NA-KD utmålas som hemsk arbetsgivare på Instagram – bojkottas av influencer

Det finns vissa företag som byggt mycket eller hela sin framgång på Influencer Marketing, och klädföretaget NA-KD är ett sådant företag.
De marknadsför sig ofta via så kallade ”hauls” som går ut på att en influencer visar upp kläderna samtidigt som de filmar sig själv i en helkroppsspegel.
De har även samarbetat med diverse influencers som fått ta fram ”egna” kollektioner under deras ”brand”.
Angelica Blick, Systrarna Hoss, Hannalicious, Hanna Schönberg, Lisa ”Misslisibell” Jonsson, Andrea Hedenstedt, Linn Ahlborg och Nicci Hernestig är några svenska profiler som fått sätta sina namn på kollektioner som släppts av NA-KD.

Nu avslöjar några tidigare anställda och praktikanter på företaget, vilket klimat det är som råder, om man sern m förbi influencernas glammiga yta. 
Enligt vittnesmålen ska de röra sig om orimliga krav på praktikanter, praktikanter som utnyttjas å det grövsta och tidigare har tidningen Breakit rapporterat om krav på 60-timmars veckor där man förväntas jobba över utan ersättning.

Inlägget här ovan kommer från Elif Abay, en praktikant som känner sig både utnyttjad och diskriminerad av NA-KD och som nu valt att lägga korten på bordet efter att ha pratat ihop sig med Rodja Pazooki, som publicerat flera storys med liknande innehåll om NA-KD. Ni hittar dem i hennes highlights.
Hon har alltså sammanställd information efter att ha slängt ut en fråga till följarna, om någon mer än hon haft dålig erfarenhet av företaget.

Felicia Aveklew är den första influencern – vad jag vet –  som nu tagit ställning MOT företaget och som skriver på Instagram att hon inte kommer samarbetar med NA-KD igen, inte heller kommer hon stå bakom dem efter vad hon fått reda på här.
Jag tycker det är SÅ bra och viktigt med dessa ställningstaganden.
Tidigare har bland annat Therese Lindgren tagit ställning och lämnat rollen som ambassadör för företaget Boohoo efter avslöjanden om urbilliga priser på bekostnad av schyssta arbetsvillkor för de anställda som tillverkar kläderna.
SÅ SÅ bra!!!!

Influencerna har SÅ mycket makt här, jag undrar om de ens inser det själva?
Att de har en enorm makt att förvalta här, som de faktiskt KAN förändra saker med, om de bara vill.
Men då krävs det också att tacka nej till samarbeten (pengar) vilket de flesta inte verkar vara allt för sugna på, men man kan ju önska.
I slutänden skulle ett sådant ställningstagande gynna både deras varumärke och trovärdighet, och jag önskar att fler kunde se de långsiktiga, positiva effekterna, istället bara för att tänka från ett samarbete till ett annat.

[Syntolkning:
Det här är texten i Elif Abays inlägg i sin helhet:
Nu kommer sanningen. Efter att ha pratat med @rodjapazooki och kommit ut angående min hemska erfarenhet som praktikant på NA-KD på Influencer Marketing var det flera som dök upp och sa att de hade upplevt samma sak.
Att de behandlade sina anställda som skräp och att allt handlade om pengar. Jag sa upp mig från praktik förra veckan efter att ha blivit kallad på ett Skype möte av två anställda som var ansvariga som kände att jag inte gjorde ”tillräckligt” och att de förlorade pengar med mig i bilden. De fick mig att känna som att jag hade gjort något hemskt mot deras företag och att jag inte hade ett värde alls och jag satt och grät efteråt och blev så deprimerad.
Deras krav på praktikanterna var helt orimliga, 160 deals på en månad med influensers och 1 miljon i försäljning?
Och vad händer när du inte når upp till siffrorna som en nybliven praktikant som fortfarande lär sig under 1 och en halv månad som jag var där? Jo, då får du höra att ”Jag har kontaktat HR för att prata med mig om detta” och får höra ”Det är första gången vi har ett sånt här möte, det har aldrig hänt innan” och ”Vi känner att du inte lägger energi på ditt arbete?”

När jag hade jobbat 8-5 varje dag mån-fre framför datorn, under stress, fått eksem över hela ansiktet och lyckats göra 96 deals som nybliven praktikant som jobbar hemifrån utan någon riktig vägledning och riktig support efter att dom ”lärde” dig allting på några dagar i början av praktiken. Om man lyckades nå ”målet” skulle man få 5 plagg och en klapp på axeln.
Praktikanter är där med ett syfte för för att lära sig, inte bli utnyttjade.
På min första dag på kontoret märkte jag att jag och 2 andra var de enda blattarna på avdelningen. Alla anställda såg ut som influenserna de ständigt valde att betala och lyfta upp, den svenska, blonda influensern som de lägger ner all sin budget åt och stöttar. De andra influenserna får höra att de inte har någon budget när de frågar om betalning, när vi på möten fick höra att vi har flera miljoner att spendera.
Jag kom in med inställningen att det skulle vara fantastiskt och att det skulle vara så kul att praktisera på ett så stort företag. Tyvärr är inte saker som de ser ut.
BYE SIS WE OUTTA HERE ]

223 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Vad är grejen med syntolkning egentligen? Varför inte bara läsa inlägget? Fattar inte.

   Grejen med syntolkning är att uppläsningsprogram inte kan läsa upp bilder. Om man lägger upp en story på insta men text på bilden så kan den inte läsas upp. Därför är syntolkning en skitbra grej!

    Tack för svar! Tänkte inte på att uppläsningsprogram fanns ens. Men det är klart att de gör.

     https://www.breakit.se/artikel/12235/60-timmarsvecka-och-obetald-overtid-vardag-pa-e-handelsraketen-na-kd 60-timmarsvecka och obetald övertid – vardag på e-handelsraketen Na-kd. Redan 2018 visade NA-KD sin stora förmåga att utnyttja alla personal till bristningsgränsen.

   Grejen med syntolkning är att även de som inte ser och använder uppläsningsprogram ska kunna läsa inlägget. Vad är det för fråga egentligen?

    Tror personen genuint inte visste vad syftet var. Jag visste inte heller det förut. Är väl inte en så hemsk sak att fråga? Så ledsamt med den ständiga taggarnautåt-attityden i det här kommentarsfältet.

     Fast ordet syntolkning avslöjar ju det. Och man kan googla. Ser bara elakt ut mot de som behöver det med ”Varför behövs det?”.

      Snacka om kränkt för ingenting! Måste vara tufft att vara du.

      Men snälla, sluta vara så lättkränkta. För någon som inte vet hur ett uppläsningsprogram fungerar så ser syntolkningen bara ut som en upprepande text. Klart att man måste få fråga.

       Är ju ingen upprepande text dock?

        Jo, det står ju exakt samma sak i löptext som texten på bilden.

         Alla kan inte se texten under Ig-inläggen. Jag måsars trycka på den och se inläggen på ig för att läsa

          Det är ändå en upprepning vare sig DU kan se bilden eller ej.

      Ser bara elakt ut? När människor frågar saker angående min sjukdom så blir jag glad över att jag kan lära någon något som den inte kan eller vet.

