det så svär han på att det är helt riskfritt att snusa… Vet någon om det är sant? Jag tänker att mage och mun borde ligga i riskzon för cancer men jag vet inte?

  Svara

   Hahah men snälla, hur kan han påstå att det är helt riskfritt? Det står ju t.om på dosan att det är skadligt.

   Svara

   Det beror på vad man menar med risk. Sambandet mellan snus och cancer är inte helt klarlagt enligt Folkhälsomyndigheten, men det finns studier som tyder på en ökad cancerrisk om man kommer upp i en viss mängd (jag kommer inte ihåg exakt, mer än en dosa om dagen har jag för mig). Annars är väl de största riskerna skadat tandkött och högt blodtryck.

   Svara

    Jag tror också men här är jag inte helt säker att det enda påvisade samband mellan snus och cancer (rätta mig gärna om nån vet bättre) är munhålecancer. Ingen ökad risk för lungcancer eller annat skit du får av cigaretter.

    Svara

   Det är faktiskt inte särskilt farligt att snusa. Ett mycket hälsosammare alternativ än cigaretter. Jättebra om du kan avstå snus med men om det är hans ”enda” last skulle jag inte vara särskilt orolig.

   Svara

    Alla tandläkare verkligen jublar åt snusarna!

    Svara

  Ett tips Camilla. När du bäddar in inlägg från Instagram så kan man inte se dem om man har ad block aktiverat (en nödvändighet på den här sidan) och länken till Instagram funkar inte. Gäller både när du bäddar in dina egna och andras inlägg.

  Svara

   Föresten, rätt tydligt att Camilla försöker driva publik till sin egen Instagram på senare tid. Hon lägger upp allt fler inlägg här som ska locka till klick på hennes Instagram.

   Svara

    Sant, men oftast är det för att kunna publicera videos då det inte riktigt fungerat med det företag som Nyheter24 använder sig av.
    Givetvis vill jag att fler ska följa Bloggbevaknings Instagramkonto då jag ofta publicerar saker där som inte hamnar på bloggen alls. Är det så konstigt? Det hade väl varit en sak om jag försökt skicka folk till katternas konto? 😉

    Svara

  Det är hemskt om hon så bara lockar en enda ickerökare eller ickesnusare att testa detta nikotinsnus. Tobaksfritt och plastfritt låter kanske bra, men vem vill utveckla ett beroende?

  ”Nervceller suger upp nikotinet
  Hjärnans nervceller har mottagare för nikotin. Mottagarna sitter på nervcellens yta och kallas receptorer. Nikotinet hittar nervcellerna, binder sig till receptorerna och stimulerar cellerna i cirka en halvtimme. Sedan bryts nikotinet ned och försvinner. Efter ett tag känner nervsystemet av nikotinbristen och larmar. Det är då du känner ett smygande obehag och röksuget sätter in. Du tolkar det som en längtan efter att röka och förväxlar lätt rökningen med en känsla av njutning. I själva verket handlar det oftast om att avvärja ett obehag.”

  ”Tänk på att nikotin är en drog som ger ett snabbt och starkt beroende. Tillvänjningen anses till och med snabbare än för kokain och heroin.”
  https://www.1177.se/kampanjer/rokfri/nikotinberoende/

  Svara

   Jag föreslår att du håller dig borta från kaffe och andra koffeinhaltiga drycker i 2 veckor så kan vi diskutera beroende sen.

   Svara

    Jag slutade nyligen med kaffe efter att ha druckit en-två koppar varje morgon. Jag hade fruktansvärd huvudvärk i ett dygn. Är noll sugen på kaffe nu.

    Svara

    Jag vet ingen som är så beroende av kaffe att de går upp på natten för att ta en kopp. Dock har vi några grannar i huset mitt emot, som går ut på balkongen för att röka vid alla tider på dygnet.

