Therese Lindgren har en bra poäng i sin senaste video

Therese Lindgren inleder den här delen av sin video (från ungefär 10.50) med att säga att hon inte förstår sig på sina följare.
Hon kör en ”veganuari-månad” på Instagram där hon varje dag dedikerar ett inlägg till den vegansk livsstilen, och det är inte alla som uppskattar det.
Det är när hon pratar vidare som hon gör den här bra poängen.
Hon säger nämligen att eftersom hon läser ganska mycket kritik, inte bara mot sig själv utan även mot influencers i stort, så vet hon att mycket kritik handlar om att den här yrkesgruppen aldrig influerar till någonting bra.
Att de influerar till konsumtionshets mm och att hon läst att många följare skriver att influencers borde sluta göra hauls för klädmärken och istället informera om klimatkrisen.
Therese frågar då sina följare:
Hur många av er skulle titta på en video som hette ”Jag informerar om klimatkrisen”?
Många konton som handlar om dessa frågor har oftast väldigt få prenumeranter och inte särskilt många views, så Therese förstår inte riktigt hur det här går ihop.
Om man vill ha fler videos om exempelvis klimatkrisen, varför börjar man inte med att titta på de som redan finns, innan man börjar ställa krav på andra influencers att producera samma typ av material?

Therese säger i sin video att hon vill göra en blandning av innehåll, med både sådant som hon brinner för men också sådant som tittarna efterfrågar. 
Om du vet med dig att du är en person som brukar klaga på att influencers aldrig influerar till någonting hållbart. Har du plöjt sociala medier redan och konsumerat all det innehåll som redan finns på området, eller handlar det mer om att du vill att din favorit-influencer ska göra detta content, snarare än att någon gör det?

94 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Money talks

  Svara

   Ja? Det gör det väl för alla?
   Skulle du själv fortsätta på ditt jobb om du för varje månad fick mindre och mindre i lön fastän du jobbade hårdare och hårdare?

   Svara

    Nej, såklart inte. Men tror vad personen ovan syftar på är att det finns _mer_ pengar att tjäna i att göra reklam för produkter som är mer ohållbara, fast fashion hauls, diverse grejer, trender, mode osv. än att göra reklam för mer hållbara. Influencers skulle ju kunna göra samarbeten med företag som har mer hållbara produkter och ändå tjäna pengar, men säkerligen inte lika mycket.

    Blir lite konstigt kanske då att jämföra med ett jobb du har där inget förutom min lön riktigt förändras. Mer relevant är väl att jag t.ex. väljer att inte jobba för företag jag känner jobbar med/på ett sätt jag inte känner är hållbart. Inom mitt jobb skulle jag kunna jobba inom industrier där jag hade tjänat betydligt mer pengar än vad jag gör idag, men jag väljer bort dem – och därmed mer pengar – för att jag inte tycker det är industrier jag kan stå för och vill bidra till. T.ex. olja och tobak.

    Svara

     Vad skulle det kunna vara för hållbara produkter och vad är det egentligen för produkter som är ohållbara de gör samarbeten med?
     Sedan behövs det ju att företagen till de här hållbara produkterna vill, kan och har råd att göra samarbeten med dessa influencers.

     Svara

      Det är ju det jag menar – att det finns inte lika mycket pengar att hämta där, för företagen som sysslar med det har oftast inte samma budget att tävla med typ Nelly, NA-KD eller vad det nu kan vara. Därav ”money talks” – man väljer mer pengar före mer hållbara samarbeten.

      Produkter som är ohållbara är väl de flesta; nya kläder och ny inredning inför varje säsong, stora hauls för att få folk att gå in och köpa på sig nya kläder/saker/inredning de inte behöver. I synnerhet när det är samarbeten med billigare kedjor som ovannämnda, Jotex, Ellos och vad de gör. Random grejer som är till barn, skönhetsprodukter som inte egentligen behövs m.m. Men influencers är ju bara ett symtom på problemet med onödig konsumtion snarare än orsaken.

      Hållbara alternativ hade kunnat vara saker man behöver köpa då och då men göra samarbeten med bättre alternativ till dem. Och göra mer samarbeten med tjänster för att återvinna saker än köpa nytt. Men som sagt, förstår helt klart _varför_ influuencers inte gör detta, finns betydligt mindre pengar där att hämta. Hela deras roll går ju ut på att få folk att konsumera mera – iallafall ”traditionella” influencers. Min poäng var mer bara att det inte riktigt är jämförbart med att du skulle plötsligt få mindre lön på exakt samma jobb och att i viss mån skulle influencers kunna dra ner liite på sin konsumtionshets utan att gå under eller lida särskilt.

