Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
Dock undanber jag mig politiska diskussioner, tack!
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli sattes på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts… ?

Ps! Tjafsa mindre!

550 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Nu kanske jag är rätt ensam i att såna här tankar men… Det mesta av det vi gör i vårt liv i samhället är ju inte för att vi VILL det, utan för att det finns någon slags förbestämd mall att följa. Vi måste gå i grundskolan, lika många år allihopa. Sen gymnasiet, jobba 5 dagar i veckan för att sedan leva livet ut de få semesterveckor vi har varje år. Så börjar de om så, år efter år. Tills vi går i pension och till slut dör. Är det inte helt sjukt ändå när man tänker efter? Vi har (antagligen) bara 1 liv på jorden, 1 enda chans! Vi är en art som är gjorda för att röra på oss, och läskigt många arbetet är stillasittande. Så lägger vi pengar och tid på rehabilitering av kroppen istället för att fakriskt erkänna att vi inte ska jobba stillasittande alls. Vi är ju trots allt djur, en art. Men vi behandlar oss själva som.. Robotar ibland. Så känner jag iallafall.
    Tänk på det; hur många hade levt sitt liv såhär om de egentligen hade fritt val? Hur många hade spenderat 10-20 år i skolan, för att sedan arbeta 40 timmar i veckan för att kunna ha semester några få veckor varje år? Vad är det ens för liv? Och jag säger inte att vi har valet, många har inte det. Och med vår skolplikt, räkningar som ska betalas och bostäder som ska hyras så har vi inte alltid mycket till val. Jag ville bara ta upp själva frågan i ett större sammanhang; vi lever hela vårt liv efter den mall som samhället byggt upp för oss och mer eller mindre tvingat oss att leva efter. Ibland önskar jag att jag hade levt en annan tid, till exempel stenåldern. Visst, man levde inte alls lika länge och det var svårt på många sätt. Men jag skulle älska friheten att det är lite mer ’mind your own business’. För jag lever läskigt mycket efter andras val som de gjort åt mig, utan att jag ens var med och valde från början. Förr kändes det enklare ur den aspekten, vi fick sköta oss själva lite mer. Skapa vårt eget jordbruk, jaga vårt kött, bosätta oss där det fanns mark. Jobba hårt på ett annat sätt än idag. Och hellre jobba för att överleva än att bara jobba för att få livet att gå.

      Det tänker jag ofta på. Men stenåldern tror jag inte var bättre när det kommer till frihet. Däremot finns det länder där mallarna inte är lika snäva för hur man bör och kan leva. Inte alla länder har skolplikt som innebär att man fysiskt måste gå till skolan. Inte alla länder är så här mörka och dystra- vilket påverkar måendet.

      Många är så trötta efter den obligatoriska 8-timmars jobb- eller skoldagen att de inte orkar träna sedan även om det skulle vara bra för måendet.
      Tror det är kombinationen av skolplikt i så många år och mörkret som gör att Sverige känns instängt för många.

      Sedan har också våra valmöjligheter nuförtiden också gjort att många får ångest av att göra fel val, eller paralyserade och kan inte välja alls. Sverige har ju inte så positiva invånare så man blir lätt deppig och man blir utdömd av vissa om man går mot normen.

        Ja alltså hade Sverige inte varit så bra ekonomiskt hade ingen bott här.. vädret gör så mycket. Jag bor i Spanien halvårsvis och att gå till stranden efter en lång dag på jobbet? Herregud, man känner bara hjärnan utsöndra lycka…

          Precis! Jag är avundsjuk på de som bor i varmare länder. 🙂 Framförallt de som har mer soltimmar.

      Ja, åter till 1800=talet då alla levde tills dom var 38.

        Jag tror du tänker på medellivslängd. Det betyder inte att alla dog vid 38 års ålder förr i tiden. Det var barnadödligheten som sänkte genomsnittet mest.

          Nähä, menar du verkligen det?

            Nej, jag bara skojade. Alla dog innan 40.

              Men oj, vad du vet.

                Ja, men kan du förklara för mig varför alla gnäller på pyramidspel hela tiden? Vad har mumierna gjort för fel?

        Jo men faktiskt jag själv tycker inte jag vill bli 100 varför det liksom.

          Tänk så många fler öppet spår du hade kunnat läsa.

            Ja det har du rätt i ?

        Låter super. Rekommenderar boken ”Svälten, hungeråren som formade Sverige” om livet känns trökigt med mat och el och sånt tråkigt vardagligt.

      Intressant. Det svåra är att hitta en annan gemenskap som fungerar. Jag har själv lekt med tanken om någon sorts kollektiv ute på landet, där man kan leva på det jorden ger. Borde gå, men nog ett hyfsat hårt liv. Och tänk om man inte kommer överens med de andra … Men klart värt att tänka på.

      Låter som att FIRE kunde vara något för dig. Här kan du börja:

      https://efficientbadass.blogspot.com/

      Själv gick jag i pension vid 38. Saknar inte mitt gamla kontor.

      Ja, såna här tankar hade jag ofta när jag rökte på. Sen slutade jag och accepterade att detta är det jag är född i, får försöka göra det bästa av situationen ✨

        Varför acceptera något man måste försöka att göra ”det bästa av situationen” av?

          Precis? Egentligen?

      Var det så mycket friare tidigare, på stenåldern eller som gamla bondesamhällena..
      Visserligen arbetade som inte stillasittande då. Utan man producerade sin egna mat och boende.
      Men det var inget självförverkligande utan ren och skär överlevnad

        Ja det är faktiskt något jag funderar på, hur skulle det gå om vi tvingades tillbaka till självhushållning?!

      Vi gjorde en drastisk förändring efter att känt precis de känslorna du beskriver.
      Vi började först med att leva enklare (sålde vår bostad, bil, drog nog på många konstander) i Sverige men fortsatte tjäna lika mycket. Pengarna investerades istället i aktier (hög och lågrisk) samt ett hyreshus i en mindre stad i Sverige.
      Efter ett år flyttade vi till Spanien, vilket många tyckte var helt galet speciellt med tanken på att vi har barn men vi körde på. Idag fortsätter min man driva eget men jobbar betydligt mkt mindre och jag jobbar 50%
      Vi har passiva inkomster så vi kan ha ett sjysst levnadsstandard men slippa ekorrhjulet.

      Mitt råd är att om du känner såhär så tycker jag att du ska se över din situation och se vad du kan göra för förändringar. Det kommer vara värt det, jag lovar ?

      Jepp. Tänker på detta minst en gång om dagen. Men kan också tycka att det finns en poäng med att vi alla bidrar till samhället. Men med det sagt, eftersom jag valt att bli sjuksköterska och nu med pandemin inte får en dag semester på länge – herrejvlar vad jag är trött, opepp, osugen på allt som jag måste göra. Ibland kan jag tänka, varför fan valde jag ett samhällsbärande yrke?

        Jag förstår dig fullständigt, känns skönt att man inte är ensam i dessa känslor. Jag jobbar också med ett samhällsbärande yrke, men ett annat än du. Ibland vill jag inget annat än sticka och bosätta mig i skogen. Det är målet inom nåt år!

          Fast då har ni valt fel yrken om ni vill sluta. Bättre att satsa på ett annat jobb.

            Men herregud vad begränsat tänkande

      Brita Zackari och Kalle Zackari Wahlström gjorde någon serie om just olika livsstilar och personer som klivit ur ekorrhjulet. Intressant om hur men, även temporärt, kan leva annorlunda och ändå bli rik på upplevelser.

      Jag har valt att inte leva på det sättet. Men just det här året har man ju blivit tvungen pga. Corona.
      Annars reser jag mycket, gör mycket aktiviteter, jobbar mycket hemifrån.
      Jag gick en speciell linje på gymnasiet med mycket praktik då jag efter 8:an på högstadiet sa till mina päron att jag vägrar leva om mitt liv ska vara ett ekorrhjul.
      Det handlar om att tänka utanför boxen och våga gå emot strömmen för att leva ett annorlunda liv. Det går men det är svårt.
      Har inte pluggat något efter gymnasiet och har aldrig ångrat det. Jobb får man ändå mestadels via kontakter.

      Ja det stämmer. Livet går i samma hjulspår. Det är som en bergochdalbana upp och ner. Själv har jag inte höga krav men människor blir mer stressade och det ställs höga krav. Och det har blivit för mycket av det tycker jag.

      Min tanke är att det handlar ju mycket om pengar också. Har man gott om pengar så är man mer fri och man har mer valmöjligheter. Jag jobbar för pengar så jag kan göra vad jag vill sen som till exempel flytta utomlands. Men pengar kommer ju inte på posten direkt så man måste ju jobba för det.

        Ja men några har tur och vinner mycket pengar.om jag gjorde det skulle jag efter coronan resa och först till Mexico.

      Tänker också på normen som alla förväntas följa, annars blir man ifrågasatt eller uppfattas som märklig. Dels skolan då, sedan jobba heltid, gifta sig, skaffa barn.. sedan är man..klar?

        Varför ska vi iftågasätta skolan? Är väl bra att alla får chansen till utbildning i grundskolan? Bildning har ingen dött av, brist på bildning däremot är jättefarligt.

          Självklart ska man gå i skolan. Trodde man skulle förstå min kommentar men tydligen inte.

      Tror aldrig vi haft så mycket fritid som nu dock. Förr arbetade man, och arbetade, och arbetade. Barn, vuxna, gamla, för att få mat på bordet och överleva (de flesta).

      Sen kan man fundera också – blir folk generellt lyckligare av att inte jobba och vara vara fria att göra vad man vill? Titta på penisonärer: många söker sig till jobbliknande strukturer, såsom engagemang ideella verksamheter, säljer grejer på kupan osv. Tror man lurar sig själv lite när man tänker att jobbet är bara närvändigt ont och semestern är det vi lever för. Människor är generellt enkla till sin natur och mår bra av vissa krav och strukturer att hänga upp vardagen på. Semester, helger och kvällar ges också lite extra stjärnglans av att konstateras mot arbete.

      Håller dock med om att fysisk aktivitet måste jobbas in i vårt vardagsliv på ett annat vis och att vi inte borde behandlas som stillasittande varelser.

        Jo absolut. Drömmen är ju att gilla sitt jobb så pass mycket att man inte har ångest på söndagskvällen och alltid längtar till helgen så mycket. Men det är ju lättare sagt än gjort. Pengar måste in. Men jag tror också att jag hade jobbat litegrann även om jag var rik men kanske inte vilket jobb som helst eftersom det inte är för pengarna utan mer för det sociala.

        Jag tror att det kan vara all den här extra fritiden som faktiskt har lett till att vi överkonsumerar, för att ’fylla tiden’. Titta bara på alla influensers, vad gör de med tiden när får lite extra pengar – jo, spenderar!

        Med all fiffig reklam som använder alltmer avancerade tekniker för att locka oss till köp (riktade annonser på Facebook, Instagram etc) så krävs det ganska mycket för att stå emot trycket och gå sin egen väg. Men jag tror i slutändan att vi faktiskt skulle bli lyckligare om vi gjorde det..

          Jag har levt livet, flyttat runt i massa länder bott i solen i Afrika, tagit dagen som den kommer, min man tjänat multibelopp och jag var hemmafru med städerska i annat land, men aldrig mått så bra som jag gör nu i Sverige med ett kontorsjobb, rutiner och min lilla familj. Gräset ser alltid alltid grönare ut på andra sidan. Det kanske passa vissa men funkar inte för mig. Om det tröstar någon, men jag har insett av att jag blir deprimerad om jag inte har rutiner och känner mig ”meningsfull” ”produktiv” på jobb.

      Jag jobbar 75 % och känner att jag har massor med fritid och jobbet känns knappt tungt längre. Tycker inte det varit särskilt svårt att låta bli att dra påmsig utgifter så man måste jobba 100 % heller. Tycker det är prefekt. Ser att många skriver om stora livsfäöndirngar men tror generellt på att börja med lite mindre och pröva sig fram, att ändra allt blir en spännande story men att ändra lite i taget ger mer utrymme för att hitta det som är perfekt för en själv och backa om vissa saker inte var så härliga.i praktiken som i tanken.

        Jag jobbar 80% och livet har blivit så mkt lättare. Jag har mer ork till fritid och det som jag gillar. Mer tid till familjen och inte lika trött.

          Samma här! Dock 85 % och även det är en stor skillnad

      Vihar 168 timmar varje vecka så att jobba 40 timmar i veckan med nåt som man förhoppningsvis gillar – eller helst älskar – är väl inte så väldigt mycket. Aldrig har väl möjligheterna till att välja hur man vill leva sitt liv varit större än i vår tid.

        Håller inte med om att det bara blir 40 timmar. Räkna in färd till och från arbetet, ex när jag var ung och behövde åka kollektivt.

        Jobba 8-17. 2 timmar dit 2 timmar hem. 8h sömn absolut minst, så 9h. Vips blev det bara 2h kvar för frukost, kvällsmat, och andra förberedelser.

        Annars håller jag fullt med. Valmöjligheterna är som störst nu och det lär bli ännu bättre i framtiden.

      Så tänker jag nästan jämt… Är det här meningen med livet? Var det här meningen i skapelsen? Är vi en del av ett övervakat experiment? Varför skriver jag det här. Var det HÄR, som det blev, tanken med allt?