      Förövrigt så trodde jag Camilla var ironisk första gången jag såg det, tills jag kom ihåg kommentaren om att personen inte gillade instagraminläggen för att alla inte kunde se på grund av synskador. Men jag förstod ändå inte vad en textbeskrivning skulle göra för skillnad. Men nu fick jag svar på det.

      Tack frågeställaren!

      Jag förstår att du är ”vanlig”, inte i behov av hjälpmedel, eller vad man ska säga?
      För ”er” är det en vanlig föreställning att det ska vara lite hysch, man ska inte fråga så mycket, inte få funktionshindrade att känna sig utanför eller stötta på något sätt. Senast igår såg jag ett filmklipp av en ung kille som brutit ryggen, hur han hört ett barn fråga sin förälder hur man får ombord en rullstol på ett flygplan. Föräldern hade, som många andra gör, sagt att barnet skulle vara lite tyst, du vet…inte kolla och så. Den unga killen i rullstol hade dock rullat fram till barnet och berättat hur det går till att få ombord både honom och rullstol på planet.

      Det är inget konstigt att undra över saker som inte tillhör ”det normala”, saker vi inte vet något om. Och lever man i en värld där hjälpmedel inte behövs är det inte konstigt att man inte vet vad hjälpmedlet handlar om ett att det ens behövs eller finns.

      Precis som Anonym 11.01 blir jag glad över att få förklara hur min vardag kan se ut, både för mer förståelse för någon i min situation men också för att jag älskar att lära ut saker, för att jag älskar att prata om saker jag kan något om, för att jag själv älskar att lära mig nya saker och tycker att hjälpmedel är så sjukt coolt!

      Det är så trist att så många utgår ifrån att det är skamligt att fråga, att vi som inte lever på ett sätt som de flesta andra skulle ta illa upp över att någon undrar.
      Det som är elakt är att låtsas som att människor med olika problem inte finns, att inte våga prata med dem, oss. Man kan leva ett fantastiskt liv även när man är ”annorlunda” eller i behov av hjälpmedel, men när frågor och funderingar ska tystas på det här sättet så får iaf jag känslan av att personen som vill tysta ner frågorna är personen med flest fördomar och alltså den som faktiskt skulle behöva vara den som pratar med oss, istället för över oss.

    Hej. Alla kan inte veta allt om allt och vara perfekta. Jag har själv synskadade föräldrar och tro mig jag har inte koll på alla tillgänglighetsgrejer som kommit nu. Det är väl härligt att en person ställer en fråga om den inte vet så den kan lära sig mer.

     Bra svar!!

    Anonym 09.08 – ditt svar hade varit bättre om du skippat sista meningen.

    Se svar ovan

  SÅ skönt att folk äntligen vågar berätta. Jag satt i ett skjul utan fönster, toalett eller ventilering under min praktik där. Allt handlade om hur många influencers man kunde knyta till samarbete utan ersättning, alltså mindre konton med över 1500 följare. Hierarkin var inte att leka med där om man säger så, måste vara en av Göteborgs sämsta arbetsplatser

   Vaddå vågar? Är ju bara att berätta. Här hade du ju kunnat berätta, anonymt dessutom.

    Läste på Rodjas stories med berättelser som folk skickat in anonymt något om att det står i anställningsavtalet ”att man inte får prata om företaget under 2 år efter man slutat jobba där”. Vet inte om det är lagligt att skriva såna avtal men uppenbarligen vågar de flesta inte berätta.

     Många arbetsplatser som har sådana avtal, att man inte får prata om arbetsplatsen eller börja arbeta hos en konkurrent en viss tid efter uppsägning. Inget ovanligt.

      Klart konkurrensklausuler är vanliga, men att ha en sån klausul på två år för praktikanter? Oskäligt länge vill jag påstå. Det är en sak att ha det på t.ex jurister, it-utvecklare etc. Men en stackars marknadsföringspraktikant som sitter och letar microinfluensers på Instagram? Löjligt.

      Företag kan ha en klausul om värvningsförbud i avtalet som inte är helt ovanligt bland säljare. Det innebär att säljaren när hen slutar inte får ta med sig kunder eller kollegor under en begränsad tidsperiod. Höga chefer och andra nyckelpersoner kan även ha en konkurrensklausul som göra att medarbetaren måste vara i karantän en bestämd period innan hen får börja på sitt nästa jobb. Men för att detta ska vara giltigt måste det vara under en rimlig tid och att den personen får en rimlig ersättning. Annars blir överenskommelsen ogiltig. Det förekommer viten men det är inte särskilt vanligt. Så att försöka hindra någon från att prata skit om sin arbetsgivare det finns inget lagligt stöd för det. Men man ska ändå vara lite försiktigt så att man inte får ett ryckte om sig att vara illojal och någon som snackar skit i största allmänhet.
      Det NA-KD sysslar med och andra Musse Pigg företag som lever i influenser eran är bara löjligt. De drivs av obildade människor som tittat på för mycket skitproduktioner om affärsklimatet i USA och tror att det är bara att köra på och hota människor till tystnad genom ogiltiga avtal om skadestånd och rena hot. Tycker att tjejerna och killarna som råkar ut för dessa störda företagsledare ska anmäla till arbetsmiljöverket. Bra Camilla att du tar upp detta.

      Ska inte de vara till för att stoppa industrispionage snarare än att hemlighålla dåliga arbetsvillkor och lagbrott?

     Det är det men väldigt olämpligt och ovanligt om arbetet inte handlar om rikest säkerhet eller forskning. Och desutom, en praktikant kan ju inte sprida affärshemligheter så varför ett såndant avtal på marknadsföringspratikanter? Facket borde kopplas in.

      En praktikant skriver ju heller inte på ett anställningsavtal så det lär ju gällt de som varit anställda på företaget.

       Jo praktikanter skriver på sådana avtal när man påbörjar praktiken, det gjorde jag för 4 år sen när jag hade praktik där. Då stod det även i avtalet att om man bryter mot avtalet kan de stämma en på 200 k… men för mig gällde det bara 6 månader, men då var företaget relativt nystartat också så det kan ju ha ändrats till 2 år nu.

       Dessa praktikanter, kommer de dit via Arbetsförmedlingen? Camilla, kan du kolla det? För Arbetsförmedlingen har en stark tendens att se mellan fingrarna när det gäller arbetsmiljön på de företag de samarbetar med. En praktikant ska heller inte utföra riktigt arbete enligt de flesta facks villkor. Enda gången gratis praktik är möjlig är om praktiken är en del av en utbildning. Här finns mer att gräva i.

        Det stämmer inte, det är fullt möjligt för företag att anordna praktiker utan ersättning för praktikanten även om det inte går via arbetsförmedlingen eller skola. Fördelen med skola och arbetsförmedlingen är att praktikanten har försäkringar via dom, det kan dock företaget teckna på egen hand.

        Däremot ska en praktikant aldrig arbeta som en ”vanlig arbetare”. Praktiken är till för att lära sig och därför ska man alltid ha en närvarande handledare.

         Men pratik som innebär arbete får inte vara oavlönat. Vaddå 5 plagg av värde 100 kr styck??
         Arbetsförmedlingen vet om att många praktikantplaster de förmedlar är förtäckta arbeten med dessutom dålig arbetsmiljö.

     Det kontraktet hade jag brutit ganska så fort, speciellt om man blir behandlad som skräp.

      Kan ju bli ganska dyrt dock

       Varför skulle det bli dyrt att säga upp säg? Säg upp dig, vänta din månad/månader, byt jobb. End of story.