      Svara

    Menade precis det M skrev!

    Svara

   Alltså det är en enorm tankevurpa att tro att influencers är en betydande del av lösningen på klimatkrisen. Visst, en del kan informera och tipsa om miljövänligare konsumtion. Men kunskap är inte allt, och vi kan inte konsumera oss ur detta.
   Så…. De som är oroade över klimatet bör fundera på att lägga sin energi på annat än influencers. Dock kan man såklart ifrågasätta de som aktivt konsumtionshetsar. Ja, det finns pengar att tjäna. Det finns det även i vapenindustrin, etc.

   Svara

  Jag tycker om blandat innehåll. Men det jag tror många stör sig på är att många UPPMANAR till konsumtion, inte nödvändigtvis att de måste prata om klimatet i varje video. Tittar tex aldrig på Bianca då det bara handlar om shopping och utseende. Älskar Therese innehåll!

  Svara

   Det där är ju bara BS. Folk tycker om att klaga och de älskar att klaga om de får vara anonyma.
   Det är enda anledningen. Influencers kan aldrig göra något rätt för vad de än gör kommer det vara ett antal som tycker att det de gör är fel.

   Svara

    Bittra, ensamma människor som letar fel hos andra hela tiden. Therese kan vara en kvinnlig Jesus och dessa stackars människor hade hittat fel hos henne ändå

    Svara

    Men så är det ju alltid för alla yrkesgrupper som jobbar med underhållning. Någon tycker den skådisen/uppläsaren/regissören/musikern/etc är skit, någon annan tycker att personen är ett geni och detsamma gäller precis allt vederbörande gör med en uppsjö helt olika motiveringar. Det är inget konstigt med det, det är lika för alla. Vi kommer aldrig nå någon slags konsensus om skapande individer. Man får vara glad så länge demokratiska val i politiken är genomförbart.

    Svara

   Therese har väl sagt att hon skulle sluta med sammarbeten som endast har tidsbestämda rabattkoder? Klart hon gör dom ändå och sen har ngn vlogg efter där hon gör sig av med nästan allt

   Svara

    Veganuari känns så jäkla trött

    Svara

     Varför?

     Svara

     Hur menar du då?

     Svara

     Veganuari är en månad. Våld till djur är 12 månader.

     Svara

      Tror du att veganuari har syftet att rädda alla djur en månad och sedan ska allt återgå till det normala? Det tror inte jag i alla fall.
      En tanke kan ju vara att man vill inspirera till en vegansk kost och kanske leder det till att folk äter mer veganskt.

      Svara

      Suuuuuckkk. Det är den här ”allt eller inget”-attityden som gör att många tycker vissa veganer är sjukt irriterande och avstår helt från att läsa på för att man från början redan blir negativt inställd till veganism. Veganuari är väl ett jättebra sätt för folk att ”tvingas” äta veganskt och på så sätt lära sig veganska rätter som de kan laga under resten av året.
      Minskad konsumtion är väl bättre än inget?

      Svara

  Att konton som pratar om detta har färre visningar är väl snarare ännu bara en anledning till att det behövs tas upp i större kanaler?

  Tror dessutom de flesta som efterfrågar dessa videor av större influencers redan följer och stöttar de mindre kanalerna. Tycker snarare detta var ett konstigt resonemang från Therese.

  Svara

   Fast att ena kontot är stort och det andra inte beror ju på vilket utav dem folk valt att följa, och det baseras väl i rätt stor utsträckning på dess innehåll? Inte bara tilldelade roller vid starten av kontot där den med klimat-inriktning fått dra nitlotten till att bli ”lilla kontot”.

   Absolut bör de stora ta ansvar för vad de influerar till, men det är också ett för vanligt fenomen att folk bara kräver saker serverat av den som står närmast. När jag stod i kassan på bygghandel (lågpris, tänk typ Bauhaus/Jula) kunde folk iskallt vänta sig att jag också ritade konstruktioner för hela husbyggen. NEJJJJ då hade jag icke stått där för den lönen tack o hej!