      Håller med dig helt. Man är slav åt staten. Därför det bör vara låga skatter för egna företagare så att människor kan förverkliga sig själva och arbeta med något de tycker om och som ger dem så mycket frihet det går.

      Jag har haft arbeten som jag inte trivts med, då är det precis som du skriver. Numera har jag ett jobb som jag inte vill gå i pension ifrån. Det är som tur är många år tills jag går i pension men jag kan inte säga att jag ser fram emot att sluta jobba. De hade frågat pensionärer vad de ångrade mest och väldigt många i min bransch sa att de gjort misstaget att gå i pension för tidigt, de önskade i efterhand att de hade jobbat fler år.
      Det kanske vänder för dig. Livet är inte statiskt utan saker ändras.

      Också funderat mycket på det här, de 10 år jag haft som vuxen och säker lite innan det.
      Det jag har landat i är väl att man får göra så många utav dom valen man kan göra annorlunda till sitt eget.
      Tex kan man ju strunta i att plugga, jobba super-sällan och leva på jättelitet pengar. Man kan bo nästan gratis och typ dumpstra.. Man måste bara lära sig våga vara annorlunda.

      För min del hjälper det att jag inte vill ha barn, då är man ju friare eftersom mina beslut inte påverkar någon annan (inte så mycket iallafall) och jag känner att jag kan prova mig fram och ändra taktik livet ut.

      Tänk inte att saker är påtvingat, du har ju faktiskt valt att följa normerna.
      Du väljer att ha kläder på dig för att du inte vill bli utstirrad, du är inte tvungen. Du väljer att jobba för du vill ha pengar. Du skulle kunna välja att flytta ut i skogen och leva på fisk, men har du inte gjort än iallafall.
      Du väljer att plugga för att du hellre gör det än alternativet…

      Egentligen hade vi inte behövt jobba såpass mycket. Tror det var i ekonomibyron på svtplay från 2019 där de menade att det var möjligt för samhället att gå ned till typ 20-40% eller något utan problem, men att vi konsumerar mer och nu ska *alla* ha ett eget hus, bil och nya kläder titt som tätt. Medan runt starten av 1900-talet kunde halva släkten bo tillsammans.

      Vet sedan inte vad andra spenderar pengar på, men jag spenderar kanske 2 000 på mat, 400 på internet, och bor i ett av släktens gamla hus. Tror huset kostar ca 1,5 per månad. Vi ynglar inte av oss så mycket som andra gör vilket nog hjälper det med.

      Förstår exakt ditt resonemang. Ofta sådana existentiella tankar som triggar igång och ökar viljan att begå självmord hos mig, ser ingen mening, ett enda stort ekorrshjul.

      Avsmaken för ekorrhjulet har gjort att jag avstår från att skaffa barn. lever ett relativt fritt liv trots ett krävande jobb, men de kvällar och helger som jag avvarar ger mig dels en hög inkomst samt en väldigt stor frihet de perioder när jobbet är lugnare. barn skulle tvinga in mig i samhällets normer kring arbetstider och läsår samt regler om ledigheter som ser ut att snävas åt om förskolan blir obligatorisk från tidig ålder. Nej tack.

      Utan skolan så skulle alla vara korkade utan konsekvenstänkt, analytiskt tänkande, tänka på källor och klara av språk/daglig matte osv. Så skola är nödvändigt, för vilken förälder hade haft tid att förklara gravitation, gångertabellen, skriva och jävla allt livsnödvändigt man lär sig i skolan medan föräldrarna jagar mat, syr kläder, mjölkar sina kor och allt vad du tydligen önskar. Visst allt kan tyckas lättare förr för ju dummare man är desto lyckligare är man. Men det var mycker mer slit förr i tiden för att ens få mat på bordet och tak över huvudet. Sjukdomar och näringsbrister. Vad skulle vi ens kunna odla här i norr? Potatis och morötter? Dessutom är jag ett praktexemplar på att inte följa mallen. Min uppgift = ta hand om barnen när de inte är i skolan. Att inte ha någon mening och ”få göra vad man vill” gör en apatisk.

      Detta tänker jag på ofta. Är idag 30+ och drömde om en fast tjänst när jag var 20. Utbildade mig för att få det. Fick det. Tog ett gett lån med mitt ex och byggde huset vi drömde om från scratch.
      Blev vi lyckliga?
      Knappast.

      Det tog slut några år senare (efter 10+ år tillsammans). Är bara så IN I HELVETE GLAD att vi aldrig skaffade barn!!!
      För idag vill jag precis tvärtom – kunna tacka ja/nej till jobb. Gå på timme. Nollade lån. Planerar att kunna leva på 5-7 000/mån och resa runt jorden istället.
      Planerar för fullt just nu på att sälja allt och fixa lite praktiska saker, sen: mental och fysisk frihet.

      Jag har bara ett liv ?

    Trocadero eller Portello?

      Troca!

        Alltid Troca!

      Det fanns Trocadero-godis för några år sedan. Någon som vet om det finns kvar?

        Det finns i lösviktsgodiset, gulgröna flaskor. Goda!

      Portello.

    Har käkat Prionelle/Neovletta och allt vad dom nu heter i 8 år och nu senast när jag hämtade ut fick jag Leverette. Har aldrig haft problem med mellanblödningar (skjuter ofta upp mensen) men så började jag med dessa i måndags och igår fick jag mens med mensvärk ? Förmodligen en olycklig slump men blir ju ändå fundersam. Hur hade ni gjort? Gjort några dagars uppehåll med hormonpillerna eller fortsatt knapra? Känner mig kluven.

      Samma hände mig! Gjorde uppehåll i ca 5 dagar och började sedan igen. Då slutade blödningen över en natt och har inte kommit åter igen…

        Jag testar nog det! Tack för svar!

    Nån som sett TENET? Är den bra?

      Såg den på bio. Fattade ingenting och godiset var slut efter halva filmen. Min sämsta bioupplevelse tyvärr ?

      Har tankat den, men gav upp efter halva. Då har jag ändå inget emot ”konstiga” filmer eller böcker (kan mycket varmt rekommendera China Miévilles böcker). Men Tenent, där orkade jag inte.

      Jag tyckte den var bra men slutet var riktigt hafsigt, som om de passerat deadline och en praktikant fick komma på ett slut på typ 3 min. Tyckte filmen hade grym potential men kanske skulle passat bättre som en serie. Väldigt snygg film med vackra miljöer dock!

      Absolut sevärd film!

      Den är väl okej, men skulle sätta den som en av Nolans sämsta. Han gillar ju att experimentera med tidslinjen, och oftast brukar det fungera väldigt bra men i Tenet känns det som att han experimenterar bara för experimentets skull, inte för att göra en bra film. Som att han krånglat till det för krånglighetens skull.

      Jämför man med The Prestige är det en film som innehåller massvis med saker man inte uppfattar första gången man ser filmen, så man vill gärna se den igen. Tenet innehåller oerhört mycket mer man inte uppfattar första gången, men man får aldrig känslan av att man vill se den igen… Och då har filmen inte fungerat.

      Nä den var kass. Älskar alla hans andra filmer. Alla som säger att de fattar filmen till 100% ljuger för sig själva ?

    Blyghet. Hur stötta sitt blyga barn. Alltså blyghet deluxe. Jag tycker jag sköter det bra och är stöttande men det är tungt att se hur blygheten hämmar barnet. Idag ses ju inte blyghet som en bra egenskap, alla skall vara sociala och utåtriktade.

      Jag var sjukt blyg tills bara några år tillbaks. Det bästa stödet jag fick var att ingen tvingade mig in i situationer som var jobbiga och att alltid ha någon att stödja mig mot när jag behövde göra saker som var mer sociala. Om det håller i sig kan det hjälpa med terapi, det gjorde det för mig. Bli bara aldrig arg för ditt barn är blyg, ge stöd och uppmuntra men stressa inte fram det.

        Håller med! Jag var blyg som barn och mina föräldrar pressade mig aldrig. Det gick över och blev bättre år för år. Låt ditt barn ta den tid den behöver och låt den känna sig älskad för den som den är. En del är mer introverta än andra, och det är inget fel i det ♥️

          Samma här…
          Dock svår balans ibland för jag hade nog blivit ”bättre” av att kanske utmana det lite mer.

        Nej precis, bli inte arg!
        Jag och min bror var blyga som barn, svarade på tilltal men inte så mycket mer. Mamma sa nån gång när hon tröttnade på att vi bråkade hemma (och därmed gapade på varandra) efter att vi kommit hem från nåt ställe ”hemma kan ni gapa och skrika minsann men när vi är borta kan ni inte ens säga flaska. Man får ju skämmas för att ni är så tysta!”

        Det är väl 18 år sen, men jag minns det väl fortfarande. Idag verkar det dock som att mina föräldrar/mamma ser tillbaka på det med andra ögon då hon ibland säger ”ni var så enkla att ha med. Man kunde sätta er på en stol och där satt ni och förde inte något oväsen utan var så tysta och snälla”…??‍♀️

      Sålänge det inte blir ett problem för barnet är det ingen fara.

      Testa barnteater? Att man ”tar på sig” en roll, och lär sig den vägen?

      Jag tror det viktigaste är att aldrig tvinga in barnet i sociala sammanhang. Man får vara blyg. Om barnet vill sitta och gömma huvudet i ens famn så bekräfta bara att det inte är något fel, att man får vara blyg och att denne får ta den tid som behövs. Jag upplever att mitt (då) jätteblyga barn slappnade av när hon inte kände någon press på att våga, och glömde tillslut bort att vara blyg. Jag tror att kravet på att våga skapar större spärrar hos barnet än vad själva blygheten gör.

      Försök att inte tänka på vad som premieras av andra utan att blyghet gör att personen inte vågar göra saker den egentligen vill. Mitt yngsta var länge väldigt blyg och det var många gånger som han typ hann leka en kvart pga han inte vågade i tre timmar. Vi har pratat mycket om det och gjort det till vanlig men kanske lite tråkig grej, typ att han haft ett namn på det han känner men att vi finns där för honom ifall han vill prova något han egentligen inte vågar. Numera så känner han sig sällan blyg men är jättebra på att peppa andra blyga som egentligen vill leka. Men det var ju flera år då han inte var med och en vuxen var med honom hela tiden.

      Påtala för barnet att blyghet är just dennes superkraft. Av egen erfarenhet sluter jag mig samman direkt om jag blir pushad. Uppmuntran är nog vägen att gå. Dvs prata med barnet om saker som hen gjort i vissa situationer som varit modigt och understryk just detta med modigheten. Inprinta inte för barnet att hen är blyg, det kan annars lätt bli en egenskap som förstärks då.
      Och att vara blyg, vad gör det egentligen? Så länge man inte blir överkörd då….

      Gör som mina föräldrar! Låt barnet vara blyg och gör allt för att barnet ska slippa utsättas för situationer som är obehagliga. Prata istället för barnet, tvinga inte barnet att gå på kalas. Prata med barnets kompisar. Eller så inte för jag är 30 år och fortfarande blyg och har missat många chanser. UTSÄTT barnet för obehagliga situationer lite åt gången så lär det sig att det inte är så jävla farligt.

    Kunde inte ge bort några julklappar igår för jag har varit arbetslös sen i mars (Sökt alla möjliga jobb men lär se ut så tills covid lugnat ner sig) men fick ändå flera av nära och kära, kände mig sjukt elak som inte gav nåt tillbaks. Vet att jag inte kunde göra så mycket åt saken men gud längtar redan till nästa jul då jag tänker köpa överdrivet många till alla jag älskar. Tycker mer om att ge än att få så var lagom jobbigt i år. Buhu jättesynd om mig som fick julklappar haha men ville bara skriva av mig.

      Ang arbetslöshet.. Vården skriker ju efter folk som kan göra annat än vårdgrejer. Sök? ?

        Jag söker jobb i Stockholm, har inte sett ett enda sånt jobb som inte kräver utbildning eller erfarenhet

      Det är en förjävlig känsla att inte kunna ge julklappar. Jag hade råd att köpa några få bara. Inser dock att jag borde prata till mig själv som jag vill prata till dig: det är inte ditt fel och de i din närhet är garanterat inte ledsna ❤

      Man ger i förhållande till vad man har, du behöver inte känna dig elak! Det har varit ett tufft år för dom flesta <3

    Tycker att Lars Lerin som årets julvärd var alldeles underbar! ❤️❤️❤️

      Ja Lars är en snäll människa. Och gör otroligt fina målningar.

      Jag med ❤️❤️❤️❤️❤️❤️

      Borde vara stående julvärd som Arne Weise!

        Han vill kanske dock inte sitta där varje år. Arne var ju frånvarande varje jul från sin familj

          Spelas in i förväg

            Det var väl bara Erik och Lotta som spelade in i förväg? Weise sa ju själv att han var borta varje julafton bidrog till skilsmässorna

        Är det inte lite konstigt att de inte fått Andreas Wiese till att tända ljuset? Han lär ju ha fått förfrågan tänker jag!?

    Tips på en förrätt till nyår utan varken fisk/skaldjur och ost?

      Utan varken? Så den måste innehålla fisk/skaldjur och ost eller menar du med varken? Vill inte låta dryg men det kan ju göra rätt stor skillnad i vilka svar du får.

      Caprese, Svampsoppa, jordärtskockssoppa, bruschetta ?

        Caprese är ju dock med mozzarella… som är en ost?

