Margauxs barnbok anklagas för ”skamlös kolonial blindhet”

Shora Esmailian – författare och journalist specialiserad på miljö, migration och barnkultur – har skrivit en krönika i Helsingborgs Dagblad där hon sågar Margaux Dietzs debutbarnbok vid fotknölarna.
Eller nä, att säga att hon sågar den vid fotknälarna är en ren underdrift. Hon går nämligen så långt att hon kallar den för ”ett rekord i smaklöshet i samtida barnbokslitteratur”, samtidigt som hon anklagar Margauz Dietz för att – i sin bok – ha förnyat den ruttna bild av Afrika från 40-talet som exempelvis TinTin i Kongo förmedlade till svenska barn.
Värt att känna till är att Margauxs bok ”Arnold reser till Sydafrika” är illustrerad av hennes bonussyster Samantha van Riet.

Vad är då anledningen till denna totala slakt, signerad Shora Esmailian?
Jo, Dietz och Van Riets syn på landet Sydafrika.
I boken träffar nämligen Arnold över 40 tecknade apor, elva giraffer och fem elefanter – men inte en enda svart människa.
Arnold reser alltså till Sydafrika utan att träffa någon svart invånare, inte ens i scener där det skulle te sig ytterst naturligt.

Shora Esmailian ser helst att Margaux Dietz håller sig till Instagram, men när hon nu redan utlovat en uppföljare till ”Arnold reser till Sydafrika” så har hon bara en sak att säga, som ett enkelt och avslutande konsumentråd:

Skydda dina barn från den här boken.

Så här bemöter Margaux själv kritiken på Instagram:

Boken är för övrigt nominerad till ”Årets barnbok” i Adlibrispriset 2020.

Tack för tips!

227 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Stora Esmailian kan ju chilla lite.

  Svara

   Shora. Sorry.

   Svara

   Jamen herregud! Tänk om Margaux bok faktiskt hade innehållit illustrationer på svarta människor i Sydafrika. Har svårt att tro att Shora hade applåderat det!

   Svara

   Ja för att representation är ju överskattat. Vore det inte lika bra att bara ha vita människor överfallet istället, liksom göra det till norm 🤔

   Svara

    *överallt

    Svara

    Så en bok som en privat författare skriver måste automatiskt ha med x antal folkslag i berättelsen? Vem bestämmer detta, är det staten eller någon nämnd nånstans?

    Gäller detta i annan litteratur också, en bok om t ex Volvo 240 måste även ha med bilder på Opel, Saab, Toyota osv?

    Måste en konstnär som målar ett naturmotiv ha med alla sorters blommor också?

    Ert gapande om ”representation” är ett sluttande plan mot en totalitär regim. Respektera att författare själva bestämmer vad deras böcker innehåller. Passar inte galoscherna, skriv en egen bok där alla får vara med.

    Svara

     Du kanske inte känner till Sydafrikas historia, eller apartheid eller kolonialismen. Men det är problematiskt att skildra ett afrikanskt kand och låtsas som att det bara bor djur och vita människor där.

     Svara

     Privat författare? Om du sitter hemma och klipper och klistrar ihop fotoböcker kan du möjligtvis kalla dig för det högst påhittade epitetet ”privat författare” men den här boken är tryckt och utgiven och finns att köpa på alla ställen där man köper böcker. Så speciellt privat är den inte.
     Och om vi nu ska fortsätta på din kommentar här och dra parallellen led Volvon. Låt säga att Margaux hade skrivit boken ”Volvon Arnold åker till Gällivare”. Då hade Arnold med största sannolikhet åkt E4an norrut. Och där hade han förmodligen mött både SAAB, Audi, andra Volvobilar, Mercedes och massor med fler bilmärken. För att det på vägen befinner sig massa bilar. Precis som att det i Sydafrika, hör och häpna, finns svarta människor.

     Svara

      Vad jag förstår från Margauxs svar så finns det inga andra människor med i boken än hennes familj. Det hade varit en annan sak om Arnold mötte en massa sydafrikaner och ingen av dem var svart.

      Svara

       Man blir lite förvånad av en del av kommentarerna här under detta inlägg. Jag är tveksam till begreppet systematisk rasism eftersom det inte tar hänsyn på individnivå. Samtidigt förstår jag vad som avses efter att ha läst så många kommentarer av personer som uppenbarligen inte själva ser sig som rasister men som inte heller inser vilken verklighet vi lever i och att bara genom att bortförklara sätter sig i samma fack som de öppet rasistiska.
       Sedan finns det ett annat problem med boken och det är att hon kapitaliserar på sitt eget barn. Självklart tjänar hon mer pengar på att göra sin egen son till huvudperson. Relaterbart och samtidigt ouppnåeligt. Något för alla mammor som följer henne att drömma och hoppas på att kunna göra för sitt eget barn men antagligen en dröm för de flesta. Nu får vi hoppas att det ändå finns något kulturellt i boken som motiverar nomineringen. Lite tveksam eftersom Margaux inte direkt utmärker sig när det kommer till språklig förmåga. Skulle säga att hon som de flesta influensers ligger strax under medel.

       Svara

       SAFARI!!!!!!!!! would have been a better title. After all, not only animals live in South Africa.

       Svara

     Det fungerar inte att jämföra med bilar och blommor. Människor har känslor, och påverkas av att aldrig eller sällan se sig själva representerade. Ensidig representation påverkar också allas vår världsbild och människosyn, vilket i sin tur får följder för hur vi behandlar varandra.

     Man kan föra diskussionen på ett mer generellt plan om man tycker att det är svårt att bedöma representationen i ett enkilt verk. För naturligtvis beror det mycket på kontext. Men ibland är det rimligt att diskutera också det enskilda verket. Margauxs bok ligger någonstans på gränsen, anser jag.

     Svara

     🙌🏻🙌🏻🙌🏻

     Svara

  Är samantha bonussyster till Margaux eller Shora?
  #morgontrött

  Svara

   Margaux 🙂

   Svara

   Syftningsfel, helt klart. Väldigt otydligt.

   Svara

    Nej det är inte syftningsfel. Det enda andra sätt man kan skriva det på är att skriva ut Margaux igen istället för hennes.

    Svara

    Det är inte ett syftningsfel. Hennes syftar såklart tillbaks till namnet som står tidigare i meningen, Margaux. Otydligt kanske, men inget syftningsfel.

    Svara

   Fastnade på den meningen länge, trodde det var till Shora, annars fattade jag ej varför det var viktigt.

   Svara

  Om det nu bara är familjen som är illustrerad i boken och inga andra människor syns. Vad är det då att reagera på? Trött på människor som tar fram problem som inte finns.

  Svara

   Kan den extrema woke-trenden snälla dö ut snart?

   Svara

    Absolut! Kan inte bara folk fortsätta vara inskränkta, rasistiska, homofobiska osv. Tänk så bra det har fungerat hittills 👍

    Svara

     Ja, det är precis det anti-woke handlar om. Det handlar absolut inte om att driva frågan in absurdum.

     Svara

      Shoras krönika är inte extrem nånstans. Vettig, däremot.

      Svara

       Anonym 07:30 här, inte samma Anonym som 07:05.

       Nej, ser ingenting extremt med just den här texten. Det betyder inte att woke-trenden har gått från fin till halvt galen. Ni vita som letar rasism i allt är inte kloka. (Är alltså ej vit)

       Svara

        Nu var det hennes text som diskuterades…

        Svara

    JAAAAAAA!