   Svara

  Tycker Therese har en poäng, har själv slutat följa alla influencers jag inte känner bidrar till/förespråkar ett mer hållbart tänk – vilket blivit i princip alla. Samtidigt kan jag också tycka att stora influencers kunde börja välja bättre samarbeten än t.ex. fast fashion hauls och dyl. Förväntar mig inte och vill inte heller ha en video om klimatkrisen från typ Kenza, Margaux eller dyl. Vänder mig hellre till experter på det. Men inom det de redan sysslar med – att promota produkter i huvudsak – skulle jag önska att de försökte promota produkter som är något bättre än de produkter de tenderar att promota. Men ligger väl mindre pengar i det gissar jag och därför blir det inte av. Så…då är vi tillbaka till att jag slutat följa dem helt enkelt.

  Svara

   Jag håller med Therese och som en god motpol till andra influencers så behövs hon.
   Jag följer ingen men tänker nu aktivt börja följa therese som tack för hennes möda och insikt!

   Svara

    Jag gillar henne också och det är en god egenskap att ta åt sig av kritik och tänka igenom sin egen position. Så det är bara positivt att vara en sådan person. Dock kan man inte vinna, alla kommer inte alltid att gilla allt. Det finns alltid kritiker så det funkar inte att anpassa sig för mycket. Hon får gå på sin magkänsla.

    Svara

  Jag gillar inte när överkonsumtion normaliseras och uppmuntras till, som hos många influencers. Däremot vänder jag mig till nån annan (mer kunnig) om jag vill höra om klimatkrisen. Alltså kanske jag ”klagar” när influencern river ut ännu ett nytt kök, men jag tittar inte nödvändigtvis på klimatvideon.

  Svara

   Men vad vill man se för content hos influencers egentligen?
   Är det någon som lägger upp bra content där de alltid influerar till något bra?

   Svara

    De jag följer som lägger upp bra content som jag tycker influerar till bra saker räknas väl knappt som influencers skulle jag tro för att de dels är rätt små och kör inte så mycket samarbeten, men framförallt så de väldigt annorlunda tillvägagångssätt och de tenderar att vara mer nishade än ”generella” influencers som Bianca, Kenza, Margaux etc. T.ex. inriktade på några saker, som hållbar mat eller hållbart mode eller hållbar heminredning osv. De flesta av dem har dessutom ett annat heltids- eller deltidsjobb, gissningsvis för att de väljer ett annorlunda tillvägagångssätt som inte lutar sig lika mycket på betalda samarbeten för att inlägg ska vara genuina och hållbara.

    Svara

     Som tillägg, de behöver inte ens förespråka nödvändigtvis ett tydligt hållbart tänk, utan mer att hur de tipsar och promotar saker är på ett hållbart vis. Inte en massa onödig konsumtion bara för att konsumera liksom.

     Svara

  Greta har över 10 miljoner följare och handlar bara om klimatet. Så miljökonton kan bli väldigt stora med. Greta har ju betydligt fler följare än övriga svenska flunsor.

  Svara

   Jasså? Nämn två andra ”miljökonton” som är stora.
   Och hur lång tid tar det för dig att nämna 15 konton som du tycker influerar till konsumtionshets?

   Svara

    Emma Sundh skriver mycket om klimatet.

    Svara

     Hon kan väl inte räknas som stor?

     Svara

     Okej, så när man har lika många eller fler följare som Karlshamn, vår 62:a största stad, då är man stor?
     Märsta har fler invånare än så..

     Svara

    Ekotipset?!

    Svara

    Zäta? Theres kompis

    Svara

     Är dom vänner fortfarande? Tror hursomhelst inte Zäta uppskattar Therese resonemang här.

     Svara

    Leonardo Dicaprio har 47 miljoner följare på Instagram och postar enbart om miljö och politik.

    Svara

     Han är för sjutton Leonardo Dicaprio, en av Hollywods kändaste och mest välbetalda skådespelare…! 🤦🏼‍♀️

     Svara

     Det är som att säga att The Rock har ett träningskonto

     Svara

      Nej det är det väl inte?

      Svara

       Vad är skillnaden menar du?

       Svara

        Att Leonardo DiCaprio inte enbart har följare pga sin miljöaktivism är nog skillnaden på Leonardos konto och ett rakt igenom ”klimatkonto”.
        Skulle tippa att största delen av Leonardos följare följer honom pga han är känd skådis.