          Haha det jag tänkte skriva vad Carpaccio ?

      Soppa på gröna ärtor och bubbel, serverad med pepparrotscreme.

        Rårakor med topping bestående av rödlök, gräddfil och tångkaviar

          Godaste som finns!

      Gåslever. Kallskuret. Chorizo och liknande.

        Fy fan för gåslever. Skulle du vilja bli tvångsmatad?

          Nej inte kallskuren heller.

            Då bör vi kanske inte köpa skiten?

              Men det är ju gott

      Vi ska äta svampmacka till förrätt på nyår ?

      Toast med smetana, dill, rödlök och tångkaviar (om fisk/skaldjur går bort pga allergi eller kostval).

        Smetana måste vara djävulens påfund… Så otroligt sött och fettigt i munnen… Jag klarar inte av smetana.

      Små smördegspajer med grönkål och champinjoner?

    Hur kom ni över ett ex? Gärna tips som är lite pandemi-vänliga ?

      Inte nu igen.

        HAHAHAHAHHAHA

        Va?

      Insåg hur mycket hon ljög.

      Tid.

      Tid, skriva lista på allt du inte gillade med personen och försöka fokusera på sig själv

      Ställde ut hans saker på gården, bytte lås, stängde av telefonen och drog på semester i tre veckor. Är man notoriskt otrogen får man ta konsekvenserna.

      Dejtade ingen på ett år (inga ons heller) utan sörjde som fan, grät och försökte rikta fokus på studier och jobb istället. Sen efter ett år så hade jag läkt färdigt till 100% och började självmant intressera mig för andra. Han, å andra sidan, låg med andra tjejer redan efter ett par dagar och när ett år gått ville han krypa tillbaka till mig, det otrogna aset ?

      Kanske inte mkt till tröst men vill dock säga att låt det ta sin tid, skynda inte på processen. En dag kommer du på att du inte tänkt på honom på länge ?

      Alla kan och vet receptet. Det är jobbigt och tungt i början. Sysselsätt dig med annat och låt tiden gå. Klart!

      Tid och ha ingen kontakt med personen.

      TID

    Jag studerar norska på Duolingo!! Det är så roligt. Men jag blir så besviken varje gång jag stavar fel, eller översätter fel. 🙂

    Men det är verkligen roligt att studera språk.

      Heter ekorre tallefjant på norska?

        Haha.. .Det tror jag inte. Tror det heter Ekorn.

        Är Guldsnoppen och Nilus Langballe på riktigt?

          Hahah ja Nilus Langballe… såg HP på bio i Norge som 15-åring och började gapskratta när namnet Langballe nämndes första gången!

          Ja ?

      Har också satt igång med duolingo på riktigt nu 🙂 Är uppe i 39 dagar i rad, det trodde jag aldrig att jag skulle kunna komma upp till!

        Vad studerar du för språk K?

          Franska mest men har också provat på typ alla språk som finns på appen haha. Var uppe i 10 språk ett tag men orkade inte hålla igång så många språk så satsar på franska istället. Får se om jag lyckas lära mig det språket nångång 🙂 Hur går det med din norska?

            Det går okej med norskan. 🙂 Jag har 16722xp. Vet inte vad det säger egentligen 🙂 Haha… bara att jag har studerat mycket. Jag tycker det är roligt och försöker repetera lektioner ibland för att verkligen minnas stavningen och så.. fortfarande svårt ibland men det går bättre och bättre tror jag 🙂

            Jag har nått nivå 9 av 11 i trädet, men eftersom jag går tillbaka på lektioner ibland så har jag alltså inte kommit längre.

      Jag pluggar också med duolingo men finska!

        Roligt 🙂
        Moi Moi Kattis.

      Vad heter banan?

        Banan heter banan på norska. Kul va?

          Vilken besvikelse, hoppades att guleböj var på riktigt

        Banan

        Sean.

        Gurka är roligare: Agurk

      Fjäril heter sommerfugel på norska. Det är vackert tycker jag ❤️?

        Åh kolla det där youtubeklippet när olika språk säger fjäril, så himla roligt!

        Toalett heter brusefotölj, också ganska vackert.

          Nej det gör det inte ?

            Nej, så klart att det inte gör. Det var ett skämt även att det var vackert var ett skämt.

        Sommerfugl stavas det nog.* Väldigt fint. 🙂

        Jättefint ord! Om någon är intresserad kan jag berätta att det heter så på danska med ☺️

        På danska med

      Tack för tips, signat upp mig på Polska, förvånad hur mycket jag kan (kunde när jag var liten pga polsk förälder, men försvann med åren) Superkul grej ju ??

        Vad roligt!!! Lycka till med polskan.

      Varför studera norska när de ändå förstår oss och vi förstår dom? Känns ju som ett sjukt onödigt språk att studera.

        Så bra förstår vi faktiskt inte varann. Jag har bott och jobbat i Norge och hade det jobbigt i början med språket. Betydligt värre än att försöka förstå bonde-skånska!

        Med risk att låta dryg, varför bryr du dig om huruvida någon studerar norska? Vilket språk anser du det vara legitimt och inte onödigt att studera? Så man inför framtiden.

        Många påstår att det bara skiljer sig i dialekt. Det stämmer inte alls. Finns så många ord och uttryck som vi inte har i svenskan.
        Tillräckligt för att det ska anses vara olika språk, eller hur? Annars hade det kallats dialekter av skandinaviska och inte olika språk.

      Är helt såld på Duolingo, dag 52 med spanskan och jag har lärt mig så himla mycket. Har lovat mig själv att klara alla nivåer utan att missa en enda dag och fira det med att åka till Barcelona och fira in 2022 (OM en får resa utan restriktioner då).
      Är det möjligt att chatta via Duolingo, skulle vara så roligt att ”prata” med andra som också försöker lära sig spanska.
      God fortsättning från Höga kusten

        Chatt finns ju tyvärr inte, men man kan ju skriva i forumet. 🙂

      Jag har läst spanska på Duolingo i 2 år. Har just nu en streak på 393 dagar. Har inte gjort mycket mer än 5 minuter om dagen, men nu 2021 ska jag ta tag i det ordentligt och göra klart kursen, tänkte jag.
      Jag gillar Duolingo. Det är kul!

        Ja! Jätteroligt. Jag läste spanska under skoltiden 🙂 Väldigt roligt språk att lära sig.

    Är med i en rekryteringsprocess just nu där de tog (och kontaktade) mina referenser innan min intervju. Tyckte det var ganska märkligt men, äsch, vad kan man göra. Under intervjun fick jag berättat för mig att det var ett första urval, och om jag går vidare kommer jag bli kallad på en ny intervju efter nyår. Jag har aldrig varit med om referenstagning som något annat än ett sista steg. Är det någon ny grej? För effektivitetens skull? Och hur går det i erat jobbsökande då ??

      Jag var med om en liknande grej i höstas. Var på två intervjuer, rekryteraren ringde och sa att allt var super och att hon bara ville kontakta mina referenser. Hon kontaktade mina referenser och även efter det steget var allt toppen. Men ändå blev det inget. Tyckte det var ochysst att ”använda” mina referenser i ”onödan”, kändes som att jag slösade på deras tid typ.

        Du bör kolla upp dina referenser, garanterat pga dem du inte fick jobbet.

          Jag fick ett jobb en månad senare genom samma rekryterare , så mina referenser var det garanterat inget fel på 🙂

        Fattar precis. Är en sån människa som inte vill vara till besvär så om någon vill ha mina referenser så måste dom i princip vilja ha mig och bara vill säkerställa att allt är ok med referenser.
        Jag lämnar ofta också nuvarande chef (eller ja dåvarande) så jag vill vara hyfsat säker på att få jobbet för att inte chefen hela tiden ska tänka ”ah men hon är ju ändå på väg bort…”

          Jag förstår dig! Jag blev så besviken när jag inte fick det jobbet för kände att det skulle bli så jävla jobbigt att be mina referenser att ställa upp igen (är också sån som inte vill vara till besvär!). Tack och lov fick jag ett jobb via samma rekryterare så den delen var redan ”avklarad” 🙂

      Det låter märkligt men jag kan förstå det på ett sätt. På mitt jobb har det hänt mer än en gång att en kandidat fallit på sina referenser. Sista steget liksom, man tror man har the one. Och då måste man i värsta fall börja om hela processen igen eftersom att de andra som sökt kanske redan fått andra jobb eller av annan anledning inte längre är intresserade.

      Vissa ber om referenser redan i första ansökan… det lämnar jag inte ut

    Igår plussade jag. Vilken julklapp va!! Skulle vilja ha tips på goda alkoholfria bubbel till nyår. Är lite nervös för kosten också då jag knappt tycker om grönsaker…

      Varför? Du får ju äta typ allt förutom rött kött och vissa ostar/salamis? Man behöver inte bli vegan för att man är gravid.

        Jag menade för att inte få i mig tillräckligt med vitaminer/näring till barnet.

          Då får du ta extra kosttillskott, brukar räcka med multivitamin gravid.

            Kostexperten har talat

              Det tas dock aldrig upp lika bra som den äkta varan. Står även på kosttillskotten om du läser bak på förpackningen.

            Spydde som en gris av dom i början av graviditeten?

        Rött kött äter väl gravida?

        Vad är det för dumheter du skriver?!
        Det är klart att man får äta rött kött när man är gravid. Hur tror du annars människan hade överlevt i alla dessa år?

          Forts. Det är dessutom det bästa man kan äta, både som gravid och ickegravid.

            Det är absolut inte det bästa man kan äta vare sig som gravid eller inte. Herregud all forskning säger ju att risken för hjärt- och kärlsjukdomar minskar när man skär ner på rätt kött.

              Nej.

      Vill bara säga grattis!! Har dessvärre inte något tips på alkoholfritt bubbel ? och jag tänker att man inte måste äta mer grönsaker när man är gravid ? ibland kan man äta väldigt begränsad kost, beroende på hur man mår, och det funkar också!

      Ta upp det med barnmorskan vid första mötet.

      Billabong är supergod, man saknar knappt alkoholen. Finns på systemet.

      Lär dig tycka om grönsaker då. Du ska liksom baka en unge.

        Lär dig gilla grönsaker för DU behöver det med… du behöver äta samma som gravid och ogravid är ju inte en Alien med andra behov som är i magen

          Jo precis men om hon nu har svårt för grönsaker kan hon väl tänka att hon börjar äta det pga barnet om det inte räcker som motivation att det är för henne själv.

      Grattis!!!

      Richard Julin är gott tycker jag.

        Är han god?

      Juhlins bubbel – smakar precis som bubbel med alkohol i. Älskar.

      Richard Juhlins alkoholfria mousserande! Blanc de blanc tror jag det heter. Det enda jag tycker varit gott under mina graviditeter. Grattis till graviditeten!:)

      Grattis!

      Bästa bubblet: Oddbird
      Angående vitaminer osv. Barnet SNOR allt av dig. Så den får typ i sig det den behöver men du kommer må skit om du inte tillsätter eller äter det som den snor av dig.
      Multivitaminer för gravida är populärt MEN du kan få riktigt ont i magen av dom pga järnet. Men testa!
      Och prata med din barnmorska när du är på inskrivning.

      Och gå med i gruppen: Gravid med bf 2021 på fb. Där kan du öppna dig och ventilera till andra mammor/partners.

      Jag blir hård i magen av järntabletter så ett tips är blusaft! Började tidigt med det så jag slapp järntabletter som vissa kan få ordinerade.

      Petters alkoholfria tycker jag är himla gott! P lex nånting heter det!

      Jag hade jättesvårt att äta grönsaker när kah var gravid men frukt däremot gick bra. Jag försökte äta minst två frukter om dagen, då kände jag mig som att jag fick i mig det nyttiga jag och bebisen ”behövde”.

        Tack för alla svar! Ska ta upp det med barnmorskan också såklart!

      Eins zwei zero rosébubbel

    Vi ska få vårt första barn i februari (jag vet, tråååååkigt topic va) och varken jag eller min kille har körkort.
    Vi bor i Sthlm, mitt i smeten och tanken är att min pappa ska köra oss hem från BB.
    Babyskydd har vi men ingen bas. Känns så jävla onödigt pga vi åker verkligen aldrig bil. Kan vi spänna fast babyskyddet på annat säkert sätt? Räcker trepunktsbältet som finns i bilen?

      Hur kommer ni till BB? Taxi? Är mest nyfiken 😀

        Vi tänkte taxi, ja!

        Till FÖRLOSSNINGEN. Man föder inte på BB……

          Haha men FÖRLÅT DÅ

          Tala för dig själv. Jag födde på BB. Inlagd för havandeskapsförgiftning i 4 dagar sen hoppsan hejsan, fullt öppen och det var inte ens tal om att gå till förlossningen.

            BB tar enbart emot förlösta kvinnor. Blev du inlagd som gravid blev du inlagd på en annan avdelning.
            / mvh förlossningsuska ☺️

              Jag blev igångsatt och låg då också på BB för det var fullt på förlossningen. Senare fick jag ett rum på förlossning när jag väl skulle föda mitt barn. Så ibland så får man ligga på BB när man inte har fött sitt barn…

              Nej?

      Ja det räcker med trepunktsbälte!
      Finns på youtube hur man spänner just ditt babyskydd.
      Om du sätter den fram så koppla ur airbagen.

