Fanny Staaf tar ner samarbete med NA-KD efter kritiken mot företaget

Influencern Fanny Staaf publicerade i morse ett samarbete med företaget NA-KD, men tog ner det efter att ha tagit del av den kritik som nu riktas mot företaget på Instagram. 
Missade du mitt inlägg om det så hittar du det HÄR.
I det uppmärksammade jag nämligen influencern Felicia Aveklew, och hur hon tagit ställning mot företaget på Instagram och klargjort att hon inte kommer ha någonting med företaget att göra i framtiden.

Jag hoppas att fler influencer hakar på, och antingen tar ställning mot företaget, eller ställer krav på förändring som ultimatum för vidare samarbete. 
Jag har sagt det förr och jag säger det igen – makten som influencers har skola icke underskattas.
Inte heller makten som stora antal följare har, för utan sina följare är en influencer ingenting.
Makt i kvadrat alltså.

……………………………………………………………………………………………..

[Syntolkning: Texten i Fanny Staafs inlägg är: Bästa ni! Jag har under förmiddagen blivit informerad om all kritik som riktats mot NA-KD och har därav valt att ta bort samarbetet med dem som publicerades här i morse. För er som vill veta mer, kika in hos @rodjapazooki . ]

Tack för tips!

148 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Hur många följare på IG ska man ha för att få samarbeten?

    Jag skulle, liksom många andra antar jag, vilja få mitt konto att växa. Vilka är era bästa tips för att växa på IG, följer ni några ”okända kvinnors” konton som dessutom kanske bor i en medelstor svensk stad.

      Det är möjligt att få mindre samarbeten redan vid kanske 2000 följare då vissa företag hellre satsar på mindre konton som bedöms ha större trovärdighet än de allra största (och givetvis är billigare). Sen hur stor ersättningen är det vet jag inte men troligtvis inte jättestor. Tips för att öka i storlek har jag tyvärr inte.

        Roligt att Fanny reagerade på fakta och agerade mänskligt mot de omänskliga villkoren

      Jag fick mitt första samarbete med ca 20 följare…beror nog på hur ”nischad” du är.

      Det finns en dansk influencer som heter josefinbak, som håller kurser (online) för små influencers som vill växa.

        Finns hur mycket gratis som helst på Google. Betala inte.

      Oavsett följarantal så lär du få till ett samarbete med Twistshake så fort du annonserar att du, din partner, ditt syskon, en svåger, bukis eller nån gammal klasskamrat från 80-talet är gravid.

      Man brukar kunna kalla sig för micro influencer vid cirka 1000 följare, men företag kollar även på engagemang så om man har köpt följare eller kört nån #follow4follow så kommer du inte bli vald till samarbeten.

      Det viktiga är att du är nischad och kanske hör av dig till passande företag. Vissa kommer erbjuda saker som betalning, andra kommer erbjuda kanske max 5000kr för ett samarbete som micro influencer.

        Grymt, tack för svar!

        Bra att veta riktmärke på värdet av vad man kan få. Jag är främst intresserad av att bli sponsrad med saker jag redan använder och som syns i mitt flöde, mer än pengar egentligen.

          Sjukt onödigt dock, eftersom du måste skatta värdet av produkten. Du ska ju tjäna på det ekonomiskt.

            Skatt på 30% av värdet är naturligtvis bättre än hela inköpskostnaden på 100%… gud jag blir så trött, är detta världen vi ska leva i? Folk är så enormt korkade.

        Dessa konton som kör looper och allt vad det kallas, alltså att de och andra konton lägger upp likadana inlägg där man ska följa dem alla så följer de tillbaka – varför?! Varför vill de ha följare som egentligen inte bryr sig?

        Jag följer några som ibland lägger ut sådana inlägg, och jag fattar verkligen inte. Det är ofta kvinnor 40-50 år med ganska mediokra konton också.

          De vill att kontot ska växa…

      En vän gör samarbeten och är ambassadör för lite olika grejer. Tror hon har 400 följare. Mest vänner och bekanta.

      Fråga mogi eller dixiwonderland hur man får många följare..

