Behöver Lovisa Worge gå en ”crash course” i influencer marketing nu när hon ska vara en influencer?

Lovisa Worge kan fortsätta hävdar att hon bara ”tipsar” om CAIAS produkter och att det är anledningen till att hon inte markerar dessa inlägg som reklam, men när hon börjar pratar om CAIA som ”vi” och berättar hur mycket hon har ”krigat” för att läppennan – som bär hennes namn – ska bli precis så som hon vill, så försvinner det sista lilla tvivlet till om det här är ett ”tips” och det blir solklart för alla och envar att det rör sig om ren reklam.
I Konsumentverkets vägledning för marknadsföring på sociala medier så finns det ett fiffigt litet avsnitt om just detta.
Det får bli söndagens lästips, framför allt till Lovisa, som inte verkar ha lagstiftningen helt klar för sig.

Hon kan fortsätta göra smygreklam för CAIA Cosmetics – det kommer i slutändan bara drabba henne själv – ja, och CAIA Cosmetics då så klart..
Kanske kan Lovisa använda pengarna hon fick i sin senaste löneförhöjning till att betala för de juridiska kostnader som en stämning i patent och marknadsdomstolen brukar resultera i?
De brukar hamna på ett par hundratusen kronor för influencern, verkligen ett kul sätt att använda sina pengar på, visst visst?

 

KLICKA HÄR!

94 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Influencers= vars enda syfte är att få människor att sluta tänka själva.
  Kan inte fatta hur alla dessa dussinkarikatyrer har så många följare. Det är nästan lite obehagligt om man tänker på varför de är så populära.

  Kusligt med sådana så kallade ”förebilder”

   Alla dessa dussinkarrikatyrer har som förebilder också haft några förebilder.
   Bl.a. Den ytterligt verklighetsfrämmande Isabella ”Privatjetsfeministen” Löwengrip.

   Allt för Stjärnglansens Corona!

    Sluta…det var kanske roligt (…?) för ett år sen men nu upplevs du bara som påfrestande.

     Jag uppfattar personen ifråga som en arbetslös snubbe i övre medelåldern, singel såklart och snabbt rasande ner i gubb-träsket, överförtjust i att ha hittat ett forum som påminner om Flashback men där hans patetiska kommentarer inte drunknar lika lätt. Inte ett dugg intresserad av eller insatt i influencers eller bloggar egentligen, men självkänslan behööööööver synas minst ett par gånger varje dag. Han trålar också dagligen efter nya spännande ord och slang som han kan använda för att verka ”med”.

    Besatt much? Sök hjälp

   Folk som har bekräftelsebehov följer oftast dessa idoler slaviskt och det är bara för att man önskar någon slags tillhörighet. Att köpa det som idolen föreslår ger en känsla av att vara lyckad. Har man ingen egen vilja och dålig självkänsla kan man hoppa på det mesta utan att ställa sig frågan varför.

  Hon pratar och beter sig precis som Bianca, jag hoppas innerligt att alla influensers bara självdör snarast det hade varit min julklapp

   Wtf? Du önskar att folk dör i julklapp?

    Tror nog TS menar att >> fenomenet << influensers självdör. Inte att de faktiska personerna dör.

     ”att alla influensers bara….”

    suck

   jag tänker att blogg-formatet dog ju ut, undrar om instagram också kommer göra det? Men det övergår ju direkt till något annat och det verkar bli ännu mer videoformat? Så tror tyvärr aldrig det kommer dö ut helt utan bara byta plattformar. Men visst märker man redan nu att folk är trötta på reklam. Streamingtjänster som spotify, viafree etc får man ju betala för att slippa reklam. I framtiden kanske det blir detsamma med instagram? dvs man får betala för att slippa all reklam, eller att instagram skapar en parallell ”företagsvariant”. Kul att spekulera bara.