       Alltså, det hade aldrig hållit inför domstol men förstår om unga människor inte vill behöva bli indragna i en tvist eller behöva skaffa ombud.

    Jag jobbade för ett företag inom mode som är PRECIS som man beskriver NA-KD, hade kunnat vara detta företag det handlade om likväl. Och kan ärligt säga att jag ALDRIG skulle våga skriva något som skulle kunna indikera vilket företag jag var på eller vem jag var där. Det är alltså typ 8 år sedan och jag arbetar inte ens inom branschen längre, men så enormt manipulerad och nedbruten man blir på ett sådant ställe spelar in något enormt. Kan liksom inte ens beskriva det!

   När jag bodde i Göteborg för fem år sedan och gjorde praktik (på ett annat e-handelsbolag) var det redan då allmänt känt hur otroligt kasst företag nakd är för medarbetare

   Bara att ett företag har så många obetalda assistenter gör ju att man får kalla kårar!!

   När var detta?

  Synd, de har en hel del snygga kläder.

   Har de? Kan hålla med att en del ser snyggt ut online, men går man i deras butik känns det bara billigt i nivå med cubus/kappahl.

    Har dom en fysisk butik?

     Vet i alla fall att det finns en outlet i Barkarby i Stockholm, vet dock inte om det finns fler.

   Som de själva kallar för kinesiskt skit 🙂

   Tur att man aldrig har handlat där. Gillar inte 100% polyester. Någon som vet om Bubbleroom är lika illa? Där har jag handlat.

  Jättebra att detta kommer upp i ljuset, dock undrar jag precis hur naiva människor egentligen är? Finns det något klädföretag av den här sorten som har schyssta produktions- och arbetsvillkor, eller som bryr sig om miljön och hållbarhet? Svar nej. De företag som tar mer ansvar i de frågorna brukar basunera ut det, så talas det inte alls om det så kan man lugnt ana ugglor i mossen.
  Dessutom, om man arbetar som influencer och försörjer sig genom att ta emot ersättningar från företag i utbyte mot reklam, borde man inte inför all samarbeten ha ett antal frågor som man vill få besvarade för att försäkra sig om att företagets och de egna värderingarna är ungefär desamma? Har svårt att köpa de här kappvändningarna i frågor som influencers borde ha stenkoll på sedan tidigare, om de tog sitt jobb på allvar.

   Instämmer helt, att någon blir förvånad när sånt här kommer fram om speciellt fast fashion-företag med låga priser, men egentligen klädbranschen i stort?
   Men, bra att det lyfts! Vissa kan nu förhoppningsvis göra en egen bedömning utan att influencers gör det.

   Jag tror flunsor och människor i Sverige/väst överlag vet att klädesproduktion är dåligt för miljön (mycket dålig för miljön) samt att många som arbetar i fabrikerna gör det med fruktansvärda villkor. Men, det är okej så länge det är ”miljön” och folk i Pakistan, Indien och Kina som far illa. Men är det svenskar som inte behandlas väl på den svenska arbetsmarknaden – nä fy för! Då går det inte för sig!! Så de vet givetvis att folk far illa inom klädesbranschen och att det är en ful marknad, men de vet däremot inte att även svenska personer kan behandlas illa på arbetsplatser. Och det är ju inte okej #värnaomsvenskaarbetstagare

    Du har tyvärr helt rätt..

    Om det stämmer skulle det verkligen förklara hur de kan ha en slags personlighet offentligt och en annan privat (tex att de medvetet bosätter sig i helvita områden osv).

   Till Anonym 9.15. Det finns flera stora företag som basunerar ut att de ställer krav på att leverantörer till dem har schyssta arbetsvillkor och liknande men de själva skriver inget om villkoren för de egna anställda. Märkligt nog har de ofta få anställda med i facket, otaliga föreläggande av arbetsmiljöverket och utnyttjar praktikanter. med mera.

   Exakt!

   Att dom behandlar några praktikanter i Sverige är kanske en ganska liten grej jämfört med hur många som blir piss behandlade i produktionen..

   Finns små företag som säljer sådant som blivit bra producerat i Europa osv, gäller bara att googla lite.
   Såklart dyrare, men man får väl köpa väl valda plagg lite mer sällan bara 🙂

   Håller med, hur kan Therese Lindgren hyllas för att hon avbröt med bohoo? vad fan trodde hon från början liksom ????

   Fast fashion är skit. Jag handlar dock från Sellpy, vilka jag också tror behandlar anställda illa. Synd, för jag gillar att köpa begagnat ur miljöaspekt.

  Nej tror tyvärr inte influensers (inte ens de största) kommer sluta göra samarbeten självmant med dem. Kanske om de får för mycket kritik. Jag kommer aldrig köpa ett plagg till från Nakd igen i alla fall.

  Sorry men detta styrker bara att Influensers (de flesta) är söta, osäkra tjejer som bara vill passa in i en mall och ingen vågar vara den ”avvikande” och därmed riskera någon typ av personlig backlash. ?

   Snacka om att ta ut saker i förväg. Vänta tills influencers iallafall har en chans att reagera på ”nyheterna”.

    Väntar med spänning ?

   Ska bli spännande att se hur de som kontinuerligt gör samarbeten med nakd tar ställning. Man kan ändå hoppas de stora influenserna tar ställning till detta

   Blir nya innegrejen att inte ta ett samarbete med dem så kommer nog de större ta avstånd

   Håller med, Tror NAKD betalar alldelles för bra till de stora för att de skall bojkotta dem??? Typ Hannalicious, Lojsan Wallin, Moa mattsson, Kenza mfl..

  NA-KD är Naked

   ???

  Föga förvånande att praktikanter utnyttjas. En känd stylist som tidigare drev en modebutik i norra delen av landet utnyttjade praktikanter som gratis arbetskraft med kläder som lön. Förjävligt rent ut sagt!

   Vem?

    [Borttagen kommentar]

   Det är ju typ så den branschen funkar tyvärr. Känns som att många modeföretag tar in praktikanter som gratis arbetskraft och att de kanske inte ens har en fast anställd på vissa avdelningar då de ändå får in praktikanter. Min kompis var praktikant hos house of Dagmar hela våren och sommaren där hon fick kläder som ersättning och hela tiden lovades att ”nästa månad kan vi anställa dig” men det hände aldrig. Min kompis jobbade inte under någon och fick senare en praktikant under sig som hon skulle lära upp och delegera till, fast hon själv fortfarande var praktikant. Sjukt ju.

  Isabella Löwengrip har fått en ny affärsidé.

   Ska hon sälja Privatjetsfeminismen till Saudi eller Quatar?

    Hon är så himla fel i sin timing. Noll koll. Det är nästan en bedrift att va så borta.

    Så, lyssna på henne. Och gör precis tvärtom

   Sickan har fått en ny plan!

    Lysande!