      De har ofta samarbeten trots köpta följare.

        dixiwonderland….
        Slår nästan lojsanwallin i att kommentera alla influencers bilder

          Alla Influencers bilder? Jag följer 72 personer på Instagram och majoriteten av dom har jag en relation till. Vore konstigt om jag inte kommenterade deras bilder.

            ??

              Anonym jag gick in och kollade vilka hon följer. De enda stora svenska kontona som jag känner till i hennes lista är Therese Lindgren, Lovisa Barkman, Bianca och Jonna Jinton? Är 4 personer ”alla” influencers eller vad grundar du din information på?

            Man kan kommentera ett öppet konto utan att följa det, så hur många du följer är irrelevant.

              Kan du ge exempel på vilka ”alla” dessa influencers är då? Jag vill gärna veta.

                Jag är inte samma person som skrev att du kommenterar hos alla. Det gör du säkert inte. Men hur många du följer spelar ingen roll i den givna kontexten, för det förhindrar som sagt inte att man eventuellt kommenterar hos öppna konton.

                  Då jag bara kommenterar hos de personerna som jag följer så vill jag gärna veta vilka ”alla” dessa influencer är. Då anonym är så säker på sin sak så kan väl den bara lägga fram ”bevisen”. Svårare än så är det inte 🙂

        Jag har aldrig köpt följare. Om jag skulle köpt följare så hade jag väl även köpt kommentarer och likes också? Har varit väldigt öppen med hur jag fick mitt konto att växa vilket var att följa/avfölja stora profiler som Kim Kardashian osv. Det gjorde att jag fick flera hundra nya följare varje dag. Detta var något som jag gjorde varje dag, flera gånger om dagen i ca 1,5 år. Som mest hade jag över 17.000 följare. Detta var 2014 alltså många år sedan. Instagram insåg att många gjorde detta och stängde av så att man inte kunde följa/avfölja många personer samtidigt. 95% av mina följare är från USA och endast 5% är svenska. Eftersom jag 2018 gick över till att endast skriva på Svenska så har jag tappat en massa följare vilket inte är så konstigt. Sen har jag inga samarbeten på Instagram överhuvudtaget så du borde ta och kolla upp saker innan du skriver saker du inte har någon som helst koll på.

      Jag skulle säga minst 1000 om man vill ta betalt.

        Jag har 3500 följare, men ingen ”nisch” på flödet. Det är mest vänner och bekanta och deras bekanta. Har gjort ganska mycket i livet, känner därför ganska många människor.

        Jag har ett bra jobb och är inte ute efter att tjäna extra, utan vill få ner mina kostnader kring sådant jag redan gör (aktiviteter, träning osv). Vore najs!

          Men om du bara vill ta betalt i produkter får du ju betala (skatt) för din betalning, så att säga

          Du måste ju skatta på sakerna du får ?

      Jag har ett yttepyttekonto, men har blivit erbjuden samarbete. Först blev jag häpen, sedan lite smickrad för att slutligen bli hämmad och lägger sällan ut något där längre.

        Vilket företag var det som erbjöd samarbete då? Inom vilken bransch, så att säga?

          Ett av erbjudandena kom från ett stort brittiskt bryggeri. Tror inte det hade varit tillåtet med ett sånt samarbete i Sverige.
          Eller vänta nu, Bindan gjorde ju reklam för spanskt vin… så kanske.

    Undrar lite vad som händer då i och med deras avtalsbrott. Vad de kommer att kosta influencern…. Dags för NAKD att anlita Lili Asefa eller annat proffs.

      Misstänker att de inte kommer anlita någon kriskonsult alls. Hade de gjort det så hade vi haft ett svar för längesedan.

        Hahaha Jarno har redan publicerat en lame ”ursäkt” (läs: förklaring) på sin LinkedIn

          Ja precis som han inte vet exakt vad som pågår, det är hans affärsmodell!

          ”Sveriges snabbast växande start-up”
          Ingen som frågar sig vad det beror på? ….

    Och vissa som inte tar ställning alls?