    Svara

  Jag tycker bilderna är coola!
  Tonen här inne är fan skrämmande emellanåt. Klart att det är öppet för diskussion, men rena påhopp på Fridas utseende, kropp och att kalla henne för idiot är inte klokt!
  När en gör reklam för snus så kommer hela moralmaffian fram. Men all reklam för annan beroendeframkallande skit som energidryck, socker, kaffe, alkohol är okej eller?

  Svara

  Tycker det är lite kul när folk är mer rädda för vad de slänger i naturen än vad de slänger i sin egen kropp. Lite kul, men mest läskigt.

  Svara

  Jag började följa henne för att hon är advokat och det var kul att följa någon som arbetade på ”riktigt” och samtidigt kombinerade detta med sociala medier. Jag slutade följa henne när hon meddelade att hon tagit tjänstledigt från sitt jobb för att bli influenser på heltid. Samtidigt så innehöll nästan varje inlägg och story på IG ordet ”magiskt”. Allt hon la upp är magiskt. Jag undrar hur nästan allt kan vara magiskt? Och nu när jag ser detta inlägg och de samarbeten hon gjort sedan dess, ja då känner jag att det var helt rätt beslut.

  Svara

   Eller hur!

   Svara

   Samma här, slutade följa direkt när hon gick över till att bli influenser på heltid. Alla som gör det blir direkt ointressanta och tråkiga reklampelare.

   Svara

  Jag tror problemet är att fler behöver bli mer källkritiska och ta ansvar för sitt eget liv. Känner man sig pålurad nikotin av en d-kändis får man nog fundera igen om det är dags att försöka börja spela huvudrollen i sitt eget liv. Lägg ansvaret där det hör hemma, hos individen. För vi kommer aldrig komma till en punkt där företag inte kommer vilja kränga skit till idioter. Så är det tyvärr.

  Svara

  Tycker inte det är helt moraliskt försvarbart MEN tycker det är konstigt att du lyfter just detta fallet med denna person då jag inte ens har hört om henne tidigare när exempelvis tom och petter marknadsfört lyft ganska länge och i samtliga av deras format? Tycker om denna bloggen men det är sällan influencer män får samma känga som kvinnor här inne trotts att de gör samma saker. Tom har över 100k följare på instagram och Petter runt 88k liksom och vad har Frida Kummerfeldt? 12k! Varför väljer du att ta upp henne när flera större profiler marknadsfört snus länge?

  Svara

   Petter och Tom och andra större influensers raderar kritiska kommentarer så fort dom har publicerats. Har flertalet gånger kommenterat på deras inlägg där dom gör reklam för snus och kommentarerna tas bort på en gång. Jag är till och med blockad av flera influensers för jag riktat kritik mot deras betalda samarbeten med snus. Vill ändå ge det till Frida som besvarar kritiken (även om jag inte tycker att det håller).

   Svara

  ”Det handlar inte om vad Frida gör, det handlar om vad hon försöker påverka andra att göra” är verkligen en mening som sammanfattar vad de flesta influencers inte verkar förstå när de drar privatkortet för att slippa kritik.

  Svara

  Jag tycker bilderna är coola!
  Sen tycker jag också att det är skrämmande ton i dessa kommentarer om att hon är idiot, och påhopp på hennes kropp. Vem kallar ens en annan människa för idiot? Vill ni diskutera snusreklam så diskutera det inte utseende.

  Svara

  Men alltså….. bilderna 😂😂😂

  Svara

  Haha, gudars skymning.,

  Du har att göra med en jäkligt smart brottsmålsadvokat så det är inte alls konstigt att hon har svar på tal.

  Svara

   Ja så är det. Jäkligt uppfriskande med folk som kan uttrycka sig och där det märks att hen tänkt till. Frida känns som en frisk fläkt i influencer-Sverige.

   Svara

  Åh när jag såg att hon var advokat tänkte jag spontant att vad kul, någon med vanligt kontorsjobb och kul för mig som är jurist att få läsa mer från någon i branschen. Men det var ju trist att hon var tjänstledig nu..

  Svara

  inte värre än alla kändisar som hyllar sina egna viner i socialamedier, häpp

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.