    Svara

   Problemet är att han reser till Sydafrika och enbart träffar sin familj 🤦‍♀️

   Svara

    Corona-vänligt iaf 🤣

    Svara

   Det är ju en barnbok som är tänkt för andra barn utanför hennes familj. De vet ju inte att hon bara illustrerat sin familj, kanske inte heller att hon skrivit den eller vem hon är. Så de barnen som läser hennes bok får ju en lite skev bild av Sydafrika, vilket är tråkigt.

   Svara

    Boken är tillrättalagd utifrån MDs önskade överklassliv som absolut har undertoner av kolonialromantik. Tycker kritiken är befogad. Att drömma om ett liv på en kontinent som inte ens befinner sig längst ner i utvecklingstrappan är mer än aningslöst.

    Svara

     Bra sammanfattning. Initialt trodde jag nästan att osynliggörandet var ett försök till ett medvetet pedagogiskt grepp, men det var uppenbarligen precis tvärtom.

     Svara

   Det säger väl rätt tydligt. Att en resa för dem, till Sydafrika innebär noll interaktion med befolkningen och stämmer väl bra med fördomar en kan ha om priviligierade vita influensers….?

   Svara

    Exakt!

    Svara

    Jag åker inte utomlands för att träffa lokalbefolkningen heller? Trodde det var vanligt att det inte var syftet med ens resa…

    Svara

   Jag tänker att det är som att be om problem, att skriva en bok om en resa till Sydafrika. Det är ändå apartheids ursprungsland och det är inte en vacker historia. Man måste nog förhålla sig till det när man väljer en sån titel på boken. Har Arnold verkligen inte stött på en enda färgad människa under sin resa. Är det liksom möjligt och har apartheid verkligen upphört, om det är så.

   Jag brukar vara kritisk till diskussionerna om brun utan sol och huruvida vita får eftersträva attribut som anses vackra hos färgade. Men det här är faktiskt en annan sak. Jag tror att författaren av artikeln faktiskt har (i alla fall delvis) rätt här!

   Svara

  Stör mig mer på att det bara är ännu ett sätt att exponera oh tjäna pengar på Arnold. Han får aldrig vara ifred…

  Svara

   Precis! Visst kan man argumentera i år och dagar om huruvida denna skandalen var ännu en anledning att ogilla MD eller inget problem alls men det verkliga problemet är ju narcissistiska föräldrar som utnyttjar sina gulliga små barn för uppmärksamhet på internet. Det blir inte sunda människor av de barnen. Jag känner spontant, om du inte gillar boken, köp den inte och rekommendera den inte men om du mot all för modan gillar boken köp den då. MEN vi får inte glömma det största offret i dramat här, pojken med en uppmärkelsebesatt mamma som säljer hans själ överallt hon kan och som nu uppe på det har blivit indragen i någon slags ”rasismskandal”. Sätt Arnold i en annan familj och låt oss alla göra oss en tjänst och glömma av vem ”Margaux Dietz” är.

   Svara

  Det hade kommit stora klagomål om taxichauffören, safariguiden, badvakten eller kassabiträdet varit färgad. Det är väl helt enkelt ganska svårt att göra rätt.

  Svara

   Anklagelser om kulturell appropriering hade stått som spön i backen.

   Svara

    Är du ironisk?

    Svara

    Det är inte vad kulturell appropriering betyder.

    Svara

   Ja så klart, varför ska svarta illustreras som tjänstefolk åt de vita?! Skärpning. Arnold kunde möta en svart familj motsvarande sin egen på safari!

   Svara

   Problemet är nu att tex chauffören är en grå suddig ring istället för en faktiskt människa

   Svara

  Men snälla folk får ju ge sig nu. Som Margaux säger, boken porträtterar hennes egen familj och det är överhuvudtaget inga andra människor med. Alltså inget konstigt att inga mörkhyade personer är med. Och att jämföra med att han träffar djur i boken är ju helt sjukt?? Det är en barnbok, barn gillar ofta djur och det finns mycket spännande djur i Sydafrika. Okej om Arnold hade träffat massor av människor som alla var vita men förstår verkligen inte problemet här. Mig veterligen så bor det också många vita i just Sydafrika.

  Svara

   Måste vara skönt att leva i din lilla värld, inga problem kring hur människor med annan hudfärg än vit behandlas.

   Svara

    Min gissning är att passivt aggressiva kommentarer som dina är vad som bibehåller rasismen i den här världen.

    Svara

     🤣

     Svara

     Ja precis, för det är ju inte rasistiska människor som gör det

     Svara

      Tror inte direkt att sådana kommentarer får någon att tänka om i frågor rörande rasism.

      Svara

       Du sa att de ”bibehåller rasismen”, som att rasism är någon annans fel.

       Svara

     I så fall kan vi ju verkligen snacka om lättkränkthet. 🙄

     Svara

     +1000

     Svara

     Anonym 7:32 lärd dig använda passivt aggressiv på rätt sätt.

     Svara

     Du vet väl att ”rasismen i den här världen” handlar om lite mer än några personer som inte håller med varandra i det här kommentarsfältet, right? Att det också existerar polisvåld, diskriminering på arbetsplatsen och arbetsmarknaden, diskriminering på bostadsmarknaden, hatbrott inkl. grovt våld, olikabehandling i skolor, olikabehandling inom hälsovården o.s.v? Att rasism är en faktor som påverkar problem så som ekonomisk ojämlikhet och segregering? Du tror att allt detta bibehålls p.g.a. passivt aggressiva kommentarer på sociala medier? Snälla.

     Svara

    Va? För att jag inte tycker det är något problem att en barnbok endast innehåller personer i barnets familj och djur? Mörkhyade människor behandlas ju inte dåligt i boken och har inte uteslutits mer än vad vita som inte ingår i familjen har gjort.

    Finns tyvärr mängder av situationer där människor som inte är vita behandlas fruktansvärt, men detta är inte en av dem.

    Svara

     Du kan börja att läsa på om osynliggörande.

     Svara

      Skriv en egen bok om Margaux bok inte duger. Så fungerar det i en fri värld, men om ni får som ni vill så har vi snart tankeförbud. Du kan ju börja att läsa på lite om de totalitära ideologiernas historia.

      Svara

       Ärligt talat, hur påläst är du själv om totalitära ideologiers historia? För det har verkligen ingenting med den här situationen att göra. Om man släpper en bok på en marknad, då får man räkna med att potentiella köpare har åsikter om innehållet. Det kan handla om att sångaren sjunger falskt, att filmen är förutsägbar, att målningen är ful eller att representationen i boken känns ensidig. Konsumenter har åsikter och vill man tjäna pengar så är man oftast tvungen att anpassa sig efter dessa.

       Svara

        Spoiler: hen är inte alls påläst.

        Svara

         Visst menar du 09:46 nu, för då är jag med på tåget. Att dissa någons åsikter och hänvisa till den fria världen och totalitära regimer, är ju att bete sig exakt så totalitärt och ofritt som hen precis förkastade.

         Japp, okunnighet skiner igenom 😏

         Svara

          Ja, jag menade 09:46 som svamlade om att kritik mot Margaux bok är att likställa med tankeförbud och totalitära ideologier.

          Svara

   Boken heter inte Arnold åker till Skansen. Vilket hade varit mer rimligt egentligen med tanke på bokens innehåll.

   Svara

    Är väl bättre att barnen lär sig var djuren egentligen bor än tror att de enbart finns på Skansen?

