Kritik mot Ellos och Johanna Bladh för inlägg som missar målet

Igår publicerade Ellos följande inlägg, som fick många kroppspositiva profiler att reagera.
En av de absolut med högljudda var Pauline Lindborg som tog till sin Instastory och pratade om saken. Hon var förbannad på både Ellos och Johanna Bladh, som hon tycker profiterar på en kamp som hon inte hör hemma i – nämligen kroppspositivitismen.
Johannas konto är på många sätt jättebra och normaliserar bland annat bilden av hur smala tjejer inte ens ser ut som i reklam eller på bilder, att mens är helt naturligt och att alla bröst ser olika ut, men när det kommer till kroppspositivism, en kamp som primärt drivs av tjocka människor, så håller jag med om att hon inte riktigt har där att göra.
Inte med sin egen, normativt smala kropp som exempel i alla fall, men det betyder inte att man inte kan synliggöra problematiken ändå.

Jag tycker man ska prata om saker, ämnen och problem som man själv ”äger” ur ett personligt perspektiv som Johanna gör, och sedan kan man lyfta upp andra människors inlägg som man tycker är bra i områden som man själv inte hör hemma i.
Jag – Camilla – har enorma bröst och skulle inte kunna prata om problematiken många upplever av att ha små bröst, men inser att det fortfarande är ett problem för många tjejer. Då kan jag istället lyfta fram inlägg av någon som har eller har haft detta problem istället, för jag kan ju inte skriva om det eftersom jag inte har en aning om hur det är.
Precis som en smal människa inte kan veta hur det är att diskrimineras som tjock, eller hur det är att leva som HBTQ-person när man är straight.
Msn kan fortfarande dela kampen och bidra till den, men man kan inte göra det till SIN kamp för det är respektlöst mot de som faktiskt kämpar och/eller har kämpat.
Saker kan fortfarande bli fel, även med de bästa av intentioner.

Nu har Ellos gått ut och bett om ursäkt för hur de använde Johannas bild, för bilden i sig kan jag inte se någonting fel i. 
Den visar ju bara hur onaturliga många bilder kan vara på Instagram, men som tas för naturligt utseende när det är allt annat än det.
Kontot @saggysara gör exakt samma sak och jag tycker det är svinbra, då även smala människor – och då framförallt unga tjejer – fortfarande kan ha extremt felaktiga bilder av sina egna kroppar och de får ut mer av bilder som dessa, med andra smala tjejer som visar att även en smal kropp kan få valkar, att magen kan puta ut och vara svullen och att det är mer än okej, men egentligen är det ju inte vad det här handlar om, utan detta handlar väl mer om att Ellos använde en smal kropp i fel sammanhang än någonting annat.
Pauline Lindborg kritiserade Johanna Bladhs hela koncept med ”Instagram vs reality” men där håller jag inte med henne och jag hoppas att Johanna fortsätter med dessa inlägg, för precis som med @saggysaras inlägg så behövs de.

276 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Snälla, kan vi bara sluta skriva om kroppar nån gång.

  Svara

   Oavsett hur de är. Det är för mycket fokus på dem, oavsett ur vems perspektiv man lyfter fram det. Orkar fan inte se mer

   Svara

   Det är ju orealistiskt.

   Svara

    Nej det är det inte. Om Expressen kan sluta skriva om vem som bar snyggaste klänningen på nobelfesten och oscarsgalan, då kan precis alla andra också sluta diskutera utseenden.

    Svara

   Ja verkligen!

   Svara

   Detta är dock bra, att man lyfter fram att den perfekta kroppen inte finns, det är vinklar, redigering och dra in magen som gör att det ser ut som en perfekt kropp.
   Många unga personer påverkas och mår dåligt av att inte kunna uppnå den perfekta kroppen, för dessa personer kan denna information aldrig spridas för mycket.

   Svara

    Ja.

    För mig som är ”smal” och som varit tjock är det hälsosamt att se, jag trodde alla smala var perfekta, förutom jag.

    Komplex, synen på sin kropp och känslan för den förändras inte för att man blir smal. Så det är faktiskt skönt att se normala bilder på ”normala” kroppar.

    Svara

     Känner igen mig i detta!

     Svara

      Tack❤️

      Svara

    Exakt! Jag har alltid varit ”normalviktig” men haft känslan av att jag är betydligt större då jag upplevt att det bara är min mage som bubblar ut på det där sättet, bara min mage som hänger över byxlinningen trots att den är någorlunda platt. Jag mår BRA av att se att även smala kroppar bubblar ut här och där 💖

    Svara

   Snälla skulle någon då kunna förklara och berätta för oss alla vart gränsen för en tjock människa och en smal människa går? Vänder vi oss till vetenskapen, BMI eller för all del subjektiva åsikter av kreti och pleti?

   Många kroppsaktivister är duktiga på att utåt förmedla budskap om att normalisera kvinnokroppen. Många kroppsaktivister är därtill förbannat duktiga på att stoppa alla andra kroppsaktivister i fack baserat på deras kroppar. De som anser sig ha mandat objektivt döma andra kvinnokroppar är inget riktig kroppsaktivist. Ekvationen går inte riktigt ihop här och poängen har gått förlorad.

   Svara

    Ja, jag tänker att sån här kroppspositivsm som Johanna gör är väl bra för just sånt här? Att alla smala inte ser ut som modeller. Det verkar som att överviktiga tror att bara för att samhället inte diskriminerar en så lever smala kvinnor inte med självhat och omöjliga ideal. Jag tex har alltid varit väldigt smal men har nu gått upp ca 10kg, fortfarande dock inom ”normalvikt” men jag har extremt svårt att förlika mig med att jag duger pga att jag har fett på magen, lår som går ihop och lite dubbelhaka. Jag identifierar mig inte med kroppspositivsm a la Dahmer för jag ser inte ut så utan för mig är det normsmala som visar sina skavanker. Det lättar på min ångest och hjälper mig att inse att jag är som alla andra och det är ok. Det är som att vi inte får gnälla men man får inte glömma att INGEN kvinna duger idealmässigt i vår värld och vi alla påverkas av den.

    Svara

     Så sant! Bra skrivit! 💪🏻💪🏻

     Svara

     Precis! Håller med dig i allt du skriver.

     Svara

    Precis så! Jag tycker de flesta som håller på med det är sånna tomtar. Det är en sak att prata om att olika kroppar ska kunna ta plats å synas utan att bli hånade osv…
    MEN då måste det ju gälla ALLA kroppar.
    De flesta som håller på med detta spammar ju faktiskt allt och alla samt snackar massa skit som att det skulle kunna va hälsosamt att vara tjock osv.
    Tror tyvärr denna rörelse är som med alla grupper, feminister, veganer, extremvänster eller höger. Man vill bara vara en del i något å blir glad att få tillhöra något. Sen har man inte tänkt igenom det man säger alls. Man hoppar bara på tåget helt utan självransakning.

    Svara

  Kroppspositivismen har om något bidragit till kroppshets hos mig. Jag struntar fullständigt i hur folk ser ut, men håll inte på och hetsa om än det ena, än det andra i sociala medier. Det går att ta plats utan att hävda sig, förklara och göra allting till en kamp.

  Livet är en kamp, det är en lek, det är en dans på rosor, det är kämpigt, det är enkelt, det är hemskt, det är jobbigt, det är underbart. Fokusera på någonting annat istället.

  Svara

   De ”kroppspositiva” jag har sett på instagram vill ju bara vara ifred utan massa kommentarer om vikt. Jag fattar att de säger ifrån när de får skit för att de (som tjocka) existerar.

   Lätt att säga ”fokusera på något annat” om man själv aldrig utsatts för elaka kommentarer.

   Svara

    Fast jag följde hon varmkorvboogi och det enda hon gjorde var ju att sända mjukporr och blocka alla som inte gav henne ytlig bekräftelse och hurrarop för att hon ”vågar visa sig” när det i själva verket var en exhibitionistisk petsonlighetsstörning hon uppvisade. Stackarn

    Svara

     Okej, du kanske inte ska klassa en hel aktivism efter en persons agerande.

     Svara

      Precis som de andra inte heller bara ”vill va ifred” då hade dom ju inte velat ha all den uppmärksamhet de får genom som kroppsaktivism. Inte undra på att de inte kan gå ned i vikt vad händer med deras fanbase då?

      Svara

       Vill vara ifred som i ifred från elaka kommentarer naturligtvis.

       Svara

   Fast det är ju en del influencers bra på att visa upp sig och sin operade kropp. Att camcam tar upp detta och vi kan diskutera om det är bra. Ni som inte vill det kan ju bara strunta i det.