      Det räcker med bältet

      Trepunktsbälte går fint att spänna fast babyskydd med. Kolla bruksanvisningen noga bara, så att ni gör det rätt. Och kom ihåg: inget babyskydd på passagerarsidan fram om det finns airbag.
      Jag och min kille promenerade hem när vi fått vårt första barn, med bebis i vagn (typ 25 min promenad hem från SÖS). Var iofs i juni …
      Och ja, jag gissar att dom tar taxi in, det har jag gjort båda gångerna. Första gången hade vattnet gått så satt på ett tjockt badlakan.? Är väl inget konstigt att ta taxi till förlossningen, alla har liksom inte egen bil? I vårt fall har min kille inte körkort, så om vi hade haft bil hade det blivit taxi ändå. Inte sugen på att köra under pågående värkarbete …

        Tack för svar ❣️

        Ska man till SÖS är det t.o.m. smart att ta taxi ju, sjukt stressigt att hitta ledig plats för parkering och ha sinnesnärvaro för det om det blir lite akut..

      Finns babyskydd utan bas som man bara fäster i bilbältet.

        Alla babyskydd går att montera utan bas

      De flesta babyskydden är godkända för montering med bälte, däremot gör många det fel så läs på och testa innan! Med en korrekt bältesmontering ska det vara typ lika säkert som med bas – basen är mest för att det är smidigt och svårare att göra fel 🙂

    Tror jag måste flytta… Hör när grannen har på film, säkert med surroundljud men ska det vara såå lyhört verkligen?
    Trots att jag har på egen film ?
    Även bankande hela dan, börjar bli trött på det. Är det fler som bor så himla lyhört?

      Min pojkvän bodde väldigt lyhört innan vi flyttade ihop. Hörde teven från grannarna ovanför i tid och otid.

      Ja, jag gör det. Jag blir galen ibland.

        Huur kan det vara så lyhört? ? jag blir med galen. högljudda grannar också så det gör inte saken bättre direkt…??‍♀️
        Vet någon ifall nybygga lägenheter är bättre isolerade??

          Se upp för hus byggda runt 1940, de är oftast lyhörda. Nybyggda hus har helt andra krav.

      Ja. Min granne under mig håller på att banka konstant och grannarna med sovrummet vägg i vägg med mitt har ofta sex. Högljutt som fan. Eller så har de hög musik, ibland bråkar de också. Jag hör allt. Jouren har varit där en del gånger, senast förra helgen, men jag vet inte om något verkar hända.
      Grannarna i andra trapphuset, men som har vardagsrum vägg i vägg med mitt, spelar ofta EXTREMT hög musik, ibland undrar jag om de inte övar på egen sång och musik. I tisdags var det så högt och lät som ett helt band där inne och eftersom det inte var första gången så blev jag ganska arg. Men på kvällen, rätt sent, höll några ungar på att skjuta smällare bland husen och när det lät som att det var väldigt nära gick jag ut på balkongen, tänkte att nu smäller de väl snart en bil eller nåt. Och då visade det sig att de också var ute för att kolla vad det var för de hade tänkt samma tanke som jag, och de var riktigt trevliga så nu kan jag inte ”hata” dem längre?

        Nämen hjälp!!! ??
        Så du hör bankande fast det är under dig??
        Stackare som har flera grannar som stör åt flera håll…
        Har tänkt ifall några andra av mina grannar hör mina jobbiga grannar!

          Ja, det var en granne som sa ”dig märker man aldrig av, du gör inget väsen av dig överhuvudtaget!” och då sa jag att det finns nog allt tillfällen då jag kanske höjt musiken också. Men han bor bredvid mig på andra hållet och sa då ”man hör bara ljud uppifrån och ner men inte vägg i vägg pga att det är tjocka betongväggar”. Fram tills i våras trodde jag honom för fram till dess hade ingen i lägenheterna bredvid mig varit högljudda, men sen fick jag nya på båda sidor och båda är som sagt högljudda, så nu hörs det från alla håll.
          Han under, som bankar konstant, har dock blivit vräkt så jag hoppas på bättre grannar där sen.

          Har du någon kontakt med dina andra grannar? För här har vi pratat några grannar om det och vi är flera som hör bankandet, trots att alla inte bor i ”direkt anslutning” till honom, tänker att du i så fall kan kolla med dina grannar om de hör samma som du.

            Precis så, jag hörde ingenting tills de nya grannarna flyttade in, som är EXTREMT högljudda när det gäller allt.
            Samt att det är lyhört här har jag ju förstått…
            Ja, kanske ska kolla med andra grannar! Tack för tips.
            Men då hjälper det säkert inte ifall jag flyttar högst upp någonstans? Då ljudet verkar studsa?
            Kanske blir lite bättre av att bo högst upp..

              Det beror nog på lägenhet, jag bor högst upp men hör allt som är över normal ljudnivå.

              Bor du i hyresrätt? För i så fall, kolla med andra grannar om du har möjlighet, prata med värden och ring jouren när något stör alldeles för mycket. Och/eller med den det gäller, för det är ju egentligen inte du som borde flytta pga oljud även om jag förstår att du vill det.

              Dock vill jag i alla fall tro att det blir lite bättre i alla fall av att bo högst upp, då slipper man ju ha någon ovanför sig.

                Tack! Ja egentligen är det ju inte jag som ska flytta.. ska se hur det blir. Nu är ju alla hemma pga jullov så det blev extra påtagligt. Men hemmet är ju ens frizon så det måste ju vara drägligt.
                Oförskämt när grannarna tror att de är de enda som vill titta på film ? det hördes i hela trappen och utomhus också..
                nu är det tyst och lugnt som tur ?

        Grannar har sex?
        Jag hade en granne på ena sidan och en annan
        på andra sidan som hade sex med sina respektive
        partners samtidigt så jag hade allt i stereo.

          ???

      Jag! Hör när mina grannar har sex och det är så awkward när man har gäster.

        Ni som hör era grannar ha sex: Skriv en lapp i brevlådan NU! Det är det mest plågsamma som finns ju att höra andra ha sex, stod ut i en månad sen blev det tyst efter två lappar till två olika grannar!

      Eh ja, haha! Bor i studentlägenhet och jag hör min granne kissa. Hör bluppet från hans Facebook chatt också o_O

        Hahah lägg av ???

        hahaha, bluppet från hans Facebook chatt. Kämpa!!

        Det är nog ännu värre än att höra någon ha sex faktiskt, att höra grannen kissa. Det hör jag med, och man hör att han kissar så otroligt hårt också, världens jävla porlande.???

        Det sjukaste är att det hörs ALDRIG när jag har folk över så det är precis som att han anpassar sina ljud efter mina gäster.

          Ja han kissar också jättehårt! Nästan så att jag tänker att han typ sitter i badrumstaket och kissar? Kan dock säga att han INTE anpassar sig efter ev gäster, haha ?

        ”bluppet från hans Facebook chatt”, då e det fan lyhört alltså…

      Samma här.. grannen har bytt ut sin tv till projektor med tillhörande surroundsystem.. hör när dem nyser, är magsjuka och kräks samt när dem har sex… vill aldrig mer bo i lägenhet..

        Men jösses!! ?? då är jag inte ensam med mina problem då!
        Nää vill inte heller bo i lägenhet ?

        Sa samma sak! Flyttade sen till radhus och hör fasiken ungen bredvid springa, skrika, skutta, slåss, gråta och gud vet vad DAGLIGEN. Så frustrerande när man köpt hus för flera miljoner (just för att slippa stök) ?

          Radhus är ju vägg i vägg med annat hus. Så i princip en lägenhet med liten trädgård…..

          Nämen nejjj ?? så tänker de säkert att det inte låter då de bor i radhus.
          Här höll ungarna på till 23.00 igår ? jäkla spring och liv.

      Jepp. En ungj-vel som börjar springa varje morgon strax efter 5. VARJE MORGON! Jag är helt slut. Flyttar om 2,5 veckor.

        Åh fy!!! Lyllos dig som flyttar därifrån!! ?

      Hör när min granne ser tv, hostar, harklar sig, skriker åt sin tv och ja typ allt annat. Han är också en riktig idiot. Sen grannen ovanför mig släpar möbler varje kväll, en annan har ett barn som skriker, en annan en hund osv osv. Men första grannen är klart värst. Som någon annan skrev så är dock alltid tyst när jag har gäster, som att han anpassar sig. Lääängtar tills jag kan flytta till något relativt nybyggt med välisolerade väggar.

        Jaa jag längtar med till det.
        Har väldigt liknande grannar som dig…

        Han sitter nog och tjuvlyssnar på er då..

      Många människor vet inte hur man beter sig när man bor i flerfamiljshus alltså… Hatar att ha grannar.

        Mmm håller verkligen med!!!

        Grannar är trevligt men de får gärna sköta sig. Och det får gärna vara trevliga grannar, mina är lite (mycket) obehagliga.

      Jag kunde höra min granne snarka varje jävla natt där jag bodde innan. Många sömnlösa nätter….

      Precis nyinflyttad i en lägenhet och märkt att det är rätt lyhört så jag tassar runt på tå om nätterna (svårt att somna sen Corona) för att inte störa stackaren som bor under mig.

        Snällt av dig ändå att tänka på grannen!! Inte många som gör ?

      Så är det att bo i lägenhet. Flytta till en stuga mitt i skogen. Hus i tätt grannskap funkar inte heller för då får man lyssna på skotrar som gasar på dygnet runt, en granne som spelar hög musik eller ungdomar med epa på gatan som skrikpratar efter 2 folköl.

        Epa på gatan är det där jag bor också, mitt i stan. Bor på ”paradgatan” och trafik är förbjuden där efter 22. Men det bryr sig inte epa-barnen om. Det här året när det varit distansundervisning har det varit extremt och de har åkt mellan 23-04. Och så Eddie Meduza i högtalarna.?

    Är gravid v 33 och får hjärtklappningar efter jag ätit, vaaarje gång. Måste lägga mig ner.
    Var hos barnmorskan i förrgår och har ingen äggvita i urinen eller högt blodtryck, dock har jag fått graviddiabetes så vet inte om det är just det. Tar mitt socker efter och det är inte högt så känns inte relaterat.
    Vad kan det vara?
    Inte första gången är gravid men första gången jg mår såhär.

      Jag hade så under graviditeten. Visade sig vara lungemboli och att hjärtat var påverkat pga det.

        Tack för svar! Håller alla tummarna på att det inte är det …

      Histaminintolerans kanske.

      Jag hade vad jag trodde var hjärtklappningar men var tydligen extraslag. Fortsätter även 8 år efter förlossning. Hade järnbrist och fick senare havandeskapsförgiftning. Har du järnbrist? Kollat upp järndepåerna? För HB visar inte ett skit och påverkas av hur mycket vatten du druckit, tiden på dygnet, allt. Hade extraslag från början och de tyckte det var pga ångest. Kanske du är orolig som gravid och får ångest utan att du tänker på det?

      Hade samma och fick förklarat av läkare att det berodde på att det blir ett tryck på retledningssystemet till hjärtat när man ätit (är ju redan rätt sammanpressat p g a graviditeten). Ofarligt men jobbigt.

    Köpte en julklapp till mig självbild tisdags, en sprillans ny iPhone 12 mini. Jag är vanligtvis rätt minimalistisk och inte så pryltokig men den här lilla grejen är jag så glad över att jag ler fånigt när jag tittar på den!!! God jul till mig!

      Avis!! Beställde en iPhone 12 Pro från Halebop i November och leveransdatumet ändras heeeela tiden. Så frustrerande. Stod 5-6 veckor när jag beställde och efter några dagar fick jag veta att leveransen skulle ske i slutet på januari 🙂 🙂 Förra veckan stod det 2-3 veckor och nu står det återigen slutet på januari, så frustrerande haha.

        Samma här! Beställde också iPhone 12 pro från halebop, dock 17 oktober. Stod bara att leveranstiden skulle skrivas ut när den blev tillgänglig för dom. Gick in och kollade orderstatus typ varje dag haha och precis som du säger stod det 5-6 veckor sedan 1-2, då blev man hoppfull, sen när det ändrades till slutet av januari var det inte lika roligt. MEN fick hem den förra helgen! Håller tummarna för att du slipper vänta till slutet av januari haha! 🙂

      Helt rätt, god jul!!

      Helt rätt att unna sig ibland! ? Själv köpte jag mig själv en Mac under höstens reor, efter att ha stått ut med min gamla laptop som varit på väg att tacka för sig i snart två år.

      Klart man ska unna sig! Den känslan är så skön när man känner att man köpt något man verkligen vill ha.?

      Jag skulle få ett PS5, men han där hemma missade att det är kö på både den och xbox. Så jag fick en ny surfplatta istället, som inte har kommit än! Han fick en fitbit och Sony hörlurar av mig.

      Våra gemensamma vänner gav varandra ett nytt xbox och Iphone 12… Jag är Samsung och PS människa men är fan avundsjuk på de där två.

    Är så trött på att jobba över jul. Har gjort det i så många år nu. 2021 blir året då jag ska försöka hitta mig ett jobb där man får vara ledig röda dagar!

      Åh vad jag känner igen mig. Jag började plugga och tar numera ’ledigt’ alla röda dagar, bästa jag gjort.

      Förstår det!!! Jag är alltid ledig röda dagar vilket är skönt och har sommartid på sommaren.