    Svara

     Då kunde den ha hetat Arnold åker på safari

     Svara

   Hon kan ju iaf inte ha läst Tintin i Kongo om hon tycker det är en rimlig jämförelse. Varför jämställer man den öppna och grova rasismen i en bok med en annan bok som har brist på representation? För mig blir det bara att förringa rasismen i böcker som Tintin i Kongo och undergräva hela det diskussionen.

   Svara

  Total idioti! Hur man än vrider och vänder på röven så finns det alltid folk som måste klaga.

  Svara

   Shora Esmailian skriver i ETC. Hon får därför räknas som vänsterextrem. Tydligt att hon har en agenda.

   Svara

    Vänsterextrem? Det är som att kalla Lena Andersson högerextrem för att hon skriver för SvD.

    Svara

     Alla som är i offentligheten har en agenda. Inte minst ”författare” av kontroversiella böcker. Tro inte för en sekund att ingen räknat med denna kritik och den spridning den innebär. Ett bra sätt att nå ut i dagens mediebrus är att ”göra bort sig”……. Finns inget folk snackar så mycket om som om någon klampat i det rasistiska klaveret.

     Svara

    För kännedom skriver hon också i Sydsvenskan. Knappast vänsterextrem tidning.

    Svara

  Gnäll gnäll. Om man nu hade ritade svarta personer med i boken så skulle det tolkas som rasism. Krulliga, svarta huvuden och brun hud och kanske andra attribut, samt tillfällen där dessa porträtteras – som hushållerska, chaufför osv. Det går ju inte. Man får liksom välja mellan rasism och exkludering, pest eller kolera. Arnold åker uppenbarligen till Sydafrika för att träffa en massa djur och inte en massa random människor, det skulle jag också göra.

  Svara

   Haha jag med!

   Svara

   Minns hur det gick för Stina Wirsén som hade en svart karaktär i sin barnbok och blev anklagad för att ha ritat en pickaninny, och vara rasist. Och när man frågade kritikerna hur hon skulle ha ritat då (för att hade hon inte haft en rasifierad karaktär skulle hon blivit anklagad för bristande mångfald) så de typ att mångfald får man genom att publicera svarta illustratörer… så förstår att de inte hade med svarta människor i boken.

   Svara

    Det finns vettiga sätt att inkludera människor med olika hudfärg också, varför måste det vara så himla omöjligt?

    Svara

     Ja, det finns en barnbok som heter ”Kjelle reser till Indien”.

     Svara

    Skojar du? Har du sett Wirséns svarta karaktär? Den är skolboksexempel på hur svarta framställdes som nidbilder i minstrel shows o dyl.

    Svara

   Man kan avbilda mörka människor utan att göra karikatyrer/nidbilder

   Svara

    Jo men det är nog lite svårt att vara helt säker på att ingen kan uppfatta det så om man ritar med Stina Wirséns stil.

    Sen var ju lilla hjärtat rätt extrem, men generellt ritar hon ju väldigt förenklade karaktärer, inte portsättlikt liksom.

    Svara

     Eller hur, alla hennes karaktärer är ju målade på samma sätt. Hade ju sett extremt konstigt ut som det bland all konstiga färgblobar utan ben plötsligt hade varit en karaktär som såg precis ut som en människa.

     Svara

   Men du synliggör ju själva grundproblemet själv med den logiken. Att färgade endast skulle ha jobb som chaufför och hushållerska till de vita. Det cementerar ju bara fördomar.

   Svara

    Men det är kanske det Arnold får se i Sydafrika, svarta i dessa yrken. För Arnold kanske inte behöver åka till en advokatkontor där han möter svarta advokater. Arnold är en rik, vit unge som gör sånt som rika, vita ungar gör. Han går på safari med privat guide, besöker vinodlingar där svarta plockar druvorna och har en svart chaffis som tar honom runt. Vad mer vill du att Arnold ska göra på sin resa, eller är det okej att han och hans mamma gör det dom vill göra?

    Svara

  Jag förstår båda perspektiven i den här debatten, men tycker mycket hade varit annorlunda om boken hade hetat ”Arnold åker på safari” istället för att nämna Sydafrika. För boken gör ingenting för att representera Sydafrika som land, och det är väl där skon klämmer för många.

  Svara

   Men vafan det är en barnbok 😂

   Svara

    Haha exakt den har inte till syfte att ”representera Sydafrika”

    Svara

    Och då är det extra viktigt med korrekt representation, eftersom barn inte har livserfarenhet nog att tänka kritiskt. Det finns väldigt många bra barnböcker, som håller hög nivå, både pedagogiskt och språkutvecklande. Vi kan inte mata våra barn med vilken skit som helst, vi måste välja noga!

    Svara

     Hur korrekta är barnböcker och -program generellt? Helt verklighetsfrånvända ur vuxenperspektiv ju. Ska Arnold besöka slummen, kasta godis åt barnen där, se narkomaner och bli knivrånad också? Blir en riktigt lång och händelserik barnbok för alla Sveriges barn, riktigt pedagogiskt och språkutvecklande.

     Svara

      Och varför besöker inte Arnold fängelset där Nelson Mandela satt fängslad?

      Svara

       Ja, men exakt. Och så ska han sitta där i cellen i ett par dagar i solidaritets namn. Det är aldrig för tidigt att lära barn om utrikespolitik, misär och ödmjukhet. Så kan Margaux sen skriva uppföljaren ”Arnold blir en berest världsmedborgare – En bibel för alla vänsterbarn”.

       Svara

      Haha alltså Henrietta du är så rolig, skrattar så jag gråter åt dina kommentarer. Mer!

      Svara

      Så alla svarta i Sydafrika bor i slummen och är narkomaner? Just det, de knivrånar också?

      Svara

       Nej, såklart inte. Vi kan förlänga boken ytterligare och ta med privilegierade, svarta sydafrikaner också. Viktigt med korrekt representation. Alla ska med.

       Svara

        Som har svarta personer som trädgårdsmästare.

        Svara

      Om det handlar om att titta på djur kunde Arnold åkt till Kolmården istället. Arnold förstår inte skillnaden mellan att se vilda djur på Kolmården och i Sydafrika. Det förstår däremot hans mamma som får högre status i sin krets av likasinnade som tycker Sydafrika är coolare än Kolmården.

      Svara

      Det är ingen som begär det. Nu gör du dig dum för att vinna poäng. Det enda som kritiserats är att det inte finns en enda svart person med i boken, trots att ungefär 80% av Sydafrikaner är svarta.

      Svara

     Vad är en korrekt representation enligt dig?

     Svara

      Poängen är väl att det spelar ingen roll hur man gör, för det är alltid nån som tycker man representerar fel.

      Svara

      Det handlar inte om ”korrekt” representation, utan snarare än rättvis representation. Korrekt är verkligen upp till personlig uppfattning. Du och jag har säkert olika uppfattningar om vad en ”korrekt representation” av Sverige är, men kan säkert kommer överrens om något som känns rättvist. Rättvis representation av Sydafrika bygger inte på att reproducera koloniala arv.

      Svara

   Fast barn lär ju sig mycket om världen genom böcker. Men visst, att han åker till ett främmande land och endast träffar sin egen familj speglar väl bara den bubbla de verkar leva i, så på det sättet stämmer den ju ganska väl överens med verkligheten 🙄

   Svara

   Du är populär på fester, va?

   Svara

    Tackar för härskartekniken, men kan meddela att jag är riktigt kul på fest! Dansar, ordnar quiz, vinner beer pong. Eftersom att jag väldigt sällan umgås med folk som tycker det ok att reducera ett land till giraffer och elefanter så blir inte min åsikt i frågan ett problem

    Svara

  Bra point ”6:49”.