   Är så avundsjuk på ditt fantastiska innehållsrika liv

   Har redan allt jag behöver, en frisk familj. Däremot så orkar jag inte se, höra, läsa om alla influensers och deras bravader, alla är kopior av varandra.
   1. Alla har gjort sina egna skönhetsprodukter och det mesta är rent skräp till överpris
   2. alla släpper kläder, samma här det mesta är rent skräp till överpris
   3. Alla är sjukt skrytsamma och skapar ett ideal för de unga idag som inte är hälsosamt
   4. Alla gör skönhetsingrepp och detta skapar också ett ideal som inte är hälsosamt.
   5. Dom lever i många fall på sitt namn de fått av sin mamma eller pappa, samt deras pappa/mamma/man betalar till stor del deras levnadsstandard innan dom blir ”stora” på riktigt.
   6. Allt dom säljer är alltid det bästa som finns, om det är smink eller tröja eller mat. Alltid samma. Tyvärr så skapar detta en felaktig syn för våra unga som luras.

  Är hon influääänser nuuu!

  Hoppas detta ”yrke” dör ut omgående!
  Så trött på dessa reklampelare med arrogant uppsyn så fort de får den minsta kritik.

   Alltså jag förstår inte charmen med att vara influencer egentligen. Såå många unga som vill ”satsa” men det är ju precis som du säger vara en glorifierad reklampelare? Som vilket annat jobb inom sälj som helst, få betalt för att pusha och sälja så mycket produkter som möjligt. Lägga tid på att fota bilder för företag med tveksam produktkvalitet och moral (se inlägg om NAKD här under) eller som Therese Lindgrens video hon nyss la ut på Youtube med ”10 DIY Julklappstips” (som f.ö bara var 6 tips..?) som BARA var en 15 minuter lång reklamvideo för Hemtex. Alltså jag kan inte hjälpa att tänka att det måste vara sjukt tråkigt och tjatigt att liksom hela tiden pushapushapusha för någon produkt, sälja, nämna partnern vid namn 15 gånger i samma video etc. Förstår inte charmen.

  Förstår inte problemet med att markera egentligen.. Alla som har influencers som idoler kommer ju köpa oavsett om det är ”ett tips” eller reklam.

  Hon känns så fruktansvärt ocharmig och som en innehållslös människa.

   Håller verkligen med.

   Håller oxå med! Har ni tänkt på att hon är en annan person när inte Bianca är med.
   Förut var hon tyst som en mus, höll bara med Bianca och var en skugga och nu när hon är själv så låter hon exakt som Bianca!
   Samma ”sälj”-sätt som jag tycker påminner om ”bilhandlartyper”….
   SJUKT JUUU!

  Hela min magkänsla skriker att jag inte tycker om den där Lovisa. Konstigt. Känner så var gång jag ser/läser/hör något om henne.

   I Wahlgrens värld tycker jag att hon verkar skön, i vloggar på Biancas kanal verkar hon smått dryg. Vet inte vilken sida som är den ”verkliga”. Tycker ändå hon är ganska skön.

   Känner precis samma och kan heller inte förklara varför!

    Det är för att hon ser ut som Draco Malfoy ?

   Jag tror man får ett visst obehag för att hon verkar sjukt falsk. Jag tror hon umgås med Bianca så pass mycket för att en dag få ett stort erbjudande och ”komma någonvart” själv. När hon nått dit hon vill kommer hon kasta Bianca på soptippen. Men vad vet jag, bara min känsla (och är enligt mig själv en god människokännare). ???‍♀️

  Haha ni är ju helt besatta av dem ändå önskar ni att de försvinner.

  Jag gillar inte den här tjejen alls. Hon är en sneaky och slug j*vel.

  Cam Cam kan du länka till avsnittet du hänvisar till?

   Avsnitt?

  Jag får en så dålig känsla av influencers som Kenza, Lovisa och andra ”modebloggare” eller vad de nu är.

  Det känns som ett så fattigt och innehållslöst liv att ha som största hobby att förbättra och förfina sitt utseende och yta. Ibland när jag läser denna bloggen så undrar jag var modebloggarna gör om dagarna förutom att shoppa, ta kort på outfits och ”kriga” för att någon sminkprodukt ska bli precis som de vill.

  Mina hobbys är att vandra, skapa i form av att måla och göra saker i lera och att skriva. Ingen hobby är ju finare än någon annan, men jag kan inte låta bli att känna att kanske ger hobbys som innebär att du skapar något eller kan se resultat i dig själv som person en större och längre känsla av tillfredsställelse? Är det därför modebloggarna är i så stort behov av att hela tiden konsumera mer och oftare eftersom att konsumtion som hobby ger väldigt kort tillfredsställelse?