   Svara

  Så hon håller in magen så mycket på den vänstra bilden att hon inte kan le?
  Andra tjejen med tatueringar är bild nr 2 av henne photoshoppad eller håller hon också in magen på den högre bilden?
  Bägge dessa smala bilder ser onaturliga ut. Ansträngda.

  Svara

   Sen fattar jag inte varför hon INTE kan vara kroppsaktivist. I dagens läge är ju alla utom de vältränade eller välsugna med sk ”magrutor”, sedda som fläskfior och oönskade.

   Bara för att man inte är LD-fet så kan man ju ändå sticka ut från norm och trend. Jag ser väl ut som hon på bilden och jag skulle inte lägga ut bilder på min mage. Hade jag varit vältränad och fit däremot…

   Varför skulle inte små valkar räknas in i kampen?

   Svara

    Om man börjar räkna folk med små valkar som tjocka så försvinner liksom hela poängen

    Svara

     De räknas som tjocka redan. Sen 80-talet minst

     Svara

     Man klassas redan som ”fet” om man har fett på magen, det är inget nytt.

     Svara

    Varför skulle du inte våga visa dej som du är? Jag tycker hon är jättefin. Naturligt är bra.

    Svara

  Spelar ju ingen roll vad man gör i detta sammanhang, alltid finns det nåt att klaga på. Känns som att alla missar målet med några mil hela tiden. 🤦🏼‍♀️

  Svara

   Ja men exakt!
   Folk tar medvetet med flit och missförstår och vrider precis allt till något negativt.
   Varför är alla så extremt grälsjuka hela tiden?

   Svara

  Jag hatar måndagar.

  Svara

   Tell me why…

   Svara

    Ain’t nothin’ but a heartache

    Svara

     Tell me why

     Svara

      Ain’t nothin’ but a mistake

      Svara

       Tell me why

       Svara

        I never wanna hear you say

        Svara

         …which Backstreet boy is…

         Svara

          …a saltlake sej

          Svara

         that I want it that way

         Svara

    There are no reasons

    Svara

     Cause there are no reason. Men kuriosan på den låten är 5+. Han skrev den efter en skolskjutning i Cleveland. Där Brenda Ann Spencer sköt vaktmästaren och rektorn. När dom frågade henne varför svarade hon:- I don’t like mondays.

     Svara

      Reality Killed the Video Star

      Svara

   Sa 16 åriga Brenda efter att ha skjutit ihjäl två personer och skadat nio.

   Svara

    Katten Gustav sa det först!

    Svara

  Det enda jag är mer less på än kroppsaktivister är företag som viker ner sig för första bästa idiot så länge den gapar tillräckligt högt och låtsas vara tillräckligt kränkt för clout.
  (dessa kroppsaktivister borde för övrigt lägga 100% av tiden de bråkar på Instagram på att faktiskt aktivera sina kroppar = riktig kroppsaktivism)

  Svara

   Snark på dig

   Svara

    Du kan vara snark och STJÄRNSTOPP på det!

    Svara

     Punkt .!

     Svara

      Du kan vara punkt och stjärnstopp gånger tusen mer än du kan säga på det!

      Svara

   Väldigt roligt att i samma kommentar som du säger att kroppsaktivister ska lägga ner skriver du att de ska gå och träna.

   Uppenbarligen behövs fortfarande kroppsaktivister då hatet mot tjocka är stort. FYI man kan vara tjock och samtidigt träna.

   Svara

    Hatet? Lägg ner. Sluta urvattna ordet hat.

    Svara

     Det finns ett hat mot tjocka i dagens samhälle. Tro det eller ej.

     Svara

      Jag hatar lathet mer än jag hatar fetma. Dock drabbar sällan fetma de som inte är lata

      Svara

       Fast det är bara BS. Problemet är just att folk ser en tjock person och direkt associerar det med lathet. Finns så många faktorer bland annat mediciner och de biverkningar som kommer från dem. Så som ökad aptit till depression som gör det mindre lätt att hålla sig aktiverad.

       Svara

      Nej det gör det inte. Det finns extremt få som hatar tjocka personer.
      Men många har förutfattade meningar och fördomar mot sådana personer. Och vissa kan känna sig lite mer överlägsna och vara arroganta gentemot dem.

      Hat däremot, inte så mycket.

      Svara

      Det finns hat mot precis alla grupper. Har du missat det? Det är en riktigt pissig strategi att motverka det genom att vara grälsjuk i kommentarerna.

      Svara

    Fast kroppsaktivism var från början var för folk som är vanligt överviktiga eller mulliga, inte feta. Men nu börjar man se hur vissa av våra influensers från Sverige börjar få problem med hälsan p.g.a. deras vikt. kolla på tex fellsis och lady dahmer.
    De är absolut inte kroppspositiva. de har bara kapat det och gjort det tills sin egen.

    Svara

     Var det inte från börjanbörjan om att alla kroppar ska få synas . Även de med protes, stomi, psoriasis osv. Att visa alla kroppar i positiv dager.
     Inte att dansa i trosor och ha magsvall i slow motion.

     Svara

   Håller med. Tycker varenda människa som har en kropp har lika stor rätt att uttala sig om hur (ens egna) kroppen ser ut. Det är väl inte bara tjocka människor som har rätt att uttala sig om hur den egna kroppen ser ut.

   Sedan är jag så trött på att allt allt allt ska kritiseras. Ja, om man verkligen letar och vill bli kränkt så kan man bli det av precis allt. Helt sanslöst att företag konstant ska behöva få massa skit för trams. För det här är tramsigt! Precis sånt här vill jag läsa betydligt mycket mindre om här.

   Svara

    Grejen kroppsaktivismen vill poängtera är ju hur det systematiskt uppstår mer har mot icke-normativa kroppar än mot de som är tjocka/fett på fel ställen som gör per automatik en mindre attraktiv i samhällets ögon, & samhället består av oss människor

    Svara

     Mer hat*

     Svara

   Alltså jag skriver verkligen under på första delen. Är sjukt trött på företag som pudlar för minsta lilla.

   Svara

    Tycker det är väldigt roligt när folkdomstolen börjar dreva mot företag. Känns som enda sättet att påverka dom i många fall varpå deras hantering blir ett spel för gallerierna men ändå x)

    Svara

  Men vem orkar bry sig? Fet hit, smal dit.
  Dessutom orkar jag inte med att bara feta ska få prata om feta, bara småbröstade ska få prata om småbröstade.
  Låt folk snacka och tycka, det är ett himla polisande hela tiden om vem som har rätt att uttala sig om vad. Sanningen är att vem som helst har rätt att uttala sig om vad som helst.

  Jag är en medelålders tant. För mig får alla uttala sig om medelålders tanter. Alla har ju träffat en medelålders tant och kan ha en uppfattning. Det kan ju inte vara rimligt att bara vi medelålders tanter ska få uttala oss om medelålders tanter.

  Svara

   Precis som att män inte får prata om feminism!

   Galet! ALLA som är för feminism ska väl få prata om feminism…!? Även om man är av att annat kön eller vad som helst.

   Debatten om vem som får LOV att ta vems kamp är nog det mest korkade jag sett.

   Svara

    Män får prata hur mycket de vill om feminism men kommer (med rätta) kritiseras om de uttalar sig som om de har mer eller större insikt i ämnet än de som faktiskt utsätts för sexism. Det är inte svårare än så. Är du en vettig medkämpe så handlar inte ditt intresse i kampen om ditt eget hävdningsbehov utan om bästa möjliga utfall för den förtryckta gruppen. Svårt att uppnå om du inte lyssnar på den förtryckta gruppen. Folk som tar plats i en kamp där de inte är drabbade av förtrycket och sedan blir arga när någon påpekar att det de gör eller säger SKADAR snarare än bidrar, de är inte allierade. De försöker plocka poäng.

    Svara

   Du får väl prata hur mycket du vill om allt. Smala människor får gärna stötta tjocka människors kamp mot fettföraktet.

   Smala vet dock inte hur det är att vara tjock och bör därför heller inte låtsats som det.

   Svara

    Så kroppspositivism handlar om att kämpa mot fettförakt?
    Och här har jag gått och trott att det är en kamp för att vara kroppspositiv…

    Svara

     Det handlar om att alla kroppar ska få existera utan att få negativa och elaka kommentarer.

     Svara

      Förutom smala kroppar, för de får inte vara med eftersom de ”ser ut som normen”?
      Har dessa kroppspositiva varit smala någon gång och få höra de negativa och elaka kommentarer som smala och långa får höra?
      Att se ut som ”normen” är inte en dans på rosor det heller och drar också till sig negativa och elaka kommentarer.