  Svara

  Jag förstår inte varför den här boken säljs utanför Margaux egen familj. Känns som att man skulle sälja sitt privata fotoalbum som barnbok. Och varför är den nominerad till ett pris? Beror inte alls på publicitet till Adlibris, väl?

  Svara

   Det måste kännas oerhört pinsamt för de som utsåg nominerade till det där priset nu. Verkar som att de inte ens läst boken, bara nominerat för publicitet. Så pinsamt, ovärdigt och har gjort priset till ett lågstatuspris. Seriösa priser degraderas snabbt genom att hänga på desperata flunsor.

   Svara

  Dessa kränkta vita människor

  Svara

   Jag är inte vit men bra försök.

   Svara

  Jag har likt Margaux koppling till Sydafrika och spenderat mycket tid där. Att man har detta och ändå lyckas skriva en sån här bok tyder enbart på att man oerhört obildad. Tycker boken visar en skev bild som bara bidrar till en stereotypisk bild av Sydafrika. Ur ett postkolonialt perspektiv är den helt sanslös. ”Det är bara en barnbok” , nej inte bara. Böcker bidrar till vår världsbild och den här ger en rasistisk och felaktig sådan. Barn böcker behöver självklart inte vara realistiska och visa hela bilden, men just i detta sammanhanget är det problematiskt.

  Att vite lille Arnold åker på safari och inte möter en enda svart person och att pengarna sedan ska gå till fattiga barn i Sydafrika är fel och inte minst sagt förelagt.

  Svara

   Hur har margaux koppling till Sydafrika? Bara undrar. Känner inte till henne så väl

   Svara

    Hennes styvpappa är sydafrikan.

    Svara

     Aha okej

     Svara

    Hennes mamma är gift med en sydafrikan och bor även en del av året i Sydafrika om jag förstått det rätt.

    Svara

   Tror inte barn vill läsa om våldtäkter och hazing …

   Svara

    Ja för det är ju det enda alternativet till en bok med bara vita människor i ett land som främst befolkas av mörkhyade människor. Här drog man igång den högsta växeln direkt!

    Svara

   Men det är inte som att Arnold åker till Sydafrika och träffar massa vita människor? Han träffar ju ingen människa? Vad är det för bild som det bidrar till?

   Svara

   Nä men ärligt? Det är en bok för barn 0-5 år gamla. En av de viktigaste faktorerna när en skriver barnböcker är att det ska finnas tydliga kopplingar mellan bild & text, därför porträtteras ofta ”oviktiga” karaktärer som suddiga prickar etc. I tex Pettsson & Findus-böcker som riktar sig till de minsta barnen (0-3) utesluts andra karaktärer helt, samma i Mamma Mu & Kråkan osv osv osv. I Tom & Jerry målas människor bara som ett par ben – listan kan göras hur lång som helst. Absolut att boken kunnat använda ”safari” istället för ”sydafrika”, men huvudpoängen är ju att familjen inte träffar NÅGON människa utanför familjen, just för att det är en bok för 0-5 år gamla som handlar om typ 3 olika djur? Representation är oerhört viktigt, men denna debatt är bara löjlig. Boken är skriven för barn som kanske kan upprepa ”apa” eller ”jijaff” när de får den uppläst för sig, där tar det slut liksom.

   Svara

  Jag tror många är inne på rätt sak, dvs hur boken hade bemötts om hon haft med svarta. Jag förstår problematiken i att exkludera dom, men jag kan nog även se problematiken i att inkludera. Allt från hur illustrationerna hade sett ut till på vilket sätt det skulle förekomma i boken. Och då vet inte jag om jag kanske övertänker i fel ände.

  Kan man inte diskutera det istället?

  Jag är vit och försöker ständigt uppdatera mig och lära om och lära rätt. Men jag kan hålla med om att det är svårt, de faller mig inte naturligt än att direkt se problematiken och jag tror vi kan vara fler. Och det har inte att göra med att jag lever i någon priviligerad fantasivärld utan ibland behöver man mer hjälp än de ”att läsa sig till” ger.

  Jag önskar alla var med öppna att diskutera. Istället för att ”sucka” och tycka att de göra hönor av fjädrar, för den bedömningen tycker inte jag vi vita kan göra, men jag tycker också att man går på hårt på dom som inte alltid förstår.

  Svara

   Finns många barnböcker med svarta personer. Om man är rädd för att göra fel anlita en svart illustratör som är problemet löst.

   Svara

   Vidare tänker jag att det finns många realistiska möjligheter som kunde adderat dimensioner till boken. De kunde ju mött en annan (svart)familj som också var på safari. Eller mammas (svarta) kompis kanske kom förbi osv.

   Svara

  Läs action4humanity_se för mer nyans i problematiken kring detta.
  Det ÄR problematiskt att Margaux skriver utan att inkludera. Hon motverkar så mycket.

  Svara

   Fast inga andra personer än hennes familj visas ju i boken. Det är verkligen inte problematiskt. Hade hållit med om det visades en massa andra personer och alla var vita men nu? Nej.

   Sen angående action4humanity så är hennes argumentation på minst sagt en låg nivå. Hon drar upp Margaux resa till barnhem (?) för två år sedan som inte har något med boken att göra och lyfter sedan att Margaux inte svarat på en förfrågan om att dela något om en svart kvinna i tunnelbanan. Det har inte heller något med boken att göra. Och influensers får hur många frågor som helst om att stötta saker hit och dit. De kan omöjligt stötta allt. Nä tycker verkligen det är en smaklös argumentation på det kontot, man får åtminstone hålla sig till sakfrågan om man ska diskutera

   Svara

    Vuxna människor som säger sig vara ”influencers” och däri inkluderar hela sitt och sina barns privatliv, samt därtill gör anspråk på att vara ”författare”- får faktiskt finna sig i berättigad kritik. Tror dock att detta är mer beräknande än vad många tror- självklart insåg hon o de runt henne att denna kritik skulle komma, men det ger bara en skjuts i marknadsföringen eftersom de som kritiserar inte befinner sig i målgruppen. Målgruppen är i det andra gal-tan-gänget och blir därför mer positiva till produkten när motståndargänget kritiserar. Om hon o de runt henne på riktigt hade velat framstå i en mer positiv dager även i det motsatta gal-tan-gänget hade hon kunnat göra en så enkel sak som att ha en annan titel. Alla inser att inkluderar man ordet Sydafrika i titeln har man ett visst ansvar för innehållet eftersom just Sydafrika är ett så problematiskt land. Hade boken istället döpts till något mer neutralt som fokuserade på de vilda djuren eller den långa resan, hade de inte blivit så kritiserade. Men det var inte poängen, poängen var att bli kritiserad av ”rätt/fel” människor. Och därmed positionera sig i gal-tan samt ge gratisskjuts till marknadsfötingen.

    Svara

   Bara för att action4humanity har något att säga om allt betyder det inte att hon har rätt. Folk vågar inte ifrågasätta henne för hon är afrosvensk tycker det är så löjligt. Flunsdöden har skrivit intressant om henne och hennes galna rescue mission till Libyen.

   Svara

  Hon har väl rötter i Nederländerna och är i Sydafrika rätt ofta i deras tjusiga hus, helt säkert utan att träffa en enda svart människa. Har reagerat på det många gånger och framförallt att ingen problematiserar runt det. Sjukt osmakligt

  Svara

   På vilket sätt är det ”osmakligt”? Träffar sällan svarta människor i t.ex. Sverige trots att jag bor här och det finns svarta människor. Sen vet varken du eller jag vem hon umgås med heller som kanske ej vill synas på t.ex. hennes Instagram.