  Jag hoppas de mår bra i sitt liv. Min dåliga känsla kanske bara är för att jag vet hur tom jag hade känt mig om jag inte fyllt mitt liv med annat än konsumtion, men vi är ju alla olika.

   Man kanske kan ha både och? Utseende och sedan andra saker med? Men förstår din poäng

   Får jag fråga varför du läser en blogg om dessa människor om deras liv för dig inte bara är ointressant utan totalt oförståeligt?

    Jag menar inte detta som något spydigt utan undrar genuint. Jag skulle tex aldrig läsa en blogg om folk som gamear eller kör cosplay.

    Inte OP, men jag följer typ en influencer (Sandra Beijer, och även det är rätt sporadiskt ändå) och sitter i samma båt som OP. Jag kan inte relatera till dem eller till att ens vilja följa dem. Men det är ändå intressant att följa här i en mer koncentrerad form – för oavsett vad jag anser om dem så har de ju onekligen ett stort inflytande idag, framförallt på unga. Och jag tror det är viktigt att jag förstår på ett ungefär hur saker ser ut i influencervärlden av den anledningen. Därtill är kommentarsfältet ofta intressant också. Tror många som läser här är här för kommentarsfältet faktiskt, där det dels diskuteras en del om influencers, men diskussionerna mynnar också ut i andra ämnen (som ändå är relaterat till inlägget) eller i Öppet Spår där det är fritt fram för nästan vilka ämnen som helst och som får 500-1000 kommentarer varje gång.

    Jag går in här några gånger i veckan. Mina syskonbarn följer en del bloggar så därför kollar jag hur bloggvärlden ser ut regelbundet så att jag ska kunna förstå vilka de pratar om 🙂

     Hahahaha….

  Om Bianca tycker att hon är okej så är det så.
  Det jag har sett är att hon bryr sig väldigt mycket om Bianca och det finns en värld och tid utanför Wahlgrens och vloggarna.

  Nu ska influencers tydligen kallas in för att få ungdomar att respektera restriktioner, råd och anvisningar från myndigheterna.
  Undrar hur det ska gå. Många influencers har ju visat väldigt lite respekt för detta virus.
  ”Regeringen satsar allt mer på att nå unga med information om coronapandemin med hjälp av kända profiler på sociala medier.
  Inrikesminister Mikael Damberg har i veckan pratat om corona med influencers. Och att det händer nu är ingen slump.
  ”Det är ett läge nu där vi ser att smittspridningen har ökat ganska mycket i ungdomsgruppen”, säger han till P1-programmet Godmorgon världen.”
  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7617456&fbclid=IwAR0fQKBdshsEnOe9Y8lWGO1hZk7rorBdd5U8Bv0vkCCKK05HVuVMvd9bNQY

   Bianca går åt andra hållet och ifrågasätter varför hon inte får gå ut och dricka vin med polarna. Hon har en liten utläggning om det på sin senaste v-logg.

    Är ju ganska konstiga restriktioner i Sverige. Varför får personal på elgiganten fortsätta jobba som träffar mängder av folk dagligen men du ska inte sitta vid ett bord med dina närmsta vänner och dricka vin?

     Jag försöker tolka det som ”jag får avstå att dricka vin med kompisarna, plugga i biblioteket och åka kollektivt FÖR ATT barn ska kunna fortsätta vara i skolan, vården ska fungera och de som inte kan sköta sina jobb hemifrån ska kunna ha kvar sina jobb.”

     Vad tror du själv skillnaden kan vara…?

      Skillnaden är att personalen träffar många fler och riskerar att smitta många fler om de själva bär på viruset. Att låta allting vara öppet och samtidigt be folk att inte gå dit är inte hållbart. Så länge affärer, restauranger osv är öppet kommer folk gå dit.

       Det smittar inte lika lätt i kontakter som bara är i korta stunder, man brukar säga under 15min. Däremot smittar det mer om man tex sitter o fikar med kompisar i ett par timmar.