        Svara

  Är det inte så att de hon får kritik av, har plöjt internet på klimatkris-info och därför tycker att influensers istället skulle lägga energi på att nämna för sin stora skara följare att världen eventuellt håller på att gå under, så fler reagerar och börjar agera?
  Har noll koll på Therese, så det här är inget personligt mot henne från min sida obs osv.

  Svara

   Jag tror absolut inte att de som kritiserar influencers högst är de som ”plöjt” efter andra konton innan.

   Jag tror att influencers följare blir gnälligare och gnälligare rent generellt. Kanske med all rätt, jag vet inte. Men jag tror inte att de som kritiserar har sopat framför egen dörr först eller vad man ska säga.

   Svara

  Ja, det är något jag inte själv skrev ovan – men precis det beteendet jag har svårt för med influencers generellt. Det finns ju liksom någonting mellan köpa nytt hela tiden/renovera konstant/resa rejält och göra videos/inlägg om klimatkrisen. Var ett random konto jag hittade till för någon vecka sedan som skrev väldigt bra om just heminredning, mer gällande tidningar/bloggar kanske än influecers. Men liknande och relevant ändå tycker jag: https://www.instagram.com/p/CJof0NwnXIv/?igshid=4yjjx2peouac

  Svara

   Skulle vara som svar till Kajsa här ovan, oops!

   Svara

  Många kanske är som jag och vill se en blandning som återspeglar dom själva!
  Tror det finns många veganer som intresserar sig för mode och inredning samt psykisk ohälsa.

  Vad som däremot ”grinds my gears” är att i varje video få höra att man inte förstår sig på OSS eller att VI ställer fel frågor för att ngn p12a frågade henne på instagram DM om vad hon och Anders tycker om att skaffa barn. Börjar bli trött på sånt, för jag 1. tillhör inte den skaran och 2. ”Utskällningen” återkommer med jämna mellanrum

  Svara

   Jag tror att man kan skippa att känna sig påhoppad om man inte är den som gnäller på allt hon lägger upp.
   Att markera i en video istället för i DM till varje person som gnäller kan ju vara ett sätt att visa för folk hur det det ser ut och få fler än enbart de som gnällde att tänka till.

   Svara

   Men varför tar du åt sig av ”utskällningen” om du inte tillhör skaran? Jag tillhör inte heller skaran men blir glad för hennes skull att hon vågar sätta gränser, vilket är hälsosamt för vem som helst.

   Svara

  Anna book verkar vara sjuk…

  Svara

   Inte för att vara taskig nu, men fysiskt eller psykiskt?
   Har hon kommit in i en manisk period nu igen?

   Svara

    Skriver kryptiskt på insta..

    Svara

  Problemet med Therese är väl att hon pratar och skriver böcker om tex veganuari och köttproduktion utan att ha någon som helst egen erfarenhet förutom info från djurrättsalliansen? Har hon någonsin satt sin fot på en gård eller pratat med en lantbrukare? Håller med om att allt i svensk djurproduktion inte fungerar men man kan välja vilket kött man väljer att äta och det finns alternativ.

  Svara

   Man behöver inte doppa handen i en rykande fritös för att förstå att den är varm.
   Om man har dessa åsikter så blir man bara än mer övertygad att man gör rätt val när man pratar med en köttbonde och besöker dennes gård.

   Svara

   Klassisk vegan. Stadsbo med rashund/raskatt som inte reflekterar över sina husdjurs köttkonsumtion men glatt känner sig moraliskt överlägsen även de som äter vilt.

   Svara

   Det är just ditt synsätt som är anledningen till varför fler inte pratar om frågor som rör klimatet. För att man inte är tillräcklig eller bra nog att få uttala sig om man inte går hela vägen och ägnar hela sitt liv åt klimatet och djuren.

   Och väljer du att göra det – dedikera livet – så vill gemene man inte följa dig och dina briljanta inlägg med så mycket kunskap blir ändå inte lästa.

   0 lösning på problemet med andra ord.
   Nej, ju fler som pratar om klimatet och sina val (även om de är små!) desto bättre. Så når orden ut till fler. De som vill ha fakta vänder sig inte till Therese. Therese inspirerar och öppnar portar. Faktan letar man upp själv när man passerat porten.