   Svara

   Så vi ska kvotera in de personer vi umgås med haha? ”Jag tycker inte att den här personen med mörk hy är särskilt trevlig men jag umgås med henne i alla fall för att jag ska få godkänt från alla white saviours som hänger på min Instagram”.

   Svara

    Haha var det inte Sandra Beijer som fick skit för att hennes vänskapskrets var ”för vit”? Fattar inte vad folk tycker man ska göra, säga ”nej jag kan inte umgås med dig, jag har tillräckligt många vita vänner. Känner du någon med annan hudfärg kan du skicka dem till mig”?

    Svara

     Nä, ingen menar så men skojig halmgubbe du! Man menar väl att det är intressant och anmärkningsvärt när en människas bekantskapskrets är så homogen när vi är ett land av mångfald, framförallt i Stockholm. Hon har säkert inte valt bort PoC medvetet men det är något att fundera över eftersom det verkligen avslöjar ens position i samhället. Men ingen ber väl någon att vara vän med personer de inte tycker om. Det är bara intressant att tänka på.

     Svara

      Intressant synpunkt. Jag tycker du ska skicka in ett förslag till regeringen om att de upprättar en ny myndighet som enbart har till syfte att välja ut vänner till medborgarna. Dessa vänner måste tillhöra minoriteter och om man inte kommer överens med sin nya vän så får man gilla läget. Jfr tvångsgifte.

      Bra idé. Ingen människa ska tro att den får bestämma över sitt eget liv. Kollektivet först. Utrota individualismen! Leve George Orwell!

      Svara

       Oj vad rolig du är!

       Svara

   Jag tror inte du är medveten om hur otroligt segrerat Sydafrika är…

   Svara

  Det säger väl rätt tydligt. Att en resa för dem, till Sydafrika innebär noll interaktion med befolkningen och stämmer väl bra med fördomar en kan ha om priviligierade vita influensers….?

  Svara

  Du vet väl att de finns vita invandrare väl? 🤣

  Svara

  Med tanke på hur brutalt mördade vita lantbrukare blir i Sydafrika bara för att de är vita och hur de blir behandlade av svarta där över en miljon har behövt fly sina hem så skulle jag ej direkt bli förvånad över att hon ej ”hänger” med svarta människor där.

  Svara

   Vilken rutten fördom. Självklart förkommer det våldsamma konflikter mellan svarta och vit. Speciellt efter apartheid få svarta ville ta tillbaka vad de ansåg var deras. Detta är knappast normen bland lantbrukare (känner många). Det finns både svarta och vita offer av eftervågorna av apartheid.

   Svara

    Det är ingen fördom utan fakta. Vita lantbrukare BLIR brutalt mördade av svarta bara för att de är vita. Finns hur mycket material som helst om just detta. Och det pågår fortfarande. Det är ingen konflikt i form av tjafs, det är massmord på vita människor.

    Svara

     Det händer men det är inte omfattning av massmord. Länka gärna källor. Eftersom jag umgås med många vita lantbrukare i SA tycker jag det är konstigt att dom inte har nämnt detta massmord i samtid. Självklart har jag vänner som blivit attackerade misshandlade och rånade pga sin hudfärg men det går both ways.

     Svara

      ”Eftersom jag umgås med många vita lantbrukare i SA”
      Nej, det gör du inte.

      Svara

       Du kan tro vad du vill. Och jag har inte hört något om massmord på vita, jag har hört om farm attacks men de är inte så utbrett som A vill få det till, se mina källor nedan.

       Svara

        Många kanske var en överdrift, känner två som har jordbruk i klassisk bemärkelse och en som har en fabrik/mark utanför Joburg. I Zimbabwe känner ett flertal familjer där situationen varit liknande efter självständigheten där av att jag kanske skrev många i all hast.

        Svara

         Det är inte bara vita som blir attackerade. Även andra etniciteter som invandrat till Sydafrika som har tex öppnat butik råkar ut för våld, hot och vandaliserade affärslokaler.

         Svara

          Stämmer TRH. Fast attacker mot white farmers och black on black xenophobic violence är lite två olika issues.

          Hur som helst är Sydafrika ett otroligt våldsamt land. Jag har stor respekt för de vita jordbrukare jag känner där. Otroligt hårt arbetande människor.

          Svara

           Åh, ja. Menade det mer som en bekräftan på att hela landet är extremt våldsamt och att alla som inte räknas som nativ råkar mycket illa ut.

           Ville liksom kväsa den där protesten om ”omvänd” rasism jaddi jadda.

         Jag tänker att du känner fler än gemene man här i kommentarsfältet. Förstår inte hur någon kan ifrågasätta en sån sak. Jag utgår från att det någon påstår stämmer.

         Svara

    Fördom? Det är tyvärr en hemsk sanning. Självklart hade jag tyckt det var lika fruktansvärt om (och när) det var tvärtom. Men mord och misshandel på vita sydafrikanska lantbrukare sker återkommande och det är verkligen inget att förringa. Bara för att du råkar känna några jordbrukare där betyder ju inte det att dom (eller du) har full koll.

    Svara

   Nämen nu får du lägga av! Läs på om Sydafrikas historia snälla. Vilken skev bild.

   Svara

    Du verkar ju inte direkt fatta ett skit. Detta är ej direkt mina åsiker utan helt enkelt fakta om hur vita lantbrukare blir behandlade där. Läs på själv.

    Svara

     Skicka gärna hur många procent av vita jordbrukare som blir mördade varje år.

     Svara

      Oh well googlade själv ” (…)to a key fact: last year, in a country where almost 20,000 people were slain, most of them black, there were only 62 farm murders, according to government statistics. 62. According to one of the country’s largest agricultural associations, murders of farmers are at a 20-year low. And not all of the victims are even white.” Pulitzercenter. Självklart är de 62 hemska, om man bott i Sydafrika och hängt med vita har man hört om enstak mord/farm attacks, någon känner någon, någons släkting osv. Jag har aldrig förnekat detta i mina kommentarer dock så är vidden, ett massmord, av det inte så stor som du vill göra den till. Probemet är inte att svarta mördar vita, problemet är det rashat som finns kvar efter apartheid som gör att båda sidor mördar varandra. Vad de svarta ha fått utstå genom historien är betydligt vätte än 62 mördade vita per år.

      Svara

       * 49 vita (3 av personerna som blev mördande på vita gårdar var svarta enligt nytimes).

       Svara

       Det här med massmord av vita markägare är en riktig klassiker på högerextrema delar av internet. Naturligtvis finns det ingen grund för påståendet om massmord, men det är oviktigt för det handlar bara om att misstänkliggöra svarta människor.

       Svara

     Jo fast innan det flera hundra år av förtryck mot svarta, med många många mord och bestialiska handlingar. Att inte ens ha med en svart person i en bok om Sydafrika är helt sjukt..

     Svara

    Om hen ska läsa på om Sydafrikas historia bör väl du läsa på om Sydafrikas närhistoria..?

    Svara

     I så fall hela nutidshistorian. Även våldet mot svarta.

     Svara

   Och våldet mot den svarta befolkningen då? Apartheid avskaffades för bara 25 år sedan. Sydafrika är extremt ojämlikt. Vita människor tjänar tre gånger så mycket som svarta, där 64 procent lever under fattigdomsgränsen jämfört med en procent av vita: https://edition.cnn.com/2019/05/07/africa/south-africa-elections-inequality-intl/index.html

   Svara

    Whataboutism

    Svara

     Nej, fakta.