      Samma häääääär. Är bara ledig den 28e… jobbat och jobbar alla andra dagar. Är så trött 🙁 O är så avis på alla som är lediga!

      När jag var tonåring tyckte jag att kontorsjobb lät som det tråkigaste i världen. Men sen jobbade jag några år med oregelbundna arbetstider och insåg att fan vad bekvämt med kontorstider ändå. Utbildade mig och nu jobbar jag 8-16.30 5 dagar i veckan och ledig när man ”ska” vara ledig. Så otroligt skönt!!

      Jag kommer skola om mig från undersköterska till någonting annat 2021. Jag orkar inte jobba alla jävla högtider medan sambon är ledig. Vill heller inte ha barn förrän jag har ett jobb där jag kommer vara frånvarande i tid och otid…

      Vad jobbar du med om du måste jobba varje jul?!

        Har jobbat i restaurang och butik i nästan hela mitt yrkesverksamma liv, jobbat alla jular sen 2009 med undantag för 2016 då jag jobbade på Systembolaget.

    Har käkat Prionelle/Neovletta och allt vad dom nu heter i 8 år och nu senast när jag hämtade ut fick jag Leverette. Har aldrig haft problem med mellanblödningar (skjuter ofta upp mensen) men så började jag med dessa i måndags och igår fick jag mens med mensvärk ? Förmodligen en olycklig slump men blir ju ändå fundersam. Hur hade ni gjort? Gjort några dagars uppehåll med hormonpillerna eller fortsatt knapra? Känner mig kluven.

      Gud vad spännande, för mig är det tvärtom! Äter Leverette och fick Prionelle och fick en konstig blödning direkt ?

    Sambons ex lämnade bonusbarnet här strax innan julafton. Tog sig friheten att gå in till oss vilket kändes olustigt med tanke på… tja pandemi och sånt! Testade sen positivt för Corona ett par dagar senare och idag fick jag reda på att hen haft symptom redan innan hen kom in till oss. Trodde symptomen kommit dagen efter besöket. Så arg och besviken över arrogansen och att hen utsatt oss för detta. Nu sitter vi isolerade och hoppas att vi slipper bli ordentligt sjuka. Hur kan man ta sig den friheten när man själv vet att man är sjuk?

      Hjärncellerna måste ha försvunnit. För jävligt att vissa människor kan bete sig på det viset…

      Hen? Vet du inte könet på personen?

        personen ifråga kanske har hen som pronomen ?

          Säkert ?

            Eller vill inte berätta könet på barnet.

              Det är ju sambons ex hon pratar om. Alltså med största sannolikhet en kvinna.

                Förutsatt då att trådstartaren är en straight kvinna.

                  Ja, det står ju. Med största sannolikhet eftersom det är vanligast.

                Eller varför inte en straight man?

      Fy fan vad irriterande… Vad är det för fel på folk?!???!!!??! Håller tummarna ni klarar er!! <3 Tänk på att barnet mycket väl kan ha corona också, så hon borde verkligen ha isolerat sig med barnet då hon kände av symtom!

      Det är brott mot smittskyddslagen ?

        Om exet vid tillfället för besöket hade bekräftad smitta, annars inte.

          Nej det är ett brott om man har symptom och själv misstänker smitta och sedan testar sig.
          T ex säg du träffat någon med Corona eller du får symptom av Corona, du måste du sätta dig i isolering tills ett negativt testsvar inkommit.

    Less på livet just nu. Min sambo blev less på mig för att jag jobbar när han är ledig, han är väl medveten om att det är såhär när man jobbar inom vården som jag gör och jag var ledig förra året.
    Min bästa vän är gravid och jag känner sån press på när jag ska få barn. Vi har det stökigt här hemma (julklappar, julklappspapper, ni vet sånt) och jag känner att jag aldrig någonsin kommer bli redo för ett barn när jag knappt kan ta hand om ett hem. 2021 kommer jag börja skola om mig, jag ska rensa en jävla massa skit och så ska jag lära mig macramé. Woho… Tant..

      Hur gammal är du? ?

        Blir 28 nästa år ?

          Haha gud jag också. Vill absolut inte ha barn än men blir ändå stressad av att jämnåriga i min omgivning börjar skaffa ?

            Haha, jag vill så gärna ha barn och min sambo lika så, men vi vill gärna vänta två-tre år till och det känns som om mina vänner har hunnit få ihop ett helt fotbollslag vid det laget haha.

          Ungt ju, ingen stress. Särskilt med en sån man… Låter inte bra, omoget liksom.

            Ursäkta, men jag förstår honom fullt ut. Jag jobbar varannan helg när han är ledig fredag-söndag. Jag hade inte varit särskilt road av den situationen jag heller om det hade varit tvärtom. Jag själv tänker absolut INTE skaffa barn, förrän jag vet att jag inte behöver jobba varannan helg eller kvällar hit och dit och sen upp 05.30 dagen efter. Nån jävla måtta får det fan vara.
            Men du, sätt dig gärna in lite mer i situationen innan du uttalar dig om min karl, tack. Han är vettig, det kanske inte låter som så, men han är det. Alla har rätt att bli upprörda ibland.

              Fast nej, det är inte ok att bli less på dig för nåt som inte är ditt fel. Det är fler saker du skrivit här om honom som jag reagerat på. Tror du nöjer dig och har för låga krav tyvärr, som många kvinnor. Men det är ditt liv.
              Säger inte detta för att vara taskig.

                Ja fast bara för att du har sett flera saker som jag har skrivit om här så betyder inte det att han är ett svin. Han har all rätt att bli less, jag hade blivit det om han hade jobbat julen och jag hade varit ledig. Han stöttar mig trots allt, punkt slut.
                Tänker inte diskutera det här mer då det går in och ut lika snabbt igen det är ju tydligt. Och nej, jag nöjer mig inte och har låga krav, tro mig, jag gjorde slut med mitt äckliga ex av flera anledningar. Jag nöjer mig inte med män som jag har låg krav på. Du känner inte mig,sluta konstatera saker om mig. Tack.

      Skickar styrka till dig ???

        Tack fina fina du ❤️❤️

      Du verkar vara en fin person Nora. Tror inte jag läst något elakt här från dig. Du är ung, klart du ska skola om dig så du får njuta lite framöver. Lycka till!

        Tack ❤️

      Hur kan ni ha det stökigt när ni inte ens har barn och ni båda jobbar? Hur hinner ni ens stöka? Det gäller att lära sig att plocka undan efter sig själv direkt. Om du vill ha barn så kommer du automatiskt städa för duvill inte att barnet äter smågrejjer som kan fastna i halsen och krälar runt i smuts. Klart ni kan ta hand om ett barn. Dessutom får nu en bra ursäkt att skylla stöket på sömnbrist 😀

        Ja, det kan man ju undra men vi har två katter som hjälper till att stöka ner också. Sen jobbar jag med Covidsjuka och det tar extra mycket energi att springa runt i munskydd och visir. Det är min erfarenhet och åsikt iallafall. Jag virkar så det är så jävla mycket garn överallt också, vilket jag ska ta tag i och rensa efter nyår när jag äntligen är ledig en längre period. Ja, vi plockar undan och sånt såklart. Orken kommer även med ljuset, inne i en väldigt mörk period i mitt mående just nu. Ja, jag vet att man plockar undan mer när man har barn, men ibland känns det ju bara så hopplöst haha.
        Tack iaf.

    Snälla kan vi inte diskutera trollmorsan som väntar sitt 15:e barn???? äldsta dottern är tydligen också gravid och bor med sin man hemma hos föräldrarna….

      Varför ska hon skaffa flera? Vill hon inte arbeta?

      Varför ska vi diskutera det?

        Drf det är sinnessjukt?

          Hälften av barnen har svår adhd/autism (har mamman själv berättat) och resten diabetes. Ändå fortsätter man avla… fruktansvärt egoistiskt.

            Nej, det är två barn med diabetes (+ pappan i familjen har det också), och det är ett barn som hon skrivit har autism och adhd.

              Nej fler har adhd.

      Vad finns det att diskutera? De lever sitt liv på sitt sätt, helt enkelt.

        Nä men lägg ned hela ÖS då om en inte får starta ett diskussionsämne.

          Bästa svaret någonsin!

      Vad tycker du det finns att diskutera om jag får vara nyfiken?

      Vem e trollmorsan?

        Hon var med i Familjen Annorlunda. Hon bloggade tidigare, nu instagrammar hon.

      Nån som vet hur mycket det ger i barnbidrag? 1250 eller vad det är per barn, men flerbarnstillägg och så?

      Obs tror inte att man gör det pga ekonomiska anledningar då det lär kosta satan med 15 barn också. Är bara nyfiken.

        29 350 för femton barn. Dock räknas väl inte äldsta med då hon gått ur gymnasiet.

        Men visst är det märkligt hur besatt av barn och graviditet en människa kan vara. Hur mycket tid till varje barn blit det? Läxhjälp? Moraliskt stöd? Koll på varje barns mående och utveckling?

          Ja, besatthet är nog rätta ordet.

          Nej det måste vara i princip omöjligt. Jag personligen har svårt att räcka till för mina två (jag kanske är en trött och dålig människa eller hon kanske är en supermänniska dock)

            Sanningen är väl att hon faktiskt inte räcker till heller. Äldsta sonen har hon aldrig bott ihop med då han bor i Norrland med sin pappa och hon har aldrig tid/möjlighet att åka och hälsa på honom.
            Varför inte prioritera kontakten med de barn man redan har är obegripligt.

              Jag känner mest tänk om de skiljer sig? Det måste vara omöjligt att klara ekonomiskt om man inte får vårdnaden själv om alla… Men tänk den stackarn som måste betala underhåll för 15 barn (eller ja minus äldsta sonen, fler?)

                Edit: Eller om det skulle vara hon som inte får vårdnaden så är det ju underhåll för 15 barn.

                Ja, eller om ena föräldern eller något barn blir svårt sjuk och måste vårdas på sjukhus längre tid? Hur pusslar man ihop livet då?

                  Eller om nåt barn blir allvarligt sjuk. Man vill inte dumpa t ex sitt cancersjuka barn ensam i ett sjukhus.

                Hur det går vid eventuell skilsmässa?
                Ja…
                Se på Mirka Norrström och hennes separation från Peter. Helt nya dolda sidor dök upp till ytan… Nu var det tydligen inte kul med femton barn som han har totalt. Enligt hennes blogg tog han inget ansvar alls! Knappt träffade barnen alls första året…
                Plötsligt så stod hon då ensam m tretton barn, medan exet fick fullt upp med sina egna bekymmer… Tragiskt.

              Vad sorgligt…
              Minns ett avsnitt av Familjen Annorlunda när äldsta sonen kom och hälsade på. Stackarn blev helt ställd när de yngre bröderna slogs och härjade när de försökte spela pingis… Då längtade han nog hem till lugnet i Norrland…
              Anna sa själv i programmet på frågan om att flytta efter sonen, att hon älskar sin äldsta son innerligt, men att det är mer värt att bo nära sin släkt och nätverk och kunna få hjälp.

                Kan förstå hennes argument till viss del, att man gärna vill vara nära släkt och vänner. Meeeeeen… då kanske man inte behöver skaffa 14 ungar till?! Äldsta sonen måste känna sig fruktansvärt bortprioriterad. Han gjorde nog rätt val att stanna hos sin far, långt bort från familjen kaos.

            Vad ska hon göra när hon slutat föda barn? Alltså någon gång måste hon ju sluta?!

              Hon säger i sin lilla dikt på youtube att de ska lägga ned efter 15 ? (dikten btw… skämskudden fram….)

      Men HUR hinner de ligga när de har fjorton barn? Jag fattar inte?

        Det verkar ju inte vara deras största problem iaf ?

        Med bebis dessutom…

      Den familjen verkar…. speciell…. Får religiösa vibbar – eller något annat. Någon märklig känsla får jag när jag kollar familjens Instagram ?

      Men alltså fy fan, gör de inget annat än att avla barn?
      Har dock förstått det som att de är troende och antar att preventivmedel inte är aktuellt, men då får man väl för fan vara lite innovativ så att det inte blir massa ungar som resultat…

      Det är väl inte ens äldsta dottern som är gift och väntar barn utan näst äldsta som bara är 17 år? Riktigt skarp tjej som tar efter mamman sin och börjar i tid.

        Nja. Du har fel. Det ÄR äldsta dottern som är gift. Nathalie som är 19.

        Mhy är väl 17, inte får man gifta sig omyndig.

          Man kan ju få dispans för att gifta sig innan man är myndig.
          Jag missuppfattade nog det här med svärson som mamman kallade honom i någon post på instagram dock.

          Förövrigt, någon som vet vad pappan i familjen är dömd för?

            Såg på Lexbase att han är dömd för tre bidragsbrott 2012 och 2019 för försök till grovt bedrägeri samt medhjälp till försök till grovt bedrägeri ?

            Blev chockad faktiskt.

              Blev dock inte så förvånad. Tror den där ”perfekta familjen som är bygd på käääärlek” har en del skelett i garderoben.

                Det har de med allra största säkerhet!
                Läste hennes blogg när det begav sig och deras relation har väl varit rätt knackig i perioder, de har gått isär och sedan börjat om minst en gång. Ska man skaffa så många barn är det väl ganska bra om man iallafall har en bra relation tänker jag.