      Fast det är väl rätt vettigt i ett läge där bara ena ”sidan” har uttalat sig.

        Jarno har publicerat en trött förklaring på linkedin där han skyller ifrån sig. Så jo den andra sidan har visst uttalat sig.

          Tycker hans text var mycket bra och att han faktiskt bemötte alla anklagelser med långa svar. Man måste inte hålla med om allt och vika sig direkt i alla frågor bara för att man har fått kritik.

      Har gått en dag chilla lite. Man kan dessutom ta ställning på olika sätt, tex via att inte göra framtida samarbeten med dem. Tacka nej helt enkelt nästa gång na-kd hör av sig.

      Just nu rätt inte ta ställning. Det rimliga i detta läge är väl höra av sig till NAKD och ställa frågor. Professionellt och icke offentligt. Man kan ju inte ”ta ställning” baserat på vad en helt okänd människa skriver på IG. Du får väl kolla upp situationen först.

        Håller helt med. Tycker de här inläggen är oansvariga av Camilla.

          Iof, samtidigt är man bra ryggradslös (& lite dum) om man bara tar för givet praktikanten har 100% rätt för att bloggbevakning skriver om det. Ska man ta ställning emot företaget vill iaf jag se man gjort lite research och inte bara hoppar på drevet för att se cool ut.

            Ja därför är det oansvarigt att skriva de här inläggen innan man har fakta på om det stämmer eller inte. Kan ju lika gärna vara någon som vill sätta na-kd i skiten.

              Och du kan lika gärna vara en anställd på NA-KD som vill lägga locket på.

                Humm. Fast att efterfråga källkritik och fakta är inte att ”lägga locket på”?

                  Jag gav dig bara ett annat alternativ. Har ingen aning om vem som har rätt här.

                    Du har faktiskt rätt oavsett svaret på frågan huruvida det är eller inte är en anställd från NA-KD. Personen som snackar om källkritik och fakta vet inte vad endera innebär och hur styrkeförhållandena mellan företag och anställd inverkar på de båda.

                      Fast låter som att du lever i en romantisk drömvärld där den som är underdog alltid talar sanning? Det är ingen av oss som skriver att ”praktikanten ljuger- NAKD är världens bästa arbetsgivare” utan vad vi säger är att man måste göra mer research och kontrollera fakta för att kunna ta ställning överhuvudtaget.

                      Tyvärr finns det inget romantiskt med att vara underdog och den svagare parten som inte har en röst.

                      Du lever i en företagsromantisk drömvärld. Det finns en uppsjö liknande fall där det naturligtvis har visat sig att arbetsgivaren agerat olämpligt. Det finns ingen anledning att glömma vad vi redan vet om världen när vi ska bedöma liknande händelser.

                      Det är så vanligt att man i princip bör utgå från att det som arbetstagaren påstår är det minst osannolika. Märk väl att detta är en skvallerblogg och inte en domstol.

        Du vet väl inte om Camilla gjort det och väntar på svar.

          Eftersom Camilla alltid skriver nått i stil med ”har sökt xxx men inte fått svar” så jo, man kan nog vara ganska säker på att hon inte gjort det.

          Nej Camilla kan såklart ha gjort det utan att vi vet (men hon borde lägga till det i inlägget isf). Vad jag menar är att som influencer måste man ju kontakta företaget och ställa frågor om det här innan man tar ställning emot det, annars ser man ju bara dum och oproffsig ut.

            Ja eller bara låta bli att ta fler samarbeten om de inte vill samarbeta med dem. Man måste inte ta allting utåt när det är osäkra källor.

        Vad är det för fel att ta ställning till en berättelse som en före detta praktikant delar på IG? Vad gäller Fannys ställningstagande har du ingen aning om hon vet något mer utöver det som drog igång allt på IG. Men ditt svar säger mig att du har större förtroende för Jarno och NA-KD än du har för den enskilde medarbetaren som berättar om sin upplevelse. Det är faktiskt riktigt intressant.