  Före detta byggarbetaren Jarno Vanhatapio grundade modesajten Na-kd för fem år sedan. Omsättningen närmar sig nu en miljard kronor.
  Bolaget har flugit som en komet över e-handelshimlen och fått investerare att öppna plånboken.
  Bra fotarbete i sociala medier och smart samarbete med influencers är två faktorer som bidragit till framgångarna, enligt modeexperterna.
  Jarnos modesajt Na-kd slår rekord med hjälp av unga influencers och Instagram
  Varumärket Na-kd säljer dammode online och har hittat en växande kundkrets bland yngre kvinnor. Samarbetet med influencers följde tidigt en tydlig strategi: Hellre samarbeta med många influencers som har lite färre följare, än med några få som har många.
  Sedan har man fyllt på med kända namn som Bianca Ingrosso och Isabella Löwengrip.
  Ett smart grepp är att låta influencers skapa egna kollektioner. Då vill förstås många följare köpa ”sin” influencers kläder.
  Läs mer:
  https://www.expressen.se/dinapengar/byggjobbaren-bytte-liv-ar-nu-mangmiljonar-pa-mode/

   Bra inlägg. Dags att ställa frågor då till Bianca och Isabella hur de ställer sig till detta avslöjande om slavvillkor och hur de känner sig när de fått urbra betalt på bekostnad av urusla svenska arbetsförhållanden. Hm hm

    Isabella är väl någon som också gärna använde praktikanter som ordinarie arbetskraft. Kan inte se att hon skulle tycka nkd har gjort fel.

     Bella tycker till och med att det är en merit för henne att anställda gråter. Stämningen på Bellas olika arbetsplatser är knappast känd för att ha varit den bästa. Skönt att hon inte längre har bolag att bygga (eller riva).
     Man får verkligen hoppas att det inte är något nytt bolag med anställda som hon syftar på i gårdagens blogginlägg.

      Nej hon har aldrig påstått eller tyckt att det är en merit att anställda gråter, det där har du misstolkat helt, sluta tjata om det löjliga människa. Hon berättade det i en tidningsintervju att någon grät en gång men hon skryter inte om det eller anser det vara bra eller en merit utan det är din egen märkliga tolkning för att du vill skamma henne.

       Du är rätt ensam on din rosafluffiga tolkning av Bellsan.

   Bianca är inte blond.

   Byggjobbaren? Jarno grundade Nelly.com innan han slutade där och startade upp Nakd som idag är större än Nelly.com

  Anna Book var även hon jätteupprörd över NA-KD, hon har säkert blivit sponsrad av dom oändliga gånger.

   Hur uttalas na-kd?

    Naked

     Det är så töntigt

     Nej NA-KD alltså varje bokstav för sig. Så säger alla jag hört uttala det iaf?

      Ok, då uttalar de som har varit anställda på NAKD det fel.

      Nej det uttalas Naked!

      Jag har hört båda

  Typ alla i Göteborg vet att det är en pissig arbetsplats och har varit det i hur många år som helst. Nästan bara unga tjejer utan erfarenhet som jobbar där. Bra att det kommer ut i ljuset!

   Hade ingen aning… visste inte ens att de låg i Gbg

  Hur uttalas na-kd?

   Det uttalas ’naked’

   Uttalas det inte ”Nejkid”?

    ?

    Nej, kid!

   Förlåt men hur kan man inte förstå själv hur det uttalas?

    Jag trodde man sa N A K D, alltså bokstaverade företagsnamnet.

     Ja, det har jag hört. Det säger alla influencers (de enda jag hört uttala det hehe)

  Mycket möjligt att det är skit! Men vilka bevis finns? Ska vi bojkotta ett företag för att någon skriver på insta att de tycker företaget e bajs.? Som sagt, mkt möjligt att det ÄR DET! MEN- ser också hur många väldigt unga just nu är extremt bortskämda och inte kan ta att någon säger till dom om någonting. Jag har själv jobbat med en massa tjejer och killar födda på 90 och 00 talet och de är oftast KATASTROF. De vill liksom bli nån BossBabe/CEO direkt. Har sett för mkt på tv och för lite i böcker typ. Menar bara att det skulle kunna va så?

   Men om olika människor oberoende av varandra berättar samma sak om ett företag. Då ligger det något i det.

    Men hur många är det då? Tre?

     Har du ens kollat Rodjas story? Det är minst 20 personer, både praktikanter, modeller och tidigare anställda som ger sin bild av det.

    Det behöver det inte göra nej. Missnöjda personer har en tendens att skrika högt vettu. Jag skulle ju aldrig sitta och höja min arbetsplats till skyarna i kommentarsfält haha. Så om jag och 200 andra är jättenöjda men fem inte så kommer ju de fem låta mer än oss 200 som är tysta. Och anledningen till att de få är missnöjda kan ju vara att de inte passar in, att de inte har kompetensen, att de inte är vana vid tempot, att de tidigare varit lite bortskämda ja vad som!

     Ta ursprungsgrejen! Jag fick höra av en kollega att det är sååååå dåligt och att vi är sånna rasister som inte har en mer jämn fördelning av vita svenskar och svarta svenskar (hennes ord) saken är att jag är den som går igenom alla ansökningar och i princip 0 söker jobb hos oss som inte råkar vara vita och de fåtal som varit har inte haft kvalifikationerna. Vi kan inte ta in någon bara för att.
     Säger såklart inte att det är så på alla företag. Men på många företag så är gruppen som söker väldigt homogen. Kan vara att bara män söker, bara kvinnor, bara unga kvinnor osv osv. Självklart kan man jobba med sin approach å fundera på om man inte välkomnar alla/attraherar men vi är väldigt öppna. Internationellt är det mkt mer blandat men inte här i Sverige.

      Då låter det ju som att ni behöver jobba mycket på vem ni attraherar

   Jag är själv chef inom ett modeföretag och håller med om att många ungdomar har en skev bild av vad deras praktik/nyanställning ska innebära. De förstår inte att de måste börja med de ’tråkiga’ grunderna innan de kan ta sig an de mer kreativa och intensiva uppgifterna och blir ofta besvikna.
   MEN med det sagt så är inte förhållandena på Na-kd något som ”hör till” eller som är okej alls. Det är slavarbete de driver sin verksamhet på och jag tycker det är förjäkligt hur deras arbetsmiljö ser ut. Hard work är en sak, men att arbeta under dessa förhållanden ska inte förekomma i ett seriöst, svenskt bolag.

    Intressant ! Vad får era praktikanter för villkor?

     Vi tar bara in praktikanter som utför någon form av utbildning eller liknande och där får vi oftast komma överens med skolan om vilka villkor som gäller och vilka mål personen ska uppnå med sin praktik. Men oftast är det samma som en vanlig anställd fast med kortare dagar och längre rast.

   Bevis? Inga news att Jarno är en slavdrivare.

   Var lärare på en kurs på IHM där studenterna senare skulle ut på praktik. Samtliga hade genom andra studenter hört om vilka pissiga förhållanden det var på NAKD. Känner till grundarna och ja, att skapa en god och sund arbetsmiljö för de anställda är långt ifrån prio.

   Jag bor i Göteborg och känner många som jobbat på NA-KD, även en person som var med från början. Alla har vittnat om ett fruktansvärt arbetsklimat och det handlar inte om att någon är ’bortskämd’ utan om mobbning, rasism, utnyttjande och knappt minimilöner. Jag pluggar digital marknadsföring och blivit avrådd från flera personer att inte praktisera där. Flera av marknadscheferna på NA-KD ’flydde’ i höstas och har startat ett eget bolag i våras. Antagligen förstod de att situationen var ohållbar och flydde innan allt exploderade.. Ps. Tycker även det är grymt att unga VÅGAR ställa lite krav när de kommer med kompetens och ambition. Herregud, den gamla ’hierarkin’ måste lugna ner sig lite – ett bättre arbetsklimat är väl aldrig dåligt?.