      Svara

       Ingen har sagt att det är en dans på rosor. Tjocka blir diskriminerade hela tiden. Nu när de försöker lyfta fram något viktigt ska alla smala börja grina över att de ”inte får vara med”, ”vi mår också dåligt :'(”, ”har en valk när jag böjer mig” osv

       Svara

        Fast när något handlar om kroppspositivism så borde rimligtvis det inkludera precis alla former av kroppar.

        Om tjocka vill kämpa för sin diskriminering får de ta och göra det under ett annat namn. För de är ju bara positivt inställda till en enda typ av kroppsform.

        Svara

      Och nu verkar det också handla lite om att enskilda individer ska få fler följare på Instagram och därefter (mer) spons, samarbeten och kändisskap…

      Svara

       Finns alltid folk som försöker kapitalisera på allt – Det invaliderar inte en hel kamp och det arbete massor av vettiga och viktiga människor faktiskt gör.

       Svara

    Fast va? Jag är smal, men har tidigare varit tjock. Finns säkert flera som gått igenom det och vice versa. Tycker mig kunna se båda sidor av myntet utan problem!

    Svara

     Det är omöjligt. LD säger att man inte kan bli smal om man är tjock. Att gå ner i vikt går inte.

     Svara

      Jo det kan du, men du lär gå upp det mesta sen igen när du börjar äta normalt.

      Svara

       Ja för att alla som går ner i vikt svälter sig och bantar. Det finns alltså inga andra sätt att gå ner i vikt på som tex bättre mat eller träning.. suck

       Svara

       Jag har själv vägt 80 kg. Nu väger jag 60 och det har jag gjort de senaste 15 åren. Jag är så trött på detta skitsnack om att en tjock person aldrig kan bli smal utan är dömd till att vara tjock eller jojo-banta.

       Svara

       Åt jag normalt skulle jag inte ha blivit tjock! Det är ju vi som äter normalt som fortsätter vara smala efter viktnedgång.
       Jag var fet för att jag åt mer och mer och blev mer och mer bekväm.
       Sedan ryckte jag upp mig och började leva mer sunt, långa promenader varje dag och äter inget mellan måltiderna. Normalstora portioner, ingen alkohol utom när jag gjort någon särskilt god rätt till helgen.

       Svara

   Fast det beror ju på hur du uttalar dej. Kränker man någon så är det inte rätt.

   Svara

  Jag tycker konton som kissies (Alexandra)där dem kritiserat henne är ganska löjligt, Alexandra och andra liknande konton visar ju att alla snygga tjejer med ”modellkroppar” Inte bara ser ut så på varje bild utan att det är vinklar m.m , när jag var 15 trodde jag dessa människor inte kunde få en dålig bild hade jag sett ett konto som Alexandras då hade mitt självförtroende höjts en smula. Jag är själv lätt överviktig så jag borde väl kunna få tala i frågan.. även fast jag kämpar för att gå ner 🙂☀️

  Svara

  Så tjocka människor har ensamrätt på att vara kroppspositiva?

  Svara

   Japp! Enbart kroppar med ett sjukligt BMI över 30 får hyllas. Gud nåde dig om du är smal, eller bara mullig och ändå kroppspositiv!

   Svara

    Snacka om att inte fatta någonting

    Svara

     Fast det är ju precis exakt det budskapet som ”kropppositiva” aktivister sänder ut när de exkluderar typ 80% av alla från att kunna belysa frågan.

     Svara

      Man kan belysa frågan utan att som smal lägga ut en bild på sig själv där man försöker få fram en valk. Lägg upp en bild på någon som är utsatt för fettföraktet på riktigt istället?

      Svara

       Fast vad då ”försöker få fram en valk”? I det här fallet är det inte något som hon försökt med. Hon har lyckats rätt så bra.
       Kroppspositivism handlar väl fortfarande om att vara positiv till alla kroppar och inte för att förgöra fettförakt?

       Svara

        16:17 – on point ☝🏻

        Svara

       Men asså varför måste det ena utesluta det andra? Eller tror du (och alla som anser sig äga rätten till den här frågan) på riktigt att de som har valkar, putande magar och generellt fett på kroppen aldrig mått dåligt eller haft ångest över det? får de inte synas eller uttrycka sig alls bara för att de inte anses vara ”tillräckligt” överviktiga?? Tycker faktiskt kroppsaktivisterna är sjukt lättkränkta och skenheliga som reagerar såhär på personer som bidrar till att normalisera synen på ”imperfekta” kroppar.

       Antingen handlar kroppspositivism om att vara positiv till ALLA kroppar, oavsett mängden fett eller så får man helt dela upp frågan i två och inte lägga sig i den andra ”kampen” – de som kämpar för kroppspositivism pga den negativa synen och fördomarna mot tjocka människor respektive de som utåt sett har ”normsmala” kroppar på Instagram, men även visar hur de kan se ut med valkar, stretchmarks, svullnad osv utan alla vinklar, poser, ljussättningar, photoshop, filter och allt möjligt skit som gjort att alla unga tjejer tror att alla på Instagram är helt perfekta och mått dåligt över sin egen kropp. Personligen tycker jag det är otroligt viktigt med konton som Johanna, Saggysara och danaemercer bland annat då det öppnat upp för ett helt annat perspektiv som verkligen behöver spridas och lyftas!

       Svara

        ”Får inte de synas eller uttrycka sig alls?” Skämtar du? Smala människor syns och hörs hela tiden.

        Svara

   Feta människor tycker jag absolut inte ska ta upp kroppspositiv frågan. Är man så fet så bör man väl söka hjälp för att kunna gå ner i vikt. Inte sitta på instagram och lura sig själv att alla kroppar är fina.

   Svara

    Handlar inte om att ”alla kroppar är fina”. Det handlar om att alla kroppar ska få finnas utan att få nedlåtande kommentarer som ”du borde gå ner i vikt” osv.

    Svara

     Ja och om att kroppar inte BEHÖVER vara fina. De ska liksom få existera ändå.

     Svara

     Eller som ”du borde gå upp i vikt”

     Svara

     Ja precis. Säg något fint istället för alla har sin egen personlighet.

     Svara

     Men hur är det nedlåtande att tala om vad en kropp behöver. Att som tandsköterska hävda att en munhåla med kariesangrepp behöver borstas bättre är ju samma sak. Man vet vad det betyder i längden för munhålan eller kroppen att låta bli. Hur kan det vara kränkande?

     Svara

      Nja, det är nog inte riktigt samma sak va?
      Går du till en tandsköterska betalar du denne för att ge dig tips om hur du kan sköta din tandhälsa.
      Om man bara existerar ger inte det rätten att kreti och plett ska komma och ge en ”goda råd” från någon som leker ”hobbyläkare”.

      Det är inte kränkande, men det är oerhört irriterande att en nobody anser att denne har rättigheten att ta sig friheten att ge råd till en främling i ett sammanhang där åsikterna och råden inte är efterfrågade.

      Svara

      Om man som överviktig går till en dietist eller läkare förstår jag att man pratar om risker med övervikt men om man som privatperson ska berätta för andra vad en kropp behöver går man över en gräns. Oftast vet man redan om det själv.

      Svara

  Fattar inte varför vissa ska ha ensamrätt på att lägga upp ”kroppspositiva” bilder. Tycker ellos gjorde ett bra statement som nådde många.

  Svara

  Är det bara jag som tycker att det är helt galet att kroppspositivism inte inkluderar alla kroppar?
  Handlar inte kroppspositivism om att man ska vara positiv till sin kropp oavsett hur den ser ut och omfamna sitt utseende, hur det än må se ut?
  Det är helt ologiskt att det bara är överviktiga personer som kan må dåligt över sitt utseende och behöver lära sig att älska sin kropp. Som om smala inte kan ha dessa känslor liksom.

  Svara

   Visst kan man som smal må dåligt över sin kropp. Men tjocka blir bemötta och diskriminerade av samhället på ett helt annat sätt.

   Svara

    Ta den sista tårtbiten, du är den enda här som ser ut att behöva den.
    Oj, som du ser ut! Du håller ju på att försvinna ju.
    Vänta, jag tar det där. Det där paketet på 1kg ser ut att väga alldeles för mycket för dig. Vi vill ju inte att du går sönder.
    Du ser ut att kunna gå av på mitten, äter du inte människa?
    Har du funderat på att börja träna, för att få lite muskler på de där kycklingarmarna?
    Blåser det mycket där uppe?
    Du som är så lång borde behöva solglasögon året runt va? Det kan inte vara kul att få solen rakt i ögonen även när solen står som högst upp på himlen.
    Dina chanser för att hitta en pojkvän är väldigt små, ditt utbud är avgränsat till basketligan eftersom du är för lång för alla andra.
    Ska du verkligen ha skor med klack? Känns det inte lite konstigt att behöva se ner på alla hela tiden?
    Du som ser så bra ut, vad har du att må dåligt över egentligen? Ryck upp dig och skaffa lite perspektiv.

    och så vidare och så vidare.