          Varför har du 100% förtroende för en historia utan egentliga bevis från någon random? ? Det om något tycker jag är intressant. Är du aldrig kritisk?
          Själv skulle jag inte välja sida alls innan jag får fakta på vad som stämmer.

            Intressant du läser in saker jag inte sagt. Jag har aldrig sagt vem jag har mer förtroende för utan enbart konstaterat att du verka ha mer förtroende för ett företag än en enskild individ. Det jag undrade var vad det är för fel att ta ställning? Vi tar ställning för en massa saker varje dag och vi fattar en massa beslut varje dag och vet du vi fattar beslut på 5% fakta och 95% vad vi fått för oss. Det är fakta.
            Det där med förtroende är intressant för det är orsaken till att människor som även trots att de har rätt måste plocka fram mer bevis och fakta för att bli trodda om det är en starkare part som står anklagad. NA-KD är ett företag som omsatte nästan 1,3 miljarder kronor 2019, praktikanten kan man anta inte har sådana resurser bakom sig eftersom hon tog en praktikplats hos dem. Kuggfråga vem tror du är den starkare parten i detta fall?

              Just idag är det inte intressant. Du måste kunna vara källkritisk på nätet. Ta ställning när du har tillgång till bra information så blir det bättre.

                Jag håller inte med dig. Det är väldigt intressant eftersom den med högst trovärdighet kommer att få sin ”fakta” bedömd som mer korrekt än den med lägre trovärdighet.

          Jag är för gammal för att vara företagets målgrupp, har ingen aning om vem Fanny är och pratar inte om henne personligen. Om du läser inlägget en gång till tror jag du kommer komma på vad jag vill säga (det handlar om källkritik, inte om praktikanten- hon kan ha rätt eller fel, det vet vi inte i dagsläget).

            Är du förvånad att folk här inne inte är källkritiska? Har känslan av att de bara väntar på nästa drev de kan hoppa på. Spela roll om det stämmer eller inte liksom.

              Folk här inne är som regel både korkade och onda. Det är därför det är intressant att läsa kommentarsfältet.

                Va fint att du då besöker bloggen. Antar att i din självbild ingår altruism och briljans?

                  Till vilken av grupperna hör du främst?

                    Haha nu är det inte mig vi pratar om utan vi pratar om dig.

                      Det är intressant att läsa dina inlägg.

            Nu var det inte källkritik som var ämnet här. Där kan jag hålla med om att det med några ytterst få undantag, (inte ens i forskarvärlden) som faktiskt förstår konceptet källkritik. Nej här handlar det om att ta ställning. Vem bedömer man vara mest trovärdig. Sedan kan jag även konstatera att många läser utan att fundera på vad de precis läst. (Detta är vad källkritik handlar. Bara för att NA-KD går ut och dementerar betyder inte det att det är sant. Det är bra naivt att tro att de skulle säga ja vi är en hemsk arbetsgivare som förslavar våra praktikanter och ställer orimliga krav på dem).
            Det jag undrade var hur hen kunde veta att det inte fanns saker som inte står i denna blogg som gjorde att Fanny valde att sluta samarbetet?
            Så källkritik handlar om att validera källan genom reliabla kanaler. Källkritik är inte samma sak som fakta utan hur man värdera fakta.
            Sedan undrar jag på fullt alvar vem som läser en blogg för att tugga i sig fakta?

              Haha, jag förstår vad du vill säga men jag och tydligen många med mig (vilket är bra!) är inte beredda ta ställning med så lite tillgänglig information. En persons påstående räcker liksom inte, man får gräva lite mer.

                Hur många med dig som delar din åsikt har du ingen aning. Jag antar att du inte gått ut med en studie där du frågar om folk tagit ställning eller inte? Sedan när det gäller att gräva har du själv tagit reda på om det finns anmälningar mot NA-KD hos Arbetsmiljöverket?
                Och om du inte inser det själv så har du faktiskt redan tagit ställning.

                  Hänger tyvärr inte alls med i din logik nu så går inte att besvara din kommentar.

                    Har du läst mycket logik?