                Minns även att de höll på med någon slags MLM-företag för ett par år sedan och pappan var SÅ duktig och sålde så bra och det ena med det tredje. Kommer inte ihåg vad för produkt det rörde sig om men om man börjar kränga hittepåprodukter för pyramidspelsföretag så är det ju en varningsklocka.

        Okej, blandade ihop det.
        Näst äldsta (17år) är gift och äldsta (19 år) väntar barn, och är också gift. Herregud…

          Är hon som är 17 gift?!

            Tror hon ”bara” är förlovad.

            Hon är väl förlovad

            Nej, 17-åringen är inte gift.

    Finns det INGA influencers som som är RESPEKTERADE
    och beter sig som vanliga människor?
    Som ni/du och CAMILLA kan säga är goda nog att stå i
    centrum istället för alla som beter sig som ego-bimbos.

      Matilda Djerf?

      Alexandra Bring

        +1 på den! Vill vara hennes kompis. ?

      Emma Elwin

        Näe fy fan. Drygaste och mest bajsnödiga människan jag träffat.

          +1 på den. Har också träffat henne IRL

    Vi måste prata om Bingo.

    1. Du måste skriva om GW:s krönika idag i Expressen, angående Bingos tavla till musikhjälpen! Så jävla ruthless ?
    2. Bingos skratt. Man hör det i senaste stories (Katrin) och herregud! Jag var ju inte precis ett fan innan men skrattet avgjord saken för gott. Konstlat och/eller ”grabb-i-mobb-som är på väg att spåra ur”. Usch

      Prata om Bingo måste vi definitivt inte.

        Det skulle man ju isf kunna säga om 100% av de omskrivna på denna blogg ? skönt att ventilera dårskapet man bevittnar ibland

      Gör som norrlänningarna istället:

      1. Skjut.
      2. Gräv.
      3. Tig.

        hahaha Precis!!

        Hälsningar norrlänningen 😀

    Jag har en familjemedlem som är så fruktansvärt negativ hela tiden. Precis allt går det att hitta fel på, och allt som inte är exakt som hen tycker att det ska vara är fel. Känner att det här bara suger all energi ur mig med minsta kontakt med personen. Vad gör man?

      Prata ut om det så du får lätta på trycket Du kommer må bättre och personen får sig en tankeställare.

        Jaa jag antar att det är det enda rätta egentligen… Hen kommer dock ta det som kritik bara, är helt säker.

          Ja men det är ju kritik och det är rätt. Jag har en kompis som bara maler på och pratar om sig själv. Det är inte kul.

          Prata ut hjälper inte alltid med såna personer. Har själv en sån i min närhet. Har accepterat att hen är sån och brukar tänka att jag inte kan ändra på det, men att jag inte behöver ta på mig allt det negativa heller. Minska umgänget, och när ni har kontakt, ignorera gnället, låt personen gnälla men lyssna inte aktivt. Svara inte på gnället. Lös inte gnällproblemen. Jag vet att det är jättesvårt, men det går inte att ändra på någon annan, bara på hur man själv förhåller sig till den andra. Och ingen tycker om att gnälla om hen inte får respons på sitt gnäll.

            Tack! Det är dock inte så mycket allmängnäll egentligen… Vet inte hur jag ska förklara. Tex om jag säger att jag ska göra det här/har köpt det här osv, då kommer hen med 50 typ ”jaha men har du tänkt på det här”. Allt vinklas negativt. Alla som tycker på ett annat sätt är dumma i huvudet, alltså med vilka skitgrejer som helst. Kan tyvärr inte minska umgänget, eller vill väl inte rättare sagt. Men i perioder är det verkligen klump i magen så fort vi pratat vilket är i princip dagligen. Men tack för svar, ska försöka att inte ta åt mig helt enkelt.

              Är mycket svårt med den här typen av personer. Går det att ignorera personens invändningar genom att inte svara? Eller går det att svara typ ”tack för din tiåset men jag gör på mitt sätt” utan att dra igång något värre?

                Din tiåset ska vara ditt tips

        Fast då är det ju hon som är negativ istället. Skulle det vara bättre det?

      Som 98% av alla här inne???

      Mitt tips är att haka på det negativa istället för att själv försöka dra upp stämningen. Om personen säger ”det här kommer aldrig att lösa sig” så säger du ”nej, det kanske inte kommer det”. Ofta hajar personen till då och kan i bästa fall bli lite mer positiv.

      Kanske är din anhörig smart och anmärker på hur idiotiskt alla runtomkring beter sig?

    Har någon sett filmen suiced squad?? jag tycker om han som spelar jokern och den kommer på tv i kväll.

      Rätt bra faktiskt! ?

      Jared Leto heter han

      Jag hade en crush på honom förlängesedan, i hans genombrottsserie”mitt så kallade liv” ?

    Hur ska jag få en läkare att förstå att medicinen jag äter är en medicin jag måste äta? Det är tjat om hur farlig den är och de tror att jag äter den för skoj skull men det gör jag inte.

      Byt läkare. Såklart man ska få dom mediciner man verkligen behöver. En del läkare vill verka viktiga och hålla på och tjafsa.

      Läkare är ju ändå läkare tänker jag… De vet nog mycket väl att du inte äter medicinen för skoj skull utan kanske snarare är oroliga över att du utvecklat ett ohälsosamt beroende?

        Om jag äter medicin enligt rekommendationerna och inte överdoserar och äter de mot min endo – då borde de lyssna och inte tjafsa.

          Du skrev ingenting om vad för medicin det var du åt och mot vad, klart det är svårt att sätta sig in i din situation då.

            En beroendeframkallande medicin.

              Citodon?

                Försök få remiss till en endometrios specialist. Citodon är inte bra för magen och det orsakar ökade kortisol produktion som är inflamatoriskt. Det i sin tur är inte bra för endo, då inflammation är den drivande faktorn bakom endo.
                Jag vet att smärtan är en jäkla pina, men försök hitta någon specialist. Kolla alternativ som t ex LLLT behandling, tens, värmekuddar ???
                Jag tycker även du ska fråga läkaren som skrivit ut till dig hur de tycker att du och de som din läkare ska hantera ett kronisk tillstånd som endo, fråga hur de tänkte när de skrev ut det från första början? Hur tänkte de att preparatet skulle användas?
                kram

        Ja men en del måste ta medeciner fast dom blir beroende. För att tex få bättre livskvalité och klara av sin sjukdom. Patienten vet hur det känns och det ska en läkare vara lyhörd för. Stå på dej.

          ❤️ Jag försöker tro mig. Jag vet inte hur många som vägrar lyssna och jag vet inte hur många gånger jag har sagt samma sak: mensvärk en hel månad med samma smärta vid ägglossning och kan inte stå och kräks och det finns anledning till att jag äter den här medicinen. De skakar på huvudet och ger mig nummer till en missbruksenhet.

            Många beroendeframkallande läkemedel ger ju paradoxalt nog mer smärta, dessutom ska man inte behandla långvarig/kronisk smärta med beroendeframkallande läkemedel. Jag hade inte skrivit ut till dig.

              Den sämsta ursäkten någonsin. Jag har samma värk som när jag är utan.

                Det är ju för att du är beroende…

                  Så jag har samma smärta menar du när jag inte äter medicinen? Såvitt jag vet fungerar det inte så. Medicinen sitter inte i en vecka vettu.

                    Jag tycker det låter som att du har en vettig läkare som inte vill skriva ut åt dig faktiskt.

                      Snarare en som ser förbi mig och som vägrar lyssna på mig. Vill tex operera bort livmodern så jag kan må bra men det får jag inte för att jag är ung och fertil. Jag vill inte ens ha några jävla barn. Och nej en läkare är aldrig vettig det finns inga vettiga läkare.

                      23:29

                      Jag förstår att du har ont, men skärp dig, snälla. Du vet inte mer än en läkare.

                      Om du dessutom är för ung för att genomföra en hysterektomi är din hjärna inte färdigutvecklad, och då ska du definitivt inte hålla på med beroendeframkallande droger.

                      Personer som självdiagnostiserar och doserar är farliga i de här fallen. Du är beroende. Det är fullt förståeligt att du är beroende, det gör dig inte mindre beroende.

                Svar i modd(inte trh).

                  Det låter som läkaren gör rätt. Starka smärtstillande läkemedel kan öka smärtan. Det är väl känt. Där av ska det inte användas under längre tid.
                  Och att ta bort livmodern behöver inte göra att dina smärtor försvinner, vissa har kvar smärtan efter op. Att ta bort friska organ är väldigt kontroversiellt. Det är inte så lätt. Du kommer behöva medicin resten av livet och ökar risken för tex benskörhet osv.
                  Mitt tips är att söka dig till experter inom endo men också att faktiskt lyssna på VAD läkaren säger.

                    Vad för mediciner behöver man resten av livet för att man tar bort livmodern? Och benskörhet? Man hamnar ju inte i klimakteriet om man har kvar äggstockarna (enligt alla vårdsidor).

              Fast nu är du ändå orättvis. För många finns det ingen annan väg än att leva på värktabletter trots att det inte är det bästa alternativet mot kronisk smärta. Har en väninna med svår reumatism och hon kan bara äta citodon då hon inte tål någon reumatiker-medicin.

              Så där skriver en besserwisser som inte vet hur det är med kronisk smärta.

              Själv har jag tagit lägsta dosen dagligen av ett receptbelagt narkotiska preparat sedan 15 år, olika läkare under åren och ibland får man börja om med att förklara att smärtan inte kommer försvinna och att de faktiskt behöver ta del av röntgenbilderna innan de nekar.

              Ja, kroppen vänner sig. Ja, jag blir inte påverkad så jag själv känner det längre. Ja, jag kommer då och då in i perioder då kroppen protesterar och vill ha MER men det är bara att hålla ut genom svettningar, frossa och värk för efter 10 dagar ca ger det med sig och kroppen accepterar att dosen icke kommer ökas.

      Eftersom du nämner endo längre ner så sntar jag (som också har endo) att du har antingen oxynorm, tramadol eller citodon.

      Och ja, du får ju anpassat efter dina smärtor, är du beroende och behöver mer så är det ju fel på det viset. Be om smärtrehab.

      Beroende framkallar smärtor. Kroppen vill ha mer = skapar smärta eller gör smärtan värre. Be om annan hjälp istället. Hormoner, byt. Få hjälp.

        Har samma smärta utan. Vi alla mår olika.

          Varför äter du de då?

            Hahahah eller hur. Där försade hon sig allt ? Gott med lite narkotikklassade läkemedel bara.

          Om du har samma smärta både med och utan värktabletter finns der ju absolut ingen vettig anledning att fortsätta med dem. Du säger att du inte är beroende av dem och så kanske det är, men du ska vara på det klara med att de går hårt åt dina inre organ(lever och njurar bl.a.) och om de ändå inte har effekt är det ju dumt att förstöra dem.
          Din kost är väldigt viktig när du har endo. Skippa allt vad socker heter och ät för guds skull inte vegansk kost!
          Sök upp Vulverine på Instagram för att få mer kunskap om din endo.

    Någon med diabetes typ 1 som har kunnat amma sina barn? Erfarenhet och tips, tack.

    Ska man oroa sig för mellanblödningar? Har haft det sen 14 dec.. är frisk, 30 år och inte gravid. Använder inga hormonella preventivmedel och har samma partner sen snart tio år. Det är inte såpass mkt att jag behöver använda tampong/binda men det blöder ändå en del och det känns lite skumt att det hållt på så länge. Försökt då en gynekologtid meeen nästa lediga var i mars ???

      Ring gynakuten och rådfråga. Förmodligen ingen fara ?

      Nej men tycker det är bra att kolla upp och göra ett cellprov om du inte gjort det på ett tag, kan ju även vara sköra slemhinnor. Inget att oroa sig för men bra att du tar tag i det och försöker få en tid. Kram lycka till ?

      På mig var det polyp som orsakade detta

      Har exakt samma problem och det kan bero på en polyp eller myom i livmodern, kolla upp det!

      Kan vara någon könssjukdom.

    Vanligt ämne, jag vet men ändå.. Jag har varit kär i någon annan än min sambo i över ett halvår. Det är dessutom ömsesidigt, den jag är kär i, har också känslor för mig. Jag tänker hela tiden att det ska gå över, men det är lika jobbigt nu som då. När anser ni att man ska ge upp? Jag tänker någonstans att eftersom jag varit tillsammans med min sambo i sex år, och dessutom haft det väldigt bra dessa år så anser jag ändå någonstans att jag har en skyldighet att kämpa för förhållandet en period innan jag ger upp. Men ju längre jag försöker kämpa emot mina känslor, desto mer tvivlar jag på att jag gör rätt. Framförallt känns det som ett svek mot min sambo.

      Men du kan ju inte kämpa för något du inte vill ha. Bryt upp med din partner, stackarn vet ju inget. Bryt upp och lev med den andra.

        Ja och nej, det jag har med min sambo är jättebra! Det är som om att jag någonstans tänker att gräset är grönare på andra sidan, men jag tänker ändå i grund och botten att det inte finns någon ”den ende” utan snarare flera personer som man hade passat bra ihop med, och att det kanske är naturligt att man råkar på en sådan. Därför så tänker jag, i och med att jag ändå har det bra med min sambo, att jag ändå någonstans bör kämpa för det.