    Svara

     Men snälla. Hur ofta får du sådana kommentarer av okända människor? Kränkta smala är så pinsamma…
     Tjocka hittar ofta inte ens kläder i deras storlek. Samhällsnormen säger att man ska vara smal, det kan du inte förneka.

     Svara

      Jag själv, inte så ofta då jag är 160 och väger 90kg.
      Min man däremot som är 195 och väger 75kg får sådana kommentarer precis hela tiden.
      Av oss två är det han som har mest problem att hitta kläder som passar eftersom precis allt är för kort. Är det inte för kort är det för brett.

      Svara

       Då kan väl han starta en aktivism för smala män? Eller vad har det med detta och göra?

       Svara

        Varför skulle han det? Det är inte vad det handlade om.
        Frågan var ju ändå att smala också får utstå negativa kommentarer och dåligt bemötande. Att de också har svårt att hitta kläder som passar osv.
        Eftersom normen är så extremt smal är det få som passar in i den mallen, det gäller på båda sidor och är inte något som är exklusivt för tjocka personer.

        Svara

       Som ett tillägg, vanliga sängar är för korta för honom. Han kan inte köra vissa bilmodeller. Vi hade problem att hitta en barnvagn som inte var extremt oergonomisk för honom. Han måste ha extra benutrymme på flygplan eftersom knäna annars kläms fast så pass mycket i stolen framför att det kapar all blodcirkulation till benen. Han gör det också omöjligt för personer framför honom på flygplan att fälla ner stolen ens en millimeter. Han måste sitta allra längst bak på biografer eftersom hans huvud sticker upp för mycket och är i vägen för personen bakom honom.

       Det är väldigt mycket som inte är anpassat för honom. Men det är ju inte diskriminering. Han har bara fått ”oturen” att födas med en genuppsättning som majoriteten inte har.

       Svara

      Heeela tiden, av okända, nära och kära, och ytligt bekanta. Jag bryr mig inte så jättemycket, jag är väldig glad i min kropp idag, men när jag var ett barn så tyckte jag att det var jättejobbigt.

      Svara

      Eller bara ”du är så äckligt jävla smal”
      Att ha 5 par strumpbyxor under jeansen året runt.
      Att inte ha kortärmat på sig.
      Bli kallad jävla anorexi-offer hela högstadiet.
      Få frågan om man bott i Auschwitz.

      Det handlar väl inte om att bli kränkt, det handlar om att vissa blir mobbade för att de är ”för” smala. Det gör minst lika ont att få sådana kommentarer av sina ”kompisar ”.
      Tänk ett steg längre.

      Svara

       Kan du försöka tänka ur ett större perspektiv? Liksom samhällsnormer osv? Att de tjocka alltid ska vara de misslyckade i filmer? Att tjocka som äter onyttig mat alltid får sneda blickar? Att tjocka som är på gymmet blir skrattade åt?

       Tråkigt att du blivit retad men samhällsnormen i samhället är fortfarande att man ska vara smal.

       Svara

        Nej, samhällsnormen är fortfarande att man ska vara ”lagom” smal.
        Är man för smal får man utstå minst lika mycket blickar och skratt

        Svara

         Nja, normen är ändå mer nära de som är jättesmala än de som är feta. Man kan lixom inte ha lika mycket undervikt som man kan ha övervikt, det är tex fysiskt omöjlig att väga låt säga ”60 kilo under idealvikten” om idealet är tex 50 kg, man kan inte väga minus tio kilo. Däremot kan man vara hur fet som helst, övervikt på 60, 100, 200 och 300 kilo tex. Så, är man riktigt fet är man längre ifrån normen än om man är väldigt mager.

         Svara

       Problemet är att folk tror sig ha rätt att kommentera okända människors utseende; vilket man aldrig har!!! Oavsett storlek, normavvikande utseende etc etc

       Svara

     Min man är 2 m lång och välbyggd. Han är RÄTT trött på alla kommentarer kring hans längd och hur stor han är ( inte tjock utan stor). Samt att han har svårt att hitta kläder som passar honom i vanliga affärer då de oftast bara blir bredare i större storlek inte längre. Så kom inte och säg att problemet bara finns hos de feta.

     Svara

     Jag känner absolut igen dom kommentarerna som smal. Fick ständigt kränkande kommentarer om mitt utseende och folk skulle känna och klämma på mig. Kommentarerna kom från skolan, klasskompisar, släkt och främlingar. Nästan dagligen från 7 år och högstadiet ut. De fick mig att hata min kropp då jag enligt dom var ”ett äckligt benrangel”. MEN jag har ändå från samhället i stort en accepterad kropp. Jag blir inte diskriminerad så som en tjock blir när jag söker vård eller ett jobb och skulle jag lägga upp bilder med några valkar skulle jag bli mer hyllad än hatad till skillnad från responenen tjocka får.

     Svara

    Jasså? Hur vet du det? har du själv fått erfara båda sidor?

    Svara

     Japp.

     Svara

    Men är inte kroppspositivism och diskriminering två olika saker? Kroppspositivism ser jag som ovan att öka acceptansen till olika kroppar oavsett storlek och skavanker.

    Svara

    Är underviktig och har inte gått barbent sedan barndomen pga minst en vidrig kommentar i veckan av främlingar.

    Jag fattar grejen, jag backar eg totalt i kroppspositiv-kampen, men just kommentarer om att smala inte vet nåt om att bli behandlade illa för sin vikt gör att folk fortsätter att tro att det är okej att säga vad som helst. Jag vet inte. Det har och gör fortfarande jäkligt ont. Behövde bara viska det litegrann innan jag backar igen. ❤️

    Svara

  Detta är väl ingen fråga endast överviktiga personer äger? Det är väl jättebra om ALLA visar sig som de är och inte med indragen mage. Jag personligen tycker det är skönt att se att även de som är smala har en mage som hänger över byxan man man har låga byxor eller liknande precis som ALLA andra. Alla måste visa det normala om det ska bli mindre kroppshest!!!!!!
  De som hörs och skriker mest gällande olika frågor försöker ofta exkludera andra från att delta i sammanhanget. tråkigt!

  Svara

   kroppsHETS. ooops

   Svara

    🐎

    Svara

   Håller helt med dig!!

   Svara

   Bara löjligt när smala låtsats som att de vet hur det är att vara tjock, när de endast har en liten valk som de lätt kan gömma.

   Svara

    Det låtsats inte om att de är tjocka. De visar att de också är osäkra i sina kroppar, att även deras hud viker sig när de böjer sig fram. En smal person med ätstörning kan bli galen på vikande hud. De behöver se att smala människor har det precis som tjocka.

    Svara

     Men tjocka är tjocka hela tiden, inte bara när de böjer sig fram.. En helt annan grej.

     Svara

      Så att gå runt och vara osäker på sin kropp hela tiden är bara något som tjocka har ensamrätt på?

      Svara

       Nej? Däremot kommer smala aldrig att uppleva diskrimineringen och föraktet tjocka människor får utstå

       Svara

        Vad är det för sorts diskriminering och förakt tjocka får utstå som smala slipper?

        Svara

       Dom jag känner som är smala är nöjda med det. Dom som är tjocka är inte nöjda och blir ofta kritiserade.

       Svara

        På vilket sätt blir de kritiserade?

        Svara

   Eller hur. Dessutom står det ingenstans i ellos inlägg att hon är tjock. Det står att livet inte är som på instagram.

   Svara

   Håller med, är en person som tillhör ”normen” och känner att jag personligen (obs! jag personligen) behöver se dessa inlägg mer än typ LD:s kroppspositivism.

   Svara

  Sandra Lindahls nyårsfest i en trång lägenhet med 10 personer?!

  Svara

   Hade hon nyårsfesten igår?
   Lite sent ute ändå?

   Svara

    Ne? Hon publicerade videon idag.

    Svara

   Men är inte hela iden med bilderna att ljug och lögn är det som syns på instagram? Inte kroppen utseende i sig?

   Svara

    hamnade under fel inlägg men ändå 🙂

    Svara

  Finns det kroppsnegativism? Det vore annars någonting för mig tror jag. Att sprida budskapet om att alla kroppar är sämst.