                  Att inte ta ställning är även det ett ställningstagande. Det finns inget rätt eller fel här. Att inte ta ställning kan man göra av många anledningar, frågan är inte intressant för en själv, man tror inte på den personen som framför kritik, man tror inte att företaget är en rutten arbetsgivare. Man vill vänta och se vad som händer innan man bestämmer sig.
                  Detta är vad källkritik handlar om. Att utvärdera den information man skaffat sig och bedöma om den går att lita på eller inte.

                Ja, man kan ju läs alla i kommentarfälten som berättar om liknande erfarenheter eller fråga sig själv om det låter tillförlitligt och sannolikt. Jag tycker att det låter mycket trovärdigt.

                Det är ju åtminstone 30 personer som uttalat sig.

    På ett sätt bra företaget kritiseras, på ett sätt blir jag också tveksam. Källkritik? Har företaget fått ge sina synpunkter? Får lite för mig influencervärlden inte är ”på riktigt”, på ett sätt är det bra de ställer krav- å andra sidan har jag svårt tro den här generationen kommer överleva i arbetslivet. Ja, världen är orättvis och nej, du kommer inte få allt serverat på silverfat.

      Är säker på att det är en arbetsplats där det ställs väldigt höga krav på medarbetarna. Antagligen orimligt höga krav. Jarno har själv berättat om hur han arbetade 60 h under orimliga förhållanden på farliga byggarbetsplatser. Som ägare stöper han företaget efter sina erfarenheter och sin norm vilket antagligen leder till en företagskultur som ställer väldigt höga krav.
      Samtidigt håller jag med om att det i andra ändan finns medarbetare som tror att hela livet är en räkmacka som man bara glider igenom. Har stött på min beskärda del av tjejer och killar i alla åldrar som har noll koll på vad de verkligen kan och helt absurda löneanspråk. Ibland slutar det med att man anställer någon som tror att fikarasten händer under den tiden man egentligen borde jobba.

        Om han arbetade 60 timmar i veckan på en byggarbetsplats så är jag övertygad om att han fick övertidsersättning och kanske t.o.m. OB-tillägg. De anställda på NAKD har ingen övertidsersättning och arbetar alltså 20 timmar gratis i veckan. Tycker du att det är rimligt?

          Fast att en person påstår något är inte fakta. Hur vet du att de inte får ordentlig lön? För att veta det behöver du ju att flera personer bekräftar det.

            Nu är det ju iofs inte bara en person som har vittnat om det. Läs själv:

            https://www.ehandel.se/Kritik-mot-NA-KD-Manga-blir-utbranda,11844.html

            I den här artikeln får även Jarno komma till tals.

            Däremot verkar du lita blint på att Jarno har arbetat 60 timmar på byggen. Det är ju verkligen en utsaga från EN person.

              Var inte jag som skrev den kommentaren så sluta dua.

                Ok, förlåt.

              Artikeln är från 2018. Säger ju inget om hur det är nu.

                Nej, det verkar ju vara mycket bättre nu.

          Det var liksom inte min poäng det du frågar mig. Jag tror att medarbetaren är trovärdig för jag tror att företagskulturen är rätt rutten. Man förväntas jobba mycket. Jag tror att medarbetarna förväntas vara tacksamma att de får jobba hos NA-KD. Det är inte säkert att Jarno fick lön och OB enligt kollektivavtal. Byggbranschen är väldigt ruffig. Att förväntas jobba 60h med eller utan OB är inte rimligt.

            Ok, då missförstod jag dig. Sorry!
            Jag blir bara så provocerad när människor blir dåligt behandlade på sina arbeten och när högsta chefen ska rättfärdiga det genom att minsann berätta om hur hen har slitit under orimliga förhållanden för att komma dit hen är idag.

              Det är lugnt, och jag håller med dig. Det är så många som mår dåligt på svenska arbetsplatser och jag blir lite provocerad själv av dom som tror mer på arbetsgivarens påstående och minder på medarbetarnas påståenden. Folk verkar tro att företaget kommer med fakta och medarbetarna med hittepå. Rent logiskt är det dessutom helt orimligt. Medarbetaren är en person med lite makt och dessutom måste kunna betala hyra och mat. Varför riskera sin anställning genom att hitta på skit om arbetsgivaren? Det finns säkert undantag men medel knegaren skulle inte ta den risken.
              Det jag skrev om hur han slitit är anledningen till att jag faktiskt tror på det praktikanten berättar. Han fick slita då kan även alla andra göra det.