     Svara

   Tro fan att det sker en motreaktion efter kolonialism och apartheid? Åk inte till landet dina förfäder förstört då om du är så rädd? ¯\_(ツ)_/¯

   Svara

    hur Vet du vilka hennes förfäder är och vad dom har gjort?🤔

    Svara

   Blir vita landbrukare mördade i Sydafrika? Ja, för att det handlar om konfliter om land som tidigare tagits ifrån den svarta befolkningen.
   Men i Sydafrika mördas i snitt 58 personer per dag. Om 50 vita bönder blir mördade per år så skulle jag inte påstå att det sker massmord av dem.

   Svara

  Alltså skillnaden är ju att ca 80% av befolkningen är svarta i Sydafrika. Det är omöjligt att inte stöta på någon av en annan hudfärg än vit i SA. Självklart är det segregerat fortfarande men har varit på många safaris tex där andra besökare varit svarta afrikaner.

  Svara

   Du glömde färgade. Det finns färgade i SA som tycker det är extremt viktigt att påpeka att de är just färgade, inte svarta.

   Svara

    Färgade var ett ord man inte fick säga i Sverige förr i tiden, har det ändrats? Vad är jag då, transparent? Är ju knappat vit heller liksom.

    Svara

     ” I USA och många engelskspråkiga länder anses det nedsättande att använda ordet colored. Istället används begreppet people of color som en neutral benämning på icke-vita.” – Wikipedia.

     Tror inte ”färgade” är en bra översättning av PoC…

     Svara

     Vet inte om Sverige men i Sydafrika har ordet ”färgade” etablerats länge sen och används fortfarande. Just i syftet att göra skillnad.

     Svara

    Coloured i Sydafrika (och Namibia Zim och Zed) är något annat än det vi i Sverige menar med färgade.

    För att förstå rasmotsättningarna i Sydafrika och grannländer bör man ha tillbringat en del tid i regionen. Det finns en viss komplexitet som europeisk media inte fångar. Och blanda inte ihop Sydafrika med USA…. Helt olika kulturer.

    Svara

  Jag blir lite orolig när jag ser det här kommentarsfältet. Hur kan det vara en negativ sak att inkludera en svart person (/flera svarta personer) i en barnbok som utspelar sig i Sydafrika? Är inte det ett enkelt och odramatiskt sätt att introducera det faktum att vi har olika hudfärger runt om i världen?

  Nu har inte jag tolkningsföreträde i den här frågan, utan jag lär mig kontinuerligt. Är jag helt ute och cyklar, finns det någon problematik kring att inkludera en svart person i Margaux bok? Varför är jag i så fall ute och cyklar?

  Svara

   Ingen har ju sagt att det är negativt att inkludera svarta personer i boken? Det många säger är att det inte är negativt att det inte finns svarta personer i boken eftersom det inte finns några andra personer överhuvudtaget bortsett från Arnold och hans familj.

   Svara

   Å det här jävla tolkningsföreträdet. Du får ha en åsikt ändå. Så sjukt less.

   Svara

  Idag kan du få precis ALLT till att handla om rasism. Vrid och vinkla och bara bestäm dig så TADA är du där! I kränkthetens tidevarv kan man inte ens skriva en barnbok som innefattar din familj. RASISM!!!!!!!!!!!!!!! Lägg ned för i helvete

  Svara

   Det kanske snarare är så att rasism faktiskt existerar i mycket större omfattning än vad du själv är medveten om?

   Svara

    Nope. You’re wrong.

    Svara

   Oj, är det du som alltid är inne och gapar när det handlar om il 🤔 känner igen ditt sätt att uttrycka dig.

   Svara

  Jag bor i Sydafrika, här är det definitivt ingen som känner till Margaux eller bryr sig om hennes bok. Spännande att svenskar är så engagerade. Boken verkar mestadels handla om djur och det finns säkerligen många liknande barnböcker om exempelvis the Big Five som också fokuserar på just djurbilder. Inte speciellt kontroversiellt i mitt tycke.

  Svara

   Fast det är ju ingen som påstått att det är en stor grej i Sydafrika där den inte ens publicerats. Varför skulle det vara det? Och att det finns djurböcker är klart, men då skulle man som en person skrev kallat den för ”Arnold åker på safari” istället.

   Svara

    Antog det var för sydafrikanernas skull som svenskar ojar sig över boken. Men inser att det är för andra svenskars skull.

    Svara

     Och du ser inte att svenskars världsbild indirekt kan påverka folket i Sydafrika ?

     Svara

      Detta är en barnbok om lejon och giraffer och inget politiskt manifest. Hur menar du att det sydafrikanska folket påverkas av denna bok? Tror du att barn växer upp till apartheidförespråkare bara för att dom läser en bok om djur på dagis?

      Svara

       shit nivån på ditt resonemang, häpnadsväckande låg

       Svara

   Finns väl två eller kanske till och med tre sidor av myntet. Det ena är att svarta sydafrikaner kan känna sig missrepresenterade. Vilket kanske inte är jättetroligt eftersom Margaux, som du så riktigt påpekar, inte är någon jättekändis för dem direkt. Det andra är att svenska svarta barn och vuxna kan tycka att det är lite olustigt. Det tredje är att det inte direkt förmedlar en bra världsbild till våra egna svenska barn och det är väl det farligaste. Känns lite som att någon skulle göra barnboken ”Sebastian hälsar på farmor i Sverige” och så går resan överdrivet tydligt till en tant på Östermalm med en avstickare för en promenad på djurgården.

   Svara

    En tanke som slog mig efter att ha läst din kommentar om östermalmsdamen är väl att det kan finnas utrymme för olika sorters historier och böcker. Måste alla böcker om Sverige innehålla inslag av förorter, utanförskap och gängvåld? Måste alla böcker om Sydafrika handla om förtryck, apartheid, kåkstäder och fattigdom? Kan det få göras böcker om prussiluskan på Östermalm utan att det blir politik? Eller en bok om Sydafrikas lejon? I någon mån känns det väl som att ja, tydligen måste all media innehålla en massa politiska vinklar, diskbänksrealism och klassanalys (av detta kommentarsfältet att döma). Men själv känner jag att vi lever i denna deppiga verklighet varje dag, läser om den i tidningen, ser den på TV osv. Därav kan det vara fint om det även fanns böcker som i huvudsak är underhållande och avslappnande istället för politiska.

    Svara

     Ja det har du så klart helt rätt i, men naturligtvis finns det perspektiv du efterlyser återgivet i litteraturen. Det är inte de marginaliserade perspektiven som huvudsakligen framhålls, varken nu eller historiskt, även om det har skett en förbättring.

     Om man kikar på en topplista över vilka böcker som säljs mest, så har du i princip bara den typen av böcker som du efterfrågar (och deckare). Exempelvis innehas förstaplatsen på Adlibris av ”Boken som inte ville bli läst”, av David Sundin. I övrigt består topp 10 av vanliga barnböcker, självhjälp och deckare. Det finns egentligen bara en bok på topplistan som är lite så som du beskriver och den är skriven av Barack Obama.

     De böcker, som inte är deckare, som marknadsförs och framhålls absolut mest i Sverige de senaste 15 åren är annars ganska harmlösa berättelser av t.ex. Backman. Det finns med andra ord fortfarande gott om utrymme för den typen av narrativ.