  Det är knän vars hela funktion hålls ihop av ett litet minimalt korsband, det är ryggskott, det är synfel, det är håravfall, det är naglar under vilka det samlas skit, det är tandvärk från helvetet, det är nariga läppar, det är skoskav, det är nageltrång, det är magproblem, det är potentiell allergi mot ALLT, det är dålig andedräkt, det är vaxproppar i öronen. Man kan till och med råka bita sig i tungan och kinden. Och då har vi inte ens talat om det faktum att vi som människor är totalt oförmögna att ens överleva mer än någon enstaka dag på egen hand när vi föds, för vi kan inte ens bära vikten av vårt eget huvud. Det tar liksom månader innan vi kan vända oss från mage till rygg.

  Vi är sämst. Våra kroppar är sämst. Det är negativt som fan!

  Svara

   Oj så neggo. Det mesta är dock lätt åtgärdat med vanlig basic hygien.

   Svara

    Då stryker jag lite deo på knäna och hoppas på det bästa!

    Svara

     Inte undra på dina problem om.du tror att deo=hygien…

     Ta hand om dig själv bättre! Vi orkar inte lyssna på dina klagomål om ickeproblem

     Svara

      Det finns nåt som kallas skämt och humor…

      Svara

   Någon måste gå först ut i den kampen. Så…go Viktor!

   Svara

  Hon heter Bladh, inte Blad, utan BladH.
  Herregud, det står ju till och med i ellos text. Har du inte läst den själv?

  Svara

   Herregud, ta inte i så du spricker.

   Svara

    Hur svag och ömtålig är man om man känner att man måste varna för något sådant?

    Svara

   Än värre, Johanna och jag är vänner, men jag får skylla på autokorrekt i det här fallet.

   Svara

    Bra vän du är då

    Svara

    Varför använder du autokorrekt, du som jobbar med att skriva?

    Svara

  Johannas inlägg handlar väl främst om att allt inte är som det ser ut att vara på sociala medier? Att det fejkas både med filter och retusch, inte bara när det kommer till kroppen utan generellt – att allt ska se perfekt ut. Det är väl inte enbart kroppspositivism som hon sysslar med?

  Svara

  Tycker att Louise på Big ass Fashion skrev bra om detta ämne. Tröttsamt med kroppspositiva smalisar. Jag har också varit smal och nojjig över min kropp. Men det är inte samma sak som att faktiskt vara tjock, få frågan om man är gravid av folk man knappt känner, inga kläder passar, osv

  Svara

  Problemet är ju att Johanna inte har tolkningsföreträde för att göra Instagram vs reality när det kommer till att ”visa sig tjock”, vilket är det som är poängen med hennes inlägg. Hon är INTE tjock. Kolla karinkajjan och alvidis på insta, de skriver vettigt om det.

  Svara

   Detta tolkningsföreträde står mig upp i halsen.

   Svara

   Men Instagram vs reality handlar inte ett dugg om att ”visa sig tjock”

   Svara

    Varför ska hon då ta i så hon spricker för att pressa ut magen och få till en valk? 🧐

    Svara

     Ta i så hon spricker? Överdriv lagom

     Svara

     Det kan ju vara att hon tar i så hon tappar andan av att hålla in magen…

     Svara

   Jag gör Instagram vs reality med mitt skrivbord, dvs fint tillrättalagda bilder med konst och kaffe och tända ljus vs ett extremt stök när jag faktiskt skapar 😁 det tillhör inte tjockisarna liksom

   Svara

    Haha! Jag gör exakt samma fast i köket 😁

    Svara

  Haha, LD fortsätter att provocera genom att dricka vin med ytterligare en vän som man aldrig sett för, tätt ihop. Nöjt flin är hon mån om att få med på bild. Hon läser garanterat här och hennes reaktioner är så barnsliga. Det hade kunnat ryckas på axlarna åt om inte det är så att hon är ute efter att jävlas mitt under en pandemi. Otrolig osympatisk människa.

  Svara

   Man får dricka vin med vänner dock, så du behöver inte bli arg.

   Svara

    Du har uppenbarligen inte sett tidigare kommentarer om henne som det syftas till.

    Svara

     Jo, och jag tycker det är fånigt att bli arg för att man ser någon umgås med vänner. Det är liksom inte förbjudet.

     Svara

      Kommentarerna innan har inte handlat om Corona och om det är förbjudet att umgås med vänner så du har uppenbarligen inte läst kommentarerna. Och ingen är arg, klar överdrivet ordval… Du låter som en tonåring när du säger så.

      Svara

       Vad är du då? Provocerad? Kränkt? Irriterad?

       Svara

        Jag orkar faktiskt inte förklara mer men irriterad är väl det som kommer närmast. Varför och så vidare finns det redan en tråd om i ett annat inlägg så jag tänker inte dra det här ett varv till.

        Svara

      Förbjudet och förbjudet, det finns rekommendationer och restriktioner då vi är mitt i en pandemi?

      Svara

    Njae, umgås med de i ditt hushåll var det…

    Svara

   fast man får ju väl träffa 4 personer och umgås med väl?

   Svara

    Som det står så har hon uppenbarligen läst kommentarerna här om henne tidigare idag. De handlade inte om förbudet att träffa vänner, de handlade om något helt annat kring det. Dock är det oerhört barnsligt att provocera mitt i en pandemi. Läs kommentarerna under inlägget om DR Alban om du vill förstå.

    Svara

     Tycker hon känns mer omogen för varje år som går. Som ett litet trotsigt barn.. Tänker med detta att hon har fått hälsoproblem och gör ingenting åt det. Vet dock inte om hon verkligen är deprimerad men hon har ju ångest så kanske därför hon träffar vänner för att må bra men underligt att inte bara vara hemma och umgås med sin familj.

     Svara

      Hon blev helt förändrad när maken blev miljonär. Tappade allt intresse för annat än heminredning och vinmiddagar.

      Svara

       Hon har blivit väldigt platt och ointressant som profil, har inget intressant att komma med. Lite som Isabella som har som mål 2021 att smörja in kroppen mer, ha oömma kläder och umgås mer med barnen, ungefär den nivån har också LD landat på. Som privatperson så tillför hon säkert mycket till familjen men som offentlig person har hon blivit väldigt färglös och tråkig.

       Svara

        Hon har ju blivit ett ingenting i flödet. Bilder från middagar, typ. Hur intressant är det. Sånt kan man kolla på om det är ens egen syrra, men random tant? Nej tack. 95% av hennes följare måste vara köpta.

        Svara

         Men ni kollar ju uppenbarligen..?

         Svara

          Nej, har avföljt sedan länge och kollar mest när det står något här!

          Svara

    Man ska inte umgås med folk utanför hushållet om man inte är singel.
    Singlar får ha några utvalda vänner.

    LD har familj, har brorsan och hans fru inneboende, har Fayme som hon umgås med hemma, träffar olika andra vänner varje dag på restaurang, hemma hos sig själv eller hos dem. Varje dag.

    Det är pandemi och sjukvården går på knäna, men hon är ju rik så hon går väl privat om sjukhusen kraschar.

    Svara

    Nej. Bor man ensam får man ha en liten ”karantänfamilj” på 2-3 personer som endast umgås med varann. LD har familj.

    Svara

   Hon säger alltid att hon äter så sunt och inte kan göra något för att gå ner i vikt, men alkohol är ju inte särskilt sunt, rena kaloribomben så hon kunde ju börja där.

   Svara

    Vadå börja där? Vem har sagt att hon vill gå ner i vikt?

    Svara

     Hon säger inte att hon inte vill. Hon säger att det inte går eftersom hon skulle behöva svälta, det skulle ta 180 veckor och gud vet alla ursäkter jag har läst från henne.

     Svara

  Hon har en jättefin kropp!

  Svara

  Intressant inlägg. Vet inte om jag håller med om poängen dock. Orden ”fet” och ”smal” eller ”stora” och ”små” finns ofta i relation till något annat. Antingen ett par bröst som jämförs med andras, eller kanske ett BMI som jämförs med en annans eller en medicinsk skala. Så hur ska vi då bestämma vem som får tillåtas tillhöra kategorin ”tjock” och få uttala sig om och bidra till kroppspositivism? Min poäng är att vi alla har kroppar och då också ska få uttala oss om dem. Allt är relativt. En ”normsmal” tjejs relation till smalhets kanske är densamma som en, enligt normen, överviktig människas.