      När ca 30 praktikanter och flera anställda vittnar om samma sak är det väl ganska rimligt att det ligger sanning i det.

        Kan ha missuppfattat men det är väl bara en enda praktikant med ett riktigt namn som påstår hon har 30 anonyma bakom sig?

          Nej, det är flera, både praktikanter, fd anställda och någon modell som har uttalat sig.

          Redan av den rent historiska kontexten saknar du anledning tro på företagets utsaga framför även en enda praktikants. Du bör utgå från att företag alltid tänjer på sanningen och behandlar arbetskraften på det sätt som ledningen anser maximerar företagets ändamål. Inte sällan handlar det om att utnyttja människor med osäkra anställningsavtal och praktikanter.

            Ja det är inte för inte som arbetsmiljöverket, konkurrensverket och skatteverket samarbetar och tittar extra mycket på bygg- och restaurangbranschen men även bilverkstäder och skönhetssalonger. De borde även granska mode och alla influenserföretagen. Svartarbetskraft, olovlig konkurrens, dålig arbetsmiljö, avsaknad av skyddsutrustning, skattefusk, listan kan göras lång.

          What? Kolla rodjas story. Massvis med vittnesmål! Stylister, modeller, praktikanter och anställda

            Folk verkar bara inte vilja tro att det är sant lol

      Ja företaget har gett sina synpunkter. Jarno har publicerat en trött förklaring på linkedin där han skyller ifrån sig.

    Tss. Om stoppa pressarna har rätt om något är det ju enbart tur. Deras felprocent måste väl ändå vara runt 99 %?

      I det här ämnet har de ju haft rätt tidigare. Det var dessutom de som avslöjade skandalen.

        En svala gör ingen sommar…kommer absolut inte gå in och läsa nånting där som inte faktagranskats av åtminstone nån halvseriös outlet. Sen kan ju ALLA ha tur ibland men helt onödigt surfa in där, de är ju verkligen sämst som källa…

          Har tyckt som du innan,men ändrat uppfattning om Stoppa pressarna efter senaste skandalen i centerpartiet.
          Flera dagar efter SP publicerade nyheten skrev även expressen,aftonbladet mfl om det.

            Vad tror du att ”en svala gör ingen sommar” betyder?

          Ironin att läsa den kommentaren här.

            Skillnaden är väl att Camilla aldrig försökt profilera sig som nyhetsreporter? Går man in på bloggbevakning vet man ju vad man får.

    Eftersom na-kd gör samarbeten även med mindre influencers så har jag full förståelse för dem som inte kan avbryta ett redan avtalat samarbete.

    Hur trovärdiga är personerna? Vad säger företaget?

      Du tror väl inte företaget håller med en person som kommer med kritik.

        Jag anser att man ska höra båda parter. Att en person säger något innebär ju inte att det är sant. Hur vet vi att det inte är en person som velat få en anställning efter praktik och sen lackat ur fullständigt för att hon inte fått det?

        Vad har det med saken att göra? Alla sidor ska höras innan du fattar ett beslut. Det verkar också smart, om företaget tycker kritiken i stort eller vissa delar är berättigad, fråga vilka åtgärder de tänker vidta för att komma tillrätta med problemen.

    Har du hört av dig till företaget och bett dem kommentera?

      Nakd har en stor plattform. Väldigt enkelt för dom att uttala sig 🙂

    Arbetsmiljöverket borde granska företaget. De ska väl bland annat fokusera på just ehandelsbolag och lager just nu. Något är lurt med företaget då de anger att snittlönekostnaden enligt 2019 år bokslut ligger på över 40 000 per månad och anställd. Vem tror på det?

      Om det stämmer att de jobbar så många timmar så är det absolut rimligt med övertid osv.