    Exakt. Den yngre generationen vågar ställa krav på hur man ska bli behandlad som människa, som att man ska acceptera att behandlas som skit när man dessutom ska arbeta GRATIS?

   Inom branschen är NA-KD ökända för att behandla sin personal dåligt. Ingen med erfarenhet som har möjlighet att jobba någon annanstans vill jobba där. Hela företagskulturen är sjuk och det börjar med ägaren och sen sprider sig nedåt.

  Jag kan tyvärr inte ta det här inlägget på allvar alls. Hon har fått en uppgift och ett mål som när hon inte klarat det får ett samtal med ansvariga. Som på vilken arbetsplats som helst. Hon känner sig diskriminerad för att det bara är tre stycken på arbetsplatsen som ser ut som svenskar. På en arbetsplats i Sverige?
  Nej, jag tycker att det här låter som en kränkt 00a, som inte kommer klara av vare sig ett jobb, kritik eller hur det ser ut och går till på 98% av Sveriges arbetsplatser.

   *bara tre på arbetsplatsen som är POC. Klantigt formulerat av mig i första posten.

   Du tycker inte det är ett orimligt krav de satt på en praktikant?

    Jag vet inte för jag vet inte vad de har för krav på de anställda. Vad är rimliga krav på en praktikant? Städa skrivbord? När jag har praktikanter hos mig ska de göra samma uppgifter som mina anställda. Självklart förväntar jag mig inte samma resultat från en ny praktikant som från någon som varit anställd länge i företaget men i det här inlägget vet vi ju inte heller vad som är skillnaden på praktikantens mål och de anställdas.

     Vad har dina praktikanter i lön?

      Inget. Det är det som skiljer en praktikant från en anställd. Men jag har bara haft praktikanter under kortare perioder och aldrig heltid som del av deras utbildning.

     Du behöver nog se över syftet med en praktik

   Stor skillnad på att vara praktikant vs anställd.

   Praktikanter ska inte ha den typen av mål, deras mål ska vara att lära sig arbetsuppgifterna / använda de kunskaper de fått frpn utbildning praktiskt inte leverera ett visst antal. Misslyckas de ska de ha ett samtal med sin handledare, utvärdera och se vad som hände och vad de lärde sig av situationen inte skällas ut av chef.

    Helt rätt. Dessutom att säga som inte hänt förut och liknande är skuldbeläggande och maktspråk.

     Ja. Vi vill dessutom att våra praktikanter ska testa lite av det vi inte hinner och då ingår det att även misslyckats ibland. Jag säger alltid när de börjar att har de inte misslyckats minst en gång under praktisken har de inte vågat tillräckligt. Det ingår i arbetslivet att misslyckas, läara sig av det och genom det skapa framgång.

   Men en praktikant ska väl inte behöva ha ett mål på att dra in pengar till företaget? Naturligtvis ska det vara ”win-win”; praktikanten får utvecklas och lära sig hur arbetet går till samtidigt som företaget i förlängningen får ett ”par extra händer” och i förlängningen hoppas både företaget och praktikanten att det kan leda till en riktig anställning.
   I exemplet ovan anser jag att NAKD ställer alltför stora krav på en oavlönad praktikant och att de helt har missförstått syftet med en praktikant.

    De utnyttjar nog med AFS goda minne.

     Helt rätt, Arbetsförmedlingen vet men de räknar pinnar dvs förmedlade ut till arbetslivet.

   Men alltså vad har du för syn egentligen? Har du ens läst rodjas stories? Det är minst 30 vittnesmål från praktikanter, anställda, modeller som berättar att de har mått SKIT? Flertalet slutade för att det var en hemsk arbetsmiljö där ingen tog dem under sina vingar och lärde dem något, de fick inte sitta med anställda under lunchen, de hälsade inte på dem, de behandlade praktikanterna som slavar rent av? Ska du då inte tro på unga kvinnor eller män som berättar sin historia helt utan koppling till de andra? Är du nån 60-realist eller vad fan är felet? En arbetsgivare ska ta hand om sin praktikant och lära upp dem, inte använda de som gratis arbetskraft. Dessutom skriver flera att det är dubbelt så många praktikanter där som anställda, och HUR rimligt tycker du att det är? Skaffa dig lite förståelse och empati känner jag innan du kommer med en sån attityd där man ska misstro människor och påstå att unga inte har någon verklighetsuppfattning och inte kan jobba. Jag är född 93 och jag har då jobbat 10 gånger hårdare än alla 60-70 talister på mitt arbete som hänger sina ben på ryggen varje arbetspass!! Så trött på äldre som påstår att yngre generationen inte kan jobba, jag håller absolut inte med då det är er generation som inte vet vad kundservice eller ordet serviceminded är.

    ”Er generation”. Vi tillhör samma generation du och jag.

    Jag är samma generation som du men håller inte med i ditt tänk ändå. Är det en dålig praktikplats – gör inte praktik där. Är det ett dåligt jobb – byt jobb. Tror inte nakd sticker ut jämfört med andra liknande företag och att till exempel jobba övertid utan extra betalt är vardagsmat i mängder av branscher. Många som inte jobbar 40-timmarsveckor. Sen absolut, hade inte själv velat jobba 60 timmar i veckan och fått betalt för 40 om jag inte hade ett välbetalt jobb men då får man väl byta jobb om man inte är nöjd. Eller säga att man bara tänker jobba de timmar man får betalt.

    Nä tycker hela den här grejen att bojkotta företag pga såna här saker är orimlig. Är det ett sånt fruktansvärt företag att jobba/praktisera på så kommer det tillslut inte vilja jobba någon där och då går företaget tillslut under eller blir tvungna att ändra sitt arbetssätt.

     Unga människor saknar oftast erfarenhet och utbildning, och för en ung person kan det vara svårt att veta när chefen och kollegorna gått över gränsen, vad som är rimliga arbetsvillkor och när det är okej att säga ifrån. Därför är det sällan så enkelt att det bara är att byta jobb eller avbryta sin praktik om man inte är nöjd. Och det är först när konsumenterna börjar bojkotta som företaget har anledning att ändra sitt arbetssätt.

     Om hela arbetsmarknaden består av osäkra anställningar och folk som är desperata kommer alltid någon att bli tvingad att ställa upp. Kommer definitivt att bojkotta.

   Praktikanter ska inte göra jobb som skulle kunna göras av en anställd. Du borde kanske sätta dig in i vad en praktikant är och vad det finns för lagar och begränsningar runt dem.

  Hemskt att praktikanter och anställda blivit utnyttjade, men hur tror dom att resten av tillverkningskedjan ser ut när en tröja kostar 100 spänn?
  Är det väldigt billigt för konsumenten är det något annat som brister, när ska folk förstå det. Fabriksarbetare utan skäliga löner, plagget tillverkat helt utan miljön i åtanke, med giftiga färgningstekniker och plastmaterial etc.

  Konsumenterna bestämmer vad som är okej. Om alla slutar köpa från skitföretag slutar skitföretagen existera.

  Bojkotta NA-KD!

   Och inte bara för hur man behandlar sina anställda och praktikanter utan också för att kläderna är skräp. Dålig kvalitet och plastiga material. Var i deras stora butik i Göteborg en gång och såg inte ett enda plagg som jag skulle kunna tänka mig, inte ens om jag fick betalt för att bära det.