     Svara

     Det är så kul att alla tror att motsatsen till att visa en tillrättalagd vit värld alltid är att visa gängvåld och utanförskap, man skulle ju kunna tro att en Ahmed till kompis eller kanske, i mitt fiktiva exempel, en granne som handlar på lidl skulle räcka…

     Ok, låt oss ta ett reellt exempel. En film! Italienarna är bara ytterst marginellt intresserade av Sverige. Därav kommer de inte läsa böcker om Sverige ur olika synvinklar. Däremot verkar många ha sett en gammal film om den påhittade svenska synden (Svezia, inferno e paradiso) och den har därav färgat deras uppfattning av Sverige. Och än idag får man höra att vi är frejdiga och studsar nakna på studsdjur och så vidare. Det kan rentav vara irriterande när man som liten pryding kommer till Italien och förväntas vara på ett visst sätt.

     Sydafrika är inget vi matas med varje dag. Inget vi här i Sverige läser speciellt många böcker om. Därför så finns det en chans att barn faktiskt tror att Sydafrika är ett land man åker till för att kolla på djur och alla människor runtomkring är vita är ganska stor om de får tassarna på Arnold i Sydafrika-boken och sedan går vidare med sina liv och kollar babblarna. Så varför som författare inte ta tag i det där redan från början och erbjuda en mer nyanserad bild.

     Svara

      Spännande med böcker där det ska kvoteras in en Ahmed som går till Lidl. Blir litteraturen verkligen bättre av det? Borde Margaux bok också ha kvoterat in ett sidospår om Tendai som köper pap på Shoprite innan han går hem till Khayelitsha?

      Är det verkligen så viktigt för barn att lära sig om hudfärger och ”vilka hudfärger som bor vart”? Är det inte allmänt känt bland alla åldrar redan, att i Afrika bor folk med mörk hy? Om man har ett politiskt intresse kanske det rent är mer lärorikt att få veta varför Sydafrika inte endast består av folk med just mörk hy, och kanske det rent av är något man hellre läser om i en annan fördjupande bok om ämnet istället för Margaux barnbok om afrikas djur?

      Personligen kan jag tycka att fixeringen vid andra människors hudfärger involverar ett ”vi-och-dom”-tänk som är problematiskt i sig. Det bästa sättet att bemöta människor, är att bemöta dom som just människor, och inte gruppera folk utifrån hudfärger eller dela upp ”förtryckare” vs ”de förtryckta”. Jag förstår att tanken är god, men jag kan inte se att världen blivit bättre av det i praktiken. Vill man göra skillnad för de som lever i fattigdom och förtryck, så kan man exempelvis donera en slant till välgörenhet (eller åka och hjälpa människor på plats). Något som Margaux säger att hon kommer göra för en del av bokens vinst, så det är ju fint.

      Svara

  Vad är det för fel på Tintin i Kongo? Älskade den när jag växte upp!

  Svara

   Googla så ser du.

   Svara

  Men det här är lätt fixat. Nästa bok kan heta ”Arnold reser till Rinkeby”.

  Svara

   Dagens bästa 🤣 inb4 woke tears

   Svara

  Jag reagerar mer på att den här boken blivit nominerad till ”Årets barnbok”, än att en influencer lyckats klämma ur sig en liten bilderbok som inte var helt PK och genomtänkt. Menar nu inte att det är ”bra” att inga svarta personer porträtteras i boken, men jag tror inte hon har reflekterat över det alls. Hon har bara slängt ihop det här som en kul idé samtidigt som 44 andra ”kul” projekt hon gör och eftersom hon är känd fick hon trycka boken. Så funkar det ju nu, influencers får göra exakt allt eftersom förlag, klädkedjor etc tjänar pengar på dem. Men att en sådan bok blir nominerad till ett stort bokpris är däremot jätteproblematiskt tycker jag.

  Svara

   Vi får hoppas på nästa års bubblare: Fatimah åker till IS

   Svara

   Som tur är är det ett bokföretag vars pris det gäller, och inte någon oberoende instans eller mer prestigefyllt bokpris. Då kan vi börja vara rädda för vår dystopiska samtid på riktigt!

   Svara

   Ingen absolut ingen annan än Margax hade kunnat få den dyngan utgiven. Antagligen har förlaget inte heller läst den. Bara tryckt på print.

   Svara

  Men ärligt, vad är poängen med en barnbok som bara handlar om författarens närmaste familj? Den kunde tryckts upp på valfri fotoboksföretag och delats ut till de närmaste som en trevlig julklapp. Som en del andra har även jag koppling till Sydafrika och skulle aldrig köpa den boken pga 1) den handlar inte om Sydafrika 2) Afrika används som exotisk kuliss och 3) den handlar om ett barn och en familj jag inte känner och inte har intresse för. Shora har helt rätt i sin text.

  Jag köper däremot gärna böcker som handlar om okända människor/påhittade människor/verkliga människor om boken tillför något, men det gör knappast denna.

  Sedan tycker jag att den följddebatt som uppstått på en del forum, där det diskuterats att Margeaux sagt att hon skulle skänka ev prispengar till ett bokprojekt i Sydafrika, och att det skulle vara meningslöst pga analfabetism bland den svarta befolkningen också är helt uppåt väggarna. Fattig betyder inte automatiskt analfabet.

  Svara

  Vem är det som nominerat boken någon som vet? Tänker att om den nu handlar om hennes familj (har inte läst den) vad är det som gör den så speciell att den skall nomineras? Vi ser ju ganska mycket av den familjen överlag tycker jag räcker inte det?

  Svara

  Hur många lägger en spänn på att Margaux ringer Ebba och ber om hjälp hur hon ska formulera sig?

  Svara

   Efter kritiken, alltså..

   Svara

   Vem Ebba? Och varför?

   Svara

  Även vardagsrasismen på instagram har kritiserat den ganska hårt.

  Svara

  Kärnan i det hela är väl den att Margaux helt enkelt skulle hållit sig borta från att skriva boken. Att visa hur härligt livet är i Sydafrika för vita kolonisatörättlingar (jag känner inte till familjehistorien alls men han verkar ju vara sydafrikan och då kan man väl anta att han i alla fall bodde där innan 1994 också) känns väl sådär halvfräscht och där behöver nog minnet från apartheid vila lite. *Oh vad fint, Arnolds styvmorfar och generationerna innan förtryckte svarta och snodde deras land och kolla nu vad härligt att vakna upp till giraffer utanför fönstret* (obs, har inte läst boken) ger väl kanske lite dålig bismak i läs- och myshörnan. Att boken ska översättas till andra sydafrikanska språk och doneras till fattiga sydafrikanska barn låter ju lite Carola-white saviour-komplex-vidrigt.

  Svara

   Du låter som en kul typ!

   Svara

    Du med! Verkar så bildad utifrån din kommentar.

    Svara

   Hur vet du att Arnolds styvmorfar förtryckte svarta?

   Svara

    Det gjorde man nog ganska så automatiskt om man var vit i apartheidens Sydafrika. Kan tänka mig att om styvfarsan hade varit frihetskämpe på de svartas sida så hade inte Margaux varit sen med den informationen.

    Svara

     Nej nej nej vilken tanke, så om en person inte hjälper till och är en kämpe för de svarta så ska man automatiskt vara en förtryckare? Har du hört talas om bystanders? Och innan någon kommer hoppande och säger att om man är en åskådare så är man automatiskt förövare så får du tänka om.
     Många åskådare under förintelsen ansåg att de inget kunde göra och ville inte riskera att råka illa ut och i vissa totalitära stater så är rädslan hos folket så stor att de inte vågar göra något. Nu säger jag inte att fallet var så i SA men det är felaktigt att vara så svart eller vit i sitt tänk att om du inte är en kämpe är du förtryckare

     Svara

     Men lägg ner Marion uppenbarligen har du noll koll på Sydafrika och vitas historia i detta land.