     För att personalen på Elgiganten måste jobba och betala sina räkningar. Inte direkt för nöjets skull de står där. Att kumna få försörja sig är en mänsklig rättighet, dricka vin ute på restaurang är inte det. Helt sjukt att ens jämföra dessa två saker.

      Nej det är inte helt sjukt. Sociala livet är väldigt viktigt för ens välmående, märkts tydligt i statistik i de länder som haft full karantän.

      Hur ska personalen som jobbar inom bar och restaurang betala sina räkningar då?

       Folk kan köpa hämtmat

  Hon ser ju ut som en blandning av Paris hilton och nikki hilton.

   Hon ser ut som Owen Wilson. Rakt av.

    Omg ja

    Bästa på länge!!

    Owen wilson med målade läppar!

  Det är någonting med henne som jag verkligen inte tål. Känns verkligen inte som att hon har en personlighet eller något inte alls. Att det är en robot typ…

   Något inre*

  Behöver man verkligen släppa 2 nya (i princip) identiska läpp-pennor? ? Den ena heter Bianca och den andra Lovisa bara ??‍♀️

   Varför inte. ??‍♀️ Jag hade lätt släppt något med min bästa väns namn på bara för att om jag hade Biancas jobb.

    Det var inte namnen som va poängen här, men färgen är ju same same ??‍♀️

     Ja men även om det är exakt samma nyans så är det ju en kompisgrej de i mellan.

      Haha okej. Jag fattar kompisgrejen, men varför släpper man inte nyheter i olika nyanser för att kunna sälja mer? Men anar ett visst åldersglapp mellan dig och mig 🙂

       Jag kan då se att det finns nyansskillnad på dom! Men dom liknar varandra helt klart

  Jag antar att Bianca (som tokhyllar Lovisa) ser nåt som vi andra inte ser. För jag ser det verkligen inte, hon går inte igenom rutan överhuvudtaget. För mig framstår dem som totala motsatser där Bianca är den färgstarka och roliga personen.

   Tror Lovisa är en trygghet. Om man kollat vloggar och avsnitt av Wahlgrens värld så märker man ganska snabbt att Bianca är rätt osäker av sig i många situationer och gissningsvis har Lovisas närvaro blivit en trygghet för henne.

    Helt rätt! Har ni inte sett hur osäker Bianca kan vara i olika sociala situationer? Det märks tydligt när hon har sin fest. Inte alls konstigt men lite trist att hon känner att hon behöver spela Allan. Samma sak med ett nyligen publicerad klipp där hon träffar Tommy Körberg. Många verkar ha bilden av att hon är en social och utåtriktad person. Jag tycker hon verkar vara ganska introvert. OBS! Man är inte osäker bara för att man är introvert utan det jag funderar över är varför hon måste spela Allan (det visar att hon verkar osäker). Jag är själv introvert och tycker det är rätt fånigt när man börjar ”spela tuff” i diverse sociala situationer. Det lyser igenom. Jag tittar inte på Wahlgrens värld utan har bara tittat på Youtube-klipp samt tidigare följt hennes kanal.

  Men fy vad obehaglig hon är. Stirrar in i kameran ”idag har det hänt stora saker i både mitt och caias liv”

  Tycker det är så himla töntigt när de ”krigat” för att ta fram en viss nyans eller random omärkbar designgrej.

   Varför är det töntigt? Jag fick upp ögonen för hur mycket jobb det ligger bakom efter att ha dett Shanes och Jefrees dokumentär om det förra (förrförra…?) året. Förstår att man känner att man krigat för det när det väl är klart.

  Tänk om de kunde ”krigat” för något som VERKLIGEN skulle göra skillnad och betyda något.

   Tycker det är okej att kriga/lägga ner energu och tid på sina egna saker också, som nya produkter till ens företag. Att slutföra en ny produkt betyder ju något, för den som arbetat med den. Vore otroligt tråkigt att leva om allt man gjorde bara handlade om att göra skillnad för resten av världen.

    Håller verkligen med! Det jag tycker är kul, krigar med och lägger all min vakna tid på är förmodligen saker ni andra tycker är sjukt meningslösa men JAG älskar dem och de fyller mitt liv med glädje, så varför skulle jag inte få hålla på med det?