        Alltså ob.

      Inga konstigt det kostar 40.00 att få ut typ 20 papp med alla avgifter pension osv. Läs på!

    vem fan bryr sig om hon har gått upp i vikt?

    Nej, bryr mig inte om vad andra väger. Vem bryr sig?

    Alla som säger att man ska ge företaget en chans att uttala sig: klart man ska, men alla inblandade parter har uttalat sig på sina egna plattformar, det kan ju NAKD också göra? De har dessutom störst plattform. Istället har de valt att fortsätta posta inlägg och stories och inte svara alls på kritik. De har en chans att uttala sig, de har bara valt än så länge att inte göra det.

      Nej det kan de inte. Väldigt oseriöst att ta på instagram. De kan inte uttala sig om sin personal.
      Camilla och andra som skriver om dem borde be om kommentar.

        Fast det är ju på just Instagram det sker? 🙂

    Någon som vet något om arbetsklimatet på Jollyroom? Ser att de ofta söker ny personal och har varit intresserad av att söka men dragit mig för det då personalomsättningen verkar vara rätt hög?

      Jollyroom är hemskt enligt en fd kollega. Stressigt och inte så familjärt. Ett fåtal personer får ha åsikter. Detta är visserligen några år sedan så förhoppningsvis har det ändrats. Men omsättningen ser likadan ut nu som då.

      Jag har jobbat där. Började som praktikant och fick erbjudande om fast anställning innan min praktik var slut. Var nyexad och hungrig och fick chansen att bygga upp en av avdelningarna. Det var dock hög press och hårt klimat och jag höll på att gå in i väggen så jag sa upp mig. Inte värt att bli utbränd för 15 tusen netto…

      Nu var det flera år sedan jag jobbade där, så kanske har det blivit bättre men då var det extremt hög personalomsättning och väldigt ung personal som sågs som slit och släng

        Hört liknande om babyshop.. Vittnesmål från vänner o bekanta om en arbetsmiljö med hög press på resultat och samarbeten med influencers. Tyvärr på bekostnad av medarbetarnas hälsa. Minimilön och oerhört hög arbetsbelastning, chefer med översittarattityd. Folk säger upp sig och nya anställs på löpande band..

    Jag jobbar på ett annat känt e-handelsmodebolag (Ej Gina som någon skrev i det andra inlägget att de ville skulle exponeras på samma sätt). Upplever inte alls att man kan säga att ”branschen” är sådan, men har visserligen hört detta om NAKD (som för övrigt uttalas Naked enligt Jarno himself). Flera som jobbar där har börjat på bolaget jag jobbar på och vittnar om precis samma saker. Där jag jobbar är en helt fantastisk arbetsplats med underbara människor som alla gör sitt bästa för att de trivs och drivs av gemenskapen. Superbra ledning och fokus på HR och företagskultur. Fast, det kanske är vi som är undantaget i branschen, vad vet jag.

    Blir lite full i skratt när folk säger- har ni hört bolagets sida?
    1. Det finns ingenting att höra. Dyker det upp fler än en story om hur det är att jobba där så är det illa nog.
    2. Vet inte om bolaget har kollektivavtal? Troligtvis inte. Då är de fritt fram för dom att göra och bete sig såhär.

    Det är bra att detta kommer upp till ytan. Detta är extremt viktigt och sådant här läses inte av bara av oss konsumenter men också av andra stora ledare inom industrin.

    Förr i tiden var det alltid företag som var över konsumenten, idag har konsumenten makten (-ISCH).
    Eftersom Jano eller vad fan han nu än heter har stora planer på att bygga upp det till ett billion dollar company och sedan sälja av, så är dessa historier något som kan få potentiella köpare att backa. Bara det att världens största investerare (Blackrock) påpekade för några veckor sedan att hållbarhet och SOCIAL hållbarhet inom bolag är extremt viktigt för framtida investeringar. Då är detta en investerare som investerat i mycket skit och är storägare inom mycket tveksamma bolag. Detta säger någonting.