  Jag håller med om att instagram och sociala media är övermättade med före och efterfoton, vilka bidrar till att urvattna budskapet och kanske till och med upplevs som kränkande för de personer som budskapet ska handla om. Exempelvis modeller som ska plocka PK-poäng på att lägga ut en oretuscherad bild. Men det finns flera sätt att bidra till en dialog utan att behöva avstå, även om man själv är ”normsmal”, t.ex. att i samma inlägg lägga upp sitt foto, tillsammans med andra foton på andra kroppar, för att visa att detta inte handlar om en själv, utan om en rörelse. Vi kan alla komma samman för att problematisera och uppmana till att tänka om.

  Problemet här är retoriska brister och insikter om vad det är man egentligen vill kommunicera, snarare om att vissa FÅR uttala sig om ett ämne och andra inte.

  Svara

   Ickediskussion. Tror alla är överens om att tjejen på bilden inte är fet.

   Svara

    Du missförstod min text, försökte bara påpeka att alla som har kroppar, oavsett storlek, bör få vara kroppsaktivister.

    Svara

  Blir så ledsen av det där, varför får man inte vara kroppspositiv om man är smal? Måste man älska sin kropp bara för att man är smal? Det är ju jätteviktigt att se att andra med liknande kropp som sig själv inte är ”perfekta” oavsett hur man ser ut

  Svara

   ?

   Svara

  Problemet var ju framför allt, tycker jag, att det var formulerat som att man inte kan vara snygg, lyckad och lycklig om man såg ut som reality-bilderna. Det var rent kränkande tycker jag som inte är lättkränkt 🤣

  Svara

  Den här ”kroppspositivismen” har bara gett mig mer ångest. Jag har lärt mig att jag inte har rätt att känna mig missnöjd, och att jag helst inte ska visa min kropp alls, eftersom jag inte är överviktig (längre). Tidigare var det liksom okej, men nu måste man kämpa med acceptansen av sin kropp i det dolda eftersom man bara ska vara nöjd med sig som man är. Jag har ju inte ”tolkningsföreträde” i frågan.

  Det borde inte kallas för kroppspositivism alls. Det borde kallas för tjockpositivism eller något annat eftersom vi andra inte får må dåligt över våra kroppar. Iaf inte öppet. Rörelsen borde ju rikta in sig på att alla kroppar får finnas. Verkligen alla kroppar.

  Svara

   Haha! Kämpa! Du har nog missförstått ganska mycket. Ingen har sagt att smala måste vara nöjda med sina kroppar. Däremot att tjocka kroppar har lika stor rätt att acceptera som alla andra kroppar.

   Svara

    ”Haha” okej. Vilken tur att det var så enkelt!

    Eller så är det helt enkelt så att man blir påhoppad om man visar sin kropp, eller uttalar sig att man är missnöjd över xxx? Det är ju det som är problemet. Det spelar ju ingen roll hur ”kroppspositiva” säger att det handlar om att tjocka kroppar ska få finnas, när man blir ombedd att ”ta ett steg tillbaka” för att man inte är tjock nog.

    Kanske borde en stor del av kroppsaktivisterna rannsaka sig själva isåfall och hur de uttrycker sig gentemot folk som inte är ”tjocka nog” för att delta?

    Svara

     Måste du kommentera att du är missnöjd över xxx på kroppsaktivisters konton då? Kan du inte ta sånt någon annanstans?

     Svara

      Har jag någonstans sagt att jag gjort det?

      Svara

       Det verkar så eftersom du skriver att du blivit ombedd att ta ett steg tillbaka osv.

       Svara

        Jag har väl kanske ett eget konto på sociala medier?

        Svara

   Jag själv har varit tjock senaste åren men lyckades gå ner och bli lätt överviktig sen 8 månader sen, och jag inser hur hyckleriet alla dessa kroppspositiva är på instagram. Ingen av de nämner allvarliga problem du kan få med övervikt.
   Jag var inte ens i närheten av deras fetma men jag började få knäproblem för att jag inte kunde träna som jag ville pga min vikt, smärtor, halsbränna, snarkning, högt blodtryck osv och konstant problem med förkylningar.

   Svara

    Du tror inte att sådant är individuellt? Eller får alla över en viss vikt smärtor, halsbränna, snarkning, högt blodtryck osv och konstant problem med förkylningar?

    Svara

     Är man ganska fet så tror jag knappast att man mår bra, det är inte alls bara individuellt.

     Svara

      Okej, men det finns ju smala som mår dåligt också. Det är väl ingen som har sagt att alla tjocka mår prima? Det handlar ju mer om att man ska få vara tjock utan att bli trakasserad.

      Svara

       Bör det inte handla om att man ska få se ut precis hur sjutton man vill utan att bli trakasserad?

       Svara

        Nu blir ju inte smala trakasserade på strukturell nivå.

        Svara

         Kan du ge exempel på när enbart tjocka blir trakasserade på strukturell nivå?

         Svara

     varför tror du feta personer dör i förtid.

     Svara

      Tror du att feta inte är medvetna om eventuella hälsorisker?

      Svara

     Det är inte ett dugg individuellt.
     Det är ju ganska vedertaget att det är så.
     Det går inte att gå emot biologi och fysikens lagar.

     Svara

     Förr eller senare får man problem, ja.

     Svara

    Men även om man kan få hälsoproblem så ska man inte kritiseras om man är överviktig!

    Svara

     Tycker de som håller på och hävdar att det inte är dåligt att vara tjock ska kritiseras. Precis som de som förespråkar att vara väldigt smal (Typ Kissie 2009).

     Svara

      Ja. Jag som har varit tjock som ung tycker det är sorgligt när feta aktivister hävdar att de är sååå friska trots som fetma och de åt minsann mycket sämre mat när de var smala. En tjock kropp får problem, särskilt med knäna. Den är inte lika rolig att träna med, den är inte lika skön att gå omkring med i sommarvärme, den är inte lika härlig att promenera med, den är också sämre när man har sex pga vissa ställningar blir asjobbiga eller skaver.

      Svara

       Tycker du ja, jag har inte dessa problem du beskriver. ”Inte lika skönt att”. Tänk om amn skulle säga så om en smal? ”Inte lika skönt att var ute pga fryser, inte lika skönt att ligga med benknotor överallt…”

       Svara

        Jag har varit tjock. Min kropp är bättre nu, för alla de aktiviteter jag skrev. Det är ju självklart att en kropp som bär runt en massa extra fett inte är lika lätt att använda. Att träna är den ojämförbart största skillnaden. Att springa utan att allt gnids mot allt, kunna böja mig ner etc. Och jag hade ändå bara 20 kg mer än idag.

        Svara

         Fortfarande för DIG! Upplever inte dessa problem som sagt.

         Svara

    Men det handlar ju inte om det öht – alla vet att det finns hälsorisker med övervikt. Det är liksom ingenting som behöver diskuteras i sammanhanget, det är inte som att någon någonsin låter en överviktig människa glömma det. Det handlar ju om att få vara fredad från att ens kropp ska bedömas och utvärderas i tid och otid. Stina Wollter står inte och säger ”Jag har en bättre och vackrare kropp än smala människor!”, och ber bara om att hennes kropp ska få existera i fred och att det inte ska behöva vara ett politiskt statement bara hon visar sig i bikini.

    Det är också en del av problemet med de här ”insta vs reality”. Att de ba ”kolla jag som är snygg är OCKSÅ ful och mullig ibland i vissa vinklar”. Jag fattar grejen med att det är positivt att se att allting inte är så perfekt som det kan se ut. Men en rimlig lösning på det vore ju att faktiskt visa upp ”reality”-bilder som just verklighet, inte som den ”sämre versionen”.

    Svara

  Jag tycker att Johanna ska sluta med Instagram VS reality. Fan det är ju överallt. Är det inte bättre att bara köra Reality, utan att skriva massa om att ”så här kan en kropp också se ut!”

  Ibland undrar jag om vissa influencers (dvs inte bara johanna) inte kan lägga upp den ”fula” reality-bilden utan att en poserad snygg bild ska finnas med i samma sammanhang. Eller med en text där personen liksom ska förklara massa skit om sin kropp. Är det någon som fattar hur jag menar?

  Svara

   So true

   Svara

   Håller med. Tycker på ett sätt att det är skitbra att dessa bilder också får synas, för ibland är det lätt att glömma att det oftast handlar om vinklar osv. Men samtidigt känner jag att ”reality-bilden” ofta är överdriven och att skavankerna blir framtvingade.
   Känns som att det blir antingen eller, istället för att bara lägga upp en vanlig bild.