    Sen råkar Lovisas intresse vara oerhört ytligt, vilket har en dålig stämpel. Men det är likväl hennes intresse. Så låt henne.

  Är jag den enda som inte bryr sig ifall influencers reklammarkerar korrekt eller ej? Varför så mycket fokus på detta? Obs uppriktig fråga, jag kan ha missat nåt här.

   Håller helt med, tycker det känns väldigt märkligt att ägna så mycket energi till att anmäla människor som inte reklammarkerar korrekt… måste kännas sjukt meningsfullt för Camilla. Time well spent liksom…

   Smygreklam. Jag brydde mig lite tidigare, men alla sånna här inlägg har fått motsatt effekt på mig nu så bryr jag mig inte alls. Tipsar en influencer om något tar jag förgivet att de gör reklam, oavsett reklammärkning eller inte. ??‍♀️

    Haha exakt samma. Numera letar jag mer efter #inteSponsrat markering ? däremot blir man ju fortfarande påverkad, men det blir man ju med eller utan märkning.

   Jag tycker att man lär sig vad som är reklam. Man märker det på sättet storyn eller posten är utformad.

   Jag förstår såklart varför lagen finns och jag tycker den är bra, men jag tycker samtidigt att det är lite märkligt att alla i sociala medier jagas hit och dit för uteblivna reklammarkerongar, samtidigt som tv-program som Bygglov, Sofias Änglar mm kommer undan med sanslöst mycket och vulgär produktplacering. Tycker att det borde vara lag på att även de måste reklammarkera…

  Nu är lagen som den är, och då bör den såklart följas. Men är det ingen annan än jag, som tycker att det är märkligt att man ska behöva reklammarkera sina egna produkter/produkter från företaget man jobbar på?

   Kan också tycka det iallafall när man är så starkt förknippad med det. Tex Monas webshop har jag ingen aning om vad den heter, medans alla har koll på att Bianca står bakom Caia. Samma när Bella hade Löwengrip, alla fattar ju att det är reklam för hennes grejer liksom.

   Det handlar om vem man ska lägga ”ansvaret” på. Dvs lagstiftaren anser inte att konsumenten ska förväntas ha koll på vem som äger företaget. Företaget heter ju inte ”Bianca Ingrossos smink” heller utan ”Caia”. Även om såklart de allra allra flesta vet att det är Biancas så blir det svårt om man ska vända på det och förutsätta att konsumenterna har koll.

   Det blir också en svår gråzon. Tex; ska man förväntas förstå att det är reklam när Bianca gör reklam för Caia men inte om tex Vanessa gör det (för visst startade de Caia tillsammans?).

   Sen skulle frågan också uppstå vilken roll man ska ha i företaget för att man ska slipp reklammarkera. Någon som är anställd på ett företag kanske inte alls får någon ersättning för att göra reklam. Tänk tex någon som jobbar i H&M’s butik i kassan och inte alls är influencer. Om hen har köpt en kofta på H&M och lägger upp ”gud vad jag älskar min nya tröja från H&M!” Så behöver inte hen reklammarkera.

   Massa sådan gränsdragningsproblematik som gör att man helt enkelt bara bestämt att de som lättast kan förstå att det är reklam – dvs den aktör som faktiskt gör reklam – ska också vara den som tydliggör att det är reklam. Inte konsumenten.

    Förstår hur du menar. Men är det alltså så (genuin fråga alltså) att influenser ska reklammarkera ALLT de gör i samband med företaget? Typ Isabella som brukade lägga ut bilder från sin dag på kontoret, eller Annica som nu lägger ut bilden med kvällsmöten, morgonmöten osv?
    Är det en tolkningsfråga, för isåfall tycker jag att Annica bör reklammarkera (det kanske hon gör, minns ej) alla zoom-möten då hon ju vill att folk ska joina hennes team.. men igen, genuin fråga, vill verkligen veta hur det ska vara.

     Bra fråga. I MFL definieras marknadsföring såhär: ”reklam och andra åtgärder i näringsverksamhet som är ägnade att främja avsättningen av och tillgången till produkter inbegripet en näringsidkares handlande, underlåtenhet eller någon annan åtgärd eller beteende i övrigt före, under eller efter försäljning eller leverans av produkter till konsumenter eller näringsidkare”.