  Jag har har praktikant 1-2 gånger per år inom marknadsföring/kommunikation. 80/90-talister. Har bara haft 1 som trodde hon var lite bättre än alla andra. Michel Kors örhängen och levererade inte i tid. Annars kompetenta, intresserade och duktiga. Men a) vi tar bara in högskolestuderande elller med avslutat examnen så man har något att stå på och sen kan använda praktiken till at ta de kunskaper man lärt sig på utbildning. B) de sätter egna mål för praktiken tillsammans med oss. En praktik är inte till för arbetgivare utan för att praktikanten ska få testa och få praktisk erfarhet av något den sedan kan söka jobb på. Det de leverar är en bonus för oss inte en förutsättning för att företaget ska fungera. Att enbart sitta och dra in en massa sammarbeten är inte en praktik som ger något varken till oss eller dem. C) vi tar bara in personer som har jobbat inom handel, städ, resturang osv alltstå haft en erfarnhet av jobb där man fätt skita ner sig lite, städa, ge service då de unga annars ofta är uppe i det blå och har orealistiska förväntningar på vad ett arbete är. Och krasst, är man för utseendefixerad så har man sällan tid att skaffa sig de kompetenser som behövs eftersom man är så fokuserad vid ytan. Det finns undantag, men de är få.

   Jag tycker det låter väldigt förnuftigt? Jag är själv på en arbetsplats inom marknadsföring, jag fick till min stora förvåning jobbet trots jag är utan någon som helst utbildning men jag har fått lära mig i efterhand att min arbetsplats faktiskt inte fokuserar så mycket på själva utbildningen utan vad folk har gjort tidigare och då talade min erfarenhet inom servicebranschen för mycket samt min personlighet. Jag har sedan jag började för flera år sen lärt mig allt som kommer i min väg och arbetat hårt och är därför en av de ”bästa” på min arbetsplats just för jag kämpar och är villig att lära. Har haft flera personer (yngre runt 18-22) som haft praktik hos oss och tyvärr så har jag upplevt att de mest sitter och rullar ögonen, vill inte riktigt lära sig och vill bara tjäna massa pengar direkt utan att förstå man måste lära sig själva arbetet innan pengarna kommer. Vi har inte heller direkt haft höga krav eller pressat till någon övertid, bara att de sköter de uppgifterna de blir tilldelade men shit de suckas och stönas och myglas med tid för att sen klaga de inte ”förstår” när man förklarat något 2000 gånger.. ?

    Du kanske inte förklarar så bra?

     Nja, när vi är ca 5-6 personer som hjälper till så har jag svårt att se felet ligger hos mig. Jag tycker det är en tendens hos den lite yngre generationen att går det inte direkt så går det inte alls, de vill inte kämpa eller lägga ner tid – klart att man inte får världens bästa resultat i början, det fick inte jag heller men jag satte mig inte bara ner och surade för det.

     Ett exempel: Vi bad en praktikant att leta upp en excel fil med namnet ”xxx inloggningsuppgifter”, vi visste en kollega hade skickat till hen, personen sa att hen aldrig fått den filen, vi bad hen att kolla i sina mottagna filer på datorn och efter en sekund utbrister hen att ”NEJ DEN FINNS INTE DÄR! JAG HAR ALDRIG FÅTT NÅGON SÅN FIL”

     Jag och min kollega gick då över för att hjälpa hen hitta filen, den låg på skrivbordet.

      Hade du förklarat att den skulle ligga på skrivbordet och inte i inkorgen? Hen kanske bara letade på fel ställe?

       Självklart hade jag förklarat det, det var när praktikanten nekade att filen fanns på hens dator som vi föreslog att den kanske ligger i nedladdade filer eftersom vi visste den blivit skickad till personen.

        Ja men då hade hen väl inte hittat den när hen letat? Det var väl inte så konstigt.

         Det är väl rätt så konstigt när personen hävdar sig ha letat och säger den absolut inte fått filen när den i själva verket låg rakt framför näsan? Nu var det inte så mycket situationen men mer att de som är lite yngre oftast har en tendens att ge upp om det inte är lätt, de vill tjäna pengarna men inte göra arbetet. De sitter och drömmer och pratar om hur de ska bli miljonärer och försöker komma på lättast väg dit, men är inte villiga att göra arbetet. Där är sällan en förståelse för att vi som arbetat där i flera år har bättre resultat just för vi valt att lära oss och inte ge upp sekunden det går emot eller lägga skulden på andra.

         Fast det är väl personen själv som har lagt filen på datorns skrivbord?!

      Men varför gick ni inte bort och hjälpte personen att leta om hon inte hittade den?! Då kunde ni förklarat hur den skickats, vart den borde hamnat.

       Vi gick ju över och skulle hjälpa till att hitta den, vilket tog oss 1 sekund då den låg sparad på skrivbordet. Personen hade alltså SJÄLV sparat ner filen från Skype vid ett tidigare tillfälle och sparat den där, men istället för att ex söka efter filen i sin dator eller ens titta efter den så hävdade den högt och tydligt att hen aldrig fått den.

        Det kanske den inte skulle ha sagt.
        Men om den inte visste hur man letade, inte hittade den och inte kommit ihåg att den fått just den filen så trodde denna kanske att den inte fått den.
        Vet inte om ni visat och förklarat innan hur den skulle göra för att hitta?! För man har ju rätt att få hjälp en gång iaf

         Självklart hade vi förklarat hur personen söker i sin dator efter en fil och även vad filen hette, när personen trots det protesterade så gick vi över för att hjälpa till. Jag tror faktiskt de flesta kan söka efter en simpel excel fil, eller be om hjälp om de inte finner det istället för att vara trotsig. Jag hjälper gärna till, för om praktikanten utvecklas så kan det gynna alla – men när man dagligen får upprepa personens arbetsuppgifter, får suck och stön tillbaka eller rullar på ögonen och istället vill prata om sin nya idé hur man ska bli miljonär blir man faktiskt lite trött till sist?

   Vad betalar ni dessa högutbildade praktikanter?

    Inget, det ingår i deras utbildning. Men det innebär att de är försäkrade. Allt som medför en kostnad som tex resor betalar vi naturligvis precis som för anställda. Praktikanter är ofta obetalda, det är det som är praktik. De får sin försörjning från praktikanordnade son ofta är skola, universitet, Arbetsförmedling, kommun och är då också försäkrade. Betald sk pratik från företag är bara en lågt betald anställning. En obetald utan praktikanordnare är utnyttjande och då är du dessutom oförsäkrad så händer något har du inget skydd precis som om du jobbar svart. Därför tar vi bara emot praktikanter från universiet/AF då är reglerna tydliga och både vi och praktikanten har schyssta vilkor och försäkringar.

     Sen om du verkligen vill ge en pra praktik så finns det en hel del kostnader i form av handledning, matrieral i vårt fall resor ibland så att ha praktikant är inte så tydligt en ekonomiskt vinst. Men det har andra vinster i form av tex employer branding, möjlighet att testa och utveckla verksamhet som vi annars inte gjort och att höja kompetensen i branchen. Jag anställer gärna någon som haft praktik före någon som bara läst då de går fortare in i verksamheten.

      Det ÄR en svinig business med praktikanter, går inte att komma ifrån. Men statliga verksamheter håller ju på exakt likadant det är ju inte unikt för NAKD eller privata företag.