   Svara

  Hur tjock ska man vara för att man ska få vara avsändare då? Om det nu finns rätt och fel i vem som får bedriva kroppsaktivism, menar jag (smaka på det ordet btw, så fånigt). Hela den här grejen att man ska utpeka några som inte får yttra sig och andra som får det, dvs reservera en fråga till vissa utpekade individer, det präglar så jäkla mycket av samhällsdebatten idag och det är så sinnessjukt tröttsamt. Hey, är du verkligen tillräckligt rasifierad? Fast nu, är du verkligen tillräckligt tjock? Nä, tyst. Osv. osv.

  Svara

   Jag har fått höra att jag inte är gay för att jag inte tycker om att gå på pride. 😂

   Svara

  Johanna är den typiske godhetssignaleraren. Behöver inte säga mer än så. Ni som fattar ni fattar.

  Svara

  Nej det är inte samma sak som att vara tjock men det är ju inte cancer vi tjockisar har, det är de allra flesta fallen självförvållat så JA det är skitjobbigt men vi kan ju faktiskt göra någonting åt det och behöver inte vältra oss i vår olycka i grupp. Man har rätt att ha kroppsångest oavsett storlek och det blir så jäkla löjligt när tjocka människor tycker sig ha ensamrätt på det för att dom ätit dubbelt så många kanelbullar och motionerat hälften så mycket.

  Kroppspositivism är problematiskt för det gör ett folkhälsoproblem till något jävla power-statement där diabetes är superkraften och jag förstår 110% vikten i att inte diskrimineras pga vikt, att älska sig själv oberoende av storleken på kroppen och att få FINNAS, men det ÄR farligt att vara kraftigt överviktigt och för mig gjorde denna gemenskap mig snarare handlingsförlamad och bekväm i misären. Det är okej att vara tjock men det är också okej att vilja ta ansvar för sitt liv och bli hälsosammare.

  Det är jättebra att norm-smala tjejer som Alexandra Nilsson/Johanna Bladh visar sin andra verklighet ÄVEN om den fortfarande är smalare än dig. Det är hjälpsamt för jättemånga även om det inte är det för just dig men världen kretsar inte runt dig och ditt kaloriöverskott. Du har inte ensamrätt på kroppsångest. HERREGUD, finns ångest så det räcker och blir över åt alla, men eventuellt inte mat för den har tjockisar som du och jag ätit upp.

  /Fellow tjockis

  Svara

   Superbra skrivet verkligen. Håller med dig!

   Svara

   Men alltså ja! Exakt så👏👏👏👏

   Svara

  Blir så trött…självklart ska alla kroppar få synas och alla kroppar är vackra!

  Men skulle gärna vilja se hur Pauline skulle reagera om människor vände sig om efter henne på stan, i matbutiker osv. Om människor kom fram till henne i omklädningsrum på badhus och klämde henne på höfterna med kommentaren ”oj! Lilla gummans som du ska ju inte vara här” osv.

  Jag står för att alla människor är lika mycket värda oavsett storlek och det Pauline gör är fantastiskt, men är så trött på att i princip alla konton som liknar hennes tycks ta för givet att det är enkelt att vara smal. Det är allt annat än enkelt!

  Svara

   Det händer smala också.. Jag undvek både badhus och stränder när jag var yngre för att folk granskade mig nerifrån och upp, sa ”men gud vad smal” när jag gick förbi, eller stog tillsammans och tittade och viskade när dom trodde att jag inte hörde.
   Eller som den gången jag fick höra att jag behövde lite mer kött på benen!
   Visst smala vet inte hur det är att vara tjocka men det kan ju även gälla omvänt, eller hur?

   Svara

    Jag har anorexi och får ständigt stå ut med det jag beskrev, att kommenterar min vikt högt osv. Så ja, jag vet mycket väl.

    Svara

  OT. Petra tungården lagt ut sin lägenhet till salu igen på hemnet.. till ett ganska mycket lägre pris än förra gången 😅

  Svara

  Tycker hela grejen med insta vs reality är så jävla skev. Jag själv är TJOCK och kan inte dra in magen eller ändra position för att se normsmal ut. Johanna och alla andra influensers som kör ”insta va reality” är normsmala tjejer som måste tvinga fram valkar för att make a point. De är inte ens tjocka när de putar ut med magen.
  Dom snor rampljuset från tjocka människor och får massvis med hyllningar medan tjocka människor fortfarande blir skammade för att de är tjocka.
  Hade Ellos velat vara mer inkluderande kunde de anlitat en tjock modell.

  Svara

   Det här med att tjocka skammas, hur tar det sig i uttryck? Att kläder inte finns i större storlekar, skriker folk skällsord eller vad är det frågan om?

   Svara

    Bara kolla i kommentarsfält som detta för att se hur tjocka blir skammade.

    Svara

     Men lägg ner, att kritisera personer när de sprider galen fakta är inte att skamma tjocka.

     Svara

      Finns redan massa kommentarer här om att tjocka borde ut och röra på sig, dra ner på alkohol och sådant med mycket kalorier, pekpinnar om hälsorisker osv. Det mesta som tjocka får höra för jämnan. Tröttsamt.

      Svara

     Nej, jag ser inte att tjocka skammas.

     Svara

    Läs i alla kommentarsfält där en tjock kropp syns oavsett vad ämnet handlar om i övrigt. Det kommer alltid finnas någon som bara måste säga något. Och sen möter man en hel del diskriminering också vilket bland annat gör att man kan få sämre vård.

    Svara

   Blir ju inte mindre insta vs reality för det dock? Reality bilden är ju där för att visa hur de gör sig till på insta bilden. Kan vara allt från dra in magen, till vinklar, ljus, bort retuscherade finnar, ändrad ögonfärg osv osv osv. Insta vs reality är inte för en speciell kroppsform utan för att visa hur tillgjorda bilder som läggs upp är. Scrollade Celine Dions flöde för nån dag sen, nu har hon inte lagt upp just det, men där syns det verkligen vilka bilder som är tagna från vardagen helt upp och ner och vilka som är retuscherade och bra vinklar till max.

   Svara

   Det handlar ju inte om dig dock. All content i världen är ju inte till för just dig som målgrupp. Finns en jättestor grupp människor som också är normsmala som trots detta mår dåligt av sin kropp, som påverkas positivt av att se att det är ljus, position, redigering etc som gör instaprofilerna så perfekta. De hjälps inte alls av att se Linda-Marie till exempel, för det är inte relaterbart för just dom, medan det kanske är det för dig, mig eller andra. Förstår inte varför detta är svårt att förstå?

   Svara

    PRECIS! Problemet är att de som verkligen är överviktiga tror att det här med insta/reality är riktat till dem och blir kränkta för att de inte kan dra in magen – asså nej det handlar inte om er! Självklart ska ni inte behöva få kritik och förakt och ni ska få synas och finnas osv, men det här handlar om att normsmala OCKSÅ kan må dåligt över sina kroppar pga att allt på instagram är så ”perfekt”. Så då är det ju fantastiskt av dessa konton att visa upp verkligheten, att de ”perfekta” kropparna vi ser inte är så i verkligheten!!!! Problemet är just att ni som är, som du själv uttrycker det, TJOCKA inte anser att de som har mindre fett än inte får må dåligt för de kan dra in magen? vad hände med att vara positiv till alla kroppar, som ni då förespråkar?

    Svara

   Men snälla! Håll två tankar i huvudet samtidigt!!!

   Insta vs Reality handlar inte om att visa upp sig som tjock! Det handlar om att visa att det som syns på sociala medier inte alltid ser ut så i verkligheten. Det har alltså ingenting att göra med att man är tjock eller inte.

   En gång till: INSTA VS REALITY HAR INGET MED ÖVERVIKT ATT GÖRA!!

   Capiche?

   Svara

  Tycker detta är heeeelt fel. Säg att Johanna har komplex över sin kropp trots att hon är ”normativt smal” så som många andra har, det måste ju också få vara ”kroppspositivt”? Jag som är normativt smal, men med fluff här och var kan tycka att det är trevligt att se människor i liknande kropp för att öka acceptansen för mig själv. Jag kan däremot inte relatera till den aktivism som överviktiga (hur får man ens uttrycka sig idag? :-)) visar upp på the gram.

  Svara

  Alltså hela idén med ”insta vs reality” är ju att det ska visa VERKLIGHETEN. Om man då putar ut med magen och sätter sig i en sån pose att man får en valk är det inte verklighet utan tillgjort. Hela hennes konto består ju av såna här krystade ”reality”-bilder (alltid tillsammans med en ”snygg” bild såklart). Det är ju där skon klämmer. Ellos borde passat på att visa en tjej i större storlek istället, som inte kan välja när hon ska vara smal eller tjock. Nu tar Johanna den platsen som kunde gått till någon som hade gjort ett statement på allvar (finns massa coola insta-tjejer som passar in i den kategorin).
  Pinsamt av Ellos. Pinsamt att se hur Johanna hyllas för sina bilder av folk som bara hoppar på tåget och inte tänker en extra gång.