     Det innebär lite kortfattat att syftet med ”posten” ska vara att på något sätt förmå någon att tex köpa något. Om Bianca visar oss hur hennes dag har varit och bla visar när hon är på Caias kontor så tror jag man skulle bedöma det som att hon inte försöker uppmana någon till handling. Om hon däremot håller upp en Caia-produkt och säger ”jag älskar verkligen den här läppennan Läppis, den är så himla bra” och hon tjänar på att vi köper Läppis, så är det marknadsföring.

      Ah fattar, tack för svar! Det blir ju mycket lättare med fysiska platser och produkter men undrar fortfarande om Annica och nuskin. Hon gör ju inte alltid reklam för produkterna men däremot är ju en del av ”pyramidspelet” (minns inte den lagliga termen för detta men hoppas ni fattar vad jag menar) är ju att folk ska joina hennes team. Och när hon visar upp möten och hur nice det är med morgonmöten och vin på kvällsmöten så kan man ju tolka det som reklam för att bli med i hennes team.. vilket hon då skulle tjäna pengar på.

      Nja, anledningen till att Bianca behöver reklammarkera inläggen är INTE för att konsumenten inte kan förväntas veta att hon är delägare i Caia. Det är visserligen sant att genomsnittskonsumenten inte kan antas ha den kunskapen, men anledningen till att Bianca faktiskt är skyldig att reklammarkera är för att det är Caia som är avsändare enligt kravet på sändarangivelse (9 § andra stycket MFL). Om Bianca skriver ett inlägg som främjar Caias avsättning så är det ju Caia som är avsändare.

       Ja visst. Men jag ville förklara varför man bestämt att det ska vara så 🙂 alltså varför man inte tycker att det är ”uppenbart” bara för att Bianca är så nära förknippat med Caia.

       Caia behöver ju inte skriva ”det här är reklam för Caia” på Caias egen hemsida tex.

  Jag tror inte detta stämmer. Det bedrivs häxjakt på så kallad ”smygreklam” bland influencers och det är tröttsamt. Newsflash; man följer influencers frivilligt och föräldrar ska ha koll på vad deras barn pysslar med på nätet.

  ”Det är reklam när du får betalt för ditt inlägg eller om du har fått produkter och tjänster gratis i utbyte mot att du marknadsför dem. Finns det ett uppdrag från företaget är det marknadsföring.” Från Konsumentsverkets hemsida, länk; https://www.konsumentverket.se/for-foretag/marknadsforing/marknadsforing-i-sociala-medier-och-bloggar/

  Det är alltså per definition inte reklam eftersom personen inte fått ett arvoderat uppdrag, spara er dyrbara tid ist eftersom detta inte kan fällas. Det är sannolikt inte mer ”smygreklam” än om någon som jobbar som säljare på typ Akademibokhandeln postar en bild utanför jobbet och skriver ”Nu går jag till jobbet #akademibokhandeln”. Har jag fel?

   Japp. Eftersom Bianca äger företaget så tjänar hon pengar på att produkter säljs. Någon som arbetar på Akademibokhandeln är normalt inte aktieägare och tjänar därför ingenting på att posta en bild på sin arbetsgivares butik.

   Du har fel. Läs t.ex. RON:s resonemang i ärendet där Linus Carlén fälldes för att inte ha reklammarkerat inlägg för Nocco.

  HAHAHA ?
  ”Jag tror inte ni fattar vilken succe look det här är”. Jo, jag sminkade mig på nittiotalet också då det senast var tufft med mörk rand längst runt läpparna. Var inte snyggt då och är det inte nu.

  Målgruppen är ju inte myndiga än. Tycker det är beklämmande att man är så lurigt sneaky över allt man ”dör för”. Nä ni dör inte för penslar och paletter Ni. Vill. Sälja. Dem. (Till barn företrädesvis). Dåligt! Sälj vad skit ni vill herregud, det säljs ju jättemycket konstigt men stå för det.

  Hej jag heter Lovisa, jag jobbar för Bianca och är på nått vis med i sminkmärket hon hittat på namnet på. Vi har tagit fram en penna som heter Lovisa så köp den tack för då får jag en slant.
  Så kunde hon sagt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.