       Vilka statliga verksamheter har obetalda praktikanter?

        De allra flesta. Regeringskansliet (dvs alla departement), försäkringskassan, migrationsverket, naturvårdsverket, etc etc etc. Verkligen alla. Man får inte missa det i den här debatten om ett privat företag.

         Helt jävla idiotiskt

         Det är inte sant. Statliga myndigheter har pratikanter från olika praktikanordnare som universitet, arbetsförmedling och kommun. Det innebär att praktikanten får ersättning från praktiksamordnaren och är försäkrad och att facket godkännt praktiken. Sluta hitta på saker.

          Stämmer inte alls. Även om det går via universitetet är det obetalt. (Rätt att ansöka om CSN dock då det räknas som studier).

          Stämmer ju inte alls! Jag är själv praktikant åt en myndighet. Var snäll kolla upp fakta själv innan du sprider lögner.

          Men wtf. Nej, vi praktikanter åt staten får tyvärr ingen lön. Om ”facket godkänt” våra praktikplatser har jag ingen aning om men det hjälper ju knappast oss.

   Gud vad sjukt att diskriminera folk efter örhängen eller utseende. Är du väldigt bitter på grund av någon personlig osäkerhet?

  Uppenbarligen har de aldrig hört talas om employee branding….

  Tror dessvärre inte att influensers kommer att avsluta sina samarbeten med bolag likt nakd eller ens undersöka bolag innan man går in i ett samarbete med dem. Pengarna styr. Titta bara på Annica som, enligt mig, kastar bort något hon byggt upp under lång tid pga ett samarbete med ett oseriöst pyramidbolag. Suck!

   Så länge de är svartlistade tror jag att folk undviker dem… så att de själva inte blir ”canceled”.
   Men folk glömmer fort och det kommer ngt annat som folk sätter sig emot istället

  Skummar man igenom kommentarerna här verkar det som om merparten tycker, ”whatever så är det ju i den branschen.”

  Fråga: är det ok i så fall?

  Ok, det var en retorisk fråga, NEJ såklart det inte är ok bara för att det är vanligt förekommande. !!!!

   Jag jobbar i branschen och kan bekräfta att det generellt INTE är så här det går till. Det finns många seriösa företag som bryr sig om både anställda och praktikanter. En sak som dock alla företag i den här branschen har gemensamt är den undermåliga lönen.

    Vad säger facket?

     Troligtvis ingenting. Praktikanter är väl inte med i facket? Inte heller omfattas de av kollektivavtal de är ju inte anställda?

      Dock vill väl inte facket att detta skall påverka de anställda heller

     Nu pratar jag inte om praktikanten utan om ”riktiga” löner. Företaget jag arbetar på följer kollektivavtal och lönerna är ju ”branschmässiga” så facket kan inte göra så mycket.
     När jag säger att lönerna är undermåliga jmfr jag mig med liknande jobb i andra branscher.

      *praktikantlöner

  Kanske ett företag som Bella kan samarbeta med?
  Dr verkar ha liknande syn på anställda och företagande och vem vet kanske även fröken Pingis kan vara med på ett hörn! ??

   Hon har redan gjort jobb för dem, se länken till Expressen.

  Jag var den enda blatten” so? Är det så konstigt när man bor i Sverige?
  Var det verkligen relevant i inlägget?
  Och sen om dom gör samarbeten med svenska blonda tjejer? Dom får väl bestämma sina egna samarbeten bäst dom vill.

   Mest pinsamt tycker jag att de missar så stora grupper att sälja till.

    Hur menar du nu? De säljer ju inte till praktikanterna i första hand.

     Men genom praktikanter med en annan bakgrund kan de nå viktiga influensers som de själva inte har koll på. Om du flyttar till Tyskland och jobbar på ett modeföretag skulle du kunna nå MASSOR av nya kunder genom att ha koll på stors svenska influensers tyskarna aldrig hört talas om. Capice?

      Fast helt ärligt, man missar som debatten ser ut med ”massinvandring” till Sverige det faktiskt inte alls finns lika mycket poc här som man kan få för sig? Det är ju bara runt 15 %. Beroende på hur många praktikanter företaget tar in kan ju tre ”blattar” mycket väl vara helt rätt representation? Jag är blatte själv och helt för representation för övrigt men gillar inte när man rasiststämplar av bara farten.

       Varför kallar ni er själva för blattar? Alltid undrat…
       Trodde det ordet betydde kackerlacka.

   Du ska nog gå in på rodjas story och läsa allt. Du missar

   Om du går ut i samhället i Göteborg så inser du att det är inte är så stor procent blonda som bor här!

  Jättebra inlägg Camilla!

  Nu återstår nog det svåraste. Att de ”influencers” som arbetar hårt för att uppnå kändisskap och pengar använder det lilla de har innanför pannbenet och börjar tänka efter själva och synar sina mål och vad de håller på med.

  All heder åt de utsatta praktikanterna som går ut med det här. Må solen skina på er!

  Fan, hetsa inte NAKD på deras IG. Det är helg och dessutom andra advent. Den som lider absolut störst av detta är IG-ansvariga och säkert en hel del praktikanter som måste ta helgjobbet. Vill ni göra rätt för er så maila direkt till marknads-/PR chefen. Kriser är deras jobb och är vad de får betalt för, advent eller ej. Men låt de förmodligen panikslagna unga få ha en ångestfri helg då de inte har någon makt att göra något i detta läget.

  Jag är med på att lyfta detta men rikta kritiken/ifrågasätt de som är ansvariga istället för att hetsa ”kundtjänst”.

   Smart tänkt
   Man ska alltid gå så högt upp man kan med klagomål, dom nere i kedjan kan oftast inte göra någonting åt det. Och får oftast skit om dom stat klagomål uppåt
   (Min erfarenhet från restaurangbranschen)

  Såklart var hon tvungen att göra det till en rasfråga också…

   Det kallas projicering …

   Nä, det där var faktiskt en väldigt onödig känga bara för att hon ogillar företaget om hon inte har nåt ordentligt belägg att komma med.

   Det ÄR förmodligen en rasfråga också.

  Alltid tyckt att det är så intressant att ett så stort och framgångsrikt företag som NAKD alltid påstått att dem inte har en budget för samarbeten. Jag har varit i kontakt med dem flertalet gånger, första gången lyckades dom ändå få till ett gratis samarbete för de påstod att de ville se effekterna utav samarbetet och vad för trafik det gav. När man sedan blivit kontaktad av dem igen var det bara snack om obetalt samarbete igen som att de inte hade koll på vad vi diskuterat tidigare ? De har liksom inte ens koll på vad dem sagt till vem eller vem de varit i kontakt med dig tidigare.

  En person i min klass hade praktik där när vi pluggade marknadsföring. Var enligt henne satt i system att man tog in praktikanter som fick slita arslet av sig och sen inte ge dem jobb som de blivit lovade.

  Dock inget ovanligt i den branschen. Man blir utnyttjad och kastad åt sidan när man säger ifrån eller blir sjukskriven. Bra att fler belyser det.

   Så är de flesta branscher.

    Nej.

     Jo. Finns inte en sektor (kanske tung industri?) som inte tar in obetalda praktikanter.

      Fel fel fel
      Det har inte funnits några praktikanter där jag jobbat.