        Det handlar inte om att jag inte vill vara kvar, utan snarare att känslorna för den andre kommer som en jäkla distraktion jämt.

          Känns parterapi som något ni kan testa, om du vill hålla ihop med sambon vill säga.

          Då får du försöka stänga ute den andra, för det känns riktigt taskigt mot din sambo. Jag förstår hur du tänker! Men tänk om det va din sambo som gjorde/kände såhär.

          Lycka till oavsett.

      Även om din sambo skulle bli väldigt ledsen så kan man tyvärr inte styra över känslor. Gör en lista med + och – om er och er relation och jämför om det tar mer än ger. ❤

      Vad känner du för som sambo?!

      Alltså du har kommit till den punkten att du verkligen är kär i någon annan. Jag tycker inte det finns något att kämpa för, och det är bäst att du gör slut och inte säger att du är kär i någon annan för det kommer bara såra honom onödigt om du ändå inte hunnit göra något..

      Hur skulle du känna om det inte blev något med personen även om det nu är ömsesidigt? Tänker om det rinner ut i sanden eller av någon annan anledning inte blir något. Tror du då att du skulle ångra dig att du lämnade din sambo? Jag träffade en annan och var redo att lämna min sambo och allt sen 10 år. Sen när jag hann zooma ut från alla känslor kände jag att gräset kanske inte är grönare på andra sidan. Alltså om alla känslor för din sambo är borta känns det ju rimligt att göra slut. Men om känslorna fortfarande finns där är det nog värt att verkligen tänka igenom det. Tänker inte att någon har en skyldighet att kämpa, men att man behöver överväga om beslutet är välgrundat eller bara känns rätt i stunden. Tänker typ om beslutet fattas när man är mitt i värsta könslostormen eller om det är fattat efter övervägande.

        Tack så mycket för ditt kloka svar! ❤️Lämnade du din sambo och insåg det sedan? Isåfall, hur gick det sen, kunde du gå vidare eller tog det väldigt lång tid?

          Jag är kvar i relationen, det kanske inte blir så på sikt men jag kände att jag behövde stanna och se vad jag landar i. Hann titta på ny lägenhet osv men kände sen att om jag ångrar mig så är det så stora beslut. Tänkte att mitt liv kan inte hänga på att jag lämnar min relation för denna person. Sen hade vi inte lärt känna varandra så djupt, har man det kanske man kan känna annorlunda att det är värt det. Lycka till oavsett och hoppas du landar i ett beslut som känns bra ❤️

    Hur covid-19-säker var din julafton? Handen på hjärtat?

    10 – Jag var ensam eller bara med människor jag delar hushåll med. Jag följde restriktionerna.

    8 – Jag var med människor ur 1-2 andra hushåll, vi var utomhus och höll 1,5 m avstånd. Lite på gränsen…

    5 – Jag var med mitt hushåll samt ett till hushåll, typ släktingar eller en kompis jag brukar träffa vanligtvis, dvs struntade ganska mycket i restriktionerna.

    2 – Jag var med mitt hushåll samt 2-3 andra familjer/hushåll som jag träffar ibland inkl äldre släktingar, dvs släppte på restriktionerna.

    0 – Jag var med folk ur fler än tre olika hushåll/familjer samt kramades och var som vanligt i princip. Dvs sket i restriktionerna.

      10

      5…
      Jag Bor dock själv och man ”får” ju träffa en annan familj?! De jag träffade var tre från samma hushåll.
      Resten träffade vi ute på promenad

      Förutom att rekommendationerna inte är att man måste hålla sig inom sitt hushåll då… De pratar om en mindre krets, ju mindre desto bättre, och att man bör isolera sig så mycket som möjligt inför Jul samt tänka på hur man transporterar sig, och inte byta krets mellan Jul och Nyår.

      10. Jag firade ihop med min sambo bara. Massa mat, bubbel, tända ljus och julmusik. Bästa julen på väldigt länge.

      10

      Herregud vad har du skrivit för alternativ?!? ?

      8

      10

      10 – umgicks bara med min sambo. Vi var ute och vandrade och lagade julmaten på gaskök och sen drack jag rödvin och läst bok hemma i soffan. Eller fan, 9,5 blev det kanske. Vi var på lokala konsumbutiken tidigt på morgonen och handlade mat.

      10

      Extremt osäker, både min man och jag testades positivt bara dagarna innan.

      Tja, lite svårt att svara på exakt ett av dina alternativ. Men jag åkte till min mamma och hennes man, blev hämtad och åkte inte kollektivt. Innan dess hade jag arbetat hemma en vecka och inte tr träffat någon när jag inte handlade mat (på en tid på dygnet då färre handlade). Är ensamstående och träffar ingen förutom mina kollegor inomhus, och då håller vi avstånd samt jobbar generellt sätt hemifrån halva vecka. Jobbar med ett ”samhällsviktigt” jobb så kan inte jobba hemifrån alla dagar.

      10. Firade med min sambo bara

      Ger oss en sjua. Vi hade båda våra mammor (båda är i 60-årsåldern) här men de bor själva och har varit helt isolerade inför julen (vilket vi också såklart varit, båda kan jobba hemifrån). De tog sig hit till fots eller egen bil. Mat och klappar beställda på nätet osv. Hade våra mammor haft partners hade vi nog inte setts men kändes så hemskt att de skulle sitta själva.

      10. Jag och sambon var själva hemma då svärmor fick covid veckan innan. Tur man har vant sig vid FaceTime detta året. Så blev allt bra ändå ❤️

      Jag bor ensam och jobbar hemifrån. De enda jag umgåtts med senaste månaden är min syster, hennes man och två små barn. Vi bor i samma stad. Firade jul med dom. Tog bussen hem på kvällen men det var bara jag och två andra på bussen. Anser väl att den var rätt så säker men finns säkert någon som tycker att jag borde ha varit hemma ensam på julafton.

        Kan ju tillägga att detta inte var någon uppoffring för mig. Brukar inte fira större jul än så här. Enda skillnaden var att mamma inte var med men hon jobbar i vården och de år hon inte är ledig över jul får hon ändå inte ledigt för att kunna resa hit.

      8

      Det var jag, min 2-åring, syskon, mamma och moster. Vi är alla ensamhushåll och alla utom en jobbar hemifrån och träffar inga andra människor än just varandra. Tvååringen har hållits hemma från förskolan sedan tre veckor. Två i vår grupp är 70+ och i riskgrupp, men det är just ena 70-åringen som jobbar bland folk (läkare).
      Inte helt ansvarsfullt firande kanske men vi är verkligen väldigt försiktiga i övrigt.

      10, mvh ligger allvarligt sjuk med covid-19.

      10, bara hemma med familjen.

    Varning för sockerfritt lösgodis!! Har läst att folk i usa hamnat på sjukhuset pga maltitol. Åt typ en näve och spenderade natten på toan. Att de ens får sälja skiten??

      Verkar variera en del dock hur man tål sådana ämnen, jag är en sådan som kan äta rätt rejäla mängder utan att känna av något alls medan minn sambo blir bubblig i magen av bara några stycken.

      Står ju på dom att de har laxerande effekt.

      Jag kan äta typ fem såna godisar, sen spenderar jag dagen på toan. ? Samma gäller alla andra sötningsmedel.

    Jag kom att tänka på en som brukade kommentera här förut. Jag minns inte vad hon hette, kanske Berit eller något liknande namn. Hon skrev alltid med små bokstäver, och jag minns att hon hade en del hälsoproblem. Hon verkade som en väldigt fin och ödmjuk person. Vart har hon tagit vägen?

      Var det samma som kurt-maria? Eller vad hette den personen?

        Jag blev anklagad för att vara kurt-maria en gång, det var kul. ?

          Haha Kurt-Maria är väl en av de anonym med litet a?

      Menar du Pia?

        Ja, Pia var det!! Tack

          Älskar Pia ❤️

            Jag med! Tänkte på henne nyligen att längesedan hon skrev i ÖS

      Pia kanske?

      Känns som att många här försvunnit. Eller har de bara bytt nick/blivit anonyma?

      Hon är fortfarande kvar här men med annat eller inget. Väldigt speciellt sätt att skriva, märker med en gång.

        Annat eller inget nick, menar jag.

          ”Både” Kurt-Maria och Pia är kvar. Samma person. Hen som står bakom dessa nick står bakom mååånga nick och många anonym. Låt er inte luras. Ett plus ett… Så lätt att se, i alla fall för mig.
          Många personligheter må jag säga. Måste vara svårt att hålla reda på ” alla” och upprätthålla just dens, dens och dens sätt att skiva och ”vara”. Puh.

          Nästintill ett heltidsjobb. Dock har hen ytterligare ”skivuppgifter” så hen jobbar rättare sagt övertid. Just sayin…

            Och inte att förglömma – #VPN

    Jag blev verkligen förvånad över att Paow har skaffat onlyfans, hade inte direkt höga tankar om henne men ändå ? för visst består väl ändå onlyfans till största del av mjukp*rr typ? Eller har jag fattat fel? Har aldrig använt det så rätta mig gärna ?

      Verkar vara typ det ja.

      Inte ett dugg förvånad

        Nä egentligen borde väl inte jag heller vara det. Men ändå, hur dåligt med pengar har hon liksom.. OF känns som sista anhalten innan man rent fysiskt säljer sex till folk ?

      Men vad ska hon posta där? Används det till annat än porr?

        Det är det jag också undrar över ? är det så dåligt med samarbeten liksom

    Nån mer som får ont i brösten och molvärk efter ägglossning? Alltså inte under ägglossnings, utan mer en vecka senare. Är ny på att inte äta p-piller och blir lika förvirrad varje gång något ”nytt” dyker upp!

    Fayme är gravid!

      Äntligen! Slipper vi det tjatet

      Oj, har inte hon många barn redan?

        Hur många får man ha?

          Bidragen blir avsevärt högre från 3 barn till 4. Folk kan ju typ leva på att skaffa barn på det sättet vilket är helt sjukt i och med att jorden redan är ”överbefolkad” haha

      Djävlarns så sur LD måste vara nu när Fayme är gravid o inte hon

        Hon har inte likeat Faymes post….

          Hon kanske pratade med henne på riktigt istället?

      Om man ska döma av sociala medier är LD och fayme typ ovänner?
      Deras sociala medier där det tidigare stod om deras podd typ på insta bio, är borta. LD har Inte grattat eller gillat faymes inlägg. Mycket skumt ?

    Hur stor är risken att bli gravid vid oskyddat sex 3 dagar innan ägglossning. Är 30+

      17,3%

      Du kan absolut ha blivit gravid.

        Tack

      Eftersom spermierna kan överleva 2-3 dagar så finns det en ”risk” eller ”chans” beroende på hur man definierar det

        De kan överleva upp till fem dagar till och med

    Är de bekräftat att GabJo separerade pga kär i en annan kille? Eller nån som vet nåt? 🙂

      Ingen aning. Men något lurt var det nog med tanke på att de planerade att förnya sina löften ena dagen och skiljsmässa dagen därpå typ

      Ingen aning, men oavsett var det väl inte värsta chocken – de blev väl tillsammans när de var väldigt unga och fick barn väldigt ungt också? Klart det händer att folk träffar personen de stannar med resten av sitt liv i högstadiet, men oftast växer man ju ifrån varandra då de flesta ändras rätt rejält när man växer ur tonåren. Men sånt du skriver är väl inte heller ovanligt, det var ju de där inspelade telefonsamtalet som gällde GabJoss väl?

    Är gravid i 7e månaden och är 1 sekund från att skilja mig med min man, orkar inte med mansbebisen längre.

      Nämen fy! Vad har hänt?

      Om jag får dela med mig av min erfarenhet så blev det fan inte bättre, snarare tvärtom.
      Han var van att alltid vara nr 1 för mig och blev nu helt plötsligt nerputtad till typ plats 180000, då man sätter bebisen först, sen äta, duscha, osv på de andra platserna och sen sist att passa upp på honom.
      Tog drygt 1,5 år innan han kom på liiite andra tankar och nu 2 år senare är väl det helt ok igen, dock absolut inte bra och jag känner mig ensamstående stor del av tiden.

      Om jag får ge dig tips och samtidigt berätta vad jag skulle gjort annorlunda så är det att prata om allting nu, innan bebisen är här. Prata om allt du stör dig på, vad du förväntar dig av honom och vad du kommer kunna bidra med den första tiden. Försök ändra saker redan nu för när bebisen väl är här pallar man absolut inte och saker kan lätt eskalera till det värre.

      Hoppas allt löser sig för er ❤️

        Ändå jobbigt att hamna på så låg plats.. Skulle inte vilja det med min partner. Man måste komma ihåg förhållandet också (båda två), barnet kan inte va allt. Försvarar inte mansbebisar dock.

          Såklart det är jobbigt, men jag pratar om de första månaderna när man ammar konstant och inte har duschat på några dagar eller ätit en varm måltid med två händer. Då är man inte supersugen på att vara någons passopp de få sekunderna man får för sig själv.
          Skillnad såklart efter ett tag.

            Passopp ska man aldrig va, men visa varandra kärlek och omtanke.

              Det är inte kärlek och omtanke då att ta hand om mansbebisens avkomma så han kan jobba och handla, träffa kompisar osv? Nej det bara är ett krav för mamman som blir utsliten. Om pappan tar bebisen en timma så är han en sååååå bra pappa och får applåder medan frun är hemsk som inte orkar ha sex.