   Svara

    Fast gör folk verkligen det, letar andra källor, är källkritiska och ställer olika sidor mot varandra? Känns inte som det idag när folk hellre frågar saker på sociala medier i stället för att googla och söka fakta själv. Man sväljer första bästa info med hull och hår och vet inte ens om den är korrekt.
    Självklart är det toppen att folk gör vad de kan men när man argumenterar för tex klimatet med faktafel så faller det ju lite tyvärr.

    Svara

     Oavsett om folk läser på eller inte så vet vi alla att det är viktigt för klimatet att utesluta kött och mejeriprodukter. Vi vet att vi ska välja bort importprodukter och välja lokalproducerat istället. Att vi ska använda det vi har och om det inte går köpa andra hand istället för att hela tiden köpa nytt. Att vi ska ta cykeln eller gå så långt det går – annars kollektivtrafiken framför bilen. Osv. Det krävs inte att man sitter och söker fakta eller jämför källor dag in och dag ut för att kunna leva pro klimatet. För vi matas med den här informationen varje dag från olika håll.

     Det är inte bara diskussioner som skapar förändring. Att visa vägen skapar i hög grad förändring. Det vi behöver göra är att visa att det inte måste vara svårt att leva för klimatet. Att det inte är jobbigt att välja bort bekvämligheter – att det som är pro klimatet också blir bekvämt när man får in det i rutinen. Så nej, gemeneman kanske inte sitter och läser på eller jämför källor. Men gemeneman tar efter små, simpla saker man gör i sin vardag. För att vi är flockdjur. Och tillsammans skapar vi tidsnog en hjord som dundrar fram. En hjord som kanske inte kan diskutera utan att ha googlat ordentligt först, men som gör aktiva val för att leva ett mer miljövänligt liv. Prata eller göra liksom.

     Svara

  Problemet med Veganuari är ju att det är så urbota dumt att lägga en kampanj som går ut på att uppmana till helt vegetarisk kost under en månad där det finns exakt noll färska svenska råvaror tillhanda. Allt måste importeras. Tänk om man hade kunnat lägga den här kampanjen under en månad då man kan supporta våra svenska gårdar och fantastiska råvaror. Det blir ju inte så miljövänligt om plötsligt en miljon svenskar ska äta importerad avokado varje dag i en månad.

  Svara

   Lök, potatis, kål, grönkål, rotfrukter, havregryn, bröd, rapsolja, linser, bondbönor, linfrön, vita bönor, gula ärter, gröna ärter, havredryck, havregurt osv. Jag förgås av hunger…

   Svara

   Det finns all fullvärdiga svenska veganska råvaror. Allt behöver inte komma från en Arlagård liksom och vegansk mat består av mer än avokados och tofu.
   Det finns svenska morötter, rädisor, rödbetor och potatis. Vi har äpplen, päron, plommon och körsbär. I januari är det säsong för brysselkål, grönkål, jordärtskocka. Kålrot, lök, morötter och palsternacka. Även rotselleri, rödbetor, rödkål och vitkål.
   Senare på året är det svensk säsong för blomkål, broccoli, bönor, fänkål och gurka. Även kronärtskocka, kålrabbi, kålrot, lök, och mangold. Och majs, morot, palsternacka, paprika, och purjolök.
   Sedan har vi alla sädeslag, alla svenska svampar och en hel del nötter.

   Bland annat

   Var har du fått för dig att det finns exakt noll råvaror tillhanda?

   Svara

    Anledningen till varför detta ändå till stor del importeras är ju för att våra svenska bönder prioriterar att få sin inkomst från mjölk/köttindustrin där individer tvingas leva under fasansfulla och hemska förhållanden.

    Jag stöttar väldigt gärna svenska gårdar, men det finns knappt några svenska gårdar som odlar någon mat till mig. De flesta odlar mat till sina djur och dessa djur vill jag inte äta.
    I mina öron låter det också väldigt mycket mer miljövänligare att maten går direkt till människorna istället för att de ska processas av ett djur först.

    Svara

     Majoriteten av svenska lantbrukare har inte djur utan odlar endast spannmål så det blir gott om mat till dig. Var tror du allt i affären från kungsörnen och lantmännen kommer ifrån? Det spannmål som inte duger till humankonsumtion är den som blir till djurfoder så du behöver inte vara orolig att djuren tar din mat. De som har kor odlar mycket vall, ja, men vallen behövs i kretsloppet om vi inte vill utarma jorden och om vill minska på användning av bekämpningsmedel 😊

     Svara

      Spannmål är ju bra, men ingenting man kan leva på enbart. Man behöver grejer som broccoli, rödbetor, potatis och morötter också 😉

      Svara

    Plommon och körsbär från Sverige i januari?