    Jag skiteri, låt bolaget få svettas lite. De behöver det för att kunna utvecklas och tänka efter på vad för bolag de vill vara kommande åren.

    Shit du är störd! Hon är lycklig!

    Jag älskar era tre ovanstående kommentarers reaktion på den första anonyms kommentar! På något sätt bevisar vi att vi ändå kommit en bit 2020 i vikthetsen/fobin mot extra kilo. Härligt! <3

    lite fett har ingen dött av. i alla hennes videor så sitter hon och moffar sig med massa take away mat, klart man blir lite mullig då. det gör väll inget. smaska på

    Lol, hade själv praktik på NA-KD 2016 och allt folk säger är sant, var skit redan då och detta är välkänt i Göteborg. ”Det är inte en arbetsplats för alla” enligt VD:n. Nej, det är en arbetsplats för folk som gärna jobbar gratis 8-20 dagligen för att eventuellt få en anställning i framtiden med en lön på 20k innan skatt. De som (iaf då) tjänat extremt mkt på företaget är VD:n och hans polare han anställt, inte unga hungriga praktikanter. Veeerkligen på tiden att detta kommer ut. Det är inget nytt och sjukt att det tagit sån tid med tanke på hur litet Göteborg ändå är. Är dessutom absolut inte emot att företag tar emot praktikanter, det är tvärtom bra, men när 70 % av personerna i ett team är praktikanter är något väldigt fel (och olagligt?)

      Håller med! Självklart ska man få ha praktikanter men det ska skötas på rätt sätt som kan leda till möjligheter för båda parter på ett eller annat sätt! Jag var praktikant på mitt jobb i två veckor och nu har jag varit anställd där 7, snart 8 år. Det blev mitt första riktiga och stabila jobb, likaså för många av mina kollegor. Att utnyttja praktikanter på det sättet som NA-KD gör är vidrigt och helt fel. Dom borde inte ens få ha praktikanter i nuläget och borde bli ordentligt granskade.

      Instämmer till 100%

    Någon som läst grundarens svar på kritiken? Skitdåligt

      Vad skrev han? Har inte Instagram så kan inte se

          Tack för länk!
          Jag är väldigt tveksam till undersökningar likt ”winningtemp” som han beskriver. Det spelar ingen roll om man utlovas anonymitet. Arbetar man på en arbetsplats som man finner otrygg har man inget förtroende för att anonymitet efterleva och således svarar man inte sanningsenligt.
          Det här är bara min egen åsikt.

    Jag har jobbat på NA-KD (är inte en som har gått ut med det innan) – och kan styrka att det var det västa jag gjort.

      Samma här

        Men jag undrar om alla de andra som jobbar där som stoltserar via instagram om drömyrket som är så coolt o creddigt på NAKD? Hur mår dem? Är det en fasad De håller upp för att Jobbtiteln är ”cool” utåt eller mår vissa bättre o andra sämre liksom?

    Jag såg så många komma till na-kd med stora drömmar. Praktikanter som var överlyckliga för att få ”chansen”…

    Många som krossades av pressen, av övertiden & av mobbningen (tänk kamratuppfostran).

    F.d anställd på Na-Kd

      Liknar ett visst företag som figurerade i pressen med att straffa med armhävningar. Ingen i ledningen visste något trots att de varit på samma camp. De följde heller inte arbetsmiljölagen eller kollektivavtal.

    Har ingen koll på NA-KD. Däremot försökte personen som gått ut med detta skapa ett drev på mitt Instagramkonto för att jag inte uppmärksammade BLM. Hon la ut stories med bilder på mig samt länk. Sedan kom de, en efter en. Aggressiva kvinnor som tyckte att jag var en hemsk människa. Alltså Instagram är min arbetsplats och mina hjärtefrågor kan ingen annan bestämma över. FY!

    Känner mest att detta var på tiden. Synd att de inte kan bli cancelled pga deras fruktansvärda fast fashion som förstörd världen

    Är moderator hos Honey and the bees gruppen i fb med 156k medlemmar och vi har också avslutat samarbetet med Nakd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.