                Man borde inte ens skaffa barn med en mansbebis så vet inte varför du säger så hela tiden.. Känner man så för sin man borde man kanske skilja sig?
                Båda bör ta hand om bebisen lika mycket såklart och varandra. Har inte sagt nåt om sex, det förstår jag om det får vänta.
                En sån man du beskriver låter vidrig.

          Ja plats 180000 verkar jobbigt?

      Det tålamod du har med honom nu kommer vara o b e f i n t l i g t efter x antal nätter utan sömn. Om möjligt, lös allt innan ungen är här. Ta hjälp av nån professionell kanske? För din egen skull.

        Ska göra det. Han städar inte ens. Enda han hjälper till med är att ta tvätten nu när jag ej kan bära… Samt att han tror att det är jag som ska förbereda allt inför bebis ankomst, vad som behövs, läser inte på för fem öre…

          Gjorde han det innan då?

            Lite. Men man tror ju på att folk ska förändras 🙂

              Ojdå, det ska man aldrig tro!

    Batteriet i min iPhone7 är riktigt dåligt. Är det värt att lämna in för att byta, eller lika bra att köpa en ny? Handlar såklart om ekonomi….

      Kolla begagnat! Swappie.se

    Bilfråga – vilken bil söker jag????

    Vill helst ha ngn slags mindre SUV (stor hund ska få plats i bagareutrymmet), högsta NCAP rating för säkerhet i baksätet (för barn), begagnad, upp till ca 180 000 i pris (men inte för högt miltal), och ngn slags miljöbil, typ laddhybrid.

    Finns denna bil?

    Tacksam för alla förslag!

      Hade rekommenderat Volkswagen Tiguan om inte hybrid hade varit viktig.

      Annars Passat GTE, om hunden får plats!

        Tiguan är dock stor inuti men litet bagageutrymme.

      Mercedes GLA eller GLC, kan du nog absolut hitta för under 200.000 om du tar en modell som är 3-4 år gammal. Tror tyvärr inte de är laddhybrider dock.

      Utifrån din kravspec så är det egentligen bara Mitsubishi Outlander eller Kia Niro som passar in.
      Kia niro har dock bara fått 4 stjärnor i NCAP.

      Om du kan tänka dig en bil som gått lite längre så är Lexus RX ett alternativ.
      Om du ökar budgeten lite så är Toyota C-HR eller deras RAV 4, Audi Q5, Ford Puma, Hyundai Kona och mazda cx-30 ett alternativ.

      Jag är rädd för att du måste kompromissa på några delar om du inte tycker om Outlandern. Tekniken för laddhybrider är fortfarande väldigt dyr och det finns väldigt få sådana begagnade bilar ute på marknaden just nu.

    Varför har inte Staffe-Selma en egen blogg?

    Hade varit kul att se alla kommentarer man postat från sin IP-adress genom tiderna. Eller, kanske inte fullt ut kul alltid… men hade varit intressant i alla fall.

      Skulle vara kul att veta när man skrev den första kommentaren till någon. Eller skapade första tråden.

      Haha jo, är rädd när jag skriver på bloggbevakning om saker jag annars inte vågar erkänna att det någon gång kommer bli hackat och upplagt någon annan stans, med ip, address och annat som går att få fram.

        Jag med! ? Hade blivit kaos. Haha.

          Tur dock att jag har flyttat 4(!) gångar och därmed haft olika IP under åren. Haha.

    Om jag och min omgivning mår dåligt av mina humörsvängningar, ska jag söka läkare (och få någon typ av medicinsk behandling) eller ska jag vända mig till psykolog? Var börjar man?

      Ring 1177, de vet nog bäst.

        Enligt min erfarenhet vet 1177 ingenting.

      Jag hade vänt mig till vårdcentralen, eller 1177.

      Jag har varit där. Jag ringde till vc. Fick prata med en kurator som inte hjälpte ett skit. Sen fick jag prata med deras läkare.
      Fick ”ja men det är klart jag ska hjälpa dig.. Det är ju uppenbart inte utmattning detta. Återkommer imorgon om en plan för dig! “
      2 veckor senare fick jag ett brev med texten” finns inget att göra. Du är utmattad blablabla”

      Åkte till psykakut och fick diagnosen agiterad depression. Fick medicin på plats.

      De har hjälpt mig väldigt mycket. Mår tusen gånger bättre och kan ha en fungerande vardag igen.

      Man måste egentligen få en remiss från vc först, så vänd dig dit. Känner du att du inte får den hjälpen du vill och behöver så kräv att få göra egen remiss till psykakut. De är (iallafall i min stad) KANON att ha och göra med. Där får du hjälp av personal som är utbildad inom ämnet än en allmän läkare på vc.
      Man ska inte gå runt och må dåligt. Lycka till ❤️

    Går i tankarna på flytt. Har ni nå kloka tips på något trevligt ställe i Sverige där det är snö säkert under vintrarna? Helst inte för mycket mygg/knott på somrarna. ❄️❄️

      Norra Värmland

      Lycka till…

      Sundsvall

    Vem är det? Är det hon som kommenterar allas bloggar?

      Ja precis, wannabe influencer

    Jag är inte rädd för att dö, men däremot rädd att om jag dör att det ska vara ostädat i huset och att någon skulle hitta mina sexleksaker.

    Någon som känner igen sig?

      Typ. Jag är rädd för att dö och att någon får för sig att läsa min dagbok som jag hållt på och skrivit på digitalt i ca 8 år. Står så himla mycket pinsamma och patetiska grejer där. Eller att någon ska se mina miljontals selfies och nudes ?

      Sist men inte minst: är rädd för att vara med om typ en bilolycka och så har jag så klart på mig fula trosor med trasig resår och gamla mensfläckar för dagen…

        Men vem sparar ens såna trosor och har på sig??

          Jag har ett par sådana för kristillfällen, äckligt jag vet 🙁

          Vad ska jag annas ha på mig och fortsätta ”mensa ner”? Annars fortsätter jag ju förstöra nya, fina trosor!

            Men herregud tvättar du inte trosorna? Aldrig i livet haft en mensfläck som inte gått bort.

              Obviously, men de blir ju missfärgade ändå oftast – speciellt om man blött igenom mycket. Blir som att det är blekt typ, så syns mest i mörka trosor. Grattis att du slipper, får fläckar konstant i mina trosor – till och med när jag inte har mens. Antar jag blöder hårdare än dig och/eller har surare miljö downstairs, det är dock inget ovanligt och har inte med huruvida man tvättar trosorna att göra.

                Men bleker gör ju flygningar. Inte mensblod.

            Ha mörka och billiga trosor då? Om det är så vanligt att du får fläckar, hänt mig några gånger under livet bara..

              Eller bara spara de fula menstrosorna för att använda under mens? De är ju redan förstörda utseendemässigt. Grattis till dig med som bara fått det några gånger hela livet, jag blöder rätt kraftigt så tyvärr har det hänt rätt ofta att jag blöder igenom. Även om man vet det hinner man inte alltid gå och byta så ofta, ibland startar mensen plötsligt tidigare än räknat, har ibland fått en mellanblödning helt plötsligt. Anledningar till att jag blött igenom är det inte illa om.

                Jag blödde också kraftigt innan jag skaffade spiral men hade tampong och binda. Blöder du så mycket kanske du behöver hjälp med det?
                Eller gör som du vill, jag skulle aldrig sparat kläder med fläckar som inte går bort, känns och ser äckligt ut.

      Lite faktiskt, att dom ska läsa i mina anteckningsböcker där jag skriver av mig ?
      Sexleksakerna kan jag leva med

        Fast du är ju död då, så det kan du inte leva med ???

      Japp. Jag har till och med skrivit ”öppna ej. Släng!” på min låda med alla sexleksaker. Finns en hel del grövre där som jag inte vill att mamma och syster ska se.

        Ibland får jag också för mig att jag måste städa och röja upp hemma så att det ser okej ut om jag inte kommer hem mer och någon ska in här.

        Jag går inte heller omkring och är rädd för att dö. Även om det kanske låter så. Haha

        Haha som en person som är orimligt nyfiken så skulle jag verkligen inte kunna låta bli att öppna en sådan låda! Men tror faktiskt inte just sexleksaker är något man behöver oroa sig för. Kanske lite konstigt/obekvämt för anhöriga att se initialt, men så fort man fattar vad det är så lägger man det åt sidan bara och struntar i det. Sexleksaker är petitesser i det stora hela när man hanterar att någon gått bort. Om man ens orkar fokusera på något så är det antingen ”game changing” saker (typ ett brev där man får veta att ens förälder adopterade bort ens halvsyskon några år innan man själv föddes – hände en vän till mig) eller sådant om man själv förknippar personen med (dens favorit halsband, eller parfymen den alltid använde, eller stekpannan den gjorde köttbullar i varje jul).

    Har så fruktansvärt ont i mina visdomständer. Alla på en gång men olika tillfällen olika dagar. En är provisoriskt lagad och ska dras ut om en månad. Livrädd.
    En annan började göra lite ont för två veckor sen men inte mer än att det gått att härda ut. Just ikväll gör den så ont att jag ligger och kallsvettas och stönar för att få mig lugn haha. Tagit för många värktabletter på kort tid dessutom vilket inte känns bra heller så ligger och väntar på att de ska kicka in…på måndag måste jag nog ringa tandläkaren? tror dock de har stängt, de brukar ha det mellan jul och nyår…?

      Varför har du ont, alltså är de på väg att komma upp dvs spricker upp i tandköttet?
      Eller växer de på sniskan in i andra tänder?
      Det är inte bara bra att ta bort visdomständerna. Finns mer risker än folk blir varsnade för. Det är lätt hänt att när tänderna växer igenom tandköttet gör det super ont, kan tom bli infekterat och då får man dalacin mot det. Men den smärtan är övergående

        Eh, jättevanligt att ta bort krånglande visdomständer, det är inte farligt.

          Tyvärr har du fel. Att ta bort visomdständerna är riskabelt men oftast går det bra.

            Mmm, det är därför tandläkarna gör det, de älskar att utsätta en för fara. ??‍♀️

    Om man är allergisk mot kortison hur fort får man biverkningar? Jag testade kortisonnässpray igår på natten och nu ca 20-24 timmar senare har jag röda fläckar i ansikte och överkropp. Med prickar lite här och där. Ser ut som en allergisk reaktion. Jag kan inte tänka att jag utsatts för något annat nytt senaste dagarna än det. Känns lite tungt att andas också? Kan man ha blivit smittad med corona eller nått? Eller är det kortison?

    Om man är allergisk mot kortison hur fort får man biverkningar? Jag testade kortisonnässpray igår på natten och nu ca 20-24 timmar senare har jag röda fläckar i ansikte och överkropp. Med prickar lite här och där. Ser ut som en allergisk reaktion. Jag kan inte tänka att jag utsatts för något annat nytt senaste dagarna än det. Känns lite tungt att andas också? Kan man ha blivit smittad med corona eller nått? Eller är det kortison

      Ursäkta dubbelkommentar, det visade flera gånger att jag redan podtst en likadan kommentar men ingenting syntes.

      Ingen aning om kortison specifikt, men jag fick allergisk reaktion av en slags pencillin precis på det sättet du beskriver, hade ätit de ca. 5-6 dagar innan jag fick en reaktion. Är väl det som kan vara grejen med allergier överlag, att du kan få en reaktion i princip direkt eller tolerera de en bit först och sen få en reaktion för att du går över gränsen för din tolerans typ. Ser inte varför kortison skulle vara annorlunda – så är fullt möjligt. Bäst är väl att ringa 1177/din VC/läkare och fråga om hur du ska göra.

    Min sambos ena bror uttalar mitt namn fel. Jag har ett utländskt namn som ofta alla säger fel på – men många frågar hur det ska uttalas. Min sambo har fyra bröder och när man träffas är det svårt att få en syl i vädret. Dem hörs om man säger så. Denna ena bror är den enda som säger fel uttal – sen träffar vi bara honom ca 3 gånger om året. Han är ingen favorit.. Själv bryr jag mig inte (bara lite) men känns dumt när han säger mitt namn fel högt inför alla. Ibland känns det som han gör det med flit. Och jag vill inte heller påpeka inför ALLA att han säger fel – känns så osmidigt hur jag än gör. Känns så dumt allting!

      Men det borde ju din sambo rätta! Du ska inte behöva säga något.. Fast svågern kanske vet att han säger fel fast tycker det låter gulligt? Är ni verkligen sådana främlingar att ni inte kan prata om det?

      Jag skulle ha rättat och dumförklarat honom framför andra tills han fattar och inte gör om det!

      Om han gör det med flit så skulle jag sagt något i stil med:
      Nej du! Det uttalas såhär xx. Vi kan gå igenom det flera gånger tills du har lärt dig.

      Om han inte gör det med flit så kan du fråga honom på skoj hur ditt namn uttalas och sen rätta honom när han uttalar det fel.

    Lovar att hon själv skrivit detta haha

    Hej på er! Min svärmor fyller 60 om ett tag. Hon vill bjuda sina barn, med familjer utomlands. Vi kommer då ha en 2-månaders bebis här hemma. Skulle ni åka? Är väldigt delad. Kan tillägga att det handlar om resor med ca 10-timmar flyg. Bortse från covid, vill inte ha några kommentarer om det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.