    Svara

     Ta och läs inlägget igen är du snäll

     Svara

  Jag vill inte se en influenser göra reklam för tre olika klädmärken under samma vecka, eller för Samsung när personen uppenbarligen använder iPhone.

  Jag ser hellre ett längre samarbete med samma företag, förutsatt att personen faktiskt använder kläderna eller produkten även efter samarbetet gärna innan, också. Finns många influencers som påstått sig använda Cetaphil innan dom ens gjort samarbetet men så kollar man äldre inlägg och videos och upptäcker att så inte är fallet.

  Typ Bianca, hon dyrkade Aco när hon gjorde reklam för dom och det var det enda som var bra för hennes hy men ändå är badrumsskåpet proppat med dyra lyxmärken.

  Svara

  Jag kan inte relatera, för jag skulle inte följa influencers om de bestämde sig för att rädda världen eller agera Socialstyrelsen på något sätt. Folk följer inte influencers för att få myndighetsråd eller hitta en religion eller liknande. Det är underhållning. Lättsam underhållning. Seriös information hittar kan jag hitta själva genom pålitliga källor. Jag behöver inte svenska influencers hjälp med det, tack och lov.

  Svara

  De får gärna göra videos om mat och kaniner – whatever floats there boat – men jag skulle önska att de avstod från att verkligen uppmuntra till konsumtionshets och flygresor. Och om de gör det att de iaf då reflekterar över varför det inte är särskilt bra för klimatet tex. Ungefär som varningstexten på cigarettpaketen

  Svara

  Det är dom som gnäller som hörs mest. Vi som är nöjda med att influensers producerar material som passar för ekorre-hjuls-flykten hörs inte lika högt. Är man intresserad av klimatkris och annat viktigt så går man förhoppningsvis till säkrare källor och letar sin info och kunskap…

  Svara

  Fast detta resonemanget är slarvigt av henne. Det är ju exakt samma som att vifta bort kritik med att säga ”men kolla på andra konton då”.

  Har man en enorm plattform (som tex Leo DiCaprio har), så tycker jag man har ett ansvar att använda det för att lyfta frågor som är viktiga för en själv och inte bara handlar om att tjäna pengar. Jag tycker verkligen inte de behöver göra det hela tiden, och hon behöver absolut inte göra speciella videor. Snarare vore det bättre om det läggs in lite här och där. Att man pratar om ”vanliga” grejer, men lägger in lite saker om hur detta relaterar till klimatet. Det är ju mycket mer effektivt och gör mer för att folk ska fatta att detta är inte en specifik niche-fråga utan något som faktiskt rör precis allt vi gör.

  Folk verkar inte fatta att alla inte behöver vara Greta Tunberg och ägna absolut hela sitt liv till detta. Men alla skulle kunna baka in klimatvänligt agerande lite mer, och prata lite mer om det här och där, stödja klimataktivisters kampanjer osv, och det hade gjort jättestor skillnad. I Thereses fall hade hon lätt kunnat flika in några meningar om klimatpåverkan i nästan varje video utan att hela ämnet på hennes videor ändras, och det hade i slutändan säkert gett rätt mycket.

  Svara

   Jag håller Verkligen med dig i hur jag tycker att man ska göra fram frågan. Det är ingen som vill ha en tung faktabok slängd i ansiktet när man scrollar i sociala medier. Det orkar man inte.

   Men det är tyvärr mycket kritik som läggs fram så – som att det förväntas att influencern ska dedikera sitt liv och leverera vattentät fakta i sina kanaler istället för ”annat trams”. Önskar att fler som du specificerade mer vad det är man önskar SAMTIDIGT som de som är rejält insatta i ämnet kunde sätta sig ned i båten lite och sluta kräva forskningsanalyser varenda gång ”veganism” kommer på tal.

   Det ska räcka att man inspirerar här och där. För DET gör skillnad. Inte att man ska behöva doktorera i ämnet för att få uttala sig – det hjälper ingen.

   Svara

    Tack för svar. Bara för att fortsätta resonemanget, jag tycker att det finns oerhört många sätt att engagera sig i klimatet (och andra frågor också, mänskliga rättigheter, anti-rasism, jämställdhet osv) och ALLA sätt behövs, både de hard core aktivister som ägnar hela sitt liv åt frågan och influencers som kanske inte kan så mycket fakta men lyfter frågan lite här och där.