  Snälla gör ett inlägg om Pärleros och hans förehavanden under rådande pandemi. Han far runt som om inget har hänt. Träffar folk hit och dit…

  Nu tvivlar jag inte på att företaget utnyttjar praktikanter. MEN vill ändå påpeka att trovärdigheten av inlägget faller när man tar upp ”diskriminering.” Vill man göra såna argument eller insinuera rasism måste man ha nåt annat/mer att komma med än ’var bara tre ”blattar.”’

  https://poddtoppen.se/podcast/1485356851/chef-dilemma/avsnitt-15-jarno-vanhatapio-vd-och-grundare-na-kd
  Jarno Vanhatapio, vd Na-kd: ”Jag känner att jag är en bedragare”
  ”Det spelar ingen roll hur många miljardbolag jag skapar. Jag har alltid känt mindervärdeskomplex. Att jag är en lågt utbildad invandrare”, förklarar Jarno Vanhatapio, grundare och vd för miljardbolaget Na-kd, i nya avsnittet av podden Chef Dilemma.

   Det där är en klassiker för människor med låg självkänsla. Hur framgångsrika de än är känner de sig nästan alltid som ”bluff” innerst inne.

    Jag hade också känt mig som en bluff om jag startade ett skitföretag som nAkEd.

  Jag studerar e-handel, marknadsföring och affärsekonomi och vi blir ständigt varnade i vår bransch för att ens söka eller vara i kontakt med NA-KD. Praktik är ett fantastiskt sätt för oss att få komma ut och lära oss det vi faktiskt läser osv men många gånger blir det tyvärr väldigt utnyttjat.
  Jag själv har enbart goda erfarenheter då jag hamnade hos ett företag som verkligen ville hjälpa mig att maxa min praktik och lära mig så mycket som möjligt. Handledaren väger stor del in i hur praktiken blir.

  För mig fick jag avsmak av alla influencers samarbeten så har aldrig beställt där och kommer aldrig göra, om man nu måste arbeta med en influenser så ska det åtminstone vara noga valt. Med ba-kd har dem samarbetat med vem som
  Ett exempel är väl en som förlora alla sina andra samarbeten pga hemska beteenden men na kd stannade naturligtvis

  Jag har jobbat med digital marknadsföring i ett par år (obs ej influencer marketing) och tycker det är typ allmänt känt att na-kd är en pissig arbetsgivare. Skulle inte ta ett jobb där för alla pengar i världen (även min inställning innan detta avslöjande). Ser man till resten av branschen så tävlar man ju om bra och kompetent personal inom digitalt så fattar typ inte hur de lyckas attrahera folk ens.

  Väntar på samma bojkott av Gina Tricot.
  /fd anställd

   Berätta mer!

  Tycker vi måste börja lära unga personer redan i skolan att ska man jobba ska man ha betalt.
  Får dem erbjudande likt dessa ”praktiker” där dem ska jobba gratis ska dem säga nej, ingen ska jobba gratis. På så vis skulle många fler företag inte kunna utnyttja människor på detta sätt.

   Håller med helt. På universitet uppmanas vi till och med ta praktik efter avslutad utbildning. de tycker typ jag är dum i huvudet som inte vill jobba gratis.

    Praktik är ju inget dåligt, kan vara ett sätt att testa ett jobb för att se om det är vad man vill jobba med och får praktisk erfarenhet, men dem ska inte utnyttjas och jobba som en anställd, utan dem ska vara just praktikanter, där för att lära sig och testa, inte jobba.

   Men det är väl rätt vanligt att studenter har obetald praktik? Och får CSN under tiden, om man nu har det.
   Oftast funkar det ju jättebra tror jag. Kan inte tänka mig att det är en majoritet som utnyttjar sina praktikanter. Många har ju praktik på sjukhus och i skolor liksom..

   Betald praktik skulle också sätta ett krav på prestation ju också ju?

    Ja, vi hade obetald praktik under min inköpsutbildning och vi som valde andra företag än just mode, tex offentlig verksamhet eller stora företag, hade otroligt bra och lärorika praktikplatser där de såg till att man fick lära sig och förstå arbetet, tror nästan att de tjänade mindre på att man var där (pga allt beskrivande och förklarande). De som var inom mode hade såklart det skit, lärde sig inget utan fick bara göra icke inköpsrelaterat arbete (förutom de på hm, där verkar det faktiskt funka väldigt bra). Jag har varit inom modebranschen och det var därför jag absolut inte ville in där igen. Jag valde att utbilda mig inom inköp enbart för att komma ur modebranschen, jag hade jobbat mig upp på nåder, men kände att utan utbildning kan jag inte få jobb i andra kretsar.
    Bästa beslut jag gjort! Men tråkigt att det ska vara så eftersom jag älskar mode och sömnad så hade väldigt gärna jobbat med det.

     Precis, praktikanter ska inte vara något företaget tjänar pengar på, utan ett sätt att ge den som studerar praktisk erfarenhet av jobbet och testa jobbet.
     Några av praktikanterna kommer ju i framtiden bli våra arbetskollegor, så det är viktigt att ta emot praktikanter.

    Ja, studenter har ofta praktik, men det är då för att få praktisk erfarenhet i deras utbildning, inte ersätta en vanlig anställd på företaget. Många yrken idag använder ”praktik” som ett sätt att få gratis arbetskraft och inte som en del i personen utbildning.

    Det ska inte vara ”betald praktik”, det ska vara en anställning, gör du samma jobb som en anställd på ett företag då är du inte praktikant utan anställd utan lön.
    Praktikanter är inte där för att ersätta ordinarie personal, dem är där för att lära sig och testa på jobbet.

  har förstått att deras löner är under marknadsnivå, vilket är välkänt av alla inklusive rekryterare. dem utnyttjar arbetskraft eftersom dom tycker att det räcker att få erfarenhet av att arbeta där. verkligen vedervärdigt. utöver det borde vi vara vaksamma på fast fashion överlag.

  Jag jobbar på ett annat känt e-handelsmodebolag (Ej Gina som någon skrev att de ville skulle exponeras på samma sätt). Upplever inte alls att man kan säga att ”branschen” är sådan, men har visserligen hört detta om NAKD (som för övrigt uttalas Naked enligt Jarno himself). Flera som jobbar där har börjat på bolaget jag jobbar på och vittnar om precis samma saker. Där jag jobbar är en helt fantastisk arbetsplats med underbara människor som alla gör sitt bästa för att de trivs och drivs av gemenskapen. Superbra ledning och fokus på HR och företagskultur. Fast, det kanske är vi som är undantaget i branschen, vad vet jag.

   Vilket är det?

  Någon som vet varför Bianca Ingrosso raderar kommentarer om NAKD? Är hon så falsk så hon vill tysta ner detta och ignorera detta så hon inte går miste om en samarbetspartner = pengar? Äckligt

  Skulle vara på tiden om någon skulle ta avstånd från PS of Sweden med tanke på hur de har behandlat sina anställda sedan start. Bara på min korta tid började och slutade 25 (!!j personer. Totalt hade företaget ca 14 anställda som byttes ut snabbare än vissa byter bh 😀

  Crazy For Study provide the textbook solution manuals online such as a information about education for students queries. Crazy For Study also provide the marine Free Textbook Solutions. students from different walks of life can afford our assignment help services as we are affordable. moreover, our team of academic writers is highly efficient at their work.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.