     Svara

      Och du är såklart superinsatt?

      Svara

  Jag tror Margaux hade röstat för apartheid i Sydafrika.

  Svara

   Tror inte hon vet att den upphört.

   Svara

  Konstigt nog hörde vi aldrig så här mycket ramaskri från woke-människor över boken Farfar har fyra fruar.

  Svara

   Vilken influencer har skrivit den?

   Svara

    *svar till Li däruppe

    Svara

  ?? Googlade den kort och verkar ha diskuterats jättemycket. Alltså allt man får upp är diskussion och kritik. Författaren drog tillbaka sitt deltagande på bokmässan osv. Bra försök till historierevidering hörru!

  Svara

   Det är alltid samma sak när man faktakollar sådana påståenden. Alltid revisionism. Li har typ läst det på fb och sen tror hen att det är sant.

   Svara

  OT men innehåller margaux senaste video smygreklam från Circle K? Med tanke på att de skrev i Mars i sina sociala kanaler om ett kommande samarbete med henne men jag har i alla fall inte sett nått sen dess…???

  Svara

  Problemet är kanske att M inte har en ex-man..? (Ja, jag är kul på fester.) 😉

  Svara

  Att denna Margaux inte är den direkt vassaste kniven i lådan har väl framgått med all önskvärd tydlighet under lång tid men det här var ta mig tusan ännu dummare. När jag och min familj nu tagit en bild på familjen som vi skickar som julkort, borde jag också ha infogat en oidentifierad, färgad person i den? Jag hör redan invändningarna: ”Det är inte samma sak”. Jo, det är precis samma sak.

  Få inte människor att tycka att det är viktigt att motarbeta verklig rasism genom att hålla på med sånt här trams som i bästa fall bara får människor att skratta men i värsta fall får dem att ta avstånd med allt viktigt antirasistiskt arbete därför att man cementerat sin uppfattning att det ju ändå bara är larv.

  Svara

   Jag vet inte vad som händer med autokorrigeringen här på Bloggbevakning ibland med i ovanstående ska det iaf självklart vara ”Få inte människor att tycka att det är Oviktigt….” och ”i värsta fall får dem att ta avstånd FRÅN…”

   Svara

  Jag har arbetat som redaktör med barn- och ungdomsböcker på bokförlag i många år. Jag är häpen (utan att ha läst boken, så jag har ingen kommentar kring den litterära kvaliteten) över hur denna text öht har kunnat bli utgiven. Inkludering och representation diskuteras enormt mkt just vad gäller barnböcker. Bokförlaget där den kommer ut är inget barnboksförlag i första hand, kanske beror det på det. Mysko också att illustratörens namn är mindre både på omslaget och titelsidan. Gängse är att bägge upphovspersonerna i en bilderbok delar royalty 50/50 och får lika mycket utrymme, då texten i regel inte fungerar utan bilderna.

  Svara

   Superintressant med perspektiv från förlagssidan! Det hela är verkligen märkligt.

   Svara

  Undrar om jag är en av få som faktiskt läst boken? Och det hade jag inte gjort om jag inte hade läst på ensvartfeminists Instagram om boken (bra reklam) Boken är till för typ 2-åringar. Att man då har förenklat boken till att endast innehålla familjen och djur tycker jag är naturligt och bra för barn i en den åldern. Ja, det finns mer än elefanter i Sydafrika men är man 2 år är det nog oftast djuren som är mest intressanta! Hade boken varit gör ex. 7-åringar hade jag förväntat mig lite djupare innehåll men inte för 2åringar.

  Tänker också att det till och med kan vara bra att visa vita människor som bor i Afrika, lika mycket som att det är bra att visa svarta som bor i Europa för att visa att man inte alltid vet var folk är ifrån bara utifrån utseendet.

  Det mest upprörande i boken är att de kallar änder för ankor!

  Svara

   Menar du som en åldersgräns när man behöver informera yngre barn om att världen inte enbart består utav vita person (även på platser där vita ej är i majoritet)?! Att det icke vita är något komplext som barn kan behöva mer kognitiv utveckling för att kunna hantera (till skillnad från alla vita i dess omgivning som är självklara och som aldrig har behövt en förklaring gällande deras existens)?!

   Ulla, det är just det tankesättet som du visade här ovan i din kommentar, som är en stor del av problemet, att icke vita syns som ett ”bihang” till dem som alltid får existera (vi vita).

   Eller har du även förslag på när vita ska introduceras för vita småbarn (som en ingår i barnets familj)? Att fram till dess ska barn enbart bläddra i djurböcker?

   Likadant resonerar många gällande människor utanför heteronormen, att barn ska ha uppnått en viss ålder för att förstå (trots att det introduceras och uppmuntras att småbarn ska leka ”mamma, pappa och barn”).

   Det blir bara så tokigt! Inkludering har inte ett åldersförknippat startskott det ska vara med från början. Oavsett vad i det mänskliga det gäller, och framförallt etnisk mångfald!

   En bok i Sydafrika med bara vita karaktärer! Skulle du anse att det var lika korrekt och att man gott kunde vänta om det skrevs en bok om Öland och inte en enda vit karaktär var med? För i en annan kontext som frambringar ett ifrågasättande, gör att man också måste tänka utanför sin egen ruta för att se det olustiga i den här sorgliga barnboken som ska utspela sig i Sydafrika och enbart ge ett vitt perspektiv på det i landet. Inte ens på en plats där mörkhyade är i majoritet får det lov att ges utrymme.

   Svara

  Varför envisas folk med att bli förvånade när Dietz gång på gång genom åren visar sin syn på människor?!

  Varför har folk vägrat tro henne när hon upprepade ggr. har visat sin unkna människosyn?

  Personligen är jag inte besviken, då jag aldrig förväntade mig att en outbildad, med en hel del att sakna gällandet ”jaget”, som ovanpå det har familjerötter i Nederländerna (höjden av kolonial blindhetsmentalitet som fortf. utövas inom den familjen). Hon är en typisk ”Saltis”-bo, och få saker skaver så mycket som att sitta på middagar med vita rika människor med mindervärdeskomplex. Nåja, tillslut tröttnar folk!

  Världsfrånvända människor ska inte skriva barnböcker!

  Svara

  Har verkligen Margaux en exman? Deras ”bröllop” var väl bara ett reklamjippo, eller har jag fel?

  Svara

  Vilken idioti. Är inte mörkhyade med blir det ramaskri men tänk OM hon hade tagit med mörkhyade, vilket liv det blivit för att hon automatiskt hade associerat Afrika med mörka. Hur man än gör blir det fel bland alla lättkränkta människor. Skiiiit i vem fan de träffar i Afrika.

  Svara

   Fast nä nu är du med en idiot. Klart afrika associeras med nörkhyade människor. Visst befolkningen i vissa afrikanska länder är mef blandad men majoriteten är mörk. Att åka till ett afrikanskt land och undgå att stöta på mörkhyade personer är vad jag (och många andra bevisligen) anser vara.. anmärkningsvärt.
   Maggan hade kunnat göra det här mycket bättre. Arnold hade kunnat träffa en mörkhyad pojke/flicka och fått en vän och så kunde boken handlat om vänskap. I det här fallet hade de varit mer smakfullt om Arnold åkt till ett Zoo istället.

   Svara

   Är det verkligen idioti att det blivit ramaskri av det här? Tänk att det tycker inte jag.

   MAGGIS ÄR DET DU?!

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.