    Vi klarar inte av att vinna denna kamp om det kräver att alla måste vara helt perfekta och ägna hela sina liv åt frågan och aldrig tänka på något annat än klimatet. MEN, vi vinner inte denna kamp om alla fortsätter leva som vanligt, uppmanar till konsumption men lägger upp ett instagram-inlägg om att man har köpt en ny tröja som är gjord av återvunnit material och kallar sig klimataktivist och att det räcker så. Det funkar inte heller.

    Vi behöver de radikala som går i täten, kan all fakta, driver på och tjatar på resten att göra mer. Vi behöver stora, inflyteserika kändisar som hoppar på tåget och lyfter frågan, gör lite grann och inspirerar de som inte gör något att göra något litet. Det hela är liksom en process som inte slutar. Man är aldrig färdig, det räcker aldrig för man kan alltid göra mer. Men det viktiga är att man börjar och hela tiden tänker, ”kan jag göra något lite mer nu?” och att man lär sig lite mer under tiden.

    Ju mer ”ytligt” engagemang som sker, ju fler kommer också att gå vidare och gräva lite djupare i frågan. Det är viktigt att man är ärlig med att det ytliga engagemanget inte räcker för att rädda våra barn och barnbarn. Men att man ändå ser det som ett positivt första steg som kan hjälpa folk att lära sig mer.

    Svara

     Håller helt med! Det ytliga engagemanget skapar intresse och aktivitet, som i sin tur skapar vilja att lära sig mer. Vilket sedan verkligen förändrar saker. Jag önskar att man inte underskattade det ytliga så mycket och att man kunde acceptera att alla inte kan springa i täten och vara hardcore aktivister – men att de såklart behövs för att frågan ska lyftas och för att det ytliga engagemanget ska starta. Att intresset för förändring ska infinna sig hos den stora massan.

     Svara

  Är det något som borde diskuteras angående Therese så är det väl hur hennes facebook grupp T-Time. Hennes assistent Rebecka hängde ut en före detta medlem som de kickade ut från gruppen. Först sa Rebecka att de inte kommer gå ut med varför medlemmen blev utskickad. Sen går hon ut inför över 40.000 personer och skriver att medlemmen är homofobisk utan att personen i fråga har någon som helst möjlighet att försvara sig då de slängt ut personen från gruppen.

  Svara

  Finns massvis av stora internationella influencers med fokus på minimalism, miljö, medveten konsumtion, hälsa/kost, ekonomi etc. Så synd att hon inte hänger med där, tror allt fler vill ha det fokuset även i Sverige!

  Svara

   Det fokuset finns i Sverige, men massan föredrar uppenbarligen underhållning framför politik i sociala medier – även om de säger det motsatta. Vilket är precis det som Therese pratar om i videon. Tror precis som hon att några instick här och där om viktiga ämnen är vägen att gå i Sverige åtminstone till att börja med. Sen är det klart att det är viktigt att de som har renodlade kanaler om miljöfrågor/hållbarhet/veganism/mänskliga rättigheter finns, så att man kan lära sig mer på ett mer lättsamt sätt och också ha några föredömen där ute. Men för att hitta till dem och finna intresse i det de skriver om så krävs det att de som INTE är ”aktivister” också pratar om det. Om än bara lite då och då.

   Svara

  Det handlar om att människor som klagar har en tendens att klaga. Inte bara på ett områden utan på allt. Titta inte på sakfrågan utan lyft blicken. Det handlar inte om saken i sig utan om skivan som spelas i människor som heter ”klaga”. Det är det man riktar sitt fokus på som växer och är men en person som klagar på ett område så är man antagligen en person som klagar i flera områden. Så det handlar om att få syn på sig själv och ifrågasätta sina beteenden och varför man gör på det sättet, och sen gå ner till kärnan. Händer nånting på ett område, händer det alltså ofta på flera områden.

  Svara

  Ett lysande svenskt exempel är ju Trendenser där hållbarhet på olika sätt alltid är närvarande.

  Svara

  Fast vi skulle ju inte kolla på en video som heter ”jag visar upp en tröja och tre byxor jag köpt” lol. Heter videon ”NU ska vi prata ALLVAR!” och en arg thumbnail får den views

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.