  Svara

   Fast vadå bild 2 om nåt visar ju verkligheten, där sitter hon ju helt avslappnat, valken och putmagen kommer naturligt och är inget hon behöver pressa fram direkt. Bild 1 däremot är ju så sjukt tillgjord, hon drar in magen så hårt så tror hon omöjligt kan andas, än mindre prata.

   Hela den här grejen med att folk ska bestämma vem som får engagera sig i olika frågor är så ängslig så jag blir tokig 🤦‍♀️ Varför är det så viktigt att exkludera folk från att uttala sig? Tror ni inte att det gynnar rörelsen om ’alla’ engagerar sig och inte bara de få utvalda med rätt BMI? Det finns ju en risk att övriga samhället tröttnar på hela grejen när ni ska hålla på och frysa ut människor med fel BMI, fel kön (feminism), fel hudfärg (BLM), osv. Hela den här ’vi och dom’ mentaliteten känns faktiskt rätt obehaglig.

   Svara

    Anonym 19.30

    Håller helt med! Är så trött på det här ”vi och dem”. Varför får de med ”rätt” BMI bestämma vem som får engagera sig och inte? Och det gäller alla typer av rörelser och kamper. Det är bara positivt att alla engagerar sig.

    Jag har likadan kropp som bilden ovan och jag vill kunna engagera mig men har vid ett flertal tillfällen blivit utskälld av människor med ”rätt” BMI då de säger att jag inte får uttala mig för jag vet inte hur det är att vara överviktig. Saken är att jag har anorexia och vet mycket väl hur det är att ha en kropp man inte mår bra i. Det de inte tänker på är att jag många gånger har blivit kränkt gällande min kropp då jag ”är alldeles för tunn” eller ”vilken kille vill gosa med ett skelett” när jag varit väldigt smal. Alla kroppar ska få engagera sig för kampen går åt båda hållen.

    Svara

     Eller ”riktiga kvinnor har kurvor” har man tex fått höra ett antal gånger. Men det heeeelt ok eftersom man är smal. Då får folk tydligen fälla hur idiotiska och kränkande kommentarer som helt för att man är smal. Men inte tvärtom, att säga motsvarande till en överviktigt är kränkande..

     Svara

      Nej det är inte ok och det är det inte många som skulle anse om man fattat hur dumt det är att kommentera andras kroppar.

      Svara

    Vita kan stödja BLM – men det är inte vi som blir diskriminerade så därför ska vi ej ta över kampen eller försöka förminska deras kamp genom att prata individnivå istället.
    Samma med kroppsaktivismen, det går att stödja men lyft dom som blir diskriminerade istället för att ta över kampen.
    Och män får stödja feminismen, men visst vore det konstigt om dom skulle börja prata om att dom känner sig personligt diskriminerade och ta bort fokus från kampen.

    Svara

     Fast hon pratar ju inte på individnivå i det här fallet. Det enda hon säger är att bilder man ser på Instagram inte är verkligheten, utan de är lätta att fejka, genom att suga in magen ordentligt och använda filter. Varför får hon och Ellos så mycket kritik för det? Jag tycker det faktiskt är ett klockrent exempel på hur den här frågan kan lyftas på ett generellt sätt.

     Svara

   Det är ju jättebra att hon visar hur hennes mage ser ut utan att suga in den i kombination med byxor med hög midja. Det är det som är tanken, att verkligheten är inte alltid är som i sociala medier. Fattar inte varför vissa blir så upprörda. Och nej, det är inte bara tjejer i ”större” storlek som har rätt att göra ett ”statement”. Så otroligt löjligt hur vissa anser att de har rätt att diktera villkor för vem som får vara ”kroppspositiv”.

   Svara

  Tittade på Paulines story igår ett tag innan jag var tvungen att stänga av. Hur många gånger kan en vuxen människa använda sig av ordet ”fucking”? Hon sa det säkert 2 gånger i varje mening, hörde det säkert 10 gånger innan jag stängde av. Hur kan man ta en sådan människa seriöst.

  Svara

  Kan någon förklara för mig vad som räknas som inom kampen om kroppspositivitismen? Vilka får delta? Jag får en känsla att det är enbart är för de personer som inte är enligt ”normen”, medan de som är normativt smala bara ska sitta ner och vara tysta. En normantivt smal person ska bara sitta tyst och vara nöjd över privilegiet med att vara smal. Precis som att smal = positiv till sin kropp?

  Jag är smal. Jag har extremt små bröst, jag är platt. Helt platt. Även när jag varit gravid, vägt 20 kg mer har jag små bröst. Får jag vara med i kampen om alla kroppas lika värde? Män har större bröst än mig. Jag får ständigt motta nedlåtande kommentarer om mon kropp. Men jag är ju smal, så då ska jag bara sitta ner och vara tyst nöjd och känna mig lyckligt lottad?

  Jag har genuint trott att kampen om kroppspositivitismen och kroppsaktivismen har handlat om att allas rätt till att känna positivt om sin kropp. Men jag uppfattar det som att det är bara okej om man är tjock?

  Svara

   Det startade i grund och botten för marginaliserade kroppar. Stödja kan man ju alltid men där man bör vara försiktig med att ta över kampen. Följ gärna lite olika kroppsaktivister ett tag och se. 🙂

   Svara

  Blir så trött på alla som urholkar rörelser som tex kroppspositivism och feminism! Som börjar som aktivister och slutar som reklampelare för företag som vill nå ut till unga tjejer. Ta ansvar och låt inte pengar styra er snälla!

  Svara

  Det går att visa och normalisera kroppar utan att för den delen jämföra. Lägg upp dom bilder som är reality, skippa att posera.
  För vad säger det egentligen att jämföra? Från perfekt till mindre perfekt? Och hur ska det upplevas från dom allra flesta beroende vem som väljer att börja med sina insta vs reality? Skitbra att motarbeta ideal så alla får må bra precis som man är, men på vilkas bekostnad blir det?

  Svara

  Kajjan Andersson sammanfattar det så bra på Instagram, gillar särskilt slutklämmen:

  ”Vill du sticka hål på retuscherade och normuppfyllande bilder på Instagram? Bra! Lägg. Inte. Upp. Sådana. Bilder. Lägg upp de andra, okommenterat. Så normaliserar du dem, utan att dra vinning av ditt privilegie på andras bekostnad.”
  https://www.instagram.com/p/CJ6MOQ4lDT1/?hl=sv

  Svara

  Varför får man inte tycka olika längre utan att det ska bli folkdomstolar och extremt högt tonläge om att folk känner sig kränkta/överkörda i sin kamp osv osv…. varför har samtalsklimatet blivit såhär? Känner mig allt oftare illa berörd av rörelser som startat som ett sätt att skapa ett mer inkluderande samhälle men som utvecklats till att bli en trång åsiktskorridor där majoriteten ska vara tyst och lyssna eftersom dom inte har tolkningsföreträde och alla problematiserande frågor tolkas som att avsändaren vill skada snarare än diskutera och nyansera… känner mig trött och ledsen över hur samtalsklimatet utvecklas i vår tid

  Svara

  Ser fram mot när kropps-neutralismen kan göra entré. Jag behöver inte älska min kropp, inte avsky den heller – eller något däremellan. Jag behöver inte ha en åsikt om hur den ser ut. Så länge den bär mig, stark genom livet, utan större krämpor, är jag lycklig.

  Svara

  Tycker sizecarolina skrivit vettigaste om detta när alla andra kroppspositiva bara verkar vilja skapa bråk och drama. Är väl bra att lyfta alla så kallade fel som kvinnor får höra att dom har som Johanna gör

  Svara

  Jag förstår verkligen inte, synd dem nu gör så att folk inte kommer våga lägga upp 🙁 jag blev hjälpt av detta att se att även snyggare kroppar kan se ”mindre åtråvärda” ut i vissa vinklar. Ärligt talat förstod jag inte att snyggare människor ens kunde se sämre ut, antagligen för man blivit så hjärntvättad av olika tidningar och tv. Hjälpt mig att se en bula på magen och ett osnyggt ansikte pga dålig pose, varför kan inte båda få finnas?

  Svara

  Så man måste vara tjock för att vara kroppspositiv/kroppsaktivist?

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.